Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"jookides" - 168 õppematerjali

jookides on kofeiini. Eelistada kofeiinivabu jooke: viljakohv, taimeteed, valge tee, vesi värskelt pressitud mahl.
thumbnail
5
docx

Fosforhappe määramine Cola-jookides potentsiomeetriline tiitrimine

TTÜ keemiainstituut Analüütilise keemia õppetool Instrumentaalanalüüs Fosforhappe määramine Cola-jookides potentsiomeetriline tiitrimine Töö teostaja: Õpilaskood: Õpperühm: Õppejõud: Aini Vaarmann Teooria: Potentsiomeetrilise analüüsimeetodi aluseks on määrata komponenti sisaldava praktiliselt vooluvaba galvaaniahela elektromotoorjõu mõõtmine. Registreeritakse sobiva indikaatorelektroodi potentsiaali sõltuvus lisatud titrandi ruumalast. Indikaatorelektroodi potentsiaal on sõltuv vesinikioonide kontsentratsioonist lahuses, võrdluselektroodi potentsiaal ei sõltu vesinikioonide kontsentratsioonist lahuses, seega mõõdetakse indikaatorelektroodi potentsiaali muutust sõltuvalt titrandi hulgast lahuses. Indikaatorelektroodi potentsiaali järsk muutus on tiitrimise ekvivalentpunktis. Asetades ...

Keemia → Instrumentaalanalüüs
50 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Potentsiomeetriline tiitrimine POT

TTÜ Keemia ja biotehnoloogia instituut Analüütilise keemia õppetool YKA3411 Instrumentaalanalüüs POT Fosforhappe määramine Cola-jookides potentsiomeetrilisel tiitrimisel Õpperühm: Töö teostaja: Õppejõud: Jelena Töö teostatud: Gorbatsova Töö kaitstud: Teooria Potentsionomeetrilisel tiitrimisel jälgitakse indikaatorelektroodi potentsiaali muutumist tiitrimise käigus, et kindlaks teha tiitrimise ekvivalentpunkt. Ekvivalentpunktis on potentsiaali muutumine kõige suurem. Ekvivalentpunkt määratakse kõige järsema elektromotoorjõu või ka indikaatorelektroodi potentsiaali ( ) hüppe järgi. Võrdluselektroodi potentsiaal on konstantne suurus. Potentsiomeetrilisel analüüsil kasutatavaid elektroode liigitatakse vastavalt selle järgi, kuidas toimub laenguvahetusprotses...

Keemia → Instrumentaalanalüüs
22 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Fosforhappe määramine Cola-jookides, potentsiomeetriline tiitrimine

TTÜ keemiainstituut Analüütilise keemia õppetool Instrumentaalanalüüs ­ praktikum Töö pealkiri: Laboratoorne töö nr. Fosforhappe määramine Cola-jookides potentsiomeetriline tiitrimine Õpperühm: Töö teostaja: Töö teostatud: Protokoll esitatud: Õppejõud: Protokoll arvestatud: Töö käik: Mõõda 100 ml Cola-jooki Erlenmeieri kolbi, kata kolb uuriklaasiga, keeda tasasel tulel 20 min selleks, et eemaldada proovist CO2. Jahuta toatemperatuuril ja lahjenda proov 100 ml mõõtkolvis dest. H2O-ga märgini, s.o. 100 ml-ni. Määra kindlaks NaOH täpne kontsentratsioon. Täida bürett NaOH lahusega, fikseeri algnäit. Pese 20 ml pipetti 3x väikeste koguste dekarboniseeritud Cola joogiga. Mõ...

Keemia → Instrumentaalanalüüs
93 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Keemia - Happed

Happed Igapäevaelus puutume kokku äädikhappega (toitude maitsestamisel või marineerimisel), sidrunhappega (jookides, küpsetuspulbris), piimhappega (piima hapnemisel, hapukurgis, hapukapsas), sidrunhappega (sidrunis, apelsinis jt. puuviljades), õunhappega (õuntes, pirnides), oblikhappega (hapuoblikas, rabarberis) jne. Keemialaboris kasutatakse hapete kindlakstegemiseks indikaatoreid, mis muudavad hapete toimel oma värvust (nt. lakmuselahus punaseks, punase peakapsa mahl, mustikamahl). Samuti võib neid kindlaks teha maitstes, kuid see võib tervisele ohtlik olla. Happed on anorgaaniliste ainete klass, mis koosnevad vesinikioonist ja happeanioonist ning mis annavad lahusesse vesinikioone. Kõigi hapete molekulide koostisse kuulub vähemalt üks vesinikuaatom ning kõigi hapete lahused sisaldavad katioonidena vesinikioone H+. Kõik hapete iseloomulikud ühised omadused, sealhulgas ka hapu maitse, reage...

Keemia → Biokeemia
6 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Süsiniku esitlus

erinevad omadused Teemant ja grafiit on allotroobid(keemilise elemendi esinemine mitme lihtainena) Grafiiti on võimalik muuta teemandiks ja vastupidi Süsiniku omadused Süsi ja süsinikuühendid põlevad Hapniku vajakul tekib vingugaas(süsinikoksiid) Süsihappegaas tekib põlemisel, hingamisel, käärimisel, kõdunemisel jm. Madalal temperatuuril muutub CO2 tahkeks jäätaoliseks aineks(kuiv jää) Süsinikdioksiid on gaseeritud jookides eralduv gaas Kasutusalad Peamiselt tekib CO2 põlemisel CO2-te kasutatakse gaseeritud jookides, tulekustutites, söögisoodas, soodas, kuiva jääna. Süsiniku allotroobist grafiidist valmistatakse pliiatsisüdamikke, elektroode ja kontakte Süsinikku leidub ka alkoholis, bensiinis, erinevates hapetes, valkudes, rasvades, ravimites ja lõhkeainetes Pildid Click to edit Master text styles Second level Third level

Keemia → Keemia
21 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Maitseained

...... 3 2. ÜRDID.........................................................................................................4 3. MAITSEAINETESEGUD.................................................................................5 4. KAUPLUS....................................................................................................6 KLASSIKALISED MAITSEAINED INGVER : Kasutatakse küpsetisdes, eelroogades, magustoitudes, vahukoores, jäätises, puuviljades, külmades ja kuumades jookides. Santa Maria KANEEL : Kasutatakse küpsetisdes, magustoitudes, pudrudes, jäätises, kana- ja liha toitudes. Santa Maria KARDEMON : Kasutatakse küpsetisdes, jäätises, vahukoores, kuumades jookides, liha- ja kana toitudes. Santa Maria KARRI : Kasutatakse riisi-, kana- ja sealiha toitudes. Santa Maria MUSKAATPÄHKEL : Kasutatakse suppides, küpsetisdes, kartulipudrus, pajaroogades, omletis, puuvlijasupis, lasanjes, salatites. Santa Maria MUST PIPAR :

Toit → Kokandus
22 allalaadimist
thumbnail
20
docx

Alkoholism kui sotsiaalne pahe

................................... 9 2 Sissejuhatus Alkoholism kui sotsiaalne pahe Mis on alkohol? Alkohoolne jook on uimastava ja sõltuvust tekitava toimega etanooli sisaldav jook. Alkoholil on mitmeid otseseid ja kaudseid mõjusid kogu organismile. Alkoholi saadakse pärmseente mõjul toimuva käärimise tulemusena taimsest toorainest, mis sisaldab suhkruid või tärklist. Keemiliselt on alkohol süsivesinik. Alkohoolsetes jookides sisalduv alkohol on viinapiiritus ehk etanool (CH3CH2OH). Paljud tõsised tervisekahjustused võivad tekkida alkoholimürgistusest või ühekordsest joomingust ka nendel inimestel, kellel ei ole pikaajalisi probleeme alkoholi liigtarvitamisega. Alkohol võib pikaajalisel tarvitamisel põhjustada tervisehädasid, rahalisi raskusi, tööprobleeme, seadusrikkumisi ning erimeelsusi sõprade ja omastega. Kui alkoholi tarvitamine põhjustab sulle või kellelegi teisele probleeme

Sotsioloogia → Sotsiaalsed probleemid Eestis
23 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Anorgaaniline keemia "Alkoholid"

Kuis meski on valmis, siis see destilleeritakse ära. Konjakit valmistatakse viinamarjadest, mis on harilikest viinamarjadest happelisemad. Ja konjaki valmistamisel on kahekorne destilleerimine. Viin tehakse aga piirituse baasil, mis lahjendatakse. Valmis viin lastakse läbi söe ja kristallfiltrite, et puhastada see põhjalikult. 7. Puskariõli alkoholid tekivad vaiguliste materjalide käärimisest. Need on üpriski mürgised alkoholid. Puskariõli leidub kõigis destilleerimata alkohoolsetes jookides ja ka osaliselt puhastatud alkohoolsetes jookides. Võivad põhjustada pohmelli. 8. Alkoholi tarbides mõttetöö aeglustub. Liigutused muutuvad ka tasapisi aeglasemaks, ei ole enam nii hea reageerimisvõime. Alkohol kahjustab kõiki organeid, kuid kõige rohkem kannatab aju. Mälu maht muutub väiksemaks. Ka maks saab kõvasi kahjustusi, sest ta peab lagundama meie kehas olevat alkoholi. Oluliselt mõjutab alkohol ka meie südame tööd ja ka pärilikkust. alkoholi mass on 500 *0

Keemia → Keemia
29 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Pärmseened

Pärmseened Andris ja Kristo Iseloomustus Päristuumsed Umbes 150 liiki Raku diameeter võib-olla 3–40 µm Asustavad mulla-ja veekeskkonnas 1680. aasta Pärmseene joonis Paljunemine Suguta sigimine- Pungumine ja pooldumine Suguline sigimine Sisaldus Proteiini B-grupi vitamiine fosforit ja ergosterooli Kasutusviisid Alkohoolsetes jookides  Õlle valmistamine  Veini valmistamine  Kefiiti jt. Piimajookide valmistamine  Saia tegemisel Haigused Tekib kandidoos. Selle teada saamiseks... Kasv Pärmide temperatuuritaluvus on varieeruv.

Bioloogia → Bioloogia
7 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Taimsed toiduvärvid

Kasutatakse maiustustes, meiereitoodetes, kalatoodetes, salatikastmetes, sinepites. Kurkumiin on karripulbri kohustuslik koostisosa ning sobib väga hästi nuudli- ning riisiroogadega. Toidutare > Sõnastik > E-ained > E100 - Kurkumiin E 120 karmiin Punane värvaine, mida saadakse emaste kilptäide kuivatatud kehadest. Võib tekitada astmat ja ka eluohtlikke allergilisi reaktsioone ning vähki, kuid on ka väidetud, et on täiesti ohutu. Kasutatakse alkohoolsetes jookides, karastusjookides, suppides, saiakestes, magustoitudes maiustustes, kosmeetikas. Toidutare > Sõnastik > E-ained > E120 - Karmiin, karmiinhape, Cochineal E 127 erütrosiin Punane värvaine. Võib häirida kilpnäärme talitlust. Loomkatsetes on tekitanud kilpnäärmevähki. Võib põhjustada ülivastuvõtlikkust ultraviolettkiirtele ja süvendada allergiaid. Uuringutel on selgunud lisaaine häiriv mõju

Keemia → Keemia
31 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Alkoholid, kasutus ja saamine

süsivesinikradikaaliga (R1OR2). Metanool (CH3OH) füs om: vedel, värvusetu, kibe, terav lõhn, kibe maitse. Mõju organ: kahjustab maksa, neerusid; surmav; muudab pimedaks. Kasutus: lahustina keemiatööstuses, kütuseks, estrite saamiseks, meditsiinis, kütuse- ja plastide tööstuses. Etanool (C2H5OH) füs om: lõhnav, vedel, terav maitse. Mõju: kahjustab maksa, neerusi, aju jt; mürgine. Kasutus: kütuseks, termomeetrites, meditsiinis, ravimlahustes, jookides alkohol. Glütserool (CH2-CH-CH2 .. OH) om: põleb, vedel, mittemürgine, lahustub vees, lääge maitsega. Kasutus: kätekreemides, ravisalvides, toiduks ja energiaks, hambapastas.

Keemia → Keemia
2 allalaadimist
thumbnail
6
ppt

Paraguay kohta powerpoint.

Paraguay Paraguay · Pealinn- Asunción · Riigikeel- Hispaania, Guarani · Pindala- 406,7 km 2 · Rahvaarv- 6,349,000 Tööstus · Paraguay on vaene riik. · 18% elanikkonnast elab ära vähem kui $2 päeva. · Paraguay suurimaks majandustegevuse aluseks on põllumajandus ja metsandus. · Tööstus toodab umbes 25% Paraguay sisemajanduse kogutoodangust. · Paraguay esmane tootmine keskendus toidus ja jookides. · Toodetakse ka toiduõli, rõivaid, mahepõllumajandusliku suhkrut -ja liha, terast, nahkade ja karusnahkade tooteid jne. Majandus. · Peamised eksportkaubad on sojauba, toit,puuvill, liha, toiduõli, elekter, vill, nahk. · Peamised kaubanduspartnerid on Uruguay 22 %, Brasiilia 17,2 %, Venemaa 11,9 %, Argentina 8,8 %, Tsiili 6,9 %. · Imporditakse palju maanteesõidukeid, elektrimasinaid, tarbekaupu, traktoreid, tubaka-, keemia-, naftatooteid ja sõidukite

Geograafia → Geograafia
10 allalaadimist
thumbnail
6
docx

E-ained

Lisaainete kasutamise vajadus peab olema põhjendatud. See tähendab, et lisaained on lubatud vaid juhul, kui toidu omaduste parandamist või toiteväärtuse säilitamist ei ole võimalik saavutada muude tehnoloogiliste võtetega. MIKS LISAAINEID KASUTATAKSE? Lisaainete kasutamise eesmärgiks on tagada toidu parem kvaliteet ja ohutus. Sorbiinhapet (E200), sorbiinhappe sooli (E202), bensoehapet (E210) ja naatriumbensoaati (E211) kasutatakse sageli jookides ja ketšupis, et vältida mikrobioloogilist riknemist. Kui toode on riknenud, kuid maitseomadused seda ei reeda, võib see organismile olla palju ohtlikum kui lisaaine. Rasvarikaste toitude puhul on vaja kasutada antioksüdante, et kaitsta neid rasva rääsumise, värvuse ja maitse muutuste ning toiteväärtuse alanemise eest. Üks enamlevinud antioksüdant on askorbiinhape (E300) ehk C-vitamiin. Lihale ja lihatoodetele sageli lisatavad säilitusained nitritid (E249 ja E250)

Toit → Toidutehnoloogia
4 allalaadimist
thumbnail
8
ppt

Toiduainetööstus, pagaritööde ja pärmseened

kasutatavat pagaripärmi Pärmseened on kera või munakujulised, 510 mikromeetri suurused liikumatud ainuraksed. Pagaripärm hapendavad anaeroobsetes tingimustes sahhariide, seda protsessi kutsutakse käärimiseks. Pärmseene paljunevad peamiselt pungumise teel ( kui toitaineid on piisavalt).Mõnikord paljunevad eoste moodustamise teel ( kui toit lõpeb jaguneb sisu neljaks) Pärmseened gaseeritud ja alkohoolsetes jookides Õlu ja kali Õlu on jook, mida on valmistatud juba mitmeid tuhandeid aastaid tagasi. Algul kasutati õlu valmistamiseks leivapuru, mida lisati viljast keedetud vedeliku hulka. See oli õlule juuretiseks. Aitäh tähelepanu eest!

Bioloogia → Bioloogia
6 allalaadimist
thumbnail
6
pptx

Energiajoogid

Energiajoogid Ajalugu Energiajoogid ilmusid esimest korda turule 1960. aastatel Aasias, täpsemalt Jaapanis Euroopasse jõudsid energiajoogid alles 1987. aastal, kui turule tuli Red Bull, mis pärineb Austriast Ameerikasse jõudis see kümme aastat hiljem Tänapäeval on müügil erinevaid energiajooke, mille kofeiinisisaldus ulatub tagasihoidlikust 50 mg kuni murettekitava 505 mg purgi või pudeli kohta Teadmiseks Ainus energiat andev koostisosa energiajookides on suhkur 100 ml energiajooki sisaldab tegelikult umbes sama palju toiduenergiat kui tavaline karastusjook või apelsinimahl Energiajook ei ole tavaline karastusjook Selle tarvitamisega peavad olema ettevaatlikud isegi terved inimesed Aitab põhjalikumalt ära kasutada organismi olemasolevaid energiavarusid, mis aga kurnab organismi ja tekitab hiljem veelgi suuremat väsimust Suureneb...

Keemia → Keemia
2 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Nukleiinhapped ja veetähtsus elule ja organismile

Tervislik toitumine Inimestele on igapäevaselt vaja : · Vett · Valke · Süsivesikuid · Rasvu · Kiudaineid · Vitamiine · Mineraalaineid Veetähtsus tervislikus toitumises Vesi moodustab meie organismist keskmiselt kaks kolmandikku. Vee hulk meie kehas väheneb vanemaks saades. Noorte kehas on vett 65 % ja eakatel on alla 60 % vett organismis. Organismis on vesi väga hea ainete lahusti. Vett leidub peamiselt looduslikult puhtal kujul, erinevates jookides ning juur ja puuviljades. Vee puudujäägi korral tekib janu, uimasus ja organismi kaitsevõime nõrgeneb

Bioloogia → Bioloogia
12 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Alkaloidid

Alkaloidid Omadused Ø Sisaldavad lämmastikku Ø Vees lahustumatud Ø Aluseliste omadustega Ø Happega reageerides moodustavad vees lahustuvaid sooli Ø Osaliselt mürgised ugu ajal e ja min saa dide aloi Alk d mse Tai Ø Tekivad taimedes toimuva biokeemilise ainevahetuse jääksaadustena. Ø Esimese puhta alkaloidi, morfiini, eraldas oopiumist 1806. aastal saksa apteeker Friedrich Sertürner. sed mili kee Ø Toodetakse tehislikult sünteesimise käigus. Ø Esimese sünteesitud alkaloidi, koniini, valmistas 1886. aastal Albert Ladenburg. Kasutamine Alkaloide sisaldavaid taimi on inimesed tarvitanud juba ammustest aegadest peale: * ravimitena( morfiin) * ergutitena (kofeiin, kokaiin) * mürkidena (akonitiin) ...

Keemia → Keemia
8 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Alkaloidid

Alkaloidid Omadused Ø Sisaldavad lämmastikku Ø Vees lahustumatud Ø Aluseliste omadustega Ø Happega reageerides moodustavad vees lahustuvaid sooli Ø Osaliselt mürgised ugu ajal e ja min saa dide aloi Alk d mse Tai Ø Tekivad taimedes toimuva biokeemilise ainevahetuse jääksaadustena. Ø Esimese puhta alkaloidi, morfiini, eraldas oopiumist 1806. aastal saksa apteeker Friedrich Sertürner. sed mili kee Ø Toodetakse tehislikult sünteesimise käigus. Ø Esimese sünteesitud alkaloidi, koniini, valmistas 1886. aastal Albert Ladenburg. Kasutamine Alkaloide sisaldavaid taimi on inimesed tarvitanud juba ammustest aegadest peale: * ravimitena( morfiin) * ergutitena (kofeiin, kokaiin) * mürkidena (akonitiin) ...

Keemia → Keemia
12 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Glütserool

taimeõlid (nt kookose- ja sojaõli). On veel võimalik sünteetiline tootmine, glütserool on seebitootmisel kõrvalsaadus ning glütserooli tekib ka kõrvalsaadusena biodiisli tootmisel. Nõutakse aga puhast glütserooli, niiet sünteetilist toorainet kasutatakse vähe. Aastas toodetakse USAs ja Euroopas ~950 000 tonni glütserooli, mis on umbkaudu 5 korda suurem kui nõudlus. Kasutusvaldkonnad Toidutööstus Kasutatakse toitudes ja jookides niisuti, lahusti ja maitseainena ning täidisena nt küpsistes ning paksendajana liköörides. Glütserool on suhkruasendaja, sisaldab umbes 27 kkcal teelusika kohta (võrdlusena, suhkrul umbes 20 kkcal teelusika kohta). Tähis toidulisandina on E442. Niisutina mokatubakas. Ravimi- ja hügieenitööstus Enamasti pehmuse ja möördevõime parandamiseks. Võib leida allergiaravimites, köhasiirupites, eliksiirides, hambapastas, suuvees, nahahooldustoodetes, raseerimisvahus, seepides

Keemia → Keemia
7 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Lisaained minu toidus

Üle 10 grammi päevas arvatakse tekitavat neerukive. Toiduvärv E120- karmiin (karmiinhape). Toidu lisaainetest on just toiduvärvid kutsunud esile kõige negatiivsema hoiaku. Nii mõnedki varem kasutatud toiduvärvid on osutunud ohtlikuks. Karmiin on punane toiduvärv. Seda kasutatakse tootele omase punaka värvuse andmiseks. Seda ainet isoleeritakse putukatest. Enamasti kasutatakse vorstides, viinerites, sinkides. Samuti leidub alkohoolsetes jookides, kookides, želeedes, nätsukommides, keedistes, maitsestatud kohupiimades, jogurtites jmt toodetes. Kõrvalmõju: Võib tekitada astmat ja ka eluohtlikke allergilisi reaktsioone Säilitusaine E250- naatriumnitrit Ühed vanimad konservandid on nitritid (E 249 ja E 250), mida esialgselt lisati lihale ja lihatoodetele ilusa roosa värvuse andmiseks. Alles hiljem avastati, et nitritid suruvad alla bakterite, sealhulgas botulismitekitaja elutegevuse.

Keemia → Toidukeemia
6 allalaadimist
thumbnail
8
ppt

Kohv slideshow

Kohv Koostaja: Kerten Palumets 10c klass Sissejuhatus Tänapäeval tarbitakse maailmas tohutul hulgal kohvi. Kohvi tarbimine maailmas kasvab iga päevaga. Peaaegu iga inimene alustab oma päeva tassi kohviga, see annab meile erksuse, mida hommikul on hädasti tarvis. Käibe poolest jääb kohvi alla ainult naftatööstusele. Kohvi ajalugu Esmakordselt avastati kohvi Ida-Aafrikas piirkonnas, mida me tänapäeval tunneme Etioopiana. Kindlalt hakati kohvi kultiveerima Jeemenis 15. sajandil, võibolla veelgi varem. Esimene vihje kohvi joomise kohta Ameerikas pärineb 1668. aastast. Veneetsia kaupmehed tõid kohvi Euroopasse 1615. Tähtsamaid aastaid kohvi ajaloost Aasta 1000: Araabia kaupmehed toovad kohvi oma kodumaale ja kasvatavad taime esimest korda istandustes. 1453: Kohvi esitlevad Konstantinoopolis Otomani türklased. Maailma esimene kohvipood Kiva Han avatakse seal 1475. 1607: Kapten John ...

Muu → Teadus tööde alused (tta)
22 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

E223 mõju kartuli säilumisele ja organoleptilistele omadustele, kaitsmise esitlus

Töö eesmärk Teadvustada inimestele sulfideeritud kartulite säilimisomaduste muutumist Juhtida tähelepanu nende tarbimisega seotud ohtudele Hüpotees Hüpoteesiks püstitati: õigel määral E223 (naatriummetabisulfit) kasutamisel ei rikne kartul õhuhapniku, valguse ja muude mõjurite toimel ega mõjuta negatiivselt maitseomadusi E223 kasutusala Karastusjookides, kuivatatud puuviljades, viljalihaga jookides, veinides, siidrites, salatites Omadustelt on tegemist antioksüdandist säilitusainega. Sünteetiliselt valmistatud anorgaaniline aine Mitmed kõrvalmõjud, kokkupuutes nahaga põletushaavad Eeltöötluse vajalikkus Kartulite eeltöötlus on vajalik pikemas või lühemas perspektiivis nende säilitamiseks Kartulite kulinaarse ehk eeltöötlemise viise on kaks Külmtöötlemine ja kuumtöötlemine Kartuli säilumist mõjutavad tegurid Geneetilised omadused (liik, sort)

Keemia → rekursiooni- ja...
2 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Broom

BROOM 1. Broom Kreeka keeles on broomi tähendus haisev, järjekorranumber 35, aatommass 79,904, 7A rühma element, 4.periood, esineb kaheaatomiliselt Br 2, Metallidega reageerides tekitab bromiide( Naatriumbromiid, kaaliumbromiid), aktiivne mittemetall ja tugev oksüdeeria. 2. Füüsikalised omadused Pruunikas aurav vedelik, terava lõhnaga, sööbiva toimega, väga mürgine põhjustab sissehingamisel hingamisteede kahjustusi, nahale sattudes tekivad põletushaavad, keemistemp. 58kraadi, külmumistemp. -7kraadi, tihedus 3,1g/cm3 (õhust raskem) 3. Avastuslugu 1. Broomi avastas prantsuse keemik Antoine Jerome Balard aastal 1826. Lähteainena kasutas ta Montpellier' lähedalt soolakutelt korjatud adrut. Tema eesmärk oli tegelikkult adrust eraldada joodi, aga adru sisaldas natuke ka broomi. Ta põletas adru tuhaks, lisas siis vett ning destilleeris broomi küllastunud joodilahusest...

Keemia → Keemia
6 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Kiviaegsed maitseained - köömned

Eestis hakati köömneid kasutama rukkipüülijahust tehtud leivale, et tasakaalutada nende magusamat maitset. Eestlastele omastes toitudes kasutati köömneid hapukapsas ja sõiras. Kuna köömned soodustavad seedimist, siis kasutati köömneid rasvase sea-, lamba-, ja linnuliha maitsestamiseks. Vee- või piimapõhine köömnetee leevendab soolegaasidest tingitud valusid. Köömnei kasutati ka jookide maitsestamiseks, näiteks haputaarile või ivajoogile, kuid ka kangemate kraadidega jookides, näiteks köömnenaps, mis on tegelikult kange magustatud munaliköör. Köömneid kasutati ka rituaalsetes toimingutes. Inimesed kandsid kaelas kotikest köömnetega, et peletada nõidu ja deemoneid. Mõnes kohas usuti, et köömnetel on vargusevastane toime ja sellepärast puisati neid majja, lauta jm. Mõnedes teistes piirkondades usuti, et hälli alla asetatud köömneanum kaiteb last nõidade eest ja et armujoogis köömnelisand pidi armastatu truuks tegema.

Ajalugu → Ajalugu
6 allalaadimist
thumbnail
6
odp

18. sajandi Eesti köök

Valmistati ka tanguvorst ( erineb verivorstist, on heledam) Valmistati palju puskarit Argipäevadel oli talumehe laual kruubipuder hapupiima või koorega kartul, mille juurde anti kohupiima või soolasilku. Suurematel pühadel ka võid, liha ja munaputru Suurtaludes, kus pererahvas rahapunda nööre väga kõvasti kokku ei kiskunud, sõid sulased ja tüdrukud perega sama toitu Kitsi taluniku tööpere laual olid enamasti vaid leib, jahurokk ja soolasilk Levinenud jookides oli kali, mõdu(meekali) ning kevadeti ka kasemahl Jõuludeks ja muudeks pühadeks pruuliti lahtistes anumates linnastest või suhkrupeedist magusat koduõlut Suurematel saartel on õllepruulimine alati olnud tõsine ja tähtis tegevus, mille salanipid mandrimeestele tänini kättesaamatuks on jäänud Mekkimisel mahedat, kuid mõjult salalikku õlut pruulitakse vaatides ja pakutakse puust õllekannudes Kuidas erines tanguvorst verivorstist?

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
11 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Tsitrusviljalised

tervisele, kuna nad ei sisalda rasva, on kolesterooli- ja naatriumivabad.Tsitrusviljadel pole negatiivseid mõjusid tervisele, aga neid tuleks vältida, kui sa kannatad külmetuse ja gripi all, kuna nad võivad su teha haigemaks. Mõnel inimesel võib tekkida probleeme tsitrusviljade tarbimisega nende happelise sisu tõttu. Apelsin Kujult ümmargune, värvuselt punakaskollane ja paksu koorega. Sisaldab palju sidrunhapet ja vitamiine. Apelsine saab tarbida värskelt, kasutada kergetes jookides või teha mahlaks. Kui apelsini koort painutada, pritsub välja eeterlikku õli. Apelsini koortest pressitud apelsinikooreõli ei ole maitselt mõru, on kollane või pruunikaskollane apelsinilõhnaga vedelik, mida kasutatakse parfümeerias ja jookide valmistamisel. Apelsiniõli, millel on imeliselt värske lõhn, mõjub siseorganitele ergutavalt, psüühikale aga rahustavalt ja meeleolu tõstvalt. Apelsiniõli kasutada: · loid seedimine; · halb nahavarustus, tselluliit;

Toit → Toiduainete õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Kütusepiiritus

KÜTUSEPIIRITUS autor Märt Kirik, B.S.A. ; B.A.Sc. Kütusepiiritus on tavaliselt etanool või metanool. See on põletusvedelik. Etanool on kasutatud jookides ja tööstuses. Metanool on rahvakeeles puu piiritus. Metanool mootorikütusena tekitab heitgaasid mis on kahjulikud inimese tervisele. Sellepärast mootorikütusena metanool vajab operaator kellel on sobiv õpetus. Etanool segatud bensiiniga on 2018 aastal enam levinud kütusepiiritus. Selle segu valmistamisel on tarvis etanool mis on veevaba (vähem kui 1%). (5) Teised kütusepiiritused on olemas kuid siin teema on ainult etanool. KÜTUSEPIIRITUS MOOTORITES

Keemia → Keemia
3 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Alkohol

Tallinn 2018 sisukord Sissejuhatus Mina räägin täna alkoholist,selle mõjust, kas see on ravitam või mitte, mis on selle tunnused, kuidas lontrollida, kuidas see võib sõltust tekitada, mõju käitumisele jne. Ma rohkem ei oska siia lisada, aga nüüd räägin lähemalt. Mis on üleüldiselt alkohol ja millised on need tuntumad joogid? Alkohol on orgaaniline aine, mida sisaldavad kõik alkohoolsed joogid. Keemiliselt on alkohol süsivesinik. Alkohoolsetes jookides sisalduv alkohol on viinapiiritus ehk etanool. Alkoholi saadakse pärmseente mõjul toimuva käärimise tulemusena taimsest toorainest, mis sisaldab suhkruid või tärklist. Tuntumad lahjad alkohoolsed joogid on õlu, siider ja vein, aga ka mitmesugused gaseeritud segujoogid. Tuntumad kanged alkohoolsed joogid on viinad, viskid, konjakid ja brändid Mis on alkoholi tunnused ja tagajärjed? Tagajärjed

Keemia → Keemia
3 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Happed spikker - väävlishape, äädikhape

Igapäevaelus puutume kokku äädikhappega (toitude maitsestamisel või marineerimisel), sidrunhappega (jookides, küpsetuspulbris), piimhappega (piima hapnemisel, hapukurgis, hapukapsas), sidrunhappega (sidrunis, apelsinis jt. puuviljades), õunhappega (õuntes, pirnides), oblikhappega (hapuoblikas, rabarberis) jne. Keemialaboris kasutatakse hapete kindlakstegemiseks indikaatoreid, mis muudavad hapete toimel oma värvust (nt. lakmuselahus punaseks, punase peakapsa mahl, mustikamahl). Samuti võib neid kindlaks teha maitstes, kuid see võib tervisele ohtlik olla. Happed on anorgaaniliste ainete klass, mis koosnevad vesinikioonist ja happeanioonist ning mis annavad lahusesse vesinikioone. Kõigi hapete molekulide koostisse kuulub vähemalt üks vesinikuaatom ning kõigi hapete lahused sisaldavad katioonidena vesinikioone H+. Kõik hapete iseloomulikud ühised omadused, sealhulgas ka hapu maitse, reageerimine metallidega, eraldades vesinikku ning võime m...

Keemia → rekursiooni- ja...
122 allalaadimist
thumbnail
6
pptx

Siider

Siider Klassikaline siider on lahja alkohoolne jook, mida valmistatakse puuviljamahla kääritamisel pärmidega. Et siidrivalik suureneb Eestiski ja võidab joojate soosingut, siis tasub rääkida sellest joogist pisut lähemalt. Enamiku meil müüdavate siidrite alkoholisisaldus jääb vahemikku 4,5­4,7%, mõnevõrra kangema kraadiga jookides on alkoholi 6­7,5%. Kõige rohkem energiat annavad magusad ja suurema alkoholisisaldusega siidrid, kuid sellist kombinatsiooni tuleb ette üsna harva. Toormaterjal, peamiselt õunad purustatakse püreetaoliseks seguks, mis jäetakse umbes ööpäevaks sooja. Seejärel pressitakse püreest mahl, mida mitu korda filtreeritakse. Et saada tarbijale meelepäraseid maitsevarjundeid, segatakse tööstuslikul tootmisel eri õunasortide mahlu. Siidri toorainele

Kategooriata →
11 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

ALKOHOLIDE JA KARBOKSÜÜLHAPETE ESINDAJAD, SÜSIHAPE

· seguneb veega; · tekib etanooli lahjade lahuste äädikhappekäärimisel; · kasutatakse toidu valmistamisel ja konserveerimisel (marineerimine); Süsihape · Süsihappe valem on H2CO3 H O C O · Väga nõrk ja ebapüsiv hape H O · Tekib CO2 lahustumisel vees, ühtlasi laguneb kergesti tagasi: ­ CO2 + H2O H2CO3 ­ seda leidub kõikides gaseeritud jookides. · Süsihappe soolad on karbonaadid ­ sisaldavad süsihappe aniooni CO32­ ­ looduses väga levinud ning tööstuses ja argielus tähtsad: ­ NaHCO3 ­ söögisooda ­ Na2CO3 ­ (pesu)sooda ­ CaCO3 ­ lubjakivi, paekivi, marmor, kriit Süsihape Kui süsihappe sool (karbonaat) reageerib tugevama happega, · siis tekib hetkeliselt süsihape, · mis kohe laguneb süsihappegaasiks ja veeks. Tugevam hape nö tõrjub nõrgema tema soolast välja!

Keemia → Keemia
11 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Ürdid ehk rohelised maitsetaimed

Münt magustoidud, tee, värsked kartulid, mündiäädikas, õunakaste, münditarretis ja kaunistamiseks. Toorsalatid, salatid ja pajaroad. Lambalihast toitude valmistamisel. Piparmünt Ravimid, parfüümid, kondiitritööstus, jookides, salatites, köögivilja ja lihatoitudes, piparkookide maitsestamisel. Majoraan Vorstirohi, vorsti, kartuli, maksa, õnneürt neeru, vere ja kalaroogade maitsestamiseks. Lambalihatoidud. Praetud kala, salatid, seened, kuklid.

Bioloogia → Bioloogia
21 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Miks on alkohol meie kehale halb?

11. klass Rocca al Mare Kool Referaat Miks on alkohol meie kehale halb? Alkohol on orgaaniline aine, mida sisaldavad kõik alkohoolsed joogid. Keemiliselt on alkohol süsivesinik. Alkohoolsetes jookides sisalduv alkohol on viinapiiritus ehk etanool (CH3CH2OH). Alkoholi saadakse pärmseente mõjul toimuva käärimise tulemusena taimsest toorainest, mis sisaldab suhkruid või tärklist. Alkohoolsete jookide kangust määratakse mahuprotsentides, mis näitab alkoholi sisaldust 100 mahuühiku kohta. Kääritamise teel saadud segus on alkoholi kuni 16%. Pärast selitamist ja muud töötlemist võidakse sellised produktid turustada juba alkohoolsete jookidena (õlu, vein, siider)

Bioloogia → Taimede ökofüsioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Süsinik, vingugaas, süsihappegaas, metaan

2Fe + 3CO2*neutraalne oksiid st. Reageerides veega ei moodusta hapet Kasutamine: metallide tootmisel e. metallurgias, väetiste tootmisel CO2 ehk süsihappegaas ehk süsinikdioksiid Füüsikalised omadused: Värvitu, lõhnatu, õhust poolteist korda raskem, tahkub -40kraadi juures, ei oma vedelat olekut, tahket CO2 nim. kuivaks jääks, vees vähesel määral lahustuv, lämmatav. Keemilised omadused: *happeline oksiid, millele vastab süsihape, vähesel määral gaseeritud jookides *reageerib alustega ja aluseliste oksiididega moodustades karbonaate CaO+CO2 > CaCO3 2NaOH+CO2 >Na2CO3+H2O *CO2 ei põle ja ei soodusta põlemist. Karbonaadid mittelahustuvad karbonaadid lagunevad kuumutamisel, on ühendid, mis sisaldavad CO3-iooni, reageerivad hapetega, mille tulemusena eraldub CO2 Kaltsiumkarbonaat CaCO3 (paekivi, kriit, marmor) CaCO3 > CaO+CO2 Dolomiit MgCO3*CaCO3 kerge töödelda: MgCO3*CaCO3>MgO+CaO+2CO2

Keemia → Keemia
96 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Süsivesikud ehk sahhariidid

esineb karbonüülrühm. · Fruktoosi leidub toidus palju modifitseeritud maisisiirupis (ehk glükoosi-fruktoosisiirupis ehk GFS), mis on odavam kui sahharoos. Fruktoos · Fruktoos lagundatakse maksas. · Lagunemissaadusteks on aga trigütseriidid ehk sisuliselt kõik muudetaks rasvaks. · Fruktoos ei stimuleeri insuliini ega hormoonide tootmist, seetõttu ei teki ka tema tarbimisel täiskõhutunnet ja inimene sööb liiga palju. · GFS on palju magustatud jookides, kommides, maiustustes, ka soolastes toitudes. · GFS toodetakse maisitärklise hüdrolüüsil glükoosiks ja selle isomeerimisel ensüümidega fruktoosiks. · Loe lähemalt http://www.epl.ee/news/lp/lastele-moeldud-maiustustes- on-maisisiirup.d?id=65275272 Galaktoos · Magusus 60 · Leidub eelkõige disahhariidi laktoosi ehk piimasuhkru koostises. · Kutsutakse vahel ka ajusuhkruks, sest on üks aju- ja närvikoe glükoproteiinide komponent.

Keemia → Keemia
2 allalaadimist
thumbnail
20
ppt

Süsivesikud ehk sahhariidid

esineb karbonüülrühm. • Fruktoosi leidub toidus palju modifitseeritud maisisiirupis (ehk glükoosi-fruktoosisiirupis ehk GFS), mis on odavam kui sahharoos. Fruktoos • Fruktoos lagundatakse maksas. • Lagunemissaadusteks on aga trigütseriidid ehk sisuliselt kõik muudetaks rasvaks. • Fruktoos ei stimuleeri insuliini ega hormoonide tootmist, seetõttu ei teki ka tema tarbimisel täiskõhutunnet ja inimene sööb liiga palju. • GFS on palju magustatud jookides, kommides, maiustustes, ka soolastes toitudes. • GFS toodetakse maisitärklise hüdrolüüsil glükoosiks ja selle isomeerimisel ensüümidega fruktoosiks. • Loe lähemalt http://www.epl.ee/news/lp/lastele-moeldud-maiustustes- on-maisisiirup.d?id=65275272 Galaktoos • Magusus 60 • Leidub eelkõige disahhariidi laktoosi ehk piimasuhkru koostises. • Kutsutakse vahel ka ajusuhkruks, sest on üks aju- ja närvikoe glükoproteiinide komponent.

Keemia → Keemia
5 allalaadimist
thumbnail
32
pptx

Erinevate suhkrute kasutamine kulinaarias

Erinevate suhkrute kasutamine kulinaarias • Peensuhkur – mida suurem ja kollasem on suhkru kristall, seda magusam suhkur. Kirjeldus • Moosisuhkur – keedistesuhkur. Lisatud on sidrunhapet, pektiini ja kaaliumsorbaati. • Vaniliinisuhkur – magustoitude maitsestamiseks. • Fariinsuhkur – suhkrukristallide pinnal tume siirupi kiht, kasutatakse küpsetamiseks. • Demerara suhkur – kohvi ja tee maitsestamiseks • Suhkrusiirup – värvuselt kas tume või hele, kasutatakse küpsetistes.  Glükoos ehk viinamarjasuhkur – suhkrust vähem magusam Fruktoos ehk puuviljasuhkur – suhkrust 1,7 korda magusam. Soodustab aju tegevust. Soovitatakse tarbida väsimuse või stressi korral.  Laktoos ehk piimasuhkur Maltoos ehk linnasesuhkur – kasutatakse õlu valmistamisel. Suhkru kvaliteeti hinnatakse maitse, lõhna ja värvuse järgi. Mida valgem on suhkur, seda puhtam ta on. Suhkrut säilitatakse kuivas, mitte väga niiskes õhutatavas ru...

Toit → Toiduvalmistamine
10 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Potentsiomeetria

Tallinna Tehnikaülikool Keemia instituut Analüütilise keemia õppeool Üliõpilane: Aigi Kattai Teostatud: Õpperühm: Kaitstud: Õppejõud: Aini Vaarmann Hinne: Cola-jookides H3PO4 määramine potentsiomeetrilisel tiitrimisel Töövahendid ja reaktiivid: Ph-meeter Klaaselektrood Kalomelektrood Magnetsegaja Bürett 0,01 M KOH lahus pH 4,01 puhverlahus pH 9,18 puhverlahus Cola-jook Töö käik: Mõõda 100 ml Cola-jooki Erlenmeieri kolbi, kata kolb uuriklaasiga, keeda tasasel tulel 20 min, et eemaldada CO2 proovist. Jahuta toatemperatuurini ja lahjenda proov 100 ml mõõtekolvis destileeritud H2O-ga märgini, s.o. 100 ml-ni. Kleebi kolvile silt oma andmetega. Määra kindlaks KOH täpne kontsentratsioon. Pese büretti 3x KOH lahuse väikeste portsjonitega. Täida bü...

Keemia → Instrumentaalanalüüs
136 allalaadimist
thumbnail
12
odp

Energiajoogid

teistest jookidest kofeiini, tauriini, glükoronolaktooni ja muude toimeainete ning taimsete ekstraktide oluliselt suurem sisaldus. Kaubanduses müüdavad energiajoogid on erneva koostisega ja toimeainete sisaldusega, mistõttu võivad jookide toime olla erinev. Nende mõju tervisele on vähe uuritud. Kofeiin Kofeiin on stimulant ehk aine, mis stimuleerib südant ja kesknärvisüsteemi ning tõstab vererõhku. Kofeiini sisaldub koola-tüüpi jookides, tees, kohvis, sokolaadijookides ja teistes sarnastes toodetes. Enamik tarbitavates energiajookides sisaldab kofeiini 240 ­ 320 mg liitri kohta, tees 245 ­ 430 mg/l, kohvis 210 ­ 340 mg/l . Suures koguses kofeiini võib põhjustada käitumisprobleeme, üleärrituvust, närvilisust, rahutust ja unehäireid. Tauriin Tauriin on aminohape ehk looduslik aine, mida meie organism ise toodab. Tauriini leidub meie igapäevases toidus, eriti palju

Inimeseõpetus → Inimeseõpetus
42 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Mis on uimastid?

See on kas lahtine, niiske pulber, mis vormitakse ise näppude vahel kuulikeseks või on see pakendatud teekotikeste valmistamisel kasutatud materjalile sarnanevasse ümbrisesse. Snusi kuulike või kotike asetatakse ülahuule ja igeme vahele imenduma ning hoitakse seal ilma närimata mõnest minutist kuni mitme tunnini, olenevalt maitsest. Alkohol on orgaaniline aine, mida sisaldavad kõik alkohoolsed joogid. Keemiliselt on alkohol süsivesinik. Alkohoolsetes jookides sisalduv alkohol on viinapiiritus ehk entanool. Kui alkoholi liiga palju tarvitada ühekorraga siis võib sellest saada alkoholimürgituse, millega satub haiglasse ning see võib olla ka eluohtlik. Uimastid on väga ohtlikud. Neid tarvitades jääb sõltuvusse ja, kui liiga palju tarvitada võib saada üledoosi, mis lõppeb kas mürgituse või surmaga.

Kirjandus → Kirjandus
1 allalaadimist
thumbnail
12
odp

Toiduainete keemia

Antioksüdandid Emulgaatorid, stabilisaatorid, tihendusained Lõhna- ja maitsetugevdajad Magusained Aroomid ja toiduvärvid Maitseainesegud Mille jaoks kasutatakse? Lihale ja lihatoodetele sageli lisatavad säilitusained nitritid ja nitraadid suruvad alla bakterite elutegevuse, andes samas lihale ja lihatoodetele roosa värvuse. Jookides sageli kasutatavad säilitusained on sorbiin hape ja sorbaadid ning bensoehape ja bensoaadid. Rasvarikaste toitude puhul on vaja kasutada antioksüdante, et kaitsta tooteid rasva rääsumise, värvuse ja maitse muutuste ning toiteväär tuse alanemise eest. Üks enamlevinud antioksüdant on askorbiin hape. Toiduvärve kasutatakse kõige enam kondiitritoodetes, maiustustes, karastusjookides, aga ka jogurtis ja jäätises toiduainetele värvi lisamiseks.

Keemia → Keemia
46 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Alkoholid, karboksüülhapped, suhkrud, rasvad, valgud

3. Metanool- CH3OH oksudeerumisel- 2CH4+O2=2CH3OH CO(vingugaasi) redutseerumisel- CO+2H2=CH3OH värvitu, põletav maitse, keeb 65C, mürgine, eluohtlik, veest kergem tööstuses- lahusti, mootori küte, leidub kütuses, lahustites 4. Etanool- CH3CH2OH põletav maitse, värvitu, keeb 87C, veest kergem, mürgine kuid joodav, tekitab sõltuvust, saadakse kartulist ja teraviljadest kääritamise teel- C6H12O6=2CH3CH2OH+2CO2 alkohoolsetes jookides, lahusti, ravimid, autokütus, lõhnaõlid 5. Alkoholi käärimine- C6H12O6=2CH3CH2OH+2CO2, toimib pärmseente abil 6. Glütserool- HOCH2CH(OH)CH2OH siirupilaadne, värvitu, magus, vedel, pole mürgine, seguneb veega saadakse rasvade lagunemise kõrvalsaadusena, nt seebi keetmisel, kasutatakse kreemide ja kosmeetika valmistamiseks ja polümeeride lähteainena 7. Karboksüülhapete omadused: söövitav, vedel, hapu, seguneb veega 8. Metaanhape- HCOOH

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Karastusjoogid ja nende mõju

Ühesainsas klaasitäies karastusjoogis sisalduv suhkur võib pärssida immuunsüsteemi kuueks tunniks! Suhkur annab energiat, millele järgneb väsimus, täpselt nagu kofeiini puhul. See paneb jooma rohkem, et uut laengut saada ning see kahjustab omakorda adrenaalnäärmeid ehk neerupealsed. KARSTUSJOOKIDEST Dieetjookides sisaldub polüetüleenglükooli. Glükooli kasutatakse autode antifriisis ja lahustites. Veel on kahjulikud alumiiniumpurgid, kuna jookides sisalduv fosforhape söövitab alumiiniumi. Karastusjookide tööstuse esindajad küll väidavad, et see probleem on lahendatud purkide sisepinna töötlemisel plastikukihiga. Sellele vaatamata jõuavad aliumiiniumimürgid jooki. Alumiinium ladestub ajus ja luudes ning võib põhjustada aja jooksul Alzheimeri tõbe ja osteoporoosi. EAINETEST Toiduvärvid: E100E199 Säilitusained: E200E299 Antioksüdandid: E300E399 Emulgaatorid, Stabilisaatorid: E400E499

Toit → Toiduohutus
6 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Keemik Joseph Black

................................ 6 3.1.Süsihappegaasi ajalugu.................................................................................... 7 3.2.Süsihappegaasi eraldumine ja tootmine...........................................................8 3.3.Süsihappegaasi tööstuslik tootmine.................................................................8 3.4.Süsihappegaasi kasutusalad............................................................................ 9 3.5.Süsihappegaas toitudes ja jookides..................................................................9 4.Erisoojus............................................................................................................ 11 5.Sulamissoojus.................................................................................................... 12 6.Aurustumissoojus.............................................................................................. 13 Lisad......................................................................

Keemia → Keemia
1 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Broom

· Reageerib kõikide metallidega peale plaatina · Reageerib paljude mittemetallidega · Tugev oksüdeerija · Vähese vees lahustuvusega Kasutamine · 1,2-dibromoetaani tootmine (kütuste oktaaniarvu tõstmine) · Värvainete tootmine · Juuksehooldusvahendid · Pisargaas · Tulekustutus vahendina · Ravimid · Plastide tulekindluse suurendamiseks · Pestitsiidid (e putukmürgid) · AgBr- fotograafias · Veepuhastuses - Spa-des (mullivannid) · Karastus jookides Levik looduses · Sooladena -Bromiididena merevees, soolajärvede ja naftapuuraukude vees, merevetikates, mineraalides. · Enamasti NaBr ja KBr ühenditena · NT: 1 m3 Surnumere vees sisaldub 4,8 kg broomi · Põhilised leiukohad: USA, Iisrael, Inglismaa, Venemaa, Prantsusmaa ja Jaapan Broomi avastamine · Prantsusmaa keemik Antoine Jérôme Balard 1826. - Eesmärk oli eraldada adrust joodi, kuid tulemuseks oli broom. · Saksamaa keemik Carl Jacob Löwig 1825.

Keemia → Keemia
20 allalaadimist
thumbnail
12
odp

Alkohol

Alkohol Keimo Aia KBp-12 Mis on alkohol? Alkohoolne jook on uimastava ja sõltuvust tekitava toimega etanooli sisaldav jook. Alkoholil on mitmeid otseseid ja kaudseid mõjusid kogu organismile. Alkoholi saadakse pärmseente mõjul toimuva käärimise tulemusena taimsest toorainest, mis sisaldab suhkruid või tärklist. Keemiliselt on alkohol süsivesinik. Alkohoolsetes jookides sisalduv alkohol on viinapiiritus ehk etanool (CH3CH2OH). Paljud tõsised tervisekahjustused võivad tekkida alkoholimürgistusest või ühekordsest joomingust ka nendel inimestel, kellel ei ole pikaajalisi probleeme alkoholi liigtarvitamisega. Alkohol võib pikaajalisel tarvitamisel põhjustada tervisehädasid, rahalisi raskusi, tööprobleeme, seadusrikkumisi ning erimeelsusi sõprade ja omastega. Kui alkoholi tarvitamine põhjustab sulle

Inimeseõpetus → Inimeseõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Siidri ajalugu

suhkrusisaldusega alates 25 g/l ­ ja magusad, milles on suhkrut 60 g/l või rohkem. Jaotusi on teisigi, kuid nende põhiolemus jääb sisuliselt samaks. Alkoholiga siidritel on pudelisildile või purgimarkeeringule kantud alati alkoholisisaldust näitav protsent. Kuivades siidrites on alkoholisisaldus suurem ning nende energiarikkus tulenebki põhiliselt alkoholist. Enamiku meil müüdavate siidrite alkoholisisaldus jääb vahemikku 4,5­4,7%, mõnevõrra kangema kraadiga jookides on alkoholi 6­7,5%. Kõige rohkem energiat annavad magusad ja suurema alkoholisisaldusega siidrid, kuid sellist kombinatsiooni tuleb ette üsna harva. [2] 1.8. Alkoholivabad siidrid Poest võib leida ka alkoholita siidreid. Need on magusad õuna- või pirnimaitselised gaseeritud karastusjoogid, mis sobivad lastele. Koostisosade loetelust leiame viited gaseeritud veele, õuna- või pirnikontsentraadile, suhkrule, sidrunhappele, aroomiainetele ja konservantidele. Et

Toit → Joogiõpetus
33 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Mehhiko toit

köögile on avaldanud asteekide ja maiade kultuurile lisaks ka hispaanlased. Mehhiko kööki on mõjutanud ka India ja Euroopa. Mehhiklased ise tõstavad oma toidukultuuri maailma edetabelis tippu. Jääb üle vaid tunnistada, et ilma nende köögi mõjutusteta oleksime ilma jäänud tomatist, ananassist, banaanist ja vaniljest. Rääkimata kakaost, kalkunist ja maisist. Peamised toiduained: 1. Piim ja piimatooted. Rõõsk piim, kondenspiim on populaarne. Seda kasutatakse jookides ja dessert- pannkookide valmistamisel. Mahedaid juuste kasutatakse teiste toitude katmiseks või kaunistamiseks. 2. Puuviljad ja köögiviljad. Aastaringselt on saadaval värskeid puuvilju ja köögivilju toidu valmistamiseks. Tsillisid on saadaval 92 varianti, mis vahelduvad tulisuse ja maitse poolest. Mais, tsukiinid ja kõrvitsad on laialt kasutusel, teiste köögiviljadena on levinud oad, sibulad, tomatid (nii punased kui rohelised),

Toit → Kodundus
38 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Valge suhkru mõjust tervisele

suhkru tarbimisega kaasnevatele riskidele üldujuhul niivõrd suurt tähelepanu ei pöörata. Muidu on teada, et liigne magusa söömine võib põhjustada ülekaalulisust või et magusa söömine rikub hambaid, kuid vähe teatakse riskidest nagu kroonilised haigused ja suhkrusõltuvus. Valget suhkrut tarbitakse nii teadlikult kui ka peidetud kujul. Seda sisaldub kõige rohkem magusates toitudes nagu: koogid, kommid, küpsised, jäätis, jogurtid, moosid. Samuti on suhkurt palju magustatud jookides, mida armastavad eriti lapsed. Kuid suhkurt sisaldub palju ka peidetud kujul nö ,,soolastes" toitudes, näiteks leivas, erinevates kastmetes, isegi lihatoodetes. Peamiseks probleemiks, mille toob kaasa valge suhkru liigtarbimine, on ülekaalulisus. Kui rasva- ja valgurikkad toidud tekitavad kiiresti täiskõhutunde, siis suhkrul see omadus puudub. Energiarohkuselt aga ületavad suhkrurikkad toidud kõvasti valgurikkaid toite. Näiteks peale 3

Bioloogia → Bioloogia
2 allalaadimist
thumbnail
22
pptx

Nimetu

Menüü koostamine- Kaisa Rooba Kadrina Keskkool 7.a 2012 Sisukord Toit Energiavajadus Süsivesikud Valgud Toidurasvad Vesi Vitamiinid ja mineraal ained Lisaained toiduainetes Mitmekülgse ja tasakaalustatud menüü koostamine Toidukorrad Toiduainete toitainelise koostise hinnang Tervisliku toitumise keskkonnad Internetis Toit Organismi esmane vajadus Toiduvajadus sõltub inimese vanusest, soost ja füüsilisest aktiivsusest Toiduvalikut mõjutavad erinevad tegurid NB! Tea millest toiduaine koosnevad!!! Energiavajadus Toiduenergia-toitained Erinev energiavajadus igal inimesel erinev Erergiakulu eriti suur: rattaspordis, ujumise Suur energiakulu: tantsimises, lume lükkamises Vähene: jalutamises, shoppamises Väga väga vähene energiakulu:magamine,lugemine Suurim energiavajadus on sportlasel:4000-7000 kcal Väikseim energiavajadus on beebil:880 kcal Tähtis!!! Energia saamine ja kulutamine peavad olema tasakaalus!!! Inimes...

Varia → Kategoriseerimata
3 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun