Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"viljaliha" - 214 õppematerjali

viljaliha – paljunemisorgan Paljunevad eostega: 1) eosed arenevad eosleheketes, näiteks pilvik 2) eosed arenevad eostorukestes, näiteks puravik I eos 1 tuumaline hüüf Paljunemine + 2 tuumaline hüüf viljakeha II eos 1 tuumaline hüüf
thumbnail
28
pptx

Eksootilised puuviljad

EKSOOTILISED PUUVILJAD MANGOSTAN  Mangostani tumepunase ja kõva kesta all on valge viljaliha. Selle maitse meenutab virsikut, kuid on veidi hapuka nüansiga. Ostmisel peaks katsuma mangostani koort ja see peaks olema veidi pehme. Süüa võib mangostani viljaliha värskelt ja puuviljasalatitesse lisatuna.  Kilohind 25,05 eurot (392 krooni).  Tema lehti ja juuri kasutatakse kõhuvalu, kõhulahtisuse ja põletike raviks.  http://www.youtube.com/watch?v=pGPD64DiwxQ&feature=Play List&p=E9695FD7213586F7&index=4 TAMARILLO EHK PUUTOMAT  Tamarillo on pärit Peruust ning kuulub kartuli ja tomatiga ühte sugukonda. Toored tamarillo’d on kollakaspunased, kuid muutuvad küpsedes tumepunaseks

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Õpimapp "Eksootilised viljad"

Mõni karamboola on maitsvam kui teine, kuid välimuse järgi seda kahjuks kindlaks teha ei saa. Vali poes ilma plekkideta kollaseid vilju ning looda parimat! Tähtvilja ei koorita, seda süüakse viilutatuna ning lisatakse puuviljasalatitesse. 1.2 Cherimoya või annoona Huvitav südamekujuline vili on pealt roheline. Koore all aga ootab kreemjasvalge, pudingilaadne, suuri pruune seemneid sisaldav ja ülihea viljaliha. Valmis vili maitseb magushapult ning meenutab pisut banaani ja ananassi. Annoona on õrna koorega, seetõttu vali poes võimaluse korral terve koorega, sõrmega vajutades pisut “pehme” ning pruunilaiguline vili. Kuna ülevalminud viljad söögiks ei kõlba, söö ostetud vili ära paari päeva jooksul. Kui oled 3

Toit → Tooraine õpetus
14 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Eksootilised puuviljad

Tähtvilja ei koorita, seda süüakse viilutatuna ning lisatakse puuviljasalatitesse. Cherimoya või annoona Huvitav südamekujuline vili on pealt roheline. Koore all aga ootab kreemjasvalge, pudingilaadne, suuri pruune seemneid sisaldav ja ülihea viljaliha. Valmis vili maitseb magushapult ning meenutab pisut banaani ja ananassi. Annoona on õrna koorega, seetõttu vali poes võimaluse korral terve koorega, sõrmega vajutades pisut "pehme" ning pruunilaiguline

Toit → Toiduainete õpetus
63 allalaadimist
thumbnail
19
pptx

EKSOOTILISED VILJAD

Säilitada jahedas (2-5 kraadi). KAKTUSVILI SISSEJUHATUS Väga huvitav vili, mis kasvab nagu kartul suurte kaktuste küljes ning maitse järgi võiks ajada kaktusvilja segamini melonimaitselise arbuusiga. Viljaliha on tugevalt punane ning äärmiselt tugevate väikeste seemnetega. Maitse on magus ja isegi pisut lääge. Pärast neelamist on tunda ka karamelli. KAKTUSVILI Kaktusvilja viljaliha on erkpunane, mõnikord ka kollakasroheline. Maitselt meenutab samuti lahjendatud arbuusi. Kaunivärvilist viljaliha lisatakse puuviljasalatitesse, samuti võib neid püreestada (seemned sõelu välja). Seemned on tegelikult söödavad, aga kivikõvad. Kaktusvili on poulaarne Ladina-Ameerikas ja Vahemeremaades. DRAAKONVILI SISSEJUHATS Draakonvili on äärmiselt värskendava ja magusa maitsega valge viljalihaga mis on kasutuses nii salatites kui kastmetena.

Geograafia → Geograafia
2 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Arbuus ja arbuusi seeme

Arbuus Arbuus pärineb Aafrika mandrilt. Arbuus ehk maasikapuu või selle vili. Enamik sorte sisaldab 10% ja enamgi suhkrut, viljaliha on veerikas, sisaldab kuni 95% vett. Mineraalaineid ja vitamiine sisaldabsuhteliselt vähe. Valminud viljaliha on punane, harvem valge või kollane. Viljad on kujult ümmargused või elliptilised, värvuselt enamasti rohelised. Söögiarbuusi pinnamuster ja värvus võivad olla väga mitmekesised, nad on sortide eristamise tunnusteks. Arbuus säilib hästi ja tal on tugev koor ning hästi transporditav. Viljaliha maitse on õrn ja magusa maitsega. Tarvitatakse peamiselt toorelt nagu melonitki.. Arbuus säilib hästi 1-2 aastat. Säilitada tuleks jahedas kuivas ruumis, külmkapis mitte rohkem kui nädal

Toit → Toiduainete õpetus
14 allalaadimist
thumbnail
9
odt

Eksootilised puuviljad

Euroopasse tuuakse avokaadot peamiselt Iisraelist. Ostmine Praegu on avokaado müügil aastaringselt peaaegu samasuguse enesestmõistetavusega kui õunad ja pirnid. Viljad korjatakse alati poolvalminuna. Kui ostame neid poest, on nad endiselt pooltoored, kuid valmivad toasoojuses paari päevaga. Kui koor sõrmega ettevaatlikult vajutades veidi järele annab, on vili küps. Kogu vilja pehme olek, suured pehmed laigud ning vilja raputamisel kuulduv loksumine (kokkutõmbunud kivi on viljaliha küljest lahti) kuulutavad vilja üleküpsemist ja söömiskõlbmatuks muutumist. Säilitamine Küpsed avokaadod säilivad külmkapi puuviljasahtlis kuni 10 päeva. Toored avokaadod valmivad kinnises paberkotis toatemperatuuril 2­3 päevaga. Protsessi kiirendab kotti pandud õun või banaan ja isegi banaanikoor, mis eraldavad küpsemist soodustavat etüleeni. Poolitatud vilju, mille lõikepind on allapoole keeratud saab säilitada kergelt happelises vees (1 l vee

Bioloogia → Mikrobioloogia ja...
25 allalaadimist
thumbnail
17
docx

Eksootilised viljad

..7 kraadi juures säilib tähtvili 3 nädalat. Kasutamine Valmimata vili on roheline, aga maitseb samamoodi nagu valmis vili. Ristsuunas lõigatud tähekestega kaunistatakse roogi (nt okolaaditort) ning boolide ja segujookide anumaid, kuid mitte kuumi toite. 2. Cherimoya või pannoona Huvitav südamekujuline vili on pealt roheline. Koore all aga ootab kreemjasvalge, pudingilaadne, suuri pruune seemneid sisaldav ja ülihea viljaliha. Valmis vili maitseb magushapult ning meenutab pisut banaani ja ananassi. Annoona on õrna koorega, seetõttu vali poes võimaluse korral terve koorega, sõrmega vajutades pisut "pehme" ning pruunilaiguline vili. Kuna ülevalminud viljad söögiks ei kõlba, söö ostetud vili ära paari päeva jooksul. Kui oled ostnud pisut toore annoona, aseta see toatemperatuuril pruuni paberkotti ning lase viljal järelvalmida.

Toit → Toiduainete õpetus
49 allalaadimist
thumbnail
19
doc

Referaat Puuviljad

Söödav osa moodustab ca 70% vilja kaalust. Kasulikum on osta suuremaid vilju, sest neil on söödavat osa rohkem. Avokaado Müügil on nad tavaliselt poolvalminuna, mil vili on veel kõva. Toasoojuses valmivad järele paari päevaga. Vili on tarbimisküps, kui sõrmedega vajutades koor veidi järele annab ( tundub pehmena) ja raputades on tuuma loksumine vilja sees kuuldav. Süüakse peamiselt toorelt. Vili lõigatakse pikuti pooleks, tuum võetakse välja ja viljaliha süüakse lusikaga. Lõikepindu tuleb kohe sidrunimahlaga üle piserdada, muidu läheb viljaliha tumedaks. Kasutamine: Avokaadot võib süüa lihtsalt niisama, kuid kivi väljavõtmisel tekkivat õõnsust võib täita salatitega või kasutada avokaadot ennast pidulike kokteilsalatite koosseisus. Üha enam populaarsust võidab meil kuulus Mehhiko avokaadokaste guacamole , mistõttu tasub selle toreda vilja juures pikemalt peatuda. Banaan

Toit → Toitumisõpetus
61 allalaadimist
thumbnail
19
doc

PUUVILJAD KULINAARIAS

Söödav osa moodustab ca 70% vilja kaalust. Kasulikum on osta suuremaid vilju, sest neil on söödavat osa rohkem. Avokaado Müügil on nad tavaliselt poolvalminuna, mil vili on veel kõva. Toasoojuses valmivad järele paari päevaga. Vili on tarbimisküps, kui sõrmedega vajutades koor veidi järele annab ( tundub pehmena) ja raputades on tuuma loksumine vilja sees kuuldav. Süüakse peamiselt toorelt. Vili lõigatakse pikuti pooleks, tuum võetakse välja ja viljaliha süüakse lusikaga. Lõikepindu tuleb kohe sidrunimahlaga üle piserdada, muidu läheb viljaliha tumedaks. Kasutamine: Avokaadot võib süüa lihtsalt niisama, kuid kivi väljavõtmisel tekkivat õõnsust võib täita salatitega või kasutada avokaadot ennast pidulike kokteilsalatite koosseisus. Üha enam populaarsust võidab meil kuulus Mehhiko avokaadokaste guacamole , mistõttu tasub selle toreda vilja juures pikemalt peatuda. Banaan

Eesti keel → Eesti keel
18 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Kontroltöö toiduained

Leht vars: rabarber spinat artisokk Sibul : porru küüslauk murulauk sibulad Vili : kõrvits kabatsokk e tsukiini, patisson melon arbuus Dessert: Spinat rabarber Kaun:hernes uba läätsed PUUVILJAD o seemneviljalisteks (õunad, pirnid, pihlakad, küdoonia ja ebaküdoonia).Vili o koosneb viljalihast ja südamikust, mis on jaotatud kambriteks, kus asuvad seemned o luuviljalisteks (kirsid, ploomid, aprikoosid, virsikud, nektariinid). Vilja koostisosaks on mahlane viljaliha ja kivi, mis omakorda koosneb koorest ja seemnest. o eksootilised ehk troopilised ja subtroopilised viljad (tähtvili, dattel, kiivi jne) tsitruliselised, o marjadeks (viinamarjad, sõstrad, karusmarjad, maasikad, vaarikad, jõhvikad, pohlad, mustikad jt.) Neil on seemned mahlase viljaliha sise peidetud või asuvad väikestes õnarustes viljaliha pinnal. o Pähklilised puuviljad (kreeka, sarapuu, seedri, india pähklid, mandlid, arahhis jne.)

Toit → Toiduainete õpetus
13 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Puravikulised

Harilik kivipuravik on kogukas, tugev ja lihaka viljalihaga nagu puravikud ikka on. Hariliku kivipuraka kübar on erinevates toonides pruun ja täiskasvanud seenel võib olla selle laius isegi kuni 25 cm. Torukeste värv varieerub vastavalt selle vanusele, vanemal seenel muutuvad need kollakaks ja lõpuks oliiviroheliseks. Hariliku kivipuraka jalg on paks, mõnikord vahelt isegi tünnisarnane ja selle helepruunikal pinnal on habras valge võrgustik. Hariliku kivipuraka viljaliha on valge, kübarnaha all aga pruunikas. Maitselt on see seen mahe. Harilik kivipuravik kasvab noortes okaspuumetsades ja lehtpuumetsades. Väga hästi kasvab ka valgusküllastel raiesmikel ja metsaservadel. Harilik kivipuravik esineb väga hästi. Kõige kõrgem saagikus on enamasti sügisel, mõnikord esineb juba juuli lõpust. Uuemate hinnangute kohaselt on harilikud kivipuravikud hoopis hulk üksteisele lähedasi

Bioloogia → Bioloogia
11 allalaadimist
thumbnail
14
docx

EKSOOTILISED VILJAD

Kääbusapelsin ehk kumkvaat pärineb Lõuna-Hiina ja Indohiina aladelt. Tänapäeval on viljelusalaks subtroopilised piirkonnad, kus ka apelsine kasvatatakse, peamiselt Hiina, Jaapan, Lõuna-Aafrika, Iisrael. Kasvavad kobaratena väheste asteldega igihaljastel põõastel. Viljad meenutavad välimuselt ovaalseid apelsine, kuid on vaid väikese mandariini suurused (läbimõõduga 2-3 cm ), Need on üldse kõige väiksemad tsitrused ja kuuluvad ainsana koos koorega söödavate tsitruste hulka. Viljaliha on hapukasmagusa, tugevalt vürtsika apelsinimaitsega. Vili sisaldab rohkesti kaltsiumi ja märkimisväärsel hulgal C-vitamiini. Neid eksporditakse peamiselt sügistalvel. Säilitada +10-15 C temperatuuril ja 90 % relatiivse õhuniiskuse juures kuni 4 Eksootilised viljad nädalat. Tuntud on siirupis konserveeritud kääbusapelsinid, mida kasutatakse

Toit → Toiduainete õpetus
52 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Koduaia inventuur

ümmargune, enamasti kollane, maitse hapumagus. Valmib sept-okt, säilib kuni jaanuarini. 1-2 Malus domestica ´Liivi Sibulõun´ 2011k Talvesort. Vili väike, laiümmargune. Viljaliha kollakasvalge, maitse magushapu. Säilib kevadeni. MAGUSKIRSIPUUD 2-1 Cerasus avium ´Meelika´ 2011k Vili valmib juulis, saagikas. Viljaliha pehme, tumepunane, mahlane, vürtsikas, hapukasmagus. Mullastiku

Ehitus → Maastiku ehitus
14 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Lišimari, Karabool, Papaia

lisandiks külmale lihale. Õhukesi viile võib lisada boolile ja teistele jookidele. Säilita 4-8°C juures. Ladina keeles: Averrhoa carambola Inglise keeles: Star fruit, Karambola Soome k. 'tähtihedelmä' Litsimarjad Näeb küpsena välja nagu punane pehme okastega muna. Meeldivalt magushapu. Viljaliha on zeleetaoline, milles on kuni 24% kuivainet, peamiselt suhkrut. Seemet ja kesta ei sööda. Külmhoidlates säilivad kuni kolm kuud. Küpsed litsid on väga aromaatsed. Puuvili on eriti armastatud Hiinas. Litsi sobib salatitesse ja kokteilidesse. Samuti sobib neid niisama kohvi kõrvale näksida. Päikesekuivatatud litsit kutsutakse inglise keeles litsipähkliks (Lychee nut) ning see erineb värskest litsist oluliselt. Väliskest on pruun ja viljaliha meenutab suurt rosinat

Toit → Kokandus
8 allalaadimist
thumbnail
34
docx

Ploomipuude istandiku rajamine

kulgeva 6-9 külgroodude paariga. Pealt on lehed tumerohelised ja alt on lehed hallikasrohelised ja pehmekarvased. Vahelduvad lihtlehed, lühivõrsetele kinnituvad kimpudena. Ploomipuul on viljaks lihakas luuvili ploom, mis on tavaliselt punakas, kollakas või violetne. Harvem valkjasroheline või roosakas. Ploomipuu vili on kattunud vahakirmega. Ploomipuu vili on munajasovaalne, harvem kerajas ning kuni 4 cm pikkune. Ploomi küljevagu on hästi nähtav. Ploomi viljaliha on kollane või rohekaskollane. Maitselt on ploom tavaliselt magus, kuid osadel sortidel leidub ka magushapusid ploome. Vili on tihke ja mahlakas, ning sisaldab palju taimset suhkrut (7-13%). Võrdlemisi palju leidub seal ka vitamiine ja pektiin aineid. Olenevalt sordist valmib vili juuli lõpust oktoobrini. Ploomipuude õied paiknevad üksikult või sarikjate kimpudena (enamasti kahekaupa). Ploomipuude õied on valged, rohekad või roosakad. Õitseb lehtede puhkemise ajal, mais.

Bioloogia → Bioloogia
9 allalaadimist
thumbnail
13
wps

Maailma viljad

Vili võib olla väga erineva kuju ja suurusega alates ploomist ja lõpetades meloniga. Kaalub keskmiselt 300g, kuid võib ette tulla kuni 2kg raskuseid vilju. Vili võib olla ümmargune, muna-või silindrikujuline, neerule või sidrunile sarnanev, värvuselt rohekaskollasest kuni punaseni. Erineva värvusega viljad kasvavad sageli samal puul. vilja õhukese nahkja ja tärpentiinilõhnalise koore all on väga mahlakas magushapu aprikoosivärvi viljaliha, milles sisaldub suur kiuline, munakujuline ja raskesti eraldatav luuseeme. Mangot nimetatakse tema suurepärase virsikutaolise maitse ja erilise mahlakuse tõttu puuviljade kuningannaks. Seejuures on rohekate ja pruunikate viljade maitse ülekaalukalt magus, punastel aga hapukam. Valmimata ja metsiku mango viljadel esineb kergelt tärpentiini kõrvalmaitset. Mangos on palju kaltsiumi ja rauda, C-vitamiini 45 mg% ning rikkalikult provitamiini A

Bioloogia → Bioloogia
76 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Kõrvits

või supina. Kabatsokk ehk puhmikkõrvits ehk melonkõrvits on hariliku kõrvitsa teisend. Tema varred pole arenenud ja seetõttu on ta üsna väike tihe puhmik. Viljad on valkjaskollased, vahel isegi rohelised, kujult piklikud. Üks vili kaalub keskmiselt 200-700 grammi, üks puhmas annab 10-20 vilja. Vananedes hakkab viljaliha puituma. Viljad ei säili, aga sobivad marineerimiseks ja muude roogade valmistamiseks. Kabatsokki kasvatatakse ka Eestis. Patisson ehk taldrikkõrvits on, nagu kabatsokkki, hariliku kõrvitsa teisend. Kabatsokile sarnaneb ka sellepärast, et on puhmakujuline. Patissoni viljad on ribilise servaga taldriku või kausi kujulised. Valminud vili muutub seest tühjaks ja osa puitub. Seepärast tarvitatakse toiduks 5-8 päeva

Toit → Toitumisõpetus
37 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Nektariin

2) samuti karvkattega, kuid halvasti eralduva luuseemnega 3) nektariinid ehk sileda koorega viljad. Virsik pärineb Hiinast, kus teda tunti juba 3000- 4000 aastat tagasi. Tänapäeval viljeldakse kõigi maakera subtroopilise kliimaga piirkondades. Virsik (k.a nektariin) kuulub taimeriiki, õistaimede ehk katteseemnetaimede hõimkonda, kaheiduleheliste klassi,roosilaadsete seltsi, roosiõieliste perekonda, ploomi sugukonda ning mandlipuu alamklassi, liigiks on virsik. Nektariini viljaliha on kollane ja mahlane, maitselt aromaatne ja magus. Küps nektariin on pehme ning viljaliha eraldub seemne küljest kergelt. Virsikud ja nektariinid kuuluvad väärtuslikemate luuviljaliste hulka. Nektariinid sisaldavad palju A- ja C-vitamiini, samuti rauda, kaaliumi ja kiudaineid.Oma mahlasuse ja õrnuse tõttu ei talu valminud nektariinid pikka transporti ega säilitamist, seetõttu viljad koristatakse pooltoorelt.

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
7
doc

VIRSIK, NEKTARIIN JA PASSION

PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS HOTELLITEENINDAJA Älis Saadjärv VIRSIK, NEKTARIIN JA PASSION Referaat Toiduaineõpetuses Pärnu 2010 VIRSIK ladina keeles: Prunus persica inglise keeles: peaches vene keeles: itaalia keeles: pesco prantsuse keeles: pêcher soome keeles: persikka rootsi keeles: persika saksa keeles: Pfirsich Kirjeldus Virsik on väga hinnatud puuvili nii kauni välimuse kui mahlase viljaliha meeldiva maitse tõttu. Virsiku pind on karvane, ühel küljel on madalam või sügavam vagu ja varrepoolses otsas süvend. Enamasti on koor rohekaskollane, erkkollane kuni punane, päikesepoolsel küljel on tavaliselt punane laik. Virsiku viljaliha on valge kuni kollane, mõnedel sortidel ka punane, mahlane, magus ja aromaatne. Luuseeme on 3­4 cm pikk, ovaalne, rõmeline, väga kõva kestaga ja sisaldab palju Nende jaoks, kelles virsiku karvane pind

Toit → Toiduainete õpetus
16 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Referaat virsik

Virsik Virsik on virsikupuu vili. Ta on luuvili, mis sarnaneb aprikoosiga, kuid on palju suurem. Virsik on 5­10 cm pikk ja kaalub keskmiselt 70­75 g. Virsikul on kaunis välimus ja mahlane meeldiva maitsega viljaliha. Virsiku pind on karvane, ühel küljel on madalam või sügavam vagu ja varrepoolses otsas süvend. Enamasti on koor rohekaskollane, erkkollane kuni punane, päikesepoolsel küljel on tavaliselt punane laik. Virsiku viljaliha on valge kuni kollane, mõnedel sortidel ka punane, mahlane, magus ja aromaatne. Luuseeme on 3­4 cm pikk, ovaalne, rõmeline, väga kõva kestaga ja sisaldab palju õlisid. Virsikud sisaldavad palju A- ja C-vitamiini, samuti rauda, kaaliumi ja kiudaineid.

Kategooriata → Tööõpetus
12 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Bataat

Teine tase Kolmas tase Neljas tase Viies tase Taime maapealsed osad on pikad roomavad varred, pikkusega kuni 5 meetrit Lisaks juurviljaletile leiab bataate juba mitu aastat ka meie aiandites ja puukoolides Tööstuslikult valmistatakse maguskartulist tärklist, krõpse, jahu ja alkoholi Ameerikas kasvatatakse kahte sorti maguskartulit: 1. Kuiv sort, millel on hele viljaliha ja jahune konsistents peale keetmist 2. Mahlane sort ­ kollakasoranzi viljaliha ja mahlase konsistentsiga peale keetmist. Tarvitamine Vaatamata sellele, et koor on söödav, eelistavad paljud bataati siiski koorida, kuna neid värvitakse ja vahatatakse sageli. Oma magusa maitse tõttu on bataadil rohkesti kasutusviise Maguskartulit võib serveerida nii sea- kui kanaroogade juurde, samuti võib seda köögivilja maitsestada kaneeli, kookospähkli, mee või laimiga.

Geograafia → Geograafia
12 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Annona muricata

Annona muricata Susanne Rajang K112 Oga-annoona • Ovaalne rohelise ja ogalise koorega puuvili, millel on tumepruunide läikivate seemnetega valge ja mahlakas viljaliha • Sisaldab suures koguses B3- ja B2- vitamiini, C-vitamiini ning umbes 12% suhkrut • Kaalub kuni 5kg • Valmivad väga kiiresti, korjatakse peaaegu küpselt. Retsept Annoonašerbett • 5 dl annoonapüreed • 1 spl sidrunimahla • 200 g suhkrut • 2,5 dl vett • 2,5 dl väherasvast koort 1. Valmista püree, aja annoona viljaliha läbi sõela või pressi läbi marli.  2. Sega vesi ja suhkur ning keeda segu viis minutit. Jahuta, kuni suhkruvesi on leige

Toit → Toiduained
2 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Pähklid

elumootor, pantoneenhape e. ainevahetuse stimulaator; koliin (B4) e. aju töö aktiviseerija; püridoksiin (B6) e. looduse ime. Püridoksiini on 100 g-s kreeka pähklis 0,68 mg. Püridoksiinipuudusega võib seletada rohkem kui 100 tervisehäiret. See vitamiin täidab paljusid ülesandeid. Rohkelt leidub kreeka pähklites ka koobaltit, mis on vajalik kõhunäärme normaalseks tegevuseks ja adrenaliini aktiivsuse reguleerimiseks. Huvipakkuv fakt on see, et kreeka pähklite viljaliha ja seemnekest sisaldavad ka ellaaghapet, millel on rahustav toime ja ühtlasi ka vähki tõkestavad omadused. Kreeka pähkel sobib eriti hästi juustukõrvaseks. SARAPUUPÄHKEL Umbes 70% maailma sarapuupähkli toodangust tuleb väikestest Türgi farmidest Musta mere lõunarannikul, 20% pärineb Itaalia rannikualadelt ja ülejäänud 3% toodetakse Ühendriikide edelaosas Vaikse ookeani rannikul. 100 g sarapuupähkleid sisaldab rasva 62,4 g, proteiini 12,6 g, karbohüdraate 13,7 g,

Muu → Ainetöö
6 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Mandariin

Mandariin on puuvili mis kasvab mandariinipuust. Harilik mandariinipuu on igihaljas valgete lõhnavate õitega puu. Mandariin on väga lähedane apelsinile. Perekonnast Rutaceae, mandariin ladina keeles on citrus rediculata, inglise keeles clementine. Mandariini tuntumad sordid on Satsuma, Clementine, Wilking jt. Clementine viljaliha on väga mahlane, kergelt hapukas, oranzikas punane väliskest, vili väheste seemnetega. Satsuma on kergesti kooritav, lahtine ja õhuke kest, ilma seemneteta, pärit Jaapanist, magus ja õrn viljaliha. Koorest pressitakse eeterlikku õli (mandariiniõli). Koor ja seemned on mandariini massist ligi 26%. Mandariine kasutatakse peamiselt lihtsalt söömiseks, salatisse panemiseks, magustoitudes, toidu kaunistamisel, ning sellest tehakse ka mahla. Kõige rohkem toodetakse mandariini Hiinas

Geograafia → Geograafia
5 allalaadimist
thumbnail
15
ppt

Hurmaa

HURMAA EHK DIOSPÜÜR IDADIOSPÜÜR Idadiospüür ehk kakidiospüür ehk kakiploo mipuu (Diospyros kaki) kuulub eebenipuuliste sugukonda ja diospüüri perekonda Puu on madala ja jässaka võraga. Ovaalsete läikivate lehtede pikkus on umbes 20 ja laius umbes 9 sentimeetrit. IDADIOSPÜÜRI VILJAD Tomati moodi viljad (hurmaad) on tavaliselt 6...8 sentimeetrise läbimõõduga ja muutuvad küpsedes rohekaskollasest oranzikaks või punakaks. Süüakse viljaliha. Magusa maitsega. Diospüür sisaldab kuni 20% suhkruid ja A vitamiini. MILLAL ON HURMAA VALMIS? Poolvalminult on viljaliha rohke tanniinisisalduse tõttu mõrkjas ja kõva. Valminud viljad muutuvad mahlakaks ja magusaks. Täisküpsuse tunnuseks on klaasjalt läikiv viljasisum, mis paistab läbi õhukese koore. PÄRITOLU JA KASVATUSKOHAD Kakiploomipuu on pärit IdaAasiast, kus teda kasvab ka metsikult.

Toit → Kokandus
15 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Paranda vormistusvead

Harilik kivipuravik on kogukas, tugev ja lihaka viljalihaga nagu puravikud ikka on. Hariliku kivipuraviku kübar on erinevates toonides pruun ja täiskasvanud seenel võib olla selle laius isegi kuni 25 cm .Torukeste värv varieerub vastavalt selle vanusele, vanemal seenel muutuvad need kollakaks ja lõpuks oliiviroheliseks .Hariliku kivipuraviku jalg on paks, mõnikord vahelt isegi tünnisarnane ja selle helepruunikal pinnal on habras valge võrgustik. Hariliku kivipuraviku viljaliha on valge, kübarnaha all aga pruunikas. Maitselt on see seen mahe. Hariliku kivipuraviku levik Harilik kivipuravik kasvab noortes okaspuumetsades ja lehtpuumetsades. Väga hästi kasvab ka valgusküllastel raiesmikel ja metsaservadel. Kõige kõrgem saagikus on enamasti sügisel, mõnikord esineb juba juuli lõpust. Uuemate hinnangute kohaselt on harilikud kivipuravikud hoopis hulk üksteisele lähedasi liike, millel lisaks ehituslikele omadustele on erinevusi ka kasvukoha eelistuses

Eesti keel → Eesti keel
3 allalaadimist
thumbnail
28
ppt

Pirnipuu

söödavad kuid veidi kibedad. Sobib parkide rekonstrueerimisel pargivälude servadesse, häiludesse jm. Ei talu pinnases seisvat vett. Sordid 'Belorusskaja Pozdnjaja'-TALISORT Puu on nõrga või keskmise kasvuga, tiheda võraga. Sort on varaviljuv ja ühtlaselt saagikas. Isetolmleja. Vili on keskmise suurusega, valminult oranzkollase põhivärvusega, kaetud vaarikapunase jumega. Viljade koristus oktoobri alguses, heades oludes säilib kuni kevadeni. Viljaliha keskmise tihedusega, sulav, mahlane ja kivisrakkudeta. Mullastiku suhtes leplik. Piisavalt talve- ja kärntõvekindel.  'Karmla'- Sügissort. Valmib septembris, säilib paar nädalat. Vili keskmine kuni suur, tömpkooniline. Põhivärvus rohekaskollane, kaetud pruunikaspunase kattevärvusega. Viljaliha kollakasvalge, kore, magushapu, mahlane. Kivisrakke vähe. Puu on tugevakasvuline, võra noorelt püramidaalne, hiljem laiuv

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Nektariin

1. Sissejuhatus Nektariinid-õrnad õied ja maitsvad viljad. Nektariinid on algselt pärit Hiinast ja tegelikult kuuluvad virsikud nende esivanemate hulka. Nad on üsna sarnased, kuid nektariinid on veidi magusama maitsega ja nende kollane, valge või roosakas viljaliha on veidi kõvema konsistentiga. Koor pole udemetega kaetud, vaid täiesti sile. Nektariinidel on nagu virsikutelgi vilja keskel suur kivi, mis on üsna kõvasti viljaliha küljes kinni. Viljad ei jätka pärast korjamist küpsemist. Neid süüakse ja kasutatakse toiduvalmistamisel samamoodi nagu virsikuid. 3 2. Nektariini kirjeldus Nektariini värvus võib varieeruda punaste põskedega erkkollasest kuni sügavpunaseni. Nektariin on siis väikese siledakoorelise viljaga virsikusort . Viljaliha on kollane ja mahlane, maitselt aromaatne ja magus

Meditsiin → Terviseõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Tsitrusviljalised

rahustavalt ja meeleolu tõstvalt. Apelsiniõli kasutada: · loid seedimine; · halb nahavarustus, tselluliit; · kurbus; · hirmud; · närvilisus; Apelsin on omapärane mari, mille koore moodustavad oranz väliskate, eksokarp, milles leidub eeterlikku õli, ja selle all asuv kobe heledam vahekate, mesokarp. Vilja sisemine mahlakas osa on kilejate vaheseintega jaotatud sektoriteks. Sektorite sees asuv viljaliha aga on kujunenud mesokarbist sissepoole sopistunud pikkadest peenikestest mahlaga täidetud kotikestest. Apelsini viljaliha on väga maitsev, suure suhkrusisaldusega. Sisaldab mitmesuguseid suhkruid kuni 15%, sidrunhapet 1­2% ja vitamiine, eriti C- vitamiini.Tööstuses toodetakse apelsinimahla, keedist ja marmelaadi. Greip Ümmargune, suur kollane tsitrusvili hapu mahlaka viljalihaga. Seda võib süüa toorelt või kasutada marmelaadide valmistamiseks.

Toit → Toiduainete õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
6
odt

Kaktused toidulaual

Järgnevalt mõnede toiduks sobivate liikide tutvustus. Suureviljaline viigikaktus(Opuntia ficus-indica) Selle liigi vilju kastutatakse toiduks üle maailma ning aretatud on palju, sealhulgas ka partenokarpseid ehk seemneteta sorte. Enamasti on viljad rohkemal või vähemal määral astelde ja glohhiididega, ent leidub ka ilma nendeta sorte. Erinevate sortide viljad võivad olla oranzikaskollased, punased või rohelised; viljaliha võib, kuid ei tarvitse olla koorega sama tooni. Üle maailma on populaarsed eelkõige oranzikaskollase viljalihaga sordid, nagu 'Amrilla huesona' Mehhikos, 'Malta' Lõuna-Aafrikas ning 'Gialla' Itaalias, ent tuntud on ja hinnatud- eriti Ameerika Ühendriikides- on ka purpuja või roosaka sisuga sordid, nagu 'Andy Boy' USA-s, 'Pelon liso' Mehhikos, 'Algerian' Lõuna-Aafrikas ning 'Rossa' Itaalias. Seevastu roheliseviljalised, valkja või

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
17
pptx

Aiaplaan puuviljandus

Aiaplaan Juuli Maalin Perekond Sportlastest noorpere äärelinnas Isa, ema ja poeg 5. aastane. Perele meeldib vabalajal tegeleda spordiga Pere jaoks on väga tähtis füüsiline vorm ja terve keha. Selleks ka on aeda kujundatud tervisele kasulikud taimed. Asukoht Krunt asub Ülenurmes, uuselamu piirkonnas. Krundi suurus on 1908 m² Pinnas Muld on seal kahkjalt leetunud või gleistunud kahkjad leetmullad Need on põuakartlikud ja toitainete vaesed mullad Ülenurme alevikus on pinnasevee tase 1,53,7 m sügavusel maapinnast põhjavee staatiline tase 20,026,6 m maapinnast Paigutus Õunapuude vahekaugus on 45 m Kirsipuude vahekaugus on 2 2,5 m Ploomipuude kaugus on 22,5 m Marjapõõsad 1,52 m Vaarikas 50 cm Maasikas 3545 cm Astelpaju 7 m Mustikas 0,51m Sortide valik Vitamiinide olemasolu: Soodustavad paremat seedmist Vähendavad haiguste olemasolu Eelistasime Eesti maiseid sorte Ploomipuu "Ave" Hapukasmagus ploom ...

Botaanika → Puuviljandus
38 allalaadimist
thumbnail
54
docx

Eksootilised puuviljad

viljade päritolumaaks on kõige sagedamini märgitud Hispaania, aga tegelikult on hurmaa pärit Ida-Aasiast, kus teda kasvab ka metsikult. Viljade valmimine: Viljad valmivad tavaliselt viie kuu jooksul pärast õitsemist, tavaliselt oktoobris. Kasvuhoones kasvatatud taimedel on võimalik esimest saaki saada kaks kuud varem - augusti keskel. Eestis on hurmaa taime üsna raske kasvatada, kuid siiski mitte võimatu. Leides viljaliha seest pruunikad seemned võib alati proovida neid ka kasvama panna. Kuna tegu on soojalembese puuga, siis tema kasvatamine meil õues talvepakase tõttu ei õnnestu. Kasulikkus: Jaapanis ja Hiinas usutakse, et hurmaa söömine aitab võidelda liiga madala vererõhu ja südamehaigustega. Veel kasutatakse seda pohmelliravimina. Küps hurmaa vili sisaldab suures koguses beetakarotiini, mis tugevdab nägemist ja peatab silmade vananemist. Hoolitseb hingamissüsteemi eest, takistab bronhiidi teket

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Puuviljade iseloomustused

7-8 emastaime kohta on vaja vähemalt 1 isastaim. Niisiis viljaks kutsutakse "kiivi"-t. Kiivid kasvavad taimel kobaratena ning neid võib ühe taime kohta moodustuda kuni 70 kg ja rohkemgi. Kiivi on piklikmunajas või ruljas, 5-8 cm pikk, kuni 5 cm jäme ja kaalub 65-100 g. Kiivil on algul roheline, valmides roostepruuniks muutuv õhuke, kuid kõva, kare ja kaitseks ülemäärase auramise vastu karuselt karvane kest. Kesta all paikneb rohiroheline valkjate kiirtega mahlane, veidi sültjas viljaliha. Viljalihas on rohkesti väikseid musti seemneterakesi. Kiivi on kõrge C-vitamiini sisaldusega (100 g-s umbes 300 mg). Sisaldab ka provitamiini A , D-vitamiini, kaltsiumi-, kaaliumi- ja rauaühendeid. Kiivis leiduv proleolüüthape pidavat lagundama inimorganismis kolesterooli ja soodustama vereringet. Energeetiline väärtus: 100g/40 kcal. Viljad on küpsed ja tarbimiskõlblikud, kui sõrmega kergelt vajutades koor veidi järele annab

Toit → Kokandus
43 allalaadimist
thumbnail
3
doc

ASTELPAJU

jäätis, tee, küpsised, kommid jm. Astelpajusordid Kõik meil kasvatamiseks soovitatud astelpajusordid aretati Lomonossovi-nimelise Moskva Riikliku Ülikooli Botaanikaaias. Parimad astelpaju sordid: 'Botanitseskaja' ­ tuntuim sort meie suuremates istandikes. Lehed suured, siledad, läikivad ja dekoratiivsed. Vähem astlaid. Viljad keskmise suurusega, ovaalsed ja kollased, eralduvad suhteliselt kergesti ning kuivalt. Viljakest tugev, viljaliha mahlakas, hapu ja meeldiva aroomiga. 'Trofimovskaja' ­ võrdlemisi astlaline, meil küllalt hea talvekindlusega. Viljad suured, ovaalsed kollakasoranzid ning tiheda kestaga. Viljaliha mahlane, hapukas, nõrga aroomiga, meeldiva maitsega. Väga maitsvate viljadega sort, sobib hästi külmutamiseks. 'Avgustinka' ­ nõrgalt astlaline, lehed suured, viljad väheldased, punakasoranzid ning tugevasti võrsele kinnitunud. Vilja alusel punased täpid.

Bioloogia → Bioloogia
11 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Kõrvitsa uurimistöö

puhmakujuline. -3- Toiduks kasutatakse valminud vilju. Neist tehakse kompotti, marmelaadi või valmistatakse keedutoitu. Mõnedes piirkondades kasutatakse peamiselt loomasöödana . Kõrvitsa-õunasalat Kogus Koostis- ja maitseained 2 tk hapukas õun 200 g Kõrvits 2 sl (võib ka vähem) suhkur 1 sl sidrunimahl Kaneel (jahvatatud) 2 sl värsked või külmutatud marjad (punased sõstrad,jõhvikad,pohlad ) Valmistamine Riivige kõrvitsa viljaliha jämeda riiviga ja nõrutage. Õunad koorige, eraldage seemnekojad, viljaliha riivige jämeda riiviga. Lisage tumenemise vältimiseks sidrunimahla. Segage salatiained, maitsestage suhkru, sidrunimahla ja kaneeliga. Serveerimisel kaunistage marjadega. -4- Röstitud kõrvitsa ja feta salat Allikas: 100 rooga Kerge tsitrulise kastmega salat, mille pehmeks röstitud kõrvitsale lisab särtsu fetajuust ja toiteväärtust röstitud seemned.

Toit → Kokandus
26 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Garneerimisvahendi

mida kasutatakse roogade valmistamisel või puuviljadele, juurviljadele ning köögiviljadele erilise kuju andmiseks kaunistuse ja toidu meeldivamaks muutmise eesmärgil. 3 Kerli Lek; Mirle Jants Köögis kasutatavad garneerimisvahendid 1. KÖÖGIS KASUTATAVAD GARNEERIMISVAHENDID 1.1 KAUNISTUSNOAD Kaunistusnugasid kasutatakse hõlbustamaks mõne puuvilja viljaliha kättesaamiseks (nt. tsitruselised) kui ka köögiviljade jmt. koorimiseks, kujundamiseks jne. Kaunistusnugadena on kasutusel: · Greibinuga ­ väike sakilise viltuse teraga nuga, mida kasutatakse greibi või muu tsitruselise fileerimiseks eemaldades hõlpsasti viljaliha kelmest. · Kurginuga ­ 8 lühikese teraga nuga, mida kasutatakse kurgist viilude, ribade lõikamiseks. · Parmesaninuga ­ kasutatakse parmesani ja kõvade juustude lõikamiseks, meenutab

Toit → Köögi õpetus
16 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Pirn

Hariliku pirnipuu viljad liivpirn Tootmine, ajalugu, iseloomustus 2011. aastal toodeti 23,95 miljonit tonni pirne Pirnipuuistanduste kogupindala oli 1,62 miljonit hektarit Sveitsi alpidest leitud 10 000 aasta vanuseid pirniseemneid Sumerlaste allikates kirjeldatud pirni kui meditsiinilise vahendina ­ kuuma mähise komponent Botaaniliselt on pirni puhul tegemist õunviljaga Esineb pirnikujulisi kui ka ümaramaid õunakujulisi pirne Pirni mass 60-300g Söödav viljaliha moodustub hüpantiumist ehk õiepõhja servadest Pirne süüakse põhiliselt värskelt, harvem kuivatatult ja konservitult Korrastab seedimist, dieettoitudes tähtsal kohal Viljaliha sisaldab rohkelt puitunud seintega kivisrakke Seemned viies õõnsuses Pirni värvus võib sõltuvalt sordist olla roheline, kollane, punane, pruunikas Pirni genoom Harilik pirn on üldiselt diploidne (2n=34) Enam kasvatatavad sordid on triploidsed ning tetraploidsed Pirnis geenide arv 42 812

Bioloogia → Bioloogia
2 allalaadimist
thumbnail
2
docx

VILJAD

Brasiilia Koores eeterlikud Lipiidid- koostisosa Iraan õlid 0,30 Hispaania Koor on kollane Tuhk-0,30 Türgi Palju C-vitamiini Süsivesikud Usa -9,32 Itaalia Kiudained- 2,8 Kumkvaat Hiina Viljaliha on Rikkalikult Värskena süüa, Kõige Jaapan hapukasmagusa, C- puuviljasalatile, väiksemad Iisrael tugevalt vürtsika vitamiini, segasalatitele, tsitrusviljad Lõuna- apelsinimaitsega kaaliumit ja magushapudele Aafrika mõnevõrra kastmetele ka vaske.

Toit → Toiduainete õpetus
11 allalaadimist
thumbnail
1
sxw

Harilik kivipuravik

Harilik kivipuravik on kogukas, tugev ja lihaka viljalihaga nagu puravikud ikka on. Hariliku kivipuraka kübar on erinevates toonides pruun ja täiskasvanud seenel võib olla selle laius isegi kuni 25 cm. Torukeste värv varieerub vastavalt selle vanusele, vanemal seenel muutuvad need kollakaks ja lõpuks oliiviroheliseks. Hariliku kivipuraka jalg on paks, mõnikord vahelt isegi tünnisarnane ja selle helepruunikal pinnal on habras valge võrgustik. Hariliku kivipuraka viljaliha on valge, kübarnaha all aga pruunikas. Maitselt on see seen mahe. Hariliku kivipuraviku levik Harilik kivipuravik kasvab noortes okaspuumetsades ja lehtpuumetsades. Väga hästi kasvab ka valgusküllastel raiesmikel ja metsaservadel. Harilik kivipuravik esineb väga hästi. Kõige kõrgem saagikus on enamasti sügisel, mõnikord esineb juba juuli lõpust. Uuemate hinnangute kohaselt on harilikud kivipuravikud hoopis hulk üksteisele lähedasi

Bioloogia → Bioloogia
6 allalaadimist
thumbnail
36
pptx

Palmiõli

Palmiõli Merli Pilter KO-14 Eristatakse: ● Palmiõli ● Palmituumaõli (palm kemel oil) Palmiõli Saadakse enamasti Aafrika õlipalmi (elalis guinensis) punaka viljaliha massist, vähem ka Ameerika õlipalmi (elalis olifera) viljalihast. Õli värvus: Palmiõlil on spetsiifiline punakas värvus, mis tuleneb palmi viljaliha beeta-karoteeni rikkusest. Palmituumaõlil sellist punakat värvust pole, sest palmivilja seeme ei sisalda beeta- karoteeni. Õli tootmine: 100kg palmiviljast õnnestub keskmiselt saada 22 kg palmiõli ja vaid 1,6 kg palmituumaõli. Õlipalmide istandused: Indoneesias tavatsetakse troopiline mets hävitada ja asendada see palmiõli tootvate istandustega. See aga suurendab oluliselt kasvuhoonegaaside emissiooni atmosfääri. Kui palmiõli tootmine jätkub samasuguse

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Toiduainete taimne toore - kordamisküsimused

3. Suurimad tomatitootjad maailmas. - Hiina, - USA, - Türgi. 4. Tomati viljade küpsusastmed ja olulisemate mineraalainetesisaldus tomatis. Kaalium, Fosfor, Magneesium, Kaltsium, Naatrium, Raud Viljade küpsusastmed:rohelise küpsuse faas: - vili tihke, - normaalse suurusega, - roheline kuni kahvaturoheline värvus. piimküpsuse faas: - vili tihke, - läikiva pinnaga, - koor valkjasroheline, - viljaliha heleroheline. roosaküpsuse faas: - vilja tihedus väheneb, - suurem osa vilja pinnast roosakas, - viljaliha roosa,- viljad kõlbavad värskelt tarvitada. täisküpsuse faas: - sordile iseloomulik värvus, - viljaliha konsistents, - maitse. Üleküpsemisel viljade: - värvus tumeneb, - viljaliha muutub vedelamaks, - maitse halveneb. 5. Tööstuslikult toodetakse tomatist milliseid tooteid? - mahla,

Toit → Toitlustus
19 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Kookospähkel

kookospähkliks nimetama. Kookospähklid lüüakse pooleks ja pannakse päikese kätte kuivama. Mõne aja pärast tõmbub kõvaks kuivanud toitekude luukesta küljest lahti ja see on siis kopra. Igalt palmilt saadakse 5 kuni 30 kg koprat. Koprat kogutakse ja saadetakse maailmaturule, sellest pressitakse väärtuslikku taimeõli ning pressimisjäätmed on loomadele tunnustatud jõusöödaks.Kuigi kookospähkli viljaliha sisaldab vähem rasva kui teiste kuivade pähklite oma (mandlid, maapähklid), peetakse seda ikkagi kõrge küllastunud rasvade sisaldusega viljaks. Samuti sisaldab kookospähkli viljaliha vähem suhkrut, kui teiste puuviljade oma (banaan, õun), kuid on rikas raua ja fosfori sisalduse poolest. Kookospähkli õõnsust täidab veetaoline vedelik, mida rahvasuus kookospiimaks kutsutakse. Kookospiim parandab seedimist ja kosutab energiavaeguse korral. Kääritatud kookospiima

Bioloogia → Bioloogia
7 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Banaanide säilitamine

Aasiast, aga sealt on levinud Austraaliasse, Hiinasse, Filipiinidele ja Lõuna-Ameerikasse. Euroopasse jõudsid banaanid alles 1885.aastal. Suurim aastatoodang on Brasiilias ­ 6,5 miljonit tonni. Banaanitaim on kuni 4 meetrit pikk ehk suurim rohttaim. Mõne banaaniliigi ebavars võib olla kuni 15 meetrit pikk. Banaane on kokku umbes 400 sorti. Mõned tuntumad: Keedu- ehk jahubanaanid on paljudes troopikamaades põhitoiduaineks. Nad on kollase, rohelise, punase või violetja koorega. Viljaliha meenutab maitselt jahust kartulit. Dessert- ehk puuviljabanaanid on kollakas-valge magusa ja mahlaka lihaga, natuke hapuka maitsega. Nad on algselt rohelised, valminult kollase sileda koorega. Suurem osa dessert banaane süüakse värske puuviljana. Väike osa dessertbanaanidest läheb kuivatamiseks, jahu tegemiseks või helveste valmistamiseks. Punaseid banaane kasvatatakse Keenias ja tuuakse sisse Euroopasse. Nii viljaliha, kui ka koor on punakad.

Bioloogia → Bioloogia
9 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Mango referaat

SISUKORD SISUKORD 2 1. SISSEJUHATUS 2 2. MANGO ÜLDKIRJELDUS 3 3. KASVUPIIRKONNAD JA KLIIMATINGIMUSED 3 4. VALMINUD PUUVILJADE KIRJELDUS JA KEEMILINE KOOSTIS 4 5. KASUTAMINE TÖÖSTUSES JA LAUAPUUVILJANA 5 6. RETSEPTE MANGO KASUTAMISEKS 5 6.1 TERVISLIK MANGOSMUUTI 5 6.2 CAMPARI SORBETT 6 6.3 MANGI­JOGURITDESSERT 6 6.4 MANGO­KREVETISALAT 7 7. ALLIKAD 7 • SISSEJUHATUS Käesolevas töös antakse ülevaade troopilisest puuvilast­ mangost. • MANGO ÜLDKIRJELDUS Mango on 10­30meetri kõrguse laiuva võraga igihalja puu luuvili, mis ripub üksikult või  kobaratena pikkade viljaraagude otsas. Vili võib olla väga erineva kuju ja suurusega alates  ploomist ja lõpetades meloniga. Kaalub keskmiselt 300g, kuid võib ette tulla kuni 2kg  raskuseid vilju. Vili võib olla ümmargune, muna­või silindrikujuline, neerule või sidrunile  sarnanev, värvuselt rohekaskollasest kuni punaseni. ...

Toit → Toitumisõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Troopilised puuviljad

Diospüür e. Hurmaa ( pilt 1.3 , pilt 1.4 ) Välimus ; Diospüür ehk hurmaa ehk jaapani kakiploom ehk , hiina datliploom ehk jaapani aprikoos ehk persimon ehk hiina küdoonia . Diospüüri vili on mari, selle läbimõõt on 6-8 cm ning meenutab kujult ja suuruselt siledakoorelist ümmargust õuna. Keskmine kaal 100-400g, õhukese sileda ja läikiva koore värvus varieerub kollasest sügavpunaseni. Maitse : Poolvalminult on viljaliha rohke tanniinisisalduse tõttu mõrkjas ja kõva. Valminud viljad muutuvad mahlakaks ja magusaks. Täisküpsuse tunnuseks on klaasjalt läikiv viljasisum, mis paistab läbi õhukese koore. Toored hurmaad on kõvad ja tanniinisisalduse tõttu mõrkjad ning tekitavad süües suus "paksu tunde" nagu toomingamarjad. Küpsedes lähevad viljad pehmeks ja sisu muutub läbipaistvaks (eriti hästi on see näha, kui lõigata hurmaa viiludeks), aga süüa

Toit → Kokandus
40 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Referaat "Puuviljad"

Kokk Lenne Lõiv Puuviljad referaat Juhendaja: Elle Möller Pärnu 2009 Sisukord: 1)Papaia 2)Tähtvili 3)Lichi Sissejuhatus Teen referaadi erinevatest puuviljadest. Puuviljad, mida kirjeldan on: papaia, tähtvili ja lichi. Papaia Millist puuvilja kutsutakse inglite viljaks? Selleks on papaia, mis oma toimega võib kaitsta isegi vähkkasvaja eest. Papaia on melonitaoline puuvili, mille viljaliha on kollakas-oranž ning koore värvus võib olla nii roheline ja oranž kui ka roosa. Papaia täpne päritolumaa on teadmata, kuid usutakse, et tema levik sai alguse Mehhiko lõunapoolsetelt aladelt, üldisemalt Kesk-Ameerikast. Tänapäeval kasvatatakse papaiat teisteski troopilise kliimaga riikides nagu India, Lõuna-Aafrika Vabariik ja Sri Lanka. Praegu on kõige suuremaks papaiade importijaks Brasiilia. Papaiast tehakse komme, moosi, mahla jm, teda kasutatakse isegi energiajookides.

Toit → Kokandus
19 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Eksootilised Puuviljad

välimuselt ahvatlevalt oransikaskollasena (Malaisia variant) või siis Brasiilia variandina, mis on väiksem ja tagasihoidliku pruunikasvioletse koorega. Passioni peetakse maitse poolest parimaks troopiliseks puuviljaks. Oma teise nime granadill ehk väike granaatõun on vili saanud sarnasuse pärast granaatõunaga. Sisaldab ju ka passion hulgaliselt väikesi musti, söödavaid ja väga dekoratiivseid seemneid, mida kasutatakse salatite kaunistamiseks. Kollane viljaliha on magushapu ja väga aromaatne, meenutades ühekorraga maasikat, ananassi ja apelsini. Sisu süüakse enamasti lusikaga otse koorest, kuid püreeritud sisu kasutatakse väga tihti magusroogade ja kastmete valmistamisel, kohupiimasegudes, pudingites ja kreemides, tarretavates magusroogades, kokteilides ja punshides. Sileda läikiva koorega passion on täiesti eksimatult toores ning muutub söödavaks alles siis, kui

Toit → Kokandus
80 allalaadimist
thumbnail
13
pdf

KT küsimuste vastused TAIMNE

- moondumata, - antud botaanilisele sordile tüüpilise kuju ja värvusega Pikaviljalised ja poolpikad kurgisordid on mõeldud värskelt salatina tarbimiseks. Lühiviljalisi sorte kasutatakse kõige rohkem: - hapendamiseks, - marineerimiseks. Tarbimisküpsuses kurgi: - koore värvus on enamasti roheline kuni tumeroheline, - viljaliha värvus heleroheline. Toiduks tarvitatakse noori valmimata vilju nn tehnilise küpsuse järgus: - värskelt, - hapendatult, - soolatult, - marineeritult jne. Kosmeetikas kurgimahl: - toniseerib näonahka, - puhastab ja värskendab seda, - parandab juuksejuure ainevahetust (hõõrudes peanahale). 13. Suurimad tomatitootjad maailmas. Hiina, USA, Türgi

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Moos

MAGUS HOIDIS Karm kuremari 1 või rohkem kabatsokki 3 l jõhvikaid 600 g suhkrut, natuke soola Kabatsokk koorida, eemaldada viljaliha, lõigata väikesteks kuubikuteks. Lisada tükikestele pisut soola, segada, lasta veidi seista. Panna keema, mõne minuti pärast lisada jõhvikad, suhkur ja keeta kümme-viisteist minutit. Panna moos purkidesse ja sulgeda õhukindlalt. Karmilt magushapu maitsega moos sobib hästi verivorsti juurde, lihatoitude kõrvale, pannkoogi peale, tordikihtide vahele ja liha marineerimiseks.

Turism → Maaturism
6 allalaadimist
thumbnail
34
pptx

Söögi- ja mürgiseened

okaspuude kõduneval puidul, sageli rühmiti männikändude ümber. VÄGA HEA JA MAITSEV SÖÖGISEEN. VÄRSKELT ELUOHTLIKULT MÜRGINE, KUPATATULT HEA SÖÖGISEEN. Punakas narmasnutt ja kevad-võluheinik Suured, lihakad, kohati massiliselt suvel parkides kasvavad seened.  Noored seened elevandiluukarva,vanad seened on üleni määrdunud- pruunikaspunased.  Viljaliha muutub katsumisel, lõikamisel  Nii noored kui ka vanad viljakehad on määrdunudvalged kuni helepruunikashallid. või vananemisel roosakaspunaseks.  Viljaliha ei muutu katsumisellõikamisel punakaks.  Ebameeldiva lõhna jaa maitsega

Bioloogia → Seened
5 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun