Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"keeva" - 217 õppematerjali

thumbnail
9
odt

Ravimtaimed

Taim ravib Koirohi Koirohuürt on omapärase lõhna ja väga mõru maitsega droog. Kasutatakse söögiisu tõstmiseks, maomahla ülehappesuse ning mao- ja sooltegaasi vähendamiseks. Samuti kõhulahtisuse, kroonilise kõhukinnisuse, maksahaiguste ning ainevahetushäirete korral.1 klaasi keeva vee kohta võtta 1 teelusikatäis koirohuürti, lasta mõni minut tõmmata, jahutada ja juua 1/4 klaasi 3 korda päevas. Koirohuteega ei ole soovitatav liialdada, sest liigse tarvitamise korral on täheldatud maolihaste krampe ja peapööritust. Oskuslikul tarvitamisel on koirohi asendamatu ravim. Koirohuürt, palderjanijuured, piparmündilehed. Kõiki võrdsetes kogustes, võtta seguna 1 teelusikatäis klaasi keeva vee kohta, lasta

Bioloogia → Bioloogia
19 allalaadimist
thumbnail
24
docx

Keevkiht keemiatehnika alused

5 Määrame osakese tiheduse ρkk Ɛ =1− ρ os ρos ja ρkk – osakeste tihedus ja kihi tihedus (nn puistetihedus) kg/m 3 ning materjali poorsuseks võtame Ɛ = 0,4. ρkk = 0,181kg/0,00025m3 = 724 kg/m3. ρos = ρkk / (1- Ɛ ) = 724/(1-0,4) = 1207 kg/m3 Materjalikihi poorsuse hõljuvas olekus arvutame järgnevalt: V kk−V os V Ɛ= =1− os V kk V kk Vos, Vkk – tahkete osakeste maht ja keeva kihi kogumaht, m3 Vos = 250ml = 0,00025 m3 Keeva kihi mahu leiame Vkk = πr2*h (silindri pindala valem), kus h on mõõdetud kihi kõrgus ning r on kolonni raadius. Kolonni d = 94 mm, r = 47 mm = 0,047 m. Järgnevalt konstrueerisime vastavalt saadud ja arvutatud tulemuste andmetest graafikud. Joonisel nr 1 on resti takistuse sõltuvus õhu kiirusest ∆prest = f(ωõhk) (alumine joon) ning materjaliga resti takistuse sõltuvus õhu kiirusest ∆p rest+mat = f(ωõhk) (ülemine joon)

Keemia → Keemia
42 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Juuste väljalangemine

Kodused vahendid kõõma vastu: * Kui teil on rasvased juuksed, siis proovige rahvameditsiini "rasvase kõõma" vastu. Keeta 50 g sibulakoori 1 l vees 20-30 min. Loputada juukseid pärast pesemist. Tähelepanu! Sibulakoorte tõmmis muudab juuksevärvi, nii et heledapäisetele ei soovitata seda kasutada. * Segada 1 sl kastoorõli 10 sl saialille tõmmises(saab osta apteegis). Hõõruda peanahasse 2 korda päevas. * Saialille õied, peenestatud takjajuur ­ mõlemat 2 sl. 1 sl segu lisada 1 l keeva vette, keeta 20 min. Tõmmist kasutada juuste loputamiseks. Võib hõõruda peanahasse 2 korda nädalas. * 1 sl nõgeselehti keevitada 1 klaasis vees, oodata 1,5 h, filtrida läbi. Pärast juuste pesemist hõõruda peanahasse, seejärel panna kile või kummimüts pähe, 30-40 minuti möödumisel võtta ära, mitte maha pesta. Korrata 2-3 korda nädalas. * 2 sl kummeliõisi lisada 1 l vette, keeta 5 min. Hõõruda peanahasse. Tähelepanu! Kummeli tõmmis annab heledatele juustele kuldse varjundi

Kosmeetika → Juuksur
58 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Taimeteed

Mõjub krampe leevendavalt, desinfitseerivalt, seedimistegevust soodustavalt. Piparmündi lehtedest valmistatakse teed. See aitab neuroosi, unetuse, liigse erutuvuse vastu. Samuti on piparmünditeed kasulik juua peavalu ja iivelduse korral. Rahustava teena tuleks seda juua soojalt ja meega. Keev vesi valatakse lehtedele ja lastakse 510 minutit tõmmata ja siis kurnatakse. Juuakse 3 tassi päevas. Piparmünditee valmistamiseks võetakse 2 tl pulbriks peenestatud ürti 1 kl keeva vee kohta, hoitakse kaanetatult 10 min ja kurnatakse. Tõmmist valmistatakse ürdist, mida peenestatult võetakse 1 spl 1 kl keeva vee kohta ja lastakse tõmmata kuni 3 tundi ja juuakse lonkshaaval päeva jooksul. 4 Piparmünditee aitab igasuguste kõhuhädade korral­ nii seederikete, kõhulahtisuse kui ka mao ülihappesuse puhul. Kõhuhädade korral tuleb teed juua jahtunult

Toit → Toiduainete õpetus
12 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Taimeteed

Mõjub krampe leevendavalt, desinfitseerivalt, seedimistegevust soodustavalt. Piparmündi lehtedest valmistatakse teed. See aitab neuroosi, unetuse, liigse erutuvuse vastu. Samuti on piparmünditeed kasulik juua peavalu ja iivelduse korral. Rahustava teena tuleks seda juua soojalt ja meega. Keev vesi valatakse lehtedele ja lastakse 5-10 minutit tõmmata ja siis kurnatakse. Juuakse 3 tassi päevas. Piparmünditee valmistamiseks võetakse 2 tl pulbriks peenestatud ürti 1 kl keeva vee kohta, hoitakse kaanetatult 10 min ja kurnatakse. Tõmmist valmistatakse ürdist, mida peenestatult võetakse 1 spl 1 kl keeva vee kohta ja lastakse tõmmata kuni 3 tundi ja juuakse lonkshaaval päeva jooksul. Piparmünditee aitab igasuguste kõhuhädade korral­ nii seederikete, kõhulahtisuse kui ka mao ülihappesuse puhul. Kõhuhädade korral tuleb teed juua jahtunult. Piparmündi lehed lasevad end hästi kuivatada ja säilitavad suletud nõus hoituna oma mõju pool aastat

Toit → Toiduainete õpetus
26 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Ohud köögis

OHUD KÖÖGIS Juhendaja: Sille Lapp Kuressaare 2008 1 Millised ohud ümbritsevad meid köögis? Iga kolmas õnnetus juhtub inimesega kodus, iga viies koduõnnetus aga köögis. Ohtlike asjade esiviisikus on kööginoad ja -käärid, järgnevad klaasesemed ja purunevad nõud või teravaservaline portselan, millega vigastatakse end näiteks nõusid pestes. Ei möödu vist päevagi, kui pole vaja valada ühest nõust teise keeva vett või tulist jooki. Peaaegu märkamatult puudutab käsi tulist kannu või panni. Kui tulikuumale rasvasele pannile satub vett, pritsib rasva kätele või isegi näkku. Tulist suppi maitstes võib kõrvetada keelt. Ka köögis võib juhtuda väikesi põrutusi: lihahaamer lööb näpu pihta või pudrunui kukub varba valusaks. Kui nüri noaga lõikamisel on vaja topeltjõudu, siis terav nuga nõuab tähelepanu. Kuna terava noaga juhtub palju õnnetusi.

Toit → Kokandus
47 allalaadimist
thumbnail
4
rtf

Toiduvalmistamise alused - Üldmõisted

Külmtöötlemise töövõtted on 1. Külmutatud toiduainete sulatamine 2. Mittesöödavate ja saastunud osade eraldamine 3. Madala toiteväärtuseda osade eraldamine 4.Toiduainete ja pooltoodetele kuju andmine 5. Võtted, mis kiirendavad järgnevat kuumtöötlemist ja muudavad nende maitset. 6. Võtted, mis muudavad toiduainete kvaliteeti Kuumtöötlemise põhivõtted on 1. Keetmine 2. Praadimine Seleta mõisted: 1. Keetmine Keetmine on toiduainete töötlemine keeva vee, vett sisaldava vedeliku või veeauru keskkonnas. Keetmine toimub tavaliselt 95- 97c juures, kuid temperatuur võib ulatuda kuni 100c. 2. Praadimine On toiduainete kuumtöötlemine ilma vee või vett sisaldava vedeliku juuresolekuta. Praadimisel vesi aurustub toiduaine pinnalt, selle välispind kuivab ja pruunistub. 3. Hautamine On kuumtöötlemise võte, mille puhul töödeldavad toiduained esmalt praetakse kuni pruuni kooriku tekkimiseni, seejärel keedetakse väheses vedelikus. 4

Toit → Toiduainete õpetus
27 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Soojusnähtused

Just seepärast vesi kolvis küll soojeneb, aga keema ei hakka. Võib tekkida küsimus, mille poolest vesi kolvis erineb kastrulis olevast veest. On ju kolvis seesama vesi, ainult ülejäänud veest eraldavad teda klaasseinad. Miks temaga ei juhtu sama mis kastrulis oleva veega? Sellepärast et klaas takistab kolvi veel osalemast neis vooludes, mille tagajärjel seguneb kastruli vesi. Iga kastrulivee osake võib vahetult kokku puutuda anuma kuuma põhjaga, kolvivesi aga puutub kokku ainult keeva veega. Järelikult ei saa puhta keeva veega ajada vett keema. Tarvitseb aga lisada kastrulisse peotäis soola, kui asi muutub otsekohe. Soolane vesi ei kee mitte temperatuuril 100 C, vaid veidi kõrgemal temperatuuril ja järelikult võib ta omakorda ajada keema klaaskolvis oleva puhta vee. Kas vett saab keeta lumes? "Kui juba keev vesi selleks ei kõlvanud, mis siis veel lumest rääkida!" võib vastata mõni lugeja.

Füüsika → Füüsika
41 allalaadimist
thumbnail
4
txt

Retseptid

K�psetasin ahjus ca 40 minutit 200 kraadi juures. Serveerisin kurgi-paprika-tomati-hiinakapsasalatiga. Arvasin, et on maitsvam. Sinihallitusjuust ei sulanud, oleksin pidanud selle kastmesse t�keldama. Samuti oli v�he soola. 31.20.2015 Juustune k�rvitsap�ree(supp) k�rvitsaseemnetega Hakkisin sibula ja panin selle �liga poti p�hja klaasistuma, lisasin hakitud k��slaugu. Puhastasin ja t�keldasin porgandi ja k�rvitsa ja lisasin j�rjest potti. Valasin peale keeva vee (nii palju, et k��giviljad oleks kaetud). Maitsestasin fajita-maitseaineseguga, soolaga ja liha �ldmaitseainega. Keetsin ca pool tundi, seej�rel v�tsin tulelt ja p�reestasin. T�keldasin juustu ning lisasin supile juustu ja sulajuustu. Segasin kuni juust sulas (�ritasin keeta, aga "plahvatas"). Vahepeal panin puhastatud k�rvitsaseemned oliivi�liga pannile ja r�stisin neid. Serveerisin supi r�stitud k�rvitsaseemnetega. �LIHEA

Toit → Pagar-kondiiter
5 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Piparmünt

Mõjub soodsalt ka sapipõie tegevusele. Piparmündi lehtedest valmistatakse teed. See aitab neuroosi, unetuse, liigse erutuvuse vastu. Samuti on piparmünditeed kasulik juua peavalu ja iivelduse korral. Rahustava teena tuleks seda juua soojalt ja meega. Keev vesi valatakse lehtedele ja lastakse 5-10 minutit tõmmata ja siis kurnatakse. Juuakse 3 tassi päevas. Piparmünditee valmistamiseks võetakse 2 tl pulbriks peenestatud ürti 1 kl keeva vee kohta, hoitakse kaanetatult 10 min ja kurnatakse. Tõmmist valmistatakse ürdist (varre ülemine osa), mida peenestatult võetakse 1 spl 1 kl keeva vee kohta ja lastakse tõmmata kuni 3 tundi ja juuakse lonkshaaval päeva jooksul. Piparmõnditee aitab igasuguste kõhuhädade korral­ nii seederikete, kõhulahtisuse kui ka mao ülihappesuse puhul. Kõhuhädade korral tuleb teed juua jahtunult.

Loodus → Loodus õpetus
20 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Tüümian ehk aed-liivatee

küllastamata lipoproteiidide tasakaalu organismis. Lipoproteiidide sisaldus kehas väheneb vananemisel. See võib põhjustada liigesevalu jt reumaatilisi vaevusi. Soti Põllumajandusülikoolis ja Budapesti Meditsiiniülikoolis on aastaid uuritud loomade ja inimeste vananemist. Teadlased on selgitanud tosina erineva ravimtaime mõju vananemisele, kuid aed- liivatee on andnud kõige paremaid tulemusi. Gripi, hingamisteede põletike ja köha korral võetakse 1 supilusikatäis ürti kl keeva vee kohta, lastakse 8-10 min tõmmata ja kurnatakse. Juuakse soojalt, võib lisada mett. Gaasivalude ja soolepõletiku korral lastakse teed kauem tõmmata (30 min) ja juuakse jahedana pool kl enne sööki. Imikutele lisatakse ürti vaid 1 teelusikatäis liitri vee kohta, mis kõrvaldab gaasihädad. Viinaga tõmmise jaoks võetakse 10 g ürti ja valatakse üle 100 g viinaga. Jäetakse seisma 10 päevaks, perioodiliselt raputatakse purki või pudelit, seejärel kurnatakse. Mugav ja tõhus

Ajalugu → Ajalugu
9 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Eestimaised taimeteed

Teda on lihtne kasvatada ja tal on mitmekesine ravitoime. Enamus ravimitaimed on liigsel tarvitamine üsna ohtlik, aga kummel seda ei ole. Teekummel kasvab igasugusel pinnasel. Kummelit tuleb käsitsi korjata. Kummelist leidub palju kasulikke ained nt. C-vitamiin. Kummelitee on põletikuvastane ja ülitundlikusse leevendava toimega. Kummeliteest saab abi ka hambavalu ja igemepõletiku puhul. Olgu vaid öeldud ,et ühekordseks teeks võiks võtta teelusikatäis kuivatatud õisi poole klassi keeva vee kohta. Ennem joomist peaks tee seisma umbes viis minutit. Kummelist on saanud koostisosa ka lugematutele ravitoimega salvidele, kreemidele, sampoonidele ja palsamitele. Mustsõstar Mustsõstralehtedest keedetud tee leevendab näiteks palaviku ja reuma sümptomeid. Mustsõstrateed on kasutatud ka kehast vedeliku väljaviimiseks ja neerude tööd parandava, ning kõrget vererõhku alandava vahendina. Naistepuna

Toit → Toiduainete õpetus
18 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Munatoidud

MUNAROAD (PLATS D'OEUFS) Sisukord Keedetud munaroad Praetud munatoidud Üleküpsetatud munaroad Keedetud munaroad Koorega keedetud munad 11,5 h enne keetmist võtta välja külmikust. Mikropragude esinemisel lisada vette soola või äädikat. Munad asetakse ettevaatlikult keeva vette, keedetakse vajalik aeg. v vedel muna­> keedetakse 23min. Valge kergelt, rebu kalgendumata. Serveeritakse suupistena. v poolpehme muna> 35 min. Munavalge kalgendunud, rebu poolvedel. Serv suupistena. v kõva muna> 67 min. Munavalge kalgendunud, rebus kalgendamata täpike. Serv suupistena, kasutatakse lisandina suppide ja selgete puljongite juurde. v võileivamuna> keetakse 8min. Munavalge kui ka munakollane kalgendunud. Kasutatakse

Toit → Toiduvalmistamine
15 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Seened ja algloomad

Algloomad: *amööbid,viburloomad,ripsloomad,eosloomad. Sissepääs organismi: neelamisel,penetratsioonil, transplantaarselt Elavad maapinnas, basseinides, soojades mageveetiikides. Paljunevad pooldumise teel (eosloomad suguliselt-mittesuguliselt) Elutsüklil kaks faasi: aktiivne toitumisfaas, vaikne nakkusohtlik faas. Malaaria-kõige levinum infektsioonihaigus Toksoplasmoosi vältimine: Vältida kassi roojaga kokkupuutuvaid esemeid Desinfitseerida kassi liivakasti keeva veega Aiatöödel kasutada kindaid Vältida putukate sattumist toidule Keeta liha Korralikult pesta puu-ja juurvilju

Bioloogia → Seened
4 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Orgaanilise keemia praktikumi KT2

· Põhimõte: Destillatsiooni puhul kuumutatakse eraldatav segu keemiseni, tekkivad aurud juhitakse jahutisse, kondenseeritakse ja kogutakse destillaadina. · Ainete eraldamine: Orgaaniliste ainete eraldamine destillatsioonil põhineb üksikühendite keemistemperatuuride erinevusel. Kui segu komponentide keemistemperatuurid erinevad vähe (vähem kui 50°C), ei ole neid lihtdestillatsioonil võimalik täielikult eraldada, kuigi ka sel juhul on destillaat rikastunud kergemini keeva komponendiga. Destillatsiooni käigus väheneb madalamal temperatuuril keeva komponendi kogus eraldatavas segus pidevalt. · Keemistemperatuuri määramine lihtdestillatsiooni abil: Lihtdestillatsiooni abil saab hästi määrata vedelike keemistemperatuure, see lihtsustab ainete identifitseerimist. Tavaliselt määratakse keemistemperatuurid termomeetriga destillatsiooni käigus nii, nagu kirjeldatud punktis 1.1. Mõõdetakse aine aurude temperatuuri ­ aurude temperatuur ühtib

Keemia → Orgaaniline keemia
75 allalaadimist
thumbnail
4
docx

JOOGID

jaoks 60-80g ja kange kohvi jaoks 100-120g. Vee temp. kohvijoogi valmistamiseks peab olema 92-97 C. Kohvijoogi valmistamine kohvimasinas: võtta soovitud kogus külma vett, mõõta vastav kogus kohvipulbrit filtrile (parim on paberfiltrid) ja kui jook on filtreerunud tuleb seda pidevalt segada ja lasta 2-3 min tõmmata. Serveeritakse vahetult peale valmistamist. Kannukohvi valmistamine: mõõta õige kogus vett ja lasta keema tõusta, keeva vee hulka mõõdetakse vastava jahvatusastmega kohv, lasta korra keema tõusta, aga mitte keeta. Lasta kohvil 5 min sadestuda. Kohv kallata kohvipaksu pealt eelsoojendatud kannu. Võib serveerida koos lisanditega ­ suhkur, piim, koor, brändi, liköör Presskannukohvi valmistamine: valida jämedama jahvatusega kohvipulber, kohvipuru mõõta eelsoojendatud kannu. Pannakse paras kogus vett keema ja valatakse see kohvipuru peale. Segada ja sulgeda presskann (sõel jääb üles)

Toit → Toiduvalmistamine
26 allalaadimist
thumbnail
11
xlsx

Keevkihi hüdrodünaamika Exceli fail

-1 1 3 5 7 Õhu kiirus, m/s 5 7 9 11 Õhu kiirus, m/s keevkihi kõrguse sõltuvus õhu kiirusesest kihi poorsuse sõltuvus õhu kiirusest Kihi Õhu kõrgus h, keeva kihi Õhu kiirus, m/s m ruumala, m3 kihi tihedus kiirus, m/s 0,0054 0,036 0,00025 0,644 g/ml 0,0054 0,0054 0,036 0,00025 0,0054 0,0054 0,036 0,00025 0,0054

Keemia → Keemiatehnika
135 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Aedliivatee

Adeliivatee . Liivatee toidutaimena Teed toiduna kasutades valmistatakse ta lahjemana, st 1 tl ürti 1 kl keeva vee kohta. Sobib hästi kuumana õhtusöökide juurde kui ka külmana soojadel suvepäevadel. Oma tugeva ja aromaatse maitsega on ta kasutusel toitude maitsestamisel, eriti liialdada ei tohiks suurte kogustega. Maitseainena sobib eeskätt liha-, kala- ja kaunviljatoitudele, on estragoni kõrval tähtsaim taim prantsuse köögis. Vahemeremaades hõõrutakse kalu enne praadimist kuuma õli sisse kastetud aed-liivatee oksaga. Kala ja liha paneerimisel segatakse jahusse aed-liivatee pulbrit

Toit → Kokandus
11 allalaadimist
thumbnail
6
odp

Ohutusnõuded köögitööl seadmetega

kiirustades kaasnevaid õnnetusi Ei tohi puutuda sisselülitatud pliidiplaati, nii võib ennast kõrvetada ka potte või panne pliidilt maha tõmmates. Ahju käsitledes tuleb hoida ahi puhtana. Ahju jäänud rasv ja muud toiduained võivad tekitada tulekahju. Elektrivoolu all olevatele seadmetele, juhtmetele ja kontaktidele ei tohi sattuda vett. Märjaks saanud põrand kuivata kohe! Ettevaatust keeva veega, ka kuum aur põletab! Ära jäta sööki sisselülitatud pliidile omapäid Ära puhasta elektrilisi masinaid voolava vee all Kasuta kodumasinat ainult ettenähtud otstarbeks Hoia pliidi läheduses tuletekki Hoia köögis töökorras tulekustutit Tulekahju puhkemisel hinda tekkinud olukorra raskust - Kui suudad ise olukorda kontrollida, kasuta olemasolevaid tulekustutusvahendeid.

Toit → Köögiseadmed
48 allalaadimist
thumbnail
9
odt

Nõmm-, Aed-Liivateed ja Tüümian

Ta sisaldab tugevalt antiseptilisi aineid tümooli, karvakrooli, borneooli, pineeni. Veel on eraldatud saponiine, mõru- ja parkaineid, mineraalsoolasid, rasv- ja orgaanilisi happeid. Hingamisteede põletiku, köha, gripi puhul võetakse üks supilusika-täis ürti klaasi vee kohta, lastakse 8-10 minutit tõmmata ja juuakse soojalt. Gaasivalude või soolepõletike korral (ka kõhugripi leevendamiseks) võetakse 1 supilusikatäis ürti klaasi keeva vee kohta, lastakse 20 minutit tõmmata ja pruugitakse jahedalt lonkshaaval. Imikutel gaasivalude vähendamiseks võetakse teelusikatäis ürti liitri vee kohta. Valu ja põletikulisi liigeseid vaigistavad vannid, kuid see on suur luksus, sest nõuab palju ürti (60 g 1 liitri keeva vee kohta, tõmbab eelnevalt 4-6 tundi kaane all). Seda võib asendada kompressidega valutavale kohale. Nõmm-liivateed on soovitav tarvitada ka korratu menstruatsiooni puhul. Selleks juua nädal enne oletava

Bioloogia → Bioloogia
13 allalaadimist
thumbnail
13
ppt

Toitlustamine

kuumtöötlemiseks. Külmtöötlsmis viisid Sulatamine Sorteerimine,pesemine,koorimine Kontide, kõhrede eemaldamine Pooltoote kuju andmine (tükeldamine, vormimine) Toiduainete leotamine, marineerimine vahustamine, paneerimine hakkmassi valmistamine Jne. Kuidas tükeldada Tükeldamine http://www.youtube.com/watch?v=y-iG_Vxu1JM&feature= Toiduainete kuumtöötlemine Kuumtöötlemise põhiviisid on keetmine ja praadimine . Keetmine -Cuisson Keetmiseks nim. toiduainete kuumtöötlemist keeva vee, vett sisaldava vedeliku või veeauru keskonnas. +95-97 ° C seda nim. "Keedetakse tasasel tulel " Soola lisamisel veele t ° võib tõusta 101 °C juurde Ning rõhu tõstmisel 1atm. 119 °C juurde Enamike toiduainete keetmisel peab keedunõu olema keetmise ajal kaanega kaetud Toiduainete keetmise võtted Keetmine rohkes vedelikus väheses vedelikus Veeaurus Omas mahlas Vesivannil Rõhu all Praadimine ­Rissolement Praadimine on kuumtöötlemine ilma vee või vett

Toit → Toiduainete õpetus
23 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Ravim- ja maitsetaimed

See on mitmeaastane tugeva aromaatse lõhnaga rohttaim, mis kasvab 30-60 cm kõrguseks. Vars on peaaegu paljas, enamasti neljakandiline ja harunenud. Piparmünt õitseb juulist septembrini. Piparmündiõisi ja -lehti tarvitatakse juustu, salatite, suppide, liha-, käia- ja aedviljatoitude maitsestamiseks. Liigne kogus teeb aga toidu mõruks, piparmünti soovitatakse lisada keevale (kuumale) toidule. Piparmünditee valmistamiseks võetakse 2 teelüsikatäit pulbrik peenestatud ürti klaasi keeva vee kohta, hoitakse kaanetatult 7-8 minutit ja kurnatakse. Tõmmise valmistamiseks lastakse siesta 3 tundi ja siis juuakse. SAIALILL Saialill õitseb juunist oktoobrini, kuid teda võib õitsemas näha isegi detsembris. Rahvameditsiinis on kasutatud saialilleteed,-salvi,-õli ja mahla. Värsket saialille mahla pannakse haavadele ja haavanditele, ta korrastab hästi näonahka. Saialilleteel on tugev põletiku vastane toime. Saialille tõmmist,-

Loodus → Loodusõpetus
24 allalaadimist
thumbnail
17
pptx

LOODUSLIKUD RAVIMID KURGUVALULE

Siirupit võiks teha ka kadakamarjadest. Ravimteed kurguvalule Teekummel on üks tuntumaid ravimtaimi maailmas. Taime on lihtne kasvatada, tal on väga mitmekesine ravitoime ja kasutamine on suhteliselt ohutu. Kummelitee on erakordselt tugeva põletikuvastase ja ülitundlikkust vähendava toimega. Seespidiselt sobib kasutamiseks köha, seedekulgla probleemide, hingamisteede põletiku, kõhugaaside ja maohaavandite puhul. Teeks võtke teelusikatäis kuivatatud õisi poole klaasi keeva vee kohta. Enne joomist peaks tee seisma umbes viis minutit. Ravimteed kurguvalule Saialillepreparaadid on mikroobi-, põletiku- ja sügelemisvastased, parandavad haavu, puhastavad verd, rahustavad, ergutavad sapieritust ja vaigistavad valu. Tee valmistamiseks võetakse teelusikatäis droogi klaasitäie keeva vee kohta. Ravimteed kurguvalule Pärnaõisi kasutatakse palaviku ja köha puhul, samuti neerude tegevuse ergutamiseks.

Meditsiin → Kõrvahaigused
9 allalaadimist
thumbnail
4
pdf

Plekkide eemaldamine tekstiilmaterjalidelt

amüloatsetaati. Leotage materjali hapupiimas (hapendamiseks kallake tassi piima sisse 2 tl/10 ml äädikat) või sidrunimahlas ning hõõruge soolaga. Hoidke otsese Rooste päikesevalguse käes kuni kuiv. Võite samuti tupsutada rooste eemaldusvahendiga, oblikhappe või 1 osa sidrunhappe ja 9 osa vee seguga. Värsked plekid loputage vees, valges veinis või pistke keeva piima sisse, seejärel tupsutage värvitu nõudepesuvedelikuga. Punane vein Kuivanud plekid: Pange rõivas sügavkülma punase veini kristalliseerumiseks. Alternatiivina: Asetage puhast nõudepesuvahendit plekile ja laske toimida üle öö. Tupsutage seguga, milles on 1 osa valget äädikat ja 4 osa vett. Loputage. Deodorant Või niisutage plekki veega, hõõruge plekki vähese küpsetuspulbriga ning

Muu → Ainetöö
3 allalaadimist
thumbnail
12
pdf

FAASISIIRDED

Kui palju on vaja energiat 2 L keeva vee saamiseks? Kui palju kulus bensiini keetjaga, mille kasutegur on 50 % ? Lahendus. Antud: Teeme joonise. t1 = 0 0 C t 2 = 100 0 C V = 2 L m = 2 kg = 334 kJ / kg = 3,34 105 J/kg c = 4200 J/(kg·K) = 50 % = 0,5 = 46 MJ/kg Q=? mb = ? Antud ülesandes tuleb kõigepealt leida kui palju on vaja energiat lumest keeva vee saamiseks, teisisõnu kui palju me selleks soojust peame kulutama? Kuna kõigepealt on vaja lumi muuta veeks, siis selleks vajalik soojushulk arvutatakse valemist Ql = m , kus on jää sulamissoojus ja m sulatatava jää mass. Arvestame, et lumi on tegelikult jääkristallide ja õhu segu. Selleks, et saada 2 liitrit keeva vett ehk 2 kg vett, peab lumes oleva

Füüsika → Füüsika
30 allalaadimist
thumbnail
5
ppt

Melba kaste

vaarikatega blenderis ühtlaseks ning kurna läbi tiheda sõela. Kui virsikud on täiesti küpsed, siis tuleb neid vaid blanseerida. Selleks kuumuta vesi keemiseni, pane virsikud potti ja keeda tasasel tulel 50-60 sekundit. Eemalda vahukulbiga ja kasta jääkülma vette. Eemalda virsikutelt koor, lõika noaga pooleks ja eemalda ettevaatlikult kivi. Kui virsikud ei ole täiesti küpsed, siis tuleb neid suhkrusiirupis keeta. Pane virsikud potti, kata keeva veega, lisa 120 g suhkrut ja keeda 10-15 minutit, kuni virsikud on pehmed. Lase jahtuda ja libista koor pealt ära. Vahusta rõõsk koor suhkur ja vanilliekstraktiga tugevaks vahuks. Serveerimiseks lõika virsikupoolikud veel kord pooleks ja pane magustoidupokaalidesse. Jaota vahukoor nelja pokaali vahel, peale aseta jäätisepall. Tõsta lusikaga peale vaarikakaste ja serveeri kohe.

Toit → Toitumise alused
5 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Mina ja rasvad

t. küllastunud radikaali puhul on rasv tahke ja küllastumata radikaali puhul on rasv vedel - õli. Kuna rasvu leidub kõigis taimsetes ja loomsetes organismides liigitatakse neid ka vastavalt taimsed ja loomsed rasvad. Juur ja puuviljad sisaldavad vähe rasvu. Taimseid rasvu saadakse taimedest sealse õli kuumalt väljapressimise teel või orgaaniliste lahustite abiga väljalahustamise tulemusena. Loomseid rasvu saadakse tapetud loomade ja kalade rasvkoest sealt auru või keeva veega kõrgendatud rõhul väljasulatamise teel. Halvad on meie tervisele küllastunud rasvhapped ja suure rasvasisaldused toidud. Suurema rasvasisaldusega toidud on näiteks margasiin, majonees, rasvased piimatooted (juust, hapukoor), küpsetised, küpsised, sealiha. Mina ja rasvad oleme ikka väga seotud. Ma söön iga päev rasvaseid toite, mõni päev rasvasemaid, mõni päev vähem rasvasemaid. Rasvadest on raske hoiduda,

Keemia → Keemia
10 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Krõpsud

õigupoolest on? Protsess saab alguse riisi, nisu, maisi ja kartulihelveste kokkupressimisest, mille käigus tehakse kogu mass lamedaks. Siis rullitakse see taignataoline aine üliõhukese kihina plaadile, kus masin lõikab taignast ümmargused krõpsud. "Krõpsud liiguvad edasi konveierilindil, kus need pressitakse lõpuks vormidesse, mis annavad krõpsudele iseloomuliku kaardus kuju, võimaldades neil üksteise sisse mahtuda. Need vormid liiguvad seejärel läbi keeva õli. Siis krõpsud kuivatatakse, pihustatakse maitseainepulbriga ja viimaks pööratakse ümber aeglasemale konveierilindile nõnda, et krõpsud üksteise peale kukuvad. Sealt viiakse need edasi purkidesse, kust krõpsud jõuavad pahaaimamatute tarbijate suhu." Kartulikrõpsud on täis vähki põhjustavat kemikaali Kartulikrõpsude üks kõige ohtlikumaid koostisosi ei ole neile valmistamisel lisatud tahtlikult, vaid on hoopis krõpsude töötlemise kõrvalsaadus.Vähki põhjustav ja

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Toiduainete eeltöötlemine

kasutatakse kuumust näiteks praadides või keetes.  1.Külmutatud toiduainete sulatamine.  2.Mittesöödavate ja saastunud osade eraldamine.  3.Madala toiteväärtusega osade eraldamine.  4.Toiduainetele ja pooltoodetele kuju andmine.  5.Võtted, mis kiirendavad järgnevat kuumtöötlemist ja muudavad nende maitset.  6.Võtted, mis muudavad toiduainete kvaliteeti.  KEETMINE- Keetmiseks nimetatakse toiduaine kuumtöötlemist keeva vee, vett sisaldava vedeliku või veeauru keskkonnas.  Toiduaineid keedetakse sagedamini temperatuuril +95° - +97°C juures, seda nimetatakse tasasel tulel keetmiseks, kui aga lisada soola tõuseb temperatuur +101°C juurde ning kui tõsta rõhku 1 atm. võrra tõuseb temperatuur +119°C juurde.  Toiduainete keetmise ajad on erinevad ja nendega tuleb arvestada, alati pannakse ennem keema rohkem keetmist vajavad toiduained.

Toit → Kokandus
57 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Keemine

KEEMINE DIANA LANEVSKAJA DEFINITSIOON VIDEO KEEMINE ­ SELLINE VEDELIKU AURUSTUMINE, MIS TOIMUB KINDLAL TEMPERATUURIL ­ KEEMITEMPERATUURIL ­ KOGU VEDELIKU RUUMALA ULATUSES Viide: Viide: http://www.taskutark.ee/m/keemine/? https://www.youtube.com/watch? NÄHTUSE SELETUS, TEMPERATUUR · KEEMISTEMPERATUUR ON SEOTUD KEEVA VEDELIKU AINEGA, ERINEVATEL AINETEL ON ERINEV KEEMISTEMTERATUUR · SAMUTI SÕLTUB KEEMISTEMPERATUUR VEDELIKULE ATMOSFÄÄRI POOLT AVALDATAVAST RÕHUST ­ ÕHURÕHUST ­ MIDA KÕRGEM ON RÕHK, SEDA KÕRGEM ON VEDELIKU KEEMISTEMPERATUUR · KEEMISEL TEMPERATUUR EI MUUTU Viide: http://www.taskutark.ee/m/keemine/?auth=dGFza3V0YXJr AINEOSAKESTE PAIKNEMINE JA LIIKUMINE Keemisel aineosakeste:

Füüsika → Füüsika
21 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Biokeemia protokoll. Valgud ja süsivesikud

Ka saab kindla süsivesiku tuvastada osasooni kristallstruktuuri põhjal, mis saadakse osasoonide moodustumise reaktsiooni abil. Töö käik Valgud 1.1.1. Biureedireaktsioon ~1 ml munavalgu lahusele lisasin 1 ml 10%-list NaOH lahust ja 2 tilka 1%-list CuSO4 lahust. Sain siniste tükikestega läbipaistevlilla vedeliku. Loksutades tuli lilla toon rohkem välja, tükid olid väiksemad ja hõredalt. Paar korda panin katseklaasi keeva vee sisse, mõne hetke seal hoides- tulemuseks lilla lahus, vähe oli pisikesi tükke (sadet). Edasisel soojendamisel lilla värvus muutus tuhmimaks. Lõpuks sain musta-kollaka lahuse, mille sees paistis natuke pruunikat värvi tükke. Järeldus Leeliselises keskkonnas moodustas munavalk Cu2+ ioonidega lilla värvusega biureetkompleksi. Kui lahust järgnevalt segasin ja soojendasin, siis valguahelad katkesid,

Keemia → Biokeemia
7 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Füüsika põhikooli eksam, soojushulga arvutamine, energia

Joosep ja Kristjan olid jõekaldal matkamas. Õhutemperatuur oli ­5 °C. Tee keetmiseks raiuti jõekalda juurest jääd, nii et jäätükikestega täideti 1,5 liitrise ruumalaga alumiiniumist pott, mille mass oli 250 g. Arvestada, et jää algtemperatuur oli samuti -5 °C ja potti pandud jää mass 0,7 kg. Pott jääga kaeti kaanega ning asetati piiritusega köetavale matkapliidile ja seejärel sulatati sellest jääst vett ning aeti see keema. Kui palju kulus selleks piiritust, kui 1 kg piirituse põletamisel eraldub 26,8 MJ energiat ja piirituse põlemisel saadud energiast hajus ümbritsevasse keskkonda 60%? Andmed: Lahendus: Poti soojenemine m = 250 g = 0,25 kg Q = m · c · t = m · c ·( tlõpp - talg) talg = -5° C t = tlõpp - talg = 100° C ­ (-5° C) = 105° C tlõpp = 100° C lõpptemperatuuri korrektne väärtus cAl = 880 J/(kg·°C) erisoojuse väärtus tabelist Q=? Q = 0,25 kg · 880 J/(kg·°C) · 105° C = 23100 J Jää soojenemine m = 0,7 kg Q = m · c · t = m · c ·( t...

Füüsika → Füüsika
43 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Angervaks

Kõiki neid kasutatakse rahvameditsiinis ravimina. Nimi naesterohigi viitab sellele, et temaga on arstitud naistehaigusi. Temast valmistatud teed on joodud pärast sünnitamist võimaliku tekkiva palaviku vastu. Angervaks on aidanud veel paljude erinevate haigustega võitlemisel. Need on näiteks reuma ja närvivalud, krambid, närvilisus, kõhulahtisus jne. Ka alandab angervaks palavikku ning paneb inimese higistama. Tee valmistamiseks tuleb supilusikatäiele ürdile valada peale klaas keeva vett ja seejärel jooki hoida veerand tundi soojas. Seda juuakse kuumalt. Kuid levinud on ka erinevad leotised, juurikatest (botaanikute keeles mõeldakse siin risoomi) võib teha vanne. Vanni valmistamiseks peab aga juurikas tõmbama kuni üheksa tundi: muidu ei tule sellest toimeained välja. Angervaksa on kasutatud värvimisel ja nahkade parkimisel.

Loodus → Loodusõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Basiilik

visatud oksakeste lõhn aga peletab sääski. Basiilikutõmmisega loputamine leevendab igemepõletikku, suu limaskestale tekkinud haavandi paranemist kiirendab haigele kohale pandud värske basiilikuleht. Rahvameditsiinis on kasutusel kogu taime 6 Basiilik maapealne osa: lehed, õied ja varred. Basiiliku toime organismile sõltub tema hulgast tees. Üks teelusikatäis basiilikuürti 1 klaasi keeva vee kohta, mis on 10 minutit tõmmanud, on rahustav ja paneb neerud hästi tööle.Basiilikuteed juuakse krooniliste gastriitide ja koliitide puhul, kusjuures võetakse 2 teelusikatäit ürti 1 klaasi vee kohta ja lastakse kauem tõmmata. Viimast teed juuakse jahtunult enne sööki 0,5 klaasi korraga. Ka külmetushaiguste ning köha puhul on temast abi. Kroonilise nohu korral võetakse ja hingatakse sisse kuivatatud lehtedest valmistatud peent pulbrit. 2

Toit → Toiduainete õpetus
12 allalaadimist
thumbnail
13
odp

Männivaik

PUIDUKAITSEVAHEND PIHKATEX PIHKATEX on männivaigu baasil valmistatud puidukaitsevahend, mille hulka on lisatud linaseemneõli. KASUTUSVALDKONNAD: palkmajade ja teiste puitpindade viimistlemiseks välistingimustes. Sobib ka eelnevalt viimistletud puidule tingimusel, et kasutatud aine ei ole tekitanud puidu pinnale kaitsekilet. Ravimid kurguhaiguse puhul võetud palavat männivaiku tulise viina või piirituse ja puskariga. Männivaik lahustada piirituses. Võtta keeva vett pool teeklaasi. Lahustatud vaiku piirituses tilgutada ~20 tilka kuuma vette. Segada teelusikaga. Vaik kämpub uuesti ümber lusika, kuid vesi muutub piimjaks. See vedelik ära juua - hea vahend külmetuse, kurguhaiguste, palaviku vastu. Männi vaigukäigud lähivaates (suurendus 400 X): vasakul pikilõige, paremal ristlõige. Vaik moodustub vaigukäikudes Okaspuude pikad torukujulised vaigukäigud on vooderdatud lamedate näärmerakkudega

Varia → Kategoriseerimata
8 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Kust ma saan tõsikindlaid teadmisi?

Kuid, kes meist tahaks teadmisi, mis ei ole vettpidavad. Kerkib küsimus, et kust ma saan siis tõsikindlaid teadmisi. Mina usun, et üheks kõige kindlamaks viisiks saada tõsikindlaid teadmisi, on neid läbi kogeda. Kogemused õpetavad inimesi kõige paremini, sest need on ka üheks vahendiks, kuidas teadust rikastada ning viis, kuidas arendada teooriat ja praktikat. Laps, kes kallab endale peale kuuma vee, mille tagajärjel tekib põletus ja villid, on omandanud tõsikindla teadmise, et keeva vee nahapeale sattumine võib tekitada ville. Koolitarkus on samuti olulisel kohal teadmiste omandamiseks. Koolist saame me põhiteadmised, mille najal elus edasi rühkida. Loomulikult kõik koolis omandatu ei pruugi täiesti tõsi olla. Üheks selliseks aineks on kohe kindlasti ajalugu. Nõukogude aja ajaloo tunnis ei räägitud pooltki seda, mida sisaldavad tänapäeva ajaloo õpikud. See- eest on ka aineid, kus praktika käigus saab kinnitust õpetaja räägitud jutule

Filosoofia → Filosoofia
7 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Teeleht

TEELEHT Suur teeleht on tuntud igale lapselegi. Ikka pannakse tema lehte verejooksu peatamiseks haavadele. Hea mõju saamiseks peab haava pääsema teelehe mahl. Selleks tuleb kas mahl välja pressida või panna haavale purustatud leht. Peale verejooksu sulgemise saab teda mujalgi edukalt kasutada. Nii võib muljutud lehte, mahla või viimasest valmistatud ekstrakti panna põletatud, muljutud, hõõrutud või haudunud kohtadesse. Suur teeleht aitab kõigi nende hädade puhul nagu imerohi. Kuid sellega ei piirdu tema kasutusalad. Ta on heaks ravimtaimeks ka kuivatatult. Kuivatamine pole aga sugugi lihtne, sest teelehe lehed on lihakad ja kuivavad aeglaselt. Sellegipoolest soovitatakse neid kuivamise ajal mitte teisipidi pöörata. Ka juba korjamisel tuleb nendega ettevaatlikult ümber käia, sest liigsel muljumisel muutuvad need mustaks. Ilusasti roheliseks kuivanud lehed aitavad aga teena või keedisena kopsukata...

Loodus → Loodus
9 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Soojusliikumine

See tasakaal on liikuv e dünaamiline. See tähenab, et ühes ajaühikus lahkub vedelikust sama palju molekule kui aurust tagasi pöördub. Küllastunud auru rõhk temp. kasvab kahel põhjusel 1)suureneb auru molekulide kontsentratsioon(tihedus) 2)Molekulid hakkavad kiiremini liikuma. p=nkt AB-küllastunud aur BC-küllastumatta aur Keemiseks nim.vedeliku aurustumist kogu vedeliku ulatuses.Aur koguneb mullidesse,mullid kerkivad pinnale ja lõhkevad. Keeva vee temperatuur jääb konstantseks. Kriitiliseks temperatuuriks nim. niisugust tmeperatuuri, mille puhul kaob erinevus vedeliku ja küllastunud auru füüsikaliste omaduste vahel.

Füüsika → Füüsika
16 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

VIIRPUU

Vahel on see söödav, kuid mõnikord õhuke ja mõru. Hariliku viirpuu viljad on suured ja veidi jahuse maitsega, seetõttu on talle rahva poolt ka jahumarjapuu nimeks antud. Need marjad on kasutamist leidnud kosutava söögipoolisena, aga ka ravimina. Ravimiseks sobivad sama hästi ka õied. Need mõjuvad eelkõige südamele. Viirpuust on abi saadud mitmesuguste südamehäirete ja liiga kõrge vererõhu puhul. Näiteks võtta üks supilusikatäis õisi klaasi keeva vee kohta, lasta mõni minut tõmmata ja jook valmis. Seda tuleb juua jahutatult, lonkshaaval klaas päevas südamekloppimise, kõrge vererõhu, peapöörituse ja peavalu korral. Marju võib samal otstarbel tarvitada kas toorelt, kuivatatult või teena. Tee aseainena on kasutatud ka noori lehti. Huvitav on ka viirpuu puit. See on kollast või punast värvi, kõva ja raske, mistõttu on viirpuu osa rahvapäraseid nimesid luupuust ja kontpuust lähtuvad. Puit sobib hästi

Loodus → Loodusõpetus
5 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Tarbeplastid - kodune ülesanne

Seevastu on tal väga madal kemikaalikindlus ja ta on tundlik UV-kiirgusele ning töötemperatuurivahemik vaid -10...70 °C. PS on veel omadustelt lahustuv süsivesinikes ja õlides, omab häid elektriisolatsiooniomadusi. Vahtpolüstüreen (EPS, PS-E) on levinud polüstüreen, mis saadakse, kui puhtale PS-ile lisatakse tootmisel vahustavaid lisandeid, näiteks CO2. Vahtpolüstüreen (EPS) saadakse stüreeni polümerisatsioonil koos madalal temperatuuril keeva süsivesinikuga massis või suspensioonis. EPS on väikese tihedusega ja heade soojusisolatsiooniomadustega, teda võib kombineerida survevalu ja ekstrusiooniga. Graanulite töötlemisel vormides auruga toimub eelpaisumine ja tahkestumisel paakumine plokiks. EPS leiab kasutust soojusisolatsiooni- ja pakkimismaterjalina. Kuna materjalil on suletud poorid saab teda kasutada ka ujuvtoodetes või lehtede kujul ka munade või liha pakendamiseks. PVC - polüvinüülkloriid

Tehnoloogia → tehnomaterjalid
29 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Sügavkülmutamine

Erandiks on toores lehtsalat, tomat, sibul, küüslauk, murulauk, redis, rõigas ja kartul. Ka majonees, salatikastmed, keedetud munavalge, glasuuriga tordid ning beseeküpsised ei sobi külmutamiseks. Toiduainete ettevalmistamine sügavkülmutamiseks Köögiviljad - Tuleb kõigepealt puhastada ja pesta ning seejärel blaneerida, et hävineksid pinnafermendid, mis võivad toiduaine maitset ja aroomi halvendada. Selleks aseta köögiviljad sõelal kõigepealt 2-5 minutiks keeva vette ja siis jäävette, et katkestada käärimisprotsess. Puuviljad - Võib külmutada toorelt. Enne seda tuleb puuviljad pesta, puhastada ning kuivatada. Õunad ja pirnid peab koorima, eemaldama südamed, lõikama tükkideks ja balanseerima - muidu muutub nende värv pruunikaks ning ebameeldivaks. Tooreid puuvilju võib külmutada ka lihtsalt paari supilusikatäie suhkruga segatult. Toores liha - Võib külmutada kuni 1,5 kg tükkidena kuid parem on säilitada väiksemaid

Kategooriata → Tööõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
16
ppt

Kihnu

aastat tagasi. · Toidu valmistamise õppisid lapsed vanematelt. · Kihnus olid kindlad toidud, mis teatud päevadel tehti: Esmaspäev · Esmaspäeva hommikul söödi soojendatud hapukapsasuppi. · Lõunaks keedeti koorega kartuleid, peale pandi soolaräim või muu kala, mis parajasti oli. · Kõrvale söödi hapukurki, kes tahtis, praadis kõrvale ka liha. · Joodi hapupiima või tehti jahukastet, et nii kuiv ei oleks. · Õhtul keedeti leivapudi, keeva piima sisse pandi leivatükikesed. Teisipäev · Hommikul söödi niisama leiba, saia, võid. · Kui oli, võeti kõrvale liha või kala. · Lõunaks keedeti kartuleid. · Õhtul valmistati kartuli- klimbisuppi ehk pullisuppi. Kolmapäev · Hommikul soojendati pullisuppi. · Päeval keedeti kala- kartuleid, kõrvale tehti jahukaste või panniga liha. · Õhtul keedeti kartuliputru, kes tahtis, võis jahu ka sisse panna.

Kategooriata →
9 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Jahutussüsteem

*viskoosussiduriga ventilaatoril vedelikku väheseks jäänud. *Lekked: *Mootori plokis või plokokaanes mõrad *lõdvikud mõrased või purunenud *Veepumba fiiber seib kulunud või isesuruv vedeliku tõkke kummi seib kulunud *Radiaator lekib *Salongi soojenemise radiaator lekib või lekib soojenudse kraan NB! *kuuma mootori korral ei tohi kunagi avada paisupaagi ega radiaatori korki,sest vedelikud on rõhu all ja paisunud olekus-võib saada keeva vedeliku pritsmeid näkki või kätele. *kui tahame midagi juurde valada või sisse vaadata peab mootor olema jahtunud,näiteks hommikul enne käivitamist.

Auto → Auto õpetus
104 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Iiri kohv

kusjuures on võimalik osta ka selle joogi vaimustava lõhna- ja maitsebuketiga küllastatud kohviube. Joogi võite ka lihtsalt kallata kõrgesse klaasi, mis on tihedalt täidetud kas purustatud jääga või jääkuubikutega ning serveerida kõrrega varustatult. Iiri kohv kuuele 2 dl 35% rõõska koort 4 sl suhkrut 1 l kanget kuuma kohvi 3 dl Iiri viskit Vahusta koor 3 sl suhkruga kõvaks vahuks, jahuta seda 30 minutit külmkapis. Aja kuumakindlast klaasist kõrged kruusid keeva veega tuliseks. Pane igasse klaasi 0,5 tl suhkrut ja kalla kuum kohv peale, lahusta suhkur lusikaga. Lisa igasse klaasi 0,5 dl (3 sl) viskit ja tõsta kõige peale vahukoor. Omatehtud Irish Cream I 1 pudel (750 ml) Iiri viskit 250 g piimaokolaadi 1 purk suhkruga kondenspiima 1 purk suhkruta kondenspiima 5 dl vähemalt 45% rõõska koort 0,25 tl lahustuvat kohvi Sulata tükeldatud shokolaad keedunõus koos väikese koguse viskiga; kalla suurde vahustamisanumasse

Toit → Toiduainete õpetus
13 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Koka eksami kordamisküsimused

Kalade fileerimine jne. · Toiduainete ja pooltoodetele kuju andmine. Nt: toiduainete tükeldamine Toodete vormimine jne. · Võtted, mis kiirendavad järgnevat kuumtöötlemist ja muudavad maitset Nt: toiduainete leotamine, Marineerimine · Võtted, mis muudavad toiduainete kvaliteeti. Nt: vahustamine, Hakkliha valmistamine, Pooltoodete paneerimine jne. 2.Kuumtöötlemismeetodid: · Keetmine- toiduainete töötlemine keeva vee, vett sisaldava vedeliku või veeauru keskkonnas. Vedeliku temperatuur võib keskmiselt ulatuda 100kraadini. Rohkes vedelikus keetmine Väheses vedelikus keetmine Veeaurus keetmine Omas mahlas- keedetakse rohkesti vett sisaldavaid toiduaineid. Vesivannil- keedetakse toite, mis kergesti põhja kõrbevad. Rõhu all- Nõud on suletud nii tihedalt, et keetmisel tekkiv veeaur ei pääse välja ning tekitab ülerõhu.

Toit → Kokandus
78 allalaadimist
thumbnail
15
docx

Leiva ajalugu

19. Sajandi teisel poolel tekkis tänu rukki saagikuse suurenemisele ja majanduslike olude paranemisele võimalus hakata puhtast rukkijahust leiba küpsetama. Kui veskites sai hakata jahu sõeluma ja erisuguseid jahusorte valmistama, tekkis leivaküpsetamise alal vajadus ja soov leida parimaid võimalusi eri jahusortidest leibade valmistamiseks. Nii hakati sel ajal esmakordselt valmistama pühadeks rukkipüülist peenleiba, mille valmistamiseks osa püülijahust keeva veega töödeldi. Alles kolmandal päeval sai sellest keedust taina segada. Selliselt valmistatud leivad olid hea pehme sisuga ja magushapu maitsega. 19. sajandi viimasel kümnendil hakati ka täisterajahust leibasid tegema sellise tehnoloogia abil. Needki leivad olid kohevad ja magushapu maitsega, eriliselt krõbeda koorikuga ja seisid kaua värskena. Muutused toimusid küttekollete ehituses. Kui varem tehti

Ajalugu → Ajalugu
77 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Vereurmarohi

suure tundlikkuse tõttu äärmiselt ohtlik ja seda tohib teha vaid asjatundja. Kuid vereurmarohtu on kasutatud ravimtaimena isegi seespidiselt. Kindlalt on ta olnud vanade eestlastest loomakasvatajate apteegis kui koduloomade punakusesuse vastane rohi. Aga ka inimestele on ta oskusliku kasutamise korral hea. Abi on leitud teest, milleks tuleb võtta teelusikatäis taime, kas värskelt või kuivatatult, valada peale klaas keeva vett ja lasta jahtuda. Seejärel juua lonkshaaval klaas päevas, mitte üle kümne päeva järjest. Nii aitab ta maksahaiguste, sapipõie- ja jämesoolepõletiku vastu. Vahel, näiteks kollatõve eriti raskete vormide puhul, läheb vaja suuremaid annuseid. Sel juhul toimub ravi vaid arstide kontrolli all. Nii et olge ettevaatlikud selle huvitava, kuid ohtliku taimega. Vereurmarohtu pole raske ära tunda. Tuleb üles otsida mõni mahajäetud kohake ja seal suure

Loodus → Loodusõpetus
4 allalaadimist
thumbnail
9
odp

Munavormid(slaid)

lastes munavalge välja voolata. Kuidas keedetakse koorega mune? Koorega keedetud mune valmistatakse mitte sisetunde, vaid täpselt aja järgi. Neid keedetakse väikeste partiidena. 1-1,5 tundi enne keetmist võetakse munad külmikust välja , et nende koor kiire temperatuurimuutuse tõttu ei lõheneks. Mikropraegude esinemise korral munakoores pannakse keeduvette soola või äädikat. Muna asetatakse ettevaatlikult keeva vette ja keedetakse vajalik aeg. 1) Vedel muna ­ keedetakse 2-3 min. 2) Poolvedel muna ­ keedetakse 3-5 min. 3) Kõva muna ­ keedetakse 6-7 min. 4) Võileivamuna ­ keedetakse 8 min. Kuidas keedetakse kooreta mune? Valmistamisel kasutatakse täiesti värskeid külmi mune. Vesi kuumutatakse keemiseni ja sellele lisatakse äädikas .1l vee kohta pannakse 25g 30% toiduäädikat. Muna lüüakse ettevaatlikult kulbi sisse lahti ja

Toit → Toiduvalmistamine
12 allalaadimist
thumbnail
8
odt

Maitsetaimed

küllastamata lipoproteiidide tasakaalu organismis. Lipoproteiidide sisaldus kehas väheneb vananemisel. See võib põhjustada liigesevalu jt reumaatilisi vaevusi. Soti Põllumajandusülikoolis ja Budapesti Meditsiiniülikoolis on aastaid uuritud loomade ja inimeste vananemist. Teadlased on selgitanud tosina erineva ravimtaime mõju vananemisele, kuid aed-liivatee on andnud kõige paremaid tulemusi. Gripi, hingamisteede põletike ja köha korral võetakse 1 supilusikatäis ürti kl keeva vee kohta, lastakse 8-10 min tõmmata ja kurnatakse. Juuakse soojalt, võib lisada mett. Gaasivalude ja soolepõletiku korral lastakse teed kauem tõmmata (30 min) ja juuakse jahedana pool kl enne sööki. Imikutele lisatakse ürti vaid 1 teelusikatäis liitri vee kohta, mis kõrvaldab gaasihädad. Viinaga tõmmise jaoks võetakse 10 g ürti ja valatakse üle 100 g viinaga. Jäetakse seisma 10 päevaks, perioodiliselt raputatakse purki või pudelit, seejärel kurnatakse

Toit → Kokandus
35 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Eesti kulinaaria ajalugu

o. ühtlast poolpaksu keedust. Jahukördi segamiseks käsutati mända ehk puupöörist. Kört keedeti vee sisse. Kui vesi kees, võeti matist vasaku käega jahu ja lasti sõrmede vahelt ühtlaselt vette, pöörates parema käega mända, et jahu ei läheks tükki. Puder oli paks, tihe toit, mida sai kamakana pihkugi võtta. Jahuputrudest keedeti üle terve Eesti kõige enam odrajahuputru. Pudrujahu oli jäme ja sõre. Keedeti kahte viisi: jahu lasti pikkamööda läbi sõrmede keeva vette, või teine moodus: jahu kallati korraga soolaga maitsestatud keeva vette ja ei liigutatud enne, kui puder valmis.

Kategooriata →
11 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun