Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"suhkrusisalduse" - 66 õppematerjali

thumbnail
6
pptx

Siider

Kõige rohkem energiat annavad magusad ja suurema alkoholisisaldusega siidrid, kuid sellist kombinatsiooni tuleb ette üsna harva. Toormaterjal, peamiselt õunad purustatakse püreetaoliseks seguks, mis jäetakse umbes ööpäevaks sooja. Seejärel pressitakse püreest mahl, mida mitu korda filtreeritakse. Et saada tarbijale meelepäraseid maitsevarjundeid, segatakse tööstuslikul tootmisel eri õunasortide mahlu. Siidri toorainele (õunamahlale) esitatakse kindlaid nõudmisi suhkrusisalduse, parkainerohkuse, kiudainekülluse ning orgaaniliste hapete hulga suhtes, sest nendest oleneb oluliselt joogi maitse. Suhkrusisaldus määrab siidri kanguse, sest pärmid kääritavad suhkru alkoholiks. Käärimisel eralduv süsihappegaas lahustub osaliselt joogis. Klassikaline siider laagerdub pärast käärimist tammevaatides, tööstusliku suurtootmise ajastul on hakatud eelistama terastanke. Naturaalne siider on

Kategooriata →
11 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Bioloogia kordamine koolieksami küsimused

.......................................................................................................................... ........................................................................................................................................... ........................................................................................................................................... 12. Kummal joonise poolel on kujutatud veresuhkru sisalduse regulatsiooni madala suhkrusisalduse korral? Kirjutage vastavat joonist tähistav täht lahtrisse. Selgitage oma valikut, kasutades oma bioloogiateadmisi. 3p Regulatsioon madala suhkrusisalduse korral Selgitus: ............................................................................................................................ ......................................................................................................

Bioloogia → Bioloogia
160 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Destileerimata joogid

Vedelikke. Tuntuim on Sangria Valmistamise piirkonna alusel liigitatakse Vana Maailma veivid ­ Euroopa, Põhja-Aafrika, lähis-Ida, Kesk-Aasia Uue Maailma veinid ­ USA; Argentiina, Tsili, Lõuna-Aafrika, Austraalia. Uus-Meremaa Kvaliteedi alusel liigitatakse - kvaliteetveinid - lauaveinid PUUVILJA-MARJAVEINID Saadakse puuviljade ja marjade(peale viinamarja= mahla alkohoolsel käärimisel. Hapumatele mahladele lisatakse happesuse vähendamiseks vett., suhkrusisalduse suurendamiseks lisatakse suhkrut. Liigitatakse Tooraine alusel ­ millest tuleneb nende nimi Tehnoloogia alusel ­ naturaalsed, kangendatud, mee.- ja gaseeritud veinid Naturaalsed saadakse tooraine loomulikul käärimisel, sisaldava alkoholi kuni 15%. KANGENDATUD ­osaliselr käärinud mahlale rektifiotseeritud piirituse lisamisega. Alkoholisisaldus 16...18% Meeveinid ­ suhkru asemele mett Gaseeritud ­ naturaalse veini või kääritatud mahla kunstlikul küllastamisel süsihappegaasiga

Toit → Toitumisõpetus
23 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Mesi

Mee tarbimine Eestis • Eesti elanikest tarvitas 2010. aastal 47% mett ebaregulaarselt. 40% kasutas mett vähemalt korra nädalas ning 13% iga päev. Meetarbimine on kasvanud: 2000. aastal ei pruukinud mett viiendik eestimaalastest, 2005. aastal 13%, 2010 aga vaid 5%. Antibakteriaalne toime • Mee antibakteriaalset toimet on kerge testida ja seda bioloogilist aktiivsust on mee juures arvatavasti kõige enam uuritud. Tavalise mee antibakteriaalset toimet selgitatakse kõrge suhkrusisalduse ja happelisusega (pH on vahemikus 3,5–5,0). • Hiljutised uuringud on aga näidanud, et kõige suurema tähtsusega bakterite vastu võitlemisel on defense-1-nimelisel valgul, mis on osa mesilaste enda immuunsüsteemist ja mida nad lisavad meele. Aitäh kuulamast!

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
22
ppt

Nikotiin

Avastamine ja saamine Biosüntees toimub juurtes, koguneb lehtedele Kogutakse lehtedelt Tehakse nt. sigarette Keemilised omadused Lahustub kergesti vees Reageerib hapnikuga (nikotiinhape) Põleb hästi Füüsikalised omadused Molekulmass: 162.23 g/mol Tihedus: 1.01 g/ml Sulamistemperatuur: -79 °C Keemistemperatuur: 247 °C (laguneb) Isesüttimistemperatuur: 240 °C Õlitaoline värvuseta mõru vedelik Füsioloogilised omadused Tubakasõltuvus Näljatunne väheneb Vere suhkrusisalduse tõus Südame löögisagedus tõuseb Kopsude töövõime langemine Hapete ja leeliste tasakaalu muutumine Adrenaliini ja noradrenaliini suurem eritamine Huvitavad faktid Kasutatakse mitmetes putukamürkides Ainuüksi 50 mg süstimine verre tapaks inimese Mõned kantserogeensed efektid Üks sigarett - 0,3...1,5 mg nikotiini Väga laiaulatuslikult mõjuv mürk organismis Kasutatud materjalid Tekst: http://kodu.ut.ee/~pedaste/tubakas/nikotiin.html http://et.wikipedia

Keemia → Keemia
26 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Mida süüa pärast trenni

Kiire taastumine pärast pingutavat treeningut on võimalik vaid õige toitumise ja vedelikukao likvideerimise korral. Vähemalt kaks tundi enne ja pärast esimese tunni möödumist treeningust on soovitatav süüa madala glükeemilise indeksiga (GI) toiduaineid. Need ei põhjusta vere glükoositaseme kõikumist, energia vabaneb aeglasemalt ning täiskõhutunne püsib kauem. Toidust vabanev glükoos hakkab verre jõudma just siis, kui organism seda kõige rohkem vajab. Nii on võimalik vere suhkrusisalduse langust edasi lükata ja seeläbi parandada vastupidavust. Trennijärgseks kiireks taastumiseks aga peaks eelistama keskmise ja kõrge GI-ga toiduaineid. Glükogeenivarude kõige kiirem taastumine toimub kahe esimese trennijärgse tunni jooksul. Siis tuleks tarbida 50­60 grammi süsivesikuid tunnis, seega umbes 100 grammi. Lihaste energiavarud taastuvad kõige kiiremini, kui tarbida 1­1,2 g süsivesikuid kehakaalu iga kilo kohta tunnis koormusjärgse esimese nelja tunni vältel.

Bioloogia → Bioloogia
17 allalaadimist
thumbnail
23
docx

Veinid

Rakvere Ametikool Mirjam-Marleen Kond MT11 VEINID Referaat Juhendaja:Terje Tiimus Rakvere 2014 SISUKORD Vein (ladina keeles vinum 'vein') on marja- või puuviljamahla kääritamisel saadud alkohoolne jook. Veini tehakse peamiselt viinamarjadest. Veini valmistamiseks on kasutatud ka teisi vilju, Eestis näiteks õunu või sõstraid. Veini alkoholisisaldus jääb vahemikku 7-15%. Maitse järgi liigitatakse veine kolme rühma: kuivad, poolkuivad ja magusad veinid. Värvi järgi jaotuvad veinid punasteks, roosadeks ja valgeteks. Liigitatakse ka marjasordi järgi, suhkrusisalduse põhjal või kasvukoha pinnase kvaliteedi alusel. Kõige laiahaardelisem on veinipiirkondade jagunemine Uue Maailma ja Vana Maailma veinideks. Oma töös toon välja olulise, mis on seotud veinidega. Veinide valmistamise, viinamarjasordid, veinide liigitamise, veinipiirkonnad jms. 1. VEINI VALMISTAMINE Veini valmistam...

Toit → Joogiõpetus
20 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Füüsikalis-keemiliste tegurite mõju mikroorganismide kasvule

Tulemuste järgi võib öelda, et antud mikroorganismide hulgas pole halofiile, kuid iga mikroorganismi tüvi talub soolasisaldust erinevalt. Suhkrusisaldus: Nii vaatluse tulemused kui ka optiliste tiheduste väärtused näitasid, et uuritud kultuuride kasvu sõltuvus suhkrusisaldusest oli erinev. Seda iseloomustab järgmine graafik: Graafikult võib näha, et nii Pseudomonas kui Bacillus eelistasid suhkruta keskkonda ning nende kasv vähenes suhkrusisalduse kasvades järsult. 40% suhkrulahuses Pseudomonas ei kasvanud üldse ning Bacillus kasvas äärmiselt vähe. Saccharomyces cerevisae kasv oli 20%-ses suhkrulahuses kiirem kui 0%-ses lahuses, seega võib teda pidada osmofiiliks. Samas suhkrusisalduse kasvades 40 %-ni Saccharomycese kasv vähenes uuesti. Temperatuuri mõju: Vaatluse tulemusena võib öelda, et kõik kolm uuritavat kultuuri (2 bakterikultuuri ja 1 pärmikultuur) eelistasid kasvamiseks sama temperatuuri.

Bioloogia → Biotehnoloogia
11 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Suhkruhaigus

II tüüpi suhkruhaigus kahjustab eriti suuri veresooni, soodustades nende lupjumist ning kõrge vererõhu ja südamehaiguste teket. Kui veresuhkur on pikka aega normist kõrgem, siis seda suurema tõenäosusega arenevad suhkruhaiguse hilistüsistused. Nendeks on närvitundlikkuse häired ja veresoonte muutused kogu organismis. Tänapäeval on saanud selgeks, ei ainus viis vältida hilistüsistuste teket on hoida suhkruhaigete veresuhkur madalal tasemel. Diagnoos põhineb vere suhkrusisalduse määramisel kapillaar ­ ( sõrmeotsa ) või veeniverest. Diabeeti on võimalik diagnoosida juhul, kui veresuhkur on tühja kõhuga 2 korda järjest >6,7 mg/dl (mmol/l ) või kui juhuslikult pärast sööki võetud vereanalüüsis on glükoosisisaldus >11,0 mg/dl. Ebaselgetel juhtudel tehakse suhkrukoormustest. Diabeedi hilistüsistused (veresoonte kahjustusest põhjustatud infarkt, insult, gangreen, nägemise kaotus, neerupuudulikkus) võivad tekkida aastatepikkuse haiguse järel

Bioloogia → Bioloogia
12 allalaadimist
thumbnail
17
pptx

Vein

Viinamarjasorid Veini tegemisel kasutatakse praktiliselt vaid Vitis vinifera liigi viinamarju. Sellest liigist on aretatud üle 4000 sordi. Mõned kõige levinumad viinamarjasordid on: v Chardonnay v Pinot Noir v Cabernet Sauvignon Veinide liigitus Maitse järgi liigitatakse veine kolme rühma: kuivad, poolkuivad ja magusad veinid. Värvi järgi jaotuvad veinid punasteks, roosadeks ja valgeteks. Liigitatakse ka marjasordi järgi, suhkrusisalduse põhjal või kasvukoha pinnase kvaliteedi alusel. Veini ajalugu Veini ajalugu ulatub väga kaugele ­ arvatakse, et veini avastati juba 8000 aastat tagasi. Legend Legendi järgi pandi perenaise savipotti paar peotäit metsikuid viinamarju, kuid need ununesid sinna mitmeks päevaks. Kui perenaisel savipotti toimetuste jaoks vaja läks, siis olevat ta seal olnud mahlaga janu kustutanud. Mahl polnud küll suurem asi, kuid tuju tõusis. Nii olevat sündinud esimene vein.

Toit → Joogiõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Diabeet

haigestunute kasvu kõige rohkem just majanduslikult produktiivses eas (vanuses 20...44 ja 45...64 eluaastat). Isegi, kui me ise ei haigestu diabeeti, on väga oluline tunda selle sümptomeid, eriti veel meil, kes me õpime kosmeetikuteks ja teeme klientidele pediküüri. 3 DIABEET Diabeet ehk suhkurtõbi on krooniline haigus, millele on iseloomulik vere suhkrusisalduse pikaajaline püsimine normist kõrgemal tasemel ning häired süsivesiku-, rasva- ja valguainevahetuses. Diabeedi tekke põhjus on kõhunäärme rakkude poolt toodetava, eluks hädavajaliku hormooni ­ insuliini ­ eritumise häired. Insuliin aitab organismi rakkudel omastada veres ringlevat glükoosi, mis on rakkude elutegevuseks oluline energiaallikas. Organism saab energiat peamiselt süsivesikutest. Neid sisaldavad paljud

Meditsiin → Tervis
23 allalaadimist
thumbnail
3
odt

DIABEET

normaalset insuliinieritust. Diabeetik vajab basaalinsuliini, mis katab insuliini vajaduse öösel ja söögikordade vahel. Toidukordade eel süstitakse kiiretoimelist insuliini, mille ülesandeks on talletada toidust saadavad toitained ning vältida liigset veresuhkru tõusu peale sööki. Lisaks insuliinravile on vajalik täpselt järgida oma toitumist. Toidukoguste hindamine ja planeerimine söögikordade kaupa (eriti süsivesikute arvestamine) ning vere suhkrusisalduse mõõtmine aitavad diabeetikul leida just temale sobivad insuliiniannused. Liikumine ning aktiivsed eluviisid, mis tugevdavad insuliini toimet ning langetavad veresuhkrut, on suhkruhaige elus sama tähtsad kui insuliin. 1.1.1.4Mida saan ise ära teha I-tüüpi diabeeti ei ole tänase päeva teadmiste kohaselt võimalik välja ravida, küll aga on võimalik diabeediga elada, seda hästi kompenseerides. Diabeeti põdevad lapsed saavad elada

Meditsiin → Meditsiin
5 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Ravimtaimede lühendatud konspekt

ära hoida neerukivide tekkimist, tugevdab kõhunäärme talitust. Jõhvikamahl ka koos meega on hea angiini ja bronhiidi ravim. * Mustikas; Droog ­ viljad ja lehed. Toime eripära ­ viljades leiduvate ühendite ja suure tanniinide sisalduse koosmõju tõttu seedetegevust korrastav ja põletikuvastane. Mustikalehtedel on väga iseloomulik toimete kombinatsioon, mida pole teistel meie ravimtaimedel leitud. Marjadega sarnane toime on lehtedel nõrgem, kuid lisaks aitavad reguleerida vere suhkrusisalduse taset. Mustikad võivad suurendada nägemisteravust ja omavad vähivastast toimet. Kasutamisvõimalused ­ marju saab kasutada vesitõmmisena. Värskeid marju, hoidiseid, jooki, kisselli ja kompotti soovitatakse kõhuhädade puhul. Lehtedest valmistatud vesitõmmist juuakse vere suhkrusisalduse reguleerimiseks. * Paakspuu Droog ­ Koor (kogutakse varakevadel enne lehtimist). Põhitoime ­ kõhtu lahtistav. Kergendab roojamist hemorroidide korral ja pärast kirurgilisi operatsioone

Metsandus → Metsakasvatus
64 allalaadimist
thumbnail
33
pptx

Kopsuvähk, melanoom, diabeet

SÜMPTOMID EHK AVALDUMINE Kui insuliini on organismis vähe, jääb verre liiga palju suhkrut Liigne suhkur eritub neerude kaudu uriiniga, viies kaasa vedelikku Uriinikogused suurenevad, tekibpidev janutunne ning kaalulangus. Lisaks võib esineda väsimust, nõrkust, koormustaluvuse langust, suurenenud söögiisu ning naha sügelust. Haavad paranevad aeglaselt ning öösiti tekivad säärelihaste krambid DIAGNOOSIMINE Diabeedi diagnoosimine põhineb tüüpiliste sümptomite alusel ja vere suhkrusisalduse määramisel sõrmeotsa või veeniverest. Uriinianalüüs Kui diabeet on kestnud kaua, jälgitakse regulaarselt silmade tervist ja neerude tööd, et võimalikult kiiresti diagnoosida suhkruhaigusest tingitud kahjustus teistes elundites. RAVIVÕIMALUSED Vajalik on eluaegne asendusravi iga päev insuliini süstides. Insuliiniasendusravi püüab jäljendada normaalset insuliinieritust. o Diabeetik vajab põhi ehk fooninsuliini, mis katab vajaduse insuliini järele öösel

Bioloogia → Bioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kuidas ainevahetust turgutada

Trenn ja söök Toidus peaks süsivesikuid olema 55-60%, proteiine 10-15%, rasva mitte rohkem kui 30%. Peale selle peaks eine sisaldama organismile vajalikke vitamiine, kiud- ja mineraalaineid. Kasulik on süüa 5-6 korda päevas. Päevase energiahulga peaks jagama: hommikusöök 25%, oode 10%, lõunasöök 30%, oode 10%, õhtusöök 25%. Hommikune treening ei tohiks olla liiga raske ega kesta pikalt, sest trenni eesmärk ei ole organismi nõrgendada ja n-ö tühjaks tõmmata, vaid üleliigseid rasvu põletada. Hommikuse treeningu sobiv kestus on 20-60 minutit. Intensiivse treeningu puhul piisab 20 minutist. Enne varahommikust treeningut on soovitav juua üks või kaks klaasi vett või veega lahjendatud mahla, ka gaasita mineraalvesi on hea. Kui lõuna on olnud väga kerge, on oht, et tunned end treeningus nõrga ja väsinuna. Kui nii, siis tuleks umbes pool tundi enne treeningut süüa üks banaan, energiabatoon või juua mahla, ...

Sport → Kehaline kasvatus
20 allalaadimist
thumbnail
3
pdf

Joogikaart ja selle koostamine

punaste veinide vahel; 6. Dessertveinid; 7. Piiritusjoogid: a. Viin, dzinn ­ võib olla ka enne valgeid veine, b. Rumm, viski ­ ka aperatiividena, c. Konjakid ja brändid, d. Liköörid; 8. Õlu; 9. kokteilid, segujoogid; 10. alkoholivabad joogid (karastusjoogid, mahlad, mineraal-ja lauaveed) 11. soojad (kuumad) joogid (tee, kohv, kohvijoogid, kakao). Rikkaliku veinikaardi koostamisel liigitatakse veine värvuse, kanguse, suhkrusisalduse, tehnoloogia, valmistamismaade ja kvaliteeditaseme järgi. Erinevate maade veinid paigutatakse omakorda kvaliteeditaseme järgi: kvaliteetsemates lihtsamateni. Veel pakutakse meie restoranides paljude teiste veiniriikide veine. Veinikaardis peavad veinid olema kirjeldatud selgelt, täpselt ja kirjeldus peab vastama tegelikkusele. Veinikaart peab olema kujundatud nii, et see ärataks klientides huvi ja soovi proovide veine. Veinide nimed peavad olema täpselt välja kirjutatud.

Toit → Joogiõpetus
39 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Alkohol ja alkoholi alaliigid

Veini tegemisel kasutatakse praktiliselt vaid Vitis vinifera liigi viinamarju. Sellest liigist on aretatud üle 4000 sordi. Veinitööstuse seisukohast on olulised umbes 50 viinamarjasorti. Sordid erinevad üksteisest marjade värvi, suuruse, kuju, mahla koostise, valmimisaja ja haiguskindluse poolest. Maitse järgi liigitatakse veine kolme rühma: kuivad, poolkuivad ja magusad veinid. Värvi järgi jaotuvad veinid punasteks, roosadeks ja valgeteks. Liigitatakse ka marjasordi järgi, suhkrusisalduse põhjal või kasvukoha pinnase kvaliteedi alusel. Lisaks on kasutatakse veini valmistamisel mitmesuguseid, tihti piirkondlikest iseärasustest tingitud spetsiifilisi tehnoloogiaid, mille tulemuseks on näiteks portveinid, vahuveinid, serrid, burgunderid jt.

Keemia → Keemia
28 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Nektari mahlad

kohta kuni 100 grammi. Sidruni- ja laimimahlale ning punase-, valge- ja mustasõstramahlale võib lisada suhkruid ja suhkrutooteid liitri mahla kohta kuni 200 grammi. Eestis müüdavad mahlad on valdavalt magustamata mahlad.Nektari valmistamisel lisatakse suhkrut või looduslikku mett kuni 20 protsenti liitri valmistoote kohta.Osast puuviljadest (nt aprikoosidest, mangost, banaanidest, õuntest, pirnidest, virsikutest, ananassidest) võib nende looduslikult kõrge suhkrusisalduse korral nektareid valmistada suhkrut või looduslikku mett lisamata.Mahlajook ei kuulu mahlatoodete alla ja selle mahlasisaldus ei ole piiritletud. Mõni mahlajook sarnaneb karastusjoogile ja võib sisaldada toiduvärve ning säilitusaineid. Tetrapakki pakendatud mahlajoogid säilitusaineid tavaliselt ei sisalda.Mahla ostmisel poest tuleks tingimata tähelepanu pöörata, kui palju on sellele lisatud suhkrut, sest magusatest

Toit → Joogiõpetus
20 allalaadimist
thumbnail
26
pptx

Endokriinnäärmed e. sisenõrenäärmed

sünteesimine veres olevast glükoosist, c) vähendab vere suhkrusisaldust d) soodustab rasvhapete oksüdatsiooni, e) vähendab fosfaatide ja kaaliumi sisaldust veres. Diabeet e. suhkrutõbi Insuliini produtseerimise häired: Hüpofunktsioon (diabetes mellitus)- diabeet- insuliini vähene produtseerimisvõime, lagunemine insulinaasi toimel, blokeerimine plasmavalkude poolt. Hüperfunktsioon- avaldub vere suhkrusisalduse vähenemises (hüpoglükeemia), esineb harva. Neerupealised e. suprarenaalnäärmed Näärmete massist moodustab 30-40% säsi Säsisubstantsis produtseeritakse adrenaliini ja noradrenaliini- organismis võivad esineda nii vabalt kui seotult; kantakse kudedesse verega Eritub verre hirmu, ehmatuse, viha korral Adrenaliin Adrenaliini sekretsiooni intensiivistumine suurendab vere suhkrusisaldust,

Bioloogia → Füsioloogia
11 allalaadimist
thumbnail
3
rtf

Mõisted pagar-kondiitrile

Rukkitaigen - rukkijahust valmistatud taigen, mida iseloomustab suur viskoossus ja vähene elastsus. Saialäige - saiadele ja pirukatele ilusa läike andmiseks mõeldud spetsiaalne lahus. Streisel - jahust, suhkrust ja rasvainest ( vahekorras 1: 1 : 0,5 ) käte vahel hõõrutud puru, mida kasutatakse kookide ja plaadisaiade katteks. Suhkrustatud keet - keet, mis suhkrustatakse jahu või linnaste või ensüümide või ensüümipreparaatide toimel maksimaalse suhkrusisalduse saavutamiseks. Sukaad - suhkrusiirupis töödeldud tsitruseliste koored (värviline osa). Taigen - jahu, vee, pärmi, eeltaigna või juuretise ning lisatooraine segamisel ja käärimisel saadud pooltoode, mis on valmistatud retsepti ja tehnoloogilise juhendi kohaselt. Taigna allalöömine - nisutaigna korduv lühiajaline segamine käärimise ajal, et eralduksid käärimisproduktid ja paraneksid taigna füüsikalised omadused ning struktuur.

Toit → Kokandus
78 allalaadimist
thumbnail
3
docx

KT tehnoloogia: suhkruline pooltoode, kreemid

Kordamisküsimused: suhkruline pooltoode, kreemid 1. Kuidas valmistatakse immutussiirupit? 1:1 Suhkur ja vesi keema, 100-105°C, 5-10 minutit. Keedetakse kaane all, et vesi ära ei aurustuks. Jahutada 20°Cni. 2. Nimeta järgmiste suhkrusiirupite keemistemperatuur ja milline on suhkrusisalduse tunnus proov. · immutussiirup ­ 101,8 °C, suhkrusisaldus 50% · piimasiirup ­ 104-105°C, suhkrusisaldus 66-69%, veniv, paksem siirup. · sarlottsiirup ­ 104-105°C, suhkrusisaldus 66-69% · kondenspiimasiirup võikreemile ­ 107,4°C, 75%, keskmine niit · invertsiirup ­ 105,3°C, 70%, peenike niit · trühvlipuru siirup - 117°C, 86-88%, nõrk kuul · munavalgekreemisiirup ­ 118-120°C, 88-89% · sefiir - 120°C, 88-89% · suflee - 120°C, 88-89%

Toit → Pagaritoodetet tehnoloogia ja...
34 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Kahjulikud lisaained ning koostisosad toidus ning nende vältimine

Sünteetilised suhkruasendajad on väga magusad, kuid vähe või üldse mitte energiat sisaldavad tehislikud ained. Maailma Tervishoiuorganisatsiooni kampaania “suhkur on valge surm” kohta on organisatsioon nüüd ise tunnistanud, et see oli eksimus. Magusainetega toitude puhul on probleemiks see, et need ei leevenda nii kiiresti näljatunnet kui suhkrut sisaldavad tooted (üks näljatunnet reguleeriv asjaolu on vere suhkrusisalduse tõus) ning seetõttu süüakse neid rohkem. Tulemusena saadakse lõppkokkuvõttes isegi rohkem energiat kui suhkruga tooteid süües. Akrüülamiide kasutakse laialdaselt teaduses ja tööstuses. On avastatud aga, et akrüülamiidid tekivad ka teatud toiduainetes, valmistamise kõrvalproduktidena. Akrüülamiidide ohtlikkus tuleneb nende kahest erilisest omadusest. Esimene omadus on see, et nad tekivad imelihtsalt-

Keemia → Keemia
11 allalaadimist
thumbnail
42
odt

Uurimistöö - Diabeet

insuliini. Teatud aja jooksul lõpetab pankreas insuliini tootmise täielikult. Sellisesse diabeeti haigestuvad enamasti lapsed, kuid vahel ka kuni 40- aastased täiskasvanud.1 1 Riina Shor, "Teie laps ja suhkrudiabeet", ISBN, 2005 4 2. Haiguse olemus Diabeet ehk suhkurtõbi on krooniline haigus, millele oniseloomulik vere suhkrusisalduse pikaajaline püsimine normist kõrgemal tasemel ning häired süsivesiku-, rasva- ja valguainevahetuses. Diabeedi tekke põhjus on kõhunäärme rakkude poolt toodetava, eluks hädavajaliku hormooni ­ insuliini ­ eritumise häired. Insuliin aitab organismi rakkudel omastada veres ringlevat glükoosi, mis on rakkude elutegevuseks oluline energiaallikas. Organism saab energiat peamiselt süsivesikutest. Neid

Bioloogia → Bioloogia
119 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Areng ja õppimine, artikli analüüs

Ülekaalulisus on haigus, mis on otseselt põhjustatud energeetilise tasakaalu häirumisest – kui energia tarbimine ületab energia kulu, on tulemuseks liigne kehakaal. Üldiselt võib ülekaalulisuse etioloogilised tegurid jagada kolmeks: geneetilised, individuaalsed ning keskkonna/sotsiaalsed tegurid. Ülekaalulisust soodustavate teguritena võib välja tuua portsjonite suurenemise (söögikohtades, toidupoodides), magusainetega karastusjookide tarbimise tõusu, toitude rasva-, valgu- ja suhkrusisalduse tõusu ning samas kiudainete sisalduse vähenemise. ( viide: http://dspace.utlib.ee/dspace/handle/10062/30757) Ülekaalulisuse tagajärjed Ülekaalulisusega seotud terviseprobleemid lastel hõlmavad peaaegu kõiki organsüsteeme. Ülekaalulisus suurendab märkimisväärselt astma tekkimise riski, mille põdemine võib viia füüsilise aktiivsuse vähenemisele ja seeläbi omakorda ülekaalu süvenemisele lisaks on suurem risk uneapnoe tekkele mis

Pedagoogika → Areng ja õppimine
13 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Diabeet ehk suhkruhaigus

Mis on diabeet? Diabeet ehk suhkurtõbi (inimkeeli ka suhkruhaigus) on mitmesugustel põhjustel tekkiv energiaainevahetushäire, millele on iseloomulik pikka aega kõrgel tasemel püsiv vere suhkrusisaldus ja häired süsivesikute -, rasva ja valguainevahetuses. Diabeet on tingitud kas insuliini vähesusest või insuliini toime nõrgenemisest või neist mõlemast. Diabeedi avastamine põhineb nii sümptomitel (suurenenud uriinieritus, janu, kehakaalu langus ja korduvad põletikud) kui ka vere suhkrusisalduse mõõtmisel. Eestis on u. 38000 diabeetikut ja u. 10000 diagnoosimata. Eristatakse 1. tüüpi e. insuliinsõltuvat ja 2. tüüpi e. insuliinsõltumatut diabeeti. Veresuhkur Veresuhkur peale Diagnoosimine söömata sööki Normaalne 6,0 mmol/l < 7,8 mmol/l Glükoosi taluvuse häire < 7,0 mmol/l 7,8-11,0 mmol/l (IGT)

Toit → Toitumisõpetus
11 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Karastusjookidest

teadlased kahtlustavad, et ta võib põhjustada vähktõbe. Karamellvärv kujutab endast põletatud suhkrut, mis on kantserogeenne. Hiirtel tehtud katsetega on tõestatud karamellvärvi pärssivat mõju immuunsüsteemile. Õnneks immuunsüsteemi pärssiv mõju kaob, kui joogi seedimine lõpeb. Bensoaadid tekitavad allergiat. Koolajoogid võivad põhjustada migreeni. Veel on karastusjoogid kahjulikud suure suhkrusisalduse poolest. Klaasitäis karastusjooki sisaldab kuni 11 teelusikatäit suhkrut. Suhkru seedimine sunnib organismi kaotama kaltsiumit ja teisi olulisi mineraale, luues eeldused osteoporoosiks, artriidiks ja diabeediks. Suhkur tõstab vere suhkrutaset, pärsib insuliini tootmist ja omastamist ning kurnab pankreast. Harvardi ülikooli teadlased tõestasid hiljuti ohtra rafineeritud suhkru ja tärklise tarbimise seost diabeediga. Maailma Tervishoiuorganisatsiooni (WTO)

Bioloogia → Bioloogia
7 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Joogid

Vedelikke. Tuntuim on Sangria Valmistamise piirkonna alusel liigitatakse Vana Maailma veivid ­ Euroopa, Põhja-Aafrika, lähis-Ida, Kesk-Aasia Uue Maailma veinid ­ USA; Argentiina, Tsili, Lõuna-Aafrika, Austraalia. Uus-Meremaa Kvaliteedi alusel liigitatakse - kvaliteetveinid - lauaveinid PUUVILJA-MARJAVEINID Saadakse puuviljade ja marjade(peale viinamarja= mahla alkohoolsel käärimisel. Hapumatele mahladele lisatakse happesuse vähendamiseks vett., suhkrusisalduse suurendamiseks lisatakse suhkrut. Liigitatakse Tooraine alusel ­ millest tuleneb nende nimi Tehnoloogia alusel ­ naturaalsed, kangendatud, mee.- ja gaseeritud veinid Naturaalsed saadakse tooraine loomulikul käärimisel, sisaldava alkoholi kuni 15%. KANGENDATUD ­osaliselr käärinud mahlale rektifiotseeritud piirituse lisamisega. Alkoholisisaldus 16...18% Meeveinid ­ suhkru asemele mett Gaseeritud ­ naturaalse veini või kääritatud mahla kunstlikul küllastamisel süsihappegaasiga.

Toit → Joogiõpetus
29 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Diabeet ehk suhkurtõbi

suhkurtõve teket tunduval määral edasi lükata ning juba olemasoleva suhkurtõve ja veresoonkonna aterosklerootiliste haiguste arengut pidurdada. Selleks tuleb olla kehaliselt aktiivne, säilitada normaalne kehakaal, rasvumise korral püüelda kas või ühe kilo kaupa normaalkaalu poole. Ka liialdused toidulaua taga jäägu magusateks minevikumälestusteks. Diabeedi avastamine põhineb nii sümptomitel (suurenenud uriinieritus, janu, kehakaalu langus ja korduvad põletikud) kui ka vere suhkrusisalduse mõõtmisel. Eestis on u. 38000 diabeetikut ja u. 10000 diagnoosimata. Diabeeti põdevate inimeste arv kasvab pidevalt ja arvatakse, et 10 aastaga e. aastaks 2010 diabeetikute arv maailmas kahekordistub. Oluline on märkida diabeedi ennetamise tähtsust ja diabeetikutel hilistüsistuste vältimise olulisust. Ainult õigeaegse koolituse, abivahendite ja ravimite tagamisega ja toimetulekuõpetusega on võimalik säilitada diabeetikute elu- ja töövõimet.

Meditsiin → Meditsiin
6 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Alkohoolse joogide liigitus, destileeritud joogid, destileerimata joogid, õlu.

Vedelikke. Tuntuim on Sangria Valmistamise piirkonna alusel liigitatakse Vana Maailma veivid ­ Euroopa, Põhja-Aafrika, lähis-Ida, Kesk-Aasia Uue Maailma veinid ­ USA; Argentiina, Tsili, Lõuna-Aafrika, Austraalia. Uus-Meremaa Kvaliteedi alusel liigitatakse - kvaliteetveinid - lauaveinid PUUVILJA-MARJAVEINID Saadakse puuviljade ja marjade(peale viinamarja= mahla alkohoolsel käärimisel. Hapumatele mahladele lisatakse happesuse vähendamiseks vett., suhkrusisalduse suurendamiseks lisatakse suhkrut. Liigitatakse Tooraine alusel ­ millest tuleneb nende nimi Tehnoloogia alusel ­ naturaalsed, kangendatud, mee.- ja gaseeritud veinid Naturaalsed saadakse tooraine loomulikul käärimisel, sisaldava alkoholi kuni 15%. KANGENDATUD ­osaliselr käärinud mahlale rektifiotseeritud piirituse lisamisega. Alkoholisisaldus 16...18% Meeveinid ­ suhkru asemele mett Gaseeritud ­ naturaalse veini või kääritatud mahla kunstlikul küllastamisel süsihappegaasiga

Toit → Joogiõpetus
60 allalaadimist
thumbnail
21
docx

Rakendusstatistika AGT-1 Word fail

Jaotusseadused tulevad välja näiteks hälbeid tekitavates süstemaatilistes vigades, kus esinevad ühtlane jaotus ja kolmnurkjaotus, ning juhuslikes vigades, kus esineb normaaljaotus. Näide Farmi Piimatööstus on 8 aasta jooksul vähendanud oma toodetes leiduvat lisatud suhkrut. Siiski, lõpmatuseni suhkru sisaldust vähendada ei saa, sest nii ei meeldi inimestele toodete maitse. Oma sortimendist on nad vähese suhkrusisalduse pärast pidanud eemaldama apelsinijogurti, sest kliendid on kurtnud hapu maitse üle. Samas, suhkru sisalduse liigne suurendamine tooks samasuguse pahameele nagu suhkru puudumine ja inimesed taas toodet ei ostaks. Seos suhkru sisalduse ja inimeste tarbimise tõenäosuse vahel on normaaljaotusega. Mingist piirist, kus suhkru sisaldus on tootes liiga väike ja inimesed toodet üldse ei osta, hakkab tarbimine vaikselt suurenema, kuid mitte lineaarselt, sest inimesi, kes eelistavad

Matemaatika → Rakendusstatistika
3 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Siidri ajalugu

Sobib hästi värskete salatitega ja on hea ka 5 koos oliiviõliga salatikastmesse segatult. Samuti täiendab siider hästi pehmete juustude maitset. Magusamad siidrid passivad õunakookidega. [3] 1.7. Siidri energiarikkus ja alkoholisisaldus Siidrijooja saab energiat suhkrust ja alkoholist. Siidri kui joogi energiarikkuse määravad kaks tegurit: suhkur ja alkohol. Võttes aluseks suhkrusisalduse, võib väita, et kõige rohkem annavad kaloreid suhkrurikkad magusad siidrid. Suhkrusisalduselt võiks siidrid tinglikult jaotada kolme rühma: kuivad, mille suhkrusisaldus algab 15 grammist liitris, poolmagusad ­ suhkrusisaldusega alates 25 g/l ­ ja magusad, milles on suhkrut 60 g/l või rohkem. Jaotusi on teisigi, kuid nende põhiolemus jääb sisuliselt samaks. Alkoholiga siidritel on pudelisildile või purgimarkeeringule kantud alati alkoholisisaldust näitav protsent

Toit → Joogiõpetus
33 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Diabetes mellitus

elanikkonnast. Neist 44 miljonit arenenud turumajanduslikes riikides ning 46 tuhat Eestis (4,4 % elanikkonnast). Kõige kõrgem on haigestumus Soomes, kus on umbes 50 uut juhtu 100 000 elaniku kohta aastas. Jaapanis, Koreas ja Hiinas on haigestumus aga kõigest 0,5-2 juhtu 100 000 elaniku kohta aastas. Eestis on vastav näitaja 10-11 juhtu 100 000 elaniku kohta aastas. Tunnused Diabeedi avastamine põhineb nii sümptomitel, kui ka vere suhkrusisalduse mõõtmisel. Sümptomiteks on suurenenud janu, sage urineerimine, püsiv väsimus, söögiisu tõus ja samal ajal kehakaalu langus. II tüüpi diabeedi korral võivad sümptomid vaid osaliselt avalduda. Diagnoosimise hilinemise korral võivad tekkida isutus, iiveldus, oksendamine, üldine nõrkus ja isegi teadvusehäired. Varjatud või kergemate vormide korral võivad haiguse tunnused puududa, kuid haigus on siiski olemas ja vajab kindlasti ravi. I tüüp

Sport → Kehaline kasvatus ja sport
16 allalaadimist
thumbnail
48
ppt

VEIN

veinide kohta, mida on säilitatud vähemalt üheksa kuud alates selle villimisest pudelitesse enne puhastamisprotsessi  Cava puhul on korgi erijooneks Veinide klassifikatsioon neljatipuline täht all suhkrusisalduse järgi: Cava valmistamiseks kasutatakse  kuivad naturaalsed: 1l veini järgmisi viinamarjasorte:  Macabeo kohta lisatud 0g suhkrut  Xarello  kuivad veinid: 1l veini kohta  Parellada lisatud kuni 15g suhkrut  Monatrell  poolkuivad: 1l veini kohta  Järk-järgult asendatakse lisatud 35-50g suhkrut

Toit → Joogiõpetus
18 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Referaat Tervislik toitumine

Võrreldes teiste toitainetega on glükoos kõige kõrgemini omastatav energiaallikas. Glükoos on eriti vajalik ajurakkudele, kus ta on bioloogilise oksüdatsiooni tähtsaimaks substraadiks. Osa toidu süsivesikutest muutub glükogeeniks, mille talletamisega luuakse kiiresti ja kõrgesti käsutatav süsivesikudepoo, kust vajaduse korral organism saab glükoosi. Seoses sellega on glükogeenil suur tähtsus vere suhkrusisalduse reguleerijana. Kõige rohkem glükogeeni leidub maksas (4...5) ja skeleti lihastes (l... 2). Glükogeeni üldvarud inimese organismis moodustavad ligikaudu 500 g, millest üle poole on talletunud lihastes. Kui süsivesikute juurdevool lakkab, siis neist varudest jätkub ainult 12... 18 tunniks. Toiduga saab inimene päevas mitte rohkem kui 10... 15 g glükogeeni, mille allikaks on maks, liha ja käia. Tärklis on kõige tähtsam omastatav polüsahhariid. Võrreldes

Toit → Toitumisõpetus
56 allalaadimist
thumbnail
20
pdf

Kofeiini, nikotiini, etanooli ja tetrahüdrokannabinooli mõju treeningu tulemuslikkusele

Uuringud näitavad, et alkohol võib suurendada vedelikukaotuse ja vigastuste ohtu ning vähendada treeninguks vajalikku veresuhkru taset. Lisaks on suurem tõenäosus lihaskrampide tekkimiseks ning samuti väheneb aeroobne jõudlus, kui ollakse viimase 24 tunni jooksul alkoholi tarvitanud. Maksa glükogeen (talletatud glükoos) toimib energiaallikana füüsilise pingutuse ajal. Alkohol tühjendab maksa glükogeenivarud. Sellele järgneb kiire vere suhkrusisalduse tõus ja seejärel hakkab ühtlaselt langema, sest maksa võime uut glükoosi toota on nõrgenenud. Seega alkohol pärsib taastumisprotsesse organismis.       TETRAHÜDROKANNABINOOL  (THC  )   Kanep (Cannabis sativa) on maailmas laialt levinud. Kanepitaimes on umbes 400 eri kemikaali. Kannabinoididest on tähtsaim narkootiliselt aktiivne delta-9- tetrahüdrokannabinool (THC), mis tekitabki tarvitamisest tingitud psüühika muutusi.

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Patoloogia arvestus

80. Mis on valkdüstroofiad ja iseloomusta neid. Tegemist on valkude ainevahetus häirega. On rakusisesed e parenhümatoossed, rakuvälised e mesenhümaalsed ja segavalkdüstroofiad. 81. Mis on rasvdüstroofiad ja iseloomusta seda. Häiritud on lipiidide ainevahetus. On parenhümatoossed rasvdüstroofiad ja mesenhümaalsed rasvdüstroofiad. 82. Mis on süsivesikdüstroofiad ja iseloomusta seda. Süsivesikute ainevahetuse häire. Hinnatakse tavaliselt vere suhkrusisalduse järgi. On hüpoglükeemia (füsioloogiline, patoloogiline) ja hüperglükeemia (füsioloogiline, patoloogiline). 83. Mis on pigment düstroofiad e pigmentoosid? Iseloomusta. Pigmentainevahetuse patoloogia. Endogeensed (nt melaniin, helmi tuletised), eksogeensed (tätoveering). Melaniin on kaitsepingment. Jaguneb: üldine hüperpigmentatsioon (Addisoni tõbi), kohalik hüperpigmentatsioon (tedretähnid), üldine hüpopigmentatsioon (albinism), kohalik hüpopigmentatsioon (leukodermia)

Meditsiin → Patoloogia
124 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Taimekasvatus

Söödakaalikas Seeme Kerajas Sile peaaegu must Peedi idand ja juurikas a- pung b- idulehed c-iduvars d-idujuur Juurika pea kannab lehekodarikku ja pungi Ta on juurika kõige vähetähtsam osa, kuna ta on madala suhkrusisaldusega ja kõrge kiudainesisaldusega. Juurika kaelaosa on kõige väärtuslikum osa juurikast. Ta on enam-vähem silindri kujuga. Kõrge suhkrusisalduse ja madla kiudaine sisaldusega. Päris juureosa on enam-vähem samasuguse kvaliteediga kui kaela osa. Kaunviljad Nim liblikõielisi kultuure, mille viljad on kaunad ja kauntes paiknevad valgurikkad seemned. Kuuluvad kaheiduleheliste klassi ja liblikõieliste sugukonda. Enamlebinud perekonnad on: 1. Hernes 2. hiirehernes 3. sojauba 4. seahernes 5. lääts 6. tikkerhernes 7. lupiin

Põllumajandus → Teraviljakasvatus
36 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Füüsikalis-keemiliste tegurite mõju mikroorganismide kasvule

0 0.533 0.660 0.445 10 0.250 0.060 0.622 20 0.099 0.037 0.264 suhkur,% 0 0.454 0.755 0.599 20 0.329 0.077 0.840 40 0.076 0.062 1.041 Järeldused: Soola ja suhkrusisaldus: Etteantud või uuritavad preparaadid on madala soola- ja suhkrusisalduse taluvusega. Mida suurem kontsentratsioon, seda väiksem optiline tihedus. Seda tõestavad ka järgmised graafikud Tulemuste järgi võib öelda, et antud mikroorganismide vahel ei ole halofiile. Kuid ikka iga mikroorganismi tüve talub soola sisaldust erinevalt. Pseudomonas sp ,,pruun ,, kasv oli eriti intensiivne, kui sööde ei sisalda NaCl. Mida suurem NaCl kontsentratsioon söödel, seda väiksem Rhodococcuse kasv. Ehhki Pseudomonas sp ,,pruun ,, võib areneda soolases keskkonnas.

Bioloogia → Biotehnoloogia
96 allalaadimist
thumbnail
22
odt

Joogiõpetus

antud vahekordade järgi. Kali on ka käärimise teel saadav alkoholivaba jook, mis on valmistatud punasest rukkilinnastest, suhkrust ja veest. Eestis müügil olevad pudelijoogid ei ole kaljad, vaid on kalja- või linnasemaitselised karastusjoogid. Energiajoogid on vitaminiseeritud, sisaldavad tauriini ja mõjutavad soodsalt ainevahetust ning ergutavad kesknärvisüsteemi (red bull, battery, red energy). Suhkrusisalduse tõttu ei ole soovitavad diabeetikutele ning kofeiinisisalduse tõttu lastele alla 14. eluaastast. Spordijoogid sisaldavad mineraale, mis asendavad higistamisel kaotatud vedelikke ja mineraalsooli (isostar, gatorade). Spordijoogid ei ole karboniseeritud. Jook on naturaalne, seda võib anda ka lastele. Alkoholivaba õlu valmistatakse tavalisel õllevalmistusmeetodil ja alkohol eraldatakse valmis õllest. 2. Alkohoolsed joogid

Toit → Joogiõpetus
28 allalaadimist
thumbnail
15
docx

Veinide referaat

hilisema küpsemisega sorte, jahedamates oludes ning vett halvasti läbilaskval maal viljeldakse varem valmivaid. Tuhandetest tänapäeval tuntud viinamarjasortidest väärivad tõsist tähelepanu kõigest mõnikümmend. Neist omakorda üksikuid, mille kvaliteet teistest peajagu üle on, tituleeritakse suurteks. 4. Veinide liigitus Veinid võib maitse järgi väga lihtsalt liigitada kolme rühma: kuiv, poolkuiv ja magus. Liigitatakse veel marjasordi või värvi järgi, suhkrusisalduse põhjal või kasvukoha pinnase kvaliteedi alusel jne. Lisaks on veel olemas erinevad veinide valmistamise tehnoloogiad, ka piirkondlike iseärasustega, millest sünnivad täiesti omapärased veinid: portveinid, vahuveinid, serrid, burgunderid, tokaijd jpt. Huvitavaid veinistiile on päris palju. Veinid liigitatakse: · Kuivad veinid · Vahuveinid · Dessertveinid ja liköörveinid Kuivade veinide alkoholi mahuprotsent peab jääma 10-15 vahele, vahuveinide oma 7-12

Toit → Joogiõpetus
19 allalaadimist
thumbnail
42
ppt

Kehatüübid

Vesi on ülioluline toitainete imendumisel ning kõikide keemiliste protsesside toimumisel meie kehas. 2% veekaotus vähendab töövõimet 5% suurem vedelikukaotus võib olla eluohtlik. Organism mõõdab täiskõhutunnet kahel viisil: Selle järgi, kui palju on süües tõusnud vere suhkrusisaldus Selle järgi, kui suureks on süües paisunud magu. Kui kõht on väga tühi, ahmid sisse nii palju, kui mahub. Toidu imendumisel tekkiv vere suhkrusisalduse kasv toimub tagantjärele- oled jõudnud juba end üle süüa. Kui aga sööd kõhu täis poolenisti ja jood vett, tekib täiskõhutunne. See tehnika töötab aga siis, kui kõht on täiesti tühi. SÖÖMISE KUNST KAS ELADA SELLEKS, ET SÜÜA VÕI SÜÜA SELLEKS, ET ELADA? Õige toidukordade sagedus on ideaalkaalu saavutamise peamine eeldus. Ideaalne on süüa 5-6 toidukorda päevas.(Kui on tegemist ülekaaluga). Kui kaal on korras, piisab 2-3 korrast.

Sport → Kehaline kasvatus
30 allalaadimist
thumbnail
24
docx

PATOLOOGIA kokkuvõte

Rasvdüstroofia - häiritud lipiidede ainevahetus. Põhjustatud hapnikupuudusest, nakkushaigustest, mürgitustest, toitumishäiretest. Parenhümatoossed - ravataoliste ainete ladestumine neeru, maksas, südamelihastes Mesenhümaalsed- lipiidid ladestuvad rasvadepoona, veresoonte seintes,sidekoes Üldine rasvumus ehk rasvtõbi: Võib olla primaarne kui ka sekundaarne. Lipomatoos- rasvhulga kohalik rohkenemine. Rasvavähenemine- kahheksia ehk kõhetus. Süsivesikdüstroofia hinnatakse vere suhkrusisalduse järgi. Norm on 3,3-5,5mmol/l. 1. Hüpoglükeemia a. füsioloogiline i. tavaliselt ei esine ii. intensiivne füüsiline töö- lihased kasutavad glükoosi ära b. patoloogiline i. maksakahjustus. Peab olema 80% kahjustatud, maks

Meditsiin → Patoloogia
112 allalaadimist
thumbnail
16
odt

Diabeedi olemus

head, siis võivad silmapõhjadesse tekkida väikeste veresoonte laiendid, verevalumid, võrkkest võib tursuda ja sinna võivad ladestuda rasvad. Nende muutuste tagajärjel halveneb silma võrkkesta verevarustus, toitainete ja hapnikuga varustus. Selletõttu silmapõhi sidekoestub, mis võib viia võrkkesta eraldumiseni silmapõhjast ja lõpptulemusena tekib nägemise kaotus. 10 Diabeetiline nefropaatia ehk neerude kahjustus Vere liigese suhkrusisalduse tõttu võivad kahjustuda neerude kapillaarid. Need põhjustavad neerude varustuse halvenemise, mille tõttu neerude talitus häirub. Uriini eritub valku, tekib nn. mikroalbuminuuria. Hiljem, kui erituva valgu hulk organismist suureneb, siis areneb valgupuudus organismis. Seoses veresoonte kahjustusega neerudes tõuseb ka vererõhk. Kui on neerukahjustus koos valgu eritusega, siis on vajalik toidus piirata valku, vererõhu tõusu aitab vältida soolavaene toit.

Kosmeetika → Iluteenindus
34 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Veinid

Rikkalikud dessertveinid on sageli looritatud puuviljade maitsega, millega viinamarjad oma kasvuruumi jagavad ja seetõttu sobivad nad omavahel ideaalselt. Kas dessertveinid peaksid sobituma söögikorra magusama lõpuosaga või olema ise magustoiduks on vaieldav küsimus. Veini liigid ja stiilid Veinid võib maitse järgi väga lihtsalt liigitada kolme rühma: kuiv, poolkuiv ja magus. Liigitatakse veel marjasordi või värvi järgi, suhkrusisalduse põhjal või kasvukoha pinnase kvaliteedi alusel jne. Lisaks on veel olemas erinevad veinide valmistamise tehnoloogiad, ka piirkondlike iseärasustega, millest sünnivad täiesti omapärased veinid: portveinid, vahuveinid, serrid, burgunderid, tokaijd jpt. Huvitavaid veinistiile on päris palju. Veinipiirkonnad Maailma veinipiirkonnad jäävad reeglina 35. ja 50. paralleeli vahele ning see on ka üsna ainuke tõsine iseloomustaja mis neid ühendab

Majandus → Klienditeenindus
71 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Diabeetiline retinopaatia

ummistunud. Ahenenud, väänlevad ja korrapäratud veenid ning arterite Veenide anomaaliad muutused. Mõlemal puhul on veresoonte diameetrid ja seinapaksused korrapäratud. Uudisveresooned Võrkkesta veenidest kasvavad uued väiksed veresooned. Makulopaatia Tursest või isheemiast põhjustatud makula kahjustus. Diabeedi puhkemisel põhjustab kõrge veresuhkur silmaläätse suhkrusisalduse tõusu, mille tõttu lääts tursub ja tema võime vaadeldavaid objekte teravustada muutub. Sel juhul näeb inimene halvasti teatud kaugusele. Enamikul juhtudes halveneb kaugele nägemine ja diabeetik muutub lühinägelikuks. Kui veresuhkur ravi alustamise järel normaliseerub, lähevad ka sellised nägemishäired mõne nädala jooksul mööda. Seetõttu pole diabeedi diagnoosimise ajal ega paari esimese kuu jooksul pärast ravi alustamist mõttekas prille hankida.

Meditsiin → Sisehaigused
59 allalaadimist
thumbnail
17
docx

Veinist

Noor vein on täidlane ja vürtsikas, pigem ploomine. Pikemal laagerdamisel muutub mahedamaks ja ploomi maitse asendub maasikaga. See sort ei taha kasvada teistes piirkondades, ainsa erandina võib tuua Portugali, kus teda kasutatakse portveini valmistamisel ning tehakse ka Douro lauaveine. 2) Veinide valmistamine ja arendamine Viinamarjade korjamine ja sorteerimine Viinamarjad korjatakse siis, kui veinimeister on hinnanud konkreetse sordi suhkrusisalduse põllul ideaalseks veini valmistamise tarbeks. Korjamine toimub kas käsitsi või mehhaniseeritult. Väga oluline on ilm korje ajal. Vihmaga või siis väga kuiva ilmaga korjatud marjad riknevad kiirelt. Järgneb viinamarjade varretustamine, sorteerimine, puhastamine, purustamine (tulemiks meski ­ mahla ja kestade segu) või pressimine (tulemiks virre ­ puhas viinamarjamahl). Algab veini valmistamine ehk vinifikatsioon, mis koosneb fermentatsioonist ehk kääritamisest (kasutatakse

Toit → toiduainete sensoorse...
13 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Tervisliku Toitumise uurimustöö

· Ärge maiustage liiga tihti. · Toit peab sisaldama piisavalt vitamiine ja mineraalaineid. · Soolaga ei tohi liialdada. · Saavutage optimaalne kehakaal. · Kui pruugite alkoholi, siis ainult mõõdukalt [4] 4. TOIT JA TEGELIKKUS Ajaloo vältel on inimese toitumistavad , söödava toidu valik ja koostis tundmatuseni muutunud.Kergesti kättesaadav valmistoit, sealhulgas erinevad küpsetised, lihatooded, ''ühe minuti'' supid, snäkid, vähendatud rasva-ja suhkrusisalduse tõttu reklaamitud maiustused ja sooja leti kiired ampsud (hamburgerid, hot dog'id, pitsalõigud) ja palju muud sarnast. Aga paraku on tänapäeval peamised kehakaalu probleemid. Kõik on toidud on inimeste vaenlased. Kõik need käeulatused olevad toidud on maitsvat ja kiiresti nälga kustutavad, aga see pole see mis tagaks hea tervise ning stabiilse kehakaalu. Viimaste aastate jooksul on inimestel välja kujunenud näksimine, mis täidavad küll kõhu aga ainult mingiks ajaperioodiks. [1:62]

Varia → Kategoriseerimata
122 allalaadimist
thumbnail
46
pptx

Veini koolitus.

Sordid erinevad üksteisest marjade värvi, suuruse, kuju, mahla koostise, valmimisaja ja haiguskindluse poolest. Mõned kõige levinumad viinamarjasordid on: Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Gewürztraminer, Muscat, Syrah jt. Veinide liigitus. Maitse järgi liigitatakse veine kolme rühma: kuivad poolkuivad magusad veinid. Värvi järgi jaotuvad veinid punasteks, roosadeks ja valgeteks. Liigitatakse ka marjasordi järgi, suhkrusisalduse põhjal või kasvukoha pinnase kvaliteedi alusel. Lisaks on kasutatakse veini valmistamisel mitmesuguseid, tihti piirkondlikest iseärasustest tingitud spetsiifilisi tehnoloogiaid, mille tulemuseks on näiteks portveinid, vahuveinid, serrid, burgunderid jt. Viinamarjakasvatus. Iga viinamarjasort, et anda kvaliteetset mahla, on seotud tugevalt kolme komponendiga. ü PINNAS iga sort vajab kindlat mullastiku koosseisu, et saada parimat tulemust. ü

Toit → Toiduainete õpetus
30 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Tervislik toitumine

GK= 72 / 100 x 6 = 4,32. Ka peet on kõrge GI-ga, kuid madala glükeemilise koormusega (5). Kuigi sööd kõrge GI-ga toitu, jääb veresuhkru tase aktsepteeritavaks. Toidud, mis koosnevad peamiselt veest (näit. õun ja arbuus), kiudainetest (peet ja porgand) või õhust (popkorn), ei põhjusta mõõdukate portsjonite puhul järsku veresuhkru tõusu, kuigi nende GI on kõrge. Seega näitab GI vaid toidus sisalduva(te) "toimeaine(te)" mõju vere suhkrusisalduse tõusule - mõned toidud tõstavad seda kiiremini, mõned aeglasemalt. Hea valik on aeglasemalt imenduvad "toimeained", aga ka need, milles nende "toimeainete" hulk on väike, kuigi nad imenduvad kiiresti. Kui toit sisaldab lisaks "toimeainetele" ka suures koguses "toimetuid" ballastaineid (vesi, kiudained, õhk), aeglustab see "toimeainete" imendumist ning annab madalama GK. 4. Vähenda liha tarbimist. Liha tarbimise piiramine vähendab südamehaigustesse ja vähki haigestumise riski

Kosmeetika → Iluteenindus
39 allalaadimist
thumbnail
30
pdf

Valgud

Nende põhiesindajad on kortisool, kortisoon ja kortikosteroon. Nad stimuleerivad glükoneogeneesi (süsivesikute sünteesi mittesüsivesikulistest komponentidest), soodustavad glükogeeni ladestumist maksa, intensiivistavad valkude lagunemist ja lämmastikühendite eritumist uriiniga. Glükokortikoidide vähenenud produktsioon väljendub hüpoglükeemias, lämmastiku eritumise vähenemises ja tursete tekkes. Neerupealsete koore hüperfunktsiooni korral tekib rasvumine, vere suhkrusisalduse tõus, häiruub mineraalide ainevahetus jne. Hüpofunktsioon põhjustab pronkstõve tekke, mis avaldub naha pruunis pigementatsioonis. KÕHUNÄÄRME HORMOONID Kõhunäärmel on nii välis- kui sisesekretoorne funktsioon. Näärmejuhade kaudu satub soolde kõhunäärme mahl, mis sisaldab palju ensüüme erinevate toitainete seedimiseks. Endokriinse näärmena produtseerib kõhunääre kaht hormooni: i n s u l i i n INS( toodavad Langerhansi saarekeste - rakud) ja g l ü k a g o o n ( - rakud)

Keemia → Biokeemia
37 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun