Facebook Like

Toidukauba õpimapp (0)

1 Hindamata
Punktid
 
Säutsu twitteris
LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL
Ettevõtluse ja majandusarvestuse õppetool
K11 KÕ
Aire Liivapuu
TOIDUKAUBATUNDMINE
Õpimapp
Juhendaja : Liina Maasik
Mõdriku
2012

Sisukord


Sisukord 2
1. Mesi , suhkur, suhkruasendajad, sool. 7
1.1Mesi 7
7
1.2Suhkur. 9
9
1.2.1 Täistoor- roosuhkur . 10
1.2.2 Toorsuhkur ehk osaliselt rafineeritud suhkur. 11
1.2.3 Valge suhkur. 11
1.3 Suhkruasendajad 13
1.4Sool. 14
14
1.4.1 Jäme- ehk kivisool . 14
1.4.2 Rose sool. 15
1.4.3 Meresool. 15
1.4.4 Lisanditega soolad . 15
2Teravili, teraviljasaadused , pagari- ja kondiitritooted . 18
2.1 Teravili. 18
2.2 Teraviljasaadused. 19
2.2.1 Tanngained. 19
2.3.2 Jahud . 22
2.3.3 Tärklis. 23
2.3 Pagari- ja kondiitritooted. 23
3. Piim, piimatooted ja juust. 25
3.1 Piim. 25
3.2 Juust. 27
4.Munad ja munasaadused. 28
5.Kohv ja kohvi liigid. 30
6.Tee 31
7.Kako ja šokolaad. 36
8.Kompvekid ja muud maiustused . 40
9. Aedviljad , puuviljad , marjad , seened ja pähklid. 44
9.1 Aedvili. 44
9.2 Puuviljad ja marjad. 45
9.2 Seened. 47
9.3 Pähklid. 47
10. Eksootilised viljad ja maitsetaimed . 51
10.1 Eksootilise viljad. 51
10.2 Maitsetaimed. 52
11. Liha ja lihatooted 52
11.1 Liha. 52
11.2 Lihasaadused on eelnevalt töödeldud liha. 52
12. Kala ja kalatooted . 52
13. Toidurasvad ja geneetiliselt muundatud toit (GMO). 52
13.1 Geneetiliselt muundatud organism. 52
13.2 Toidurasvad. 52
14 . Eritoidud 52
15. Konserveeritud, sügavkülmutatud ja kuivatatud tooted. Toidukontsendraadid. 52
15.1 Konsenveerimine. 52
15.2 Toidukontsentraadid. 52
16. Vürtsid ja maitseained . 52
16.1 Vürtsid. 52
16.2 Maitseained. 52
17. Mahlad , karastusjoogi ja veed . 52
17.1 Mahl . 52
17.2 Karastusjoogid . 52
17.3 Veed. 52
18. Vein ja kanged alkohoolsed joogid. 52
19. Tubakas ja tubakatooted. Aksessuaarid . 52
20. Lemmikloomatoidud. 52
21. Toidukaupade märgistus. 52
Kasutatud kirjandus 53
Oma õpimapis käsitlesin ma toidukaubatundmises õpitud teemasi . Tuues välja erinevate kaubagrupide tähtsamad omadused, liigid või sordid .
Tööd teha oli huvitav aga üsna palju vaeva nõudev. Ma otsustasin seekord minna kergema vastupanuteed ning enamus, töös kasutatava materjali, otsisin interneti avarustest.
  • Mesi, suhkur, suhkruasendajad, sool.

  • Mesi


    Kõige varasematel aegadel oli mesi inimesel põhitoiduks. Enne suhkru kasutuseletulekut oli mesi ainus magus toiduaine ja maiustus . Ka hilisematel aegadel on mett hinnatud kui väärtuslikku toiduainet. Teda on tarvitatud värskelt, kuid kasutatud ka viina, likööri, siirupi, äädika jt valmistamiseks.
    Mesi on mesilaste poolt taimedelt kogutud nektarist või eritistest spetsiifiliste ainete lisamisega toodetud ja kärjekannudes valminud enamasti magus toiduaine.
    Inimesed on mett kasutanud erineval moel viimased 2 500 aastat. Ammu aega on teatud, et meel on erinevaid häid omadusi. Näiteks kreeklased ja egiptlased kasutasid mett peamise tervendajana. Juba sajandeid on mett peetud lausa looduse ravimiks. Mee mitmed tervendavad omadused on teinud ta populaarseks paljudes traditsionaalsetes ravitsemisviisides.
    Ajalooliselt on mett ülistatud nii selle maitse kui tervendavate omaduste tõttu. Mee teeb populaarseks tema lihtsus. Teda on võimalik tarbida puhtalt, leiva või saia peal, jookides või mahlades koos teiste ravimtaimedega.
    Mesi sisaldab inimestele väga olulisi vitamiine ning ensüüme, mis mee kuumutamisel üle 60 kraadi hävinevad ja mee kvaliteet väheneb.
    Mee kasulikud omadused:
    magustaja – suhkrut saab asendada meega paljudes toitudes ja jookides. Mesi sisaldab umbes 69% ulatuses glükoosi ja fruktoosi võimaldades kasutada seda magustajana.
    energia allikas – mett kasutatakse ka energia allikana, kuna see sisaldab ühes täies teelusikas umbes 64 kilokalorit. Üks teelusikas suhkurt annab umbes 50 kilokalorit. Samas suudab ka väga tundlik kõht muuta mees olevad suhkrud glükoosiks, mis teeb mee kergest seeditavaks. Kui tunned ennast hommikul väsinu ja letargilisena, siis selle asemele, et võtta energiajooki või kohvi, proovi mett. Pane mett kas röstsaiale või asenda suhkur oma hommikutees meega. Kui lastel on koolis raske hakkama saada, tasub ka neile teha päevaks kaasa mõned saiad meega.
    kaalu alandaja – kuigi mees on rohkem kaloreid kui suhkrus, aitab sooja veega segatud mesi lagundada kehas talletunud rasvu. Samuti aitab mee ja sidruni ning mee ja kardemooni vesi vähendada kaalu.
    kehaliste võimete arendaja – uuringud on näidanud, et mesi on suurepärane abimees sportlike võimete parandamises. Mesi aitab hoida keha veresuhkru taset, taastada lihaste energiat ja glükogeeni taset peale trenni . Enne trenni soovitatakse süüa üks lusikatäis mett, et jaksaksid natukene rohkem trenni teha.
    vitamiinide ja mineraalide allikas – mesi sisaldab endas erinevaid vitamiine ja mineraale . Nende koostis sõltub õitest, kust mesi on korjatud.
    anti- bakteriaalsed omadused - mett võib kasutada loodusliku antiseptikuna, kuna ta omab anti-bakteriaalseid omadusi.
    antioksüdant – mesi sisaldab nutraceuticals, mis on efektiivsed vabade radikaalide eemaldajad meie kehas. Selle tulemusena paraneb meie keha immuunsüsteem.
    Lisaks on mee hea omadus haavade parandamine:
    • meel on antimikroobsed omadused;
    • -mesi parandab halvasti lõhnavate haavade lõhna;
    • mesi kiirendab haavade parandamise protsessi stimuleerides kudesid haava piirkonnas;
    • mesi aitab alustada paranemise protsessi raske kujuliste haavade korral.

    Mee antiseptilised omadused takistavad teatud bakterite kasvu ning aitavad hoida väliseid haavu puhastena ning põletikest vabadena. Mett kasutatakse loodusliku ravimina esmaabis haavadele ja põletustele, kuna ta imendab niiskust õhust ning toetab paranemist. Selle anti-bakteriaalsed omadused aitavad vältida põletikke, vähendades nii paistetust kui valu ning isegi armide teket.
    Õitelt ja okastelt kogutud mesi on taimse päritoluga, valmistatud mesilaste poolt õitest kogutud nektarist või kuumade ilmadega okka pinnale erituvast "kastest". Lehemesi võib olla nii taimse kui loomse päritoluga. See tähendab, et sarnaselt okkameega võivad mesilased lehemett toota kuumade ilmadega lehe pinnale erituvast "kastest" või putukate eritistest.
    Enamik meest (sealhulgas puuliikidelt kogutud meest) on õiemesi ning enamik lehemeest on taimse päritoluga. Lehe- ja okkamee tootmine Eestis on marginaalne ning võimalik vaid väga palavatel suvedel, kui läheduses ei ole piisavalt mesilaste jaoks atraktiivseid õisi.
    Kogutud nektari kannavad mesilased tarru meepõies. Tarus töötlevad mesilased mett, laadides mitme nädala jooksul mee toorainet korduvalt maha ja imedes jälle sisse, aurutades sealt välja võimalikult palju vett ning rikastades mett meepõiekeses toodetavate elementidega. Kärjekannud täidetakse mesilaste poolt meega umbes veerandi jagu, mesilased säilitavad mett vahast meekärgedes, kui veesisaldus on vähenenud ca 20 %-ni, suletakse kaaned mesilaste poolt õhukindla vahakaanega.
    Lehemesi on maailmas kallimalt hinnatud kui õiemesi. Mee värvus sõltub täielikult lilledest, millest see on korjatud. Üldiselt loetakse maitseomadustelt paremaks heledat, läbipaistvat, aromaatset mett. Selline on nt pärnaõie mesi ja pärnaõie- ristiku mesi. Tume mesi, nt kanarbiku - ja lehemesi, on aga tervislikum, sest selles on rikkalikumalt rauda, vitamiine, valke ja vabu orgaanilisi happeid . Kõige tugevatoimelisemaks ja väärtuslikumaks aga peetakse ravimtaimedelt kogutud mett.
  • Suhkur.


    Suhkrut saadakse suhkruroost (umbes 2/3 suhkrutoodangust) ja suhkrupeedist (1/3 suhkrutoodangust). Töötlemisastmest sõltub, milline on suhkru maitse ning välimus. Kõige vähem on töödeldud täistoor-roosuhkrut ning kõige rohkem nn. valget suhkrut. Valgest suhkrust on rafineerimise käigus eemaldatud kõik vitamiinid , mineraalid ja kiudained , need kasulikud ained on aga säilinud täistoor-roosuhkrus. Kuna valge suhkur on “toitainevaba”, peab keha suhkru metaboliseerimiseks “laenama” puuduvad vitamiinid, mineraalid ja teised toitained oma kudedest. Seetõttu on tervise seisukohast oluline vahe, millist suhkrut tarbida.
    Lisaks suhkruroole ja suhkrupeedile leidub suhkrut veel puuviljades (2-7%) ja mees (40%); neid suhkruid kutsutakse puuviljasuhkruks ehk fruktoosiks. Fruktoos imendub verre aeglaselt, seetõttu kasutatakse seda sageli dieettoodetes. Puu- ja köögiviljades, marjades ning mees leidub ka glükoosi ehk dekstoosi ehk viinamarjasuhkrut (viinamarjades sisaldavad enim glükoosi). Glükoos imendub verre kiiresti, seetõttu kasutatakse seda sportlastele mõeldud jookides. Suhkrut leidub ka piimas ( laktoos ), mis ei ole küll tuntavalt magus, kuid seda lisatakse mitmetele valmistoitudele, toomaks nende maitset esile. Toiduainetööstuses kasutatakse ka linnasesuhkrut (maltoos), mis tekib tärklisest otrade idandamisel. Linnasesuhkrut kasutatakse õlu, leiva ja imikutoitude valmistamisel.

    1.2.1 Täistoor-roosuhkur.


    Täistoor – roosuhkur -roosuhkur on kõige vähem töödeldud suhkur. Selle saamiseks pressitakse suhkruroost välja mahl, mida keedetakse , et vesi välja aurustuks ning lõpuks kuumutatakse madalal temperatuuril teraliseks. Tänu sellele on melassilt pruuni värvuse saanud, aromaatses ja veidi niiskes suhkrus säilinud vitamiinid, mineraalid ja muud toitained. Tervislikkuse seisukohast on parim, kui tarbida just täistoor-roosuhkruid. Hinnalt on need erinevatest suhkrutest kõige kallimad.
    Täistoor-roosuhkrud liigid on:
    Sucanat (tuletatud ingliskeelsest sõnadeühendist sugar cane natural) - sisaldab rohkesti mineraale ( kaltsium , magneesium , raud, fosfor ) ja vitamiine; sucanat sisaldab looduslikult ka umbes 3% mineraalsoolasid. Sobib hästi magustoitudesse, kus suhkru maitset tahetakse rõhutada, samuti pajaroogadesse ja kastemetesse.
    Rapadura (ehk Panela) - on kuivatatud suhkruroo mahl, mida müüakse vahel suurte kamakatena, tihti ka peenelt jahvatatuna. Rapadura on karamellipruuni värvi ja ka karamellimaitsega. Sobib karamellistesse küpsetistesse.
    Indiaanisuhkur - on tume ning karamellise maitsega. Valmistatakse Andide mägedes väga viljakas ja puhtas pinnases kasvatatud suhkruroost; suhkrule on nimi antud indiaanlaste töö austamiseks. Indiaani suhkur sisaldab kaltsiumit, rauda, magneesiumit, mangaani , tsinki , kroomi , floori, kaaliumit, räni, fosforit . Samuti A, B1, B2, B3, B6 ja E vitamiine.

    1.2.2 Toorsuhkur ehk osaliselt rafineeritud suhkur.


    Toorsuhkur on suhkru tootmise vaheprodukt, mida pole rafineeritud, keemiliselt töödeldud ja pleegitatud ega ka tagantjärele pruuniks värvitud. Kui täistoor-roosuhkur on kuivatatud ja seejärel jahvatatud suhkruroomahl, siis toor-roosuhkur on kristalliseeritud suhkruroomahl.
    Toorsuhkru liigid on:
    Demerara - on kuldpruun, läikivate kristallide ja õrna karamellimaitsega suhkur. Sobib kookidele ja küpsistele pealepuistamiseks (suhkrukristallid ei sula kuumuses) ning kohvi ja tee magustamiseks.
    Tume muscovado (päritolumaa järgi nimetatakse ka Barbados) - on tumepruun , tugeva melassimaitsega, veidi lagritsamekiga kleepuv suhkur. Muscovado suhkru värv tuleb suhkruroo mahlast. Sobib šokolaadikookidesse, marinaadidesse ja kastmetesse.
    Hele muscovado - on meekarva melassimaitseline rafineerimata niiske suhkur. Sobib kasutamiseks kookides, iirise valmistamisel, kastmetes ja hoidistes.
    Turbinado - on helepruun ja mahedamaitseline toorsuhkur, mille kristallide pinnal leidub karamellsuhkru jääke. Sobib kasutamiseks küpsetistes ja tee magustamiseks, oma struktuurilt sobib valge suhkru asendamiseks.
    Melassisuhkur - on tumeda värvusega niiske suhkur, milles on toore suhkrusiirupi ehk melassi sisaldus kõige suurem, see annab suhkrule ka värvuse, maitse ning aroomi . Sobib hästi jõulujookidesse ja -kookidesse, tomatitoitudesse ja grillmarinaadidesse. Soolastele toitudele annab sügavama aroomi ja maitse.

    1.2.3 Valge suhkur.


    Et saada valget granuleeritud suhkrut - selleks on tööstuslikus tootmises leiutatud pikk etapp. Esmalt pressitakse peenestatud suhkruroost või suhkrupeedist mahl, mis seejärel puhastatakse kustutamata lubjaga ja filtreeritakse mitmeid kordi. Saadud vedelik, milles on sahharoosi kuni 20%, aurutatakse siirupitaoliseks ning muudetakse väävlishappe kaasabil massiks, milles on sahharoosi umbes 85%. Vahepeal pleegitatakse pruuni värvi toorsuhkrut vääveldioksiidiga, puhastatakse süsihappegaasi või fosforhappega, tsentrifuugitakse, töödeldakse vaakumiga ja kuivatatakse ning saadaksegi valge kristalne magus toiduaine – rafineeritud peensuhkur sahharoosisisaldusega üle 99%.
    Valge suhkru baasil on tehtud mitmeid suhkruid, mõned ka pruuni värvi - neil suhkrutel puuduvad kasulikud omadused ning nende liigne tarbimine võib põhjustada tervisehädasid.
    Valge suhkru baasil on tehtud järgmised suhkrud:
    Fariinsuhkur - värvuselt on fariinsuhkur tumepruun ning konsistentsilt veidi niiske, maitselt mõrkjas-karamelline, küll aga pole fariinsuhkur nn pruun suhkur ehk rafineerimata roosuhkur - fariinsuhkur saadakse, kui valgele suhkrule lisatakse melassi, mis annab ühtlasi suhkrule värvi. Seega pole fariinsuhkrul ka tervislikke omadusi. Fariinsuhkrut kasutatakse küpsetistes, kus suhkru karamellist ja veidi mõrkjat maitset tahetakse rõhutada, ahjuõunade maitsestamiseks, fariinsuhkur sobib ka müslidele maitse andmiseks , pudru peale panemiseks ja teistesse magustoitudesse.
    Tuhksuhkur - on peenestatud valge suhkur, millele lisatakse paakumise vältimiseks vahel ka tärklist. Müüakse ka värvilist tuhksuhkrut, millele on värv antud kunstlike E-ainetega.
    Moosisuhkur - on valge suhkur, millele on lisatud nii pektiini, mis aitab kaasa tarretumisele kui ka sidrunhapet ja säilitusainet kaaliumsorbaati. Lisaks sellele, et tegu on ebatervisliku valge suhkruga , on sellele lisatud ka tervislikule toitujale mittesoovituslikku säilitusainet. Moosisuhkur, nagu nimigi vihjab, on mõeldud mooside keetmiseks, kui on soov saada želeetaolist paksemat moosi . Moosisuhkru hind on oluliselt kõrgem tavalisest valgest suhkrust, aga tervislik kasutegur puudub.
    Želee- ehk tarretisesuhkur - on valge suhkur, millele on lisatud pektiini, tärklisesiirupit ja sidrunhapet. Želeesuhkur sobib magustoitude ja kookide kaunistuste valmistamiseks ja glasuurimiseks, küll aga ei sobi see hoidiste valmistamiseks.
    Karamellsuhkur - seda müüakse väikeste karamelltükikeste kujul, mis on saadud suhkru kõrgel temperatuuril kuumutamisega. Pruun suhkrusiirup puhastatakse kuumutamisel tekkinud kantserogeensetest ühenditest ning lastakse aeglaselt kristalliseeruda.
    Pärlsuhkur - on valmistatud valgest suhkrust suhkrukristallide kokkusurumise teel; toodetakse ka värvilist kristallsuhkrut. Pärlsuhkrut kasutatakse magustoitude kaunistamiseks ning see ei sula ahjus.
    Valge tükisuhkur - valmistatud valge suhkru kokkusurumise teel.
    Vanillsuhkur - on tuhksuhkur, millele on lisatud kunstlikult tekitatud vanilliini lõhna- ja maitseaineid. Ehtsas vaniljesuhkrus kasutatakse aga enamasti rafineerimata toorsuhkrut ning ehtsa vaniljekauna seemneid. Vanillsuhkur sobib hästi jäätistesse ning muudesse magustoitudesse; parima maitse annab ikka ehtne vaniljesuhkur.
    Kaneelisuhkur - kaneelist tulenevalt veidi tumedama värvusega kui valge suhkur, on mõeldud küpsetamiseks ja koogikaunistuseks. Kaneelsuhkur sisaldab ka tolmlemisvastaseid aineid, mis hoiavad ära suhkru tolmamise ning teevad suhkrusegu ühtlaseks.
    Suhkrusiirup - nii hele kui tume suhkrusiirup on valmistatud rafineeritud suhkrust, puuviljasuhkrust ja veest; tihti on siirupisse lisatud ka soola. Siirupid (just tume) on piparkoogitaina kohustuslik komponent , samuti on siirupeid hea kasutada küpsetistes, kus kristallsuhkru konsistents võib taina rikkuda. Siirupis leiduv puuviljasuhkur annab kookidele pruuni välimuse.

    1.3 Suhkruasendajad


    Suhkruasendajaid kasutatakse sageli light -toodetes, sest need annavad vähe energiat. Teatud suhkruasendajate kasutajate rühma moodustavad ka diabeetikud, kes peavad piirama süsivesikute, sealhulgas suhkru tarbimist. Kuigi suhkruasendajate kasutusloa andmisele eelnevad arvukad katsed, on paljud neist läbi viidud katseloomadega, samuti tõlgendatakse katseandmeid erinevates maades erinevalt. Seetõttu tuleks laste, lapseootel naiste ning rinnaga toitvate emade puhul piirata tehislikke magusaineid sisaldava toidu söömist või sellest täielikult loobuda. Ettevaatlikud peaksid kunstlike magusainete tarbimisega olema aga kõik inimesed. Suhkruasendajad jagunevad energiat andvateks magusamaitselisteks lisaaineteks ehk polüalkoholideks ja
    mitte polüalkoholideks ehk muudeks suhkruasendajateks.
  • Sool.


    Sool ehk keedusool koosneb 40% naatriumist ja 60% kloorist. Triiki täis teelusikatäis soola kaalub umbes 5 g ja sisaldab ligikaudu 2000 mg naatriumi. Just naatriumi liigtarbimine on tervisele ohtlik.
    Soola leidub:
    merevees ;
    soolajärvedes;
    iidsete veekogude põhjas;
    paljudes leiukohtades kõikidel mandritel (v.a. Antarktika ).
    Soola varud on piiramatud, seega pole soolapuudust inimkonnal karta .
    Soola toodetakse:
    kaevandustes;
    looduslikku vett külmutades ja aurutades
    Soolade liigid:
    Soola toodetakse kaevandustes või looduslikku vett külmutades, aurutades. Tootmisviisi järgi võib soola jagada kolme põhigruppi: meresool, jämesool ja peensool ehk keedusool. Lisaks tuntakse veel mitmeid lisanditega soolanimetusi.
    Jämesool ehk kivisool

    1.4.1 Jäme- ehk kivisool.


    Seda kaevandatakse leiukohtadest, mis on kujunenud ammustel geoloogilistelajajärkudel mere taandumise tagajärjel. Kivisoolas leidub samu lisandeid, mida sisaldab kaevandatav soolalade.
    Sageli pumbatakse läbi spetsiaalsete puuraukude kaevanduskäikudesse vett, et kivisoolaladestusi lahustada. Seejärel pumbatakse soolvesi välja ja töödeldakse vedeliku aurustumiseni. Selline sool ühtlase puhastusastmega, kvaliteetne, kõrge NaCl sisaldusega.

    1.4.2 Rose sool.


    Rose soola on kaevandatud Boliiviast, Lõuna-Ameerika puutumata loodusest Andide mäestikust. Rose sool on rohkem kui 3miljonit aastat tagasi ladestunud 2000 m kõrgusel ja säilinud puutumatuna iidse laavakhi all. Sool on roosaka värvusega ning rikas mineraalainete poolest, eriti palju leidub selles rauda (värvus tulenebki kõrgemast rauasisaldusest). Lisaks kasulikele raua ühenditele sisaldab Rose sool rohkelt mineraalaineid: kaaliumi , kaltsiumi ja magneesiumi. Naatriumisisaldus on 36% väiksem kui tavalises valges peensoolas.
    Rose sool ei tekita südame veresoonkonnahaigusi ning on soovitatav kasutada just aneemiahaigetel (kõrge raua sisalduse pärast). Peetakse väärtuslikuks maitsvaks ja muidu kasulikuks soolaks (leevandab ka lihase- ja liigesevaegusi).

    1.4.3 Meresool.


    Meresool pärineb soolasoodest ja veekogudest (90% maailma veest on soolane, 1liitris merevees on umbes 30 g soola). Meresoola võib saada suurema soolasisaldusega sisemeredest või soolajärvedest (Punane meri, Surnumeri, Suur soolajärv). Meresoola saadakse peamiselt merevee aurutamisel, päikeseenergia toimel, spetsiaalsetes vannides või tiikides. Seejärel soola ladestus kogutakse, vajadusel ka sõelutakse, peenestatakse ja pakendatakse. Päikese ja tuule toimel aurustub vesi ja järgi jääb sool. Meresoola tooraine ja energiaallikas - vastavalt merevesi ja päikeseenergia - on väga odavad ning seega on selle soola tootmiskulud suhteliselt madalad. Samas on meresoola tootmine odav vaid soojemates piirkondades ning seetõttu hakkavad soola hinda, soola transportimisel päikeseenergia vaesematesse piirkondadesse, tugevalt mõjutama logistikakulud .

    1.4.4 Lisanditega soolad.


    Soolale antakse täiendavaid omadusi erinevate lisandite nagu näiteks joodi, fluori ja nitriti abill. Tulenevalt soola suhteliselt ühtlasest tarbimisest, nii tööstuslikult kui ka inimeste poolt, on ta väga heaks "kandjaks" lisanditele, mille tarbimine eeldab täpset doseerimist. Lisanditega soolade alla võib liigitada ka vähendatud naatriumi sisaldusega soola ehk PAN soola.
    Jodeeritud sool – lauasool, millele lisatud pisut joodi. Kasutatakse neis piirkondades, kus pinnase ja põhjavee joodisisaldus madal, soovitatakse kilpnäärmehaigetele. Globaalse ökoloogilise saastatuse tagajärjel on tänaseks üles kerkinud joodipuuduse probleem väga paljudes riikides. Umbes 1 miljard inimest üle maailma kannatab joodi puuduse all. Organismile vajalikku joodikogust on kõige täpsemalt võimalik doseerida koos soolaga . Soola jodeerimine on suhteliselt odav ja mugav. Maailma Tervise Organisatsioon (WHO) soovitab jodeeritud soola kasutada kõigis tööstuslikult, põllumajanduslikult ning toitlustamise ja kodumajapidamise käigus valmistatavate toiduainete tegemisel. Vältida võiks seda soola aga hoidistamisel, kus ta võib anda kõrvalmaitseid ja vallandada ootamatuid keemilisi protsesse.
    Jodeeritud soola lisatakse valmis roale, mitte alles mulisevasse keedupotti. Sest kõrgel kuumusel joodi ioonid neutraliseeruvad ja mingit kasu organismile ei too.
    Pansool- Soomes väljatöötatud dieetiliste omadustega jodeeritud mineraalsool, kus on vähendatud naatriumisisaldust. Antud soola põhiliseks eesmärgiks on vähendada inimestepoolset naatriumi tarbimist.Temast saab rikkalikult K ja Mg (lisatud tavaliselt ca 25-40% kaaliumkloriidi , ca 10% magneesiumsulfaati), mida keedusoolast ei saa. Joodi on pansoolas umbes samapalju kui keedusoolas. Aminohape lüsiin annab soolale väga hea maitse. Tal ei ole tavalisele keedusoolale isloomulikke vererõhku ja eluiga lühendavaid omadusi.
    Samas, väidavad väga mitmed selle soola kasutajad, et toidule sama maitse, soolasuse, saavutamiseks tuleb vähendatud Na-sisaldusega soola lisada toidule märgatavalt rohkem ehk tarbitav naatriumi kogus tuleb juba sarnane tavalise soola kasutamisel .
    Nitritsool – lihatööstuses kasutatav keedusool, mllele on lisatud nitritit. Niitritsool on kõrge puhtusastmega spetsiaalselt lihatööstustele mõeldud sool, mis on toodetud iidsest maaalusest soolalademest saadud soolalahusest eraldatud vaakumsoolast. Soolalahuse puhastamise tulemusena saadud kõrge NaCl-sisaldusega ja kahjulikest lisanditest vaba vaakumsool koosneb ühtlase kristallilise struktuuri ja kujuga soolateradest, mis võimaldab nitriti väga ühtlast jaotumist nitritsoolas.
  • Teravili, teraviljasaadused, pagari- ja kondiitritooted.


    2.1 Teravili.


    Teravili on rühm peamiselt kõrreliste sugukonda kuuluvaid kultuurtaimi, mida kasvatatakse tärklise- ja valgurikaste viljade – teriste ehk terises olevate terade – saamiseks. Teraviljade vili on üheseemneline mitteavanev teris ehk iva, põllumajanduslikuks keelepruugis tera .
    Teraviljades leidub palju vitamiine, mineraalaineid, süsivesikuid, rasvu, valke ja proteiine. Teravilja teeb toiduna väärtuslikuks soodne valgu ja tärklise suhe, mis on lähedane 1:7. See teeb teravilja inimorganismile vastuvõetavaks.
    Teraviljast valmistatakse jahu, tangu , helbeid jm. Tähtsaim toit, mida jahust tehakse, on leib. Esialgu õppis inimene valmistama teraviljast putru. Hiljem õpiti seda kuumadel kividel küpsetama. Toiduks kasutavad inimesed kõiki teraviljaliike, rohkem siiski nisu ja riisi. Aafrikas ja Lõuna-Ameerikas on peamisteks toiduteraviljadeks mais ja sorgo .
    Arengumaades moodustavad teraviljad , tavaliselt riisi, nisu, hirsi või maisina, enamuse paljude inimeste igapäevasest toidust. Arenenud maades on teraviljade tarbimine mõõdukas ja muutlik , aga ikkagi oluline.
    Paljudes teraviljades puudub asendamatu aminohape lüsiin. Sellepärast ei ole üksnes teraviljadest toitumine tervislik. Taimetoitluses soovitatakse süüa lisaks teraviljadele ka kaunvilju. Kuid ainult kaunvilju ka süüa ei tohi, sest paljudes neist puudub asendamatu aminohape metioniin, mida jälle teraviljad sisaldavad. Sellepärast ongi tasakaalustatud taimetoitluses vaja mõlemaid süüa.
    Teraviljad jagunevad kahte kategooriasse: gluteeni sisaldavad ( rukis , oder ja nisu) ning gluteeni vabad (tatar, riis , hirss ). Esimesi tohiks tarbida ainult siis kui neid on leotatud, idandatud või kääritatud.
    Tsöliaakia (e gluteenitalumatus) on seedesüsteemihaigus, mis kahjustab peensooles olevaid hatte, põhjustades kroonilist põletikku viies võimetuseni
  • 80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
    Vasakule Paremale
    Toidukauba õpimapp #1 Toidukauba õpimapp #2 Toidukauba õpimapp #3 Toidukauba õpimapp #4 Toidukauba õpimapp #5 Toidukauba õpimapp #6 Toidukauba õpimapp #7 Toidukauba õpimapp #8 Toidukauba õpimapp #9 Toidukauba õpimapp #10 Toidukauba õpimapp #11 Toidukauba õpimapp #12 Toidukauba õpimapp #13 Toidukauba õpimapp #14 Toidukauba õpimapp #15 Toidukauba õpimapp #16 Toidukauba õpimapp #17 Toidukauba õpimapp #18 Toidukauba õpimapp #19 Toidukauba õpimapp #20 Toidukauba õpimapp #21 Toidukauba õpimapp #22 Toidukauba õpimapp #23 Toidukauba õpimapp #24 Toidukauba õpimapp #25 Toidukauba õpimapp #26 Toidukauba õpimapp #27 Toidukauba õpimapp #28 Toidukauba õpimapp #29 Toidukauba õpimapp #30 Toidukauba õpimapp #31 Toidukauba õpimapp #32 Toidukauba õpimapp #33 Toidukauba õpimapp #34 Toidukauba õpimapp #35 Toidukauba õpimapp #36 Toidukauba õpimapp #37 Toidukauba õpimapp #38 Toidukauba õpimapp #39 Toidukauba õpimapp #40 Toidukauba õpimapp #41 Toidukauba õpimapp #42 Toidukauba õpimapp #43 Toidukauba õpimapp #44 Toidukauba õpimapp #45 Toidukauba õpimapp #46 Toidukauba õpimapp #47 Toidukauba õpimapp #48 Toidukauba õpimapp #49 Toidukauba õpimapp #50 Toidukauba õpimapp #51 Toidukauba õpimapp #52 Toidukauba õpimapp #53 Toidukauba õpimapp #54 Toidukauba õpimapp #55 Toidukauba õpimapp #56 Toidukauba õpimapp #57 Toidukauba õpimapp #58 Toidukauba õpimapp #59 Toidukauba õpimapp #60 Toidukauba õpimapp #61 Toidukauba õpimapp #62 Toidukauba õpimapp #63 Toidukauba õpimapp #64 Toidukauba õpimapp #65 Toidukauba õpimapp #66 Toidukauba õpimapp #67 Toidukauba õpimapp #68 Toidukauba õpimapp #69 Toidukauba õpimapp #70 Toidukauba õpimapp #71 Toidukauba õpimapp #72 Toidukauba õpimapp #73 Toidukauba õpimapp #74 Toidukauba õpimapp #75 Toidukauba õpimapp #76 Toidukauba õpimapp #77 Toidukauba õpimapp #78 Toidukauba õpimapp #79 Toidukauba õpimapp #80
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 80 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2013-12-05 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 56 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor apunaator Õppematerjali autor

    Mõisted

    juba sajandeid, magustaja, energia allikas, kaalu alandaja, valgest suhkrust, täistoor, tervislikkuse seisukohast, täistoor, täistoor, rapadura, indiaanisuhkur, 2 toorsuhkur, toorsuhkur, demerara, hele muscovado, turbinado, melassisuhkur, fariinsuhkur, tuhksuhkur, moosisuhkur, želee, karamellsuhkur, valge tükisuhkur, vanillsuhkur, kaneelisuhkur, suhkrusiirup, mitte polüalkoholideks, soola varud, peensool, rose soola, 1liitris merevees, päikeseenergia, jodeeritud sool, soola jodeerimine, pansool, ca 25, nitritsool, arenenud maades, teraviljasaadusteks, tangained, väärtulikum, nisutangud, odratangud, kaeratangud, hirsitangud, tatratangud, riis, riisi töötlemiseks, maisitangud, nisujahu, rukkijahu, leiva põhitooraineks, kondiitritoodeteks, lehma piimas, pastöriseerimine, homogeniseerimine, normaliseerimine, kaseiin, juuretis, laap, munavalge, munakollane, munakoor, munakoort, munasaaduseks, lahustuv kohvi, rullimine, kuivatamine, juures 79, töödeldud tee, kollane tee, parim teekann, kakaopuu viljad, kakao, kakao, kakaojoogi valmistamiseks, müügil, kakao, kakao, viimaseks sammuks, tume šokolaad, müügil, piimašokolaad, piimašokolaadis, täidisega šokolaadid, kuvertüür, kasutamiseks kodus, müügil, konjaki, vahvli, iiris, karamellkompvekid, batoonikesed, dražeed, šokolaadi, kummikommide toorained, müügil, närimiskompvekid, želatiin, vahukommide põhikoostisosadeks, sarapuupähkli, martsipan, martsipanis, martsipan, marmelaad, kasulikuks maiustuseks, šefiir, närimiskumm, ksülitool, lagrits, lagrits, magusad tahvlid, šerbett, koos puu, sibulköögiviljad, juurviljad, kaunviljad, viliköögiviljad, lehtköögiviljad, varsköögiviljad, mugulköögiviljad, õisikköögiviljad, apelsin, greip, kumkvaat, jaotunud 5, mandariin, sidrun, sweeti, aprikoos, dattel, kirss, ploom, imeväärne, mango, beetakarotiin, nektariin, marjad, pähklid, india pähkel, kastan, kookospähkel, maapähkel, maapähklivõi, makadaamia pähkel, mandel, mandlid, 300, pekaanipähkel, pistaatsiapähkel, sarapuupähkel, pistaatsia, ananass, avokaado, botaaniliselt, guajaav, hurmaa, tähtvili, ristlõige, koduloomad, ulukid, 2 lihasaadused, roheline ideoloogia, keskkonnaministeerium, põllumajandusministeerium, sotsiaalministeerium, toidurasvad, toidurasvad, toidurasvad, küllastunud rasvhapped, poluküllastumata rasvhapped, hüdrogeenimine, rafineeritud õli, töötlemata õlid, rafineerimata, rapsiõlis, maitseõlid, sellekohast teavet, uuendtoid, toidulisandid, funktsionaalne toit, lastetoit, imiku piimasegu, imiku jätkupiimasegu, konsenveerimine, kuivatamine, kuivatamisel, kuivatamiseks, sublimatsioonikuivatus, kuivatatakse puu, külmutamine, hapendamine, toiduainete säilitamiseks, suitsutamine, toiduainete suitsutamine, antiseptikum, soolamine, keedusool, toidukontsentraadid, magusroogade, vürtsid, maitseained, neutraalne mahl, nektarid, mahlajookid, karastusjoogid, karastusjookideks, allikavesi, allikavesi, lauavesi, kangeteks alkohoolideks, tubakas, vesipiibutubakas, nuusktubakas, närimistubakas, tubaka aksessuaarideks, gluteenivaba toode

    Meedia

    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


    Sarnased materjalid

    62
    doc
    Toiduained
    652
    pdf
    Asjaajamise alused
    48
    docx
    Toidukaubaõpetuse õpimapp TOIDUKAUBAD
    45
    docx
    KÕIK OLULINE TERVISLIKUST TOITUMISEST
    110
    docx
    Toidukaubaõpetuse õpimapp
    26
    docx
    Toidukauba eksami kordamisküsimused ja vastused
    193
    docx
    Turismiettevõtluse lõpueksami märksõnade konspekt
    45
    doc
    Õpimapp - eritoit



    Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
    Kasutajanimi / Email
    Parool

    Unustasid parooli?

    UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
    Pole kasutajat?

    Tee tasuta konto

    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun