Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"pehmeks" - 447 õppematerjali

thumbnail
2
doc

KUIDAS PUUTUSIN KOKKU FÜÜSIKAGA VIIMASE 30 PÄEVA JOOKSUL

peal keetsin kahte suurt poti täit puljongit siis läksid aknad väga uduseks, ehk kondenseerus see osa auru mis toasooja õhku enam ei mahtunud. Köögis on hästi märgatav , et toidu tegemisel seguneb toidulõhn õhuga ja seda on tunda ka mujal kui toidu vahetus läheduses. See on tegelikult toiduvalmistamise juures väga tavaline nähtus. (Lugesin internetist selle kohta, et see on gaaside diffusioon) Füüsikat praktikal vaadates oli hea jälgida kartuleid ja seda kuidas nad pehmeks saavad. Kartulid on toorena kõvad. Kui nad aga ära keeta, muutuvad nad pehmeks. See on tingitud sellest, et vee temperatuuri tõustes suureneb molekulide energia, seega ka kiirus. Kiiremini liikuvad vee molekulid põrkuvad suurema jõuga vastu kartuleid ja "taovad" nad sel viisil pehmeks. Kui soovitakse toidu kiiremat valmimist, kasutatakse tihti kiirkeetjat. Kiirkeetja tööpõhimõte on järgmine: sellele käib kaan peale niivõrd kõvasti, et keemisel tekkiv aur seda kergitada ei saa

Füüsika → Füüsika
9 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Füüsika: Soojusnähtused köögis

See võnkeenergia muutub soojuseks ja kuumutab toitu. Ahi ise ei kuumene, vaid töötab elektri abil. Vanemate gaasipliitide süütamiseks tuleb appi võtta tikk. Kui tikk süüdata, siis tiku ja tikutoosi vahel toimub nii suur hõõrdumine, et selle temperatuur tõuseb ja tikk süttib põlema. Kui väljas on temperatuur madalam kui toas ja köögis keedetakse vett, siis on õhku läinud väga palju veeauru. Kartulid on toorena kõvad. Kui nad ära keeta, siis muutuvad nad pehmeks. See on tingitud sellest, et vee temperatuuri tõustes suureneb molekulide kineetiline energia ning ka kiirus. Vahest võib juhtuda, et kraan jääb peale selle kasutamist tilkuma. Vesi tilgub seetõttu, et kuna ta on vedelik ja temas esineb ka pindpinevusjõud. Eelnevate näidete põhjal võib järeldada, et köögis leidub palju erinevaid ja huvitavaid füüsikalisi soojusnähtusi.

Füüsika → Füüsika
10 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Tarbekeemia minu kodus

Referaat Koostaja: Liina Sepp Kuressaare Põhikool 9b Juhendaja: Loriida Neeme Kuressaare 2008-05-05 Köök: · Tassid- Savi · Klaasid- Klaas · Taldrikud- Savi · Potid- Alumiinium,Teras · Kahvlid/Noad/Luskiad- Alumiinium · Vedelseep- Puhas Loodus, Õrn kosmeetiline vedelseep.Hellitav vaht jtab naha peale pesemist mõnusalt pehmeks. · Nõudepesuvahend- Fairy, ökonoomne. Rikkalik vaht püsib ja toimib kaua.Eriti tõhus: lahustab rasva ka külmas vees. Õrn kätele. · Pliidipuhastus vahend- Cif ,teeb pliidi kiiresti puhtaks, võtab kiiresti maha kuivanud rasvaplekid ning on ka hea lõhnaga. · Põrand- · Aknad- Ajax ,class & surfaces.Peseb aknad laitmatult läbipaistvaks. · Kraanikauss-Cillit. Teeb ka torud puhtaks Vannituba: Puhastusvahendid:

Keemia → Keemia
35 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Teraviljasaadused

Odrateradest valmistatakse · odrakruubid ­ purustatud odratera tuumad, ümara kujuga ja lihvitud, sileda pinnaga · odratangud ­ purustatud odraterad, ei lihvita, sisaldavad kruupidest rohkem mineraalaineid ja tselluloosi, valm. Erineva jahvatusastmega Hirss ­ valmistatakse kooritud ja lihvitud tangusid · kooritud ­ läikiva, sileda pinnaga, kergelt mõrkja maitsega, erinevas toonis kollaka värvusega. Keevad halvasti pehmeks, sisaldavad rohkesti tselluloosi · lihvitud ­ läiketa, nõrgalt kibekas, sisaldavad vähem tselluloosi, paremini omastatavad. Jahused, helekollased Kaer · terveteralised kaeratangud ­ tooretest kaeraterades heledama värvusega, aurutatud ja kuivatataud kaerateradest tumedama värvusega · kaerahelbed 8 kokkupressitud kaeraterad, mis eelnevalt aurutatud. Võivad olla peenestatud ja röstitud) Tatar

Toit → Toitumisõpetus
45 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Köögiviljatoidud

Serveerimine kohe peale valmistamist temperatuuril 65ºC iseseisva toiduna lisandiks liha- kala-, seene-, kohupiima-, muna- jne roogade juurde ühele sööjale iseseisvalt 200-300 g, selle juurde 50-100 kastet lisandiks 50-150 g Keedetud köögiviljatoidud Légumes (legüm´) Keema soolaga maitsestatud vette, kaanega suletud nõus pehmeks Külmutatud köögivili ­ ei sulatata, keetmiseaeg lühem, kuna eelnevalt blanseeritud Konserveeritud köögivili ­ kuumutatakse keeduvedelikus, kurnatud keeduvedelik kasutada suppide ja kastmete valmistamisel. Mitut liiki köögiviljade keetmine ­ valmimise järjekorras, pikema valmimisajaga pannakse keema varem, teised hiljem, arvestusega, et nad korraga valmis saavad Köögiviljadest keedetakse putrusid, püreesid, neis võib keeta piimaga ja piimakastmega. Rohkes vedelikus

Toit → Toitumisõpetus
40 allalaadimist
thumbnail
38
pptx

KARTUL

(Anti,Ants,Red Lady,Romera,Secura,Campina,Flavia) • Jahune keedukartul-katkikeev ja jahune (Ando,Birgit,Granola,Maret,Piret,Reet) • Pudrukartul-katkikeev ja väga jahune (Satina,Varajane kollane) Campina • Omanik: Saksa firma Solana Esindaja: Tulundusühistu Talukartul • Kasutustüüp A • Sobib keedu- ja salatikartuliks • Koor kollane ja sile, sisu ühtlaselt kollane, silmad väga madalad • Keeb pehmeks, ei lagune, kergesti tükeldatav • Toortumenemine minimaalne, keedetult ei tumene • Väga head maitseomadused Princess • Omanik: Saksa firma Solana Esindaja: Tulundusühistu Talukartul • Kasutustüüp A/B • Sobib salati- ja keedukartuliks, väga hea ka praekartulina ja vokiroogades • Sobib värske varajase kartulina koorega keetmiseks • Keeb ühtlaselt pehmeks, ei lagune • Mugulad ei tumene toorelt, keetmisjärgne tumenemine minimaalne

Toit → toiduainete sensoorse...
6 allalaadimist
thumbnail
6
pptx

Soojusnähtused köögis

Köögil, nagu teistelgi ruumidel, toimub välisõhuga pidev soojusvahetus. Kui väljas juhtub temperatuur olema madalam kui toas ja köögis vett keedetakse, on õhku läinud ohtrasti veeauru. Madalama temperatuuri korral mahutab õhk endasse ka vähem veeauru ja see, mis enam õhku ei mahu, kondenseerub veepiisakeste kujul aknale. Kartulid on toorena kõvad. Kui nad aga ära keeta, muutuvad nad pehmeks. See on tingitud sellest, et vee temperatuuri tõustes suureneb molekulide kineetiline energia, seega ka kiirus. Kiiremini liikuvad vee molekulid põrkuvad suurema jõuga vastu kartuleid ja "taovad" nad sel viisil pehmeks. Kui kätte võtta metallist lusikas, siis tundub, et see on külm. Tegelikult on metall hoopis hea soojusjuht ja juhib käe soojuse ära. Metalli head soojusjuhtivust võib täheldada ka näiteks siis, kui jätta metallist varrega kulp kuuma supi sisse. Supi soojus

Füüsika → Füüsika
53 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Toiduvalmistamine

toiduained ligunevad kuumas puljongis - keemine ei tohi katkeda. Kui supi valmistamisel kasutatakse mugulsibulat, porgandit või tomatipastat, tuleb need eelnevalt rasvaines kergelt läbi kuumutada. Kui suppide koostises kasutatakse hapusid toiduaineid, hautatakse või keedetakse need eraldi pehmeks ja lisatakse supile 15 minutit enne lõplikku valmimist, sest need takistavad ülejäänud köögiviljade pehmenemist. Kui supi koostises kasutatakse tangaineid, keedetakse need eraldi vees peaaegu pehmeks ja kurnatakse ning lisatakse supile keetmise lõpus. Tangainete keetmisel otse supipuljongis muutub supi vedelik sinakas-halliks ja kleepuvaks, mis on seotud suure tärklise sisaldusega. Pastatooted keedetakse olenevalt nende suurusest ja kujust köögiviljasuppidele kas supis või eraldi soolaga maitsestatud vees ja lisatakse keetmise lõpus. Nendesse suppidesse, millede koostises puudub kartul, tangained või makaronitooted lisatakse

Toit → Kokandus
34 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Ülemiste veepuhastusjaam

Ülemiste veepuhastusjaama õppereis Vee karedus Vee kareduse aste tähistab lahustunud kaltsiumi ja magneesiumiühendite sisaldust looduslikus vees. Seda arvestatakse milligrammekvavilentides 1l vee kohta (mgekv/l) 1 mgekv vastab 20,04 mg Ca või 12,16 mg Mg sisaldusele 1 liitris vees. Vett loetakse pehmeks juhul, kui vee karedus ei ületa 1 mgekv/l ja väga karedaks >6 mgekv/l puhul. Peamised Ca ja Mg allikad on paekivi ja kriit, ning kuna peamine Eesti aluskivim on juhtumisi paekivi ongi tulemuseks see, et Eesti veed on enamasti karedad. Eristatakse kolme kareduse liiki: · karbonaatne karedus sadeneb vee keetmisel lahustumatu CaCO3 kujul (katlakivi). · mittekarbonaatne karedus vee keetmisel välja ei sagene.

Keemia → Keemia
16 allalaadimist
thumbnail
4
xls

Võistlustöö kokanduses ( kalkulatsiooni tabel/roakaart )

Kokku: 0,567 0,525 2,268 2,098 Hind km-ga: Valmistamine: 1. Lõika liha viiludeks ja klopi need kahe toidukile vahel õhukeseks. 2. Määri viiludele grillkastet, aseta peale ploomi- ja õunaribad. 3. Keera rulli ja kinnita väikeste kokteilitikkudega, pruunista kuumas õlis. 4. Valmista veest ja maitseainetest kaste, hauta selles rullid kaane all pehmeks (valmistamiseks kulub 8-10 minutit). 5.Tõsta vahukulbiga välja, eemalda tikud ja hoia eelkuumutatud vaagnal fooliumiga kaetult soojas. 6.Sega kartulijahu vähese külma veega ja kalla peene nirena kastmesse, viimast kogu aeg segades. 7.Kuumuta väiksel tulel keemiseini. Mai 2006 Valmistamine: 1. Lõika liha viiludeks ja klopi need kahe toidukile vahel õhukeseks. 2

Toit → Kokandus
78 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Eesti rahvustoidud

1 tkSibul Sool Fourth level Petersell Fifth level Valmistusviis Pane liha koos leotatud hernestega külma veega keema. Keemahakkamisel eemalda vaht, lisa sibul ja keeda herned pehmeks. Enne keetmise lõppu lisa riivitud porgand, sool ja hakitud petersell. NB!Kui valmistad hernesuppi soolalihaga, siis keeda kõigepealt herned mageda veega eraldi pehmeks ja lisa koos keeduleemega lihaleemele. SÜLT Valmistusviis 1. Pese liha ja pane külma veega keema. Kui Click to edit Master text styles vedelik on keema tõusnud, eemalda vaht 2. Keeda tasasel tulel vaevu keevana. Second level 3. Umbes tund peale keema hakkamist lisa

Toit → Kokandus
87 allalaadimist
thumbnail
9
odp

Juuste ja peanaha looduslik hooldus

Tõstke tulelt ja laske segul 30 minutit tõmmata. Kurnake ja valage puhtasse pudelisse. Lisage lõhnatu ampoon ja loksutage hoolikalt. Kasutage ära nädala jooksul või säilitage külmkapis kuni üks kuu. Taimesampoon kuivadele juustele Kuivi juukseid pole vaja sampooniga iga päev pesta. Neil päevil, mil te pead ei pese, loputage juukseid sooja veega. Leedriõied, alteejuur ja roosi kroonlehed niisutavad kuivi juukseid ja muudavad need pehmeks. 125ml vett 1 teelusikas kuivatatud leedriõisi 1 teelusikas kuivatatud alteejuurt 1 teelusikas kuivatatud roosi kroonlehti 2 supilusikat lõhnatut looduslikku sampooni Valmistamine: Ajage leedriõied, alteejuur, roosi kroonlehed ja vesi väikeses kaanega kaetud kastrulis keema. Tõstke tulelt ja laske 30 minutit tõmmata. Kurnake ja valage puhtasse pudelisse. Lisage taimeveele lõhnatu ampoon ja loksutage hoolikalt

Muu → Ainetöö
3 allalaadimist
thumbnail
1
wps

Kokandus

Kõvitsa kissell 500g kõrvitsat, 0,5 klaasi vett, 2spl toiduõli, 100g suhkrut, 1l piima, näputäis vaniljet või kaneeli, 4spl kartulijahu. Kõrvits puhastada ja tükeldada, hautada vähese vee ja õliga kaane all pehmeks. Saadud mass hõõruda läbi sõela, lisada suhkur ja maitseained ning 3klaasi piima, kuumutada keemiseni, lisada siis segades 1kl piima, milles on lahustatud kartulijahu, ajada keema ja tõsta maha. Serveerida puhastatud kõrvitsa seemnetega ja jahutatud marjamahlaga.

Muu → Käsitöö
6 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Ahjukaalikad

AHJUKAALIKAD 450 g Kaalikas 3 küünt Küüslauk 30 g Või 1 oksake Rosmariin Meresool Valmistusaeg: 1. Koori kaalikas ja keeda umbes 15 minutit. 2. Lõika kaalikas sektoriteks ja aseta ahjuplaadile. 3. Lisa võitükid ja poolitatud küüslauguküüned. 4. Puista peale meresoola ja rosmariini. 5. Küpseta 180 kraadi juures, kuni juurikad on pehmed ja kuldpruunid. Aeg-ajalt võid juurikaid plaadil segada. NIPP: Eelnev keetmine jätab kaalikad eriliselt mahlaseks ja lühendab ka ahjus küpsemise aega. Samas jälgi, et juurikad päris pehmeks ei keeks.

Toit → Retseptid
16 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Seepide võrdlus

sidrunihape, kahenaatriumi etilindiamintetra äädikahape, naatriumibensoaat, naatriumi dehüdrotsetaat, lõhnaaine. ÖKO KITSEPIIMASEEP 80G Koostis: kookosrasv, palmirasv, kakaovõi, oliiviõli, linaõli, päevalilleõli, lavendel, apelsiin, sandlipuu, kitsepiim. Sebamed seep leelisevaba, 100g Koostis: 100% leelisevaba. Pehme ja poore hästi puhastav. Uus aminohapete baasil valmistatud aktiivne koostisosa Sodium Cocoyl Glutamate - teeb naha pehmeks ja annab mõnusa tunde. Sisaldab naturaalseid niisutajaid. Vitamiin E-sisaldus kaitseb nahka vabade radikaalide vastu. Pantenool aitab kaasa naha taastumisele.C

Õigus → Müügiõpetus ja...
5 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Magustoidud

kurnatake ja kasutatakse kisselli keetmiseks. 25. Kuidas valm.kisselle mahlast ? keedetakse vesi maitseainetega ja kurnatakse, lisatakse suhkur keedetakse suhkrusiirup, lisatakse tärklis keemiseni ja lisatakse mahl. 26. Kakao ja karamell kisell? Kakao-piim keema,natuke kuuma piima segada,kakao lisada ülejäänud piimale.Karamell-suhkur pruuniks,kuumvesi,piim ja tärklis. 27. Kuidas valm.tugeva viljalihaga aedviljadest kisselle? Aedviljad keedetakse pehmeks ja püreestatakse, püreele lisatakse maitseained ja suhkur ja keedetakse läbi, lisatakse tärklis 28. Kuidas valm.puuviljadest ja marjadest magusaidsuppe(lisandid)? Puuviljad ja marjad keedetakse vees pehmeks, lisatakse suhkur ja maitseained, lisatakse tärklis, supp jahutatakse 29. Piima muna supid? Piim kuumutada, lisatakse tangaine, kui see paisunud lisada suhkur vahustatud munarebu peale läbi kuumutamist ka vahustatud munavalge, rohkem ei kuumuta 30. Leivasupp

Toit → Kokandus
38 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Vanaaegsed toidud ja tähendused

KASTMED laga,silgusoolvesi,soust,nott KIISEL või KILEhapu juuretis VÕIE valmistati kanepiseemnetest ROKK jahuvedelik SOEÕLU naiste tavanditoit SÕIR kohupiima juust KARASK odrajahu,kartulipudru segu KÄKK tehtud verega,keedeti. HÄDALEIB lisati leivale männikoort,tammetõrusid,põdrasammalt, sõnajalga. LEIVANUKK kasukannikas KIISIK levinud soolakala VINNUTAMINE kala kuivatamine päikse ja tuule käes SOOLATAKSE verd ja rasva LIHA hülgeliha haises,teda tuli kurikaga pehmeks peksta,keeta läbi 3 vee JAHELIHA sült PLOOMIRASV on neerude vahel NÄPPERASV on soolikate vahel Soovitakse:Jätku leiba! Vastatakse:Jätku tarvis. KARASK,KAMA,SÕIR,JAHELIHA,KÄKKneid saab osta tänapäeval poest

Ajalugu → Ajalugu
21 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Kukeseenesupp

Röstitud küüslaugusupp kukeseentega Koostisained: 1 4 küüslauku 2 Hakitud suur sibul 3 Kimp salveid 4 500ml puljongit 5 400ml kohvikoort 6 Pool kl valget portveini 7 200g riivitud suitsujuustu 8 500g kukeseeni 9 200ml vahukoort Valmistamine: Pane küüslaugud tervelt koos kestadega 200 kraadi juures 15 minutiks ahju, kuni need muutuvad pehmeks. Lase jahtuda ning pigista sisu välja. Puhasta sibul ja haki. Prae klaasjaks koos salveiga. Seejärel pane kokku küüslaugud ja pool klaasi valget veini ning lase keema. Seejärel lisa suitsujuust ning keeda 10 minutit edasi. Püreesta ja kontrolli maitsestatust. Lõika kukeseened pikuti pooleks ja prae 2 minutit. Lisa neile vahukoor ja hauta veel 5 minutit. Maitsesta soola ja pipraga. Sega kukeseente segu ja püree omavahel kokku supiks.

Toit → Retseptid
8 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Toiduvalmistamine

1. AEDVILJAKOTLETID........................................................................2 2. VALGE PÕHIKASTE..........................................................................3 3. MAHLAKISSELL VAHUKOOREGA......................................................4 4. KASUTATUD KIRJANDUS..................................................................5 Aedviljakotletid 1. Köögiviljade puhastamine, riivimine, kuumutamine võis poolpehmeks, lisada piim ja hautada pehmeks 2. Lisada manna, maitseained ja kuumutada kuni manna on paisunud 3. Kotletimass jahutada ja lisada klopitud muna 4. Vormida mass, paneerida ja praadida. Valge põhikaste 1. Sulatada keedunõus rasvaine ja lisada nisujahu 2. Kuumutada 3. Jahutada 4. Lisada piima, segada 5. Kuumutada ja segada aeglaselt 6. Maitsestada. Mahlakissell vahukoorega 1. Mahl kuumutada 2. Lisada suhkur ja tärklise-veesegu 3. Kuumatada kuni keemiseni 4. Jahutada 1

Toit → Toiduvalmistamine
26 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Kõrvitsa uurimistöö

2 sl värsked või külmutatud marjad (punased sõstrad,jõhvikad,pohlad ) Valmistamine Riivige kõrvitsa viljaliha jämeda riiviga ja nõrutage. Õunad koorige, eraldage seemnekojad, viljaliha riivige jämeda riiviga. Lisage tumenemise vältimiseks sidrunimahla. Segage salatiained, maitsestage suhkru, sidrunimahla ja kaneeliga. Serveerimisel kaunistage marjadega. -4- Röstitud kõrvitsa ja feta salat Allikas: 100 rooga Kerge tsitrulise kastmega salat, mille pehmeks röstitud kõrvitsale lisab särtsu fetajuust ja toiteväärtust röstitud seemned. Kogus Koostis- ja maitseained 600 g Kõrvits 2 sl Oliiviõli sool, must pipar värske tüümian 0.5 tk Apelsinist pressitud mahl 2 tl punaveiniäädikas 1 sl seemneid (kõrvits, lina, päevalill) 100 g spinatilehed 1 sl või 50 g Feta juust Tükelda kõrvits õhukesteks viiludeks, määri õli ja soola-pipraga ning puista peale hakitud tüümiani. Rösti 225-kraadises ahjus 20-30 minutit

Toit → Kokandus
26 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Füüsika köögis

Meie ütleme siis tavaliselt, et aknad on udused. Köögis on hästi märgatav gaaside difusioon. Toidu tegemisel seguneb toidulõhn õhuga ja seda on tunda ka mujal kui toidu vahetus läheduses. Difusioon on tegelikult toiduvalmistamise juures väga tavaline nähtus. Kui erinevate toiduainete maitsete segunemisel saame toidule omase maitse, siis pole seegi midagi muud kui difusioon. Kartulid on toorena kõvad. Kui nad aga ära keeta, muutuvad nad pehmeks. See on tingitud sellest, et vee temperatuuri tõustes suureneb molekulide kineetiline energia, seega ka kiirus. Kiiremini liikuvad vee molekulid põrkuvad suurema jõuga vastu kartuleid ja "taovad" nad sel viisil pehmeks. Hakates moosipurki avama, võib märgata, et purgikaan on sissepoole lohku vajunud. Asi on selles, et rõhk purgis ei ole muutunud peale kuuma moosiga täidetud purgi kinni kaanetamist, küll on aga muutunud moosi temperatuur

Füüsika → Aineehitus
28 allalaadimist
thumbnail
18
pptx

JOIK tooted meestele ja lastele

ei varjuta parfüümi lisaks meresoolaga akvamariiniseep värske unisex lõhnaga hea kinkekomplekt klassikalisele mehele, kes hindab praktilisi lahendusi ning ei vaeva pead millegi ülemäärasega Kinkekomplekt Meeste näohooldus 27,00 Karp sisaldab näopuhastusvahtu kaselehe ja humala ekstrakti ning aaloemahlaga, mis puhastab naha õrnalt kuid tõhusalt ning raseerimiskreemi meestele, mis teeb habemeajamise mugavaks ning jätab naha meeldivalt pehmeks Tooted lastele Niisutav ja toitev kehavõi pulk Eriti õrn pesuvaht mandlipiimaga Mahe kehakreem beebidele Niisutav ja lõõgastav kehaõli Eriti õrn kehaseep Niisutav ja toitev kehavõi pulk 60ml 6,90 Suurepärane mitmekülgne nahahooldustoode kogu perele niisutav ja toitev kehavõi sisaldab rohkelt kakaovõid, sheavõid, oliiviõli ja jojobaõli, mis niisutavad ja toidavad tõhusalt nahka ning aitavad säilitada naha elastust ja niiskustaset

Muu → Ainetöö
1 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Aafrika Rahvusköök

veidi safranit soola ja hõõrutakse küüslauguga. Safran hautatakse õlis, lisades veidi 1 tükike küüslauku vett. Kuuma õli sisse pannakse 1/2-3/4 klaasi taimeõli ettevalmistatud kana, hakitud 2 väikest sibulat sibulad, koriandrid ja peenestatud Koriandrit petersellilehed, lisatakse vett ja hautatakse kana pehmeks. 1-2 petersellilehte Mandlitel eemaldatakse kest. peotäis mandleid või pähkleid Selleks hoitakse neid mõne minuti 1 keedetud muna vältel kuumas vees, nii et kest 1 sidrun vallandub. Puhastatud mandlid pruunistatakse võis. Valmis toidule 1 sl võid puistatakse pruunistatud mandleid vett

Toit → Kokandus
35 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Raud, malm, teras

Terasnuga: ta on ilus, läikiv, terav. Kui ta paindubki, siis ajab ta enda ka ise sirgeks, sest ta on elastne. Aga kui painutada teda tugevamini, siis ta murdub. Kui panna nuga ahjuroobi asemel tööle, jääksid temast varsti vaid tükid järele. Malmkatel: ta on hall, peaaegu must temasse segatud süsinikust. Ta on habras: kui lüüa teda haamriga, ta puruneb. Need kolm asja on valmistatud erineval viisil. Ahjuroop taoti hõõguvast rauatükist. Punaseks kuumutatud raud muutub pehmeks ja järeleandlikuks - teda saab taguda ja anda talle haamrilöökidega soovitud kuju. Ka nuga taoti, kuid seejärel veel karastati: aeti punaseks ja pisteti külma vette. Sellest muutus teras veel kõvemaks. Malmi ei saa taguda. Suurest kuumutamisest muutub malm vedelaks ja sulab. Raud ja teras käituvad teisiti: enne, kui nad hakkavad sulama, muutuvad nad pehmeks. Malmkatel pole seega taotud, vaid valatud: sulamalm kallati vormi ja lasti hanguda. KATSE

Keemia → Keemia
55 allalaadimist
thumbnail
1
rtf

Manila (Filipiinid) kohta kliima iseloomustus

Manila (Filipiinid) Manila aasta kõige soojem kuu on mai, kus kuu keskmiseks temperatuuriks on 30°C. Manila aasta kõige külmem kuu on jaanuar, kus kuu keskmine temperatuur on 26°C. Aasta temperatuuride vahe kõigub kuni 4°C. Väga stabiilne temperatuur. Kõige rohkem sajab juuli ja augusti kuus, keskmiselt 423mm. Väikseim sademete arv on veebruaris, keskmiselt 10mm. Eesti temperatuuri kõikumised aasta jooksul on palju suuremad kui Manila omad. Eesti temperatuur kõigub üle 20°C aasta jooksul. Manilas on kõrgem temperatuur. Eestis on üldse kõrgeim mõõdetud õhutemperatuur +35,6 °C, selline temp. on Manilas üsna tavaline. Eesti sademete hulk on suurem - 500 kuni 700 mm / aastas. Manila on Filipiinide pealinn ja riigi suuruselt teine linn. Filipiini Vabariik on saareriik, mis asub 7107 saarest koosneval saarestikul troopikas Vaikse ookeani l...

Geograafia → Geograafia
6 allalaadimist
thumbnail
13
sxi

Besee

Lääne- Euroopas- beseeküpsis USA-s - meringue Toiduained/ Retspet 3 munavalget 1 klaas suhkrut Poolt tl sidrunihapet Valmistamisõpet us Vahustamiseks kumerapõhjaline, kõrge kauss. Eraldage munavalged rebudest hoolikalt. Laske munavalgetel soojeneda toatemperatuurini. Lisage munavalgetele vahustamise alguses teelusikas sidrunhapet. Alustage suhkru järkjärgulist lisamist alles siis, kui olete munavalged vahustanud pehmeks Besee sordid Pavlova Itaalia besee Pastilaa Pavlova Pind sitkevõitu ja kõva Sisu pehme Nätske nagu vahukomm Itaalia besee Munavalgevahu hulka klopitakse keev siirup. Sobib täidisteks ning kreemideks. Pastilaa Beesikad pulgad, mille algaineteks õunapüree, suhkur ja munavalgevaht ning tarretavaks aineks on lisatud agarit. Kasutatud kirjandus http://www.toidutare.ee/foorum.php

Toit → Kokandus
11 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Rahhiit ehk ainevahetushaigus

Rahhiit Rahhiit on luu ainevahetushaigus, mille põhjuseks on kas D-vitamiini puudus, D-vitamiini ainevahetushäire või kaltsiumi ja fosfori puudus. Nende mineraalide ja D-vitamiini puudusel ei saa luu normaalselt areneda ehk luustik jääb hõredaks, luumassi jääb väheks, luu muutub pehmeks. Harvem on rahhiidi tekkepõhjusteks imendumishäiretega haigused, maksahaigused ja epilepsiaravimid, mis takistavad kaltsiumi imendumist. D-vitamiini puudusest tingitud rahhiiti esineb kõige sagedamini kevadel, 6-10 kuu vanustel imikutel. Rahhiidi sümptomid avalduvad haiguse kolmandas staadiumis. Esimene sümptom imikul võib olla krambihoog varakevadel. Tüüpiliseks on randmel ja roietel tuntavad luumügarikud, mida randmetel

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

Vee karedus

pinnal, mis teeb karedaks ka meie joogivee. Eriti pehme on vihmavesi ja destilleeritud vesi. Üsna vähese karedusega on Eesti lahtiste siseveekogude - jõgede ja järvede vesi. Kaevude ja puurkaevude vesi on enamasti suurema karedusega. Väga kare on merevesi. Vee karedus igapäevaelus ● Pehme veega pesemisel kulub vähe seepi, seep vahutab hästi; kareda veega pesemisel aga kulub rohkesti seepi ja seep ei vahuta. ● Karedas vees ei kee oad, herned ja tangud pehmeks, teel ja kohvil ei ole õiget maitset ega aroomi. ● Kare vesi tekitab soojaveeboilerites ja keedunõudes katlakivi(sest seal olevad Ca- ja Mg-ühendid sadestuvad) ● Õrna nahaga inimestel võib kareda veega pesemine põhjustada nahaärritust ja kihelust. Vee pehmendamine Vee keetmine Ioniitide kasutamine Vee destilleerimine Ca ja Mg ioonide sadestamine vastavate reaktiividega Kahjulikkus 1. Katlakivi Tekib vees lahustunud vesinikkarbonaatide tõttu (kuumutamisel)

Keemia → Keemia
2 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Kobras ehk piiber

Kobras ehk piiber Kobraste paiknemine maailmas: Välimus Koprad on suured närilised: keha pikkus kuni 1 meeter, mass 30 kg. Keha on jässakas. Tagajäsemete varvaste vahel on ujunahk, esijäsemetel ujunahka ei ole. Sukeldudes tõmbuvad kõrvalestad pikisuunas kurdu ja ka sõõrmed sulguvad. Karvkate eristub selgelt karedaks pealiskarvaks ja tihedaks pehmeks aluskarvaks. Karvastiku värvus varieerub helepruunist peaaegu mustani. Saba on kaetud suurte sarvsoomustega . Elupaik Koprad on poolveelise eluviisiga. Oma kodu rajavad nad järve või jõe kaldale. Koprad ehitavad uru või kuhilpesa. Tammid Selleks, et koprad muutuva veetasemega veekogus kuivale ei jääks, ehitavad nad väikestele vooluveekogudele pesast allavoolu tamme. Langetatud puude tüved, oksad ja risu seotakse savi ja mudaga.

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
6
odt

3 retsepti

kuningaks". Kasutatakse liha-, kala-, taime- ja munatoitudes. Hea lauamaitseaine. Sobib kasutada ka salatite ja magustoitude maitsestamiseks. -Petersell sisaldab rohkesti C-vitamiini,200-300mg%. Eeltöötlemine: 4 Koori ja puhasta porru ning eemalda porru ülemine osa , valge osa lõpust. Koori ja haki sibul ning küüslauk. Koori kartul ja porgand. Kuumtöötlus (keetmine): Hauta tükeldatud porru, hakitud sibul ja küüslauk vee ja õli segus madalal kuumusel pehmeks. Lisa kuum vesi, pane sinna sisse puljongikuubik , toores kartul ja porgand ning hauta madalal kuumusel pehmeks. Töötle sauseguriga otse keedunõus püreeks, maitsesta. Serveeri ning raputa igale portsule peale hakitud peterselli. 5 Karriräimed 600 g Räimefilee 0,5 tl sool 2 tk õun 1,5 dl majonees 1,5 dl vahukoor 1 spl karripulber 2 spl riivleib must pipar Valmistamine: Toiduained: -Räim on väike kala.

Toit → Toiduainete õpetus
15 allalaadimist
thumbnail
10
docx

KABJA ERINEVAD SEISUNDID

ja turses jalg on väga tüüpilised kabjamädaniku sümptomid. Enamasti saab kabjamädanikku diagnoosida tüüpiliste sümptomite põhjal, võttes appi kabjatangid. Ebaselgetel juhtudel tuleb teha röntgenpilt. Põhjused Mädanik tekib, kui vigastusest kabja põhjas (piisab väikesest praost) mustus kabja sisemusse pääseb ja sinna pidama jääb. Kehvad hoiutingimused ­ porine koppel või märja allapanuga boks ­ ning ebaregulaarne kapjade puhastamine muudavad kabja põhja pehmeks ja see võib soodustada mädaniku teket. Ravi Ravi seisukohalt on kõige tähtsam mädaniku avamine. Kui kabjatangidega on võimalik kolde asukoht kindlaks määrata, on selle avamine kabjanoaga enamasti lihtne. Osad mädanikud avanevad kabjapiirdest iseenesest. Tüüpiline jala hoiak kabjamädaniku puhul. KIILUMÄDANIK Kirjeldus Kiilumädanikuks nimetatakse kabja kiilu degeneratsiooni, millega sageli kaasneb piirkonna sekundaarne bakteriaalne põletik. Kiil muutub nõrgaks

Põllumajandus → Hobumajandus
9 allalaadimist
thumbnail
12
pdf

30 äädika kasutamisvõimalust koduses majapidamises

Tupsuta plekki õrnalt lahuses immutatud puhta lapiga, kuni rooste on eemaldunud. Teine traditsiooniline rooste- või tindiplekkide eemaldamise meetod õrnadelt kangastelt on leotada eset keedetud rabarberi mahlas, seejärel loputa puhtas soojas vees. 22. Suitsuhais Sigari- ja sigaretisuitsu haisu eemaldamiseks jäta ööseks tuppa alustass äädikaga (5%). 23. Tekid Villaste või puuvillaste tekkide pesemisel lisa loputustsükli ajaks tassitäis äädikat (5%). See muudab tekid pehmeks, kohevaks ja eemaldab seebijäägid. 24. Titeriided Titeriiete värskendamiseks lisa viimase loputustsükli ajaks pesumasina loputusvahendi lahtrisse tassitäis äädikast (5%). See lagundab riietelt kusihappe- ja seebijäägid, jättes need pehmeks ja värskeks. Võid samamoodi elustada ka kulunud kangaid. 25. Toidulõhnad Toidulõhnade eemaldamiseks köögist kuumuta potis 5 minutit äädikat (5%). 26. Plekid tualetipotil

Keemia → Keemia
1 allalaadimist
thumbnail
20
ppt

Vana Rooma ( slaidid )

pilastrid · Seinu katsid marmorplaadid või stukkpaneelid · Põrandaid katsid marmormosaiik · Tugines Vana Kreeka mööblile · Mööblit valmistati seedrist, küpressist, tammest, vahtrast, pronksist, marmorist, kivist, sidrunipuust · Odavam materjal kaeti vineeri, metalliga või maaliti üle. · Mööbli dekoreeeimieks kasutati graveerimist, nikerdamist, maalimist, kuldamist, intarsiat, · Miljöö muutis pehmeks tekstiil- akende ja uste avades, mööblit kattev kangad, padjad · Palju nipsasjakesi, marmor- ja pronkskujud, klaasfiguurid · DIIVAN-VOODID - Kõrge kusett (Kreeklastelt üle võetud); - Palju kaunistusi- muula-, luige-, elevandipeakujulised peatsid - Kaaruvad ja nikerdatud voodijalad (pronksvultar) - Uhke figuraalne peatugi ,taanduv - Roomakonstruktsioon mille peal pehme madrats - Ase oli ohtra tekstiiliga drapeeritud · LAUAD

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
46 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Jalakoorijad

Jessica ZEN SPA Natural Salt Polish: naturaalne poleerimissool rasketele kandadele, 120 ml Fantastiline professionaali lemmiktoode. Koorija, mis muudab ka kõige inetumad jalad säravaks ja pehmeks. Tõeline poleerija – juba esimese hoolduse järel on jalad justkui poleeritud, läigivad ja säravad. Naturaalse meresoola kombinatsioon aroomiteraapiliste essentsõlide, papaia “elusensüümide” ja kaerakliide naturaalsest suhkrust annab täiusliku tulemuse ka väga “raskete” jalgade puhul. Sellise tõhusa koostisega suudab Natural Salt Polish efektiivselt eemaldada kogu mustuse ja surnud rakud, tuues samal ajal pinnale uue ja terve naha.

Kosmeetika → Kosmeetika
10 allalaadimist
thumbnail
18
pptx

Läätse iseloomustus, toiteväärtus, kasvamine, sordid.

• Seemnete paisumise ja idanemise ajal on lääts niiskuse suhtes nõudlik • Seemned säilitavad idanemisvõime aastakümneteks • Tavaline põllutaim on lääts Indias, Bangladeshis, Hiinas, Türgis, Süürias ja Kanadas • Enim kasvatatakse Vahemere maades, Indias ja Lähis- Ida piirkonnas Sordid • Erinevad taime kõrguse, seemne suuruse ja värvi poolest • Tuntakse rohelisi, pruune ja punaseid läätsi • Pruunid ja rohelised läätsed vajavad pehmeks keetmiseks 1h, punased läätsed 20–30 min. Tänan kuulamast!

Põllumajandus → Põllumajandus
2 allalaadimist
thumbnail
8
pdf

Raud

Terasnuga: ta on ilus, läikiv, terav. Kui ta paindubki, siis ajab ta enda ka ise sirgeks, sest ta on elastne. Aga kui painutada teda tugevamini, siis ta murdub. Kui panna nuga ahjuroobi asemel tööle, jääksid temast varsti vaid tükid järele. Malmkatel: ta on hall, peaaegu must temasse segatud süsinikust. Ta on habras: kui lüüa teda haamriga, ta puruneb. Need kolm asja on valmistatud erineval viisil. Ahjuroop taoti hõõguvast rauatükist. Punaseks kuumutatud raud muutub pehmeks ja järeleandlikuks - teda saab taguda ja anda talle haamrilöökidega soovitud kuju. Ka nuga taoti, kuid seejärel veel karastati: aeti punaseks ja pisteti külma vette. Sellest muutus teras veel kõvemaks. Malmi ei saa taguda. Suurest kuumutamisest muutub malm vedelaks ja sulab. Raud ja teras käituvad teisiti: enne, kui nad hakkavad sulama, muutuvad nad pehmeks. Malmkatel pole seega taotud, vaid valatud: sulamalm kallati vormi ja lasti hanguda. Raua füüsikalised omadused

Keemia → Keemia
45 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Seened

Rakkude tapmine võtab aega. Mürgitus algab kõhulahtisuse, kramplike kõhuvalude ja piinava oksendamisega. Surm saabub maksa- , neeru- ja südamepuudulikkuse tõttu (häired töös) mõne päevaga. Punane kärbseseen Roheline kärbseseen Valmistatud road seentest Seenesupp 1 l lihapuljongit, 1 sl kruupe, 2 kartulit, paar viilu suitsuribi, 1,5 dl kupatatud seeni, 1 väike sibul, 1 sl võid, hapukoort Kruubid pesta ja keeta puljongis pehmeks. Parem on kruupe enne leotada, siis on keetmisaeg oluliselt lühem. Seened ja sibul hakkida ning praadida võiga läbi. Puljongile lisada kuubikuteks tükeldatud kartulid ja suitsuribi, praetud seened ja sibul ning keeta, kuni toiduained pehmed. Supile panna peale või anda eraldi kausis juurde hapukoor. Kukeseene-kohupiimakaste 300 g kukeseeni, 1 sl võid, 100 g kohupiima, 0,5 dl piima, 1 sibul, soola, hakitud maitserohelist Kohupiim ajada läbi sõela, lisada piima ja segada ühtlaseks

Toit → Toitumisõpetus
35 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Looduskosmeetika

Tartu Kutsehariduskeskus Pille Meipalu LOODUSKOSMEETIKA Juhendaja: Maire Kask Grupp: MY11 Tartu 2013 Sissejuhatus Mis on looduskosmeetika ? Siililegi selge, et looduskosmeetika on tehtud looduslikest koostisosadest. Siilile pakub loodus kodu, meile suurel hulgal komponente, mida muu hulgas saab kasutada kosmeetika valmistamisel. Sarnaselt tänapäevaga, hellitati end kosmeetikaga ka iidsetel aegadel. On teada, et juba muistsed tsivilisatsioonid avastasid looduslike vahendite mõju nahale ja organismile ning hakkasid neid kasutama. Looduslikust toorainest valmistati ravimeid, kosmeetikat ja tualett- tarbeid. Ajalooraamatud väidavad, et sellega tegi algust Egiptus. Looduskosmeetika on tänu looduslikele komponentidele nahale kahjutu. Selles sisalduvad koostisosad on oma tõhusust tõestanud juba aastatuhandeid. Toodete hoolikalt läbimõeldud ürtide ...

Kosmeetika → Looduskosmeetika
43 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Looduslikud puhastusvahendid

aastaks. 6slaid Soft pesupehmendaja: Nüüdsel ajal ei piisa enam sellest, et riided saavad pesus puhtaks. Need peavad olema ka pehmed ja lõhnama värskelt. GNLD pesuloputusvahend Soft pakub lihtsat ja tõhusat moodust, kuidas seda saavutada. Soft ei tee ainult pesu pehmeks, vaid kõrvaldab staatilise elektri ja muudab rõivad kergesti triigitavaks. Vahendit kulub korraga vähe. Seetõttu on kasutushind väga soodne. Pesuloputusvahend teeb pesu pehmeks ja värskelt lõhnavaks. 7slaid Definseerimisvahend: GNLD Disinfectant on välja töötatud ennekõike puhastamist ja samaaegset desinfitseerimist vajavateks juhtudeks. Toode töötab nii külma kui kuuma veega ning sobib kasutamiseks nii kodus kui ka avalikes ruumides. Nagu näiteks koolides, haiglates, hotellides, spordisaalides ja saunades, kus hügieeninõuded on eriti olulised. GNLD Disinfectant ei peida ebameeldivat lõhna, vaid kõrvaldab selle tekitaja. Tänapäeval on selge, et mitmel

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Tasandustööd KT

Tasandamiseks vajalikud tööriistad. Kellu, lood, mingisugune lihvija (ntks liivapaber), segumasin või ämber segu segamiseks. Aga üldiselt oleneb väga, mida sul vaja on ja kuidas sinu finantsseis on... Kirjelda tellisseina tasandamist. Betooni pind puhastada tsemendipiimast, raketisemäärde jääkidest, prahist ja tolmust - kõigest mis vähendavad tasanduse nakkumist. Pinnad tasandada ntks Nivoplani ja Planicrete (lahjendatud 1:4 veega) pahteldusseguga. luruumides võib seinte tasandamiseks kasutada kipskrohve, nt pumbatavat või käsi-kipskrohvi. Kui seinal on vana ja nõrk pudenev lubi (tsement)krohv, siis see tuleb eemaldada ja pind tolmust puhastada. Segu valmistamisel jälgida pakendil olevat juhist. Põhiline on see, et veega ei liialdataks ­ liiga palju vett lahustab segus oleva sideaine ning segu jääb pärast kuivamist pehmeks. Kui segupinda on vaja maha lihvida, tuleb kasutada lihvkivi. Mida mõistetakse pinna puhastuse all? Värvikihte on ...

Ehitus → Ehitusviimistlus
55 allalaadimist
thumbnail
14
ppt

Kokkade lõputöö arvutiõpetuses

maitsesta vajadusel Suhkur 0,000 Serveeri maitserohelisega Muskaatpähkel kg 0,000 Till kg 0,004 Põhiroog: Nuudlipesad Nuudlipesad kg 0,090 Till kg 0,010 Pane vesi sool ja võiga keema Keeda nuudlipesad pehmeks Vesi kg 0,800 Puhasta porgand ja sibul, tükelda kuubikuteks Õli kg 0,050 Tükelda sink kuubikuteks, samuti oliivid Sibul kg 0,150 Pane tomatid korraks kuuma vette ja Porgand kg 0,130 eemalda nahk, tükelda tomatid Suitsusink kg 0,200 Kuumuta õli pannil, lisa porgand, sibul sink ­ Või kg 0,020

Informaatika → Arvutiõpetus
63 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Vitamiinid

embrüo, platsenta), follikulaarne hüperkeratoos, naharakkude ja limaskesta areng, kõhre nohu, silmade kuivus ja luukoe kasv, areng D (kaltsiferoolid) Reguleerib Ca ja P metabolismi ja taset Kujuneb rahhiit ja lihaste hüpotoonia, vereplasmas, punnkõht, luud muutuvad pehmeks, luukoeareng, verehüübimine, igemete kahvatus, aneemia, immuunfunkts., südame lihastöö, maksa ja neerude kahjustus, soodustab imendumist peensooles liigeste valulikkus E (tokoferoolid) Antioksüdant, kofaktor, Spermatogeneesi, rasestumise häired, vähendab kasvaja riski Fe metabolismi häired,

Keemia → Keemia
3 allalaadimist
thumbnail
12
pdf

Materjalide lühikirjeldused ja otstarbed

valmistatud, kuid ka nailonist, mis ei pluusid, pesu, sallid, hargne hõlpsasti. õhtuseks ürituseks riietus, vooderdised. Merseriseeritud puuvill, millel on Väga populaarne läige ja sära. Satiini viimistluseetod voodiriiete muudab kanga pehmeks, kuid valmistamiseks. Satiin /Sateen/ vähem vastupidvamaks. Võib olla Tehakse ka jakkide valmistatud puuvillast, villast, sisevoodreid, vintage nailonist, polüestrist. välimuse edasiandmiseks rõivastel.

Materjaliteadus → Metalliõpetus
16 allalaadimist
thumbnail
15
ppt

Sõnajalgtaimed

kasvavad väga aeglaselt ei tohi korjata Eestis 6 liiki Kattekolla välisehitus KATTEKOLD lehed asuvad varrel rõhtsalt lehetipp jäik, torkiv eospead ühekaupa püstiste varreharude tippudes eospulbrit kasutatakse meditsiinis ja tehnikas KARUKOLD lehed asuvad varrel tihedalt, suunaga varre tipu poole lehetipp aheneb pikaks pehmeks valgeks karvaks eospead paiknevad 23 kaupa eoskandja tipus looduskaitse all Osjad varred lülilised, õõnsate sõlmevahedega lehed taandarenenud fotosüntees toimub rohelistes vartes eoslad varretippudes eospeadena

Loodus → Loodus õpetus
15 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Bataat

(u. 160 kg inimese kohta aastas) • Burundi ja Ruanda  (u. 130 kg inimese kohta aastas)  • Uganda (u. 100 kg inimese kohta aastas) Bataadi-püreesupp - 1 bataat (250−300 g) - 1,5 klaasi liha- või aedviljapuljongit - 1 klaas piima - 1 sl nisujahu - 1 sl koorevõid - 1 sl pruuni suhkrut - 1 tl värskelt riivitud ingverit - noaotsatäis jahvatatud muskaati -maitseks kaneeli ning veidi soola Koorige bataat, lõigake väiksemateks tükkideks ja keetke vees parajalt pehmeks (20−30 minutit). Valage keeduvesi ära, lisage kuum puljong, väheses külmas vees lahti klopitud jahu ja kõik teised komponendid peale piima. Mikserdage segu korralikult läbi ja asetage keedunõusse. Nüüd segage juurde piim ja keetke tasasel tulel Kasutatud kirjandus • http://et.wikipedia.org/wiki/Bataat • http://www.google.ee/search? q=bataat&rlz=1C1VFKB_enEE618EE618&es_sm=93&so urce=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=3u5BVcuSEKeaygPSh4 GQBg&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=623#

Geograafia → Põllumajandus
3 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Pidurite tööpõhimõte

DOT 3 kuivkeemispunkt peab olema üle 205 oC, DOT 4 üle 230 oC ja DOT 5 üle 260 oC. Ehkki DOT 4 imab endasse vett DOT 3 võrreldes aeglasemalt, on vee mõju DOT 4 keemistemperatuurile suurem. Kui 2% niiskust alandab DOT 3 keemispunkti 25 %, siis samasugune niiskuseprotsent alandab DOT 4 keemispunkti 40%-50%. Niiskusest tekitatud rooste rikub pidurisüsteemi. Keemistemperatuuri alanemisega väheneb pidurite töövõime: pedaal vajub läbi, muutub pehmeks ja vetruvaks. Pidurdamisel tõuseb pidurite temperatuur mitmesaja kraadini ja vedeliku keemisel tekkivad aurukorgid võivad põhjustada pidurisüsteemi töötamise lakkamist. Kui pidurivedelik on reservuaaris muutnud oma värvust, tuleb vahetus teha esimesel võimalusel. Keemistemperatuuri kontrollimise võimaluse puhul tuleb pidurivedelik välja vahetada, kui kuivkeemistemperatuur on DOT 3 alla 140 oC, DOT 4 alla 155 oC ja DOT 5 alla 180 oC.

Auto → Auto õpetus
30 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Pcb plaadi valmistamine

Järgnevaks võtta see, mis välja prinditud sai ja asetada vasetükile. Triikraud panna kuumenema maksimum võimsusel ja lülitada välja aurutamine. Vaseplaat kinnitada triikimislauale kahepoolse teibiga, et see kohalt ei liiguks. Asetada väljaprint vaseplaadile ja kuumutada seda korralikult 30 sekundit triikrauaga. Võimalikult ühtlaselt. Lase vaseplaadil jahtuda. Selleks, et nüüd seda paberit sealt plaatilt ära saada, uputa plaat 1 minutiks vette. Paber läheb pehmeks ja seda on kerge eemaldada. Söövitamine Aseta plaat raudkloriidi sisse. Soovitavalt teha ka mingi rakis millega trükk plaati kinni hoida, vastasel juhul kui seda ei tee siis võid oma käed ära söövitada. Jäta 10-15min plaat happe sisse. Järgmiseks võtke liivapaber ja lihvige servad siledaks. Lõpuks puurige augud sisse ja lisage komponendid ja valmis ta ongi. Kasutatud materjalid: http://www.riccibitti.com/pcb/pcb.htm Koostasid: Rauno ja Enelin

Elektroonika → Elektroonika alused
6 allalaadimist
thumbnail
18
pptx

Pesumasin

PESUMASIN R O O S I N ATA L I N Õ G I S T O 9A KUIDAS KÕIK ALGAS • Päris alguses ei kasutatud kehakatete puhastamiseks vett, vaid need peksti vastu kive pehmeks ning hõõruti liivaga. • Teada on ka meremeeste pesemisviis- suurde kotti pandud musti riideid veeti laeva taga, et soolane vesi riietelt suurema mustuse eemaldaks. • Hiljem hakati kasutama 1797.aastal leiutatud pesulauda, millel nühiti riideid puhtaks. • Kuni 19.sajandini pesti pesu käsitsti. TEE TÄNAPÄEVA PESUMASINANI • Esimene elektriline pesumasin loodi 1908. aastal USAs. • Pesumasinat tootis Chicagos asuv pesumaja kompanii.

Füüsika → Elektriõpetus
4 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Eeterlikud õlid ja nende toimed

Soodustab seedimist. Peavalu leevendav, närve rahustav, tõstab vererõhku. Ingver- Valuvaigistav, köhavastane, tõstab söögiisu, palavikuvastane, lahtistav ja toniseeriv, soodustab seedimist ning aitab väsimust peletada. Lavendel- Soodustab rahulikku ja sügavat und, vererõhku alandav, vabastab lihaspingetest ja omab valuvaigistavat toimet. Lavendel on enim kasutatud eeterlik õli nahalöövete ja põletuste hoolduseks. Jasmiin- Lõõgastab, tõstab tuju, muudab nahka elastseks ja pehmeks, tugevdab tundeid ja seetõttu kasutatakse seda ka paarisuhte tugevdajana. Seeder- Hingamisteede vaevustele, kurgus ärritava köha puhul. Toimib ka kuseteede põletikke põhjustavate bakterite vastu. Mehed kasutavad seedrit habemeajamisvedelikku, see on antiseptiline ja nahka rahustav peale habemeajamist. Sidrun- Aitab parandada töövõimet. Hea seedimisele ja vereringele. Eukalüpt- Ergutav,astma, köha- ja külmetushaiguste puhul, palaviku ja põskkoopa põletiku puhul

Bioloogia → Bioloogia
2 allalaadimist
thumbnail
10
odp

Eesti köök 20 sajandil. (1918-1940)

peamiseks põllukultuuriks ning igapäevaseks toiduks. Kartuleid küpsetati koos koorega tuhas ja panniga ahjus, keedeti koorega ja kooritult, kasutati nii suppide keetmisel kui putrude valmistamisel, leibade ja saiade küpsetamisel ning iseseisvate toitudena. Lõuna-Eesti ja Peipsimaa Keedeti ohtrasti tatratanguputru. Mida keedeti piimaga ja pudrule on pandud ikka võisilm ka. Tatratangud keedeti soola veega pehmeks, siis kallati värske piim (ternespiim) peale ja segati pikkamööda tulel, kuni piim läks peal paksuks. Saadud toitu nimetati ääripudruks. Vee ja kaerajahu hapendatud segust keedeti kaerakile ehk kiisel. Mida eriti maa ida- ja lõunaosas söödi soojalt rõõsa piimaga, sulavõi või rasvakõrnetega, pärast hangumist ka külma tarretisena. Kartuleid, liha ja kastet hakati hakati valmistama alles 20 saj. alguses. 20. sajandi algul oli lõunaks sooja söögi

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
12 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun