Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"robusta" - 45 õppematerjali

robusta on tugevama maitsega, sobib paremini tumeda röstiga kohvisegudesse, sageli kasutatakse seda lahustuvas kohvis.
robusta

Kasutaja: robusta

Faile: 0
thumbnail
10
pptx

Esitlus Kohvi kohta

Kohv Üldiselt Kohvipuu röstitud seemnetest ehk kohviubadest jahvatatud pulber ja sellest valmistatud aromaatne jook Kohvi all mõeldakse üldjuhul kohvipuu seemnetest valmistatud oakohvi. Sisaldab kofeiini (60-140 mg) Imendumiseks kulub 45 minutit Ergutav toime 20-40 minuti jooksul Koostis Kohviõlid (10-17% massist lipiidid) Süsivesikud (50% ) Sahharoos Roheline uba (3-9%) Valgud (10-13%) Kohvi liigid Araabika (Coffea Arabica) Robusta (Coffea Robusta) Libeerika (Coffea Liberica) Mõju tervisele Tugevdab ja kiirendab südame kokkutõmbeid Tõstab vererõhku Mõjutab hingamist Stimuleerib ainevahetust Suureneb higieritus Tõstab tähelepanu- ja töövõimet Aitab keskenduda ja ületada unisust Soodustab seedimist Tekitab sõltuvust Mao ärritaja Mürgituslaadsed seisundid Maksahaiguse korral, kuhjub organismis Võõrutusnähud- uimasus, peavalu, iiveldus Huvitavat Kohvijoojatel väiksem võimalus haigestuda insuliinsõltumatusse suhkruhaigusesse Paran...

Varia → Kategoriseerimata
13 allalaadimist
thumbnail
4
docx

KOHV

· Töödeltakse ( kuiv- või märgmeetodil) · Pestakse · Kuivatatakse · Kaaritakse · Puhastatakse · Röstitakse Keemiline koostis · Kofeiin 0,6-4% · Kiudained · Suhkur · Rasv · Valk · Mineraalained (Ka, Ca, Fe, Na, S, P, Cl) · Orgaanilised happed · Parkained · Vitamiinid B6, B12 Kohvi liigitus ubade tüübi järgi 1. Araabika ( Coffea Arabica) annab ¾ kogu maailma kohvitoodangust Moka (Mocca) on araabika teisend 2. Robusta 1/3 kogu maailma kohvitoodangust 3. Libeerika kohv ( Coffea Liberica) kuid selle osatähtsus on kaduvväike Parim Robusta on parem, kui halvim Araabika Araabika ja Coffea Arabica · Moodustab 70% maailma kahvitoodangust · Oa seesmine külg on seestpoolt nõgus · Väga hea aroomiga · Kofeiinisisaldus kuni 2% · Enne röstimist on sinakas-rohelise värvusega Robusta · Oa seesmine külg on väljapoole kumer · Vähem aromaatse, maitselt kangem · Kofeiinisisaldus üle 1,7%

Toit → Toiduainete õpetus
19 allalaadimist
thumbnail
6
docx

AJALUGU-kohv

jook. 2. KOHVI KASVATAMINE: Kohvitaim · Kohvitaim kuulub madaraliste sugukonda. · Kohvitaim võib kasvada kuni 10m kõrguseks, mistõttu seda nimetatakse ka kohvipuuks. · Kohviistandustes kärbitakse kohvitaimed saagikoristuse hõlbustamiseks sobiva kõrguseni. · Kohvitaime õied on valged ja lõhn meenutab jasmiini- või apelsinilõhna. · Kohvitaimed õitsevad erinevatel aegadel: Araabika pärast vihma ja Robusta korrapäratult. · Kohvimari on kirsisuurune ja värvub küpsedes tavaliselt tumepunaseks või kollaseks. · Marjad on korjamiseks küpsed umbes üheksa kuud pärast õitsemist. · Marjad valmivad eriaegadel, seetõttu tuleb ühelt taimelt saaki koristada mitu korda. · Igas kohvimarjas on kaks seemet ehk kohviuba. Kohvi kasvatamine · Kohvipõõsas peab kasvama 3-4 aastat enne kui põõsalt saab esimese saagi. · Täissaagikuse saavutavad põõsad 7-8 aastaga.

Toit → Toiduainete õpetus
12 allalaadimist
thumbnail
33
odp

KOHV- joogiõpetus

espresso pinnale erinevaid kujundeid. Kohvipuud Kohvipuu kuulub madaraliste sugukonda. Kohvipuid arvatakse olevat 25-80 liiki. Kohvipuu pärineb Lõuna-Araabiast ja Ida-Aafrikast. Araabia kohvi kodumaaks loetakse Etioopia Kaffa maakonda, sellest tulenevad ka üle maailma levinud samakõlalised erikeelsed nimetused. Kõikidest kohvipuu liikidest vaid kaks - coffea arabica ehk araabika ja coffea canephora ehk robusta - on maailmaturul kaubandusliku tähtsusega. Kohvipuu Araabikat kasvatatakse kvaliteetsema kohvioa tootmiseks ning selle maitse on mahedam ja nüansirikkam. Robusta seevastu on tugeva maitsega ning sobib hästi espressosegudesse. Selles on kaks korda enam kofeiini kui araabikas, mis teeb espresso maitse täidlasemaks ja tekitab kohvile paksema vahu. Kohvipuud on igihaljad 3-6 m kõrguseks kasvavad taimed madaraliste sugukonnast.

Toit → Joogiõpetus
29 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Referaat - kohv

1. MIS ON KOHV? Kohv on kohviubadest jahvatatud pulber ja sellest valmistatud soe aromaatne jook. Sellele joogile on omapärane mõrkjas-magus maitse. Kohv valmistataks kohviubadest. Kohvioad on kohvipuu röstitud seemed. Kohvioad sisaldavad 0,6-2,4% kofeiini. Kohviube kasvatatakse ja valmistataks enamjaolt Lõuna-Ameerikas ja Aafrikas. Parimateks sortideks peetakse kolumibat, kostariikat, santost ja haraarit ning tähtsamad kohitüübid on araabika, robusta ja libeeria. Kohvi juuakse tavaliselt koore, suhkru või piimaga. (ENE, 1989) Kohvi alla käib ka viljakohv, mis ei ole valmistatud kohviubadest, vaid teraviljast. Maitse poolest meenutab see oakohvi, aga selles puudub kofeiin. Seda juuakse tavaliselt oakohvi asendajana ja tarbitakse kuumalt. (Kohv ­ Vikipeedia, 2013) 1.1 Kuidas kohvi valmistatakse? Oad eraldatakse kuivatatud või (eriliste masinate abil) tooretest viljadest, pestakse ja kuivatatakse

Toit → toiduainete sensoorse...
14 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Kohv

· Alla +8 kraadi ta hävib. · Kohviistandused vajavd pidevalt head hooldamist, siis annavad nad suuri saake. Click to edit Master text styles Tähtsad kohviliigid Second level Third level Fourth level Fifth level · Coffea Arabica ja Coffea Robusta. · Arvatakse, et Arabica kohviliik on esimesi maailmas. · Coffea Robusta on maitselt ja toimelt araabica kohvist tugevam. · Tuntakse ka kolmandat liiki ­ Coffea Liberica, kuid selle osatähtsus on väike. Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level Click to edit Master text styles Second level

Majandus → Klienditeenindus
29 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Kohvi import kolmandatest riikidest

KOHVI IMPORT KOLMANDATEST RIIKIDEST Kohvi impordist üldiselt  Kohvitaimi kasvatatakse 50-60 riigis üle maailma  Indias toodetakse 70% kogu maailma kohvist  Kaubandusliku tähtsusega kohvisordid- Arabica ja Robusta.  Kohv kuulub ühtse tollitariifistiku rubriiki 0901 Suurimad kohvi eksportijad Kohvi transpordinõuded  Eesti seaduse järgi kuulub kohv mitteloomse toidu alla  Mitteloomse toidu importimisel teostatakse järelvalvet sihtkohas  Järelvalvet teostatakse koostöös tolliga  Saadetise eest vastutavad toidukäitlejad Pakkimine ja transport  Pakend peab võimaldama vedu koos muude saadetistega  Pakend: materjaliks džuut või sisal, mass 60 kg

Logistika → Transport
13 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Kohv

Valmis saanud kohv hakkab maitset minetama sekundeid pärast valmimist, nii et valmistada tuleks täpselt nii palju kohvi kui kohe tarbitakse. Kunagi ära soojenda oma kohvi! Kohvi liigid Kaks majanduslikult tähtsat kohviliiki on Coffea Arabica (Arabica kohv), mis katab 70 protsenti maailma toodangust ja Coffea Canephora (Robusta kohv). Vähem kasvatatakse Coffea Libericat (Liberica kohvi) ja Coffea dewevreid (Excelsa kohvi) Mõned Arabica ja Robusta erinevused: Arabica Robusta Esmamainimise aasta 1753 1895 Kromosoomid (2n) 44 22 Kasvuperiood 9 kuud 1011 kuud Õitsemine pärast vihma ebaregulaarne Valmis kirsid kukuvad jäävad külge Saagikus (kg ube/ha) 15003000 23004000 Juuresüsteem sügav pinnaline Optimaalne temperatuur (aastas keskmiselt) 1524° C 2430° C Optimaalsed sademed 15002000 mm 20003000 mm Kasvu optimum 10002000 m 0700 m Hemileia vastatrix vastuvõtlik resistentne Koleroga vastuvõtlik resistentne Nematodes vastuvõtlik resistentne

Toit → Köögi õpetus
42 allalaadimist
thumbnail
32
docx

Referaat - Kohv

Analüütikud keskenduvad tihti ületootmisele ja jätavad tähelepanuta esile kerkivad turusuundumused ja uued tehnoloogiad rahvusvahelises tootmise ja nõudluse debatis. Mida veel kiputakse unustama on, et kohv ei ole ühetaoline toode; araabika on tugeva maitsega, aromaatne, ja haarab tavaliselt kõrgemad hinnad, samal ajal kui robusta on odavam ja kergem toota. Robusta turuosa on märkimisväärselt kasvanud viimase kümne aasta jooksul. Toote kvaliteet, tootmise maksumus ja suhted rahvusvaheliste partneritega on olnud aastaid kohvikaubanduse parameetrid. Peale rohkem kui kolmeaastast ületootmist ja madalaid hindu on konkurents siiski teravnenud. Paljude tootjate ja eksportijate jaoks sõltub ellujäämine tööstuses täiesti vastutulekust turu kõrgema kvaliteedi nõudmistele; järjepidevusest (järgnevate saadetiste jätkuvalt sama kvaliteet);

Toit → Joogiõpetus
83 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Kohvi sortiment

Odavamatel kannu mudelitel on nailonist, mitte metallist võrk eraldamaks kohvipaksu joogist, kuid need ei ole nii vastupidavad. Näited: Presskannukohv, pooltume röst Löfbergs Lila ; Paulig Classic cafetiere (presskannukohv) Espresso: Itaaliapärane kohv, mis valmistatakse espressomasinas, surudes rõhu all olevat vett kiiresti läbi tihedalt keetmiskambrisse pakitud espressoubadest (tumedaks röstitud Arabica) jahvatatud peenjahvatuskohvi. Robusta seevastu on tugeva maitsega ning sobib hästi espressosegudesse. Selles on kaks korda enam kofeiini, kui Arabicas, mis teeb espresso maitse täidlasemaks ja tekitab kohvile paksema vahu. Sõna espresso tähendab itaalia keeles ,,väljapressitud". Peeneks jahvatatud espressokohv pakitakse tihedalt käppa. 95 kraadini kuumutatud vesi surutakse keetmiskambrisse 9­10 atmosfääri suuruse rõhu all. Täiuslikult

Toit → Toiduainete õpetus
77 allalaadimist
thumbnail
14
odp

KOHVIPUU

kõrguse puuna. ● Tema suured, piklikovaalsed lehed on umbes 15-25 cm pikad ja 5-12 cm laiad. Ühes kimbus on 40-60 õit. Tootmine ● Suurimad kohvitootjad on Brasiilia (umbes 30%) ja Colombia (umbes 10% maailma kogutoodangust). ● Suurim importija on USA, aga kõige rohkem tarbitakse kohvi ühe elaniku kohta Skandinaaviamaades. Faktid ● 70% maailmast tarbib Araabika kohvi. Ülejäänud 30% joob Robusta kohvi, mis sisaldab poole rohkem kofeiini kui Araabika kohv. ● Kohv on maailmas populaarseim jook - seda tarbitakse aastas 400 miljardit tassi. ● Kohvitööstustes töötab kokku 20 miljonit maailma inimestest. ● Algselt kohvi söödi. Üks Aafrika suguharu segas kohviubasid rasvaga, et saada söödavad energiapallikesed. Tänan tähelepanu eest!

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
22
rtf

Kohv - uurimustöö

niisutamisprotsessi nime all. Selliselt saadud kohviubasid kutsutakse pestud kohviks. Seejärel rohelised oad kuivatatakse, mõõdetakse, sorteeritakse, hinnatakse ja valitakse ning tavaliselt tehakse kõike seda käsitsi. Siis pannakse oad kottidesse ja nad viiakse kohalikele röstijaile laevadega üle maailma laiali. Vähesed tooted, mida me tarbime vajavad nii suurt inimtööd. · Kaks kaubanduslikult olulist kohvioa liiki on araabika ja robusta. · Araabika oad kasvavad kõige paremini üle 1000 meetri kõrgusel. Need liigid annavad kõrgeima kvaliteediga kohvi, mil on parimad maitseomadused ja aromaatsus. Tavaliselt sisaldavad need pool sellest kofeiinist, mis on robusta ubades. Araabika tootmine hõlmab 80% maailma kohviturust, kuid ainult 10% sellest vastab erikohvi (speciality coffee) standardile. · Robusta oad kasvavad tavaliselt madalamail kõrgustel. Robusta puid on lihtsam

Muu → Teadus tööde alused (tta)
199 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Kohv inimeste elus

Selle kasvatamine, töötlemine, turustamine ja transportimine loovad töökohti miljonitele inimestele maailmas. Kohv on otsustav tegur paljude arenevate riikide poliitikas ja majanduses, paljudele arengumaadele annab kohvieksport olemusliku osa nende väliskaubandusest, mõnel juhul isegi 80%. 3. Kohvisordid Levinuim kohviliik araabika (Coffea Arabica) on pärit Etioopiast. Selle osakaal maailmas toodetud kohvist on umbes 75%. Teine tuntud kohviliik on robusta (Coffea Robusta), mis on maitselt araabika kohvist tugevam ja on pärit Kongost. On olemas ka kolmas kohvipuu liik libeerika (Coffea Liberica) Lääne-Aafrikast, kuid selle osatähtsus on kaduvväike. Kohvisordid kannavad tavaliselt tootjamaaga seotud nimetust. Näiteks, kolumbia kohv, kostariika kohv, santose kohv jne. 4. Lahustuv kohv Vedelat kohviekstrakti tehakse umbes 1840. aastast, kuid esimene pulbrilise lahustuva kohvi valmistas 1901. aastal Satori Kato, Ameerikas elav jaapani

Bioloogia → Bioloogia
30 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Kohvi referaat

Põõsa viljad on ovaalsed ja küpsed 7-9 kuuga, tavaliselt sisaldavad nad kahte lamedat seemet (kohviuba) - kui ainult üks uba valmib, siis seda kutsutakse hernemari (peaberry). Araabika kohv on tihti vastuvõtlik kahjuritele ja haigustele, seetõttu on vastupanuvõime kasvatamine põhiline aretustöös. Arabicat kasvatatakse Ladina - Ameerikas, Kesk- ja Ida-Aafrikas, Indias ja mõningal määral Indoneesias. Coffea Canephora ­ Robusta kohv Robusta on selle sordi paljude variatsioonide koondnimi. See on tugev põõsas või väike puu, mis võib kasvada kuni 10 m kõrguseks, kuid sel on veidi pinnalähedane juuresüsteem. Viljad on ümarad ning valmimine võtab kuni 11 kuud, seemned on ovaalsed ja väiksemad kui araabikal. Robustat kasvatatakse Lääne-ja Kesk- Aafrikas, Kagu-Aasias ja veidi ka Brasiilias Conilloni nime all. Coffea Liberica ­ Liberica kohv

Toit → Toiduainete õpetus
40 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Kohvisortiment erinevate tunnuste alustel

vastupidavad. 3.3.1 Luxus - Presskannukohv 500 g 3.3.2 Löfbergs Lila - Presskannukohv 500 g 6 3.4 Espresso Itaaliapärane kohv, mis valmistatakse espressomasinas, surudes rõhu all olevat vett kiiresti läbi tihedalt keetmiskambrisse pakitud espressoubadest (tumedaks röstitud Arabica) jahvatatud peenjahvatuskohvi. Robusta seevastu on tugeva maitsega ning sobib hästi espressosegudesse. Selles on kaks korda enam kofeiini, kui Arabicas, mis teeb espresso maitse täidlasemaks ja tekitab kohvile paksema vahu. Sõna espresso tähendab itaalia keeles „väljapressitud“. Peeneks jahvatatud espressokohv pakitakse tihedalt käppa. 95 kraadini kuumutatud vesi surutakse keetmiskambrisse 9–10 atmosfääri suuruse rõhu all. Täiuslikult sooritatuna kestab see umbes 20 sekundit ühe tassi

Majandus → Majandus
11 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Tee-ja kohvisordid

kasulikke vitamiine), Hibiscus(värvuselt meenutab jõhvikamahla), Honeybush(ehk meepõõsa tee), Hemp(ehk kanepitee), Mate(valmistatakse kuivatatud astelpajupõõsa lehtedest) ROOIBUS HIBISCUS HONEYBUSH HEMP MATE Kohv • Kohv valmistatakse kohviubadest (kohvipuu röstitud seemnetest), mis jahvatatakse pulbriks • Kohvijoomine sai alguse Etioopiast, Euroopasse jõudis 17.sajandil • Levinum kohviliik on araabika, teine on robusta • Oakohv sisaldab kofeiini, mis mõjub ergutavalt. Turustatakse toorest, röstitud, jahvatatud ning lahustuvat kohvi. Peale naturaalse kohvi toodetakse ka segusid, kus kohvile on lisatud näiteks teravilja, sigurit • Suurim kohvitootja on Brasiilia KOHVIPUUD KOHVIOAD Erikohvid • Cappucino • Caffe Latte • Türgi kohv • Espresso • Café au lait • Iiri kohv • Americano • Café Crema • Cafe Mocha TÄNAN VAATAMAST

Toit → Joogiõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Kohv

koristamise keeruliseks, seetõttu tehakse seda käsitsi. Kohviubade eraldamiseks on kaks meetodit: marju kas kuivatatakse 2-3 nädalat päikese käes ja kooritakse hiljem masinatega, või eemaldatakse esialgu suurem osa viljalihast ja seejärel leotatakse ube 1-2 ööpäeva veevannis; viimane meetod annab parema kvaliteediga kohvi. Tuntud on peamiselt kolm kohviliiki, millest Arabica on kvaliteetseim, aga väiksema kofeiinisisaldusega kui Robusta, mis on haiguste suhtes vastupidavam, ja mida on lihtsam kasvatada. Liberica on neist kõige madalama kvaliteediga sort, mille osatähtsus on väike. Kohvi juuakse nii mustalt kui erinevate lisanditega, tavalisimad on koor või piim ja suhkur, aga olenevalt maitsest ja fantaasiast võib lisada kakaopulbrit, erinevaid siirupeid, vahukomme või näiteks kaneeli. Palju on väljakujunenud omadustega kohvijooke, tuntumad on näiteks espresso, cappuccino ja caffé latte.

Toit → Joogiõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Kohvipuu

4 kaks korda aastas, nii et puul on samaaegselt nii õied kui viljad. Araabia kohvipuu on isetolmlev, teised kultiveeritavad kohviliigid aga võõrtolmlejad. Liike on võimalik omavahel ristata. Tootmistasandite rajamisel ongi kasutatud araabia ja kongi kohvipuude vahelist hübriidi, mida nimetatakse arabusta. Araabia kohvipuu annab arabica kohvi, kongo kohvipuu aga robusta kohvi, libeeria kohvipuu excelsa kohvi. Moka kohvi saadakse araabia kohvipuu ühe teisendi viljadest. Araabias on seda kaua kasvatatud ja viidatud ka India ookeani lääneossa Mauritiusesse. Varem oli araabia kohvi peamine väljaveosadam Punase mere ääres asuv Mokka (Moha) linn, millelt araabia mailt tulnud kohv siis ka oma nime sai. Kunagi kõrgel järjel olnud kohvi kasvatamine on nüüd Jeemenis taandunud kata kasvatamise ees.

Bioloogia → Bioloogia
26 allalaadimist
thumbnail
5
rtf

Kohv

KOHV Kuigi kohvivalmistamise meetodid erinevad ükteisest oluliselt, on hea kohvi saamise üldised eeltingimused kõigil ühised: · Seadmete ja vahendite puhtus · Pehmendadtud ja filtreeritud vesi · Kvaliteetne tooraine · Sobiv jahvatus-ja rõstiaste · Õige kogus kohvipulbrit · Õige valmistamine Araabia e. Türgi meetod Traditsiooniliselt kasutatakse Türgi kohvi valmistamiseks väikest varrega vastpotti. Vanasti oli eelduseks ka kõrbeliiv, millesse pott uputati. Türgi kohv valmistatakse Araabi oast mis jahvatatakse väga peeneks. Potti pannakse 1-2 tl. Jahvatatud kovi. Maitse järgi lisatakse suhkrut vahel ka kardemooni. Seejärel kuumutatakse kohv keemiseni, samal ajal segades. Kuumenemisel tekib vaht. Kui kohv läheb keema, tuleb ta kuumuseallikalt eemaldada ja seejärel kohe serveerida. Kohvi võib juua koos puruga või võob ka sellel lasta settida. Filtermeetod Klaaskannu ei ole soo...

Toit → Joogiõpetuse
82 allalaadimist
thumbnail
36
docx

Tooterühma analüüs

Sealse Kaffa nimelise küla järgi sai kohv ka oma nimetuse. 15. sajandil oli kohv levinud Araabias, 16. sajandil ka Türgis. Euroopasse jõudis kohvijoomise komme 17. sajandil, Eestisse 17. sajandi lõpuks. Eri rahvastel on kujunenud oma kohvi valmistamise ja serveerimise viisid. Tuntuimad on ehk türgi kohv ja itaallaste espresso. Levinuim kohviliik araabika (Coffea arabica) on pärit Etioopiast. Selle osakaal maailmas toodetud kohvist on umbes 75%. Teine tuntud kohviliik on robusta (Coffea canephora), mis on maitselt araabika kohvist tugevam. On olemas ka kolmas kohvipuu liik, libeeria kohvipuu (Coffea liberica), kuid selle osatähtsus on kaduvväike. Kohvisordid kannavad tavaliselt tootjamaaga seotud nimetust. Näiteks kolumbia kohv, kostariika kohv, santose kohv jne. Kohvi all mõeldakse üldjuhul kohvipuu seemnetest valmistatud oakohvi. Oakohv sisaldab kofeiini, mis mõjub ergutavalt. Turustatakse toorest, röstitud, jahvatatud ning lahustuvat kohvi

Majandus → Klienditeenindus
16 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Kohv ja tee. referaat

jooki. Esimene kirjalik teade kohvist, mida valmistati röstitud kohviubadest, on pärit Araabia teadlastelt, kes kirjutasid, et see on kasulik, kuna pikendas nende tööaega. Araablaste innovatsioon kohviubade jahvatamisel jõudis esimesena Egiptusesse, sealt Türki ja hiljem leidis juba tee laia maailma. Sordid Levinuim kohviliik araabika (Coffea Arabica) on pärit Etioopiast. Selle osakaal maailmas toodetud kohvist on umbes 75%. Teine tuntud kohviliik on robusta (Coffea Robusta), mis on maitselt araabika kohvist tugevam. On olemas ka kolmas kohvipuu liik libeerika (Coffea Liberica), kuid see on vähe levinud. Kohvisordid kannavad tavaliselt tootjamaaga seotud nimetust. Näiteks kolumbia kohv, kostariika kohv, santose kohv jne. Kohvi all mõeldakse üldjuhul kohvipuu seemnetest valmistatud oakohvi. Oakohv sisaldab kofeiini, mPeale naturaalse kohvi toodetakse ka segusid, kus kohvile on lisatud näiteks teravilja, sigurit jms.is mõjub ergutavalt.

Kategooriata → Uurimistöö
42 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Joogiõpetus: kohv

Joogiõpetus ISESEISVA TÖÖNA VASTAB KIRJALIKULT KÜSIMUSTELE. 1. Nimeta erinevaid kohvisorte ja too välja nende erinevused. Araabika-levinum ja parim kohvisort Robusta-maitselt araabikast tugevam(robustsem), rohkem kofeiini 2. Kohvipuu- kirjelda Kasvab 7-8m kõrguseks, kuid kultuurtaimed lõigatakse 2-4m pealt maha, et saavutada laiust. Kohvi lehed on 10-15cm pikad, läikivalt tumerohelised heldama alapoolega. Kohvi marjad on kirsisuurused ning tumepunast värvi. Valmimine võtab aega 8 kuud. Kohvipuu hakkab õitsema 2-4 aastaselt. Kohvi saab koristada alates puu 5.eluaastast mitu kord aasta jooksul. 25. eluaastast alates muutub puu vanaks, kuid võib veel eksisteerida. Kohvipuu nõuab 19-25 kraadist temperatuuri. Ei kannata külma, kuid ei sure juhusliku külma öö tõttu. 3. Nimeta erinevaid kohvijooke. 7 tk Cappuccino, Caffè Latte, Caffè Macchiato, Espresso, Con Panna, Ristretto, Cafè au Lait. ...

Toit → Joogiõpetus
8 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Kohvi hinnad tartu suurimates kauplustes 2012 a.

(5,48). Kohvisortiment kauplustes (lisa 3) Külastades kaupluseid saime teada, et kohvivalik on väga suur, erinevate kaupluste sortimenti kuulub 53 erinevat kohvisorti. Kõige väiksema kohvisortimendiga oli Säästumarketja kõige suurema sortimendiga oli Prisma. 4. HUVITAVAID FAKTE KOHVIST Keskmine kohvipuu annab ainult 1 kg röstitud kohvi aastas ja esimese saagini jõudmiseks kulub neli kuni viis aastat Kaks kaubanduslikult olulist kohvioa liiki on araabika ja robusta. Araabika tootmine hõlmab 80% maailma kohviturust, kuid ainult 10% sellest vastab erikohvi (speciality coffee) standardile. Brasiilia ja Columbia annavad 45% kogu maailma kohvitoodangust. Maailma kalleim kohv on Jamaica Blue Mountain. Peaaegu kogu selle "rohelise kulla" ostavad jaapanlased. Maailmas juuakse aastas 400 miljardit tassi kohvi. Ühes röstitud kohvioas on üle 1200 keemilise komponendi. KASUTATUD MATERJALID 1. Külastasime ise kaupluseid 2

Kategooriata → Uurimistöö
12 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Omatooted

sooritades olla kindel, et ta saab maitsva, kvaliteetse, turvalise ja tervisliku toidukauba. Toote kvaliteedi jälgimine ei lõpe toote valmimisega, vaid jätkub pistelise kontrolli näol ka poeriiulil. Kõigil Stockmanni omatoodetel on lisaks kvaliteedigarantii. Stockmann Espresso Stockmann Espresso on kvaliteetne espressokohv. Põhja-Itaalias röstitud kohv on valmistatud Kesk- ja Lõuna-Ameerika kohviubadest, segatuna sametpehmete India kohviubadega. Näputäis Robusta kohviube annab tugevust ja ergastab keha. Stockmann Luxury Stockmann Luxury on kõrgeklassiline heleda röstiga kohv gurmaanidele. Lõuna-Ameerika Santose ja Kolumbia kohviubade segu täiendavad Kesk-Ameerika kvaliteetsed kohvioad. Aroomile lisavad pehmust rikkaliku maitsega Keenia ja eksootilise Etioopia kohvioad. Stockmann Original Stockmann Original on kõrgeklassiline heleda röstiga kohv naudinguhetkedeks. Lõuna-Ameerika

Õigus → Müügiõpetus ja...
29 allalaadimist
thumbnail
18
rtf

Kaubarühma analüüs

Mari-Liis JürnaKaubarühma analüüs 1.Kohv 1.1 Kohvi keemilisse koostisse kuulub:  Kofeiin 0,6-4%  Kiudained  Suhkur  Rasv  Valk  Mineraalained (Ka, Ca, Fe, Na, S, P, Cl)  Orgaanilised happed  Parkained  Vitamiinid B6, B12 Kohvi liigitus päritolu maa järgi: Brasiilia- suurim Araabika tootja ¼ maailma toodangust, Vietnam- suurim Robusta tootja. Kohvi saab liigitada ka kofeiini sisalduse ning jahvatusviisi järgi alusel järgmiselt : 1.2 Liigitus kofeiini hulga järgi  Kofeiinirikas- üle 2%  Keskmine kofeiini sisaldusega- 1,5-2%  Kofeiini vaene- alla 0,2%  Kofeiinita – alla 0,08% 1.3 Liigitus jahvatuseviisi järgi  Jahvatamata kohv  Jahvatatud kohv  Jäme jahvatus  Keskmine jahvatus  Peen jahvatus- lauasoola moodi  Eriti peene jahvatus

Majandus → Kaubandus
7 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Töökohapõhine ülesanne - kohvi

valmistatud oskuslikult valitud ja hoolikalt röstitud kohviubadest. Võid kindel olla, et kogu hellitav kohviaroom jõuab muutumatult kohvitassi. Selle kohvi valmistamiseks on kasutatud Arabica ja Robusta kohviube, mida on röstitud kolmandal astmel. Kofeiinivaba kohv. See on valmistatud samamoodi kohviubadest nagu tavaline kohv. Maitse- ja aroomierinevused võrreldes tavalise kohviga võivad olla kofeiini eraldamise protsessi tulemus, aga kofeiini puudumist maitsest ei tunne. Kofeiinivaba kohv sobib südamehaigetele ning kõrge vererõhuga inimestele.  Jacobs Krönung kofeiinivaba kohv on valmistatud kõrgkvaliteedilistest kohviubadest

Geograafia → Geograafia
20 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Põllumajanduskultuuride tootmine ja geograafiline levik

Põllumajandusliku toomise erinevad vormid Sõltuvalt tootmise intensiivsusest INTENSIIVNE PÕLLUMAJANDUS ­ toodangu kasv väikesel maa-alal, mahutades sinna palju kapitali, väetisi või tööjõudu EKSTENSIIVNE PÕLLUMAJANDUS ­ tagatakse toodangu kasv laiendades põllumaad või suurendades kariloomade arvu Põllumajandus võib üldiselt jaotada OMATARBELINE PÕLLUMAJANDUS ­ toodetakse peamiselt oma pere tarbeks KAUBANDUSLIK PÕLLUMAJANDUS ­ kogu toodang või suurem osa sellest läheb müügiks Omatarbeline põllumajandus Ekstensiivne omatarbeline põllumajandus alepõllundus - kasutatakse laialdast maa-ala - palju tööd põllu rajamisel Intensiivne omatarbeline põllumajandus - põld kasutusel 1-2 aastat riis-, nisu-, hirsi- ja maisital...

Geograafia → Geograafia
92 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Põllumajandus ja taimed eri paikkondades

1.1. Põllumajandusliku tootmise vormid: Intensiivne põllumajandus toodangu kasv väikesel maa-alal, mahutades sinna palju kapitali, väetisi või tööjõudu. Ekstensiivne põllumajandus tagatakse toodangu kasv laiendades põllumaad või suurendades kariloomade arvu . Omatarbeline põllumajandus toodetakse peamiselt oma pere tarbeks. Kaubanduslik põllumajandus kogu toodang või suurem osa sellest läheb müügiks. 1.2. Ekstensiivne omatarbeline põllumajandus: alepõllundus - kasutatakse laialdast maa-ala - palju tööd põllu rajamisel - põld kasutusel 1-2 aastat - saagikus väike - kogu saak oma toiduks - kasvatatakse peamiselt tera- ja mugulvilju - Lääne- ja Kesk-Aafrika, Kagu-Aasia, Amazonase piirkond ja Kesk-Ameerika rändkarjakasvatus - karjaga rännatakse ühest piirkonnast teise - loomadelt saadakse oma tarbeks piima, liha, nahka, villa, mida vahetatakse ka mõningate põllukultuuride vastu - kasvatatakse peamiselt kitsi, kaamleid, laama...

Geograafia → Geograafia
52 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toidukauba eksami kordamisküsimused ja vastused

Etüleeni toodavad Etüleeni suhtes tundlikud õun, pirn, ploom, aprikoos, virsik, nektariin, mango, banaan, maitseroheline, salatid, spinat, seller, porrulauk, mangostan, melon, papaia, avokaado, granadill, tomat. kurk, porgand, kapsad, kartul, hurmaa, kiivi, herned 28. Kohvi liigitamine ja erinevate kohvide valmistamiseks kasutatavad toorained. Lahustuv kohv ­ mis on peamine tooraine. Röstimine. Arabika ja Robusta erinevus. Kohvi võib liigitada kohvipuu liigi, päritolumaa, röstimis- ja jahvatusviisi alusel: · Kohvipuu liigi järgi ­ Etioopiast pärit araabia kohvipuu Coffea arabika (saadus araabika kohv) ja Kongo kohvipuu ehk Coffea canephora (saadus robusta kohv). · Päritolumaakohvid - kohvid, milles kasutatud kohvioad pärinevad ainult ühelt maalt. · Röstimisviisi järgi - hele, keskmine või tume. Lisaks võib veel olla keskmiselt tume ja prantsuse röst ehk

Toit → Toit ja toitumine
103 allalaadimist
thumbnail
110
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp

mitmekesise ja peene aroomiga, kofeiinisisaldus kuni 2%. Araabika on eelistatuim kohv, tema aastaproduktsioon moodustab u 75% maailma kohvitoodangust. Coffea arabica’l on ohtrasti teisendeid, millele annab sordinime tootjariik, kasvukoht või peamine väljaveosadam. Tuntumaid araabika teisendeid on moka (kasvatatakse Lähis-Idas). (Kikas, et al., 2012, lk 180-181) Luxus kohv, 100% Arabica. Foto: Teine tähtis kohvipuu on Kongo kohvipuu e Coffea canephora, mille saadus on robusta kohv. Robusta kohvioad on väiksemad kui araabika oad, kohvioa sisemine külg on väljapoole kumer. Kongo kohvipuult saadav kofeiinirikas (kofeiinisisaldus üle 2%) robusta kohv moodustab u 25% maailma kohvitoodangust. Robusta on tugevama maitsega, sobib paremini tumeda röstiga kohvisegudesse, sageli kasutatakse seda lahustuvas kohvis. (Ibid) Päritolumaakohvid on niisugused kohvid, milles kasutatud kohvioad pärinevad ainult

Toit → Toidukaubaõpetus
81 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Taimed ja puuviljad

Sisukord LK 1. Õlikultuurid 3 2. Tööstuskultuurid 4 3. Puuviljad 5-7 4. Mõnukultuurid 8 5. Teraviljad 9 6. Mullakultuurid 10-11 Õlikultuurid Kookospalm on igihaljas, kuni 30 m kõrgume ja kuni 60 cm jämedune lookja tüvega puu. Kasvab troopikamerede rannikutel ja saartel. Lehed sulgjad ja kuni 6 m pikkused. Kasutatakse toiduks, lehti katusteks ja tüvesid ehitusmaterjalidena, ka saadakse kookosest õli. Istandusi on peamiselt Filipiinidel. Tuntuim päevalill on põhja- Ameerika lõunaosast pärinev liik harilik päevalill. Ta kasvab 2-5 m kõrguseks, tema korvõisik ehk korvik on aga 8-40 cm-se läbimõõduga. Taime hargnenud sammasjuur võib tungida 3-4 m sügavusele. Päevalille seemneid süüakse ja neist saab ka õli. Teda kasvatatakse Argentiinas, Rumee...

Geograafia → Geograafia
25 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Toidukaupade pakendamine ja säilitamine

Toiduainete ja toitumisõpetus TOIDUKAUBAD, NENDE PAKENDAMINE JA SÄILITAMINE TOIDUSEADUS Kasulikud lingid: https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13256331 https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13234674 Käsitleb alljärgnevaid punkte ( täida lüngad- otsida toiduseadusest vastused! ) ............................................................................................................... ............................................................................................................... ............................................................................................................... ............................................................................................................... ............................................................................................................... ................................................................................................

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
67 allalaadimist
thumbnail
13
wps

Maailma viljad

nimetuse. 15. sajandil oli kohv levinud Araabias, 16. sajandil ka Türgis. Euroopasse jõudis kohvijoomise komme 17. sajandil, Eestisse 17. sajandi lõpuks. Erinevatel rahvastel on kujunenud oma kohvi valmistamise ja serveerimise viisid. Tuntuimad on ehk türgi kohv ja itaallaste espresso. Kohvisordid Levinuim kohviliik araabika (Coffea Arabica) on pärit Etioopiast. Selle osakaal maailmas toodetud kohvist on umbes 75%. Teine tuntud kohviliik on robusta (Coffea Robusta), mis on maitselt araabika kohvist tugevam. On olemas ka kolmas kohvipuu liik libeerika (Coffea Liberica), kuid selle osatähtsus on kaduvväike. Kohvisordid kannavad tavaliselt tootjamaaga seotud nimetust. Näiteks kolumbia kohv, kostariika kohv, santose kohv jne. Turustatakse toorest, röstitud, jahvatatud ning lahustuvat kohvi. Peale naturaalse kohvi toodetakse ka segusid, kus kohvile on lisatud näitelks teravilja, sigurit jms. Kohviasendajad

Bioloogia → Bioloogia
76 allalaadimist
thumbnail
10
doc

India vabariik

R ­ tähistab riisikasvatusi. W ­ tähistab nisu. J ­ tähistab ,,Jowar". B ­ bajra ?? Rohelised alad on samuti ka metsa alad, lillakad-hallid alad tähistavad segakasvatusi näiteks tee, kohv, tubakas jne. Metsamajandus ja metsatööstus Indias on 17% maast kaetud metsadega, millest 20% on Madhya Pradesh'is. Seda on normaalselt arvestades riigi kliimavöödet. Peamiselt kasvavad seal lehtpuumetsad, väga palju kasvab ka tiigipuud. Peamisteks liikideks ongi tammepuu, sal (Shorea robusta ) ja tiigipuu. Põhiliselt laiuvad metsad India kesk osas, kirde ja põhja osas, suur osa mägedes. Üldiselt paikneb mets raskesti kättesaadavates kohtades. Suurem osa puidust kasutatakse mööbli ja muude puit-aksesuaaride valmistamisele, kuigi maainimesed kasutavad puitu palju kütusena nagu eelpool mainitud. Indias ei panda suurt rõhku metsandusele, pigem tulevad enne muud alternatiivid, nagu põllumajandus. Metsakompleksid pole eriti arenenud. Kõige suuremaks

Geograafia → Geograafia
65 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Toiduaine õpetuse

· Kohvi saadakse igihalja, troopilises vööndis kasvava kohvipuu seemnetest. Parimad toorkohvi oad on sinakas-rohelise või hallikas-rohelise värvusega. Pruun värvus ja plekilisus viitavad töötlemisvigadele. Kohviubade liigid: 1. Araabika (Coffea Arabica)- on pärit Etioopiast, kohvioa sisemine külg on sissepoole nõgus, aroom mitmekesine ja meeldiv, kofeiinisisaldus 2%. Kolmveerand maailma kohvitoodangust. 2. Robusta (Coffea Robusta)- on pärit Kongost. Kohvioa sisemine külg on väljapoole kumer. Vähem aromaatne, maitselt kangem, kofeiinisisaldus 2%. Umbes veerand maailma kohvitoodangust. 3. Lõuna- Aafrikast pärit Coffea Liiberica Ühes kohvipuu viljas on kaks rohelist seemet. Oad eraldatakse viljalihast, pestakse ja kuivatatakse. Kohvioad sisaldavad umbes 0,6-2% kofeiini ja kokku 1200 erinevat ühendit. Kohvi joomine tõstab vererõhku ja parandab neerude tegevust. Röstimisviisid:

Toit → Kokandus
107 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toiduainete õpetuse konspekt

· Kohvi saadakse igihalja, troopilises vööndis kasvava kohvipuu seemnetest. Parimad toorkohvi oad on sinakas-rohelise või hallikas-rohelise värvusega. Pruun värvus ja plekilisus viitavad töötlemisvigadele. Kohviubade liigid: 1. Araabika (Coffea Arabica)- on pärit Etioopiast, kohvioa sisemine külg on sissepoole nõgus, aroom mitmekesine ja meeldiv, kofeiinisisaldus 2%. Kolmveerand maailma kohvitoodangust. 2. Robusta (Coffea Robusta)- on pärit Kongost. Kohvioa sisemine külg on väljapoole kumer. Vähem aromaatne, maitselt kangem, kofeiinisisaldus 2%. Umbes veerand maailma kohvitoodangust. 3. Lõuna- Aafrikast pärit Coffea Liiberica Ühes kohvipuu viljas on kaks rohelist seemet. Oad eraldatakse viljalihast, pestakse ja kuivatatakse. Kohvioad sisaldavad umbes 0,6-2% kofeiini ja kokku 1200 erinevat ühendit. Kohvi joomine tõstab vererõhku ja parandab neerude tegevust. Röstimisviisid:

Toit → Toiduainete õpetus
58 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Eksami küsimused & vastused

Toiduvaliku põhikriteeriumid: Täisväärtuslik toit peab sisaldama piisavas koguses nii makro- kui mikrotoitaineid, eeskätt asendamatuid aminohappeid, esmatähtsaid rasvhappeid, vitamiine ja mineraalaineid. ( Kõrge energiasisaldusega toit ei pruugi olla täisväärtuslik ja vastupidi- coca kõrge en sisald, aga madala toiteväärtusega; täismahla puhul aga vastupidi) Toiduenergia. Valkude, süsiv, lip osakaal päevases toiduenergias. Toidust saadav energiahulk peab katma organismi põhiainevahetuseks, soojustekkeks ninh kehaliseks ja vaimseks tegevuseks vajaliku energiakulu. Toidu energeetilise väärtuse tuvastamiseks kasutatakse kalorimeetrilist meetodit (ainete põletamisel vabanev soojus- soojushulk, mis vabanev 1g rasva põletamisel kalorimeetris võrdub soojushulgaga, mis saadakse selle oksüdatsioonil organismis) Toiduainete energeetilised väärtused: 1g süsiv ­ 17,2 kJ (4,1kcal) 1g valke - 17,2 kJ (4,1kcal) 1g lipiide ­ 38,9kJ (9,...

Toit → Toitumise alused
216 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Toiduainete taimne toore - kordamisküsimused II tööks

Kohvis on väga vähe energiat andvaid toitaineid (valke, süsivesikuid, rasvu). Kõige rohkem on kohvis: - kofeiini (ergutava toimega ksantiinalkaloidi) ­ 1­2%, - parkaineid, - eeterlikke õlisid, - lämmastikuühendeid. Araabika oad on suhteliselt suured, piklikud, neid läbib veidi laineline vagu. Araabika on kõrgelt hinnatud, kvaliteetne, mahedamaitseline aromaatne kohv, sisaldab vaid 1% kofeiini. Robusta oad on väiksemad, ümaramad, neid läbiv vagu on sirge. Araabikaga võrreldes kibedama maitsega. Sisaldab 2% kofeiini, on madalama hinnaga. Kohv stimuleerib kesknärvisüsteemi, hingamiselundite tegevust, laiendab veresooni, suurendab vöötlihaste toonust ja kiirendab südame tööd. Kofeiin peletab väsimust, parandab õppimis- ja töövõimet, aitab ärkvel püsida. Palju kofeiini tarbivad inimesed võivad selle aine puudumisel tunda peavalu, lihaspingeid,

Toit → Toiduained
45 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Geograafia konspekt kõige vajalikuga (2. periood/teine õppeaasta)

GE-2 Milliseid majandustegevusi hõlmab energiamajandus? · Keemiatööstus (põlevkivi, plastmass) · Maamaagi kaevandamine · Elektroenergeetika · Elektri- ja soojusenergia tootmine ja tarbijani juhtimine · SEJ, HEJ, TEJ jt energiajaamad Selgita, miks kasutatakse taastumatuid energialiike rohkem kui taastuvaid · Nad annavad rohkem energiat, kui taastuvad. Nt. annab süsi rohkem energiat, kui tuul Nafta transportimisvõimaluste eelised ja puudused NAFTA TRANSPORT NAFTA TRANSPORT MÖÖDA TORUJUHTMEID TANKERITEGA EELISED Suured kogused, pidev vedu, Suured kogused, väiksed väiksed tööjõu kulud tööjõu kulud, saab kõikjale vedada PUUDUSED Ei saa ...

Geograafia → Geograafia
161 allalaadimist
thumbnail
45
doc

Õpimapp - eritoit

peenestamise teel. On sokolaadiglasuuriga, vahvlikorpusega, sufleega, puuvilja ja pähkli korpusega, piimaga, koorega ja närimiskompvekke. JOOGID Jooke on mitmesuguseid ja erineva klassiga. Jooke tarbitakse ka erinevatel põhjustel. Mitte alkohoolsed joogid(Kohvi, tee, mahlad ja gaseeritud joogid) Kohv on kohvipuu röstitud seemnetest ehk kohviubadest jahvatatud pulber ja sellest valmistatud aromaatne jook. Kohvi on kahte liiki Araabika ja robusta. Kohvipuud kasvavad üle maailma kitsas subtroopilises vöötmes umbes 2000 meetri kõrgusel merepinnast. Kohvitaim on pärit Etioopiast. Suurimad kohvitootjamaad on Brasiilia, Colombia ja Vietnam. Kohvitaim vajab kasvamiseks palju vihma, umbes 1500-2000 mm aastas. Kohvitaim on väga külmakartlik. Kohvitaim võib kasvada kuni 10 m kõrguseks. Kohvitaimed õitsevad erinevatel aegadel: araabika pärast vihma ja robusta korrapäratult. Kohvimari on kirsisuurune ja värvub

Toit → Toidukaubandus
96 allalaadimist
thumbnail
46
doc

Eesti kaitsealad (referaat)

EESTI KAITSEALAD Kaitsealade õppeaine referaat SISUKORD: 1. Sisukord..................................................................................................2 2. Sissejuhatus.........................................................................................3-4 3. Meenikunno maastikukaitseala...........................................................5-7 4. Hiiumaa laidude maastikukaitseala...................................................8-10 5. Põhja-Kõrvemaa maastikukaitseala................................................11-14 6. Otepää looduspark..........................................................................15-18 7. Nigula looduskaitseala....................................................................19-23 8. Alam-Pedja looduskaitseala............................................................24-26 9. Haanja looduspark....................................

Loodus → Keskkonnakaitse
34 allalaadimist
thumbnail
80
docx

Toidukauba õpimapp

türgi jahvatus. Midapeenem jahvatus, seda kangem kohv saadakse. Tuntakse kahte põhilist kohviliiki: Araabika (Coffea Arabica) ­ peetakse vanimaks viljeledud kohviliigiks. Araabika sisaldab vähem kofeiini kui ükski teine majanduslikel eesmärkidel kasvatatav kohvipuuliik. Robust ( Caffea Robusta) ­ sisaldab umbes kakskorda rohkem kofeiini kui araabika kohv. Peetakse vähem kvaliteetseks, maitsvaks kui araabika kohv. Robusta kohvi oad on kummimaitselised, põlenenud maitsega ning kibedama kui araabika kohvi röstitud oad. Robusta kohvi kasutatakse palju lahustuvates kohvides ning vängemates espressosegudes. Röstimisviisid võivad olla hele, keskmine, keskmiselt tume või tume. Mida tumedam röst,seda kangem kohv saadakse. Lahustuv kohvi - on kohviekstrakti kuivatamisel saadud pulber või graanulid, mis kuumas vees kiiresti lahustuvad. 6. TEE

Toit → toiduainete sensoorse...
74 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Taimede süst- ja fülogenees

APG ­ II Klass - Selts - Sugukond - Perekond ­ Liik Basaalne rühm: (ANITA + Magnoliidid) o õieosade spiraalne asetus, lahklehisus, õiekattelehed ei eristu, hajusad juhtkimbud. Õieosade suur arv o Õistaimede fülogeneetilistel basaalrühmadel puuduvad üheiduleheliste ja päriskaheiduleheliste spetsialiseerumised:. Õied sageli 3-osalised või spiraalselt paiknevate vabade õiekattelehtede, tolmukate ja viljalehtedega. Õied on sageli protogüünsed (eelemased). Õiekattelehtede eristumine tupp- ja kroonlehtedeks, kokkukasvamised ja sügomorfsed õied esineb harva. Tolmuterad on harilikult ühekavilised (mitte kolmeavalised ehk triaperturaatsed nagu päriskaheidulehelistel) või avata - inaperturaatsed. Tavalised on eeterlike õlidega rakud ja bensüülisokinoliinalkaloidid ANITA rühm Selts Amborellaceae...

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

orgaanilisi happeid, parkaineid, B-rühma vitamiine jt. kokku kuni 1200 erinevat ühendit. Röstimisel muutub ubade keemiline koostis ja moodustub rohkem kui 70 ühendist koosnev aromaatsete ainete kompleks. Kohviubade tüübid. Kohvisorte on tuhandeid, mis jagunevad põhiliselt 3 tüüpi: araabika ­ (Coffea Arabica), pärit Etioopiast, kohvioa sisemine külg on sissepoole nõgus, aroom mitmekesine, meeldiv, kofeiinisisaldus kuni 2%, annab kolmveerandi maailma kohvitoodangust; robusta ­ (Coffea Robusta), pärit Kongost, kohvioa sisemine külg on väljapoole kumer, vähem aromaatne, maitselt kangem, kofeiinisisaldus üle 2%, umbes veerand maailma kohvitoodangust; libeerika (Coffea Liberica), pärit Lääne-Aafrikast ei oma tänapäeval erilist tähtsust. Araabika ja robusta tüüpi kohvipuid on püütud ka ristata, mille tulemusel on saadud kõrgelt hinnatud hübriid ­ arabusta. Päritolumaa järgi eristatakse brasiilia, kolumbia, guatemaala, costa-rica, keenia,

Toit → Toitumisõpetus
139 allalaadimist
thumbnail
31
odt

Joogiõpetus

Kohvimarja sees on tavaliselt kaks uba. Ubade eraldamine marjast toimub kuiv- või märgmenetluse kaudu. Kuivemenetluses marjad kuivatatakse päikesepaistel ning kooritakse masinatega. Märgmenetlusega hoitakse marju veevannis 24- 48 tundi, saades pestud kohvi, mis on kvaliteedilt parem kui kuivmenetluse teel saadud kohv. Parim kohviliik on Coffea Arabica, pärit Etioopiast, mille osakaal maailmas toodetud kohvist on umbes 75%. Teine tuntud kohvisort on Coffea Robusta, mis maitselt Arabica kohvist tugevam. On olemas ka kolmas kohvipuu liik Coffea Liberica, kuid selle osatähtsus on maailmas kaduväike. Toorkohvist röstitud kohviks Toorkohvinäidised röstitakse väikeste röstimismasinatega. Oad jahvatatakse ja valmistatakse kohvijook, mida asjatundjad maitsevad. Maitsmine toimub tugeva tõmbega lusikalt suhu. Sedasi tulevad esile väiksemadki maitseväärtused. Kuidas kohvi röstitakse? Tavaliselt röstitakse ube umbes 6 minutit

Toit → Joogiõpetus
193 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun