Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"salati" - 166 õppematerjali

salati - ja järelroakausid Erineva suurusega kausid ,mille all võib olla olenevalt laua või teenindusliini kujundusest alustaldrik Kausid võib asetada ka erilistele kõrgetele alustele Mahutab näiteks 2,5 l
thumbnail
8
docx

"Tugeva väetiselahuse mõju kress-salatile"

10.klass Tugeva väetiselahuse mõju kress-salatile Miniuurimistöö Juhendaja: MSc Hille Arumäe Vändra 2013 Sissejuhatus Minu teaduslik miniuurimistöö ,,Tugeva väetiselahuse mõju kress-salatile" kajastab tugeva väetiselahuse mõju kress-salati kasvule võrreldes kraaniveega kastes. Valisin katse läbiviimiseks kress-salati, kuna see idaneb kiiresti ja peale katse sooritamist saan salati oma tarbeks ära kasutada ning taim ei lähe raisku. Sooritan katse ja vaatlen seda 7 päeva jooksul ning teen sellest järeldused. Uurimisküsimus: kuidas mõjutab väetiselahus kress-salati kasvu? Hüpotees: tugeva väetiselahusega kastmine kiirendab kress-salati kasvu. 1. Mõjutegurid ja uurimisõbjekt 2. Vesi Vett vajavad kõik elusorganismid. Nad koosnevad suures osas veest. Vesi on üks levinumaid

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Lehtköögiviljad

Pärnu 2008 Jääsalat See salatitaim on saadud kähara lehtsalati ja ameerika peasalati õnnestunud ristamisel. Jääsalati lehed on maheda maitsega, mõnusalt krõmpsuvad ja haprad ning püsivad kaua vormis isegi ribadeks või tükkideks lõigatuna. See omadus on eriti väärtuslik segasalatite tegemisel, sest jääsalat hoiab salati pikema aja jooksul kohevana ega lase sellel kokku vajuda. Talub ka lühiajalist kuumutamist kuumade võileibade koostisosana või wok-roogades. Säilib külmkapis hästi. Bataaviasalat Peasalatite rühma võib panna ka justkui tuulest sasitud välimusega bataaviasalati, mille värvus võib

Toit → Kokandus
46 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Klassikalised salatid

Klassikalised salatid Caesari salat koosneb rooma salati ja krutoonidega kaetud parmesani juustust, sidrunimahlast, oliiv õlist, munast, wordcesteri kastmest, küüslaugust ja mustast piprast. Maailma üks kuulsamaid salateid. 1930 aastal valiti Caesari salat parimaks retseptiks 15 aasta jooksul, mis pärineb Ameerikast. Caesari salat Autoriks peetakse Mehhikos Tijuanas restorani pidanud Caesar Cardinit. 4. juuli 1924 Cardini pani salati kokku toorainest, mis oli tal köögis alles jäänud kiirest nädalavahetusest. Valmistas salati klientide silme all. Caesar Cardini Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level Caesari salat

Toit → Kokandus
15 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Praktika aruanne laeval Victoria

27.11 Kell 11.30 toimus veekindlate uste koolitus, hiljem tuli evakueerimine, kus kõik pidid häire peale kogunema Show baari ja hiljem minema tekkile, panema selga päästevesti ja ootama kapteni edasiseid ülesandeid. Sain teada, kuidas tuleb käituda kui toimuks avarii laeval või põleng. Töö hakas kell 16.00. Õppisin tegema juustudaudasid. Ladusin browny küpsiseid, piparkooke, beseed ja marmelaadi vaagnatele. Hiljem lõikasin kurke, tomateid, paprikat millest valmistasin salati. 28.11 Kell 14.00 oli tuleohtutuskoolitus. Räägiti kuidas tuleb käituda ja miga teha ohu olukorras. Töö algas kell 15.00. Lõikasin puuvilju ja paigutasin vaagnatele : greipi, apelsine. Paigutasin komme vaagnatele. Panin jogurteid kaussidesse. Tegin hommikusöögile salati : Lõikasin paprikat, tomateid, hapukurki, sinki, segasin riivitud juustu sisse, segasin ja hiljem paigutasin saiad vaagnatele ja salati peale. Puhastasin lõhe, pesin põrandaid ja koristasin lauda. 29.11.13

Turism → Turism
13 allalaadimist
thumbnail
5
doc

TOIDUAINETE eeltöötlemine

Eraldada soomused Lõike lauda kus peal siis kala on . liigutustega panna) Heik(hahjus ja paraded) 2.hakkimine Saada parajad väiksed tükkid Lõikeaud Lõikad (parja toidu mida on vaja Salati jaoks ( korrapärased) Nuga hakkida)algul viiluteks siis hakkad Suppi sisse Anum kuhu sisse panna tükkid lõikama sellest väiksemad kuubiku kujulised tükkid 3

Toit → Toit ja toitumine
12 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Laua eelkate

8. Asetan desserdi lusika 9. Lisan ka klaasid, vee jaoks 10. Asetan punaseveini klaasi 11. Valgeveini klaas, kalakõrvale 12. Dessertveini klaas, desserdi kõrvale Teenindamine 1. Kliendid saabuvad saali tervitan ning juhatan nad lauda aitan nad istuma ulatan neile menüü vasakult poolt, küsin kas soovib midagi juua, jätan ta menüüga tutvuma 2. Serveerin joogi paremalt poolt. 3. Kokk seab klientidele valmis esmalt salati, viin selle kliendile 4. Seisan kliendi seljataha ning asetan toidu kliendi ette paremalt poolt 5. Serveerin punaseveini salati kõrvale 6. Seejärel soovin head isu või jätku 7. Lahkun ning ootan kuni kliendid on söömise lõpetanud 8. Koristan nõud paremalt poolt, serveerin vasakult poolt pearoa ning selle kõrvale valgeveini pakun ka musta leiba vasakult poolt. 9

Turism → Restoraniteenindus
66 allalaadimist
thumbnail
5
pptx

Klassikalised salatid

Klassikalised salatid Koostas: Siim Jürgenstein Ceasari salat Esimesena oli Caesari salat 1946 Los Angeles restorani menüüs Nimi tuleneb selle looja nimest, Caesar Cardini, kes esimesena valmistas 1924. aastal salati oma Caesari palee Restoranis Tijuana, Mehhikos. Guinnessi rekord suurim Caesari salat kaalus 3287 kg ja 60 meetrit pikk. Nizza salat Päritolu Prantsusmaa, nimi tuleneb linna nimest Nice Põhilised toorained: salat, tomat, rohelised ja mustad oad, tuunikala, ansoovis, muna, küüslauk, kaparid. Värskendav kuid samas täidab ka kõhtu tänu tuunikalale ja munale Waldorfi salat Salati autoriks peetakse maailma kalleima hotelli ülemkelnerit

Toit → Toitlustus
12 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Teenindusmüük

Gaseerimata joogivesi ,,Vichy" J.P. Chenet Blanc de Blancs-Prantsusmaa punane vein EELKATE 1. võinuga 2. või ja leivataldrik 3. supilusikas (esimene käik) 4. kalakahvel (teine käik) 5. kalanuga (teine käik) 6. liha ja salati kahvel (pearoog) 7. ...nuga 8. kattetaldrik 9. supikauss 10. dessertlusikas 11. dessertkahvel 12. Veeklaas 13. champanja klaas 14. punase veini klaas

Toit → Kokandus
35 allalaadimist
thumbnail
1
wps

Ravimtee - altee

suured, läbimõõduga 20-30mm. Kroonlehed kahvaturoosad kuni valged. Vili koosneb 15-22 osaviljast. Õitseb juunist - septembrini. Tööstuslikud kultuurid asuvad Ukrainas ja Põhja-Kaukaasias. Võimalikult vara kevadel külvatakse altee niisutatult ja kergelt kuivatatud seemned 1-2cm sügavusele. Reavahe 60cm, külvinorm 8-10kg/ha. Taimed tärkavad 8-18päeva pärast. Et reavahede harimist õigeaegselt alustada, soovitatakse külvata koos kiiresti tärkava salati või sinepiga, et read oleksid nähtavad. Salati -või sinepitaimed eemaldatakse pärast altee tärkamist. Vastavalt vajadusele kohendatakse reavahesid ja puhastatakse read umbrohust. Saak kogutakse 2 -või 3-aastaselt taimedelt hilissügisel. Ravimina kasutatakse juuri - radix Althaeae. Juured kaevatakse või küntakse maa seest välja, pestakse, lõigatakse 20-25cm pikkusteks tükkideks ja kuivatatakse temperatuuril mitte üle 40kraadi

Bioloogia → Bioloogia
9 allalaadimist
thumbnail
56
doc

Esimese kursuse koka eksami aruanne

koolis ja vorm on magus-soolaselt hea maitsega. Supiks otsustasime valmistada tomatipüree supi, ka seda pole kuigi tihti märganud kooli menüüs ja see supp maitseb suurepäraselt. Supile annab peenemaitselise varjundi sinna lisatud värske basiilik. Selleks, et tuua meie menüüsse väheke eesti köögile omast maitset, valmistame magustoiduks kamavahu, millele lisame juurde maitseid elavdava maasika toormoosi. Esimeseks segatud salatiks valisime tuunikala salati köögiviljadega. Tegu on kevadiselt kerge salatiga ning selle salatiga on ka kala valdkond meie menüüs esindatud. Teiseks segatud salatiks valisime makaroni salati, sest see maitseb peaaegu kõigile. Kuidas? Toidud valmistame Tallinna Teeninduskooli õppeköökides. Meil on antud eksami eelne päev ettevalmistusteks ja eksami päev, mil valmistame oma road lõplikult nind müüme need all söögisaalis klientidele.

Toit → Köögi õpetus
28 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Referaat kodundusest: salatid

Peale puhastamist lõigatakse toiduained tükkideks vastavalt sellele kuidas kellegile meeldib. Toorsalatid valmistatakse vahetult enne serveerimist, et salat püsiks värske. Igale sööjale arvestatakse 100g eelroaks või 50 g lisandiks teisele toidule. [2] Caesari salat[6] Toorsalati kastme valmistamine Toorsalati kastmeks sobivad õli-äädikakastmed, hapukoore ja rõõsakoore kastmed, majoneesi- ja mahlakastmed. 1 kg salati kohta 200-250 g kastet. Kaste lisatakse vahetult peale tükeldamist (väldib värvuse tumenemist) [2] Kõige populaarsemad on loomulikult eriti lihtsalt valmistatavad klassikalised salatikastmed. Tavaline õlikaste koosneb kolmest neljandikust osast õlist ja ühest osast äädikast, soolast ja piprast. [3] Asendades samas retseptis äädika sidrunimahlaga, saate lihtsa sidrunikastme. Ja kui kasutada pipra asemel maitseürte, ongi valmis ürdikaste. [3]

Toit → Tooraine õpetus
11 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Kokanduse kursuse lõputöö

Lisan vedeliku ja ajan segades keema. Keedan 10-15 minutit. Maitsestame soola, valge pipraga, suhkru ja puljongiga (ei tohi panna palju puljongit) Lisan hapukoore ja enam ei tohi keema lasta ja maitsestan lõpplikult. Kuumutan piima siis tambin kartulid pudruks ja lisan kuuma piima, võitükid ja tambin, segan. Kontrollin maitset ja kontsistentsi. Praen kuumalpannil õliga hakktooted mõlemalt poolt kuldpruuniks seejärel 150C juures, järelvalmima ahju. Kaalun, pesen ja puhastan salati komponendid. Segan õlikastme valmis ja siis tükeldan. Tükeldan salati valmis ja segan kastmega kokku ja maitsestan. 4.tund Serveerimis taldrikud sooja. Katan laua. Serveerin toidud.(1 salati ,prae, magustoidud) Siis puhastan laua ja mustad nõud. 8

Toit → Kokandus
80 allalaadimist
thumbnail
9
pdf

Furšettlaua plaanimine

HAAPSALU KUTSEHARIDUSKESKUS Toilustusteenindus TT12 Monika Viidemann Fursettlaua plaanimine Juhendaja:Kersti Õim Tallinn 2013 Haapsalu Kutsehariduskesus Monika Viidemann Toitlustusteenindus TT12 Sisukord Sisukord ..................................................................................................................................... 2 Sissejuhatus ............................................................................................................................... 3 1. Menüü ............................................................................................................................... 4 2. Ruumi ettevalmistuseks ....................

Toit → Toit ja toitumine
9 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Töökorraldus suurköögis, iseseisev töö

Töökorraldus suurköögis Olustvere TMK Iseseisev töö Rister Loopere, K2 Alustaldrik 15cm Kasutamine: Leiva, salati, saiakeste, kookide ja tordi söömiseks ning joogikannude ja portsjonnõude alustaldrikuks. Eelroataldrik 19cm Kasutamine: Salatite ja suupistete ning magustoitude söömiseks, sobib portsjonnõude ja supitaldrikute alustaldrikuks. Pearoataldrik 27cm Kasutamine: Pearoasalatite ja praadide ning magustoitude söömiseks, katmistaldrikuks ning sobib serveerimiskausside alustaldrikuks. Supitaldrik Puljongitass Väikesed kausid, pokaalid

Toit → Köögi õpetus
9 allalaadimist
thumbnail
13
doc

PIDULIK LÕUNASÖÖK

Sulata või pannil. Lõika liha kuubikuteks ja pruunista võiga. Alanda siis kuumust ja prae 6-7 minutit. Tõsta pannilt ja hoia soojas. Haki sibul ja pruunista samal pannil. Lisa viilutatud seened, pune ja vein ning kuumuta keemiseni. Keeda, kuni vedelik on vähenenud poole koguse võrra. Hõõru toorjuust kausis pehmeks, lisa pisut leent ja sega kreemjaks kastmeks. Vala saadud kaste pannile, lisa sealiha ja hauta madalal kuumusel 10 minutit. Serveeri rohelise salati ja kartulitega. 3.3 Järelroog TOIDU NIMETUS RIIVLEIB VAHUKOOREGA valmistatavaid portsjoneid kokku 2 Retsepti kaal Valmistamise kaal Hind 20% ta Kao % Toiduained Ühik 1 bruto 1 neto x bruto xneto Ühiku Retsepti hind h

Toit → Kokandus
81 allalaadimist
thumbnail
10
rtf

RAAMATUPIDAMISE ISESEISEV TÖÖ

Ettevõte otsustas maksta dividende 35 000 kr. Kui palju peab maksma tulumaksu ning kui suur on raha väljaminek kokku dividendide maksmise tõttu? 35 000 - 79% tulumaks - 21% 100%-21%=79% ristkorrutist kasutades : tulumaks =35 000*21/79=9303,799304 kr Ettevõte peab välja maksma 35 000+9304=44 304 kr 35 000 krooni on raha väljaminek ja 9304 krooni on tulumaksu summa . ÜLESANNE 5-13 Käibemaks, tulud ja kulud. Ettevõte ostis toiduaineid, millest valmistas salati. Toiduainete eest esitati ettevõttele arve 400 kr + käibemaks 72 kr, kokku 472 kr. Toiduainetest valmistatud salati müüs ettevõte hinnaga 550 kr + käibemaks 99 kr = 649 kr. Kui suur on riigieelarvesse makstav käibemaks? Kui palju tekkis ettevõttel tulusid ja kulusid? raha mis e/v küsib ostjatelt 550+99 (käibemaks)=649 E/v ostab salati 400+72 (käibemaks) =472 550 (müügihind) -400 (soetushind) =150 (lisandunud väärtus) lisandunud väärtuselt 20%*150=30 kr TULU

Majandus → Raamatupidamine
34 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Pidulik lõunasöök sõbrannale

Kokk I kutseeksami kirjalik aruanne Tartu 2012 Sisukord Menüü.......................................................................................................................................... 3 Menüü põhjendus........................................................................................................................ 4 Bruschetta tomati, basiiliku ja mozzarellaga spinati-rukola salati padjal....................................... 5 Tehnoloogiline kaart................................................................................................................. 5 Valmistamine............................................................................................................................ 6 Serveerimine............................................................................................................................ 6

Toit → Kokk
81 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Uurimustöö - teenindusettevõtte teenindamisest

,,Kadri Tare'' 21.01.2013 14:00 Positiivne: Ettevõttesse sisenedes, märkas mind teenindaja koheselt, ning naeratas siiralt. Teenindaja pööras tähelepanu ja soovitas veel salatikastet salati kõrvale. Teenindaja oli abivalmis hoiakuga. Lahkudes ütles sõbralikult headaega ja kutsus tagasi. Negatiivne: Ei pööranud klientidele piisavalt tähelepanu ja rohkem võiks töölisi

Eesti keel → Eesti keel
20 allalaadimist
thumbnail
15
doc

PIDULIK LÕUNASÖÖK KAHELE

2.1. Magustoidu eeltööd Laotan küpsised pokaalidesse. Keedan kohvi ning sega selle likööriga. Kohvi-liköörisegu niristan küpsistele. Segan toorjuustu puulusikaga pehmeks ning lisan suhkru ja munakollased, mille hõõrun ühtlaseks. Tõstan toorjuustu kreemi küpsiste peale. Valminud tiramisu asetan kuni serveerimiseni külmkappi. 2.2. Pearoa lisandite valmistamine. Koorin kartulid ja panen keema, hiljem küpsetan kartuleid fritüüris. Salati jaoks pesen ning tükeldan hiinakapsa, millele lisan ananassitükid ja segan salati läbi. Kastme jaoks pesen peterselli ning tükeldan. Kastme jaoks koorin ning purustan küüslaugu. 2.3. Eelroa valmistamine Herneste sulatamiseks panen soolaga maitsestatud vee keema ning jahutan külma vee all. Koorin kurgi ning lõikan kuubikuteks. Segan omavahel krevetid, kurgitükid ning herned. Valmistan hapukoore-majoneesi kastme. 2.4. Pearoa valmistamine

Toit → Toiduvalmistamine
74 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Menüü

1 EELROAD Suitsukanasalat serveeritud 55. tartar kastmega Mozzarellatomatisalat serveeritud 65. seedermänniseemnetega Gratineeritud rohekarbid ilmestatud 65. avokaadotomati salati ja balsamico vinegrettiga Lõhe tartar serveeritud kalamarjavahuga 70. Värske köögiviljasalat lutserni idude ja 40. pestokastmega SUPID Krevetipüreesupp 55.

Toit → Kokandus
92 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Toitude serveerimine

Toitude serveerimine Tuntakse järgmisi serveerimisviise Taldrikuteenindus Vaagnateenindus Koduses stiilis serveerimine Toitude serv. ühel suurel laual Teenindus abialaualt v. ühelt spets. Kärult Kandikult v. kärult Serveerimise segaviis Taldrikuteenindus Nimet. ka ameerika moodi Road pannakse köögis taldrikule Serveeritakse kliendile paremalt poolt Eelis- korraga saab teenindada palju kliente, tööjõukulu väike Nouvelle cuisine- roogade serveerimine taldrikul, millele asetatakse portselanist v. hõbedast kupliga kate Vaagnateenindus Nimet. Ka serveerimiseks prantsuse moodi Toit serveeritakse vaagnalt ringipakkumise teel Kelner pakub vasakult Klient tõstab ise endale serveerimiskahvli ja- lusikaga toitu Kliendi soovil tõstab toidu kelner Tõstmisel moodustatakse tangid- lusikas all, kahvel peal Kahvli kumerus jaab allapoole Kasutatakse peamiselt pidulikel vastuvõttudel Nõuab teenin...

Turism → Restoraniteenindus
81 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Frode ja kõik teised rüblikud

sealt möödusid hakkasid taevasse vahtima.Ning kui oli hulk rahvast koos, siis hiilisid poised minema ja üks paks mees hakkas käratsema, et mida nad siin üldse vahivad ja siis hakkasid kõik kära tõstma ja Hr. torm sai peaaegu "närvivapustuse" ! Siis nad tegid veel palju krutskeid n: Panid Hr. Tormile vee pange ukse taha et see sisse astuks ja muid selliseid vigureid. Aga kui Frode kooli läks, tegi ta seal ka palju krutskeid nimelt viskas salati leiva vastu tahvlit, pani äratuskella kappi jms. Kuid kui ükspäev Frode koos Stinnega koju tuli (oma kallimaga), siis prantsatas Hr.Torm uksest välja ja ütles, et teda on röövitud!Nimelt tal rööviti piip ära ja teistel päevadel täidetav sulepea, püksid, pintsak ja laua peale oli jäätud kiri "Haahaa tervitusi tõukerattaga vargalt!" Siis hakkasid Stinne, Dille, Laers, Frode, ja Simme (Fode tekkinud sõbrad) asja uurima. Nad said teada, et ta elab nende maja

Eesti keel → Eesti keel
28 allalaadimist
thumbnail
1
rtf

SIGUR

Kuidas sigurit ära tunda? Tal on helesinised õisikud, nagu rukkilillel. Kuid tema õisikud koosnevad teistsugustest õitest. Nendes on ainult keelõied, putkõisi neis pole. Ka on nende asetus varrel veidi teistsugune. Nimelt rukkilille õied asuvad varre ja selle harude tippudes. Siguri õied asuvad aga varrel olevate lehtede kaenlas lühikestel raagudel. Nii nagu rukkilille õied, on ka siguri õied heaks meeallikaks mesilastele. Noortest sigurilehtedest saab aga suurepärase salati. Tänapäeval on siguri kasvatamine kultuurtaimena peaaegu kadunud, kuna palju maitsvamat kohvipõõsa kohvi on piisavalt. Nii on sigur jäänud rohkem iluaedade kasvandikuks.

Loodus → Loodusõpetus
5 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Cayenne pipar

Cayenne'i pipar Cayenne'i piprana tuntakse mitmeaastase madala põõsa väikeseid teravaid vilju. Nagu paprika, hispaania pipar, tsilli jm. kuulub see Capsicum sugukonda, mis pärit Ameerika troopikavööndist. Aine, mis annab cayenne'ile terava tulise maitse, on kapsaitsiin. Maitse on väga tuline ja põletav, nii et maitsestada tuleb ettevaatlikult. Cayenne'i pipar on sobiv maitseaine koorikloomade, kastmete, hautiste, muna- ja kalatoitude juurde. Värv varieerub oranzist kuni tumepunaseni. Grillitud lihale ...

Toit → Kokandus
20 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Jogurti-kookose panna cotta

Õun ja aprikoos tükelda ühesuurusteks 0,5 cm suurusteks kuubikuteks, pane anumasse ja pigista üle värske laimi mahlaga . Sega komponendid omavahel ja jäta mõneks ajaks marineerima. Varssellerist lõika õhukesed viilud. Mandlilaastud rösti ahjus kuival ahjuplaadil pruuniks. Salatikaste: Salatikastme valmistamiseks sega kokku omavahel kastme komponendid ja maitsesta vähese soolaga. Pese ja puhasta salatilehed, rebi käte vahel anumasse väiksemateks tükkideks. Lisa ülejäänud salati ained, vala kastmega üle. Raputa peale röstitud mandleid ja Rosepipra terasid. PEAROOG : Grillitud lõhefileed kohupiimakastemes : Kogus : Koostis- ja maitseianed : 200 g Lõhefileed Maitsevõi : 0.38 tk Sidrunist pressitud mahla 22,5 g võid 0,38 tl soola 0,19 tl sidrunipipart 1,5 sl hakitud tilli Kohupiimakaste : 1,5 dl maitsestamata jogurtit 0,75 dl kohupiimapastat 0,75 tk riivitud õuna 0,38 tl soola

Toit → Kokandus
19 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Teenindus ja müük

Suur taldrik ehk praetaldrik Praed, eelroasalatid. Siia võid kirjutada ka konkreetseid roogi- näiteks praetud kanafilee sooja aedvilja ananassikastmega Keskmine taldrik ehk külmtoidutaldrik Salatid , külmad suupisted, köögiviljaroad, pudrud, munaroad, kalasuupisted, liharoad Väike taldrik ehk leivataldrik Leiva, salati, saiakeste, kookide ja tordi söömiseks ning joogikannude ja portsjonnõude alustaldrikuks, magustoidud, puuviljad, marjad, tikuvõileivad, juust Supitaldrik Supid, puljongid, püreesupid, piimasupp, külmad supid, köögiviljasupid- seene-

Majandus → Teenindus ja müük
48 allalaadimist
thumbnail
29
ppt

Claes Oldenburg

vertikaalselt tankiroomikutele. http://www.yale.edu/publicart/images/full/lipstick.jpg Lipstick http://courses.umass.edu/latour/2007/nickerson/images/wheel.jpg Wheel http://www.metmuseum.org/special/Oldenburg/images/1.L.jpg Architect's Handkerchief http://www.philippwinterberg.de/galerie/muenster_8.jpg Giant Pool Balls Mitmed Oldenburgi gigantsed maalähedased objektid kutsusid avalikkuses üles naeruvääristamist ning neid naeruvääristati ja salati maha, enne kui neid hakati võtma naljakatena ja osana avalikust kunstist. http://farm4.static.flickr.com/3276/2723710342_19dbe884e9.jpg Free Stamp http://www.chinati.org/images/oldenburgvanbruggen_1.jpg Monument to the Last Horse http://nga.gov.au/International/Catalogue/Images/LRG/115579.jpg Leopard chair http://cache.daylife.com/imageserve/078n023fk66xZ/610x.jpg 20meter high statue Tema jultunud, tihti humoorikas lähenemine kunstile andis valdavalt

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
19 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Film nimega PARFÜÜM

toiduainega, ehk kas see on mulle maitsenud või mitte. Ma arvan, et lõhna reedabki lõhnava eseme, toiduaine või looma väljanägemine. Minule väga meeldivate toitude ja jookide lõhnad meenuvad mulle tihti kui ma nende läheduseski ei asu. Näiteks meenub mulle sageli kakaolõhn. Veel arvan ma ei lõhna ei saa peita teise lõhnaga. Minu meelest nad hoopiski segunevad sel juhul mitte ei kata üksteist. Minu lemmiklõhn: 82% värskelt praetud sealiha lõhna + 10% ketsupilõhna + 8% värske salati lõhna Lõpetuseks tahaksin öelda, et igaüks tõlgendab enda jaoks lõhnu erinevalt. Toon paar näidet oma seostest lõhnadega: kohvilõhn ­ mahe, soe, hommikune kevadelõhn ­ värske, rohi värske asfaldi lõhn ­ pigine, kraapiv, ebameeldiv bensiinilõhn ­ kange, mürgine, vahel meeldiv sõnnikuhais ­ kange, ebameeldiv, okseleajav, soe

Teatrikunst → Teatriõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
24
pptx

Juurviljad

Juurviljad Raido selge 8.klass Juurviljad • Juurvili on köögivili, mille söödav osa on maa-alune paksend, kõnekeeles "juur". Botaanilises mõistes võib olla tegu juure, sibula või risoomi ehk paksenenud varreosaga. • Juurviljade hulka kuuluvad näiteks porgand, peet, redis, kaalikas ja naeris. Porgand • Porgand sisaldab 5-7% suhkrut, rohkesti karotiini, millest tuleneb oranžpunane värvus, C-, B- ja E-vitamiine ning mineraalaineid. Kõrgema toiteväärtusega on väiksema südamikuga porgandid. • Söö porgandit, saad magneesiumi, kaltsiumi ja fosforit. Kaalikas • Kaalikas on ristõieliste sugukonna kapsasrohu perekonda kuuluv kaheaastane taim. Kaalikas on arvatavasti saadud kapsa ja naeri ristamisel. • Kaalika juurikat kasutatakse toorelt, keedetult, küpsetatult, hautatult. Eestis kasvatatakse kaalikat palju. Eristatakse valge- ja kollasevi...

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
9
docx

HINNAPAKKUMINE Lõputöö, Eksamitöö

[email protected] (09.04.2014) Lodjasõidu veebilehekülg www.lodi.ee (13.04.2014) Liisa-Lota Kaivo MTÜ Emajõe Lodjaselts [email protected] 7 LISA 1 TOITLUSTAMINE MENÜÜ 4 22.05 lõunasöök Pikantne tomatipüreesupp lambafrikadellidega Kreemjuustuga täidetud kanafilee,wokitud köögiviljad ja siidine koorekaste Õhuline kohupiima- mustikavaht MENÜÜ 3 22.05 õhtusöök Krevetisalat Thousand Islandi kastmega Lestafilee värske salati ja kartulipüreega serveeritud hooaja parimate salatitega Valge sokolaadi panna cotta kirsikastmega MENÜÜ 5 23.05 lõunasöök Mitmeliha bors Pikantsed lambahakkliha pihvid, hoolikalt valitud värske salati, siidise koorekastme ja ürdihõ nguliseahjukartuliga Õhuline kohupiima -mustikavaht MENÜÜ 1 23.05 õhtusöök Hõrgult mõrkjas roomasalat mahlase kanafilee ja Polpo kokkade valmistatud Caesari kastmega Mahlane sealiha metsaseene kastmega

Turism → Turism
11 allalaadimist
thumbnail
23
ppt

Köögis kasutatavad serveerimisvahendid slideshow

võidakse püreeritud suppe serveerida jahutatult. · Piimasuppe serveeritakse 6575 °C juures dessert või supitaldrikust. Suppidele · Külmad supid serveeritakse puljongitassides või supitaldrikutes. Külmi suppe serveeritakse temperatuuril 6­8°C, võib lisada jääkuubikuid. · Suppide kõrvale pakutavad lisandid serveeritakse vaagnatelt, juures tõstmisvahendid. Taldrikud · Väike taldrik ­ leiva, salati, saiakeste, kookide, tordi söömiseks, joogikannude ja portsjonnõude alustaldrikuks. · Keskmine taldrik ­ eelroogade ja järelroogade söömiseks, portsjonnõude ja supitaldrikute alustaldrikuteks. · Suur taldrik ­ pearoogade söömiseks, katmistaldrikuks ning serveerimiskausside alustaldrikuks. Taldrikud Metallserviisi moodustavad söögiriistad · suur kahvel/nuga ­ praele · väike kahvel/nuga salatid, eelroog

Toit → Toitlustus
13 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Vene rahvusköök

Kokku: 0,150 0,345 0,300 2,80 kr Hind km-ga: 3,31 kr Valmistamine 1. Puhatsa ja pese porgand, nuikapsas, seller, kapsas,lehtsala ja lõika peeneteks ribadeks. 2. Puhasta ja pese tomatid ja kurgid ja viiluta. 3. Kõik salati komponendid sega (va tomat ja kurk) hapukoorega ja maitsestada soola ja pipraga. 6 4. Tõsta salativaagnale kuhja ja garneeri salatilehtede, tomati- ja kurgiviiludega ning maitserohelisega. 7 3.2 Põhiroog Kartulibaaba TOIDU NIMETUS lihaga portsjoni

Toit → Kokandus
120 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Juust ja veinid

JUUSTUSORDID Toorjuustud Feta juust Väga erilise, tugevalt ürdise ja soolase maitsega juust. Kasutatakse erinevates salatites ning küpsetistes. On klassikalise Kreeka salati vältimatu koostisosa. http://www.toidutare.ee/termin.php?id=1318 Mozzarella Mozzarellat kasutatakse pitsajuustuna, kuna see sulab kergesti katetakse juustuga tihipeale ka võileibu ning ahjuroogasi. Suurepäraselt sobib see ka salatitesse. http://www.toidutare.ee/termin.php?id=679 · Veinidest sobivad toorjuustude juurde kerged valged itaallased Pinot Grigio, Soave, Orvieto, mullitavad kuivad vahuveinid, ka rohune Sauvignon Blanc.

Toit → Kokandus
15 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Lollo rosso

3 sl fetajuustu säilitusõli 1 noaga peenestatud küüslauguküüs Rebi kätega salat tükkideks ja puista vaagnale. Lõika kurk juustuhöövliga õhukesteks laastudeks ja keera need rullideks. Lõika kirsstomatid pooleks, suuremad tomatid sektoriteks. Nõruta juust õlist kuivaks, säilita õli. Poolita sibul pikuti ja lõika õhukesteks poolrõngasteks. Sea kõik toiduained kenasti salatilehtede peale. Klopi kastmeained läbi ja nirista tihedate siksakkidena salati peale, serveeri kohe. Retseptid Basiiliku- krevetisalat 200 g kooritud krevette 0,5 tk Grüne Fee kurki 2 tk tomatit 150 g keedetud pastat 1 tk Grüne Fee Lollo Rosso salatit KASTE: 3 sl oliivõli 0,5 küünt küüslauku hakitult 0,5 tk sidruni mahl 2 sl Grüne Fee basiilikut 0,5 tl soola 0,25 tl musta pipart Sega krevetid, kurgi- ja tomatikuubikud, salatitükid ning pasta. Lisa kaste. Retseptid Kirju salat küpsetatud kanafilee ja vinegretikastmega Koostisained

Toit → Toiduaine õpetus
2 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Koka lõpueksam

kalorsuse vajadus on suurem kui naistel. Kolmekäiguline lõunasöök on valmistatud 25 aastasele füüsiliselt aktiivsele kliendile. Klient eelistab pigem lihtsaid toite,kuid hindab kõrgelt toidu head välimust ja maitset.Need kolm toitu sobivad oma vahel hästi.Kõik toidud on valmistatud TTK õpeköögis,kus toiduvalmistamiseks on võimalik kasutada kõik vajalikud töövahendid ja seadmed.Kasutatud on värsked toiduained. Eelroaks pakun Caesari salati,mis on valmistatud broileri fileest,värskest salatist,majoneesi kastmest,saia krutoonidest, mille serveerin krõbedaks praetud peekoniga ja parmesani juustuga. Pearoaks valisin sea välisfilee. Mahlasust annab lihale blanseeritud punane paprika,mugulsibul,sulatatud juust ja sampinjonid. Seejärel paneerin liha riivsaias, mis muudab liha välimuse ilusaks ja maitse krõbedaks. Lihale pakun juurde kaalika sufleed, mis sobib suurepäraselt selle roa juurde

Toit → Kokandus
188 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kas Eestis valitseb sallimatus?

" Rääkimata inimklasside vahelistest suhetest, kus jaotutakse kaheks: rikkad ja vaesed. Miks eesti ühiskonnas on nii palju lapsikut sallimatust? Minu arvamus toetub ehk kõige lihtsamale variandile, ajades süü Eestit vallutanud kommunismi kaela ­ kõik pidid olema võrdsed. Inimesi, kes on ,,paremad" või ,,halvemad" nõukogude normi järgi, hävitati. Teistsuguseid inimesi ei tohtinud olla ­ pidi olema tubli töörahvas, kes laulab ilma vastuhakuta ülistavat laulu Stalinist. Salati maha ka usk jumalasse. Pühade raamatute alustalaks on headus, headusega kaasneb sallivus. Usk on tähtis, et end alal hoida. Polegi oluline, kas usk on just mõnda jumalasse. See võib olla ka saatusesse, vikatimehesse, päikesesse, vaimudesse, saapasse kapinurgas, iseendasse. Ükskõik kellesse või millesse, peamine on, et inimeses oleks usk. Usk viib edasi, paigaltammujad vajuvad põhja. Bolsevism on lahkunud Eestimaalt vaid mõned kümned aastad tagasi ja küntud vaod

Ühiskond → Ühiskonnaõpetus
26 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Koka üleminekueksam

7. Valmistan kohvitõmmise 8. Sulatan zelatiini, segan kohvi hulka ning lasen veidi jahtuda 9. Valmistan magustoidu lõpuni, kiletan ning asetan jahutuskappi 2. TUND 1. Tükeldan veisemaksa ja sibula. Kiletan ja panen külma 2. Panen peedi keema 3. Koorin ja riivin õuna ning mustrõika ja segan hapukoorega 4. Passeerin strooganovi jaoks sibula, pruunistan maksa ning jätan tunniks hauduma 5. Kui peet on pehme, valan vee pealt ja jätan jahtuma 6. Koorin ja riivin peedi salati hilka ning maitsestan soola, pipra ja suhkruga 3. TUND 1. Valmistan lõplikult maksastrooganovi 2. Koorin kartuli ja panen keema 3. Kui kartul on pehme, valmistan püree 4. Lülitan seadmed välja 5. Võtan kliendid vastu 6. Asetan toidud taldrikule 4.TUND 1. Serveerin toidud kliendile 2. Koristan töökoha

Toit → Toiduvalmistamine
56 allalaadimist
thumbnail
38
pptx

KARTUL

KARTUL REILI LAASMÄE KATI MOSES Päritolu: o 8000 aasat tagasi Lõuna-Ameerikast o Euroopasse viisid kartuli 1570. aasta paiku koju naasvad Hispaania konkistadoorid. o Esimene teadaolev retsept pärineb 1581. aasta Saksamaalt ja sarnaneb tänapäeva traditsioonilise kartulipannkoogi retseptiga. o Eestisse jõudis kartul umbes 1740.–1750. aastatel o Nõukogude ajal tunti Eestit kartulivabariigina, rahva meeles ja toidulaual on kartul aukohal tänaselgi päeval. Liigitus ja sortiment • Salatikartul-mittekatkikeev ja tänkjas (Campina,Princess) • Keedukartul-valdavalt mittekatkikeev ja veidi jahune (Anti,Ants,Red Lady,Romera,Secura,Campina,Flavia) • Jahune keedukartul-katkikeev ja jahune (Ando,Birgit,Granola,Maret,Piret,Reet) • Pudrukartul-katkikeev ja väga jahune (Satina,Varajane kollane) Campina • Omanik: Saksa firma Solana Esindaja: Tulundusühistu Talukartul • Kasutustüüp A • Sobib keedu- ja salatik...

Toit → toiduainete sensoorse...
6 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Hetked, mida ma võtaks tulevikku kaasa

Sugulased ja pereliikmed läksid aulasse, kus aktus toimuma pidi. Kui kell sai 12, tulid suured õpilased ja võtsid meid endaga kaasa. Mind viis aulasse üks poiss, keda ma näinud olin. Ma tundsin end nii suurena, ülikond seljas ja juuksed korras. Mõtlesin koguaeg, et ma ei ole enam väike, ma käin juba koolis ja uhkustasin sellega sugulaste ees. Nad aga aina naersid mu üle. Koju tagasi minnes, ootas mind ees suur peolaud. Ema oli tordi teinud, õde valmistas salati. Tuba oli kaunistatud õhupallidega ja tervitussõnumitega: ,,Ilusat kooli algust." Veetsime sugulastega toreda pärastlõuna. Õhtu saabudes, küsisin emalt, kas ka homme tuleb selline päev, kuid ema raputas pead. Ta ütles mulle, et homsest tuleb õppima hakata ja enam sellist pidupäeva ei tule. Nüüd saan ma sellest aru, mida ema sellega mõtles. Hetk, mis mulle meelde jääb on esimene tõeline armastus. Ma kolisin 4 aastat tagasi Rakverest ära

Eesti keel → Eesti keel
21 allalaadimist
thumbnail
15
docx

Turundus ja müügijuhtimine

Reeglina on nendega sõlmitud lepingud. 13 KLIENDIKOGEMUS RESTORANIS ,,MUSTIKAS". Käisin hiljuti lõunat söömas Mustamäe "Prismas" asuvas restoranis ,,Mustikas". Pealt vaadates tundus see koht, nagu üks tavaline restoran ikka, kuid oma tellimust kätte saades, olin mina meeldivalt üllatunud. Sel päeval tellisin mina kanafilee ning garniiriks võtsin rohelise salati. Toit toodi kolmel nõul, mis asetsesid üks teise peal. Kõige alumisse nõusse oli pandud kuiva jääd. Selle peale oli asetatud puidust nõu, mis oli seest nagu sõel ning kõige peal oli juba minu roog. Toidu söömise kogemust tegi huvitavaks see, et kogu protsessi ajal, kõige alumises nõus olev kuiv jää, aurustus läbi keskel asuva sõela taolist nõu. Eemalt vaadates nägi see välja nii,

Majandus → Turundus
40 allalaadimist
thumbnail
13
pdf

Juustud

Juustu kasutamine toidus Igapäevasel toiduvalmistamisel saate maitse poolest kasutada kõiki kõvu igapäevajuuste, samuti toor- ja sulatatud juustu; kodujuustu ja kohupiima pole vist tarvis mainidagi. Kuidas juustu valida vanuse ja muude omaduste järgi, selle kohta veidi allpool. Külmadesse roogadesse, näiteks salatitesse sobivad peaaegu kõik igapäevajuustud väikesteks kuubikuteks või pulgakesteks lõigatuna. Et kergesti murenevad feta, toor- ja kodujuustud ei muudaks salati välimust sodiseks, puistake need valmissegatud salati peale või asetage eraldi anumaga salati kõrvale. Kastmetesse või dippidesse segage kõva juust peenelt riivituna. Toor- ja kodujuustud ning kohupiim võidavad üha enam populaarsust tarretatud, külmade ja külmutatud järelroogade ­ kreemide, vahtude, parfeede ja tortide ­ koostises või isegi peamise komponendina. Kuumade roogade puhul lähtuge juustude sulamiskiirusest ja -temperatuurist ning sulamisel tekkivast konsistentsist

Toit → Toiduhügieen
33 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Egeuse kultuur

EGEUSE KULTUUR Kreeta-Mükeene 3000-1200 eKr KREETA Kreeta asub Kreeka kaguosas. Ta on suuruselt viies saar Vahemeres. Asustatud on ta 2000 a. eKr. Küklaadid ­saared Vahemeres. Küklaadi kultuur - Euroopa kultuuri algus ca 2000 a. eKr Iidolid -väikesed kujud, pärit sellest ajast. Keros - saare nimi, sealt on leitud kuulus kuju "Lüüramängija"(2000 eKr) Sir Arthur Evans(1851-1941) - ta avastas Knossoses suure paleekompleksi. Knossose palee ­ ca 1600 ­ 1400 eKr, 1300 ruumi. Siseõue mõõtmed on 60x29m. Palee arhitektuur on väga ebareeglipärane. Hoonel on kuni 5 korrust. Läbürint - Minotaurose vangla. Kuningaks oli Minos, kuningannaks Pasifae. Kuningas Minose nimest tuleneb väljend minoiline ajastu. Palees oli kanalisatsioon ­ keraamilised torud. Palee konstruktsioonis olid puidust talad (seismiline piirkond!) ja allapoole ahenevad sambad. Valguskaevud - maja oli ehitatud nii, et kõik ruumid oleksid valgustatud. Herakleion (Heraklion, ...

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
14 allalaadimist
thumbnail
12
xlsx

Laagri nädalaprogramm

meeskkonna ning korvpalli,meeskonna ning kapteni kapteni valimised;M.Mäeots, valimised;M.Mäeots,H.R H.Reial,P- eial, P- R.PruusVäliväljak R.PruusVäliväljak ÕHTUSÖÖK ÕHTUSÖÖK VÄITLUSÕHTU („Spordi olemus?” LÕKKEÕHTU rühmatööd,arutelud, ”Tarzan ja Jane” mõtteavalused kuidas (karaoke,grillimine, salati parandada Eestis meistertamine)H.Reial,P spordiklutuuri)H.Reial,P -R.Pruus, M.Mäeots -R.Pruus, M.Mäeots Vabaõhu lava Lõkkeplats ETTEVALMISTUS ÖÖRAHUKS(rivistus, ETTEVALMISTUS hügieen)H.Reial, ÖÖRAHUKS(rivistus, M.Mäeots hügieen)P.Pruus,H.Reial rühmaterritoorium rühmaterritoorium

Pedagoogika → Alternatiivpedagoogika
8 allalaadimist
thumbnail
14
docx

TOIDUHÜGIEENIKOOLITUS INTERNETIS EKSAM

3. Enamik mikroobe areneb väga hästi... : neutraalses ja nõrgalt happelises keskkonnas (õige) neutraalses ja nõrgalt aluselises keskkonnas (vale) tugevalt happelises keskkonnas (vale) nõrgalt aluselises keskkonnas (vale) 4. Kas samaaegselt tohib ühel töötasapinnal töödelda toorest töötlemata liha ja valmistada värsket salatit? : tohib, kui lihast ei eritu töötlemise ajal suures koguses verd (vale) tohib, kui liha ja salati töötlemisel/ valmistamisel kasutatakse erinevaid töövahendeid (vale) tohib, kui salat serveeritakse koheselt (vale) ei tohi (õige) 5. Peamine põhjus paberkäterättide kasutamiseks käte kuivatamisel on... : mugavus (vale) toidu saastumise vältimiseks (õige) mustuse eemaldamine kätelt (vale) odavus (vale) 6. Külmkapis tuleb hoida toitu temperatuuril kuni... : +2 kraadi (vale) +4 kraadi (vale)

Toit → Töötervishoid ja tööohutus
333 allalaadimist
thumbnail
10
doc

TOIDUHÜGIEENIKOOLITUS eksam

ei tohi hoida kemikaale, kuna see põhjustada muude ainete kadusid (vale) ei tohi hoida kemikaale, kuna need võivad toiduainetega segi minna või põhjustada toiduainete saastumist (õige) võib hoida kemikaale, kui need ei kahjusta taarat (vale) 20. Kas samaaegselt tohib ühel töötasapinnal töödelda toorest töötlemata liha ja valmistada värsket salatit? : tohib, kui lihast ei eritu töötlemise ajal suures koguses verd (vale) tohib, kui liha ja salati töötlemisel/ valmistamisel kasutatakse erinevaid töövahendeid (vale) tohib, kui salat serveeritakse koheselt (vale) ei tohi (õige) 21. Toidu füüsikalise (mehhaanilise) riknemise põhjuseks on... : kivikesed (vale) juuksed (vale) ehted (vale) kõik eelnimetatud (õige) 22. Toore liha töötlemiseks mõeldud lõikelauda tohib kasutada ka... : toore kala töötlemiseks (vale) leiva, saia lõikamiseks (vale)

Toit → Toiduhügieen
674 allalaadimist
thumbnail
12
odt

Köögivilja õpimapp

34.Mida on vaja silmas pidada köögiviljade ja puuviljade müügieelses korrastuses? Enne müügile panekut tuleb kontrollida ,et ei oleks mädanenud puu-juurvilju klientidele ostmiseks. 35.Soovitage köögivilju grillimiseks? Suhkrumais,sibul,tomat,paprika,baklazaan. 36.Millised köögiviljad tekitavad sagedamini allergiat? Paprika,tomat,kartul ja seller. 37.Millistel köögiviljadel on söödav osa õisik? Kapsal(lill kapsas), tomat, kurk 38.Milline ettevõte on Eestis suurim salati ja maitserohelise kasvataja? Grüne Free. II.Joonista virsik ja aprikoos nii pealtvaades kui ristlõikes. Virsik pealtvaates Virsik ristlõikes Aprikoos pealtvaates Aprikoos ristlõikes III Joonista kuue erineva kujuga kartulit. IV. Anna viiele vähemtuntule köögiviljale kulinaarseid kasutussoovitusi. Varsmangold-lehti kasutatakse suppides ja püreena.

Kategooriata →
61 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Uus algus

kiiremini langema. Kõige hullem oli see, et mulle meeldis, kuidas igapäevaga kaal langes ning ma otsustasin oma portse veelgi vähendada. Ma olin juba harjunud vähe sööma, niiet mul ei olnud enam nälja tunnet. Juulist ja Augustist hakkasid mul kahenädalased vehklemislaagrid, kus oli päevas kolm trenni, kestvusega kolm tundi. Kodus olin harjunud sööma enda sööki kuna siis teadsin, mida ma sinna sisse panen. See tähendas, et laagrites ma ei söönud mitte midagi peale leiva ja salati, kalorite juurde tulek oli õudus minu jaoks. Ma läksin hulluks, lugedes igat võimalikku kalorit ja arvutades neid kokku. Igakord kui midagi muud sõin, mida polnud päev varem ette planeerinud, mõtlesin, et olen paks ja peaksin veel vähem sööma. Sõbrad hakkasid muretsema, kui nägid et ma hommikul, päeval ja õhtul ei söönud midagi, nad üritasid minuga rääkida, kuid ma ei kuulanud neid. Ma ei tea, kuidas mul oli enerigat üldse midagi teha, ometigi sain hästi

Kirjandus → Kirjandus
3 allalaadimist
thumbnail
4
rtf

Pasta Referaat

Pasta ajalugu : Värske pasta on kaasaegne produkt , kuid tema juured ulatuvad kaugele ajas tagasi . Ei saa kindlalt väita , kes ja millal leiutas pasta , arvatavasti sai pasta tegemine algses mõistes alguse juba samaaegselt suurte tsivilisatsioonide tekkega , kus kasvatati suurtes kogustes nisu .Mitmed maad - Hiina, Jaapan, Prantsusmaa ja Itaalia - võistlevad õiguse eest nimetada end pasta leiutajaks. Ühtedele ajalooallikatele tuginedes tõi pasta 13. sajandil Itaaliasse Marco Polo, kes naasis Hiinast kodumaale. Leidub tõendeid sellegi kohta, et ammu enne Marco Polo rännakuid tarvitati Hiinas toiduks tatra-, riisi-, nisu- ja sojanuudleid. Itaalia 16. sajandi ajaloolaste väitel leiutanud täidetud pastaroa aga keegi itaalia talunaine. Kuigi andmed pasta tõelise päritolu kohta on jäänud ähmaseks, teatakse täpselt, et selle tööstuslikku valmistamist alustati Napolis 15. sajandi hakul. Populaarne toit sai pastast aga alles 19. sajandil, mil t...

Toit → Toitumisõpetus
58 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Kõrvitsa uurimistöö

-2- Kõrvits on rohttaim. Tema roomavad varred võivad kasvada kuni 5 meetri pikkuseks. Köitraagudega võivad varred toele üles ronida. Kõrvitsa varred on sügavasoonelis ed, teravakandilis ed. Õie läbimõõt on umbes 30 cm. Juured ulatuvad 3-4 meetri sügavusele ja 3-5 meetri kaugusele. Viljad kaaluvad tavaliselt 5- 20 kg, läbimõõt ulatub kuni 40 cm-ni. Toiduks saab kõrvitsat kasutada mitmel moel, Eestis peamiselt keedetult salati või supina. Kabatsokk ehk puhmikkõrvits ehk melonkõrvits on hariliku kõrvitsa teisend. Tema varred pole arenenud ja seetõttu on ta üsna väike tihe puhmik. Viljad on valkjaskollased, vahel isegi rohelised, kujult piklikud. Üks vili kaalub keskmiselt 200- 700 grammi, üks puhmas annab 10-20 vilja. Vananedes hakkab viljaliha puituma. Viljad ei säili, aga sobivad marineerimiseks ja muude roogade valmistamiseks . Kabatsokki kasvatatakse ka Eestis

Toit → Kokandus
26 allalaadimist
thumbnail
15
pptx

Ürdid

Fetajuustust moodustub kuumale pastale meeldiv juustune kaste 4 portsjonit: Kogus Koostis- ja maitseained 300 g Fusilli 300 g Kirsstomatid 200 g suitsusink 2 suurt peotäit meelepärast salatit (rukola, värske spinat vms) 300 g Feta juust 0.5 dl rebitud basiilik või muid ürte Keeda pasta rohkes soolaga maitsestatud vees. Poolita kirsstomatid ja lõika sink kuubikuteks. Rebi pestud salat väiksemateks tükkideks lõika fetajuust kuubikuteks. Nõruta pasta ning sega tomatite, salati, ürtide, singi ja fetajuustuga. Serveeri kohe. Täname kuulamast!

Toit → Toiduainete õpetus
23 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun