PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS PAGAR- KONDIITER nimi Kondiitri toodete kaunistamine Referaat Pärnu 2009 Kaunistamine zeleega Kondiitritööstuses kasutatakse väga mitmesuguseid zeleesid. 1. Külmzeleed, mis jõuavad kasutajani valmiskujul ning mida kasutatakse toatemperatuuril 2. Kuumutamise teel valmistatavad zeleed Zeleega kaetakse peamiselt puuvilja- ja marjatorte või -kooke. zeleeannab toodetele ilusa läike ning aeglustab marjade ja puuviljade riknemist. Enamasti kantakse zelee toodetele pintsli abil, väiksemaid tooteid või üksikuid marju võib zeleesse kasta. Kui puuvilja/marju kaetakse zeleega nii, et viimane satub ka näiteks vahukoorega või võikreemiga kaetud pinnale, tuleb jälgida, et zelee ei oleks liialt kuum, vastasel korral vahukoor sulab ja seguneb zeleega ning tekib intetu laialivalgunud kiht. Suurtööstuste on tortide ja kookide katmiseks spetsiaalsed masinad, mis piserdavad zelee to...
·Libekala "lutfisk" ·grön kål roheline kapsas ·dopp i grytan ("patta kastma") ·Vörtbröd- tumedat siirupit, vürtse ja rosinaid sisaldav virdeleib/vürtsleib. 9 korda tuleb kommete kohaselt süüa: 1. käik heeringas ja sellele järgnevad kalatoidud 3. käik külmad lihatoidud 4. käik jõulusink leivaga 5. käik lihapallid, vorstid, kartulid, Janssoni kiusatus jne.. 6. käik libekala 7. käik juust 8. käik kaneeliga maitsestatud riisipuder 9. käik koogid, kommid Risgrynsgröt - riisipuder Tänan tähelepanu eest!
Veel kasvatatakse Vahemere maades kui ka Portugalis TOITEVÄÄRTUS Väga toitainerikkad, kuni 20% valku Üks kõige rikkalikumaid kaltsiumiallikaid Mandlite puhul on ka teada vähivastane toime Regulaarne mandlite tarbimine tugevdab närve ja toniseerib lihaseid Tänu mineraalainete sisaldusele ideaalne toit rasedatele, imetavatele emadele Säilitada kuivas ja KASUTAMINE TOIDUKS Mandlipiim Mandlivõi Mandlilaastud Hea vahepala, eriti hea koos glögiga Salatitesse Koogid Paneerimine Mandlivõid meega segades saab maitsva martsipanimassi 100g mandleid sisaldab: valke 22 g rasvu 51 g süsivesikuid 20 g kiudaineid 12 g mineraale 3,0 g vitamiine 6,2 mg Energiasisaldus: 578 kcal/2418 kJ. Tänan tähelepanu eest!
Mamma Koogid AVATUD! Uus kondiitriäri Maneezi tänav 2 Avatud 9.00-19.00 Asume südalinnas, Viru Keskusest vaid 300m kaugusel Avamise puhul kõik hinnad -20% Mida müüme? Kauneid tassikooke Hõrke küpsiseid Soolaseid ja magusaid kringleid Erinevaid torte Lai valik pirukaid 25 20 15 Reval cafe Mamma koogid Wayne's coffee 10 5 0 Pirukas (5tk) Tassikoogid (5tk) OOTAME TEID PEAGI KÜLLA! Teie Mamma
käibedeklaratsioon 1000 tk kontoristid 2000 tk kassaraamat 1000 tk pearaamat 1000 tk maksudeklaratsioon 230 tk Triin Samra Juhataja Mare Taar 632 271 [email protected] Mäe 4 Telefon 58078059 Arvelduskonto 1001014162905 44107 Kunda E-post: [email protected] SEB Registrikood 568676398763 OÜ KARU KOOGID Mäe 4 Telefon 58078059 Arvelduskonto 1001014162905 44107 Kunda E-post: [email protected] SEB Registrikood 568676398763
Nimetus: Sidrunhape Kasutusvaldkond: Lastetoidud, liha ja kala, saiakesed, salatikastmed, toiduõli, margariinid, joogid, toormahlad, mahlad, dzhemmid, jäätis. Mõju inimesele: Võib tekitada hammaste dentiinikihi defekte . E-aine nr: E202 Nimetus: Kaaliumsorbaat Kasutusvaldkond: Väga lai kasutusala: piimatooted, salatikastmed, jogurt, viilutatud leib, veinid, maiustused, magusad joogid, sulatatud juustud, juustud pakitult viiludena, kookide pinnakäsitlus, juustu pind ja valmis koogid Mõju inimestele: Võib tekitada nahaärritusi, suus põletustunnet ja punetust suu ümber. Raskendab astmat, allergilist nahalöövet, või nõgeslöövet põdevate laste seisukorda. Ülitundlikkuse sümptome võivad saada isikud, kes on allergilised aspiriinile. E-aine nr: E160a Nimetus: Karoteenid Kasutusvaldkond: Margariinid, või, kondiitritooted, joogid, maiustused. Väga lai kasutusala. Mõju inimesele: Puuduvad. Suurtes annustes võivad muuta nahavärvi kollaseks.
(Võite välja tuua protsentuaalselt või ka diagrammina) 6. Kui suure osa ostudest moodustas pakendatud kaup? Kui palju kilekotte, pudeleid, tetrapakke te nädalaga kogusite? 7. Andke hinnang, kui tervislikult te selle nädala jooksul toitusite? 8. Kas ostsite põhiliselt valmistoitu või tegite toidu värsketest toorainetest? 9. Kui suure osa toidust moodustas kodutalust pärinev? 10. Kui suure osa teie toidust moodustasid juurviljad? Puuviljad? Teraviljatooted? Koogid, küpsised, sokolaad? Alkohol? 11. Millised lisaained olid põhilised, mida sõite ostetud toiduga? 12. Proovige selgeks teha, mis ühe või teise E taga peitub (nt. toiduvärv, paksendaja, säilitusained jm). Tabel. Meie rühma ostunädal Toode Päritolumaa E-ained Hind Märkused Juust Havarti Eesti 20.90 Ketsup Eesti 27,90
jäätis, nektarid ja mahlad. Omadused: Paksendaja, stabilisaator, zheleeriv aine. Kõrvalmõjud: Pole teada. Suured kogused võivad tekitada gaase ja soolestku vaevusi. Tootes sisalduvad e-ained E202 Kaaliumsorbaat Kasutusala: Piimatooted, salatikastmed, jogurt, viilutatud leib, veinid, maiustused, magusad joogid, sulatatud juustud, juustud pakitult viiludena, kookide pinnakäsitlus, juustu pind ja valmis koogid Omadused: Säilitusained. Kõrvalmõjud: Võib tekitada nahaärritusi, suus põletustunnet ja punetust suu ümber. Raskendab astmat, allergilist nahalöövet, nõgeslöövet põdevate laste seisukorda. Ülitundlikkuse sümptome võivad saada isikud, kes on allergilised aspiriinile. Tootes sisalduvad e-ained E211 Naatriumbensonaat Kasutusala: Salatikastmed, maitsestatud kastmed, taimetoidu poolfabrikaadid, marmelaadid,
E471 - Rasvhapete mono- ja diglütseriidid. Lastetoidud, pasta, kartulikrõpsud, piima-ja koorepulbrid, salatikastmed, majoneesid, leivad, jäätis ja maiustused. Kõrvalmõjud pole teada E481 Naatriumlaktülaadid. Saiakesed. Kõrvalmõjud pole teada E200 Sorbiinhape. Väga lai kasutusala: piimatooted, salatikastmed, jogurt, viilutatud leib, veinid, maiustused, magusad joogid, sulatatud juustud, juustud pakitult viiludena, kookide pinnakäsitlus, juustu pind ja valmis koogid. Võib tekitada nahaärritusi, suus põletustunnet ja punetust suu ümber. Raskendab astmat, allergilist nahalöövet, või nõgeslöövet põdevate laste seisukorda. Ülitundlikkuse sümptome võivad saada isikud, kes on allergilised aspiriinile. Võimalik allergiatekitaja. Santa maria Salatimaitseaine E330 Sidrunhape Lastetoidud, liha ja kala, saiakesed, salatikastmed, toiduõli, margariinid, joogid, toormahlad, mahlad, dzhemmid, jäätis. Võib tekitada hammaste dentiinikihi defekte .
E 175 Kuld Kuldne. Saiakeste ja kookide kaunistused. Võib tekitada allergilisi reaktsioone nahal ja limanahkadel. E 180 Litoolrubiin Asovärv. Punane. Juustu koore värvimine Võimalik allergia tekitaja. Vaata asovärvid eespool. E 200 Sorbiinhape Säilitusained. Väga lai kasutusala: piimatooted, salatikastmed, jogurt, viilutatud leib, veinid, maiustused, magusad joogid, sulatatud juustud, juustud pakitult viiludena, kookide pinnakäsitlus, juustu pind ja valmis koogid Võivad tekitada nahaärritusi, suus põletustunnet ja punetust suu ümber. Raskendavad astmat, allergilist nahalöövet, või nõgeslöövet põdevate laste seisukorda. Ülitundlikkuse sümptomeid võivad saada isikud, kes on allergilised aspiriinile. E 201 Naatriumsorbaat Säilitusained. Väga lai kasutusala: piimatooted, salatikastmed, jogurt, viilutatud leib, veinid, maiustused, magusad joogid, sulatatud juustud, juustud pakitult
(Laval on võõrasema. Ta pilk on seinakalendril. Talle meenub, et on tema pulmapäev, päev mil ta Timmi isaga abiellus.Ta nuuksatab.) VÕÕRASEMA: Lilled! Koogid! Kohvi! Naabrinna! Kleit!.... Timm! Ervin! Timm, sina lähed tood proua Bebberi juurest meerulle ja Ervin läheb osrab lilled ja viib need hauale. (Ervin läheb sõnakuulelikult, aga Timm läheb vastutahtmist. Laval on Timm ja võõrasema.) VÕÕRASEMA:Tagant uksest! Kolm korda koputada! Ütle. Et on väga tähtis!... (Pagari emanda juures.) TIMM: Kuus meerulli! Ja ainult kõige paremat sorti! PROUA BEBBER: Enne tuleb vana arve tasuda, kui ma jälle võlgu annan! Seda võid kodus ütelda
Veekann (sidruniga) 1 Veeklaasid 30k koogikahvlid 30tk puuviljavaagnad 2tk koogilabidas 2tk salvrätikud 50tk Lauakaunistused (Vähe lõhnavad lilled ja kaks küünalt) 4. Menüü · Soolased küpsised (soolapulgad) · Magusad küpsised (kevadlill) · Koogid (vahukoore kringel, napolionikook) · Puuviljad (õun, viinamarjad) · Tee · Kohv · Sidrunivesi
säilitaja, · juust · Vitamiinide transport ja · pähklid omastamine, · jäätis · Ainevahetuse reguleerija Süsivesikud Tähtsus: Leidumine: · organismi põhiliseks · suhkur, karamell, energiaallikaks mesi, küpsised, Kiudained: koogid, jt. · kiirendavad toidu · täisteraviljatooted, liikumist läbi kliid, leib, helbed, soolestiku, kaunviljades, puu- ja · vähendavad seedimata juurviljades ning · toidumassi. marjades jt. Vesi Tähtsus: Leidumine: · organismile · joogivesi hädavajalik (üle 50%), ·
muna, pärm ja kui kasutatakse hapupiima, ka söögisooda; jahu; maitsestamiseks sool ja suhkur, kuid ka kaneel, riivitud sidrunikoor, vanilliin jms. ; praadimiseks mitmesugused rasvained ( toiduõli, või, margariin, taime- ja searasv ). Kõik ained segatakse omavahel. Munavalged lisatakse vahustatult või ilma. Pärmiga taignal lastakse veidi soojas kohas kerkida. Kui soovitakse õhemaid kooke, valmistatakse vedelam taigen, paksema taigna korral tulevad koogid paksemad ja tihedamad. Pannkooke valmistatakse ka lisanditega, nagu marjad ja puuviljad, kohupiim, toored ja keedetud aedviljad. Pannkooke serveeritakse keedise, marmelaadi, puuviljapüree, suhkruga katkisurutud värskete marjade ja piimaga. 7 Pipi pannkoogid · Mis meil vaja on? o 16kooki o 140g head kodumaist nisujahu o 2 muna poole sidruni koor o 35 g suhkrut
VILLA THERESA Pr Triin Samra OÜ Karu Koogid Pargi 2-5 44107 KUNDA Teie 30.10.2012 nr 1 / 96 Hinnapakkumine koolituse korraldamiseks Meie 2.11.2012 nr 1 / 314 Lugupeetud Triin Samra Täname Teid, et soovite viia 2-päevase koolituse läbi meie hotellis. Kirja lisas leiate meie hinnapakkumise. Meeldivale koostööle lootma jäädes Aune Põldma Lisa: 1 lehel Liisa Mets 385 4678 [email protected]
tavaliselt sisaldab ka hakitud liha või kala, vahel ka tükeldatud aedvilju või muud. Sült on Eesti rahvustoit, kuigi sarnast tarretatud lihaleemest toitu valmistatakse ka mujal. Magustoidud Kaerakile Küpsetatud ahjuõunad Õllesupp Kama Kama Kama on keedetud, kuivatatud ja jahvatatud segaviljast jäme jahu. Tavaliselt süüakse (juuakse) kama hapupiima, keefiri või jogurtiga. Toidud verest Verikäkid Veripann- koogid Verileib Verivorst Verivorst Traditsioonilist eesti verivorsti valmistatakse seaverest, odratangust, sealihast ja maitseainetest ning topitakse sea peensoolde. Muud toidud Magushapud värsked kapsad Hernetemp Jõuluroog Mulgikapsad Mulgikapsad Tuntud mulgimaine roog, mis erinevalt tavalisest hautatud kapsast sisaldab ka kruupe. Kasutatud kirjandus http://www.kokaraamat.ee/rahvustoidud.php?cat=1 http://et.wikipedia.org/wiki/Verivorst
paari euro võrra torte ning kooke odavamalt müüma. 8) Äriplaani elluviijad Algselt plaanin ma olla oma ettevõttes üksinda, kuna arvan, et algul saan ma ise tootmisega hakkama ning kulutused selle võrra väiksemad, ma ei pea hakkama palku välja maksama, mulle endale jääks rohkem raha kätte. Kui tootmine suureneb siis olen arvatavasti sunnitud omale lisatööjõudu palkama. Töötajal peaks olema vastav töökogemus ning kunstiline tunnetus, et koogid pärast ikka ilusad välja näeksid. Ma arvan, et preemiaid ma ei maksa, ning palka maksaksin ükskord kuus, olenevalt sellest kui palju me teenime. Töötaja palkaksin arvatavasti poole kohaga kuna teda läheb mul ainult siis vaja kui tootmine on suur. Tema palk on vahemikus 250-300 eurot. 9) Äriplaani käivitamiseks ja elluviimiseks vajalikud investeeringud Et alustada tuleb mul tõenäoliselt raha küsida oma vanematelt, kuna kõigepealt on mul vaja
loomade-lindude liha, kes on saanud vabalt looduses liikuda ja kasvada, nendele, keda kasvatatakse tööstuslikes tingimustes. Toidud, mida on soovitav vältida: - Friteeritud toidud, sest tavaliselt sisaldavad need kahjulikke transrasvu. Näiteks friteeritud kartuli toitainetesisaldus on äärmiselt madal. Suure isu korral on kõige kasulikum toorest kartulist ise friikartuleid teha, küpsetades neid ahjus oliivi- või rapsiõliga. - Koogid ja saiakesed sisaldavad lisaks rasvadele (sageli ka transrasvadele, sest see on odavam) palju suhkrut ja säilitusaineid. - Kommid, mis koosnevad peaasjalikult rafineeritud suhkrust ja värvainetest. Kommid mõjuvad halvasti veresuhkrule ega ole seega kuidagi kasulikud. Pigem eelistada tumedat shokolaadi või valmistada ise kuivatatud pähklitest-shokolaadist maius. - Suitsutatud, õigemini suitusmaitseline, toit on kahjulik, sest suitsumaitse annab toidule
koostises. v Suppidest eelistatakse puljongeid, kreemsuppe ja püreesuppe. v Magustoitudest lemmikud vahukoor, puuviljakompotid ja jäätis. Tavad v Hommikusöök koosneb saiast (croissant), võist, moosist, kuumast sokolaadist ja kohvist. v Lõunasöök algab suupistete või eelroaga, millele järgnevad kala, liha või aedviljaroog, salat, juustuvalik, puuviljad ja koogid, lõpetuseks on espresso kohv. v Õhtul süüakse puljongit või suppi, ühepajatoitu ja valget leiba. v Pidulikku õhtusööki alustatakse aperitiiviga Prantsuse köögi jagunemine v Piirkondlik köök v Üldrahvalik köök v Tippköök v Eristatakse ka nn. uut kööki Tuntumad rahvustoidud v Alsace´ i piirkonda iseloomustavad liharoad, pasteedid, hapukapsas vorsti, kartulite ja sealihaga. v
suhkrupeet, lauasuhkur, suhkrut sisaldavad tooted, puuviljad, marjad Polüsahhariidid Tärklis kartulid, teraviljatooted, riis, pasta Kiudained (tselluloos, pektiin)teraviljad, puuviljad Toidud Suhkrut lisatakse paljudesse erinevatesse toitudesse, kuid kõige enam sisaldavad seda: karastus ja mahlajoogid, nt 500 ml limonaadi võib sisaldada ligi 200 g e 40 teelusikatäit suhkrut, maiustused, kommid, küpsised, moos, koogid, tordid, saiakesed, pudingud, jäätis. Mis on süsivesikud? on organismi põhiliseks energiaallikaks: 1 gramm süsivesikuid = 4 kcal, kuuluvad rakkude ja kudede koostisesse, määravad veregrupi, kuuluvad paljude hormoonide koostisesse, omavad kaitsefunktsiooni antikehade koostises, neil on inimorganismis varuaine roll maksas ja lihastes talletatav glükogeen on ajutine glükoosi tagavara, mida
rikkumisi. 7 Parim enne kaupade paigutus Konsum Säästumarket Kaupluses ei leidnud mina Toodetele olid peal sellist kohta kus oleks kleebised -25% , olnud ´´Parim enne´´ -50% või -75% vastavalt kaupade paigutus. kuupäevale või kellaajale. Polnud sooduskleebiseid (nt. koogid, tordid jne.) toodetel. 8 Ebaausad kauplemisvõtted- eksitav reklaam Eksitavaid reklaame ei leidnud kummaski kaupluses. Ebaausaid kauplemisvõtteid ei kasutatud. 9 TÄNAN TÄHELEPANU EEST! 10
Kohvik suudab kohapeal toitlustada kuni 55 inimest korraga. Enne külla minekut saab läbi astuda ka samas majas tegutsevast ilusalongist ning kaasa osta maitsekas lillekimp eimesel korrusel asuvast lilleletist. 2005 aasta suvel avati teine AS Pihlaka esindus Tallinnas Sõpruse pst 170. Kaupluses- kohvikus on suur valik torte, kringleid ja muud magusat kui ka kulinaariatooteid. Seal saab toodangut kohapeal proovida, kaasa osta ja esitada ka eritellimusi. Firma sortimendis on tordid, koogid: kaalu ja väikekoogid, saiakesed, pirukad, kringlid, stritslid, küpsised; kulinaariatooted: lihast, kalast, linnulihast, suupisted, salatid. Iga päev valmistatakse umbes 100 erinevat toodet. Umbes 25 erinevat tordi sorti; üle 20 erineva plaadikoogi, lisaks 5 sorti rullbiskviiti, keeksid, väikekoogid, küpsised jne. Tooted ei sisalda säilitusained, sellepärast on ka nendel suhteliselt lühikesed realiseerimisajad.
Figuurisõbrad 23.12.12 Kätlin Marist BEB1 1 Mida me pakume? 23.12.12 Meie pakume eriti maitsvaid vähese rasva sisaldusega ning vähese kalori sisaldusega kooke ja torte, mis on valmistatud tervislikest komponentidest. Eelkõige oleme mõelnud kaalujälgijatele, kes saaksid süüa seda, mis hing ihkab. 2 Tooted 23.12.12 o Tooted on mõeldud inimestele, kes armastavad süüa seda, mis neile maitseb. o Samas ka jälgida kaalu. o Ei pea muretsema kehakaalu pärast. o Toodet sisaldavad väherasvaseid komponente. o Väherasvas...
Kasvatuspiirkonnad Kõige algselt kasvatati nisu Ees-Aasias umbes 9000 aastat tagasi (nö Viljaka poolkuu alad) Mesopotaamias kasvatati nisu 5000.a. eKr 1528.a. rändas nisu Lõuna-Ameerikasse 1788.a. Austraaliasse 1812.a. Kanadasse Nii algaski nisu võidukäik kogu maailmas, nüüd kasvatatakse nisu peaaegu kõikjal, eriti Ukrainas Nisu eksportijad Ukraina Kasahstan Venemaa USA Kasutamine Nisu Nisujahu (leib, sai, koogid, pudrud, pastaroad, Eksport Import manna, sepikujahu jms) Nisu liigid Kultuurnisu liike on ligi 20, mis jaotatakse paljasteralisteks ja sõklateralisteks Paljasteralise nisu terad eralduvad peksmisel kergesti sõkaldest Tähtsimad liigid on: a) pehme nisu ehk harilik nisu (saiajahu) b) kõva nisu (sellest tehakse makaronitooteid). Tuntakse: a) talinisu - suurema saagikusega, kuid nõuab ka paremaid kasvutingimusi. Talinisu külvatakse
( naatriumbensoaat, kaaliumsorbaat), toiduvärv (beeta-karoteen) E415 Ksantaankummi Kasutusala: Juurviljakonservid, salatikastmed, dzhemmid, marmelaadid, karastusjoogid, maiustused. Omadused: Paksendaja, stabilisaator. Kõrvalmõjud: Pole teada. E202 - Kaaliumsorbaat Kasutusala: Väga lai kasutusala: piimatooted, salatikastmed, jogurt, viilutatud leib, veinid, maiustused, magusad joogid, sulatatud juustud, juustud pakitult viiludena, kookide pinnakäsitlus, juustu pind ja valmis koogid Omadused: Säilitusained. Kõrvalmõjud: Võib tekitada nahaärritusi, suus põletustunnet ja punetust suu ümber. Raskendab astmat, allergilist nahalöövet, või nõgeslöövet põdevate laste seisukorda. Ülitundlikkuse sümptome võivad saada isikud, kes on allergilised aspiriinile. E160a - Karoteenid: a) karoteenide segud, b) beeta-karoteen Kasutusala: Margariinid, või, kondiitritooted, joogid, maiustused. Väga lai kasutusala. Omadused: Kollakasoranzh. Looduses esinev aine.
söögilaua katmisel • Kohvi- ja teelaual kasutatakse sageli küünlaid • Lauanõude asetamise järjekord – Klaasid – gruppidena – Kohvi- või teetassid koos alustasside ja lusikatega, asetus komplektina – Koogi- või suupistetaldrikud asetatakse virnadesse suupistete lähedusse – Söögiriistad ja salvrätikud – Suupisted ja joogid asetatakse gruppidena Menüüsse kuuluvad • Küpsised • Pirukad • Koogid • Soolased küpsised • Kringlid • Salatid • Stritslid • Puuviljad • Tordid • Juust • Väikesed võileivad • Suupiste võileivad • Pähklid • Kuumad võileivad • Mandlid • Magusad võileivad • Kompvekid • Võileivatordid • Soojad suupisted Kohvi või tee lisanditeks pakutakse • Suhkur
Maitseained Maitseainete liigitus: · Klassikalised ehk ehtsad vürtsid · Maitseained ehk ürdid · Maitselisandid · Maitseköögiviljad Klassikalised ürdid jagunevad: · Juurelised · Koorelised · Lehelised · Õielised · Seemnelised · Viljalised 1. Juurelised · Ingver · Kurkum (ehk kollajuur) Kasutamine: 1.1. Ingver · Liha- ja kalatoidud · Riis · Taignatooted · Kastmed · Puuviljasalatid · Kuumad joogid 1.2. Kurkum ehk kollajuur · Riis ja pasta · Supid · Kastmed · Majonees · Kala- ja mereannid · Linnuliha · Munad · Aedviljad 2. Koorelised · Kaneel Kasutamine: · Idamaised liharoad · Marinaadid · Magustoidud · Küpsetised · Kuumad joogid · Marinaadid 3. Lehelised · Loorber Kasutatakse: · Kala- ja lihamarinaadid · Uluki- veiseliharoad · Kalatoidud · Tumedad praekastmed ...
ANDKE HINNANG, KUI TERVISLIKULT TE SELLE NÄDALA JOOKSUL TOITUSITE? · EI TOITUNUD VÄGA TERVISLIKULT. KAS OSTSITE PÕHILISELT VALMISTOITU VÕI TEGITE TOIDU VÄRSKETEST TOORAINETEST? · TEGIME ISE VÕI TEGIME SOOJAKS (KUUM TÖÖTLESIME). KUI SUURE OSA TOIDUST MOODUSTAS KODUTALUST PÄRINEV? 11% 89% kodu poe KUI SUURE OSA TEIE TOIDUST MOODUSTASID JUURVILJAD? PUUVILJAD? TERAVILJATOOTED? KOOGID, KÜPSISED, SOKOLAAD? ALKOHOL? 16% 23% 3% 6% 23% 29% juuviljad puuviljad teraviljad piimatooted magus lihatooted MILLISEID MÄRGISTUSI PAKENDITELT LEIATE? SELGITAGE VÄLJA
munad. Kalatoit väikeste tükkidena keedetud või praetud Soe või külm lihatoit (entrée) vastava kastmega. Aedviljatoit Salat enamasti lehtsalat. Juust Magustoit tort, kook, puding. Puuvili kirsid, banaanid, viinamarjad või kompott. Kohv tavad Hommikusöök koosneb saiast (croissant), võist, moosist, kuumast sokolaadist, kohvist. Lõunasöök algab suupistete või eelroaga, millele järgnevad kala, liha või aedviljaroog, salat, juustuvalik, puuviljad ja koogid, lõpetuseks on espresso kohvi. Õhtul süüakse puljongit või suppi, ühepajatoitu ja valget leiba. Pidulikku õhtusööki alustatakse aperitiiviga. Tuntumad toidud NIZZA SALAT crème brûlée Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level
täidetud lahtine pirukas; Lyoni köögis - koduselt valmistatud toidud, Provence´is kalasupp, veiselihaguljass punase veiniga. Joogid Puuviljamahlad; Mineraalvesi; Kohv (piimakohv); Veinid; Õlu; Siidrid; Brändid ja liköörid. Tavad Hommikusöök koosneb saiast (croissant), võist, moosist, kuumast sokolaadist, kohvist. Lõunasöök algab suupistete või eelroaga, millele järgnevad kala-, liha- või aedviljaroog, salat, juustuvalik, puuviljad ja koogid, lõpetuseks on espresso kohvi. Õhtul süüakse puljongit või suppi, ühepajatoitu ja valget leiba. Pidulikku õhtusööki alustatakse aperitiiviga. Aitäh kuulamast! J
vahuks ei lähe. KÜLM MENETLUS Külma menetlust tehes on raskuseks koogi ahju panemine, kuna on riskid, et tekib nn. veeviirg. Valeri küpsised Kirjeldus: Helepruun magusa maitsega biskviittaignast valmistatud küpsis, milles on tavaliselt rosinad ning pähklid. Tortide valmistamine Biskviittaigna valmistamisel saadakse ka tordipõhja. Tordipõhjaga valmistatakse nii väiksemaid kui ka suuremaid kooke. (Pulmatordid, suuremad sünnipäeva tordid jne.) Pulmatordid Suuremad pidustuse koogid Rullibiskviit Biskviittaignast valmistatud magustoit, mille sees võivad olla palju erinevaid täidiseid. Näiteks kohupiima täidisega, marjade või puuviljade maitselise täidisega jpm. Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level LINGID http://www.nami-nami.ee/recipe.php?q=detail&pID=3910 http://www.toidutare.ee/aabits
toitvamaid ning maitsvamaid Euroopas Eriti palju maitsvaid toite on pärit Viinist, kust need on levinud üle maailma. Teraviljadest kasvatatakse rukist, nisu, otra, kaera Palju kasvatatakse kartuleid ning umbes samu köögivilju, mis meilgi on tuntud. Soojema kliima tõttu kasvatatakse Austrias rohkesti viinamarju ja puuvilju. Toite valmistatakse rikkalikult või, koore ja suhkruga maitsestatult. Kuulsad on paljud tordid, magusad saiad ja koogid. VIINI SAI VIINI ŠNITSEL VIINI LOOTSIKUD KLASSIKALINE VIINI ÕUNASTRUUDEL Õunastruudli koostiosad 3 suurt õuna(võib asendada pirniga) 1 apelsini riivitud koor või 1 sl kaneeli 2,5sl suhkrut+ 1sl suhkrut 1 muna 1,5dl peeneks hakitud pähkleid või mandlilaaste 50g võid (20.min asetada sügavkülma) 1sl sulavõid 1 lehtlavaš 2-3 röstsaiaviilust valmistatud saiapuru
Eesti köök 20 sajandil. (1918-1940) Kadi-Ly Rätsep 011K 20.saj. algul hakkasid toimuma uued muutused toitumistavades Eesti külades levisid uued toidud, mida varem oli valmistatud ainult linnades ja mõisates. Ilmusid ka esimesed kokaraamatud. Kasvas poest ostetava toidu- ja maitseainete hulk. Vanad rahvapärased toidud hakkasid taanduma uute, linnatoitude ees. Järjest rohkem võitsid poolehoidu saiad ja koogid. Tangupuder asendati manna- või riisipudruga, lauale ilmus heeringas. Kadusid vanade toitude erinimetused. Körti, leent ja rooga hakkasid nooremad nimetama suppideks. Alles 1920 a. on pärit sellised toidud Kartulisalat Marineeritud kõrvits Hapukurk maksapasteet Kotletid Kartulipuder Kapsarullid Kissell Mannavaht Plaadikoogi jms. Kartul 20. sajandil. 20 saj alguseks oli kartul saanud Eesti talude
VILJANDI ÜHENDATUD KUTSEKOOL Iseseisev töö; TOITLUSTAMINE,KK12(Eesti rahvustoidud) Tähtaeg:26.10.2012 Inna Raud Rahvakalendri tähtpäevadetoidud,mida söödi? Tõnisepäev;söödi seapea tangudega ,,teraruug"suppi ,seakõrvu hapukapsaste,ubadega ja hernestega,tanguputru.Küpsetati leiba. Küünlapäev; söödi oasuppi,hapukapsasuppi,seakülje ja tangudega,tanguputru võisilmaga, joodi õlu, küünlapuna(kõrvetatud suhkruga värvitud viina) Vastlapäev;söödi hernesuppi,oa-või herneleemi,tangudega ube,läätsesuppi,oasuppi seajalgadega , seajalgu hapukapsastega,tatraputru,tanguputru väikeste lihatükkidega,joodi hapupiima, pakspiima.Leibadest söödi rasvleiba, leiba,kooki,pannkooke, tatrajahust sepikud,karask, kuklid. Tuhkapäev;söödi räimesuppi odratangudega,jahuputru.Leiba...
mis on lauakatmisviis, mille puhul pannakse toidud lauale valmis, mida võetakse sealt ilma lauas istumata. Rootsi köök Tuntuimad road Lõhest valmistatakse graavilõhet (gravad lax). Väga armastatud klassikaline vormiroog ‘’Janssoni kiusatus’’ sisaldab kilu ja kartulit. Lisaks on veel armastatud roogadeks lihapallid (köttbullar) kartulipüree ja pohlamoosiga. Panniroog (pyttipanna) ja oasupp pekiga. Rootsi köök Magustoidud Magustoitudest on levinud mitmesugused koogid ja muud küpsetised. Erilisel kohal on pannkoogid. Rootsi köök Lauakommetest Kõige ametlikumaltk õikidest rahvustest käituvad lauas rootslased. Rootsi külalislahkusest hoolimata võib lõuna Stockholmis kujuneda peaaegu tõeliseks katsumuseks. Rootsi köök Lauakommetest Peakülaline saadab traditsiooniliselt perenaise lauda ja istub tema vasakule käele. Alustuseks pakutakse napsu ja aukülaline peab toostide ütlemisel otsa lahti tegema.
eest riidehoius, võtab riideid vastu ning riputab need nagisse. 3. Eelarve koostamine Riidest salvrätid, küünlad, “jõuluvana“, seinakaunistused, Jõulutähed laudadele, kuusepuu, toit, Dorpat Konverentsi rent, töötajate palgad. 4. Menüü koostamine Keedukartulid, leib, mulgikapsas, verivorstid, marineeritud seened, ahjuliha, marineeritud kõrvits, pasteet, sült, rulaad, mandariinid, piparkoogid, erinevad kommid, kringel, piparkoogi maitselised koogid. Joogid mida serveerin: Glögi, vesi sidruniga, morss, punane vein, valge vein, tee, kohv, kakao vahukommidega/-deta 5. Ruumi sisustuse kirjeldus Pidu toimub avaras saalis kuhu on paigutatud 10 viie- kohalist lauda. Ruumis on 3 suurt põrandani akent, mis võimaldavad hämaras nautida linna vaadet, kardinad on õhulised sinaka värvitooniga, saali sisenedes on paremal pool ukse kõrval suur tulede ja kaunistustega ehitud kuusk, mille all on kingitused
6. kuidas saadakse valge valgus?punane, oranz, kollane, roheline, sinine, tumesinine, lilla ehk violetne. Kui aga tahaksime segada valget värvi nõus, siis tuleks panna1 osa punast, 4,6 osa rohelist ja 0,06 osa sinist värvi. 7. Mis on infravalgus- Nähtamatu soojuskiirgus, suurema lainepikkusega kui punane valgus. Seda kiirgavad kõik kehad alla 600 kraadi, üle selle tekib hõõguval kehal juba punane valgus.Kuivatab(pesu, värvid, puuviljad), küpsetab ja keedab (praeliha, koogid, supp jm), võimaldab pimedas näha, laserside, soojusravi, mõned loomad näevad saaki infravalguses, infrapunaastronoomia võimaldab uurida tähti. Ultravalgus- Nähtamatu, kuid väga lühikese (ultravioletne) lainepikkusega kiirgus, mis jääb nähtava valguse spektriosa ette. Seda tekitavad tähed, keevitamisel kaarleek, gaaslahenduslamp, plasma, Päikesekiirgus. Fotokeemiline (mõjub filmilindile, fotosüntees, osooni tekkimine) ja bioloogiline toime (päevitamine, D2
Mõlemas loos oli mees see, kes andis naisele järele ja oli õrn. Naine oli mõlemas loos kuri ja ahne. Nendes lugudes elasid mees ja naine väikeses majakeses ning nad olid vaesed. 2. Vägev vähk Nõiutud krevett 1) Värske kala 1) Kala 2) Värske lihaga keedetud leem 2) Hea supp ja seapekk 3) Hanepraad ja magus kook ( peale seda 3) Hanepraad ja koogid ( peale seda rääkis mees naisele vähist) rääkis mees naisele krevetist) 4) Uhke emanda ülikond 4) Uhked riided 5) Uhke mõisa ja emanda riided 5) Loss 6) Naine soovis kuningaks 6) Naine soovis kuningannaks 7) Naine soovis jumalaks 7) Naine soovis terve ilma käskijaks 3. 1) Mehed ei lasknud vähist/krevetist kohe lahti, sest nad ei julgenud tühjade kätega koju minna.
Mõned imikutoidu kastmed salatid supid makaronid omlett hamburgerid majonees jäätis pudingud serbett besee suflee kreemid, kreemikoogid Lihast poolfabrikaadid lihapallid, kotletid Küpetised, pannkoogid, glasuuritud saiad ja koogid, Maiustused, sh sokolaad. Munaallergia korral võivad tekkida: · Paitsustunne suus · Iiveldus, oksendamine · Kõhuvalu ja lahtisus · Naha punetus, sügelus, turse, lööve, ekseem · Ninakinnisus, vesine eritis ninast · Vilistav hingamine, köha · Surumistunne rinnus · Silmade sügelus, pisarate vool. Kujuneda võivad ka raske eluohtlik üldreaktsioon anafülaksia. Kuidas hoiduda munaallergiast?
Väike, sõbralik kollektiiv Kogemuste vähesus Rõhk kvaliteetsel teenindusel Vähene tuntus Mõnus atmosfäär Madalad hinnad Võimalused: Ohud: Klientuuri suurenemine Tugevad konkurendid Sponsorlus Klientide kaebused Kohviku suurendamine Turundus Tooted · Kuumad joogid (kohv, tee, kakao) · Külmad joogid (morss, mahlad, vesi) · Pirukad · Koogid · Salatid Hinnakujundus · Sisseostu hind · Transpordikulud · Teenindus · Tooraine maksumus · Kommunaalmaksud Turundussuhtlus · Reklaam (kodulehekülg, ajalehed) · Reklaamplakatid Koostööpartnerid · Pere Leib AS · Astri Grill AS · Selveri Köök Hinnad menüüs Tee 15.- Kohv 20.- Kakao 15.- Mahl 10.- Morss 8.-
Toores liha - Võib külmutada kuni 1,5 kg tükkidena kuid parem on säilitada väiksemaid portsjoneid, sest nii on külmumisaeg lühem. Külmutamiseks sobivad ka nitslid, praeliha, lihakuubikud ning toored grillvorstid. Toores linnuliha - Tuleb enne külmutamist küpsetamiseks või keetmiseks ette valmistada. Metsloomaliha - Võib külmutada tervelt või tükeldatuna. Siseelundid - Külmuta eraldi. Kala - Külmuta ainult värsket ja puhastatut. Pagaritooted ja valmisroad - Koogid ja leib-sai tuleks tükeldada või viilutada. Valmisroad jahutada ja külmutada portsjonitena spetsiaalsetes sügavkülmiku karpides. Pakend - Sügavkülmikusse ei tohi midagi sattuda pakendamata. Varu endale spetsiaalseid sügavkülmutamise kilekotte või plastkarpe. Nende puudumisel sobivad ka tugev toidukile, foolium, alumiiniumanumad, jogurti-, kohupiima- ja margariinikarbid. Sulgemiseks kasuta kumme, sulgureid või külmakindlat teipi.
Nagu varem oma pere küpsetada hapnemata leiba. Küsimus on keeruline ja aeganõudev. Õhtul vanaema valmistab juuretist. Selleks pane rosinad sooja veega ja oodata, kuni see zakisnet, seejärel lisage lusikatäis rukkijahu või nisujahu II klassi. Kui pärm zakisnet lisatud vett, jahu ja sool. Jällegi pane märjuke soojas kohas. Siis segage tainast ja pane sooja kohta. Kui tainas on sobiv, see on jagatud suurte sile leiba ja küpseta ahjus [2; 4]. Nisujahu küpsetada kuklid koogid puhkus, razborniki, muffinid, pannkoogid, pirukad, tildritele, Shangi. Ja mõned lihtsalt ei kasuta täidis pirukad: liha, kala, juustu, köögivilja. Küpseta neid mune, müslit, puuviljad, marjad, seened, rosinad, herned, [2; 3; 4; 5]. "Supp ja puder - meie toitu," minu vanavanaema armastas lause. Väga sageli esivanemate keedetud hirss või kruubipudru kõrvitsa või kõrvitsa lihtsalt piima [4]. Peetakse kõige kallim riisi putru
Magusat saab ammutada mee- või keedisekausist. KogusKoostis- ja maitseained 4 dl piim1.5 dl vesi100 gjahusool2 tk muna2 sl õli Valmistamine: Sõeluge jahu ja sool kaussi. Lööge jahusegu keskele munad ning segage korralikult. Lisage vähehaaval vedelik ja segage ühtlaseks tainaks. Viimasena lisage õli ja segage jälle. Praadige pliine väheses õlis ning keskmisel kuumusel. Sellest tainakogusest saab umbes 12 pliini. Et koogid ei jääks küpsemisel panni külge, puistake kuumale pannile soola. Pärast kuumutamist visake see ära. Alles pärast panni kuiva lapiga üle pühkimist võite sinna valada õli ja küpsetama hakata. Venemaa lipp Kuulsad sillad Peterburis Kirik "spas na krovi" Petergof Ermitaaz
aluseks põllumajandusloomade arv (2001. aasta põllumajandusloenduse andmetel oli Eestis ligikaudu 300 000 veist, 125 000 lüpsilehma, 350 000 siga, 50 000 lammast ning 2,5 miljonit kodulindu) ning arenenud piima- ja lihatööstust, on arusaamatu, miks tekkivat orgaanilist jääki ei ole kasutatud biogaasi tootmiseks. Näiteks lehmasõnnikust eraldatava biogaasi põletamisele generaatoris elektrienergiaks saab sellise hulga elektrienergiat, millest peaks piisama lauda voolutarbeks. 120 lehma koogid suudavad toota umbes 40 kilovatti elektrit tunnis. Jäätmete töötlemine oleks majanduslikult tasuv ja leevendaks keskkonna saastumise probleeme, kuna tekkiv biogaas on Eesti oludes üks efektiivsemaid taastuvkütuseid. Biogaasi tootmine põllumajandusühistutes või suuremates taludes lahendaks seal vajaduse elektri- ja soojusenergia järele ning tooks maale juurde uusi töökohti. Biogaasi tootmine lahendaks mitmeid keskkonnaprobleeme, mis on Eestis viimasel ajal päevateemaks muutunud
Kasutusala:Karastusjoogid, mahlad, puuvilja- ja juurviljakonservid, jäätis, dzemmid, suhkruasendajad Omadused:Magusaine. Kõrvalmõjud:Loomkatsetes kahtlustatakse tekitavat vähki. Ei soovitata lastele ning rasedatele. E202 - Kaaliumsorbaat Kasutusala: Väga lai kasutusala: piimatooted, salatikastmed, jogurt, viilutatud leib, veinid, maiustused, magusad joogid, sulatatud juustud, juustud pakitult viiludena, kookide pinnakäsitlus, juustu pind ja valmis koogid. Omadused: Säilitusained. Kõrvalmõjud: Võib tekitada nahaärritusi, suus põletustunnet ja punetust suu ümber. Raskendab astmat, allergilist nahalöövet, või nõgeslöövet põdevate laste seisukorda. Ülitundlikkuse sümptome võivad saada isikud, kes on allergilised aspiriinile. 3 E110 Päikeseloojangukollane Kasutusala: Magustoidud, saiakesed, kommid, marmelaad, jogurtid
Kui alkoholi tarbimine ja suitsetamine on teadatuntud tervist kahjustavad harjumused, siis suhkru tarbimisega kaasnevatele riskidele üldujuhul niivõrd suurt tähelepanu ei pöörata. Muidu on teada, et liigne magusa söömine võib põhjustada ülekaalulisust või et magusa söömine rikub hambaid, kuid vähe teatakse riskidest nagu kroonilised haigused ja suhkrusõltuvus. Valget suhkrut tarbitakse nii teadlikult kui ka peidetud kujul. Seda sisaldub kõige rohkem magusates toitudes nagu: koogid, kommid, küpsised, jäätis, jogurtid, moosid. Samuti on suhkurt palju magustatud jookides, mida armastavad eriti lapsed. Kuid suhkurt sisaldub palju ka peidetud kujul nö ,,soolastes" toitudes, näiteks leivas, erinevates kastmetes, isegi lihatoodetes. Peamiseks probleemiks, mille toob kaasa valge suhkru liigtarbimine, on ülekaalulisus. Kui rasva- ja valgurikkad toidud tekitavad kiiresti täiskõhutunde, siis suhkrul see omadus puudub.
· Vares vaga, saba taga Õmbles mulle palitu Lendas üle Põhjanaba Eest oli kitsas Tagant lai · Singel vingel ninaprill Selle eest ta kolki sai Meil oli kodus krokodill Krokodill tegi palju nalja · Torni otsas istus uss Ajas lapsed toast välja Seda nägi väike Juss Tahtis toas tantsu lüüa Mis värvi oli uss Meie koogid ära süüa Seda ütled sina Ema võttis raagus viha Väike tatinina Andis talle üle piha Kas sul seda värvi on? · Kassid läksid kalale Vanamees, vanamees 66, ikka jalalt jalale Pooltesit hammast oli suus. pita päta pita päta Kartis hiiri, kartsi rotte, läbi rohu üle mätta Kartis nurgas jahukotte.
Mustade kätega Saastunud toiduga Saastunud esemetega: tööpinnad, käterätikud jne. Sugulisel teel Stafülokokiline toidumürgitus Tekitaja Staphylococcus aureus. Stafülokokid on väliskeskkonna tingimuste suhtes üsna resistentsed. Püsivad kuivamisel üle 6 kuu. Külmutamine neid ei hävita. Päikese käes püsivad mitmeid tunde. 100`C juures hävivad kohe, kuid 70`C taluvad kuni tund aega. Stafülokokid võivad toiduainetesse (magustoidud, koogid jmt) sattuda toiduvalmistaja hingamisteedest,nahahaigustest mädastest haavadest ja mustade kätega. Kui toiduained on toatemperatuuril paljunevad stafülokokid väga ruttu ja eraldavad toiduainetesse toksiini (5`C juures toksiini ei tooda). Tunnused ilmnevad väga ruttu, umbes 2-5 tundi pärast riknenud toiduaine söömist. Tunnusteks on iiveldus ja oksendamine ning kõhulahtisus ja kõhuvalu. Haavainfektsioonid S. aureus on üks sagedasemaid
1. leiva rukis või kliid 2. Sepik 3. jahu valmistatud pagaritooted. 10. Toitumisalased kalatoidud: 1. 2 või enam korda nädalas 2. 1-2 korda kuus 3. Ei ole üldse 11. Millised joogid Te eelistate? 1. mahl, kompott, kissel; 2. tee, kohv; 3. gaaseeritud. 12. Teie toidus on kõrvaltoidud: 1. erinevatest teraviljadest, 2. peamiselt kartulipüree, 3. makaroni tooted. 13. Kas sulle meeldib maiustusi? 1. kõik maiustused on "tühjade kalorite vedajad", nii et ma söön neid mõõdukalt, 2. koogid, küpsised, jäätis, mida ma sageli söön 3. Ma võin kohe süüa 0,5 kg maiustusi. 14. Andke sagedamini eelistus: 1. lean, keedetud või aurutatud toit, 2. praetud ja rasvased toidud 3. marineeritud, suitsutatud. 15. Kas teie toit erineb nädala jooksul erinevatest roogadest? 1. Jah, 2. Puudub. Saate oma toitumist analüüsida järgmiselt: kokkuvõtte tulemused põhinevad testi tulemustel ja vastavad kriteeriumidele.
Võtnud sõna teemal, et koolitoit on ohtlikult ühekülgne. Olid kutsutud ka Vabariigi Presidenti vastuvõtule 2012 aastal, just seepärast et olid silmapaistvad ja hakkajad noored neiud. Toitlustamine Valmistavad käsitsi leiba, kondiitri- ja pagaritooteid, marmelaade ja muid hoidiseid soolased suupisted- võileivad, karaskid pliinid, marineeritud kalad, erinevad pasteedid, kohupiima, seenesalatid erinevad pirukad magusad suupisted- koogid Kõrvitsa-juustutort sokolaadi-tatrajahubiskviidil. Põhi: biskviit tatrajahust, täidis: kodujuust, hapukoor, kõrvits, katteks kõrvitsamoos. Hind 17,6eur (8eur/kg, tort kaalub 2,2kg). Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level