Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"piimaga" - 397 õppematerjali

thumbnail
12
docx

Kodune eksperiment

Kodune eksperiment Katse: Otsustasin katsetada, mis juhtub piimaga, kui ta seisab toatemperatuuril ehk muutujaks valisin temperatuuri. Katse leidis aset 13-23 november. Piima säilivuskuupäevaks oli märgitud, et säilib kuni 17 november ning säilitada tuleks temperatuuril 2+...6+ °C. Toatemperatuuriks oli minul 22°C ja külmkapis 4°C. Katse läbiviimiseks katsin toatemperatuuril oleva piimaklaasi säilituskilega kuna keskütte tõttu on õhuniiskus mul kodus madal ning vältisin võimalikku aurustumist. Säilituskile eesmärk oli ka aimu anda

Bioloogia → Bioloogia
15 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Tervislik toitumine

kaerahelbepuder neljaviljapuder võiga sõrnikud omlett tomatiga võiga keefir hapukoorega juustuvõileib maksapasteedi õun kalavõileib kohv võileib tomatiga kohv kohv banaan Vahepala: Vahepala: Vahepala: Vahepala: Müsli piimaga kohupiimakreem küpsised porgandipirukas kakao tee Lõunasöök: Lõunasöök: Lõunasöök: Lõunasöök: peedisupp juurviljasupp kartuliklimbisupp, kana-riisisupp hapukoorega kartulipuder asuu keedetud kartul

Varia → Kategoriseerimata
105 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Toidupäevik

Tallinn 2014 Esmaspäev: Hommik-Roheline tee, kodujuust, võileib singi, juustu ja kurgiga Lõuna-Apelsini mahl, kanafilee keedukartuli ja salatiga, tordi lõik Õhtu-Pozarski kotlet ahjukartuli ja salatiga, ananassi mahl, banaan Teisipäev: Hommik-Valge tee, keedumuna, võileib sulatatud juustu ja vorstiga Lõuna- Sealiha tatra ja salatiga, viinamarja mahl Õhtu- Porgandi püreesupp, salat ja rohelie tee, apelsin Kolmapäev: Hommik- Kohvi piimaga, kohupiim Lõuna-Jõhvika mahl, kala riisi ja salatiga, saiake Õhtu- Kanasupp, võileib singi ja juustuga, greibi mahl, kiivi Neljapäev: Hommik- Piim, banaan Lõuna- Kotlett makaronide ja salatiga, tomati mahl Õhtu- salat, granaatõun ja ploomi mahl Reede: Hommik- Kummeli tee, müsli piimaga Lõuna- Kanafilee tatra ja salatiga, multi mahl Õhtu- Seljanka, pirni mahl ja saiake Laupäev: Hommik- Kohupiim, piparmündi tee Lõuna- porgandi hernehautis sealihaga, smuuti

Toit → Toit ja toitumine
20 allalaadimist
thumbnail
15
ppt

Hispaania rahvusköök

Kella 6 paiku õhtul on veel üks kerge eine, Kella 8 ja 10 vahel õhtuoode Kell 10 - õhtusöök, mis ei ole küll enam nii rikkalik kui lõuna. Kataloonia kreem 2 apelsini 3 munakollast 3 dl piima 60 g suhkrut 1 spl maisi või kartulitärklist kaneelikoort 1 McCormick vaniljekaun suhkrut karamelliseerimiseks mõned rabarberivarred 80 g külmutatud vaarikaid 20 g suhkrut paar passionit Grüne Fee melissi Riivi pestud apelsinilt peene riiviga koor. Pane koos 2 dl piimaga potti ja kuumuta keemiseni. Jahuta. Sega suhkur munakollastega kergeks vahuks. Lahusta tärklis järelejäänud piimaga ja sega see munakollase-suhkru segu hulka. Lisa muna- suhkrusegu piima-apelsinikoore segule. Klopi läbi ja jaota kogus küpsetus- kindlatesse nõudesse. Küpseta 125 kraadi juures 30-40 minutit. Jahuta. Keeda vaarikatest, suhkrust, veest ja vaniljekaunast siirup ning marineeri rabarber siirupis. Enne sööma asumist puista magustoidule suhkur ja kõrveta see

Keeled → Hispaania keel
60 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Tervis TV

Hüüdlause: ,,Tee vähemalt üks tervislik valik päevas." Poolitatud ekraan. Vasakul pool toimuv on ebatervislik, paremal tervislik. Näitlejaid ei ole, on vaid lõbusa taustamuusika saatel vahelduvad toidulstseenid, kus vasakul pool ekraani näidatakse ebatervislikke valikuid ning paremal pool tervislikumaid valikuid. Stseen 1: Vasakul pool rohkelt vahustatud piimaga latte, lusikas suhkurt juurde panemas, vasakul klassikaline must kohv, alustassil pruuni suhkru kuubikud. Stseen 2 Vasakul pool on näha kausi sees suhkrustatud hommikuhelbed piimaga(taamal kõrge rasvaprotsendiga piimapakk), paremal kausis puuviljamüsli koos värskete mutsikatega, (taamal madala rasvaprotsendiga piimapakk). Stseen 3 Vasakul pool poolik komm paremal pool puuvili(õun, banaan jms)/kuivatatud puuvili/maasikas tumedas sokolaadis. Stseen 4

Meedia → Reklaam
2 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Kuidas teha menüüsid

Kahekäiguline menüü kooliõpilastele. I käik Pearoog. Keedetud kartul, kaste, ananassi-porgandi salat, piim, mahl. II käik Järelroog. Karamellkissell moosiga. *** I käik Pearoog. Frikadelli supp. II käik Järelroog. Mannavaht piimaga. *** I käik Pearoog. Makaronid vorstiga, mahl, piim. II käik. Järelroog. Puuvili (õun, pirn) *** I käik Pearoog. Pilaff, piim, mahl. II käik. Järelroog. Kohuke, puuvili. Kolmekäiguline menüü firma külalistele. I käik Eelroog Soojad võileivad. II käik Pearoog. Kartulipuder, valge kaste, värskekapsa-kurgi salat, piim, mahl. III käik Järelroog. Kook, kohv, tee. *** I käik Eelroog. Püreesupp. II käik Pearoog.

Toit → Toitumisõpetus
42 allalaadimist
thumbnail
24
ppt

Lapse tervislik toitumine

hulka arvatakse kõik toidutegemisel ja valmistoitudes sisalduvad rasvad · Määrderasvadena soovitatakse kasutada nn pehmeid võisid ehk või ja taimerasva segusid, vähem margariini · Salatite valmistamisel on soovitatav kasutada külmpressitud õli ja praadimiseks puhastatud ehk rafineeritud õli 4­6-aastase väikelapse näidistoidusedel HOMMIKUSÖÖK 200 g piimaga keedetud teraviljaputru 100 g marju (maasikad, mustikad, vaarikad) 200 g kakaod (200 g 3,5% piima, 1 tl kakaod, 2 tl suhkrut) LISAPALA 1 puuvili LÕUNASÖÖK lihapallid (kotlet, kala) kartulipudruga (100 g), hautatud köögivili oliiviõliga või toorsalat 1 tl õliga

Meditsiin → Terviseõpetus
70 allalaadimist
thumbnail
10
odp

Eesti köök 20 sajandil. (1918-1940)

Kissell Mannavaht Plaadikoogi jms. Kartul 20. sajandil. 20 saj alguseks oli kartul saanud Eesti talude peamiseks põllukultuuriks ning igapäevaseks toiduks. Kartuleid küpsetati koos koorega tuhas ja panniga ahjus, keedeti koorega ja kooritult, kasutati nii suppide keetmisel kui putrude valmistamisel, leibade ja saiade küpsetamisel ning iseseisvate toitudena. Lõuna-Eesti ja Peipsimaa Keedeti ohtrasti tatratanguputru. Mida keedeti piimaga ja pudrule on pandud ikka võisilm ka. Tatratangud keedeti soola veega pehmeks, siis kallati värske piim (ternespiim) peale ja segati pikkamööda tulel, kuni piim läks peal paksuks. Saadud toitu nimetati ääripudruks. Vee ja kaerajahu hapendatud segust keedeti kaerakile ehk kiisel. Mida eriti maa ida- ja lõunaosas söödi soojalt rõõsa piimaga, sulavõi või rasvakõrnetega, pärast hangumist ka külma tarretisena.

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
12 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Karask, rukkijahuvaht, sõir, mulgipuder

pekikastet. Kõrvale paku külma piima. Rukkijahuvaht I viis Vaja läheb:1 kl rukkijahu kohta arvesta 2 kl marja- või õunamahla (kui mahl on hapu, siis ka 100 g suhkrut), 1 l vett. Valmistamine: Pane morsikanguses ja -magususes mahl keema. Seejärel sega hästi kloppides juurde rukkijahu. Keeda kogu aeg segades 15–20 minutit ja jäta jahtuma. Kui rukki-mahlamass on leige, vahusta, kuni see muutub heledaks ja kohevaks. Serveeri külma piimaga. II viis Vaja läheb: 0,5 l õunamahla, 150g rukkijahu, 4spl suhkrut(maitse järgi) Valmistamine: õunamahlale lisada suhkur ja lasta keema tõusta. Keevasse vedelikku sõristada (praetaldrikult on kõige mugavam) rukkijahu. Lasta uuesti keema tõusta. Jahutada ja vispeldada heledaks vahuks. Serveerida külma piimaga. Väljatulek 3-le inimesele III viis Vaja läheb:1 l vett, 1 kl jõhvikaid,190; kl suhkrut, 1 kl jämedat rukkijahu, mahla Valmistamine:

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
11 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Teetseremoonia

Sissejuhatus Tee on olnud inimkonnale tuntud juba üle 5000 aasta ja oma pika ajaloo jooksul on ta levinud üle terve maailma. Tee on jäädvustanud igaveseks oma koha ajaloos ja kultuuris. Kogu selle pika aja jooksul on tee populaarsus inimkonna seas aina kasvanud ning tootmine suureneb iga aastaga. Võib julgusega öelda, et tee on maailmas üks levinumaid jooke. Tee joomise kombed on üle maailma erinevad: inglased naudivad oma tea time'il teed piimaga, samas kui idapool nauditakse kangemat teed samovarist. Nii on ka Jaapanis omad kombed. Sõna teetseremoonia seostub tahes-tahtmata ka kõige tavalisemal inimesel Jaapaniga, ent samas kui palju me tegelikult sellest teame? Teemavalik oli eelkõige tingitud isiklikust huvist antud valdkonna vastu ning soovist saada aru selle taga peituvast mõttest. Lootuses, et ükskord saan ma jälle osaleda teetseremoonial ning mõista selle tagamaid. Teepõõsast ja tee joomise ajaloost üldiselt

Ajalugu → Ajalugu
8 allalaadimist
thumbnail
14
rtf

Eesti rahvustoidud

porgandid,peedipuder,ahjukapsad,mulgi kapsad,ahjukartulid,kartuliporss,kartulipuder,tuhlin ott,killatuhhlid,hautatud köögiviljad. 15.Kartulid keedeti kas koortega või hõõruti käte vahel puhtaks. Kooritud pannikartuleid tehti harva,sest pool sisu läks kaduma.Söödi kartuleid soolasilguga. 16.Marjadest olid tuntumad mustikate kuivatamine ja säilitamine keedetud pudelites,hoiti veel tooreid jõhvikaid ja meeleemes pohli.Viimaseid keedeti ka moosiks, et süüa mee ja piimaga talvel.Tehti ka marjasuppi. 17.magustoite valmistati linnupiima-mee abil,mida toodi algselt metsast.Õllesupp,sõirapudi. 18.Kasvas poest ostetavate toidu ja –maitsainete hulk,ilmusid esimesed kokaraamatud,küladesse ilmusid esimesed oskuslikud kokad,toidumenüü uunenes,tuli saiad ,mannapudrud ,koogid,korraldati lühemaajalisi majapidamiskonkursse. 19.Tavaliseks muutus kohvijoomine.Kohvi tehti ka tammetõrudest,millele lisati siguri või teraviljakohvi.Kohvile valati peale piima,kuna

Toit → Toiduhügieen
16 allalaadimist
thumbnail
6
ppt

Eesti rahvustoidud

· Valmistusviis Herkulole või kaerahelbetele vala soojendatud vesi, segada korralikult läbi ja pane soojemasse kohta hapnema. Tavaliselt võtab see aega ööpäeva. Hapnemise kiirendamiseks võid panna segusse tüki rukkileiba. Kui segu on hapu, siis kurna see. Vedelik vala keedunõusse ja keeda kogu aeg segades, kuni vedelik muutub paksemaks. Maitsesta soola, suhkru ja võiga. Vala kausikestesse, serveeri soojalt või külmalt sulavõi või rasvakõrnete ja piimaga. Magustoiduks serveeri külmalt suhkru või moosi ja piimaga. Hüva nõu: Ära kasuta kile valmistamisel kraanivett. Sült · Valmistusained · Valmistusviis 2 seajalga 1. Pese liha ja pane külma veega keema. 2 seakooti Kui vedelik on keema tõusnud, eemalda 500 g kondist (noore) loomaliha vaht. 3 keskmist sibulat (koorega) 2

Toit → Kokandus
29 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Niidu-Uruhiir

Rannaniitudel võib ta oma kodu rajada ka lihtsalt kivide alla. Niidu-uruhiire toiduks on valdavalt taimede rohelised osad ning rohttaimede, puude ja põõsaste seemned. Nagu kõiki hiiri, iseloomustab ka Niidu-uruhiirt suur järglaskond ja pikk sigimisperiood, mis kestab märtsist novembrini. Selle aja jooksul sünnitab emashiir 3...5 korda, tuues korraga ilmale 3...8 poega. Hiirepojad on sündides ilma karvadeta ja pimedad, nende silmad avanevad 9...10. elupäeval. Ema toidab poegi piimaga umbes 2 nädalat, pojad iseseisvuvad ja saavutavad suguküpsuse 7 nädala vanuselt. Niidu-uruhiire eluiga on lühike - looduses on see keskmiselt 1,5 aastat, väga heades tingimustes 3 aastat. Looduses on uruhiirtel palju vaelasi - kärplased nagu nirgid, kärbid ja tuhkrud, väiksemad kiskjad nagu rebased, röövlinnud - kullid ja kakud, ning isegi metssead. Seoses sellega on Niidu-uruhiir oluline lüli toiduahelas. rohelised osad ning rohttaimede, puude ja põõsaste seemned.

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Iseseisev töö. Koka Erialal 2. Kursus

Iseseisev töö a) Hommikusöök lasteaia lapsele: Neljavilja puder,Maasika moosiga Piim Õun b) 3-käiguline lõunasöök ajateenijale: Borsi supp Hakk-Kotlett keedetud kartuliga ja valge kastmega Mannavaht piimaga c) Õhtusöök hooldekodu patsiendile: Kartuli püree singi kastmega Jogurt või Puuvili Keefir/Piim Koostatud konspekti abil,Robert Rand (K-11A)

Toit → Toitumisõpetus
14 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Toitmusekava jõusaali

150-200g külmutatud juurvilju ( poes müüakse segusid ja brokolit, aedube, lillkapsast ka eraldi) Kõrvale keefiri või apelsini mahla 3.Söök (enne trenni söök) 3-4 prae või keedumuna VÕI - 250g kodujuustu. Kõrvale võid võtta munale mingit sepikut-leiba ja kodujuustule samuti, või kui magusalt sööd, siis kõrvale banaani/rosinaid/õunu Kui vahe läheb enne trenni pikemaks kui 1,5h siis joo umbes 15min-30min enne trenni paar klaasi keefiri või tee valgukoks vee või piimaga ( piisab ühest kulbist valgust) Peale trenni : kohe peale trenni Variant 1 Kohe peale kangitrenni(soovitatavalt kangitrenni, sobib pm ka peale kossu) valgusheik + 5g kreatiini ( valku ~30g) + viinamarjasuhkrut 40-50g Variant 2 kohupiim 200g + suur banaan/õun 5.Söök 200-250g linnulihafileed( või kui parasjagu sealiha siis seda ) võib ka forelli või lõhet. 70-80g tatart/pruuni riisi/täisterapastat ( kuivainena loomulikult) 100-150g külmut

Sport → Toit, toitumine ja sportlik...
19 allalaadimist
thumbnail
1
docx

PÄRM

toiduks. Pärmi-rakud alluvad kergelt seedemahlade toimele ja imenduvad kergesti. Toores pärm on rikas B-grupi vitamiinidest ja aluselistest elementidest. Pärmi ei tohi kasutada koos mahladega, sest siis toode¬takse maos õlut, mis sisaldab puskariõlisid. Toksilised alkoholid ja happed on kahjulikud maksale. Värsket pärmi tohiks võtta ainult tühja maoga. Teda peaks sööma ilma lisanditeta, lastes aegla¬selt suus sulada, või siis segama sooja vee või toore piimaga ­ mitte kunagi millegi muuga. Parimad ajad värske pärmi võtmiseks on hommikul vara, üks tund enne õhtusööki või vahetult enne magamaminekut. Pärmi võib võtta ka öösel. Pärmi võib süüa ka peale suhkru- ja tärklisevaba toidu-korda. Tuleb meeles pidada, et suurim ja tähtsaim organ organismis on maks ja tema ülesandeks on toksiinide eemaldamine verest. Kui maks on terve, siis haigus ei pääse võidule. Ebaõige

Bioloogia → Bioloogia
12 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Koostada kahekäigulise lõunasöögimenüü nädalaks

Ülesanne: Koostada kahekäigulise lõunasöögimenüü nädalaks Nimi Rena Fedotov Esmaspäev Teisipäev Kolmapäev Neljapäev Reede Pearoa põhitooraine Kanakintsuliha Seahakkliha Veisehakkliha Lõhefilee Sealiha valmistamismeetod Hautamine Praadimine Praadimine Aurutamine ahjus Hautamine Põhilisand Riis Tatar Pasta Kartul Riis (tärkliseline) vähemalt Kapsas Kurk Peet Värske kapsas Kaalikas 2 köögivilja Porgand Tomat Hiinakapsas Kurk Redis Pakutava pearoa Kanakaste r...

Toit → Toitlustus
3 allalaadimist
thumbnail
5
pptx

Maroko

Oluline tava Marokos on kauplemine. Islami tõttu on alkohol saadaval vähestes kohtades. Samuti on üksikuna reisivad naisterahvad vaadeldavad, kui kergesti kättesaadavad, seetõttu ei ole üksikutel naistel eriti mugav islamiriikides ringi liikuda. Toit Maroko toit on väga maitsev.Kuulsaim Maroko roog on kushkush. Traditsiooniline jook on berberi viski ehk siis münditee. Kohvi on prantsuse stiilis kas must kohv või siis piimaga. Islam "Allah" on nimi, mida muslimid kasutavad kõrgeima olendi ­ Jumala kohta. Moslemid palvetavad 5 korda päevas. Mosee on islami pühakoht, kus moslemid käivad palevtamas. Koraan ­ on islami püha raamat.

Ajalugu → Ajalugu
38 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Toitumistavad

Keedeti oa-, herne- või läätseleent. 19 saj viimase veerandini oli peamine söögikord õhtusöök, peamiselt puder ja supp. Põhja- ja Lääne- Eestis keedeti putru kolmapäeva ja laupäeva õhtul. Tangupuder oli üldlevinud piduroog perekondlikel sündmustel. Lihasuppe tehti neljapäeva ja pühapäeba õhtuti. Levinuim oli hapukapsasupp, klimbid, kartuli-, herne- ja oasupp. Suvel, kui liha ei olnud, keedeti suppe rasva või piimaga. Esmaspäeval, teisipäeval ja reedel söödi piimasuppi või körti. 19 saj lõpuks nihkus kõige tugevam toidukord õhtult lõunale. Lõunaks keedeti peamiselt kartuleid, liha ja kastet. Väga vana komme on linnupette söömine. Seda söödi jüripäevast rukkilõikuseni.

Toit → Toiduainete õpetus
21 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Lapsed söövad nii nagu nende vanemad

püütakse lapsele lisatoitu anda varem. On selgunud, et piimavalk on lapsele suhteliselt raskesti seeditav, moodustab suuri valgukämpusid ja koormab neerud üle. Tänapäeva meditsiinis leidub teooriaid, et laste ülekaalu põhjus on varakult saadud valguliig, mitte liigsed süsivesikud, nagu varem arvati. See võib olla ka põhjuseks, miks tasub lastel kuni 1 aastaseks saamiseni joogipiima piirata. Esimese eluaasta teisel poolel võib teha piimaga toite, näiteks putru pooleks piimaga. Ka kohupiima võib teisel eluaastal süüa aga väheses koguses, et ei tekiks valguliiga. Tuleks jälgida, et laps saaks kõike vajalikku, seetõttu võiks kohupiimakogus pigem väikeseks jääda. Kui vanemate silmale võib aastane laps tunduda päris priske, on tema toiduvalik juba samasugune nagu kogu perel. Nüüd võikski valmistada toite nii, et neid saab samaaegselt süüa pere kui ka laps. Väga palju saab teha hautisi, vormiroogasid ja suppe, mis maitsevad kõigile

Toit → Toitlustus
13 allalaadimist
thumbnail
13
ppt

Island

Roomajad ja kahepaiksed puuduvad Saart ümbritsev meri on kalarikas Islandi lambakoer Tavaline Islandi talukoer, kes ainuke koeratõug Keskmist kasvu, pikema karvaga, kikkis kõrvadega Ei ole väljaõppinud talukoer Kasutatakse hobuste, lammaste karjatamisel, samuti koduvalvuritena Kuulekas ja vastupidav Toit Söövad vaala, hülge, kala ja lambaliha Hommikusöögiks kaerakört koos piimaga Islandi heeringad on kvaliteedi poolest maailmakuulsad Maitseaineid lisatakse toidule tagasihoidlikult Söövad väga palju liha Peamine tegevus Karjakasvatus- karjatakse lambaid, lehmi, hobuseid Kalapüük- püütakse lõhelisi Maaharimine, mis on raske, sest ainult väike osa maast on viljakas http://www.loodusesober.ee/artikkel1640_1635.html

Geograafia → Geograafia
8 allalaadimist
thumbnail
2
ods

Praktiline töö suurköögis

Suuremad värsked kartulid 120g 1.Pese kartulid ja lõika noaga hästi õhukesteks Küüslauguküünt 10g viiludeks. Kuivatatud tomat 30g Keedusink 100g 2.Haki küüslauk ja kuvatatud tomat peeneks ja s Piim 200g seda. Muna 2tk Sool 3.Klopi munad piimaga ja maitsesta soola ja musta pipraga. Pipar Vormi määrimiseks õli 4.Lõika sink kuubikuteks 5.Määri vorm õliga 6.Aseta põhjale kiht kartuleid,seejärel küüslaugused tomatid, singikuubikud. 7. lao mitu kihti ja pealmiseks kihiks jäta kartulid

Toit → Kokk
18 allalaadimist
thumbnail
17
pptx

Inglased

Kaste Veiseliha tehakse koos kuuma valge mädarõika kastmega. Sealiha tehakse koos magusa õunakastmega. Lambaliha tehakse koos rohelise piparmündikastmega. MAGUSTOIDUD Vanillikaste Marmelaad ja jäätis Inglise saiakesed Õunakook Erinevad pudingud INGLASED JA TEE Inglasi peetakse kõige suuremateks tee tarbijateks Euroopas, kui ka kogu maailmas. Kõige kuulsamad inglaste poolt juurutatud tee joomise traditsioonid on kellaviietee ja tee piimaga. Tee joomine toimub enne õhtusööki. Iga inglane joob päevas ära mitu tassi kanget ja ergutavat teed. INGLASTE RIIETUS Inglased riietuvad julgemalt ja maitsekamalt võrreldes eestlastega. KASUTATUD KIRJANDUS http://en.wikipedia.org/wiki/British_people http://www.woodlandsjunior.kent.sch.uk/customs/questions/food/meals.htm http://www.elu24.ee/512126/inglannakehaon85protsendiulatuseskaetudtatoveeringutega/ http://euroopa.wordpress

Geograafia → Geograafia
23 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Treenimine

ära jagada. Toidukordade arvu ma andma ei hakka, kuid nii enam ­ vähem 3 ­ 3.5 tunni tagant peaksid alati ikkagi sööma. Kõik söögikorrad võiksid siis sisaldada nii 30 ­ 40 g valku ja ülejäänud osa siis süsikad ja rasvad. Rasvaga üldiselt ära liialda, samas ära seda ka piinliku täpsusega üleliia väldi, sest organismil on seda vaja ja testo produktsioon sõltub suuresti sellest. Umbes 1 tund enne trenni söö midagi, hea variant on jogurt (0.5 l), mee sai piimaga, kaerahelbepuder meega + piim jne. Peale trenni soovitan kohupiima moosiga (kuivatatud puuviljaga või banaaniga) või jogurtit 0.5 - 1 l või meesaia piimaga, aga võid ka teha korraliku täistoidukorra...peaasi, et see portsjon sisaldaks nii valkusid kui süsivesikuid. On oluline, et peale trenni saaksid süüa võimalikult kiiresti, vähemalt tunni aja sees peale trenni. See, kui palju süsikaid sa peale trenni võtad, sõltub suuresti sinu trenni raskusest

Sport → Kehaline kasvatus
30 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Loovtöö- Leib

küpsesid seal umbes 2-3 tundi. Leivateo ajal pandi tihti ahjusuu ette küpsema ka katsekakk - paistekakk, mis oli väiksem. Kui leivad ahju läksid, tehti rusikasuurune taignamuna ja lasti vette, kui see vee peale kerkis, oli paras aeg ahjust leivad välja võtta. Kui leivad ahjust välja võeti, niisutati neid veega, rannas kalasoolveega. Retseptid Odraleib 1 l vett või piima 25 g pärmi 2 kg odrajahu soola, suhkrut Pärm, sool ja suhkur segada sooja piimaga, lisada jahu. Sõtkuda tainas, lasta kerkida. Vormida leivad, lasta ahjupannil kerkida, määrida piimaga ja küpsetada. Lihtjahust rukkileib Leiva tegemiseks segati ühe pange (u 10 toopi) toasooja vee hulka umbes pool vajaminevast jahukogusest ja leivajuuretis ning jäeti rätiku või linaga kaetult sooja kohta hapnema. Leivajuuretis oli eelmisest leivateost leivanõu külge jäänud ja sealt kaabitud tainas, mis

Toit → Toiduaine õpetus
31 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Rahvusköök - EESTI KÖÖK

Valmistamine: 1. Lõika leivast kuubikud. 2. Kuumuta pannil või ja prae selles leivakuubikud. Lisa suhkur ja kaneel ning lase leivakuubikutel karamelliseeruda. 3. Koori ja tükelda õunad ning sega õunamoosi hulka. 4. Määri ahjuvorm võiga kokku ja aseta pool praetud leivakogusest vormi põhja. Selle peale vala õunatükkidega segatud õunamoos ja kõige peale taas leivakuubikud. 5. Klopi munad piimaga segamini ja vala segu vormi leivakuubikutele. 6. Purusta pähklid ja raputa vormi peale. 7. Aseta vorm ahju küpsema. Küpseta 180 kraadi juures kuni 50 minutit. 8. Serveeri külma piimaga või oma maitse järgi mõne moosi või muu sobiva lisandiga. 3. TÖÖPLAAN Esimene tund: · panen kokariided selga · lähen kööki · pesen käed · katan laua 2-le · panen taldrikud eelsoojenduskappi · otsin töövahendid ja toorained

Toit → Toitlustus
35 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Loeng IX

e 6 6 · Lehmapiima keskmine keemiline koostis · Lehmapiima ja inimesepiima võrdlus, tabeli alusel. Piima INQ Albumiinpiim ja kaseiinpiim. · Piima valgud: kaseiin ja vadakuvalgud, bioaktiivsed peptiidid. Kaseiini koagulatsioon · Piimasuhkur ja laktoositalumatus. Hapupiimatooted. · Erinevate piimatoodete võrdlus · Piim ja tervis ­ piimarasv, kolesterool. Piim on parim Ca allikas · Mis juhtub piimaga kuumutamisel? Pastöriseerimine ja keetmine. Keedumaitse, ülekeemine, Maillardi reaktsioon .

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
30 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Mein Tag

Minu päev on väga pikk. Hommikul ärkan kell 6.30. Siis käin dussi all ja pesen hambad. Kella seitsme paiku soon hommikust ja joon kohvi. Tavaliselt söön müslit piimaga. Siis panen riidesse ja 7.45 hakkan linna kõndima. Linnast läheb 8.10 buss kooli. Tunnid algavad 8.30. Lõunat sööme peale teist tundi. Käime bistroos või ostame poest. Tavaliselt koolipäev kestab kella kaheni. Peale tunde lähen koju. Koju jõuan umbes kella kolmeks. Kodus ma puhkan ja vaatan telekat. Õhtul hakkan koduseid ülesandeid lahendama. Kui kodused tööd tehtud, siis lähen sõpradega välja või vaatan telekat või surfan internetis. Tavaliselt lähen voodisse kella

Keeled → Saksa keel
29 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Kokkuvõte kiskjate kohta

Kiskjad Kiskjate ompära on see, et nad toituvad teistest loomadest. Kiskjad kuuluvad imetajate hulka. See tähendab, et nad on püsisoojased selgroogsed loomad, kes omavad higinäärmeis, karvkatet ja toidavad oma järglasi piimaga. Maailmas on kiskjalisi üle 100 liigi, mis ei ole just kuigi palju kui arvestada seda, et erinevaid putukaliike on maailmas üle miljoni. Sellest 100-st liigist elab Eestis 13 liiki. Nendeks on hunt, ilves, kährik, kärp, nirk, mäger, metsnugis, mink, naarits, pruunkaru, rebane, saarmas ja tuhkur. Saagi haaramiseks on kiskjatel suured kihvad. Veel on neil purihambad luude purustamiseks, lõikehambad toidu tükeldamiseks ja purihambad toidu peenestamiseks. Saagi jahtimisel ja haaramisel mängivad küünised suurt rolli. Kiskjalised jagunevad lihatoidulisteks, kes söövad ainult teisi loomi või nende laipu ja segatoidulised, kes söövad nii teisi loomi kui ka taimi. Üks segato...

Bioloogia → Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Toitumisviisid

Eesti omapära: soust e kaste (piimast, koorest), mida lisatakse kindlasti söökidele, mille valmistamisel ei ole eelnevalt kasutatud piima või koort. Kala, liha, juurvili, kartul (näiteks iseseisva söögina heeringas hapukoorega) Maitseained: sibul, till, majoraan e vorstirohi, köömned (omapära), harva petersell ja seller. Suurem osa toidust valmib ilma maitseaineteta. Veel omapäraseid, iseloomulikke maitsesegusid: kala soolapekiga; õunad härjaverega; herned piimaga. Menüü 1. Külmlaud 2. Piima- ja lihasupid 3. Tera- ja juurviljaga pudrud (ka segu) 4. Kala igas vormis 5. Rammusad magustoidud, sisaldades alati jahu, tangi ja tärklist

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Taimetoitluse referaat

Taimtoitlased peaksid sööma rauarikast toitu, näiteks keedetud spinatit, ube, kõrvitsaseemneid, kuivatatud aprikoose. Keedetud juurviljadest absorbeerib organism rohkem rauda kui tooretest. [6] 6 Ühe päeva menüü taimetoitlasele Hommikusöök · kaerahelbepuder võiga · võileib tomatiga · kohv · banaan Vahepala · Müsli piimaga Lõunasöök · peedisupp hapukoorega · keedetud kartul · juurviljakotlet · porgandisalat · leib · saiavorm piimaga Vahepala · jäätis Õhtusöök · makaronisalat · leib · keefir [7] 7 Kokkuvõte Eelnevas referaadis on kirjutatud mis on taimetoitlus üldiselt ning mida see endast kujutab. Välja on toodud vegetarismi liigid, mille juurde on kirjutatud, milliseid

Toit → Toitumisõpetus
74 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Leivapäev

VILJA JAHVATAMINE Vili hõõruti kahe suure veskikivi vahel jahuks. Kivid olid suured ja rasked. Ühe kivi sees oli auk, sinna valati terad, siis hakkati kive hõõruma omavahel. LEIVATAIGNA VALMISTAMINE Enne leiva tegemist, sõeluti jahu. Leiba tehti puust levakünas, tavaliselt ahju peal või ahju juures pingil. Leivataigent happentati st. juuretati. Alguses söödi odraleiba, hiljem hakkati küpsetama rukkileiba. Seda tehti aganarkohkest jahust. Jahu segati vee või piimaga ja pärmiga või juuretisega taignaks, leib jäeti järgmise päevain käärima, teisel päeval kontrolliti happukust, kui happukust oli piisavalt jäeti 3-4 tunniks käärima, kerkinud taignast vormiti pätsid ja jäeti uuesti kerkima paariks tunniks. Tavaliselt pandi leib ahju põrandale, vahest pandi leivale alla kapsalehit. Leiba küpsetati 2-3 tundi. Leib tõsteti välja leivalabidaga.

Toit → Pagar-kondiiter
15 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Brutselloos - haigus

Brutselloos Ülevaade Nakkushaigus, mida põhjustab bakter Brucella abortus Haiguse peiteaeg on 2-8 nädalat Brutselloosihaiged loomad eritavad mikroobe rooja, uriini ja piimaga Nakkusallikad Sagedamini kitsed ja lambad Harvemal juhul lehmad ja sead Brutselloosi võivad põdeda ka koerad, kassid, rotid, hobused, linnud ja põdrad, kuid nende osa on nakkusallikana inimesele väga väike Tekkemehhanism Peale nakatumist satub haigustekitaja verre, kus teda haaravad valgeverelibled, mille abil liigub edasi lümfisõlmedesse, maksa ja põrna Hakkab ta rakkude sees paljunema ning levib

Bioloogia → Bioloogia
17 allalaadimist
thumbnail
2
doc

PUUKENTSEFALIIDI JA PUUKBORRELIOOSI VÕRDLUS

loomad Looduslik reservuaar - närilised, kitsed ja Metsikud närilised ja teised imetajad (mutid, siilid, põdrad (nende vere imemisel nakatuvad põldhiired , jänesed, oravad, rebased, hirved), puugid) koduloomad ning linnud. Nakkusülekanne Toimub puukidega, kes loomade vere imemisel saavad Toimub puugiga. Puuk imeb inimese verd ning viiruse. Nakatuda võib ka piimaga, kui lehmad või kitsed on inimese nahas liiga kaua. on infitseeritud. Haiguspilt Peiteperiood 7-14 (2-28) päeva. Kaks staadiumi: Inkubatsiooniperiood on 3-30 päeva, 1. 2-4 päeva. Tekivad gripinähud keskmiselt 7-10 päeva. Kolm staadiumi 1. 2. 20-30%-l tekib uus palaviku tõus-mengiit, estsefaliit Sümptomiteks on nahanähud. või mõlemad

Meditsiin → Terviseõpetus
5 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Kadripäev

võitnud see noor, ilus ja tark neiu avalikus vaidluses 50 paganlikku filosoofi ja pööranud nad tagatipuks ristiuskugi. Sellise häbematuse eest ootas teda märtrisurm. Algul püüti tütarlast rattale tõmmata, aga kuna see nurjus taevavägede vahelesegamise tõttu, siis raiuti tal pea maha. Seejuures olevat pühaku kehast vere asemel voolanud piim. Katariina levinuimaks sümboliks sai küll ratas, aga tema populaarsust Euroopa rahvaste seas karjakasvatuse patroonina on seotud just selle piimaga. Siit võib lähtuda ka uskumus, mis tuntud meilgi, et Katariina aitab sünnitajaid naisi. Katariina tähtpäev kinnistus 25. novembril 10. sajandil ja tema populaarsus levis eriti alates ristisõdadest. 12. sajandiks olid Katariina legendid tõlgitud kõigisse tollastesse tähtsamatesse keeltesse. Tema auks pühitseti palju kirikuid ja eriti naiskloostreid. Ristisõdijate Eestisse jõudmise ajaks oli Katariina niisiis oma populaarsuse tipul.

Kirjandus → Kirjandus
6 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Halogeeniühendid- kas kasulikud või kahjulikud?

kasutatakse majandusele kahjulike elusorganismide, ka haigustekitajate hävitamiseks. Kloroorgaanilisi aineid tarvitati esialgu sõjaväes parasiitide tõjeks, kuid üha laiemat kasutamist leidis see põllumajanduses. Putukatõrje avastamisega, suudeti päästa umbes 15 miljonit inimest haigustest ja isegi surmast, kuid üsna pea hakati leidma ka selle negatiivsemaid pooli. DDT (diklorodifenüültrikloroetaan) lahustub hästi rasvades, mis kandub edasi piimaga. Ta kuhjub inimese ja loomade rasvkoes ning sellega kutsub esile ägedaid, kroonilisi mürgitusi. Paljudes majapidamistarvetes ( puhastusvahendid, kodutarvikud) on kasutatud halogeeniühendeid. Näiteks tuntud desinfitseerimisvahend ,,Domestos" sisaldab umbes 5% naatriumhüpokloritit. Need on kahjulikud inimese nahale ja seetõttu tuleb neid kasutades kummikindaid kasutada. Need on ka kahjulikud sissehingamisel ja loodusesse sattumisel.

Keemia → Keemia
30 allalaadimist
thumbnail
15
odp

Hispaania köök

Hispaania Rahvusköök Merilin Vallimäe 031MT Hispaania Rahvusköök Traditsiooniline Hispaania köök on väga mitmekülgne köök. Erinev maastik ( mägiseid, tasadikke) Palju viljakaid alasid. Igale alale on iseloomulikud pisut erinevad toidud ja nende valmistamisviisid. Vahemere köök Vahemere köök on mitmekülgne ja väga tervislik. Peamised komponendid ­ nisu, oliivid, ja vein. Lisanduvad ka muud toiduained nagu näiteks : - riis - küüslaauk - köögiviljad, puuviljad - maitseroheline - juust jogurt - kala, liha, - munad Vahemere köök Oliivid Nisu Andaluusia köök Lõuna ­ Hispaania köök on paljude erinevate köökite segu. Leidub palju hulgalised puu -ja köögivilju. Sealiha toitude mitmekülgne valik. Maitsvad desserdid Olulisel kohal mitmesugused supid eriti köögiviljasupid (gazpacho) ja toidud keedetud l...

Toit → Kokandus
41 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Lauanõud

Koos alustassidega on kuumade jookide ja osade suppide serveerimiseks. Kohvitassid võivad olla kolmes suuruses: mokatass mahuga 10cl, keskmine kohvitass 1516cl, suur kohvitass kuni18 cl Teetass maht on 2025 cl väiksematest juuakse lahjemat piimaga kohvi ja kakaod. Puljongitassmaht 2540cl, selles serveeritakse puljongit, püreesuppe ja peenemaks tükeldatud toiduainetest suppe. Puljongitassid võivad olla ühe või kahe sangaga. KruusidServeeritakse firmajooke ja piima, mille juurde alustassid ei kuulu. Puljongitass Teetass VAAGNAD Võivad olla ümmargused ja nelinurksed, jalaga või ilma. Neis võib veel serveerida naturaalseid köögivilju, röstituid saiakuubikuid ja toidujääd.

Majandus → Teenindus ja müük
24 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Edgar Degas

Edgar Degas ( 19. juuli 1834 Pariis ­ 27. september 1917 Pariis) Mille poolest ta on tuntud? Edgar Degas on tuntud selle poolest, et ta leiutas niinimetatud märja pastelli. See on tehnika, milles peensusteni viimistletud pastellijoonistus kastetakse üle vee või piimaga. Selle tulemusena sulavad toonid kokku ja pilt tundub olevat maalitud. Degas oli suurepärane joonistaja ja tema lemmiktehnikaks oli pastell, mis andis võimaluse ühendada joonistuse maalilisusega. Teosed 1859 naasis Degas Prantsusmaale. 1860 valmisid tal seal ajaloolised maalid "Aleksander ja Bukephalos", "Jefta tütar", "Semiramis Babüloni ehitamas" ning "Noored spartalased". Tema teos "Bellelli perekond" valmis lõplikult 1867.aastal. "Bellelli perekond" (1858­1867)

Filosoofia → Filosoofia
2 allalaadimist
thumbnail
7
ppt

Muinas-Kreeka

Mõnedel saabastel olid paelad, teised püsisid jalas juba saapaninast algava ristirästise rihmpõimingu abil Naised kandsid pikemana näimiseks paksu korktallaga jalatseid Ilu ja hügieen: Valge alusmeik sisaldas tinavalget, mis oli tervisele väga ohtlik Tõenäoliselt varjutati silmalauge antimoniga, aga kasutust leidsid ka nõgi ja lambitahm Ohtralt tarvitati lõhnaõlisid, üks eelistatuimaid oli kannikeselõhn Näole kanti õhtuti jahumaske mis hommikul piimaga maha pesti Mõlema soo esindajad puhastasid usinasti hambaid ning nühkisid end pärast vanni üle erilise kraaprauaga, mis eemaldas surnud naharakud ja parandas vereringet

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
19 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Halogeenide mõisted ja seletused

keemisprotsess aga palju soojust. Kasutamine - Freoone kasutati kahjurite tõrjeks. Praegu kasutatakse neid külmikutes. Kahjulikkus ­ õhku paisatud freoonid on kaua aega muutumatud. Osoonikihini jõudes lagunevad freoonid UV- kiirguse toimel radikaalideks, mis on katalüsaatoriks osoonikihi lagunemisprotsessis. Pestitsiidide omadused Lahustuvad hästi rasvades. Elusorganismidele mürgised. Kahjulikkus Lahustudes hästi rasvades, kandub ta edasi piimaga, kuhjub inimese ja loomade rasvkoes ning kutsub esile nii ägedaid kui ka kroonilisi mürgistusi. Lisaks kõigele on DDT mullas ja vees erakordselt püsiv, mistõttu tema kahjulik toime võib ilmneda alles aastaid pärast kasutamist. Elektrofiilse tsentri tunneb ära positiivse laengu järgi aatomil. Nuklefiilse tsentri tunneb ära negatiivse laengu järgi aatomil. Nukleofiil ühineb elektrofiiliga. Elektrofiil ei ühine elektrofiiliga ega nukleofiil nukleofiiliga.

Keemia → Keemia
188 allalaadimist
thumbnail
24
pptx

Tasakaalustatud toitumine

peavad moodustama kõige suurema osa meie menüüs ning mida ülespoole, seda vähem tuleb neid süüa Valgusfooritabel • Toidugrupi lihtsustamiseks mõeldud • Toite ei saa jagada tervislikeks ja ebatervislikeks • Tabelis esitatud toidud on jagatud rohkem ja vähem soovitatavateks • Punane (teatud gruppidele keelatud) – täiskasvanutele toite ei ole – selle osa toite ei tohi lapsed üldse tarbida – Suuremad lapsed võivad vahel juua lahjat piimaga oakohvi • Kollane (vähetervislikud) – pole keelatud tarbida, kuid neid võiks süüa harva – Nt jäätised, kommid, karastusjoogid • Roheline (tervislikud) – võib tarbida iga päev või peaaegu iga päev – portsjonite suurused on eri toidugruppide puhul erinevad – Nt täisteratooted, puuviljad, jogurtid Päevane toidukordade jaotus • hommikusöök 20–25% • lõunasöök 25–35% • õhtusöök 25–35% • 1–3 vahepala 5–30%

Toit → Toit ja toitumine
47 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Evolutsioon

Kohastumusi loob, muudab ja säilitab looduslik valik. Päriliku reaktsiooninormi piires elu kestvaid toimuvaid muudatusi nimetatakse kohanemisteks. Kohastumine on bioevolutsiooni peamine protsess. Kohastumused avalduvad organismide sise- ja väiehituses, füsioloogias, käitumises, paljunemises ja muudes organismidele omastes eluavaldustes. Lindudel on kohastumised lendamiseks. Imetajatel organismisiseseks arenguks ja sünnijärgseks toitmiseks piimaga. Paljudel loomadel on varjevärvus või varjekuju, mis muudab nad keskkonna taustal märkamatuks. Osadel organismidel aga hoiatusvärvus. Loomade käitumiskohastumuste näidetest võiks nimetada kiskjate saagitabamisviise, lindude rännet, järglashoolet, terdemängu. Loodusliku valiku materjaliks on juhusliku iseloomuga mutatsioonid ja nende kombinatsioonid. Igas keskkonnas on mitmesuguseid, tihti vastandliku toimega ökoloogilisi tegureid.

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Prantsuse köögi ülevaade

Toitude serveerimine: Toite serveeritakse väga kaunilt, kuigi lihtsalt. Soojade toitude jaoks vaagnad kuumendatakse. Toidud asetatakse nii, et selgelt on näha, millistest toiduainetest need koosnevad. Toiduained ei segata palju, vaid kasutatakse eri liikidena. Piima ja koort tarvitatakse ainult rõõsalt Hommikusöök: Petit Déjeuner Värske sai (baguette, croissant vms) Kuuma piimaga kohv (cafe au lai) Kuum sokolaad (chocolat chaud) Moos (maasika-, aprikoosi) Või · Sauce béarnaise on kuulus kaste prantsuse köögist. Kastme koostisosad on või, munakollased, valge vein, salottsibul, must pipar, estragon. Serveeritakse praetud, küpsetatud või grillitud liharoogade juurde, ent sobib ka keedetud aedviljade kõrvale. · Bouillabaisse

Toit → Kokandus
11 allalaadimist
thumbnail
8
odp

Kukkurloomad ja Ürgimetajad

paigutatakse kõik ürgimetajate alamklassi kuuluvad liigidPraegu elab ainupilulisi ainult Austraalias ja Uus- Guineas, kuid fossiilseid ainupilulisi on leitud ka mujalt. Pehmekoelistest munadest kooruvad pärast kümnepäevalist munasviibimist vähearenenud pojad, kes sõltuvad täielikult ema hoolitsusest. Ainupilulisi peetakse küll primitiivseteks, sest nad munevad, ometigi on neil kõik teised imetajatele omased tunnused, nagu karvkate, püsisoojasus ning nad imetavad oma loomi piimaga. Pilte ürgimetajatest Tuntuimad ürgimetajad on nokkloom,sipelgasiil ja nokissiil. Nokkloom Sipelgasiil Nokissiil Kasutatud kirjandus http://www.tfg.tartu.ee/bioloogia/7Bklass/Kukkurloomad.htm http://et.wikipedia.org/wiki/Ainupilulisedhttp://et.wikipedia.org/wiki/%C3%9Crgimetajad http://upload.wikimedia

Bioloogia → Bioloogia
11 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Soomusloomad

Ja samas leia põhjendusi kuid miks ta siiski erineb sest On imetaja sest…. Erineb pärisimetajatest nt. Eesti tavalistest imetajatest ( Vali ise kellega võrdled)! nt. metsseast, koprast) kuna … 1. Ta on püsisoojane 1.Tema nahka katavad soomused(mitte karvad) 2. toidab poegi piimaga 2. Tal ei ole kõrvalesti 3. poegib 3. Erineb vaalast, sest elab maismaal 4. 4. Erineb kitsest, sest tal pole sarvi 3. Kus see loom elab? Aafrikas, Indias,Sri Lankal, Hiina lõunaosas ning Kagu-Aasias 4. a)Millest see loom toitub? Sipelgatest ja termiitidest b)Koosta üks 4- lüline toiduahel, milles on osanik ka teie loom. Sipelgad – soomusloom- leopard- hüään 5

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Aastatuhande arengueesmärgid

Elanikud on konfliktist traumeeritud, valitsusel pole eelarvet ega administratiivset võimu ning ta ei suuda pakkuda kasvõi minimaalseid teenuseid, nagu julgeolek, arstiabi, haridus. Toimib laialdane korruptsioon. Riigile peaks õnne toovaks hõbelusikaks olema naftaväljadest terendav jõukus, mis tagaks hea elu ka valitsejatele. Aastatuhande arengueesmärkide algatuse alusel rahastatavate meetmete hulka kuuluvad näiteks Haitil toidule parema juurdepääsu tagamine, Rwanda laste varustamine piimaga, tervishoiutöötajate arvu suurendamine Ghanas ning veesäästmisvõimaluste parandamine Samoas. ÜRO aastatuhande arengueesmärkide 2011. aasta aruandes kinnitatakse, et osade eesmärkide saavutamisel on tehtud suuri edusamme. Loodetakse, et 2015. aastaks langeb ülemaailmne vaesus allapoole 15 %, mis on oluliselt parem näitaja kui eesmärgiks seatud 23 %. Nimi

Ühiskond → Ühiskond
3 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Teeninduse sõnastik

Häly Rätsep TEENINDUSE SÕNASTIK Uuemõisa 2014 TEENINDUSE SÕNASTIK A Abaneerima ­ ette tellima Abijõud Abistama Abiteenindus personal ­ parem abipersonal Administraator Administrateerima ­ haldama Asendaja Aktiveerima B Baar Bankett ­ pidusöök Bistroo ­ söögikoht Bufee ­ Rootsi laud C Check-out ­ väljaregistreerimine Check-in ­ registreerimine Cappuccino ­ espresso vahustatud piimaga Catering ­ peoteenindus D Dateerima ­ kuupäevastama Degustaator ­ degusteerimisspetsialist Dekoratiiv ­ kaunistus Dekstroos ­ viinamarjasuhkur Delikatess ­ maiuspala Dessert ­ järelroog Dinee ­ lõuna või õhtusöök E Energia Esindama Ettekandja Ette kandma Espresso F Familiaarsus ­ käitumine Fariinsuhkur ­ pruun suhkur G Galett ­ küpsis Galluspähkel Garneerima ­ kaunistama Gaseer ­ gaseeritud Gastronoomia ­ harrastaja Gazpacho ­ külm tomatisupp

Majandus → Teenindus
7 allalaadimist
thumbnail
10
doc

MAROKO TOIDU- JA JOOGIETIKETT

6 klaasidest, kuigi mõndades poodides pakutakse seda kõrgetest klaasides, mille sees on piparmünt. Marokolased eelistavad teed juua ohtra suhkruga. Mõned marokolased naljatavad, et töötus on nii suur, et mehi leiab rohkem kohvikutest kui töölt. Kohvikud ongi enamasti meestele mõeldud, kuid suuremates linnades on ka mõningaid erandeid. Türgist on Marokosse tulnud must kohv (qahwa kahla). Inimesed joovad kohvi aga ka piimaga. Qahwa meherris on kohv natukese piimaga. Helib meherris on selle vastand ­ piim natukese kohviga. Nende vahel on qahwa nus-nus: pool piima ja pool kohvi. Kuigi islam ei luba alkoholi joomist, võib siiski mitmeid marokolasi (enamasti mehi) näha baaris ning alkoholi ostmas. Prantslased tutvustasid marokolastele veini tegemist ning Marokos on siiamaani veini tegemise tööstus. Silmapaistavaim veinikelder Marokos on Celiers de Meknes, mis valmistab mitmesuguse kvaliteediga maitsvaid veine

Kultuur-Kunst → Kultuur
4 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Koduapteegi komplekteerimine

· ärritava toimega ained võta sisse pärast sööki. Enamus tablette võetakse sisse söögi ajal või pärast sööki. 2. Mida on soovitav ravimile peale juua? Kui tarvitamisõpetuses ei ole öeldud, mida peale juua, siis on kõige parem võtta leiget vett - pool kuni klaasitäis. Teed, eriti kanget teed, ei soovitata. Tees sisalduv parkaine moodustab paljude ainetega lahustumatuid sooli, mis ei imendu verre. Seedekulglat ärritavad ravimeid on soovitav võtta piimaga. On ka autoreid, kes seda seisukohta ei pea õigeks ja on vaid üksikud preparaadid, mille puhul on soovitus võtta ravim piimaga. On ka ravimeid, mille puhul on keelatud neid võtta piima või piimatoodetega (näiteks tetratsükliin). Piimas sisalduva kaltsiumiga moodustub raskestilahustuv ühend ning imendumine on raskendatud. Peale võib juua ka puuviljamahla. 3. Kuidas ravim võtta? · Tühja kõhuga sissevõetavad tabletid, mis pole kaetud erilise kihiga, on soovitav

Meditsiin → Õendus
23 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun