Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"pipart" - 227 õppematerjali

pipart - 4g= 0,004kg/2= 0,002kg 2 sl parmesaanijuustu- 10g= 0,010kg/2= 0,005kg 2 sl hakitud peterselli- 8g= 0,008kg/2= 0,004kg 500 g keedetud spagette = 0,500kg/2= 0,250kg
thumbnail
6
doc

Köögiviljaroog ja hakkmassist valmistatud roog kus on kasutatud vähemalt kahte kuumtöötlusmeetodit

Prae senikaua kuni seened on kulinaarselt valmis. Maitsesta soola ja küüslauguse ürdimaitseainega. Lisa sibula-seenesegu hulka nisujahu, kuumuta kergelt. Lisa vedelik ning lase kaste keema. Keeda madalal kuumusel 5 minutit. Serveeri koos kuumade kartulitega. Lasanje 250 g lasanjeplaate (nt Italpasta omi) Hakklihakaste: 500 g hakkliha 2 hakitud sibulat 1 riivitud porgand 1 kimp hakitud peterselli 400 g purustatud tomatit 1 puljongikuubik 2 dl vett soola ja musta pipart 1 tl punet Juustukaste: 50 g võid 60 g nisujahu (1 dl) 1 l piima soola ja musta pipart 100 g riivitud juustu (2 dl) Valmista hakklihakaste: Pruunista pannil hakkliha, sibul ja porgand. Lisa petersell, tomatid, puljongikuubik ja vesi. Maitsesta soola ja pipraga. Hauta kastet kaane all 10 minutit, maitsesta punega. Valmista juustukaste: Sulata potis või, lisa jahu. Lisa vähehaaval piim ja kuumuta pidevalt segades keemiseni. Keeda 3 minutit, aeg-ajalt segades. Maitsesta soola ja pipraga

Toit → Toiduvalmistamine
7 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Viie päeva kohta innovaatiline suurköögimenüü

ca 500-700 gr/tk  soola, pipart  30 g võid Marinaadiks:

Toit → Toitlustus
12 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Kihiline haugivorm-kalatoit

Kihiline haugivorm * 600 g fileeritud haugi või muud kalafileed * 2 keedetud kartulit * 1 muna või 2 munavalget * 1.5 kuni 2 tl soola * valget või musta pipart * 2 dl 10% rõõska koort Vahele: * 150 kuni 200 g külmutatud või värsket spinatit * 8 kuni 12 tk päikesekuivatatud tomateid * 1 suur kimp värsket basiilikut või peterselli **Kõik ained peavad olema külmkapikülmad! * Loputa värske spinat ja blanseeri kiiresti vees. * Loputa kohe külma veega, et spinat edasi ei küpseks. * Suru kuivaks ja haki väiksemaks. * Pane kalatükid köögikombaini, lisa sool ja peenesta.

Toit → Toiduvalmistamine
12 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Cayenne pipar

Cayenne'i pipar on sobiv maitseaine koorikloomade, kastmete, hautiste, muna- ja kalatoitude juurde. Värv varieerub oranzist kuni tumepunaseni. Grillitud lihale ilusa värvi ja hea maitse andmiseks soovitame segada grillmaitseaine hulka pisut cayenne'i pipart. Cayenne pipar ei ole tegelikult pipar, vaid paprikaliik. Idamaise, Aafrika ja Mehhiko köögi tähtis komponent. Kasutatakse nii omaette kui segudes ja kastmetes (karri, tabasco, tsillikaste). Cayenne'e pipart kasutavad reegline terava maitse austajad, aga väikese sutsu lisamine toidu sisse annab tavapärasele menüüle särtsu juurde. Enne kasutamist võid segada tilgas toiduõlis, see annab toidule ilusa värvi. Cayenne pipra ladina keelne nimi on Capsicum Gaccatum ja Capsicum frutiscus.

Toit → Kokandus
20 allalaadimist
thumbnail
34
docx

MEIE LASTE LEMMIKRETSEPTID

Hautada tulel kuni oder pehme. Meil gaasipliidil võtab see aega kuskil 20-30 minutit. Võib veel lisada purustatud sarapuupähkleid (50gr). On valgu- ja b-vitamiini rikas toit. Pähklid sisaldavad a, d, e ning b1 ja b6 vitamiine. ELYS ANETTE RETSEPTID EMMA SUITSUKANA SUVIKÕRVITSA PASTA 4 inimesel on vaja: 300g makarone (farfallet, penne või mis iganes aga mitte spagette) oliiviõli 1 suur sibul 2 küüslauguküünt 4dl kohvikoort soola musta pipart 1 suvikõrvits 200 g tomateid 2 suitsukanakintsu või fileed värsket basiilikut Kõigepealt tuleb sibul ja küüslauk ära hakkida ning kuumutada õlis kergelt klaasjaks. Seejärel lisada tükeldatuna suvikõrvits, tomatid, suitsukana ja hakitud basiiliku lehed. Segada ning maitsestada soola ja pipraga, võib lisada natukene keedetud vett ja hautada kuni suvikõrvits on pehme. Seejärel lisada kohvikoor ning lasta korraks keema tõusta.

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Koorene kartuli-sibulapada

, , 1 1 4 Farmi (10%) 200 Farmi köögi toorjuust , . . . . , . . 45 200 °C. . Koorene kartulisibulapada Kui selle vormi ahju paned, siis võid kindel olla, et mõne ajapärast on teve tuba mõnusaid talviseid lõhnu täis. Koostis neljale 1 kg kartuleid 1 suurem sibul 4 dl Farmi rööska koort (10%) 200 g Farmi köögi toorjuustu Valmistamine Soola, pipart Koori ja puhasta kartulid ning lõika seejärel toored kartulid viiludeks (mitte väga õhukesteks, aga ka mitte väga paksudeks). Lõika sibulad viiludeks. Aseta sibulaviilud ja kartulid segamini ahjuvormi. Raputa peale soola ja pipart ning sega kartuli sibulasegu läbi. Pane koor ja toorjuust potti ning kuumuta pliidil kuni toorjuust on sulanud. Lisa ahjuvormi. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 45 minutit. Serveeri.

Keeled → Vene keel
1 allalaadimist
thumbnail
30
pptx

Linnuliha

rasva- ja kõrge valgusisalduse tõttu. • Kalkuniliha sisaldab vähe rasva, on kergesti seeditav ning rikas B-rühma vitamiinidest ja mikroelementidest. • Kalkunilihast armastatakse enim kintsuliha, samuti kasutatakse üsna palju kalkuni poolkoibi ja -pooltiibu. Lisaks veel rinnafileed, mis on alati parim valik kaalujälgijatele • Kalkuni-porgandikotletid (paleo) • 200 g porgandit 400 g Rannamõisa jahutatud hakitud kalkuni kintsuliha soola, pipart • Koori porgand ning riivi jämeda riivipoolega. Sega riivporgand hakklihaga ning maitsesta soola ja pipraga. Vormi märgade kätega hakklihasegust 6-7 suurt õhukest kotletti ning prae õliga piserdatud pannil keskmisel kuumusel mõlemalt poolt kuldseks. Vutiliha • Kõrged dieetilised omadused. • Marinaad vutilihale "Extra“ • Marinaad neljale vutile keskmise kaaluga 160... 180 grammi vutt. • 1 spl cayenne`i pipart • 4 spl sidrunimahla

Toit → Kokandus
7 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Maitsetaimed

sajandil lisaks ka inglased ning hollandlased. Hollandlased, kes olid sel ajal parimad meremehed, jätkasid teiste väljatõrjumist ärist edukalt. 18.sajandil teenisid hispaanlased vürtsidega 1,6 miljardit krooni. Kui lähemale jõudis tänapäev ja endised vasallriigid iseseisvuma hakkasid, jäi vürtsindus neil enamasti suurimaks majandusharuks. [Renate Kissel, 2001, lk.13-14] Tänapäeva kaubandus Üle 80% vürtside ekspordist pärineb arengumaadest. Indiast ja Sri Lankast eksporditakse pipart, kardemoni, kaneeli, kurkumit, ingveri, vürtsköömer ja tsillit. Indoneesiast saab me lauale pipar, muskaatpähkel, muskaatõli, ingver, kardemon, vürtsinelk ning vanilli. Brasiiliast tuleb pipar, ingver ning vürtsinelgid. Peamised ümberlaadimislinnad asuvad tänapäeval Singapuris ja Hongkongis. Suurimateks importijateks on USA, Jaapan, Saksamaa ja Prantsusmaa. [Renate Kissel, 2001, lk.15] Maitsetaimed ja vürtsid meditsiinis Ravimtaimi on naised noppinud juba pikka aega

Toit → Kokandus
25 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Lambaliha küpsetamise rituaal

Talleliha hõrk maitse pääseb maksvusele ka ilma maitsetaimedeta. Arvestama peab aga seda, et talleliha liigne termiline töötlemine muudab selle tuimaks, kuivaks ja kõvaks. Tallekints rosmariiniga  1,5 kg tallekints  4 küüslauguküünt, peeneks hakitud  2 dl kanapuljongit  1 dl valget veini  0,5 dl oliiviõli  1 sl punasesõstratarretist  punt rosmariinioksi  peotäis tüümiani  soola ja musta jahvatatud pipart Kuumuta ahi 220 kraadini. Tambi küüslauk peeneks, sega oliiviõliga ja määri saadud massiga tallekints kokku. Peale jahvata soola ja pipart. Rosmariini- ja tüümianioksad säti ahjupanni põhja, millele aseta maitsestatud tallekints ning pane eelkuumutatud ahju. Küpseta kolmveerand tundi kuni tund olenevalt soovitud küpsusastmest. Valmis liha tõsta lõikelauale ja hoia soojas, et ta püsiks krõbe ja mahlane. Ahjupannilt eemalda rosmariin ja tüümian ning kogunenud rasv.

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Lollo rosso

maades, kus on pehme jahe ja niiske kliima. Vitamiinide sisaldus Toiteväärtus: Kiudainerikas, sisaldab K- ja C-vitamiini Ta sisaldab karotiini, vitamiine B1,B2,B6,C,PP,P,E,K, Retseptid Fetasalat 200 g Grüne Fee Lollo Rosso salatit 1 karp kirsstomateid või 4 väiksemat tomatit 0,5 tk Grüne Fee kurki 1 dl musti kivideta oliive 1 purk õlis säilitatud fetajuustu 1 pisike sibul KASTE: 1 sl õunaäädikat või 1,5 sl sidrunimahla näputäis purustatud musta pipart 3 sl fetajuustu säilitusõli 1 noaga peenestatud küüslauguküüs Rebi kätega salat tükkideks ja puista vaagnale. Lõika kurk juustuhöövliga õhukesteks laastudeks ja keera need rullideks. Lõika kirsstomatid pooleks, suuremad tomatid sektoriteks. Nõruta juust õlist kuivaks, säilita õli. Poolita sibul pikuti ja lõika õhukesteks poolrõngasteks. Sea kõik toiduained kenasti salatilehtede peale. Klopi kastmeained läbi ja nirista tihedate siksakkidena salati peale, serveeri kohe.

Toit → Toiduaine õpetus
2 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Rahvuslikud supid

läbipaistvaks(mitte pruuniks). Lisa küüslaugusalsa ja puljong, lase keema ning kuumuta kergel tulel umbes 10 min. Serveerimisel pane kaussi esmalt küpsetatud ja tükkideks murtud tortillaribad, kalla peale leem ja kaunista värske koriandriga. Külm aedviljasupp(Hispaania) Valmistusained 5 dl külma tomatimahla 4 dl külma- või aedviljapuljongit 2 sl õli 1 mahedamaitseline sibul 1 paprika 5-6 tomatit tükk värsket kurki 4-5 rohelist oliivi 1 küüslauguküüs 1 ml musta pipart 2-3 purustatud rohelist pipart 1 tl paprikapulbrit soola jäätükke Valmistusviis 1. Sega kausis külm tomatimahl, puljong, sidrunimahl ja õli. 2. Koori ja haki sibul. 3. Eemalda paprikast seemned ning lõika paprika, tomatid ja kurk väikesteks kuubikuteks, oliivid risti viiludeks. 4. Lisa aedviljatükid leemele ja maitsesta ettevaatlikult peenestatud küüslaugu ja pipraga. 5. Vajaduse korral lisada veidi soola või ürdisoola ning puista peale jäätükid. 6

Toit → Kokandus
54 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Haug ja haugitoidud

ümbruses on sama vetikarühm tagasihoidlikumalt esindatud. Ohtrasti esineb lõunaranniku avavees kamm-penikeele (potamogeton pectinatus) kogumikke. Septembri teisest poolest alates kuni jääkatte tekkimiseni lümfosarkoome sellest piirkonnast püütud haugidel leitud ei ole. Retseptid. Haug juustsu kastmes: 1 haug (u.1,6 2 kg) u. 150 g külmutatud spinatit 2 sl valget veini või vett ½ sidruni pigistatud mahl ½ tl soola ¼ tl valget pipart 1 2 küüslauguküünt KASTE: 1 väike sibul 1 tl värsket tüümiani või ½ tl kuivatatud tüümiani 2 ½ dl piima 2 dl lahjat koort 1 sl margariini või võid 1 sl nisujahu 2 munarebu ½ tl soola ¼ tl valget pipart 3 sl riivitud parmesaani või muud tugevamaitselist riivjuustu 1 2 sl riivsaia Haug õllega: kilose haugi kohta võta 1/2 liitrit õlut, 2 suurt sibulat, 1 loorberileht, petersellilehti, soola, pipart, 100g võid.

Bioloogia → Bioloogia
6 allalaadimist
thumbnail
8
ppt

Korea köök

Jahuta. Haki küüslauk. Sega peet praetud sibula, küüslaugu,koriandri - ja seesamiseemnete, suhkru, pipra, õli ja meelepärase koguse sidrunimahlaga. Lase tund aega külmkapis maitsestuda. Korea vürtsisegu. 10 tera nelki Peenesta kõik ained 1 sl teralist valget uhmris ning sõelu läbi pipart peene sõela. Kasuta Cayenne'i pipart koreapäraste roogade 1 tl jahvatatud maitsestamiseks. muskaatpähklit 2 loorberilehte kuivatatud basiilikut.

Toit → Kokandus
10 allalaadimist
thumbnail
12
odt

Metsloomade ja -lindude liha kasutamine toiduvalmistamises

Lisa porgandikangid. Kõige lõpus lisa küüslauguküüned. Maitseköögivilju võid vastavalt oma maitsele lisada ka rohkem. Küpseta umbes 30 minutit. Vahepeal võid lisada Worchestershire kastet. Enne serveerimist puista toit üle rohelise sibulaga. Metsjänesehautis piduseltskonnale 1 suur metsjänes 2 dl õli 30 g võid 200 g peekonit 1 peenestatud küüslauguküüs 20 tippsibulat 250 g väikesi shampinjone 2 sl punase- või mustsõstratarretist soola ja pipart Marinaad: 3 suurt viilutatud sibulat 1 viilutatud porgand 5 dl punast veini 1 sl konjakit või brändit 0,5 dl õli 1 loorberileht tüümianivars pipart Pane portsjontükkideks jaotatud jäneseliha koos marinaadiainetega anumasse, kata kaanega ja hoia järgmise päevani jahedas kohas. Kuivata liha köögipaberiga, prae õli- ja võisegus pruuniks, tõsta vahukulbiga hautamisnõusse. Pruunista marinaadist nõrutatud sibul ja porgand pannil koos

Kategooriata →
10 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Prantsuse köök

Vala ahjuvormi põhja sooja vett ja pane brülée vormid omakorda ahjuvormi. Kalla jahtunud kreem vormidesse ja pane ahju ning küpseta 20 minutit. 6. Enne serveerimist lase brûléel jahtuda. Jahtunud brûléel karamelliseeri suhkur brûlée pinnal kas gaasipõleti või ahjugrilli abil. Serveeri magustoit toatemperatuuril. Sibulasupp Valmistusained 5-6 sibulat 2 sl õli või võid 1 l kana- või lihapuljongit (kuubikutest) 1/2 tl paprikapulbrit, valget pipart, Cayenne´i pipart tüümiani LISAKS: 4 viilu vormisaia (-leiba) 75-100 g riivitud juustu Valmistusviis Koori sibulad ja lõika rõngasteks. Kuumuta potis rasvaine ja hauta selles sibulaid, kuni nad muutuvad klaasjateks. Lisa puljong ja maitseained. Lase supil umbes 15 minutit keeda. Maitse, kas maitseaineid on piisavalt. Jaga supp nelja väiksesse potti või kuumuskindlasse kaussi. Rösti saiaviilud ja pane supi peale. Raputa saiaviiludele rohkesti riivjuustu. Aseta

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
59 allalaadimist
thumbnail
2
txt

Kuidas keeta dieetkapsasuppi

Kuidas keeta dieetkapsasuppi 6 suurt sibulat 2 rohelist paprikat 1-2 purki konservtomatit (hakitud vi terveid) 3 porgandit 1 purk konservseeni vi 1 karp vrskeid seeni kimp sellerit pool peakapsast 2-3 puljongikuubikut Soovi korral maitseks pipart, peterselli, karrit, kslauku vms Haki sibulad, prae neid pannil vhese taimeliga. Lisa hakitud paprika, kapsas, tkeldatud porgand ja viilutatud seened. Soovi korral lisa karrit vi Cayenne'i pipart. Lisa 2,5-2,8 liitrit vett ja puljongikuubikud ning keeda suppi nrgal kuumusel, kuni kgiviljad on pehmed. Mida kauem keedad, seda parem supp tuleb, vidab veebisait www.cabbage-soup-diet.com. Mni nimetab optimaalseks keeduajaks lausa kaht tundi. Maitsesta vajadusel soola ja pipraga. Laupev Hommikueine: 1 tops vherasvast jogurtit, kohv Vahepala: Vesi, kurgi- ja porganditikud Lunask: Kapsasupp, vike tkk kanafileed hautatud spargli, baklaaani ja suvikrvitsaga Vahepala: Kapsasupp, kirsstomatid

Toit → Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Verivorst

võidakse nii mõnelgi pool eelistada valgeid tanguvorste või Raplamaal aga kartulivorste. Verivorst Verivorst on vorst, mille üks koostisosi on veri. Verivorst on eesti rahvustoit, mis kuulub niinimetatud Eesti kööki. Traditsiooniline eesti verivorst valmistatakse seaverest, odratangust, sealihast ja maitseainetest ning topitakse sea peensoolde. Valmistusained: 2,5 l vett 1 l seaverd 1 kg odrakruupe keedusoola 500 g seapekki 300 g sealiha musta pipart vürtsi majoraani Verivorsti valmistamine Pese tangud sooja veega ja jäta tunniks likku. Haki liha võimalikult väikesteks kuubikuteks ja pane veega keema. Hakitud sibul praadida rasvaga läbi Kui lihal on vaht pealt korjatud, lisa tangud, sibulad ja küüslauguküüned ning purustatud loorberilehed. Samuti piisavas koguses vett ning hauta madalamal kuumusel peaaegu pehmeks. Vorstipuder ei tohi olla nii pehme kui tavaline söömiseks mõeldud puder, lisaks peab ta

Toit → Kokandus
11 allalaadimist
thumbnail
6
ppt

Eesti rahvustoidud

Pese liha ja pane külma veega keema. 2 seakooti Kui vedelik on keema tõusnud, eemalda 500 g kondist (noore) loomaliha vaht. 3 keskmist sibulat (koorega) 2. Keeda tasasel tulel vaevu keevana. 1 küüslaugu küüs 3. Umbes tund peale keema hakkamist lisa 2 porgandit sibul, küüslaugu küüs ja porgand. u 1012 tera pipart Porgandirattad võid eelnevalt kuival pannil 5 tera vürtsi kergelt pruunistada. Sibulal lõika ära tipp ja 2 loorberilehte kand. soola 4. Keeda tasasel tulel, kuni liha kontide vett küljest lahti lööb. 5. Sool ja vürtsid lisa 1015 minutit enne

Toit → Kokandus
29 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Köögiviljalisandid

Sobib väga hästi praeliha kõrvale! Marleen Alle K-12A .11.2012 Pärnumaa Kutsehariduskeskus Tomati ­ kurgisalat Klassikaline eestipärane salat, mis sobib mitmesuguste roogade lisandiks. Hapukoorekastme kogus sõltub sellest, kui hapukoorene salat Sulle meeldib. Kogus : neljale Koostis: 200 g tomatit g värsket kurki g sibulapealseid värsket tilli Hapukoorekaste: - 2 dl hapukoort soola suhkrut musta pipart Valmistamine: Puhasta ja pese tomatid ja kurgid. Lõika korrapärasteks tükkideks. Haki sibulapealsed ja till. Maitsesta hapukoor soola, pipra ja suhkruga, vala ülejäänud salatiainetele. Marleen Alle K-12A .11.2012 Pärnumaa Kutsehariduskeskus Staarhautis ratatouille Seda Prantsuse klassikut on ülistatud ja kiidetud ning isegi multifilmistaariks tehtud. Vaadates ratatouille' koostisosi, pole siin midagi erilist

Toit → Toiduvalmistamine
11 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kala

Ühtlasi puistatakse kalale soola (l triiki sl. l kg puhastatud kala kohta) ja lastakse jahedas kohas 20­30 minutit seista. Siinjuures pidada meeles, et pikemat aega soolaga seismisel muutub kalaliha tuimemaks, sool tõmbab kalalihast mahla välja. Hakkliha valmistatakse lahjemate kalade ­ tursa, haugi, koha jt. puhtast nahata fileest. 500 g kalafilee kohta tuleb arvestada 75­100 g saia, 50 g seapekki, võid või rasva, 1/2­3/4 klaasi piima, l muna, soola, pipart või muskaati. Rasva asemel võib lisada ka koort. Kalaliha lastakse koos piimas leotatud saia ja pekiga l­2 korda läbi hakkmasina, lisatakse soola ja pipart, muna, sulatatud rasva või koort (viimaseid siis, kui pekki pole kasutatud) ning segatakse kloppides ühtlaseks massiks. Hakklihamass jagatakse märgade käte abil osadeks ja vormitakse riivsaias kotletid, bitkiid, pallid või kalarull.Kala pead, saba, uimi ja luid kasutatakse kalapuljongi keetmiseks.

Toit → Kokandus
16 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Kooli lõputöö.

Õun kg 0,040 0,015 0,060 0,060 Kokku: 1,010 0,725 3,281 2,900 Hind km-ga: Prae valmistamine 1. Pese liha külma vee all. 2. Lõika seafilee terava noaga 4 tükiks, vasarda. 3. Puista peale soola ja pipart. 4. Sega täidise jaoks peenelt hakitud peet,aprikoosid,ploomid ja petersell ning toorjuust. 5. Määra saadud pasta lihale. 6. Keera liha tihedasti rulli. 7. Maitsesta pealt soola ja pipraga. 8. Aseta seafilee panni peale, prae. 9. Pane fooliumisse ja lase natuke seista. 10. Hiljem lisa ahju 15 minutiks. 11. Pese ja lõika kartulid õhukesteks viiludeks, kuid mitte põhjani. Põhi peab kinni jääma. 12. Aseta kartulid lõikudega ülespoole ahjupannile. 13

Toit → Kokandus
106 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

India köök

kanatükid ja karri ning kuumuta veel 5 minutit, kanatükke üks kord keerates. Lisa kooritud tomatite tükeldatud viljaliha ja kookospiim ning hauta kaane all 40 minutit. Lisa sidrunimahl ja koor ning lase siis ilma kaaneta ägedalt keeda.Maitsesta soolaga. Kedgeree 400 g kuumsuitsu-tursafileed või muud paksu valge lihaga kala 2 kotikest pruuni riisi 4 muna 1 sl karrit 1sl õli soola 1 tl jahvatatud paprikat näputäis purustatud musta pipart näputäis jahvatatud muskaatpähklit 1 sl sidrunimahla peotäis siledaid petersellilehti 2 dl paksu maitsestamata jogurtit Keeda mune 9 minutit, jahuta külmas vees. Keeda riis pakendi õpetuse järgi, lase jahtuda. Kuumuta karrit pannil õlis keskmisel kuumusel pidevalt segades 1 minut, lase jahtuda. Haki petersellilehed peeneks, lõika munad ja kala tükikesteks, sega riisiga läbi. Lisa maitseained jogurti hulka, kalla kaste teiste ainete peale ja

Toit → Kokandus
34 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Piparde raviomadused

Piparde raviomadused Must pipar: Aastatuhandeid on Idamaade meditsiinis kasutatud musta pipart ja piprataimi koolera, kõhulahtisuse ja teiste seedeorganitega seotud haiguste raviks. Lõuna-Koreas on aga tehtud uuring mis näitas, et mustas pipras leiduv aineosa, mis paneb aevastama ja võib aidata ka kehakaalu kontrolli all hoida. Antibakteriaalsete omadustega. Tekitab kuumatunde, sobilik kasutamiseks külma või rõske ilmaga. Lisab julgust ja tugevust. Toimib valuvaigistina, eelkõige lihasevalude-lihaspingete, lihasjäikuse ja valu leevendajaks ning krampide puhul.

Toit → Toiduaineõpetus
3 allalaadimist
thumbnail
9
pdf

Kaubandus keskajal

Ø Keskaeg - ajalooperiood vanaaja ja uusaja vahel Ø ühiskond koosnes enamjaolt talupoegadest Ø saksakeelne ühiskond Ø eestikeelne ühiskond Kaubanduse teke Ø Naturaalmajandus Ø Linnade ja käsitöö areng Ø Siseturukaubandus muutus laiemaks Raha Ø Hakkas levima raha kasutamine Ø Rahandussüsteem Ø Pankurid Kaupade liikumine Ø Kaubandusmered ­ Vahemeri ja Läänemeri Ø Idast veeti sisse ­ pipart, kaneeli, vürtsi jms Ø Kasu lõikasid itaalia linnad Hansa Liit Ø Tähtsaim keskus Lüübek Ø Hiigelajastu XIV sajand Ø Transpordivahenditeks olid koged Ø Olulisim kaubandustee oli Novgorod Eesti linnad Ø Linnaõigus Ø Raad Ø Linnakogukond Ø Linnakodanikud Ø Suurgild Hansalinn Tallinn Ø Austatudja tähtis kaubanduslinn Ø Müntimisõigus Ø Laokohaõigus Ø Sisseveosadam Ø Õitsenguaeg oli 15.sajand Aitäh tähelepanu eest!

Ajalugu → Ajalugu
13 allalaadimist
thumbnail
38
pptx

India köök

või vürtspipart tunniks külmkappi. Torgi maitsestunud lihatükid 0,5 tl jahvatatud vürtsköömnet väikeste vahedega varraste otsa. Aseta ehk jeerat 0,5 tl jahvatatud kurkumit või paberiga kaetud ahjupannile, pintselda veel karripulbrit marinaadiga ja küpseta 225° juures 8 minutit. 1,2 dl maitsestamata jogurtit Tõmba pann välja, keera varrastel teine külg ja 0,5 tl Cayenne'i pipart 4 sl õli küpseta veel 8 minutit. Aseta vardad vaagnale, paku juurde keedetud basmatiriisi ja mangotshatnit. INDIA LIHTNE KARTULIVORM · Kartulid on parimad kui on keedetud ja hoitud öö läbi külmikus enne kasutamist. · Ära koori kartuleid. Viiluta õhukesteks ümmargusteks viiludeks

Toit → Toit ja toitumine
10 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Kalkulatsiooni näidis töö.

..................7 Kalkulatsioonitabel ,,Õuna-ja porgandisupp pähklirulliga".......................................................8 Kasutatud materjalid...................................................................................................................9 KANASALT SINIHALLITUSJUUSTUGA Valmistusained 150 g sinihallitusjuustu 100 g täisteraleiba 100 g kõva juustu 2 õuna 100 g grillitud kanafileed 1 dl vahukoort 1 spl praetud purustatud metsapähkleid valget pipart rohelisi salatilehti maasikaid Valmistusviis Lõika täisteraleib kuubikuteks ja prae kergelt läbi. Lõika juust, õun ja kanafilee ribadeks. Lisa sinihallitusjuustutükid ja praetud leivakuubikud. Aseta taldrikule salatilehed ja säti salatiained peale, kaunista maasikatega. Klopi vahukoor pisut paksemaks, lisa sellele pähklid, maitsesta pipraga ning vala salatile. Portsjone 3-4 Toidu nimetus : Kanasal t sinuhalli tusjuust uga Portsjon ite kaal: 178g Portsjon i müügihi nd: 82 kr

Toit → Kalkulatsioon
160 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Retseptid

FRIKADELLI- PASTASUPP 7.KLASS 1 väike sibul 1 küüslauguküüs 1 porgand 200 g frikadelle 1 spl õli 2 kanapuljongikuubikut ½ purki purustatud tomateid 1 dl pastat (nt liblikaid) Soola, suhkurt, basiilikut Paprikapulbrit, pipart, maitserohelist 3 kl vett * puhasta ja riivi porgand jämeda riiviga, haki sibul ja küüslauk ning kuumuta neid potis õli sees. * lisa vesi, puljongikuubikud ja purustatud tomatid, lase keema, pane juurde pasta * lisa maitseained, hauta madalal kuumusel kuni toiduained on pehmed,lisa frikadellid * keeda sebi, kuni frikadellid tõusevad pinnale, tõsta pott tulelt ja lisa maitseroheline SAIAVORM pool tahket saia 50 g võid 1 kl moosi, külmutatud marju 1 dl suhkurt 1 tl vaniljesuhkurt

Kategooriata → Tööõpetus
20 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Suurköögi seadmed

Lisa murendatud puljongikuubik ja lisa Oad tomatikastmes konserv 5,0 vesi Keeda segu 5-6 minutit Tomatipasta konserv 1,7 Lisa oad ja tomatipasta. Maitsesta Sool 1,0 basiilikuga. Maitse ja kui vaja, lisa soola Pipar 0,1 ja pipart Kuumuta toit läbi. Serveeri. Chilli sin carne • Kaalud- toorainete ja maitseainete kaalumiseks • Kauss- toorainetele ja maitseainetele • Purustaja- küüslaugu purustamiseks • Köögiviljanuga- paprika seemnete eemaldamiseks • Köögiviljalõikur- köögiviljade tükeldamiseks • Keedukatel- keeta tooraineid ja valmistada Chilli sin carne.

Toit → Köögiseadmed
4 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Keskaegne kaubandus ja pangandus

Keskaegne kaubandus ja pangandus Kaubanduse edenemine linnade kujunemine ümbruskonna talupojad ja feodaalid müüsid oma põllumajandussaadusi ning ostsid käsitöötooteid kaugkaubandus mitmesuguste vajalike toor ja toiduainete ja ka luksuskaupade vahendamine kaubateed kulgesid mööda meresid ja siseveekogusid maismaatransport oli suhteliselt algeline Vahemerekaubandus toimus kaubavahetus idamaade ja Bütsantsiga idast veeti maitseaineid: pipart, kaneeli, muskaati, vürtsi jm. jõukamad kihid tarbisid idas valmistatud kangaid, väärismetallist nõusid ja nipsesemeid, peenelt töödeldud ja kaunilt kujundatud, kuid tugevaid relvi kasu lõikasid Itaalia linnad Veneetsia, Genova (Genau), Pisa Läänemerekaubandus Hansa Liit (12.15.saj) tähtsamaks keskuseks Lübeck peamiseks huviobjektiks oli Venemaa, hinnatud toorained: vaha, lina, kanep, mesi, hõbe, karusnahk peamise Hansa kaubatee üks ots asus Novgorodis,

Ajalugu → Ajalugu
40 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Ladina- Ameerika kujunemine

sündinud Hispaanias. Rikkad saatsid oma naisi selle staatuse saamiseks koguni Hispaaniasse sünnitama); teise kasti kuulusid kreoolid kolooniates sündinud valged, kes jagunesid sotsiaalselt rikasteks ja haritlaskonnaks. Kreoole tõrjuti nii poliitiliselt kui ka majanduslikult, nende maksukoorem oli suur ja kõik paremad ametid kolooniates anti püreneelastele. LadinaAmeerikas tegeleti peamiselt maisi ja ubade kasvatamisega indiaanlaste poolt. Valged kasvatasid oma latifundiumites nisu, pipart ja suhkruroogu. Kõikides kolooniates oli keelatud viinamarjade, oliivide ja mooruspuude kasvatus. Seetõttu tekkis salakaubandus, mille arvelt kasvasid Caracas, Buenos Aires ja Montevideo. Tööstuses domineeris hõbeda, ja tekstiilitööstus. Iseseisvumine LadinaAmeerikas sai alguse Haiti saarel 1791.aastal, kui seal toimus Francois Dominique Toussaint L'Ouverture juhtimisel neegriorjade ülestõus. F.D.T L'Ouverture ühendas saare ning kuulutas ennast selle eluaegseks valitsejaks

Ajalugu → Ajalugu
34 allalaadimist
thumbnail
2
xls

Võileiva kalkulatsioon

Kokku: 0,065 0,000 Valmistamise tehnoloogia: 1. Otsin ja kaalun vajamineva tooraine 2. Pesen kurgi, tomati ja basiiliku 3. Lõikan tomatilt ära rohelise kannaosa, kurgil otsad ja vajadusel koorin 4. Määrin või sepikuviilule 5. Asetan peale juustuviilu, seejärel tomati ja kurgi 6. Maitsejärgi panen pipart ja soola 7. Kaunistan basiilikuga. Serveerin võileiva külmroa taldrikul. Hind km- ta Retsepti Ühiku hind hind 2,00 0,03 6,00 0,06 8,00 0,16 1,20 0,01 0,80 0,01 12,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 Omahind 0,27 Hind km-ga: 0,33 Juurdehindlus 0,68 Km hind 0,81

Toit → Kalkulatsioon
45 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Hapukapsa boršisupp

1 kg veisekonte lihaga (supikogu, raguu) 2,5 l vett 2 suuremat peeti (u. 500 g) 1 suurem porgand 1 suurem mugulsibul 500 g hapukapsast (võib asendada ka värskega) 5-6 kartulit 70 g tomatipüreed 2 tl äädikat 2 loorberilehte 3-4 tera pipart Kondid panne külma veega keema, neile lisada loorberilehed, pipraterad ja veidi soola. Keeta madalal kuumusel, kuni liha tuleb kondi küljest lahti (u. 2-3 tundi). Koori ja riivi peedid. Prae peeti tomatipüreega pannil vähese õliga, kuni peet on pehme. Lisa paar lusikat äädikat, et peet ei kaotaks oma värvust. Tõsta kõrvale. Riivi porgand ja haki sibul. Prae porgand ja sibul vähese õliga pannil kuldseks. Kui puljong on valmis, tõsta sealt kondid välja ja kurna puljong.

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
8
ppt

Läti

Iseloomulik on liha ja kalade mitmekesisus. Sea-, veise-, lamba- ja kodulindude liha süüakse keedetult, praetult ning hautatult. Toitude valmistamisel ilmneb tugev teiste rahvastega, eriti vene ja saksa mõju. Puuviljasest on eelistatuimad õunad, neist valmistatakse magustoite ning neid lisatakse kastmete, liha- ja aedviljatoitude maitsestamiseks. Laialt on tuntud leivasupp, mustikasupp klimpidega ja kissellid pudruga. Toite maitsestatakse vürtsidega mõõdukalt: kõige enam lisatakse pipart ja looberilehte, vähem muskaatpähklit, kaneeli ja nelki. Maitserohelisena on esikohal sibulapealsed, petersellilehed ning till. Kuigi valdavalt on läti köök kliima ja talupojakultuuri tõttu eesti köögiga üsna sarnane, armastavad eestlased siiski magusamaid maitseid(See kuidagi on nii, et mida põhja poole, seda magusamaid asju inimesed toidulaual näha tahavad. Kui rääkida läti rahvustoidust, siis tegelikult võib neljas sealses regioonis igaühes saada erinevaid roogasid.

Geograafia → Geograafia
4 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Kastmed

KASTMED Anniriida Arge MT-21 VALGE PÕHIKASTE e. besamell kaste Vaja läheb: § 2 hakitud sibulat § 30 g võid § 35 g nisujahu § 250 ml vasikalihapuljongit § 500 ml piima § Soola § valget pipart § värskelt riivitud muskaatpähklit Valmistus: Kuumuta pannil või ja hauta selles klaasjaks sibulad. Lisa jahu ja kuumuta pidevalt segades, kuni mass muutub helekollaseks. Lisa vasikalihapuljong ja piim. Liiguta kiiresti, et ei tekiks klimpe. Keeda nõrgal tulel 10 minutit, kuni kaste on omandanud soovitud paksuse. Kellele maitseb sibulateta võib kastme läbi sõela kurnata. Maitsestada soola, pipra ja muskaadiga. Kaste sobib kartulite,

Toit → Kokandus
29 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Rootsilaua menüü

Puuviljasalat Sidrunivesi Lihtsad peruupärased krevetid Aega kokku: 15 min Ettevalmistus: 5 min Küpsetamine: 10 min Vaja:  120 ml kana- või köögiviljapuljongit  2 supilusikatäit värskelt pressitud laimi- või sidrunimahla  1 supilusikatäis jahvatatud köömneid  1 supilusikatäis paprikapulbrit  1 teelusikatäis soola  Pool teelusikatäit värskelt jahvatatud pipart  1,5 supilusikatäit oliiviõli  0,5 kg tooreid krevette (sabadega või ilma)  4 küüslauguküünt (tükeldatud)  Värskelt tükeldatud koriander Juhised: 1) Sega väikeses kausis puljong, laimimahl, köömned, paprika, sool ja pipar. Pane mõneks ajaks kõrvale. 2) Suurel pannil kuumuta oliiviõli keskmiselt-kõrgel kuumusel. Lisa krevetid ja küüslauk, küpseta umbes 4-5 minutit, pidevalt segades, kuni krevetid

Toit → Kodundus
4 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Referaat Tomat

TOMAT Peruust Euroopasse tõid tomati 16.sajandil hispaanlased. Hispaanias hakati seda kasvatama ilutaimena; tomati vilju peeti mürgiseks. Toiduks hakati tomatit tarvitama alles 18.sajandil esmajoonelt Itaalias, kuid ka Prantsusmaal ja Hispaanias. Nende riikide rahvusköögis mängib tomat siiani väga olulist rolli. Ka on need kolm Euroopa suurimad tomatikasvatajad. Prantslased andsid algselt akaatsiaõunaks kutsutud tomatile ka uue imetleva nime pomme d'amour ehk 'armastuse õun', millest hiljem sai pomme d'or ehk 'kuldne õun'. Eestis tunti tomatit veel 20.sajandi alguseski vähe. Tomat on väga valgusnõudlik. Eestis piirab tomatikasvatust avamaal soojaperioodi (ööpäeva keskmise temperatuuriga üle +15°) lühike kestus. Varajste ja keskvalmivate tomatisortide kasvuperioodi pikkus tõusmetest esimeste viljade valmimiseni on 90-120 päeva. Eestis tuleb vaid harva ette aastaid, kus tomati kasvuks s...

Loodus → Loodusõpetus
20 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Vanade eestlaste jõulukombed

Põrsakesed värisevad, mõeldes jõuludele, sest juba vanarahvas küpsetas pühade paiku ikka lihapallikesi. Ja mitte tavalisi, vaid prohvetlikke lihapallikesi (hiinlaste õnneküpsised on puhtalt meie pealt maha viksitud). Siinkohal teile väike spikker, mida üllatuslihapaalid teile tulevikust pajatavad: pähkel - keeruline ülesanne ja ootamatud raskused, millest siiski üle saadakse sidrun - imeline tervis kogu järgnevaks aastaks ohtralt pipart ja vürtse - põnevat ja teravate elamustega reisi küüslauk - saad lapse oliiv - kõik pole kuld, mis hiilgab (pahaendeline) Võite isegi arvata, et mina sain küüslauguüllatusega lihapallikese. Nii et kiirustage kes te tahate pronksibeebit saada. Ma võin ette jõuda. (kuigi minu arust on vanarahvas veider. Beebi saamine eeldab väga lähedast kontakti mõne teise inimesega. Küüslaugu söömine tagab ilusasti selle, et sinu privaatruum laieneb märkimisväärselt).

Ajalugu → Ajalugu
30 allalaadimist
thumbnail
4
rtf

Rahvuslikud toidud

Sulata või ja iirised suures kausis.Sega juurde kamapallid ja vormi küpsetuspaberisse.Pane jahtunud rullid külmkappi. Kõige parem söömiseks järgmisel päeval. Koostis- ja maitseained: 1pakk võid(175g) 2pakki iiriskomme(150g) 1,5 pakki kamapalle 2)Räimevorm oliivõli, tomati ja küüslauguga ehk rokkivad räimed Koostis: 500 g räimefileesid 200 g kirsstomateid 2 küüslauguküünt oliivõli 1 tl kuivatatud oreganot e punet 1 spl värsket hakitud peterselli soola, pipart riivsaia Valmistamine: Laota räimefileed ühe kihina oliivõliga määritud ahjuvormi või -plaadile. Aseta peale veerandikeks lõigatud kirsstomatid ja viilutatud küüslauk. Puista peale pune ja petersell, maitsesta soola ja pipraga. Raputa õhukese kihina peale riivsai ja nirista peale oliivõli. Küpseta 180-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni räim valmis ja riivsai kuldne ning krõbe. 3)Porgandikarask Koostis- ja maitseained: 200g Odrajahu 100 gNisujahu 1 tlKüpsetuspulber

Toit → toiduainete sensoorse...
3 allalaadimist
thumbnail
11
odp

Sri lanka

Adama mägi on 2243 meetrit kõrge http://srilankan-natural- http://wallpaper-windows7.ru/? beauty.blogspot.com/p/mountain.html image=145193&lg=ee Rahvastik 753 000 inimest elab Colombos 74% sinhalid, 12,6 % Sri Lanka tamilid, 5,5% India tamilid, 7% moslemid Usundiks on budism, induism, islam ja ristiusk http://www.srilanka.travel/festive Majandus Kasvatatakse leivapuid, suhkruroogu, kaunvilja, kakaod, pipart, kardemoni ja kaneeli Peetakse veiseid, pühvleid. Kala püütakse aastas umbes 140 tuhat tonni toodetakse tsementi, paberit, riiet,kaevandatakse grafiiti, vääris-ja poolvääriskive Kõige suuremat tulu annab tee Kasutatud materjalid http://www.wris.ee/reisikataloog/?id=1&catalog=coun http://maaleht.delfi.ee/news/uudised/kultuur/40-aasta http://www.miksike.ee/documents/main/referaadid/sri https://www.google.ee/search?q=Sri+lanka&espv=21 http://et.wikipedia

Geograafia → Geograafia
4 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Munandid toiduvalmistamises

Spetsiifiline lõhn on näiteks neerudel. Iga aasta peetakse maha munandite valmistamise maailmameistri võistlused Eeltöötlus :http://www.youtube.com/watch?v=N-6DPoY2iGU Kokk Ljubomir Erovic lasi välja 2008 aastal esimese retsepti raamatu munanditest The Testicle Cookbook ,,Cooking With Balls". Ta on munanditest süüa valmistanud juba 25 aastat Criadillas 0,5kg Pullimune 1 tl Meresoola 1 Sibul 3 spl Oliiviõli 100ml Valget veini Musta pipart 1. Eemalda munanditelt kile, ettevaatlikult lõigates 2. Tükelda munandid ning pese läbi 3. Keeda munandeid 5-8 minutit 4. Kui munandid on valmis pese nad veel korra läbi 5. Kuumuta pann oliiviõligga ning lisa munandid,valge vein, pipar,sibul ja prae kuldpruuniks 6. Serveeri, pigista peale sidrunit Kasutataud kirjandus http://www.nami-nami.ee/Board/Forum/ViewTopic/1651 http://elisenurk.blogspot.com/2011/03/kottidele-kuuma.html http://quantumweightlossblog

Toit → Toiduained
6 allalaadimist
thumbnail
14
ppt

Mehhiko köögist - powerpoint

Tõsta igale tortiljale 4 sl täidist, puista 1 purk valgeid ube omas peale 1 sl riivjuustu ja keera rulli. mahlas Aseta tortiljad võitatud ahjuvormi, serv 1 purk terav tacokastet allpool. Vala üle ananassisalsaga ja riputa peale riivjuustu. Küpseta ahjus 1 tl soola 200°C juures 20 minutit. 0.5 tl musta pipart 6tk pehmet nisutortiljat 1 purk ananassisalsat 150 g riivjuustu Nachod Koostisained: Kuumuta pannil õli ning prae selles hakitud tsillipipar, küüslauguküüned ja 200 g nachotsipse sibul. Lisa hakkliha ja jätka 2 tl õli pruunistamist. Maitsesta tsillipulbri, soola, pipra ning tacomaitseainega.

Geograafia → Geograafia
25 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Riis

peamiselt Indias ja Pakistanis Himaalaja mägede jalamil. Kuigi riis sisaldab palju kaloreid ja on väga toitaineterikas, on see väga populaarne dieettoit. Peale suure vedelikuhulga suudab riis endasse imeda suures koguses maitseid ja värve ning nõnda muutuda. Tagasihoidliku maitsestamise kõrval võiksite proovida ka Aasia või Mehhiko stiili, millest mõlemad kasutavad eriti rohkesti karrit, vürtsköömnet, punet, ohtrasti tsillipipart, küüslauku, sibulat ja musta pipart. Sordid Riis on vaid üldmõiste. Maailmas on olemas tuhandeid erinevaid riisiliike, mis erinevad üksteisest tera kuju, värvuse ja aroomi poolest. Pruun riis Mitte eraldi sort, vaid ükskõik millise riisisordi täisteravariant. Pruunilt ehk täisterariisilt pole kasulikke kihte maha kooritud, eemaldatud on ainult mittesöödav kest. Alles on kõik seitse pealiskihti koos iduga, mis annavad terale omapärase pähklimaitse. Pruun riis sisaldab palju väärtuslikke vitamiine. Pudruriis

Toit → Toidutehnoloogia
18 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Imre Kose

Lõpetuseks tahaksin lisada ühe tema retsepti : Imre Kose pastaretsept Kerge suvine pasta värske mozzarella, tomati ja kapparitega 2le 150 g pastat ( linguini, spagett või penne) 5 spl extra vergine oliivõli 2 küüslaugu küünt, viilutatud 1/2 chillikauna ( hakitud seemnekojata) 100 g kirsstomateid, poolitatuna 1 krp mini mozzarellat, poolitatuna 2 oksa värsket basiilikut, rebituna 1 tl kappareid, nõrutatuna 1/2 sidruni riivitud koor sool, värskelt jahvatatud musta pipart 80 g värskelt riivitud parmesani keeda pasta soolaga maitsestatud vees küpsuselt al dent ( peaaegu küpseks) enne kurnamist võta kõrvale pool klaasi pasta keeduvett hilisemaks kasutamiseks kuumuta keskmisel kuumusel oliivõlis küüslauk ja cilli paari min. jooksul ning tõsta tulelt aseta kaussi tükeldatud mozzrella, kirsstomatid, kapparid, basiilik ja riivitud sidrunikoor ning maitsesta vähese soola ja musta pipraga sega kõik läbi, lisa kurnatud kuum pasta ja parmesan

Toit → Kokandus
9 allalaadimist
thumbnail
15
pptx

Kalaroad ja serveerimine

Kalaroad ja serveerimine Kalad toidus Ka la de tüke ldus võ im a lus e d Portsjontükkidena või tervelt. Fileetükkidena või tervete fileedena. Väikesi kalu, massiga alla 300 g, võib praadida tervelt. Suuremad kalad praetakse portsjontükkidena Ka la de m a its e s ta m ine Sool, sidrunipipar, must ja valge pipar, aedharakputk , till,petersell, kuid harilikult kasutatakse ainult soola ja pipart. Kala võib maitsestada ka marinaadiga enne või pärast praadimist. Kalade paneerimine Paneerimiseks kasutatakse: nisu, rukki või maisijahu; munasegu ja nisu või rukkijahu; riivsaia; nisujahu, munasegu ja riivsaia; nisujahu, munasegu ja riivjuustu; Kalade hautamine Kasutatakse kõvema lihaga kalasid, n: haug Hautamisnõusse lisada kalaleent/ vett poole kõrguseni Lisada maitseköögivili ja maitseained Hautada 20 ­ 30 min. Hautamisleem sobib kastmeks. Praetud kalaroad

Toit → Toitlustus
16 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Marinaad

Keedusool Suhkur Sibulad Vürtsid (,ust pipar, nelk, kaneelikoor, muskaatpähkel, ingver, koriander, sinepiseemned) Maitsetaimed (mädarõigast, tillivarsi koos ite ja seemnetega, küüslauku, majoraani, estragoni, piparrohi ja punase pipra kaunu) Äädikas Valmistamine: 1. Marinaadi valmistamiseks lisatakse 1 liitri vee kohta 1-2 tl keedusoola ja veidi suhkrut, keedetakse mõni minut, vajadusekorral riisutakse vaht, lisatakse vürtsid ja sibulad. Vürtsidest kasutatakse musta pipart, vürtsi, nelki, kaneelikoort, muskaatpähklit, ingverit, koriandrit, sinepiseemneid jne. Vürtse võetakse u 6 g (1 tl) 1 liitri veekohta. 2. Mõni minut pärast vürtside lisamist valatakse juurde ka äädikas, keedunõu suletakse tihedalt kaanega ja lastakse tõmmata 5 minutit. 3. Marinaad jahutatakse. Marinaadi kulub umbes pool köögiviljade kogusest.

Kategooriata → Tööõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Kreeka maa ja toidu tutvustus

2 sl Oliiviõli 1 Veiniäädikas Valmistusviis: Tükelda tomatid, kurk, (erivärvi )paprika. Lõika jääsalat ribadeks ja sega kõik koostisosad. Kreeka dipikaste Tzatziki Koostis- ja maitseained 150.00 ml HELLMANN'S YoFresh 5L 7 150.00 g Värsket kurki 10.00 g KNORR Primerba Küüslaugumaitseline 10.00 g Peenestatud tilli Soola Musta pipart Valmistamine 1. Segage kokku majonees ja kohupiim. 2. Riivige kurk jämeda riiviga ja lisage majoneesi-kohupiima segusse. 3. Lisage ülejäänud toiduained, segage ja maitsestage oma maitse järgi. Remark Sobib suurepäraselt grillitud sea- või linnuliha juurde. Dolma ehk täidisega viinamarjalehed Meie kapsarullidega sarnanevad Kreeka või Türgi päritoluga lihapakikesed, mille täidiseks on keedetud riis ja lambahakkliha. Valmistamine ja serveerimine. Täidise pakkimiseks

Geograafia → Geograafia
5 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Piprad

Koostas: Käty Kivirand Õppegrupp: MY08 Juhendaja: Vaike Vetka Piprad jagatakse: Must pipar Roheline pipar Valge pipar Rosé pipar Piprad 2 Must pipar (Maitseainete kuningas) Levinum vürts Eestis. Must pipar on seda parem, mida kõveramad, tumedamad ja raskemad on pipraterad. Parimaks sordiks peetakse malabari pipart. Sageli öeldakse, et must pipar on kõige universaalsem vürts, tegelikult on ta lihtsalt kõige levinum ja tuntum vürts. Piprad 3 Kasvatatakse Indias, Indoneesias, Tais, Malaisias, Singapuris, Laoses, Vietnamis, Kariibi mere saartel, Lõuna-Ameerikas. Maitsestatakse nii külmi kui ka sooje liha-, kala-, köögivilja-, seene- ja munatoite. Harva maitsestatakse - magusaid suupisteid (piparkooke jms).

Toit → Toiduainete õpetus
22 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Köögileksikon

Köögileksikon Piprad - viljad, mida kasutatakse vürtsina toidu maitsestamisel Must pipar ­ keedetud ja küpsetatud pooltoored seemned. Maitsestatakse kala-, liha-, köögiviljatoite, marinaade, suppe, kastmeid, pitsaseid Roheline pipar ­ kuivatatud pooltoored seemned. Kasutatakse nagu musta pipart Valge pipar ­ kuivatatud küpsed seemned. Maitsestatakse keedetud liha, kala, suppe, ühepajatoite, marinaade, heledaid kastmeid Rose' pipar ­ pohla meenutava, hapra koorega, seest pruun ja aromaatse tuumaga. Maitsestab mahedalt. Maitsestatakse liha- ja kalatoite, magustoite, küpsetisi Safran ­ vürts, mida saadakse safrankrookuse õiest. Värvilt kollakas ja kasutatakse saiataignate, lihatoitude ja riisi maitsestamisel ja värvainena Vanilliin ­ vanilli kuprais esinev maitsetaim

Toit → Kodundus
24 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Inkad

Väga kõrgelt oli arenenud ka tekstiilikunst, tikandite tegemine, brokaadist ja hiigelkangast esemete valmistamise oskus. Inkade kultuuris oli suur tähtsus kullal. Laialtlevinud olid kuldrätid, kraed, taldrikud, peekrid, maskid ja kuldsuled, rajati isegi kullast ehitisi. Põllundus. Inkade kultuuri on nimetatud ka põlluharijate kultuuriks. Kuna karjapidamist ei tuntud, oli põllukultuuride kasvatamine tähtsaim elatusala.Nad kasvatasid põldudel puuvilju, punast pipart, mitmesuguseid tomati ­ ja kõrvitsaliike, oaliike, püha kookat ja maisi. Seal maal ei olnud mais loomasöödaks, vaid üheks kõige pühamaks toiduks inimestel. Inkade käsutuses olid ka võimsad niisutussüsteemid kõrbes, mille abil põldusid kasutuskõlblikena hoiti.Üheks inkade saavutuseks oli ka oskus põldusid väetada. Väetisena kasutati näiteks fekaale, laamasõnnikut, kalu, kalarappeid, adrut ja kompostmulda.

Ajalugu → Ajalugu
22 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Tai rahvusköök

veiseliha, kohalikke köögivilju ja puuvilju.  Road on toitvad ja hästi maitsestatud: liha on kergelt praetud, juurviljad keedetud. Tom Kha ehk kanasupp tshilli ja kookosega  250 g broilerifileed  1 l kookospiima  1 sl tai kalakastet  1 kanaleemekuubik  2 cm ingverijuurt  2 sl laimimahla  1 laimi riivitud koor  0,5 tl Cayenne’i pipart  2 punast tshillikauna Lõika kanaliha 1 cm tükkideks. Aja kookospiim keema, lisa kanatükid ja leemekuubik. Kalakastme asemel võid pruukida soola või heledat sojakastet. Hauta kaane all 15 minutit. Lisa riivitud laimikoor ning kooritud ja õhukesteks viiludeks lõigatud ingverijuur (viimane jäetakse söömata), hauta veel 5 minutit. Lisa laimimahl, Cayenne’i pipar ning pikuti lõhestatud ja seemnetest puhastatud tshillikaunad

Toit → Toit ja toitumine
4 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun