Okra Foto: Wikipedia Viliköögiviljade hulka arvatava troopilise päritoluga soojanõudliku okra kasvatamine meie kliimas võib kõne alla tulla vaid köetavas kasvuhoones. Nimi ja ajalugu. Okra, ehk botaanilise nimega söödav muskushibisk (Abelmoscus esculentus, sün Hibiscus esculentus) kuulub kassinaeriliste sugukonda. Mõnedes maades (näiteks Bulgaarias, Kreekas, Venemaal) tuntakse ka baamia, mõnedes (Prantsusmaal, Hispaanias, Madalmaades) gombo nime all. On üks vanemaid köögivilju, mille jäljed toiduks tarvitamise kohta Egiptuses ulatuvad II aastatuhandesse eKr. Pärinevat arvatakse olevat Ida-Aafrika kiltmaalt. Egiptuses ja Etioopias kasvab see metsikult praegusel ajalgi.
· Indian families will gather for evening to talk, drink tea, and eat snacks. Dinner is considered the main meal of the day, and the whole family gathers for the occasion. · Over the years, Indians have used a vast range of different vegetables like spinach, tomatoes, cauliflower, potatoes, and green beans to make different vegetarian dishes. Some other popular Indian vegetables include eggplant, okra, cluster beans, beetroot, cucumber and white radish. · Cows are considered sacred in India and are worshiped by Hindus. They belive that eating pork can lead to different diseases. Specialties: · In india tantalising dishes are Chick Pea Salad, Northern Fish Head Curry, Chicken Vindaloo, Squid Okra Masala, Spicy Chicken Wing, Indian Spicy Mutton, Jhal Farazi and many more. There is also a wide selection of Indian desserts like Suji Halwa, Khir,
Aastaajad Kreeklaste toidulaud on ikka seotud aastaajaga. Talvel keedetakse munast ja sidrunist ergutavalt tugevamaitselist ja kosutavat suppi, mis kannab nime avgolemono. Sügisel süüakse ohtrasti mustsilm-ube koos salatirohelisega, või siis kana, mille juurde kuuluv riis ehk pilafi on hautatud kanast väljaimbunud leemes. Väga palju kasutatakse metsikult kasvavat taime hortat, mis maitseb nagu spinat ega jää viimasest maha ka rauasisalduse poolest; soositud köögiviljaks on okra. Mitmed Kreeka piirkonnad on saanud kuulsaks kohalike saadustega Kalamata oma oliivide, Argos mesimelonite ja Kreeta viinamarjadega. Joogid Tavaline lisand kreeklase söögilaual on alkohoolne jook, mida peetakse söögirõõmude oluliseks osaks; joomisse väljaspool söögiaega suhtuvad kreeklased halvakspanuga. Arvatavasti kõige kuulsam kreeka jookidest on ouzo, aniisiga maitsestatud piiritusjook, mis vee lisamisel muutub piimjaks
05.2005 Kastmed Louisiana Fiery Hot Pepper Sauce 36,80 15 0% 552,00 GREAL 8.05.2005 Kastmed Louisiana Fiery Hot Pepper Sauce 14,40 18 0% 259,20 HANAR 9.05.2005 Kastmed Louisiana Fiery Hot Pepper Sauce 30,40 4 0% 121,60 MEREP 10.05.2005 Kastmed Louisiana Hot Spiced Okra 16,80 12 0% 201,60 QUICK 11.05.2005 Kastmed Louisiana Hot Spiced Okra 28,80 15 0% 432,00 RATTC 12.05.2005 Kastmed Louisiana Hot Spiced Okra 13,90 30 0% 417,00 SIMOB 13.05.2005 Kuivatatud tooted Manjimup Dried Apples 14,40 60 0% 864,00 THEBI 14.05.2005
· Sardiinid · Mäda- · Rohelised murakad · Sojaleib · Siig rõigas oad · Ploomid · Tursk · Nuikapsas · Punased · Kuivatatu · Vikerforell · Okra sojaoad d ploomid · Porgandid · Pohlad · Porrulauk · Põldmari · Roheline · Rosinad kapsas · Sidrunid
minerals. Pulses are a source of protein and mono unsaturated fatty acids, essential for body. You can consume boiled or cooked vegetables one or two bowls daily. Take 5 a day everyday! For lunch you can have the following list of vegetables... · Lettuce · Cabbage · Cauliflower · Beans · Broccoli · Lentils · Spinach · Bitter gourd · Tomato · Okra · Carrot Fruits Fruits are also a source of multivitamins and minerals. Citrus fruits are rich in vitamin C. You can consume a fruit dish everyday for breakfast. They are also natural source of carbohydrates and fibers. Some of the most healthy fruits are enlisted below. · Apple · Orange · Grapes · Lime · Strawberries · Banana Dairy Dairy products are not only rich in proteins but also in unsaturated fatty acids
või praevardas. Kreeklaste toidulaud on ikka seotud aastaajaga. Talvel keedetakse munast ja sidrunist ergutavalt tugevamaitselist ja kosutavat suppi, mis kannab nime avgolemono. Sügisel süüakse ohtrasti mustsilm-ube koos salatirohelisega, või siis kana, mille juurde kuuluv riis ehk pilafi on hautatud kanast väljaimbunud leemes. Väga palju kasutatakse metsikult kasvavat taime hortat, mis maitseb nagu spinat ega jää viimasest maha ka rauasisalduse poolest; soositud köögiviljaks on okra. Mitmed Kreeka piirkonnad on saanud kuulsaks kohalike saadustega Kalamata oma oliivide, Argos mesimelonite ja Kreeta viinamarjadega. Tavaline lisand kreeklase söögilaual on alkohoolne jook, mida peetakse söögirõõmude oluliseks osaks; joomisse väljaspool söögiaega suhtuvad kreeklased halvakspanuga. Arvatavasti kõige kuulsam kreeka jookidest on ouzo, aniisiga maitsestatud piiritusjook, mis vee lisamisel muutub piimjaks. Kreekast on
Kuigi kirjanduse andmetel (Paasik, 2009) algab idanemine mitmetel köögiviljadel juba 2-3 ºC juures, nagu näiteks pastinaak, naeris, mustjuur ja juurpetersell, ei leidnud kirjandusest andmeid, kas see on optimaalne idanemistemperatuur ja mitu päeva on sellisel juhul 8 idanemise aeg. Kõige pikem idanemisaeg on kirjanduse andmetel (Paasik, 2008; Köögiviljaseemnete...,2010) pastinaagil, järgnevad aedporgand ja apteegitill 20 päevaga. Okra, spinati ja paprika idanemise perioodiks on hinnatud umbes poolteist kuni kaks nädalat. Kõige kiirema idanemisperioodiga on salatid, juurpetsersell, hernes ja põlduba, kaks kuni kolm päeva. Tabel 2 Põhiliste köögiviljade optimaalsed idanevustemperatuurid ja idanevuse aeg päevades (autori koostatud Paasik, 2008 ja Köögiviljaseemnete...,2010 põhjal) Opt.Id.Temp. Id.aeg / Köögivili alates kuni ºC päevades
Dem okra atlik valitse min e ja selle m õisted. 1. Laiem alt táhen d a b demokraatia elustiili või váhe m alt kindlaid váártusi ja suhtle mi s p õ hi m õtteid. S e e táhen d a b, et inime st e huve arve stataks e ja kõigil on võimalu s osal e d a asjad e korralda mi s e s .K o nkr e et s e m a lt m õistetaks e de m o kr a atia all teatud kindlat valitse mi sk orraldu st.S e e g a se e táhen d a b rahvav õimu ,rahvavalitsu st ehk riiki kus võimul on rahvas! S e e sõn a tuleb kre ek a ke el e st , kus de m o s táhen d a b rahvast, kratos aga võimu! 2. Otsenedemokraatia riigikorraldu s,ku s rahva s ots e s e lt osal e b otsu sta mi s el. Esindusdemokraatiariigikorraldu s,ku s otsu stajatek s on rahva poolt valitud esindajad e. saadikud. Tánapá e v a de m o kra atlikud riigid o...
Kreeklaste toidulaud on ikka seotud aastaajaga. Talvel keedetakse munast ja sidrunist ergutavalt tugevamaitselist ja kosutavat suppi, mis kannab nime avgolemono. Sügisel süüakse ohtrasti mustsilm-ube koos salatirohelisega, või siis kana, mille juurde kuuluv riis ehk pilafi on hautatud kanast väljaimbunud leemes. Väga palju kasutatakse metsikult kasvavat taime hortat, mis maitseb nagu spinat ega jää viimasest maha ka rauasisalduse poolest; soositud köögiviljaks on okra. Mitmed Kreeka piirkonnad on saanud 15 kuulsaks kohalike saadustega Kalamata oma oliivide, Argos mesimelonite ja Kreeta viinamarjadega. Tavaline lisand kreeklase söögilaual on alkohoolne jook, mida peetakse söögirõõmude oluliseks osaks; joomisse väljaspool söögiaega suhtuvad kreeklased halvakspanuga. Arvatavasti kõige kuulsam kreeka jookidest on ouzo, aniisiga maitsestatud
· Palju kasvatatakse ka lehtköögivilju ja meloneid India: · Puuviljandus· (7 miljonit tonni banaane aastas)· Veel kasvatab India väga suurtes kogustes ananasse ja apelsine. India on suurim mangode tootja maailmas, (10 miljonit tonni mangosid miljonil hektaril) India aastane köögiviljatoodang on 50.9 miljonit tonni kasvupinnaga 4,5 milj. hektarit. · Peamised kultuurid on peakapsas ja lillkapsas, olulised on veel tomatid, piprad ja okra. USA · Köögiviljadest on olulisemad sissetulekuallikad järgmised: kartul, tomat, salat, seened, sibulad, mais, porgand, seller. · Peamiselt tuuakse sisse pipraid, kurke, kõrvitsalisi ja sparglit. Päeva pikkus on kiirgusega tihedalt seotud. Mõjutab eelkõige köögiviljade õitsemaminekut. Seda nähet nimetatakse fotoperiodismiks ja jaotatakse: pikapäevataimed: kõik ristõielised, sarikalised, maltsalised, liilialised, hernes, põlduba. Parasvöötmest pärinevad
osi või tervet taime kasutatakse söögiks. Koos puu- ja teraviljadega moodustab köögivili oluluse osa inimese toidusedelist. Köögiviljad jaotatakse söödava osa järgi: Sibulköögiviljad sibul, peasibul, talisibul, murulauk, küüslauk, porrulauk. Juurviljad porgand, pastinaak, peet, redis, jaapani redis, kaalikas, naeris, takjas, juurseller, must rõigas, aed-mustjuur, aed-piimjuur. Kaunviljad hernes, kikerhernes, suhkruhernes, põlduba, sojauba, aeduba, okra ehk söödav muskushibisk. Viliköögiviljad tomat, kurk, kabatsokk, tsukiini, kõrvits, harilik paprika, kibepipar, baklazaan, avokaado,füüsal. Lehtköögiviljad lehtkapsas, peakapsas, hiina kapsas, rooskapsas, spinat, salat, petersell, till, hapuoblikas, sigur, punasigur, salatsigur, põldkännak, salatkress, aedportulak, põld-võõrkapsas ehk rukola. Varsköögiviljad rabarber, nuikapsas, lehtpeet, varsseller, apteegitill, bambusevõrsed, spargel.
conclude this. Let's look to Michael Pollan for a peek under the hood at one of the most common weaknesses of nutritional studies: self- reporting. To try to ll out the food-frequency questionnaire used by the Women's Health Initiative, as I recently did, is to realize just how shaky the data on which such trials rely really are.... It asked me to think back over the past three months to recall whether when I ate okra, squash or yams, were they fried, and if so, were they fried in stick margarine, tub margarine, butter, "shortening" (in which category they inexplicably lump together hydrogenated vegetable oil and lard), olive or canola oil or nonstick spray? I honestly didn't remember, and in the case of any okra eaten in a restaurant, even a hypnotist could not get out of me what sort of fat it was fried in....