Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"kohv" - 914 õppematerjali

Kohv

Kasutaja: Kohv

Faile: 0
thumbnail
3
doc

Kohv

lisatakse ka tihti guaraanat. Kakao sisaldab väikeses koguses kofeiini. Kofeiini kehasse imendumiseks läheb 30-45 minutit. Kofeiin on peaaegu kõikjal legaalne. Ajalugu Kofeiini uurimine algas 1819. aastal, mil Saksa keemik Friedrlieb Ferdinand valmistas puhta kofeiini. Kohvi soovitas tal uurida Johann Wolfgang von Goethe. Praegu võib leida üle 21 000 teadusartikli kofeiini kohta. Kohvijoomine sai alguse Etioopiast. Külast nimega Kaffa tuli kohvile nimetus. 15. ­ 17. sajandil oli kohv levinud paljudes maades. Erinevalt on kujunenud ka kohvi valmistamine. Mees ja naine Kofeiini poolväärtusaeg ehk poolestusaeg, mille jooksul kofeiini toime langeb. See sõltub inimese vanusest, maksa seisundist ja rasedusest. Hea tervise juures täiskasvanulon see aeg 3,5 - 5 tundi. Kui 100-kilone mees joob 100mg kohvi, siis saab ta sealt 1mg kofeiini kehakaalu kilogrammi kohta. Naisterahva puhul, kes kaalub 50 kilogrammi ja joob sama koguse kohvi, on annuseks 2 mg kofeiini

Kirjandus → Kirjandus
18 allalaadimist
thumbnail
5
rtf

Kohv

üldised eeltingimused kõigil ühised: · Seadmete ja vahendite puhtus · Pehmendadtud ja filtreeritud vesi · Kvaliteetne tooraine · Sobiv jahvatus-ja rõstiaste · Õige kogus kohvipulbrit · Õige valmistamine Araabia e. Türgi meetod Traditsiooniliselt kasutatakse Türgi kohvi valmistamiseks väikest varrega vastpotti. Vanasti oli eelduseks ka kõrbeliiv, millesse pott uputati. Türgi kohv valmistatakse Araabi oast mis jahvatatakse väga peeneks. Potti pannakse 1-2 tl. Jahvatatud kovi. Maitse järgi lisatakse suhkrut vahel ka kardemooni. Seejärel kuumutatakse kohv keemiseni, samal ajal segades. Kuumenemisel tekib vaht. Kui kohv läheb keema, tuleb ta kuumuseallikalt eemaldada ja seejärel kohe serveerida. Kohvi võib juua koos puruga või võob ka sellel lasta settida. Filtermeetod Klaaskannu ei ole soovitatav kuumplaadil hoida üle 20min.

Toit → Joogiõpetuse
82 allalaadimist
thumbnail
4
docx

KOHV

KOHV Rahakäibe poolest maailmas suurimad 1. Nafta 2. Kohv Kohvipuu · Pannakse kasvama seemnest · Võib elada 100 aastani · Istandustes kasvavad 15 aastat · Istatustes kärbitakse 2-4m kõrguseks · Meenutab rohkem põõsast kui puud Kohvipuu õis ja mari · Ühel puul leidub korraga õisi ja mitmes küpsusastmes marju · Marju korjatakse siis kui nad on punased · Mustad marjad on ülevalminud · Korjatakse käsitsi ja valikuliselt Kohvikirss e. kohvimari

Toit → Toiduainete õpetus
19 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Kohv

Ergutava võlujoogi tarvitamine levis kiiresti jooki pakuti kõikidel idamaa turgudel. Mekas avati esimesed kohvikute eelkäijad, kus teenindati vaimulikke ja õpetlasi. Kohvi joomine levis sedavõrd, et hakkas palvetamist segama. Mekas ja mitmes teises paigas keelati õigeusklikel uimastava joogi tarvitamine. Keelud ei suutnud kohvi levikut takistada. 16. sajandi keskel avasid Damaskuse kaupmehed Konstantinoopolis esimesed kohvikud. Euroopas tutvustati kohvi 17. sajandi algul. Kohv leidis tulise poolehoiu kõrval ka tugevat vastuseisu. Koos vaimulikega, kes nägid kohvis islami mõju, hakkasid kohvi vastu võitlema omamaiste jookide valmistajad, nii veinikaupmehed kui õllepruulid, kes kartsid konkurentsi. Kohvi vastu astusid ka arstid. Väideti, et kohv on arstirohi, mis teeb kahju südamele ja kurnab organismi. Moejoogiks muutus kohv 17. sajandi teisel poolel. Oma osa selles etendas Türgi sultani suursaadiku Soliman Aga külaskäik Pariisi 1669. aastal.

Toit → Köögi õpetus
42 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Kohv

KOHV Kohv on mõrkjas jook, mida valmistatakse kohvipuu vilja röstitud ja jahvatatud seemnetest. Neis sisalduva kofeiini tõttu mõjub see ergutavalt. Kohvipuu on pärit Aafrikast. Ühe legendi järgi avastati kohvi selline toime Etioopias, kus üks kitsekarjus märkas kohvipuu marju söönud kitsede ootamatut reipust. Sealt liikus kohv edasi Türki, kus hakati kohviube röstima. Teine lugu räägib sellest, kuidas üks araabia arst kasutas kohvi marju arstirohuna. Tõene paistab olevat see, et 15. sajandil kasutati kohvi esimest korda Jeemenis tema ergutava toime tõttu. Euroopasse jõudis kohv 17. sajandil, Ameerikasse 18. sajandil. Tänapäeval on kohvitööstus üks suuremaid tööstusharusid maailmas, andes tööd vähemalt 20 miljonile inimesele.

Toit → Joogiõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
15
ppt

Kohv

Kohv Koostaja : Anzela Tjuljukova Narva Eesti Gümnaasium 11 klass Kohvi päritolu Kohv on kohvipuu röstitud seemnetest ehk kohviubadest jahvatatud pulber ja sellest valmistatud aromaatne jook. Esmakordselt avastati kohvi Ida-Aafrikas piirkonnas, mida me tänapäeval tunneme Etioopiana, seal kasvas ta metsikult. 15. sajandil oli kohv levinud Araabias, 16. sajandil ka Türgis. Euroopasse jõudis kohvijoomise komme 17. sajandil, Eestisse 17. sajandi lõpuks. Kasvutingimused. Kohvipuu on läikivate tumeroheliste lehtedega madal igihaljas troopiline taim. Kohvipuu ­ valgust ja soojust armastav taim, eelistab värsket, niisket õhku. Kohvipuu nõuab keskmist temperatuuri 19-25 kraadi sooja.Kohvipuu ei kannata külma, kuid ei sure juhusliku külma öö tõttu

Geograafia → Geograafia
55 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Kohv

Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level Kohv Kohvi Ajalugu · Kohv on pärit Aafrika tipust, Etioopiast, Kaffa provintsist. · Kohv on pärit 9. sajandist. · Etioopiast hakkas kohv levima kõigepealt Jeemenisse. · Kohvi avastamise kohta räägivad peamiselt kaks legendi. Kohvipuu K Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level · Kasvab puuna, vahel põõsana. Fifth level · Looduses on 5 ­ 6 meetri kõrgused,

Majandus → Klienditeenindus
29 allalaadimist
thumbnail
13
ppt

Kohv

Kohv Laura Kuragin Ajalugu Esmakordselt avastati kohv Ida-Aafrikas piirkonnas Sealse Kaffa nimelise küla järgi sai kohv ka oma nimetuse. Levis Araabiast Türki ja alles 17. saj euroopasse Tuntumad on türgi kohv ja itaallaste espresso Tooraine Kohvipuu seemnetest valmistatakse oakohvi. Oakohv sisaldab kofeiini, mis mõjub ergutavalt. Peale naturaalse kohvi toodetakse ka segusid, kus kohvile on lisatud näiteks teravilja ja sigurit Valmistamine Saab valmistada mitmel viisil: Röstitud ubadest saadud puru pannakse tassi ja keev vesi peale Kohvimasinaga Presskannuga Filterkannuga Caffè latte on kohvijook, kus on 1/4 espressot ja 3/4

Toit → Joogiõpetus
12 allalaadimist
thumbnail
8
ppt

Kohv slideshow

Kohv Koostaja: Kerten Palumets 10c klass Sissejuhatus Tänapäeval tarbitakse maailmas tohutul hulgal kohvi. Kohvi tarbimine maailmas kasvab iga päevaga. Peaaegu iga inimene alustab oma päeva tassi kohviga, see annab meile erksuse, mida hommikul on hädasti tarvis. Käibe poolest jääb kohvi alla ainult naftatööstusele. Kohvi ajalugu Esmakordselt avastati kohvi Ida-Aafrikas piirkonnas, mida me tänapäeval tunneme Etioopiana. Kindlalt hakati kohvi kultiveerima Jeemenis 15. sajandil, võibolla veelgi varem. Esimene vihje kohvi joomise kohta Ameerikas pärineb 1668. aastast. Veneetsia kaupmehed tõid kohvi Euroopasse 1615. Tähtsamaid aastaid kohvi ajaloost Aasta 1000: Araabia kaupmehed toovad kohvi oma kodumaale ja kasvatavad taime esimest korda istandustes. 1453: Kohvi esitlevad Konstantinoopolis Otomani türklased. Maailma esimene kohvipood Kiva Han avatakse seal 1475. 1607: Kapten John ...

Muu → Teadus tööde alused (tta)
22 allalaadimist
thumbnail
6
docx

AJALUGU-kohv

1. AJALUGU: · Esmakordselt avastati kohvpõõsas 1500 aastat tagasi Ida-Aafrika piirkonnast, mida tänapäeval tunneme Etioopiana. · Tuntud legend jutustab kitsekarjusest nimega Kaldi, kes märkas, et ta kitsed on peale põõsast marjade söömist ebatavaliselt erksad. · Uudis jõuduandvast marjast levist kiiresti kogu piirkonnas. · Mungad hakkasid kohvimarju kuivatama, et neid oleks võimalik kaugemaisse kloostritesse transportida. · Sealt liikus kohv Türki, kus kohviube röstiti esmakordselt lahtises tules. · Tänapäevase kohvi esimene variant saadi niimoodi, et röstitud oad purustati ja seejärel keedeti neid vees. · Euroopasse jõudis kohv esmakordselt Veneetsia kaupmeeste kaudu. · Aastal 1700 jõudis kohvi Ameerikasse Prantsuse kapteni kaudu, kes hoidis väikest taime kogu oma pikal teekonnasl üle Atlandi ookeani. · Espresso, mis on hiljutine uuendus kohvi valmistamise viisis, sai alguse 1822

Toit → Toiduainete õpetus
12 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Referaat - kohv

Saaremaa Ühisgümnaasium KOHV Referaat Autor: Kaur Lepik 9B Juhendaja: Indrek Peil Kuressaare 2012 SISSEJUHATUS Kohv - see tuntud jook on inimesete poolt armastatud juba aastasadu. Ma valisingi selle teema, kuna see on väga tavapärane ja puutume kokku sellega tihti. Kohvi hakati jooma maitse pärast, ning hiljem märgati, et sellel on ergutav toime. Algselt oli kohv luksuskaubana kättesaadav ainult rikkamatele inimestele, aga nüüdseks on see igapäevaseks muutunud. Tänapäeva maailmas on pea igalpool kohvikud, kohvipoed ja kohviautomaadid. Kohvi joomise kultuur on levinud üle maailma, kohvi joomine on paljudele igapäeva elu osa ja selles pole midagi ebatavalist. Kohvitootmine on arvestatav majandusharu ja mõne piirkonna põhiline sissetulekuallikas, näiteks Brasiilias, Kolumbias jne. Kohvi on meie tervisele ühelt poolt

Toit → toiduainete sensoorse...
14 allalaadimist
thumbnail
32
docx

Referaat - Kohv

Põltsamaa Ametikool Kohv Referaat Maiu Roio Põltsamaa 2010 Kohvi kodumaa on Aafrika. Kohvi avastamise kohta on mitmesuguseid lugusid. Ühe tuntuma legendi kohaselt olevat kohvitaime avastanud kitsekarjus, kes märkas, et tema loomad ei taha enam öösiti magada. Ta jälgis loomi ning pani tähele, et kitsed närivad mingi tundmatu taime lehti. Seejuures hakkasid loomad rõõmsalt kepslema

Toit → Joogiõpetus
83 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Joogiõpetus: kohv

Kohvipuu nõuab 19-25 kraadist temperatuuri. Ei kannata külma, kuid ei sure juhusliku külma öö tõttu. 3. Nimeta erinevaid kohvijooke. 7 tk Cappuccino, Caffè Latte, Caffè Macchiato, Espresso, Con Panna, Ristretto, Cafè au Lait. • Maitsestatud kohvijoogid 3 tk Almond Mocha, Vanilla Mocha, Mehhiko šokolaadikohvi kaneeliga • Alkoholiga kohvijoogid ja kirjelda lühidalt valmistamist serveerimist 5 tk Iiri kohv-soojendada klaas, valada viski, fariinisuhkur ja kuum kohv. Segatakse ning valatakse kohvi pinda puudutavalt teelusikalt joogile vahukoort. Jamaika kohv-valada rumm ning kange kohv tassi, maitsestada suhkruga. Kaunistada vahukoorega ning peale valada Tia Mariat. Banaanikohv-vala banaaniliköör tassi, lisada kohv ja suhkur. Peale jäätisepall ning raputada šokolaadipulbrit. Sambuka flambé ehk Sambuca con la Mosca-(Põlev kohv alkoholiga). Vala likööriklaas peaaegu täis Sambuca't, lisa mõned röstitud kohvioad ja süüta

Toit → Joogiõpetus
8 allalaadimist
thumbnail
33
odp

KOHV- joogiõpetus

piirkonnas. Mungad hakkasid marju kuivatama nii, et neid oli võimalik kaugemaisse kloostritesse transportida. Kloostrites söödi marju ja joodi peale vett, et palve ajal üleval püsida. Sealt liikus kohvi Türki, kus kohviube röstiti esmakordselt lahtisel tulel. Tänapäevase kohvi esimene variant saadi niimoodi, et röstitud oad purustati ja seejärel keedeti vees. Euroopasse viisid kohvi esmakordselt Veneetsia kaupmehed. Seal sattus kohv katoliku kiriku karmi kriitika alla. Paljud arvasid, et paavst peaks kohvi joomise keelustama ja nimetasid seda kuradijoogiks. Nende imestuseks õnnistas paavst, kes oli juba kohvijooja, kohvi ja kuulutas selle kristlikuks joogiks. Kohvimarjad levisid kiiresti kogu Euroopas, muutudes intellektuaalse suhtlemise keskusteks ning paljud Euroopa vaimuinimesed tarbisid kohvi. 18. sajand 18. sajandil viis kohvitaime Ameerikasse Prantsuse

Toit → Joogiõpetus
29 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Iiri kohv

PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS Ronald Roosiorg K11B Iiri kohv Referaat 2011 1 Sisukord 2 Iiri kohv Iiri kohv on viskiga teravdatud ja vahukooremütsiga kaetud maailmakuulus kohvijook. Kõneldakse, et see jook sündis 1943. aastal Shannoni lennuväljal, kui restoranikokk tuli mõttele turgutada pikast lennukiootamisest väsinud reisijaid viskilisandiga kohvi. Iiri kohv maitseb suurepäraselt lõunasöögi lõpetuseks või külmal talvepäeval väljast tulles, iirlased ise kuuldavasti joovat seda varahommikul enne tööleminekut. Kuna see jook saab oma õige nüansi alles läbi jääkülma magusa vahukoore joomisel, ei serveerita joogi juurde kunagi joogikõrt. Irish Cream Maailmakuulus Iiri liköör, mida aastast 1974 toodab firma Bailey ja mis kannab nime Bailey's Original Irish Cream. Koostis

Toit → Toiduainete õpetus
13 allalaadimist
thumbnail
22
rtf

Kohv - uurimustöö

Maailma esimene kohvipood Kiva Han avatakse seal 1475. Türgi seadus lubab naistel lahutada, kui mees ei suuda muretseda päevast kohvinormi. 1607: Kapten John Smith aitab asutada Virginia kolooniat Jamestownis. Usutakse, et tema esitles kohvi Ameerikas. .1652: Inglismaal avatakse esimene kohvik. Kohvikuid tekib üha rohkem ja need muutuvad soositud koosoleku kohtadeks õpetatutele ja vähem õpetatutele ­ nn. 1 penni ülikoolid (nii palju maksis tass kohvi). 1668: Kohv asendab New Yorgis õlu kui soosituma joogi hommikusöögi kõrvale. 1668: Inglismaal avatakse Edward Lloydi kohvik, mida külastavad sagedasti kaupmehed ja mereasjanduse kindlustusagendid. Lõpuks saabki sellest Lloyd Londonis, tuntuim kindlustuskompanii maailmas 1675: Türgi armee piirab Viini. Franz Georg Kolschitzky, viinlane, kes oli Türgis elanud, lipsab piiramisrõngast läbi, et juhatada päästvad väed linnani. Põgenevad türklased

Muu → Teadus tööde alused (tta)
199 allalaadimist
thumbnail
6
ppt

Liis Kohv - Haldjatants

Haldjatants Liis Kohv Tallinna Nõmme Gümnaasium Raamatu sisu "Haldjatants" on ühe tänapäeva teismelise tüdruku lugu allakäigutrepi äärel. Väikelinnas elava üheksandas klassis õppiva Kristiina vanemad on kolme aasta eest lahku läinud ning emast on saanud alkohoolik. Nii on tütarlapse elus tekkinud keeruline, kuigi tänapäeva elule tüüpiline situatsioon: lõhutud perekond, dialoogi puudumine lapse ja vanema vahel ning tegelaste suutmatus seda taastada, millele lisandub veel kohustus hoolitseda oma väiksema õe Jannu eest. Raamatu tegevus toimub ligikaudu poole aasta jooksul ning selle põhilisteks märksõnadeks on sõprus, armastus, usaldus ja vastutus. "Haldjatants" õpetab, et maailmas saab hakkama ka siis, kui sa ei ole ilus, tark ega edukas. Otsekui sümboolselt jõuab raamatu tegevus õnneliku lõpuni just jõulude ajal. T...

Eesti keel → Eesti keel
10 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Kohv inimeste elus

Tallinna Õismäe Gümnaasium Kohv inimeste elus Referaat Koostaja: Juhendaja: Tallinn 2011 Sisukord Sissejuhatus.................................................................................................3 1. Ajalugu....................................................................................................4 2. Kohv tänapäeval......................................................................................6 3. Kohvisordid.............................................................................................7 4. Lahustuv kohv.........................................................................................8 5. Kohvi töötlemine.....................................................................................9 6. Kohvi mõju tervisele....................................................

Bioloogia → Bioloogia
30 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Täiuslik kohv

The perfect coffee. That is, to extract and put into solution, the coffee oils and the soluble (and semi-soluble compounds) that are formed when the coffee bean is roasted.18%-22% is the optimum extraction rate for good coffee. Under Extraction occurs when the brewing time is too short and not enough coffee soluble are extracted into solution. This can occur if the water is not hot enough or if the water passes through the ground coffee too quickly. An insipid, thin brew lacking in body and flavour will result. Over Extraction occurs when the water is in contact with the ground coffee for too long and too much of the coffee soluble are extracted than is desirable. A harsh tasting bitter brew will result. Freshness ­ Coffee is best enjoyed as soon as it has been brewed. Oxygen in the atmosphere causes the taste to rapidly deteriorate and the beverage loses its aromatic oils and may soon become sour, flat and lifeless. Freshly brew...

Toit → Joogiõpetus
12 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Kohv ja tee. referaat

Kohv & tee Referaat KOHV Ajalugu Kohvijoomine sai oletatavasti alguse Etioopiast. Sealse Kaffa nimelise küla järgi sai kohv ka oma nimetuse. 15. sajandil oli kohv levinud Araabias, 16. sajandil ka Türgis. Euroopasse jõudis kohvijoomise komme 17. sajandil, Eestisse 17. sajandi lõpuks. Erinevatel rahvastel on kujunenud oma kohvi valmistamise ja serveerimise viisid. Tuntuimad on ehk türgi kohv ja itaallaste espresso. Vastavalt legendile, alustasid inimesed kohvi kasvatamist pärast seda, kui olid täheldatud Etioopias kitsede eriskummalist ja ergast käitumist pärast kohvipuu lehtede ja marjade söömist. Tegelikkuses hakkasid inimesed kohvi tarbima ammu enne rändkarjakasvatajaid. Etioopias leidub senini selliseid paiku, kus inimesed joovad kohvipuu lehtedest valmistatud jooki. Esimene kirjalik teade kohvist, mida valmistati röstitud kohviubadest, on pärit Araabia

Kategooriata → Uurimistöö
42 allalaadimist
thumbnail
43
doc

Toiduainete taimne toore

Jahutatakse kiiresti, et vähendada aroomiainete kadusid. 10. Kohvi olulisus ja toiteväärtus, kasulikud omadused. Kohvis on väga vähe energiat andvaid toitaineid (valke, süsivesikuid, rasvu). Kõige rohkem on kohvis: - kofeiini 1­2% (ergutava toimega ksantiinalkaloidi), - parkaineid, - eeterlikke õlisid, - lämmastikuühendeid. Kasulikud omadused: Kohv: - stimuleerib kesknärvisüsteemi, - hingamiselundite tegevust, - laiendab veresooni, - suurendab vöötlihaste toonust, - kiirendab südame tööd. Kofeiin: - peletab väsimust, - parandab õppimis- ja töövõimet, - aitab ärkvel püsida. 11.Kohvi säilitamine ja kasutamine.

Põllumajandus → Köögiviljandus
31 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Kuidas jõuab kohvi minuni?

Magnus Kolk KUIDAS JÕUAB KOHVI MINUNI? REFERAAT Õppeaines: LOGISTIKA ALUSED Transporditeaduskond Õpperühm: LI-11b Juhendaja: Tiina Kalda Tallinn 2013 1. SISSEJUHATUS Tänapäeval leidub pea igas majapidamises pakk kohvi ning inimesed tahavad proovida järjest uusi ja huvitavaid kohvisorte: cappucino't, espresso't, mocha't, latte't ja nii edasi. Pidevalt suurenev tarbijate vajadus kvaliteedi, tootevaliku ning väärtuse järele on viinud massilise kohvitootmiseni ning selle transportimiseni maailma erinevatesse paikadesse. ,,Väärtus" on tarbija jaoks parameeter, millega ta näeb organisatsiooni toote eeliseid võrreldes teiste konkureerivate toodetega. Kohvitaime jaoks on parimad tingimused niiske ja soe kliima ning suhteliselt stabiilne aastaringne temperatuur(~27 °C). Seepärast asuvad ka suurimad kohvi tooraine tootjad kõik ühel kaugusel ekvaatorist. Sed...

Logistika → Logistika alused
72 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kohvi sõltuvus

Kohvi joomise traditsioon pärineb Punase mere kallastelt, kust levis XV sajandil Araabia maailma. Euroopast pärit reisimehed avastasid selle joogi XVI sajandi lõpul Damaskuse, Kairo ja Konstantinoopoli kohvimajades. Esimese eurooplasena mainib 1580. aastal kohvi Prospero Alpino Paduast. Oma reisimuljetes kirjutab ta, et türklastel on musta värvi keedus, mida nad pärast sööki suurte lonksudena joovad ja veedavad niiviisi mõnusalt aega. Eurooplastele kohv meeldis ja nii kandus kohvi valmistamise ja joomise tava kiiresti üle Vahemere Itaaliasse ja Prantsusmaale. Vähem kui sajandiga vallutas kohvijoomine esmalt kogu Euroopa ja levis sealt ka koloniaalmaadesse. Kohvipuu viljades peituvad seemned vajavad röstimist Kohvipuu õitseb rikkalikult ning saagi lõplikuks valmimiseks kulub sõltuvalt sordist 8...11 kuud. Selle aja möödudes on viljastatud õitest arenenud viljad, milles igaühes on kaks seemet. Viimaseid nimetataksegi kohviubadeks

Inimeseõpetus → Inimese õpetus
31 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Legendaarsed sõltuvusained : kohv, nikotiin ja alkohol

Gümnaasium Legendaarsed sõltuvusained : kohv, nikotiin ja alkohol Referaat Autor ............. Juhendaja ............ Tartumaa 2010 Sisukord Sissejuhatus .................................................. lk. 3 Kofeiin .......................................................lk. 4 Nikotiin ......................................................lk. 5 Alkohol..................

Eesti keel → Eesti keel
16 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toidukauba eksami kordamisküsimused ja vastused

kohvipuu ehk Coffea canephora (saadus robusta kohv). · Päritolumaakohvid - kohvid, milles kasutatud kohvioad pärinevad ainult ühelt maalt. · Röstimisviisi järgi - hele, keskmine või tume. Lisaks võib veel olla keskmiselt tume ja prantsuse röst ehk French roast (väga tume röst). · Jahvatusviisi järgi - jahvatamata ja jahvatatud kohviks, viimane omakorda jämedaks, keskmiseks, peeneks ja väga peeneks jahvatuseks. Mida peenem jahvatus, seda kangem kohv saadakse. Erinevate kohvide valmistamiseks kasutatavad toorained: · Filtrikohv ­ peene jahvatusega kohv + vesi · Masinakohv ­ keskmise jahvatusega kohv + vesi · Presskannukohv ­ keskmise jahvatusega kohv + vesi · Kruusikohv (in cup) ­ jämedama jahvatusega kohv + vesi · Kannukohv (ekstraktor) ­ jämeda jahvatusega kohv + vesi · Espresso ­ peenelt jahvatataud ja tumeda röstida kohv + vesi (3cl)

Toit → Toit ja toitumine
103 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Kohvi referaat

TALLINNA TEENINDUSKOOL T11HT Kohv Referaat Tallinn 2010 Sisukord Sissejuhatus 3 Kohvi ajalugu 4 Taimest 5 Kohvi kasvatuspiirkonnad 6 Kohvi liigid 7 Kohvi valmistamisviisid 8- 9

Toit → Toiduainete õpetus
40 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Filterkohv

laiali, et imendumine toimuks ühtlaselt. Nõnda talitades ei teki muuhulgas ka ohtu, et tass ootamatult täitub ja hakkab üle voolama. Soovitusi täiusliku filterkohvi valmistamiseks: · Kasuta alati 55-65g kohvi 1 L vee kohta · Vee ja kohvi kokkupuute aeg peab olema 4-6 min. · Vesi peab olema ilma nähtava mustuseta, halva lõhnata ja maitsema hästi (ühe sõnaga ­ puhas), miks: selle pärast, et filterkohvi kohv koosneb 98,5-99% veest. · Vee karedus peaks olema 4-8 saksa vee kareduse kraadi (ideaalis) · Vee temperatuur kogu kurnamise jooksul olgu 92-96 kraadi · Masinad kannud filtrid peavad olema PUHTAD!!! · Kohv olgu värske ja parimal juhul vahetult enne valmistamist jahvatatud Puhastamine: (Kohvimasina kasutamisel) 1. Kohvikannu ärge kunagi peske nõudepesuvahendiga, vaid ikka ja ainult söögisoodaga. 2

Toit → Joogiõpetus
13 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Kohvi hinnad tartu suurimates kauplustes 2012 a.

........................................................10 Lisa 3 Kohvisortimendi diagramm................................................................................11 SISSEJUHATUS Teatavasti on kohvihinnad paari viimase aasta jooksul olulisel määral kasvanud, seega soovisime teada millised on kohvihinnad Tartu suuremataes kauplustekettides, kui suur on kohvisortiment ja milliseks kujuneb keskmine kohvipaki hind suuremates kauplustekettides. 1. KOHVI AJALUGU Esmakordselt avastati kohv Ida-Aafrikas piirkonnas, mida me tänapäeval tunneme Etioopiana. Tänapäevase kohvi esimene variant saadi niimoodi, et röstitud oad purustati ja seejärel keedeti neid vees. Euroopasse jõudis kohv esmakordselt Veneetsia kaupmeeste kaudu. Euroopas sattus kohv katoliku kiriku karmi kriitika alla. Espresso, mis on hiljutine uuendus kohvi valmistamise viisis, sai alguse 1822. aastal, kui Pariisis leiutati esimene espresso masin. Itaallased täiustasid seda suurepärast masinat ja

Kategooriata → Uurimistöö
12 allalaadimist
thumbnail
18
doc

MÜÜGITÖÖ ALUSED

Leiva ja maiustuste tööstuses. Tükksuhkur- Kohvi ja kuumade jookide magustamiseks. Pärlsuhkur ehk rahesuhkur- Kasutatakse küpsetiste ja magi'usroogade kaunistamiseks, ei teki valgus efekti. Tume Muscovado suhkur- Kastmete, marinaadide, puuviljakastmete, shokolaadi küpsiste ja jookide ning jäätiste maitsestamiseks. 10 Kohvi sortiment Tunnused Kannujahvatus- · Kohv Saludo 500g, giltrikohv · Kohv Löfbergs Lila Colombia · Kulta Katriina kannujahvatus Lahustuv kohv · Nescafe Classic 100% Pure coffee · Columbia cold 100g · Brooke Bond Bon lah. kohv Viljakohv · Inka Granulated Biogran · "demeter" lahustuv naturata vilja kohv Maitsestatud kohv · Gurmans Irish cream · Maitsestatud amaretto 125g Espresso · Kohv Paulig espresso fortissimo · Kohv espresso casa25 Presskannu kohv

Majandus → Teenindus ja müük
268 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

KOHVI MÕJU TERVISELE

matepõõsa lehtedes, guaraana marjades, koola pähklites ning väikeses koguses ka kakaos · Kofeiin on levinud toimeaine karastusjookides (10-50mg klaasi kohta), nagu Coca-Cola ja Pepsi- Cola, mis originaalis valmistati koola pähklitest · Energiajookides on kofeiini kuni 32 mg 100 ml kohta. · Kakaost valmistatud sokolaad sisaldab kofeiini väikeses koguses · Tervel täiskasvanul on kofeiini poolväärtusaeg 3,5­5 tundi. POSIITIIVNE MÕJU · Kohv stimuleerib tarbides väikeseid koguseid (200-400mg päevas): · vähendab ajutiselt väsimustunnet, · parandab seljaaju reflekse, · süvendab hingamist, · suurendab uriini teket, · tõstab vööt- ja südamelihase toonust , · parandab vereringvoolu kehas. Sage kohvijoomine väikestes annustes aitab töövõimet ja virgust paremini hoida kui harv suurtes annustes tarbimine. + · Mõõdukate annuste korral soodustab kofeiin toidu

Meditsiin → Terviseõpetus
25 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Kofeiin ehk puriinalkaloid

Kofeiin Kofeiin on puriinalkaloid, mida leidub kohvipuu ubades, teepõõsas, mates, guaraana- pauliinia marjades ning väheses koguses kakaos, koolapähklis ja okseiileksis. Taimedes töötab kofeiin pestitsiidina, tappes putukad, kes söövad seda taime. Guaraana- pauliiniast saadavat kofeiini nimetatakse vahel guaraniiniks, matest saadavat kofeiini mateiiniks ja teest saadavat kofeiini teiiniks. Puhastatud kujul on kofeiin valget värvi kibeda mekiga pulber, mis jagab oma iseäralikku maitset ka jookidega, kuhu teda lisatud on. Mõju inimesele Kofeiin on kesknärvisüsteemi stimulant, mis kõrvaldab uimasuse ning taastab erksuse. Kofeiini sisaldavate jookide populaarsuse tõttu on kofeiin kõige kasutatavam mõnuaine ja kõige kasutatavam psühhoaktiivne aine. Neuronites suudab see kaudselt suurendada erinevate neurotransmitterite vabanemist. Juues saavutab maksimaalse taseme veres 30-60 minutiga ja pooleluiga...

Keemia → Keemia
13 allalaadimist
thumbnail
0
jpg

Caffe latte retsept

docstxt/124412984567356.txt

Toit → Toidutehnoloogia
6 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Toiduaine õpetuse

Kurgirohu õisi kasutatakse värskelt toorsalatitele kaunistamiseks ning kuivatatult maitseainena. Noori lehti aga tarvitatakse värskelt salatina, võileibade katteks, kapsatoitude, kurgi- ja teiste toorsalatite lisandina, kurkide sissetegemisel, seenetoitude ja roheliste suppide maitsestamisel. Säilitatakse kuivatatult. Kasutatud kirjandus: www.toidutare.ee ; www.et.wikipedia.org 19 4. Kohv ja tee 4.2 Kohv · Üks levinumaid legende kohvi avastamisest pärineb Etioopiast · Esialgu tehti kohvi nii Araabias kui ka Aafrikas rohelistest röstimata kohviubadest · Araablased olid esimesed, kes hakkasid ube röstima ja neist n-ö tänapäevast kohvi valmistama · Esimene kohvik Kuia Han avati Konstantinoopolis 1475 a. · Arvatakse, et esimesed viljakad kohvioad smugeldati Araabiast Itaaliasse 1600 a paiku.

Toit → Kokandus
107 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Paulig

Paulig OY Gustav Paulig Ab Oy Gustav Paulig Ab on osa Paulig- konsernia, ja sen toimitilat ovat Helsingin Vuosaaressa. Vuonna 1876 perustettu Paulig on edelleen perheyritys. Oy Gustav Paulig Ab:n toimialat ovat kahvintuotanto sekä kahvi- ja kaakaojuomatuotteiden myynti. Paahtimotoimintaa Paulig on harjoittanut vuodesta 1904. Oy Gustav Paulig Ab:n visio on olla johtava kahvipaahtimo valituilla markkinoilla. Suomen johtava kahvinvalmistaja Paulig toimii nykyään myös Baltiassa, Venäjällä ja Venäjän naapurimaissa. Paulig tunnetaan erityisesti korkealaatuisista kahvimerkeistään. Laaja kahvivalikoima tarjoaa makunautintoja niin vaalea- ja tummapaahtoisia suodatinkahveja, papukahveja kuin espressokahveja arvostaville kuluttajille. Horeca- ja toimistoasiakkaillemme tarjoamme useita tuote- ja palvelukonsepteja sekä Paulig Instituutin ajankohtaiset koulutus- ja designpalvelut. Pauligin...

Keeled → Soome keel
10 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Kohvipuu

Sisukord.........................................................................................................................2 1 Botaaniline lühiiseloomustus......................................................................................3 2 Kohvipuude liigid........................................................................................................ 4 2.2 Kongo kohvipuu (Coffea canephora)...................................................................5 3 Kohv kui jook.............................................................................................................. 8 4 Suurimad kohvi tootjad...............................................................................................9 Kasutatud materjalid....................................................................................................10 2

Bioloogia → Bioloogia
26 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toiduainete õpetuse konspekt

vajadusele. Kurgirohu sinised õied on meemaitselised ja noored lehed kurgimaitselised. Kurgirohu õisi kasutatakse värskelt toorsalatitele kaunistamiseks ning kuivatatult maitseainena. Noori lehti aga tarvitatakse värskelt salatina, võileibade katteks, kapsatoitude, kurgi- ja teiste toorsalatite lisandina, kurkide sissetegemisel, seenetoitude ja roheliste suppide maitsestamisel. Säilitatakse kuivatatult. Kasutatud kirjandus: www.toidutare.ee ; www.et.wikipedia.org 19 4. Kohv ja tee 4.2 Kohv · Üks levinumaid legende kohvi avastamisest pärineb Etioopiast · Esialgu tehti kohvi nii Araabias kui ka Aafrikas rohelistest röstimata kohviubadest · Araablased olid esimesed, kes hakkasid ube röstima ja neist n-ö tänapäevast kohvi valmistama · Esimene kohvik Kuia Han avati Konstantinoopolis 1475 a. · Arvatakse, et esimesed viljakad kohvioad smugeldati Araabiast Itaaliasse 1600 a paiku.

Toit → Toiduainete õpetus
58 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Põhikooli füüsikaeksam, elekter

N=UI N= 230 * 10 = 2 300W b) Erinevad variandid elektritarvitite üheaegse kasutamise kohta: Nmax = 2300W N(lambid) = 700W N(Tv) = 200W N(külm) = 200W N(pliit)= 1,5kW = 1500w N(arvuti) = 100W N(kohv) = 1000W N max = 2300w ­ 200w(külmik) = 2100W, külmik peab alati olema. 1) N(külmik) + N(lambid) + N(telekas) + N(kohv) 2) N(külmik) + maksimalselt telekas 3) külmik + pliit 4) külmik + arvuti 5) külmik + arvuti + maksimalslet kõik lambid 6) külmik + kohv 7) külmik + kohv + maksimaalselt lambid 8) külmik + kohv + telekas 9) külmik + kohv+ pliit 10) jnejnejne mitte midagi c) Missuguse soovituse annad Juhanile elektriseadmete kaasajastamisel? Säästlikumad hõõglambid, võimsam arvuti d) Missuguseid kahte tarvitit ei tohi üheaegselt vooluvõrku ühendada? Miks? Kohvimasinat ja pliiti ei tohi üheaegselt vooluvõrkku ühendada, sest nende võimsused on liiga

Füüsika → Füüsika
20 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Menüü vene keeles

"HIFK" : : 1.30 EUR 2.30 EUR 1.60 EUR 1.60 EUR : 0.10 EUR 0.60 EUR a 0.50 EUR 1.20 EUR 1.20 EUR : 1.20 EUR : 1.70 EUR O 1.45 EUR ...

Keeled → Vene keel
39 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Kohvi sortiment

Tallinna Tööstushariduskeskus. Kohvi sortiment Referaat Laura Oiluk 306 MRA 13.01.11 Tallinn 2011 Kohvi ajalugu Kohvi joomine sai oletatavasti alguse Etioopiast, Kaffa nimelise küla järgi sai kohv ka oma nimetuse. 15.sajandil on kohv levinud Araabias, 16.sajandil ka Türgis. Euroopasse jõudis kohvi joomise komme 17.sajandil. Eestisse 17.sajandi lõpuks. Erinevatel rahvaste on kujunenud oma kohvi valmistamise ja serveerimise viisid. Tuntuimad on ehk türgi kohv ja itaallaste espresso. Kohvisordid Levinuim kohviliik Araabia ( Coffea Arabica) on pärit Etioopiast. Selle osakaal maailmas toodetud kohvist on umbes 75%. Teine tuntud kohviliik on robista (Coffea Robusta), mis on maitselt Araabia kohvist tugevam

Toit → Toiduainete õpetus
77 allalaadimist
thumbnail
4
docx

JOOGID

jaoks 60-80g ja kange kohvi jaoks 100-120g. Vee temp. kohvijoogi valmistamiseks peab olema 92-97 C. Kohvijoogi valmistamine kohvimasinas: võtta soovitud kogus külma vett, mõõta vastav kogus kohvipulbrit filtrile (parim on paberfiltrid) ja kui jook on filtreerunud tuleb seda pidevalt segada ja lasta 2-3 min tõmmata. Serveeritakse vahetult peale valmistamist. Kannukohvi valmistamine: mõõta õige kogus vett ja lasta keema tõusta, keeva vee hulka mõõdetakse vastava jahvatusastmega kohv, lasta korra keema tõusta, aga mitte keeta. Lasta kohvil 5 min sadestuda. Kohv kallata kohvipaksu pealt eelsoojendatud kannu. Võib serveerida koos lisanditega ­ suhkur, piim, koor, brändi, liköör Presskannukohvi valmistamine: valida jämedama jahvatusega kohvipulber, kohvipuru mõõta eelsoojendatud kannu. Pannakse paras kogus vett keema ja valatakse see kohvipuru peale. Segada ja sulgeda presskann (sõel jääb üles). Kohvil lasta 4 min tõmmata ja siis vajutatakse sõel alla

Toit → Toiduvalmistamine
26 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Daltipalm

Datlipalm Jevgenia Pushkina 10a Päritolu Esimestena hakati kasvatama datlipalmi Mesopotaamias sumerid. Tänapäeval peamiselt kasvatatakse datlipalme AÜE- s, Egiptuses ja Iraanis. Datlipalmist täpsemalt Datlipalm(Phoenix Dactylifera) on palmiliste sugukonda(Arecaceae) kuuluv kultuurtaim. 17 alaliiki(nt. Phoenix Canariensis); 5-25 meetrit kõrge; Kuni 2 meetrit paks; Saak 1 kord aastas. Kasutamine Väga lai kasutusala: - suhkur, mesi, äädikas, piiritus; - kuivatatud datlid on söögiks loomadele(nt. kaamlitele); - magustoidud; - alkohoolsed joogid; - seemnetest tehakse "kohvi". Datlipalm ja meditsiin Kasutatakse köharohtudes; Traditsiooniliselt kasutatakse datleid alkohoolse mürgituse korral; Juuri kasutatakse hambavalu leevendamiseks. Kasutatud allikad http://www.britannica.com/EBchecked/topic/152224/date http://en.wikipedia.org/wiki/Date_(fruit) http://...

Geograafia → Geograafia
10 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Külmad joogid

viljaliha. · Mahlajook ­ Sisaldab naturaalset toormahla 10-30%, ülejäänud vesi. · Mehu ­ Viljalihaga mahl. KOHVI VALMISTAMINE · Kvaliteetne vesi · Vee ja kohvi suhe peab olema õige (Ühe liitri vee kohta 56g kohvipulbrit) · Tõmbamis temperatuur (90,6-96,1C) · Presskann 4min · Espresso masin Keetmise aeg: · Nõrgumisega kohvimasinad on 4-6min mitte üle 7-8min. Seal kasutatakse jämedat jahvatust. · Valmis kohv tuleb kohe ära juua. · Kohvi ei soojendata kunagi ! Valmistamise Võimalused · Filtermeetod · Press kann või kolvimeetod · Kann soojendatakse · Jämeda jahvatusega koht põhja · Lisada kuum vesi · Segada · Lasta tõmmata 3-5min · Suruda kohv alla Kannumeetod: Nagu presskannuga, ei ole kolbi, mis eraldab paksu. Kurnaga kann: 1. Jäme jahvatus 2. Kohvipulber sõelale 3. Külm vesi kannu 4. Keemisel mullitatakse läbi puru TEE Eestis leidus teed 1659 Tallinnas Raja Apteegis

Toit → Toiduainete õpetus
22 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Kohvisortiment erinevate tunnuste alustel

Referaat Juhendaja: Aive Antson Tallinn 2014 Sisukord 1.Ajalugu........................................................................................ 3 2.Kohvisordid..................................................................................3 3.Sortiment.................................................................................... 4 3.1Lahustuv kohv........................................................................4 3.1.1Nescafe - Lahustuv kohv Gold 100 g................................4 3.1.2Jacobs Cronat Gold - Lahustuv kohv 100 g.......................4 3.2Maitsestatud kohv..................................................................5 3.2.1Coffeestar - Maitsestatud kohvioad rummi-karamelli 200 g............................................................................................... 5 3.2

Majandus → Majandus
11 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Valgurikkad dieedid

supilusikatäit maisi, maitsestada oliiviõli ja sidrunimahlaga, lisada salatisse küüslauguküüs või sibulamugul. Pakk külmutatud krevette , metsik riis. Või 250 g ilma soola ja õlita ahjus küpsetatud kanaliha (. Garneeringuks ­ greip. Väga huvitav kombinatsioon! Munadieet Esmaspäev Reede Hommikusöök : 1 greipfruut, 12 muna, must kohv või tee Hommikusöök : 1 greipfruut, 12 muna, must kohv või Lõuna: 2 muna, greipfruut tee Õhtu: 2 muna, segasalat, 1 tükk röstsaia, greipfruut, kohv Lõuna: 2 muna, spinat, kohv Teisipäev Õhtu: kala kombineeritud salatiga, 1 tükk röstsaia, Hommikusöök : 1 greipfruut, 12 muna, must kohv või tee greipfruut

Toit → Kokandus
13 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Menüü

Pärnumaa Kutsehariduskeskus Kokk Arina Savrasova Hotell Strand menüü Juhendaja: Kaire Vohu Pärnu 2009 1 EELROAD Suitsukanasalat serveeritud 55. tartar kastmega Mozzarellatomatisalat serveeritud 65. seedermänniseemnetega Gratineeritud rohekarbid ilmestatud 65. avokaadotomati salati ja balsamico vinegrettiga Lõhe tartar serveeritud kalamarjavahuga 70. Värske köögiviljasalat lutserni idude ja 40. pestokastmega ...

Toit → Kokandus
92 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Töökohapõhine ülesanne - kohvi

tugeva aroomi. Maitse on pisut magus ja kohvil on kauakestev järelmaitse. Paulig Espresso Originale on valmistatud UTZ CERTIFIED kohviubadest. Kõigi Pauligi espressode röstimisaste on 4. Paulig Espressod on saadaval: o 1 kg Espresso Supremo uba o 1 kg Espresso Originale uba o 250-grammine Espresso Fortissimo uba o 250-grammina Espresso Fortissimo jahvatatuna o 250-grammine Espresso Originale jahvatatuna o 250-grammine Espresso Originale uba  Ettevõtte Nestlé lahustuv kohv NESCAFÉ on maailma üks tuntumaid lahustuvaid kohvisid. 20. sajandi 30. aastatel võttis Brasiilia valitsus Nestléga ühendust, et ettevõtte nende kohviube ladustaks ja töötleks. Brasiilia oli juba mitu aastat kannatanud toorkohvi liigtootmise probleemide käes. Töötlemistehnoloogiate puuduste, töödeldud kohviubade vale hoiustamise ja algse käitlemise tõttu läksid igal aastal suured kogused kohvi kaduma. 1. aprillil 1938

Geograafia → Geograafia
20 allalaadimist
thumbnail
17
docx

Elustiilipäeviku analüüs

Tallinn 2016 SISUKORD SISEJUHATUS.......................................................................................................... 4 1. TOIDUPÄEVIK................................................................................................... 5 Kolmapäev, 24.02.2016.......................................................................................... 5 Hommikusöök: muna praetud õliga 87g, suitsuvorst 42g, kohv suhkruta 320g.....5 Lõunasöök: hakklihakaste segahakklihast (õliga) 40g, kartul keedetud soolata 128g....................................................................................................................... 5 Õhtusöök: kapsarull riisi-segahakklihatäidisega 336g, vinegrett 75g, majonees 10g, kapsapirukas pärmitaignast 116g, kaneelirull pärmitaignast 84g, kohv suhkruta 150g, kohvikoor 10g................................................................................ 5

Meditsiin → Tervislik elulaad
34 allalaadimist
thumbnail
2
txt

Kuidas keeta dieetkapsasuppi

Haki sibulad, prae neid pannil vhese taimeliga. Lisa hakitud paprika, kapsas, tkeldatud porgand ja viilutatud seened. Soovi korral lisa karrit vi Cayenne'i pipart. Lisa 2,5-2,8 liitrit vett ja puljongikuubikud ning keeda suppi nrgal kuumusel, kuni kgiviljad on pehmed. Mida kauem keedad, seda parem supp tuleb, vidab veebisait www.cabbage-soup-diet.com. Mni nimetab optimaalseks keeduajaks lausa kaht tundi. Maitsesta vajadusel soola ja pipraga. Laupev Hommikueine: 1 tops vherasvast jogurtit, kohv Vahepala: Vesi, kurgi- ja porganditikud Lunask: Kapsasupp, vike tkk kanafileed hautatud spargli, baklaaani ja suvikrvitsaga Vahepala: Kapsasupp, kirsstomatid htueine: Kapsasupp, vike tkk valget vherasvast kala, aedoad, peediviilud, lehtkgiviljade segu vherasvase kastmega Phapev Hommikueine: ks tass smuutit jogurtist, mustikatest ja maasikatest, kohv Vahepala: Tee, suur tkk melonit Lunask: Kapsasupp, lehtkgiviljad, porgandiviilud, herned, redised,

Toit → Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Kohvipuu

Veel kasvatatakse Ida-Aafrikas, Araabias ja Libeerias, Hawaiil ja ka mujal. Kuidas ja milleks kohvi kasutatakse? Kohvi kasutatakse peamiselt turgutusainena. See aitab kaotada väsimust kuna sisaldab korralikus koguses kofeiini. On tõestatud, et heledates ubades on kofeiini rohkem, kui tumedates ubades. Algselt korjatakse valmis oad puudelt, siis nad pestakse üle ning siis viiakse röstimisse, keskmine röstimise aeg on 8 minutit. Sealt edasi pannakse oad pakkidesse ja saadetakse laiali, kui kohv on tarbijani jõudnud, siis enamasti purustatakse oad, ning tehakse kohv valmis. Lahustuv kohv leiutati 1906 aastal. Kuidas seda koristatakse Kalleimaid sorte , korjatakse käsitsi, aga odavamaid masinatega. Kui oad on korjatud, on kaks võimalikku viisi, kuidas saada kohviuba kestast kätte, nendeks on Märgviis ja Kuivviis. Märgviisil asetatakse marjad tünnidesse, kus on vesi, ning oodatakse millal läheb see kõik käärima , et oad kukuks kestast välja.

Geograafia → Geograafia
3 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Intervjuu kohvist

järelkorjamine. Kohvipuu viljade töötlemiseks kasutatakse kuiva ja märga meetodit. Edasi kuivatatakse päikese käes või lähevad kuivatisse ning peale seda toorkohv sorteeritakse. • Millised on parimad toorkohvi oad? Parimad toorkohvi oad on sinakasrohelise või hallikasrohelise värvusega. • Mis näitab kohviubade töötlemisvigu? Töötlemisvigu näitab pruun värvus või plekilisus. • Missuguseid toitaineid kohv sisaldab? Kohvis on väga vähe energiat andvaid toitaineid (valke, süsivesikuid, rasvu). Kõige rohkem on kohvis kofeiini 1–2% (ergutava toimega ksantiinalkaloidi), parkaineid, eeterlikke õlisid ja lämmastikuühendeid. • Mis ülesandeid kofeiin meie organismis täidab? Kofeiin tugevdab ja kiirendab südame kokkutõmbeid ning tõstab sellega mõnevõrra vererõhku. Organismi tasandil ergutab see alkaloid üldist põhiainevahetust, soodustades ka energia vabanemist toitainetest

Bioloogia → Bioloogia
2 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun