Seguviski alaliik on Bourboni viski (bourbon whisky), mis koosneb eri teraviljadest (oder, mais rukis ja nisu). Teraviljaviski (grain whisky). Valmistatakse idandamata odrast, nisust või maisist. Teraviljaviskid on odavamad kui seguviskid. Rukkiviski (rye whisky). Seda nimetust kasutatakse peamiselt Kanadas. Mõiste ei ole paraku väga täpne: enamasti on joogis rukkiviskit vähem kui 10%. Jook koosneb siiski valdavalt alkoholist, mis on tehtud maisist ja nisust. Viskiliköör (liquer whisky). Viskiliköör on liköör, mille alkohol tuleb viskist. 6 Kaubamärke Milliseid kaubamärke peaks tundma? Sellele küsimusele ei ole lihtne objektiivselt vastata. Seetõttu on koostaja pidanud oluliseks tuua välja tooted, mis on tuntud nii üleilmselt kui evivad ülekaalu...
Talupojad keskajal Sisukord Sisukord . . . . . . . . . . . . .. . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Talupoja elamu, talupoja rõivastus. . . . . . . . . . . . . . .. . . .. . . . . . . Talupoja söök ja jook . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . Feodaalmõis, talupoegade koormised, edusammud põlluharimises. . Kokkuvõte talupoegade elust. . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . Kirjandus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . 1. Talupoja elamu Metsarikastel aladel ehitas talupoeg elamu palkidest. See oli ilma korstnata suitsutare, mida kattis õlgedest või roost katus...
The traditional English drink is tea - it is drunk throughout the day and is often made during social occasions. Coffee has become popular in recent years, but many people continue to drink tea. In the UK there are as many different ways of making and drinking tea as there are flavours. People drink Indian teas, Chinese teas, herbal teas, and fruit teas. English tea is specially adapted for UK tastebuds. To make a cup of English tea the first step is to boil some water - usually in an electric kettle. Traditionally the drink is then made by pouring the boiling water into a teapot and adding tea leaves. The leaves are left to infuse, or brew, and when it is ready the liquid is poured into teacups through a strainer and drunk with milk. Nowadays, many people use teabags, which are perfora...
Näited: Tom Collins, Zombies, Long Island Iced Tea, Harwey Wallbanger jms. 13.Shoti klaas - Shotiklaasi teab ilmselt igaüks. Klaasi maht on varieeruv, kuid klassikaline on 45 ml. Tüüpiline shotiklaas on paksude klaasseintega ja väga paksu klaaspõhjaga. Paks põhi hoiab ära klaasi võimaliku purunemise selle löömisel vastu lauda nii nagu juhtub ikka inimestega, kes on veidi rohkem võtnud, kui oleks pidanud... Klaasi valatav jook on üldjuhul ette nähtud ühekorraga ära joomiseks. Näited: tequila, erinevad "shootersid" Anaconda, B 52, After Five, Black rose, Blow Job jpt. - Väga väikesed. Mõeldud kas väga kuumadele äkilistele jookidele või väga külmadele jookidele. 14.Iiri kohvi klaas - Iiri kohvi klaas asendab tavalist tassi ning seetõttu näeb ka jook parem välja. See jalal olev klaas mahutab 240 360 ml ning on valmistatud kuumakindlast klaasist. Sobib...
. 1) - . 2) . 3) . 4) . 5) . 6) . 7) . 8) . 9) . . 10) . 11) . ...
SMUUTID & kokteili see on hea jook mis maitseb kõigile ning igalajal ning igas vanuses . samuti on seda hea teha koolis , kas või käsitöö või kokanduse tunnis . vaarikasmuuti u 2-le · 400 g vaarikaid · 0.5tk sidruni mahla · 0,5 dl suhkurt · 0,5tl vanillisuhkurt · 3 dl maitsestamata jogurtit pane kõik ained blenderisse ja büreeri ühtlaseks , serveeri kohe . kokteil u 2- le · 12 tk värskeid maasikaid · 1 tl ingveri · 5 tl suhkurt · 10 cl spritet...
VISKI Kristiina Jaagus MT-09A Viski on teraviljade, nagu oder, mais, nisu, rukis, meskist destilleeritud kange alkohol, mis on küpsenud puidust vaatides (tüüpiliselt tammevaatides). Viskid erinevad alkoholikoguse, tootmisaine ja kvaliteedi järgi. Valmistamine Viski täidlus ja tajutavad omadused sõltuvad eelkõige vaskkeedu-katla kujust. Kõrged ja sihvakad katlad (kolonnid) võimaldavad toota kergemat piiritust. Madalad, ümarad ja väiksemad katlad (potid) aga rikkalikku täidlasemat piiritust. Viskipiiritus villitakse vaatidesse lahjendamata. Joogi värvus, aroom ja maitse sõltub edaspidi vaadis küpsemise ajast. Pärast pudelisse villimist viski enam edasi ei arene. Viski jagunemise tüübid linnaseviski tõrrelinnaseviski, mis sisaldab linnaseviskisid vähemalt kahest viskivabrikust valiklinnaseviski ehk ühelinnaseviski mis on ühe kindla viskitehase toodang, kuid erinevatest pruulimislaaridest kokku segatud, et tagad...
SIIDER Märt Aulik KP-41 Millest tehakse ! Siider: on värskete õunte või nende mahla täieliku või osalise alkohoolse kääritamise teel saadud jook . Minimaalne saavutatud alkoholisisaldus peab olema 5 %. Valmistamine ! Siider valmistatakse tootmispiirkonnas traditsiooniliselt kasvatatavatest siidriõuna sortidest järgnevatesse tehnoloogilistesse gruppidesse jaotatuna: magus, hapukas, mõrkjas, hapukas-mõrkjas, magusmõrkjas, mõrkjas-poolhapukas, poolhapukas ja poolhapukas-mõrkjas. . Õunad pestakse Seejärel purustatakse ja purustatud massil lastakse nati seista et esile tuleksid värvid ja aroomid...
8 Alkohol ja naised .......................................................................................... 10 Alkohol ja rasedus ......................................................................................... 12 Alkohol ja noored .......................................................................................... 13 MIS ON ALKOHOL? Alkohol ja selle mõju Alkohoolne jook on uimastava ja sõltuvust tekitava toimega etanooli sisaldav jook. Alkoholil on mitmeid otseseid ja kaudseid mõjusid kogu organismile. Alkoholi saadakse pärmseente mõjul toimuva käärimise tulemusena taimsest toorainest, mis sisaldab suhkruid või tärklist. Keemiliselt on alkohol süsivesinik. Alkohoolsetes jookides sisalduv alkohol on viinapiiritus ehk etanool (CH3CH2OH). · Paljud tõsised tervisekahjustused võivad tekkida alkoholimürgistusest või ühekordsest...
Alaealist ei tohi rakendada töödel, mis on seotud alkoholi käitlemisega, välja arvatud ladustamisel või edasitoimetamisel kaubanduslikul eesmärgil, kui on tagatud, et alaealine puutub selle käigus kokku üksnes avamata pakendis alkoholiga. Tarbimine avalikus kohas Alkohoolse joogi tarbimine avalikus kohas on lubatud paigas, kus teostatakse alkohoolse joogi jaemüüki kohapeal tarbimiseks, kui alkohoolne jook on omandatud selles müügikohas. Alkohoolse joogi tarbimise eest tänaval, staadionil, haljasalal, pargis, ühissõidukis või muus avalikus kohas, välja arvatud kohaliku omavalitsuse volikogu õigusaktis ettenähtud juhul või paigas, kus teostatakse alkohoolse joogi jaemüüki kohapeal tarbimiseks, samuti avalikku kohta joobnud olekus ilmumise eest, millega solvatakse inimväärikust ja ühiskondlikku moraalitunnet, karistatakse rahatrahviga kuni 100 trahviühikut või arestiga....
§ 2. Alkohol (1) Alkohol on toidugrupp, mille moodustavad piiritus ja alkohoolsed joogid. (2) Piiritus on põllumajandusliku päritoluga toorainest kääritamisel ja sellele järgneval töötlemisel saadud vedelik etanoolisisaldusega alates 96 mahuprotsendist. (3) Alkohoolne jook on õlu etanoolisisaldusega üle 0,5 mahuprotsendi ja muu joomiseks mõeldud vedelik etanoolisisaldusega üle 1,2 mahuprotsendi. (4) Õlu on linnastest või linnastest ja linnastamata materjalist, humalatest ja veest pärmi abil kääritamise teel valmistatud jook, mis võib olla pastöriseeritud. (5) Kange alkohoolne jook on alkohoolne jook etanoolisisaldusega üle 22 mahuprotsendi. (6) Lahja alkohoolne jook on alkohoolne jook etanoolisisaldusega kuni 22 (kaasa arvatud) mahuprotsenti....
Alkoholi mõju organismile Alkohoolne jook sisaldab etanooli ehk viinapiiritust ning on uimastava ja sõltuvust tekitava toimega. Alkoholi juues tekib tajutav heaolutunne, kuid suuremate koguste puhul võib olla häiritud mälu ja koordinatsioon. Alkoholi juues imendub alkohol suust, maost, söögitorust ja peensoolest kiiresti verre ja jõuab kõikidesse organitesse. Seetõttu mõjutab alkohol kogu organismi ja võib põhjustada mitmeid haigusi. Sõltuvalt inimese kehakaalust, vanusest, joomise kiirusest ja muudest asjaoludest (nt, kas...
Need panevad inimese 2 ennast tundma erksamana. Esimene energiajook tuli Euroopasse 1987. aastal ja nende populaarsus on kiiresti kasvanud. Eestis on energiajook suhteliselt uus asi. Eriti just noored on hakanud tarbima üha enam jooke , mida nad tegelikult ei vaja. Kohe kui tekib väike väsimustunne, minnakse poodi ja haaratakse energiajook, sest arvatakse, et jook annab energiat juurde. Inimesed ei ole teadlikud, mis nendes jookides tegelikult peitub ja ei teata toimeainete tegelikku mõju, seda eriti kooliealiste seas. Oma töös uurisin suhtumist energiajookidesse neljateist- kuni üheksateistaastaste Tallinna koolinoorte hulgas ja nende tarvitamist. Eesmärgiks oli ka teada saada kas ja miks noored energiajooke kasutavad ja kuidas neid kasutavad. Selleks püstitati tööhüpotees: neljateist kuni üheksateist aastased Tallinna noored ei ole piisavalt...
Inimene peaks endaleselgeks tegema, mida sisaldavad energiajoogid ning nende toimed Tootjad peaksid andma rohkem infot energiajookide sisalduse kohta ning ka Riik piirama energiajookide müümise vanuse alampiiri MEEDIA Tehakse vaid suurt reklaami, kuid toimetest ei räägita. ISIKLIK KOKKUPUUDE Isiklikult ei tarbi eriti energiajooke, kuid nooren olen joonud coca colat. KOKKUVÕTE Võib tõdeda, et energiajook pole tavaline jook , mida juua nii palju kui tahetakse. Igal asjal on piir, nii alkohoolsete-, kui ka energiajookidega. See pole tervisele kasulik jook ja seda uuritakse aina rohkem, et saada juurde informatsiooni toimeainete koostoimimisest. Energiajook sisaldab põhiliselt kofeiini, tauriini, glükoronolaktoon, guaranaad ja B- vitamiine. Erinevates paikades üle maailma on teatatud nii surma, kui ka tervisehäirete juhtudest. Tuleb olla ettevaatlik ja juua looduslikumaid jooke....
Eesti kirikukalendris on järgmised maarjapäevad: 25. märts paastumaarjapäev Paastumaarjapäev on ristiusu püha,mida tähistatakse 25.märtsil. Täiend paastu- tuleb, et tavaliselt langes maarjapäev suure kevadise paastu ajaga. Martin Luther on pidanud Jeesuse ema ülimalt austusväärseks, see on ka üks maarjapäevadest, mida tänapäeval luterlikes kirikuis meeles peetakse ja tähistatakse. Paastumaarjapäevaga rulluvad lahti eri olukorrad läbi kogu Uue Testamendi, mis toovad konkreetsed pildid Maarja ja Jeesuse omavahelistest suhetest meieni. Neis peegeldub Maarja usaldus Jumala vastu, valmisolek pühenduda millelegi nii olulisele, mida ehk inimlikes terminites polegi võimalik mõista või lahti seletada. Kuuletuda Jumalale, tuua ilmale Jeesus ning näha teda pühendumas Issanda teenimisele kuni surmani. Sel päeval lõppesid nai...
KEEMIA Iseseisev töö Alkoholi mõju inimorganismile Joodud alkohoolne jook satub inimese seedekulglasse ja imendub sealt verre. Enamus alkoholist seejärel lõhustub ja väljub verest maksa kaudu, vaid väike osa (kuni 10%) väljub otse uriini, hingeõhu ja higi kaudu. Alkohol mõjutab kõiki organismi funktsioone, tekib tajutav heaolutunne, väheneb reaktsiooni kiirus, suuremate koguste puhul võib olla häiritud koordinatsioon ja mälu. Alkohoolse joogi mõjul tavad vere alkoholisisaldust (alkoholi grammides ühe liitri vere...
Kuigi arvatakse, et tegu on pelgalt karastusjookidega, mis on rikastatud erinevate ergutite ning maitsetega, siis tegelikkuses võib mõtlematu tarbimise järel tekkida erinevad tervisehädad. Kiire elustiili tõttu otsivad noored abilist energiajookidest, mistõttu võib lugeda noori kõige kergemini mõjutatavaks sihtrühmaks. Noored ei pruugi tihtipeale mõista, mida see jook kehale tegelikkuses annab, eeldades vaid, et energiajoogi nimest tulenevalt saavad nad lisaenergiat edasirassimiseks. Ostu- ning tarbimisregulatsiooni vähesuse tõttu on energiajoogid üsna kergesti kättesaadavad noortele. Erinevad reklaamid ning turustamiskampaaniad, mille kaudu tootjad püüavad oma toodet paremini turustada, panevad noori tarbima energiajooke nii füüsilisel treeningul, tööl,...
peale traditsiooniliste koostisosade (naatriumi, kaaliumi, fosforit, kloriidid, sahharoos, glükoos, sidrunhape ja selle soolad, di-hydrogenphosphate jne), ainevarustuse tasakaalus hoidmiseks võivad nad sisaldada ka muid toimeaineid, suurendades sellega regulaarse vedelikutarbimise efekti- näiteks karnitiini, glutamiin, tauriin jt. Kui vedel/paks peaks jook olema? Mitte ainult keemiline koostis vaid ka joogi paksus on oluline. See määrab ära, kui kiiresti joogi aktiivsed koostisosad jõuavad läbi vedeliku kehasse imenduda. On teada, et kui inimese sisekeskkonna (näiteks plasma) paksus meie kehas on sarnane joogi paksusega siis jook seguneb keha vedelikega aeglaselt ja järk-järgult. Selliselt imenduvaid spordijooke kutsutakse isotoonilistes jookideks, nad on olulised füüsilsie aktiivsuse kõikides faasides- enne...
Oht on olukord, mis võib põhjustada kahju inimestele,varustusele. Objektiivsed ohud- looduslikud varingud. Füüsilised ohud-ebapiisav varustus, loomad, taimestik. Riske aitavad vähendada: õigeaegselt jagatud juhised ja reeglid, noorte eelnev tundmaõppimine, noorte teavitamine ohtudest. Alkoholist ja tubakast Alkoholiseadus: alkoholi moodustavad piiritus ja alkohoolsed joogid. Kange alkohoolne jook on etanoolisisaldusega üle 22 mahu%, lahja alkohoolne jook on etanoolisisaldusega kuni 22 mahu%, vähese etanoolisisaldusega jooks on kuni 6 mahu%. Alaealisel on keelatud omada või vallata alkohoolset jooki; alkohoolse joogi pakkumine või üleandmine on alaealisele keelatud; alkoholi tarbimine on lubatud, kus teostatakse alkohoolse joogi jaemüüki kohapeal tarbimiseks, kui on omandatud selles müügikohas....
1 Rahuldatava vajaduse kirjeldamine Valisime tarbija probleemiks lõõgastumine. Selle probleemi puhul on tarbijale väga oluliseks tunda end vabalt ja hästi, oluliseks joogi maitse ning oluliseks, kuid mitte väga on toote hind. Samuti on mingi määral vajaduseks ka janu, mis on inimese kõige esmane vajadus ning suure janu korral loeb talle see, et ta saaks juua, mitte mis maitsega või kui palju see jook maksab. 1.2 Võrdluskriteeriumide püstitamine, andmete kogumine ja toodete võrdlemine Järgnevalt loetlesime erinevaid ratsionaalsed ja emotsionaalsed võrdluskriteeriumid, mis on on Tabelis1. Tabel1. Võrdluskriteeriumid 3 VÕRDLUSKRITEERIUM Somersby Kopparberg Fizz Ratsionaalsed võrdluskriteeriumid...