Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"magusaks" - 78 õppematerjali

thumbnail
12
ppt

Tärklise ettekanne

(C6H10O5)n*H2O · Tärklis on taimede glükoosivaru · Tärklis puudub ainult räni-, sini- ja pruunvetikais ning klorofüllita õistaimedes, kus teda asendavad teised süsivesikud · Koostiselt pole tärklis ühtlane: 20% temast on vees lahustuv amüloos ja 80% amülopektiin Amüloosi struktuur. Amüloos on vees lahustuv Amülopektiin struktuur. See on vees lahustumatu tärklis. · Leib muutub mälumisel magusaks süljes leiduva amülaasi toimel, mis lõhustab tärklise magusamaitseliseks maltoosiks ehk linnasesuhkruks · Ainsuses olev termin "tärklis" ei tähenda mingit kindlat keemilist ühendit, vaid tähistab üldmõistet · Seega oleks korrektne nimetus "tärklised", viimane pole aga kasutusel pika traditsiooni tõttu Keemilised omadused · Tärklise põhiomaduseks on hüdrolüüs (reageerib veega), mille kiirendamiseks kasutatakse katalüsaatorina väävelhapet

Keemia → Keemia
14 allalaadimist
thumbnail
15
ppt

Hurmaa

umbes 9 sentimeetrit. IDADIOSPÜÜRI VILJAD Tomati moodi viljad (hurmaad) on tavaliselt 6...8 sentimeetrise läbimõõduga ja muutuvad küpsedes rohekaskollasest oranzikaks või punakaks. Süüakse viljaliha. Magusa maitsega. Diospüür sisaldab kuni 20% suhkruid ja A vitamiini. MILLAL ON HURMAA VALMIS? Poolvalminult on viljaliha rohke tanniinisisalduse tõttu mõrkjas ja kõva. Valminud viljad muutuvad mahlakaks ja magusaks. Täisküpsuse tunnuseks on klaasjalt läikiv viljasisum, mis paistab läbi õhukese koore. PÄRITOLU JA KASVATUSKOHAD Kakiploomipuu on pärit IdaAasiast, kus teda kasvab ka metsikult. Hiinas, Jaapanis ja Koreas on ta kauatuntud viljapuu, mis 19.sajandil viidi ka USAsse ja LõunaEuroopasse. Kasvatatakse ka Austraalias Eestile lähimad kohad, kus hurmaad viljapuuna kasvatatakse, on Vahemere ja Musta mere ääres. HURMAA KASUTUSALAD

Toit → Kokandus
15 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Muinaseestlase elu-olud

Jalanõude nahk kooriti enda kütitud loomadelt ja pargiti ise. Toit Muinaseestlased toitusid tervislikult. Ja kuna poest süüa osta ei saanud, tuli toidukraam kõik ise kasvatada või küttida. Eestlaste praegusaja igaõhtust toitu kartulit muinasajal veel ei tuntud. Siis kasvatati hoopis naerist, kapsast, läätsi, ube ja herneid, keedeti jahukörti, küpsetati rukki-, kaera- ja nisukakukesi ning veristati loomi. Sool oli Muinas-Eestis toidus suhteliselt harv külaline. Magusaks tehti roogi aga enamasti meega. Perekond Muinaseestlastele oli perekond tähtis. Kõige tähtsam oli isa. Tema võis karistada ja ning oma tüterdele peigmehed valida. Perenaine ei tohtinud käia üritustel, seda tegi ainult peremees.

Ajalugu → Ajalugu
5 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Tärklis

Ainsuses olev termin ''tärklis'' ei tähenda mingit kindlat keemilist ühendit, vaid tähistab üldmõistet, seega oleks korrektne nimetus ''tärklised'', viimane aga pole aga kasutusel pika tarditsiooni tõttu. Tärklis on puhtal kujul vees lahustamatu, lõhnatu ja maitsetu valge pulber. Kuumas vees moodustab tärklis kliistri. Tärklise koostis pole ühtlene: 20% on vee lahustuv amüloos ja 80% on vees mitte lahustuv amülopektiin. Leib muutub mälumisel magusaks süljes leiduva amüloosi toimel, mis lõhustab tärklise magusamaitseliseks maltoosiks ehk linnasesuhkruks. Looduslik tärklis talub halvasti nii termilist kui ka mehhaanilist töötlust. Tärklise põhiomaduseks on hüdrolüüs ehk reageerib tärklis veega, selle kiirendamiseks kasutatakse katalüsaatorina väävelhapet. Tärklis hüdrolüüsub ka inimorganismis fermentide(ensüümide) toimel. Tööstusliku töötluse tulemusel muutuvad tärklse lahustuvus, veesiduvus, plastilisus, venivus,

Keemia → Toidukeemia
10 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Mida kinkida oma kõige kallimale jõuludeks?

Minuarust kõige ,,lollikindlam" kingitus, mida kinkida on parfüüm. Sul tuleb lihtsalt välja selgitada missugune parfüüm su kallimale meeldib ning kohe poodi lennata. Aga vaata, et see lõhn ka sulle meeldib, sest sul tuleb kõige rohkem selle lõhnapilve sees viibida. Väga armas on ka kui kinkida midagi pehmet. Midagi natuke lapsemeelset aga samas meeldejäävat...mõni pehme mänguasi, mida saab kaissu võtta !!! Samas on jõulud ka magus aeg... miks ka mitte kinkida midagi, mis teeb suu magusaks.. Vanemaid, nii ema kui isa tuleks jõulude ajal kõige enam, meeles pidada. Emale tuleks valida kink, mis tuleb hingest. Kui sa tead näiteks, et ta hobiks on kokkamine, siis valid kingi sellest valdkonnast... Mina tunnen rõõmu pisikestest asjadest. Õige kingitus peaks olema midagi lihtsat, ilusat, mis lähtub südamest ja tuleb hingest...midagi meeldejäävat...

Meedia → Meedia
28 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Abiellumise tavad ning abiellumise mõiste

Tanutamine Tabaluku lukustamine tseremoonia (sildadele vms) Pruudi saadab altari ette tema isa Viljateradega loopimine Sõrmuste sõrmepanek Pruudi otsimine ja äratundmine teiste seast Pulmavanem Pulmavalss Erinevates maades erinevad tavad Taanis panevad pruut ja peig selga vastassugupoole riided, et tekitada segadust kurjades vaimudes. Pruudil on kasulik toppida tükk suhrkut oma kinda sisse ­ Kreeka traditsioonide kohaselt muudab suhkur teie abielu magusaks. Inglased usuvad, et kui leiate ämbliku oma pulmakleidist, toob see õnne ... Hea õnne nimel näpistavad Egiptuses naised pruuti tema pulmapäeval. Soome pruut käis traditsioonide kohaselt ukselt-uksele, et koguda oma padjapüüri sisse kingitusi. Teda saatis vanem abielus mees, kes sümboliseeris pikka abielu. Hollandis istutatakse vastabiellujate maja juurde mänd, mis sümboliseerib viljakust ja õnne. Valentinipäev ja vana-aastaõhtu on kaks kõige tihedamat

Ühiskond → Perekonnaõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Koolitöö munadepühad Eestis

· Mune on üldiselt värvitud sibulakoortega. Muna ümber olevate koorte ümber mässitakse riide jupp ja see seotakse kinni niidiga. Vahetevahel pannakse riide vahele riisiteri,need jätavad kenad heledad täpikesed. · Spetsiaalsed värvid on tulnud hiljem. Vanad traditsioonid ja uskumused · Lõuna-Eestis algas lihavõttest kiikumisaeg. · Põhja- ja Kesk-Eestis tähistati lihavõtteid lauahüppamisega. · Laialt tuntud uskumuse järgi muutuvat lihavõtte ajal vesi minutiks magusaks. Keelud vanal ajal · 19. sajandil keelati naistel esimesena külla minna, sest see tõi ebaõnne. Seetõttu on saadetud noormehi ees, olgu siis õlut küsima või tervitama. · Keelati ka lastel külla minna ­ neile visati vanad pastlad kaela. · Üldiselt oli keelatud tubade koristamine. Vembud munadega · Tooreid mune sokutati neile munakorjajatele, kes ei meeldinud või kellega oli mingi vimm. Ja pärast koksides kui avastati, et sulle on keegi toore muna

Kirjandus → Kirjandus
5 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Must ja Valge

normaalsed, õigetele käitumisnormidele vastavad, ja teised on mustad ­ inimesed, kes julgevad erineda, keda vaadatakse viltu. Musta ja valget võib võtta ka teistpidi, näiteks nagu õiget ja vale. Kas porgand on soolane või magus toit? Liigitatakse ta ju soolase alla aga osad arvavad, et magus, sest tehakse ju porgandikooki. Faktina on kirjas, et porgand on juurvili ja soolane, kuid kas need, kes porgandikooki teevad ja selle magusaks tembeldavad on siis millestki valesti aru saanud? Maailm on raamidesse surutud, kõik peab olema nii nagu keegi kuskil kunagi öelnud ja õigeks pidanud: suhetes on alati ju põhiline, et mees oleks pikem ja vanem aga mitte rohkem kui 7 aastat, sest muidu on ta ju pedofiil. Naine peab alati köögis süüa tegema ja kodus koristama niikaua kui mees telekast korvpalli vaatab, sest kui asi oleks vastupidi oleks ju midagi kõigi arust kohe valesti.

Kirjandus → Kirjandus
12 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Keskkonnaõpetus alushariduses

Mari Nõlvak AP1 Keskkonnaõpetus alushariduses TEEMA: PUUD JA NENDE VILJAD AUTOR: Mari Nõlvak VANUSERÜHM: 5-7.a. SOOVITAV LÄBIVIIMISE AEG JA KOHT: Kevadel õues ÕPPE-JA KASVATUSTEGEVUSE VALDKONNAD: Mina ja keskkond, keel ja kõne, kunst, liikumine, matemaatika EESMÄRGID: Laps tunneb rõõmu liikumisest. Laps teeb koostööd rühmakaaslastega. Laps teab erinevaid puid ning nende vilju. Laps kuulab luuletust ja loeb kaasa. MEETODID: Vaatlemine, kuulamine, kompimine, liikumine, võrdlemine, maitsmine *VAHENDID: kastanimuna, tammetõru, käbi, vahtra vili, õun, käpiknukk, pildid erinevatest puudest (õunapuu, kastan, tamm, kuusk, vaher) TÖÖ KÄIK: Lastele tuleb külla lõunamaalt kevadeks tagasi lennanud linnuke (käpiknukk), kellega koo...

Loodus → Keskkonnaõpetus
4 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Vana-võro ja eesti keel

ees, ja temma käskude pole omma körwa pöörda ja keik ta seädmissed piddada: siis ei tahha minna ei ühteainust neist többedest so peäle panna, mis ma ollen Egiptusse-rahwa peäle pannud; sest Minna ollen Jehowa, sinno arst. (2Ms 15: 24­26) Rahvas nurises Moosese tegude üle ja küsis: ,,Mida me peame jooma?" Inimesed pöördusid Jehoova poole. Jehoova näitas neile ühte puud ning heitis selle vette ja vesi sai magusaks. Veekogu ääres koostas Jehoova ühe seaduse ja seletas neile: ,,Kui te täidate Jehoova käske, võtate kuulda tema sõna ja täidate ta seadusi, siis ei saada mina teile ühtegi haigust, mille ma olen Egiptuse rahvale saatnud. Mina ju olen teie arst Jehoova."

Kirjandus → Kirjandus
5 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

JUUSTUD

· Pecorino Sardo · Pecorino Toscano · Pecorino Siciliano · Pecorino di Filiano · Pecorino Crotonese ROQUEFORT · Roqueforti juust ehk rokfoor pärineb Lõuna- Prantsusmaalt Roquefort-sur-Soulzonist. · Roqueforti nime võib kanda vaid Roquefort-sur- Soulzoni lähedal Combalou' mäe koobastes valminud juust · Juust on valge, vänge maitsega, mure ja pisut niiske ning seda läbivad eripärased rohelised hallitusesooned · Juustu maitse on esiti mahe, muutub seejärel magusaks, siis suitsuseks ning taandub lõpuks soolaseks. · Rokfooril ei ole koorikut, selle pealiskiht on söödav ja kergelt soolakas. · Keskmine rokfooriratas kaalub 2,5­3 kilo ja on umbes 10 cm paksune. VALMISTAMINE · Lambaid võivad olla vaid Lacaune'i tõugu kuna nende piim onväga rasvast ja õrnamaitseline · 2,6 kg juustu valmistamsieks on vaja umbes 12 liitrit lamba toorpiima · Piim kuumutatakse, siis külvatakse

Toit → Toit ja toitumine
1 allalaadimist
thumbnail
6
docx

VILIKÖÖGIVILJAD

Füsioloogiliselt valminud viljad on aga punased, mõnedel sortidel ka kollased. Paprika on eriti kõrge dieetilise väärtusega. Kõige hinnatavam on kõrge C- vitamiini sisaldus (200-300mg%) ja karotiinisisaldus (10 mg%). Köögiviljadest on nii kõrge C- vitamiini sisaldusega ainult petersellilehed, kuid neid kasutatakse ainult väikestes kogustes maitseainena. Vastavalt maitseomadustelt jaotatakse punase pipra sordid kahte rühma: kibedaks vürtsipipraks ja magusaks pipraks ehk paprikaks. Seemned on kibedamaitselised. Tarvitatakse värskelt, konserveeritult ja pulbrina. Pese, lõika ära varrepoolne ots ja eemalda seemned. Kasutatakse täiesti iseseivatoiduna, salatina lihatoitude juurde, suppide lisandina, marineerimiseks, mahla ja pasta valmistamiseks. Säilitatakse konserveeritult või kuivatatult pulbrina. KOKKUVÕTE Sain teada, et hiina kapsast hapendatakse. Sain teada, et kurke saab ka hapendada.

Toit → Toiduained
9 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Mis on õnn?

Mis on õnn? Igaüks tõlgendab õnne omamoodi. Mõned arvavad, et õnn on see, kui võidad kiirloteriipiletiga miljon krooni. Mõned on õnnelikud, kui nad saavad kokku oma sõpradega ning veedavad aega koos perega, teised tunnevad end õnnelikult, kui saavad iga päev ,,suu magusaks" teha, kindlasti on keegi ka õnnelik selle üle, kui hommikul avastab, et pani kella valeks ajaks tirisema ja seetõttu saab kauem magada. See tähendab, et igaüks näeb õnne erinevalt ning igale inimesele ei ole õnn sama tähendusega. Tihitipeale on õnn väikestes asjades, mida me tavaliselt tähele ei pane ning siis me mõtleme, et mida ma küll teinud olen, et õnn on mind maha jätnud. Sellised inimesed arvavad, et õnn koputab su uksele vaid kolm korda elus. Esimesel korral pole sind kodus, teisel korral on sul kõrvaklapid peas ja kolmandal korra pole see üldse sinu uks. Kuid nõnda ei tohks mõelda, sest maailmas läheb alati kellelgi ...

Eesti keel → Eesti keel
9 allalaadimist
thumbnail
19
ppt

Süsivesikud

20:80 või 30:70). Keemilised omadused: Tärklise põhiomaduseks on hüdrolüüs (reageerib veega), mille kiirendamiseks kasutatakse katalüsaatorina väävelhapet. Tärklis hüdrolüüsub ka inimorganismis fermentide (ensüümide) toimel. Looduses on tärklis peamiselt taimede varuaine, kogunedes seemnetesse, mugulatesse (karutlis20­24%, teraviljas 70%, riisis üle 80%). Leib muutub mälumisel magusaks süljes leiduva amülaasi toimel, mis lõhustab tärklise magusamaitseliseks maltoosiks ehk linnasesuhkruks. Tselluloos Tselluloos on -D-glükopüranoosi jääkidest moodustunud polüsahhariid, elementaarlülide arv makromolekulis on 1000-6000. Tselluloosi ehitust kirjeldab valem (C6H10O5)n, kus n on elementaarlülide arv. Looduses on kõige levinum orgaaniline aine Maal üldse. Kõige puhtam looduslik tselluloos on puuvill (90%), okaspuu puidus (45%)

Keemia → Keemia
31 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Filosoofia iseseisvad küsimused

käes. Millised need asjad tegelikult on, me ei tea. 5. Iseloomusta stoikute eetikat? Saatusele allumise ja kohuse eetika. Maailma ei saa muuta, tuleb muuta suhtumist maailma. Mis on paratamatu, tuleb muuta enesele meeldivaks. Miski ei saa olemas olla ilma oma vastandita nt. Maailmas ei saa olla headust ilma kurjuseta. Kurjus on kui taust, mille najal headus välja paistab. 3 ,,Haigus teeb meelidvaks tervise ja kuri headuse, nälg teeb magusaks täitumuse ja väsimus une."( Herakleitos) ,,Olla nagu rannakalju, mille vastu lakkamatult murduvad lained, tema aga seisab ning tema ümber rahuneb mässav meri."( Marcus Aurelius) ,,Õnnelik on see, kes on võimeline õigesti arutlema; õnnelik on see, kes on rahul olemasolevaga, milline see ka poleks , ja ei nurise oma saatuse üle; õnnelik on see, keda mõistus õpetab leppima iga olukorraga, mis ka ette ei tuleks."(Seneca) 4

Filosoofia → Filosoofia
69 allalaadimist
thumbnail
4
odt

TÄISPIIMATOOTED JA DESSERDID

Vahukooreks võidakse nimetada ka vahustamiseks mõeldud, kuid veel vahustamata koort. Üle 30% rasvasisaldusega koort on võimalik vahustada, sest selles olevad rasvamolekulid hoiavad kinni õhumulle. Piima taoliseks tahkemaks massiks vahustada ei saa. Kui koort vahustada liiga kaua, muutub vaht võiks ja petiks. Vahustamiseks võidakse kasutada visplit, purki, šeikerit, miksrit, köögikombaini. Vahukoor muudetakse tihti suhkruga magusaks, võidakse lisada ka muid maitseaineid, nt vaniljet. Vahukoort kasutatakse magustoitudes ja jookide, nt kohvi, kakao või piimakokteili lisandina. Vahukoort müüakse ka poes valmiskujul, näiteks dosaatoriga purgis rõhu all. Müügil on nii 35% kui ka 38% rasvasusega vahukoor. Koore vahustamist silmas pidades on see väike vahe piisavalt oluline. Rasvasemast koorest saab püsivama vahu, ehkki see pole nii õhuline.

Toit → Toit ja toitumine
3 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Meie keel on meie ajalugu.

Meie keel on meie ajalugu Eesti keel kujunes välja ligikaudu muinasaja lõpul, arvatavasti mitme läänemeresoome hõimumurde lähenemise tulemusena. Algselt eksisteerisidki erinevad murderühmad, milleks olid põhja- ja lõuna- eesti murded. Sageli seostatakse keelt riigi ja rahva ajalooga, aga seda täiesti põhjusega, sest keel on ju rahvuse üks esmaseid tunnuseid. On olemas erinevaid rahvussümboleid, kuid keel on üks kindel joon, mis eristab näiteks eestlast lätlasest või prantslasest. Eesti rahvus ega keel ei ole väga pika ajalooga. Esimesed eestikeelsed sõnad on teatavasti pärit Henriku Liivimaa kroonikast ja need olid:" Laula!Laula!Pappi!" . Kui võrrelda eesti keele vanust mõne romaani keele vanusega, siis on meie keel nende kõrval kui ,,poisike". Näiteks esimesed teadaolevad kirjalikud allikad prantsuse keelest on pärit aastast 842. Samas, eesti keelest on esimene säilinud kirjalik allikas Wanra...

Kirjandus → Kirjandus
28 allalaadimist
thumbnail
16
odp

Roqueforti juust

Roqueforti nime kanda vaid Roquefort-sur- Soulzoni lähedal Combalou mäe koobastes valminud juust, ehkki sarnast valmistusmeetodit on lubatud kasutada mujalgi. Juustust lähemalt Juust on valge, vänge, mure ja pisut niiske, ning seda läbivad eripärased rohelised hallitusesooned. Rokfoorile on iseloomulik butüülhappe lõhn ja maitse; rohelised sooned annavad sellele terava vänge meki. Maitse algab mahedalt, muutub seejärel magusaks, siis suitsuseks ning taandub lõpuks soolaseks. Rokfooril ei ole koorikut, selle pealiskiht on söödav ja kergelt soolakas. Keskmine Rokfooriratas kaalub 2,5-3 kilo ja on umbes 10 cm paksune. Iga juustukilo kohta kulub umbes 4,5 liitrit lambapiima. Roquefori juust oli tuntud: Roqueforti juustu on hinnanud paljud kuningad: Karl Suur , François I, Louis XIV, samuti suured näitlejad ja kirjanikud. Denis Diderot kuulutas, et "Roqueforti juust on

Toit → Toiduainete õpetus
12 allalaadimist
thumbnail
19
pptx

Tee, tee liigid ja sordid

teele, kuid tema valmistamise tehnoloogia on siiski erinev Valmistamise eripäraks on see, et teed hoitakse spetsiaalsetes tõrtes kõrge niiskuse taseme ja temperatuuri juures kolm ööpäeva Maitse ja aroom omavad keerukat segu alates kergest mõrkjast VALGE TEE- eksklusiivsem tee Tee, mille värv on täiesti läbipaistvast kuni helekollaseni Õrn, peen, sügavalt joovastava aroomiga valge tee maitse muutub magusaks ja omab pikaajalist järelmaitset Valitud, peene aroomi tõttu moodustavad valged teed erilise grupi Valge tee pärineb Hiina Fujiana provintsist ja on eksklusiivseim tee kõikidest teedest ­ seda korjatakse vaid paaril kevadisel märtsipäeval Valge tee valmistamiseks kasutatakse teepõõsa ainult kõige nooremaid ja

Toit → Joogiõpetus
2 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Tärklis

5 Tärklise saadused Tärklisest saab siirupit ja kliistrit. Siirupivalmistajad on võtnud eeskujuks küpsevates puuviljades toimuva: nad lagundavad tärklist vastavate ensüümide abil. Toorainena kasutatakse kas maisi- või kartulitärklist. Tärklisest tehtud siirup on kreemja värvusega veniv magusamaitseline vedelik. Venivaks teevad selle dekstriinid, magusaks aga suhkrud (glükoos, maltoos). Tärklise lõplik lagunemine glükoosiks kaitseb taimi külmumise eest: külmavõetud kartulimugulad ongi seetõttu magusad. Taimedes ladestub tärklis kihilise ehitusega teradena, mille kuju sõltub liigist. Nii on kartulist pärinevad tärklisekogumid ovaalsed, maisi ja riisi süsivesikutevarud moodustavad aga hulknurkseid struktuure. Erinevused on ka terade mõõtmetes, kusjuures tööstuses hinnatakse rohkem suuremõõtmelisi tärkliseterasid. Muide,

Keemia → Keemia
111 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Sahhariidid

nii moodustuvad tselluloosi kiud, mis on taimerakkude ehitusmaterjaliks. Tselluloos on paljude materjalide tootmise lähte aineks (nt paber, etanool). Hüdrofiilne. Natuke tselluloosi toidus on normaalseks seedimiseks vajalik. Tärklised on ehitatud -glükoosi jääkidest. Taimede varupolüsahhariid. Kaks tärklise vormi: amüloos ja amülopektiin. Hüdroskoopne aine, kuid vees ei lahustu. Pundub vees, soojenemisel moodustab klistiiri. Polümeerahelate hargnemine. Leib muutub mälumisel magusaks süljes leiduva amülaasi toimel, mis lõhustab tärklise magusamaitseliseks maltoosiks ehk linnasesuhkruks.

Keemia → Keemia
103 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Tärklise kordamisküsimused, sissejuhatus

tingitud osakeste hõõrdu-misest. Tärklis soojas vees (50-70C) tugevasti paisub (pundub), moodustades kolloidlahuse, mis jahtumisel muutub geeliks (kissell, kliister). See võimaldab tärklist kasutada paksendina (stabilisaatorina), mis tagab kreemidele, jogurtitele jne püsiva struktuuri. Joodi lahusega moodustab tärklis üTärklis sisaldab eluliselt vajalikke sahhariide, mistõttu on tal oluline osa nii loomade söödas kui inimese toidus. • Leib muutub mälumisel magusaks süljes leiduva fermendi amülaasi toimel, mis lõhustab tärklise magusamaitseliseks mal-toosiks ehk linnasesuhkruks. Tärklise põhiomadus on hüdrolüüs (reageerib veega), mille kii-rendamiseks kasutatakse katalüsaatorina väävelhapet. Tärklis hüdrolüüsub (laguneb) ka inimorganismis fermentide (ensüümide) toimel glükoosiks, mida organism suudab omastada. Hüdrolüüsi vaheproduktideks on dekstriinid.

Toit → Toiduainete loomne toore
17 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Kakaopuu - referaat

Kakaopulbril on väga iseloomulik aroom, ta maitseb kibemõrkjalt ning sametiselt. Maitse pole võrreldav sokolaadiga. Ehtne kakao mõjub uriinieritust soodustavalt, veresooni laiendavalt ja selles sisalduva kofeiini tõttu ka pisut toniseerivalt. Ainult veega valmistatult on kakao hea vahend kõhulahtisuse vastu. Üldiseks tugevdamiseks energiapuuduse ja kergete valude korral joo kaks tassi kakaod päevas. Lahusta kakao kuumas piimas ja tee meega (mitte suhkruga) magusaks. 5 Peamised eksportiad Ülisuur on kakaoubade tarbimine Hollandis, Belgias, Luksemburgis, Iirimaal, Sveitsis ja Saksamaal. Peamiselt ekspordivad: Côte d'Ivoire 1.33 Ghana 0.74 Indonesia 0.43 Nigeria 0.37 Brazil 0.17 Cambodia 0.13 Ecuador 0.09 (miljon tonni) 6 Kasutatud kirjandus

Geograafia → Geograafia
45 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Moosi keetmine (referaat)

taldrik ning tilguta sellele veidi moosi. Kui tilgad ei valgu laiali, ongi moos valmis. Ka moosi läikiv pind näitab, et moos ei vaja enam keetmist. Kindlasti ei tasu moosi üle keeta, sest nii kaovad sellest vitamiinid, eriti C-vitamiin. Nüüd pane moos soojadesse purkidesse. Purgid sulge kohe kaantega. Keera moosipurgid tagurpidi ning jäta need päevaks seisma. Lõpuks kleebi purkidele ise valmistatud sildid. Ei tohi unustada, et suhkur pole mitte ainult moosi magusaks muutmiseks, vaid ka selle säilimise tagamiseks. Et moos säiliks on vaja tagada piisav suhkrukontsentratsioon moosis, et bakterid seal kasvada ei saaks. Moosi toas säilitamiseks piisab 600 g suhkrust 1 kilogrammi marjade kohta, külmikus või külmas keldris säilitamiseks lisa 400grammi suhkrut ühe kilo marjade kohta. Vähema koguse suhkru puhul ei toimi suhkur enam konservandina vaid hoopis soodustab bakterite kasvu ja riknemist! Mooside retseptid Õuna-safrani moos tüümianiga

Kategooriata → Tööõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
12
pdf

30 äädika kasutamisvõimalust koduses majapidamises

Kuumuta triikrauda 5 minutit, seejärel vajuta aurunuppu riidetüki kohal, et mahutist eralduks katlakivi. Kui triikraud on jahtunud, vala lahus välja. Loputa mahuti korralikult. 3. Deodorandiplekid Deodorandiplekkide eemaldamiseks värvilistelt riietelt hõõru neid äädikasse (5%) kastetud pehme lapiga ja pese nagu tavaliselt. 4. Kala Leota kala enne aurutamist, keetimist või küpsetamist pool tundi äädika (5%) lahuses. See ei lase lihal mureneda ning muudab selle suussulavaks ja magusaks. Loputa kala enne toiduvalmistamist külma veega. 5. Kanalisatsioonitorud Kanalisatsioonitoru haisu vastu vala torusse tassitäis äädikat (30%) ja lase pool tundi seista, seejärel loputa külma voolava veega. Veel põhjalikumalt puhastab äädika ja sooda segu. Puista torusse 2 sl soodat, seejärel vala ½ tassi äädikat (30%), jäta ained kahekümneks minutiks mullitama. Lõpuks lase külmal veel minut aega joosta. 6. Kanga värvimine

Keemia → Keemia
1 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Eksamiküsimused inimese toitumisõpetuses

Eksamiküsimused Inimese toitumisõpetuses (VL.0336). 2011/2012 õ.a. Toidusüsivesikud: 1. Mitu kcal energiat annab 1 g glükoosi? 2. Millist toidusüsivesikut saab palju kartulist? 3. Mitu % päevasest energiast peaks andma toidusüsivesikud (vahemik)? 4. Miks muutub leib kaua suus mäludes magusaks? 5. Tärklis on a) monosahhariid b) disahhariid c) polüsahhariid 6. Milline hormoon on vajalik glükoosi transpordiks läbi rakumembraanide? 7. Mitu g kiudaineid peaks inimene päevas toiduga saama, miks? 8. Milliseid funktsioone on süsivesikutel inimese organismis? 9. Kas sportlase toidus peaksid süsivesikud moodustama väiksema osakaalu kui

Toit → Toitumisõpetus
17 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Elu Eestis enne vallutussõdasid.

tabada. Sel ajal, kui mehed jahiretkel olid, muretsesid naised toidulisa, korjates söödavaid juur ja taimi, marju ja seeni ning pähkleid. Korilus oli tegevus mis andis mingisuguse kõhutäie. Naised tegelesid ka kojutoodud jahisaagiga. Puhastasid ja kuivatasid nahkasid. Loomade sooli kasutati õmblemiseks ja luid nõelteks, noole- ja odaotsteks. ,,Külmkapina" kasutati maasse kaevatud auku millesse kuhjati jäätükke ja kaeti pealt mätastega. Ainsaks magusaks asjaks muistsete inimeste jaoks oli mesilaste mesi. Tööriistad oli valmistatud kivist ja luust, samuti tugevast puust. Inimesed ei suutnud muistsel ajal üksinda toime tulla, seepärast elasid nad hulgakesi koos. Koos elasid sugulased ning neid rühmi nimetatakse seepärast sugukondadeks. Umbes viis tuhat aastat tagasi hakkas levima savinõude valmistamine. Vanimatel savinõude kildudel on kammitaolise esemega tehtud jäljendid. Niisugune savinõu ongi tehtud kammkeraamikaks.

Ajalugu → Ajalugu
6 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Moos

moosi. Kui tilgad ei valgu laiali, ongi moos valmis. Ka moosi läikiv pind näitab, et moos ei vaja enam keetmist. Kindlasti ei tasu moosi üle keeta, sest nii kaovad sellest vitamiinid, eriti C-vitamiin. Nüüd pane moos soojadesse purkidesse. Purgid sulge kohe kaantega. Keera moosipurgid tagurpidi ning jäta need päevaks seisma. Lõpuks kleebi purkidele ise valmistatud sildid. Ära unusta, et suhkur pole mitte ainult moosi magusaks muutmiseks, vaid ka selle säilimise tagamiseks. Et moos säiliks on vaja tagada piisav suhkrukontsentratsioon moosis, et bakterid seal kasvada ei saaks. Moosi toas säilitamiseks piisab 600 g suhkrust 1 kilogrammi marjade kohta, külmikus või külmas keldris säilitamiseks lisa 400 grammi suhkrut ühe kilo marjade kohta. Vähema koguse suhkru puhul ei toimi suhkur enam konservandina vaid hoopis soodustab bakterite kasvu ja riknemist! 4 Moosi keetmine moosisuhkruga

Toit → Kokandus
5 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Mooses

pääses vesi tagasi voolama ning uputas Egiptuse sõjaväe. Seejärel juhtis Mooses oma rahvast 40 aastat läbi Siinai kõrbe. Jumal oli tõotanud Moosesele, et nad peavad jõudma samasse kohta, kus Mooses põlevat põõsast nägi ja oma Jumala häält kuulis. Kui inimesed hakkasid kurtma veepuudumist, kutsus Mooses taas appi oma Jumalat. Näiteks Maaras ei saanud põgenikud vett juua, kuna vesi oli kibe. Moosese Jumal näitas puud, mis tuli vette heita, ja vesi muutus magusaks. Maaras, kus toimus veeime, teatas Jumal oma rahvale: ,,Kui sa tõesti kuulad Issanda, oma Jumala häält ja teed, mis õige on tema silmis, paned tähele tema käske ja täidad kõiki tema korraldusi, siis ma ei pane su peale ainsatki neist tõbedest, mis ma panin egiptlaste peale, sest mina olen Issand, su ravija." Ometi lõi iisraellaste usk iseenda jõusse vahepeal kõikuma. Sagedast halinat põhjustas toidunappus. Et nurinat summutada, sündis taas jumalik ime: hommikuti sadas taevast alla

Kirjandus → Kirjandus
5 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Keskaegne riietus.

Keskaja riietus Referaat 10.klass Juhendaja 20.03.2013 1. Mood. Keskaegne mood muutus väga aeglaselt. Riided olid hinnalised ja neid pärandati põlvest põlve. Tütar võis kanda ema riideid ilma, et teda vanamoodsaks oleks peetud. Moeajaloolaste arvates kujunes rahvuslik moestiil välja just keskajal, mil hakati oma maitse järgi suunama tähelepanu sellistele üksikasjadele nagu riiete värv, kangas ja aksessuaarid. Kuni 14. sajandini oli nii meeste kui naiste riietuses märgata silmnähtavaid sarnasusi. Eelmisele perioodile iseloomulik lendlev ja vaba joon asendus raskelt alla langevate voltidega. Voogavaid rüüsid kandvad inimesed eelistasid talviti mitmekihilist rõivastust. Ka isegi kuumal suvepäeval ei nähtud keskaegsel tänaval kedagi päikese eest hoolega varjul hoitavat piimvalget nahka eksponeerimas. Pealisriietuseks oli kõikidel pikk keep, Alusriietusena kandsid nii aadlikud, vai...

Ajalugu → Ajalugu
15 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Kristiina Ehin - Luulereferaat

Kristiina Ehin Luulereferaat Koostaja: Klass: 2008 Luuletaja elu Kristiina Ehin sündis 18. juulil 1977 Raplas ning on eesti luuletaja ja tõlkija. Ta on õppinud Tartu Ülikoolis eesti filoloogiat ja spetsialiseerunud rahvaluulele. Aastal 2004 omandas ta Tartu Ülikoolis magistrikraadi eesti ja võrdleva rahvaluule alal. Magistritöö teemaks oli "Eesti vanema ja uuema rahvalaulu tõlgendusvõimalusi naisuurimuslikust aspektist". Ta on töötanud loovtantsuõpetajana ja looduskaitseala valvurina. Kristiina on kuulunud ka Erakkonda, kus ta hakkas koos kaaskondlastega avaldama luuletusi. Vabal ajal tegeleb ta tai-chi, kung-fu ja puidutööga. Luuletaja looming Luulekogud : "Kevad Astrahanis: luuletusi 1992­1999" (Tallinn 2000) ...

Kirjandus → Kirjandus
249 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Troopilised puuviljad

datliploom ehk jaapani aprikoos ehk persimon ehk hiina küdoonia . Diospüüri vili on mari, selle läbimõõt on 6-8 cm ning meenutab kujult ja suuruselt siledakoorelist ümmargust õuna. Keskmine kaal 100-400g, õhukese sileda ja läikiva koore värvus varieerub kollasest sügavpunaseni. Maitse : Poolvalminult on viljaliha rohke tanniinisisalduse tõttu mõrkjas ja kõva. Valminud viljad muutuvad mahlakaks ja magusaks. Täisküpsuse tunnuseks on klaasjalt läikiv viljasisum, mis paistab läbi õhukese koore. Toored hurmaad on kõvad ja tanniinisisalduse tõttu mõrkjad ning tekitavad süües suus "paksu tunde" nagu toomingamarjad. Küpsedes lähevad viljad pehmeks ja sisu muutub läbipaistvaks (eriti hästi on see näha, kui lõigata hurmaa viiludeks), aga süüa kõlbavad nad juba ammu enne lödiks muutumist. Hurmaa on üsna õrn ega talu jõhkrat käitlemist.

Toit → Kokandus
40 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Allkeeled - kordamine eksamiks

mitmeid kordi samu inimesi. - küsimustikud: a) otsene ­ aluseks loend asjade nimetustest, küsitleja palub iseloomustada kruusi ­ vaadatakse, mis sõnadega ta seda kirjeldab; b) kaudne ­ küsitleja näitab eset ja palub öelda, mis see on; c) vabalt formuleeritavad küsimused (nimetamisküsimused ­ mida te ütlete kui soovite, et külaline tuppa astuks?; lünk-küsimused ­ te teete tee magusaks ...) - keelekaardid: igal kaardil üks keeleline nähtus, mis on territoriaalselt varieeruv; murdeatlased näitavad eri vormide varieerumist valitud territooriumil; tsitaatkaardid ­ esitavad konkreetse vormi vastavalt esinemisele; sümbolkaardid ­ esitavad keelenähtusi üldistatuna sümbolite abil. Saareste murdeatlased. Litereerimise eesmärgiks on märkida täpselt üles sõnafoneetika, foneetiline transkriptsioon koosneb märkidest ja

Eesti keel → Eesti keel
91 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Eesti keelse piibli ilmumisest

Seepärast võtke seda suure rõõmuga vastu ja pidage seda oma meeles kalliks ja armsaks, nõnda kui kõik pühad Jumala lapsed on teinud. Sest helde Jumala sõna on palju kallim kui tuhat trükki kulda ja hõbedat, ja magusam kui mesi, ja on igal ajal usklikkusid, kes viletsuses risti all olnud, enam juhatanud kui kõik maailma rõõm, mis nende meelest on tühine ja hirmus olnud. Tahate teie Jumala laste armusse saada, siis peab tema sõna otse nii kalliks ja magusaks teie meelest saama. Õiguse poolest ei peaks nüüd mitte üksainus pere meie Eestimaal olema, kelle käes seesinane armas raamat ei oleks, mis Püha Vaimu juhatamise läbi kirjasse üles pandud ja mis kuningate kuningas kui kallist annet inimeste kätte on läkitanud. Võtku siis Jumal ja meie Jeesus Kristuse Isa, kes võib palju enam teha üle selle, mis meie mõistame ja palume, teid vaeseid eesti rahvast omast rohkest armust valgustada, kes suurema hulga poolest pimeduses ja

Kategooriata → Uurimistöö
23 allalaadimist
thumbnail
9
odt

Eksootilised puuviljad

Kõik persimoni-tüüpi viljad (botaaniliselt küll marjad) on sileda läikiva koorega, meenutades kujult kas õuna või tomatit; läbimõõt on keskmiselt 6-8 cm, kaal võib aga olla 100-400 grammi. Viljade värvus varieerub kollasest oranzini ja sealt edasi sügavpunaseni. Ostmine Poolvalminult on viljaliha rohke parkaine sisalduse tõttu mõrkjas ja kõva. Kuid valminud viljad muutuvad mahlakaks ja magusaks. Poolvalmis vili küpseb toatemperatuuril mõne päevaga. Täisküpsuse tunnuseks on klaasjalt läikiv sisu, mis hakkab kumama läbi õhukese koore. Mõned pruunid plekid ei tee paha, sest seegi viitab täisküpsusele, kuid küpsed viljad tuleb otsekohe ära tarvitada. Kasutamine Vilju süüakse toorelt, kusjuures õhuke koor eemaldatakse; viljaliha võib süüa ka lusikaga otse koore seest nagu kiivit või greipi. Likööri või rummi lisamine annab viljale eriti pikantse maitse.

Bioloogia → Mikrobioloogia ja...
25 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Parfüüm - Lõhnaõli

kallimate aroomiõlide hulka. Rahustab ja lõõgastab. · Sandlipuu ­ pehme, magus, metsane, loomne, lõhn. See kiirgab soojust ja sügavust. · Sidrun ­ sidrunikoortest saadav kerge, värske, optimismi kiirgav lõhn. · Tsitruselised ­ sidruni, bergamoti, laimi, mandariini, apelsini jt värsked, kerged õlid. · Vanill ­ vanillikaunast saadav, tugev ja magus lõhn. · Virsik ­ annab mahlakust, pehmust ning eksootilist tooni, mis muudab lõhna tipu suhkruselt magusaks. · Ylang-ylang ­ nimetatakse ka ,,lillede lilleks". Tugevalt lillelõhnaline, magus, pehmendab parfüümikompositsiooni. 7 4. Pildid 8 5. Kasutatud kirjandus http://et.wikipedia.org/ 9 http://www.mylook.ee/ilublogi/kas-teadsid-et-parfuum/ http://iluguru.wordpress

Majandus → Tööstuskaup
26 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Pähklid

Röstitud kastanid on klassikaline Lääne-Euroopa suupiste, mida müüakse tänavatel kärudelt. Kastanite lamedale poole lõigatakse noaga suur rist. See-järel pannakse nad söepannile küpsema. Aeg-ajalt tuleb kastaneid segada, et nad põlema ei läheks. Kodus võib kastanid sama hästi ka pista 15­20 minutiks ahju 200-kraadisesse kuumusse. Kui kastanid on valmis, on neile lõigatud rist lillena avanenud ja keskelt paistab kollakasvalge sisu, mille magusaks muutunud maitse meenutab külmavõetud kartulit. Kastanid tuleks koorida siis, kui nad on veel kuumad, sest jahtudes jääb sisemine paberit meenutav kest uuesti kastani sisu külge kinni. Teine traditsiooniline viis värskeid kastaneid toiduks valmistada on keetmine. Terved kastanid pannakse külma vette ja keedetakse 20­30 minutit. Kastanid võib enne keetmist pooleks lõigata, sel juhul keeduaeg lüheneb. Eriti hästi sobivad keedetud kastanid püreede valmistamiseks.

Toit → Kokandus
38 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Umbrohud

põhjas. Nii on valge iminõges kasulik vaid sellistele putukatele, kes omavad pikka imemisvahendit: nad istuvad õie alahuulele ja imevad nektarit otse sealtsamast. Valge iminõges ei kõrveta, seepärast kutsub rahvasuu teda emanõgeseks. Valge iminõges on iminõgestest ainuke, millel on valged õied. Peale selle, et tema õitest saab suu magusaks, on õiekroone tarvitatud ka ravimina. Selleks tuleb need ettevaatlikult ja õrnalt ära korjata ja vilus kuivatada. Haiguseid, mille vastu iminõgesest on abi saadud, on väga palju. Hingamisteede ja kõhuhädad, naistehaiguseid, kroonlehetee aitab unetuse korral ja soodustab uriinieritust. Vesihein (virn, limarohi, rägahein, siavirn, nädselm) Vesihein kasvab tavaliselt köögivilja põldudel. Harvem kohtab teda metsa- ja teeservades või mererannas ja veekogude kallastel. Igal juhul

Loodus → Loodusõpetus
26 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Hambapasta areng

Erinevused tulenevad vaid põhi- kui ka lisaainete kogustest, mis määravad pasta värvuse, lõhna, puhastus- ning ravivõime. Pea kõikidesse tänapäevastesse hambapastadesse lisatakse järjest rohkem vahutavust ja säilitusaega parandavaid komponente. Vahutava pesuainena on põhiliselt kasutusel naatriumlaurüülsulfaat, säilitusainena eelistatakse bensoehapet (Hambaarst.ee). Meeldiva maitse ja hea lõhna annavad hambapastadele lisatud eeterlikud õlid, magusaks teevad pastasid suhkruasendajad sahhariin ja sorbitool. Räniühendeid kasutatakse puhastava ja valgendava toime saavutamiseks. Lastele mõeldud toodetele on tihtipeale lisatud magustamiseks ja värviandmiseks lisaaineid. Rohke glütseriini ja ksantaankummi baasil tehtud magusate ning värviliste geelidega kutsub tootja lapsi suurima heameelega hambaid harjama. Kõik mainitud lisaained on tervele inimesele üldjuhul kahjutud, kuid siiski tuleks toote

Ajalugu → Meditsiiniajalugu
5 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Jazz

puust. Blues'is on valdavaks isiklike murede ja elamuste kitsas ring. Mis võis olla blues'i tekke tõukejõuks? Endiste orjade ellu tungis ootamatult senitundmatu probleem ­ isikliku omandi puudumine või nappus ­ sellest aga sõltus kõik muu, ka bluesilauludes nii valdavat kohta omavad inimeste omavahelised suhted ja tunded, nende intiimelu. Muidugi pole materiaalne küllus veel isikliku õnne tagatiseks, kuid kindel on ka see, et õnnelik armastus ja äärmine vaesus harmoniseeruvad magusaks idülliks vaid romantilistes muinasjuttudes. Blues on soololaul, kollektiivi asemele oli astunud üksikisik, kes oma suure ja inimliku murega väljendas tahtmatult ka kõigi oma saatusekaaslaste muresid. See rahulolematus ja protest, mis tahes-tahtmata on blues'i koostisosaks, kehastub kõige sagedamini lõikavas sarkasmis, kibedas eneseiroonias või irvitavas võllahuumoris. Blues on eeskätt kaebelaul, milles kurdetakse

Muusika → Muusika
34 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Claude Monet

ent samal ajal ka rõõm. Nukrust on tahetud peita, kuid ikkagi kumab kurbus läbi mitme värvikihi. Osades minugi töödes olen maalinud ühel tunnil kurbusega, ent järgmine tund olen olnud väga rõõmsas ja lustlikus tujus, kuid kurbus, mis on töösse maalitud ei taha sealt kaduda. Sa võid maalida maalile mitmeid värvikihte, kuid sa ei saa peita kurbust, sest see on üks osa kunstist. Nii on see ka impressionismis, kui võtta ära see nukrus, siis muutuksid impressionistide tööd magusaks (nagu kunstiõpetaja ütleb) ja see stiil poleks, siis enam impressionism. Rõõm tuleb sellest, et on armastatud seda, mida on tehtud. Kui sa teed midagi hoole ja armastusega, siis paistab see ka välja. Impressionismis on igas maalis näha, et on maalitud armastusega. Kui on armastusega tehtud, siis sulavad kriitikud seda vaadates ja ka kõik, kes armastusega maali vaatavad. Olen püüdnud ise ka maalida impressionismi stiilis maale, kuid mul pole see välja tulnud, sest

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
3 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Porgand

kasutatakse põllumajanduses umbrohu ja kahjurite tõrjeks.Porgandeid tuleks säilitada külmkapis samas plastkotis, milles nad osteti. Kui olete ostnud pakkimata porgandeid, siis on oluline eemaldada enne säilitamist kõik rohelised porgandivarred, sest need imavad porgandist niiskust välja ja kiirendavad nii köögivilja kuivamist.Hea nipp pehmeks muutunud porganditele taas «eluvaimu» sissepuhumiseks on asetada nad veidikeseks ajaks jäävette. Keetmine teeb magusaks Kui enamiku puu- ja köögiviljade toiteväärtus kahaneb pärast töötlemist, siis porgandiga on vastupidi. Kui keedate või aurutate porgandeid enne nende tarvitamist, siis nende toiteväärtus hoopis suureneb ja organismil on kergem seal leiduvaid toitaineid omastada. Põhjus on selles, et porgandi põhiline kiudaine pektiin ei seedu toorel kujul.Keetmine ja aurutamine toob porganditest välja ka nende magusa maitse. Kaalujälgijatel on oluline teada, et sama kogus

Kategooriata → Õpioskus
18 allalaadimist
thumbnail
90
pptx

Eritamine

märgatavalt muutunud. Eritamisharjumuste muutused Muutused uriinis ja uriinierituses Värvimuutused  Erinevad põhjused, kiiresti mööduv, patoloogiline.  Uriini värv heledam (pt on joonud rohkem).  Toiduained: porgand (karotiin) muudab uriini kirgaskollaseks, peet ja mustikas aga punaseks.  Ravimid: rifamütsiini nimeline antibiootikum teeb uriini oranžikaspunaseks. Lõhnamuutused  Muutub magusaks - tavaliselt suhkruhaiguse tunnus.  Roiskuv uriin lehkab ammoniaagi järele.  Nakkust sisaldaval uriinil on tugev kala lõhn.  Raske nakkuse puhul on uriinis ka mäda. Eritamisharjumuste muutused Muutused uriinis ja uriinierituses Urineerimissageduse muutumine.  Urineerimissagedust võib mõõta 24 tunni jooksul.  Vähene ja sagedane urineerimine on inimesele ebamugav, kuid aitab tegelikult nakkuse vältimisel.

Meditsiin → Õenduse alused
26 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Tsitaate

(Epiktetos) ,,Valitse oma kirgede üle - või muidu valitsevad nad sinu üle" (Epiktetos) ,,Olles lõunasöögil, pea meeles: sa kostitad kaht külalist - keha ja hinge. Selle, mis sa annad kehale, kaotad sa õige pea, kuid see, mille sa annad hingele, jääb sulle igaveseks" (Epiktetos) ,,Kas nutab keegi selle pärast, mille teokssaamine oli talle ette teada? Kes aga inimest ootavast surmast pole mõelnud, see on end petnud" (Seneca) ,,Haigus teeb meeldivaks tervise ja kuri headuse, nälg teeb magusaks täitumuse ja väsimus une" (Herakleitos) ,,Kui inimestele sünniks (kõik) nende tahtmise järgi, paremaks ei läheks" (Herakleitos) ,,Arukas on see, kes ei kurvasta selle üle, mida tal ei ole, vaid on rõõmus selle üle, mis tal on ,,(Demokritos) ,,Mulle näib, et seda, kes ise kedagi ei armasta, ei armasta keegi" (Demokritos) ,,Inimesele on kohane hoolitseda enam hinge kui keha eest, sest hinge täiuslikkus parandab keha puudusi,

Kirjandus → Kirjandus
234 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Loeng X

keedetud liha aga kuuma vette. Analoogiliselt praadimisega sõltub lihast eralduva vedeliku kogus ikkagi ainult füüsikaseadustest ehk käesoleval juhul liha temperatuurist. Miks siis ikkagi liha pruunistatakse? Maitse, aroom ja värvus on see, mida kiire pruunistamisega tahetakse saavutada. Kõrgel temperatuuril muutuvad liha pinnal olevad süsivesikud ja proteiinid keerukate keemiliste protsesside, nn Maillard'i reaktsiooni mõjul aromaatseks magusaks pruuniks koorikuks. Kui pruunistamine kestab liiga kaua ja kõrge pannikuumus jõuab liha pinnalt sügavamatesse kudedesse, hakkab seal toimuvate protsesside mõjul lihamahl kudedest välja tungima ning seda ei suuda peatada ükski koorik ega mingi muu trikk. Õige tegutsemine. Lihamahla säästmiseks ja mahlase liha saamiseks peab kiire pruunistamine olema võimalikult lühiajaline, kestes vaid mõne minuti. Kahjuks jõuab nii

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
48 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Rousseau

Tartu Ülikool Sotsiaal- ja haridusteaduskond KELA AÜ Bak. II Viivika Kasuk ROUSSEAU ,,EMILE" JA LAPSEKESKSE PEDAGOOGIKA ALGUS referaat Tartu 2009 Kriitika lapsekeskse kasvatuse suhtes on sajandite jooksul vähenenud. Paljugi on muutunud tänapäeval enesestmõistetavaks, mida ta polnud aga lapsekeskse pedagoogika rajaja Jean-Jaques Rousseau ajastul. Rousseau annab meile palju teadmisi, kuidas lapsi võimalikult looduslähedaselt kasvatada. Kuidas alustada ja kuidas ka lõpetada selle lapse õppimisaastad õpetajana (Blanchard, 2000). Annab juhtnööre ja nõuandeid, mida me ka tänapäeval juba ohtralt kasutame, kuid oleme ajajooksul kippunud need siiski unustama. Iga last tuleb võtta isiksusena ja vastavalt vanusele ka harida. Jean-Jaques Rousseau Jean-Jacques Rousseau sünd...

Pedagoogika → Pedagoogika alused
92 allalaadimist
thumbnail
54
docx

Eksootilised puuviljad

19. sajandil viidi ka USA-sse ja Lõuna-Euroopasse. Hurmaa on jaapani rahvuspuuvili. Välimus: Vilja läbimõõt on 6-8 cm, meenutab kujult ja suuruselt pisut õuna. Keskmine kaal 100-300g. Õhukese ja sileda koore värvus varieerub kollasest punaseni. Maitse: Poolvalminult on vili suure tanniinisisalduse (parkained) tõttu kõva ja mõrkjas. Seetõttu tekitavad süües suus „paksu tunde“ nagu toomingamarjad. Valminud viljad muutuvad pehmeks, mahlakaks ja magusaks. Küpsuse tunnuseks on klaasjalt läikiv viljasisu mis paistab läbi õhukese koore. Maitselt sarnanevad magusa ploomiga. Sisaldus: Sisaldavad rohkesti A- ja C-vitamiini . Kuni 20% suhkruid, kaaliumi, kiudaineid ja mitmeid antioksüdante. Kasutamine: Vilju süüakse toorelt, üldiselt koor eemaldatakse kuid osa inimesi sööb ka koos koorega. Süüakse ka lusikaga, nagu kiivit. Kasutatakse ka puuviljasalatites, kompottide, keediste ja siirupite valmistamisel

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
14
odt

EESTI TOIT

neid säilitati kuivatatult. Murakate säilitamise viis veidi üllatas mind. Nimelt pandi murakat veekindlasse tünni ja uputati rabas laukasse ja hiljem nööriga välja tõmmati. Enim kasutati endistel aegadel metsmaasikaid, jõhvikaid, mustikaid ja pohli,vähem muulukaid, põldmurakaid, lilla-kaid, murakaid, sinikaid, vaarikaid. Puude viljadest söödi toorelt toominga ja pihlaka marju ning metsõunapuu külmunud õunu. Pihlakaid hoiti oksakobaraga talveni, mil marjad läbi külmusid ja magusaks muutusid, siis anti need lastele maiuseks. Veel on teada, et hariliku kukerpuu marju kasutati kapsa hapendamisel ja tammetõrusid kohvilaadse joogi tegemisel. Pähklid olid väga levinud söögi kõrvalpala. Pähklitest tehti kooke ja kasutati jõulude ajal laste jõulumängudes. Puumahladest on vast kõige tuntum kasemahl, mida joodi nii värskelt kui ka hapendatult. Kasemahla kasutati ka iluraviks. Vahtramahla lasti harva, kui mitte öelda, et isegi väga harva.

Toit → Rahvusköögid
19 allalaadimist
thumbnail
34
pdf

Eesti taimestik

neid säilitati kuivatatult. Murakate säilitamise viis veidi üllatas mind. Nimelt pandi murakat veekindlasse tünni ja uputati rabas laukasse ja hiljem nööriga välja tõmmati. Enim kasutati endistel aegadel metsmaasikaid, jõhvikaid, mustikaid ja pohli,vähem muulukaid, põldmurakaid, lilla-kaid, murakaid, sinikaid, vaarikaid. Puude viljadest söödi toorelt toominga ja pihlaka marju ning metsõunapuu külmunud õunu. Pihlakaid hoiti oksakobaraga talveni, mil marjad läbi külmusid ja magusaks muutusid, siis anti need lastele maiuseks. Veel on teada, et hariliku kukerpuu marju kasutati kapsa hapendamisel ja tammetõrusid kohvilaadse joogi tegemisel. Pähklid olid väga levinud söögi kõrvalpala. Pähklitest tehti kooke ja kasutati jõulude ajal laste jõulumängudes. Puumahladest on vast kõige tuntum kasemahl, mida joodi nii värskelt kui ka hapendatult. Kasemahla kasutati ka iluraviks. Vahtramahla lasti harva, kui mitte öelda, et isegi väga harva.

Loodus → Eesti taimestik ja loomastik
9 allalaadimist
thumbnail
13
docx

Inimese toitumisõpetus

Kordamisküsimused inimese toitumisõpetuses (VL.0336) Toidusüsivesikud: 1. Mitu kcal energiat annab 1 g glükoosi? 4,1 kcal annab 2. Millist toidusüsivesikut saab palju kartulist? Kartulist saab polüsahhariide, tärklist 3. Mitu % päevasest energiast peaks andma toidusüsivesikud (vahemik)? 55-60 % peaks olema süsivesikud 4. Miks muutub leib kaua suus mäludes magusaks? Süljes olev - amülaas alustab tärklise ja teiste süsivesikute lagundamist juba suus, ning saadusteks on maltoos. 5. Tärklis on a) monosahhariid b) disahhariid c) polüsahhariid 6. Milline hormoon on vajalik glükoosi transpordiks läbi rakumembraanide? Insuliin 7. Mitu g kiudaineid peaks inimene päevas toiduga saama, miks? Päevas peaks saama toiduga 25 ­ 35 g kiudaineid, kuna lisavad soolesisaldisele mahtu, tekitades sellega täiskõhutunde.

Toit → Toit ja toitumine
12 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun