Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"toidulisand" - 64 õppematerjali

toidulisand on toitaine või toitainete segu, mis ei kuulu ravimite ega ravimi- sarnaste ainete hulka ning mida lisaks toidule kasutatakse organismi toitaine- vajaduse rahuldamiseks.

Õppeained

toidulisandid -
thumbnail
8
doc

Toidulisandid

TRE-EN-EN · Koosneb nisuidudest, riisikliidest ning sojaubadest, pluss Omega 6 ja Omega3 · Ainevahetuse teeb korda TreEnEn, Betaquard ning Aloe Vera jook · Parandab rakke ning annab energiat juurde, parandab enesetunnet. Formula IV · Parandab enesetunnet,paneb rakud t ööle · Aitab keskenduda · Tõstab energiapotensiaali. · Annab elujõudu · Stressi ning pingetaluvuse h ävitaja · Algul võib tekkida vastureaktsioon, see t ähendab, et keha hakkab seda omandama ning asi toimib · Sisaldab vitamiine, mineraale,valke ja rasvu. · Sisaldab 11 vitamiini: B1, B2,B6,B12, foolhape A ja C, D2 ja E · Sisaldab 5 mineraali: jood,mangaan,raud,vask ja tsink. · Positiivne efekt saabub juba m õne päeva jooksul.Kuulub gnld "energiaprogrammi" Formula I V Mille vastu on hea? · Radikuliit · Astma · Stress · Veenilaiendid · Diabeet ( stabiliseerib suhkru tas...

Toit → Kokandus
24 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Toidulisandid

Toidulisandid Toidulisandid on: erinevad vitamiinid Mineraalid erinevad taimsed lisandid traditsioonilised toidulisandid kõrgtehnoloogilised lisandid toonikumid Millal peaks tarvitama toidulisandeid? Kui toit on ühekülgne peale rasket haigust kevadeti ja sügiseti immuunsuse tõstmiseks haiguse ajal organismi vastupanu suurendamiseks sportlastel Kust toidulisandeid osta? Apteegist Võrkturundusest Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level Toidulisandeid müüakse kindlate annustena: Kapslid Tabletid Pulbri-kotikesed Pakendis, mis võimaldab toodet tarbida väikeste mõõdetud kogustena(nt. Tilgutuspudel) Mis erinevus on toidulisandil ja ravimil? Toote eesm...

Õigus → Müügiõpetus ja...
18 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Toidulisandid – poolt või vastu?

Lisaks pooldan ma toidulisandeid ka sel juhul, kui inimesel on tõesti kiire elu tempo ja samuti sportlased, kes teevad tugevat füüsilist tööd. Toidulisandeid pole aga kasulikud kui neid tarvitada näiteks pika aja vältel liiga suurtes kogustes, eriti rasvas lahustuvaid vitamiine, sest siis võib nende kontsentratsioon mürgise tasemeni tõusta. Lisaks sellele näevad paljud inimesed toidulisandites kaitset ebatervisliku toidu eest. Kokkuvõtteks võin ma öelda, et hea toit on parim toidulisand. See tähendab seda, et ei tohi arvata, et toidulisand asendab toitu. Enne tarvitamist võiks pöörduda oma arsti poole, kes hindab toitumise olukorda ja vajadusel määrab õiged lisandid.

Toit → Toiduained
4 allalaadimist
thumbnail
4
odt

GMO ja toidulisandid

kahjulikud, kuna võivad tekitada rasvumist ja muuta keha väsinuks. 2. Mis rolli mängivad toidulisandid sportlase elus? 3P Kiirendavad taastumisprotsesse, võistluse ajal abistavad energia vabanemist, taastavad trenni tehes kaotatud aine varud. 3. Mis on toidulisandi ja lisaaine erinevus? Too kummagi kohta üks näide. 3P Toidulisandi eesmärgiks on toidu täiendamine, kuid lisaaine eesmärgiks on toidu atraktiivsemaks muutmine. Toidulisand nt C-vitamiin ja lisaaine nt toiduvärvid. 4. Kuidas erinevad lisaaine nind toidulisand?3P Toidulisandi eesmärk on tavatoidu täiendamine, lisaainet kasutatakse toidu säilitamiseks, parema välimuse andmiseks jne. 5. Mis on toidulisand?1P Aine, mida tarvitatakse lisaks tavatoidule, et seda täiendada. 6. Mis on taastusjookide eesmärk?1P Taastada organismi tavaolek, anda energiat. 7. Millal võiks toidulisandeid tarvitada? Too 3 näidet.3P

Bioloogia → Geenitehnoloogia
6 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Toidulisandid-poolt ja vastu

välimuse, struktuuri, koostise ning organoleptiliste omaduste parandamiseks. Lisaained jaotuvad looduslikeks lisaaineteks, mis eraldatakse looduslikust toormaterjalist, loodusidentseteks lisaaineteks, mis on saadud sünteesi teel (nt. Sidrunhape) ning sünteetilisteks lisaaineteks, mis on kehavõõrad ning millele looduses analoogi ei leidu. On teada, et sünteetilised lisaained on kõige ohtlikumad, kuid mis siiski on need ohud? On välja selgitatud, et sünteetiline toidulisand on organismile võõras ühend ning metabolismis selle lõplikud lõhustamisvõimalused puuduvad. Mõnede osalisel lõhustumisel võivad aga tekkida mutageensed, teratogeensed või kantserogeensed vaheühendid. Sünteetiliste lisaainetega võib kaasneda tugev allergiline toime. Vaatamata tugevale kontrollile ei suudeta kõiki ohufaktoreid prognoosida. Samuti on alati teatud hulk indiviide, kellele nad on sobimatud või isegi ohtlikud

Bioloogia → Toitlustuse õpetus
8 allalaadimist
thumbnail
18
odt

Toidulisandid Uurimustöö

KOOLI NIMETUS ERIALA Rühmatähis Eesnimi Perekonnanimi Toidulisandid uurimustöö Juhendaja: Linn 2100© Sisukord Table of Contents Toidulisand................................................................................................................................... 3 Tingimused................................................................................................................................... 3 Toidulisandi koostis .....................................................................................................................4 Toidulisandi märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuded.....

Toit → Toit ja toitumine
31 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Sportlaste toidulisandid

Sportlaste toidulisandid Marju Zupsmann MJ110 Mis on toidulisand ? ... toit, mille kasutamise eesmärk on tavatoitu täiendada. Kui Sinu toidus ei ole piisavalt vajalikke ühendeid, siis tuleks tarvitada lisandeid Erinevad vitamiinid, mineraalid, taimsed lisandid. Toidulisandite kasutamisel on väga tähtis teada, kust läheb piir. Sportlaste toidulisandid Toidulisandite valik on väga suur. Kõige tuntumad sportlaste toidulisandid on spordijoogid. Toidulisandite kasutamine on viimastel aastakümmnetel väga populaarseks muutunud

Toit → Toiduainete õpetus
16 allalaadimist
thumbnail
32
pptx

VITAMIIN E

Kestev E-vitamiini puudus võib põhjustada täiskasvanuil: *spermatogeneesi häireid, testiste arenguhäireid *rasestumise häireid *raua metabolismi häireid *oluliselt suuremat riski katarakti, südame- ja veresoonkonna haiguste tekkeks *oluliselt suuremat riski kasvajate tekkeks ja arenguks *suuremat riski neurodegeneratiivsete häirete tekkeks *lihasdüstroofiat *suuremat riski maksa- ja neerukahjustuste tekkeks *enneaegset vananemist Kuidas saada? LA MAX KAPSLID Toidulisand konjugeeritud linoolhappega 60 kapslit Netokogus: 85,5 g 3200 mg CLA päevas Koostisosad: Värvohaka (Carthamus tinctorius L.) seemnete õli ekstrakt; zhelatiin; glaseeraine glütserool; vitamiin E (D,L-alfa-tokofeüülatsetaat) Päevane annus 4 kapslit sisaldab/ Koostisosad: Värvohaka seemnete õli ekstrakt 4000 mg, millest CLA 3200 mg; vitamiin E 27 mg alfa-TE (225% NRV*). *%NRV - % päevasest võrdluskogusest täiskasvanutel Soovitatav päevakogus: Täiskasvanud mees ja naine- 10

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Alkeenid ja alküünid

Polüetüleen (HDPE) (1)2 HDPE (PE-HD) Polüvinüülkloriid (1)3 V Polüetüleen (LDPE) (1)4 LDPE (PE-LD) Polüpropüleen (1)5 PP Polüstüreen (1)6 PS Karboksüülhapped Karboksüülhape - süsivesinikust tuletatud ühend, mis sisaldab karboksüülrühma: -COOH. Äädikhape (etaanhape). Keemiline valem - CH3-COOH. Nagu toidulisand on äädikhape registreeritud E260. Terava lõhna ja hapu maitsega värvusetu vedelik, mis seguneb veega igas vahekorras. Äädikhappe 3-6% list vesilahust nimetatakse äädikaks. Kasutatakse toiduainetööstuses, keemiatööstuses konservandina, säilitusainena. Annab rohkust, tõstab aroome, maitset, toob aroome paremini esile. On õrnalt söövitav ja tuleohtlik, kuid suhteliselt nõrk hape. Esimene hape, mida inimene tundma õppis.

Keemia → Keemia
21 allalaadimist
thumbnail
10
pdf

Orgaaniline räni

kohal. Erinevad uuringud on viimase 20 aasta jooksul näidanud kui oluline on räni inimese biokeemias. Elementaarse räni igapäevane vajadus on hinnanguliselt 40 mg. 20…35 ml orgaanilise räni (ränisisaldus oleneb tootjast) sissevõtmine annab 40 mg elementaarset räni ja katab päevase ränivajaduse. Optimaalsete tingimuste korral parandab räni teie tervist. Kuid see pole imeravi, mida mõned tootjad uskuda tahavad. Orgaaniline räni on toidulisand, mis on väga kasulik. Räni taastab limaskestade hingamise ja seedesüsteemi (kõri-, mao-, kopsu-, jne). Juuksed – räni teeb juuksed elastseks ja läikivaks, kalduvus juuste väljalange- misele väheneb ja hallid juuksed saavad tagasi oma värvi. 1 Küüned – räni parandab küüned, need muutuvad tugevamaks ja vähem rabedaks. Räni eemaldab organismist kõike, mis sinna ei kuulu. See likvideerib rakkudesse

Keemia → Keemia
7 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Kaltsiumoksiidi ehk kustutamata lubi või põletatud lubi

· kaltsiumkarbonaat reageerib tugevate hapetega. Vabaneb süsinikdioksiid. Keemia CaCO3 + 2 HCl CaCl2 + CO2+ H2O · üle 840 °C kuumutamisel vabaneb süsinikdioksiid. Moodustub kaltsiumoksiid, mis on tuntud kui kustutamata lubi. CaCO3 CaO + CO2 · Kaltsiumkarbonaat reageerib veega, mis on küllastunud süsinikdioksiidiga. Moodustub vees lahustuv kaltsiumvesinikkarbonaat. CaCO3 + CO2 + H2O Ca(HCO3)2 Kaltsiumvesinikkarbonaat Ca(HCO3)2 on ka tuntud kui toidulisand E170, mida kasutatakse leibades, tortides, jäätistes, maiustustes, vitamiinides. Vee karedust põhjustavad peamiselt Ca2+ ja Mg2+ katioonid. Vees olev kaltsium pärineb eelkõige kaltsiumkarbonaadist. Kareda vee keetmisel (termilisel pehmendamisel) sadestuvad Ca ja Mg vähelahustuvad ühendid. Kaltsiumkarbonaadi ja vees lahustunud Ca2+ioonide vahelise tasakaalu käsitlemisel tuleb arvestada, et kaltsiumkarbonaadi reageerimisel vees

Keemia → Keemia
9 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Kiviaegsed maitseained - köömned

Köömned Looduslikult levivaid ja laialdase kasutusalaga maitsetaimi on meie kliimaoludes üsna vähe. Üks eranditest oh harilik köömen, mis on tuntud joogi- ja toidulisand ning ka ravimtaim. Köömnel on väga ulatuslik leviala ja me same teda leida Euroopas, Aasias ja hiljem jõudis ta ka Ameerikasse. Euroopas kasvab köömen juba kiviajast alates ja juba siis on temaga toitu maitsestatud. Eestlasetele on köömen oluline sellepärast, et ta kasvab päris hästi siinses kliimas, tal on ulatuslik levik ja ka sellepärsta, et teisi maitsetaimi on Eseti vähe. Eestlased on andnud sellele

Ajalugu → Ajalugu
6 allalaadimist
thumbnail
13
ppt

Herpese olemus

tunnis - mõnikord takistab see villide tekke ulatust ja kiirust ning vähendab nahaärritust Villide tekkekohale võib õrnalt suruda paariks minutiks igas tunnis niisutatud teekoti. Tee sisaldab tanniini, millel on antiviiruslikke omadusi (seda sisaldavad ka mõned herpesevastased ravimid) - selle tulemusel peaks villide tekke piirkond vähenema. Määrige ville ja koorikuid vaseliiniga või astelpajuõliga - see takistab nende murdumise ja veritsemise teket Toidulisand L-lüsiin (aminohape) võib samuti villide teket vähendada. Kuna meditsiiniliselt pole seda tõestatud, võib sellist meetodit rakendada vaid arsti soovitusel. Ravimtaimed - salvei ja teepuuõli - võivad samuti villide teket vähendada, kuid neid tuleb kasutada vaid arsti ettekirjutusel Nakatunud rase naine võib sünnituse ajal nakatada enda vastsündinud last, mis toob kaasa tõsiseid haigusi (nt: entsefaliit) http://www.aids- info

Bioloogia → Bioloogia
16 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Lubja ühendite iseloomustus

Omadusi - tekkida nii anorgaaniliselt kui ka organismides elutegevuse tulemusel Tähtsus ­ Ta on happesuse neutraliseerija Leidumist looduses ja organismides - Peamine osa tööstuses kasutatavast kaltsiumkarbonaadist toodetakse kaevandamise teel. Ca(HCO3)2 - kaltsiumvesinikkarbonaat. Igapäevaelus on see ühend tuntud kui katlakivi moodustaja. Kasutamine - Kaltsiumvesinikkarbonaat on tuntud kui toidulisand E170, mida kasutatakse leibades, tortides, jäätistes, maiustustes, vitamiinides. Omadusi - Kaltsiumvesinikkarbonaat teeb vee karedaks. Tekib kaltsiumkarbonaadi reageerimisel veega, mis on küllastunud süsinikdioksiidiga. Tähtsus ­ info puudub. Leidumist looduses ja organismides - loodusveed sisaldavad alati lahustunud süsihappegaasi , siis keemiliste reaktsioonide tulemusena tekivad kaltsiumvesinikkarbonaadid, mis põhjustavad vee karedust.

Keemia → Keemia
9 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

SIDRUN

Ø 2009. aastal toodeti maailmas 13,95 miljonit tonni sidrunit ja laimi. sIDRUNHEIN Ø Sidrunhein on mitmeaastaste taimede perekond kõrreliste sugukonnast. Ø Kasvab Aasias, Indias, Tais, Sri Lankal ja Malaisial. Ø Kogu taimel on tugev sidruni maitse ja lõhn. KUS KASUTATAKSE? Ø Valmistatakse sidruniõli, mida kasutatakse kosmeetikatööstuses ja alkohoolsete jookide lisandina. Ø Sidrun on tähtis toidulisand, maitsestaja, samuti limonaadi koostisosa. Ø Limonaad, algselt naturaalne sidrunijook, mis ongi oma nime saanud sidrunist. pildid sake juhtslaidi teksti laadide redigeerimiseks Teine tase Kolmas tase Neljas tase Viies tase Tänan kuulamast!!! KASUTATUD KIRJANDUS Ø http://et.wikipedia.org/wiki/Harilik_sidrunipuu Ø http://et.wikipedia.org/wiki/Sidrun Ø http://et.wikipedia

Bioloogia → Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
2
docx

VILJAD

Tai Sahharoos- Türgi 6,05 Pakistan Glükoos- Lõuna- 2,13 Korea Fruktoos- 2,40 Kiudained- 1,8 Sidrun India Koor moodustab Vesi-88,98 Toidulisand Suur Mehhiko 45% ja seemned Kalorsus-29 Maitsestaja sindrunhappe Argentina 2% Valgud-1,10 Limonaadi sisaldus Brasiilia Koores eeterlikud Lipiidid- koostisosa Iraan õlid 0,30 Hispaania Koor on kollane Tuhk-0,30 Türgi Palju C-vitamiini Süsivesikud Usa -9,32

Toit → Toiduainete õpetus
11 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Kiivi ja sidrun

Tartu Descartes'i lütseum Frederik Pelska 8.A klass KIIVI JA SIDRUN Sidrun Sidrun on hariliku sidrunipuu vili. Sidrun on tähtis toidulisand, maitsestaja, samuti limonaadi koostisosa. Sidruni päritolu Päritolu sidrunist on mõistatus, kuigi arvatakse, et sidruneid esimesena kasvas Lõuna-Indias, Põhja-Birmas ja Hiinas. Nad sisenesid Euroopa lähedal Lõuna-Itaalias hiljemalt 1. sajandil , Vana Rooma ajal. Kuid nad ei olnud laialdaselt kasvatatud. Sidruni esmakordselt registreeritud kirjandust 10. sajandi araabia traktaat põllumajandusele ja kasutati ka

Loodus → Loodusõpetus
2 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Vetikate, bakterite, seente ja taimede tähtsus

Vetikate tähtsus Looduses · esmase orgaanilise aine tootjad · neist algab enamik toiduahelaid · Eritavad elukeskkonda hapnikku (90 % atmosfääri hapnikust) · 500-600 miljonit a tagasi varustasid Maa atmosfääri hapnikuga, luues sobiliku keskkonna paljude hilisemate organismide jaoks · sümbioos (samblik=seen+rahevetikas) · veeõitseng (N, P; hapnikupuudus, kiireneb muda settimine) · ränivetikatest võimsad kivimite lademed (CaCO3) Inimese elus · punavetikaliikidest saadakse agarit, mida kasutatakse meditsiinis, mikrobioloogias ja ka maiustuste (marmelaadi ja sefiiri) valmistamisel · Idamaades toiduks · orgaaniline väetis · kilpnäärme raviks (suur joodisisaldus) · aitavad vältida südamehaigusi (võib muuta hormoonide tasakaalu, vähendada puhitusi ja vedelikupeetust, alandada vere kolesteroolisisaldust) · puhastavad seedetrak...

Bioloogia → Bioloogia
102 allalaadimist
thumbnail
9
odt

Bakterid ja hallitusseened

TALLINNA TEENINDUSKOOL Käroli Linder 011KM BAKTER JA HALLITUSSEENED üürimustöö juhendaja:Heikki Eskusson Tallinn 2009 Käroli Linder Bakterid ja hallitusseened SISUKORD SISSEJUHATUS......................................................................................................3 1. BAKTERITE KUJU................................................................................................. 3 1.2 BAKTERITE EHITUS ......................................................................................3 1.3 BAKTERITE MÕJU...........................................................................................4 2. HALLITUSSEENED.......................................................................

Turism → Puhastusteenindus
81 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Sahhariidid, polusahhariidid

b) tootmise üldskeem: suhkruroost/-peedist pressitakse välja mahl, see aurutatakse ja saadud suhkur puhastatakse kristallimise teel. c) koostis- glükoos + fruktoos Sahharoosi kasutatakse toiduainetetööstuses maitseainena ja konserveerimisel 17) Iseloomusta maltoosi a) igapäevanimetus-linnasesuhkur b) millest toodetakse: odrast. Terades sisalduva tärklise hüdrolüüsi üheks vahesaaduseks on maltoos. c) koostis- glükoos + glükoos d) kasutamine- õlle/veinitööstus, toidulisand. 18) Iseloomusta laktoosi a) igapäevanimetus- piimasuhkur b) kus leidub: lehma ja emapiimas c) koostis- glükoos + galaktoos 19) Mis on invertsuhkur? Glükoosi ja fruktoosi segu. Tuntuim invertsuhkur on mesi 20) Mis on karamell, kus seda kasutatakse? Sulanud sahharoosi pruunikas mass. 21) Mitu korda on magusained sahhariin ja aspartaam magusamad sahharoosist? Sahhariin 500x, aspartaam 200x Magususaste kasvab glükoos→ sahharoos→ fruktoos Tärklis

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Kaltsiumiühendid

a) CaO Nimetused: Kaltsiumoksiid, kustutamata lubi, põletatud lubi Leidumine: Lubjakivi sees Omadused: Kaltsiumoksiid on valge, hallikasvalge, kahvatukollane või kahvatuhall aine. Tööstuslikult toodetud kaltsiumoksiidil on rauasisalduse tõttu kollakas või pruunikas varjund. Kaltsiumioksiid on kristalne aine (kõva teraline mass või pulber). Molaarmass on 56,08 g/mol. Normaaltingimustel on ta tahke, sulamistemperatuur on 2572 °C (2845 K). Lahustub hästi vees. Kaltsiumoksiid ei lendu ning on lõhnatu. Kasutamine: Kustutatud lubja valmistamine, klaasi tootmisel, terase ning magneesiumi, alumiiniumi ja muude värviliste metallide tootmisel lisandite, näiteks räbu eemaldamiseks, kuivatusainena, ammoniaagi labotatoorsel valmistamisel, flokulandina, paberi tootmisel ligniini lagundamiseks, koagulandina ja pleegitamisel, heitgaaside ja heitvee väävlitustamiseks. Kaltsiumoksiidi abil eemaldatakse hei...

Keemia → Anorgaaniline keemia ii
6 allalaadimist
thumbnail
32
ppt

Suhkruasendajad

toitudesse ja jookidesse lisatakse.  Teadlaste väitel liiga suur aspartaadi tarbimine hävitab rakke ning põhjustab serotoniini (nn õnnehormoon) taseme langust, põhjustades depressiooni. Aspartaami sisaldavad tooted •Muud tooted • Nätsud Karastusjoogid Dermoshopi Suu ja kurgu Dr Pepper Orbit Coca-Cola Light toidulisand Dirol Coca-Cola Zero Heliis siirup Eclipse Jaffa Sana + kihisevad Säästu Kali Hubba- Mulinaad vitamiinitabletid Bubba Aura ACE joogid (va. farmi kannujogurt va rullinäts kiiviga variant ja banaani progandiga variant). Aura Fresh joogid Teraflu palavikutee Pastillid Pepsi Max Fervex palavikutee

Toit → Toiduaine õpetus
15 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Eksami spikker

Toit-Toiduaine või toiduainete segu, mis on mõeldud inimesele söögiks või joogiks töötlemata või töödeldud kujul Toiduaine-Taimne või loomne (üksikutel juhtudel ka mineraalse päritoluga) saadus või toode, mida inimene tarvitab toiduks ja suudab seedida Toitaine-Toidu koostisosa, mida organism kasutab nii kehaomaste ainete sünteesimiseks, energia tootmiseks, aga ka struktuursetel, katalüütilistel ning regulatoorsetel eesmärkidel Makrotoitained-Valgud, rasvad, süsivesikud ja vesi Mikrotoitained-Vitamiinid, mineraalained, mikroelemendid Toidulisand-Toit, mille kasutamise eesmärk on tavatoitu täiendada ning mis on inimesele toitainete või muude toitaineliste või füsioloogilise toimega ainete kontsentreeritud allikaks Toidu lisaaine-Loodusliku või sünteetilise päritoluga keemiline ühend, mida tahtlikult lisatakse toiduainetesse vastavalt tehnoloogilistele vajadustele ja eeskirjadele riknemise pidurdamiseks, toiduaine välimuse, struktuuri, ko...

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
102 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Bakterite paljunemine, suurus, kuju ja ehitus

TALLINNA TEENINDUSKOOL Siret Püi T11ME BAKTERID Referaat Juhendaja: Heikki Eskusson Tallinn 2009 Siret Püi Bakterid SISUKORD 1. Sissejuhatus 2. Bakterite suurus, kuju ja ehitus 3. Paljunemine 4. Kokkuvõte 2 Siret Püi Bakterid Bakterid on kõige väiksemad (mikroskoopilised) üherakulised eeltuumsed organismid, kes suudavad iseseisvalt paljuneda ja kasvada. Laias mõttes on arvatud bakterite hulka kõik prokarüoodid, see on nii pärisbakterid (Eubacteria) kui arhebakterid ehk arhed. Kitsamas mõttes käsitletakse bakteritena vaid pärisbaktereid. 1975.­1978. aastatel eraldi rühmana eristama hakatud arhesid peeti alul vaheastmeks rakutuumata pärisbakterite ja rakutuumaga päristuumset...

Bioloogia → Bioloogia
67 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Treening ja taastumine

Treening ja taastumine Igasugunekehalinepingutus:talvinesuusasõit,aeroobikavõi treeningtundjõusaalis,on efektiivnevaid siis, kui meiejõuvarudon treeningukstaastunud.Väsinunakehalisttöödalustadesei ole sportlikul treeningulolulist tervistavatefekti. Väsideslangevadorganismisise misedvastupanujõudja sageli võivad tulemuseksolla haigusedja vigastused.Pahatihti ei tarvitseinimesed sedakohemärgata,sestpatoloogiavõib arenedata sapisi. Kuigi regulaarseltspor digategelejavõib alati õpetustsaadatreenerilt, on asju, midaiga tervise-või võistlussportlane,noor või täiskasvanupeab ise teadma. Spordijoogidon organismikütus Treeningugakulutatudenergiataastamisekson mitmeidviise. Kõige lihtsamteeon tervislik toi tumine,mis peaksalgamavahe tult pärast koormust.Esmalttu leb kõrvaldadaorganismivede likukaotus,sest tugevatree ningugavõimekaotadakuni paarliitrit vedelikku. Samaaegselt...

Sport → Kehaline kasvatus
32 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Kaubandus Test VII

tingimustel kaupa müüa 18. Milline asutus otsustab tunnustamise? · Tervisekaitseinspektsioon · Veterinaar- ja Toiduamet o Veterinaar- ja Toiduamet või Tervisekaitseinspektsioon 19. Mis on uuendtoit? · toit, mida ei ole varem toodetud · geneetiliselt muundatud toit · uudse retsepti alusel toodetud toit 20. Mis on eritoit? · lemmikloomatoit · imiku- ja väikelapsetoit · geneetiliselt muundatud toit 21. Mis on toidulisand? · garneering · lisaained · toitained tavatoidu täiendamiseks 22. Mis ei ole sertifitseerimine? · tõendada käitleja kvaliteedisüsteemi · tõendada käideldava toidu vastavust nõuetele · oma toodete tootmise vastavusse viimine Euroopa Liidu direktiividega 23. Kui tihti peavad toiduga kokku puutuva ettevõtte töötajad läbima toiduhügieenikoolituse? · kord 2 aasta jooksul · kord 3 aasta jooksul · vastavalt vajadusele 24

Majandus → Kaubandus
15 allalaadimist
thumbnail
50
docx

Nimetu

arengu pidurdamiseks. 2. TOIDULISANDITEST Termin „toidulisand“ tähendab produkti, mis on ette nähtud toitumise täiendamiseks ning sisaldab mõnda järgmistest koostisosadest:  Vitamiin  Mineraal  Ravimtaim või muu botaaniline  Aminohape  Kontsentraat, ekstrakt või kombinatsioon eespool väljatoodud ainetest.  Aine, mis on ajalooliselt kasutatud toidu rikastamiseks. Lisaks peab toidulisand vastama järgmistele kriteeriumitele: mõeldud manustamiseks pilli, tableti, kapsli, pulbri või vedelal kujul. Toidulisand ei asenda mitmekülgset toitumist. (Dietary Supplement... 1994: §3) Toidulisandina käsitatakse toitu, mille kasutamise eesmärk on tavatoitu täiendada ning mis on inimesele toitainete või muude toitainelise või füsioloogilise toimega ainete kontsentreeritud allikaks. Nimetatud ained võivad esineda üksikult või kombineeritult ning

Inimeseõpetus → Inimese füsioloogia
9 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Herpes

mõnikord takistab see villide tekke ulatust ja kiirust ning vähendab nahaärritust · Villide tekkekohale võib õrnalt suruda paariks minutiks igas tunnis niisutatud teekoti. Tee sisaldab tanniini, millel on antiviiruslikke omadusi (seda sisaldavad ka mõned herpesevastased ravimid) - selle tulemusel peaks villide tekke piirkond vähenema. · Määrige ville ja koorikuid vaseliiniga või astelpajuõliga - see takistab nende murdumise ja veritsemise teket · Toidulisand L-lüsiin (aminohape) võib samuti villide teket vähendada. Kuna meditsiiniliselt pole seda tõestatud, võib sellist meetodit rakendada vaid arsti soovitusel. · Ravimtaimed - salvei ja teepuuõli - võivad samuti villide teket vähendada, kuid neid tuleb kasutada vaid arsti ettekirjutusel Kuid mis sunnib herpest aktiveeruma st miks külmavillid aeg-ajalt tekivad? Selleks on mitmeid põhjusi (millest enamik on seotud inimese immuunsüsteemi

Bioloogia → Bioloogia
37 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Tsitruselised

Sidrun Sidrun on hariliku sidrunipuu vili. Sidrunid erinevad teistest puuviljadest suure sidrunhappesisalduse poolest, nendes on 5 ­7% sidrunhapet. Põhjapoolkeral on sidrunite happesisaldus suurim novembrikuus, millal ongi tavaline koristusaeg. Sidrunipuid kasvatatakse nõnda, et nende saaki saaks aastas kolmel perioodil koguda, näiteks Sitsiilias koristatakse vilju septembrist novembrini, detsembrist maini ja juunist septembrini. Sidrun on tähtis toidulisand ja maitsestaja, samuti limonaadi koostisosa. Limonaad, see algselt naturaalne sidrunijook, ongi nime saanud sidrunist, kuid uuemal ajal tehakse seda karastusjooki ka mitmesuguste muude retseptide järgi. Vilja koores leidub palju eeterlikku õli, mis juba koore vähesel painutamisel välja pritsub nagu apesinilgi. Koorest pressitakse sidruniõli, mis on helekollane kibeda maitsega sidrunilõhnaline vedelik. Sidruniõli kasutatakse kosmeetikatööstuses ja alkohoolsete jookide lisandina

Bioloogia → Bioloogia
24 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Keemik Joseph Black

Kõrget süsinikdioksiidi kontsentratsiooni saab kasutada ka kahjurite tapmiseks. Vedelat süsinikdioksiidi kasutatakse toiduainete ja materjalide superkriitilisel kuivatamisel, skaneeriva elektronmikroskoopia näidiste valmistamisel ja kohviubade kofeiinist puhastamisel. Samuti kasutatakse süsihappegaasi ka näiteks tulekustutites, kuna see summutab leegid.10 3.5. Süsihappegaas toitudes ja jookides Süsihappegaas on toidulisand, mida kasutatakse toiduainete tööstuses isutekitajana ja happesuse regulaatorina. Selle kasutamine on heaks kiidetud Euroopa liidus (E 290), Ameerika Ühendriikides, Austraalias ja Uus-Meremaal. Komm nimega Pop Rocks on kokku surutud süsihappegaasiga umbes 40 baari juures. Suhu pannes see lahustub ja vallandab gaasi kuuldava plõksuga. Kergitusained toodavad süsihappegaasi, et tainast kergitada. Pagaripärm toodab süsinikdioksiidi suhkru kääritamisega tainas

Keemia → Keemia
1 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Looduskosmeetika

Kuidas: Sisaldab orgaanilisi taimeekstrakte ja ei sisalda parabeene ega lõhnaineid. Pakend: 300 ml Miks valida Biopood ? Kauba kvaliteet ­ kogu kaup on pälvinud heakskiidu Eesti ravimiametilt Kvaliteedi osas me allahindlust teha ei saa. Müüme vaid neid tooteid, millesse ise usume ja mis on nii rahvusvaheliselt tunnustatud kui ka Eesti ravimiameti poolt heaks kiidetud. Näiteks on Tonalin enim uuritud toidulisand maailmas, vt http://www.tonalin.com/success.htm Kiirus ­ toome kauba kohale kolme tööpäeva jooksul Aeg on raha. Tihti jäetakse soovitud toode tellimata, kuna selle kohaletoimetamine võtab aega neli kuni seitse päeva, vahel suisa kaks või enam nädalat. Meie lubame kauba Teieni toimetada kolme tööpäeva jooksul alates tellimise vormistamisest

Kosmeetika → Looduskosmeetika
44 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Kaltsiumiühendid ( CaO, Ca(OH)2, CaCO3, Ca(HCO3)2 )

Inimkehas on keskmiselt 1 kg kaltsiumi. Kaltsiumil on bioprotsessides keskne koht ­ osaleb rakkude moodustamisest kuni hormoonide moodustamiseni, on seotud antikehade tekke, energia genereerimise, glükogeeni degratsiooni, lihaste kontraktsiooni ja teiste bioprotsessidega. Selle tõttu kasutatakse kaltsiumkarbonaati katoidulisandina. Samuti kasutatakse seda olulisel määral ka toidu lisaainena. Kaltsiumkarbonaat ja kaltsiumvesinikkarbonaat on tuntud kui toidulisand E170, mida kasutatakse leibades, tortides, jäätistes, maiustustes, vitamiinides. d) Ca(HCO3)2 Nimetus: kaltsiumvesinikkarbonaat Leidumine: Looduslikus vees esinev süsihappe sool, kaltsiumkarbonaadi reageerimisel veega tekib kaltsiumvesinikkarbonaat Omadused: Teeb vee karedaks, vee kuumutamisel tekitab katlakivi. Kaltsiumvesinikkarbonaat on veel lahustuv

Keemia → Keemia
11 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Astelpaju

Astelpaju- Hippophae rhamnoides Omadused Vanas Kreekas olevat võidusõiduhobustele söödetud astelpaju lehti, et nende karv säravalt läikivaks muutuks ning tõlkes tähendabki astelpaju nimetus- Hippopha rhamnoides- läikivat hobust. Astelpaju on väärtuslik ravimtaim ning toidulisand. Astelpaju viljades on suurel hulgal erinevaid vitamiine. Eestis on astelpaju hakatud kasvatama üsna suurtel pindadel ja katsetöö on näidanud, et viljade kvaliteet sõltub oluliselt sordi omadustest. Eriti oluline on iseäranis oranzide viljade suur karotinoidide sisaldus. Karotinoidid on inimesele vajalikud antioksüdandid, mida muust toidust oluliselt ei saa. Astelpaju vilju, mahla, lehti, koort ja seemnetestsaadud õli on ravivahendina tarvitatud iidsetest aegadest.

Loodus → Loodusõpetus
28 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Tsitrusviljalised

Sidruniõli toimib desinfitseerivalt ja põletikuvastaselt, hingele mõjub see aga ergutavalt. Sidruniõli kasutada: · külmetushaiguste profülaktika; · maohaavad; · nahalööbed, rasune nahk ja juuksed; · reumaatilised vaevused, podagra; · depressioonid, keskendumisraskused. Sidrunid erinevad teistest puuviljadest suure sidrunhappesisalduse poolest, sisaldavad 5...7% sidrunhapet.Viljad on valminud siis, kui nende rohekaskollane koor läigib. Sidrun on tähtis toidulisand, maitsestaja, samuti limonaadi koostisosa. Limonaad, see algselt naturaalne sidrunijook, ongi nime saanud sidrunist, kuid uuemal ajal tehakse seda karastujooki ka mitmesuguste muude retseptide järgi. Vilja koores leidub palju eeterlikku õli, mis juba koore vähesel painutamisel välja pritsub nagu apesinilgi. Koorest pressitakse sidruniõli, mis on helekollane kibeka maitsega sidrunilõhnaline vedelik. Sidruniõli kasutatakse kosmeetikatööstuses ja alkohoolsete jookide lisandina

Toit → Toiduainete õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Puuviljade iseloomustused

siis, kui nende rohekaskollane koor läigib. Sidruni eriti suure C-vitamiini-sisalduse juttudega on liiale mindud. 100 grammis sidrunis on 40 milligrammi C-vitamiini. Sama palju sisaldavad C-vitamiini ka apelsinid ja tomatid. Tomateid tarbitakse aga meil võrratult rohkem. Valge peakapsas ja punane sõstar jäävad sidrunist C-vitamiini sisalduse poolest vaid neljandiku võrra maha, aga must sõstar ületab sidruni C-vitamiini-sisaldust seitsmekordselt. Sidrun on tähtis toidulisand, maitsestaja, samuti limonaadi koostisosa. Limonaad, see algselt naturaalne sidrunijook, ongi nime saanud sidrunist, kuid uuemal ajal tehakse seda karastujooki ka mitmesuguste muude retseptide järgi. Vilja koores leidub palju eeterlikku õli, mis juba koore vähesel painutamisel välja pritsub nagu apesinilgi. Koorest pressitakse sidruniõli, mis on helekollane kibeka maitsega sidrunilõhnaline vedelik. Sidruniõli kasutatakse kosmeetikatööstuses ja alkohoolsete jookide lisandina

Toit → Kokandus
43 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Köömned

praetud kala, maksa-, kalkuni- ja ühepajatoidud, ahju- ja keedukartulid, punapeediroad, juustu- ja riisisalat, kodujuust, toorsalatid, mõdu, kali ja tee. Kui lisada köömneid talviste kartulite keeduvette saad tulemuseks värske kartuli maitse! KÖÖMNED Looduslikult levivaid ja laialdase kasutusalaga maitsetaimi on meie kliimaoludes üsna vähe. Üks eranditest on harilik köömen, mis on tuntud joogi- ja toidulisand ning ka ravimtaim. Köömnel on väga ulatuslik leviala ja me same teda leida Euroopas, Aasias ja hiljem jõudis ta ka Ameerikasse. Euroopas kasvab köömen juba kiviajast alates ja juba siis on temaga toitu maitsestatud. Eestlasetele on köömen oluline sellepärast, et ta kasvab päris hästi siinses kliimas, tal on ulatuslik levik ja ka sellepärsta, et teisi maitsetaimi on Eestis vähe. Eestlased on andnud sellele taimele palju

Toit → Toiduvalmistamine
13 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Bakterid meie nahal

Sisukord Sissejuhatus Bakterid on kõige väiksemad (mikroskoopilised) üherakulised eeltuumsed organismid, kes suudavad iseseisvalt paljuneda ja kasvada. Bakterid enamasti halba ei tee, sest nad on omad. Omad bakterid võivad muutuda ohtlikuks vaid, siis kui nad satuvad suures koguses sinna kus nad olla ei tohiks. Inimese nahal ja seedekulglas on vähemalt 400 liiki baktereid. Kõiki pole üles leitud kuna nad ei taha söötme peal kasvada.Võib-olla on neid umbes 700. Oluline on see et kõik bakterid on omad ja vajalikud. Enamik inimese ihuomastest bakterites elab kas seedekulglas või nahal. Näiteks on naha pinnal keskeltläbi 1012, suuõõnes 1010 ja seedetraktis 1014 bakterit. Oleme nendega tihedalt seotud, kuna mikroobid osalevad otseselt meie ainevahetuses. Head ja halvad bakterid. Ent nagu looduses ikka, käib ka inimkeha sisemuses aktiivne konkurents. Kasulikud mikroorganismid peavad võitlema oma koha pärast mitmesuguste sissetungijatega ...

Ökoloogia → Ökoloogia
23 allalaadimist
thumbnail
38
ppt

Tervislik toitumine esitlus

Tervislik toitumine Triin Valk 2008 Tervislik toitumine   Me sööme selleks, et elada, ei ela  selleks, et süüa. Need, kes elavad  ainult momendinaudingule,  unustavad, et toit peab varustama  inimorganismi toitainetega, mis on  vajalikud elamiseks, kasvu- ja  taastumisprotsessideks, tagama  mõtlemisvõime, hea tervise. Nõuandeid tervislikuks toitumiseks  Nautige toitu, mida sööte   Toituge mitmekülgselt   Toit peab sisaldama palju tärklist ja kiudaineid   Ärge sööge palju rasvast toitu   Ärge maiustage liiga tihti   Toit peab sisaldama piisavalt vitamiine ja mineraale   Soolaga ei tohi liialdada   Saavutage optimaalne kehakaal   Kui pruugite alkoholi, siis ainult mõõdukalt  Toiduained jagatakse rühmadesse  Toit peab varustama organismi vajalike  toitainetega. Ükski toiduaine ei sisalda kõiki  vajalikke toiduaineid optimaalses  vahekorras, seetõttu peab toituma  ...

Toit → Toit ja toitumine
24 allalaadimist
thumbnail
4
doc

India köök

GHEE Kuna India variandi algmaterjaliks on sageli mitte lehma-, vaid vesipühvli piim, on ghee ja sellega praetud toidud mõnevõrra erilise maitsega. Ka pole välistatud, et ghee mõnikord siiski on ka natukene rääsunud. Endisaegadel võisid gheed endale lubada vaid väga rikkad ja kõrgest soost hindud. Vähem rikkad pidid leppima seesami- või sinepiõliga, vaesed aga saflooriõliga. RAITA Raita valmib samuti jogurtist, kuid on pigem kastmetaoline toidulisand. Raitad on India rahvaste söögisedelis väga olulisel kohal, aidates leevendada vürtsikate roogade poolt tekitatud põletavat kuumatunnet. Roogade tugev vürtsitamine on aga teatavasti kõikides kuuma kliimaga vaestes riikides mitte maitseküsimus, vaid paratamatus, kujutades endast ainsat kindlat viisi end toidus peituvate mikroobide eest kaitsta ja elus püsida. Rohked magusroad on India köögi üks tunnusjooni. Mitmesugused pudingi- või

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
39 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Eetilise konflikti lahendamine

Pharma. Artikkel: http://leht.aripaev.ee/?PublicationId=AB6F3DD2-E796-4A0F-A287- 6248C0CD4F63&paperid=A3D32E30-37CD-4609-9DB7-0386FB87B943&selectedDate=2013- 04-22 Olulised faktid 19.04.13 lendasid üle paarikümne apteekri Londonisse ravimifirma kulul Ravimifirma jaotas laiali lennupiletid Ravimifirma väidab, et reis on seminar ning toidulisandite teemal. Ravimiamet nendib, et toidulisand ei ole erand Ravimiameti sõnul on ravimi müügiloa hoidjal keelatud anda kingitusi ja teenuseid, mille väärtus ületab 6,4 eurot( v.a erandid). Huvilised 1 1. apteekrid 2. ravimifirma 3. ravimiamet Probleemi püstitus Kuidas karmimalt ja efektiivemalt kontrollida ravimifirmasid? Apteeker ei tohiks olla ravimifirma poolt mõjutatav. Teatud ravimi ja ka toidulisandi soovitamine enese kasu eesmärgil on väga

Majandus → Ärieetika
31 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Toitumine

· Harjuge jooma teed ja kohvi ilma suhkruta · Kodus küpsetamisel vähendage retseptides toodud suhkru hulka · Piirake magusate karastusjookide joomist, eelistage mahlu ja mineraalvett · Kasutage keediseid ja mett mõõdukalt · Magusaisu rahuldamiseks eelistage puuvilju, mis sisaldavad palju vitamiine ja mineraale Suutäis soolast või maotäis magusat? Sool on suhkru järel teine enimkasutatav toidulisand. Me oleme harjunud toidule soola lisama ja tihti ei mõtle me sellele, kas ja kuidas mõjub see meie tervisele. Sool ehk keedusool koosneb 40% naatriumist ja 60% kloorist. Tervisele ohtlik on eelkõige naatriumi liig toidus. Keedusoola on tuntud ja kasutatud sadu aastaid. Suhtumine keedusoolasse on läbi teinud suured muudatused. Piiblis räägitakse ,, maa soolast" kui eriti hinnatud inimestest. Soola pärast on peetud sõdasid, sool on olnud ka jõukuse sümboliks ja maksevahendiks

Bioloogia → Bioloogia
116 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Mis on bakterid ja milline on nende ainevahetus ?

Bakterid on kõige väiksemad (mikroskoopilised) üherakulised eeltuumsed organismid, kes suudavad iseseisvalt paljuneda ja kasvada. Esimesed bakterid tekkisid ligi 3,5 miljardit aastat tagasi ning nad olid kõige esimesed eluvormid Maal. Bakterid erinevad üksteisest eeskätt elukeskkonna, samuti oma väliskuju poolest. Baktereid elab mullas, vees ja õhus, kõikides elusates loomades ja taimedes ning surnud organismide jäänustes. Üks gramm mulda sisaldab kuni miljard bakterit, ühes piimatilgas võib neid olla sadu tuhandeid. Baktereid leidub kõikjal, nad on biokeemiliselt väga aktiivsed ja täidavad looduse aineringes ülitähtsat osa. Loomade seedekulglas võtavad bakterid osa seedimisest, peremeesorganism tarvitab mõningaid bakterite elutegevuses tekkinud vitamiine. Taimede juurtel elavad bakterid aitavad taimedel toituda. Bakterite elutegevust mõjutavad temperatuur, soolsus, pH, kiirgus jt. Enamik baktereid eelistab mõõdukat temperatuuri ja sool...

Bioloogia → Bioloogia
70 allalaadimist
thumbnail
66
pdf

Aaloe vera

Aaloe vera II kursus Mis on aaloe? Aaloe (Aloe) on mitmekesine algselt Aafrikast pärit troopiliste ja subtroopiliste sukulentsete (kõrbetaimed, milles säilitatakse vett) puude, põõsaste ja puhmaste perekond aaloeliste(Asphodelaceae või Aloaceae) sugukonnast (varem paigutati liilialiste sugukonda). 1. Aloe Vera’l ehk harilikul aaloel, mida nimetatakse imerohuks, looduslikuks ravivahendiks ja elutaimeks, on veel palju teisi nimetusi, mis on säilinud peaaegu 4000 aasta jooksul, nii kaua on see ravimtaim teeninud inimese heaolu. 2. 1862. aastal avastas George Ebersvanal aaloe esimese kirjeldus Egiptuse papüürusel koos mitmete ravimtaimede kirjeldustega, mis pärines aastast 3500 e.m.a. 3. Looduses leiduvast rohkem kui 200 aaloeliigist on ainult neljal raviomadused. Aloe Barbadensis Miller (tuntud ka kui Aloe Linne) on kõige efektiivsem. See on ainuke liik, mida võib nimetada Aloe Vera’ks ehk harilikuks aaloeks. 4. Täiskasvanud...

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Jõusaal

· 28 % Vastanutest on endaga niigi rahul , ega pea seda vajalikuks · 28 % Mingitel muudel põhjustel , milleks võivad siis olla 1) kas segav vigastus 2) ei julgeta minna 3) pole suutelised käima teiste trennide kõrvalt · Küsisime , mida teavad nad toidulisandite kasutamisest kahjulikkusest ja kasulikkusest: Toidulisanditest teataks väga vähe , nimelt on vastanuid kes teavad, et need võivad olla kahjulikud ja toidulisand aitavad saada neid aineid millest organismil puudus. Teatakse ka et mõni üksik toidulisand võib ka kasulik olla nt valke , kuid üldjuhul peatakse neid siiski kahjulikuks. Kuid on ka ära märgitud TOIDUAINEID milleks on ketsup , majonees , sinet , pipar jt. · Küsisime , kas vastanud ise on kasutanud mõnda toidulisandit või mitte ? Tuleb välja et naised neid ei kasuta ja teavad neist väga vähe . 2.2. MEHED 90 % Vastanutest on käinud või käivad regulaarset jõusaalis

Kategooriata → Uurimistöö
182 allalaadimist
thumbnail
22
pdf

KÕRGVERERÕHKTÕBE PÕDEVA HAIGE ÕENDUS

Seejärel tehti 24 h monitooruuring, mille tulemusena sai patsient diagnoosiks hüpertooniatõbi. Teadaolevalt pole perekonnas hüpertooniatõve esinenud. Patsient suitsetab 15-20 sigaretti päevas ja on seda teinud 30 aastat. Suitsetamisest loobumine on raske, sest naine armastab samuti suitsetada. Kodus tarvitatavad ravimid: vererõhuravim Noliprel Arginine, 2,5 mg/0,625 mg (1 tbl. 1 kord päevas), kolesterooli alandav ravim Atoris, 30 mg (1 tbl. päevas), D-vitamiini toidulisand. Patsient võtab ravimeid väga ebaregulaarselt. Analüüsid/uuringud: vere analüüs-kolesterool, 24 h monitooruuring. EKG, uriinianalüüs. Patsient on 175 cm/86kg (KMI 28.08). Patsiendile kehakaal muret ei tee, kuigi aasta jooksul on lisandunud 10 lisakilo (enamasti vöökohale, ümbermõõt 105cm). Toitumine: Enamasti sööb 2 korda päevas, lõunal ja õhtul. Hommikul joob kanget musta kohvi, lisaks päeva jooksul veel 3-4 tassi. Lõuna on tihti toitainetevaene (võileivad, nuudlid),

Meditsiin → Õendus
151 allalaadimist
thumbnail
35
ppt

Toidu lisaained

Toidu lisaained R.Vokk Terminid · Toidu lisaaine on aine, mida lisandatakse kavatsuslikult toidule tehnoloogilises protsessis, et muuta toidu sensoorseid omadusi, säilivust ja kvaliteedi püsimist. Tavaliselt üksikuna ei kaubastata. · Toidulisand on tavatoidule lisaks mõeldud toitainete kontsentraadid (looduslikud segud või ainete segud), mida tarbitakse toidule lisaks. Toidu seadusandlus · Väljaandja : Vabariigi Valitsus · Akti või dokumendi liik : määrus · Teksti liik : terviktekst · Redaktsiooni jõustumise kpv. : 01.04.2008 · Redaktsiooni kehtivuse lõpp : Hetkel kehtiv TOIDUS LUBATUD LISAAINETE LOETELU JA PIIRNORMID TOIDUGRUPPIDE KAUPA, LISAAINETE KASUTAMISE

Toit → Sissejuhatus erialasse.toit ja...
69 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Loodustoodete kordamine

toimetele). Ei sobi alla 6- aastastele lastele. Mesilasema toitepiim - Gelee Royale. Kasutamine: viiruste ja bakterite vastu, tõstab söögiisu, parandab ainevahetust. Asendamatu raskete haiguste järgsel nõrkusperioodil. Ei soovitata kasutada õhtuti, kuna võib põhjustada unetust. Mesi ja õietolm-üldtugendavad, toniseerivad ja ainevahetust reguleerivad vahendid. Probiootilised piimhappebakterid- 4. TOIDULISAND RAVIM järelvalvet teostavad Veterinaar- ja toiduamet ravimiamet asutused toote määratlemine Toit, mille kasutamise eesmärk on · Võetakse arvesse kõiki toote ravimiks tavatoitu täiendada ning mis on omadusi. inimesele toitainete või muude · Määratletakse ravimina, või toidulisandiks,

Loodus → Loodus
6 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Vanaadium

Parimad allikad on seened, karbid, musta pipart, petersell, Rotid ja kanad vajavad arenguks vanaadiumi väga till, õlu, vein, teravili ja teraviljatooted ja kunstlikult väikestes kogustes. Selle puuduste tõttu väheneb kasv magustatud jookid. ja vähendab paljunemine . Vanaadium on suhteliselt vastuoluline toidulisand , peamiselt suurendab Vanaadium on olemas mitmetes vormides, sealhulgas insuliini tundlikkust ja jõuharjutuste vastupidavust. vandaadiumsulfaadi ja vanadate kujul. Vandaalsulfaate 6 Vanaadiumiei tohi täiendavalt anda lastele. Kõik vanaadiumi ühendid tuleb pidada mürgisteks..

Keemia → Keemia
20 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Maitsetaimed

taimekasvandustes. Tooreid ürte peab hakkima, et nende maitse paremini esile tuleks. Tooreste ürtide maitse on mahedam kui kuivatatutel. Ürte peaks lisama toiduvalmistamise lõpus. Kasutatavamad ürdid: till, iisop, basiilik, kurgirohi, loorberileht, petersell, koriander, piparmünt, sidrunirohi, sidrunmeliss, oregano ehk pune, majoraan, rosmariin, köömen, salvei, estragon, tüümian, murulauk. [kalev.ee] Maitsetaimed on hõrk ja tervislik toidulisand, nad sisaldavad organismile vajalikke vitamiine. Värskete maitsetaimede lehed annavad toidule võrratu varjundi. Kaunistades kas või kõige lihtsamat toitu ürtidega, muutub see hetkega gurmeeroaks! Maitsetaimi kasutades saab piirata soola ja teravate piprasegude tarbimist, millega liialdamine pole just kõige tervislikum. Maitsetaimed on ühtlasi ka ilutaimed. Kujundades oskuslikult maitsetaimedest omaette aianurgakese, võib seda nautida kui originaalset ja kasulikku iluaeda!

Toit → Kokandus
25 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Toisulisandid, vitamiinid

järgselt. Seoses tänapäeva elutempoga ja arvestades seda, et inimese igapäevane toit ei ole kaugeltki nii täiuslik, kui seda meie keha ja toitumisspetsialistid näha tahaksid, on mõistlik vastavalt oma tervise seisundile valikuliselt lisandeid tarvitada. Enamikku toidulisandite koostisosadest sisaldab ka inimese organism või saame neid mingil hulgal ka igapäevasest toidust, kuid mitte sellises koguses nagu toidulisandist. Teatud terviseprobleemide puhul on toidulisand suuremaks abiks kui sümptomit alla suruv ravim. On juhtunud, et näiteks antidepressandid määrati inimesele, kes hiljem sai abi lihtsast B-kompleksvitamiini kuurist. Kust toidulisandeid osta? Apteegis on üldjuhul elementaarne valik olemas ning tihtipeale soodsam hind kui võrkturunduses pakutavatel toodetel. Samas ei ole apteegis võimalik saada põhjalikku infot ühe või teise toidulisandi mõju ja toime kohta, seda ei võimalda lihtsalt apteekrite töömaht

Meditsiin → Terviseõpetus
26 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun