Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"oregano" - 32 õppematerjali

thumbnail
13
doc

Maitsetaimed

...............................................................................6 1.4 Basiilik....................................................................................................................... 6 1.5 Meliss.........................................................................................................................7 1.6 Tüümian..................................................................................................................... 8 1.7 Oregano e pune.......................................................................................................... 8 1.8 Spinat......................................................................................................................... 9 1.9 Piparmünt.................................................................................................................10 1.10 Rosmariin...............................................................................................

Majandus → Kaubandus ökonoomika
40 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Pasta bolognese

Pasta bolognese It is a main course and it called pasta bolognese. I like it, because it`s tasty and easy to make. Ingredients 500g Spaghetti 2 tsp oil 100g smoked baco 1 pc Onion 2 cloves of garlic 400g minced beef 500 g of tomato puree 1 tablespoon of oregano (dried) salt Black pepper 1 teaspoon sugar From 1 to 2 dl of bouillon AFTER 50 g (grated) Parmesan teaspoon Prepared Heat the oil in a saucepan. Add the chopped bacon, onion and garlic and cook for a few minutes. Add the minced meat and continue frying for 5 minutes. Finally, extra tomato sauce, broth and oregano. Simmer over a low fire under the lid for 50 minutes, stirring occasionally. Season with sugar, salt and pepper.

Keeled → Inglise keel
1 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Itaalia köök

Fourth level Fifth level Olulised ürdid ja vürtsid itaalia köögis Küüslauk Basiilik Sibul Oregano Rosmariin Petersell Salvei Tüümian Oregano e. Harilik pune Pune ehk oregano ehk mägimajoraan. Itaalia, Kreeka ja Mehhiko köögi Click to edit Master text styles lemmikvürts. Kasutatakse nii itaalia, kreeka Second level kui ka mehhiko toitudes: grillitud liha ja Third level kala, ühepajatoidud, kastmed, supid,

Toit → toiduainete sensoorse...
13 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Ürdid ehk rohelised maitsetaimed

hakklihakastmeid, pastaroogi Tüümian Ravimtaimena, kulinaaria. Aed - liivatee Supid, hautised, lihatoidud, vorstid, tomatikastmed, puljongid, lambaliha. Pune Harilik pune, Grillitud liha ja kala, oregano ühepajatoidud, kastmed, supid, hakklihatoidud, maks, neerud, seenetoidud, salatikastmed, pizzad, kuklid, sepikud, ürditee, ürdijuust, omlett, soojad juustusaiad, risottod.. Estragon Estragonpuju Küpsetatud ja hautatudtoidud,

Bioloogia → Bioloogia
21 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Kreeka toidud ja köök

12 6 Rahvusroad pastitsio ­ pastatoidud: Põhikomponent: Pikad makaronid - dolma Põhikomponendid: viinamarjalehed, riisi- ja hakklihasegu Souvlaki - traditsiooniline saslõkk Põhikomponendid: sea-, lamba- või kanaliha 14.12.12 7 Kreeka õhtusöök Eelroog: tomati, feta juustu ja oregano sai koos valge veiniga Pearoog: pastitsio koos punase veiniga Magustoit: maitsestamata jogurt meega ja juurde puuviljad samuti meega Laual lisaks veel: Sai, värskesalat, vesi 14.12.12 8 Õhtusöögilaud Click to edit Master text styles Second level Third level

Toit → Toitumise alused
39 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Sool ja suhkur

6000 eKr. Sool oli väga populaarne kauplemisevahend. Soolaga isegi maksti rooma sõjaväele. Nõuanded, kuidas tarbida vähem soola · Söö vähem soolaseid suupisteid nagu kartulikrõpsud, pähklid, juust ja soolapulgad. · Loe pakendilt toote soolasisaldust, et teada saada palju päevasest normist sa kätte saad. · Soola asemel kasuta maitsestamiseks muid tervislikumaid ürte nagu küüslauk, tüümian, oregano ja basiilik. Maitsesta liha soola asemel sidrunimahla, ingveri või purustatud punase pipraga. Suhkur Suhkur koosneb söödavast kristallklaasist. Teda saadakse suhkruroost ja suhkrupeedist. Suhkruroog pärineb Vaikse ookeani saartelt. Suhkur esineb sahharoosi (roo- või peedisuhkur), laktoosi ja fruktoosina puuviljades, mees, suhkruvahtras (vahtrasiirup), piimas ja veel teistes toiduainetes.

Toit → Toidutehnoloogia
10 allalaadimist
thumbnail
12
odt

Köögivilja õpimapp

TALLINNA TEENINDUSKOOL Annika Alemaa 011M Köögiviljad Iseseisevtöö Juhendaja: Aive Antson Tallinn 2010 1.Nimeta maavitsalisi aedvilju? Kartul,tomat,paprika. 2.Mida peab sisaldama kartuli märgistus kaupluses? Märgistus peab sisaldama toote nimetust,sordi nimetust,kasutustüüpi,kvaliteediklassi,mugula suurusgruppi,netomassi,hoiutingimusi,päritolumaad,pakendaja ja/või saatja nimetust ja aadresi. 3.Milliseid kartulisorte leiad kaupluses müügil.Kas oskad iseloomustada? Printess,Laura,Ants,Jõgeva Kollane. Laura-punane kartul 4.Milline ettevõte on Eesti suurim lauakartuli kasvataja? Leheotsa talu. Kartulikasvataja Johannes Valk 5.Milline on porgandi toiteväärtus? Sisaldavad 5-7% suhkrut,rohkesti karontiini (A-eelvitamiini),millest tuleneb oranzpunane värvus, C,-B ja E rühma vitamiine ja mineraalaineid. 6.Anna soovitusi porgandi kulinaarseks kasutamiseks? Porg...

Kategooriata →
61 allalaadimist
thumbnail
20
xlsx

Toiduainete kilohinnad

ansoovis kg 5,6 rosmariin apelsin kg 1,04 mint apelsini marmelaad kg 2,42 meliss aprikoosid kuivatatud kg 3,9 lehtsalat aprikoosikompott kg 2,34 murulauk aprikoosimarmelaad kg 2,2 rukola Aqua lauavesi pdl 0,32 spinat astelpaju kg 4,96 oregano avokaado kg 3,69 spinat baklazaan kg 1 balsamico (palsamiäädikas) l 12,64 balt-format kg 3,69 banaan kg 1,18 basiilik potis tk 1,18 basmati riis kg 2,61 bataat kg 1,24 broccoli kg 1,72 broiler kg 3,55

Logistika → Laomajandus
20 allalaadimist
thumbnail
27
ppt

Vürtsid

15 ml (üks supilusikatäis) toorest ürti vastab 5 ml (üks teelusikatäis) kuivatatule või 1-2 ml (teelusika otsatäis) jahvatatud ürdile. Tooreste ürtide maitse on mahedam kui kuivatatutel. Ürte peaks lisama toiduvalmistamise lõpus. Pikem kuumtöötlemine sobib rosmariinile, tüümianile, salveile, loorberilehele. Kasutatavamad ürdid: till, iisop, basiilik, kurgirohi, loorberileht, petersell, koriander, piparmünt, sidrunirohi, sidrunmeliss, oregano e. pune, majoraan, rosmariin, köömen, salvei, estragon, tüümian, murulauk, kasutatavamad vürtsid: aniis, tähtaniis, kadakamari, ingver, kaneel, cajun, kardemon, kurkum, köömen, nelk, pipar, vürts e piment e nelkpipar e vürtspipar, safran jne. Vürtsid on... Vürtsid on teravamaitselised või aromaatsed maitseained, mida saadakse mitmesuguste taimede: Seemnetest (nelk, safran) Koorest (kaneel) Risoomist (ingver) Tuntuimad vürtsid Ingver

Toit → Toiduainete õpetus
27 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Lehtköögiviljad

LEHTKÖÖGIVILJAD Fariza Imanova MK13-TE2 Nimetus Kuju Värvus Kulinaarne kasutus Aedsalat Salatilehe kuju ja maitse Enamasti rohelised, mõnel Kasutatakse enamasti toorelt. Vanad roomlased ja varieerub olenevalt liigist. liigil ka punased. kreeklased hindasid salatit nii toidu- kui ravimtaimena. Tänapäeval kasutatakse ...

Toit → Toiduaine õpetus
35 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Kokkade ristsõna

nendesse koolidesse kandideeritakse üle maailma. Cordon Bleu on auraha, mis on nimeline ja isiklik. Cordon Bleu kõrval eksisteerib veel üks auraha, Cordon Rouge, mille kandmise au kuulub üksikutele ja rahvusvaheliseltki teenekatele peakokkadele. 4. Mis on Breti Blue? Ainus kodumaine hallitusega juust 5. Nimeta 5 s-tähega algavat kala Säga, säinas, särg, siig, saida. 6. Missugune ürt sobib hästi maksa maitsestamiseks? Rosmariin, oregano. 7. Kuidas nimetatakse haiguslikku isupuudust? Sigrit Luik KK12-KE Anoreksia 8. Mis paneb koorimisel ja hakkimisel nutma? Sibul 9. Kääna sõna suhkur nimetavas (mis?), omastavas (mille?) ja osastavas (mida?) käändes Suhkur, suhkru, suhkrut 10. Kääna sõnu taigen ja tainas samades käänetes ja tõmba joon alla sõnale, kumba neist kahest Eesti Keele Instituut kasutada soovitab

Eesti keel → Eesti keel
3 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Nimetu

Kodutöö Tehke kõik harjutused ÕSi abil. 1. Soovitamine. Sõnaraamat näitab märksõnade ning artiklisiseste liitsõnade, tuletiste ja väljendite hulgas selliseidki, mille asemel on keeles paremaid väljendusvõimalusi. Nende juurest viitab soovitatava keelendi juurde sõna parem. Nt sub sõbralik: Keskkonna+sõbralik rajatis, parem: keskkonnahoidlik rajatis. Vahel kasutatakse ka teist pidi osutust, näidates hea keelendi juures ära väga levinud, aga kehvema väljenduse. Nt .taide+ana.toomia, parem kui plas'tiline ana.toomia; müügi+.näitus, parem kui .näitus+müük. Teine soovitamismoodus on karmim. Sõnad või väljendid, mida ei peaks kasutama, on looksulgudes ja väiksemas kirjas. Nende järel on alati esitatud sobivam kirjakuju või väljendus. Nt {drel'l+puur} trel'l, trel'l+puur, sub spetsi.aalne: {spetsiaalse ettevalmistusega} eriväljaõppe saanud v eriväljaõppega turvamehed. (Allikas: ÕS 2006) Pakkuge parem lahendus: tema...

Varia → Kategoriseerimata
12 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Eesti keele suulise ja kirjaliku - kodutöö inglise filoloogidele

Kodutöö Tehke kõik harjutused ÕSi abil. 1. Soovitamine. Sõnaraamat näitab märksõnade ning artiklisiseste liitsõnade, tuletiste ja väljendite hulgas selliseidki, mille asemel on keeles paremaid väljendusvõimalusi. Nende juurest viitab soovitatava keelendi juurde sõna parem. Nt sub sõbralik: Keskkonna+sõbralik rajatis, parem: keskkonnahoidlik rajatis. Vahel kasutatakse ka teist pidi osutust, näidates hea keelendi juures ära väga levinud, aga kehvema väljenduse. Nt .taide+ana.toomia, parem kui plas'tiline ana.toomia; müügi+.näitus, parem kui .näitus+müük. Teine soovitamismoodus on karmim. Sõnad või väljendid, mida ei peaks kasutama, on looksulgudes ja väiksemas kirjas. Nende järel on alati esitatud sobivam kirjakuju või väljendus. Nt {drel'l+puur} trel'l, trel'l+puur, sub spetsi.aalne: {spetsiaalse ettevalmistusega} eriväljaõppe saanud v eriväljaõppega turvamehed. (Allikas: ÕS 2006) Pakkuge parem lahendus: (pa...

Eesti keel → Eesti keele suuline ja...
16 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Ravimtaimede lühendatud konspekt

podagra puhul. * Pune; Droog ­ ürt. Toime ­ põletikuvastane, röga lahtistav, spasme leevendav, nõrgalt rahustav. Soodustab söögiisu ja korrastab seedimist, tõstab emaka toonust. Võib soodustada raseduse katkemist. Kasutamine ­ teesegudes eriti külmetuse korral, koos meega ja uneteena. Reumaatiliste valude ja liigesepõletike ning raskesti paranevate haavade korral tehakse vanne. Paljude nahahaiguste raviks (kompress) Harilik pune, maailmaturul tuntud oregano nime all, on ka laialtkasutatav maitsetaim (pitsa). * Jõhvikas; Droog - marjad Toime ­ üldtoniseeriv, külmetushaiguste korral higile ajav, antiseptiline, vererõhku alandav. Marjades olev bensoehape tõttu säiliv hästi, bakterisiidne toime. Kasutamine ­ marjades mahla. Värskete marjade, mahla, ka morsi ja siirupi kaustamine aitab ära hoida neerukivide tekkimist, tugevdab kõhunäärme talitust. Jõhvikamahl ka koos meega on hea angiini ja bronhiidi ravim. * Mustikas;

Metsandus → Metsakasvatus
64 allalaadimist
thumbnail
9
odt

ITALY NATIONAL KITCHEN

Coffee, specifically espresso, has become important in Italian cuisine. Essential Italian herbs and spices in the Essential Italian food in the kitchen: kitchen: * Garlic * Olive oil * Prosciutto ham * Basil * Tomato * Rukola * Onions * Anchovy * Oregano * Capers * Rosemary * Artichoke * Parsley * Cauliflower * Sage * Mushrooms * Thyme * Olives 3 Antiquity

Keeled → Inglise keel
16 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Maitseained

lillkapsaga. Seda võib puistata ka ahjus küpsetatud kartulitükkidele või sealihale. Prantsuse köögis kuulub rosmariin supivürtside komplekti, mis pannakse supi sisse 5–6 minutiks. Vanal ajal usuti, et rosmariin mõjub hästi mälule. Kreeka mütoloogias pühendati rosmariin armastusjumalanna Aphroditele, kes legendi järgi sündis merelainetes. Rosmariini nimi pärineb kreeka keelest – ros marinus tähendabki mere kastet. Pune ehk oregano Pizzamaitseainena tuntud pune kasvab looduslikult peaaegu kogu Euroopas, Euraasias ja Põhja-Aafrikas. Vahemere- ja Mehhikopärase köögi lemmikürt, sobib peale pizzade ka taimetoitudesse ja risottodesse, aga ka kala ja liha maitsestamiseks. Pune säilitab oma aroomi ka kuivatatult. Maitseaineks kuivatatakse nii lehti, kui ka varre ülaosi. Pune on mitmeaastane, tugevalõhnaline taim, mis kasvab 25-50 cm kõrguseks. Vars on püstine,

Toit → Kokandus
7 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Maitsetaimed

vürts e piment e nelkpipar e vürtspipar, safran jne. [kalev.ee] Ürdid on aga jaheda või külma ilmastikuga maade rohttaimed, mida tihti kasvatatakse taimekasvandustes. Tooreid ürte peab hakkima, et nende maitse paremini esile tuleks. Tooreste ürtide maitse on mahedam kui kuivatatutel. Ürte peaks lisama toiduvalmistamise lõpus. Kasutatavamad ürdid: till, iisop, basiilik, kurgirohi, loorberileht, petersell, koriander, piparmünt, sidrunirohi, sidrunmeliss, oregano ehk pune, majoraan, rosmariin, köömen, salvei, estragon, tüümian, murulauk. [kalev.ee] Maitsetaimed on hõrk ja tervislik toidulisand, nad sisaldavad organismile vajalikke vitamiine. Värskete maitsetaimede lehed annavad toidule võrratu varjundi. Kaunistades kas või kõige lihtsamat toitu ürtidega, muutub see hetkega gurmeeroaks! Maitsetaimi kasutades saab piirata soola ja teravate piprasegude tarbimist, millega liialdamine pole just kõige tervislikum.

Toit → Kokandus
25 allalaadimist
thumbnail
30
pdf

Toidukaupade õpimapp: köögiviljad

20. Millise maitsega on rõigas? Maitse on terav, meenutab mädarõigast. 21. Kuidas kasutatakse rõigast kulinaarselt? Lisatakse salatidesse ja kastmetesse, valmistatakse mahla. 22. Millised on seller liigid? Liigitus: leht-, vars- ja juurseller. 23. Millist värvi on tomati sort Mustlane? Koor on tumepunakas roheline, seest on küllastatud punane. 24. Millega võib maitsestada tomatitoite? Küüslaug, oregano,šalottsibul,basiilik, petersell. 25. Millised köögiviljad on C-vitamiini rohked? 5 Paprika, tšilli, brüselli kapsas, brokkoli, lillkapsas, punane kapsas, spinat, petersell, rõigas, mädarõigas, roheline sibul. 26. Millist värvi võivad olla paprikad? On kollased, punased, rohelised, oranžid, valkjad ja mustjas-sinipunased paprikad. 27. Nimeta kõige väiksema kalorsusega (kõige veerikkamaid) köögivilju?

Ametid → Müüja
17 allalaadimist
thumbnail
34
doc

Pagaritoodete kokkuvõte

3.2Croissant singiga Ristkülikuks rullitud taigen tükeldatakse kolmnurkadeks(20-7-14cm). Taigna laiemasse osasse tehakse sisselõige ja tekkinud nurgad murtakse tagasi. Tekkinud taskusse panna sinki ning rullida kokku. Seejärel antakse sarvekese kuju. Määrida munamäärdega ning puistada peale seesamiseemneid. Asetada kerkima ning küpsetada. 3.3Pitsakeerd Ristkülikuks rullitud taigen määritakse ühtlaselt ketšupiga. Valmistada täidis. Segada omavahel ananass, sink, juust, ketšup ja oregano. Taigna pind katta täidisega ning keerata rulli. Tükeldada terava noaga paraja kaaluga tükid ja vormitakse. Määrida munamäärdega. Kergitatakse ning küpsetatakse 3.4Kirsistruudel Ristkülikuks rullitud taignast lõigatakse 12 ja 14cm laiused ribad. Taigna ääred määritakse veega, et ülemine kiht paremini kinni jääks. Riba keskele täidetakse kirsitäidis. Teisele taignaribale tehakse spetsiaalse vahendiga lõiked. Riba tõstetakse täidisele. Alumine ja

Toit → Pagar-kondiiter
19 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Köögileksikoon. Toiduvalmistamise tehnoloogia I

Koriander on üks maailma vanimaid maitseaineid, mille lõhn ja maitse meenutavad sidrunit. Sisaldab palju C-vitamiini. Kasutatakse nii lehti (tuntakse cilantro nime all) kui seemneid. Hiina, India ja Jaapani köögi lemmik. Täiustab teisi maitseid (maitseainesegudes). Üks karri komponente. Kasutamine: liha-, kala-, riisi- ja köögiviljatoidud, küpsetised (leivad, õunakoogid), majonees, salatikastmed, hapukapsas, hoidised, marineeritud köögivili. Pune ehk oregano on Itaalia, Kreeka ja Mehhiko köögi lemmikvürts. Maitse meenutab majoraani ja tüümiani. Sobib hästi lauamaitseianeks. Kasutamine: pitsad, taimetoidud, risottod, pasta- ja salatikastmed, grillitud kala ja liha, juurvilja- ja kalasupid, tomatitoidud (koos basiilikuga), ühepajatoidud, kanatoidud, hakkliha-, seene-, maksa- ja neerutoidud, pirukatäidised, munatoidud ja soojad võileivad, kuklid, sepikud, ürditee, ürdijuust.

Toit → Toiduvalmistamise tehnoloogia...
8 allalaadimist
thumbnail
46
doc

Praktika aruanne - Sõpruse Rimi Hüpermarket

TALLINNA TEENINDUSKOOL Sören Sakkeus 011M Sõpruse Rimi Hüpermarket Praktikaaruanne Juhendaja:Külliki Türi TALLINN 2011 Sören Sakkeus Sõpruse Rimi Hüpermarket SISUKORD SISUKORD.................................................................................................................................2 SISSEJUHATUS........................................................................................................................ 3 1.MÜÜGITÖÖ ALUSED........................................................................................................... 4 1.1TUTVUMINE KAUPLUSEGA........................................................................................ 4 1.2AJALOOLINE ÜLEVAADE JA ARENG............................................

Majandus → Müügitöö alused
215 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Geneetika kordamisteemade vastused

Dominantsus - domineerimine ehk ühe tunnuse prevaleerumine tunnusepaaris teise üle · Näide: silmade värv Retsessiivsus - ühe tunnuse varjuvus tunnusepaaris heterosügootse genotüübi puhul; tunnuse avaldumine ainult homosügootsuse (aa) korral. Fenotüüp - indiviidi (morfoloogiliste, füsioloogiliste, keemiliste, etoloogiliste, arenguliste) tunnuste kogum Genotüüp - indiviidi kogu geneetiline informatsioon, mis koostoimes keskkonnatingimustega määrab tema fenotüübi Homosügoot - lookustes on identsed alleelid · Homosügoot retsessiivse tunnuse osas (aa) · Homosügoot dominantse tunnuse osas (AA) Heterosügoot - diploidse või polüploidse indiviidi genotüübi seisund, kus homoloogiliste kromosoomide samas lookuses asuvad erinevad alleelid (nt. Aa). Kromosoom - eukarüootse organismi genoomi struktuurselt individuaalne element, milles asuvad lineaarses järgnevuses ja kindla paiknevusega geenid ning mitmesugused mittegeensed nukleotiidijärjestus...

Bioloogia → Geneetika
111 allalaadimist
thumbnail
34
doc

AEDVILJAD

TALLINNA TEENINDUSKOOL Hanna Seeder MK13-TE1 AEDVILJAD Õpimapp Juhendaja: õp. Aive Antson Tallinn 2013 1.1 Küsimused 1. Porrulauk on: a) varsköögivili b) sibulköögivili* c) mugulköögivili 2. Sibulates ei leidu: a) B-vitamiine b) C-vitamiine c) D-vitamiine* 3. Porgand muutub etüleeni eritavate aedviljade läheduses: a) mõruks* b) magusamaks c) siniseks 4. Naeris sarnaneb oma omadustelt: a) kartulile b) maapirnile c) kaalikale* 5. Läätsi kasutatakse toiduvalmistamisel nagu: a) sealiha b) herneid* c) seesamiseemneid 6. Aedoakaunu ja kuivterasid ei tohi toorelt süüa, sest need sisaldavad sisaldavad: a) toksilist glükosiidi fasiini* b) valku c) mineraalaineid 7. Viliköögivili on: a) rabarber b) arbuus* c) kaalikas 8. Tomatid annavad vähe kaloreid, sest: a) nad on punased ...

Toit → Köögi õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Vürtsid

Vürtsid Pipar on kõige tähtsam ja enim Nelk on tugeva aroomiga õienupp, mis kasutatav vürts. Jaguneb roheliseks-, on kuivatatuna kõva ja pruunikasmust. mustaks- ja valgeks pipraks, mis kõik Parim kasutamiseks tervena, kuid saadakse ühest ja samast taimest Piper saadaval ka jahvatatuna. Jõulude ajal Nigrum. Piprataimel on peenikesed kasutatakse kaneeli laialdaselt oksad, südamekujulised lehed ja hõõgveiniga ja ka pikituna jõulusingi tagasihoidlikud õiekobarad. Viimastest kaunistamiseks. Sobib uluki- ja arenevad marjasarnased viljad, mille sealihaga, samuti äädikamarinaadide värvus küpsemise jooksul muutub koostisesse; toimib ka hambavalu rohelisest punaseks, mustaks ja leevendajana. kollakasvalgeks. Pipar on väga aromaatse lõhna ja tugeva maitsega Ingver on valget värvi, täidlase ja ning on parim värskelt jahvatatuna. peene aroomiga juur, mis on...

Toit → Toiduaineõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
44
doc

Maitse- ja ravimtaimed

Muud kasutusalad - Kaunid õied sobivad ka kaunistamiseks. Kasutamine haljastuses ­ ilutaimena on oma pikkade kaunite õisikutega pilkupüüdev püsilillepeenras, sobib ka lõikelilleks. Väga hea meetaim. Muu oluline informatsioon ­ kui soovite suhkrust loobuda, tehke tee magusaks aniis- iisopi lehtedega. See maitseb hästi ja on ka väga tervislik, sest taime toimeained leevendavad kurguvalu ja külmetusnähtusi. Eestikeelne nimetus on Harilik pune Ladinakeelne nimetus on Oregano Sugukond huulõielised Botaaniline iseloomustus - Taimed kõrgusega 30-60cm. Väikesed purpursed õied koondunud õisikutesse moodustades kilbikujulise kobara. Õitseb juulis ­ augustis. Eelistab päikesepaistelist kasvupaika ja kuiva, neutraalset kasvupinnast. Ühes kohas kasvab kuni 10 aastat. VARS - on püstine, ruljas, ladvas karvane ja ülalt oksine LEHT - Lühikarvased või peaaegu paljad lehed on piklikmunajad, nõrgalt hambulised või terveservalised

Meditsiin → Terviseõpetus
89 allalaadimist
thumbnail
31
docx

Toiduvalmistamise alused

TOIDUVALMISTAMISE ALUSED Toiduainte külmtöötlemine Sulatamine-külmutatud liha sulatatakse külmkapis. Kala panna külma vee sisse. Mittesöödavate osade eraldamine · Mulla eraldamine,pesemine · puhastmine-koorimine Madala toiteväärte osade eraldamine Kuju andmine · Tükeldamine · Vormine Kuumtöötlemist ja maitset muutvad võtted · Leotame tangaineid · Marineerimine(kurgid) · Vasardamine Toiduainete kvaliteeti muutvad võtted · Vahustamine · Hakkmassi valmistamine · Paneerimine(nt riivsai ja munaga) KUUMTTTÖÖTLEMINE · Keetmine-vedeliku abil(soolses vees 101 kraadi ja rõhuall keetmine on 119 kraadi )/tasel keetmsel on 95/97 kraadil(virvendab vesi)kanne all.tuleb arvetsada keeduaegu · Keetmisviisid:rohkes vedelikus keetmine(pastad) Väheses vedelikus:toiduained on vaevu kaetud ...

Toit → Toitlustus
90 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Vürtsid ja ürdid

Vürtsid ja Ürdid Vürtse kasutatakse grillimisel nii eraldi maitsestamisel kui ka marinaadide või grillkastmete koostises. Paljud vürtsid annavad grill-lihale lisaks heale maitsele ka ilusa värvi ja apetiitse välimuse. Nii ürtide kui vürtside kasutamine vähendab soola kasutamise vajadust. Cayenne pipar: Ei ole tegelikult pipar vaid paprika liik. Eriti palju kasutatakse Idamaises, Aafrika ja Mehhiko köögis. Cayenne pipart kasutataksegi tihti erinevate grillimaitseainete ja -kastmete koostises kuna see annab lihale hea maitse ja ilusa värvuse. Eriti hästi sobib sea- ja linnulihaga ning kala ja mereandidega. Cayenne on terav vürts, seepärast piisab selle tarvitamisel suhteliselt väikesest kogusest. Kui selle maitsega liialdada, siis ei pääse toidu oma maitse või teised maitsevürtsid esile. Kui kasutad Cayenne pipart kastmetes või isetehtud marinaadides, siis lase need peale maitsestamist mõni minut seista ja all...

Toit → Kokandus
60 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Taimede süst- ja fülogenees

Kroon: liitlehine, sügomorfne, kahehuuleline Tolmukad: 4 või 2; Viljalehed: 2 Vili: enamasti jaguvili, mis jaguneb 4 pähklikeseks või luuviljaks aedsalvei (Salvia officinalis), Salvia hispanica ­ õlisalvei Seemned (tsiiaseemned) + tsiiaõli harilik rosmariin (Rosmarinus officinalis), basiilik (Ocimum basilicum) oregano (pune) või majoraan (Origanum spp.), lavendel (Lavandula spp.), münt (Mentha spp.), liivatee (Thymus vulgaris) Sugukond ­ Pedaliaceae ­ seesamilased Sesamum indicum ­ h.seesam Sugukond mailaselised ­ Scrophulariaceae peamiselt rohttaimed Sug. Plantaginaceae ­ teelehelised o p. Antirrhinum ­ lõvilõug o Plantago media ­ keskmine teeleht o p. Veronica ­ mailane

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
80
docx

Toidukauba õpimapp

t vereloomeks tähtsaid elemente. Tuntud seedimist soodustava toime poolest. 10.2 Maitsetaimed. Maitsetaimi oskuslikult kasutades võib kõige tavalisematest toiduainetest valmistada suurepäraseid ja seejuures uudse maitsega toite. Kindlaid ettekirjutusi ja reegleid maitsetaimede kasutamiseks pole, sest eelistused võivad olla vägagi erinevad. Maitsetaimedeks on: apteegitill ehk fenkol, basiilikm estragon, ingver, koriander, murulauk, münt, petersell, pune ehk oregano, till, tüümian jt. 11. LIHA JA LIHATOOTED 11.1 Liha. Liha on iga korraliku kõhutäie aluseks, sest selles on esindatud kõik jõu ja energia saamiseks vajalikud ained. Liha on kõrge toiteväärtusega, millest saab täisväärtuslikku valku, mineraalaineid, vitamiine, rasva. Lihast omastab inimese organism rauda paremini kui teistest toiduainetest. Toiduks kasutatakse mitmete loomade ja lindude liha. Loomad jagunevad: Koduloomad ­ veised, vasikad, sead, lambad, küülikud.

Toit → toiduainete sensoorse...
74 allalaadimist
thumbnail
1168
pdf

Liha töötlemine

256 Chapter 13 polyethylene (LDPE) and high-density poly- dation in beef, leading to the enhanced ethylene (HDPE) films has been studied in display life of the meat. Additionally, Camo food systems. In such systems, release rates et al. (2008) investigated and compared the and migration amounts must be closely mon- effect of two natural antioxidant sources itored for the system to effectively preserve (rosemary and oregano extracts) incorpo- the contents of the package (Han 2000). rated into an active package filled with a Looking to the consumers’ demand for modified atmosphere on the display life of chemical preservative-free foods, food man- lamb steaks. These workers found that a rose- ufacturers are now using naturally occurring mary extract, a rosemary active film, or an antimicrobials to sterilize and/or extend oregano active film resulted in enhanced oxi-

Keeled → Inglise keel
21 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

aed-liivatee ehk tüümian (palju eeterlikke õlisid ­ tüümianiõli), aed-piparrohi (maitse pipraselt põletav), basiilik (maitse ja lõhn meeldiv, omapärane, magusavõitu, sisaldab basiilikuõli, on nn. üldmaitseaine), estragon ehk tarhuun (tugeva aniisi lõhnaga, heleroheline), iisop (tugevalõhnaline), majoraan (maitse ja lõhn tugev, meenutab kamprit), münt (meeldiva aroomiga), piparmünt (tugevama lõhnaga kui eelmine, sisaldab piparmündiõli), pune ehk oregano ehk mägimajoraan (maitse ja lõhn meenutavad majoraani ja tüümiani), rosmariin (siniseõieline, maitse mõrkjas, meenutab männivaiku), salvei (maitselt meenutab münti, kuivatatult hallika värvusega) ja till ehk aedtill. Maitseainesegud koosnevad erinevatest maitseainetest. Tuntuim segu on karri, mille komponendid on kurkum, kardemon, ingver, kaneel, nelk, muskaatpähkel, must pipar, paprika jt. Maitseainesegud segatakse kokku sellise arvestusega, et nad teatud roa

Toit → Toitumisõpetus
139 allalaadimist
thumbnail
274
docx

Videvik(kogu raamat Inglise keeles)

Color-- -1- -2- -3- -4- -5- -6- -7- -8- -9- Text Size-- 10-- 11-- 12-- 13-- 14-- 15-- 16-- 17-- 18-- 19-- 20-- 21-- 22-- 23-- 24 TWILIGHT By Stephenie Meyer Contents PREFACE 1. FIRST SIGHT 2. OPEN BOOK 3. PHENOMENON 4. INVITATIONS 5. BLOOD TYPE 6. SCARY STORIES 7. NIGHTMARE 8. PORT ANGELES 9. THEORY 10. INTERROGATIONS 11. COMPLICATIONS 12. BALANCING 13. CONFESSIONS 14. MIND OVER MATTER 15. THE CULLENS 16. CARLISLE 17. THE GAME 18. THE HUNT 19. GOODBYES 20. IMPATIENCE 21. PHONE CALL 22. HIDE-AND-SEEK 23. THE ANGEL 24. AN IMPASSE EPILOGUE: AN OCCASION twilight STEPHENIE MEYER LITTLE, BROWN AND COMPANY New York Boston Text copyright © 2005 by Stephenie Meyer All rights reserved. Little, Brown and Company Time Warner Book Group 1271 Avenue of the Americas, New York, NY 10020 Visit our Web site at www.lb-teens.com First Edition: September 2005 The characters and events portrayed in this book are fictitious. Any similarity to real persons...

Kirjandus → Kirjandus
19 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun