........................................................ .................................. ................... Moosi keetmine Referaat Juhendaja: ................................... .................... SISUKORD Üldiselt moosi keetmisest.....................................................................................................................3 Moosi keetmise ajaloost.......................................................................................................................3 Ettevalmistused moosi keetmiseks.......................................................................................................3 Purkide pesemine......................................................................
1 Olustvere Teenindus ja Maamajanduskool Põllumajadus Lauri Luik Moos Referaat Olustvere 2015 2 Sisukord Moosi keetmise õpetus........................................................................................... 5 Moosikook............................................................................................................... 6 Näiteks: Piparmündimaitseline vaarika-sokolaaditort.............................................6 Fukntsionaalne moos.............................................................................................. 9 kokkuvõtte.......................
2 x1+ 1 x2+ 2 x3 200 x3 0 1 x1+ 2 x2+ 2 x3+ 1 x4 300 x4 0 Tooted Ressursid Kogus Moos A Moos B Moos C Moos D Antud lahenduskä näeb ette selle, k Õunad 400 5 4 3 4 moosi C ligikaudu Maasikad 350 3 0 2 3 Sellise tootmise k Mustikad 200 2 1 2 0 maaskaid 216,66 Vaarikad 300 2 5 3 4 täielik, ei jää neid Kasum 2 5 3 4 x1 x2 x3 x4 Kulu
Moekas mammi marssis maasturisse . Mammi mühatas mustusele . Mindi maasturiga maale . Maal mammi mustuse maasturist minema meelitas . Madis mängis mõned minutid mänguasjadega , mis mammi marketist muretses . Maal meeldis madisele mammi mehe Marguse merisiga .Mammi , mees Margus marssisid metsa maasikale . Madis mängis meriseaga mõnda aega . Merisiga marssis mõmisedes majja magama . Margus , mammi marssisid mõmisedes metsast majja . Madis moosis mammit moosi meisterdama . Mammi meisterdas maasikatest magusa moosi . Margus , Madis , Mammi mugisid meelalt moosisaiu .
d. e. f. g. 5. Miks nimetatakse turuhinda majanduse tasakaalustajaks? Kuna turuhind on põhiline mille järgi hakatakse edasi hindu panema. 6. Tooge näiteid kaupadest, mis on sinu jaoks väheväärtuslikud ehk inferioorsed. Kunstlilled,kommid,ajakirjad,raamatud,küpsised,kala. 7. Valige oma kodusest majapidamisest vähemalt kolm näidet asenduskaupade ja täiendkaupade kohta. Saia asemel ostame meie sepikut. Poes moosi asemel teeme ise moosi. Vorsti asemel sööme sinki. Vali õige variant, põhjenda oma vastust 1. Kui tarbijad ootavad suhkru hinna tõusu, siis suhkru nõudlus suureneb, kuna inimesed arvavad et hind kallineb veelgi või toodet ei jätku ja siis peab palju ostma suhkrut kokku ja inimesed teevad ka moose, kuhu läheb palju suhkrut. 2. Kui suhkru tarbijate arv väheneb, siis suhkru nõudlus väheneb, kuna inimesed ei osta
3) Magustoit 4) Kohvijook Valitud toitlustusettevõte on Polpo restoran Tartus Restoran Polpo maja ajalugu ulatub 16. sajandi teise poolde. Restoran on väga moderne ning hubane, sealne söök on tehtud täie pühendumisega mõeldes kliendile. Minu valitud supp sisaldab tiigerkrevette, karbisid, lõhefileed ning safrani. Mulle meeldib, see toit, sest see sisaldab huvitavaid komponente ning on samas väga tervislik. Minu valitud praad sisaldab ratatouill’e, punaveinikastet, punase sibula moosi ning mikroürte. Valisin selle, sest tegemist on väga huvitava roaga, sooviksin kindlasti ise järele proovida! Minu valitud magustoit sisaldab valget šokolaadi, vaarika toormoosi, magusat saiapuru ning kohupiima. Valisin selle, sest olen seda proovinud ja mulle tohutult meeldib šokolaadi ja moosi kooslus ning kokkusobivus teiste komponentidega. Kasutatud kirjandus 1. http://polpo.ee/ 2. http://en.wikipedia.org/wiki/Caff%C3%A8_macchiato 3. GOOGLE pildid
abiellun." Siis hakatakse mõtlema: ,,Kui ma pensionile jään." Ja kui pensioniaeg on käes, heidab seesama inimene pilgu seljataha jäänud maastikule ja kuuleb seal ainult kõledat tuult. Millegipärast on ta kõigest ilma jäänud. Me saame liiga hilja aru sellest, et elu tähendab elamist igas päevas. ,,Tavaliselt mõeldakse homsele ja eilsele moosile, mitte kunagi aga tänasele." Enamik meist käitub just nõnda: me heietame aina moosist, mida sõime eile, ja muretseme moosi pärast, mida hakkame homme sööma, selle asemel, et määrida kohe praegu paksult saiale moosi, mis meil on olemas täna. Siinkohal ei tohi mõelda aga, et homse pärast ei tohi muretse ja eilse pärast ei tohi kahetseda.. vaid tuleks teha seda minimaalselt ja pigem mõelda tänasele.
Sõstrad · Mustsõstar on väga c-vitamiini rohke. · Mustsõstar korrastab vererõhku ja alandab kolesteroolitaset. · Punane sõstar on suurepäraste raviomadustega: ta on hea isutekitaja, suurendab lihaste hapnikuvarustatust, eemaldab organismist soolasid. · Mustsõstardest tehakse mahla, moosi, tarretist ja veini. Punastest sõtardest valmistatakse moosi, mahla ja veini, samuti ka tarretisi ja marmelaadi. Aedmaasikas · ladina k: Fragaria ananassa , inglise k: Strawberry · Maasika kodumaaks peetakse Ameerikat. Aedmaasika tuntus Euroopas ei ole eriti pikk, õige hoo sai maasika kasvatus alles XVI ja XVII sajandil. Nüüd on aretustöö tulemusena maailmas välja aretatud u 5000 erinevat maasikasorti. · Maasikaid kasutatakse magustoitude, salatite, tortide,
See teave ajab ostja segadusse ning ta ei tea, mida teha – kas toode osta või ostmata jätta. Kuidas aitad teda Sina? 2. Ostja valib keeduvorste. Osadel vorstidel on peal märge „Aus kaup“. Tekib küsimus, kas teised keeduvorstid polegi siis ausalt toodetud? 3. Ostja luges reklaami, et tervisele on kasulikud probiootilised piimatooted. Kuidas ostja need tooted ära tunneb? Milliseid tooteid soovitada talle? Miks? 4. Klient palub suhkrut moosi keetmiseks. Millist suhkrut talle soovitad ja miks? 5. Tsöliaakiahaige klient soovib osta erinevaid maiustusi. Milliseid maiustusi soovitad talle? 6. Ostja küsib riisi gurmee – õhtusöögiks. Milliseid talle soovitad? 7. Kuidas selgitad ostjale mahla, nektari ja mahlajoogi erinevust. Juhi tähelepanu nii koostisele kui toiteväärtusele. 1. Geneetiliselt muundatud organism ehk GMO on elusolend (bakter, taim, loom), kelle pärilikkuse ainet (DNA-d) on
M- the jutt Miina mngis Madisega murul malet, mtiskledes moosisaiadest. Mdus mnusalt mngides mni minut, misjrel Miina Madise mtted mngult minema meelitas. Miina marrsis Madisega metsa maasikale. Mnusa mminaga meisterdasid mlemad maasikates maitsva metsmaasika moosi. Madis mugis Miinaga magusaid moosisaiu, mis maitsesid mnikord miskiprast mango maitseliselt. Mni minut mugimist, misjrel mlemad mnusa muigega musta maasturisse marssisid. Maasturis mngisid mudilased mnguasjadega, mis mlemale meeldisid. Mnguasjadega mngides mdusid minutid meeletu mhinaga. Mngimine muutus mudilastele mttetuks, misjrel mlemad meelsasti magusaid moosisaiu mnuga mugima marssisid.
samuti põletustega ja onkoloogilistele haigetele · kasutatakse suu ja mao limaskesta põletike ravis, aitab unehäirete puhul · Diabeetikud banaani süüa ei tohi · Rohelised banaanid säilivad 12-14ºC juures 15-20 päeva, 20ºC 4-8 päeva. Kollased 12-14ºC 3-6 päeva, 20ºC 2-3 päeva · Banaane praetakse, keedetakse koos koorega, kuivatatakse, aurutatakse koos riisiga, valmistatakse moosi, banaaniõli jne Kirss · Sisaldab 0,8-1,9% happeid, 0-15% süsivesikuid, Cu, Fe, K, Mg, Ca, P, C- ja P-vitamiini, B-rühma vitamiine, karotiini ning foolhapet · Mida tumedamad kirsid, seda rohkem on nendes vereloomele kasulikke kumariine, kathiine ja antotsüaane · Nad aitavad alandada vererõhku ning palavikku
Eesti esimene jäätisemasin Esimene Eestis valmistatud jäätis ESKIMO Evald Rooma Lihtne jäätise retsept Vaja: 6 sl Suhkur , 2 sl Vesi, 250 ml Vahukoor · Vahusta vahukoor ja pane see külmkappi. · Sega jäätist iga paari tunni tagant. · Õhtuks on jäätis valmis. · Ära lase vahukoorel liiga kõvaks muutuda, vahukoor peab jääma kergelt kreemjaks. · Maitsestada võid just enda maitse järgi, kas moosi või sokolaadiga. Eestis kõige paremaks jäätiseks on uurimuste põhjal VÄIKE TOM Erinevad jäätise tüübid · Piimajäätis · Koorejäätis · Plombiirjäätis · Jogurtijäätis · Limonaadi- ja mahlapulgad ·Tänan tähelepanu eest!
Autor: Monika Otrokova, 07.04.2015 http://www.valgamaa.ee/uudised/uudis/2015/04/07/tai-koogiviljade-soomine-aitab-hoida-tervislikku- kehakaalu/ Kommentaar: Teavitus on väga kasulik meile kõikidele, eriti inimestele, kes tarbib väha köögivilju. Köögiviljad on väga kasulikud meie organismi tervisele ja see artikkel annab saada sellest aru veel kord. Arvan, et niisugusi üritusi peab olema rohkem. Juustutootja Valio asendab Rootsi moosi põlvamaisega Autor: Koit, 21 aprill 2015 14 http://eestielu.delfi.ee/polvamaa/elu/juustutootja-valio-asendab-rootsi-moosi- polvamaisega?id=71291985 Kommentaar: Valio muudatused omas sisekorras on üsna head mitmel põhjusel. Esiteks, alati on hea, kui eestlased tarbivad rohkem oma kodumaiseid toiduainueid – see on tervislikkum, sest neid ei töödeldakse kemikaalidega, et püsiksid rohkem (ja kannataks transpordimist jms). Iga
Kamaello retsept · 125g kama jahu · 10g kakaod · 50 g 38% rõõska koort, võib ka asendada hapukoorega · 70-100g suhkrut · 30g haput moosi · Vaniljesuhkrut · 100g võid · 30g tükeldatud rosinaid · 30g kuivatatud musti ploome, aprikoose · Täidiseks terved jõhvikad, kookoshelbed või röstitud tükeldatud pähkleid- paneerimiseks. NB! Koolis jagasin kogused kahega, siis tuli umbes 25 pallikest. Valmistamine: · Pane kaussi kamajahu, kakao, suhkur, vaniljesuhkur, rõõskkoor, sulatatud või, moos ja tükeldatud rosinad
· 170 g Voila küpsetusmargariini · Põltsamaa pohlamoosi pudelis (kogus vastavalt soovile) · 600 g maitsestamata toorjuustu · 3 muna · 60 g suhkrut (või vastavalt maitsele) · 80 g 35% koort · Jahvatatud ingverit maitse järgi Leotada rosinaid glögis 1-2 tundi, kurnata. Purustada küpsised ja lisada neile sulatatud margariin. Vajutada küpsise-margariinisegu margariiniga määritud või küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi põhjale. Kanda põhjale soovitud kogus moosi ning määrida see ühtlaselt laiali. Segada toorjuust, munad, suhkur, (kergelt vahustatud) koor ja ingveripulber ühtlaseks massiks, lisada rosinad, segada. Valada mass ettevaatlikult koogipõhjale. Küpsetada 180- 200 kraadi juures 45 min kuni 1 tund (kuni kook on pealt kuldpruun). Kaunistada sulatatud sokolaadi-margariini-koore seguga.
Pannkoogi retseptid Magus pannkook 4 tk muna 4sl suhkur 1l piim 1tl sool 6dl jahu 1 pakk kohupiima moos Lisan munadele suhkru ja siis vahustan. Valan piima ja peenestan kohupiima sisse ning raputan jahu ja maitsestan soolaga ja segan selle massi ühtlaseks taignaks ning praen õliga. Tööks vajan vispelit ja lusikat. Toidu valmistamisel järgin hügieeninõudeid, et juuksed oleksid kinni ja töövahendid puhtad. Serveerin pannkoogid koos moosi ja jäätisega. Soolane pannkook 2 muna 3dl piima 1,5dl jahu 0,5tl soola Täidis: 150g keedusinki 225g jämedalt riivitud juustu 2 väikest mugulsibulat 1dl hapukoort Klopi munad ja pool piimast lahti. Lisa jahu ja klopi ühtlaseks taignaks. Sega sool ja ülejäänud piim.Koori ja haki sibulad. Lõika sink ribadeks. Sega need omavahel.Küpseta taignast vähese rasvaga suured ülepannikoogid. Serveerida koos tomati ja kurgi salatiga.
Siis on nad head ja ravivad paljusid haigusi. Lodjapuu marjadest valmistatakse ravimteed. Teega saab ravida külmetusköha, läkaköha, bronhiiti ja kopsupõletikku. Teed soovitatakse kasutada ka vitamiiniteena. Teega võib kuristada kurku. Lodjapuu marjad aitavad südamehaiguste, kõrgvererõhu ja krampide korral. Marju saab kasutada ka verejooku peatamiseks ja tursete vähendamiseks. Venelased keedavad lodjapuu marjadest ka moosi ja teed ja valmistavad mahla. Kuivatatud marju segatakse saiajahu sisse ja sellest küpsetatakse saia. Lodjapuu on valitud ka 2013. aasta puuks. Allikad: Luuk, O. (2013). Lodjapuu, aasta põõsas. Eesti Loodus, nr 3, lk 16-19. Kõivupuu, M. (2013). Lodjapuu rahvapärimuses. Eesti Loodus, nr 6-7, lk 58-59.
Soola, suhkurt, basiilikut Paprikapulbrit, pipart, maitserohelist 3 kl vett * puhasta ja riivi porgand jämeda riiviga, haki sibul ja küüslauk ning kuumuta neid potis õli sees. * lisa vesi, puljongikuubikud ja purustatud tomatid, lase keema, pane juurde pasta * lisa maitseained, hauta madalal kuumusel kuni toiduained on pehmed,lisa frikadellid * keeda sebi, kuni frikadellid tõusevad pinnale, tõsta pott tulelt ja lisa maitseroheline SAIAVORM pool tahket saia 50 g võid 1 kl moosi, külmutatud marju 1 dl suhkurt 1 tl vaniljesuhkurt 3 muna 11/2 kl piima * Määri ahjuvorm võiga * Lõika saiad kuubikuteks, pane saiatükid ja moos kihiti vormi * Klopi monad suhkruga lahti, lisa piim ja vala segu vormi, nii et see ulatuks pealmise saiakihini * Pista peale suhkurt ja võitükikesi *Küpseta ahjus kaane all 30 minutit, siis 15 min.ilma kaanete. Lisandika ½ piima
korjaja leidmiseks. Leian, et minu eelnevevad õpingud, töökogemused ja head teadmised toetavad täielikult minu kandideerimise põhjust. Olen unistanud selle juba ammu ja kui nägin teie kuulutust, kus otsite marjade korjajat olin meeletult vaimustuses. Minu suur soov marju korjata tuleb kindlasti teile kasuks, olen valmis ennast alati täiendama sellel tööalal. Olen töökas, kiire ja hoolikas. Teadmine, et saan olla hea marjade korjaja, kes korjab marju millest tehakse maitsvat moosi. Töötasin mitmeid aastaid Trolli juures Kuusemetsas marjade korjajana ja purustajana. Kuna Kuusemetsas on suured põllud siis tekkisid ka raskusi, aga ma olen nendest palju õppinud. Usun, et suudaksin rakendades oma seniseid teadmisi ja kogemusi, luua Teie ettevõttele olulist lisaväärtust ning seeläbi ka ise õppida ja areneda. Olen tutvunud teie ametikoha tööga ja arvan et sobin vaieldamatult sellele töökohale. Kirjale on lisatud ka minu CV, mis võiks Teile huvi pakkuda
Küps nektariin on pehme ning viljaliha eraldub seemne küljest kergelt. Virsikud ja nektariinid kuuluvad väärtuslikemate luuviljaliste hulka. Nektariinid sisaldavad palju A- ja C-vitamiini, samuti rauda, kaaliumi ja kiudaineid.Oma mahlasuse ja õrnuse tõttu ei talu valminud nektariinid pikka transporti ega säilitamist, seetõttu viljad koristatakse pooltoorelt. Nektariinist toodetakse mahla, kompotti, moosi, kasutatakse ka salatites, pannkookide katteks, jogurtites, pudingites ja paljudes muudes hõrgutistes.
erinevais ilmastikutingimusis, sirgudes umbes 15 m kõrguseks. Eestis kasvab looduslikult kolme liiki pihlakaid: harilik pihlakas (Sorbus aucuparia) pooppuu (Sorbus intermedia) tuhkpihlakas (Sorbus aria) Kasutamine Pihlakas on õue- ja õnnepuu ning rahva uskumustes alati olnud tähtis ravi- ja tõrjemaagias. kasvatatakse ilusate õite ja viljade tõttu ilupuuna viljad kõlbavad süüa ja on tervislikud.( Võib süüa toorelt, neist võib teha moosi, dzemmi, kisselli, marmelaadi ja zeleed, neist saab teed ja neid marineeritakse. Kuivatatud marjadest valmistatud pulbrit pannakse pirukatesse. puit on raske, elastne ja tugev ning sobib seetõttu hästi tisleritöödeks. Rahvameditsiinis kasutatakse pihlakamarju skorbuudi ja verejooksu vastu, diureetikuna, higistama ajava vahendina ja lahtistina. Pihlakas on tähtis toidutaim paljude liblikate ja lindude jaoks. http://www.loodusajakiri.ee/eesti_loodus/EL/vanaweb/0001/pihlakas.html
Erivajadusega laste kõnearendus HÄÄLIKUTE HARJUTAMINE Häälik R Riiakas Riina raputas rohelist raamatut Roheline rohutirts rallitas rohus Riho röökis Robertile rumalusi Raiko raiskas rutakalt raha Rong rebis rasket rauda Ruudi rääkis rahvale rõõmsaid riime Varas varastas Karli vara Kirp kargas murust säärde Tore karu kurtis Murile muret Vares karjus koerale kõrva Häälik K Kollane kapsauss kandis kuuma kivi Kuri karu kisendas kohutavalt Kati keelas kuurile kritseldada Kõrvits kasvas kartuli kaisus Kollane kass kükitas kapis Kaisa kleit oli käisest katki Laka aknast kaikus vaikset muusikat Moekas sokk sakutas jakki Sukad ja sokid rääkisid pükstega Tüdrukul olid salkus juuksed Häälik P Pai Piia praadis pelmeene Punane part paterdas paadis Pahad poisid pragasid pööningul ...
*ühiselulised *pere elab ainult ühe suve *talvituvad ainult emas putukad *tagakeha tipus on muneti või mürgiastel. *Mürgiastel. Herilaste elupaik: *Ehitavad oma pesad urgudesse,pööningutele või põõsastesse. *Valmistavad oma pesad süljega niisutatud kõdupuidust. toitumine: Täiskasvanud herilased toituvad nektarist ,valminud puuviljadest ja marjadest ning tulevad tuppa moosi keetmise ajal maiustama. Toidavad oma vastseid peamiselt teiste putukate peeneks mälutud massiga. toituvad lehe täide väljaheidetest ja rotivad mesilastelt mett. Paaritumine Ema ja-isaherilased lendavad pesast välja paarituma, pärast pulmalendu isased surevad, viljastatud emasherilased aga poevad puu-ja koorepragudesse või sügavale pinnasesse ning langevad talveunne, sügisel pere hukkub
Võileivad Lihtne võileib Lihtsaid võileibu serveeritakse igapäevasel söögilaula. Röstsepik või röstsai, või, lehtsalat, vorsti viil ja tomat Määris saiale võid, siis paned lehtsalati, vorstiviilu ja kakas tomati viilu. Einevõileib singimäega Serveeritakse vahetult peale valmistamist. Kalkunisink, pikk sai, paprikas, tammelehesalat, toma, toorjuust, petersell. Lõika pikast saiast diagonaalis viil. Määri sellele toorjuust. Keera singiviilud rullideks ja tee nendest rullidest saiale suur kuhi. Serveeri rebitud tammelehesalatil, puista taldrikule ka tomatisektoreid ja paprikaribasid, kaunista peterselliga. 'Suur einevõileib 1 lahtilõikamata sai, sojamajoneesi ehk soja salatikastet, sibularattaid, tomatit, marineeritud kurki, värsket kurki, paprikarattaid, kappareid ja maitserohelist. Lõika saiast pikkupidi üks suur viil, määri see sojamajoneesiga ning aseta peale endale meeldiva...
3. Raud tee lei sõideta mootor rattaga, vaid hoopis rongiga. 4. Harilikult võtab siil kala kaitse abi nõud juba aegasti kasutusele. 5. Kohev lumi kate kaitseb maa panda külma eest. 6. Lumega kaetud maa pinna temperatuur on märksa kõrgem kui paljal, vingetele talve tuultele avatud pinnasel. 7. Ka tali spordi harrastajatele pakub lumi rõõmu. 8. Õhus on alati vee auru. 9. Metall raha kukkumisel kivi põrandale tekib metalne heli. 10. Maiad sööjad panid pann kookidele ohtralt maasika moosi. 11. Kas te teadsite, et Eesti rahvus linnuks on suitsu pääsuke? 12. Ette võtete ja äri tegevuse taas käivitamine aitaks neil piir kondadel kiiremini kriisist välja tulla. 13. ÜRO rahvus vaheline katastroofide koordineerimis mees kond saatis kohale kaks kriisi juhtimis üksust. 14. Välis ministeeriumid õhutavad kriisi piirkonnast oma rahvast kiiresti koju tulema, sest maa värinast laastatud aladel võivad hakata levima ohtlikud nakkus haigused. 15
viljasisum, mis paistab läbi õhukese koore. PÄRITOLU JA KASVATUSKOHAD Kakiploomipuu on pärit IdaAasiast, kus teda kasvab ka metsikult. Hiinas, Jaapanis ja Koreas on ta kauatuntud viljapuu, mis 19.sajandil viidi ka USAsse ja LõunaEuroopasse. Kasvatatakse ka Austraalias Eestile lähimad kohad, kus hurmaad viljapuuna kasvatatakse, on Vahemere ja Musta mere ääres. HURMAA KASUTUSALAD Puuviljasalatites, siirupite ja kompottide valmistamisel Moosi keetmisel ja küpsetistes või jookide valmistamisel Juustu, linnuliha või jäätise lisandina. Säilitatakse ka kuivatatult KUIDAS HURMAAD SÜÜA? Vilju süüakse toorelt nagu õuna või süüakse lusikaga nagu kiivit Erinevalt enamikust puuviljadest hurmaa ei lõhna ja pole ka eriti mahlakas. VEEL MIDAGI HUVITAVAT Diospüür ehk hurmaa ehk jaapani kakiploom ehk hiina datli ploom ehk jaapani aprikoos ehk persimon ehk hiina küdoonia.
MUUTUVAD - NUD RAAGUS KÜLMEMAKS ON JA LÕUNA- LÜHEMAKS MAALE LENNAN UD VAATA EDASI! HILISSÜGI SEL INIMESED TEEVAD TALVEVARUS KARU JA ID SIIL KEEDAVAD MAGAVAD METSLOOMA MOOSI, TALVEUND D TEEVAD KONSER- TALVE- VEERIVAD. VARUSID VAATA EDASI! VANARAHVA KOMBED MARDIPÄEV KADRIPÄEV ISADEPÄEV TÄHTPÄEVAD NOVEMBRIS MARDIPÄEV- 10. NOVEMBER KADRIPÄEV - 25.NOVEMBER ISADEPÄEV -NOVEMBRIKUU TEISEL PÜHAPÄEVAL
LIHTLAUSE KIRJAVAHEMÄRGID Lihtlause on lause, milles on üks öeldis. SIDESÕNAD, MILLE PUHUL KOMA EI SIDESÕNAD, MIS NÕUAVAD KOMA : KASUTATA: aga, kuid, vaid, ent. ja ning ega ehk või nii ... kui ka KOONDLAUSE JA KOKKUVÕTTEV SÕNA KOKKUVÕTTEV SÕNA PUUDUB. Treeningud on meil esmaspäeval, kolmapäeval ja reedel. Samba, rumba ja valss on meil juba selged. KOKKUVÕTTEV SÕNA LOETELU EES. Treeningud toimuvad kolm korda nädalas: esmaspäeval, kolmapäeval, reedel. Haige tundis valu igal pool: kätes, jalgades, peas ja rinnus KOKKUVÕTTEV SÕNA PÄRAST LOETELU. Esmaspäeval, kolmapäeval, reedel neil päevil toimuvad meil treeningud. Rahulik, nõudlik ja vähese jutuga selline peabki ülemus olema. NB! SIDE...
aasta suvel oma unistuste reisi teoks teha. Kuna Valmari lõpuaktus toimub juunis ja augustis käib Helmi usinalt marjul ning keedab moosi, sobib reisima minekuks kõige paremini juuli teine nädal. Helmi kaalus kaua, millega kohale minna ja otsustas lõpuks lennutranspordi kasuks. Berliinis tahab ta külastada muuseumisaart ja teletorni ning käia Euroopa suurimas kaubamajas. Tal on üks soov veel: Mnemoturniiris räägiti taani protestiseast ja sellest ajast saadik on ta tahtnud seda
Liitsõnad lõplik lõppklass liide gi, -ki seda sinki see sinkki piklik pikkpoiss ruljas rullgi ülpikk s l-i, m-i, n-i ja r-i järel liide algab sama tähega, millega sõna marsib marssis lõppeb pulsilöök pulss lipkond keskkond rõhku rõhkkond Koondlause Koma on : · Kuid · Aga · Vaid · Ent Koma pole : · Ja · Ning · Ega · Või · Ehk · Nii kui ka Õuna-, pirni-, kirsi- ja ploomipuud andsid tänavu head saaki. Tegime palju õunamaha, -moosi ja kompotti. Kokkuvõttev sõna : loe , te ja lu. Novembris on järgmised kalendri tähtpäevad : mardi-, kadri- ja andresepäev. Loe, te ja lu kokkuvõttev sõna. Mardi-, kadri- ja andresep...
Hallitanud toitu ei tohi tarvitada ise ega seda loomadele sööta, sest hallituse tekitatud mürgid mõjuvad ühtviisi kõigile elusolendeile. Vastuabinõud Importtoiduainete kvaliteeti peaksid kontrollima tollilaborid, et riknenud kraam ei satuks müüki. Koduses majapidamises tuleb endal hoolas olla. Mahlapudelisse või keedisepurki ei ilmu hallitus juhuslikult. Hallituse eoseid leidub kõikjal ning seepärast peab hoidistamise ajal piinlikku puhtust pidama. Mahla ja moosi ei tasu kaua säilitada. Kõige parem, kui tagavara lõpeks enne uut saaki. Ja mitte kunagi ei sobi hallitanud mahla või moosi veini kääritamiseks kasutada, sest käärimine ei kõrvalda mürke. Rõske hoiuruumi tuulutamine ja desinfitseerimine hoiab ära niiske taara saastumise ja hallituse ülekandumise toidule. Hallitusseened vajavad arenemiseks küllaldaselt õhku, seepärast levivad nad eeskätt pealispinnal. Toiduaine sees saavad nad kasvada üksnes siis, kui
roomavad võsundid. Need otsivad endale sobiva koha, kasvatavad lisajuured alla ja maapinnale kerkibki uus põõsas. Nii tekkinud taimede eluiga on tavaliselt kuni kümme aastat. Selle aja jooksul annavad nad aga alguse juba hulgale uutele mustikataimedele Mustika marjad on maitsvad ning väärtuslikud. Need on meie metsade ühed parimad marjad ja juulikuus võime heades mustikametsades alati marjulisi kohata. Mustikamarjadel on palju kasutus võimalusi. Neist võib teha moosi, mahla, kisselli või kompotti. Kõige kasulikumad on aga värsked mustikad. Neid süüakse sageli koos suhkru ja piimaga. Marju võib ka kuivatada. Töödeldud ja kuivatatud marju kasutatakse ravimina. Lehti tuleb korjata õitsemise ajal, sest siis on neil suurem ravitoime. Lehtedest valmistatud keedist on kasulik tarvitada suhkruhaiguse korral, mustikalehtedes sisalduvad ained alandavad suhkrutaset veres ja uriinis. Mustikalehti
määrdemargariinide ning majoneeside kasutamist. Päevas on soovitatav süüa 34 portsjonit lisatavaid rasvu, pähkleid või seemneid. 1 portsjon on umbes 1 teelusikatäis rasvainet. Püramiidi tipp: mesi, moos, maiustused ning magusad karastus- ja mahlajoogid. Püramiidi tipp näitab, et maiustustest ei pea loobuma, kuid päevas võiks piirduda 23 portsjoniga. 1 portsjon on umbes 2 teelusikatäit suhkrut, mett, moosi, 1 küpsis, paar kommi, ½ väikesest jäätisest (25 g ehk 50 ml) või 100 ml karastus- või mahlajooki.
TAIMEKASVATUS Suhkrukultuurid, viinamarjakasvatus ja aiandus. Mis on suhkrukultuurid? Suhkrukultuuride hulka loetakse need taimed, millest saab toota suhkrut või muud magusat ainet Suhkruroog Saccharum officinarum Päritolu: India või UusGuinea saar Kasvuks parim temperatuur 2528°C Talub sademeid 15002500 mm/aastas Kasvuperioodi keskmine pikkus on 240365 päeva Kasvab ekvatoriaalse, lähisekvatoriaalse ja niiske lähistroopilise kliimaga aladel Vajab toitaineterohket mulda Kasvatatakse põhiliselt Brasiilias, Indias, Hiinas, Tais, Kuuba 2/3 maailma suhkrust toodetakse suhkruroost ·Üldjuhul kasvab istandustes ·Taimemahlast tehakse suhkrut ·Suhkru tootmisjääkidest tehakse rummi ·Lehtedest toodetakse paberit, riiet, kiudplaate, kemikaale ning kasutatakse kütteks ja söödetakse loomadele Suhkrupeet Be...
erepunaseks * Õun on väga hapu, terava kirbe maitsega. Liigid Eestis kasvab looduslikult kolme liiki pihlakaid: v harilik pihlakas (Sorbus aucuparia) v pooppuu (Sorbus intermedia) v tuhkpihlakas (Sorbus aria) Harilik Pihlakas Tuhkpihlakas Pooppuu Kasutamine Pihlakas on meetaim. Tema vilju võib süüa toorelt, neist võib teha moosi, dzemmi, kisselli, marmelaadi ja zeleed, neist saab teed ja neid marineeritakse. Kuivatatud marjadest valmistatud pulbrit pannakse pirukatesse. Rahvameditsiinis kasutatakse pihlakamarju skorbuudi ja verejooksu vastu, diureetikuna, higistama ajava vahendina ja lahtistina. Tänapäeva meditsiin pihlakamarju ei kasuta. Küdoonias ehk aiva Küdoonia ehk aiva (Cydonia) Mõnel pool tuntakse teda ka kreeta õunapuu.
Rasvad 0,79 Kiudained 4 http://www.youtube.com/watch?v=COr8D7MtcRE& RAMBUTAN Rambutani nimi tuleneb vilja koorest, mis oleks justkui kaetud karvadega. Metsikult kasvavad need viljad Malaisias, haritult laiemalt Kagu-Aasias. Rambutani sisu on valkjas või roosaka varjundiga, maitse on magus ja samal ajal kergelt hapukas. Oluline on teada, et vilja sees on ovaalne kivi, mis on mürgine. Rambutane tarvitatakse värskelt, aga ka moosi või kompotina. Kilohind 18,66 eurot (292 krooni). http://www.youtube.com/watch?v=_FVQTpWTZK4 Toitainete sisaldused 100g toidu söödava osa kohta: › Energia 343 kJ (82 kcal) › Süsivesikud 20,87 › Kiudaineid 0,9 › Rasvad 0,21 › Valgud 0,65 › Vesi 78,04 g GRANADILLI EHK PASSION Granadilli ehk passioni nimetust võiks tõlkida kui kannatuse vilja. Pärit on see algselt Lõuna-Ameerikast, kuid neid kasvatatakse praegu
Jõe ääres jäi ema Teiste-Leidaga juttu ajama, minategelasel kästi kodu poole minna. Ta läks väga aeglaselt ning mõtles hauast, millest naised rääkima jäid. See oli tapetud parteilase haud, kes oli surnud haarangus, mille järgi isegi aega arvestati. Mees maeti kuusikusse, isegi risti ei lubatud hauale panna. Minategelane läks ühe talu sirelilehtlasse, kuhu ta oli peitnud pildiraamatu. Ta vaatas pilte ja ootas, kuni ema taluni jõuab. Siis läksid nad koju. Ema hakkas pihlakatest moosi keetma, vanaema keetis suppi. Minategelane vaatas üle kõik asjad, mis kuulusid neile- lauad, kapid, surnud tädi peegel ning riided ja raamatud. Tulevikuasjad- apelsinimahl, nõudepesumasinad, külmutuskapid jne, olid neist vaid mõnesaja kilomeetri kaugusel, ettekujutamatud. Ema kõrvetas moosi põhja. Minategelane süüdistas teda kõiges, ka enda olemasolus. Minategelase onu oli lihunik, talle kuulusid saed, noad ja muud riistad, mis minategelast vigastada püüdsid
kus on koos 1030 õit. Õisi tolmeldavad mesilased. Maasikapuu õitseb sügisel ja viljad valmivad aasta aega, nii et nad saavad küpseks järgmise õitsemise ajaks. Oranzpunased luuviljad meenutavad välimuselt maasikat, kuid ei ole eriti maitsvad. Viljad on maheda jahuse maitsega. · Maasikapuude kasvatajad jätavad kõige sagedamini viljad puule külge ja linnud söövad need lõpuks ära. Kuid viljadest tehakse ka moosi. Huvitavaid fakte maasikapuu kohta · Maasikapuud saab väga edukalt kasvatada ka toas. Ta on dekoratiivne, igihaljas toataim. · Seemnetega paljundamisel õitseb mitte varem, kui 12 kuud pärast külvi. Taime peab kastma mõõdukalt ja regulaarselt. Ta ei talu ülekastmist ega ka kuivale jäämist. Maasikapuu ei talu tõmbetuult ja õues olles tugevat tuult ja öökülmi. Kui taim on suvel õues, peab olema tuulekaitse.
päev", ,,Triinu ja Taavi jutud", ,,Suur maalritöö" jt; kokku üle 40 luule-, proosa- ja näidendiraamatu; avaldanud mitu luulekogu täiskasvanutele, kirjutanud reisikirju ja publitsistikat, tõlkinud proosat ja luulet; 1996. a. kanti E. Niit IBBY ( The International Board on Books for Young People) aunimekirja. Krõll Triinu ja Taavi köögikapis elab Krõll. Krõll sööb salaja moosi. Krõll sööb salaja rosinaid, Krõll sööb salaja musti ploome. Ja eriti salaja sööb Krõll kompvekke, kui neid köögikapis leidub. Oi, memm on Krõlli peale pahane! Oi, emm on Krõlli peale pahane! Krõll on ikka häbematu elukas. Hea veel, et supid ja kastmed kapis ei kahane. Kui isa seda ükskord teada saab, küll see Krõll siis saab. looming ,,E. Niidu lastelooming toetub nagu K. E. Söödilgi luule ilule ja headusele, millest ta
test, ületas kaalub 4 2 tordist? 800 : 16 = 50 3 x 50 = 150 g. ülejää ülasen 5 nud de? 7 x 50 = 350 g. 4 x 800 = 3200g. + 800:5=160 2 aga (6/5 =x 160 = 320 kelgut 1 1/5)3200 + 320 = 3520 g. Vastus: 150g. , 350 g. , avad. 620 :3520 g. Mitu 5 = 4. Osteti 5 kg 600 g suhkrut ja kasutati moosi inimes 124 7 keetmiseks kogu suhkrust. Kui palju t 620 + 8 suusat 124 = suhkrut kulus moosiks? Kui palju suhkrut ab ja 744 jäi järele? 5 6/10 : 7/8 = mitu kelgut Vast ab? us: Potsataja 5. Üks kord otsustas kirjutada kuri Kuningas
ALUMIINIUM GEIR RINDLA 2010 Alumiiniumi avastamine 1827. aastal sai saksa keemik Friedrich Wöhler metalli, mida keegi polnud kunagi näinud.Kuna uue metalli lähteaineks olid maarjalased (ladina keeles alumen), hakati metalli nimetama alumiiniumiks. Alumiiniumi keemilised omadused Järjenumber on 13 Massiarv on 27 Kõige püsivamates ühendites on o.-a. +3 Alumiiniumi oksiid on amfoteerne oksiid Asub IIIA rühmas ja 3. perioodis Amforteensuse tõttu reageerib leelistega, tõrjub välja vesiniku ja moodustab aluminaate Reageerib paljude lihtainete ja hapetega, hapetest tõrjub vesiniku, tekib sool Reageerides hapnikuga, tekib tema pinnale õhuke ja tihe oksiidikoht Alumiiniumi füüsikalised omadused Hõbevalge värvusega, läikiv Tihedus on 2,7 g/cm³ Sulamistemperatuur on 660 °C Keemistemperatuur 2519 ºC Peegeldab hästi valgust Suhteliselt kerg...
oskavad oma elutarkuste põhjal väga head nõu anda. Vanavanemate juures viibimine on laste jaoks ka igati hariv. Vanade inimeste sõnavara on väga mitmekesine, nad kasutavad huvitavaid väljendeid mis jäävad pika peale ka lapsele külge ning nii areneb ka lapse eneseväljendusoskus. Vanavanemate juures õpitakse asju, millega muidu võibolla kokku ei puutukski. Vanaisaga tehakse põllutöid, ehitatakse, talitatakse loomi . Vanaemaga koos küpsetatakse leiba, keedetakse moosi, kootakse ja heegeldatakse. Peale kasulike oskuste saab vanavanematelt ka huvitavaid teadmisi sõjaajast ning sellest, kuidas vanal ajal üht või teist toimetust tehti. Leidub ka lapsi, kes vanavanemate rõõmudest ilma jäävad. Üheks põhjuseks võib olla see, et neil pole vanavanemaid. Kuid nii nagu on meie ühiskond ja maailm meeletult arenenud, muutuvad ka vanad inimesed kaasaegsemaks. Istuvad arvutis, käivad muudkui poodides
inimene lisab ise toiduvalmistamisel ja ka näiteks kohvi või tee sisse. Tarbimine Suhkru ületarbimise vältimiseks tuleks eelkõige piirata toidupüramiidi tipus, ehk suhkrute ja maiustuste korrusel asetsevate toodete tarbimist. Päevas on soovitav tarbida neid maksimaalselt 2–4 portsjonit (üks portsjon annab ca 40 kcal ehk päevas on soovitav, et neist kokku saadav energia ei ületaks 200 kcal). Üks portsjon on näiteks 2 tl suhkrut, mett või moosi, 10–15 g küpsist, 10g šokolaadi või kompvekke ja 1 dl magusat karastusjooki. Suhkru sisaldus Sahharoos, g/100 g Fruktoos, g/100 g Glükoos, g/100 g Viinamarjad 0,3 7,3 7,6 Banaanid 11,1 5,0 4,8 Õunad 1,3 4,5 2,1 Pirnid 0,9 4,7 2,2
Milliseid tooteid soovitada talle? Miks? Probiootiliste piimatoodete pakendile on märgitud Lactobacillus fermentum ME-3 – selle kasuliku piimhappebakteri nimi. Probiootikumid on organismi sisseviidavad kasulikud bakterid. ME-3 omab kaitsvat toimet mitmesuguste soolehaiguste korral, parandab soole limaskesta seisundit, väldib infektsiooni levikut. ME-3 pakub kaitset ka veresoonte lubjastumise vastu. Pakuksin näiteks Tere dr. Helluse tooteid. Klient palub suhkrut moosi keetmiseks. Millist suhkrut talle soovitad ja miks? Soovitan kliendile spetsiaalset moosisuhkrut, kuna see sisaldab lisaks kristallsuhkrule ka paksendavat puuviljapektiini ning kaaliumsorbaati. See omakorda tähendab, et moos tuleb parema konsistentsiga, säilib hästi ning moosisuhkrut kulub keedise valmistamisel vähem kui tavalist suhkrut. Tsöliaakiahaige klient soovib osta erinevaid maiustusi. Milliseid maiustusi soovitad talle?
Üks selline on näiteks melassisuhkur, mis on väga tume suhkrupeedi toorsiirup ja sobib küpsetistesse ja kompottidesse, aga paar teelusikatäit võib lisada ka marinaadile või lihatoidule," soovitab kulinaariaõpetaja. Kui palju võib suhkrut süüa? Uute Eesti toitumissoovituste järgi on normaalne tarbida suhkrut, maiustusi ja karastusjooke maksimaalselt kaks kuni neli portsjonit päevas. Üks portsjon kujutab endast kas kaks teelusikatäit mett, suhkrut või moosi või 1015 grammi küpsist või kümme grammi sokolaadi. Kes paneb hommikul ja õhtul tee sisse kaks teelusikatäit suhkrut ja sööb kaks-kolm küpsist, ei tohiks sel päeval tegelikult rohkem magusat süüa. Tihti kiputakse unustama, et suhkrut leidub väga paljudes toitudes, näiteks saiakestes, magustoitudes jm roogades.
soojemasse kohta hapnema. Tavaliselt võtab see aega ööpäeva. Hapnemise kiirendamiseks võid panna segusse tüki rukkileiba. Kui segu on hapu, siis kurna see. Vedelik vala keedunõusse ja keeda kogu aeg segades, kuni vedelik muutub paksemaks. Maitsesta soola, suhkru ja võiga. Vala kausikestesse, serveeri soojalt või külmalt sulavõi või rasvakõrnete ja piimaga. Magustoiduks serveeri külmalt suhkru või moosi ja piimaga. Hüva nõu: Ära kasuta kile valmistamisel kraanivett. Sült · Valmistusained · Valmistusviis 2 seajalga 1. Pese liha ja pane külma veega keema. 2 seakooti Kui vedelik on keema tõusnud, eemalda 500 g kondist (noore) loomaliha vaht. 3 keskmist sibulat (koorega) 2. Keeda tasasel tulel vaevu keevana.
Piimatooted · täisväärtuslik toiduaine, mis sisaldab kõiki inimesele vajalikke toitaineid ja stimuleerib nende omastamist teistest toiduainetest. · Piimas on keskmiselt vett 87,5%, mis on keskkonnaks, kus on lahustunud kõik teised koostisosad. · Rasva on lehmapiimas 2-6 % · Piimavalgud on täisväärtuslikud valgud, sest nad sisaldavad kõiki organismile vajalikke aminohappeid · Piimas leiduvaid valkusid omastab inimese organism hästi. · Piimasuhkur ehk laktoos lahustub vees · Kuumutamisel üle 100 kraadi omandab ta pruunika värvuse ning 170-180 kraadi juures laktoos karamellistub. · Lehmapiimas leidub ~4,7% piimasuhkrut · Mineraalaineid on piimas keskmiselt 0,7% neist kõige rohkem Ca. · Mikroelementidest sisaldab piimvaske, koobaltit, joodi jt... · Piima koostis muutub aastaringselt · Suvine piim on vitamiinirikkam kui talvine · Suvel rasvasisaldus suurem kui ta...
juuksuriemand, turulised, teenijad Niki,ja Naki, peakokk, kokapoisid, kammerteener, hani Muinasjutuvestja: Kunagi aastate eest elas ühes linnas kingsepp oma naisega. Iga päev istus ta tänavanurgal ja parandas kingi. Kingsepa naine müüs köögi- vilja, mida ta ise kasvatas. Neil oli tore 12aastane poeg. Enamasti oli turul abiks ning aitas ostjatel aedvilju koju kanda. Kaubamüüja: Ostke head moosi! Ostke head moosi! Kaubamüüja. Pirukad! Kuumad pirukad! Jakob: Siia, prouad! Vaadake, kui ilusad kapsad! Meeldiva lõhnaga maitsetaimed! Tulge siia! Mu emal on maailma parimad porgandid! Ema: Näe, sealt tulebki üks ostja! Nõid: Kas teie olete Hanne, aedviljamüüja? Ema: Jah, seesama. Ehk läheb teil siit midagi? Nõid: Vaatame, vaatame. Kaeme taimekesi, kaeme taimekesi, kas sul ka mida mul vaja. Vilets kraam! Kehvad taimed! Jakob: Kuule, sa oled üks häbematu vanaeit
vererõhku. Süsivesikud käivitavad ajus serotoniini ehk õnnehormooni tootmise. Tervisliku, kiudaineterikka kaerahelbepudru söömine pärsib näljatunnet, teeb reipamaks ja väldib meeleolu kõikumisi. Kui tead, et ees ootab raske päev, valmista end selleks ette korraliku kaerahelbepudruga, mis võimaldab kehal stressiga paremini hakkama saada. Et õnnehormoon kiiremini käivituks, soovitame lisada pudrule ka lusikatäis maitsvat moosi. Aga apelsinide rõõmus värv toob juba iseenesest naeratuse näole. Kui aga muretsed näiteks tööintervjuu või olulise kohtumise pärast, luba endale värske apelsin või klaasitäis värskelt pressitud apelsinimahla. Imeline abimees apelsinis on C-vitamiin, mis on tuntud ka immuunsüsteemi võluvitsana. Saksa teadlaste tehtud uuring näitas, et need, kes võtsid 3000 milligrammi C-vitamiini enne suurema rahvahulga ees
Vaid 1% kogu maailma veest on kõlblik inimtarbimiseks. Maailmas sureb veepuudusesse 5000 inimest päevas. Kui praegu puudub ÜRO hinnangul umbes 1.1 miljardil inimesel joogiveele ligipääs, siis 2025. aastaks puudub ligipääs umbes kahel kolmandikul maailma elanikkonnast. Lõpetuseks: Harjuta oma organismi jooma vähemalt 1,5 liitrit vett päevas! Kui Sulle vee maitse ei meeldi, lisa veidi sidrunit, jõhvikaid, laimi, kuid hoidu lisamast suhkrut, siirupit või moosi. Kui Sulle ei jää meelde päeva jooksul vett juua, lisa oma külmikule või telefoni esilehele väike memo lausega "Joo rohkem vett!" Ära karda kraanivett! Eesti kraanivesi vastab üldiselt joogiveele esitatud standarditele ja on hea kvaliteediga. Ole tänulik, et saad iga päev tarvitada puhast joogivett! Kasutatud materjalid http://www.elumuutus.ee/?p=809 http://www.coffee.ee/index.php ?option=com_content&view=article&id=66%3Arohelisetee