Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"kakao" - 492 õppematerjali

kakao - ja joogid šokolaadijookidel ning spordijookidel kontrollidae koostist! Maitseained ja lisandid lubatud keelatud • Till, petersell, sidrunhape, • Teraviljajahu sisaldusega kartuli-, maisi- ja aroruuttärklis, • salatikastmed, • tapiokk, jaanileivapuu jahu, • pakisupid.
kakao

Kasutaja: kakao

Faile: 0
thumbnail
19
pptx

KAKAO

KAKAO Maria DYna 11.A Iseloomustus Kakaod saadakse kakaovilja seemnetest ehk kakaoubadest, mis kasvavad kakaopuude otsas kakaokaunade sees. Kakaopuu õied Kakaopuu koos viljaga Päritolu Kakaopuud on Kesk-Ameerikas kasvatatud vähemalt 2000 aastat ja kasutatud 1000 aastast eKr. Kasutamine Tuntus Eestis Eesti ostab kõige rohkem kakaoube maailmas. https://www.youtube.com/watch? v=XV3-ZYhkczk 1:53-2:21 2:53-3:10 TÄNAN TÄHELEPANU EEST! https://et.makechocolatefair.org/teema d/cocoa-production-nutshell https://et.wikipedia.org/wiki/Harilik_k akaopuu http://kaunistused.weebly.com/mis-on- scaronokolaad.html https://prezi.com/y-cutrwvyhbl/hei/ https://et.wikipedia.org/wiki/Kakaopu u_seemned

Geograafia → Geograafia
3 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

Kakao

Mis edasi? Kakaooad kuivatatakse Sokolaadi reis tehasesse Schwyzi firma Max Felchlin AG Firma direktor on Christian Aschwanden http://www.youtube.com/watch?v=kJmoyv677bc Sokolaadi valmimine 1879 leiutas sveitsi sokolaadi tootmise pioneer Rodolphe Lindt Conche ehk sulatusahija seguri. Segatakse Kariibi mere piirkonnast pärist suhkur, Madagaskari vanilli ja Lõuna Ameerika kakao püdedaks aroomaatseks massiks. http://www.youtube.com/watch?v=cvOZc8nIP4Q http://www.youtube.com/watch?v=N4HjXCZxx4 Viimaks... Valmib sokolaad http://www.youtube.com/watch?v=E2ToF4BQy8M Kasutatud materjal http://et.wikipedia.org/wiki/Harilik_kakaopuu http://www.biore.ee/toitumine/kakaovoimsaimantioksudant.html

Geograafia → Geograafia
6 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

Kakao

Harilik kakaopuu Peamised tunnused: 8 m kõrgune 40 cm pikkused lehed noored lehed on punased viljad on kollased või puunakad Ajalugu Alustasid Kesk-Ameerikas kasvatada vähemalt 2000 aastat ja kasutatud 1000 aastat eKr. Kasvatamine Kakaopuu kasvab looduses Kesk- ja Lõuna- Ameerikas,põhiliselt Brasiilias,Lääne-Aafrikas ja Kagu-Aasias Kasvugeograafia Tootjad Kõige suurem kakao tootja on Côte d'Ivoire (Elevandiluurannik ehk Vandlirannik) Import Kõik toodet tulevad Kesk-Ameerikast ning Afrikast Eksport Kõige suuremad ekspordijad saadavad oma toodangu Euroopasse ning Põhja- Ameerikasse Toime suurendab kuseeritust vähendab allergiat aitab kaasa seedimisele hõlbustab hingamist ergutab südant See on huuvitav Kasutatud allikad 1. http://et.wikipedia.org/wiki/Harilik_kakaopuu 2. http://www.shokolad.by/ 3

Geograafia → Põllumajandus
8 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Kakao ja kakaotooted

inimestele Meie magusatootja Kalev saab oma tooraine Ghanast Kakaoubadest tehakse kakaod Sokolaad, kakaopulber, kakaojoogid, kakaovõi Kakaopulber Kakao jõuab tarbijateni tahkest kakaomassist jahvatatud pulbrina, mis peab sisaldama mitte vähem kui 20% kakaovõid. Pagari ­ ja kondiitritööstused, maiustustevabrikud ja teised toiduainete tootjad oma toodete maitsestamiseks ja värvimiseks kasutavad kakaopulbrit, kus on tavaliselt 12 ­ 14% kakaovõid. Kakaod on kahte tüüpi: · Euroopa kakao - on töödeldud nõrga leelisega. Töötlemise tagajärjel omandab kakaopulber endisest tugevama, kuid samas mahedama maitse ning sügavama punakaspruuni värvuse. ·Ameerika ehk tavaline kakao on töötlemata ning seetõttu happelisem ja veidi testsuguse maitsega. ·Valmistatakse ka lahustuvaid kakaopulbreid (nii pulbrina kui graanulitena). Kakaojoogid ·Kakaojoogi valmistamiseks on see vaja segada kas kuuma või külma piima ja suhkruga ning hästi segada.

Geograafia → Geograafia
6 allalaadimist
thumbnail
26
pptx

Põllumajandus ja toiduainetetööstus

kulukas. Ja kui suurel hulgal sisse tuua on odavam. Import 9000000 8000000 7000000 6000000 5000000 4000000 3000000 2000000 1000000 0 • Põllumajanduslik tootmine võib põhjustada ka: liigniiskust, erosiooni, loomade ja taimede elupaikade vähenemist, metsapinna vähenemist, väetiste ja keemiliste ainete sattumine veekogudesse ja põhjavette. • traditsioonide järgi on paljud rahvad, ka eestlased juba tuhandeid aastaid tegelenud põllumajandusega Kakao ja kakaotooted Kakaotaime kasvutingimused • Kakaouba kasvatatakse niiskes ja kuumas troopilises piirkonnas ekvaatori lähedal, sest sealne kliima on kakaopuudele sobivaim. Kus kasvatatakse? • 70% maailma kakaoubadest on pärit neljast Lääne-Aafrika riigist: Elevandiluurannikult, Ghanast, Nigeeriast ja Kamerunist. • Ülekaalukalt kõige rohkem – enam kui pool maailma kakaost – kasvatatakse Elevandiluurannikul ja Ghanas

Geograafia → Geograafia
5 allalaadimist
thumbnail
43
doc

Toiduainete taimne toore

- traditsioonidest. Kõige rohkem juuakse teed: - Iirimaal, - Inglismaal, - Iraagis, - Austraalias, - Uus-Meremaal (rohkem kui 2 kg teed aastas inimese kohta). Teed kasutatakse veel: - kosmeetikas (naha- ja juuksehooldus), - puhastusvahendina (klaasi, peeglite, lakitud pindade puhastamiseks). 28.Kakao toiteväärtus. Kakao on kõrge toiteväärtusega. Viljad sisaldavad: - virgutavat teobromiini, - kofeiini, - lihaseid stimuleerivat teofülliini - üle 700 muu komponendi. 100 g jahvatatud kakaopulbrit sisaldab: - rasvu 26 g - süsivesikuid 52 g - kiudaineid 40 g - toiduenergiat 514 kcal 29. Kakao koristamine, töötlemine (etapid).

Põllumajandus → Köögiviljandus
31 allalaadimist
thumbnail
6
ppt

Kakaopuu

· lehed on kuni 40 cm pikkused õhukesed, läikivad, ovaalsed või süstjad. · Õied on väikesed ja helekollased ning kasvavad otse tüvel. · Kakaopuu viljad on paksu koorega, 15­25 cm pikkused ja 10 cm paksused, kollased või punakad. · Kakaopuud on algselt pärit Lõuna- Ameerikast. Kakaopuude kasvukohad Kakaotooted: Kakaopulber, kakaovõi, shokolaad, kosmeetikatooted jne... Huvitavat · 2009. aastal toodeti maailmas kokku 4,22 milj tonni kakaoube. · Kakao sisaldab üle 300 identifitseeritud keemilise ühendi ja 1200 aktiivset aineosa. · kakao aitab kaasa seedimisele, suurendab kuseeritust, vähendab allergiat, hõlbustab hingamist ja ergutab südant. · Kakaod kasutatakse astma, kopsupõletiku, köha ja külmetuse raviks. · Kakaopuu õitest valmistatakse Kesk-Ameerikas jooki väsimuse vastu. · Kakao sisaldab vähe kofeiini, kuid suured annused võivad tekitada unetust, ärrituvust, vererõhu tõusu ja kõrvetisi.

Geograafia → Geograafia
15 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Å okolaad

Maajad oskasid kakaoube röstida seejärel pastaks hõõruda ning valmistada sellest vee ja vürtside lisamise abil jooki nimega chocolatl. Algselt kasutati sokolaadi joogina, seda ka pikalt Euroopas. Maajade kultuuris oli sokolaad igapäevaelus tähtsal kohal, seda kasutati keerukates usurituaalides kui ka abielu- ja lapsesünnitseremooniates. Kakaoube kasutati ka raha asemel. Kakaoube viidi laiali merdpidi või seljas kanti neid punutud korvides. Kakao oli esimene stimuleeriv jook, mis Euroopasse jõudis. Sokolaadi joogid olid erilised ka selle pärast, et neid lubati juua ka paastu ajal. Kõrgest soost daamid jõid isegi missade ajal kakaod. Kuna Hispaanias olid kakaojoogid kuningakojas ning seda hoiti riigisaladusena, siis teistesse Euroopa riikidesse jõudis sokolaad alles aastakümnete pärast. Prantsusmaale jõudis jook 1615 aastal, kus värske Austria kuninganna Anna kuulutas joogi õukonnajoogiks ja sellega saavutati joogi populaarsus

Kategooriata → Uurimustöö
10 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Kakaopuu - referaat

Juba enne Ameerika avastamist valmistasid Mehhiko indiaanlased asteegid kakaopulbrist jahedat vahutavat joovastavat jooki mida nimetati chocolatlaks. Lisaks kakaole oli selle valmistamisel kasutatud maisijahu, vett, vürtse, neist eriti vanilli. Kakaopuud kuliveeriti seal troopikas enam kui 2000 aastat tagasi. Kakaopuu seemned olid vanasti indiaanlastel nii toiduaineks kui ka maksevahendiks raha asemel ja nõnda võis neid toiduks kasutada ainult jõukas kiht. Maiade juures oli kakao kõrges hinnas. 16. sajandil tõid hispaanlsed kakao Euroopasse. Et asteekide tavakohane jook tundus eurooplastele liiga mõru, panid nad sellesse suhkru ja lõid nõnda joogi, kakao, mida tänapäevalgi juuakse. Hispaaniast levis kakaoga kauplemine 17. sajandil üle Euroopa, kuid kakao tarvitamise kiire tõus toimus alles 19. sajandi teisel poolel, kui kakaoubadest õpiti taimerasva välja pressima, nii et kakaost sai hakata mitmesuguseid tooteid valmistama.

Geograafia → Geograafia
45 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Toiduaine õpetuse

.................................................................. 19 4.Kohv ja tee............................................................................................................................. 20 4.2Kohv.................................................................................................................................20 4.2Tee....................................................................................................................................21 5. Kakao ja sokolaad................................................................................................................. 22 5.2Kakao............................................................................................................................... 22 5.2Sokolaad...........................................................................................................................22 Ajalugu................................................................................

Toit → Kokandus
107 allalaadimist
thumbnail
26
doc

Å okolaad

Šokolaadi värvuse sügavus ja maitse mõrusus sõltub oamassi ja suhkru omavahelisest suhtest. Küpsetistes kasutatakse tavaliselt poolmagusat tumedat šokolaadi kakaosisaldusega kuni 50%. Tumeda šokolaadi kakaosisaldus võib ulatuda isegi üle 90%. See šokolaaditüüp on tervisele kõige kasulikum ja seda eelkõige kõrge kakaosisalduse tõttu. (Kubo, 2010) Joonis 4. Tume šokolaad 3.2. Piimašokolaad Piimašokolaadi puhul on osa kakao kuivainest asendatud piimakomponentidega. See annab šokolaadile magusama maitse, heledama värvuse ja ka pehmema struktuuri. Kuna piimašokolaad on äärmiselt tundlik kuumuse suhtes, on selle kasutamine kuumtöötlemist vajavate magustoitude valmistamisel keerukam. Samas sobib see hästi kaunistuste tegemiseks, pakkudes vaheldust tumedale šokolaadile nii lõhna, maitse kui ka värvuse poolest. (Kubo, 2010) Joonis 5. Kalevi piimašokolaad Anneke 3.4

Toit → Toiduained
9 allalaadimist
thumbnail
38
ppt

Kas tead, et meie hommikusöök sõltub pea poolest maailmast?

Kas tead, et meie hommikusöök sõltub pea poolest maailmast? Mida te eb pil dil ol e v me es? Kakao , ku s 40 % r ri iig ig i sis se- G hana on riik leb k ak aoe k s pord ist. tulek utest tu Vä iketalu nikele m ak staks e tood ang eest nii väh e, e n u t ad e i suud a toit o p eresid ega a nda s a ma la tele harid ust.

Geograafia → Geograafia
3 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Å OKOLAAD

on minna poodi ja varuda endale üks maitsev šokolaadi maius. 2. Ajalugu 3 2.1. Varane ajalugu Umbes 2000 aastat tagasi avastati Mehhiko ja Kesk-Ameerika vihmametsadest kakouba, mille avastus oli sama hea kui astuda nafta joa otsa. Asteegid segasid kakaoube maitseainetega, et valmistada jumalate jooki. Jooki valmistati tseremooniatele, rikastele ja eliitinimestele, nad isegi sõid kakao putru. Asteegid hakkasid kakoubasid maksustama. Kakaoubade hind tõusis nii kõrgeks, et 100 uba sai vahetada näiteks kalkuni või orja vastu. Maiad leiutasid vürtsika, mõru, magusa joogi, mida valmistasid röstitud kakaoubadest, maisist ja paprikast ning lasid sellel käärima minna. Asteegid jõid seda jooki 50 korda päevas ja ütlesid , et kui seda jooki juua siis saab päev otsa olla ilma söömata. Maiuse nimeks pandi alguses xocolatl, mis

Toit → Toit ja toitumine
5 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toiduainete õpetuse konspekt

5. Valge tee- kõige naturaalsem. Jook on kerge ja aromaatne. Välimus: · Udemetee- koosneb väikestest teelehekestest. · Tahveltee- saadakse udemete jääkide kokkupressimisel · Ühekordse kasutamisega- väikestes pakkides udemetee · Aromatiseeritud tee- sisaldab aroomaineid nt. sidrunitee · Lahustuv tee. Kuiv tee konsentraat. See on pulbritaoline või graanulites. 21 5. Kakao ja sokolaad 5.2 Kakao Üldiselt: · Kakaopuu tähendab rõlkes jumalate toitu ehk midagi väga head. · Perekonnas on 22 liiki, mis kasvavad Kesk- ja Lõuna- Ameerikas · Kakao ajalugu on 3000-4000 aastat vana. · Kakaopuu seemned olid vanasti nii toiduaineks, kui ka ka maksevahendiks. · 16 sajandil tõid hispaanlased kakao Euroopasse. Välimus: · Viljad kurgitaolised, 10-30cm pikad, ligikaudu 5cm läbimõõduga ja kaaluvad 300- 500g

Toit → Toiduainete õpetus
58 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Ekvatoriaalsed vihmametsad

LOOMAD • loomad ja linnud on väga lärmakad • elavad puudel • kaitsevad oma territooriumi • on öise eluviisiga loomi • erksavärvilised Nt: anakonda; alligaator; laiskloom; puuma; sipelõgija; aara Ekvatoriaalsed vihmametsad KLIIMA TAIMED levivad ekvaatoripiirkonnad • kasvavad aasta läbi kuuma ja troopilise kliimaga aladel • puud kasvavad korrustena aastane sademete hulk üle 2000mm • plankjuured; tugijuured tõusvad õhuvoolud • võrad läbi põimunud rohkesti jõgesid, järvi (Amazonase ja • igihaljad puud Kongi jõgikond) • koor on õhuke, korbata ferraliitmullad (vähe huumust; happe- • epifüüdid puudel lised) • liaanid; kägitaimed • le...

Geograafia → Geograafia
9 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Å okolaad

homogeniseeritakse, jahutatakse kuni 45°C, edasi valatakse vormidesse, jahutatakse 10°C -ni (et kakaovõi tahkuks), eraldatakse vormidest ja pakitakse. Šokolaadi liigid  Tume šokolaad – Tumeda šokolaadi kakaosisaldus võib ulatuda isegi kuni 99%. See šokolaaditüüp on tervisele kõige kasulikum ja seda eelkõige kõrge kakaosisalduse tõttu. Šokolaadi värvuse sügavus ja maitse mõrusus sõltub ubademassi ja suhkru omavahelisest suhtest.  Piimašokolaad – osa kakao kuivainest on asendatud piimakomponentidega, mis annavad šokolaadile magusama maitse, heledama värvuse ja ka pehmema struktuuri. Piimašokolaadis on kakaokuivaine üldkogus vähemalt 25% ja  piimakuivainet vähemalt 14%. Valge šokolaad – peab sisaldama vähemalt 20% kakaovõid ja vähemalt 14% piimakuivainet. Valge šokolaadi valmistamine ja toorained sarnanevad teiste šokolaadide omaga, kuid on üks oluline erand: selles ei kasutata kakaoubade massi ega –pulbrit.

Toit → Toiduaine õpetus
6 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Maiustused iseseisevtöö

-Pähklitest , seemnetest(nt päevalilleseemned,seesamiseemned) , suhkur . 9.Miks on nimetus kamasokolaad asendunud nimega kamatahvel? - Sellepärast , et tooraineks ei kasutata kakaomassi ega ka kakaovõid . Tooraineks on hüdrogeenitudrasv ja sp ei tohi seda nimetada sokolaadiks. 10.Millised on valge sokolaadi koostisained ? -kakaovõi , suhkur , piimapuler ja teisi lisandeid ( marjatükid .nt valge sokolaad mustikatükkidega .) 11.Mõru sokolaadi eripära ? -Sisaldab kakao saadusi -55% , sp on nad mõrud , vähe magusad ja kasutatakse peamiselt kulinaarsetel eesmärkidel. 12.Millist sokolaadi nim. Dessertsokolaadiks? -See kus on suhkrutähtsus suurem ja kakaosaadusi vähem . 13.Millised on sokolaadisäilitustingimused ? ­ Sokolaadi säilitustemperatuur on 16-18 kraadi. Temp. Ei tohi kõikuda , sest muidu tekib sokolaadile kas hallikas kirme või sokolaad hakkab sulma ja uuesti külmudes

Toit → Toitumisõpetus
12 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Küsimused toiduseaduse kohta koos vastustega

1. Missugune õigusakt „räägib“ tehislike lõhna- ja maitseainetest? Vabariigi Valitsuse 6. oktoobri 1999. a määrus nr 292 2. Mis on abiaine ja missuguseid nõudeid abiainele esitatakse? Abiaine käesoleva seaduse tähenduses on Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruse (EÜ) nr 1333/2008 artikli 3 lõike 2 punktis b sätestatud aine. Abiainete suhtes esitatavad nõuded, nende ainete kasutamise tingimused ja viisid ning toidus lubatud jääksisalduse piirnormid kehtestab Vabariigi Valitsus. (Toiduseadus § 18) 3. Otsige Riigiteatajast õigusakte, kus kirjeldatakse toidu säilitamisnõudeid ja kirjutage kaua tohib säilitada erinevaid torte ja biskviite ? Tortide säilitamisaeg on 6-72 h külmkapis, täielik nimekiri põllumajandusministri määruses. 4. Mis on toidu tehniline kirjeldus? Toidu tehniline kirjeldus käesoleva seaduse tähenduses on igasugune toidu omadusi ja valmistamist kirjeldav dokument, mis sisaldab toidu kohta järgmisi ...

Toit → Toiduseadus
16 allalaadimist
thumbnail
18
docx

ÕPIMAPP Kaubamärk

..................................................5 2BALTI VESKI AS ,,VESKI MATI".............................................................................6 2.1 Veski Mati ajalugu................................................................................................6 2.3 ,,Veski Mati" kaubamärgi alla kuuluvad tooted....................................................8 2.4 Veski Mati toodete valik ja väljapanek kaupluste põhjal......................................8 3 KAKAO.....................................................................................................................11 2.1Kakaopulbri valmistamine...................................................................................14 2.2Huvitavaid fakte kakaost.....................................................................................15 4 ARUTELU.................................................................................................................16 KOKKUVÕTE........

Muu → Ainetöö
11 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Mahlad ja muud joogid

· üks toidu koostisosa on geneetiliselt muundatud(nt: puding selles on muundatud maisitärklis) · toit on tervenisti geneetiliselt muundatud(nt: tomat) · toiduaine on saadud geneetiliselt muundatud organismist, kuid töötlemise tagajärjel ei sisalda terveid muundatuid geene.(nt: toiduõli) Kakao Kakao viljad olenevalt kakaopuu sordist võivad olla rohelised, kollased ja pruunid. Viljade seemnetest valmistatakse töötlemise tulemusena kakao pulbrit ja kakao õli. Tavaliselt on ühes viljas 20-40 seemet. Seemned kuivatatakse,röstitakse ja purustatakse. Tulemuseks saadakse pruun kakao mass, millest pressitakse suurem osa kakao õli välja ja jääki nimetatakse kakaopulbriks. Kakaoõli on hinnaline rasvaine mida kasutatakse toorainena kondiitri, kosmeetika ja farmaatsija tööstuses. Kakaoõlil on madalal sulamis temperatuur 30-35 kraadi mis kindlustab selle rasvaine sulamise ka suus

Toit → Toiduainete õpetus
13 allalaadimist
thumbnail
31
odp

Kaubagruppide liigitamine

KUIVSUPID JA ­ KASTMED PAJA JA - NUUDLIROAD MAITSEAINED PÄRM SUHKUR SOOL SÖÖGISOODA PIPAR KÜPSETUSPULBER ZELATIIN VAHTRASIIRUP KOOKOSHELBED HAKKLIHAMAITSEAINE KARTULIMAITSEAINE JNE TERVISEKAUBAD SOJAJOOGID TOIDULISANDID HEMATOGEEN APTEEGIKAUBAD PLAASTRID HOIDISED MOOSID PÄHKLIKREEMID KOMPOTID MESI MARINEERITUD KURGID JNE VALMISTOIDUD PURGIS GURMEE HOIDISED KOHV/TEE/KAKAO JAHVATATUD FILTRIKOHV PRESSKANNUKOHV LAHUSTUV KOHV KOHVIOAD MUS TEE ROHELINE TEE PUUVILJA TEED KAKAOJOOK LAHUSTUV KAKAO PORTSJON KAKAO KUUM SOKOLAAD GURMEEKOHVID JA - TEED KASTMED/ÕLID ÕLID ÄÄDIKAD MAJONEESID SINEPID KETSUPID TOMATIPASTAD KASTMED GURMEE KASTMED MAIUSTUSED/KÜPSISED/NÄK SID KOMMIPAKID KOMMIKARBID SOKOLAADID NÄTSUD, PASTILLID KÜPSISED NÄKILEIVAD PÄHKLID JA KUIVATATUD PUUVILJAD SIPSID GURMEE MAIUSTUSED, KÜPSISED JA NÄKSID TÄHTPÄEVA MAIUSTUSED TÄHTPÄEVA KÜPSISED, NÄKSID KÜLMUTATUD TOIDUKAUBAD KÜLMUTATUD LIHA- JA KALATOOTED KÜLMUTATUD VALMISTOOTED

Majandus → Kaubandus
6 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Catering iseseseisevtöö - üritus

Riidest salvrätid, küünlad, “jõuluvana“, seinakaunistused, Jõulutähed laudadele, kuusepuu, toit, Dorpat Konverentsi rent, töötajate palgad. 4. Menüü koostamine Keedukartulid, leib, mulgikapsas, verivorstid, marineeritud seened, ahjuliha, marineeritud kõrvits, pasteet, sült, rulaad, mandariinid, piparkoogid, erinevad kommid, kringel, piparkoogi maitselised koogid. Joogid mida serveerin: Glögi, vesi sidruniga, morss, punane vein, valge vein, tee, kohv, kakao vahukommidega/-deta 5. Ruumi sisustuse kirjeldus Pidu toimub avaras saalis kuhu on paigutatud 10 viie- kohalist lauda. Ruumis on 3 suurt põrandani akent, mis võimaldavad hämaras nautida linna vaadet, kardinad on õhulised sinaka värvitooniga, saali sisenedes on paremal pool ukse kõrval suur tulede ja kaunistustega ehitud kuusk, mille all on kingitused. Ümmargustel laudadel on valged laudlinad, punased volditud riidest salvrätid, igal laual on valged Jõulutähed ja põlevad küünlad.

Toit → Catering
24 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Tehnilise dokumentatsiooni mõistmine

4.2 CAPPUCCINO CAPPUCCINO (40 ml espressot, 120 ml piimavahtu) Mahe ja rikkalik piimakohvijook. Maitsesta suhkru, kaneeli või maitsesiirupiga. 4.3 CAFFÈ LATTE CAFFÈ LATTE (40 ml espressot, 2 x 120 ml piimavahtu) Mahe piimakohv, mida pakutakse spetsiaalsetest latte-klaasidest. Maitsesta tunde järgi suhkru või maitsesiirupiga. 4.4 TAZZA-KAKAO TAZZA (120 ml) Rikkaliku maitsega kuum kakao. Proovi ka Tazza-kakaokohvi, lisades kakaole espressot. 4.5 TAZZA CAPPUCCINO TAZZA CAPPUCCINO (40 ml espressot, 120 ml piimavahtu ja 40 ml Tazza-kakaod) Põneva ja mõnusa maitsega joogi saad, kui lisad oma cappuccinole Tazza-kakaod. Soovitame proovida! 4.6 KOHV PAULIG CLASSIC PAULIG CLASSIC (120 ml) Paulig Classic on hõrk ja rikkaliku järelmaitsega 100% araabika kohv. 4.7 TEE TEE (120 ml) Värske, aromaatne ja tugevamaitseline teesegu. Paulig English Breakfast Tea.

Tehnoloogia → Tehniline dokumentatsioon
16 allalaadimist
thumbnail
5
doc

5 jõu mudel

tooraineid. Kahjulikuks osutuvad nad juhul, kui nad tõstavad hindu, või hoopis tükkis keeravad selja meie koostööle. 2.2 Takistuseks edasimüügi puhul, osutuvad just need kauplused, ettevõtted jms. kes ei ole huvitatud meie kaubast, seda kas kartusest Eesti riigi halvast mainest või millestki muust taolisest. 3. HANKIJAD 3.1 Oma peamised toorained õietolmu ja taruvaigu saame oma hankijalt, Põlvamaa mesinikult. Kakao hankimine käib aga hoopis keerulisemalt. 3.2 Kakaopuu põhikoristusperiood kestab Ghanas oktoobrist veebruarini. Koristama peab täpselt valmimise ajal, sest pooltoorestes viljades pole seemneid katvas mahlakas koes veel küllalt suhkrut, mis on vajalik järgnevaks korralikuks käärimisprotsessiks. 3.3 Taruvaik on üks mesindussaadusi, mis koosneb väga erinevatelt taimedelt saadud materjalist. Taruvaik on palsami ja mesilasvaha segu. Tema koostises on 50-55% vaiku 30-40% vaha

Majandus → Majandus
34 allalaadimist
thumbnail
9
docx

........

1966.aastal toimunud riigipöördega tuli võimule sõjaväeline rühmitus, president tagantati ja rahvuskogu saadeti laiali. Loodus. Põhi osa Ghanast on madalik. Edelas kerkib kuni 500 meetri kõrgune Ashanti platoo, kagus on Akvabimi ahelik. Maa lõunaosas valitseb ekvatoriaalne kliima, Põhja osas subekvatoriaalne kliima. Ghanat veestab Volta oma lähte jõgede Musta ja Valge Voltaga. Taimkattes domineerivad savannid, Edela rajaoonid vihmametsade pindala on kahanenud seoses kakao istanduste rajamisega. Ghanas leidub rikkalikult kulda, Mangaani maaki, Teemante ja muid maavarasid. Loomadest on esintatud Elevandid, kaelkirjakud, hüäänid, jõehobud, leopardid, lõvid. Rahvastik. Umbes kaks kolmandikku rahvast räägi kvaa keeli. Ghana rannikuvööndit asustavad peamiselt Ginea keeli ja Gurikeeli kõnelevad rahvad. Riigi keeleks on inglise keel. Enamik rahvastes tunnistab kohalikke usundeid. Riigis on 2 ülikooli, valdav osa elanikke on kirja oskamatud

Varia → Kategoriseerimata
6 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Suur ja väike algustäht

2) Asutused, ettevõtted v.a liigisõna (muuseum, tehas jne) nt Musta Kassi kämping, Hea Tuju kauplus, Eesti Kontsert 3) Riigid nt Eesti Vabariik, Ameerika Ühendriigid, Rootsi Kuningriik 4) Isikud, olendid ka kujuteldavad nt Kadri, Toomas-Hendrik Ilves, Kaval-Ants, Vanapagan 5) Ajalehed, ajakirjad v.a sidesõna (ja, või jne) nt Eesti Ekspress, Pärnu Postimees, Pere ja Kodu 6) Kaubad, sõidukid v.a liigisõna (laev, auto, kakao, leib, sai jne) nt kakao Meie Mark, laev Tormide Rand ESISUURTÄHT 1)Teosed, dokumendid, sarjad kirjutatakse jutumärkides nt ,,Tõde ja õigus", ,,Presidendi valimise seadus", ballett ,,Luikede järv", ,,Aktuaalne kaamera" 2) Ajaloosündmused nt Jüriöö ülestõus, Teine maailmasõda 3) Taimesordid Kirjutatakse jutumärkides nt kartul ,,Jõgeva piklik", õun ,,Valge klaar" VÄIKE ALGUSTÄHT 1) üritused nt rahvatantsupidu, rahvusvaheline muusikute konverents

Eesti keel → Eesti keel
110 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Browniede retsept

Brownied (shokolaadikoogikesed) purgis 3dl (natuke vähem)=155g jahu + 1tl vaniljesuhkrut 1tl küpsetuspulbrit 1tl soola 1 1/4dl kakaod 4,5dl suhkrut (ise lisasin veel shokolaaditükke, kusagil 30-40g, suhkrukihi sisse või enne pähklikihti) 60g hakitud pekaan- või kreekapähkleid 1. Sega kokku jahu, küpsetuspulber, sool ja vaniljesuhkur. Pane ained antud järjekorras kihiti liitrisesse* purki (NB. pühi peale kakao purkipanekut see seestpoolt kakaotolmust puhtaks, et teised kihid näha jääks või pane kakao purki läbi paberist keeratud torbiku). (Mina tegin kõiki kihte topelt, jääb ilusam..korraga siis panin kõiki aineid pool kogust ja teise poole teiseks kihiks) 2. Lisa silt antud tekstiga: Brownie-segu Kuumuta ahi 175 kraadini. Määri ning riputa riivsaiaga üle 20x30cm vorm. Tühjenda purgi sisu suurde kaussi ja sega läbi. Lisa 175g sulatatud võid/margariini ja 4 muna. Sega ühtlaseks.

Toit → Kokandus
19 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Å okolaad

Küllap on asi ka selles, et tootja märgib alati pakendile, millise sokolaadiliigiga on tegemist. Kakao jõuab tänapäeva tavatarbijani tahkest kakaomassist jahvatatud pulbrina, mis peab sisaldama mitte vähem kui 22% kakaovõid. Pagari- ja kondiitritööstused ning maiustustevabrikud kasutavad oma toodete maitsestamiseks ja värvimiseks madalama, vaid 10% kakaovõi sisaldusega kakaod. Maailma mastaabis eristatakse kaht põhimõtteliselt erinevat liiki kakaopulbrit. Euroopa kakao on töödeldud nõrga leelisega. Töötlemise tagajärjel omandab kakaopulber endisest tugevama, kuid samas mahedama maitse ning sügavama punakaspruuni värvuse. Märgatavalt väheneb ka kakaopulbri happelisus. Seda kakaod pruugivad profikokad meelsasti küpsetiste ülepuistamiseks, sokolaaditrühvlite pinna katmiseks ning jookide ja külmutatud magusroogade maitsestamiseks.

Toit → Pagar-kondiiter
52 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Juuksed

Omastamist ja hulka organismis vähendavad alkohol, kohv, antibiootikumid, magneesiumi puudus. Ilma värvita, värvi vahetanud juuksed ­ mangaan, vask Mangaan: mustikas, vaarikas, õietolm, linnurohi, ubaleht, pärn, põdrakanep, sigur, kask, tamm Kaitseb rakke vabade radikaalide põhjustatud kahjustuste eest. mangaani puudust põhjustab raua üleküllus. Takistab üleliigse rasva ladestumist ja osaleb selle väljaviimises. Vask: õietolm, kakao, kollane vesikupp, aniis, käokann, põdrakanep, toomingas, moon, mustikas Aitab võidelda vabade radikaalide vastu. Annab nahale elastsust ja siledust. Vase puudus tekitab ,,põhjuseta" väsimust, peavalusid, krampe, kiirendab vananemisprotsesse, veresoonte laienemsit ja seinte õhenemist ning tuiksoonelaiendeid. Puudust tekitab alkohol, piimatoodetega liialdamine, mao ja soolestikuhaigused, Cvitamiini liig. Juuste väljalangemine ­ B2, B5, B6, B8, A, C, H, F, kaltsium, kloor,

Bioloogia → Bioloogia
7 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

KAKAOPUU

3) palju niiskust Klassifikatsioon ehk taksonoomia riik - taimed hõimkond - õistaimed klass - kaheidulehelised selts - kassinaerilaadsed sugukond - haisupuulised perekond - kakaopuu liik - harilik kakaopuu Saadused 1. Peamiseks saaduseks on kakaopuu seemned 2. Kakaopuu õied Kakao tervistavad omadused Toorkakao on suurepärane antioksüdantide, vitamiinide ja mineraalide allikas, mis annab rohkesti energiat ning toetab immuunsüsteemi tööd Kakao sisaldab rauda, magneesiumit, kaaliumit ja muid mineraale, mis toetavad kehas olulisi funktsioone. Kakaol on depressioonivastane mõju http://www.pollumajandus.ee/uudised Huvitav teadmine kakaoubade ajaloost 800. aastal eKr hakkasid asteegid kakaoube rahana kasutama, vallutatud alade elanikud pidid andamit tasuma kakaoubades Palju varem, juba maiade impeeriumis röstiti kakaoube ning näriti neid erguti või ravimi eesmärgil

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Magustoidud

23. Mis viga on tehtud kui kissell venib?Üle segatud 24. Kuidas valm.kisselle pehmelihaviljaga puuviljadest ja marjadest? Viljad surutakse läbi sõela, järgi jäänud kestad pannakse keema, maitsestatakse ja keedetakse, vedelik kurnatake ja kasutatakse kisselli keetmiseks. 25. Kuidas valm.kisselle mahlast ? keedetakse vesi maitseainetega ja kurnatakse, lisatakse suhkur keedetakse suhkrusiirup, lisatakse tärklis keemiseni ja lisatakse mahl. 26. Kakao ja karamell kisell? Kakao-piim keema,natuke kuuma piima segada,kakao lisada ülejäänud piimale.Karamell-suhkur pruuniks,kuumvesi,piim ja tärklis. 27. Kuidas valm.tugeva viljalihaga aedviljadest kisselle? Aedviljad keedetakse pehmeks ja püreestatakse, püreele lisatakse maitseained ja suhkur ja keedetakse läbi, lisatakse tärklis 28. Kuidas valm.puuviljadest ja marjadest magusaidsuppe(lisandid)? Puuviljad ja

Toit → Kokandus
38 allalaadimist
thumbnail
17
odp

Joogid

Joo g i d g i d Joo n a g i. N e id v õib d u t o i du la u alt ku akse Jo o g id e i p u u k ü lm a lt. J uu k u um a lt k u i ka ii serveerida n , m a hla j n e. S a m a s ka ts a lt v ett , p iim a s e g a tu d jooke. lih m a its e s t at ud ja eid mitmesugus Kuumad Joogid l m i sta mi s eks k se n e n d e va jo o k e l i ig i tata i s e Kuumi ...

Toit → Joogiõpetus
2 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Lühiessee Šokolaadi varjukülg

Nende praegune peamine võimalus on sõlmida lepinguid ja korraldada vajadusel haaranguid, kuigi nende efektiivsus pole pikaajaline. Miki Mistrati ei toonud seda küll oma filmis välja, kuid vastutusekoormat võiks veidi kallutada ka šokolaaditarbijate poole. Meie šokolaadi tarbimisvajadus on kasvanud viimase poolesaja aastaga üüratute kogusteni ja selle kasvu peatumist pole märgata. Inimesed on muutunud šokolaadist liiga sõltuvaks ja see on probleem nii inimese tervisele kui ka kakao – ning šokolaaditootjatele. Probleemi lahendamiseks tuleks teha väga paljut ja seda korraga, et vähendada inimkaubitsejate ja tootjate võimalikku ümberkoordineerimist ning oma endise tegevuse jätkamist. Üks viis oleks kohaliku valitsuse ja võimuorganite vahetus ja/õi ümbertegemine tõsiseltvõetavama ja mõjukama vastu. Teisena tuleks tõsta inimeste kui šokolaaditarbijate teadlikkust kakao valmistamisest ja vähendada tarbitava šokolaadi hulka

Geograafia → Põllumajandus
11 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Tähtede kooslus

Shokolaad Erik Rattasepp 8b TÕHG 2008 SISUKORD 1. Sisukord lk 2 2. Sissejuhatus lk 3 3. Shokolaadi ajalugu lk 4 4. Shokolaadi valmistamine lk 4-5 5. Shokolaadi põhitooraine ­ kakao lk 5-7 6. Shokolaadi tervislikkusest lk 7-9 7. Shokolaadi sulatamine lk 10 8. Shokolaadist hõrgutiste retsepte lk 11-12 9. Nalju shokolaadi teemal lk 13 10. Kokkuvõte lk 15 2 11. Kasutatud kirjandus lk 16 SISSEJUHATUS Shokolaad on kakaost valmistatav toiduaine

Astronoomia → Astronoomia
36 allalaadimist
thumbnail
3
pdf

Õiglane kaubandus

Meie tarbijakeskne ühiskond ei ole õiglane. Maailmas on palju globaalseid sotsiaalprobleeme, millele tuleb tähelepanu pöörata. Õnneks on õiglane kaubandus muutumas tänapäeval üha olulisemaks teemaks. Tuleb uurida soodsate toodete päritolu ning ka tootjate keskkonna- ja tööjõupoliitikat. Tootjad peavad saama meie ostetud kaupade eest õiglast tasu. Väga paljud meie igapäeva tarbekaubad nagu erinevad puuviljad, tubakas, mais, viinamarjad, suhkur, vein, riis, kakao, tee ja kohv kasvavad geograafiliselt vaesemates piirkondades. Tänapäeva maailmakaubanduse reeglid ei arvesta kahjuks kõige vaesemate inimeste huvisid. Suurem osa rahast, mida meie maksame, jääb suurfirmadele. Õiglane kaubandus on eestikeelne vaste mõistele Fair Trade. Õiglane kaubandus ei ole heategevus, vaid äripartnerlus arengumaade tootjatega, et parandada nende kauplemistingimusi maailmaturul. Rahvusvahelise õiglase kaubanduse eesmärk on muuta

Loodus → Kaunbadus
16 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Geograafia - esmasektor

sademeid aasta läbi möödukalt; nisu, mais, sojauba, päevalill Vahemereline lähistroopiline: vahemerlised hõrendikud; suvel soe, talvel pehme; sademeid suvel vähe, talvel möödukalt; nisu, mais, mitmed puuviljad, oliivid Lähisekvatoriaalne: savannid; talvel soe, suvel kuum; sademeid suvel palju, talvel vähe; riis, hirss, puuvill, maapähkel, kohv Ekvatoriaalne: vihmamets; aasta läbi kuum; sademeid aasta läbi palju; õlipalm, kohv, kakao 2. Põllumajandusliku tootmise vormid - kogukondlik, talu ja mõis, segatalud, erinevad spetsialiseerunud talud (ekstensiivne teraviljatalu, rantso, loomavabrik), nende muutumine ühiskonna arenedes ning esinemine maailmas. Kogukondlik: varaagraarses; Lõuna-Ameerikas Amazonase vihmametsades, Aafrikas ja Aasias; kõik toodeti ühiselt Talu ja mõis: esinevad paralleelselt, talud on tootjad, kasum läheb mõisale; arengumaades

Geograafia → Geograafia
15 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Kastmed

Mädarõikakaste Karrikaste Tomatikaste Sinepikaste Munakaste Paprikakaste Tillikaste Sidrunikaste Valge veini kaste Aurora kaste 3 Magusad kastmed Tooraine: Marjad ja puuviljad (värsked, konserveeritud, külmutatud) Puuviljade ja marjade mahlad Mehud Püreed Veinid Piim Rõõsk koor Hapukoor Jogurt Munad Kakao Sokolaad Või Maitsestamiseks: Suhkur Vanill Nelk Kaneel Maitsetaimede ürdid Tsitrusviljade koor (riivitud) Sidrunimahla Essentse Siirup Alkohoolsed joogid Kohv Kakao Puuviljad ja marjad Valmistatakse toormahlast, püreest või mehust. Toormahlast ja püreedest valmistatakse nii kuumutatud ja kuumutamata magusaid kastmeid. Kuumutatud kastmeid valmistatakse nagu mahlakisselle. Tärklist arvestatakse 1 l kastme valmistamiseks 20-40 g

Toit → Kokandus
47 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Kohviku tegemise äriplaan

Äriplaan Kohviku tegevuse alustamine Ettevõte AS Kohvik Black Aadress Pärnu, Rüütli 55 Telefon ******* E-post [email protected] e Kontaktisik Mentor Black Firma põhiandmed AS Kohvik Black alustas tegevust 2008. aasta detsembris ning asub Pärnus Rüütli tänaval. Firma konkurentsieelis · Odavad hinnad kesklinnas · Hubane sisekujundus · Sõbralik teenindajaskond Äriidee Pakkuda inimestele võimalikult madala hinnaga einestamiskohta Pärnu kesklinnas. Sihtgrupiks eelkõige tööealised, kes käivad lõunal, samas ka üli...

Turism → Restoraniteenindus
883 allalaadimist
thumbnail
13
ppt

Viis Å¡okolaadi

Viis sokolaadi Sisukord: · Kinder Chocolate · Kalevi piimasokolaad · Kit Kat-i vahvlipulgad piimasokolaadis · Milka Lufee õhuline piimasokolaad · Snickers Kinder Chocolate: Piima sokolaaditahvel piimja täidisega. · Koostis: Piimasokolaad 40%, suhkur, piimapulber, kakaovõi, kakaomass, sojaletsitiin, lõhna- ja maitseained, suhkur, lõssipulber, taimsed rasvad, vee sisalduseta või. · Piima kuivainet 33% · Kakao kuivainet 13% Toiteväärtus 100g: Toiteväärtus: Tahvel: Energiat: Kcal/k 100 g 12,5 g % J Valke: g 8,8 70/290 4 Süsivesikuid: g 53 6,6 2 Millest suhkrud: g 52,5 6,6 2

Keemia → Keemia
23 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Suur ja väike täht

Väikese algustähega kirjutatakse: 1. rahvad, hõimud, keeled (eesti keel, eestlane, soome hõimud) 2. kuud, pühad, idamaa kalendri aastad (märts, emadepäev, koera aasta) 3. üritused, sündmused (rahvusvaheline raamatuaasta, olümpiamängud) 4. au-, ametinimetused (juhatuse esimees, president) 5. asutuste allüksused (Tartu Üikooli arstiteaduskond) 6. usundid (luteri usk) 7. taime-, loomanimetused (pekingi paleekoer, jaapani seeder)* mitteerialases tekstis võib ka suure algustähega (Jaapani seeder) Suure algustähega: 1. tähtkujud (Sõnni tähtkuju) 2. kohanimeline täiend liigisõna ees (Hollandi juust, Rootsi laud) 3. ajaloosündmused (Esimene maailmasõda, Vabadussõda) 4. linnade, tänavate, väljakute, veekogude,saarte jne nimed (Vabaduse väljak, Viru tänav, Kihnu saar) Suure algustähega + jutumärgid 1. taimede sordinimed (kartul "Jõgeva kollane") 2. teoste, sarjade, saadete pealkirjad (film "Vallatud k...

Eesti keel → Eesti keel
103 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Kreemid ja magusad kastmed

Enne laualeandmist lase paar tundi jahedas seista. Kakaokreem Kakaokreem. 4 dl piima. 6 dl koort 100g suhkrut 30g zelatiini 30 g kakaopulbrit vanillsuhkrut väheke soola Kuumuta piim ja suhkur ning lisa vanillsuhkur.Lisa nüüd kakaole ja sega hoolega läbi. Lisa sool ja jahuta. Paisuta zelatiin veega,sulata kuumaveevannis.Lisa jahtunud kakaopiimale zelatiin ja lase seista, kuni kreem on kergelt tardunud. Vahusta koor ja sega jahtunud kakao piimaseguga.(kakao ja vahukoor peavad kokkusegamisel olema ühel temperatuuril) Magusad kastmed Magusaid kastmeid valmistatakse värsketest, külmutatud ja konserveeritud puuviljadest ja marjadest,puuvilja-ja marjamahladest,mehudest ja püreedest, veinidest, piimast, rõõsast koorest, hapukoorest, jogurtist. Nende valmistamisel kasutatakse ka mune, kakaod, sokolaadi, võid. Magusate kastmete maitsestamiseks kasutatakse suhkurt, vanilli, nelki, kaneeli,

Toit → Kokandus
58 allalaadimist
thumbnail
2
pdf

Minu keskkonnaharjumused

Minu keskkonnakaitsealased harjumused Uuringu tegin ühe (1) päeva kohta, osales üks (1) inimene. OSTMINE 1. Toit: maisimanna, piim, kirsimoos, värskelt pressitud apelsinimahl, kohuke, kanafilee, riivjuust, hapukurk, redis, kartul, beebispinat, viilutatud sai vahukoor, hapukoor, õli, kodujuust, valge vein, kakao Kodukeemia: nõude- ja pliidipesuvahend Isiklikud hügieenivahendid: kätepesugeel, hambapasta ja -hari, näopesuvaht, deodorant Transport: ühistransport/linnaliinibuss Meelelahutus: arvuti, telefon, internet, kino, telekas, muusika kuulamine 2. Eesti päritolu: , hapukoor, sai, kirsimoos, hapukurgid, kartulid, piim, kanafilee, vahukoor, kodujuust, riivjuust, näopesuvaht 3. Kõige kaugemalt pärit: apelsinid Lõuna-Aafrika Vabariigist 4

Loodus → Looduskaitse
2 allalaadimist
thumbnail
22
pptx

Taking food, what food

Tervendavalt mõjutab väikestes kogustes ja tingimusel, et on tehtud mitte eriti kangelt. • Väga kasulik anda haigetele inimestele valget leiba ja teed, aga tingimusel, et leiba ei sööda enne teed joomist. • Kohv, mida antakse haigetele, peab olema ostetud toorena ja küpsetatud nn kodustes tingimustes. Jahvatatud kohv, mida müüakse kauplustes, sisaldab • Tihtipeale haigetele antakse tee ja kohvi asemel kakao. Kakao ei oma ergutavat mõju. Aroomiõli, mis sisaldub kakaos, ei ole nii lihtsalt seeditav kõikide magudega. • Alati peab olema kundne keskpaik. TÄNAME TÄHELEPANU EEST

Keeled → Inglise keel
2 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Tsöliaakia

Tsöliaakia Jaak Timberg Ravi · Range gluteenivaba dieet elu lõpuni · Prognoos paranemisele on seda kiirem, mida varasemas staadiumis haigus diagnoositi ja mida rangem on gluteenivaba dieet · Gluteeni sisaldavad nisu, rukis, oder ja kaer · "peidetud gluteen" · Gluteenivabad: riis, hirss, tatar ja mais · Tüüpilise tsöliaakia puhul taanduvad vaevused ja sümptomid juba mõne nädala jooksul · > 90% patsientidest gluteenivaba dieedi järgimise korral paraneb peensoole limaskest täielikult 1- 2 aasta jooksul Teraviljad Lubatud keelatud · Mais, tatar, tatrajahu, · Nisu (nisuliigid: spelta, durum, · makaronid, graham, triticale, kuskuss), · hirss, riis, riisinuudlid, · rukki-, odra- ja · popkorn, riisileivad, · kaerasisaldusega leiva ja · gluteenivabast · saiatooted, ...

Meditsiin → Arstiteadus
29 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Å¡okolaadikook

Sokolaadikook 2 muna 1 kl suhkrut 100 g sulatatud võid soola 1 tl vanillsuhkrut üle poole klaasi nisujahu 3 sl kakaod shokolaadi Valmistusviis 1. Sega munad, suhkur 2. Lisa jahtunud sulavõi, sool, vanillsuhkur, jahu, kakao. 3. Vala segu, võiga määritud ja riivsaiaga ülepuistatud, väikesesse vormi. 4. Küpsetada u. 175°C juures, seest jäta natuke taignaseks.

Toit → Kokandus
8 allalaadimist
thumbnail
5
pptx

VANUATU - TTÜ esitlus

VANUATU Joseph Saliste TABB51 142677TABB FAKTID JA STATISTIKA 1) Pealinn ­ Port Vila 2) Elanikke ­ 276,244 3) Kohalik keel ­ Prantsuse, Inglise, Bislama 4) Vanuatu Vatu ja Austraalia Dollar - RAHA Kultuurieripärad · 1) Laulmine igal üritusel (kaasaarvatud ka t · 2) 82 saart, 1300 km Põhjast-Lõunasse · 3) 113 pärismaist keelt ­ AUSTRONEESIA KE · 4) Tantsimine, Hõimkonnad Äriidee · Põllumajandus (Kakao) · Eksootilised puuviljad · Pomelo, Jackfruit, Breadfruits · Sweetsop TÄNAN KUULAMAS

Geograafia → Majandusgeograafia ja...
4 allalaadimist
thumbnail
28
pptx

Liköörid

oli revolutsiooniks alkoholitööstuses tervikuna. Iirlaste kooreliköör leidis austajaid kõikjal ning kujunes kiiresti ülemaailmseks trendiks, 1997. a oli see juba maailma 20 enimmüüdud alkoholimargi seas. Muidugi leidis üliedukas uustulnuk arvukalt jäljendajaid, kuid iirlaste oma, mida toodetakse tänini vaid Dublinis, on praegugi ületamatu. Edu saladus peitub maitses, mis on pärit Iirimaa puhtast loodusest. Enam kui 90% koostisosadest on pärit just sealt, imporditakse vaid kakao ja vanilliin, mida pole võimalik kohapeal kasvatada. Bailey's Original Irish Cream on tõeliselt värske toode ­ värskest koorest valmib 36 tunniga pudelisse villitud toode. Pudelis säilitab koore värskuse juba viski. Seega võib Iirimaalt pärit viskit pidada täielikult loodustooteks. Tarbimine Likööre, mis on reeglina võrdlemisi magusad, nauditakse tavaliselt: · söögi järel seedimist soodustavate digestiividena

Muu → Ainetöö
19 allalaadimist
thumbnail
10
xlsx

Exeli õpetus diagrammide loomisel

suhkur margariin kaerahelbed nisujahu küpsetuspulber kakao muna ane sektordiagramm, kus andmed on gend jääb vasakule. Kogus NB! Leia kavandatava kulu ja tegeliku kulu vahe ning koosta diagramm kasutades kõiki eelnevaid käsklu diagramm eraldi lehele ehk "Move Chart" kavandatud tegelikud MAJAPIDAMINE kulud vahe

Informaatika → Arvutiõpetus
43 allalaadimist
thumbnail
8
docx

FIDŽI-PÕLLUMAJANDUSE ÜLEVAADE

Sademeid on rohkem, ja aastane temperatuurikõikumine on väga väike. Lisaks Fidži vegetatsiooniperiood on pikem kui Eestis. Fidži saarte maast on põllumajanduseks kõlblik 16% ja see asub peamiselt rannikutasandikel, jõgede suudmeis ja orgudes. Põllukultuurid ja loomad Riik Fidži Eesti Põllukultuurid Banaan, kapsas, maniokk, Õunad, oder, oad, marjad, kakao, pipar, oaed, tatar, porgan kookospähklid, kohv Loomad Kariloomad, kanad, haned, Mesitarud, kariloomad, hobused, sead, lambad kanad, pardid, haned,kitsed Seal kasvavad peaaegu kõik troopilised aed- ja puuviljad. Oma tarbeks kasvatatakse riisi, maisi, puu- ja köögivilju. Samuti tahetakse vähendada sõltuvust tähtsamate toiduainete, eriti riisi saaduste järele

Geograafia → maailma loodusgeograafia ja...
2 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Uurimustöö toitumise koha

*Toit,nädalapäev Jook Kcal (kokku) Esmaspäev Hommikusöök:Porgandi salat Tee 135 Lõunasöök:Kartul Hakklihaga Kakao jook 994 Õhtusöök:Mannapuder Tee 536 Teisipäev Hommikusöök:Bors - 163 Lõunasöök:Frikadelli supp - 186 Õhtusöök:Pannkoogid Piim 479 Kolmapäev Hommikusöök:Moosi pirukas Kali 863 Lõunasöök:Peekon Tee 2303 Õhtusöök:Hakklihapallid Tee 746 Neljapäev

Bioloogia → Bioloogia
11 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun