Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"juurviljad" - 343 õppematerjali

juurviljad on hõivanud kreeka köögis olulise koha; Kreeka kliima soodustab viljapuude kasvu ja kohalikel müügilettidel leidub uskumatult lai valik erinevaid puuvilju Kõige tähtsam kõikidest Kreekas kasvavatest kultuuridest on kahtlemata oliiv.
thumbnail
24
pptx

Juurviljad

Juurviljad Raido selge 8.klass Juurviljad • Juurvili on köögivili, mille söödav osa on maa-alune paksend, kõnekeeles "juur". Botaanilises mõistes võib olla tegu juure, sibula või risoomi ehk paksenenud varreosaga. • Juurviljade hulka kuuluvad näiteks porgand, peet, redis, kaalikas ja naeris. Porgand • Porgand sisaldab 5-7% suhkrut, rohkesti karotiini, millest tuleneb oranžpunane värvus, C-, B- ja E-vitamiine ning mineraalaineid. Kõrgema toiteväärtusega on väiksema südamikuga porgandid

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
52
docx

Puu- ja juurviljad

Таллиннское училице обслуживания Фрукты и овощи Реферат Учитель: Светлана Калю Таллинн 2014 Oглавление 1.Фрукты....................................................................................... 4 2.Oвощи....................................................................................... 14 3.Список литературы.................................................................27 2 1. Фрукты 1.1 Ананас (Ananass) – один из самых популярных тропических фруктов в мире. В свое время Христофор Колумб привез его из Парагвая в Европу, а благодаря европейским торговцам фрукт попал на Шри-Ланку приблизительно в 17 веке. Ананасы, напоминающие по внешнему виду сосновые шишки, растут не на деревьях, а на кустах, практически на земле. Фрукты растут на толстых...

Keeled → Vene keel
1 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Puuviljad ja juurviljad

- : 2014 1. 1.1. -- , , . , . . , . 1.2. - . . - , , . , , . , , , , , . 500 , . : , . . . - ­ «» . , . . 1.3. ­ . ­ . ­ , , . , . ­ , , . , ( , ) . : , , , , , . 1.4. ­ , 4 , , , . ­ . ­ , , , , , . , . , 3 6 , . - . . , 10 ­ 12 . ­ . , . , . ­ , , , , . ­ , , . 1.5. ­ , " ". , . , 2- .. . p , , . 15 . , . ( ), ( , , ), , , , , , , . , . , ...

Muu → Erialane vene keel
4 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Puu-ja köögiviljad

· hoia etüleeni tootvad ja kartlikud viljad eraldi Etüleenikartlikud viljad: hernes,kaalikas, kiivi, kaki, kurk, kartul, ürdid, porgand, seller Etüleeni tootvad: aprikoos, avokaado, melon, ploom, mango, nektariin, õun, papaia, passion, virsik, pirn, tomat, üleküpsenud ja vigastatud viljad VÄRSKED KÖÖGIVILJAD Liigitatakse: vegetatiivsed ­ köögiviljad, millest toiduks kasut. taime osa, kuhu on kogunenud toitained. · Mugulviljad ­ kartul, bataat, maapirn · Juurviljad ­ porgand, peet, kaalikas, naeris, rõigas, pastinaak, redis, seller, mädarõigas · Kapsad ­ vaöge-, punane peakapsas, kähapeakapsas, rooskapsas, lillkapsas, nuikapsas, hiina kapsas · sibulköögiviljad ­ söögisibul, küüslauk, roheline sibul, porrulauk, murulauk, salottsibul, pärlsibul · lehtköögiviljad ­ salat, spinat · maitseköögiviljad ­ till, estragon... · dessertköögiviljad ­ spargel, rabarber

Toit → Toitumisõpetus
63 allalaadimist
thumbnail
12
odt

Köögivilja õpimapp

TALLINNA TEENINDUSKOOL Annika Alemaa 011M Köögiviljad Iseseisevtöö Juhendaja: Aive Antson Tallinn 2010 1.Nimeta maavitsalisi aedvilju? Kartul,tomat,paprika. 2.Mida peab sisaldama kartuli märgistus kaupluses? Märgistus peab sisaldama toote nimetust,sordi nimetust,kasutustüüpi,kvaliteediklassi,mugula suurusgruppi,netomassi,hoiutingimusi,päritolumaad,pakendaja ja/või saatja nimetust ja aadresi. 3.Milliseid kartulisorte leiad kaupluses müügil.Kas oskad iseloomustada? Printess,Laura,Ants,Jõgeva Kollane. Laura-punane kartul 4.Milline ettevõte on Eesti suurim lauakartuli kasvataja? Leheotsa talu. Kartulikasvataja Johannes Valk 5.Milline on porgandi toiteväärtus? Sisaldavad 5-7% suhkrut,rohkesti karontiini (A-eelvitamiini),millest tuleneb oranzpunane värvus, C,-B ja E rühma vitamiine ja mineraalaineid. 6.Anna soovitusi porgandi kulinaarseks kasutamiseks? Porg...

Kategooriata →
61 allalaadimist
thumbnail
14
docx

EKSOOTILISED VILJAD

meenutavad tomatit ja maasika füüsalit, mille viljad (kaaluvad kuni 10g) on valminult magusad, metsmaasika lõhna ja maitsega. Sisaldavad suhkruid, C-vitamiini, orgaanilisi happeid. Ravimina kasutatakse vilju, mis ei nõua pikaajaliseks säilitamiseks mingit eritöötlust. Punase värvainega füüsalipreparaatidel on diureetiline ja põletikuvastane toime. Neid võetakse sisse neeru- ja põiekivide ning põie- ja kusejuhapõletiku raviks. Marju süüakse kollatõve korral. 3. EKSOOTILISED JUURVILJAD Rohelina ja valge spargel, Artisokk, Avokaado, Bataat, Fengol, 3.1 ROHELINE JA VALGE SPARGEL Värsket sparglit tuntakse järgmiste omaduste põhjal: ligatud otsad peavad olema värsked, siledad ja heledad. Ei tohi olla kortsus või pragunenud. Spargel peab olema mahlane. Kvaliteetsed laitmatud varred ei ole liiga peenikesed. Säilitamiseks tuleks kasutada ainult hästi värsket sparglit. Kõige paremini säilib spargel külmkapis niiskesse rätikusse mähitult.

Toit → Toiduainete õpetus
52 allalaadimist
thumbnail
18
odt

Tervislik toitumine

VANA-ANTSLA KUTSEKESKKOOL Tervislik toitumine Referaad Koostas: Silja Grünberg Juhendas: Õp Ie Puhm Vana-Antsla 2012 Sisukord 1. Lapseea toitumisharjumused panevad aluse kogu eluks 2. Laps vajab kindlaid söögiaegu 3. Toiduring kirjeld Aed- ja puuvilju ning marju viis korda päevas lisab mitmekesisust 4. Teraviljatooted 5. Piim ja piimatooted toidu kõrvale ja vahepalaks 6. . Liha, kala ja muna 7. Igapäevases menüüs ikka möödukus 8. Kokkuvõte, Õige toitumise aluseks on järgmised väikesed põhitõed Sissejuhatus Lapseea toitumisharjumused panevad aluse kogu eluks Inimese toitumisharjumused saavad alguse lapseeast. Sellepärast on oluline teada, et mida tervislikumad on toitumisharjumused lapsena, seda tervem on organism ka hilisemas elus. Õige toitumise ja küllaldase liikumisega on võimal...

Meditsiin → Tervis
28 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Kaubaväljapanekute analüüs

Kaubaväljapanekute analüüs Säästumarket Kaupluses oli kasutatud FIFO põhimõtet jahutoodetel ja maiustustel. Sarnase paigutusega tooted olid koos näiteks kassi ja koera söök ning külmutatud juurviljad ja jäätised. Hetkel suuri hooaja kaupu seal polnud, kuid alustel olid kummikud ja teisel alusel mängukarud ja šokolaadid sõbrapäevaks. Suuremad kaubad olid asetatud laoruumide lähedusse alustel näiteks karastusjoogid ja odavam alkohol. Kaubavarguste ennetamiseks olid paigutatud sigaretid turvalisse suitsuriiulisse kassapidaja kõrvale paremale ja tikud ning väiksemad maiustused olid kassa ees. Kaupade müügisaali paigutamisel jaotatakse kaubad erinevateks kauba kategooriateks,

Majandus → Kaubandus
13 allalaadimist
thumbnail
9
doc

METOODILINE E-ÕPPE FORMULAR AINES TURUNDUSE JUHTIMINE

Tooted sobivad lastele, noorukitele, isadele, emadele, vanematele inimestele. 2. ETTEVÕTTE ÜLDANDMED. Käesolevalt täida formulari üldandmete osa. Kui on tegemist asutatava osaühinguga või muu äriühinguga, palun täitke ka kolm viimast veergu. Ettevõtte ärinimi Värske Amps Ettevõtte juriidiline vorm Osaühing Ettevõtte tegevusala Puu- ja juurviljad Ettevõtte tegevuspiirkond Pärnumaa Ettevõtte kontaktandmed (aadress) Mai 6A-98 Pärnu Telefonid ja faks +372 5205 318 E-mail [email protected] Kontaktisik, tema telefon +372 5555 7575 Juhatuse liikmed Lii Raudsepp Omakapital 2500 eurot

Majandus → Kaubandus ökonoomika
71 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Toitumine

8. Kui vahest tahad midagi magusad, siis võib must shokolaadi süüa, aga parem enne lõunat 1. päev hommikusöök: müsli ja maitsmata jogurt (1 portsioon) (mina vahest söön putru, aga keedetud vees) lõuna: 200 gr. pruuni riisi + 1 keedetud peet + 1 värske kurk õhtusöök: 1 keefiri klaas ja värske salt 200gr. (proovi kõik õhtusöögid süüa enne 20.00 või 4 tundi enne magamist minekut) 2. päev sama, kui esimesel; 3. päev: hommikusöök: iga kord sama lõuna: keedetud juurviljad + 100gr. liha ( mina praadisin juurviljad , aga vee peal, mitte õlis) õhtusöök:1 keefiri klaas ja värske salt 200gr. 4. päev: hommikusöök: alati sama lõuna: 1 keefiri klaas + 4% kodujuust (või vähe rasvaga) + väike joogurt õhtusöök: 1 keefiri klaas + salat 200gr. 5. päeva: hommikusöök: sama lõuna: puuviljad õhtusöök: 1 keefiri klass + salat 200 gr. 6 päev: hommikusöök: sama lõuna: keedetud juurviljad + 100gr. liha või kana õhtusöök: 1 keefiri klaas+ salat 7

Toit → Toit ja toitumine
26 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Tarbimine

Tarbimine Päritolu Keskkonnsõbralikkus 26% Ilma märgiseta Keskkonnasõbralikud 74% 26% Kategooriad % Piimatooted, 2,5, 20% Puu- ja juurviljad, 4,6, 37% Puu- ja juurviljad Teraviljatooted Sokolaad, maiustused Alkohol, 2,5, 20% Alkohol Piimatooted

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkonnakaitse1
61 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Sportvõimlemine rööbaspuudel

medalid aastal 2012 läksid Hiinasse, Rumeeniasse ja Ungarisse. Riistvõimlemise meeste vabaharjutuses tuli Londoni olümpiavõitjaks hiinlane Zou Kai 15,933 punktiga. Eesmärk toitumisega on riistvõimlejatel saavutada uus tase kiiruses, parandada jooksu tehnikat ja üldfüüsilist võimekust. Seega üritatakse kaotada kaalu nii et ei kaoks ei kiirus ega jõud. Üks keskmine menüü riistvõimlejale Hommik: puder,jogrut,4 muna,vesi Lõuna: kanafilee,riis/kartul,keedetud juurviljad, mahl Enne trenni: 2-3 muna, lusikatäis mett. Peale trenni: kanafilee,keedetud juurviljad,banaan,mahl Enne magamaminekut: kodujuust,tuunikala konserv,4 muna,vesi.

Sport → Kehaline kasvatus
6 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Tarbimine

20% Klaastaara Plasttaara Plastikpakend 48% Tervislikkus  Toitusime enamvähem tervislikult  Lõhe, kana, mahevorst/liha, kartul, mahlad – tervislikud  Suurem osa toidust valmistati ise, värsketest toorainetest  Õlu, kali, maiustused - mittetervislikud Kodust pärit toit • Peamised kodust pärit tooted – kartul, liha, mahlad, marineeritud tooted, mõned juurviljad, kala 43% Kodust 57% Poest Erinevate toodete tasakaal Teraviljatooted 14% Šokolaad 21% Küpsis 9% Lihatooted 5% Alkohol 5% Piimatooted Kala 14% Karastusjoogid 19%

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkonnakaitse
8 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Tarbimine

(Võite välja tuua protsentuaalselt või ka diagrammina) 6. Kui suure osa ostudest moodustas pakendatud kaup? Kui palju kilekotte, pudeleid, tetrapakke te nädalaga kogusite? 7. Andke hinnang, kui tervislikult te selle nädala jooksul toitusite? 8. Kas ostsite põhiliselt valmistoitu või tegite toidu värsketest toorainetest? 9. Kui suure osa toidust moodustas kodutalust pärinev? 10. Kui suure osa teie toidust moodustasid juurviljad? Puuviljad? Teraviljatooted? Koogid, küpsised, sokolaad? Alkohol? 11. Millised lisaained olid põhilised, mida sõite ostetud toiduga? 12. Proovige selgeks teha, mis ühe või teise E taga peitub (nt. toiduvärv, paksendaja, säilitusained jm). Tabel. Meie rühma ostunädal Toode Päritolumaa E-ained Hind Märkused Juust Havarti Eesti 20.90

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkonnakaitse1
99 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Köögileksikon

Köögileksikon Piprad - viljad, mida kasutatakse vürtsina toidu maitsestamisel Must pipar ­ keedetud ja küpsetatud pooltoored seemned. Maitsestatakse kala-, liha-, köögiviljatoite, marinaade, suppe, kastmeid, pitsaseid Roheline pipar ­ kuivatatud pooltoored seemned. Kasutatakse nagu musta pipart Valge pipar ­ kuivatatud küpsed seemned. Maitsestatakse keedetud liha, kala, suppe, ühepajatoite, marinaade, heledaid kastmeid Rose' pipar ­ pohla meenutava, hapra koorega, seest pruun ja aromaatse tuumaga. Maitsestab mahedalt. Maitsestatakse liha- ja kalatoite, magustoite, küpsetisi Safran ­ vürts, mida saadakse safrankrookuse õiest. Värvilt kollakas ja kasutatakse saiataignate, lihatoitude ja riisi maitsestamisel ja värvainena Vanilliin ­ vanilli kuprais esinev maitsetaim. Valmistatakse ka kunstlikult eugenoolist ja guajakoolist. Vanill ­ kallis ja harukordne looduslik aroom-maitseaine. Maitsestatakse piima...

Toit → Kodundus
24 allalaadimist
thumbnail
1
xlsx

Keemia poeskäik

Toiduaine 1kg hind kogus summa liha 84,00 110g 9,24 kala 54,50 119g 5,995 piim 12,90 0,5l 6,45 juust 105,00 30g 3,15 või 15,50 20g 0,31 õli 25,90 20g 0,518 kartulid 4,50 250g 1,125 sai 29,70 6g 0,178 leib 42,50 6g 0,225 suhkur 11,90 30g 0,357 juurviljad(porgand) 6,50 200g 1,3 puuviljad(banaan) 21,90 250g 5,475 Summa: 34,32

Keemia → Keemia
11 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Teadmised porgandist

peenra kõrgus 15 – 30 cm. Vajalik on ette valmistada ka muld ja materjal multðimiseks (turvas, kõdumuld, kompost), millega seemneid katta. Need peavad olema kuivad ja neid tuleb hoida aiamajas. Porgandeid on varaseid, keskvalmivaid ja hiliseid sorte. Varaste sortide juurviljad on lühemad ja magusamad kuid nad säilivad halvasti. Hilised sordid on pikad nande saak on tunduvalt kõrgem. Porgand vajab kerget pinnast ei tohi anda värsket sõnnikut, kuna juurviljad lõhenevad. Porgand on küllalt külma taluv taim,seemnete minimaalne idanemistemperatuur on -3--5*C., optimaalne 18-25*C. Tõusmed kannatavad külma kuni -4*C. Porgand on kuivakindel kuid kõrgeid saake annab paraja niiskuse korral mullas kogu vegetatsiooni perioodi jooksul. Järsk üleminek kuivuselt suurele niiskusele viib juurviljade lõhenemiseni. Eriti nõudlikud on nad niiskuse suhtes seemnete idanemise ajal ja esimeses kasvufaasis

Loodus → Loodus
3 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Vana-Rooma küsimused ja vastused

Orjad ­ kõnelevad tööriistad. 6. Isel. Rooma perekonda, rõivastust, toitu ja elamuid, võrdle kreekaga. Perekond ­ mehekeskne, naine truu, pidulikel üritustel naine mehe kõrval, mehe otsustada laste kasvatamine. Kreekas oli mees perepea ja abielu eesmärk oli järglasi saada, naised kasv. Lapsi. Rõivastus ­ tuunika, jalas sandaalid, pükse ei kanta, pidulik oli tooga. Kreekas oli kitoon, himation, pükse ei kantud ja jalas sandaalid. Toit ­ Vaesed ­ jahupuder, puu-ja juurviljad, kalatoidud. Rikkad ­ jahupuder, puuviljad juurviljad, ja lihatoidud. Jook oli piim ja lahj. Vein. Elamud ­ nelinurksed kivist majad, keskmes avatud katusega ruum ­ AATRIUM ­ selle keskmes bassein 7. Millist meelelahutust armastati roomas, millist mitte? Võrdle kreekaga Roomas ei peetud spordist nii palju lugu, kui Kreekas, armastati närvikõdi tekitavaid vaatemänge ­ kaarikute võidusõit, gladiaatorite võitlused. Teater ei olnud nii oluline kui kreekas, see oli

Ajalugu → Ajalugu
45 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Jäätise firmale

aastasse 1956, mil Peterburi teel asuvas tehases alustati jäätise tootmist. Jäätised Väikesed jäätised Perejäätised Horeca Väikesed Jäätised · Vahvlitopsid · Koonusjäätised · Pulgajäätised · Mahlajääd · Batoonid · Teised · Premia sügavkülmutatud toodete valik on tehtud kohalikke maitse-eelistusi arvestades ning sortiment täieneb pidevalt uute ja põnevate toodete ning maitsetega. · Juurviljad · Marjad · Friikartulid · Pitsad · Liha, lihatooted · Mereannid · Kala, kalatooted · Jää · Pagaritooted · Horeca · Premia Soome ja Rootsi kalakasvatuste forellist, jahutatud tooteid toodab kalatoodete ettevõtte Saaremaal, Vätta poolsaarel asuvas Vetteli-nimelises moodsas vabrikus. Allikad · Vanaema · Mina · Minu Kass · www.premia.ee · www.google.ee

Informaatika → Informaatika
8 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Etioopia ( slaidid )

Etioopiast Pealinn Addis Abeba. 1 127 127 km2 Amhara keel. 73 053 000 inim. Viisnurk lipul ja vapil. Etioopia mägismaa Põhjas u 700km laiusel alal Üle 4500m kõrgused 11 Simeni mäge. Majandus Suurim tsiibeti tootja. Ligi 90% tsiibetit. Kasutatakse söögiks. Eksport Kohvipuu kodumaa. Esimesed kohviistandused aga Jeemenis. 10. Suurim kariloomade eksportija Kuld, nahatooted, erinevad õlid Etioopia köök. Erinevad juurviljad, liha ja pearoog. Amharas tuntud Tihlo. Mitu inimest söövad ühest kausist laua keskel. Ei sööda siga ega karpe. Kasutatud kirjandus. Wikipedia.com Google pildiotsing. Tänan vaatamast

Geograafia → Geograafia
9 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Itaalia toidukultuur

Itaalia toidukultuur AUTOR: ELIISE JÕGI 7.D KLASS JUHENDAJA: MARGE ENSLING Sissejuhatus Itaalia toidukultuur Õhtusöögi tavad ja kombed Itaalia road ja tooraine Itaalia rahvusriik Rooma 301 340 km2 60 644 550 inimest Rahvusriigi loomine Tooraine Tooraine erineb vastavalt kliimale Oliivõli Värske tooraine Juurviljad ja ürdid Juust Mereannid Itaalia söömise tavad ja kombed Toit , see on elu lahutamatu osa Õhtusöögi kutse Mitmekäiguline õhtusöök Leib Tiramisu Kokkuvõte Kvaliteetne tooraine Ranged toidukombed Toidust lugupidamine Kasutatud kirjandus Raamat:,,Itaalia Köök", autor: Carla Capalbo, esmatrükk 2001, tõlge eesti keelde kirjastus Varrak 2006, Tallinn http://www.hkhk.edu.ee/eope/vahemeremaad/itaalia_toidukultuur.html ( 09.10.2017)

Kultuur-Kunst → Toidukultuur
18 allalaadimist
thumbnail
6
doc

PÕLLUMAJANDUS ja TOIDUAINETETÖÖSTUS

PÕLLUMAJANDUS ja TOIDUAINETETÖÖSTUS 1. Milliseid tegevusi hõlmab põllumajandus? Tooge näitena kaks allharu 2+ 4p. PÕLLUMAJANDUS TAIMEKASVATUS • Teraviljad: nisu, riis, mais, oder hirss, rukis jt • Mugulviljad: kartul, bataat, maniokk, jamss jt • Õlikultuurid: sojauba, päevalill, puuvill • raps, õlipalm, maapähkel jt • Suhkrukultuurid: suhkruroog, suhkrupeet • Mõnukultuurid: kohv, tee, koka, kakao jt • Söödakultuurid: juurviljad, põldhein • Kiukultuurid: puuvill, lina, kanep, jt Köögiviljad: tomat, kurk, kapsas, salat jt • Puuviljad: marjad apelsin, õun, viinamari jt LOOMAKASVATUS Veised piimakari, lihakari, tööloomad Sead Lambad villa- ja lihalambad Linnud kanad, kalkunid, pardid, haned jt Karusloomad polaarrebased, naaritsad jt Muud loomad hobused, kaamelid, kitsed jt Siidiussikasvatus Mesindus 2. Kuidas on põllumajanduse osatähtsus majanduse struktuuris muutunud? 2p.Õ: lk. 6

Geograafia → Põllumajandus
12 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

Roomlaste igapäevaelu

Pidulikele koosviibimistele järgnes jooming. Igapäevane riietus Põhiline riietusese oli särgitaoline tuunika, mille peal kanti toogat. Täisealiseks saanud noorukile kingiti valge tooga. Toogat pidi kandma õigesti. Keisririigi ajal hakati kandma rohkem ainult tuunikat. Naised kandsid stoolat, selle peal kanti pallat. Kodus kanti sandaale, tänaval aga kingi või saapaid. Lihtrahva ja klientide elu Nende põhitoiduks olid nisuleib, nisu- või hirsipuder, puu- ja juurviljad, oad ja herned ning sibul ja küüslauk. Palju söödi ka toitvat oaputru. Kliendid olid isandast sõltuvad poolvabad isikud, kes olid oma isandale ustavad ja kuulekad. Orjade elu

Ajalugu → Ajalugu
3 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Aafrika Rahvusköök

Aafrika Puuviljad Banaan Dattel Viigimari Arbuus Liha Antiloop Sebra Pühvel Kits Lammas Kana Siga Süüakse nende liha, siseelundeid, verd ja piima Õlitaimed Seesam Palm Arahhiis Kakaopuud Teraviljad Paljud hirsiliigid Riis Nisu Mais Maitsestamine ja maitseained Maitsestatakse tugevasti Must-, valge-, punanepipar Koriander Loorber Safran Ingver Karri Küüslauk Tärkliserikkad köögiviljad Oad Läätsed Kõrvitsalised Mieli( sarnaneb maisijahuga) Juurviljad Bataat Maniokk Rohelised köögiviljad Jook Vein Õlu Kanaraguu mandlitega 1 kana Tehnoloogia: Soola Puhastatud kanale puistatakse veidi safranit soola ja hõõrutakse küüslauguga. Safran hautatakse õlis, lisades veidi 1 tükike küüslauku vett. Kuuma õli sisse pannak...

Toit → Kokandus
35 allalaadimist
thumbnail
5
ppt

Iirimaa

of Ireland. Vaatamisväärsused Iirimaal. · Kindlasti peab külastama iiri pubisid, loodust, erinevaid ajaloolisi paiku ja kirikuid, väga vanu ja ilusaid losse, kloostreid ning keldi muistisi jne. · Kindlasti peab külastama Iirimaa pealinna Dublinit. · Väga soovitan minna Carrantuohilli Iirimaa kõrgeima mäe tippu. Iirlased söövad hästi ja palju. · Traditsioonilist Iiri kööki iseloomustavad lihtsad liharoad ja keedetud juurviljad. Kartul, porgand, naeris ja pastinaak. · Iirlased peavad oluliseks süüa peamiselt kodumaist toitu. Kaladest on ohtralt saadaval makrelli, lõhet ja jõeforelli. · Peaaegu must ja kange õlu Guinness. · Iiri kohv on segatud kangest kuumast kohvist, iiri viskist ja rõõsast koorest. Iiri keel ja muud huvitavat. · Iirlaste põhikeelteks on iiri ja inglise keel, vähem gaeli keel. · Iiri kultuuris on tähtsalt kohal elav muusika, on

Geograafia → Geograafia
24 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Haigused

nakkushaigus Listerioos Nakatumine Ennetamine • Küpseta korralikult kõik lihatooted • Loomsed toiduained • Väldi deli toitu ehk • Toores liha lihalõikeid • Väldi pastöriseerimata • Pastöriseerimata piim piima • Halvaks läinud • Pese korralikult kõik puu- toiduained ja juurviljad enne söömist • Ära osta tähtaja ületanud või sellele lähenevat allahinnatuid tooteid Suuremas ohus on • Immuunpuudulikkusega inimesed • Rasedatel • hormoonravi saavad inimesed Botulism • Lihashalvatusega kulgev haigus • põhjustab Bakter Clostridium botulinum Botulism Nakatumine Ennetamine • toksiiniga saastunud toidu söömisel • Keeta hoidiseid

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Kontroltöö toiduained

KÖÖGIVILJAD Juurviljad: Kaalikas Naeris Punapeedi Porgand rõikad redised sellerid Kapsad. Valge, punane ,kähar e. Savoi lill spargel nui ja rooskapsas Peata kapsad hiina pekingi Lehtköögiviljad peasalat : jääsalat bataavi punane käharsalat rooma salat Leht vars: rabarber spinat artisokk Sibul : porru küüslauk murulauk sibulad Vili : kõrvits kabatsokk e tsukiini, patisson melon arbuus Dessert: Spinat rabarber Kaun:hernes uba läätsed PUUVILJAD o seemneviljalisteks (õunad, pirnid, pihlakad, küdoonia ja ebaküdoonia).Vili o koosneb viljalihast ja südamikust, mis on jaotatud kambriteks, kus asuvad seemned o luuviljalisteks (kirsid, ploomid, aprikoosid, virsikud, nektariinid). Vilja koostisosaks on mahlane viljaliha ja kivi, mis omakorda koosneb koorest ja seemnest. o eksootilised ehk troopilised ja subtroopilised viljad (tähtvili, dattel, kiivi jne) tsitruliselised, o marjadeks (viinamarjad, ...

Toit → Toiduainete õpetus
13 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Eesti keele aruanne

Seminar toimus 23.aprillil 2004. See seminar oli üliõpilastele. Hommikul, kell 10-10.15 oli osavõtjate registreerimine, hiljem oli loetud kokkuvõte koolides korraldatud ankeetküsitluse tulemustest. Projektijuht oli Rein Sokk. Korraldatud ankeetküsitluse teemad olid: õpilaste toitumine kodus ja koolis, õpilaste sportlikud harjumused, keskkond eluviisi mõjutajana. Kell 12-13 oli lõuna, kus menüüs oli esitatud ainult kodumaine liha ning puu-ja juurviljad. Väga tervislik lõuna terviseseminaril! Pärast toimus ka rühmatöö teemal "Kuidas propageerida õpilaste hulgas tervislikke eluviise". Seminari ajal me tegime järelduse, et kõige parem on propageerida tervislikke eluviise kooliajalehe, kooli kodulehekülje Interneti kaudu. Niisama on võimalik korraldada temaatilisi puhkeõhtuid ja teha kohtumisi kriisikeskuse spetsialistidega. Kell 19.00 oli huvitav näidispuhkeõhtu, mille loosung oli "Õpime meeleolukalt

Eesti keel → Eesti keel mitte-eesti...
18 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Kokandus - einevõileib

klass Einevõileib Läheb vaja: · 1.must vormileib, vanem ; · 1väike tops määrdejuustu; · tops toorjuustu või · klaasi hapukoore ja majoneesi segu; · 1 puljongikuubik leiva immutamiseks; · 130gr sinki või · vorsti või · kanafileed; · 100g riivitud juustu; · kurki; · 2 tomatit või 6 kirsstomatit; · 1 paprika-punane; · lehte rohelist salatit; · 3 oksa tilli või peterselli; · oliivi;/ soovi korral/ · Tee nii: · 1.Pese kõik juurviljad ja kuivata. · 2.Lõika ja valmista ette kaunistamise võimalused eraldi kaussi. · 3.Lõika leivalt ära koorik-1-2mm terava noaga. · 4.Immuta leib puljongiga. · 5.Valmista 2 katet võileivatordile eraldi kaussidesse---# kurgiviilud, singiviilud sega toorjuustuga; # riivitud juust, paprika peened kuubikud sega määrdejuustuga.Kasuta ära kõik kaunistamise jäägid katetesse. · 6.Aseta leivale kate nr.1 ja vajuta noaga tasaseks. · 7

Toit → Kokandus
8 allalaadimist
thumbnail
1
txt

Tervislikud eluviisid

tasu sa liiga palju rasvaineid. Kindlasti tuleb kasuks sport ja vimlemine. Inimesed liiguvad vga vhe. Spordi asemel vib ka jalutada. igesti toitumine ei pruugi raske olla. Toidupramiid selgitab erinevate toitainegruppide osakaalu iges toiduvalikus. Iga erinev grupp varustab meie organismi erinevate ainetega. kski rhm ei ole teisest thtsam, kuigi pramiidi alustala moodustavaid aineid - teraviljatooteid - peaks teiste gruppidega vrreldes rohkem tarbima. Kige kasulikumad on kodus kasvatatud puu-ja juurviljad. Soovitav mitte osta nt Poola unu(keemiat tis). Kust kohast hakkavad ebatervislikud eluviisid?- (paus) Mina arvan, et ebatervislikud eluviisid algavad juba noorest peast (nt peod). Hakatakse suitsetama, tarvitama alkoholi ja narkootikume proovima. Kige pealt proovitakse suitsu millest vib tekkida sltuvus. Krval olevaid mittesuitsetajaid kahjustab suitsetaja suitsuga rohkem kui iseennast. Suitsetamine kahjustab tervist see tekitab kopsuvhki. Jrmine staadium on

Eesti keel → Eesti keel
33 allalaadimist
thumbnail
17
pptx

Inglased

INGLASED Meriliin Lend 11 a ÜLDANDMED Elukoht on inglastel Suurbritannias, kuid neid leidub ka mujal maailmas. Inglasi on Suurbritannias umbes 65 miljonit. Räägivad inglise keelt. Põhiline meelelahutus on televiisori vaatamine. Sport on inglastele väga oluline, eriti jalgpall. HOMMIKUSÖÖK Praetud vorstikesed Praetud muna Praetud seened Praetud peekon Munapuder Valged oad tomatikastmes Röstsai Tee/kohv LÕUNASÖÖK Lõunasöök on tavaliselt lastele ja täiskasvanutele kaasa pakitud. Võileib Pakk krõpse Puuvili Jook ÕHTUSÖÖK Liha (sealiha, veiseliha, kanaliha, lambaliha) Juurviljad (kindlasti kartul, porgand, herned, sibul, kapsas) Kaste Veiseliha tehakse koos kuuma valge mädarõika kastmega. Sealiha tehakse koos magusa õunakastmega. Lambaliha tehakse koos rohelise piparmündikastmega. MAGUSTOIDUD ...

Geograafia → Geograafia
23 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Porgand

Idanemisperioodil ja kasvu alguses vajab porgand niisket mulda. Ühtlaselt ja jõuliselt tärkavad tõusmed vaid pidevalt parasniiskes mullas. Ka noored tõusmed edenevad hästi ainult küllaldase mullaniiskuse korral. Hiljem, pärislehtede faasis, on porganditaimed põuale suhteliselt vastupidavad. On tähele pandud, et ilusama kujuga porgandid kasvavad meil just kuivematel aastatel. Liigniiskes mullas arenevad sageli moondunud kuju ja heledama värvusega karotiinivaesed juurviljad. Valguse suhtes on porgand üsna nõudlik. Eriti tundlikud valgusepuudusele on noored taimed. Varjatud kasvukohas, ülemäära tiheda seisu korral või tihedas umbrohus kasvades venivad taimed välja, jäävad nõrgaks ega anna korralikku saaki. Porgandi kasvatamiseks eelistatumad on huumusrikkad saviliiv- või kerged liivsavimullad. Ka liivmuldadelt, kus need saavad küllaldaselt niiskust, võib korraliku väetamise korral saada üsna head porgandisaaki

Kategooriata → Õpioskus
18 allalaadimist
thumbnail
14
xls

Köögiviljad

viljakas, neutraalne liivsavi ja Põlduba liblikõieline 1 -5 saviliiv muld 6,6-7,2 juurviljad, mis parasniiske jätavad viljakas liivsavi- umbrohuvaba kuni 6 20x5-6 Hernes liblikõieline 1 +5 -6 või savimuld kasvukoha cm cm huumusrikkad, keskmise

Bioloogia → Bioloogia
35 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Jaava saared

) "Dari mana?"(kus tuled?) "jalan-jalan" (jalutan ringi) Flirtimis soov Petmisskeeme esineb vähe 25.12.12 8 Tavad ja kombed Tagasihoidlik riietusstiil Seelikud ja lühikesed püksid põlvedeni Templitesse minnes jalanõud ära võtta 25.12.12 9 Toit Praetud riis Praetud juurviljad Bakso Soto 25.12.12 10 Transport Bussid sõidavad ainult valges Takso Rongid 25.12.12 11 25.12.12 14

Geograafia → Geograafia
14 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Saksamaa köök slideshow

Saksamaa köök Traditsioonilised toidud Suhteliselt sarnane meie köögiga Põhijooneks kokkuhoidlikkus Eelroad- puljongid muna või klimpidega; võileivad juustu, kohupiima ja kalaga; toorsalatid; liha- ja kalasalatid majoneesiga Pearoad-jahuga paksendatud supid kruupide, leivakrutoonidega; vorstikesed, kotletid, snitslid, biifsteegid, keedetud/hautatud sealiha; hautatud/keedetud kala; keedetud juurviljad (kartul, hapu-,lill-, peakapsas, oad) Järelroad- puuviljasalatid/kompotid kastmete või siirupiga; kissellid, mannavahud, jäätised Kasutatakse ohtralt koort ja võid Maitsestamine Maitsestamine on tagasihoidlik Toit ei tohi olla teravamaitseline Sool, pipar, vanilliin Rohkesti valmistatakse aga vürtsirohkeid piparkooke mitmesugustes suurustes ja kujul Söögikorrad Hommikusöök- mittelahustuv kohv, apelsinimahl, juust, jogurt,

Toit → Toiduainete õpetus
10 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Kuidas end viiruste eest kaitsta

• Mõnda piisknakkust saab ennetada vaktsineerimisega • Vältida kontakti haigega Vere ja muude kehavedelike kaudu levivad viirused Vältimiseks: • Kasutada kaitsevahendeid • Kasutada ühekordseid süstlaid • Protseduuridel kasutada kummikindaid • Vaktsineerida Nt. papilloom viiruse vastu • Vältida alkoholi ja uimasteid Saastunud vee ja toidu kaudu levivad viirused Vältimiseks: • Pese käsi • Puu- ja juurviljad pesta enne söömist • Ära tarbi saastunud toitu ja joogivett • Vaktsineerida Eriti enne reisimist Nt. A-hepatiidi ja rotaviiruse vastu • Vältida kontakti haigega Loomade kaudu levivad viirused • Levivad looma hammustamisel süljega, looma verega, ka nakatunud looma pastöriseerimata piima ja piimasaaduste tarbimisel Vältimiseks: • Tarbida pastöriseeritud piima • Hoiduda võõrastest loomadest • Vaktsineerimine

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Toitumine keskaegses Eestis

tumine keskaegses Eestis Koostasid: Jandra Hektor ja Rando Pilberg Toitumine oli keskajal valdkond, mis hõlmas endas tohutuid erinevusi ­ nii pidu ja argipäevase, samuti linna ja maaelanike toidulaua vahel. Keskaeg tõi kaasa kolmeviljasüsteemi. Talupoegade toidulaud Talupoja toidulaud sõltus looduslikust keskkonnast. Elati üksnes oma saagist. Toit oli lihtne. Kõige tähtsamad toidud: rukkileib ja kõiksugused juurviljad. Kartulit ei olnud. Kali ja õlu. Küla elas saagist, linn selle ülejäänust. Põllutöö jäi tervenisti talupoegadele ja kõik teised ühiskonnakihid elasid nende kulul. Tapeti loomi, soolati liha ja kala, pruuliti õlut. Eesti aladel kasvatati puuviljadest õunu, kirsse ja pirne. Toitumine linnas Linn pidi end varustama suhteliselt väikesest piirkonnast. Linnaelanike toidusedel erines talupoegade omast palju. Jookidest kali, õlu, vein, viin. Linnas kaubeldi rahaga.

Ajalugu → Ajalugu
7 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Talupidamise muutmine keskkonna- ja inimsõbralikumaks

Elektri saamiseks kasutatakse päikeseenergiat ja tuulegeneraatoreid. Kasutatakse säästupirne Väljas on ajalised kontaktid Küttena kasutatakse puid ja pressitud turvast. (tehakse oma metsas küttepuid ja ka kasvatatakse uusi puid) Sisekliima: Tubades on radiaatorid (veebaasil), mida soojendab ahiküte Ventilatsioon (saab vähendada niiskust, temperatuuri ja kahjulikke ühendeid) Toiduained: Piim Tangained Nisujahu Toiduõlid Puu- ja juurviljad Kala ja liha Ehitus- ja viimistlusmaterjalid: Kasutatakse looduslikke materjale: Kivid, puit, liiv, savi, põhupallid Kasutatakse ka taaskasutatavaid materjale ja loodussõbralikke viimistlusmaterjale. Klaas, betoon, metall ja teisi tehismaterjale (Terviklahenduse korral võib anda säästlikuma tulemuse) Tänan kuulamast!

Turism → Turism
20 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Itaalia köök

Itaalia köök Kulla&Liisi 10HP Itaalia köögist Ø Juured ulatuvad 4.saj Ø Itaalia kööki loetakse Lõuna-Euroopa köögi emaks Ø Paljud Itaalia toidud on pärit antiiksest Itaaliast -veinid ja juustud(parmesan),Toscana maakonna oliivõli,Milano(parma sink ja salaami) Ø Vähe komponente,mitmekesine,kvaliteetne- maailma üks tuntumaid ja armastatumaid Käigud Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level Kombed ja tavad Ø Õhtusöögile koju kutsuda ei ole tavaks, kuid õhtusöögist ära ütlemine on kohatu. Ø Söök algab aperitiiviga,kõnet ei peeta. Ø Vein on söögi juures lahutamatu, kuid purju jäämine häbiväärne. Ø Tööst ei räägita. Ø Pizzat süüakse eelroa ja pearoa vahel Traditsioonilised toidud Ø Pasta- Spagetid,rigatonid,fusilli,lasanje,gnocchi, ravioolid.Kuivatatud v...

Toit → Rahvusköök
11 allalaadimist
thumbnail
15
pptx

Toitumisharjumused

ANDKE HINNANG, KUI TERVISLIKULT TE SELLE NÄDALA JOOKSUL TOITUSITE? · EI TOITUNUD VÄGA TERVISLIKULT. KAS OSTSITE PÕHILISELT VALMISTOITU VÕI TEGITE TOIDU VÄRSKETEST TOORAINETEST? · TEGIME ISE VÕI TEGIME SOOJAKS (KUUM TÖÖTLESIME). KUI SUURE OSA TOIDUST MOODUSTAS KODUTALUST PÄRINEV? 11% 89% kodu poe KUI SUURE OSA TEIE TOIDUST MOODUSTASID JUURVILJAD? PUUVILJAD? TERAVILJATOOTED? KOOGID, KÜPSISED, SOKOLAAD? ALKOHOL? 16% 23% 3% 6% 23% 29% juuviljad puuviljad teraviljad piimatooted magus lihatooted MILLISEID MÄRGISTUSI PAKENDITELT LEIATE

Toit → Toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Egiptuse Araabia Vabariik

Egiptus Kristina Kundla 10c Egiptuse Araabia Vabariik Ümber: Iisrael, Sudaan, Liibüa, Vahemeri, Punane meri Rahvaarv: 83 082 869 inimest Pindala: 1 001 450 km² Riigikeel: araabia keel Pealinn: Kairo President: Mohamed Hosni Mubarak Riigivorm: vabariik Iseseisvus: 28. veebruar 1922 Rahaühik: egiptuse nael EGP (2,00852 eesti krooni) Põllumajandus Niisutuspõllundus Puuvill, riis, mais, nisu, oad, puuviljad, juurviljad Veised, vesipühvlid, lambad, kitsed Põllumajandus: 13.4% Tööstus: 37.6% Teenindus: 48.9% Metsamajandus ja -tööstus/ Kalandus (M) See puudub, kuna kliima pole sobiv. Enamus Egiptuse alast on kõrb (ning laieneb). Impordivad puitu. Niiluse ääres tegeletakse kalandusega, kuid ei mängi majanduses suurt rolli. Energiamajandus Hüdroelekter Petrooleum (toornaftat leidub enamasti Suez'i väinas ja Lääne kõrbes). Naturaalne gaas (Niiluse deltas, Vahemere kalda

Geograafia → Geograafia
28 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Hiina

koos India,USA ja Prantsusmaaga. Põllumajandusliku tootmise vormid Põllumajandus toetub väikemajanditele. Istandused (nt tee, suhkruroog) Loomakasvatusharud Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level Eksport Puuvill Söödateravili Riis Liha Kala Puu- ja juurviljad Toiduõli Tee Vürtsid Import Nisu Söödateravili Suhkur Keskkonnaprobleemid Sajandite jooksul põllumajandusest sõltunud Hiina tulevik on enam kui tume - ligi pool haritavast maast on keskkonna suure reostatuse tõttu sisuliselt kasutuskõlbmatuks muutunud. http:// ee.gbtimes.com/aktuaalne/keskkond/reostatud-maapind-seab-ohtu-hiina-pollumajanduse#sthash http://www.vm.ee/?q=node/4581 http://et.wikipedia.org/wiki/Hiina

Geograafia → Geograafia
2 allalaadimist
thumbnail
9
odp

Põhikool Powrpoint esitlus Mahepõllundus - taime-ja loomakasvatus Geograafias

ega taimekaitsevahendeid. Mullaviljakus tagatakse õige külvikorra, agrotehnika ja orgaaniliste väetistega. Taimekahjustajaid välditakse nende looduslike vaenlaste abil ning kahjustuskindlamate sortide kasvatamisega. Loomakasvatuses arvestatakse igati loomade heaoluga. Ei kasutata hormoonpreparaate ega antibiootikume profülaktiliseks raviks. Mahepõllundus Mahepõllundus Mahepõllundus Kõige levinumad mahepõllunduse tooted on värsked puu- ja juurviljad. Need on aga väga kiirestiriknevad, kuid samas ka kõige väärtuslikumad tooted. Veel on olemas ka orgaanilisi liha-, muna- ja piimatooteid. Nende toodete hinnad on küll märkimisväärselt kõrgemad kui n-ö tavaliste toitude hinnad, kuid siiski inimesed ostavad neid ja nad on väga kõrgelt tahetud. Mahepõllundus Suurt tähelepanu mahepõllunduses pööratakse sellele, et mullaloomastik oleks elujõuline ja hoogsalt toimiv

Geograafia → maailma loodusgeograafia ja...
11 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Referaat Tongast

Sõltumatus: 4. juunil 1970. Filiaalid: riigipea monarh, peaminister, ühekojaline assamblee. Erakonnad: Demokraatlike inimeste partei, Sõbralikud saared demokraatlik liikumine. Valimised: Võib valida kui vanust on 21. Keskvalitsuse eelarve (2008/2009): $ 132 miljonit. Majandus (kõik arvud USA dollarit) SKT (2006): $ 232 miljonit. SKT inimese kohta (2006): $ 2274. SKT reaalne kasv (2007): -3,5%. Loodusvarad: Kala. Põllumajandus (25% SKT-st): Tooted ­squash, vanilli oad, juurviljad, kalad, muud mereloomad tooteid. Tegevusala: 17% SKT-st. Teenused (2006/2007): 57% SKT-st. Kaubavahetus (2007): eksport - $ 5,7 miljonit, squashi-, kala-, vanilli ube, juurviljasid. Peamistele eksporditurgudele - Uus-Meremaa, USA, Austraalia, Jaapan, Fidzi. Import - $ 117,9 miljonit, toit, masinad ja transpordivahendid, kütused, kemikaalid. Peamised impordi allikad - Uus-Meremaa, Fidzi, Austraalia, USA, Jaapan Geograafia Tonga koosneb 169 saarest, millest 96 on asustatud. Nad jagunevad

Geograafia → Geograafia
11 allalaadimist
thumbnail
8
ppt

SÜSIVESIKUD EHK SAHHARIIDID

allikana piirdub 4-9%-ga. SÜSIVESIKUTE SISALDUS 100 GRAMMIS TOIDUAINES Juurvili 7 (35 kcal) Õlu 4 (43 kcal) Piim 5 (52 kcal) Keedukartul 17 (77 kcal) Banaan 20 (93 kcal) Juust 0 (170 kcal) Kohuke 26 (367 kcal) Müsli 65 (376 kcal) Grillribi 1 (502 kcal) HEAD JA HALVAD SÜSIVESIKUD Häid ehk aeglaselt imenduvaid ja veresuhkru taset aeglaselt tõstvaid süsivesikuid sisaldavad täis te rato o te d, kaunviljad, puuviljad, juurviljad, marjad. Halbade ks süsivesikuteks peetakse aga s uhkrut, valg e s t jahus t valmis tatud to o te id, vähese kiudainesisaldusega leiba.

Keemia → Keemia
31 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Etioopia andmete kogumine ja analüüs

Põllumajanduses 13, 7% tööstuses Tööstuses 43, 4% teeninduses Teeninduses Leiduvad maavarad Maagaas, kuld, plaatina, kivisool Peamised tööstusharud Kohvitööstus, õlitööstus Eksportkaubad: Kohvi, juurviljad, õli, narkootikumid Ekspordipartnerid (3 riiki) Somaalia, Saudi Araabia, Hiina Peamised importkaubad: Masinad ja seadmed, transpordivahendid Impordipartnerid (3 riiki) Hiina, India, Saudi Araabia Enamkasutatavamad Bussid transpordiliigid 5. Turismi Kaugus Tartust 5600 km arengueeldused

Geograafia → Geograafia
9 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Magneesiumi puudus

Mõne aja pärast läks kõik korda ning nüüd minu tädi jälgib hoolega oma tervist ning kontrollib seda pidevalt. Kõige rohkem magneesiumi (rohkem kui 100 mg 100 g kohta) sisaldavad erinevad täisteratooted ja aiasaadused: leib, kliid, kaerahelbed, kaerajahu, pruun riis, köögiviljad (eriti rohelist värvi), seesami-, päevalilleseemned, pähklid, oad ja herned. Toiduained, mis ka üsna palju magneesiumi (20-100 mg 100 g kohta) annavad, on järgmised: liha, kala, piim ja piimatooted, juurviljad (v.a. banaanid), spargelkapsas, mädarõigas, peakapsas, till ja tavaline kooritud riis. Ka mõnesse mineraalveesse on lisatud magneesiumi. Osade firmade tooted sisaldavad üle 80 mg magneesiumi ühe liitri kohta. Muidugi ei tohiks ka teise äärmusesse kalduda ja üleliia magneesiumi tarbida. See põhjustaks jälle teisi kaebusi. Pigem jälgige pidevalt oma keha ja murede korral pöördu arsti poole.

Keemia → rekursiooni- ja...
6 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Poola põllumajandus

Poola põllumajandus Poola Vabariik on riik Kesk-Euroopas (teise liigituse järgi Ida-Euroopas). Riigi pindala on 313 000 km² ning elanike arv on 38,1 miljonit 2006 aasta seisuga. Poola piirneb läänest Saksamaaga, lõunast Tšehhi ja Slovakkiaga, idast Ukraina ja Valgevenega ning põhjast Leedu ja Venemaaga. Poola asub Euroopa keskosas ning kuulub mõõduka parasvöötme alla. Haritava maa osatähtsus Poolas on 40% ning põllumajanduse protsent sisemajanduse kogutoodangust on 4,8%. Poola lõunaosa on kõrgustikuline, ülejäänud osa Poolast enamasti tasandikuline, kuid põhjaosas leidub samuti mõningaid kohti, kus maapind on mäestikuline. Kõrgeim mägi on Rysy, mille kõrgus on 2499 meetrit. Poola aastane sademetehulk on 500 mm, Kesk-Poolas ka 250 mm. Jaanuaris on keskmine temperatuur maapinnal -5°C, juulis 15°C. Taimkatteks on valdavalt laialeheline mets ja niit. Kõige sobivamad tingimused põllumajanduseks Poolas on Põhj...

Geograafia → Geograafia
21 allalaadimist
thumbnail
7
odt

TINA

Pelgulinna Gümnaasium Anna-Stina Reinas 8.c TINA Tallinn 2012 SISUKORD Tiitelleht lk 1 Sisukord lk 2 Tina leidumine looduses lk 3 Tina omadused lk 3 Ajalugu lk 4 Tina kasutusalad lk 4 Tina leidumine inimorganismis ja selle kasulikus lk 5 Kasutatud allikad lk 6 Tina leidumine looduses Tina looduses ehedalt ei esine, tähtsaim tinamaak on kassiteriit (tinaoksiid SnO 2), suured maardlad Malaka poolsaarel ja Boliivias. Looduslikud tinavarud maakides on kiiresti ammendumas, järjest olulisemaks muutub tina saamine seda sisaldavast utiilist. Tina omadused FÜÜSIKALISED OMADUSED · Hõbevalge · Raskmetall (7,3 g/cm3) · Madal sulamistemperatuur (232 C) · Pehme, taotav, venitatav · Painutamisel krigiseb KEEMILISED OMADUSED ·...

Keemia → Keemia
16 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Köögiviljad

KÖÖGIVILJAD Köögiviljad on rohttaimed, mida kasvatatakse toiduks Olenevalt sellest, milliseid taime osi toiduks kasutatakse, jaotatakse köögivilju : JUUR SIBULKÖÖGI- -VILJAD VILJAD LEHTKÖÖ- VILIKÖÖGI- GIVILJAD VILJAD KAUN- ÕISIKKÖÖGI- VILJAD VILJAD JUURVILJAD on sellised köögiviljad,millel on söödav juur PORGAND PEET, REDIS KAALIKAS, NAERIS MUSTJUUR MUSTRÕIGAS JUURSELLER LEHTKÖÖGIVILJAD On sellised köögiviljad, millel söögiks kasutatakse lehti ja varsi VALGEPEAKAPSAS PUNANE PEAKAPSAS NUIKAPSAS, RABARBER SALAT, SPINAT SELLER,PETERSELL TILL jt.MAITSETAIMED KAUNVILJAD On sellised köögiviljad, millel süüakse kaunvilju ja neis sisalduvaid seemneid HERNES AEDUBA PÕLDUBA LÄÄTS

Toit → Toiduained
11 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun