Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"konjaki" - 72 õppematerjali

konjaki - , pähkli-, kreemi- ja vahustatudkompvekke.
thumbnail
8
pptx

Konjak

Valmistamiseks kasutatavad viinamarjad peavad olema kasvanud Prantsumaal rangelt kindlaks määratud piirkonnas Charentes´es. Kogu piirkond on jaotatud kasvualadeks vastavalt pinnase omadustele ja klimaatilisele eripärale, mis mõjutavad lõpp-produkti omadusi. Pärast nõukogude võimu kukkumist nõudsid prantslased lausa presidentaalsel tasandil, st Prantsumaa president Francois Mitterrand otse Venemaa presidendilt Boriss Jeltsinilt, et Venemaa lõpetaks oma konjakilaadsete toodete st brändide nimetamise konjakiks . Konjakit hakati teadlikult valmistama ja tarbimiseks tootma 17.sajandi esimsel poolel. Esimese konjakimajana on 1643 aastal registreeritud Augier. Suurtest konjakitootjatest asutati kõige varem Martell 1715 aastal. Valmistamine Antud regioonis algab viinamarjade saagikoristus tavaliselt septembris. Enamus saagist koristatakse i...

Joogiõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
8
odt

Jaan Poska

Rahulepingu allkirjad. Jaan Poska kirjutab rahulepingule alla. Jaan Poska lõpp Sündinud Laiusel 12. jaanuaril 1866, sureb ta vaid pisut enam kui kuu aega pärast Tartu rahulepingu sõlmimist oma kodus Kadriorus. On 7. märts. Mikroinfarkt oli teda tabanud ka rahuläbirääkimiste ajal Tartus. Ja vastu arsti tahtmist jätkas ta siiski mõõdukal määral hea prantsuse konjaki tarvitamist, et end vormis hoida. Et Tartu rahu sõlmimine kogu Eesti rahvale oli hindamatu tähtsusega, siis saadeti nii vahetult pärast selle sündmuse toimumist manalasse varisenud riigimees viimsele teekonnale erilise pidulikkusega. Leinama jäi lesk viie tütre ja kahe pojaga, kellest noorem, Jüri, oli siis pisut üle ühe aasta vana. Jaan Poska on maetud Aleksander Nevski kalmistule. Kasutatud kirjandus. "Sirp" - 19.06.98 "Kultuur ja elu" Google otsing...

Ajalugu
50 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Kokteilid

Kokteilid Baarinõud · Seiker ­ Jooginõusse valatakse koostisosad ja jää kokku ja loksutatakse. Peale lokustamist ja korgi avamist valatakse kokteil läbi sõela, mis takistab jää sattumist klaasi. · Segamisklaas ­ Kokteilide segamiseks vajatakse anumat kuhu mahub umbes 75cl. See võiks olla klaasist nõu, soovitatavalt käepideme ja tilaga. · Segamislusikas ­ Umbes 25cm pikkune lusikas, mis ulatub hõlbsasti klaasi põhja. Segamislusika teises otsas võib olla tükeldaja, pisikene plaat mida kasutatakse suhkrutükkide purustamiseks. · Baarisöel ­ Taksitab jää sattumist klaasi · Möödunõu · Jäänõud ­ Vaja on üht isoleeritud jääämbrit, millel oleks kaas. Jää võetakse ära jäätangidega, kui vajate suuremat hulka siis jääkühvliga. · Muud...

Kokandus
142 allalaadimist
thumbnail
19
doc

Konjak

Enamus saagist koristatakse mehhaanliselt, kuid mned konjakitootjad nagu Paul Giraud, Daniel Bouju, Rémy Martin ja Cartais-Lamaure koristavad siiamaani vähemalt osa saagist käsitsi. Viinamarjad pressitakse ja pannakse käärima. Selle tulemusena saadav toorvein saavutab suhteliselt madala alkoholisisalduse (7-9% Vol.) ja säilitab krge happelisuse. Konjaki tootmiseks kasutatakse veini kahekordset destilleerimist. Destilleerimisperioodi algus varieerub erinevatel konjakitootjatel aga lppema peab vastavalt seadusele igal aastal 31. märtsi südaööks. Destilleerimisel kasutatakse erilisi unikaalseid mahuteid (alambic Charentaise), mis on tuntud oma nn. luigekaela tttu. Tänapäeval on nende kuumutamine puudega haruldane, peamiselt kasutatakse gaasi vi kütteli. Destilleerimine ise phineb faktil, et vee keemispunkt on krgem kui alkoholi oma...

Joogiõpetuse
69 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

TOIDUKAUBAD 1.ÜLDOSA 1.1. Toidukaupade omadused Toidukaubad on toit, mida ostetakse ja müüakse hulgi- või jaekaubanduses, toitlustusettevõtetes või eksporditakse või imporditakse. Toit ­ toiduained ja toiduainete segud ­ on mõeldud inimesele söögiks või joogiks töötlemata või töödeldud kujul. Toidukaupade kaubaõppe aineks on toidukaupade tarbimisomadused ning liigitamine ja sortiment. Toidukaupade tarbimisomadused jagunevad sensoorseteks, füüsilisteks, toitelisteks, funktsionaalseteks ja hügieenilisteks. Sensoorsed ehk organoleptilised omadused on määratletavad meeleorganite abil. Nendeks on maitse, lõhn, kuju, värvus, konsistents (kompimise teel määratletav omadus) jt.. Füüsilised omadused on elastsus, poorsus, lahustuvus, sulamis- ja tahkumistemperatuur jt.. Toitelised omadused tulenevad keemilisest koostisest, mis määravad ära toidu toiteväärtuse. Funktsionaalsed omadused on pakend, säilitamise-...

Toitumisõpetus
139 allalaadimist
thumbnail
1
rtf

Viinamarjast

Viinapuu kasvab hästi parasvöötme soojemas osas, kus on küllaladaselt päikesepaistet. Ta nõuab vähemalt 1300 tundi päikeseltist ilma aastas..Sasta keskmine temeperatuur peab olema kõrgem kui 9*C, optimaalne on 10*- 12*C.Et päike paremini viinapuudele peale paistakse , kasvatatakse viinapuid Kesk-Euroopas enamasti lõuna-,kagu-,edela- ja läänenõlvadel, niinimetatud viinamägedel.Sademete hulk peaks olema 50o mm ümber ja jaotuma ühtlaselt.Liiga niiske kliima soodustab vegetatiivset kasvu ja haiguste levikut. Viinapuu ehk harilik viinapuu on tervaviljade kõrval üks vanemaid kultuurtaimi,teda tundsid kõik antiikrahvad Vahemeremaadest Kesk-Aasiani.On andmeid et, viinapuud kultiveeriti Süürias, Mesopotaamias, Egiptuses, Taga-Kaukaasias ja Kesk-Aasias 6000-7000 aasatat tagasi.Umbes 3000 aasta eest hoogustus viinamarja kasvatus Kreekas ku...

Geograafia
10 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Kondiitritooted

KONDIITRITOOTED Liigitatakse: - puuvilja-marja kondiitritooted - karamell - iiris, drazee, martsipan - kompvekid, sokolaad - halvaa ja teised idamaised maiustused - dieet- ja raviotstarbelised maiustused - jahust kondiitritooted Puuvilja-marja kondiitritooted · keedis - puuviljad, marjad säilitavad kuju - on ühtlaselt jaotunud siirupis · dzemm - määret meenutav zeleetaoline konsistents - koosneb katkikeenud puuviljadest ja marjadest · konfitüür - zeleetaoline konsistents - - marjad ja puuviljad säilitavad kuju · povidlo - ühtlane konsistents, ei tohi olla seemneid - seemneviljalistest paks, tihe - luuviljalistest pehmema konsistentsiga - maitselt hapukas-magus, suhkrusisaldus eelmistest natuke madalam · puuviljad-marjad suhkrus · zelee - läbipaistev, sülditaol...

Toitumisõpetus
56 allalaadimist
thumbnail
38
docx

Valge veini ja toidu kokkusobivus

Kasvatatakse põhiliselt Lõuna-Prantsusmaal Languedocis, Provanc'is ja Lõuna-Rhone'is. Hinnatakse Rhone'i linna Die ümbruses, kus valmistatakse väga head vahuveini Clairette de Die. Samuti kasvatatakse marja Clairette de Languedocis ja Clairette de Bellegarde'is, kus valmistatakse kergeid, lihtsaid, mahlase happega noori ja värskeid valgeid veine. Colombard ­ Vana Cognaci piirkonna viinamari, mida kasutati koos Ugni Blanc' ja Folle Blanche'iga konjaki valmistamisel. Kerge puuviljase, veidi terava happega viinamari, mille täht langes Prantsusmaal 1970. Aastatel. Califoriasse kolinuna muutus aga French Colombard'i nime all väga populaarseks ja sai üheks enamlevinud sordiks. Veinid on neutraalsed, karged, kuid magusapoolsed, madala happega, lihtsad ja veidi kommertslikud. Lõuna-Aafrika Vabariigis kasvatatakse Colombar'i nime all. Seal on see tänase päevani tähtsuselt teine viinamari, millest valmistatakse lihtsaid, kommertlikke vahu- ja...

Kokandus
46 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Apelsinilik��rid

Orienteeruv hind kaupluses: 306.60 EEK Serveerimistemperatuur: 16 ºC Detailne iseloomustus: Ajalugu Loodud 1880. aastal Louis-Alexandre Marnier Lapostolle'i poolt. Meeletu idee ühendada haruldased metsikud apelsinid ja väärikas konjak. Juba alguspäevist peale iseloomustasid seda likööri needsamad ainulaadsed jooned, mille poolest see siiani kuulus on: konjaki destilleerimismahutite kujust inspireeritud merevaigukarva pudel, vahapitser ja punane muareepael. Likööri nimi pärineb César Ritzilt: ,,Suursugune nimi suursugusele liköörile" (ingl grand ­ suursugune). Arvukalt kasutusviise: klassikaline digestiiv, populaarsete kokteilide koostisosa ja suurepärane täiendus peenkokakunsti roogadesse. Tänapäeval sarmikuse võrdkuju enam kui 150 riigis. Valmistamine Väärikad konjakid...

Joogiõpetus
22 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Tehnoloogia eksami küsimused

VEE TÖÖTLEMISE MEETODID TEHNOLOOGILISE VEE VALMISTAMISEKS Karastusjookide valmistamisega tegelevates ettevõtetes on vee vajadus 0,166 kuni 0,2 m³/dal joogi kohta. Siirupite valmistamisel on veekulu 0,056 m³/dal kohta. Karastusjookide valmistamiseks kasutatavast veest tuleb eelkõige eemaldada Ca ja magneesiumi ioonid ning hüdrokarbonaadid. Soovitatavad vee töötlemise meetodid on järgmised: · ioonvahetus; · elektrodialüüs; · pöördosmoos; · hapetega neutraliseerimine; · reagentidega konditsioneerimine. Hüdrokarbonaatide neutraliseerimine väävel-, sool-, fosfor- ja piimhapetega on lihtsam võimalus vee aluselisuse kõrvaldamiseks. Väävel- ja soolhappe kasutamine on võimalik kui vees on olemas teatav tähtsusetu kogus sulfaate ja kloriide, aga piimhappe kasutamine kui vees sisaldub teatud kogus naatriumhüdrokarbonaate. Selle meetodi puuduseks on vee neutraliseerimine hapetega, mis moodustavad vaba süsinikdioksiidi, mis...

Joogiõpetus
52 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Maailma köögid

Sageli kirjutatakse heresepudelitele erinevates keeltes ­ hispaania keeles on heres jerez, prantsuse keeles xérèz ja inglise keeles sherry. Edela-Hispaanias Andaluusia provintsis valmistatavat veini kutsutakse meil ka serriks. Kui kahjurid hävitasid XIX sajandi lõpus kõik Prantsusmaa viinamarjataimed, hakati konjaki asemel herese brändit jooma. Herese populaarsus tõusis veelgi Hispaania kodusõja aegu (1936­1939), mil jook hakkas meeldima sõjas osalenud vabatahtlikele välismaalt. Asjatundjate sõnul on serri ainus tõsiseltvõetav konkurent konjakile ja armanjakile. Hispaania brändivalmistajate arvates määrab joogi kvaliteedi mitte niivõrd tooraine, kui meistrite kogemus ja valmistamisviis. Brändi destilleerimiseks kasutatakse enam kui 300 km...

Kokandus
52 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Veinid

Aroomis valdavalt "rohelised" lõhnad, värskete rohttaimede ja põõsaste omad. Sèmillon- Sellest valmistatakse suurepäraseid veine Bordeaux´s (eriti väärishallitusega dessertveine) ja Hunteri orus. Trebbiano- Maailma kõige laialdasemalt kasvatatav ja igavaim valge viinamarjasort. Ideaalne konjaki valmistamiseks. Viognier- Kõige rohkem kontsentreerunud Rhône´i oru põhjaossa, kus sellest valmistatakse täidlasi aromaatseid veine, kuid äratab nüüd tähelepanu ka Californias. 5. VEINIVALMISTAMINE 5.1 Saagikoristus ja purustamine Veinivalmistamise esimene staadium on viinamarjakoristus. Seda tehakse masinatega või käsitsi. Mehaaniline koristus sobib harilikult tasasel või veidi lainjal maal. Marjade kvaliteet on peaaegu sama hea kui käsitsi koristamisel...

Kaubandus ökonoomika
84 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Jookide serveerimine

ülaosaga, mis ei lase aroomil kergesti lenduda; kokteiliklaasid on seevastu pealt avatud, laia ülaosaga, alt kitsamad, jalaga klaasid; hea õlleklaas on aga kõrge ja paksu põhjaga, väheke kitsama ülaosaga, et õllevaht püsiks kauem.Tunnustatud on läbipaistvad ja värvita klaasid, mis ei domineeri iseenesest, vaid lasevad jookidel endil esile tulla. Olenevalt klaaside erinevast kujust, hoitakse neid ka erinevalt käes, näiteks konjaki ehk aroomiklaasi peopesal, mis aitab soojendada klaasipõhja ja laseb aroomil meeldivalt klaasist lenduda; veinipokaale ja shampanjaklaase st kõiki, pikkadel jalgadel olevaid klaase, hoitakse kindlasti jalast, mitte klaasiosast. Igasuguste kuumade jookide valmistamisel loputatakse klaas alati kõigepealt kuuma veega; kui seda ei tehta ei saa jooki serveerida küllalt kuumana. Lisaks takistab klaasi kuumendamine seda purunemast kui keev vesi järsku peale kallatakse. Kallates väga kuumi...

Vabaaeg
33 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Jaan Poska

Jaan Poska perekonnaga (aastal 1906) Jaan Poska lõpp Sündinud Laiusel 12. jaanuaril 1866, sureb ta vaid pisut enam kui kuu aega pärast Tartu rahulepingu sõlmimist oma kodus Kadriorus. On 7. märts. Mikroinfarkt oli teda tabanud ka rahuläbirääkimiste ajal Tartus. Ja vastu arsti tahtmist jätkas ta siiski mõõdukal määral hea prantsuse konjaki tarvitamist, et end vormis hoida. Et Tartu rahu sõlmimine kogu Eesti rahvale oli hindamatu tähtsusega, siis saadeti nii vahetult pärast selle sündmuse toimumist manalasse varisenud riigimees viimsele teekonnale erilise pidulikkusega. Leinama jäi lesk viie tütre ja kahe pojaga, kellest noorem, Jüri, oli siis pisut üle ühe aasta vana. Jaan Poska on maetud Aleksander Nevski kalmistule. Kasutatud kirjandus: http://et.wikipedia.org/wiki/Jaan_Poska http://www.hot.ee/vabadussoda/poska.htm...

Ajalugu
14 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Tequila

See röstitakse, seejärel tärklis muutub suhkruks, tuum, mida kutsutakse Pinaks, hakitakse ning pannakse pressi alla. Press surub hakitud Pinadest mahla välja. Väljatulnud mahl pannakse kääritamise paaki. Mahla hulka lisatakse pärmi mille tagajärjel see hakkab muutuma alkoholiks. Mahl jäetakse käärima 30-48 tunniks. Peale seda mahl destilleeritakse 2-3 korda. Peale seda on valmis serveerimiseks. Milline klaas: Kõige tihedamini serveeritakse kitsas napsiklaasis, konjaki klaasis, kuid serveeritakse ka margariita klaasis, mis sisaldab peale tequila ka veidi teisi aineid Millisel temperatuuril juuakse: toasoojuse juures, st umbes 24 kraadi juures. Serveerimise nõuanded: serveeritakse soola ning siduniga....

Etikett
23 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Hüvasti relvad põhjalik kokkuvõte 7 lk

Hospidali naasedes oli tal mitu kirja, millest üks oli kutse tagasi rindele. Üheks üllatuseks tuli veel see, et Cathrine oli rase. Minategelane oli selle üle õnnelik ja Cathrine ka, kuigi ta kartis sellest alguses minategelasele rääkida. Minategelasele lubati ka puhkusele minna. Seda kavatses ta koos Cathrinega teha. XXII Järgmisel päeval tuli välja, et minategelasel on kollatõbi. See õde kellega minategelane läbi ei saanud, leidis ka minategelase juurest konjaki pudelid ja süüdistas teda meelega endale kollatõve tekkitamises ja lubas sõjakohtu etteanda. Kuid lõpuks ta loobus sellest. Muutus vaid niipalju, et uksehoidja vedas kogu taara ära ja minategelase puhkus tühistati. XXIII Järgmisel õhtul pidi minategelane rindele tagasi sõitma ja ta saatis uksehoidja koos ühe tema sõdurist sõbraga talle kohta hoidma. Minatagelane sai aga vahepeal Cathrinega kokku ja nad läksid jalutama...

Kirjandus
651 allalaadimist
thumbnail
31
odt

Joogiõpetus

Valmistamine Viinamarjade saagikoristus algab tavaliselt septemberi kolmandal või neljandal nädalal. Enamus saagist koristatakse mehaaniliselt, kuid mõned konjakitootjad nagu Paul Girand, Daniel Bouju, Rémy Martin ja Cartais- Lamaure koristavad siisamaani vähemalt osa saagist käsitsi. Viinamarjad pressitakse ja pannakse käärima. Selle tulemusena saadav toorvein saavutab suhteliselt madala alkoholisisalduse ( 7-9% vol.) ja säilitab kõrge happelisuse. Konjaki tootmiseks kasutatakse veini kahe kordset destilleerimist. Destilleerimis perioodi algus varieerub erinevatel konjakitootjatel aga lõppema peab vastavalt seadusele: igal aastal 31. märtsi südaööks. Destilleerimisel kasutatakse erilisi unikaalseid mahuteid (alambic charentuise), mis on tuntud oma nn. Luigekaela tõttu. Tänapäeval on nende kuumutamine puudega haruldane, peamiselt kasutatakse gaasi või kütteõli....

Joogiõpetus
193 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Island, Reykjavik

Restoranide valik Järgnev on soovituslik Rekjavikis ja Akureyris.Nad on loetletud kolme kategooria põhjal: $$$=kallis, $ $=mõõdukas, $=odav Reykjavik Apotekid,Posthusstraeti 16, tel:5757900.Täpselt keskel Hotel Borgi lähedal,see on uus ,,suurejooneline" jõukama elanikkonna restoran Reykjavikis. $$$ Argentina,Baronstig 11A,tel:5519555.Klassikaline praadide restoran sigari ja konjaki lõõgastusruumiga. $$$ Cafe Opera,Laekjargötu 2, tel:5529499.Rikkalik atmosfäär, kala ja lihalõik serveeritakse kuumadel kividel teie lauda.Te võite küpsetada enda tunde järgi. $$$ Cafe Paris,Posthusstraeti ja Austurvölluri nurgal,tel:5511020.Väga hubane kohvik, mis serveerib kergeid eineid ja suupisteid. Cafe Victor, Hafnarstraeti 1-3, tel: 561 9555.Elav restoran/baar mõistliku hinnaga toiduvalikuga.Küsige, mis on tänases menüüs-see on tõenäoliselt värske kala...

Kultuurilugu
8 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Eesti tööstus

Majanduse referaat Eesti tööstus Koostas: Sven Meltsas Juhendas: Leida Kurg Avinurme 2009 Toiduainete tööstus. Toiduainete tööstuse toodang, mis moodustab 20­30% kogu tööstuse müügimahust, vähenes aastatel 1995­1999 (välja arvatud 1997). Aastal 2000 algas toodangumahtude tõus tänu sise- ja välisnõudluse suurenemisele, millele omakorda on kaasa aidanud toodangu kvaliteedi paranemine ja sortimendi laienemine. 2000. aasta keskel kehtima hakanud soodsamad kaubandustingimused Euroopa Liiduga suurendasid näiteks piimatoodete osas ekspordivõimalusi ning sellest tulenevalt ka müügihindu. Lihatööstuses on müügivõimalusi olenevalt lihaliigist negatiivses või positiivses suunas mõjutanud vi...

Majandus
43 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Prantsuse köök

köögi iseloomulikuks jooneks on laialdane juurviljade (kartul, sibul, kaunoad, spinat, mitmesugused kapsad, tomatid, baklazaanid, seller, petersell, lehtsalat) kasutamine. populaarsed on vitamiinirikkad spargel, artisokid, porrulauk. juustusid kasutatakse mitmesuguste roogade valmistamiseks. juustu pakutakse alati ka enne magusroogasid. kasutatakse palju kitsepiimajuustu. iseloomulik on veini, konjaki ja likööri kasutamine toidu valmistamise protsessis. reeglina vein keedetakse, ja selle tulemusena annavad nad toidule omapärase maitse ning lõhna. prantsuse köögile kuulub ka küllalt originaalne võte toidu ,,põlemapanemine". sageli kasutatakse seda liha valmistamisel. selleks enne serveerimist valatakse lihale konjakit ja süüdatakse. see annab roale spetsiifilise maitse ja lõhna. dessertidest valmistatakse serbette. küpsetitest on levinum tagurpidi õunakook...

Kultuurilugu
59 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun