sisaldab palju valku Madala energeetilise väärtusega-hinnatud dieettoiduaine Väherasvane( 2-9%) ja rasvane ( 10-18% ) Hapukoor Saadakse rõõsk koore hapendamisel Lahja ( 10%), rasvane (20-30%) Kaltsiumi- ja fosforiühendid Kasutatakse dipikastmete või erinevate külmade kastmete valmistamiseks või söödakse kartuli, tatra, pelmeenidega jne Kohupiimatooted Kohupiimapasta(5%) Glasuurkohukesed Kohupiimakreemid Pudingid Kodujuust Ehk teraline kohupiim Valmistatakse lõssist ja lisatakse juuretist Kohupiima kasulikud omadused ja vähem kaloreid kui juustul Tüüpiline rasvasisaldus 0-0,9% Valgurikas-oluline dieedis, sportlaste ja kulturistide toitumises Sisaldab palju kaseiini piimavalgu tähtsaim osa Pett Ehk võipiim- või valmistamise kõrvalsaadus Sisaldab vett, kui ka piimasuhkrut, valke, mineraalained, B-rühma vitamiine Letsiinisisaldus-vajalik aju talitluseks Seedimisprobleemid ja dieedipidajatele
Kohupiima-vaarikarull · Mis meil vaja on? · Rull: 4 muna 1 dl nisujahu 1 dl kartulijahu 2 dl suhkrut 1 tl küpsetuspulbrit Täidis: 400 g kohupiimapastat 2 dl (1 pakk) vahukoort 0,5 dl suhkrut 1 tl vanillisuhkrut 3-5 dl vaarikaid Retsept Kuumuta ahi 200 kraadini. Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Sõelu hulka eelnevalt segatud kuivained (jahu,kartulijahu, küpsetuspulber) Määri tainas ahjuplaadile (küpsetuspaberiga kaetud) ja küpseta kuni 10 min, Kummuta biskviit teisele, suhkruga kaetud küpsetspaberile. Koori ahjus olnud paber ettevaatlikult maha. Keera tainas koos uue paberiga rulli ja jäta jahtuma. Täidise tegemiseks vahusta vahukoor suhkruga ning sega kohupiima ja vaarikatega. Määri täidis jahtunud põhjale j...
Või kg 0,01 0,01 0,1 0,1 1 1 kanamuna kg/tk 0,2 0,01 2 0,11 20 1,1 köömned kg 0,01 0,01 0,05 0,05 sool kg 0,,005 0,01 0,05 0,05 Kokku: 0,17 1,72 17,2 Valmistamine: 1. Suru kohupiim läbi sõela. 2. Kuumuta piim keemiseni, lisa kohupiim ning keeda tasasel tulel, kuni eraldub vadak. 3. Aseta saadud mass sõelale nõrguma. 4. Sulata või, lisa nõrgunud kohupiima-piimamass, maitsesta soola ja köömnetega ning sega ühtlaseks. 5. Lase massil veidi jahtuda. 6. Lisa lahtisegatud munad. 7. Kuumuta pidevalt segades 3-5 min. Hoidu keetmisest! 8. Pane saadud mass külma veega kastetud vormi või kahekordse niiske marliga kaetud sõelale
pakitakse hermeetiliselt suletud metall- ja kombineeritud purkidesse, alumiiniumfooliumiga vooderdatud ja polüetüleenkilega kaetud pakkidesse, lamineeritud paberist korridesse. Säiltustemperatuur 0... kuini 10 kraadi - kuni 8 kuud Säilitustemüeratuuril kuni 20 kraadi 3 kuud Hapupiimatooted Saadakse piimast ja rõõsast koorest kääritamisel erinevate mikroobide puhaskultuuridega - juuretisega ·piimhappelise käärimise teel 8 hapupiim, jogurt, atsidofiilpiim kohupiim hapukoor) ·segakäärimise teel peale piimhappebakterite on vell pärmi ja hallitusseene puhaskultuure ( keefir, kumõss, viili) Käärimisprotsessis muutub piimasuhkur piimhappeks ja valgud kalgenduvad, tooted on kõtge toiteväärtusega, kerge omastatavusega, meeldiva ja värskendava maitsega, dieet- ja raviomadustega. Mõned piimhaüüebakterid eraldavad antibiootilisi aineid( atsidofiilkepike, bulgaaria kepike), jmis takistavad põletikuilste protsesside arengut osranismis
mMaitsestatud, vormitud. Eskalopp- fileest, seljatükist 1-1,5 cm paksused viilud. Vasardatud ja vormitud. Kanafileekotletid- tiivakondiga fileetükist. Võivad olla täidisega või ilma. Vasardatakse, maitsestatakse, paneeritakse mitmekordselt. Kanakoivad- paneerimata või maitsestatud ja paneeritud. Raguu- kodulindude, metslindude lihast, kondiga tükid. 12.Eelistada tuleks kohupiima kasutamist kuumtöötlemata. Eelroana serveeritavate kohupiimasegude valmistamiseks segatakse peenestatud kohupiim toasooja v kergelt vahustatud võiga, lisatakse retseptuuris näidatud ained ja maitseained. Kohupiimasegudesse pannakse riivitud juustu, kõvaks keedetud munakollast, tükeldatud sinki v vorstitooteid, hapukoort, värskeid riivitud aedvilju, soolatud kalu jne. Järelroana serveeritavate kohupiimasegude valmistamiseks vahustatakse toesoe või koos suhkruga, lisatakse väikeste portsjonidena peenestatud kohupiim, iga kord hoolikalt segades.
Piimatooted Helgie Mandzolo Saar . 11.klass. Mis on piim? On kõrgeväärtuslik toiduaine , mille koostises inimorganismi arenguks vajalikud toitained. Sisaldab täisväärtuslikke valke. Kasutatakse : kitse-, pühvli-,kaameli-,põhjapõdra ja hobusepiima ning lehmapiima. Kõige rasvarikkam põhjapõdra piim ja süsivesikurikkam hobusepiim Piima töötlemine. Eesmärk on kahjulike mikroobide tõkestamine ja kasulike aineid välja tuua. Jahutamine- pärast lüpsmist. Filteerimine-mehaaniliste lisandite eraldamine. Pastöriseerimine-kahjulike mikroobide hävitamine,piima säilivuse pikendamine.Viiakse 80kraadi juures. Normaliseerimine- piima rasvaprotsendi viimine ettenähtud tasemele , toimub rasvata piima ehk lõssi lisamisega Lõss- nimetatakse piima, millest on peaaegu kogu piimarasv koore näol eraldatud Millist piima eelistada? Võib juua : toorpiima, valida mõnevõrra lühema säilivusajaga pastöriseeritud piim või mitm...
Mai Maser toob esile, et transrasvad tekivad taimsete õlide töötlemisel, hüdrogeenimisel nende tahkestamise eesmärgil. Minu harjumused enne artiklite lugemist Usun, et minu toitumisharjumused olid üsna keskpärased. Ma ei ole kunagi jälginud pakendil olevat infot energiasisalduse, valkude, süsivesikute või näiteks transrasvade kohta. Siiski olen vältinud kiirtoite ja kartulikrõpse. Kuna mulle kohupiim eriti ei maitse, söön ma kohukesi väga harva, samuti puudub minu toidusedelist või, olen asendanud selle määrdejuustuga või üldse ära jätnud. Mõnikord harva olen kasutanud võid siiski kookide valmistamisel. Piima kasutan ainult kord päevas kohvi peale panemiseks. Piiri olen püüdnud pidada ka küpsistega. Sokolaad selle-eest on minu lemmikmaiustus ning selle söömisel ma ennast tagasi hoidnud ei ole. Samuti söön liha päris palju. Toitude valmistamisel olen
KOOL KOHUPIIMADE VALMISTUSVIISID JA VALGU SISALDUSE MÄÄRAMINE NEIS Uurimistöö Tallinn 2013 1. SISUKORD 1. SISUKORD.............................................................................................................................2 2. KOHUPIIMADEST ÜLDISELT............................................................................................4 Mis on kohupiim?................................................................................................................... 4 Erinevad kohupiimad.............................................................................................................. 4 Miks süüa kohupiimasi?..........................................................................................................5 3. KOHUPIIMADE VALMISTUSVIISID...............................................................................
Sõir Sõira saab valmistada kolmel viisil I viis Vaja läheb: 1 kg kohupiima, 1 l piima, 200 g võid, 4-5 muna, soola, köömneid. Valmistamine: kohupiima peale valada piim pooleks veega. Kuumutada keskmisel tulel, kuni eraldub vadak ja kohupiim läheb kokku. Nõrutada. Poti põhja panna või ja sulatada. Nõrutatud kokkuläinud kohupiim panna potti ja lisada lahtiklopitud munad. Pidevalt tampida-segada pudrunuiaga, kuni kõik on muutunud ühtlaseks massiks. Maitsestada soola ja köömnetega ning valada kuumalt laiale taldrikule jahtuma. II viis Vaja läheb: 1 kg kohupiima, 200 g võid, 1sl. toiduõli, 3 muna, 2 l piima ja 1 l vett. Valmistamine: kohupiim tuleb hästi ära sõtkuda. Piim, segatuna veega, kuumutada keemiseni. Nõrutatud ja sõtkutud kohupiim panna piima sisse. Õrnalt segades
Sortiment Toidukaubad Piimatooted: 1. keefir, hapupiim 2. rooskkoor 3. hapukoor - salatikaste 20% - hapukoor 10 % - hapukoor 20% --- toote kaal 250g, 500g Sailivusaeg 10 paeva, sailivustemperatuur +2...+6C Koostis: pasteriseeritud koor, juuretis 4. jogurt 5. joogijogurt 6. kodujuust 7. kohupiim -kohupiimapasta 5% -lahja kohupiim naturaalne -lahja kohupiim vanilliga -lahja kohupiim rosinatega --- toote kaal 250g portsjonite arv 1 sailivusaeg 5 paeva, sailivustemperatuur +2...+6C koostis: kohupiim, suhkur, rosinad 6%, vanilliin 8. kohuke 9. juust 10. sulatatud juust 11. void 12. kohupiimakreemid 13. kohupiimavormid 14. toorjuust 15. piim Toostuskaubad
TÖÖ PEALKIRI: Happekohupiima ja sõira valmistamine. TÖÖ EESMÄRK JA PÕHIMÕTE: Töö eesmärk on valmistada kohupiima ja sõira happemeetodil. KATSE KÄIK: Piim pastöriseeriti 80°C juures. Kui piim oli jahutatud 26°C-ni, lisati 2%-line juuretis ja jäeti seisma toatemperatuuril. Piim hapnes öö otsa. Piim kuumutati. Mõõdeti temperatuuri, poti seina juures oli see 76°C. Kui saavutati 50°C, siis pidi temperatuuri hoidma 20-30 min. Pärast 30 min pandi kohupiim nõrguma (õige oleks olnud ka jahutada, aga puudusid vajalikud tingimused). Sõira tegemisel pandi hapupiim nõrguma, köömned pandi vette ligunema. Klopiti lahti 3 muna, kuhu kõigepealt lisati 1 tl soola (tegime tavalise soolaga, aga õigem oleks olnud teha meresoolaga). Seejärel kuumutati vesivannil 2 l piima 90°C-ni. Kuumutati kuni piima pind hakkas kergelt värvlema ja oli saavutanud õige temperatuuri (temperatuuri mõõdeti pidevalt).
Pajumäe talust ikka ja jälle küsitakse. Suurused: 950g, 470g, 265g (klõpsa pildivahetuseks). 100g toodet sisaldab: energiat 731 kJ / 175 kCal, valku 6,6g, süsivesikuid 16,5g, rasva 9,1g. Koostis: pastoriseeritud täispiimast kohupiim (74,9%), jogurt (10%), maasika moos (10%), suhkur (5%), vanillisuhkur (0,1%). Sertifitseeritud mahekoostisosasid tootes: 84,9% Harilik kohupiim Koostis: täispiim, laap.100gr. sisaldab: 8 g valku, 12 g rasva, 4 g süsivesikuid, 147/613 kcal/kJ. Praktiliselt valge, pehme mass, milles on vaevumärgatavad struktuuri meenutavad vormid.
VALMISKAAL 1,450 1 ports 0,181 Valmistamise tehnoloogia: 1.Kamabiskviit:Vahusta:munad, suhkur;sega:kama-, nisujahu, tärklis, küpsetuspulber;sõe Vala küpsetuspaberiga koogivormi.Küpseta ca 5 min 200 juures;alanda 180C-ni kuni pe 2.Täidis:vahusta toasoe toorjuust, ricotta kohupiim ühtlaseks, lisa muna, suhkur, sidruni m Jäta 5 min. seisma;sega juurde toorjuust, ricotta kohupiim. 3.Koori, puhasta, tükelda õunad. 4.Vala jahtunud kamabiskviidile täidis,jaota peale tükeldatud õunad;küpseta 25 min 180C 5.Küpsemise juures valmista kate:sulata või, suhkur;lisa vahukoor, jahu, mandlilaastud, s
Värske. Ilus. Valmistamine Vaja läheb: 1 l piima 500 g kohupiima 50 g võid 2 muna 1,5 tl soola Maitsevariant 1: 2 tl köömneid (eelnev pannil röstimine tugevdab köömnete maitset) Maitsevariant 2: u 3 spl hakitud ürte (peterselli, murulauku, salveid ja münti) ja 2 küünt purustatud küüslauku (maitseained on arvestatud 500 g kohupiima kohta, kui teed 2 väikest sõira, pane veidi vähem) Kuumuta piim keemiseni ja pudenda sinna sisse kohupiim. Hoia kuumana, aga ära keeda!, kuni potti tekib piima asemele valkjaskollane läbipaistev vedelik, mis on vadak. Selleks läheb aega vast mõni minut. Segada pole samal ajal tarvis. Nüüd vala kohupiim marliga vooderdatud sõelale ja lase seal nõrguda 15 min. Sulata potipõhjas või ja lisa kohupiim. Sega hoolikalt, kuni moodustub ühtlane mass. Nüüd lisa soolaga lahtiklopitud munad ja maitseained. Pidevalt segades kuumuta (kuid taas- ära keeda!) umbes 5 minutit
Konsistentsi järgi jagatakse kaheks: joogijogurt söögijogurt Jogurti paksendamiseks kasutatakse modifitseeritud tärklisi või tarrendaineid Maitsestamata ja maitsestatud jogurt Kohupiim Valmistatakse pastöriseeritud piimast või lõssist Piimavalk kalgendatakse kas happemeetodil või happelaabimeetodil piimhappebakterid laapferment CaCl2 Kohupiim Piimavalgudkalgenduvad ja kuumutamisel sadestuvad Kalgendist pressitakse vadak välja Rasvata kohupiim Pasöriseeritud rasvata piim, juuretis 100gr toodet sisaldab keskmiselt Energiat 83 kcal Valke 18.0 % Süsivesikuid 1.5 % Rasvu 0.5 % Tere kohupiim 5% rasvata kohupiim, rõõsk koor. Kohupiimapasta Kreemja konsistentsiga kohupiimapasta saadakse lõssikalgendist, valgu kontsentreerimiseks eraldatakse vadak tsentrifuugimise teel Midaväiksem rasvasisaldus, seda hapukam on maitse. Kohupiimakreem Kohupiimapastale lisatakse
10.09 kaerahelvestega Alus: Praktiline kulinaaria Tooraine: kamajahu Algretsept: Tooraine vajadus vastavalt ülesandele Kadu Bruto Neto Bruto Neto Märkused: % p/g p/g p/g p/g 1. Kamajahu 250 g 250 g 2. Hapukoor 200 g 200 g 3. Kohupiim 150 g 150 g 4. Mesi 4 sl 4 sl 5. Liköör Vana Tallinn 5 cl 5 cl 6. Külmutatud 100 g 100 g mustadõstrad 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. Tooraine kaal: 250 g 250 g Roa väljatulek: LISANDID: 1. Kaunistamiseks 2. Kaerahelbed 250 g 250 g 3. Suhkur 4. Pealepuistamiseks tuhksuhkur Valmistamine:
Tallinn 2014 Esmaspäev: Hommik-Roheline tee, kodujuust, võileib singi, juustu ja kurgiga Lõuna-Apelsini mahl, kanafilee keedukartuli ja salatiga, tordi lõik Õhtu-Pozarski kotlet ahjukartuli ja salatiga, ananassi mahl, banaan Teisipäev: Hommik-Valge tee, keedumuna, võileib sulatatud juustu ja vorstiga Lõuna- Sealiha tatra ja salatiga, viinamarja mahl Õhtu- Porgandi püreesupp, salat ja rohelie tee, apelsin Kolmapäev: Hommik- Kohvi piimaga, kohupiim Lõuna-Jõhvika mahl, kala riisi ja salatiga, saiake Õhtu- Kanasupp, võileib singi ja juustuga, greibi mahl, kiivi Neljapäev: Hommik- Piim, banaan Lõuna- Kotlett makaronide ja salatiga, tomati mahl Õhtu- salat, granaatõun ja ploomi mahl Reede: Hommik- Kummeli tee, müsli piimaga Lõuna- Kanafilee tatra ja salatiga, multi mahl Õhtu- Seljanka, pirni mahl ja saiake Laupäev: Hommik- Kohupiim, piparmündi tee Lõuna- porgandi hernehautis sealihaga, smuuti Õhtu- Lasanje, puuvilja segu
3.Piim(rinnapiim, taluvus) 4.Piim(piima tootmine Eestis, piimaloomad) 5.Piim(kasulikus) 6.Juust(juustusordidi) 7.Juust(-juustusordid) 8.Keefir 9.Kohupiim 10.Pett(koostis) 11.Pett(kasulikus, lisandid) 12.Või(valmistamine) 13.Jogurt(koostis) 14.Jogurt(biojogurt) 15.Uuring 16. Piimatootete hinnad 1. Sissejuhatus Piimatooteid on väga palju, ning kõiki piimatooteid ei ole võimalik ära proovida. Kõik inimesed tarbivad piimatooteid argipäevaelus n.( piim, jogugurt, kohupiim, pett).Kõik piimatooted on kasulikud igat moodi . 2. Piim Piim on toitev vedelik, mida toodavad emaste imetajate piimanäärmed. See on vastsündinute põhiline toit, enne kui nad suudavad mitmekesisemat toitu seedida. Kõige sagedamini mõistetakse piima all lehmapiima. Koostis: Piim koosneb suuremalt jaolt veest, ent sisaldab ka valku, rasva, süsivesikuid, vitamiine ja mikroelemente. Piima koostis on imetajate eri liikidel väga erinev
homogeniseerimine 16-20 MPa pastöriseerimine 90-95 °C; 5 min jahutamine (seenjuuretis/tarbejuuretis) hapendamine villimine valmimine ja säilitamine külmlaos 6 26. Kohupiima ja kohupiimatoodete liigid Liik Rasvasisaldus, % Kuivaine, mitte Happesus, mitte alla, % üle, °Th Rasvata kohupiim - 20 250 Väherasvane kohupiim 2-9 24-27 220 Rasvane kohupiim 10-18 28-35 210 Kohupiimatooted: kohuke, glasuurkohuke, kohupiimamass, maitsestatud kohupiimapasta, kohupiimakreem. 27. Kohupiima valmistamine happe-laabimeetodil Tooraine vastuvõtt ja säilitamine separeerimine, puhastamine standardiseeritud
Viiruse elu tunnused- muteeruvad, evolutsioneeruvad ehituses on olemas valgud ja nukleiinhapped Viiruste kasutamine geenitehnoloogias põhineb nende võimel efektiivselt siseneda rakku ja kanda sinna üle enda genoom. Nt: viirusvektorites, haiguste geeniteraapias, transgeensete organismide loomiseks, keskkonna puhastamiseks. Biotehnoloogia kasutusvaldkonnad ja näited . *Toiduainetetööstus: juust, kohupiim ,jogurt, piimatooted,*Õlle, veini tootmine,*Funktsionaalne toit ( biokeefir,biojogurt),*Meditsiin (antibiootikumid,alkaloidid),*Põllumajandus(silo valmistamise, biotõrje),*Tööstus (bioplast, biogaas),*Pesuvahendid, Meristeempaljundus Eelised: Võimaldab raskesti paljundavate taimede kiire tootmise (orhideed);võimaldab saada viirusvabu ja jõulisema kasvuga taimi (Nt: maasikas, kartul); looduskaitses (Nt: paljundatakse hävimisohus taimi). Kasutamine:
3. NIMETA 1) Organismirühmi, mille esindajad on autotroofid, heterotroofid V:A: FOTOSÜNTEESIJAD( rohelised taimed ja vetikad) H: LOOMAD, SEENED, PROTISTID ja VALDAV OSA BAKTERITEST. 2) Dissimilatsioonijärgud glükoosi täielikul lõhustumisel (aeroobsel glükolüüsil) V: 1) Glükolüüsi reaktsioon 2) Tsitraaditsükli reaktsioon 3) Hingamisahela reaktsioon 3) Piimhappelise käärimise ja etanoolkäärimise saadused Piimhappe: hapupiim, hapukoor, jogurt, keefir, kohupiim,juustud. Etanoolkäärimine: etanool ehk viinapiiritus 4) Rakuhingamise lähteained ja saadused Lähteained: glükoos ja hapnik Saadused: süsihappegaas ja vesi 5) Fotosünteesi lähteained ja saadused Lähteained: süsihappegaas ja vesi Saadused: Glükoos ja hapnik 4.SELGITA 1) Millisel viisil saab ja kasutab energiat autotroofne organism? Heterotroofne organism? V: Organismid kasutavad energiat elutegevuseks ja kudede uuendamiseks.
beebidel ja väikelastel. Haigusnähud kaovad tavaliselt 24 nädala jooksul. Laktoositalumatuse sümptomid Võivad olla väga erinevad, näiteks: Tursed Gaasivaevused Kõhulahtisus Kõhuvalu Krambid ... Keelatud toiduained Kerge või raske häire Kerge häire (taluvus 5 10 g laktoosi/1dl) Keelatud: piim, piimapulber, rõõskkoor, jäätis Lubatud: keefir, jogurt, kohupiim, kodujuust, juustud Raske häire(taluvus 1 2 g laktoosi/1dl) Keelatud: piim, piimapulber, rõõskkoor, jäätis, keefir, kodujuust, kohupiim, piima ja piimapulbrit sisaldavad toidud ja küpsetised Lubatud: või, margariin, juustud, laktoosi sisaldavad ravimid Keelaud toiduained Eriti raske häire Eriti raske häire: ( laktoositaluvus puudub) Keelatud: peaaegu kõik piimatooted, laktoosi sisaldavad ravimid
toorainete kombineeritud segust. Juustu tehakse peamiselt lehmapiimast, harvemini lamba-või kitsepiimast. 2. JUUSTU AJALUGU 2.1 Legend juustu tekkimise kohta Legendi järgi leiutas juustu üks araabia kaupmees, kes läks kaameliga kõrberetkele, lambamaost paunas kaasas päevanorm piima. Õhtuks olid kuumus, loksutamine ja lambamaos sisalduvad ensüümid muutnud piima tahkeks kohupiimaks ja vadakuks. Paunast juues üllatus kaupmees meeldivalt hapuka, janu kustutava vadaku maitsest, rammus kohupiim aga oli heaks kõhutäieks. Juustu on tuntud juba tuhandeid aastaid ning sellel on tuhatkond erinevat liiki ja maitset. Ainuüksi Itaalias teatakse enam kui 350 juustusorti ning Prantsusmaalt lisandub samapalju. 2.2 Juustu tööstuslik tootmine Juustu tööstuslik tootmine on maailmas võrdlemisi uus nähtus. Esimesed tööstuslikud juustumeiereid tekkisid Ameerika Ühendriikides 1850-ndatel ja Inglismaal 1870- ndatel aastatel
Erivajadustega inimeste toitlustamine Koostaja: Kaja Maiste Juhendaja: Õile Aavik Diabeet Diabeet ehk suhkrutõbi on energiaainevahetusehäire, mis on tingitud kõhunäärme vähesest insuliinitootmisest või insuliini toime nõrgenemisest ja insuliini eritumise puudulikkusest. Eristatakese 1. tüüpi e. insuliinsõltuvat ja 2. tüüpi e. insuliinsõltumatut diabeeti. Diabeetikute arv maailmas suureneb kiiresti ning enamik neist on 2. tüübi diabeetikud. Seda seostatakse elanikkonna vananemisega ja eluviisi muutustega. Ei tohiks pakkuda: Kuldpruunid praekartulid Rohkelt rasvased toidud Karastusjoogid Väga magusad saiakesed Pasta Soovitatavad toiduained: Marjad Puuviljad Täisteratooted Köögiviljad Väherasvane liha Piimatooted Eelistatud on hautamine, keetmine. Vältida tuleks liigse soola tarbimist. laktoositalumatus Laktoositalumatuse ehk hüpolaktaasia põhjuseks on inimorganismi võimetus toota piisavalt laktaasi ehk en...
Minu keskkonnakaitsealased harjumused OSTMINE 1. Minu tarbimine päeva jooksul. Toit: kohuke, lahustuv kohv, kohupiim, mustikad, riis, lillkapsas, sampinjonid, oad Kodukeemia: Fairy, Cif Hügeenivahendid: deodorant, dussigeel, Transport: jalgratas Meelelahutus: teleka vaatamine 2. Asjadest mida tarbisin olid Eesti päritolu kohuke, kohupiim ja mustikad. 3. Kõige kaugemalt oli pärit riis. 4. Uuringupäeval ei pidanud toitu prügikasti viskama. VESI 1. Minu joogivesi tuled AS Tartu Veevärk ettevõttest. Kasutatava vee 1 m3 hind on 0,739 eurot. 2. Tartus juhitakse reovesi tarbija juurest läbi kanalisatsiooni ja tunnelkollektori reoveepuhastisse. Tartu reovett puhastab Ihaste puhastusjaam. Seal tõstetakse
Ökoloogiline ehk mahepõllumajandus Kovesnikova Darja 11 klass Mahepõllumajandus ehk ökoloogiline põllumajandus on loodushoidlik tootmisviis, mis põhineb tasakaalustatud aineringlusel. MAHEPÕLLUMAJANDUSE PÕHIMÕTE ON TOIMIDA KOOS LOODUSEGA, MITTE TEMA ARVEL. Mahepõllumajanduse reeglid kehtivad nii taime- ja loomakasvatuses kui ka töötlemisel, toitlustamisel ja turustamisel. Mahetootmine: -Mullaviljakust säilitatakse ja parandatakse orgaaniliste väetiste ja liblikõielisi sisaldava külvikorra abil. - Kahjurite, haiguste ja umbrohu tõrjeks ei kasutata sünteetilisi taimekaitsevahendeid. - Maheloomakasvatuses pannakse suurt rõhku heaolule. Loomad saavad rahuldada oma loomulikke vajadusi, viibida väljas ja süüa mahesööta. See annab neile hea tervise - Eesmärk ei ole loomade võimalikult kiire juurdekasv ega maksimaalne piimaand. - Ho...
Veel parem on süüa nelja viimase tunni jooksul enne und ainult valgurikkaid toite ja vahetult enne magama minekut ühte toitu, mis sisaldab ainult valku. Süsivesikud Valgud Kartul Kala Riis Kana Pasta Väherasvane liha Nuudlid Kanamuna Leib, sai Piimatooted Helbed, müsli, puder Oad ja herned Puuviljad, mahlad, mehu Kohupiim Eelista aeglaselt energiat vabastavaid, süsivesikurikkaid toiduaineid. Must leib, pruun riis ja pasta sisaldavad rohkelt kiudaineid ning on rafineeritud teraviljatoodetest toitainerikkamad. Head ja halvad Eelista neid: Väldi neid: Marjamahl(ilma Magusad suhkruta), piim, kefiir karastusjoogid, siirupid, suhkruga mahlad Täisteratooted: must Krõpsud, leib, pudrud soolapähklid,
Kohupiima - õunakook Valmistusained 4 muna 1 klaas suhkrut 0,5 klaasi õli (võib asendada sulatatud margariini või võiga) 1,25 klaasi jahu 1 tl küpsetuspulbrit 1 pk kohupiima (200 g) 34 õuna Valmistusviis Munad ja suhkur segada. Lisada õli ja kohupiim. Segada ühtlaseks massiks. Seejärel lisada jahu koos küpsetuspulbriga ning segada hulka viilutatud õunad. Head isu! Valmistusaeg ca. 30 minutit 200°C juures.
· TOONIMINE · KUIVAMISAEG TOATEMPERATUURIL · KULU · SÄILITAMINE ·TÖÖRIISTADE PUHASTAMINE · ÜLEJÄÄKIDEGA ÜMBERKÄIMINE · TÄHISTUS · OLULINE TEADA! · NÕUANNE · ÜLDINE INFO Kaseiin on piimas olevate valkude keerukas segu (selles sisaldub ligi 20 aminohapet). Juust on näiteks just see osa piimast, mis sisaldab põhiliselt kaseiini. Sedasama on ka kohupiim. Peale toiduaine on kaseiin aga ka ajalooliselt tuntud liimaine. Inimesed on juba mitutuhat aastat teadnud, et lubi ja kohupiim kokkusegatuna annavad väga tugeva värvi sideaine. Selliste värvidega on värvitud väga palju eluruume, losse ja kirikuid, milledest paljud on säilinud tänaseni. Kreidezeit kaseiinvärv on valmis segatud kuivadest komponentidest. Kaseiin on segus pulbrina. Selle liimistajaks on booraks. Värvi täiteaineks on looduslikud valged ained - jahvatatud marmor, kriit, valge savi ja talk. Selles ei sisaldu ühtegi tervisele või loodusele kahjulikku ainet. Looduslik toore
Lihavõttepühad- (liikuvad pühad) kevadpühad olid rõõmupühad. Pärast paastuaega võidi jälle liha süüa. Sellest on pühade nimetuski ,,lihavõtted". Mõnes kohas toodi suur tükk liha lauale, teisel keedeti Suure Laupäeva õhtul vasikalihasülti, küpsetati vasikalihapraadi. Pühadelauale kuulusid varakevadel kättesaadavamad toidud, Ave Kiiber nagu kohupiim, magus kohupiim munaga (pasha), kohupiimapirukas, sai, praetud kala, silk sibulaga, piim, kohv, mitmesugused munatoidud. Traditsioonilisteks lihavõtetepühade toitudeks on: vasikalihasült, silgud muna ja võiga, hautatud vasikaliha, praetud kala, kalasült, munapuder, munavõi kartuliga, munakook suitsuräimega, lihavõttesai, kevadpühade kohupiim. Tänapäeval on pühade toitumisharjumused muutunud, kuid söömise asemele on tulnud tänapäeva traditsiooniks munade värvimised ja koksimised.
juuretis, sool. Tihti soola ei lisatud, leivakõrvane oli soolane. Lihaleib, silguleib, muude lisanditega leib Sepik, sai, rohekm pühade-ja pidupäevatoit Salatid, suupisted Kartulisalat, põldoasalat, kilusalat, rosolje, seenesalat, klopitud kurgisalat Sült, keel tarrendis, maksapasteet, kamararulaad, lihapallid kastmega, verikäkk, silgud, soolatud räimed, äädika räimed, marineeritud ; praetud räimed, kuivatatud kala, heeringas hapukoorega, kala tarrendis, kilu või Munavõi, kohupiim köömnetega, täidetud munad, kohupiim võiga, sõir Supid, pudrud Hapukapsasupp, kanaklimbisupp, piima-köögiviljasupp, piimasupp kruupidega, peedisupp, seenesupp(seene seljanka) Kruubipuder(oder,) kartulitükid – mulgi puder, poolvillane puder, tangupuder, kört – jahu puder, kartulipuder, hirsist – magus puder marjadega Liha toidud, kala Keedetud sealliha köögiviljadega, mulgikapsad, ühepajatoit, praetud liha, soolaliha, verivorst,
vastasmängija / võitma kaotaja uhkust tundma komme / säilima kiik kiige juurde kokku tulema kiikuma jumalateenistus / korraldama 4 kohupiima pasha kulits (suur ümmargune magus lihavõttesai) , . : 1. värvima, 5. komme, 6. kask, 8. kirik, 9. paju, 10. kiikuma, 12. reede : 1. kiik, 2. kohupiim, 3. kaunistama, 4. võistlus, 7. paast, 11. munad 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
· Rulli taigen 1 cm paksuseks. · Lõika sellest ümmarguse piparkoogivormiga 8 cm läbimõõduga kettad. · Pooltest ketastest lõika 6 cm läbimõõduga piparkoogivormi abil härjasilmadele servad ja tõsta kettad üksteise peale nii, et alla jääb suurem ketas ja selle peale serv. · Määri munaga ja küpseta 5-7 minutit kuni härjasilmad on ilusasti kerkinud ja kuldpruunid. · Keskelt üleskerkinud taigen suru lusikaga veidi alla. · Sega omavahel kohupiim, hapukoor, suhkur, munad, kompotileem ja vanillisuhkur. · Tõsta igale eelküpsetatud taignakettale 2 sl kohupiimakreemi, pane peale aprikoosipoolik ja küpseta umbes 10 minutit kuni kohupiim on hüübinud. Koostaja : Karoliina Voldek,8a
· Puidu töötlemine jaguneb kaheks : Mehaaniline ja keemiline. Mehaanilise alla käivad : lauad, prussid, spoonid jne. Keemilise alla käivad : Tselluloosi tootmine millest valmistatakse pappi ja paberit. Põllumajandus, kalandus ja toiduainete tööstus · Toorained tulenevad põllumajandusest ja toiduainete tööstusest. · Toiduainete tööstuse alla käivad : liha, teraviljad, piim, vorst, leib, jahu, sai, kohupiim, jäätis jms. · Toidainete tööstused võivad olla : piimatööstus, lihakombinaadid, kondiitri tööstus, kala tööstus , alkoholide ja karastusjookide tööstused.
Ettevalmistusaeg: 20 min Küpsetusaeg: 30 min 20 inimesele Taigen: 1 pakk Vilma Juubeli tordipulbrit 1 dl nisujahu 1 tl küpsetuspulbrit 2 dl kookoshelbeid 200 g võid Täidis: 1 kg kohupiima 400g hapukoort 5 muna 3 dl suhkrut 1 tl vanillisuhkrut Katteks: 4 dl (külmutatud) vaarikaid Sega omavahel tordipulber, jahu, küpsetuspulber ja kookoshelbed. Näpi juurde tükeldatud külm või ja sega purutaoliseks taignaks. Täidise jaoks sega omavahel kohupiim, hapukoor, muna, suhkur ja vanillisuhkur. Pudista 2/3 taignapurust ühtlase kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile. Vala peale kohupiimatäidis. Kata vaarikatega. Pudista peale ülejäänud taignapuru. Küpseta 200 C juures 30 minutit. Jahuta ja lõika ruutudeks. Vihje: Vaarikate asemel võid proovida ka kirsse.
Tähtsus: Leidumine: · rakkude ja kudede · liha ehitamiseks, · kala · eluprotsesside · muna reguleerimine, · pähklid · energia tootmine, · juust · organismi kaitse, · kohupiim · elutähtsate ainete · piim, jogurt transport Rasvad Tähtsus: Leidumine: · Energeetiline varuaine, · õli · Kaitse soojuskadude ja · või meh. vigastuste eest, · vorst · Toidu värvuse ja lõhna · sealiha
päikesesest, ülejäänud kõhupoole täidavad kõik kerge ja värske. On palju toite, mida mujal ei leidu hapendatud rukkileib hapukapsas sea- või vasikalihast ja -jalgadest keedetud, vürtsidega maitsestatud sült 12 erineva vürtsiga valmistatud kuulus Tallinna kilu mulgikapsas Talupoja laual oli Argipäeviti Suurtel pühadel ka leib või kruubipuder liha keedukartul munapuder kohupiim soolasilk jahurokk Jookidest linnusekali meekali ehk mõdu kasemahl pühadeks pruuliti koduõlut Tänapäeval süüakse rahvustoite enamasti vaid jõuludel. Kallil jõuluajal peavad ilmtingimata laual olema sült sea- või hanepraad ahjukartulid hapukapsas ja verivorst Jõulud on ainus aastaaeg, mil eestlasele soovitagu mitte jätku leiba, vaid pigem head isu!
(kohvi/ tee puru, vesi) Lõuna- kapsasupp - 150g (kapsas, sibul, porrulauk, porgand, seller, paprika, purustatud tomatid, puljong, petersell) Ahjus küpsetatud kanafilee keedetud riisi ja karri kastmega- 130g/100g/70g ( kanafilee, maitseained/ riis, maitseained/ karri, nisujahu, sibul, küüslauk, aedviljapuljong, ingver,) ananassi-kohupiimakook- 100g (suhkur, nisujahu, soola, küpsetuspulbrit, või, kohvikoor, kohupiim, muna, kaerahelbed, vanilje ) piim/ keefir- 200g leib/ sai- 30g Õhtu- Pannkoogid hakklihatäidisega- 200g (pannkoogijahu, vesi, piim, muna, sool, hakkliha, maitseained, paprika, sibul) mahl/ piim- 200g 2.päev Hommik- omlett- 200g (muna, sool, pipar, sink) Võileib-50g (juust, sai/leib, või) Kurgi-tomati salat-100g (kurk, tomat, pipar, sool) tee/kohv - 200g
Soojendatud õllevirre (pulmadeks) Viin ,,Kui ei ole surmatõbi siis saab ikka viinast abi" Toitluse uuenemine Linlikum, rahvusvahelisest toidukultuurist mõjustatud laad hakkas levima Hakati ehitama pliite Kartuli tähtsus Aed ja köögiviljade levik Paistekakkude asemel pannkoogid Puhas rukkileib sai igapäevaseks toiduks Suurenes liha tarbimine Jaheliha asemel sült (konditükkideta) Saunas suitsutati suitsusinki Heeringas Levima hakkasid: tanguvorstid, kama, kohupiim, mulgikapsad, seened. Toitluse uuenemine Hapendati ka kurki, raiekapsast Suppi keedeti juurviljade ning manna ja riisiga Manna ja riisipuder Moosid ja magussöögid Hakati jooma rõõska piima Tee ja kohv Vorsti, liha, juustu, jm kattega võileivad Peamine söögiaeg toodi õhtult lõunale Süüa tehti tihedamini Toidukaupa osteti ka poest (hakkliha, vorsti, kotlette, koort, kohupiima jm) Marjadest ja seentest hakati tegema hoidiseid Söömaaeg on sõjaski.
laktoosi sisaldavaid ravimeid. Lubatud on vaid valminud ning sulatatud juustud. 1.4 Toiduvalmistamine Hüpolaktaasiat põdevale inimesele toidu valmistamisel peab jälgima, et ei kasutataks piima ja piimatooteid ning neid sisaldavaid toiduaineid. Need tuleb kas asendada või välja jätta. Roogades võib kasutada valminud juuste (vähemalt viis nädalat) ning sulatatud juuste, kuna neis puudub laktoos. Hästi talutavad on hapendatud piimatooted hapupiim, hapukoor, keefir, jogurt, kohupiim nign juust. Eestis on müügil lõhustatud laktoosiga tooted, maskeeringuga HYLA - tuletatuna sõnast ,,hüpolaktaasia". Kui 2 dl tavalises lehmapiimas sisaldub umbes 10 g suhkrut, siis samas koguses HYLA-piimas on piimasuhkrut vaid 1 g. Piima muud komponendid esinevad muutumatul kujul. HYLA tooteid kasutatakse ka toiduvalmistamisel. HYLA toodetest on saadaval piima ja piimapulber, hapupiim, vahukoor, kohupiim, A-jogurt, jäätis, karamellikaste ning sokolaadijook. 2
Soovitatavad toidud Toidud, mida tuleks tarbida Toidud, millest tuleks loobuda mõõdukalt või tarbida väga vähe - hapupiim - sulatatud juust - piim - keefir - juust - kakao piimaga - jogurt - hapukoor - jäätis - juust - kohupiim - pett - sai - piimakokteil - või - piimasokolaad - majonees - piimapulbriga segatud pannkoogijahust valmistatud koogid Tsöliaakia
Vormid.... Serveerimine... Pannkoogid · Jahu, vedelik, munad, söögisooda, pärm · Maitsestamiseks .... · Praadimine ... · Taigna valmistamine ...... · Lusikapannkoogid · Ülepanni pannkoogid · Täidisega pannnkoogid Magusad pudrud · Manna ja riis- tihked pudrud · Lisandid · Maitsestamine · Serveerimine- soojalt või külmalt · Portsjon 1,5-2 dl Magusad vormiroad · Leib, sai, pudrud, makaronitooted, kohupiim, munad- puuviljad, marjad, keedised, mahlad · Maitsestamine .... · Vormi ettevalmistus · Küpsetamine · Saiavorm · Serveerimine, lisandid Pudingud · Saia, riisi, mannat, marjapüreed, kohupiim, munad · Maitsestamine ... · Toiduainetele lisatakse suhkruga vahustatud muna ja sulavõi · Vormi ja küpsetatakse vesivannil · Maitsestamine, lisandid · serveerimine Sufleed · Paks magus kaste, puuvilja- või marjapüree, muna ja või
Paljude valkude ehitusvõime hoidmiseks Kus leidub inimorganismis peamiselt väävlit? Nahas Küüntes Juustes Täiskasvanud inimorganismis on umbes 140 g väävlit. Kust saab inimene väävlit? Toidust - nii taimsetest kui ka loomsetest toiduainetest Taimsed : põhiliselt teraviljad (rukis, kaer), kaunviljad (oad, herned) ning pähklid Loomsed: leidub rohkesti lihas, subproduktides (maks, nahk, neerud, keel jne.), kalades, munavalges M6ningad piimatooted: juust, kohupiim Kasutatud kirjandus http://www.hot.ee/synnitus/tervis/Bioelemendid_inimese_toid us.html http://et.m.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4%C3%A4vel http://et.m.wikipedia.org/wiki/V4453%Csdeeffa 3%A4%C3sdef%vaavel http://www.google.com/wiki/A %sadagC3%hhjjtrA4%C357668453hte%Assfgthy4vel
zeleerivaid aineid, toiduvärve, suhkrut või keedusoola. Kohupiimakreem on kreemi- või pastataolise konsistentsiga kohupiimatoode, milles peenendatud kohupiimale või kohupiimapastale on lubatud lisada rööskkoort, hapukoort, maitse- ja aroomiaineid, zeleerivaid aineid, toiduvärve, suhkrut või keedusoola. Kohupiimaliikide füüsikalis-keemilised parameetrid: Liik: rasvata kohupiim; väherasvane kohupiim; rasvane kohupiim Rasvasisaldus %: -; 2-9; 10-18 Kuivaine, mitte alla, %: 20; 24-27; 28-35 Happesus, mitte üle, Th: 250; 220; 210 Kohupiima valmistamise meetodid: Kohupiima valmistamine happemeetodil; Kohupiima valmistamine happelaabimeetodil; Lahusmeetod (lahja kohupiim ja koor segatakse) Kohupiima tootmine kohupiimaseparaatoriga (lõssi/piimakalgendist) Lisandid mida lisatakse piimale kohupiima valmistamisel: Juuretis Laapensüüm (happe- laabimeetodi puhul) Kaltsiumkloriid (happe- laabimeetodi puhul)
Tomat söö palju tahad 5.variant Võileib kodujuustuga Seemneleib 35 1 viil Kurk söö palju tahad Kodujuust 4% 30 2 spl kuhjaga Või 5 1 tl 6.variant Kohupiim puuvilja ja pähklitega Kohupiim 4% 35 2 spl Puuviljad (õun, pirn, apelsin, ploomid) 90 1 väiksem Pähklid (metsapähklid, mandlid, kreeka pähklid) 15 8 tk Õhtusöögid (25% päevasest kaloraažist) Grammid Kogus Kell 20.00-21.00 1.variant Tatrapuder kalkunilihaga Oliiviõli 15 2-3 spl
kohaselt kuuluvad töödeldud piimade hulka. 1.2. Rõõsast koorest tooted, mille hulka kuuluvad erinevad kohvi- ja vahukoored. 2. Fermenteeritud piimatooted 2.1. Hapendatud piimajoogid ja hapukoor – siia gruppi kuuluvad hapupiim, keefir, hapendatud pett ja hapukoor.. 2.2. Jogurtid, mille hulka kuuluvad maitsestatud ja maitsestamata jogurtid, joogijogurtid ja jogurtijoogid. 2.3. Kohupiim ja kohupiimatooted —.sellesse tootegruppi arvatakse maitsestamata kohupiim, kohupiimapastad, kohupiimadesserdid, kohukesed jne. 3. • Juustud, mille hulka kuuluvad valmimata ja valminud juustud, sulatatud juustud ja kodu- või talujuust (mille kohta nõukogude perioodil kasutati nimetust teraline kohupiim). Juustude suure mitmekesisuse tõttu pole Eestis juurdunud ühtset juustude alamklasside määratlemise süsteemi
Tärklis on kõrgmolekulaarne aine ehk polümeer looduses moodustub rohelistes taimedes fotosünteesil. 6CO2+6H2O->C6H12O6+6O2 C6H12O6->n(C6H10O5)+ nH2O Tähtsaim keemiline omadus: 1) Mineraalhapete või ensüümide toimel hüdrolüüsib n(C6H10O5)+ nH2O -> n C6H12O6 (seedimine) Seedekulglas: n(C6H10O5) -> glükoos -> veres, maksas, rasvad Füüsikalised omadused: Tahke, valge, pulbriline aine, lahustumatu Kasutamine: toiduaine nt kartul ja jahu, tooraine -> glükoos meditsiinis, tärklisest toodetakse etanooli Valgud on orgaanilised ained mille koostises on põhielemendiks C, H, O + N, S, P ning mõningad teised. Orgaanilised ained, mis on ülesehitatud alfa aminohapetes polüpeptiidselt. (polükondensatsiooni protsess) C=O-NH vahel on peptiidside polüpeptiidid -> valgud Keemilised omadused: 1) Amfoteersed omadused a) hapetega N...
viinerid), teraviljatooted (leib) Kõige väiksema eestimaise toodangu osakaaluga kaubagrupid (alla 25%) - makaronitooted, margariin, toiduõli, tomat Eestimaiste toodete vähesus neis kaubagruppides – Tooraine ning tootmine on kulukas, seetõttu on odavam sisse osta Eesti toidukaupade positsioon siseturul Eestimaisete toodete kaubagrupid, mis on märgatavalt odavamad välismaisetest - mahl, viin, makaronid, küpsised, kohupiim, toiduõli, juust Eestimaiseid toidutooted, mis on kallimad kui välismaised - tomat, värske kurk, veiseliha, lihakonservid, jäätis, keeduvorst, nisujahu Eestis võiks senisest rohkem toota – makaronitooteid, sest eestimaine on odavam kui välismaine ning siis ei peaks neid nii palju sisse importima Köögi- ja puuviljade, pähklite ning teistest taimeosadest toodete import Eestisse (eurodes) Kreeka Tai
tangupuder ja kindlasti verivorst ning ka jõululeib Lihavõtted vasikalihasült, silgud muna Munatoidud, praetud kala ja võiga, hautatud vasikaliha, praetud kala, kalasült, munapuder, munavõi kartuliga, munakook suitsuräimega, lihavõttesai, kevadpühade kohupiim Vastlapäev läätsesupp, hernesupp Seajalad, hernesupp, vastlakukkel, hapukapsas seajalgadega, oasupp kartulitega seapeaga, keedetud seajalad herneste või põldubadega, seajalad hapukapsastega, seajalad tarrendis,
Essen und Trinken Lebensmittel das Lebensmittel, - toiduaine das Brot, - e leib das Weißbrot, - e sai das Brötchen, - kakuke/kukkel der Kuchen, - kook die Butter, - või die Wurst, - vorst der Käse, - juust der Schinken, - sink der Quark, - kohupiim die Marmelade, - n moos das Ei, - er muna das Rührei, - er munapuder ein gekochtes, gebratenes, rohes, faules Ei keedu- ,prae- , toores- , mädamuna der Fisch, - e kala das Fleisch liha das Schweinefleisch, das Rindfleisch sealiha, veiseliha das Rindersteak, - s veiselihapraad das Kotelett, - e kotlett die Bulette, - n frikadell das Hähnchen, - kanaliha die Knödel, - n jahuklimp der Salat, - e salat die Suppe, - n supp der Braten, - praad