Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"suhkruroost" - 93 õppematerjali

thumbnail
15
ppt

Suhkruroog

asemele suhkrupeedi. Sellel ajal suhkruroo populaarsus, eriti Euroopas, vähenes. Pärast Napoleoni sõdu muutus suhkruroog uuesti kättesaadavaks, sest prantslased loobusid kaubateede kontrolli all hoidmisest. Olukord muutus, kui 19. sajandi keskel kaotati orjapidamine, odav tööjõud kadus ning roosuhkru hind kasvas. Nüüd hakati suhkrupeeti edasi arendama ja selle suhkrusisaldust tõstma. Tänapäeval on suhkrupeedist saadud suhkur Euroopas populaarsem, sest see on odavam. Suhkruroost saadud suhkrut, eriti vähemtöödeldud pruunsuhkrut, peetakse hinnalisemaks ja tervislikumaks Kõige vähem töödeldud täistoor-roosuhkur ning kõige rohkem nn. valge suhkur. Valgest suhkrust on rafineerimise käigus eemaldatud kõik vitamiinid, mineraalid ja kiudained, need kasulikud ained on aga säilinud täistoor-roosuhkrus. Suhkru saamine Vanasti pressiti Indias suhkruroost hägusevõitu mahla või limpsiti

Geograafia → Geograafia
41 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Rummid. Powerpoint

Rumm Marju Zupsmann. Mj110. Ajalugu Rummi ajaloo alguse võib viia aega 10 000 aastat tagasi KaguAasias hakati kasvatama suhkruroogu. Väidetavalt toodeti müütilisi võimeid andvaid kääritatud jooke suhkruroost juba vanas Indoneesias, Indias ja Hiinas. Rummi algtooraine Rummi tooraineks olev suhkruroog on kõrge ja kiirelt kasvav taim, mis võib kasvada 56 meetriseks Saaki koristatakse veebruarist juunini. Suurte valtside abil pressitakse suhkruroost välja mahl, mille kuumutamisel moodustuvast pindmisest kristallilisest kihist tehakse suhkrut. Suhkruroog Rummi tootmine Saak koristatakse veebruarist juunini Suurte valtside abil pressitakse suhkruroost välja mahl, mille kuumutamisel moodustuvast pindmisest kristallilisest kihist tehakse suhkrut Rumm valmistatakse lahja alkoholi destilleerimisel Reserva ehk premium rummid Üldjuhul karamelli ei lisata Vanemate ja eelmistest pikemat aega tammevaadis küpsenud rummide segud

Toit → Joogiõpetus
21 allalaadimist
thumbnail
32
pptx

Erinevate suhkrute kasutamine kulinaarias

ja värvuse järgi. Mida valgem on suhkur, seda puhtam ta on. Suhkrut säilitatakse kuivas, mitte väga niiskes õhutatavas ruumis, seintest ja põrandast eemal. Ei tohiks hoida terava lõhnaliste maitseainete kõrval, halvasti mõjub ka temperatuuri kõikumine. Kvaliteet ja säilitamine Suhkru tootmisel on pikk ajalugu. Juba aastal 350 pKr avastasid indiaanlased, kuidas kristalliseerida suhkrut. Aastaid hiljem hakkasid indiaanlased tootma suhkruroost suhkru siirupit ning seda maha jahutama. Seda hakati tootma suurtes kogustes, kuna seda oli lihtne pakendada ja transportida. Tol ajal kutsuti seda toodet sealses piirkonnas khanda (खखखख), mis on saanud allikaks sõnale candy (eesti k. komm). Kuni 18. sajandini olid suhkrutooted luksuslikud, ainult jõukad pered said seda endale lubada. 19. sajandil tõusis suhkru nõudlus. Suhkru ajalugu Tänapäeval saadakse suhkrut suhkruroost või

Toit → Toiduvalmistamine
10 allalaadimist
thumbnail
8
odt

Suhkrud

SUHKRUD Sisukord Suhkrud.................................................................................................................................................3 Coarse sugar....................................................................................................................................3 Confectioners e. Powdered sugar....................................................................................................3 Demerara suhkur.............................................................................................................................3 Hele Muscovado suhkur.................................................................................................................3 Hoidisesuhkur.................................................................................................................................4 Kristallsuhkur................................................

Toit → Pagar-kondiiter
45 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Suhkur looduses ja suhkruliigid

kolmes eri jahvatusastmes, millest tavaostjale on kättesaadav kõige peenem jahvatus. Demerara suhkur- Demerara suhkur on kvaliteetne rootoorsuhkur, mis sisaldab vähesel määral suhkruroo lõhna-, värvi- ja mineraalaineid. Sobib hästi jogurtite, putrude või helveste maitsestamiseks, samuti kohvi ja tee sisse. Hele Muscovado suhkur- Helepruun, pehme ja peeneteraline toorsuhkur on pärit Mauritiuselt ning valmistatud suhkruroost. Kuldne sõrendatud peeneteraline roosuhkur, mille maitse meenutab karamelli. Sobib suurepäraselt erinevate roogade maitsestamiseks, näiteks kala- ja juurviljatoitudes. Lisab meeldivat maitset küpsetistele, magustoitudele, marinaadidele, kastmetele ja hoidistele. Hoidisesuhkur- Hoidisesuhkur (Soome toode hillosokeri) on peeneteraline suhkur, milles lisaks sahharoosile on ka pektiini ja säilitusaineid. Icing sugar- Icing sugar on Confectioners või powdered sugar suhkru Briti variant.

Toit → Toiduainete loomne toore
19 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Suhkrud (toidukaup)

Suhkruasendaja Diamant Koostis: kunstlik magusaine tsüklamaat, naatrium- karbonaat, happesuse reguleerija viinhape, kunstlik magusaine sahhariin, laktoos Tootja:Krüger GmbH & CO. Tootjamaa: Saksamaa Puuviljasuhkur Namora Koostis: fruktoos ja dekstroos Tootja: Namora Tootjamaa: Iisrael Skaneja glükoos Koostis: glükoos Tootja: Skaneja Tootjamaa: Leedu Suhkur Optima Linja Koostis: suhkur Tootja: Optima Linja Tootjamaa: Leedu DanSukker Demerara Koostis: suhkruroost erikvaliteediga toorsuhkur Tootja: Nordic Sugar Tootjamaa: Taani

Toit → Toiduainete õpetus
7 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Sool ja suhkur

· Loe pakendilt toote soolasisaldust, et teada saada palju päevasest normist sa kätte saad. · Soola asemel kasuta maitsestamiseks muid tervislikumaid ürte nagu küüslauk, tüümian, oregano ja basiilik. Maitsesta liha soola asemel sidrunimahla, ingveri või purustatud punase pipraga. Suhkur Suhkur koosneb söödavast kristallklaasist. Teda saadakse suhkruroost ja suhkrupeedist. Suhkruroog pärineb Vaikse ookeani saartelt. Suhkur esineb sahharoosi (roo- või peedisuhkur), laktoosi ja fruktoosina puuviljades, mees, suhkruvahtras (vahtrasiirup), piimas ja veel teistes toiduainetes. Suhkrust saame suurema osa oma päevase süsivesikute vajaduse, kuna ta koosneb süsinikust ja veest. Kommides on suhkur peamiseks koostisosaks. Teadlased ütlevad, et suhkur on nimeks teatud tüüpi kemikaalile.

Toit → Toidutehnoloogia
10 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Suhkru tootmise tehnoloogia

3) Suhkru rafineerimine ­ suhkrupeedist rafineeritakse tootmisprotsessi käigus, roosuhkrut aga eraldi,teises tehases. 2. Kirjeldada suhkrupeedist suhkru tootmise tehnoloogiat, mille poolest erineb see protsess suhkru tootmisest roosuhkrust. Suhkru tootmine suhkrupeedist : 1.Suhkrupeedi tarnimine 2.Kontroll 3.Pesemine 4.Lõikamine 5.Difusioon 6.Suhkrumahla puhastamine 7.Mahla paksendamine 8.Suhkru kristalliseerimine 9.Tsentrifuugimine 10.Kuivatamine 11.Pakkimine Suhkru tootmine suhkruroost : 1.Suhkruroog kasvatatakse troopilises ja pooltroopilises kliimas 2.Suhkruroo eraldamine.suhkruroog peenestatakse, pressitakse ja keetakse 3.Mahl puhastatakse.Mittelahustuv osa eraldatakse ning filtreeritakse. 4.Aurustamine ja kristalliseerumine. 5.Suhkur pakitakse

Toit → Toitumisõpetus
19 allalaadimist
thumbnail
6
ppt

Fruktoos

õites, marjades ja enamikus juurviljades. Puhas, kuiv fruktoos on valge, magus, lõhnatu, kristalne tahke aine ja on kõikidest suhkrutest kõige paremini vees lahustuv. Fruktoosi lisatakse toitudesse maitsestamiseks, maitse tugevdamiseks ja ka pruunistamiseks mõne toidu puhul, näiteks pagaritoodete juures. Suhkrute segud nagu kommid, mis sisaldavad fruktoosi, on pehmemad kui need, mis ei sisalda fruktoosi. Majanduslik tootmine Seal tehakse fruktoosi suhkruroost, suhkrupeedist või maisist ning on olemas kolm majanduslikult tähtsat vormi: Kristalliline fruktoos on kuivatatud ja jahvatatud ning puhta sisaldusega. Kõrge fruktoosisisaldusega maisi siirup on fruktoosi ja glükoosi segu. Kolmandaks vormiks on sahharoos.

Keemia → Keemia
10 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Soola ja suhkru võrdlus

1. Ajalugu ja jõudmine Euroopasse. 1.1 Suhkur Enne seda, kui suhkrut tundma õpiti, sõid meie esivanemad mett, datleid ja teisi magusaid toite, mida kasutati ka magusainetena. Teame seda Vahemere-äärsete antiikkultuuride kirjutistest ja bareljeefidest. Meie vanim tuntud magusaine on mesi. Hispaanias Arãna koobaste 12 000 aastat vanadel seinamaalingutel on kujutatud mett koguvaid naisi. Suhkur jõudis Euroopasse umbes 1100. aastal. Esimesena hakati suhkrut valmistama suhkruroost. Rohttaim, millest suhkruroog välja arenes, pärines Vaikse ookeani üksikutelt väikesaartelt, nt Polüneesiast ja Melaneesiast. Kuna suhkruroog nõuab palju vett ja soojust, saab seda kasvatada ainult Euroopa lõunaosas, näiteks Hispaanias, Madeiral ja Portugalis. Maailma suurimad suhkruroo tootjad on Brasiilia, Kuuba, India, Filipiinid ja Mehhiko. Suhkru tootmine kasvas 15. sajandi lõpus, kui maadeavastajad tõid suhkruroo kaugemale lõunasse

Loodus → Loodus õpetus
4 allalaadimist
thumbnail
5
odp

Rumm

piraatidest, sõjast, kolonialismist ja orjakaubandusest. Suurem osa maailmas toodetavast rummist ongi pärit Kariibi mere ümbrusest ning Demerara jõe äärest Guyanast Lõuna-Ameerikas. Kuid kuulsamad rummitootjad lisaks Ladina-Ameerika maadele on veel Austraalia, Lõuna-Aafrika Vabariik, Madagaskar, Mauritius, Filipiinid, aga ka Austria. Rummimajake Mauritiusel Rumm on kange, kuni 96% alkoholisisaldusega destilleeritud jook, mis on valmistatud suhkruroost saadud mahla fermenteerimisel ja destilleerimisel. Kasutatakse ka suhkruvalmistamise jääkidest saadud melassi. Valkjat või värvusetut destillaati hoitakse seejärel tammest või mõnest muust puust tehtud vaatides. Ajalugu Rummi ajaloo alguse võib mingis mõttes viia aega kuni 10 000 aastat tagasi, kui Kagu- Aasias hakati kasvatama suhkruroogu. Kristalliseeritud suhkru kohta on andmeid 5000 aasta tagusest Indiast. Suhkrurootaim

Toit → Toiduainete õpetus
10 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Etanool

Sügav joove (0.25 -0.3) Muutub ükskõikseks keskkonna suhtes, jääb narkootilisse unne, pulss alaneb ja tundlikkus väheneb. Joogi alkoholisisaldus sõltub joogi kangusest ja kogusest. Kui 12 cl mahutav klaas 12% veini sisaldab 11,4 g absoluutset alkoholi, siis 16 cl 14% veini sisaldab juba ligikaudu poole rohkem ehk 17,7 g absoluutset alkoholi. Kasutamine: Etanooli kasutatakse enamasti alkohoolsete jookide valmistamiseks, kuid suur osa läheb ka autokütuseks seda enamasti L-Ameerikas, kus suhkruroost ülejääv etanool on väga odav. Kasutatud kirjandus: http://www.alkoinfo.ee/kogused/mis-on-alkoholiuhik http://www.slideshare.net/taivopihlak/etanool-15610875 http://et.wikipedia.org/wiki/Etanool Keemia X ja XI klassile H.Karik ja V.Ratasseppa poolt.

Keemia → Keemia
1 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Bioetanool

Tartu Raatuse Gümnaasium Viljam Viljasoo Etanooli potentsiaal biokütusena Referaat Tartu 2011 Sissejuhatus: ,,Kõige käegakatsutavam võimalus meie autosid naftasõltuvusest tasapisi võõrutama hakata, on õpetada nad viina jooma. Isegi mitte viina vaid puhast piiritust" (Arko Olesk). Juba mõnda aega on maailma eri paikades kasutatud alternatiivse biokütusena bioetanooli. Kütuseks vajalik piiritus saadakse põhiliselt maisist, erinevatest teraviljadest ja enamjaolt suhkruroost. Teisejärguliselt toodetakse bioetanooli ka orgaanilistest jäätmetest, metsatööstuse jääkidest ja heinast. Bioetanooli näol on küll tegu igati keskkonnasõbraliku ja efektiivse kütusega, kuid siiski kasutatakse seda maailmas veel vähe. Põhjuseks on see, et bioetanooli toodetakse...

Bioloogia → Bioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Fruktoos

magussibul jmt). Puhas, kuiv fruktoos on valge, magus, lõhnatu, kristalne tahke aine ja on kõikidest suhkrutest kõige paremini vees lahustuv. Fruktoosi lisatakse toitudesse maitsestamiseks, maitse tugevdamiseks ja ka pruunistamiseks mõne toidu puhul, näiteks pagaritoodete juures. Suhkrute segud nagu kommid, mis sisaldavad fruktoosi, on pehmemad kui need, mis ei sisalda fruktoosi. Nt KUKU batoonikesed > Majanduslikult toodetakse fruktoosi suhkruroost, suhkrupeedist või maisist ning on olemas kolm majanduslikult tähtsat vormi: Kristalliline fruktoos on kuivatatud ja jahvatatud ning puhta sisaldusega. Kõrge fruktoosisisaldusega maisi siirup on fruktoosi ja glükoosi segu. Kolmandaks vormiks on sahharoos. Kõige olulisem asi fruktoosi tarbimisel, mida fruktoosi kohta peaks teadma, on see, et inimese kehal on selle ladustamiseks ainult piiratud maht ning selle piiri ületamisel hakkab keha põletama ülejääke triglütseriidideks

Keemia → Toidukeemia
3 allalaadimist
thumbnail
1
rtf

Taasutavad energialiigid

Tere meie raha uus, kõigil lastel rõõmus meel. Olen euroga nii tuus, varsti saan ma eurot veel. Rõõmsalt siia vantsime, 5B on tantsuhoos. Euro rõõmuks tantsime, tervitame eurot koos. + - TUULEEN. USA,Taani,Saksamaa, Ehitamine kallis.1 tuulik üle milj. Holland-taastuv energia. Segab lindudeteesdi, müra, rikub maastikku, ei saasta õhku, hea viia palju varje,mis segavad igapäevaelu. sinna,kus muud elektr. Peab olema pidev,ühtlane tuul. 10m/s, pole. vähene võimsus, peab salvestama(selleks, kui tuult pole), võtab palju ruumi, PÄIKESEEN. USA,Itaalia,Prantsusm., suured maaalad,CdS-mürgine, Austraalia, Saksam., ehitamine keerukas,kallis,tuleb salvest. India,Hiina.Keskkonna- (kui energi...

Geograafia → Geograafia
10 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Süsivesikud,rasvad

5. Kas sahhariidid on vees lahustuvad ained? Jah. 6. Glükoosi valem leidumine ja omadused? C6H12O6, leidub paljudes taimedes , eriti aga viinamarjades. Pole nii magus kui tavaline suhkur , käärib lahustes hästi ja on tähtis toitaine. 7. Milleks kasutatakse glükoosi? Glükoosi lisatakse mõrudele ravimitele , et nende maitset paremaks muuta. 8. Sahharoosi valem, millistest taimedest toodetakse sahharoosi? C12H22O11 , sahharoosi toodetakse suhkrupeedist ja suhkruroost. 9. Milliste ainete molekulidest on moodustunud sahharoosi molekul? Sahharoosi molekul on tekkinud glükoosi ja fruktoosi molekulidest, 10. Milliste ainete molekulidest on moodustunud tärklise molekul? Glükoosi ja vee molekulidest 11. Mida tähendab ,,looduslik polümeer"? ühe või mitme monomeeri liitumisel tekkinud kõrgmolekulaarne ühend, mille molekul koosneb korduvatest ühesugustest aatomirühmadest ehk elementaarlülidest. 12. Tärklise valem ja omadused?

Keemia → Keemia
24 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Suhkur

SUHKUR SUHKUR ON TÄNAPÄEVA TOIDUAINETE TURUL ÜKS KÕIGE OHTLIKUMAID AINEID!!! Jutt on sahharoosist, valgest kristallsuhkrust, mis on saadud rafineerimise teel suhkruroost ja suhkrupeedimahlast, eemaldades sealt vitamiinid , mineraalid, proteiinid, kiudained, vee ja teised sünergilised elemendid. Valge suhkur on tööstuslikult toodetud kemikaal, mida looduses ei leidu ja seetõttu ei sobi selline aine inimesele tarbimiseks. Teised suhkrud, nagu fruktoos (puuviljades), laktoos (piimas) ja maltoos (teraviljades), on neutraalse ained, millel on ka toiteväärtus. Suhkrurood lõigatult. Suhkrust Toorsuhkur on jämedakoeline, pruun ja kleepuv

Keemia → Keemia
8 allalaadimist
thumbnail
16
ppt

Suhkrukultuurid esitlus

ainet Suhkruroog Saccharum officinarum Päritolu: India või UusGuinea saar Kasvuks parim temperatuur 2528°C Talub sademeid 15002500 mm/aastas Kasvuperioodi keskmine pikkus on 240365 päeva Kasvab ekvatoriaalse, lähisekvatoriaalse ja niiske lähistroopilise kliimaga aladel Vajab toitaineterohket mulda Kasvatatakse põhiliselt Brasiilias, Indias, Hiinas, Tais, Kuuba 2/3 maailma suhkrust toodetakse suhkruroost ·Üldjuhul kasvab istandustes ·Taimemahlast tehakse suhkrut ·Suhkru tootmisjääkidest tehakse rummi ·Lehtedest toodetakse paberit, riiet, kiudplaate, kemikaale ning kasutatakse kütteks ja söödetakse loomadele Suhkrupeet Beta vulgaris var. altissima Päritolu: Saksamaa(AlamSileesia) Kasvuperioodi keskmine pikkus on 150 päeva Kasvab parasvöötmelise kliimaga aladel

Geograafia → Geograafia
13 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Fruktoos

lõhnatu. Ta on lisaks kõige magusamale suhkrule ka kõige paremini vees lahustuv. Seda sisaldub palju mees, puuviljades, õites, marjades ja enamikus juurviljades. Taimedes võib fruktoos esineda nii monosahhariidina kui ka disahhariidi koostises. Viimasel juhul on see sahharoosi (glükoosi ja fruktoosi monomeeridest koosnev disahhariid) koostises. Sahharoosis on need monomeerid aga omavahel seotud glükosiidsideme abil. Majanduslikus tootmises tehakse fruktoosi suhkruroost, suhkrupeedist või maisist ning on olemas kolm majanduslikult tähtsat vormi. 1. Kristalliline fruktoos on monosahhariid: kuivatatud ja jahvatatud ning puhta sisaldusega 2. Fruktoosi ja glükoosi segu: kõrge fruktoosisisaldusega maisi siirup (HFCS) 3. Sahharoos Kõiki fruktoosi vorme lisatakse toitudesse maitsestamiseks, maitse tugevdamiseks ja ka pruunistamiseks mõne toidu puhul...näiteks pagaritoodete juures.

Bioloogia → Bioloogia
6 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Geograafia kt küsimused

Istandus-taimekasvatus, mis tegeleb troopiliste kultuuride peamiselt ekspordiks kasvatamise ja esmase töötlemisega 5.Osa toiduainetööstuse harudest on juba sajandeid vanad, kuid osa tänapäevastest harudest kujunesid alles XIX sajandil koos industriaalse tootmisviisi arenguga. Põhja riikides moodustab toiduainetööstus riigi tööstustoodangust 13-17% Maalimas toodetakse 120 mln tonni suhkrut, sellest 2/3 suhkruroost ja 1/3 suhkrupeedist. Suhkrutööstuse maht on tänapäeval suurim Brasiilias ja Indias. Seejuures on mõlemas riigis kümne aasta jooksul suhkrurooistandused laienenud ning seda kahjuks vihmametsade arvel. Kolm Euroopa riiki (Prantusmaa, Itaalia ja Hispaania) annavad poole maailma veinitoodangust ja üldse toodetakse Euroopas ligi 2/3 maailma veinist, seevastu õlle tootmine, mida peetakse eurooplaste traditsiooniks, on enam arenenud hoopis USAs ja viimasel aastakümnel ka Hiinas.

Geograafia → Geograafia
16 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Alternatiivenergia kokkuvõte

merelainete energial, mis oleksid küll väga stabiilsed, kuid vastavat tehnoloogiat alles töötatakse välja. Seismiselt aktiivsetes piirkondades, kus maa seest väljub kuum vesi või aur, saab kasutada geotermilist energiat. Kõige rohkem kasutatakse seda Islandil. Paljudes riikides saab soojus- ja elektrienergia tootmiseks kasutada biomassi. Eestis on selleks eelkõige võsa (hakkepuit) ja pilliroog.Brasiilias juba kasutatakse suhkruroost saadavat metanooli autokütusena. Selle tootmine on odavam kui bensiini tootmine. Ka rapsist toodetakse diislikütust. Kõige laiema leviku on alternatiivenergia kasutamine leidnud USA-s, Jaapanis, Saksamaal, Brasiilias ja Soomes. Tuleb arvestada, et energiatootmine on alati seotud eelnevate (energia)kulu-dega. Kulud võivad olla üsna väikesed (nt metsast puude kogumisel) ja väga suured (nt nafta ammutamisel merepõhjast, kus tuleb rajada puutorne, korraldada nafta ja tööliste vedu)

Geograafia → Geograafia
15 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Referaat SUHKUR

Tänapäeva suhkruroog võib kasvada kuni kuue meetri kõrguseks. Suhkruroog kasvab troopilises ja subtroopilises kliimas. Kuna suhkruroog nõuab palju vett ja soojust, saab seda kasvatada ainult Euroopa lõunaosas, näiteks Hispaanias, Madeiral ja Portugalis. Maailma suurimad suhkruroo tootjad on Brasiilia, Kuuba, India, Filipiinid ja Mehhiko. Kuidas kasutasid inimesed suhkruroo magusat sisu enne, kui arendati välja tänapäevased suhkru tootmise meetodid? Indias pressiti suhkruroost hägusevõitu mahla või limpsiti suhkruroogu nagu pulgakommi ­ see tava on paljudes maades siiani säilinud. Hiljem hakkasid inimesed suhkruroo magusat mahla keetma ­ nii saadi tahke suhkru kristallid. Legendi järgi tõi suhkruroo ­ või vähemalt sellest leviva kumu ­ esimesena Kreekasse Aleksander Suur, naastes sõjaretkelt Indiasse. Umbes aastal 300 e.m.a purjetas Nearchos Pärsia lahest piki Induse jõge üles, jõekaldal lehvisid aga tuules külg külje kõrval kasvavad

Toit → Kokandus
28 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Suhkur

Tänapäeva suhkruroog võib kasvada kuni kuue meetri kõrguseks. Suhkruroog kasvab troopilises ja subtroopilises kliimas. Kuna suhkruroog nõuab palju vett ja soojust, saab seda kasvatada ainult Euroopa lõunaosas, näiteks Hispaanias, Madeiral ja Portugalis. Maailma suurimad suhkruroo tootjad on Brasiilia, Kuuba, India, Filipiinid ja Mehhiko. Kuidas kasutasid inimesed suhkruroo magusat sisu enne, kui arendati välja tänapäevased suhkru tootmise meetodid? Indias pressiti suhkruroost hägusevõitu mahla või limpsiti suhkruroogu nagu pulgakommi – see tava on paljudes maades siiani säilinud. Hiljem hakkasid inimesed suhkruroo magusat mahla keetma – nii saadi tahke suhkru kristallid. Legendi järgi tõi suhkruroo – või vähemalt sellest leviva kumu – esimesena Kreekasse Aleksander Suur, naastes sõjaretkelt Indiasse. Umbes aastal 300 e.m.a purjetas Nearchos Pärsia lahest piki Induse jõge üles, jõekaldal lehvisid aga tuules külg külje kõrval kasvavad

Toit → Tooraine õpetus
7 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Organismi keemilised koostised

Tähtis energiallikas. · Fruktoos ehk puuviljasuhkur. Ka energiallikas. Esinevad puuviljades ja mees. · Riboos · Desoksüriboos II Oligosahhariidid ehk disahhariidid. Koosnevad kahest monosahhariidist. Kahest monosahhariidist koosnevaid sahhariide nimetatakse disahhariidideks. Kuuluvad: · Maltoos ehk linnasesuhkur. Moodustub taimedes ja tärklise lõhustumisel loomades. · Laktoos ehk piimasuhkur. · Sahharoos. Esineb taimemahlades. Saadakse suhkruroost või suhkrupeedist. III Polüsahhariidid ehk liitsuhkrud. Monosahhariidide jäägid on seotud glükoosisidemetega pikkadeks ahelateks. Kuuluvad: · Tärklis. Taimed kasutavad varu-energiallikana. Leidub mugulates, riisis. · Tselluloos. Taimede ehitusmaterjal. · Kitiin. Lülijalgsete toeses ja seente rakukestades. · Glükogeen. Energirikas varuaine loomadel. Inimesel talletub põhiliselt maksas ja lihastes. Süsivesikute tähtsus.

Bioloogia → Bioloogia
15 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Mille poolest erineb Itaalia,Prantsuse ja Šveitsi õhuline besee ,kuidas neid taignaid klassikaliselt nimetatakse ning valmistatakse.

Mille poolest erineb Itaalia,Prantsuse ja Šveitsi õhuline besee ,kuidas neid taignaid klassikaliselt nimetatakse ning valmistatakse. Munavalge ja suhkru kohtumisel, vahustamise ja kuumutamise tulemusel sünnivadki beseed – maiustused, mida inimkond on tundnud juba sajandeid. Euroopa kokad avastasid beseevalmistamise saladuse arvatavasti XVI sajandil, esimese kirjapandud retseptini jõuti märksa hiljem, ajalooüriku tõendusel alles 1691. BESEE Alustame besee esimese peategelase munavalgega. Tegelikkuses on munavalge valkude 10–12% vesilahus, millele langeb üle poole kanamuna massist. Toiteväärtuselt peab munavalget kõrgelt hindama, sest tema valkudes on olemas kõik asendamatud aminohapped meile soodsas vahekorras. Teine peaosaline on taimse päritoluga (suhkruroost või suhkrupeedist) valmistatud sahharoos ehk lauasuhkur. Tavaline suhkur koosneb pea sajaprotsendiliselt sahharoosist, mille koostises esinevad omavahel keemiliselt seotud...

Toit → Toiduvalmistamine
17 allalaadimist
thumbnail
2
docx

POLÜMEERID

· Monosahhariidid on üks rühm sahhariide, mille ahelas on üks karbonüülrühm ja mitu hürdoksüülrühma. Tuntumad on näiteks: glükoos ehk viinamarjasuhkur (C6H12O6), fruktoos ehk puuviljasuhkur (C6H12O6). · Disahhariid on süsivesik, mis koosneb kahest monosahhariidist. · Sahharoos ehk suhkur on glükoosist ja fruktoosist koosnev disahhariid. keemilise valemiga C12H22O11. Sahharoosi toodetakse peamiselt suhkruroost ja suhkrupeedist. · Laktoos ehk piimasuhkur on üks suhkrutest. Ta kuulub madalmolekulaarsete liitsuhkrute ehk oligosahhariidide hulka. · Invertsuhkruks nimetatakse Sahharoosi hüdrolüüsil tekkivat glükoosi ja fruktoosi segu Tuntuim invertsuhkru lahus on mesi. · Karamelliks nimetatakse sahharoosi kuumutamisel tekkinud pruuni massi. · Polüsahhariidiks nimetaqtakse polümeeri mis koosneb monosahhariidide jääkidest.

Keemia → Keemia
45 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Sahhariidide referaat

juurviljades. Kuna fruktoos avastati esimest korda puuviljades, siis sellest on ka tekkinud nimetus "puuviljasuhkur". Taimedes võib fruktoos esineda nii monosahhariidina kui ka disahhariidi koostises. Viimasel juhul on see sahharoosi, mis on glükoosi ja fruktoosi monomeeridest koosnev disahhaariid, koostises. Sahharoosis on need monomeerid omavahel seotud glükosiidsideme abil. (5) 2.2 Tootmine Majanduslikus tootmises tehakse fruktoosi suhkruroost, suhkrupeedist või maisist ning on olemas kolm majanduslikult tähtsat vormi. Kristalliline fruktoos on monosahhariid: kuivatatud ja jahvatatud ning puhta sisaldusega. Kõrge fruktoosisisaldusega maisi siirup (HFCS) on fruktoosi ja glükoosi segu. Kolmandaks vormiks on sahharoos. Kõiki fruktoosi vorme lisatakse toitudesse maitsestamiseks, maitse tugevdamiseks ja ka pruunistamiseks mõne toidu puhul, näiteks pagaritoodete juures. (5) 2.3 Kasutamine

Keemia → Keemia
21 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Sahhariidid e. süsivesikud

*Taimne varuaine *Bioloogiliselt tähtsad *Taimerakukesta materjal *Toitaine kõigile *Tööstuslik tooraine *Paberi ja kiudude tootmine organismidele *Toiduainetetööstus *Etanooli tootmine *Toitaine organismidele, kes omavad tsellulaasi Sahhariidide tootmine · Sahharoos ­ mahla eraldamine suhkrupeedist või suhkruroost ­ mahla puhastamine ­ aurutamine (vaakumis) · Tärklis ­ tooraine peenestamine ­ tärklise väljauhtumine ­ tärklise pesemine ja kuivatamine · Tselluloos ­ puidu peenestamine ­ keetmine reaktiividega (Ca(HSO ) või NaOH + Na S) kõrvalainete 32 2 lahustamiseks ­ tselluloosi pesemine ja kuivatamine

Keemia → Keemia
37 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Brasiilia

2.Rio de Janeiro 6,323,037 3. Salvador 2,675,875 4. Brasilia 2,476,249 5. Fortaleza 2,447,409 6. Pelo Horizonte 2,375,444 7. Manaus 1,793,416 8. Curitiba 1,746,896 9. Recife 1,536,934 10. Porto Alegre 1,409,939 11. Belém 1,380,836 Rio de Janeiro Majandus Sisemajanduse kogutoodangult on Brasiilia 8. kohal maailmas. Brasiilial on suured nafta- ja maagaasivarud. Ta on naftatoodangult 15. riik maailmas ja suurim etanoolitootja. Etanooli toodetakse suhkruroost ja kasutatakse autokütusena. Toodetavast elektrienergiast moodustab 83% hüdroenergia. Brasiilia on Eesti järel maailmas teine põlevkivitoodangult. Olulisimate ekspordiartiklitena veetakse Brasiiliast lennukiosi USA-sse ning sojauba, suhkrut ja kohvi Hollandisse. Sisse veetakse toornaftat Saudi Araabiast ja Nigeeriast, ravimeid USA-st ning mineraalväetisi Saksamaalt ja Kanadast. Linnastumine Kõigest veerand brasiillasi elab maal ning on palju miljonilinnu.

Geograafia → Geograafia
2 allalaadimist
thumbnail
3
pdf

Energiat saab toota ka hapnikuta

Mõisted Anaeroobne ­ ilma hapnikuta. Anaeroobne glükolüüs ehk käärimine ­ glükoosi osaline ENERGIAT SAAB lagundamine hapnikuvaestes oludes, mille käigus püruvaat muudetakse piimhappeks või etanooliks. TOOTA KA ILMA Piimhappekäärimine ­ anaeroobne glükolüüs, mida HAPNIKUTA teostavad mõned bakterid ja seened, aga hapniku puudusel ka ka loomade lihasrakud, ning mille jääkproduktiks on piimhape. Etanoolkäärimine ­ anaeroobne glükolüüs, mida teostavad Õpik lk 30-3...

Bioloogia → Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Sahhariidid, polusahhariidid

1) Kuidas jaotatakse sahhariidid? Too vastavad näited. Monosahhariidid (riboos, glükoos, fruktoos), disahhariidid (sahharoos, laktoos), polüsahhariidid (tärklised, tselluloos). 2) Kuidas nimetatakse a) monosahhariide- lihtsuhkrud b) disahhariide- liitsuhkrud 3) Milline erinevus on aldoosil ja ketoosil? Aldoosid on aldehüüdrühma sisaldavad sahhariidid, ketoosid aga ketorühma sisaldavad sahhariidid. 4) Iseloomusta glükoosi ehk viinamarjasuhkrut a) molekulvalem- C6H12O6 b) tasapinnaline struktuurvalem- CH-CH-CH-CH-CH-CH2OH c) Tsükliline vorm d) füüsikalised omadused: puhta ainena valge, kristalne, vees lahustub hästi, sulamistemp oleneb isomeerist, magus. Glükoosi kasutatakse toiduainetetööstuses, ravimite valmistamisel. Glükoos on inimesele energiaallikas ja parandab närvisüsteemi 5) Milline erinevus on α- ja β-glükoosil (2 erinevust) 1. Kui glükoosi tsüklilises vormis on esimese süsiniku aatomi juures olev H-rühm üleval p...

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Suhkur

suunas. Suhkru eriliigid: Tavaline lauasuhkur ehk sahharoos; Viinamarjasuhkur ehk glükoos; Puuviljasuhkur ehk fruktoos; Piimasuhkur ehk laktoos; Linnasesuhkur ehk maltoos. Suhkru jaotus tootmisviisist lähtuvalt: 1. Peensuhkur Valge kristallsuhkur­ on kõige tavalisem kasutatav suhkur. Tavalist suhkrut toodetakse kas suhkruroost või suhkrupeedist. Kasutamine: o Koduhoidiste valmistamiseks o Küpsetamiseks o Maitsestamiseks Tume kristallsuhkur ­ valmistatakse toor-roosuhkrust. Kristalliseerumine toimub nii, et suhkrusse jääb aroomi- ja värvaineid ning vähesel määral mikroelemente. Tume suhkur sobib eriti hästi maitseaineid sisaldavate taignate

Keemia → Keemia
71 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Bioloogia kontrolltöö 11. klass

tegevusjuhiseid,kuuluvad DNA,RNA Oligosahhariidid-lahustuvad hästi vees,liiguvad org.kiiresti, kergesti omastavad. Riboos ja desoksüriboos-5süiniklised lihtsuhkrud,kuuluvad nukleiinhapete RNA ja DNA koostisesse. Ribosoomi-RNA-rRNA-koos valkudega ribosoomide koostisesse kuuluv RNA RNA-ribonukleiinhape-molekulid,mis vastutavad valgusünteesi teostamise eest.polümeer Sahharoos-glükoosist ja fruktoosist koosnev kaheosaline liitsuhkur,lauasuhkur,toodetakse suhkruroost või-peedist.moo dustub glükoosi ja fruktoosi ühinemisel,levinud rohelistes taimedes. Süsivesikud e sahhariidid-süsinikust,hapnikust ja vesinikust koosnevad orgaanilised ühendid,mis on organismi peamine energiaallikas. Tärklis-paljudest osadest koosnev liitsuhkur,taimede varuaine.Vajadusel saab muuta glükoosiks. Tselluloos-paljudest osadest koosnev liitsuhkur,taimede rakukestade peamine komponent. Transrasvhapped-tööstuslikud molekulid,kaksiksidemed hüdrogeenimise teel muudetud

Bioloogia → Bioloogia
20 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Keemia KT küsimused - süsivesikud, amiinid, seep, aminohapped, valgud

6. Kus leidub tärklist ja tselluloosi? Tärklist taimede seemnetes, mugulates, juurtes ja vartes. Tselluloos on looduses levinum org. Aine. Peamine koostisaine taimede rakukestades. Kõige puhtamal kujul leidub seda puuvillas. 7. Kuidas tõestatakse tärklist? ??? Tärklise tõestamiseks kasutatakse reaktiivina joodi. 8. Kus leidub sahharoosi? Suuremal määral leidub teda suhkrupeedis, maisis, vahtra- ja kasemahlas ja suhkuoroos. 9. Kuidas toodetakse sahharoosi???? Peamiselt suhkruroost ja suhkrupeedist. 10. Kuidas nim veel laktoosi? Kus teda leidub? Kuidas toodetakse? Nimetatakse veel piimasuhkruks. Leidub piimas ja piimatoodetes. ??? 11. Miks maiustuste toimel hambad lagunevad???? Hambakatu bakterid toituvad söögis sisalduvast suhkrust. Bakterite toimel lahustub suhkur hapeteks, mis tungivad hambavaaba ehk emaili kaltsiumfosfaadi kristallide imeväikestesse vahedesse. Selle tagajärjeks on kristallide osaline või täielik lahustumine. Aja jooksul

Keemia → Keemia
54 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Etanool ja metanool

2008. aastal toodeti maailmas kokku ligikaudu 65500 miljonit liitrit. Kõige rohkem tootis USA, 34776 miljonit liitrit. Euroopas toodeti kokku 2773 miljonit liitrit. 2013. aastal toodeti juba ligikaudu 100 000 miljonit liitrit kogu maailmas kokku. USA on ikka esimesel kohal tootmises. Kõige rohkem kasutatakse etanooli mootori kütusena või kütuse lisandina. Näiteks Brasiilias müüakse bensiini, mis sisaldab vähemalt 25% etanooli. Brasiilias saadakse etanooli suhkruroost ja see erineb suure süsiniku sidumise omaduse poolest. Samuti kasutatakse etanooli raketikütusena. On tõestatud, et etanooli põlemisel tekib vähem heitgaase kui bensiini või diisli põlemisel. Samuti tõstab etanool traditsioonilise kütuse efektiivsust. Teiseks etanooli suuremaks kasutusalaks on alkohoolsed joogid.Mõõdukas etanooli kasutamine parandab tuju ja sotsiaalsust, samuti arvatakse,et punane vein vähendab südame veresoonkahjustuste riski

Keemia → Orgaaniline keemia
22 allalaadimist
thumbnail
12
doc

RUMM

Peatselt õpiti veidrat jooki ka destilleerima ning saadud põletavalt kange ja teravalõhnaline suhkruroopuskar, mis säilis sealsetel laiuskraadidel tunduvalt paremini kui vesi või õlu, muutus kiiresti hädavajalikuks joogivarude desinfitseerimisvahendiks ning üleüldiseks tujutõstjaks nii maadeavastajatele kui mereröövlitele. 1651. a mainitakse akadeemilistes jt kirjalikes ürikutes kohutava toimega kanget liköörilaadset jooki, mida valmistatakse troopikasaartel kasvavast suhkruroost ning tuntakse kas kill-devili või rumbullionina. Nimetust kill-devil oli üldlevinud, seda kasutasid oma arveraamatutes ka tollased reederid ning kaupmehed. Inglise meremeeste kõnepruugis oli jook enamasti rumbullion, mis lühenes edaspidi kirjakeelseks rumiks, prantslased teisendasid selle omakorda rhumiks ning hispaanlased roniks, mis ongi tänini kasutusel. 3

Toit → Joogiõpetus
69 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Brasiilia - riik Lõuna-Ameerikas

Brasiilia on riik Lõuna-Ameerikas. Brasiilia on pindalalt viies riik maailmas, hõlmates ligi 47% Lõuna-Ameerika mandrist. Rahvaarvult on Brasiilia samuti viiendal kohal. Brasiilial on maismaapiir kõikide Lõuna-Ameerika riikidega peale Ecuadori ja Tsiili. Sisemajanduse kogutoodangult on Brasiilia 10. kohal maailmas. Riigil on suured nafta- ja maagaasivarud. Brasiilia on naftatoodangult 15. riik maailmas. Samas on Brasiilia suurim etanoolitootja. Etanooli toodetakse suhkruroost ja kasutatakse autokütusena.Toodetavast elektrienergiast moodustab 83% hüdroenergia. Itaipu HEJ on maailma suurim toimiv hüdroelektrijaam (14 GW). Brasiilia ainuke tuumaelektrijaam on kahe reaktoriga Angra TEJ, mis toodab 4% riigi elektrienergiast. Brasiilia on Eesti järel maailmas teine põlevkivitoodangult. Keel portugali Pealinn Brasília President Luís ...

Geograafia → Geograafia
22 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Alkoholid, suhkrud, rasvad

viinamarjas Keemiline omadus: Käärimine C6H12O6 ->2C2H5OH+2CO2 Sahharoos ehk peedisuhkur C12H22O11 füüsikalised omadused:*koosneb ühest glükoosi ja ühest fruktoosi molekulist *magus *valge *kristalne *kuumutamisel laguneb kergesti Keemilised omadused:*hüdrolüüsub ehk reageerib veega ensüümide toimel, tekib glükoosi ja fruktoosi segu, mida nimetatakse mida nimetatakse insertsuhkruks ja esineb mees *sahharoosi toodetakse kas suhkrupeedist või suhkruroost. Maltoos ehk linasesuhkur C12H22O11 füüsikalised omadused:*tekib tärklisest *kasutatakse alkoholi tegemiseks *valge *tahke *kristalne *lahustub vees *magusam kui sahharoos Tärklis ehk (C6H10O5)n on taimede varuaine, seda sünteesitakse glükoosist ja glükoosi molekulide jäägid on asetatud ühtepidi füüsikalised omadused: *valge *amorfne(pole kindlat struktuuri) *vees lahustumatu *pundub *kuumutamisel moodustab kolloidlahuse

Keemia → Keemia
59 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Bioloogia 10. klass - Bakterid

SUUR OSA BIOTEHNOLOOGIAST TEGELEB VALGULISTE ENSÜÜMIDE TOOTMISEGA (TOIDUAINETE-, TEKSTIILI- JA FARMAATSIATÖÖSTUS). MEDITSIINIS KASUTATAKSE BAKTEREID RAVIMITE, HORMOONIDE, ENSÜÜMIDE, VITAMIINIDE, AMINOHAPETE JA INSULIINI TOOTMISEKS. SUUR OSA KASUTATAVAST SUHKRUST SAADAKSE ENSÜÜMIDE KAASABIL. TÄRKLIS LAGUNDATAKSE KAHE ENSÜÜMI ABIL GLÜKOOSI MOLEKULIDEKS. OSA GLÜKOOSIST MUUDETAKSE FRUKTOOSIKS. SAADUD GLÜKOOSI JA FRUKTOOSI SEGU ON MAGUSAM, KUI SAHHAROOS. SUHKRUT ON ERALDATUD SUHKRUROOST, SUHKRUPEEDIST JA VAHTRASIIRUPIST. MILLE POOLEST ERINEVAD BAKTERID PÄRISTUUMSETEST? ­ PÄRISTUUMSETEL ORGANISMIDEL ON ERINEV ARV KROMOSOOME, BAKTERITEL AGA VAID ÜKS KROMOSOOM; BAKTERITEL PUUDUB MEMBRAANIGA PIIRITLETUD RAKUTUUM, PÄRISTUUMSETEL ON SEE OLEMAS ; MÕNEDEL BAKTERITEL ON KEST KAETUD KARVAKESTEGA, TEISTEL VARUSTATUD ÜHE VÕI MITME VIBURIGA. NEED ON PÄRISTUUMSETE ORGANISMIDE KARVADEST JA VIBURITEST ERINEVA KOOSTISEGA

Bioloogia → Bioloogia
14 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Süsivesikud: suhkrud, tärklis, kiudained

Fruktoosi ainevahetus pole seotud insuliiniga, kuid kahjuks ei tekita fruktoosirohke toit tervise seisukohast olulist täiskõhutunnet ning tekib oht ülesöömisele. See kehtib fruktoosi kui magusaine tarbimise kohta, mitte aga kõrge toiteväärtusega fruktoosi sisaldavate aedviljade kohta. Disahhariid sahharoos sisaldab nii fruktoosi- kui glükoosimolekule. Sahharoos on nn tavaline köögis kasutatav rafineeritud suhkur, mida valmistatakse suhkruroost või suhkrupeedist. Rafineerimata ehk keerukaid keemilisi puhastusprotsesse mitteläbinud suhkrutooted sisaldavad lisaks sahharoosile ka muid olulisi toitaineid. Laktoos ehk piimasuhkur koosneb galaktoosist ja glükoosist ning tekitab mõningatele inimestele seedimise käigus ebamugavaid seedimishäireid mida tuntakse laktoosi talumatusena. Põhjuseks on organismis puuduv ,,piimasuhkrulagundaja" laktaas, mis on üsna levinud tervisenähtus osadel rassidel ja täiskasvanud inimestel.

Toit → Kokandus
10 allalaadimist
thumbnail
28
ppt

Rumm

Peatselt õpiti veidrat jooki ka destilleerima ning saadud põletavalt kange ja teravalõhnaline suhkruroopuskar, mis säilis sealsetel laiuskraadidel tunduvalt paremini kui vesi või õlu, muutus kiiresti hädavajalikuks joogivarude desinfitseerimisvahendiks ning üleüldiseks tujutõstjaks nii maadeavastajatele kui mereröövlitele. Rummi tootmine  Toormaterjal- valmistatakse suhkruroomelassist. Suurte valtside abil pressitakse suhkruroost välja mahl, mille kuumutamisel moodustuvast pindmisest kristallilisest kihist tehakse suhkrut. Ülejäänud mustjaspruunile massile, mida nimetatakse melassiks või suhkruroomeeks, lisatakse segu lahjendamiseks vesi ja pärm ning lastakse käärida.  Kääritamine ja destilleerimine- Lühikese, 24–28 tundi vältava käärimisajaga pärmi puhul saadakse mahe ja kerge Hispaania stiilis baasalkohol. Pika, mõnest päevast mitme nädalani ulatuva

Toit → Joogiõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
13
ppt

Alkoholid

~14% juures ja varsti lõpetavad nad glükoosi redutseerimise sootuks. Naturaalvein ei ole üle 16% kange, pikaajalisel kääritamisel on võimalik saada ka 18% alkoholisisaldusega veine, kuid enamasti saadakse sellised kraadid piirituse lisamise teel Alkohoolsete jookide valmistamine Allpoolnimetataud jooke ei rektifitseerita vaid laagerdatakse aastaid tammevaadis Brandy ( Champagne Departemangus Cognac) - viinamarjamahlast Grappa - Viinamarja pressimisjääkidest Rumm- Suhkruroost Tequilla - Siniagaavi mahlast Calvados - Õunamahlast Slivovits - Ploomidest etc. Mongolid ajavad ka piimast puskarit Kasutamine Metanooli: keemiatööstuses tootmise lähteaine. lõhna- ja värvaineid, ravimeid, mürkkemikaale. Metanool on lahustite koostisosaks. Mõnedes kohtades kasutatakse metanooli automootorite kütusena Etaanooli Kasutatakse termomeetrites, sest külmumistemperatuur on ­112 oC. Kõrge kütteväärtuse tõttu kasutatakse kütusena

Keemia → Keemia
207 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Erinevad soolad ja suhkrud

MALTOOS EHK LINNASESUHKUR Maltoos ehk linnasesuhkur koosneb kahest glükoosijäägist. Maltoos tekib odraterade idanemisel terades olevast tärklisest. Tärklis on liitsuhkur, mis koosneb glükoosijääkidest ja mis laguneb tera idanemisel tekkivate ensüümide toimel väiksemateks osadeks. Linnaseekstrakt on tuntud ka maltoosa nime all. TOOR-ROOSUHKUR Toor-roosuhkur on kõige vähem töödeldud suhkur. Suhkruroost pressitakse välja mahl, mida keedetakse, kuni vesi on aurustunud ning lõpuks tekivad pruunid kristallid. Tänu sellele on melassilt (suhkru tootmisel tekkiv pruun siirup) pruuni värvuse saanud suhkrus säilinud vitamiinid ja mineraalained. PRUUN SUHKUR Nn pruuni suhkrut on kahte liiki: osaliselt rafineeritud suhkur ehk melassijääkidega toorsuhkur ning fariinsuhkur, mis on saadud valge suhkru tootmisjäägist ja mis

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Keemia referaat: Alkoholid

4)Muud alkoholi sisaldavad tooted on näiteks: denaturaat (tehniline piiritus metanooli lisandiga), odekolonn (sisaldavad 60% etüülpiiritust, eeterlikke õlisid ja teisi lisandeid) ja muud kosmeetikatooted, mitmesugused lahustid, puhastusvahendid, vedelkütused jmt. Allpoolnimetataud jooke ei rektifitseerita vaid laagerdatakse n aastat tammevaadis Brandy ( Champagne Departemangus Cognac) - viinamarjamahlast Grappa - Viinamarja pressimisjääkidest Rumm- Suhkruroost Tequilla - Siniagaavi mahlast Calvados - Õunamahlast Slivovits - Ploomidest etc. , etc., etc. Mongolid ajavad ka piimast puskarit 4 Alkoholide tarvitamine Joove: meeleolu tõus, jutukus, elavus ­ väsimus, kõne ja liikumishäired, loidus, unisus ­ tugevad tasakaaluhäired ­ mälukaotus (uinub, kus juhtub). Päevane kahjutu kogus on umbes 30ml meestel ja 20ml naistel, selle ületamisel on tegu juba organismi järjekindla mürgitamisega

Keemia → Keemia
109 allalaadimist
thumbnail
41
ppt

Erinevad süsivesikud

MONOOSID Glükoos Fruktoos Ehk viinamarja suhkur · On monosahhariid, mis kuulub disahhariidide sahharoosi ja laktoosi koostisse. · Glükoos on püsisoojaste loomade eelistatud energiaallikas. · Avastas 1792. aastal J. Lowitz viinamarjadest · monooside esindaja · kõige magusam suhkur · On glükoosi isomeer · C6H12O6 Oligosahhariidid Sahharoos Laktoos Maltoos · C12H22O11. · Sahharoosi toodetakse peamiselt suhkruroost ja suhkrupeedist Polüsahhariidid e polüoosid Polüoosid Tärklis Glükogeen · On kõige levinum orgaaniline aine Maal üldse · Kõige puhtam looduslik tselluloos on puuvill (90%) · Okaspuu puidus (45%) · Reageerib tugevate hapetega · ehk piimasuhkur kuulub kõigi imetajate piima koostisse · Lehmapiim sisaldab keskmiselt 4,8 - 5,0% laktoosi · Laktoosi lõhustamiseks seedimisel on vajalik ensüüm- laktaas

Keemia → rekursiooni- ja...
158 allalaadimist
thumbnail
6
odt

3 retsepti

Sobib kasutada ka salatite ja magustoitude maitsestamiseks. -Tomat on kõrge dieetilise väärtusega köögivili. Täiskasvanul katab 100 g tomateid päevase ja 200 g tomateid C-vitamiini vajaduse. Tomat sisaldab rohkesti väärtuslikke mikroelemente- vaskee, tsinki, joodi ja fluori ning orgaanilisi happeid. -Sool on mereveest aurutamise teel saadud soola, milles on peale tavalise naatriumkloriidi ka palju kasulikke ühendeid nagu jood, magneesium ja kaalium. -Suhkrut toodetakse kas suhkruroost või suhkrupeedist, kusjuures mõlemal juhul on nii suhkru keemiline koostis kui magusus ühesugune. Eeltöötlemine : Puhasta lamba kaelaliha kelmest. Koori küüslauk. Pese paprika ja puhasta see. Pese ning sorteeri petersell. Lamba liha tuleb lõigata kuubikuteks. Hakki puhastatud küüslauk väga peeneks. Lõika paprika kuubikuks. Hakki petersell peeneks. Kuumtöötlus (hautamine): Lase õli pannil kuumaks. Lisa sinna kuubikuks lõigatud lamba kaelaliha. Lisa sinna hakitud

Toit → Toiduainete õpetus
15 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Sool ja suhkur

mida tavaliselt leidub koos teiste suhkrutega nii puuviljades kui ka aedviljades. See on kõikides taimedes ja loomades toimuva ainevahetuse võtmematerjal. Paljud meie põhitoiduained muudab glükoosiks keha. Glükoos sisaldub veres ning sageli kutsutakse seda veresuhkruks. Dekstroos, mida kutsutakse ka maisisuhkruks, saadakse sünteetiliselt tärklisest. Fruktoos on puuviljasuhkur, maltoos linnasesuhkur, laktoos piimasuhkur. Sahharoos on rafineeritud suhkur, mida saadakse suhkrupeedist või suhkruroost. Glükoos on alati olnud inimese veres oluline element. Sahharoosisõltuvus on midagi uut inimlooma ajaloos. Inimesed kasutavad sõna "suhkur" kahe eri aine jaoks, mis on üksteisest tegelikult liiga erinevad, et neid identseks pidada. Neil on erinev keemiline struktuur ja nad mõjutavad keha üsna erinevalt. See loobki segadust. Suhkruturustajatelt kuuleme veel ühte udujuttu. Meile räägitakse, kui tähtis on suhkur inimese kehas, kuidas selle ainevahetus produtseerib soojust jne

Keemia → Keemia
23 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Brasiilia riigi ülevaade

Nii rannikuvetes kui sisemaa jõgedes elab palju isesuguseid kalu; mõned liigid on söödavad, teised jälle väga ohtlikud. Majandus Sisemajanduse kogutoodangult on Brasiilia 8. kohal maailmas. Brasiilia on G20, Mercosoli ja Lõuna-Ameerika Riikide Liidu asutajaliige. Ta on ka üks BRICi riikidest. Brasiilial on suured nafta- ja maagaasivarud. Ta on naftatoodangult 15. riik maailmas ja suurim etanoolitootja. Etanooli toodetakse suhkruroost ja kasutatakse autokütusena. Toodetavast elektrienergiast moodustab 83% hüdroenergia. Itaipu HEJ on maailma suurim toimiv hüdroelektrijaam (14 GW). Brasiilia ainuke tuumaelektrijaam on kahe reaktoriga Angra TEJ, mis toodab 4% riigi elektrienergiast. Brasiilia on Eesti järel maailmas teine põlevkivitoodangult. Väliskaubandus Olulisimate ekspordiartiklitena veetakse Brasiiliast lennukiosi USA-sse ning sojauba, suhkrut ja kohvi Hollandisse

Geograafia → Geograafia
11 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Energiamajandus

energia. 41)Millised majandusharud on kõige suuremad elektritarbijad maailmas?miks? Kaubandusharu- toiduainete töötlemine ja edasimüük kulutab 3 korad rohkem energiat kui toidu tootmine ise. Rasketööstus- sest need masinad, mida kasutatakse vajavad palju energiat töötamiseks. 42)Paljudes riikides kasutatakse soojus- ja elektrienergia tootmiseks biomassi energiat. Mida selleks ja kus kasutatakse? Eestis on selleks eelkõige võsa(hakkepuit) ja pilliroog. Brasiilias valmistatakse suhkruroost metanooli autokütuseks. Aafrika riikides kasutatakse kütusena loomasõnnikust saadavat biogaasi(metaani). USAs on elektrijaam, mis töötab kalkunisõnnikul. 43)Kuidas on võimalik energiat säästa? Vähem tarbida (: (:

Geograafia → Geograafia
80 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Apelsiniõli

· Kosmeetika toodete ja jookide lõhnastamiseks · Lõdvestav ja rahutunnet tekitav · Ergutab maksa ja pankrease tegevust. · Termiitide ja sipelgate tõrje · Ravimitööstuses · Bioloogiliselt hästi lagunev Erakordselt tõhus puhastusvõime saavutatakse apelsini terpeeni (apelsinikoorest saadud eeterliku õli koostisaine) ja sahhariidsete pindaktiivsete ainete (tooraine saadakse kartulist, maisist või suhkruroost, suhkrupeedist, kookos- ja palmiõlist) kombinatsioonist. Alkohol ja rohuekstraktid (palderjanijuur, humala- ja kummeliõied, melissilehed ja kreeka pähkli koored) suurendavad vahendi säilivust. Hoiatus · Allaneelamisel võib vahend tekitada kopsukahjustusi (sisaldab terpeeni) · Ei ole ravim ning ei asenda traditsioonilisi ravimeid · Ei ole soovitatav kasutada enne päevitamist · Ei ole soovitatav kasutada allergilise naha korral · Konsentreeritud

Keemia → Keemia
34 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun