Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"maitsetaim" - 52 õppematerjali

maitsetaim – piparde viljad ja seemned, vanill, nelgipuu ja kappari õienupud, Ravimid – arooniamarjad vererõhu alandamiseks, teekummel,
thumbnail
6
docx

Maitsetaim Salvei

seemnetest. Külvid teostada varakult taimede ettekasvatamiseks. Hiljem tõusmed pikeeritakse, istutatakse pottidesse või kastidesse ning kui öökülmade oht on möödas, võib taimed istutada kasvukohale suvelillede peenras või mõnele teisele sobivale istutusalale. Aedsalvei [Salvia officinalis] on Vahemeremailt pärinev helelillade, siniste või valgete õitega poolpõõsas, on paljudel maadel kultiveeritav ravim-, korje- ja maitsetaim. Teda kasvatatakse peamiselt eeterliku õli saamiseks (lehtedes on seda kuni 2,5%; õli peamised koostisosad on tsineool, tujoon ja borneool). Maapealseist taimeosadest valmistatakse limaskesta põletike vastast ravimit salviini. Salvei mahla ja värskeid lehti kasutatakse haavandite ja veenipõletike puhul. Salveiteed ja tõmmist kasutatakse suu- ja kurguhaiguste, higistamise, seedehäirete, maksa- ja neeruhaiguste korral. Kuivatatud ja värskeid

Toit → Kokandus
10 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Iisop - mee-, ravi- ja maitsetaim

William Turner, 1562. Prantsusmaal koostasid kartesiaanlikud mungad paljude ravimtaimede ja piirituse baasil ,,pikaealisuse eliksiiri", millel oli suur edu oma raviomaduste poolest. Pühad vennad täiustasid seda pidevalt ja selle tulemusena nägi 1764.a. ilmavalgust kuulus liköör ,,Roheline sartröös". Ekstrakti retsepti hoiavad siiamaani saladuses kloostri kolm vanempreestrit, kuid on peaaegu kindlasti teada, et üheks peamiseks kasutatud taimest on iisop. Iisop on igivana ravi- ja maitsetaim, pärit Vahemeremaadest. Iisopiga on seotud piiblilood. Talle pöörati tähelepanu antiikmaades, kuid kõrgpunkti saavutas taim keskajal kloostrites - mungajook benediktiin sisaldab iisopit. Maitseainena on iisop meil veel vähe kasutusel, kuid ometi võib teda lisada kõikidele liha-, kala- ja köögiviljatoitudele, Iisop on 20-50 cm kõrgune püstiste vartega mitmeaastane poolpõõsas. Lehed on süstjad, teravaservalised, õied tumesinisest roosadeni või hoopis valgeteni (liike on palju)

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
5
docx

K66viljandus - lavendel-referaat

´Hidcote Pink´ ja ´Loddon Pink´ on roosade õitega, ´Grappenhall´ ja ´Munstead´ - siniste õitega, ´Nana Alba´ õied on valged. Tüüpiline prantsuse lõhnalavendel ­ vahelmine lavendel on tähklavendli ja laialehise lavendli (L.latifolia) hübriid. Just seda liiki kasvatatakse Provence´s suurtel põldudel ja õitseajal pakub ta väga kaunist vaatepilti. Populaarsed sordid on ´Dutch´, ´Blue Dwarf´ja ´Grosso´. 6. KASUTAMINE Köögis Lavendel on peamiselt Lõuna-Euroopa maitsetaim. Seda armastatakse eriti Prantsusmaal, kust on tulnud ka kuulus maitsesegu ´´Herbes de Provence´´: lavendel, rosmariin, basiilik, nõmm- liivatee. Lavendel sobib hästi lambaliha maitsestamiseks. Lavendlit võib proovida koos tilli, salvei ja piparrohuga. Ka jooke ja marinaade võib lavendliga maitsestada. Õisi kasutatakse ka magustoitude ja jäätise kaunistamiseks. Näiteks saab teha healõhnalise ja vürtsika äädika, kui panna veiniäädika sisse paariks

Põllumajandus → Köögiviljandus
7 allalaadimist
thumbnail
44
doc

Maitse- ja ravimtaimed

katmikalale 0,5 cm sügavusele. Istutamisel jäetakse 2-3 taime kokku kasvama, ridade vahe peaks olema 30 cm. Saagi kogumine ­ Võrseid kogutakse vahetult enne õide puhkemist või õitsemisperioodi algul. Kui lõigata võrsed maapinnast kõrgemalt, saab teise saagi ka sügisel. Kuivatatakse suhteliselt madalal temperatuuril. Kasutamine maitsetaimena - Pipra maitset meenutav piparrohi sobib suppide ja pajaroogade maitsestamiseks. On roheliste väikeste lehtedega, vürtsikas maitsetaim. Kasutatakse lambaliha maitsestamiseks. Toimib loodusliku säilitusainena. Ta täiendab hästi juurvilja-, kapsa-, oa-, vere- ja maksatoitude maitset. Proovi ka juustutoitudes, näiteks, fondüüs või erinevates pasteetides. Piparrohi sobib hästi dieettoitudes pipra asemel. Aromaatne ja maheda piprase maitsega aed-piparrohi sobib suppide ja pajaroogade maitsestamiseks, täiendades hästi lambaliha aedvilja-, seene-, läätse-, kapsa-, oa-, vere- ja maksatoitude maitset. Aroomilt

Meditsiin → Terviseõpetus
89 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Petersell

Petersell(Aedpetersell) Nimi Monika Viidemann 2012a. Ajalugu Vanad kreeklased pidasid peterselli pühaks taimeks ning kasutasid seda üksnes rituaalsetel eesmärkidel. Peterselliga kaunistati hauakambreid, kuna seda taime peeti Archemoruse­ "surma sõnumitooja" ­ taimeks. Kuna legendi kohaselt olevat Heraklese võidupärjas olnud kimp peterselli, põimiti petersellilehti ka olümpiavõitjate pärgadesse. Kreeklased ise peterselli ei söönud vaid söötsid seda oma võidusõiduhobustele. Roomlased seevastu tarvitasid ohtralt peterselli. Seda seoti peokülaliste pärgadesse, et leevendada joovet ning varjata halbu lõhnu. Keskajal usuti, et peterselli kasvatamine õnnestub vaid nõidadel ja rasedatel naistel ning korralik saak kasvab vaid Suurel reedelkülvatud seemnetest. Petersell Petersell (Petroselinum) on sarikalaste sugukonda kuuluv taimeperek...

Toit → Toiduvalmistamine
13 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Carum carvi ehk harilik köömen

Carum carvi ehk harilik köömen Tavaline taim Eestis. Kasvab asulate ümbruses, kuivadel niitudel, teeservadel, võsastikes. Eelistab inimmõjutatud kooslusi. Sarikaliste sugukonnast, kaheaastane. Vars püstine, oksine, paljas, 15 kuni 90 cm kõrge. Lehed on kaheli-, harva kolmelisulgjate liitlehtedega, alumised teise järgu lehekesed moodustavad lehevarrel risti. Jääb teistele sarikalistele kasvus alla, tal on peenemad oksad ja vars ­ see teeb looduses tema leidmise raskemaks. Äratundmise teeb lihtsamaks tugev iseloomulik lõhn, mis avaldub õite või seemnete hõõrumisel. Õitseb maist juulini. Õied väiksed, valkjad. Köömne vilju on lisaks ravimisele kasutatud veel ammustest aegadest kui head maitseainet. Riik: Taimed Plantae Hõimkond: Õistaimed Magnoliophyta Klass: Kaheidulehelised Ma...

Ajalugu → Ajalugu
9 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Maitsetaimed

kätte sooja ruumi, mulda või vette et tal tekkiksid juured ja hiljem võib taime istutada. 7. Millised probleemid on kahjuritega? Kahjurid kahjustavad ja hävitavad taimi. 8. Kus me kasutame veel maitsetaimi peale toitude maitsestamise? Too võimalused ja sinna ka maitsetaimede näited vähemalt kolm. Kasutame ravimina, näiteks liivateed valuvaigistina. Maitsetaimi kasutatakse ka dekoratiivseks eesmärgiks. 9. Nimetada mõni huulõieliste sugukonna maitsetaim? Liivatee, Lavendel, Liivatee, Majoraan, Piparmünt, Piparrohi, Rosmariin, Salvei, Basiilik. 10. Nimetada mõni sarikaliste sugukonna maitsetaim? Köömen, Aedtill, Petersell, Koriander

Bioloogia → Bioloogia
12 allalaadimist
thumbnail
15
pptx

Ürdid

õlis või äädikas. Ajalugu o Ajaloo hämarusse jäänud aegadel pruugiti ürte haiguste ravimiseks, halbade lõhnade eemaldamiseks ning surnukehade balsameerimiseks. Hiljem õpiti ürtidega roogi ja jooke maitsestama ning ka nende säilivust parandama. o Ürtidest pruulitud nõiajookide abil on püütud armastust äratada kui ka vihavaenlasele kahju tekitada. Poes rukola, maakeeli põld-võõrkapsas: o Rukola on ajast aega tuntud maitsetaim, mida on loodusest korjatud nii toitude maitsestamiseks kui ka loodusravimina kasutatud juba aastatuhandeid. o Rukola pärineb Vahemere-äärsetelt aladelt, ent on peamiselt inimeste vahendusel levinud Põhja-Aafrikasse, Aasiasse ja Ameerikasse. Juhusliku tulnuktaimena kasvab põld-võõrkapsas ka Eestis: esimest korda leiti 1957. aastal Valgast. o Põld-võõrkapsas kasvab looduses tavaliselt mõnekümne sentimeetri pikkuseks, pottides eelistatakse lühivarrelisi sorte

Toit → Toiduainete õpetus
23 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Muinasaegne ravimtaim

Till ­ Ladina keelne nimi: Anethum graveolens L. Kuidas kasvab till Eestis? Tilli kasutati juba 5000.a tagasi Egiptuse arstide poolt. Aedtill kuulub sarikalsite sugukonda ning on üheaastane rohtaim. Õied (kui õitseb) on kollased. Õitseb juulist septembrini. Tillil on spetsiifiline lõhn ning tavaliselt kasutatakse kogu taime. Eestis võib till kasvada 1,2 m pikkuseks. Tänapäeval kasvatatakse tilli kogu Euroopas, aga ka Põhja-Ameerikas. Till on väga tuntud maitsetaim, tal on ka hüüdnimi ,,supinoku", sest supp tillita, ei ole supp. Ravimataimena kasutatakse teda ka väga laialdaselt. Maitseainena kasutatakse kogu maapealset osa, ravimina peamiselt seemneid. Biokeemia Tilli seemned sisaldavad 2,5-4% eeterlikke õlisid, C-vitamiini, karotiini; flavonoide, fütontsiide, aniishappeid. Lehed ja vars on rikkad C-vitamiini poolest, karotiinist, flavonoididest ja eeterlikest õlidest. Farmaatsiatööstus toodab õlidest mitmesuguseid ravimeid, ekstrakte

Ajalugu → Ajalugu
14 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Klienditeeninduse mõisted

Mõisted toitlustamisest Ansoovis ­ kilulaadne kala. Joogiks valge ja roosa vein. Fenkol- apteegitill, kuivad veinid ja nisuõlu. Basiilik- Maitsetaim. Vahemeremaade roogade lahutamatu koostisosa, esineb harva ilma tomatita. Bouillabaisse- kalasupp. Brownies- shokolaadikook ja -küpsised. Laialt levinud ameerikas. Bruschetta- Itaalia krõbe tomatileib. Caesari salat- toorsalat, sisaldab parmesani juustu. (Valmistatakse erineva kapsaga) Cantucci ja Cantuccini- väikesed krõbedad mandliküpsised. Cannelloni- erinevate täidistega küpsetatud pastatorud. Carpaccio- toore loomafilee õhukesed marineeritud lõigud.

Filosoofia → Etikett
40 allalaadimist
thumbnail
2
pdf

Saare murrak

Kena keik e saarlaste sönastik Kena keik – mitmes mõttes Saaremaal kasutatav Rihalne – rehealune väljend, kena võib tähendada nii head kui Piha – pähe (ei halvustavat suhtumist hakka piha, sidus Paargu – suveköök rätiku piha) Elupealne – pööning, katusealune, ülemine korrus Kahjatsema – Tuhlis – kartul kahetsust tundma Kupat tuhlid – koorega keedetud kartulid Mütu – mitu Nott – paks soust Soo oma- sinu oma Tuhlimoos – kartulisalat Moo oma- minu oma Leiges – kaalikas Kessiku- kolmapäev Nasv(a) – meremadalik, leetseljak (siit ka laupa- laupäev kohanimi Nasva) sahkamine- maa kündmine Lember – remmelgas (pajuliik) P...

Keeled → Keeleteadus
8 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Maitsetaimed

1.4 Basiilik Basiilik om meeltpuhastava toimega närvitoonikum. Aitab otsustada ja taastada enesekindlust ebakindlates olukordades. Stimuleerib aju ja parandab kontsentratsioonivõimet. Kasulik pikaajalise õppimise ajal ja vaimse väsimuse korral. Kasutatakse ka hingamisteede nakkushaigustete või haiguste puhul. Basiilik sisaldab C- 6 ja B5-vitamiini ja palju kasulikke eeterlikke õlisid. Basiilik on fantastiline maitsetaim, sobib nii liha,- muna,- seene- kui ka pastatoitude maitsestamiseks. 1.5 Meliss Vana-Kreekas kasvatati melissi kui meetaime, selle õitest saadud mesi on maitsev ja erilise ravijõuga. Ka kreeka keelest tuletatud botaaniline nimetus melissa tähendab meenaudingut, meelõbu. Antiikarstid hindasid melissi kõrgelt kui elutahet tugevdavat ja rõõmsaks tegevat taime. Vana-Rooma arstide sõnul pole melissiteed joov inimene kunagi

Majandus → Kaubandus ökonoomika
40 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Vürtsid

Leevika Vilja Mirle Jants Vürtsi kaubanduse ajalugu Kasutati juba enne soola. Hiinas, Indias ja Egiptuses hakati kasutama maitseaineid juba 5000a tagasi. Kasutati toitude maitsestamisel,balsameerimistel ja meditsiinis. Kalgan Looduslikult kasvavad Lõuna- Hiinas ja Tais. Saadakse kalganijuurest mis lõigatakse kangideks ning kuivatatakse. Punaka värvusega. Aromaatsem kui ingver. Ingver Esimene Aasiast pärit maitsetaim mis transporditi Ameerikasse. Nüüdisajal tuntud ka kui kultuurtaim. Vürtsiks kasutatakse risoomi. Valge ingver on pestud, kooritud ja seejärel päikese käes kuivatatud risoom. Must ingver on tugevama lõhna ja kõrvetavama maitsega kui valge ingver. Kaneel Vürtsina kasutatakse kaneelipuu koort. Hiina kaneel e. Kassia. Valmis kaneel on kergelt kumer, sisepind veidi krobeline, punakaspruun hallikaspruunide laikudega, 2cm paksune. Maitse magus, nõrgalt kõrvetav.

Toit → Kokk
9 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Aed-harakputk

PÄRNU KUTSEHARIDUSKESKUS KOKK Berit Tõnts Aed-harakputk Uurimustöö Juhendaja:Marina Madisson Pärnu 2010 Aed-harakputk Aed-harakputk (Anthriscus cerefolium) on sarikaliste sugukonna harakputke perekonda kuuluv üheaastane rohttaim. Aed-harakputk on sulgjate lehtede ja väikeste valgete sarikaliste õitega rohttaim. Välimuselt meenutab ta siledalehist peterselli. Ta on maitsetaim, mille ürdi magusavõitu kerget maitset võiks võrrelda peterselli ja aniisi peene seguga. Taimele annab tema aromaatsuse eeterlik õli,mis koosneb paljudest komponentidest, sealhulgas metüülhavikool ja anetool, mis vastutab aniisimaitse eest. Aed-harakputke kasutatakse peamiselt Kesk- ja Lääne-Euroopas, eriti austatakse teda prantsuse köögis. Aed-harakputk kuulub koos estragoni, tüümiani ja peterselliga ka klassikalise viiest ürdist koosneva prantsuse maitsekomplekti fines herbes

Muu → Sissejuatus õpingutesse
9 allalaadimist
thumbnail
8
odt

Maitsetaimed

maitsetaimi, eeskätt jänese-, lambaliha marineerimisel. Basiilik Basiilik on Lõuna-Aasiast pärinev aromaatne maitse- ja ravimtaim, mida eriti ohtralt kasutatakse Itaalia jm Vahemere köögis. India legendides on basiilik imelise jõuga taim. Basiilikut tunti ka vanas Kreekas ja Roomas. Keskajal oli ta laiemalt tuntud kui vahend mürgiste putukate hammustuste ja skorpioni salvamise vastu. Basiilik heamaitseline ja meeldiva magusa lõhnaga maitsetaim. See põhjamaa loorberiks kutsutud maitsetaim sobib kõikvõimalike toitude juurde. Ta on oma omadustelt nii mitmekülgne, et sellega maitsestades ei tule teised maitsetaimed meeldegi. Samuti pole basiilikuga maitsestades karta ebaõnnestumist. Maitsetaimedega tutvumist on hea alustada basiilikust. Algajagi vaimustub selle pehmest maitsest ja otsustab proovida ka teiste maitsetaimede kasutamist. Maitseaineks kasutatakse peeni võrseid, lehti ja latvu. Basiilik sobib mitmetesse toitudesse

Toit → Kokandus
35 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Erialane sõnastik

Aedtill ­ maitseroheline Ahjupraad ­ sea-,veise-,uluki- vm. loomalihast Ahven ­ sobib uhhaa valmistamiseks, suitsutamiseks, praadimiseks Ansoovis ­ merekala Levinud komponent Vahemeremaade roogades. Antrekoot - veiseseljast kahe ribikondi vahelt lõigatud steik, mille paksuseks on umbes 2 cm. Apelsin ­ puuvili, hea söögiks mitmel erineval viisil. Al dente - küpsusaste, kergelt hamba all vetruv Aroruudijahu ­ spetsiaalne toidutärklis B Basiilik ­ maitsetaim, sobib kasutamiseks nii värskelt kui ka kuivatatult Banaan ­ maitseb hästi, palju erinevaid kasutusviise Basmati riis - pärit Himaalaja mäejalamilt, Põhja-Indiast. Kitsas ja pikateraline riis on tuntud oma peene maitse ja lõhna poolest (peale keetmist on tunda kerget pähkli maitset) ning hindikeelne sõna "basmati" tähendabki hästi lõhnavat, aromaatset Barbecue - (barbeque) on küpsetusviis madalal temperatuuril spetsiaalses BBQ-ahjus.

Toit → toiduainete sensoorse...
10 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Eestimaised taimeteed

Seevastu sobib põldmünt hästi villa värvimiseks. Liivatee Liivatee aitab peaaegu kõigi külmetumisest tekkinud haiguste vastu. Kuid teed võib edukalt kasutada ka seedehäirete, maksahädade, mitmesuguste valude ja põletike puhul. Tee valmistamiseks võiks võtta teelusikatäie ürti klaasi keeva vee kohta. Ravim on parim siis, kui see on jahtumiseni seisnud. Juua tuleks teda peale sööki kolmandik klaasi korraga. Köömned Köömen ehk Carum carvi on populaarne maitsetaim. Tema teaduslik nimi on harilik kööme. Köömne õied on väikesed, valged või siis rooskad. Tema lehed on kaheli-või kolmelis sulgjad ning tema liitlehtede alumised sulglehed paiknevad lehevarrel risti. Kuna köömne vars on peenike, õisikud hõredad ja tema lehed meenutavad veidi tilli ei torka ta eriti silma. Pärast õitsemist on köömne leidmine veel raskem. Köömnel on seedetegevust ergutav toime, sobib Soola aseaineks soolavaba dieedi puhul. Köömned soodustavad

Toit → Toiduainete õpetus
18 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Taime ja loomarakud

Taime- ja loomarakud 1.Oskab nimetada 4 erinevust taimede ja loomade vahel. 1)Toitumine: Taimed fotosünteesivad, loomad aga toituvad valmis orgaanilisest ainest. 2)Taimed ei liigu aktiivselt nagu loomad. 3)Taimerakk erineb loomarakust. 4) Taimeorganid on lihtsama ehitusega kui loomadel. 2.Oskab nimetada 2 erinevat viisi, kuidas taimed saavad liikuda. 1)Osa taimede liikumisi on kindla suunaga. Nt aknast eemale paigutatud taim kasvab alati valguse suunas, ülespoole. 2)Osa taimi reageerib puudutusele, see on seotud füüsikalise ärritusega. 3.Teab, missugused organismid kuuluvad vetikate hulka(kolm). 1)Rohevetikad 2)Pruunvetikad 3)Punavetikad 4.Teab, mille poolest erinevad vetikad taimedest (2 konkreetset erinevust). 1) 2) 5.Teab, mis põhjusel ja mis otstarbel kasutatakse vetikaid. Enamik vetikaid sisaldab mitmesuguseid kasulikke mineraalaineid, suhkruid, vitamiine jm, mistõttu neid kasutatakse toiduks ja ka toidulisandite ning kosmeeti...

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Maitseained

Maitseained Ürdid: Basiilik Heamaitseline ja meeldiva magusa lõhnaga maitsetaim. See põhjamaa loorberiks kutsutud maitsetaim sobib kõikvõimalike toitude juurde. Ta on oma omadustelt nii mitmekülgne, et sellega maitsestades ei tule teised maitsetaimed meeldegi. Samuti pole basiilikuga maitsestades karta ebaõnnestumist. Maitsetaimedega tutvumist on hea alustada basiilikust. Algajagi vaimustub selle pehmest maitsest ja otsustab proovida ka teiste maitsetaimede kasutamist. Basiilik on püstise varrega, mitmeharuline healõhnaline taim. Ta pärineb Aasiast ja Aafrikast ja teda tuntakse paarikümmet eri liiki

Toit → Kokandus
7 allalaadimist
thumbnail
8
docx

"Tugeva väetiselahuse mõju kress-salatile"

kasvab salat paremini kraaniveega kastmisel. Katse jälgimisel olin üllatunud kui suurt mõju avaldab väetis kress-salatile. Keskmiselt kasvas veega kastetud salat 0,8 sentimeetrit päevas ja väetiselahusega kastetud salat 0,3 sentimeetrit päevas. Hüpotees, et väetis kiirendab taime kasvu, ei leidnud kinnitust, kuna väetiselahus oli liiga kange ja pidurdas taime kasvu.Kasutatud allikad Aps, R., Kress-salat - lihtne ja tervislik maitsetaim http://tervistav.blogspot.com/2012/04/kress-salat-lihtne-ja-tervislik.html (08.05.13) Luigela, A. Kress-salat rahvameditsiinis http://www.terviseleht.ee/200027/27_kress.php (4.05.2013) Terraflex-T pakend. Veeslahustuv kastmis- ja leheväetis. (11.05.13) Vesneri Aed OÜ .Mõnda võõrasemade (Viola × wittrockiana) kasvatamisest http://www.vesneriaed.ee/blog/monda-voorasemade-kasvatamisest (4.05.2013) Vikipeedia Vaba entsüklopeedia. Vesi http://et.wikipedia.org/wiki/Vesi (4.05.2013) Lisad

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Itaalia köök

Fifth level salatikastmed, pitsad, kuklid, sepikud, ürditee, ürdijuust, omlett, soojad juustusaiad. Koos basiilikuga sobib väga hästi tomatitoitude maitsestamiseks. Enne toidule lisamist võib punet peos peenemaks purustada, lisada toidule veidi enne selle valmimist. Rosmariin Aromaatsete lehtedega maitsetaim, Click to edit Master text styles tarvitatakse kala ja lihatoitude Second level maitsestamiseks. Rosmariin on Third level meeldivalt aromaatne, vürtsika maitsega, Fourth level meenutab kamprit. Maitseainena

Toit → toiduainete sensoorse...
13 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Kokkuvõtlik kordav töö looduslike vööndite kohta

4-hapniku kiht atmosfääris väheneb 6. Loetle 4 keskkonna probleemi, mis kaasnevad vihmametsade liigse raiega? Mõtlematu puidu raiskamine mis on oluline loodus vara, Metsade hävimisega suureneb maalihete ja erosioonide oht, Vihmametsada hävimisega kasvab väljasurevate taimede ja loomaliikide arv, Vihmametsad võivad täielikult maapealt ära kaduda või muutuda aja pikku. Kohalike hõimude elupaikase hävinemine toob kaasa hõimude kadumise * Nimeta liaanina kasvav meie jaoks oluline maitsetaim ( vihmametsast) Kautšukipuu * Suurima õie läbimõõduga taim maailmas ( vihmametsast) raitlill * 1,6-1,8 grammine lind vihmametsas, kelle muna on vaid 2 milligramm Koolibri * Maailma tihedamalt asustatud saar ( vihmametsas alal) Jaava saar 7.Savannialad kõrbestuvad järjest enam 3 olulisel põhjusel (3) a)Metsa põlengud kuival perioodil b)Inimtegevusel puude raiumine ja põõsastiku hävimine c)Inimesed karjatavad loomi ja loomad tatsuvad taimi maha. 8

Geograafia → maailma loodusgeograafia ja...
1 allalaadimist
thumbnail
26
ppt

Kodutöö 5 vürtsi, 5 ürti

vasikaliharoogadesse kala- ja lihamarinaadis on see hea maitselisaja. piparmündikaste aga sobib hästi grillkalale. võib segada rohelisse maitsevõisse, kohupiima, keeduriisi ja kisselli. mündilehti võib lisada ka sügavkülmutatud mahla- ja mehukuubikutele. eriti mõnus on piparmündilehtedest valmistada mojitosid. Tüümian Tüümian ehk aed-liivatee on populaarne eriti Prantsuse köögis. Tüümian (Thymus vulgaris) on hõrgutav maitsetaim, mille eeterlikud õlid mõjuvad seedimist soodustavalt, antiseptiliselt ning rahustavalt. Tüümiani omadusi hindasid juba egiptlased, kreeklased ja roomlased. Vürtsi- ning ravimtaimena oli ta tuntud ka keskaegsetes kloostrites. Kasutatakse kala- ja lihatoitudes, marinaadides, õunatarretistes, uluki- ja linnulihapraadides, muna-, juustu-, herne-, oa- ja kartulitoitudes, seeneroogades, ürditees, pitsades ja pastades. oma meeldiva, vürtsiselt magusavõitu

Toit → toiduainete sensoorse...
5 allalaadimist
thumbnail
7
odt

5 toiduainet

Kasvatatakse nii maitse- kui ka ravimtaimena. Õitsemise eel kogutud võrseid kasutatakse nii värskelt kui ka kuivatatult. Kui basiilik on kasvanud umbes 15 cm pikkuseks, võib talt igapäeva vajadusteks lehti näpistada. Korjata tuleb ettevaatlikult, et rootsudest kasvaksid uued. Lõplik saak korjatakse tervete okstena, mis siis kuivatatakse (tugevam aroom) või sügavkülmutatakse. Basiilik toidutaimena Aroom meenutab nelgi ja loorberi maitset. Ta on universaalne maitsetaim. Dieettoitudes kasutatakse koos piparrohu ja rosmariiniga pipra asemel, kuulub vürtsisegude hulka (leesputk, aed-liivatee, aed- majoraan, basiilik ja piparrohi). 3.Rosé Pipar Rosé pipar ei kuulu hoolimata oma nimest piparde hulka. Pohla meenutava, hapra koorega rosé pipra sees on pruun, aromaatne tuum. Maitsestab mahedalt. Kasutamine praetud või grillitud liha, kana ja kala, kastmed, salatikastmed, puuviljamagustoidud, jäätis, juustutoidud, küpsetised

Toit → Toitumisõpetus
29 allalaadimist
thumbnail
4
odt

KESKKONNAÕPETUS ALUSHARIDUSES

TALLINNA ÜLIKOOLI RAKVERE KOLLEDZ ALUSHARIDUSE PEDAGOOG Mari Nõlvak KESKKONNAÕPETUS ALUSHARIDUSES Allikad Juhendaja: Asta Tuusti Rakvere 2016 Allikad 1) "Looduse leksikon" Mall Värva "Looduse leksikon" on ideaalne raamat just väiksemale lapsele, kes alles õpib loodust tundma. Raamatus on selged pildid ja joonised, mille järgi lapsel on hea ja arusaadav õppida kõike uut enda ümber. Raamatus on toodud välja erinevad taimed ja taime osad (õis, vars, leht, juur). Kõige suuremad taimed on puud (igihaljad okaspuud, lehtpuud, põõsad). Iga puu juures on pilt ka tema lehest, mille järgi saab ära tunda, millise puuga on tegu. Raamatus on välja toodud ka erinevad puhmad ning poolpõõsad, millised neist on söödavad ja millised mitte. Soos kasvavad taimed ­ jõhvikas, kanarbik, sookail ja murakas. Välja on toodud, milliseid taimi võib leida raiesmikelt (met...

Loodus → Keskkonnaõpetus
3 allalaadimist
thumbnail
30
docx

Vürtsid ja pähklid

seedermännipähkel. 2 2 VÜRTSID. 1 Rosmariin. 1 Päritolu: Rosmariin on Vahemere piirkonnast pärit lõhnav igihaljas maitsetaim, mida kasutatakse nii köögis, kosmeetikas kui tervisetoodetes. Rosmariini nimi on tulnud ladina keelest, milles „marinus“ tähendab merd ja „ros“ kastet. 2 Kasutamine söögis: Aromaatsete lehtedega maitsetaim, tarvitatakse kala- ja lihatoitude maitsestamiseks. Rosmariin on meeldivalt aromaatne, vürtsika maitsega, meenutab kamprit. Maitseainena tarvitatakse enne õitsemist kogutud lehti. Rosmariin sobib tugevamaitseliste liha- ja kalatoitude maitsestamiseks, samuti võib rosmariini lisada suppidele ja pajaroogadele, küpsetatud või grillitud toitudele. Eriti hästi sobib rosmariin ulukilihast toitudesse. Rosmariin sobib hästi ka küüslaugu, peterselli, harakputke ja estragoniga.

Toit → Toidutehnoloogia
5 allalaadimist
thumbnail
10
doc

MAROKO TOIDU- JA JOOGIETIKETT

tomatipõhistes toitudes, juurvilja tagines ja marinaadides, et vürtsi lisada. Kreemi magustoitudes kasutatakse kardemoni. Seesami seemneid võib leida küpsetistes ning on väga olulised ramadanis, et teha ramadani desserti. Puljongites võib kasutada ka nelki. Marokos kasutatakse ka mitmeid erinevaid maitsetaimi. Peterselli ja qsbouri (petersell ja koliander) müüake turul alati koos. Neid maitsetaimi kasutatakse Maroko toitudes kõige rohkem. Piparmünt on teine tähtsaim maitsetaim, kuna sellest tehakse Maroko piparmündi teed. Absint on illegaalne mõnes riigis oma ergutava narkootilise omaduse poolest. Marokos aga on absint talvel piparmündi asendaja. Aniisi kasutatakse küpsetistes ning leivas. 7 Roosivesi ning apelsini lille vesi on tähtsad koostisosad magustoitudes nagu pastilla ning puuviljasalatid. Neid kasutatakse ka mõndades jookides nagu puuviljamahlad. Datlid on Maroko riiklik erisus

Kultuur-Kunst → Kultuur
4 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Basiilik

2 supilusikatäit ürti 300 ml keeva vee kohta stimuleerib närvisüsteemi, tugevdab südametegevust, on toniseeriva ja antiseptilise toimega. Basiilik kergendab ka pahaloomuliste kasvajatega kaasnevaid vaegusi, reumahaigeid ning on eriti oluline loiu ainevahetuse puhul. 7 Basiilik KOKKUVÕTE Kuna vürtsbasiilik on niivõrd tuntud maitsetaim, siis antud töö puhul sujus materjali leidmine probleemideta. Basiilikut lähemalt uurides sain juurde teadmisi tema mõjudest, päritolust, omadustest ning muud huvitavat. 8 Basiilik KASUTATUD KIRJANDUS http://www.aialeht.ee/news/aialeht/ravimtaimed/article.php?id=31878219 http://www.koprakarjamois.ee/mahepollumajandus/kuivatatud-maitsetaimed/basiilik- lilla/ http://www.naistemaailm

Toit → Toiduainete õpetus
12 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Maitsetaimede kasvatus

ainult nõrgem. Murulauk sisaldab A- ja C-vitamiini ning proteiine. Ta sisaldab palju kaltsiumi ja rauda ning pisut väävlit. Rosmariin: Rosmariin (Rosmarinus officinali) on mitmeaastane huulõieline maitse- ja ravimtaim. Eesti kliimaoludes sobib kasvatada potitaimena toas, suveks võib istutada välja tuulevaiksesse päikeselisse kohta. Valguse- ja soojalembene rosmariin on vähenõudlik, kuid ei armasta järske temperatuurikõikumisi ja ülemäärast kastmist. Maitsetaim on pärit Vahemeremaadest. Looduslikult näeb teda kasvamas Lõuna-Euroopas. Sooja kliimaga piirkondades kasvab avamaal ühel kohal kuni 20 aastat, saavutades 2 m kõrguse. Kõrgeid rosmariinipõõsaid kasvatatakse tihti hekkidena, lamanduvad vormid kasvavad aga küngastel. Toitude maitsestamiseks kasutatakse värskeid ja kuivatatud lehti väikeses koguses. Sobib eelkõige lihatoitudele, samuti tomati-, seene-, riisi- ja munaroogadele. Vesileotis omab

Geograafia → Geograafia
22 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Köögileksikon

Valge pipar ­ kuivatatud küpsed seemned. Maitsestatakse keedetud liha, kala, suppe, ühepajatoite, marinaade, heledaid kastmeid Rose' pipar ­ pohla meenutava, hapra koorega, seest pruun ja aromaatse tuumaga. Maitsestab mahedalt. Maitsestatakse liha- ja kalatoite, magustoite, küpsetisi Safran ­ vürts, mida saadakse safrankrookuse õiest. Värvilt kollakas ja kasutatakse saiataignate, lihatoitude ja riisi maitsestamisel ja värvainena Vanilliin ­ vanilli kuprais esinev maitsetaim. Valmistatakse ka kunstlikult eugenoolist ja guajakoolist. Vanill ­ kallis ja harukordne looduslik aroom-maitseaine. Maitsestatakse piimatoite, kakaod, sokolaadi, magustoite, magusaid kastmeid, küpsetisi, jooke Ürdid ­ Ürdid on roheliste (aga mitte alati!) lehtedega taimed, mis kasvavad parasvöötmekliimas ja mida sageli kasvatatakse juurviljaaedades. Ürdid on saadaval nii värskete kui kuivatatutena. Basiilik - basiilik on väga universaalne ning jumaliku lõhna ja maitsega ürt

Toit → Kodundus
24 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Alleriga

Nõrgema allergiseeriva tolmega on paju, tamme, vahtra, jalaka, pärna, papli ning okaspuude männi ja kuuse õietolm. Taimede õietolm Taimsetest allergeenidest kõige olulisem on kõrreliste heintaimede (timut, kerahein, rebasesaba, aruhein jt.) õietolm. Nende tolme kõrgperiood meie kliimas on juunikuu teine pool (jaanipäeva paiku). Ka rukki õietolm on neile lähedane ja sageli allergeeniks. Sügisel hakkab toimima umbrohtude õietolm- maltsad ja eriti puju (1ähedased on koirohi ja maitsetaim estragon). Paljud taimed õitsevad ühel ajal ja paljude taimede (näiteks kõrreliste) õietolmudel on ühiseid allergeenseid omadusi, nii on võimalik ka üheaegne allergia kujunemine mitme taime suhtes. Õietolmust põhjustatud allergilist haigust nimetatakse pollinoosiks. Selle puhul esineb kipitus- ja sügelustunne ninas, võib olla rohke vedel eritis ninast või nina limaskesta turse, mistõttu ei saa nina kaudu hingata. iseloomulikud on ka aevastushood.

Bioloogia → Bioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
8
odt

Veetaimede kirjeldused

ravimiseks 8)Harilik Humal sugukond:kanepiline eelistab niisekid kasvukohti kasutamine: õlletegemine; tee, tinktuuri, kapslite, tabletide valmistamine Toime: alandab meeste sugutungi (naistel vastupidi); annab elujõudu; unetuse, närvilisuse, pinge, stressi ravi 9)Harilik Kalmus sugukond: võhalised juunist-juulini (aga mitte igal aastal) kasvab veekogude ääres Kasutamine: maitsetaim, lõhnaõlides, ravim Toime: parandab ja soodustab seedimist, tekitab söögiisu, peletab kirpe 10)Sookask (petula-perekond kask) sugukond: kaselised; selts: pöögilaadsed mitmeaastane heitleheline kuni 25m õitsemisperiood: aprill-mai kasvukohad: niisked kohad nt. Puisniit, raba tüve koor on valge; vanema isendil tüve alaosa on hallikas-valge ei talu kuiva; väga külmakindel eelistab happeseid soostuvaid muldi puit elastne ja tugev

Bioloogia → Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Ravimtaimede lühendatud konspekt

* Pune; Droog ­ ürt. Toime ­ põletikuvastane, röga lahtistav, spasme leevendav, nõrgalt rahustav. Soodustab söögiisu ja korrastab seedimist, tõstab emaka toonust. Võib soodustada raseduse katkemist. Kasutamine ­ teesegudes eriti külmetuse korral, koos meega ja uneteena. Reumaatiliste valude ja liigesepõletike ning raskesti paranevate haavade korral tehakse vanne. Paljude nahahaiguste raviks (kompress) Harilik pune, maailmaturul tuntud oregano nime all, on ka laialtkasutatav maitsetaim (pitsa). * Jõhvikas; Droog - marjad Toime ­ üldtoniseeriv, külmetushaiguste korral higile ajav, antiseptiline, vererõhku alandav. Marjades olev bensoehape tõttu säiliv hästi, bakterisiidne toime. Kasutamine ­ marjades mahla. Värskete marjade, mahla, ka morsi ja siirupi kaustamine aitab ära hoida neerukivide tekkimist, tugevdab kõhunäärme talitust. Jõhvikamahl ka koos meega on hea angiini ja bronhiidi ravim. * Mustikas; Droog ­ viljad ja lehed.

Metsandus → Metsakasvatus
64 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Loodusravi

Saialill Saialill on üks enamkasvatatav ja tuntum taim mida on kasvatatud. Saialill õitseb tavaliselt juunist oktoobrini. Saialillel korjatakse põhiliselt õisi. Harilik saialill on kõrvõieliste sugukonda kuuluv õistaim, mida kasvatatakse ka ravim- ja värvitaimena. Saialille õisikud on kollased või oranzid ja paiknevad varrel üksikult. Saialill pole mitte ainult ilutaim vaid ka ravim- ja maitsetaim. Saialill avab oma õied kõikjal, kus paistab päike. Saialill on muutunud ülipopulaarseks rahvameditsiinis. Uurimustulemused näitavad, et saialill sisaldab triterrpeenglüoksiide, lima- ja valkaineid, flavonoide, saponiine, joodi ja vitamiinidest karotinoide. Tänu laiale ainete koosluse tõttu on saialille füsioloogiline ja ravitoime lai. Saialille preparaat on antiseptilise toimega, põletikuvastased, rahustavad, haavu parandavad. Ekstraktid ja

Meditsiin → Tervisekasvatus
30 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Erialane sõnastik Kodumajandus 2.kursus

2. al dente - itaalia termin, mis iseloomustab köögivilja-, pasta- või riisiroogade valmidusastet. Al dente keedetud toiduaine on väljast peaaegu pehme, seest aga osutab hambale kerget vastupanu 3. alkohol - etüülalkoholi ehk etanooli tavanimi. Saadakse suhkrute mikrobioloogilisel kääritamisel. Kääritatud jookide (sh. õlu, vein ja ka keefir, kali jne) komponent 4. aniis - vahemeremaades kasvav kergelt lagritsamaitseline maitsetaim. Vahel esineb teda metsikult ka meie aladel 5. antrekoot - 5-6 cm paksune pehme loomaliha ribidevaheline lõik. Seda võib kergelt kloppida, maitsestada ja praadida õlis 10 minutit. Serveeritakse ilma kastmeta. Soovi korral võib panna kastme lauale eraldi. Lisandiks praetud kartulid ja shampinjonid 6. aseptika - koristamine puhtamast mustema poole, et mustus ei kanduks puhtama osa poole 7. austerservik - austerservik on väga maitsev söögiseen ja tarvitamiseks kõlbulik ilma

Toit → Toiduaineõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Maitseainete töö

tegelikult on ta lihtsalt kõige levinum ja tuntum, aga sugugi mitte kõige universaalsem kui teised klassikalised vürtsid. Musta pipraga maitsestatakse nii külmi kui ka sooje liha-, kala-, köögivilja-, seene- ja munatoite. Ta kuulub marinaadide ja kuivade vürtsisegude koostisesse. Harva maitsestatakse musta pipraga -- väikestes kogustes ja koos teiste vürtsidega -- magusaid suupisteid (piparkooke jms). 1.9 ROSMARIIN Aromaatsete lehtedega maitsetaim, tarvitatakse kala- ja lihatoitude maitsestamiseks. Rosmariin on meeldivalt aromaatne, vürtsika maitsega, meenutab kamprit. Maitseainena tarvitatakse enne õitsemist kogutud lehti. Rosmariin sobib tugevamaitseliste liha- ja kalatoitude maitsestamiseks, samuti võib rosmariini lisada suppidele ja pajaroogadele, küpsetatud või grillitud toitudele. Eriti hästi sobib rosmariin ulukilihast toitudesse. Rosmariin sobib hästi ka küüslaugu, peterselli, harakputke ja estragoniga

Toit → Kokk
15 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Eesti keele sõnaseletusi

käimad- jalanõud morsk - pikkade ülakihvadega veeloom, käkruma - kortsu minema merihobu kämmal - käelaba muistne - vanaaegne, vana, iidne kärbis - tugipuudest ja lattidest toestik vilja mustama - laimama või heina kuivatamiseks mustand - esialgne viimistlemata tekst, joonis köitev - ligitõmbav, kütkestav, hurmav mõlkuma - meeles olema köömen - maitsetaim müstiline - üleloomulikult salapärane külakost - toit, mis külla minnes kaasa N polaarrebane - rebase liik napsama - haarama poogen - teatud suurusega paberileht; heli te- needma - sajatama, vanduma, kedagi igave- kitamise vahend popkorn - paismais, plaksumais

Eesti keel → Eesti keel
39 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Münt

..............lk 11 2 Münt Mentha Tutvustus Mündid on väärtuslike maitse- ja ravimtaimede perekond, kelle erinevad liigid kasvavad jõudsalt nii aedades kui looduses. Paljude rahvaste toidukultuuris on eeskätt meeldivalt vürtsika maitse ja värskendava lõhnaga piparmünt populaarne maitsetaim. Meiegi võiksime teda pruukida rohkem ja mitmekesisemalt kui tänaseni tavatseme. Piparmünt on eriti kasulik südamele. Aias on kõigil mündiliikidel lehetäisi peletav mõju. Müntide perekond on suur, hõlmatse väga vanu liike, mille täpset iga ei tea keegi. Esimesed mündiliigid leiti metsikult kasvavatena vabast loodusest Vahemere piirkonnast. Münti kui väärtuslikku ravimtaime kasvatati juba antiikajal ning keskajal toodi ta aiataimena ka Euroopasse

Kategooriata → Õpioskus
16 allalaadimist
thumbnail
9
odt

Nõmm-, Aed-Liivateed ja Tüümian

tuharatele. Vajaduse korral mässida need kohad ka toidukilega sisse. (www.naistemaailm.ee) Tüümiani auru vann Tüümian on ideaalne rasusele näonahale - mõjub nahka puhastavalt. Kodus saab teha näo auruvanni. Panna pesukaussi 10­20 g kuivi või 100­200 g värskelt peenestatud ürte ja valada peale 2­3 l keeva vett. Seejärel tõmmata rätik üle pea ja pesukausi ning olla 5­10 min. auru sees. Tüümian on tugeva lõhna ja kasulike omadustega maitsetaim, mida on hinnatud juba iidsetest aegadest peale. Lisa tüümianiga oma toidule ja tervisele veidi vürtsi! Tüümian ehk aed-liivatee on läbi aegade mänginud rolli looduslikus meditsiinis, kus teda on kasutatud rindkere- ja hingamisteede probleemide puhul, nagu köha, bronhiit, hingamisteede katarr. Väidetavalt toimib tüümian närvisüsteemi stimuleerivalt ja selle tulemusel võib leeveneda depressioon, halvad unenäod, unetus ja melanhoolia. Ajalugu mäletab tüümiani

Bioloogia → Bioloogia
13 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Keeduvorstide liha sisaldus

300 erinevat toodet. Atria Eesti soovib olla Eesti tarbija jaoks poeriiulil esimeste valikute seas, pakkudes maitsvaid, kvaliteetseid ja kodumaisest toorainest valmistatud lihatooteid. 9.1 Koorene keeduvorst Koostis kanalihamass (35%), vesi, seakamar, tärklis , sealiha (6%), seapekk, koorepulber (2%), soja, sool , stabilisaatorid E450, E451,E452, dekstroos, maitsetaim, lõssipulber, antioksüdant E 300, lõhna- ja maitsetugevdaja E621, säilitusaine E250 Säilitustemperatuur +2...+6°C 9.2 Kevade keeduvorst Koostis Kanalihamass (45%), vesi, seakamar, tärklis ,soja,

Tehnoloogia → Loomsed toormed
10 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Kursuse töö - vürtsid

Tallinna Teeninduskool Leevika Vilja Mirle Jants KK10-PE Kursuse töö Vürtsid Juhendaja:Küllike Varik Vürtsid Leevika Vilja, Mirle Jants Sisukord Vürtsi kaubanduse ajalugu Arvatakse, et inimene hakkas maitsetaimi kasutama märksa varem kui soola, sest need olid palju kättesaadavamad. Esialgu kasutati maitsetaimi toidu maitsestamiseks, hiljem aga hakati neid tarvitama ka suitsutamisrohtudena mitmesugustel riitustel, surnute balsameerimisel ning lõpuks ka meditsiinis. (,,Vürtsid ja Maitsetaimed"-autor Renate Kissell Avita kirjandus 2011a.) Hiinas, Indias ja Egiptuses tarvitati maitseaineid umbes 5000 aastat tagasi. Nii tunti Egiptuses kalmust juba aastal 3000 enne meie aega ., Hiinas kaneeli aastal 2700 enne meie aega Assüürias, Babüloonias, Egiptuses ja Foiniikias kasutati maitseaineid väga mitmekülgselt ja erakordselt palju. Egiptuses, Kreeka ja ...

Toit → Toit ja toitumine
11 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Toiduaine õpetuse

terpeene. Basiilik sisaldab ka glükosiide (mõrumaitse), saponiine, vitamiine, mineraalaineid ja rohelise klorofülli all on peidus karotenoidid. Sidrunmeliss- on huulõieliste sugukonda kuuluv rohttaim. Sidrunmeliss on mitmeaastane rohttaim, mis kasvab looduslikult Lõuna-Euroopas ja Vahemeremaades. Taime nimi tuleneb sellest, et see lõhnab kergelt sidruni järgi. Taimest on tehtud teed, kasutatud arstimeis. Seda on kasutatud ka maitseainena. Salvei- Vahemeremaadelt pärinev laialt tarvitatav maitsetaim.Põhja- Euroopas kasvatatakse tihti dekoratiivtaimena aedades. Õied on lillad, hästi lõhnavad ja asetsevad pikliku kobarana varre ladvas. Lehed ja varred on valkjad ja viltjad. Peamiselt kasvatatakse ravimtaimena.Lehti kasutatakse maitseainena nii värskelt kui ka kuivatault salatite, köögivilja- ja kalatoitude ning vorstide maitsestamiseks. Kuivatatud lehtedest valmistatud teed kasutatakse desinfitseeriva vahendina peamiselt suuõõne ja kurgu loputamiseks ning köhatee koostises

Toit → Kokandus
107 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toiduainete õpetuse konspekt

terpeene. Basiilik sisaldab ka glükosiide (mõrumaitse), saponiine, vitamiine, mineraalaineid ja rohelise klorofülli all on peidus karotenoidid. Sidrunmeliss- on huulõieliste sugukonda kuuluv rohttaim. Sidrunmeliss on mitmeaastane rohttaim, mis kasvab looduslikult Lõuna-Euroopas ja Vahemeremaades. Taime nimi tuleneb sellest, et see lõhnab kergelt sidruni järgi. Taimest on tehtud teed, kasutatud arstimeis. Seda on kasutatud ka maitseainena. Salvei- Vahemeremaadelt pärinev laialt tarvitatav maitsetaim.Põhja- Euroopas kasvatatakse tihti dekoratiivtaimena aedades. Õied on lillad, hästi lõhnavad ja asetsevad pikliku kobarana varre ladvas. Lehed ja varred on valkjad ja viltjad. Peamiselt kasvatatakse ravimtaimena.Lehti kasutatakse maitseainena nii värskelt kui ka kuivatault salatite, köögivilja- ja kalatoitude ning vorstide maitsestamiseks. Kuivatatud lehtedest valmistatud teed kasutatakse desinfitseeriva vahendina peamiselt suuõõne ja kurgu loputamiseks ning köhatee koostises

Toit → Toiduainete õpetus
58 allalaadimist
thumbnail
9
rtf

Allergia ja eksoallergeenid

Nõrgema allergiseeriva toimega on paju, tamme, vahtra, jalaka, pärna, papli ning okaspuude männi ja kuuse õietolm. Taimede õietolm Taimsetest allergeenidest kõige olulisem on kõrreliste heintaimede (timut, kerahein, rebasesaba, aruhein jt.) õietolm. Nende tolme kõrgperiood meie kliimas on juunikuu teine pool (jaanipäeva paiku). Ka rukki õietolm on neile lähedane ja sageli allergeeniks. Sügisel hakkab toimima umbrohtude õietolm- maltsad ja eriti puju (1ähedased on koirohi ja maitsetaim estragon). Paljud taimed õitsevad ühel ajal ja paljude taimede (näiteks kõrreliste) õietolmudel on ühiseid allergeenseid omadusi, nii on võimalik ka üheaegne allergia kujunemine mitme taime suhtes. Õietolmust põhjustatud allergilist haigust nimetatakse pollinoosiks. Selle puhul esineb kipitus- ja sügelustunne ninas, võib olla rohke vedel eritis ninast või nina limaskesta turse, mistõttu ei saa nina kaudu hingata. iseloomulikud on ka aevastushood. Esineb silmade valguskartlikus,

Bioloogia → Bioloogia
17 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Allergia erinevad vormid

Nõrgema allergiseeriva toimega on paju, tamme, vahtra, jalaka, pärna, papli ning okaspuude männi ja kuuse õietolm.(1) Taimede õietolm Taimsetest allergeenidest kõige olulisem on kõrreliste heintaimede (timut, kerahein, rebasesaba, aruhein jt.) õietolm. Nende tolme kõrgperiood meie kliimas on juunikuu teine pool (jaanipäeva paiku). Ka rukki õietolm on neile lähedane ja sageli allergeeniks. Sügisel hakkab toimima umbrohtude õietolm- maltsad ja eriti puju (1ähedased on koirohi ja maitsetaim estragon). Paljud taimed õitsevad ühel ajal ja paljude taimede (näiteks kõrreliste) õietolmudel on ühiseid allergeenseid omadusi, nii on võimalik ka üheaegne allergia kujunemine mitme taime suhtes. Õietolmust põhjustatud allergilist haigust nimetatakse pollinoosiks. Selle puhul esineb kipitus- ja sügelustunne ninas, võib olla rohke vedel eritis ninast või nina limaskesta turse, mistõttu ei saa nina kaudu hingata. iseloomulikud on ka aevastushood. Esineb silmade

Bioloogia → Bioloogia
76 allalaadimist
thumbnail
16
odt

Kokanduse põhimõisted

Kimchi - Hapendatud hiina kapsas, millele on lisatud tšillipipart, kurki, porgandit, brokolit, porrut, õli ja äädikat. Korea rahvustoit. Koriander, kinza - Väliselt peterselli meenutava koriandri lehed (kinza) sisaldavad rohkesti C- vitamiini ja on maitsvaks lisandiks salatites ja suppides. Enamasti kasutatakse vaid koriandrilehti, ent näiteks Tai köögis on koriandrivarred tarvitusel karride maitsestamiseks. Koriandrilehed on Mehhiko köögis enim kasutatav maitsetaim (annab maitse näiteks guacamole). Kornišon - Väike marineeritud või hapukurk. Krustaad - Tainast ümbris, mis täidetakse raguu või mõne muu toiduga, ka vedelast tainast rasvas küpsetatav kook (nn Rooma pasteedike), mida valmistatakse erilises varre otsas olevas metallvormis. Kuskuss - (Vt ka couscous.) Kuskuss on Põhja-Aafrikas levinud peen nisutang, mida tehakse kõva- ehk durumnisu koorimata teradest. Meil müüdav kuskuss on valmistatud küll durumnisust, kuid

Toit → Kokandus
16 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Vürtsid

on mahe, mündiga sarnane maitse. Saadaval roheliste lehtedega peterselli. Sobib linnuliha ja värskena ja kuivatatuna. Sobib veise, uluki, lamba ja ka teiste lihadega. linnulihaga, samuti maksaga. Aedpiprarohi on roheliste väikeste lehtedega, vürtsikas maitsetaim. Kasutatakse lambaliha maitsestamiseks. Apteegitill ehk fenkol võib maitse poolest varieeruda magusast kibedani (olenevalt sordist)

Toit → Toiduaineõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
11
pdf

Köögiviljad

või tõusev Külvatakse aprilli algul kuivatatakse Õitseb juunist augustini Kaetakse 1-2mm liivakihiga Alates teisest aastast saab Ravim ja maitsetaim Avamaale istutada juuni kaks saaki Idanevus säilib 2-3 aastat algul Estragon Kuni 1m taim Päiksepaistelist kasvukohta Sügavalt haritud Paljundatakse seemnete või Talveks soovitatakse katta Esimsel aastal üks kord

Bioloogia → Bioloogia
73 allalaadimist
thumbnail
244
pptx

Lillekasvatus lävendipõhised taimed

talu liigniiskust, siis õitseb halvasti. DIASCIA BARBERAE – HARILIK KAKSIKKANNUS • Õied kahvaturoosad kuni oranžid, lõvilõualaadsed • Lehed Tumerohelise lehestikuga • Muld Niiskust hoidev ja piisavalt toitainerikas muld • Kasutamine Amplites ja rõdukastides • Märkused Talub hästi tuult ja vihma. Tundlik kestva niiskuse ja kuivuse suhtes PERILLA FRUTESCENS – PRONKS-LUTIKLILL (PRONKSLEHT) • 1-aastane vürtsi- maitsetaim ("korea maitserohi"). Sort on kiiresti valmiv, külmakindel, pika vegetatsiooniperioodig a - 135-150 päeva. Taimede kõrgus 80-120 cm. Pronks-lutiklille lehed on mahlased, õrnad, värskendava maitsega ja ebatavalise pehme aroomiga, kus on aimata karamelli, aniisiõite ja kergeid pipraseid aroome. SANVITALIA PROCUMBENS – LAMAV SANVITAALIA • Õied Kollane tumepruuni või rohelise südamikuga • Lehed Rohelised, terveservalised

Põllumajandus → Põllumajandus
7 allalaadimist
thumbnail
26
doc

Maitse- ja ravimtaimed

Paljundamine seemnetega Saagi kogumine Esimene saak kogutakse õitsemise algul kuiva ilmaga enne keskpäeva, siis on taimed kõige aroomikamad. Teist korda lõigatakse uuesti kasvanud külgvõrsed sügisel enne öökülmi. Võsusid võib lõigata kogu suve jooksul ja kasutada värskelt. Majoraani saab hästi ka õlis konserveerida. Kasutamine maitsetaimena sobib vorstide ja verivorstide ning igasuguste liha- ja köögiviljatoitude maitsestamisek. Majoraan kuulub maitsetaimede segusse. Hinnatud maitsetaim slovakkia köögis. Kasutatakse värskelt ja kuivatatult, kuid korraga väheses koguses!! Kasutamine ravimtaimena spasme ja puhitust leevendav, seedimist soodustav Muud kasutusalad kasutatakse konservi- ja alkoholitööstuses. Kasutamine haljastuses Majoraani võib üheaastase maitsetaimena edukalt kasvatada rõdukastides või püttides. Ta lõhnab kaua ka kuivatatult kuivkimpudes või popurriides.

Põllumajandus → Aiandus
149 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun