martsipani-pähklimaius vaja läheb: 100g metspähkleid 250g martsipani 200g tumedat sokolaadi kaunistamiseks: 50g valget sokolaadi või purustatud pähkleid tee nii: hõõru kätte vahel metspähklid martsipani pallikesteks(pane pähklite ümber martsipani). sulata tume sokolaad. kasta martsipani pallid sokolaad sisse. pane küpsetuspaber kandikule ja pane sinna peale pallikesed. pane pallid külmikusse. peale pane purustatud valget sokolaadi või pähkleid(purustatud). valmis. head isu!!!!!!!
Beringi meri on ise üks suur ökosüsteem, Üle 50% USA meretoidust tuleb Beringi merest. Nimelt üks suur probleem on ülekalastamine. Ka Venemaal, Jaapanis, Lõuna-Koreas, Tais, Poolas ja paljudes teistes riikides inimesed tarbivad just Beringi merest pärinevaid kalatooteid. Peale kala, krabide ja muude Beringi mere asukate Beringi mere ümber asetsevad riigid populatsiooni vähenemist mõjutab seda veel globaalne soojenemine. Viimase 10 aasta jooksul on temperatuuri rekordid purustatud ja kohalikud inimesed on teatanud sellistest sündmustest, mida pole seal enne aset leidnud-äikse tormidest ja vihmadest. 1997. ja 1998. aastal toimusid seal vee temperatuuri muutustest tingitud sündmused - suur osa Beringi merest oli kaetud vetikatega (vetikate õitsemine). KASUTATUD KIRJANDUS 1. http://et.wikipedia.org/wiki/Beringi_meri 2. http://www.miksike.ee/docs/lisa/3klass/6sihid/beringi.htm 3. Suur maailma atlas,leheküljed 21,78-79
3. Pesta kirsstomatid. 4. Lõigata kirsstomatid neljaks sektoriks, eraldada varrenupp. 5. Lõigata mozzarella juust kuubikuteks. 6. Eraldada basiilikul jämedad varreosad ja hakkida lehed. 7. Koorida küüslauk ja hakkida brunoise kuubikuteks. 8. Pesta sidrun ja veeretada sidrun lõikelaua peal, et sidrunimahl pigistades paremini välja tuleks. 9. Eraldada mahl tsitruspressi abil. 10. Asetada kõik toorained kaussi ning maitsestada poole sidrunimahla ja küüslaugu, soola ning musta purustatud pipraga. 11. Asetada segu röstitud saiaviiludele. 12. Röstida ahjus 3 minutit 180 °C juures. Salat 13. Segada omavahel toiduõli, extra virgin oliiviõli ja ülejäänud poole sidrunimahl. 14. Maitsestada soola ja musta purustatud pipraga. 15. Hakkida seedermänniseemned. 16. Pesta spinat ja rukola, kuivatada köögipaberiga, eemaldada jämedad varreosad. 17. Asetada spinat ja rukola õli-sidrunimahla segusse ja segada. 18. Üle puistata hakitud seedermänniseemnetega. Serveerimine 1
viljapõllule on sissetallatud teerada Pehme tornaado25-32 m/sek., 55-72 mph Lamamistoolid, väikesed taimed, raske prügi on õhu teel edasi kantud, väiksemad kahjustused kuuridel ja garaazidel. Palju tõsisem katusekivide, katuseplaatide ja korstnakivide paigalt nihkumine. Puidust aiad maha lükatud. Puude ja hekkide väiksemad kahjustused. Mõõdukas tornaado33-41 m/sek, 73-92 mph Rasked mobiilsed majad on ümberpaigutatud, kerged karavanid on ümber puhutud, aiamajakesed on purustatud, garaazikatused on ära kistud, kivikatused ja korstnad on lõhutud. Puudel üldised vigastused, mõned suured oksad on ära väänatud või murtud, väikesed puud on välja juuritud. Tugev tornaado42-51 m/sek., 93-114 mph Mobiilsed majad on ümber lükatud / tugevalt kahjustatud, kerged karavanid on purustatud; garaazid, välisehitised on purustatud; puidust katusekonstruktsioonid on märkimisväärselt paljastatud, mõned suured puud on katki või väljajuuritud. Tugev tornaado52-61 m/sek
3 Vana Tallinn Vana Tallinn on tumepruun pehme rummimaitsega kange liköör. Tema maitset ilmestavad mitmed looduslikud lisandid, sealhulgas tsitrusõlid, kaneel, vanilje ja rumm, mis annavad liköörile iseloomuliku, veidi eksootilise ja sametise maitse. Vana Tallinna on soovitatav juua puhtalt, ilma lisanditeta, kohvi kõrvale. Ka ilma kuuma joogita soovitame juua puhtalt, lisades vaid purustatud jääd. On ka suurepärane kokteililisand. Kangus 40% vol. Kokteilid VANILLA TALLINN Vana Tallinn 2 cl Viru Valge Vanilla 2 cl Õunamahl 8 cl Valmistamine: vala koostisosad pika joogi klaasi jääkuubikutele, sega lusikaga ja kaunista. Naudi kui iseseisvat segujooki. Klaas: pika joogi klaas Kaunistus: õunalõik. KÜLMAD HUULED Vana Tallinn 2 cl Valge rumm 2 cl Jõhvikamahl 8 cl Valmistamine: vala koostisosad sheikerisse või mikserisse
Teraviljasaadused 1. põhiline inimtoit, tähsal kohal meie toiduvalikus 2. toorest teraviljast valmistatud tuntum toode on hommikueinehelbed 3. purustatud ja jahvatatud teraviljast valmistatkse jahu, manna, tangud, kruubid, helbed, pastad 4. teraviljadest kääritatakse jooke õlu, viin, viski, sake Teravilja ehitus Väline kest katab tera. Rohkesti kiudaineid, mida organism ei suuda hüdrolüüsida. Jahvatamisel eraldatatakse täielikult või osaliselt Endosperm jahuline tuum tera suurim osa, mis koosneb peamiselt tärklisest Aleuroonkiht-koosneb mitmest kiulisest kihist, mis sisaldavad palju vitamiine ja min.aineid
Õhtu- grillvorstid/ saslõkk- 130g Grillitud köögiviljad- 70g Mahl/ vein- 200g 5 1.2 PIKK MENÜÜ 1.päev Hommik- neljavilja puder- 200g (neljavilja helbed, piim, sool, suhkur) Või/moos (maasika)- 30g Puuvili (banaan)- 50g Kohv/ tee- 200g (kohvi/ tee puru, vesi) Lõuna- kapsasupp - 150g (kapsas, sibul, porrulauk, porgand, seller, paprika, purustatud tomatid, puljong, petersell) Ahjus küpsetatud kanafilee keedetud riisi ja karri kastmega- 130g/100g/70g ( kanafilee, maitseained/ riis, maitseained/ karri, nisujahu, sibul, küüslauk, aedviljapuljong, ingver,) ananassi-kohupiimakook- 100g (suhkur, nisujahu, soola, küpsetuspulbrit, või, kohvikoor, kohupiim, muna, kaerahelbed, vanilje ) piim/ keefir- 200g leib/ sai- 30g
kaste kg - € 0 lahja majonees kg 0.020 0.020 0.040 0.040 1.73 € 0.03 € 0 hapukoor kg 0.020 0.020 0.040 0.040 1.28 € 0.02 € sool 0.000 0.000 - € purustatud must pipar 0.000 0.000 - € 0.000 0.000 - € 0.000 0.000 - € 0.000 0.000 - €
FRIKADELLI- PASTASUPP 7.KLASS 1 väike sibul 1 küüslauguküüs 1 porgand 200 g frikadelle 1 spl õli 2 kanapuljongikuubikut ½ purki purustatud tomateid 1 dl pastat (nt liblikaid) Soola, suhkurt, basiilikut Paprikapulbrit, pipart, maitserohelist 3 kl vett * puhasta ja riivi porgand jämeda riiviga, haki sibul ja küüslauk ning kuumuta neid potis õli sees. * lisa vesi, puljongikuubikud ja purustatud tomatid, lase keema, pane juurde pasta * lisa maitseained, hauta madalal kuumusel kuni toiduained on pehmed,lisa frikadellid * keeda sebi, kuni frikadellid tõusevad pinnale, tõsta pott tulelt ja lisa maitseroheline SAIAVORM pool tahket saia 50 g võid 1 kl moosi, külmutatud marju 1 dl suhkurt 1 tl vaniljesuhkurt 3 muna 11/2 kl piima * Määri ahjuvorm võiga * Lõika saiad kuubikuteks, pane saiatükid ja moos kihiti vormi
Madagaskari toidud põhinevad peamiselt suurest portsjonist riisist, palju kastmeid, liha, taimetoidud ja suurel määral vürtsikatest lisanditest. Rahvusroad on siis... Ro Ravitoto Ramazava Vary amid' anana Veise ja sealiha, marineeritud äädikas, vesi ja õli, seejärel küpsetatud lehed, sibul, hapukurk ja muud köögiviljad ja maitsestatakse paprikaga. Veise ja sealiha lõigatud väikesteks tükkideks, 1 2 hakitud sibulat, purustatud küüslauk, sool, pipar, kuivatatud manioki lehed ja kookose piim. Veisevõi kanaliha lõigatud väikesteks tükkideks, 12 hakitud sibulat, purustatud küüslauk, 12 hakitud tomatit, sool, must pipar ja Brasiilia salatkress, pestud ja nõrutatud. Koosneb siis riisist ja köögiviljadest, pruunistatud kondita sealihast, ühest tomatist, sinepi taimedest, spinatist ja üks kimp ürte. Kasutatud materjal: http://x patchef.blogspot.com/ , http://www.iexplore
Jahud Veski Mati Pitsajahu Koostis: nisujahu,durum nisujahu,emulgaator E427,sool,suhkur. Tootja:Balti Veski AS Tootjamaa:Eesti Veski Mati Tatrajahu Koostis: pole märgitud Tootja: Balti Veski AS Tootjamaa: Eesti Mitmeteravilja jahusegu Koostis: nisujahu,päevalilleseemned,purustatud maisiterad,linaseemned,purustatud kaeraterad,odralinnasejahu,hirss,suhkur,emulgaator E472,sool Tootja: Balti Veski AS Tootjamaa: Eesti Veski Mati rukkijahu Koostis: täisterajahu,valmistatud rukkist. Tootja: Balti Veski AS Tootjamaa: Eesti Veski Mati odrajahu Koostis: koostis pole märgitud Tootja: Balti Veski AS Tootjamaa: Eesti Kalew nisujahu Koostis: kõrge kvaliteediga nisujahu Tootja: AS Tartu Mill Tootjamaa: Eesti Kalew Eesti nisujahu Koostis: nisujahu tüüp 405 Tootja: AS Tartu Mill Tootjamaa: Eesti Kalew Eesti rukkijahu Koostis: pole kirjas Tootja: AS Tartu Mill Tootjamaa: Eesti Pere Kamajahu Koostis...
loomadest on madagaskaril kodunenud. Üks tuntum madagaskaril kodunenud loomaliikidest on leemurid ... Flying Fox( Lendav Rebane), Fossa ja Comet moth( Komeet koi). Madagaskari toidud põhinevad peamiselt suurest portsjonist riisist, palju kastmeid, liha, taimetoidud ja suurel määral vürtsikatest lisanditest. Rahvusroad on siis... Ro Ravitoto Ramazava Vary amid' anana Veise ja sealiha lõigatud väikesteks tükkideks, 1 2 hakitud sibulat, purustatud küüslauk, sool, pipar, kuivatatud manioki lehed ja kookose piim. Veisevõi kanaliha lõigatud väikesteks tükkideks, 12 hakitud sibulat, purustatud küüslauk, 12 hakitud tomatit, sool, must pipar ja Brasiilia salatkress, pestud ja nõrutatud. Kasutatud materjal: http://x patchef.blogspot.com/ , http://www.iexplore.com/dmap/Ma dagascar/Dining , http://www.africa.upenn.edu/Cook book/Madagascar.html#VARY %20AMIN%20ANANA , http://en.wikipedia.org/wiki/Cuisin
900 ml vett + 1 tl soola või puljongit 1 väike punane sibul 2 tl sidrunimahla 600 g külmutatud rohelisi herneid 500 g maapirne (võid kasutada ka mustjuurt) 1 purgitäis ehk 400 g purustatud või hakitud 1 väiksem pikk kurk Salatiks: soovi korral 2 punti või peotäit spinatit 5 dl kanapuljongit (mustrõika puhul kasuta konservtomateid 250 g kirsstomateid 400 g krevette soolvees või tükeldatud makrat 2,5 dl kookospiima kohvikoort)
Keeda nõrgal tulel. Supiliha juurde serveeri porgandi-toorsalat. Kört (Eesti) Valmistusained 2,5 l Piima 100 g Odrajahu 1 spl Võid Soola (suhkurt) valmistusviis Keevasse piima vala sõelutud odrajahu peene joana, sega. Maitsesta või ja soola või suhkruga. Serveeri õhtu-ja hommikusöögiks. Seljanka(Venemaa) Valmistusained 2 tk Suuremat sibulat 2 sl Õli 200 g Looma-või sealiha 150 g Suitsuvorst 100 g Kanaliha 1 l Vesi 2 tk Lihapuljongikuubik 1 purk Purustatud toamateid 1,5 sl Nisujahu 8 tk Must oliiv 3 tk Hapu või marineeritud kurk 1 dl Kurgimarinaad 1 leht Loorber 5 tera Must pipar veidi Aedtilli 0,5 tl Tüümiani 3 küünt Küüslauku Sool 0,5 tl Paprika Valmistusviis Haki sibulad ja kuumuta paksupõhjalises potis õlis. Lisa tükeldatud lihad ja vorst. Kuumuta 10 min segades, siis lisa keev vesi, puljongikuubikud, loorberileht ja pipraterad. Hauta kaane all 15-20 min. Sega purustatud tomatid
Kui jahu ja või on segunenud, kalla korraga juurde kogu külm vedelik ja sega kaste ühtlaseks. Kui lisatav vedelik on soe, lisa see vähehaaval ja peene nirena, kastet kogu aeg põhjast segades. Maitsesta soovikohaselt ning keeda madalal kuumusel ja vahetevahel labidakesega mööda põhja segades vähemalt 10 minutit. Tume põhikaste Vaja läheb: § 25 g võid § 25 g nisujahu § 1 sl tükeldatud maitseköögivilja § 50 g hakitud seeni § 1 kg purustatud tomateid § 2,25 pruuni puljongit Valmistamine: Võist ning jahust valmistatakse pruun segu, lisatakse maitseköögiviljad, hakitud seened ja purustatud tomatid, segatakse juurde pruun puljong ja keedetakse tasasel tulel 3 4 tundi, aegajalt segades. Valmis kaste kurnatakse jahtunult.
Pehmest nisust jahvatatud manna on , valge värvusega ja terad läbipaistmatud. 2) nisukruubid terve nisutera, kest on eemaldatud 3) nisuhelbed valmistatakse lihvitud nisuteradest, mida keedetakse suhkrusiirupis, kuhu on lisatud sool, Seejärel kuivatatakse, pressitakse valtside vahel laiaks ja praetakse Hirsist toodetavad tangained: 1)Hirsitangud toodetakse kooritud ja lihvitud tange, nende kõrvalsaaduseks saadakse purustatud hirsitang. 2) kooritud hirsitang hirsiterad on läikiva , sileda pinnaga, mitmes toonis kollaka värvusega 3) lihvitud hirsitang - on läiketa, jahused kollaka värvusega, nõrgalt kibeda maitsega 4) purustatud hirsitang saadakse kooritud või lihvitud hirsitangude töötlemisel purunenud teradest. Odrast toodetavad tandained: 1) odrakruup on odra lihvitud, terved ja purustatud tuumad. Tervetel kruupidel või nende
1cl laimivõi sidrunimahla 1cl apelsinimahla cocacola Kaunistamiseks: ananassikuubikud, apelsiniviilud, Kaunistamine sidruniviil marju Valage rumm ja mahl jääkuubikutele grokiklasi. Täidke Valage koostisosad ühte suurde joogipokaali. Segage klaas cocacolaga. Kaunitage sidruniviiluga. hoolikalt. Täidke klaas väikesteks tükkideks purustatud jääga. Kaunitage!! Cuban Manhattan Mallorca 3cl heledat rummi 3cl magusat vermutit 2cl heledat rummi 2 tilka Angostura Bitterit 1cl Drambuied 1cl Creme de Bananesi Segage jääga ja kurnake. Serveeriga kokteiliklaasi. 1cl kuiva vermutit
- rukis - hirss - oder - mais - kaer - kaunviljad Nisu kasutamine: · jahu · nisuhelbed · manna · pasta- ja makaronitooted (makaronitooted pehmest nisujahust, pastat aga kõvast nisujahust) · pagaritooted Rukis: · jahud · helbed · (idandid) · Pagaritooted · Leivatooted Oder: · Jahu · Ordalinnased õlu · Küpsetised karask, käkid, · Kruubid, tangud (tangud on purustatud kruubid) Kaer: · Jahu · Helbed · Tangud · Küpsetised · Küpsised Tatar: · Tangud · Helbed · Jahud Hirss: · Tangud · Helbed · Jahu Mais: · Tangud · Helbed · Manna · Jahu · Tärklis · Popcorn töödeldud maisitera Aedhernes, suhkruhernes, läätsed, kikerherned Oad: · Aeduba ehk türgiuba · Põlduba Jahud · Koostis ja jahu klass sõltub jahuliigist ja jahvatusastmest
100 g mandleid (röstitud) juurde veel 1 dl kanapuljongit ja püreeri. 50 g metsapähkleid (röstitud) Kuumuta suures potis 2 sl õli. Lisa tsilli 50 g seesamiseemneid sibulasegu ning kuumuta keskmisel kuumusel ja kogu aeg segades 10 50 g rosinaid minutit. Sega oma vahel hakitud pähklid 50 g aprikoose (kuivatatud) ja puuviljad ning purustatud tomatid ja 1 purk (400g) purustatud tomatid püreeri. 2 tk kaneelikoort Vala koos kaneelikoore ja sokolaadiga potti ning hauta 10 minutit keskmisel 50 g tumedat sokolaadi 70 %st kuumusel. Lisa 1 l kanapuljongit ja hauta aegajalt segades veel 30 minutit. Lõika fileed väikesteks tükkideks ja maitsesta
Need on lineaalsed, kuni 3,5 cm pikkused ja 0,4 cm laiused. Värsked lehed on hallikasrohelised, alumine pind valge viltjas. Ka kuivatatud lehed on hallikasrohelised. o Rohkesti kasutatakse Kreekas, Itaalias, Saksamaal,Skandinaaviamaades ja USA-s. Retseptid Tomatikaste tüümianiga: Tomatikastet tüümianiga serveeri soojalt koos lihaga. 2 portsjonit Kogus Koostis- ja maitseained 0.5 tk hakitud sibul 0.5 sl või 1 dl purustatud tomatid 0.25 tl Tüümian 0.5 tl sool 0.13 tl suhkur 1 tl kartulijahu või kastmepaksendaja Sulata pannil või ja pruunista selles sibul. Lisa purustatud tomat, maitsesta tüümiani, soola ja suhkruga. Keeda madalal kuumusel 2-3 minutit ning paksenda kastmepaksendajaga. Serveeri soojalt koos lihaga. Lihapallid ürtide ja tomatiga Kreemises kastmes lihapallid maitsevad hästi ka järgmisel päeval ülessoojendatult. Ürte võid nii pallidesse kui kastmesse lisada ohtralt.
inimestele ja siinkohal kindlat sihtgruppi välja tuua ei ole ilmselt võimalik. ,,Kalevi" sokolaadi üks kõige olulisem eelis on see, et toode on Eestimaine ning valmistatud säilitusaineteta. Miinuseks aga võiks tuua väga halvasti loetava info säilimistähtaja kohta. Samas saame ,,Fazeri" sokolaadile just pluss poolele märkida ülimalt hästi loetava info säilimistähtaja kohta ja teiseks kindlasti meeldib pähklisõpradele ,,Fazeri" purustatud 1 pähklitäidisega piimasokolaadis olev suur pähklite protsent. Nõrgaks küljeks on kahjuks võrreldes konkurentidega liiga kõrge jaemüügihind ning mitte eriti loodust säästev ja raskesti avatav pakend. ,,Karuna" sokolaadi kasuks räägib ilmselgelt soodsaim hind ja väga hea pakend, mis on tugev, talub hästi transporti ja sokolaad ei purune eriti lihtsalt, lisaks on
suudaks ligilhedaseltki konkureerida Tartu Jaani kirikuga. Just sellega letab Tartu kirik oma lokaalse thenduse ning on vaieldamatult arvestatav kogu htumaa gootika mastaapides. Muide, juba 1558. aastal Klnis ilmunud Tilemann Bredcnbachi raamat nimetab, kirjeldades reformatsioonisndmusi Tartus, lima kunstiosavuse ja suurte kuludega ehitatud Ristija Johannese kirikul, kus muude kaunistuste hulgas olid lunastaja ja kaheteistkmne apostli kujud. Ehkki kirikut on korduvalt purustatud ja rekonstrueeritud, on tema keskaegne ldkuju silinud. Tugeva lnetorniga kolmelvilisele basilikaalsele pikihoonele liitub piklik polgonaalse lpmikuga koor, mille phjakljel paikneb krkamber. Pikihoone lunakljel oli nn Lbeki kabel - meenutus ajast, mil Tartu hansalinnana vahendas ennekike Lbeki ja Venemaa kaubandust. Kronoloogia XIII saj lpp XIV saj Tartu Jaani kiriku ehitamine koos Lbeki kabeliga. 1327 Jaani kirikule mrati esimene preester. 1704 Tartu pommitamine Phjasjas.
tõttu kokku põrkasid. Orult tulnud rong sõidutati Tallinna remonti, kus see 6. detsembril uuest rinde poole sai sõita. Teine rongipool saadeti Tallinna, mille baasil tehti Laiarööpmeline soomusrong nr. 2. 13. detsembril taanduti Rakvere ja Kunda lähedale. 24. detsembril jäeti ka Tapa maha. 4. jaanuaril 1919 sõideti uuesti rindele. Sõideti aelglaselt, sest kardeti, et raudtee võib punaste poolt olla purustatud. Kehrast 5 kilomeetri kaugusel kohtuti Tartu polguga, mis äkkpealetungiga löödi laiali. Seda peetakse meie soomusrongide esimeseks edukaks lahinguks. See oli avalöök järgmistele rünnakutele. 6. jaanuaril võeti tagasi Jäneda, 7. jaanuaril Lehtse. 8. jaanuaril taheti minna Tapat tagasi võitma, kuid Soodla jõe sild oli purustatud, mis vajas remonti. 9. jaanuaril saadi liikuma, kuid vahe peal tuli jälle raudteed parandada. Kell 7
Võib sisaldada ka Second level suhkrumaisi, maapähklivõid, Third level ananassi, banaani, apelsine, Fourth level kakaod, sokolaadi (enamasti Fifth level must), kohvi, tequilat, colat, mett, kaneeli, pimenti, safrani, siirupit, äädikat, veini (enamasti punane), õlut, viskit (Bourbon). Põhiretsept: 500 g hakkliha 1 tk Sibul 1 tk roheline paprika 1 purk purustatud tomatid 1 küüs küüslauk 25 g sokolaad (Bitter) 2 sl taco maitseainesegu 0.5 tl Cayenne'i pipar 1 tl sool 0.5 tl must pipar 1 purk valged oad tomatikastmes Valmistamise õpetus: · Kuumuta pann ja prae s e lle l hakkliha. · Kui hakkliha o n pruunis tunud, lis a hakitud s ibul. · Prae mõ ni minut ja lis a hakitud paprika, to matid ning hakitud küüs laug uküüs . ·
infektsioonist vabastada) 3. Hoidke küüned lühikesed ja kuivad 4. Kandke märgade tööde tegemise ajal kindaid 5. Puhastage küünealuseid ja küünte ümbrust destilleerimata nõiapuupähkli ekstraktiga 6. Määrige kahjustunud ala küünenärijale mõeldud aaloesalviga. Punase elupuu ja glütseriini tinktuur: Ehk punane seeder. Selle lehtedel on tugev seenevastane, antibakteriaalne ja immuunsust tugevdav võime. 1 osa punase seedri lehti, purustatud 2 osa glütseriinisegu (50% glütseriini, 40% vett, 10% etüülalkoholi või viina) 1. Pange purustatud elupuu lehed purki ja katke sobiva osa glütseriini, vee ja alkoholi seguga. 2. Sulgege purk ja hoidke 2 nädalat jahedas kohas. Võimalusel keerake purk iga päev ringi. 7 3. Kurnake 2 nädala pärast 2 korda läbi marli, pigistades vedelikku lehtedest välja. 4
· Maailmas müüakse igal aastal 2,5 miljonit kasti Malibu rummi! · Kangus 21%. 9 4. KOKTEILID 4.1 Mojito Rum 4cl fariinisuhkur 2tl suhkrusiirup 1cl 10 värsket piparmündilehte ½ laimi soodavesi purustatud jää Valmistamine: Aseta pikajoogiklaasi laimiviilud, piparmündilehed ja fariinisuhkur ning pisut purustatud jääd. Purusta mudleriga laimiviilud ja piparmünt. Seejärel täida klaas purustatud jääga ning vala sinna suhkrusiirup ja Rum. Sega lusikaga segamini, täida klaas soodaveega. Kaunistamine: Serveeri kahe joogikõrrega. 4.2 Cuba Libre Rum 4cl ½ laimi mahl cola jää Valmistamine: Vala koostisosad pikajoogiklaasi jääkuubikutele, sega lusikaga ja kaunista laimi sektoriga. 10 4.3 Florida Skies
..............................................3 Porru-köögivilja püreesupp............................................................................................................4-5 Karriräimed........................................................................................................................................6 2 Maroko lambahautis Koostis: 500 g lamba kaelaliha õli küüslauk 2 tl paprikapulbrit 2 suurt paprikat 2 purki purustatud tomateid 1 sl hakitud peterselli sool pipar suhkur Valmistamine : Toiduained: -Lamba kaelaliha on liha mis on saadud lamba kaelalt. Lamba liha on väga toitaine rikkas jamaitsev. See ei sisalda endas nii palju rasva nagu sealiha. -Õli on rasv aine milles praetakse toite . - Küüslauk sisaldab süsivesikuid, C-vitamiini, eeterlike õlisid ja fütontsiide. -Paprikaid on väga erinevaid värve. See on köögivili , mis sisaldab endas palju c-vitamiini .
Pruun põhikaste ehk sauce espagnole oli Prantsuse kõrgema kokakunsti kastmete alustala. Keedeti kaks kolm päeva rammusast pruunist puljongist ning paksendati pruuni rpux seguga. Pruuni põhikastme valmistamiseks kasutatakse erinevaid pruune puljongeid ja pruuni puljongi kontsentraate. Pruunide kastmete tihendamiseks kasutatakse brun roux. Pruun põhikaste, väljatulek 1 liiter/kg: 25 g võid, 25 g nisujahu (roux 50) 20 g tükeldatud maitseköögivilja, 50 g hakitud seeni, 1 kg purustatud tomateid, 2,25 liitrit pruuni puljongit. Võist ning jahust valmistatakse pruun segu, lisatakse maitseköögiviljad, hakitud seened ja purustatud tomatid, segatakse juurde pruun puljong ja keedetakse tasasel tulel 3-4 tundi aeg ajalt segades ning vahtu riisudes, valmis kaste kurnatakse. Kaste maitsestatakse vastavalt sellele, millise peatooraine juurde seda serveeritakse. Traditsioonoliselt on pruunid kastmed pisut hapukad. Sobivad tumedatele lihadele lisandiks.
need röstitakse ja hõõrutakse tugevalt üle küüslauguküünega. Polenta Itaalia Maisijahust puder Frijole Mehhiko Oad,harilikult väikesed mustad oad,mis on keedetud ning searasvaga koos purustatud. Tortilla Mehhiko Lame,pannkoogi sarnane leib, jahvatatud maisijahust. Chorizo Mehhiko Värske vorst sealihast ja maitseainetest Salsa Mehhiko Tomati baasil vürtsikas kaste. Tacod Mehhiko Maisist või nisust tehtud tortilla,mis on täidisega täidetud.
kõik ained on maitsestamata pehmed. Püreesta jogurt, seguriga peeneks, lisa kõrvale maitseained ja koor täistera ning kuumuta veel kukkel kord keemiseni. Innovaatilin Talvesupp Purustatud Kalla konservitud Serveerida e tomatid, aedvilja purustatud tomatid eelsoojendatu eestipärane puljong, kooritud potti, lisa puljong d pearoa supp ja viilutatud ning kuumuta supiltaldrikul, sügis- porgandid, keemiseni. Alanda mis on talvisesse konservoad-ja kuumust, lisa asetatud
5 g mädarõika lehti Filterpaber 96% piiritus 10 ml Katseklaasid Kraani vesi 2-3 tilka Kolb Pipett Bensiin 3 ml NaOH 0,5g Töökäik Kaaluda 5 grammi mädarõika lehti ja uhmerdada neid senikaua, kuni need on ühtlaseks massiks. Mõõta 10ml 96%-list piiritust ja lisada see purustatud massile. Jätkata uhmerdamist, kuni taimerakud on purunenud ja alkohol intensiivselt roheliseks värvunud. (vt joonis 1). Saadud klorofüllilahus valada klaaspulga abil läbi filtri keeduklaasi. Purustatud massile lisada uuesti 10ml 96%-list piiritust ja uhmerdada jälle senikaua, kuni alkohol on intensiivselt roheliseks muutunud. Klorofüllilahus valada uuesti klaaspulga abil läbi filtri keeduklaasi. Ükski tilk ei tohi kaduma minna! (vt joonis 2)
levinud köögiviljakultuur eri maades, kus on pehme jahe ja niiske kliima. Vitamiinide sisaldus Toiteväärtus: Kiudainerikas, sisaldab K- ja C-vitamiini Ta sisaldab karotiini, vitamiine B1,B2,B6,C,PP,P,E,K, Retseptid Fetasalat 200 g Grüne Fee Lollo Rosso salatit 1 karp kirsstomateid või 4 väiksemat tomatit 0,5 tk Grüne Fee kurki 1 dl musti kivideta oliive 1 purk õlis säilitatud fetajuustu 1 pisike sibul KASTE: 1 sl õunaäädikat või 1,5 sl sidrunimahla näputäis purustatud musta pipart 3 sl fetajuustu säilitusõli 1 noaga peenestatud küüslauguküüs Rebi kätega salat tükkideks ja puista vaagnale. Lõika kurk juustuhöövliga õhukesteks laastudeks ja keera need rullideks. Lõika kirsstomatid pooleks, suuremad tomatid sektoriteks. Nõruta juust õlist kuivaks, säilita õli. Poolita sibul pikuti ja lõika õhukesteks poolrõngasteks. Sea kõik toiduained kenasti salatilehtede peale. Klopi kastmeained läbi ja
Pärnu maakonnas oli veetase kõrge Häädemeeste ning Tahkuranna valla mereäärsetel aladel, Munalaiu ja Liu piirkonnas. Kihnu elanikud kogunesid saare kõrgemasse ossa, sest loode- ja põhjaosa olid vee all. Kolm päeva pärast tormi kulminatsiooni, kui kohalikud omavalitsused olid jõudnud esialgsed tormikahjud kokku lugeda, võis aimu saada katastroofi ulatusest. Näiteks Suigu külalistemaja kaotas kolmandiku katusest. Halinga söökla katus osaliselt purustatud. Häädemeeste hooldekodul enamik katusest läinud, samuti tugevad kahjustused perearstikeskuse, lasteaia ja valla arvutiklassi katusel, pumbajaam rivist väljas, kilomeetrite kaupa teid läbimatud. Kaisma katlamaja elektrimootorid üle ujutatud. Kihnus hävis sadam ja üle 1000 tihumeetri metsa. Kilingi-Nõmme haigla katus purustatud, tänavatel maha langenud laternapostid, gümnaasiumi ümber vedelemas purustatud akende killud
· Tõhus ravitoiduaine optimaalse toitainete koguse poolest RUKIS · Rukkitang · Rukkihelbed · Rukkijahu Rukkipüül tüüp 815- eraldatud kestad ja idu (3%), peeneteraline, hallikas Rukkikroov tüüp 1370- osaliselt eraldatud kestad ja idu (15%), ebaühtlane, helehall Rukkiliht tüüp 1740- osaliselt eraldatud kestad ja idu (15%), jämedam, hallikas Rukki täistera tüüp 1800- koorimata teradest ,kliide rikas, jäme jahu, hall TATAR · Tatraterad- kroovitud tangud ja purustatud tangud · Tatrahelbed · Tatrajahu Oluline taimetoitlaste menüüs, sest sisaldab sarnaseid toiduaineid munaga võrreldes. HIRSS · Hirsitangud · Hirsihelbed · Hirsijahu MAIS · Purustatud tangud · Lihvitud tangud · Maisimanna · Maisijahu- tuntuim leivajahu maailmas · Maisihelbed · Tärklis, siirup, piiritus KAMA Kama on keedetud, kuivatatud ja jahvatatud segaviljast jäme jahu. Hernejahu,rukis,oder,nisu
purustamiseks -50C juures D. Energia, mis kulub materjali purustamiseks -20C juures Score: 7/7 4. Kas külmhapruslävi on jääv suurus? Student Response Feedback A. Jah B. Ei, see sõltub näiteks pingekontsentraatoritest, mõõtmetest jne. Score: 7/7 5. Mida tähistab T50? Student Response Feedback A. Energiat, mis kulutati -50 C juures detaili purustamiseks B. Temperatuuri, mil purustatud katsekeha murdepinnast 50 % on kiuline, sitkelt purunenud C. Energiat, mil purustatud katsekeha pinnast 50 % on kiuline, sitkelt purunenud Student Response Feedback D. Temperatuur, mil purustustöö on 50 J Score: 7/7 6. Miks osadel konstruktsioonielementidel on vaja võtta aluseks temperatuur T90? Student Response Feedback A. Vähem vastutusrikastel detailidel,
Soola, musta pipart,punet baklazaaniviiludele ja keera rulli. Peterselli, tüümiani. 4. Aseta rullid ahjuvormi ning kuumuta ahjus üle, kuni Kaste juust sulab. purustatud tomat 100ml 100ml 5. Kastmeks Puhasta ja haki küüslauk ja sibul ning Küüslauk 5g 4g kuumuta neid õlis. mugulsibul 24g 20g õli 10ml 10ml 6. Lisa purustatud tomat ning keeda mõnda aega. Maitsesta kaste basiiliku ja tüümianiga. Soovi korral parmesani juust 20g 20g võid lisada tabascot. basiilik, tüümian, pune 7. Enne serveerimist puista rullidele hakitud maitserohelist ja raputa üle parmesani juustuga. 7. PORGANDIPARFEE Bruto Valmistusviis:
Vaimuelu varauusajal: Rootsi ja Vene aja sarnasused ja erinevused Vaimuelu Eestis Rootsi ja Vene ajal on piisavalt erinev. Suured muutused toimusid pärast Põhjasõda. Paljud kirikuhooned olid rüüstatud või sõjas hävinud. Luteri kiriku ülesehitamine algas Rootsi võimu kindlamal juurdumisel Eestis. Suured muutusid toimusid ka pärast Liivi sõda-kirikuhooned olid purustatud või rüüstatud ning enamik kogudusi jäid ilma õpetajata. 16. sajandi teine pool ja 17. sajandi algus on Euroopa ajaloos tuntud kui usupingete ajajärk. Rootsis sai riigikirikuks luteri kirik. Rootsi sõjaline jõud päästis protestandid lüüasaamisest Kolmekümneaastases sõjas (1618-1648). Koos Poola võimu kehtestamisega taastati Liivimaal katoliku kiriku organisatsioon. Olulist osa rekatoliseerimises etendasid jesuiidid, kelle toomist
sulatab üles ka mandrilise maakoore kivimeid. Võlvkerke laes tekitavad venituspinged ideaaljuhul kolmeharulise rebendi - kontinentaalse rifi, mille rebendiorge laiendavad veel maapinna erosiooni- ja nõlvade langatusprotsessid. Rebendeid mööda tõusevad üles ka kuuma täpiga seotud magmad. Nii tekibki pangasmäestiku reljeefiga ja vukaanidega kontinentaalne rift. Vulkaan kujutab endast maakoorde tekkinud lõõri, lõhet või nende süsteemi, mida mööda magma, purustatud kivimite ja gaaside massid paiskuvad maapinnale. Oma seisundilt võivad vulkaanid olla kas kustunud - inimajaloovältel mitte pursanud, suikkuvad - ajutise purskerahu seisundis olevad või aktiivsed -pidevalt või mõne(kümne) aastase vahega tegutsevad. Vulkaani kuju, ehitus ja purskeprotsessi iseloom on tihedalt seotud teda toitva magma omadustega. Kilpvulkaanid tekivad räni- ning gaasidevaesest basaltsest magmast. See valgub pikade laavavooludena laiali ja ''ehitab'' lameda vulkaanikoonuse
Konkreetne seguretsept peab vastama AL ST nr.1 nõuetele. Tellija ja töövõtja vahelisel kokkuleppel võidakse kasutada AL ST nr.1 ettenähtust erinevaid segusid. Seguretsept tuleb töövõtjal tellijaga kooskõlastada. 3. Milliseid kivimaterjale kasutatakse asfaltbetoonsegude valmistamisel? Peentäitematerjali terasuurus on vahemikus 0-2 mm (liiv, sõelmed). Jämetäitematerjali terasuurus on vahemikus 2- 32 mm (killustik, purustatud kruus). Filler võib olla mineraalne pulber (selleks on filtritolm) ja filler (spetsiaalselt töödeldud kivim). Fraktsioneerimata täitematerjal on jäme- ja peentäitematerjalide segu, mis võib olla toodetud jäme- ja peenfraktsioonideks sorteerimata või jäme- ja peentäitematerjali segamise teel (ridakillustik, terasurus 8 mm ning sõelmed, terasuurus < 4 mm). Üldnõuded: · kivimaterjali laoplats peab olema piisava pindalaga;
KARL STIEG-ERLAND LARSSON (15. August 1954 - 9. November 2004) Elulugu Sündis Rootsis Hakkas koos elama vanavanematega Vanemate kingituse näol arenes huvi kirjutamise vastu 16 kuud sõjaväge Fotograafia ja poliitika Nimevahetus Neeruhaigus Ajakirja toimetaja Surm Millenniumi triloogia Eesti keelde tõlgitud teosed "Lohetätoveeringuga tüdruk" (triloogia 1. osa) "Tüdruk, kes mängis tulega" (triloogia 2. osa) "Purustatud õhuloss" (triloogia 3. osa) "LOHETÄTOVEERINGUGA TÜDRUK" Lisbeth Salander Probleemne nooruk Kahekümnendates eluaastates Maailmatasemel arvutihäkker Uurib koos Mikaeliga Vangeri perekonna tagamaid Miikael Blomkvist Majandusajakirja "Millennium" üks omanikke Riigi juhitavaim ajakirjanik Naistemees Asub uurima Vangeri pere tagamaid Teose sisu Blomkvisti valearvestus Taustauuring mitmeid aastaid tagasi Salanderi advokaat Vangeri tütre kadumise lahendam...
Rootsi jõuluroad Liis Vaupere ·Safranisaiad ehk "lussekatterid" ·Luutsinapäev 13.detsembril Siirupikommid- knäckid ·Kuni 16-17 sajand kutsuti seda jooki "Hippocras'iks". ·Alates 18. sajandist hakati Rootsis kutsuma "Glögiks". ·Punane vein,nelk, purustatud kardemoniseemned, kaneelikoor, ingver ja pomerantsikoor. ·Kooritud mandlid ja rosinad Janssoni kiusatus Aladdini shokolaad ·"Köttbullar" ·Rootsi lihapallid koorekastme, kartulipudru, hapukurgi ja pohlamoosiga. ·Libekala "lutfisk" ·grön kål roheline kapsas ·dopp i grytan ("patta kastma") ·Vörtbröd- tumedat siirupit, vürtse ja rosinaid sisaldav virdeleib/vürtsleib. 9 korda tuleb kommete kohaselt süüa: 1. käik heeringas ja sellele järgnevad kalatoidud 3. käik külmad lihatoidud 4. käik jõulusink leivaga 5. käik lihapallid, vorstid, kartulid, Janssoni kiusatus jne.. 6. käik libekala 7. käik juust 8. käik kaneeliga maitsestatud riisipuder 9. käik koogid, kommid...
SOKOLAADI KÜPSISED(a`12). · 100g võid · 1 dl suhkrut · 1 muna · 1dl kiirkaerahelbeid · 2 dl jahu · 1 tl vaniljesuhkrut · 1 tl küpsetuspulbrit · 100 g sokolaadi Vahusta miksriga toasoe või ja suhkur. Vahusta juurde 1 muna. Sega omavahel kokku kuivained: kiirkaerahelbed; küpsetuspulber; jahu; vaniljesuhkur; pisikesteks tükkideks purustatud sokolaad. Sega kõik omavahel kokku. Tee lusikaga väikesed pätsikesed ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. 200 kraadises ahjus küpseta umbes 20 min (ilusad kuldpruunid). KOOKOSKÜPSISED 2 muna 1 dl suhkrut 200 g kookoshelbeid 2sl jahu 0,5 tl jahvatatud kardemoni · Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks. · Lisa jahu ning sega ühtlaseks. · Lisa kookoshelbed ja kardemon ning sega ühtlaseks taignaks.
ROOMA KANA Kogus Koostis- ja maitseained 4 tk Kanafilee 0.5 dl Õli 2 tk Paprika (punane ja kollane) 100 g Prosciutto või toorsuitsu seaseljafileed 2 küünt Küüslauk 400 g Purustatud tomatid 1 dl Valge vein (kuiv) 1 tl Tüümian (kuivatatud) 1 tl Harilik pune (kuivatatud) 1 dl Kanapuljong 2 spl Kappar 1 dl Petersellilehed (hakitud) Sool ja must pipar Valmistusaeg: Maitsesta kanafileed soola ja pipraga. Prae pannil õlis mõlemalt poolt 3 minutit ja tõsta kõrvale
Apartheidipoliitika Loodi Aafrika Rahvuskongress 1980. a saavutas võidu Rodeesias mustanahaliste partei Frederik de Kleriki valitsus 1989. aastast Hutude ja tutside vaheline sõda Tänapäev On säilinud mitmed kriisikolded Levinud majandusraskused, näljahädad, aids Probleemiks hõimusõjad Majandus Koloniaalvõimu tõttu looduslikud varad mõtetult raisatud Võimu alt vabanenud riikides oli majanud purustatud, vähestes riikides saavutati majandustõus Probleemid Bantud kasutasid võitluses apartheididega rahumeelseid ja ka relvastatud võtteid Bantude kaitseks loodi Aafrika Rahvuskongress Kesutatud materjalid Ajaloo õpik
a. Jah b. Ei, see sõltub näiteks pingekontsentraatoritest, mõõtmetest jne. Score: 7/7 Küsimus 5 (7 points) Mida tähistab ? Student Response: Õppija Vastuse variandid vastus a. Energiat, mis kulutati -50 C juures detaili purustamiseks b. Temperatuuri, mil purustatud katsekeha murdepinnast 50 % on kiuline, sitkelt purunenud c. Energiat, mil purustatud katsekeha pinnast 50 % on kiuline, sitkelt purunenud d. Temperatuur, mil purustustöö on 50 J Score: 7/7 Küsimus 6 (7 points) Miks osadel konstruktsioonielementidel on vaja võtta aluseks temperatuur ?
Sokolaadid. 1. Fazeri purustatud pähklitäidisega piimasokolaad ,,geisha’’.100g-s 40% sokolaadi – Koostisosade tekst on raskesti loetav,kuna tekst on väikses kirjas.Kirjasuurus võiks suurem olla. Toitainete koostis: 100g kohta- Energia 2312 kj/554 kcal Rasva 35 g Küllastunud rasvhapped 18 g Süsivesikud 47 g Millest suhkrud 45 g Proteiini 8,1 g Soola 13 g Lisaained: emulgaator(letsitiin sh soja),lõhna ja maitseained,täispiimapulber,sarapuupähklid 12%. 100g kohta kaloreid- 2312 kj 2. Laima piimasokolaad mustsõstratükkidega .Toiteväärtus 100g kohta 2184 kj- Kiri on samuti liiga väike ja raskesti loetav. Toitainete koostis 100g kohta: Energiasisaldus 2184 kj / 522 kcal Rasvad 29,3 g Küllastunud rasv 16,9 g 11g kohta: Energiasisaldus 240 kj / 57 kcal %- kokku 100g ja 11g kohta energiat 3% Rasvad 3,2 g %- kokku 100g ja 11 g kohta 5% rasva Küllastunud rasv 1,...
Rumalus Rumalus, miks on sind nii palju? Ükskõik kuhu ma oma pilgu pööran, oled sina juba seal. Isegi enda sees olen sind kohanud. Miks küll teed mulle nii? Eriti hirmuäratav on sind kohata nende inimeste peas, kes otsustavad meie saatuse ja elutee üle. Sind järgides on langetatud palju mõtlemata otsuseid, on hävitatud sadu elusid ning purustatud tuhandeid unistusi. Oled oma võimsad kombitsad ajanud laiali üle terve maa, sinu juured on tunginud nii maa pragudesse kui ka linna ebapraktilistesse kõrghoonetesse. Sinu tõttu ei ole kannatanud mitte ainult inimkond, vaid ka loomad, taimed ning kõik, mis meist sõltuv. Kuidas sind küll seljatada? Eks selle üle ole me kõik mõelnud. Ilmselt päris lahti sinust võimalik polegi saada, kusagil leidub ikka keegi, kelle sisse sa endale mõnusat pesa punud.
1. Mitu kalorit annab 1g süsivesikuid? o 3 kcal o 4 kcal o 5 kcal 2. Baklažaan ehk ... o Munavili o Tsukiini o Fenkol 3. Kui suur on soovitatav päevane kogus soola? o 1g o 5g o 20g 4. Mis on manna? o Teraline jahvatus tera keskosaast o Terved või purustatud viljaterad o Söödavatest teradest jahvatatud pulber 5. Nisujahu tüüp nr 812 tuhasisalduse protsent on: o ... – 0,5 o 0,51 – 0,63 o 0,64 – 0,90 6. Tortilla on... o Tugeva köömnemaitsega ümmargune päts. o Mehhiko köögist pärinev pehme maisi- või nisuleib. o Ümmargune kerge dieettoode, mis valmistatakse nisu-, riisi- või tatrajahust. 7. Piimasuhkur on... o Laktoos o Fruktoos o Maltoos 8. Kuidas tunda ära poeriiulil ökokohvi pakki
nende mahla täieliku või osalise alkohoolse kääritamise teel saadud jook. Minimaalne saavutatud alkoholisisaldus peab olema 5 %. Valmistamine ! Siider valmistatakse tootmispiirkonnas traditsiooniliselt kasvatatavatest siidriõuna sortidest järgnevatesse tehnoloogilistesse gruppidesse jaotatuna: magus, hapukas, mõrkjas, hapukas-mõrkjas, magusmõrkjas, mõrkjas-poolhapukas, poolhapukas ja poolhapukas-mõrkjas. . Õunad pestakse Seejärel purustatakse ja purustatud massil lastakse nati seista et esile tuleksid värvid ja aroomid Seejärel algab pressimine umbes 1 tonnist õuntest saab 600l mahla . Peale seda läheb majl käärimisele Mida aeglasem on protsess seda kvaliteetsem siider tuleb Kääritamine kestab 3 kuud ja selle ajaga on alkohooli sisaldus umbes 4,5% Peale seda algab 6 nädalane järelkääritamine Ajalugu Astuuria on Hispaania olulisim siidritootmise piirkond, andes 80 %
Kreeta Mükeene- 2000-1100 eKr Tähtsad olid lossid, tuntum Knossos. Ühiskond oli rahumeelne. Usuti härjakultusesse. Kasutati Silp ja lineaarkirja. Ei osata prg lugeda. Tume ajajärk 1100-800 eKr Purustatud losse ei ehitatud enam ülesse, kiri unustati, rahvas kahanes. Kreeka langes tsivilisatsiooni eelsesse tasemele. Kreeklased rändasid Aasia läänerannikule. TA kaasnes rauaaeg. Kreeka oli vaene ja maajäetud. OS- Troojasõda. OK- võeti kasutusele raud. Tsivilisatsiooni tõus- 800-500 eKr Uuteks keskusteks said linnad. Tekkis aristokraatia. Hakkasid kujunema linnriigid, kus kirjutati seadusi ülesse. Välissidemed Idamaadega. Loodi Kreeka tähestik. Tähtsamad linnad: Sparta, Korintos, Ateena, Mileetos. Rahakaubandus, Kolonisatsioon, Olümpiamängud. Klassikaline ajajärk 500-338 eKr Ateena,Sparta õitseaeg. Sõjaväekohustus, ühiskond meestekeskne. Olid linnriigid. Rahvakoosolekutel said osaleda kodanikud. Peloponnose sõjad. Teatri suur tähtsus, Olümpi...