Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"koored" - 78 õppematerjali

koored on korduvkasutatavad seni, kuni nad muudavad värvi ja muutuvad hallikaks, siis on nad paras kompostihunnikusse viia – mis on jällegi ääretult keskkonnasõbralik.
thumbnail
23
doc

Toiduainete massimõõtude ja mahumõõtude vahekord

Pähklid arahiis röstitud 141 25 106 6 100 kreeka pähkel röstitud 236 55 106 6 100 mandel röstitud 177 40 106 6 100 puhastatud mandel 118 10 106 6 100 röstitud pistaatsia pähkel 212 50 106 6 100 Allikas: 1982 11. Köögiviljade külmöötlemiskadu protsentides Tabel 3 Köögivilja nimetus eemaldatavad osad kaalukao % kartul sept.- dets. koored 25 kartul jaan.- veebr. koored 35 kartul alates märtsist koored 40 Peet kuni 1. Jaan. koored, kannaosa 20 Peet alates 1.jaan. Koored, kannaosa 25 Porgand kuni 1.jaan. koored, kannaosa 20 Porgand alates 1. Jaan. Koored, kannaosad 25 pastinaak koored, kannaosa 20

Toit → Kokandus
99 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Apelsiniliköörid

Cointreau Cointreau (Prantsusmaa, 40%). Üks populaarsemaid kõigist likööridest. Esmakordselt valmistas likööri aastal 1879 hr. Eduard Cointreau, väga eduka Loire Valley`s paikneva kondiitriäri ja destilleerimiskoja peremees. Cointreau on maguskibe liköör delikaatse apelsini maitsega, mis saadakse Euroopa, Kariibi, Põhja-Aafrika ja Kesk-Ida apelsinide koortest. Cointreau neli põhikomponenti on: 1) magusate ja mõrude apelsinide koored 2) alkohol ­ kõrgekvaliteediline, naturaalne ja neutraalne, 96%- line. 3) Suhkur ­ puhtaim ja valgeim 4) Vesi ­ kaks korda filtreeritud, kristallselge, lõhnatu, sest sellest oleneb Cointreau selgus. Cointreau maitse on sensuaalne ja püsib kaua suus. Cointreau`d võib kasutada kõikides kokteilides, mis nõuavad Triple Sec`i, kuid kõige parem on jääkuubikutega või päris puhtalt. Jääga tahab ka Cointreau uute aroomide plahvatusliku

Toit → Joogiõpetus
22 allalaadimist
thumbnail
1
rtf

Mille poolest erineb tänapäeva Eesti köök varasemast?

ajal. Kõige enam pannakse aga põhirõhk tervislikkusele ning ,,moodsatele" roogadele. Tehakse palju putrusid ja värskeid salateid. Enamasti kasutatakse tänapäeval putrude keetmisel täisteratooteid, mis on tervislikumad ja puhtamad. Mis on alati meie toidulauale jäänud on aga pannkoogid, kui vanal ajal valmistati neid odrajahust, siis tänapäeval on käiku läinud nisujahu. Salatite puhul on enamasti aga armastatud koored asendatud kergete ja maitsestatud õlidega, mis jätavad selle õhuliseks ja kergeks. Kui, muidu valmistatakse erinevatest rohelistest maitsetaimedest kergeid hõrgutisi, siis üha enam kogub tänapäeval populaarsust ka püreejoogid- või söögid, mida valmistatakse püreestades. Püreerida on võimalik nii puu, kui juurvilju, erinevalt maitseelamuste soovidest.

Toit → Köögi õpetus
11 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Doris Kareva luuletused

Ma lehti puruks käristasin tuulde Seal oli kurbus naljakas ja pilge Ses naeratuses mis lõi hambad huulde Üks kummaline naer mis kurbust kaitseb Ja klaaspaleesid Elu kitsaskohti Ma olin unustanud vere maitse Võib-olla varem kui ma oleks tohtind Piiril Üks mälestus Üks õhtupoolik nagu ime Suur selge taevas Põsel üksik pritsmepiisk Pea kohal kajakate helevalge kriisk Me keset suuri halle kive istusime Siis oli männimets ja krobelised koored Ja liivakukkund käbid Kleepund vaik Päev loojus Piimashokolaadi maik Me olime vist äkki hirmus noored Üks sigaret kesk liiva adrut merd ja mände Kui tulekahjukumas põles lääs Me mängisime väga imelikke mänge See oli võit Kuid võit mis polnud käes

Kirjandus → Kirjandus
11 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Puhastusvahendid

Lisaks eemaldavad nad hästi ka liigset rasu, annavad nahale jahutatud ja pingsa tunde, koorivad surnud rakke ja soodustavad kosmeetiliste toimeainete paremat imendumist. Abrasiivsed puhastusvahendid Abrasiivsed puhastusvahendid sisaldavad teralisi graanuleid, mis aitavad mehhaaniliselt naha pindmisi surnud rakke eemaldada. Neid võib leida ka abrasiivse käsna kujul. Tugevamate abrasiivsete omadustega on alumiiniumoksiid ja purustatud seemned ja koored (näiteks maapähkli koored, aprikoosi seemned jt). Pehmetoimelisemad on sünteetilised polüetüleenist graanulid, kuid ka jojoba õligraanulid, merevetikad, mandli, pähkli ­ja kaerajahu ning naatriumtetraboraat dekahüdraatgraanulid. Viimased lahustuvad pesemise ajal, olles seega kõige nõrgema toimega. Uuemad ja samuti väga õrnatoimelised on ensüümbaasilised koorijad, peamiselt papaia ja ananassi ekstraktid, mis sobivad tundlikule ja punetavale nahale.

Keemia → Keemia
88 allalaadimist
thumbnail
8
pdf

Puuvill

Kutsehardiduskeskus Puuvill 2016 Puuvillakiu​ ​omadused: ❏ Imab hästi niiskust. Suure õhuniiskuse juures kuni 32% omaenese kaalust, ilma,​ ​et​ ​ta​ ​tunduks​ ​veel​ ​märg; ❏ kortsub​ ​tugevalt; ❏ hea soojusjuhtivus, st. soojust ei hoia (soojapidavuse suurendamiseks kangast​ ​karvastatakse); ❏ läheb​ ​kergesti​ ​hallitama. Hooldus: ❏ pestakse 95ºC juures, värvitud ja trükitud esemete puhul madalamal temperatuuril; võib​ ​kloor-valgendada; ❏ ​ ​triigitakse​ ​220ºC​ ​juures,​ ​võib​ ​aurutada;​ ​-​ ​võib​ ​trummel-kuivatada. Sisal Kiud on valge ja tugeva läikega. Sisal on suhteliselt tugev kiud. Sisal ei lähe nii kergesti hallitama ja mädanema, kuid tema merevee kindlus on väike seetõttu ei valmistata temast mereveega kokkupuutuvaid esemeid. Sisal on kergesti värvitav. Kiudu​ ​kasutatakse​ ​mööblitööstuses,​ ​valmistatakse​ ​pakkeriiet,​ ​sidumisnööri,​ ​paberit. ...

Loodus → Loodus
3 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Kreemid ja magusad kastmed

3) Lisatakse ettevalmistatud zelatiin 1-le liitrile veele 20g zelatiini Sidrunikreem Sidrunikreem 2 Sidrunit 4dl vett 8spl suhkrut sidrunivee jaoks 200g suhkrut vahukoore jaoks vanilliini või vanillsuhkrut 30g zelatiini Sidrunikreemi valmistamine Kõigepealt tee valmis sidrunivesi.Koori sidrunid lõigates ära ainult õhukese kollase koore Pressi ka mahl välja,aja vesi kuumaks ja kuumuta selles sidrunikoored koos kaheksa supilusikatäie suhkru ja sidrunimahlaga Eemalda koored ja lase sidruniveel jahtuda. Paisuta zelatiin väheses vees ja sulata kuumaveevannis,lisa zelatiinsidruniveele ja lase seista. Vahusta koor ja sega kokku osaliselt tarretunud sidruniveega Mõlemad komponendid peavad kokkusegamisel olema samal temperatuuril. Enne laualeandmist lase paar tundi jahedas seista. Kakaokreem Kakaokreem. 4 dl piima. 6 dl koort 100g suhkrut 30g zelatiini 30 g kakaopulbrit vanillsuhkrut väheke soola

Toit → Kokandus
58 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kiviaja periodiseering

jahil kasutati viskeodasid, vibu ja nooli, püüniseid ja lõksusid On leitud koera luid, mis viitavad jahimeeste abilistele Mesoliitikumi teisel poolel tegeles rannarahvas hõlgeküttimisega Jahiretked ulatusid Saaremaale, Hiiumaale ja Ruhnu Kala ja liha kõrval oli igapäevases menüüs olulisel kohal mitmesugused loodusannid: taimed, juurikad, marjad, pähklid ja seened. Kahjuks on säilinud vaid sarapuupähkli koored Noorem kiviaeg ehk neoliitikum (u 5000 ­ 1800 eKr Neoliitikumi alguseks peetakse keraamika kasutuselevõttu Kujult meenutasid nõud teravneva põhjaga padasid Nende püstihoidmiseks kaevati maasse auk või ümbritseti põhi kividega Toidu keetmiseks tehti lõke ümber paja Tehti ka väiksemaid savinõusid, mida võidi tarvitada taldrikutena Kammkeraamika kultuur Levis umbes 4000. aasta paiku eKr

Ajalugu → Ajalugu
11 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Tänapäevane Eesti köök

Kõige enam pannakse aga põhirõhk tervislikkusele ning ,,moodsatele" roogadele. Tehakse palju putrusid ja värskeid salateid. Enamasti kasutatakse tänapäeval putrude keetmisel täisteratooteid, mis on tervislikumad ja puhtamad. Mis on alati meie toidulauale jäänud on aga pannkoogid, kui vanal ajal valmistati neid odrajahust, siis tänapäeval on käiku läinud nisujahu. Salatite puhul on enamasti aga armastatud koored asendatud kergete ja maitsestatud õlidega, mis jätavad selle õhuliseks ja kergeks. Kui, muidu valmistatakse erinevatest rohelistest maitsetaimedest kergeid hõrgutisi, siis üha enam kogub tänapäeval populaarsust ka püreejoogid- või söögid, mida valmistatakse püreestades. Püreerida on võimalik nii puu, kui juurvilju, erinevalt maitseelamuste soovidest. Armastatuimaks loomaks eestlastele on alati siga peetud. Sealiha tavalised kaaslased on kartul ja hautatud hapukapsas

Toit → Kokk
24 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Å okolaad

tekkimist ta ei soodusta. Sokolaad annab samasuguse kerguse tunde nagu marihuaana, kuid seda ilma tervist kahjustamata. Kõigepealt korjatakse valminud viljad puudelt (2 korda aastas). Siis sorteeritakse välja parimad kakaooad, need praetakse pöörlevates trummlites kindlal temperatuuril ja ajavahemikus 10 minutit kuni 2 tundi, olenevalt tootjast. Oad jahutatakse ja purustatakse. Pärast jahtumist puistatakse oad omapärasesse tuulamismasinasse, kus teravad lõikeservad eemaldavad neilt koored, mis puhutakse ära võimsate venitlaatorite abil. Ebaühtlasteks tükkideks purunenud tuumad lastakse üle erinevate tihedustega sõelte, sorteeritakse vastavalt suurusele ja kasutatakse kas sokolaadi või kakaopulbri valmistamiseks. Purustatud tuumad lastakse läbi eriliste valtside. Protsessiga kaasneva kuumuse ja tugeva hõõrumise mõjul sulab ubades leiduv kakaovõi ning tekib sokolaadi pasta, mille koostises on 53 % kakaovõid ja 47 % tahket kakaomassi. Kui see vormitakse ja

Toit → Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Prügi ja jäätmed

tuleb viia ohtlike jäätmete kogumispunktidesse. Märgid mis näitavad, et see on ohtlik aine: Looduslikult jagunevad jäätmed ja kompost Maal saab kõik, mis looduses laguneb panna komposti hunnikutesse. Linnades on spetsiaalne kast- biolagunevatele jäätmetele. Linnades toimub ka sügiseti riisutud lehtede tasuta äravedu. Kõik toidujäätmed, mis jäävad üle tuleks visata komposti hunnikusse. Nt: mandariini koored, lehed, sõnnik jne. Komposti hunniku võib ka teha kasti sisse. Kompost on looduslik väetis taimedele. Jäätmeprobleemid Eestis on probleemiks on kõigi suuremate linnade prügimäed, mis ei vasta tänapäeva nõuetele. Senisel viisil prügi ladustamine võib põhjustada inimeste, taimede, loomade mürgistusi ning taastumatute loodusvarade, kaasa arvatud pinnasepöördumatuid kahjustusi. Prügimägedest ja aherainemägedest leostub looduskeskkonda orgaanilisi

Loodus → Keskkond
21 allalaadimist
thumbnail
3
rtf

Mõisted pagar-kondiitrile

ja vähene elastsus. Saialäige - saiadele ja pirukatele ilusa läike andmiseks mõeldud spetsiaalne lahus. Streisel - jahust, suhkrust ja rasvainest ( vahekorras 1: 1 : 0,5 ) käte vahel hõõrutud puru, mida kasutatakse kookide ja plaadisaiade katteks. Suhkrustatud keet - keet, mis suhkrustatakse jahu või linnaste või ensüümide või ensüümipreparaatide toimel maksimaalse suhkrusisalduse saavutamiseks. Sukaad - suhkrusiirupis töödeldud tsitruseliste koored (värviline osa). Taigen - jahu, vee, pärmi, eeltaigna või juuretise ning lisatooraine segamisel ja käärimisel saadud pooltoode, mis on valmistatud retsepti ja tehnoloogilise juhendi kohaselt. Taigna allalöömine - nisutaigna korduv lühiajaline segamine käärimise ajal, et eralduksid käärimisproduktid ja paraneksid taigna füüsikalised omadused ning struktuur. Taigna kobestamine - taignale poorse struktuuri andmine.

Toit → Kokandus
78 allalaadimist
thumbnail
11
odt

Doris Kareva Ajalaulud. Päevapildid.

Luuletuse "Piiril" puhul on kasutatud hoopisgi süliriimi. Piiril Üks mälestus Üks õhtupoolik nagu ime Suur selge taevas Põsel üksik pritsmepiisk Pea kohal kajakate helevalge kriisk Me keset suuri halle kive istusime Siis oli männimets ja krobelised koored Ja liivakukkund käbid Kleepund vaik Päev loojus Piimashokolaadi maik Me olime vist äkki hirmus noored Üks sigaret kesk liiva adrut merd ja mände Kui tulekahjukumas põles lääs Me mängisime väga imelikke mänge See oli võit Kuid võit mis polnud käes

Kirjandus → Kirjandusteose analüüs
15 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Töövahendid köögis

Roostevabast terasest või plastmassist, erinevate mahtudega.  TERMOMEETRID – Toiduainete ja toitude sisetemperatuuride mõõtmiseks. EELTÖÖTLUSVAHENDID:  KOORIMISNOAD – Köögiviljade ja puuviljade koorimiseks ning puhastamiseks. Noa käepide karedapinnalisest plastmassist või kasutatakse metalse peaga täisvalunuga. Tera peab olema piisavalt pikk, u. 6 cm, teras olev pilu peab olema piisavalt lai, et koored sinna kinni ei jääks.  KÖÖGIVILJANOAD – Koorimiseks ja puhastamiseks. Käepide peab olema piisavalt suur ja kätte sobiv. Noatera sobiv pikkus on ~ 8 cm, otsast laugja kujuga ja terav. Äepideme sobivaim pikkus on ~ 10 cm.  ÜLDNUGA – Mitmeotstarbeline, sirge teraga. Piisavalt jäik, käepide käega haaramiseks sobiva paksusega.  LIHANUGA – Toore liha lõikamiseks. Käepide puust või karedapinnalisest plastikust,

Toit → Köögiseadmed
7 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Päikesesüsteem

Maataolised planeedid Maa-sarnased planeedid on planeedid, mis koosnevad peamiselt silikaatkivimitest. Need planeedid sarnanevad ehituselt Maale, koosnevad peaaegu või täielikult tahketest koostisosadest ning neil on enamasti kihiline ehitus. Neid planeete iseloomustab suhteliselt suur tihedus, kivine pind ja vähe või puuduvad kaaslased. Mitte ühelgi Maa-sarnasel planeedil pole rõngaid. Nende planeetide põhikomponeniks on kuumusekindlad mineraalid, mis moodustavad nende koored ja vahevööd. Maataolised planeedid on Merkuus, Veenus, Maa ja Marss. Merkuus, Veenus, Maa, Marss Merkuur Merkuur on Päikesele kõige lähem ning kõige väiksem Päikesesüsteemi planeet. Ta asub Päikesele umbes 3 korda lähemal kui Maa. Merkuur teeb tiiru ümber päikese 88 Maa ööpäeva jooksul. Veenus Veenus on Maaga peaaegu ühesuurune ning meile lähim planeet (minimaalne kaugus 42 milj. km). See on nii hele, et on taevast kergesti leitav. heledamad on ainult Päike ja Kuu.

Astronoomia → Astronoomia
10 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Probleem – Prügi ja jäätmed

*Märgid mis näitavad, et see on ohtlik aine: 9.Looduslikult jagunevad jäätmed ja kompost. *Maal saab kõik, mis looduses laguneb panna komposti hunnikutesse. *Linnades on spetsiaalne kast- biolagunevatele jäätmetele. *Linnades toimub ka sügiseti riisutud lehtede tasuta äravedu. Pilt looduslikult lagunevast jäätmest *Kõik toidujäätmed, mis jäävad üle tuleks visata komposti hunnikusse. *Nt: mandariini koored, lehed, sõnnik jne. *Komposti hunniku võib ka teha kasti sisse. *Kompost on looduslik väetis taimedele. 10.jäätmeprobleemid Eestis on probleemiks on kõigi suuremate linnade prügimäed, mis ei vasta tänapäeva nõuetele. Senisel viisil prügi ladustamine võib põhjustada inimeste, taimede, loomade mürgistusi ning taastumatute loodusvarade, kaasa arvatud pinnasepöördumatuid kahjustusi. Prügimägedest ja aherainemägedest leostub looduskeskkonda orgaanilisi

Bioloogia → Bioloogia
101 allalaadimist
thumbnail
6
rtf

Grappa

stardipauk seedimisele. Grappat juuakse puhtalt. Kokteile sellest segada ei saa, sest see rikuks oma iseloomuliku maitse tõttu ära igasuguse joogi, ütleb Konksi. Küll aga kasutatakse grappat teiste jookide valmistamiseks. Pehmemast grappast tehakse limoncet, mille saamiseks lisatakse grappale suhkrut ja värskeid sidruneid. Itaalias teeb Peremehe sõnul iga kõrts endale ise suure purgiga sidruni-grappat. Pudeli grappa kohta tuleb selleks võtta viie sidruni koored ja kolme sisu. Kõik see pannakse poole kilo suhkruga kuuks ajaks seisma. Tulemuseks on hägusevõitu vedelik, mida kallatakse lahkelt kallitele külalistele digestiiviks. Õiget limoncet tehakse Sitsiilia sidrunitest. Grappatserveeritakse toatemperatuuril ning klaasi ei soojendata ega keerutata. Grappa joomiseks sobilik klaas on väike, kitsa kaela ja tulbikujulise põhjaga, mis näeb välja nagu toruga pallike. Ikka selleks, et kangeid alkoholiaure kammitseda ning et juues nina sisse

Toit → Joogiõpetus
35 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Apelsiniõli

Luunja Keskkool Apelsiniõli Esterid Koostaja: Juhendaja: Luunja 2011 Sisukord Sissejuhatus ...................................3 Estrid..............................................4 Apelsiniõli......................................7 Kokkuvõte.....................................10 Kasutatud materjal.........................11 Sissejuhatus Estrid on orgaanilised ühendid, mis tekivad karboksüülhapete ja alkoholide reageerimise tulemusena. Estreid leidub eeterlike õlidena taimedes näiteks apelsinikoores. Vanim estrite saamise viis oli nende tootmine taimedest eeterlike õlidena ja loomadest rasvana. Kui peenestatud taimemassi juhitakse veeauru, siis võtab see kaasa lenduvad eeterlikud õlid. Muid rasvu ja õlisid saab kudedest eraldada veega keetmise või lihtsalt pressimise teel. Täna...

Keemia → Keemia
34 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Vahetuslaps Referaat

inimesed elavad siin!") Jasper ei võtnud vaevaks kõikide seal kalmistul elavate Viini surnute poole vaadatagi. Ka isa kena teadaanne: "Now we drive the belt along!"( "Nüüd me sõidame mööda vööd" (Gürtel ­ vöö. Sks. k.) (millega ta tahtis ütelda: "Me sõidame piki Gürtelit ­ see on ühe meie tänava nimi) ei avaldanud poisile mingit muljet. Jasper õngitses püksitaskust maapähkli-kotikese. Maapähklid koos koorega. Ta urgitses pähklituumad koorest välja ja mugis neid. Koored, suured kui ka väikesed tükid langesid tema paksudele reitele. Sealt toimetas Jasper need meie auto mustaplüüsilisele põrandale. Ma piilusin vargsi, aga väga uudishimulikult ema poole. Meie autot seestpoolt absoluutses puhtuses hoida on üks meie perekonna ülimatest seadustest. Igasugune patustamine selle vastu, kas minu või mu õe poolt, kutsus seni ikka ema lõpmatult pikka ja ägedat riidlemist esile. Aga nüüd naeratas ema ikka veel. Ainult pisut tardununa tundus see naeratus.

Kirjandus → 10. klass
232 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Alkoholide ajalugu ja valmistamine

Arvatakse ka, et õlle läbi leiutati ka leib. Dzinn Dzinni lähteaineks on neutraalne piiritus. Vajaliku kvaliteetse baaspiirituse hangib või valmistab tootja ise. See tähendab, et esmalt valmistatakse maisil, odral või rukkil põhinev meski, mille kääritamisel saadakse 6­7% alkoholisisaldusega virre. Baasbiiritust, mis nüüd saadakse, iseloomustab 70-90% alkoholisisaldus. Järgnevat piiritus lahjendatakse destilleeritud veega, kuhu lisatakse ka kadakamarjad, puuviljad, tsitrusteliste koored, ürdid ning vürtsid. Taimi matsereeritakse ehk leotatakse toatemperatuuril mõnest kuni 24 tunnini, seejärel destilleeritakse jook lõplikult. Dzinni maitsestatakse peale kadakamarjade veel koriandri, angeelika, nelgi, aniisi, kaneeli mandlite ja rea muude maitseainetega. Tootmise algusaegadel lisati palju erinevaid taimseid komponente, tänapäeval piirdutakse enamasti 4­ 15 erineva maitseandjaga. Näited: Beefeater, Gordons London Dry Gin Viin

Keemia → Keemia
72 allalaadimist
thumbnail
28
pptx

Liköörid

maitsekomponentide arv üle saja, rääkimata muudest spetsiifilistest tootmistehnoloogilistest likööri-nippidest. Tunnuslikke põhikomponente on kolm: destilleeritud baasalkohol, milleks võib olla viski, brändi, rumm, teravilja- või puuviljaviin, tekiila jms magustaja, milleks võib olla suhkur, siirup, karamell või mesi. maitsestajad, milleks võivad olla ürdid, vürtsid, oad, marjad, puuviljad, pähklid, luuviljaliste seemnetuumad, taimede seemned ja -kojad, juured, koored või õied jne. Tootmine jaguneb viieks tehnoloogiliseks faasiks maitsestamine ­ naturaalsete likööride puhul toimub see kas leotamise või tõmmistamise teel, odavamate likööride puhul asendavad naturaalseid komponente mitmesugused tehistooted ­ essentsid ning kontsentraadid segamine ­ baasalkoholile lisatakse magustajad, täiendavad maitse- ja värviandjad järelküpsemine ­ kestab 3­12 kuud, harva ka kauem, ning võimaldab

Muu → Ainetöö
19 allalaadimist
thumbnail
9
odt

Joogiõpetus

Punane vein: · Valmistatakse tumedatest siinamarjadest · Viinamarja koorte värv- ja parkained annavad käärides veinile kauni värvi ja erilise maitse. · Punased veinid ei sisalda tavaliselt suhkrut. Valge vein: · Valmistatakse peamiselt heledatest viinamarjadest · Mõnikord kasutatakse ka tumedaid viinamarjasorte. Rose vein : · Valmistatakse tumedatest viinamarjadest · Peale lühiajalist kääritamist eemaldatakse värvi andvad koored ja seemned · Värvilt helepunane, valge ja punase veini vahepealne · Tuntuim rose vein on MATEUS Vahuvein: · Vahuveinid on süsihappegaasiga küllastatud veibid · Tuntuim on sampuse nimeline vahuvein, mida toodetakse Prantsusmaal Shampagnen piirkonnas · Sampust küllastatakse süsihappegaasiga täiendava käärimise teel kinnistes nõudes · Gaseeritud vahuveine küllastatakse kunstlikult. Siidrid:

Toit → Joogiõpetus
30 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Kondiitritooted

· konfitüür - zeleetaoline konsistents - - marjad ja puuviljad säilitavad kuju · povidlo - ühtlane konsistents, ei tohi olla seemneid - seemneviljalistest paks, tihe - luuviljalistest pehmema konsistentsiga - maitselt hapukas-magus, suhkrusisaldus eelmistest natuke madalam · puuviljad-marjad suhkrus · zelee - läbipaistev, sülditaoline mass · sukaad - tsitruseliste koortest ja puuviljadest - koored keedetakse, hoitakse tugevas suhkrulahuses - kuivatatakse, iseloomuliku suhkruläikega · marmelaad Olenevalt toorainest ja valmistuse viisidest liigitatakse puuvilja-marja; zelee- ja vedrumarmelaad(kummikommid) Puuvilja-marjamarmelaad ­ saadakse puuvilja-marjapüree keetmisel suhkru ja tärklisesiirupiga. Lisatakse pektiini (zeleeruv aine), happeid , aroomiaineid.. Põhiliselt õunapüreest. Pektiin on materjaliks, millest moodustub karkass. Mida rohkem pektiini, seda

Toit → Toitumisõpetus
56 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Dźinn

o 40­ 47º. Vajaliku kvaliteetse baaspiirituse hangib või teeb tootja ise. Kõigepealt valmistatakse maisi-, rukki- või odrameski, mille fermenteerimise tulemuseks on 6­7% alkoholisisaldusega virre. Järgneb kas ühe- või kahekordne destillatsiooniprotsess kolonnmeetodil. Saadud 70­90% alkoholisisaldusega baaspiiritust lahjendatakse destilleeritud veega ning siirdatakse seejärel padadestillaatorisse, kuhu vastavalt retseptuurile lisatakse ka marjad, puuviljad, tsitrusteliste koored, ürdid ning vürtsid. Taimi matsereeritakse ehk leotatakse toatemperatuuril mõnest kuni 24 tunnini, seejärel redestilleeritakse jook lõplikult. Peale kadakamarjade, mis on möödapääsmatud, kasutatakse dzinni maitsestamiseks ka koriandrit, aniisi, angeelika- ja iirisejuurt, mandleid, nelki, kaneeli jms. Tootmise algusaegadel lisati palju erinevaid taimseid komponente, tänapäeval piirdutakse enamasti 4­ 15 erineva maitseandjaga.

Majandus → Klienditeenindus
10 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Plekkide eemaldamine tekstiilmaterjalidelt

kujul geelina, kuidas rohkem meeldib. See on väga soodne puhastusvahend. Sobib ka nendele, keda vaevab allergia. Pähklikoored on veel üks keskkonnasõbralik ja isegi säästlik vahend võrreldes kaubanduses olevate pesuvahendiga. Kuulu järgi pidavat nad valge pesu mitte just eriti valgeks jätma, vaid neile kollaka varjundi juurde jätma. Aga värvilisele pesule pidid sobima suurepäraselt. Neid on lihtne kasutada, 4-6 pähklikoori pesu kohta. Koored on korduvkasutatavad seni, kuni nad muudavad värvi ja muutuvad hallikaks, siis on nad paras kompostihunnikusse viia – mis on jällegi ääretult keskkonnasõbralik. Erinevate plekki eemaldamine: Marja- ja mahlaplekid saab üldiselt maha nii, et leotad enne pesu sidrunhappes. Vaik - Tupsutage pahemalt poolelt tärpentiini, bensiini või rasvaplekieemaldiga. Asetage riideese külmkappi ja rebige kõvastunud vaik riidelt.

Keemia → Keemia
9 allalaadimist
thumbnail
27
pptx

Köögiseadmed ja töövahendid

eeltöötlusseadmete juurest. Eeltöötlusvahendid Juurviljaharjad Väiksemate juurviljakoguste pesemiseks. Varrega või ilma, harjased jäigad. Taluvad masinpesu. Koorimisnoad Köögiviljade ja puuviljade koorimiseks ning puhastamiseks. Noa käepide karedapinnalisest plastmassist või kasutatakse metalse peaga täisvalu nuga. Koorimistera võib olla jäiga kinnitusega või liigendiga. Tera peab olema piisavalt pikk, umbes 6 cm, teras olev pilu peab olema piisavalt lai, et koored sinna kinni ei jääks. Eeltöötlusvahendid Köögiviljanoad Koorimiseks ja puhastamiseks. Käepide peab olema piisavalt suur ja kätte sobiv. Noatera ei tohi olla liiga pikk, sobiv pikkus on ~8 cm, otsast laugja kujuga ja terav. Käepideme sobivaim pikkus on ~10 cm ning see peab ulatuma tera selja poolt tera peale sõrmele toeks. Üldnuga Mitmeotstarbeline, sirge teraga. Piisavalt jäik, käepide käega haaramiseks sobiva paksusega. Lihanuga Toore liha lõikamiseks

Tehnika → Tootmisseadmed ja süsteemid
4 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Juuste väljalangemine

vastu, sisaldub kapsas, juustus, maapähklites, tomatites Tihti tekib kõõm pärast juuste värvimist, kui juuksed on nõrgad. Neile, kes harrastavad juuste sagedast värvimist, soovitaks naturaalseid juuksevärve, mis võitlevad efektiivselt ka kõõma vastu nagu henna, sibula koored, kreeka pähklite koored. Protseduurid ja sampoonid: * Väga kasulik on peamassaaz, masseerige peanahka juuste pesemise ajal 5-10 minuti jooksul. See muudab vereringet kiiremaks ja aitab juustel omastada kasulikke toit- ja raviaineid. * Hõõruda kastoorõli peanahasse ­ see ennetab kõõma tekkimist, annab juustele läiget ja siidist pehmust. Kõõmavastased sampoonid sisaldavad järgmisi komponente: tsink, väävel, seleen, klimbosool, tökat, salitsüülhape.

Kosmeetika → Juuksur
58 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Konspekt

allee. Teiseks tähtsamaks ehitustüübiks on amfiteater. Mis rajati loodusliku orgu. Istmed rajuti kivisse. Etendus toimus all ümmargusel orkestral. Orkestra taga olid näitlejate ruumid, mida nimetati skeeneks. Teatril oli väga hea akustika ja rolli mängis ümbritsev loodus. Õitseajal kujunes tähtsaks linnade ehitus ja kolossaalse ansamblite ehitus. Kreeka skulptuuris olid esimesteks kuurosad ja koored. Edasi muutus skulptuuri esmatähtsaks hea proportsioon ja inimese kujutamine taolisena nagu ta peaks olema mitte nagu ta on. Kaunis oli atleetlik alasti mehe figuur oletatavasti jumalale sarnane. Naisskulptuurid olid alati rõivastatud ja väga hästi osatud kujutada nõnda nimetatud märja riide efekti. Hellenistlikul ajal muutus tähtsaks emotsiooni edasi andmine ja ka sarnasus portree kunstidel. Figuraalsed konstruktsioonid muutusid keeruliseks (laokooni grupp). Skulptuuridega

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
263 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Farmakoloogia KT1

1. Millistel juhtudel toimib mürk ravimina? Ainult õigel ajal, õiges annuses ja õigel viisil kasutatuna toimib ta ravimina. 2. Mõisted – farmakon, preparaat, ravimvorm, farmakoloogiline toime, toimeaine, droog? Farmakon – keemiline, taimne või loomne aine, mis organismi sattudes muudab selle talitlusi. Preparaat – kindlas annuses ja ravimvormis väljastatav farmakon Ravimvorm – ravimile abiainete ja mitmesuguste tehnoloogiliste võtetega antud manustamiseks sobiv kuju Farmakoloogiline toime- farmakonist põhjustatud organismi talitluse muutus. Droog – ravimite looduslik taimne tooraine (kuivatatud palderjanijuured) Toimeaine - taimses või loomses droogis või ravimvormis esinev farmakoloogilise toimega aine. 3. Ravimvormide klassifikatsioon vastavalt nende agregaatolekule? tahked, vedelad, pehmed ja gaasilised 4. Pulbrite jagunemine vastavalt manustamisele? seespidised ja välispidised pulbrid 5. Mis va...

Meditsiin → Farmakoloogia
221 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Kõrvits

Noored viljad või viljahakatised sobivad hästi ka marineerimiseks. Pikema säilimisajaga talikõrvitsatel ehk nii-öelda tavakõrvitsatel on mitmed omadused on risti vastupidised, võrreldes nende suviste sugulastega. Nende kooreosa on paks ja tihke, seemned kõvad ning toidulauale rändavad viljad valminud kujul. Ka säilivusaeeg on neil pikk, ulatudes mitmete kuudeni. Talikõrvitsast langeb ligikaudu kolmandik jääkide arvele. Siia kuuluvad tavakasutaja mõistes koored, säsi ja ka seemned. Tegelikult aga kasutati juba vanasti kõrvitsaseemneid parasiteerivate usside väljutamiseks organismist. Purustatud seemnetel on ka neerude talitust korrastav mõju. Et seemned on õlirikkad (kuni pool nende kaalust moodustab õli), siis saab neist ka kõrvitsaõli pressida. Seemnetes on rikkalikult rasvlahustuvaid vitamiine A ja E ning mikroelementidest mainimisväärselt tsinki. Eeskätt viimase tõttu on kõrvitsaseemnete tarbimine

Toit → Toitumisõpetus
37 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Köögis kasutatavad garneerimistöövahendid

Toidupurusti Toidupurusti näeb välja nagu roostevabast terasest või plastist kastrul, millel on augustatud põhi ja sisemine vänt-käepide. Purustil võivad olla ka eenduvad sangad, mis võimaldavad selle turvaliselt kastruli või kausi kohale kinnitada. Põhjas on mõlakujuline ringtera, mis pöörleb vastu perforeeritud terasketast. Käepidet keerates surub tera toiduained läbi aukude kaussi või kastrulisse, mille kohale purusti on asetatud, jättes koored, seemned ja sidekiud purusti põhjale. Mõnel purustil on erineva konsistentsiga püreede valmistamiseks vahetatavad kettad. Toidupurustid kohtlevad toiduaineid õrnemini kui elektrilised köögikombainid ning püree tuleb ühtlasem. Kartulitamp Massiivne traatrest või perforeeritud metallketas on kinnitatud tugevale käepidemele. Kartulitamp purustab keedetud kartulid või muud köögiviljad kiiresti ja ühtlaselt. Köögiviljapress

Turism → Puhastusteenindus
26 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Keskmine kiviaeg

Jahiti pea kõiki sel ajal elanud metsloomi ja suuremaid linde. Mesoliitikumi esimesel poolel olid peamised jahiloomad põder ja kobras, hiljem ka metssiga ja tarvas. Suurem osa saagist püüti ilmselt püüniste või lõksude abil, kasutati ka varitsus- ja ajujahti. Kalastamine toimus kalatõkete, võrkude, mõrdade, õngede ja ahingutega. Mesoliitikumi teisel poolel sai rannikupiirkonnas tähtsaks jahiobjektiks hüljes. Kuigi ainsaks märgiks korilusest on asulakohtadest leitud sarapuupähkli koored, söödi ilmselt teisigi taimi. Keskmise kiviaja inimesed võtsid kasutusele vibu ja nooled, mis aitas neil edukamalt jahti pidada, ning kodustasid koera. Peamine sotsiaalne üksus oli sugulusel põhinev sugukond. Sugukonnas toimis tööjaotus, mis kujunes vanuse ja soo järgi; mehed tegelesid eelkõige küttimisega, naised aga koriluse ja saagi varumisega . Algselt muudeti igal jahi-, kalapüügi- ja korjehooajal oma elukohta vastavalt teatava

Ajalugu → 10.klassi ajalugu
1 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Tee ja Å okolaad referaat

tekkimist ja teeb reipamaks) Sokolaadi valmistamine Kõigepealt korjatakse valminud viljad puudelt (2 korda aastas). Siis sorteeritakse välja parimad kakaooad, need praetakse pöörlevates trummlites kindlal temperatuuril ja ajavahemikus 10minutit kuni 2 tundi, olenevalt tootjast. Oad jahutatakse ja purustatakse. Pärast jahtumist puistatakse oad omapärasesse tuulamismasinasse,kus teravad lõikeservad eemaldavad neilt koored, mis puhutakse ära võimsate venitlaatorite abil. Ebaühtlasteks tükkideks purunenud tuumad lastakse üle erinevate tihedustega sõelte, sorteeritakse vastavalt suurusele ja kasutatakse kas sokolaadi või kakaopulbri valmistamiseks. Purustatud tuumad lastakse läbi eriliste valtside. Protsessiga kaasneva kuumuse ja tugeva hõõrumise mõjul sulab ubades leiduv kakaovõi ning tekib sokolaadi pasta, mille koostises on 53% kakaovõid ja 47% tahket kakaomassi

Toit → Kokandus
16 allalaadimist
thumbnail
18
pdf

Liha-kala kaonormide tabel

mereahven Sisikond, luud 50 skumbria Sisikond, luud 40 kalad nahk 4 räim Pea, sisikond 35 räim Pea, sisikond, rood 55 suitsuräim Pea, nahk, sisikond, rood 60 heeringas Sisikond, rood, nahk 60 kanamunad koored 11 Allikas:Joukkoruokailututkimus, Vakioruokaohjeet Osa I 1978

Toit → Tooraine õpetus
25 allalaadimist
thumbnail
20
docx

Referaat (Päikesesüsteem)

tuumas termotuumareaktsioonid. Arvatakse, et ligikaudu 85% tähtedest on Päikesest väiksemad. Joonis 1. Päike 6 Maa-tüüpi planeedid Maa-sarnaseid planeete iseloomustab suhteliselt suur tihedus, kivine pind ja vähe (või puuduvad) kaaslasi. Ühelgi Maa-sarnasel planeedil ei ole rõngaid. Maa-sarnaste planeetide põhikomponentideks on kuumusekindlad mineraalid, mis moodustavad nende koored ja vahevööd (mantlid). Enamasti on neil planeetidel metallidest, nagu raud ja nikkel, koosnevad tuumad. Kolmel Maa-sarnasel planeedil (Veenusel, Maal, Marsil) on piisavalt tihe atmosfäär, et saab rääkida kliimast. Merkuur ja Marss on kaetud arvukate kraatritega, vulkaanilised pinnavormid on valdavad Veenusel, väga tavalised Maal ning silma torkavad ka Marsil. Merkuur on Päikesesüsteemis Päikesele lähim (kaugus=0,4 AU Päikesest) ja ka väikseim planeet (0,055 Maa massi)

Füüsika → Füüsika
10 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Referaat keemias "parfüümid"

20. sajandini . Parfüümiloojad avastasid mõnede lillede omaduse eritada eeterlikke õlisid ka õienuppude asetamisel lõhna imavasse õlisse või rasva. Prantsusmaal kasutati seda tehnoloogiat juba alates 17. sajandist , eriti jasmiini töötlemisel. Et õli kätte saada, selleks lahustati rasv alkoholis. Meetod oli äärmiselt aeganõudev ja enam seda ei rakendata. Pressimine ­ Seda meetodit kasutatakse lõhnavate õlide kättesaamiseks tsitrusviljade koortest. Koored purustatakse rullikute vahel ja õli eraldub neist tsentrifugaaljõu mõjul. 'elava lille tehnoloogia' ­ Lõhnav ese, näiteks lilleõis asetatakse spetsiaalsesse konteinerisse, milles tekitatakse vaakum, ning mõnda aega eritab lill seal oma lõhna. Pärast seda analüüsitakse ja mõõdetakse täpselt lõhna koostisesse kuuluvad elemendid. Hiljem saab samad kemikaalid samas vahekorras kokku segada ja saadakse sama lõhn. Tootmine

Keemia → rekursiooni- ja...
11 allalaadimist
thumbnail
15
doc

J. Krossi luulekokkuvõte

Tahaks laulda, kuid oskn vaid ohata ning see ajab mind nutma ja naerma. Kaigun kaasa nüüd igale kõlale. Kaunid asjad mu enesest viivad. Mingi raskus on kasvanud mu õlale ja ma tunnen: see raskus on tiivad. ,,Lauljad laevavööridel" Kolm pimedat meest Milton Teiresias Homeros Must lind laskus mu silmadele Must lind istus hauduma mu silmamunadele Must lind haudus mu silmamunadele kuni ta pojad nokkisid katki mu silmade koore Mu silmamunade katkised koored jäid tühjalt pimedasse maha Noored linnud tõusid mu silmamunadest lendu päikesekarva tiibadel ,,Vihm teeb toredaid asju" Varesed Sa lennutasid varesemusta sõna üle mu pea Varesemustas meeles lähen ära läbli noore männiku Su sõna murrab mind Ma murran noorel männil ladvakasvu kõveraks Jälle vareste töö öeldakse neljakümne aasta pärast kõvera puu all KOKKUVÕTE Jaan Krossi nimetatakse ukseavajaks uude sajandisse. Peale arvuakal hulgal luuletuste kirjustas ka

Kirjandus → Kirjandus
37 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Viie päeva kohta innovaatiline suurköögimenüü

Veereta pallikesi tekib ühtlane karamellimass. Jäta jahtuma. Valmista toatemperatuurini jahtuda. vedelat mett maisihelbepurus ja lao kreem. Purusta küpsised. Sega kannmikseris Püreesta jahtunud aprikoosipüree saumiksriga või Vahusta koored koos suhkruga kreemjaks ja küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. kohupiim rõõsa koore ja suhkruga. Sega köögikombainis ühtlaseks. (Soovi korral hõõru segu kohevaks. Tõsta vaht beseele ja lao peale marjad. Küpseta u 20 minutit ning lase siis kohupiimamassi hulka purustatud küpsised. läbi sõela). Maitsesta vanilliga. Pane kinnisesse

Toit → Toitlustus
12 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Farmakoloogia

1. seminar (21.02.2012) 1. Millistel juhtudel toimib mürk ravimina? Iga ravim on organismile võõras aine ja tegelikult mürk. Ainult õigel ajal, õiges annuses ja õigel viisil kasutatuna toimib ta ravimina. 2. Mõisted ­ farmakon, preparaat, ravimvorm, farmakoloogiline toime, droog, ürt? Farmakon ­ keemiline, taimne või loomne aine, mis organismi sattudes muudab selle talitlusi. Võib olla nii ravim kui ka mürk. Preparaat ­ kindlas annuses ja ravimvormis väljastatav farmakon. Ravimvorm ­ ravimile abiainete ja mitmesuguste tehnoloogiliste võtetega antud manustamiseks sobiv kuju. Farmakoloogiline toime- farmakonist põhjustatud organismi talitluse muutus. Droog ­ ravimite looduslik, harilikult taimne tooraine (kuivatatud palderjanijuured). Ürt - ravimtaime maapealne osa, siia alla arvatakse kogu vars lehtede ja õitega või pikk õitsev ladvaosa. 3. Ravimvormide klas...

Meditsiin → Farmakoloogia
417 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Linnukasvatus

LINNUKASVATUS. Linnu kasvatus saadused: munad, linnuliha. Kõrval saadused: suled ja sõnnik. Linnu sõnnik on lämmastiku rikkas ja töödelduna söödetakse nuum pullidele. Linnu liha osatähtsus on maailmas tõusun ja moodustab kogu liha toodangust üle 25%. tervislik toitumine näeb ette päevas üks kanamuna. Munad sisaldavad kergesti seeduvaid valke, mineraal aineid ja vitamiine ja seepärast eriti väärtuslik dieet toitlustamisel. Linnu liha toodetakse a). välja prakeeritud kanade arvelt. b). broileri liha otstarbel üles kasvatatud lind. c). kalkuni partide ja hanede üles kasvatamine. Majanduslikud kasulikud omadused. 1. varavalmivus.- seotud munemis algusega tootmise seisukohalt jagunevad kolme rühma 1. muna kanad. 2. Liha muna kanad. 3. Lihakanad. Kõige vara valmivamad on muna kanad. Kes võivad munema hakkata 4-5 kuu vanuselt alguses on munad väkesed. Pidamis tingimuste a...

Põllumajandus → Põllumajandus
77 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Puu-ja köögiviljad

Artisok ehk kardi ­ ohakaliste sugukonda. pikkade elastsete vartega, saranedes mingil määral selleriga. Toiduks kasutatakse vilja koos õisiku põhjaga. K, Mg, Ca, Fe ja rahustava toimega. Säilitada külmkapis paberi või kilekotis 1-2 nädalat. pikemal säilitamisel külmas ruumis liiva sees IDUD Sisaldavad rohkesti vitamiine, mikroelemente, valke, ensüüme. Seemnete idanemisel tekib B-grupi vitamiin, eriti B12. Sisaldavad veel karotiini, D ja E-vit, eriti rohke on C-vit,teke. idude koored kiudainena on seedimisele kasulikud, seemne kõige väärtuslikum materjal koguneb idusse. idude kasulukkus: vaevled kevadväsimuses, kannatad unetust, tunned vaimset väsimust, ei suuda keskenduda, häired südame- ja sisenõristusnäärmete töös, silmanägemine halvenenud, juuksed kehvad, vähenenud vastupanuvõime külmetus- ja nakkushaigustele. 5

Toit → Toitumisõpetus
63 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Hiina Köök

ostetakse võimalikult vahetult enne tarvitamist. Toitained säilivad hästi kiirel praadimisel, aurutades, lisades köögivilju suppidele mõned minutid enne serveerimist. Hoiustamisprobleemid, kliima ja transpordi võimaluste puudumine on põhjustanud erinevate säilitusmeetodite kasutamist köögiviljade juures: soolamine, marineerimine, kuivatamine. Näljahädad on soodustanud leidlikkust söödavate taimsete substantside leidmisel: pungad, juured, seened, võrsed, kroonlehed, seemned ja koored. Virsikud, aprikoosid, õunad, pirnid ja ploomid, apelsinid ja teised tsitruselised, melonid ja kirsid on söögikorra lõpul söödavad ja ka vahepaladeks. Litsid, ananassid ­ kasutatakse koos liha ja linnulihaga. Kõiki köögivilju pestakse hoolikalt ja kooritakse vahetult enne toiduvalmistamise algust. Koori, puhastusjääke võidakse kasutada suppide, leente või kastmete valmistamisel. Liha ja alternatiivid. Liha on eelistatud, kuid maksumuse tõttu jääb tihtipeale

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
5 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Bio jäätmete käitlemine Eestis

lahendamisele ennetavalt mõeldes. 2. BIOLAGUNEVAD JÄÄTMED , NENDE LIIGID JA KÄSITLUSMEETODID Biolagunevad jäätmed on anaeroobselt või aeroobselt (vaba hapnikuga või ilma selleta) lagunevad jäätmed nagu toidujäätmed, paber ja papp. Biolagunevate jäätmete hulka kuuluvad aia- ja pargijäätmed, puit, reoveed ning loomaväljaheited. Biolagunevad jäätmeliigid: · Orgaanilised jäätmed- puu-ja köögivilja koored ja söögiks kõlbmatud osad , muud köögijäätmed, aiajäätmed (ka puulehed ja niidetud rohi, mida ei tarvitata loomasöödaks), tselluloosi baasil toodetud niiskete toodete jäätmed (pabertaskurätikud, laste mähkmed, paberköögirätid), siia hulka on arvatud ka org. jäätmeid ümbritsev paber või papp. Siin hulgas on ka teisi bioloogiliselt aeroobses keskkonnas lagunevaid jäätmeid.

Loodus → Keskkonnaõpetus
28 allalaadimist
thumbnail
25
doc

Praktika aruanne müügieriala

1.1.1.3.1 Punane kala, valge kala, mereannid. 1.1.1.4 Kalatooted 1.1.1.4.1 Soolatud kala, suitsutatud kala, kuivatatud kala, kalakulinaaria, surimitooted, kalakonservid ja preservid. 1.1.1.5 Munad 1.1.1.5.1 Munad ja munatooted 1.1.2 Piimatooted 1.1.2.1 Piimatooted 1.1.2.1.1 Piimad, koored, kohupiimad, jogurtid, desserdid. 1.1.2.2 Juustud 1.1.2.2.1 Juustud, määrdejuustud, delikatessjuustud, teenindusletijuustud. 1.1.2.3 Rasvad 1.1.2.3.1.1 Võid, margariinid, võided. 1.1.3 Leiva- ja saiatooted 1.1.3.1 Leib, sai 1.1.3.1.1 Leivad, saiad 1.1.3.2 Kondiitritooted 1.1.3.2

Õigus → Müügiõpetus ja...
517 allalaadimist
thumbnail
14
odt

Doris Kareva - referaat.

Muud teha ei suutnud. Pikalt Sa vaatasid mind ja Su pilk oli kurb. Imelik, aga Sa peaaegu polnudki muutund. Suu ümber ainult veel sügavam kibeduskurd. Tahtsin sind kutsuda sisse, ent korraga ringi hakkasid käima seinad ja vankuma lõid. Sulgesin silmad. Kui avasin, uks oli kinni. Kõik nagu ennegi vaikides õhtust sõid. Linnumuna õrnad koored viirastuvad, kui ma mõtlen Sinu surmast. Kõik nii võik. Kevadõhtu vurvendusse kaelakuti kaovad noored, mööda männitüve nõrgub kumendades vaik.

Kirjandus → Kirjandus
242 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Lämmastik

Taimede kaudu saadavate nitraatide ja nitritite sattumist organismi aitavad vähendada teadlikud töövõtted, sest on teada taimeosad, milles on lämmastikusisaldus suurem. Juurviljades kogunevad nitraadid rohkem otstesse, lehtköögiviljades leherootsudesse. Kartulis ja kurgis kogunevad nitraadid peamiselt koore alla, kapsas ja porgandis südamikku. Seepärast ongi mõtekas ära koorida kartulitelt ja kurkidelt paksud koored või kurkide mittekoorimise korral ära lõigata vähemalt nende varrepoolne ots. Samuti ei ole soovitatav süüa kapsajuurikaid, kapsa väliseid kattelehti ja üle 100 g päevas mittetarbida lehtsalatit kõrge N-sisalduse tõttu. Et nitraadid lahustuvad vees hästi ja kõrgemal temperatuuril lahustuvus suureneb, siis läheb suurem osa nitraatidest toidu keeduvette. Seepärast ei tohi keeduvett edasisel toiduvalmistamisel kasutada nagu vanasti soovitati

Keemia → Keemia
85 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Enegiamajandus

Biomassi varude peamised allikad: · mets ja lühiajalise kasvutsükliga metsaistandused (paju, pappel, eukalüpt); · õlikultuurid (raps, päevalill); · suhkrukultuurid (suhkruroog ja -peet, sorgo, suhkruhirss) · tärklist sisaldavad kultuurid (mais, nisu, rukis, oder); · puidujäätmed (raie-, puidutöötlemis- ja ehitusjäätmed); · põllumajandusliku tootmise jäägid ja jäätmed (õled, sõnnik, maisitõlvikute jäägid, kookospähkli koored jm); · tahkete olmejäätmete orgaaniline osa; · reovete muda; · tööstusjäätmed (näiteks toiduainetetööstusest). Eesti perspektiivseimad energiakultuurid on: · õlirikkad põllukultuurid (raps, rüps, valge sinep, tuder, õlikanep), mida kasutatakse biodiisli tootmisel; · kiirekasvulised, lühikese, alla 15-aastase raieringiga puuliigid (paju, hall lepp, kask, haab), mida kasutatakse ahjukütteks; · kiirekasvulised rohttaimed (päideroog, roogaruhein, idakitsehernes,

Geograafia → Geograafia
85 allalaadimist
thumbnail
21
doc

Kunstiõpetuse konspekt

tavaliselt skulptuuride allee. Teiseks tähtsamaks ehitustüübiks on amfiteater. Mis rajati loodusliku orgu. Istmed rajuti kivisse. Etendus toimus all ümmargusel orkestral. Orkestra taga olid näitlejate ruumid, mida nimetati skeeneks. Teatril oli väga hea akustika ja rolli mängis ümbritsev loodus. Õitseajal kujunes tähtsaks linnade ehitus ja kolossaalse ansamblite ehitus. Kreeka skulptuuris olid esimesteks kuurosad ja koored. Edasi muutus skulptuuri esmatähtsaks hea proportsioon ja inimese kujutamine taolisena nagu ta peaks olema mitte nagu ta on. Kaunis oli atleetlik alasti mehe figuur oletatavasti jumalale sarnane. Naisskulptuurid olid alati rõivastatud ja väga hästi osatud kujutada nõnda nimetatud märja riide efekti. Hellenistlikul ajal muutus tähtsaks emotsiooni edasi andmine ja ka sarnasus portree kunstidel. Figuraalsed konstruktsioonid muutusid keeruliseks (laokooni grupp). Skulptuuridega

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
165 allalaadimist
thumbnail
50
docx

Köögi planeerimine ja seadmed köögis

1. Juurviljaharjad - Väiksemate juurviljakoguste pesemiseks. Varrega või ilma, harjased jäigad. Taluvad masinpesu. 2. Koorimisnoad - Köögiviljade ja puuviljade koorimiseks ning puhastamiseks. Noa käepide karedapinnalisest plastmassist või kasutatakse metalse peaga täisvalu nuga. Koorimistera võib olla jäiga kinnitusega või liigendiga. Tera peab olema piisavalt pikk, umbes 6 cm, teras olev pilu peab olema piisavalt lai, et koored sinna kinni ei jääks. 3. Köögiviljanoad - Koorimiseks ja puhastamiseks. Käepide peab olema piisavalt suur ja kätte sobiv. Noatera ei tohi olla liiga pikk, sobiv pikkus on ~8 cm, otsast laugja kujuga ja terav. Käepideme sobivaim pikkus on ~10 cm ning see peab ulatuma tera selja poolt tera peale sõrmele toeks. 4. Üldnuga - Mitmeotstarbeline, sirge teraga. Piisavalt jäik, käepide käega haaramiseks sobiva paksusega. 5

Toit → Köögiseadmed
25 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Tehnoloogia eksami küsimused

o 40­47º. Vajaliku kvaliteetse baaspiirituse hangib või teeb tootja ise. Kõigepealt valmistatakse maisi-, rukki- või odrameski, mille fermenteerimise tulemuseks on 6­7% alkoholisisaldusega virre. Järgneb kas ühe- või kahekordne destillatsiooniprotsess kolonnmeetodil. Saadud 70­90% alkoholisisaldusega baaspiiritust lahjendatakse destilleeritud veega ning siirdatakse seejärel padadestillaatorisse, kuhu vastavalt retseptuurile lisatakse ka marjad, puuviljad, tsitrusteliste koored, ürdid ning vürtsid. Taimi matsereeritakse ehk leotatakse toatemperatuuril mõnest kuni 24 tunnini, seejärel redestilleeritakse jook lõplikult. 16.BRÄNDI Brändiks võib nimetada üksnes viinamarjaveini destilleerimisel saadud kuni 94,8% alkoholisisaldusega jooki, mis on vähemalt aasta suures või pool aastat väikses tammevaadis laagerdunud. Võib öelda, et kõik konjakid on brändid, kuid kaugeltki iga brändi pole konjak.

Toit → Joogiõpetus
52 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun