In vitro tuleviku liha Referaat Tallinn 2012 Sisukord Sissejuhatus Ennustatakse, et 2050-ndaks aastaks tõuseb maailma rahvaarv 9,2 miljardini. Liha söömine võib aga selle ajani kahekordistuda. Praegu hõlmab loomade kasvatamine umbes 30% kogu jäävabast maast ja see annab kuni 18% kogu globaalse soojenemise effektist. Selleks, et ka 2050-ndal aastal oleks meil midagi süüa, on vaja suuri muutusi. Loomade kasvatamise põhipõhjus on toota inimestele valku ja energiat. Keskmine proteiini tarbimine on 75,3 g inimese kohta päevas millest 24,3 on loomne proteiin. Bioloogiliselt ei ole vajalik teha taimne valk loomseks enne inimese tarbimist, kuna kõik vajalikud aminohapped võivad inimesed saada kätte otse taimedest, kombineerides erinevate teraviljade, ubade ja idudega. Selleks, et toota valku ja liha vähemate vahenditega, on välja töötatud kultuurliha ehk in vitro liha kasvatamine. See on liha, mda kasvatakse laboris. ...
AegRuum: „Kogu tõde maitsest“ Filmianalüüs Maitsed on alati väike müsteerium olnud. Olen isegi mõnikord mõelnud, miks on see nii, et kui sööd midagi väga maitsvat ja soovitad seda teisele inimesele, ütleb tema et see käis kah. Filmis lahati väga põhjalikult, miks on inimeste söögieelistused nii isiklikud ja mis tekitavad maitse toidus. Uuringut viisid läbi prof. Linda Barthosok ja prof. Harry Klee. Alguses oli stseen toidumaitsjate katsetusest. Seal oli näha esimesi märke sellest, et kõik inimesed tunnevad maitseid teistest natuke rohkem isemoodi. Näiteks ainult väga head maitsjad suutsid vahet teha nõrgal hapul ja nõrgal mõrul. Ainult need kes suutsid ära tunda nõrga magusa, hapu, mõru ja soolase maitse ja suutsid nuusutades ära tunda mingi vürtsi – sai professionaalseks toidumaitsjaks. Sellest edasi hakkas Linda Barthosok (kes oli oma elu pühendanud maitse teadusele) uurima, miks tunne...
Jan van Eyck (13901441) Sisukord 1. Sissejuhatus 2. Elulugu 3. Loomingust 4. Tehnikast 5. Mõningad teosed 6. Kokkuvõte 7. Kasutatud allikad ,,Madalmaade maalikunst püüab nii paljusid asju hästi teha, ... et hästi ei tee ta neist ühtegi." Michelangelo 1. Sissejuhatus Nagu tavaliselt oli ka seekord minu jaoks referaadi teema valimine ääretult raske. Viimasena jäi sõelale Hieronymus Bosch, kelle tööd köitsid mind esimesest pilgust alates, kuid tema detailiderohkus mõjus üldpildina väsitavalt. Lapates ,,Madalmaade maalikunsti 15.-17.sajandini", avastasin ma enda jaoks palju sügavama ja keerukama tegelase, kelleks oli siis lõplikult valitud Jan van Eyck. Mind lummavad kunstnikud, kelle teoste taga on palju rohkem, palju enam, kui esmapilgul tundub. Isegi siis, kui maal esmapilgul tundub lihtne ja üheselt mõistetav. See tekitab huvi ka kunstniku...
) 5. Optiline töötlus ja filtrid on keelatud. 6. Film ei tohi sisaldada sensatsioonilist tegevust. (Mõrvu, relvi jne ei tohi esineda.) 7. Ajaliste ja geograafiliste koordinaatide muutmine on keelatud. (Tähendab, film toimub siin ja praegu.) 8. ZHanrifilmid ei ole vastuvõetavad. 9. Filmi formaat peab olema akadeemiline 35 mm. 10. Tiitrites ei tohi olla märgitud rezhissööri nime. Peale selle vannun mina kui rezhissöör, et hoidun isiklikust maitsest! Ma ei ole enam kunstnik. Ma luban mitte tegelda "teose" loomisega ning vannun, et pean hetke sama oluliseks kui tervikut. Minu ülim eesmärk on välja pigistada tegelastes ja võtteplatsides leiduv tõde. Ma vannun, et teen seda kõikide võimalike vahenditega ja hoolimata mis tahes heast maitsest ja esteetilisest kaalutlusest. Seega seon ma end k a s i n u s v a n d e g a.
Buddha Benaresi jutluse katkend Mis on ainult ühest maitsest imbunud läbi, nagu meri ainult on läbistatud soolamaitsest, - see on õige tõde kannatusest. Sünd on kannatus, vanadus on kannatus, ühinemine mittearmsatega on kannatus, lahkumine armsaist on kannatus, selle mittesaamine, mida ihaldatakse, on kannatus. Kokku viiekordne rippumine (olemise küljes) on kannatus. See on õige tõde kannatuse tekkimisest. See on janu, mis teostab uuestisündi, janu lõbu, janu elu, janu hävitamise järele.
Buddha Benaresi jutluse katkend Mis on ainult ühest maitsest imbunud läbi, nagu meri ainult on läbistatud soolamaitsest, - see on õige tõde kannatusest. Sünd on kannatus, vanadus on kannatus, ühinemine mittearmsatega on kannatus, lahkumine armsaist on kannatus, selle mittesaamine, mida ihaldatakse, on kannatus. Kokku viiekordne rippumine (olemise küljes) on kannatus. See on õige tõde kannatuse tekkimisest. See on janu, mis teostab uuestisündi, janu lõbu, janu elu, janu hävitamise järele.
· Külvatakse kultuurtaimed(ristik, timukas) · Jäetakse taimed mitmeks aastaks kasvama · Niidetakse ja väetatakse aeg-ajalt Tingimused koosluse püsimiseks · Tuleb aeg-ajalt niita · Hooldamiseks ei tohi kasutada raskeid masinaid · Mõõdukalt väetama · Valida kõrgem niidutera Tagajärjed tingimuste mitte täitmisel · Liigne väetamine ja niitmine muudavad niitu liigivaesemaks · Karjamaad tuleb väetada ja niita mõõdukalt , kuna siis on rohi maitsvam · Rohu maitsest sõltub palju loomad söövad Osakaal · Kultuurrohumaade osakaal Eestis väheneb pidevalt. · Jäävad püsima ainult kohtadesse, kus neid pidevalt väetatakse ja niidetakse. Kasutatud kirjandus · http://entsyklopeedia.ee/artikkel/eesti_kultuur-_j a_ruderaaltaimkond · http://www.pikk.ee/valdkonnad/taimekasvatus/ro humaaviljelus/kultuurrohumaad#.VCu6_2d_u24 · http://www.natura2000.envir.ee/files/doc/poollood _01.pdf · http:// pmk.agri
Tuleb osata iged ja vajalikud asjad ebatarvilikest eristada. Kige huvitavam on reklaame jlgida televiisorist, sest seal on need lahendatud vikeste filmilikudena. Tavaliselt on eestlaste poolt loodud head ja humoorikad reklaamid, mida on lbus vaadata. Kuigi filmi vi telesaate vahel olevad reklaamipausid kipuvad liiga pikaks venima ning lpuks ttab ra. Aga need hambapasta ja pesupulbri reklaamid, kus hambad saavad le sravaks vi sopane pluus lumivalgeks, on kll nited halvast maitsest. Reklaamid, mis kutsuvad meid osalema on head ja informatiivsed. Need juavad minuni enamasti kohaliku lehe ja reklaampostidel olevate plakatite kaudu.
hindamisel. · Keele pinnal on palju erineva ehitusega näsajaid moodustusi- keelenäsad mille küljel paiknevad tunderakud. · Maitse tajumiseks peab suuõõnde sattunud aine lahustuma vees, või süljes. · Maitset ei tajuta siis kui sülje eritub vähe ja keele pind on kuiv. Keelenäsad Põhimaitsed mida inimesed tunnevad · Inimene tajub viit põhimaitset: Soolast, magusat, kibedat, haput ja umamit. · Umami on segu, mis on soolasest ja vürtsikast maitsest. · Inimene tunneb eri maitseid keele kõigi piirkondadega. Keeletundlikkus Mis mõjutab maitsmismeelt? · Maitse tajumises osaleb ka haistmine. · Suus oleva toidu lõhn jõuab vähesel määral suu tagaosast ninaõõnsusesse, kus haistmisrakud sellele reageerivad ja saadavad närviimpulsse ajusse. · Maitseaistingu kujunemisel on oluline osa selles, milline on toit: kas külm või kuum, kas tahke või vedel vms. · Suitsetajatel on maitsmisnäsade närvirakud kahjustada
raske täpselt määrata. Mõnikord kutsub tarbijate eelistuse muutumise esile rahvaarv kasvab, suureneb näiteks toidukaupade nõudlus. 5. Tarbijate teatav sündmus. Pakkumine on seos kauba hinna ja selle koguse vahel, rohkem ostma. 4. Tarbijate arvust sõltub turu kogunõudlus, mis kujutab maitsest ja eelistusest sõltuvad paljud ostjate valikud, kuid neid tegureid on endast individuaalsete nõutavate koguste summat igal hinnatasemel. Kui mida tootjad soovivad ja suudavad antud ajaperioodil müüa. Pakkumise raske täpselt määrata. Mõnikord kutsub tarbijate eelistuse muutumise esile mõjurid: 1
1829–1845 "Sõnadeta laulud" klaverile 1830 "Herbiidide uvertüür" 1832 "Klaverikontsert nr 1" 1833 "Sümfoonia nr 4" 1836 Oratoorium "Paulus" 1837 3 prelüüdi ja fuugat orelile op. 37 1837 "Klaverikontsert nr 2" 1842 "Sümfoonia nr 3" 1844 Viiulikontsert e-moll op. 64 1845 6 sonaati orelile op. 65 1846 Oratoorium "Elias" Pärast pikka mustamist 19. sajandi lõpus ja 20. alguses, mis oli tingitud antisemitismist ja muutuvast muusikalisest maitsest, on tema muusika taasavastatud ning seda on hakatud uuesti kõrgelt hindama. Tänapäeval on ta populaarsemate romantismiajastu heliloojate hulgas.
Küsitlus Küsitluse eesmärk oli teada saada, kas inimesed eelistavad elada puitmajas või kivimajas ning mis on selle põhjuseks. Vastas 26 inimest. Sugu Naine 16 - 62% Mees 10 - 38% Vanuses 15-20 18 - 69% 21-30 4 - 15% 31-40 2 - 8% 40-50 1 - 4% üle 50 1 - 4% Küsimused: 1.Kus eelistaksite elada? Maal 24 92% Linnas 2 8% 2.Mis tüüpi majas eelistaksite elada? Eramajas 24 92% Kortermajas 1 4% Ridaelamus 1 4% Muu 0 0% 3.Mis materjalist maja eelistate? Kivimaja 10 36% Puitmaja 16 57% Muu ...
Selle kohvi valmistamiseks on kasutatud Arabica ja Robusta kohviube, mida on röstitud kolmandal astmel. Kofeiinivaba kohv. See on valmistatud samamoodi kohviubadest nagu tavaline kohv. Maitse- ja aroomierinevused võrreldes tavalise kohviga võivad olla kofeiini eraldamise protsessi tulemus, aga kofeiini puudumist maitsest ei tunne. Kofeiinivaba kohv sobib südamehaigetele ning kõrge vererõhuga inimestele. Jacobs Krönung kofeiinivaba kohv on valmistatud kõrgkvaliteedilistest kohviubadest. Kohv on väga maheda maitsega ning ei erine Jacobs Krönung kofeiiniga kohvi maitsest. Jacobsi kofeiinivaba kohvi on saadaval nii kannu- ja filtrikohvina kui ka lahustuva kohvina. Samuti toodetakse alternatiivi kofeiinivabale kohvile sigurist. Sigur ei sisalda kofeiini, kuid
Väärtuslik on hästihooldatud kultuurkarjamaade rohi, kus kamarat aeg-ajalt uuendatakse, regulaarselt väetatakse ja tehakse järelniitmist. Õige kasutamise ja hoolduse korral saab kultuurkarjamaid kasutata pikka aega (pikaaegsed ehk püsikarjamaad), ilma et nad liigselt umbrohtuks Mis juhtub antud kooslusega kui tingimused muutuvad? Liigne väetamine ja niitmine muudavad niitu liigivaesemaks. Karjamaad tuleb väetada ja niita mõõdukalt , kuna siis on rohi maitsvam. Rohu maitsest sõltub, kui palju loomad söövad. Söömise kogus mõjutab aga loomade jõudlust ja juurdekasvu. Osakaal Eestis Kultuurrohumaade osakaal Eestis väheneb pidevalt. Need jäävad püsima ainult nendesse kohtadesse, kus neid pidevalt väetatakse ja niidetakse. Kultuurrohumaade tähtsus Eesti looduses on see, et sinna külvatakse just neid taimi, mis on loomasöödaks kõige paremad ning tänu sellele on loomade jõudlus ja tootlikkus suurem. Looduskaitse
realistlik ajaloomaal. Mõistagi oli nendes töödes loobutud kujutamast ainult seda, mida oma silmaga näha saab. Varasemast ajaloomaalist erines realism sellega, et püüdis olla lausa dokumentaalselt täpne niihästi ajaloosündmuse kui ka selleaegse olustiku, näiteks riietuse või relvade kujutamisel. Skulptuuris oli järjekindlat realismi hoopis vähem kui maalikunstis. Kalli kunstiliigina sõltus see enamasti konservatiivse publiku maitsest. Eriti monumendikunstis, kus tihti lisandusid veel figuuride liialdatult dünaamilised poosid, tähendas realism allakäiku. Parim realistlik skulptor oli belglane Constantin Meunier, kes suurejoonelise lihtsuse ja monumentaalse pidulikkusega kujutas kaevureid ja põllutöölisi. Tema parimaks tööks sai " Laevalastija ". Annika Suup 12.A
Juulis kooruvad uued liblikad, keda võib näha lendlemas kuni septembrini Admiral Kauni värvusega admiral on päevaliblikas. Ta tiibadel domineerib must värv Ta tiibadel on punased ristivöödid ja valged tähnid mustal taustal. Lisaks nektarile maitsevad Admiralile pooleldi käärinud puuviljad Admiral liblikad on maitse osas väga tundlikud, ta on võimeline eristama puhast vett nii nõrgast suhkrulahusest, et selle magusast maitsest inimesel aimugi pole. Admiral lendab siia Vahemere kandist maikuu paiku Kohe pärast saabumist hakkavad emased liblikad munema ning suve jooksul koorub välja kaks põlvkonda admirale. Teine põlvkond jääb siia enam-vähem oktoobrikuuni Admiralil on hea maskeering- kui ta tiivad sulgeb meenutab ta puulehte Admirali röövikutel on okkaline välimus ning selle tõttu linnud loobuvad neist, kui herilaste ja röövputukate eest see ei kaitse
ja hooldustöödest. väärtuslik on hästihooldatud kultuurkarjamaade rohi, kus kamarat aeg-ajalt uuendatakse regulaarselt väetatakse ja tehakse järelniitmist õige kasutamise ja hoolduse korral saab kultuurkarjamaid kasutata pikka aega (pikaaegsed ehk püsikarjamaad), ilma et nad liigselt umbrohtuks Liigne väetamine ja niitmine muudavad niitu liigivaesemaks. Karjamaad tuleb väetada ja niita mõõdukalt , kuna siis on rohi maitsvam. Rohu maitsest sõltub, kui palju loomad söövad. Söömise kogus mõjutab aga loomade jõudlust ja juurdekasvu. Kultuurrohumaade osakaal Eestis väheneb pidevalt. Need jäävad püsima ainult nendesse kohtadesse, kus neid pidevalt väetatakse ja niidetakse. Kultuurrohumaade tähtsus Eesti looduses on see, et sinna külvatakse just neid taimi, mis on loomasöödaks kõige paremad ning tänu sellele on loomade jõudlus ja tootlikkus suurem.
mässumeelsust. Millet suhtus oma tegelastesse- kartulivõtjatesse, viljapeade korjajatesse, külvajatesse või karjastesse- tõepoolest lugupidamisega, kuid pigem nende saatusega leppides. Peale Millet surma hakati temast eeskuju võtma nii Prantsusmaal kui ka mujal Euroopas. SKULPTUUR Skulptuuris oli järjekindlat realismi hoopis vähem kui maalikunstis või graafikas. Kalli kunstiliigina sõltus see enamasti konservatiivse publiku maitsest. Realism tähendas idealiseerimise vähenemist ja kohati lausa kopeerivat loodusvormide jälgimist. Eriti monumendikunstis, kus tihti lisandusid veel figuuride liialdatult dünaamilised poosid, tähendas realism allakäiku. Parim realistlik skulptor oli belglane CONSTANTIN MEUNIER (1831-1905), kes suurejoonelise lihtsuse ja monumentaalse pidulikkusega kujutas kaevureid ja põllutöölisi. Parim töö " Laevalastija ". 3.KUNSTITEOS Sümbolism
KULTUURROHUMAA D Koostasid: Alice-Heleen Ainsalu Elis Heidemann Marija Panfilova Rauno Kaldma Kultuurrohumaad on tekkinud külvamise tagajärjel.Niisugune rohumaa püsib kasutamiskõlblikuna paarkümmend aastat, kuid nad vajavad hooldust ja väetamist. Seal kasvatatakse monokultuure (lutsern, paari heinaseemne segu, ristik, timut). Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level RISTIK TIMUT LUTSERN Kultuurrohumaad jaotatakse selle järgi, mida seal tehakse: Kultuurrohumaad jaotatakse selle järgi, mida seal tehakse: Click to edit Master text styles a)kultuurniidud (seal Second level ...
erinevaid zanreid, et igal inimesel oleks mida vaadata. Samuti on filmid sisukamad ja kujutavad praeguses ühiskonnas esinevaid brobleeme ja aitavad neid inimestel paremini mõista. Muidugi ei väida ma ,et kõik tehtud filmid on sellised. On olemas ka väga halbu filme ,mis enamus suure vaatajahulga ette ei jõua. Aga on ka erandeid. Mina isiklikult olen vaadanud filmi mis mulle väga meeldis, aga filmikriitikute poolt halbu arvustusi sai. Niiet kõik sõltub lihtsalt inimeste maitsest. Filmidel on inimestele nii halvad mõjud kui ka head. Üheks väga heaks omaduseks on see, et inimesed saavad filmidega samastuda, saavad ennast mingi filmitegelase seisukohta panna. Kui neil on mingeid brobleeme elus siis nad võivad filmidest isegi õpetussõnu saada või mingit nõu kuidas toimida. Samas jällegi võivad filmid anda halba eeskuju noortele lastele nt kui filmides propageeritakse uimasteid või alkoholi.
Suitsuvabad tubakatooted on nuusktubakas ehk snuff ja huuletubakas ehk snus. Huuletubakas ehk rootsi keeles snus on niisutatud pulbertubakas. See on kas lahtine, niiske pulber, mis vormitakse ise näppude vahel kuulikeseks või on see pakendatud teekotikeste valmistamisel kasutatud materjalile sarnanevasse ümbrisesse. Snusi kuulike või kotike asetatakse ülahuule ja igeme vahele imenduma ning hoitakse seal ilma närimata mõnest minutist kuni mitme tunnini, olenevalt maitsest. Alkohol on orgaaniline aine, mida sisaldavad kõik alkohoolsed joogid. Keemiliselt on alkohol süsivesinik. Alkohoolsetes jookides sisalduv alkohol on viinapiiritus ehk entanool. Kui alkoholi liiga palju tarvitada ühekorraga siis võib sellest saada alkoholimürgituse, millega satub haiglasse ning see võib olla ka eluohtlik. Uimastid on väga ohtlikud. Neid tarvitades jääb sõltuvusse ja, kui liiga palju tarvitada võib saada üledoosi, mis lõppeb kas mürgituse või surmaga.
Makroevolutsioon- ehk suurevolutsiooniks nim liigist kõrgemate organismiüksuste teket ja arengut Kohastumine- liigi isendite ellujäämist ja paljunemist soodustavaid omadusi nim kohastumusteks Varjekuju- varjekuju sulatab nad ühte taustaks oleva keskkonnaga Mimikiri- mõnele liigile, ka taimeliigile tuleb kasuks sarnasus teise liigiga, nn mimikiri Hoiatusvärvus- see annab märku mõnest vähem silmatorkavast kaitsevahendist, nt ebameeldivast maitsest või mürgist Areaal- igal liigil on oma levila ehk areaal Konvergents- erineva päritoluga organismide sarnastumine samasugustes elutingimustes
Tervise parandamiseks on aga kasu aluselistest toitudest, mille osakaal vaja menüüs suurendamist Enamik töödeldud toite on happelised Töötlemise käigus (näiteks keetmine või praadimine) hävitatakse vajalikud toitained ehk süüakse tühja kesta Keetmine teeb toidu happeliseks ning selle põhjuseks on vee temperatuuri tõus üle 45 kraadi, mis hakkab toitu tapma Aluselise reaktsiooni annavad kõik mahlad ja salatid, olenemata hapust maitsest Mitmekülgselt toitudes tasakaalustame happelised ja aluselised toidud ning erilist suhet ei oleks vaja arvestada, s.t. praadide juurde tuleks süüa salateid. Liha me saame süüa alles siis, kui oleme selle teinud eelnevalt pehmeks. See omakorda tähendab, et lihatükk on juba roiskuma hakanud. Seejärel me peame liha soojendama (muutma seda veel pehmemaks) ning lõpuks me sööme oma pikalt töödeldud lihatüki ära kahvli ja noaga, ehk
leotatakse ube 1-2 ööpäeva veevannis; viimane meetod annab parema kvaliteediga kohvi. Tuntud on peamiselt kolm kohviliiki, millest Arabica on kvaliteetseim, aga väiksema kofeiinisisaldusega kui Robusta, mis on haiguste suhtes vastupidavam, ja mida on lihtsam kasvatada. Liberica on neist kõige madalama kvaliteediga sort, mille osatähtsus on väike. Kohvi juuakse nii mustalt kui erinevate lisanditega, tavalisimad on koor või piim ja suhkur, aga olenevalt maitsest ja fantaasiast võib lisada kakaopulbrit, erinevaid siirupeid, vahukomme või näiteks kaneeli. Palju on väljakujunenud omadustega kohvijooke, tuntumad on näiteks espresso, cappuccino ja caffé latte. Barista on asjatundja, kes valmistab ja serveerib kohvi. Alates 2000. aastast korraldatakse võistlusi, kus valitakse maailma parimat baristat. Tema oskusi võib võrrelda sommeljeega, kes on spetsialist veini alal. Maailmas juuakse iga päev üle miljardi tassi kohvi
tähistatakse alates 1996. aastast emakeelepäeva, mis sai 1999. aastal riiklikuks tähtpäevaks. 1983. a. püstitati Tartus Toomemäel K. J. Petersonile ausammas Kristjan Jaaku ongi siin kujutatud kui väsimatut rännumeest, matkakepp käes, astumas kusagil Tartu ja Riia vahel hariduse poole Eesti keele ilu näitamiseks kirjutas Kristjan Jaak 21 eestikeelset luuletust. • Luuletused olid hoopis erinevad tolle aja kirjutamise moest ja maitsest, paljudele need ei meeldinud. • Praegu öeldakse, et need olid oma ajast ees, kuid tol ajal unustati need peaaegu 100 aastaks. Laulud, päevaraamat ja kirjad Esimene väljaanne 1922. a. väljaanne Umbes 100 aastat tagasi leiti luuletused uuesti üles. Varsti pärast luuletuste uut avastamist anti välja raamat Kristjan Jaak Petersoni luuletuste ja säilinud päevikulehekülgedega:
nende meelest hingestatud ja sisaldas endas jõudu, mida tähistati terminiga nuumen. Teiste jõudude kõrval austasid nad ka antropomorforseid jumalaid. Roomlastel oli palju jumalaid, mis vastasid kreeklaste omadele. Näiteks peajumal Jupiter vastas kreeklaste Zeusile. Jupiteri keskne pühamu asus Kapitooliumil nagu kreeklaste Zeusil oli Olümpose mägi. Hoonete kaunistamisel kasutati kreeka stile, kuid enamasti segatult, kohati jäi seejuures puudu kreeklastele omasest maitsest ja mõõdutundest. Roomlased olid väga lõbujanulised. Teatri jaoks ei otsinud nad sobivat küngast nagu kreeklased, vaid ehitasid eraldi hooned. Rooma skulptuur oli arhitektuuriga võrreldes vähem iseseisev. Kreekast rööviti ohtrasti skulptuure, tehti koopiaid, tegutsesid kreeka meistrid. Hellenite plastika mõju avaldus eriti figuurikäsitluses ja reljeefis. Nii nagu Kreekast, ei ole ka Roomast tahvelmaali säilinud.
18. A.L. Weizenbergi iseseisev ateljee asus Roomas ja A.H. Adamsoni ateljee asus Paldiskis. Arhitektuur 19. 19.saj. II poolel ja 20. Saj. algul tulid kasutusele uued ehitusmaterjalid: metallkonstruktsioonid, betoonkonstruktsioonid. 20. Kõrvuti uute ehitusmaterjalidega täiustati traditsioonilisi ehitusmaterjale- hakati tootma: kollaseid- ja punaseid fassaaditelliseid, keraamilisi katusekive, tsementkrohvi. 21. 19.saj. I poole hoone oli sõltuvalt tellija maitsest romaani, gooti, renessansi või baroki stiilis. Kuid kasutati ühe hoone puhul ka mitut erinevat stiili, seda nimetatakse elektitsismiks. 22. Eklektitsismi levikut soodustas kodanluse tõusiklik maitse. 23. Historitismi etapp eesti arhitektuuris algas 19.saj. 40-ndatel ning kestis 70 aastat, kestis kuni 20.saj. esimese aastakümne keskpaigani. 24. Pseudoromaan- Pseudogooti- Pseudorenessanss- Pseudobarokk- 25
keskel ilmunud rock`n`roll. II maailmasõjal oli rock`n`rolli sünnis oma osa. Ameerika Ühendriikides kutsuti armeesse nii musti kui valgeid noormehi väga erinevates paikadest. Sõjaväes toimus nende muusikaliste traditsioonide segunemine. Zanri ristiisa au päris endale ühe Clevelandi ringhäälingu saatja töötaja Alan Freed, kelle toimetada oli õhtune klassikalise muusika programm. 1952.aastal uuris ta ühe heliplaadikaupluse omaniku palvel valge noorsoo muusikalist maitsest ja avastas, et noorukeid erutas just rütmibluus, mida üldiselt peeti täiesti võõraks valgete kultuurile. Freed palus ülemustelt luba panna oma saate lõppu erisaade rütmimuusikast. Saate nimeks sai ,,Moondog`s rock and roll party". Tiivustatuna saate menust, üritas Freed aasta hiljem korraldada kohalikul staadionil avaliku kontserti tolleaegsete populaarsete mustade lauljate osavõtul. Kontsert jäeti ära kuna kohale tuli väga palju inimesi ja nad ei mahtunud staadionile
Tartu Kutsehariduskeskus Toitlustus ja majutusosakond Iseseisev töö Juust Tartu Juust Ajalugu. Legendi järgi leiutas juustu üks araabia kaupmees, kes läks kaameliga kõrberetkele, lambamaost paunas kaasas päevanorm piima. Õhtuks olid kuumus ja selle loksutamine, lambamaos sisalduvad ensüümid muutnud piima tahkeks kohupiimaks. Paunast juues üllatus kaupmees meeldivalt hapuka, janu kustutava vadaku maitsest, rammus kohupiim oli väga heaks kõhutäieks. Kuidas see lugu ka poleks, juustu on tuntud juba tuhandeid aastaid ning sellel on tuhatkond erinevat liiki ja maitset. Ainuüksi Itaalias teatakse enam kui 350 juustusorti ning Prantsusmaalt lisandub umbes samapalju. Eestis toodeti 1929. a. 200 tonni ja 1939. a. 800 tonni juustu. Põhiliseks eksportartikliks oli või. Või valmistamine ületas koguseliselt juustu enam kui 6 korda.
Klassikaline Kodune sepik. Peale lihtpagaritoodete (leivad, saiad, sepikud, kuklid, röstsaiad) turustab Leibur ka VAASAN Ready-to-Bake tooteid. Tegemist on sügavkülmutatud küpsetusvalmis pirukate ja saiakestega, mida on mugav ja kerge kodus valmistada. Samuti müüb Leibur laias valikus eelküpsetatud tooteid ning sügavkülmutatud saiakesi ja pirukaid kaupluste küpsetuspunktidele ning toitlustusasutustele. Leiburi tooteid tuntakse heast maitsest ja kõrgest kvaliteedist Toorained, mida kasutatakse Rukis Nisu Kaer Oder Täisterajahu Vesi Juuretis Pärm Linnased Seemned Rasvained Suhkur Sool Lisaained Leiburi peenleivad Leiburi Tallinna peenleib on Eesti armastatuim leib. See on küpsetatud ainulaadse retsepti järgi loomulikul viisil, kiirustamata. E-ainete vaba. Koostis:rukkijahu, vesi, nisujahu, suhkur, rukkilinnasejahu, pärm, keedusool (1,0%),
NÄGEMINE Sarvkest Silmaava Lääts Klaaskeha Võrkkest Võrkkestal tekib esemetest ümberpööratud ja vähendatud kujutis, mis kandub mööda nägemisnärvi ajju. Aju pöörab pildi õiget pidi ja inimene saab ümbritsevast õige ettekujutise. Kui objekt asub silmale lähedal, siis ripslihas tõmbub kokku ja lääts muutub kumeramaks ning vähendatud kujutis objektist tekib võrkkestale. Kui objekt asub silmast kaugemal, siis ripslihas lõtvub ja lääts muutub lamedamaks ning kujutis esemest tekib jällegi võrkkestale. Lühinägelikel inimestel tekib kujutis võrkkesta ette. Lühinägelikud kannavad kaksiknõgusate klaasidega prille ehk miinus prille. Miinus prillid vähendavad kiirte murdumist ja kujutis tekib võrkkestale. Kaugnägevus on seotud inimese vananemisega. Kaugnägevus tekib tavalisel 40. - 50. aastastel inimestel ning on põhjustatud silmaläätse elastsuse vähenemisest. Silmamuna normaalsest pikem või silmalääts liiga kumer. Täpselt nähakse ainul...
3. Lõigata fileerimisnoaga veiseliha pikki kiudu lõiked nii, et köögivilja ja suitsuliha kangid mahuvad liha kiudude vahele. 4. Pikitud liha maitsestada, pakkida fooliumisse ning lasta külmikus ,,tõmmata'' ½ - 1 tund. 5. Küpsetada eelsoojendatud ahjus 180°C juures 1-1 ½ tundi. Kartuli-kaalikavorm: 1. Kartulid ja kaalikad pesta, koorida ja viilustada 2. Kartuli ja kaalikaviilud maitsest kergelt soolaga ning tõsta kihiti portsjon vormidesse. 3. Kartuli, kaalika viilud valada üle rõõsa koorega. Küpsetada 180°C juures ~40minutit fooliumi all kuni rõõsk koor on hüübinud ja köögiviljad pehmed. Mustsõstrakaste: 1. Mustsõstrad keeta tüümianiga maitsestatud praeleemes pehmeks, püreerida ja kurnata. 2. Saadud leem keeta kokku. Kui kaste on liiga vedel, siis paksendamiseks võib kasutada võis kuumutatud nisujahu. Hind 20%-ta
kolletub lõpuks. Roosa vein 1. 2. VEIN TOIDU SAATJANA Võtmesõnaks on siin tasakaal: toit ja vein peavad teineteist täiendama, mitte üle trumpama. Neutraalne toit sobib hõrgu veini saatjaks, selliste raskesti veiniga sobivate toiduainetega nagu shokolaad, tugevamaitselised juustud, greip, spargel ning marineeritud toidud. Kui võimalik, valige rahvuslike toitude juurde vastava maa vein. Laske siiski end juhtida eelkõige oma maitsest. Kasmega salatid kui salatikastmes on äädikat või sidrunit, peab veingi olema happerohke, et nein tasakaalustada. Kerged kuivad valged veinid on happerikkamad kui punased ja sobivad salati juurde: Sauvignon on õige valik. Munaroad kihisev vahuvein on paslik taust munaroogade pehmele tekstuurile; see ei lämmata muna õrna maitset. Kalaroad kõik sõltub kastmest, milles kala on valmistatud või serveeritud: kooresed kastmed nõuavad
oma missiooni lõpule. Äge seisukohavõtt tekitas aga minus huvi eestlaste seas laialt levinud värvi- eelarvamustest. Ära hangi endale erksavärvilist mantlit, mööblit - tüdined neist ruttu ära. Toauksed ja aknaraamid olgu alati valged. /---/ Mida vanem eit, seda roosam kleit. Sinine on venelaste värv - eriti aknaraamidel ja majafassaadidel. Mürkroheline ja potisinine. Heleroheline ja roosa on tittedele. Kollane, oranz on röögatud ja annavad tunnistust vähe arenenud maitsest. Punane on kommunistidele. Üle ei jää kuigi palju - valge, hall, must, beez ja pruun. Nende suhtes ei teki enamasti vastuväiteid - need on üldtunnustatud "maitsekad" värvid nii riietuses kui ka kodukujunduses. "Maitsekatest" värvidest on eestlasele kõige meelepärasemad pruunid toonid, kuna "sealt ei paista mustus välja". Pruuni ja halli värvi suurimad kooslused on meie puitelamurajoonides: agulites ja äärelinnades
Kirjelda neid lühidalt. Füüsilised vajadused- rõivad, elukoht, toit. Need vajadused ilmnevad koguaeg ja nende rahuldamine on vajalik, et kindlustada tervis ja ohutu elu. Vananedes need vajadused ka muutuvad. Psühholoogilised vajadused- Pole nii elutähtsad kui füüsilised vajalikud, aga tagavad parema enesetunde ja ehk isegi õnne. Psühholoogilsed vajadused sageli peegeldavad kultuuri ja kujunevad inimese maitsest. 5. Milles seisneb tootmine? Protsess, mis ühendab majandusressursid nii, et müügile antakse kaubad ja teenused. 6. Kuidas toimib jaotusprotsess? Teeb võimalikuks tarbimise ning viib tooted või teenused tarbjani. Peale toote või teenuse tarbimist on vajadus rahuldatud ja see lõpetab vajadusrahulolu ahela. 7. Nimeta tootmisressursid ja iseloomusta neid. Loodusressursid- see osa looduskeskkonnast, mida ninimene eluks ja majandustegevuseks kasutab
Veyne' on aga nentinud, et hoopis keerulisem oli vabakslastutel integreeruda ühiskonda. Vabakslastuid ei lastud ligi poliitikale ning neile määrati kindel suhtlusringkond, mis vastas nende majanduslikule rollile ja elukutsele. Vabakslastud pürgisid siiski hea maine poole ning tundsid uhkust oma edu üle. Neil oli suur usk fortuunasse ja kõik näis olevat võimalik. Vabakslastuid iseloomustas sageli kummaline segu matkimisest ja kehvast maitsest. Nad üritasid jäljendada vabana sündinuid, eriti aristokraate. Vabakslastuid lähendas üksteisele juriidiline staatus, mis neid piiras nii igapäevaelus kui seisusele vastavas eluviisis. Neid ühendas mälestus oluliselt raskemast elust ning mida neist kõik olid kogenud.
TOIDU NIMETUS: Gaavilõhe värskel salatil krõbedate krutoonidega portsjoni kaal 120g//100/20 valmistatavaid portsjoneid kokku 2 Retsepti kaal Valmistamise kaal Kao % Toiduained Ühik 1 bruto 1 neto x bruto x neto 45 Lõhefilee, nahaga kg 0,030 0,017 0,060 0,033 10 Jääsalat kg 0,035 0,032 0,070 0,063 5 Ruccola 0,020 0,019 0,040 0,038 5 Värske kurk kg 0,025 0,024 0,050 0,048 2 Tomat kg 0,015 0,015 0,030 0,029 15 Porrulauk kg 0,006 0,005 0,012 ...
kujutatakse midagi uskumatult lihtsat nagu näiteks ainult ühte geomeetrilist kujundit. Selle mõistmiseks on igaühel endast lähtuv tunnetus, mis omakorda on tõlgitud antud kunstiliigi keelde. Konstruktivism, funktsionalism või minimalism, igaühel on omad tagamaad ja põhjendused. Tunnetus on aga igaühel individuaalne. Tekkinud emotsioonid ja seosed sõltuvad kogemusest, assotsiatsioonidest, isiklikust maitsest ja harjumusest. Niipalju kui on erinevaid inimesi on ka erinevaid arvamusi. Ka kunsti loomist ja tajumist võib võtta eraldi nähtustena. Kunstnik edastab oma tunnetusest lähtuvalt oma maailma nägemuse ja tõekspidamised. Vaataja võib saada aga teistsuguse impulsi lähtuvalt oma intuatsioonist ja tõlgendusviisist. Abstraktsionismis pole mõistuspärast ühtset konstruktsiooni. Pigem on see mäng ja mäng on teadagi inimpsüühika üks orgaanilisemaid omadusi.
2.Sisukord 3.Sissejuhatus 4.Noored ja suitsetamine 5.Kokkuvõtte 6.Kasutatud kirjandus Sissejuhatus Suitsetamine on üha enam suurenev probleem nii täiskasvanute kui ka kooliõpilaste seas. Paljud tänapäeva noored alustavad suitsetamist juba väga varakult, umbes 12.-15. aastaselt. Suitsetamise põhjuseks nii nooreseas on halb eeskuju sõprade, tuttavate kui ka koduse eeskuju näol. Peamiseks põhjuseks on soov teada saad selle tervisele kahjuliku meelemürgi maitsest ja toimest. Kahjuks aga ei mõelda suitsetamise tagajärgedele, eelkõige tervisele ja ümbritsetavatele inimestele. Suitsetamise kahjulikkusest koguneb pidevalt uut infot, suurem osa inimestest teab, et suitsetamine on tervisele kahjulik. Suitsetamisega kaasnevad paljud haigused. Kõige rohkem teada olev haigus on kopsuvähk ja viljatus. Noored ja suitsetamine Kui 1960-ndate aastate alguses Eesti kooliõpilaste hulgas suitsetajaid
4. maitsestamine , kaks meetotid 1. Meetod destillerimine pannakse maitseained juba destillatsioni käigus ja saab panna ainult katla destillatsioon kaudu , 2. leotamine maitseained jäätakse vedelikku sisse mingiks ajaks lihtsalt seisma. Maitsestakse et anda lõhna ja maitse omadusi , maitsestamisel kasutatakse maitseaineid , maitse ained ja maitsetaimed ürdid ja vürtsid , puuviljadega , marjadega , erinevate koortega , ja ka juured, 5. Laaberdamisel saab alkohol juurde maitsest ja lõhna laaberdus tünnid tavaliselt tamme , kastani või lehise puust. Laaberamise periood sõltub väga joogist kas mõni kuu või kümneid aastaid. Tünnid peavad olema kas uued või vanad , suur või väike.
õli g 10,000 10,000 20,000 20,000 30 õun g 60,000 42,000 120,000 84,000 Kaste puljongikuubik (liha) g 10,000 10,000 20,000 20,000 Dijoni sinep g 20,000 20,000 40,000 40,000 Pruun suhkur g 10,000 10,000 20,000 20,000 Maitsest. toorjuust g 50,000 50,000 100,000 100,000 sool 0,000 0,000 must purust pipar 0,000 0,000 Estragon (kuiv) 0,000 0,000 Kokku: 389,500 779,000 Valmistamine: 1. Puhasta sealiha kelmetest. 2
30.10.2015 K�rvitsakook P�hi digestive k�psistest, sulav�ist ja lisa kookoshelbeid. T�idise jaoks vaja teha ca 700g k�rvitsast tehtud p�ree. Klopi 3 muna suhkruga lahti, lisa k�rvitsap�ree, 200g hapukoort, 2tl piparkoogimaitseainet, 30g sulav�id ja 4spl jahu. K�pseta 200kraadi juures 45 minutit. T�siselt hea k�rvitsakook, maitsest olin vaimustuses. K�psisep�hi annab huvitava tekstuuri ja kook on parajalt lahja, k�rvitsamaitse sobib v�rtsidega ideaalselt. 31.10.2015 Ahjul�he sinihallitusjuustu ja ananassikastmega Tegin l�hefileele l�iked sisse ja panin sinna sinihallitusjuustu viilud. T�keldasin ananassi ja segasin hapukoore ja soolaga, katsin sellega kala. K�psetasin ahjus ca 40 minutit 200 kraadi juures. Serveerisin kurgi-paprika-tomati-hiinakapsasalatiga. Arvasin, et on maitsvam
pinna järgi liigitatud tahvelmaali ja monumentaalmaali. Kaur Paulus 10D · Tahvelmaal-on laialt levinud alates keskajast, Algselt kasutati puittahvleid, hiljem aga rohkem puitraamile pingutatud riiet - lõuendit või siis pappi-paberit . Tahvelmaali aluspind ja materjalid on odavamad ja see võimaldab kunstnikul olla tunduvalt sõltumatum töö tellija maitsest. Seetõttu on just uusaegses euroopa tahvelmaalis kõigepealt väljendunud uued ideed ja kujutamisviisid. Tahvelmaalis võib kasutada väga erinevaid tehnikaid. Levinuim ja püsivamat tulemust andev on õlivärvitehnika. Selle puhul segatakse värvipigment mingi taimse õliga ja tulemuseks on säravad, püsivad, kuivanult veekindlad värvid, mis võimaldavad laia värvitoonidevalikut ning ulatuslik parandamise võimalusi töö käigus
Referaat Harilik võilill (Taraxacum officinale) Tallinn 2010 Harilik võilill (Taraxacum officinale) on mitmeaastane ühekojaline rohttaim. Taksonoomia: Hõimkond: Õistaimed Klass: Kaheidulehelised Selts: Astrilaadsed Sugukond: Korvõielised Perekond: Võilill Liik: Harilik võilill Rahvapärased nimed Piimarohi, piimaohakas, võismalilled, võikann, põrundhaigerohi, Eluvorm Ühekojaline mitmeaastane rohttaim. Kasvab 5...70 cm kõrguseks. Taimedel on valge piimmahl, mis võib olla mürgine. Võililled alustavad õitsemist mais, kui paiselehtede aeg läbi saab. Õis Taimel esinevad ainult keelõied, mis koonduvad tihedasse paljuõielisse korvõisikusse. Õisikul on kuni 2 cm pikkune hallikas- kuni puhasrohelistest süstjatest lehtedest (neist osal kilejas ääris või vööt) koosnev üldkatis. Õied on kollased, keskosas pikakarvalise krooniga....
20. sajandi muusika Kuni 19. sajandini valitses Euroopa muusikas üks kõikehõlmav stiil korraga. 20. sajandi muusikat iseloomustas aga stiilide rohkus ja mitmekesisusrohkete - teravate helide kooskõla, heliteoste muutumine keerukamaks ja. 20. sajandi algul hakkas levima impressionism. Impressionismiga muusikas seostatakse eelkõige prantsuse heliloojat Debussy`d. Claude Debussy elas aastatel 1862-1918. Debussy`le ei meeldinud tegelikult, et tema muusikat seostati impressionismiga. Samas oli tema muusikal impressionistide kunstiga nii mõndagi ühist. Debussy`d ei huvitanud mitte akordi funktsioon, vaid akordi "värv". Ta kõrvutas akorde oma sisetunde järgi, nagu kunstnik värve. See uudne muusikastiil kaotas erinevuse konsonantsi ja dissonantsi vahel ehk teisiti öeldes "heade ja halbade" kooskõlade vahel - juhtheli kadus, üks akord ei tinginud enam teist. 20. sajandi esimese poole muusika- ja kunstielu euroopas mõjutasi...
on võimelised tungima läbi naha. Akonitiini toimemehhanism (lipiidides lahustuv toksiin) mõjutab rakumembraani voltaaz-sõltuvate Na+ kanalite omadusi. Suurendab pöörduvalt Na+ sissevoolu närvi- ja lihasrakkudesse (kanal avaneb normaalse membraani potentsiaali juures ja ei inaktiveeru), tulemusena depolarisatsiooni halvatus. Sinine käoking On kirjeldatud juhtumeid, kus käokinga juuremugulad on ära vahetatud selleri omadega ja neid on söödud, hoolimata teravast maitsest. Lastel tuleb sageli mõte mängida ilusate õitega. Kui seejuures satub taimemahla sõrmedele ja lapsed sõrmi lutsivad, võibki tekkida mürgistus. Ägeda mürgistuse ravi Maoloputus ja aktiveeritud süsi Forsseeritud diurees ja hemosorptsioon Sümptomaatiline ravi: bensodiasepiinid, krambivastased ained, antiarütmikumid Harilik mürkputk (Cicuta virosa) 50 120 cm kõrgune taim. Vars sile ja õõnes, lehed kaheli- või kolmelisulgjad, saagja servaga.
Monumentaalkunsti hulka kuuluvad veel mosaiik (kujutis pannakse kokku eri värvi kivi vms. tükikestest ja vitraaz - klaasimaal. Michelangelo. Inimese loomine. Osa Vatikani Sixtuse kabeli lage katvast freskost. Alates keskajast on laialt levinud tahvelmaal. Algselt kasutati puittahvleid, hiljem aga rohkem puitraamile pingutatud riiet - lõuendit või siis pappi-paberit . Tahvelmaali aluspind ja materjalid on odavamad ja see võimaldab kunstnikul olla tunduvalt sõltumatum töö tellija maitsest. Seetõttu on just uusaegses euroopa tahvelmaalis kõigepealt väljendunud uued ideed ja kujutamisviisid. Sandro Botticelli. Veenuse sünd. Tempera. Tahvelmaalis võib kasutada väga erinevaid tehnikaid. Levinuim ja püsivamat tulemust andev on õlivärvitehnika. Selle puhul segatakse värvipigment mingi taimse õliga ja tulemuseks on säravad, püsivad, kuivanult veekindlad värvid, mis võimaldavad laia värvitoonidevalikut ning ulatuslikk parandamise võimalusi töö käigus
mingit probleemi, aga selleks tuleks tugineda kindlatele faktidele. 5. Täiendavad eluavaldused: kohanemine keskkonnaga-liigid, kes viiakse loomaaiast loodusesse; kindel eluiga, mis lõpeb alati surmaga organismidel on erinev eluiga. 6. Kui organism saab toitaineid, kuid mis pole talle kõlblikud, siis organism reageerib sellele ja annab märku sellest (kui inimene sööb halvaks läinud toitu, siis ta tunneb ära selle maitsest, lõhnast ning kui ei tunne, siis lõppeb see kõhulahtisusega, halvemal juhul mürgistusega). 7. Igapäeva elus ei tugineta teaduslikele faktidele, kuid teaduslik hüpotees tugineb vaid faktidele, mis on teada. 8. Zooloogia (liigiline tase, organismi tase); tsütoloogia ( uurib rakkude tasandit kuid ka organellide tasandit).
.................. 4 Kuidas veini säilitada?................................................................................................................ 6 Kokkuvõte...................................................................................................................................7 Sissejuhatus Paljud meist ei saa arugi, et joovad tegelikult nn veaga veini st veini lõhnas või maitses või mõlemas esineb suurem või väiksem defekt, mida ei osata eristada veini loomulikust maitsest ja lõhnast. Just veini võimalikud vead on põhjuseks, miks restoranis veini enne väljakallamist kliendile maitsta antakse. Väga paljud arvavad siiamaani, et proovimise eesmärgiks on teada saada, kas vein kliendile maitseb või mitte. Nii see aga kaugeltki ei ole: klient maitseb veini, et kindlaks teha kas sellel valest säilitamisest või defektsest korgist tingituna midagi viga ei ole. Peamiselt esineb veinidel kahte viga oksüdeerumine ja nn korgi viga. Oksüdeerumine
tihedust. Ka aspartaamiga magustatud dieetjookide joomine pole probleemivaba. Karastusjookide nagu Coca-Cola ja Pepsi-Cola keskmine pH on 3.4. Sellisest happesusest piisab hammaste ja luude lahustamiseks. Inimese keha lõpetab luumassi tekitamise varsti pärast 30. eluaastat ning pärast seda lahustab ta igal aastal 8-18 protsenti luumassist, viies selle uriiniga kehast välja. Luukoe kaotamine oleneb suuresti tarbitava toidu happesusest. Happesus ei sõltu mitte toidu maitsest, vaid kaaliumi- kaltsiumi-magneesiumi ja muude mineraalide ja fosfori vahekorrast. Lahustatud kaltsiumiühendid kogunevad arterites, veenides, nahakudedes ja siseorganites, mõjutades omakorda neerude talitlust (sellest ka neerukivid). Karastusjookide mullid on tekitatud fosforhappest ja süsinikdioksiidist. Kihinas sisalduv fosforiühend paiskab segamini keha kaltsiumi ja fosfori tasakaalu ning viib kaltsiumi luudest ja hammastest välja nõrgestades