Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"koorest" - 313 õppematerjali

koorest on leitud parkaineid. Suve lõpul või sügisel võib näha vahtra lehtedel musti laike, mis jätavad väga kauni mulje.
thumbnail
10
doc

Porgand

Porgandi viljelemine kultuurtaimena sai alguse Ees-Aasiast I aastatuhandel pKr. Enne seda tunti porgandit ravimtaimena. Eestisse levis porgandi kasvatamine mõisaaedade kaudu, jõudes 19. sajandi lõpuks paljudesse taluaedadesse.Porgand on kaheaastane taim. Esimesel kasvuaastal kasvatab ta lehekodariku ning juurvilja. Teisel aastal kasvab kuni 1 m kõrgune hargnenud õisikuvars, millel arenevad õied ja valmivad seemned.Porgandi juurvili koosneb südamikust ja seda ümbritsevast paksemast koorest, mille vahel olevas kambiumiringis toimub kasv. Kuna kasv on seesmine, võib porgand ebaühtlaste sademete tõttu lõheneda. Porgandi südamik on tavaliselt koorest heledam, puisem ja sisaldab vähem vitamiine. Porgandi juurvili on taime kohta väga plastiline ja muudab kergesti oma tüüpilist kuju. Porgandi kasvatamine Porgand on meil üks armastatumaid ja väärtuslikumaid köögivilju. Toiteväärtuselt on ta teiste juurköögiviljade hulgas esimeste seas

Kategooriata → Õpioskus
18 allalaadimist
thumbnail
4
odt

TÄISPIIMATOOTED JA DESSERDID

eriti palju rasva, valku ja süsivesikuid. Piima koostis Ained Inimene Lehm Lammas Kits Hobune Vesi 87,2 % 87,5 % 82,7 % 86,6 % 90,1 % Süsivesikud 7,0 % 3,6 % 6,3 % 3,9 % 5,9 % Rasvad 4,0 % 3,5–4,0 % 5,3 % 3,7 % 1,5 % Valgud 1,5 % 4,6 % 4,6 % 4,2 % 2,1 % Mikroelemendid 0,3 % 0,7 % 0,9 % 0,8 % 0,4 %  RÕÕSAST KOOREST TOOTED  Rõõsk koor: Rõõsk koor on see osa piimast, mille saamiseks piim meiereis või koorelahutajas separeeritakse ehk lahutatakse. Osa koorest läheb või valmistamiseks, osa hapendamiseks, osa aga pastöriseeritakse ja saadetakse müügivõrku. Koore liigid. Eestis on praegu saadaval kolme erineva rasvasusega koort: 10%, 35% ja 38%. Esimene neist leiab kasutamist toiduvalmistamisel ja kohvikoorena, teised kaks omavad muule

Toit → Toit ja toitumine
3 allalaadimist
thumbnail
24
pptx

Haab

Haab http://miksike.ee/docs/referaadid2006/haab_keithlemendik3.jpg HAAB 1)Eesti kõrgeim haab on (40,8 m ja diameeter 53 cm) kasvab Järvseljal . 2)Noortele lehetele on iseloomulikud kollakaspunased või pruunikad, suvel tuhmrohelised ja sügisel sageli punased lehed. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/22/Goldground.jpg/220px 1)Noored oksad on toiduks paljudele loomadele, maharaiutud latvade oksad süüakse koorest paljaks näiteks jäneste ja hiirte poolt, võrseid ja lehti söövad ka põdrad ja kitsed. http://y.delfi.ee/norm/46609/1951659_adinkK.jpe 2)Eelkõige on haab põhitoiduks kobrastele. http://g2.nh.ee/images/pix/900x585/32czxiKXEh8/file61301368_3982fc4b.jpg 1)Väga rohkesti kahjustavad seenhaigused, haavataeliku poolt on nakatatud enamik Eesti suurematest haabadest. HAAB

Loodus → Pärandkooslused
1 allalaadimist
thumbnail
16
ppt

Kreemid

· Muna-piima seguta kreemid · Muna-piima seguga kreemid Valmistamisel kasutatakse tarrendaineid. Tarduvad serveerimisnõus või külma veega niisutatud vormis. Enne serv. võetakse vormidest välja, hoitakse serveerimiseni külmikus. Serv. temp. 10-14 °C Lisandid Tarretis, jäätis, puuviljad, marjad, siirupid, pähklid, mandlid, magusad kastmed, küpsetised, ürdid, nonparellid, marmelaad, vahukoor, sokolaad. Muna-piima seguta kreemid Valmistatakse 35% koorest. Võib kasutada kohvi, teed, sokolaadi, pähkleid, leiba, marju, puuvilju. Maitsestatakse: suhkur, vanill, ürdid, essents, tsitruseliste koor, alkohol, karamellsuhkur Koor vahustada, lisades suhkrut ja vanilli. Segada juurde toiduained ja maitseained. Viimasena lisada tarrendaine. Segada läbi, tarduma. MUNA-PIIMA SEGUGA KREEMID Kõige tavalisem muna-piima seguga kreem Keeta muna-piimakaste ja jahutada 25 kraadini. Koorele lisada kaste, maitseained, tarrendaine

Toit → Toiduvalmistamine
41 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Kiivi ja sidrun

ilutaimedes, alguses islami aedates. Esimene oluline sidruni kasvatamine Euroopas algas Genova keskel 15. sajandil. sidruni hiljem kasutusele Ameerikas aastal 1493, mil Christopher Columbus tõi sidruni seemned Hispaanias oma reisilt. Sidrunist Ta kasvab kuni 4m päikeselises kasvukohas. Sidruni kogumassist moodustab koor 45 % ja seemned 2 %. Vilja koores leidub palju eeterlikku õli, mis juba koore vähesel painutamisel välja pritsib. Koorest pressitakse sidruniõli, mis on helekollane, mõrkja maitsega, sidrunilõhnaline vedelik. Tuhande sidruni koorest pressitakse 475 grammi õli. Fakte sidrunist Teadlased Ohio State University'st leidsid, et sidruniõli lõhn ei mõjuta inimese immuunsüsteemi, kuid võib parandada meeleolu. Päritolu sõna sidrun võib olla Lähis-Ida. Üks esimesi esinemistest "sidrun" ilmub Lähis inglise tollidokumendi 1420-1421.

Loodus → Loodusõpetus
2 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Praktikum 2.5

neeldmisspektri järgi. Puhtal karoteenil on apolaarsetes lahustites iseloomulikud neeldumismaksimumid spektri sinises piirkonnas 450 ja 480 nm juures. Kui proov sisaldab üheaegselt erinevaid karotenoide, võib neeldumisspekter oluliselt muutuda ja sisaldada nimetatuist erinevaid neeldumismaksimume. Kui proovis sisaldub samal ajal ka klorofüll, siis on täheldatavad neeldumismaksimumid lainepikkustel 425 ja 650 nm. Antud töö eesmärgiks on apelsini koorest eraldatud karotenoidide segu neeldumisspektri määramine spektofotomeetril ja selle alusel uurivata materjali karotenoidse koostise iseloomustamine ja -karoteeni sisalduse määramine uuritavas proovis. Töö käik: Karotenoide isoleermine taimsest materjalist Eelpeenestatud apelsini koorest võtsin tehnilistel kaaludel 1,04 g Lõplikuks peenestamiseks hõõrusin väljakaalutud proovi uhmris vähese pestud liivalisandiga ühtlase massi saavutamiseni

Keemia → Biokeemia
52 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Tsitrusviljalised

Kasutatakse värskelt pressitud mahla, kuid tema haput mahla ka konserveeritakse. Vilja koor sisaldab tublisti eeterlikke õlisid. Mahla tööstuslikul valmistamisel purustatakse ja pressitakse kogu vili korraga ja seejärel eraldatakse tsentrifuugi abil kergem eetrlik õli viljamahlast nagu koor piimast. Pressimisjäätmeid kasutatakse loomasöödaks. Greipfruudi koor on mõru ja sellest toodetakse mõruainet limoliini. Mõruaine tekitab söögiisu. Vilja koorest valmistatakse ka pektiini. Mandariin Väike, punakasoranz, lahtise koorega tsitrusvili. Seda võib süüa värskelt või saab kasutada magusainena greibimahlades. Mandariiniõlid levitavad värsket, kihisevat, eksootilist lõhna. Tsitruseviljadeõlisid kasutada: · hingamisteede haigused; · unehäired; · keskendumisraskused. Mandariinid on maitselt lähedased apelsinidele. Viljad on väiksema ja õhema koorega kui apelsinid ja pisut laiaks litsutud väliskujuga

Toit → Toiduainete õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Puuviljade iseloomustused

Kasutatakse värskelt pressitud mahla, kuid tema haput mahla ka konserveeritakse. Vilja koor sisaldab tublisti eeterlikke õlisid. Mahla tööstuslikul valmistamisel purustatakse ja pressitakse kogu vili korraga ja seejärel eraldatakse tsentrifuugi abil kergem eetrlik õli viljamahlast nagu koor piimast. Pressimisjäätmeid kasutatakse loomasöödaks. Greipfruudi koor on mõru ja sellest toodetakse mõruainet limoliini. Mõruaine tekitab söögiisu. Vilja koorest valmistatakse ka pektiini. APELSIN : (Citrus sinensis) Apelsin on omapärane mari, mille koore moodustavad oranz väliskate, eksokarp, milles leidub eeterlikku õli, ja selle all asuv kobe heledam vahekate, mesokarp. Vilja sisemine mahlakas osa on kilejate vaheseintega jaotatud sektoriteks. Sektorite sees asuv viljaliha aga on kujunenud mesokarbist sissepoole sopistunud pikkadest peenikestest mahlaga täidetud kotikestest

Toit → Kokandus
43 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Piim ja piimatooted

Konserve on võimalik säilitada kaua, väikese mahu tõttu on neid parem transportida, neil on kõrge kalorisus ja head maitseomadused, olenevalt kasutatavast toorainest ja töötlemisviisist jaotatakse piimakonservid järgmiselt: 1. Kondenseeritud piim lisanditega ja lisanditeta; 2. Kuivatatud piimatooted on piima- ja koorepulber suhkruga või ilma. HAPUPIIMATOOTED Neid iseloomustab kõrge toiteväärtus, kerge omastatavus ja värskendav maitse. Neid valmistatakse piimast ja koorest, mida hapendatakse mitmesuguste piimhappebakteritega. Hapendatud tooted säilivad kauem ja on dieetilise tähtsusega. Hapukoor Valmistatakse põhiliselt pastöriseeritud rõõsast koorest juuretisega hapendamise teel. Olenevalt rasvasisaldusest valmistatakse: 1. 10% ehk n-ö dieethapukoor; 2. 20%; 3. 30%. Maitse ja lõhn peavad hapukoorel olema puhtad, konsistents ühtlane, mõõdukalt paks ja välimus läikiv. Värvus on valge kreemika varjundiga.

Toit → toiduainete sensoorse...
13 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Marss

● Diameeter: 6750 km ● Pöörlemisperiood : 24 tundi 39 minutit Marsi kirjeldus ● Neljas planeet Päikesest ja Päikesesüsteemi üks väiksemaid planeete ● Nimi Rooma sõjajumala järgi ● Phoenixi maandur leidis 2008. aastal planeedilt vett ning NASA teatas 28. septembril 2015, et leidis Marsi pinnalt voolavat soolast vett Sisesruktuur ● Kihilise ehitusega planeet, millel on tihe metalliline tuum ja mida katavad väiksema tihedusega kihid. ● Koorest on leitud mitmeid keemilisi elemente, peamiselt leidub seal räni, hapnikku, rauda, magneesiumi, alumiiniumi, kaltsiumi ja lämmastikku. ● Marsi tuum koosneb peamiselt rauast ja niklist Tänan kuulamast!

Füüsika → Füüsika
5 allalaadimist
thumbnail
23
ppt

Esmavajalikud toiduained, Piimatooted

baktereid Joogijogurt- vedelam konsistent ja lisatud moos on ilma marjatükkideta Kasulikkus - tasakaalustab soolte ja mao talitust , sisaldab rohkesti C ja B grupi vitamiine , valke Maitsestatud ja maitsestamata Jogurtite jagunemine rasvasuse alusel rasvavaesed tooted, mille rasvasisaldus jääb vahemikku 0,1...0,3% piimajogurtid rasvasusega 1,5...3,5% koorejogurtid, milles on rasva 10% või rohkem Jäätis Külmutatud magustoit piimast või koorest Muud maitse- ja lisaained ­ suhkur, vanilje, karamell, kakao, sokolaad, marjad jne Jäätiseliigid : 1. Plombiir (15%) 2. Koorejäätis (10%) 3. Piimajäätis (3,5%) Kohupiim Valmistatakse pastöriseeritud piimast või lõssist Selle tegevusel eraldub vadak See on kõrge kaltsiumi-ja fosforisisaldusega, sisaldab palju valku Madala energeetilise väärtusega-hinnatud dieettoiduaine Väherasvane( 2-9%) ja rasvane ( 10-18% ) Hapukoor

Toit → Toiduvalmistamine
20 allalaadimist
thumbnail
5
ppt

Iirimaa

Carrantuohilli Iirimaa kõrgeima mäe tippu. Iirlased söövad hästi ja palju. · Traditsioonilist Iiri kööki iseloomustavad lihtsad liharoad ja keedetud juurviljad. Kartul, porgand, naeris ja pastinaak. · Iirlased peavad oluliseks süüa peamiselt kodumaist toitu. Kaladest on ohtralt saadaval makrelli, lõhet ja jõeforelli. · Peaaegu must ja kange õlu Guinness. · Iiri kohv on segatud kangest kuumast kohvist, iiri viskist ja rõõsast koorest. Iiri keel ja muud huvitavat. · Iirlaste põhikeelteks on iiri ja inglise keel, vähem gaeli keel. · Iiri kultuuris on tähtsalt kohal elav muusika, on võrsunud mitmeid suuri kirjanikke. · Iirlased on kuulsad hobusearetajad, nende puhtatõulisi sälge kasutatakse tihti võidusõiduhobustena.

Geograafia → Geograafia
24 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Jane Eyre iseloomustus ja välimus

Jane Eyre iseloomustus ja välimus Jane Eyre' il oli olemas kaks eelist oma saatusega toime tulemiseks: intelligentsus ja omadus vaadelda inimesi, neid analüüsida. Väljumata oma kaitsvast koorest, suutis ta jääda iseendaks igas olukorras - hoolimata, et see maksis talle nii mõnedki närvirakud ja täiusliku tervise, mis tal oleks võinud olla kui ta oleks muutunud vastavalt ümbritsevale. Jane Eyre ei kaevanud kunagi oma kurba saatust, vaid üritas sellest parimat võtta - omal moel. Kui keegi küsis talt, mida ta asjadest arvas ,oli vastuseks alati see, mis tal mõtteski. Veel üks Jane' i väärtuslik omadus: ta tundis oma kohta, ehk siis iseennast tervikuna ja oma suhet maailmaga

Eesti keel → Eesti keel
68 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Kuidas valmib paber

Paberi valmistamine ● raiutakse mets maha ● puit tuuakse tehasesse ● paber koosneb massist milles on 65% vahtrapuud, 25% kaske ja 10% paplit ● tükeldatud puutükid pannakse keerlevasse masinasse, kus eraldatakse puukoor ( kestab umbes 20 min) ● koorest puhastatud palgid tükeldatakse saepuruks ● saepuru pestakse veega läbi ● siis asetatakse puru suurtesse tünnidesse, kus kuumutatakse 158 C juures läbi ● tekib tumepruun mass ● tumepruun mass keedetakse ja eraldatakse aur ● lisatakse paksendaja ● tekib helepruun kuiv mass ● kuivale helepruunile massile lisatakse vesi ja leelis, mis seda valgendab ja tekib valge pasta

Keemia → Keemia
4 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Kontroltöö toiduained

Sibul : porru küüslauk murulauk sibulad Vili : kõrvits kabatsokk e tsukiini, patisson melon arbuus Dessert: Spinat rabarber Kaun:hernes uba läätsed PUUVILJAD o seemneviljalisteks (õunad, pirnid, pihlakad, küdoonia ja ebaküdoonia).Vili o koosneb viljalihast ja südamikust, mis on jaotatud kambriteks, kus asuvad seemned o luuviljalisteks (kirsid, ploomid, aprikoosid, virsikud, nektariinid). Vilja koostisosaks on mahlane viljaliha ja kivi, mis omakorda koosneb koorest ja seemnest. o eksootilised ehk troopilised ja subtroopilised viljad (tähtvili, dattel, kiivi jne) tsitruliselised, o marjadeks (viinamarjad, sõstrad, karusmarjad, maasikad, vaarikad, jõhvikad, pohlad, mustikad jt.) Neil on seemned mahlase viljaliha sise peidetud või asuvad väikestes õnarustes viljaliha pinnal. o Pähklilised puuviljad (kreeka, sarapuu, seedri, india pähklid, mandlid, arahhis jne.).

Toit → Toiduainete õpetus
13 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Magustoidud

Tartu Kutsehariduskeskus Toitlustus- ja majutusosakond Koostas:ivarss Magustoidud Iseseisevtöö Tartu 2010 Magustoitude valik ja tarbimine on eri maades väga erinev, see sõltub traditsioonidest, toitumistavadest ja ka maa arengutasemest. Kui vaadata veidi ajalukku, siis magustoit on eestlaste toidulauale ilmunud üsna hiljaaegu. Talurahva põhiliseks magustoiduks olid metsamarjad mida söödi niisama, hiljem hakati lisama ka mett. Suuremate pidude puhul valmistati õllesuppi ja leivapudi.19. Ja 20. sajandi vahetusel tekkisid ka magusad supid ja marjapudrud. Magustoite liigitatakse: *tooraine ja valmistamise tehnoloogia järgi *serveerimis temperatuuri järgi Serveerimis temperatuuri järgi liigitatakse : külmad magustoidud ­ serveeritakse temperatuuril 10-14°C (kissellid,tarretised,vahud,kompotid, kreemid jne..) soojad magustoidud ­ serveeritakse te...

Toit → Toiduainete õpetus
13 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Vähemusrahvad: Ukraina rahvariided

rahvariideid peamiselt festivalidel, muudel erilistel puhkudel või pühade ajal. Ukraina talupoegade riietuses oli meestel kasutusel tikitud valge tuunika. Antud pildil on kujutatud mehel vööl tüüpiline puidust kruus, mida kasutati arvatavasti kalja (kvas) või õlle joomiseks. Vähemusrahvad: Ukraina rahvariided Bast kingi, ühtesid vanimat tüüpi jalatseid, on tehtud ja kantud sajandeid Ukrainas, Venemaal ja Ida-Euroopas. Need olid traditsiooniliselt valmistatud kase koorest, mida oli lihtne hankida. Kase koor on lihtsalt vormitav materjal, mida on kasutatud paljudes teistes Ida-Euroopa riikides rahvusliku käsitöö valmistamisel. Bast kingi saab osta tänapäeval suveniiride turgudel, kuid peamiselt on nad müügil iluasjadena, kuna kandmiseks on need ebamugavad. Ukraina tikandite juured on pärit kaugest ajaloost ning neil olevat kaitsevõime. Tikandeid pärandati traditsiooniliselt emalt tütrele ja igal perel olid kasutusel erinevad ning omalaadsed mustrid

Ajalugu → Ajalugu
19 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Tsitruselised

x apelsin), mapom (greipfruut x mandariin), orlando (greipfruut x tangeriin), tambor (tangeriin x apelsin) ja paljud teised. Hübriidiega on püütud vähendada tsitrusviljade mitmeid puuduseid, nagu näiteks rohke seemnete sisaldus, mõrkjas maitse ja kõva sisekest. 3 Tsitrusvilju kasutatakse päris mitmetel eri eesmärkidel. Neist tehakse marmelaadi, karastusjooke, loomulikult süüakse ka toorelt. Näsaviljalise sidrunipuu koorest valmistatakse tsitronaati, mis on kulinaarias tarvitatav maitseaine. Mõningates maades, seal hulgas ka Eestis, kasvatatakse mõningaid tsitruselisi toataimena. Tsitruselised on samuti väga tervislikud, kuna neis on lisaks organismile tähtsaima vitamiini (C-vitamiini) ka vitamiinid A, B, D, P. Tsitruselisete küpsed viljad sisaldavad ka vajalikke kiudaindeid, süsivesikuid, erinevaid happeid (sidrun-, õun- ja oblikhape) ning pektiinaineid. Tsitruselised tugevdavad veresooni ja hoiavad need

Bioloogia → Bioloogia
24 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Pindade puhastamine

Nii saab eemaldada enamuse mustusest. Lahtist nähtavat mustust saab eemaldada ka vaibapühkijaga. Kõik plekid tuleks eemaldada kohe. Ettevaatust tugevatoimeliste puhastusainetega ­ need võivad rikkuda vaipkatte värvi või tekstuuri Korkkatted Kork on looduslik materjal, mida saadakse Hispaanias ja Portugalis kasvavatelt korgitammedelt. Korgitamm peab kasvama 25-aastaseks, et seda esimest korda koorida saaks. Sellest koorest veel korki ei tehta. 9 Aastat hiljem kooritakse puu uuesti ja alles siis saab koorest korgiplaate valmistada. Korgipuu koor peenestatakse, segatakse vaiguga, kuumutatakse ja pressitakse. Plaadipõhjas voib olla PVC-d ja täiteaineid sisaldav kiht. Tänapäeval pannakse korgiplaatidele peale, alla, ja külgedele PVC- kaitse. Sellist põrandat puhastada ka niiskete puhastusviisidega Korkpõrandad ei ole kunagi libedad, nad imavad mustust ja vajavad sagedast koristust.

Turism → Puhastusteenindus
116 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Sisesekretsioon, erutuvuse füsioloogia, kesknärvisüsteem

4) Somatotroopne hormoon ­ tagab normaalse kehalise arengu lapseeas 2. Somatotroopne hormoon ehk kasvuhormoon, selle ülesanded Kasvuhormooni ülesanneteks on reguleerida kehalise kasvu normaalset arengut, kiirendada valkude sünteesi ning intensiivistada rasvade vabanemist rasvkoest. 3. Antidiureetiline hormoon Reguleerib vee ainevahetust ning tõstab vererõhku. 4. Neerupealised Neerupealised koosnevad koorest ja säsist, mida võib vaadelda eraldi näärmetena. 5. Neerupealiste koore hormoonid, nende ülesanded 1) Mineraalkortikoidid a. Reguleerivad K ja Na ainevahetust b. Osaleb vererõhu säilitamisel c. Säilitavad elektrolüütide ja vee tasakaalu 2) Glükokortikoidid a. Glükogenees b. Reguleerivad põletikuprotsesse c. Kohanemisreaktsioonid d. Reguleerivad ainevahetusprotsesse 6

Meditsiin → Anatoomia
91 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Džuut

Dzuut Dzuut on troopiline niiskuselembene taim, mis kasvab 3-4 meetri kõrguseks. Dzuute on kahte liiki: valge ja õlidzuut.Seda taime võib võrrelda ka meie pillirooga ning see kasvab praktiliselt vees. Dzuut saab koristuskõlbulikuks 4-5 kuuga. Kiudu valmistatakse taime koorest umbes samamoodi nagu linast. Taime kasvatatakse kaldaäärsetel aladel Indias, Tais, Pakistanis, Hiinas, Bangladeshis jt. Indias on dzuudi kasvanduste all üle 0,8 miljoni hektari. See moodustab 34% kogu maailma toodangust. Terve dzuudi kiu pikkuseks on 3-5 jalga. Materjali värvuseks on valgest pruunini. Dzuudis on 46,3% süsinikku, 47,6% hapnikku ja 6,1% vesinikku. Dzuudist tehtud vaipu ja matte on vägagi soovitab kasutada niisketes

Muu → Käsitöö
14 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Säästev põrandakate

Mitmed algatused on juhtinud inimeste teadlikkust säästva põrandakate kasutamisest ja ka tervislikuma hoone ehitamist ehk õhu kvaliteedi parandamist. Edaspidi räägin 11 erinevast säästlikust põrandakatest, millest mõnigi ei ole veel nii tuntud kui põrandamaterjal. 1. Kork Kork on suhteliselt uudne lahendus põrandakatete maailmas. Seda näeb tavaliselt seinal või siis veini pudeli korgina, kuid see on ka hea materjal põranda jaoks. Korki saadakse korgitamme puu koorest, mis kõige enam leidus Vahemere metsadest. Puid ei võeta maha, vaid lihtsalt võetakse puult koor maha, mis kasvab tagasi ja teeb sellest ideaalse taastuva ressurssi. Korgitamme kasvatajad teavad, et esimestel kordadel maha võetud koor ei ole veel saavutanud täiskvaliteeti, kuid edaspidi on puult oodata tõeliselt väärtuslikku saaki. Koore eemaldamiseks peab korgitamm olema vähemalt 25-aastane ja omama ümbermõõtu vähemalt 60 cm. Iga

Ehitus → Ehitusmaterjalid
4 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Mis maa toit?

Chilli concarne Mehhiko köök Tsillipipar, küüslauk, sibul, vürtsiköömned, veiseliha, tomat, oad, paprika ­ nendest tehtud hautis. Kulebjaaka Vene köök Suured, pealt kinnised pärmitaignapirukad täididega. Pelmeenid Vene köök Lihaga täidetud pisikesed tainatükid. Pliinid Vene köök Pannkoogid Pasha Vene köök Magus vorm pähklitest, kohupiimast, munadest, koorest vanillist, sdrunikoorest. Sõrnikud Vene köök Kohupiima pannkoogid 1

Toit → Rahvusköögid
36 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Mandariin

Harilik mandariinipuu on igihaljas valgete lõhnavate õitega puu. Mandariin on väga lähedane apelsinile. Perekonnast Rutaceae, mandariin ladina keeles on citrus rediculata, inglise keeles clementine. Mandariini tuntumad sordid on Satsuma, Clementine, Wilking jt. Clementine viljaliha on väga mahlane, kergelt hapukas, oranzikas punane väliskest, vili väheste seemnetega. Satsuma on kergesti kooritav, lahtine ja õhuke kest, ilma seemneteta, pärit Jaapanist, magus ja õrn viljaliha. Koorest pressitakse eeterlikku õli (mandariiniõli). Koor ja seemned on mandariini massist ligi 26%. Mandariine kasutatakse peamiselt lihtsalt söömiseks, salatisse panemiseks, magustoitudes, toidu kaunistamisel, ning sellest tehakse ka mahla. Kõige rohkem toodetakse mandariini Hiinas. Kasvatuspiirkonnad on Jaapan, Hispaania, Brasiilia, Maroko, Itaalia, Iisrael, USA, Alzeeria. Mandariini happesus on -11,5 pH. (ananass -12,6 ; pirn -9,9 ; maasikas -5,4 ; arbuus -1,0 ; hakupirss +3,5).Apelsin on 4.35pH

Geograafia → Geograafia
5 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Toitumisviisid

Toitumisviisid Talvel toimus see rehetoa ahju kolde/lee kohal rippuvas pajas, suvel aga õueköögis või kojas. Praadimine tekkis seose pliitide ehitamisega 1890ndatest aastatest. Ahjus ja kerisel küpsetatud liha asemel hakati liha ahjus pannil küpsetama ja pliidil pannil praadima. Toiduvalmistamisel olid abiks kolmjalad, millele asetati pajad ja pannid. Päevane toidu hulk ning selle jaotus söögikordadeks olenes mitmest asjaolust: toiduainete varudest ning aastaajast. Sõltuvalt päeva ning sellega seoses ka tööpäeva pikkusest. Nii argi- kui pühapäeval söödi söögikorras alati üks toit. Varahommikul enne põllutöödele minekut võeti linnupetet ehk suutäis leiba. Lõunaks süüakse eelmise päeva ülessoojendatud toit. Õhtusöök oli päeva tugevaim ja anti peale tööde lõppu 9-10 paiku. Praadimine eesti köögis toimub piima-koore või piima-jahu keskel. Söök valmib pooleldi keetes, pooleldi praetult (puudub küpsetamisele...

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
32
pptx

Aasia hiigel-vapsik

väikestele  Tapavad mesilast lõuajõu ja osavusega, mitte nõelaga  1vapsik saab ära tappa kuni 40 mesilast minutis  Vastsed annavad energiat Mürk  Sisaldab 8 erinevat kemikaali, mis kutsuvad rohkem vapsikuid ohvrit nõelama  Saavad nõelata ohvrit mitu korda  30-40 inimest sureb iga aasta  Tekitab hingamis raskusi Pesa  Kevadel  Tehtud kuninganna poolt  Ta valib sobiva koha Nt:Puutüvesse  Pesa on valmistatud näritud koorest  Pesa koosneb paljudest üksikutest rakkudest, mis koos teevad meekärja effekti  Suvel on pesas u 700 vapsikut, kes on emased  Siis kuninganna hakkab munema ema- ja isavapsiku mune Vastsed  Kuninganna muneb 1 muna igasse rakku ja need valmivad nädala jooksul  5 astmeline areng Isased  Lahkuvad pesast peale täiskasvanuks saamist  Surevad peale paaritumist Surm ja vaenlased  Surevad sügises, aga noored kuningannad jäävad ellu ja teevad uued pesad

Bioloogia → Bioloogia
2 allalaadimist
thumbnail
9
ppt

Korgitamm

Korgitamm Tony Jürisaar Juurikaru Põhikool 2010 Nimi Eesti ja Ladina keeles · Korgitamm (Quercus suber) http://et.wikipedia.org/wiki/Pilt:Quercus_suber_JPG1.jpg Levikuala maailmas Korgitamme looduslik leviala on edela-Euroopa ja loode-Aafrika Taimekirjeldus Korgitamm on keskmise suurusega puu. Korgitamme koorest saadakse korgina kasutatavat materjali. Korgi äralõikamine ei kahjusta puud, see kasvab tagasi ja on taastuv loodusvara. Korgitamm on igihaljas puu. Korgitamm elab 150­250 aastat. Esimest korda kogutakse korki 25 aasta vanustelt puudelt. Iga järgmise 9­12 aasta järel saab puult uuesti korki ja puu eluajal 12 korda. Korgi kogumine ei ole automatiseeritud ja see toimub täielikult käsitsi. Maailmas on korgitammeistanduset all 25 tuhat km²

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
54
pptx

Ökoloogilised põrandad, säästev põrandakate

• Jätkusuutlik põrandakate loob ohutuma ja tervislikuma hoone ja tagab tulevikus traditsiooniliste tootjate taastuvate loodusvarade tootmist. • Edaspidi räägin 11 erinevast säästlikust põrandakatest, millest mõnigi ei ole veel nii tuntud kui põrandamaterjal. Kork • Kork on suhteliselt uudne lahendus põrandakatete maailmas. • Korki saadakse korgitamme puu koorest, mis kõige enam leidub Vahemere metsadest. • Puid ei võeta maha, vaid võetakse puult koor maha. • Esimene kord võetakse koor maha 25 aastaselt puult, millel on vähemalt 60 cm ümbermõõt. • Iga 9-12 aasta jooksul saab uuesti koore maha võtta. • Ühelt korgitamme puult saab korki koguda kuskil 12 korda. Puu eluiga on 150-250 • Korgi kogumine toimub täielikult käsitsi. • Kooritakse vaid koore pindmine paksem kiht, säästmaks puud kuivamise eest.

Ehitus → Ehitusmaterjalid
5 allalaadimist
thumbnail
22
pptx

Juust

Juust Iris Kivisalu Mis on juust?  Juust on valgu- ja rasvarikas toiduaine, mida valmistatakse lehma-, kitse- või lambapiimast, -lõssist, -koorest, -petist või nende segust piimhappebakteritest juuretise lisamise, kalgendamise ning saadud kalgendist vadaku eraldamise teel. Juustu liigid  Toorjuust on kalgendatud piimhappe abil, ilma laabita.Toorjuust sisaldab kuni 80% vett ja on enamasti väherasvane. Toorjuustud on pehme, kreemja või sõmera struktuuriga ning neil on enamasti mahe maitse. Seda kasutatakse küpsetamisel ja magustoitudes.  Koorejuust  Cottage  Quark Pealtvalminud pehme juust  Juust on kaetud pealt hallitusekihiga, mis on küll söödav, kuid reeglina liiga intensiivse maitsega.  Camembert  Brie  Brillat-Savarin  Coulommiers Seestvalminud pehme juust  Hoitakse soolvees.  Peene maitse ja tugeva lõhnaga.  Mõningaid sorte immutatakse laagerdamise ajal ka veinis või õlles.  Münster ...

Toit → Toiduaineõpetus
3 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Eesti puud

mädanema. Põnev oli info puude rahvapäraste nimetuste kohta. Kõige vahvamad nimed olid pedajas, lesetamm, toom, suar, sarakas, vastra, pihl, aab, seatamm, emalepp. Eesti vanim tamm on Tamme Lauri tamm, mis on 680 aasta vanune. Kõige vanimaks elavad tamm, kuusk, mänd. Uurisin välja, et mänd ja tamm on hästi hinnalised puud mööbli tegemiseks. Sain teada, et saarepuu on hästi suure kütte väärtusega puu, tema eeterlike õlisid kasutati rahvameditsiinis ning koorest sai pruuni sinist ja musta värvi. Saare koort kasutati ka naha parkimisel. Huvitav oli teada saada, et sarapuu puidust saab pliiatsi sütt ja sarapuu puit on hea , vastupidav ja painduv, mistõttu on see ka väga hea materjal meisterdamiseks.

Botaanika → Aiandus
1 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Kuidas valmib suhkur

Kuidas valmib suhkur? ● Suhkruroo põllult käib üle traktor, mis eraldab suhkruroo taimelt koore ja tükeldab sisu väiksemateks osadeks. ● Tükeldatud ja koorest puhastatud suhkruroog viiakse tehasesse ● Tehases läbivad nad kaks puhastusprotsessi ● Suhrurooga leotatakse vees ja purustatakse veel väiksemateks tükkideks ● Suhruroost pressitakse magus mahl välja ning viiakse suhruroo tükkidega veskitesse ● Suhruroo mass läbib viite veskit kuhu veski alla ja veski peale kerkib mahl ● Magus mahl kogutakse veskitelt ära ● Nüüd, kui mahl on taimest eraldatud, hakatakse mahla töötlema suhruks

Keemia → Keemia
3 allalaadimist
thumbnail
9
ppt

Kuu ja kuu faaasid

ajavahemik. Seda aega kutsutakse vanakuuks. Faasid korduvad iga 29,5 ööpäeva tagant. Kuu läbimõõt on 3467 km, ligi 4 korda väiksem Maa läbimõõdust. Kuu on Maa massist 81 korda väiksem. Raskusjõud Kuu pinnal on 6 korda väiksem kui Maal. Kuul ei ole atmosfääri, tuult, ega ilmastikku. Tumedaid laike Kuu pinnal nim. meredeks, heledaid alasid mandriteks. Merede pind koosneb põhiliselt basaldist, mandritel domineerib anortosiit. Kuu koor on Maa koorest paksem. Selle all asub mantel, mis moodustab Kuust suurima osa. Kuul arvatakse olevat poolvedel tuum, mis koosneb rauast. Kuul ei ole magnetvälja. Vulkaanilist tegevust peetakse vähetõenäoliseks. Aastal 1994 avastasid astronoomid Kuul "igavese päikese tipu" ­ piirkonna, kus päike kunagi ei looju. Peary kraatri serval kõigub temp. vaid 20 kraadi võrra ning päike paistab seal terve ööpäeva. See piirkond on soodne tulevastele

Füüsika → Füüsika
108 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Palumets

seal harilik jänesekapsas, palu-härghein, leseleht, kilpjalg, kõrrelised (võnk- kastevars, lamba-aruhein, jäneskastik, karvane piiphein).Samblarinne on aga pidev ja tihe. Levinumad liigid on harilik palusammal, harilik laanik, lainjas kaksikhammas, harilik lehviksammal. 2. Loomastik Putukaid väga palju ei ole, kui on siis need on enamuselt seotud männiga.Näiteks üks putukas männikräsakas on seotud männiga nii, et ta toitub männi koorest ja männi puidust.Teinekord võib ka kohata mägerit palumetsas.Mäger valib elukohaks tavaliselt kuivemad liivakünkad,kus saab maa sisse rajada pikki urge.Kusagil uru läheduses peaks ka asuma veekogu , kus mäger joogivett saab.Mäger sööb nii taimset kui ka loomset toitu, seepärast kutsutakse teda segatoiduliseks.Pojad sünnivad mägraperesse märtsis-aprillis.Perekonnas on 2-5 poega.Urust hakkavad nad väljas käima 2 kuu vanuselt

Metsandus → Metsandus
16 allalaadimist
thumbnail
1
wps

Ravimtee - altee

hilissügisel. Ravimina kasutatakse juuri - radix Althaeae. Juured kaevatakse või küntakse maa seest välja, pestakse, lõigatakse 20-25cm pikkusteks tükkideks ja kuivatatakse temperatuuril mitte üle 40kraadi. Sageli aga lastakse juuri pärast pesemist pisut närbuda, kaabitakse neilt siis hall korgikiht maha ja kuivatatakse nad lõplikult. Kuivatatud droogis ei tohi olla üle 14% niiskust, üle 3% puitunud juuri või juurika osi, üle 3% halvasti koorest puhastatud juuri, pke 0,5% mineraalseid ja orgaanilisi lisandeid. Põletamisel ei tohi droogist jääda rohkem kui 8% tuhka. Droog sisaldab kuni 35% lima, kuni 37% tärklist, suhkrut(10%) ja pektiinainet(11-16%). Lima sisaldus juurtes on sügisel kõige suurem. Lima koosneb heksosaanidest ja pentosaanidest. Juured sisaldavad veel 2% asparagiini;1,7% rasvõli ja ligi 5% mineraalsoolasid, peamiselt fosfaate.

Bioloogia → Bioloogia
9 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Referaat - Magustoidud

serveerimisnõusse või külma veega niisutatud vormidesse. Enne serveerimist võetakse kreemid vormist välja ja hoitakse serveerimiseni küömikus. Kreemid serveeritakse temperatuuril 10-14 ´C. Kreemid on pidulikud magusroad ja seetõttu tuleks neid ka serveerida pidulikult. Kreemide lisanditeks sobivad tarretised, jäätised, puuviljad ja marjad, siirupid, magusad kastmed, pähklid ja mandlid, küpsetised, maitsetaimede ürdid jne. Muna-piima seguta kreemid valmistatakse 35% rõõsast koorest. Neis võib kasutada ka kohvi, teed, kakaod, sokolaadi, pähkleid, puuvilju ja marju, leiba. Maitsestamiseks kasutatakse suhkrut, vanilli, maitsetaimede ürte, alkohoolseid jooke, essentse jne. Rõõsk koort vahustatakse, lisades suhkrut ja vanilli. Vahustatud koorele segatakse juurde retseptuuris näidatud toiduaineid ja maitseaineid. Lõpuks lisatakse ettevalmistatud tarrendaine. Kreem segatakse hästi läbi ja pannakse kohe tarduma. Muna-piima seguga kreemide valmistamiseks

Toit → Toiduainete õpetus
26 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Taruvaigu, mee ja õietolmu kasulikkus

· Aitab kaasa röga väljaköhimisel · Köhavastane efekt · Allergiavastane efekt · Valu vähendav efekt · Taastav efekt Taruvaik · Taruvaik ehk proopolis ehk mesilasliim · Mesilased kasutavad taruvaiku pragude ja kärgede kinnitamiseks · Taruvaik on kollase, tumerohelise või punakaspruuni värvusega ja meeldiva terava lõhnaga, kibeda maitsega · Mesilased korjavad puude ning põõsaste lehtedest, pungadest, võrsetest ja koorest väljavoolavat vaigulist eritist, lisavad hulka vaha ja muid aineid, nii saadaksegi taruvaik Taruvaigu koostisosad · Vaigu palsami segu 55% · Vaha 30% · Eeterlik õli 10% · Õietolm 5% · A-, B- ja C-grupi vitamiinid · Alumiinium, vanaadium, raud, kaltsium, mangaan, räni, strontsium Taruvaigu kasulikkus · Takistab mitmete haigusttekitavate pisikute arenemist · Parandab haavu ja paiseid · Leevendab valu · Allergia- ja põletikuvastase toimega

Inimeseõpetus → Inimese õpetus
19 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Kodumajanduse erialased terminid

32. Ibrik- 12-25 cl mahuga pealt ahenev varrega kooniline nõu türgi kohvi serveerimiseks 33. julienne- ribadeks tükeldatud köögivili 34. jääkohv- kõrges klaasis olev külm kohv 35. jääplokk- jääst alus 36. kaabits- on lõikeriist millega saab metallist pinnalt eemaldada väga õhukesi laaste 37. kaitseaine- aine, mida kasutatakse pindade kaitsmiseks. Aine võib jätta pinnale kaitsekihi või küllastada pinda 38. kakao- kakaopulbrist, suhkrust ja piimast või koorest kuum jook 39. Kali- on linnaste, jahu või leiva leotisest, samuti mahlast või muust ainest pärmi toimel kääritatud jook 40. kanape- väike kokteilivõileib püstijalavastuvõttudel, baarides 41. kasutuslahus- puhastus-, hooldus- või desinfitseeriva aine lahus, mis valmistatakse vastavalt kasutusotstarbele 42. kontsentraat- tihendatud v. rikastatud aine 43. koristusaine- ­ pindade puhastus-, kaitse- või hooldusaine 44

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
2 allalaadimist
thumbnail
6
docx

ERITUMINE

Tema on somaatilise närvisüsteemi närv. Põie maht on täiskasvanul umbes 300-400 ml, aga kuna põieseinad võivad venida, siis võib ta mahutada ka märksa rohkem (isegi üle poole liitri). Põieseinte venitus ehk tuntav urineerimisvajadus tekib umbes 200-300 ml uriini sisalduse korral põies. Kui põieseinad on venitatud, siis antakse erutus mööda tundeneuronit seljaajju ja peaaju koorde ja inimene tunneb, et põis on täitunud. Põie tühjenemine toimub siis, kui peaaju koorest läheb käsklus mööda seljaaju alanevaid juhteteid ristluu segmentidesse ja sealt mööda häbemenärvi kiude välisele sulgurlihasele ­ see lõtvub (tahtele alluv sulgurlihas). Koos välise sulgurlihasega lõtvub ka sisemine sulgurlihas. Põieseina lihased tõmbuvad parasümpaatilise närvisüsteemi poolt innerveerituna kokku. Seega tühjenemise faasis domineerib põie üle parasümpaatilise närvisüsteemi toonus.

Meditsiin → Normaalne ja patoloogiline...
28 allalaadimist
thumbnail
14
ppt

Räni

ränivetikad. Ränikivi · Peamiselt peitekristalsest kvarstistkoosnev settekivim · Peale kvartsi võib sisaldada ka opaali ning mitmesuguseid lisandeid nagu kaltsiit, raudoksiid jne. Ränikivi võib olla värvunud mitmesugustes toonides, näiteks hall, pruun, must, roheline, punane jne. Värvuse annavad mitmesugused lisandid. Leidumine · Ränikivi leidub maakera pinnal väga laialdaselt: oletatakse, et ta moodustab 1/3 maakera koorest. Ta on liiva tähtsaim osa ja seepärast leidub teda rohkesti mererannas. Teda leidub ka raudkivis. Mägedes leitakse ränikivi mõnikord ilusate suurte kristallidena, mis sagedasti suurteks "kobarateks" kokku on liitunud. Mõned kvartskristallid on täiesti läbipaistvad, nagu klaas - neid kutsutakse mäekristallideks. Ränikivi tarvitamine · Liiva tarvitatakse väga laialt majapidamises ja tööstuses · Müürsepad valmistavad liivast, lubjast (ja savist)

Keemia → Keemia
29 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Herman Hesse - Mitte elu vaid ennast tuleb kergelt võtta

keskkonda. Ta õpid ära tantsimise, mis oli varem täielikult mõeldamatu, kohtub Pabloga ning kohandub saksofonimänguga, Maria õpetab teda meelelistest naudingutest uuesti rõõmu tundma. Pablo kritiseerib Harry tõsimeelsust ning väidab, et lõbususest on maailmas palju rohkem kasu. Just huumor on edasiviivaks jõuks, oskus naerda enda üle. H. Hesse on öelnud, et igasugune kõrgem huumor alga sellest, et omaenda isikut enam tõsiselt ei võeta. Inimene on sajas koorest koosnev sibul ning kõike ei olegi võimalik tõsiselt ega mõistusega võtta. Kui inimene on piisavalt tugev, saavutab ta selle, mida tung tal otsida käsib. Hesse on öelnud, et inimene pole ju mingi kindel ega püsiv vorm, pigem on ta katse ja üleminek, ei midagi muud kui kitsas ja riskante sild looduse ja vaimu vahel. Eluks saab aga nimetada perioodi, mille vältel organism omab elu tunnuseid. Seega sünnitakse inimesena ning

Kirjandus → Kirjandus
92 allalaadimist
thumbnail
8
docx

EALINE FÜSIOLOOGIA JA HÜGIEEN

kilpnäärme tagaküljel Harkelund e. tüümus Rindkeres  Reguleerib immuunsust ja kasvuprotsesse, toodab teisi lümfotsüüte mõjutavaid, antikehi mõjutavaid lümfotsüüte. Neerupealised Neerude peal,  Koor toodab aldosterooni (Na+, K+, koosnevad koorest ja ainevahetus). säsist  Säsiaine toodab adrenaliini (ergutab südametegevust, kiirendab hingamissagedust) ja noradrenaliini. Kõhunääre e. pankreas Mao taga  Toodab insuliini (reguleerib veresuhkru taset)

Bioloogia → Inimene
2 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Kumb on kasulikum, kas margariin või koorevõi?

Margariini valmistatakse taimerasvast, taimeõlist ja veest, emulgaatoritest ning maitse-ja värvainetest. Margariini tootmine on lihtsustatult öeldes vedela taimse õli muutmine hüdrogeenitud rasvaks ja need rasvad ongi kordi odavamad ja paremini õhuhapnikule vastupidavad kui rõõsk koor ja või. .Margariin üldiselt ei sisalda piimasaadusi, soola, vitamiine jne. Võid aga valmistatakse juba palju varasemast ajast kui margariini. Võid tehakse peamiselt lehmapiima koorest, veest, valkudest ning rasvavaba piima kuivainest. Võis on rohkem vitamiine kui margariinis. Nimelt on seal A, E, D ja mõnikord ka C ja B vitamiine. Võil on palju puhtam maitse kui margariinil. Tervisekeskuse Laulasmaa Resort peaarst Oliver Frey ei soovita ka inimestel margariini kasutada, sest uuringute järgi sisaldab see metsikus koguses toksilisi aineid. Oliver Frey sõnul on margariin ebatervislik toode just valmistamisprotsessi pärast- see on keemiline.

Keemia → Keemia
29 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Erituselundkond

Neerude kinnitamiseks pole olemas ligamentaarset hoide aparaati. Nad püsivad oma asendis tänu neeruväratisse sisenevatele veresoonte doonusele, neerukihnule ja kõhulihaste pressile. Tugeval kõhnumisel ja kõhulihaste lõtvumisel võib tekkida rändneer korduv sünnitus väga kõhn inimene Neeru ehitus Neeru kude koosneb tumedast koorest ja heledamast säsist. Kummagis koores on umbes miljon neeru ühikut e nefroni. Nefron- algab neeru koores, neeru kehakesena (malphigi kehakesena) neeru kehake koosneb veresoonte päsmakestest ja seda ümbritsevast päsmakeste kihnust ehk Bowmani kihnust. Bowmani kihnust algab esimese järguline vääniline toruke, edasi neeruling ehk Henle ling ja teisejärguline vääniline toruke. Uriini moodustamine Nefronis moodustunud uriin satub kogumistoru kaudu neeru karikatesse, neeru vaagnasse

Bioloogia → Bioloogia
55 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Vesipiip ja selle mõju noorte tervisele

Vesipiip ja selle mõju noorte tervisele Kerli Puusepp 11d Võru Kreutzwaldi Gümnaasium Ajalugu - Vesipiibu sünnimaaks on India. - 500 aastat tagasi ehitati esimene vesipiip, mis tehti kookospähkli koorest. - Vesipiip kogus populaarsust ruttu ja levis kaupmeeste ja väljarändajatega pea kõigisse Araabiamaadesse. - Esimene tänapäevane piip sündis 1623.aastal. - 19.-20. sajandil muutus vesipiip populaarseks ka Euroopas, kujunedes salongiõhtute ja intellektuaalide koosviibimiste elegantseks osaks. Miks hakkavad noored vesipiipu kasutama? - Teiste eeskujul. - Gruppi kuulumise tunde pärast. - Populaarsusejanu. - Arvamisel, et see pole tervisele kahjulik.

Meditsiin → Terviseõpetus
24 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Kreemid ja magusad kastmed

Lisa sool ja jahuta. Paisuta zelatiin veega,sulata kuumaveevannis.Lisa jahtunud kakaopiimale zelatiin ja lase seista, kuni kreem on kergelt tardunud. Vahusta koor ja sega jahtunud kakao piimaseguga.(kakao ja vahukoor peavad kokkusegamisel olema ühel temperatuuril) Magusad kastmed Magusaid kastmeid valmistatakse värsketest, külmutatud ja konserveeritud puuviljadest ja marjadest,puuvilja-ja marjamahladest,mehudest ja püreedest, veinidest, piimast, rõõsast koorest, hapukoorest, jogurtist. Nende valmistamisel kasutatakse ka mune, kakaod, sokolaadi, võid. Magusate kastmete maitsestamiseks kasutatakse suhkurt, vanilli, nelki, kaneeli, maitsetaimede ürte, riivitud tsitrusviljade koort, sidrunimahla, essentse, siirupeid, alkohoolseid jooke, kohvi ja kakaod. Melba kaste Melba kaste koosneb 2/3 osast maasikapüreest ja 1/3 osast vaarikapüreest. Võidakse kasutatada ka teiste puuviljade ja marjade püreesid.

Toit → Kokandus
58 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Eesti imetajad

Eesti imetajad Eestis on 65 liiki imetajaid. Kas sa tunned neid? Ava http://bio.edu.ee/loomad/Imetajad/imetajalist11.htm ja tutvu välimuse ja kohastumustega. Püüa täita tabel ja nimetada võimalikult palju erinevaid imetajate liike Millised Eesti Nimeta liigid Vasta küsimustel imetajad .... ... esinevad 1.metskits 2.halljänes Miks arvukad? Eestis kõige 3.metssiga 4.pruunkaru Neil on palju süüa, Eesti kliima sobib neile, neil pole palju vaenlasi arvukamalt? 5.põder 6.rebane ... on seotud 1.ondatra 2.saarmas Nimeta nende kohatumusi vee- siseveekogudega 3. kobras eluga? Näiteks kopral ...

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Juust

Mõlemad on tüüpilised poolkõvad, hõreda augustuse, hea maitse ja väga kõrge toiteväärtusega juustud. Lisaks neile sortidele valmistatakse meil väga palju lahtise tekstuuriga poolkõvasid juuste, mis kuuluvad Svecia juustuklassi. Mis on juust? Juust on piimavalgu ja -rasva kontsentreeritud tahke, madala veesisaldusega suhteliselt pikaajalise säilivusega toode. Juustu valmistatakse enamuselt piimast, lõssist, osaliselt kooritud piimast, koorest, vadakukoorest, petist või nende toorainete kombineeritud segust. Juustu tehakse peamiselt lehmapiimast, harvemini lamba-või kitsepiimast. Sellega piirduvad meie juustulettide pakkumised. Juustu kaamelite, märade, põhjapõtrade, vesi-pühvlite või jakkide piimast pakutakse eksootilistes regioonides aga meie toidulaualt teda aga ei leia. Juustu saab teha ükskõik missuguse looma piimast. Mida kasulikku annab juust?

Toit → Toiduainete õpetus
16 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

Juustud

JUUSTUD Edvin Sild K-16B September 2017 JUUST ... on valgu ­ ja rasvarikas toiduaine, mida valmistatakse lehma-, kitse-, pühvli-, või lambapiimast, lõssist, koorest, petist või nende segust piimhappebakteritest juuretise lisamise, kalgendamise või saadud kalgendist vadaku eraldamise teel. Juuste liigitatakse niiskusesisalduse järgi. Kõva juustu niiskusesisaldus on kuni 30% ning pehmel ja toorjuustus on kuni 80% Toorjuust Toorjuust on kalgendatud piimhappe abil. Seda juustu ei laagerdata , vaid ainult nõrutatakse. Toorjuust sisaldab 80% vett ning enamasti väherasvane ( 0,1-13 %).

Toit → Toit ja toitumine
1 allalaadimist
thumbnail
22
odp

Greip

● enne kasvatati greibipuusid üksnes ilu pärast ● peamised greibipuude istandused asuvad Floridas, Texases, Arizonas ja Californias. ● hinnatud Ameerika Ühendriikides, kus sellest pressitakse haput mahla, mida kasutatakse nii värskelt kui konservitult. ● tsentrifuugi abil eraldatakse eeterlik õli viljamahlast nagu koor piimast ● pressimisjäätmeid kasutatakse loomasöödaks. ● vilja koor sisaldab rohkelt eeterlikke õlisid ● koorest toodetakse söögiisu tõstvat mõruainet limoliini ja pektiini ● koor on juba ammu tuntud iseäraliku lõhna poolest. Greibikooreõli kasutatakse lõhnaravis. Toodang, toiteväärtus ja biokeemiline koostis ● andmed greipide ja pomelite kohta koos. 2012. aastal toodeti maailmas 8,0 miljonit tonni greipe ja pomeleid, istandike kogupindala oli 289 tuhat hektarit. ● Tänan Kuulamast!

Geograafia → Geograafia
2 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Polümeerid

roll või need, mis hoiavad endas geneetilist informatsiooni, on makromolekulid. Paljudel juhtudel on nendeks makromolekulideks polümeerid. Näiteks süsivesikud, mis on tavaliste suhkrute polümeerid või nukleiinide ja aminohapete polümeerideks olevad proteiinid. Sinna hulka kuuluvad veel ka näiteks DNA ja RNA, mis sisaldavad meie geneetilist informatsiooni, kuid on samas ka nukleotiidide polümeeriks. Puud ja taimed on tselluloosi polümeerist. See on see sitke osa, mida võib leida koorest ja vartest. Suled, karvad, juuksed ja küüned on kõik kerantiinist, mis on samuti polümeer. Polümeerid moodustavad ka sünteetiliste kiudude, kummide ja plastiku aluse. Kõik sünteetilised polümeerid on tuletatud naftast ning valmistatud läbi keemiliste reaktsioonide. Kõige esimesed sünteetilised polümeerid valmistati juhuslikult erinevate keemiliste reaktsioonide kõrvalsaadustena. Kuna keemikud arvasid, et need on kasutud, viskasid nad need lihtsalt ära

Keemia → Üldkeemia
13 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun