Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"seesami" - 33 õppematerjali

seesami - , mooni-, sinepi- jt seemned ja ka maitseained; sisekeskkond, levinumaks tolmulestad ja koduloomad;väliskeskkond; mikroobne stimulatsioon jne. Üheks oluliseks probleemiks on ristallergia, mis võib esineda näiteks bioloogiliselt lähedaste liikide vahel, nt virsik ja aprikoos.
thumbnail
2
doc

Halvaa

Keemiline koostis. Põhitoitainetest rohkesti - süsivesikud ( 25-50%) - rasvad ( 30-40%) - valgud (12-20%) - leidub ka vett, min.aineid, vitamiine. Energiarikas toiduaine, mis tagatakse süsivesikute ja toidurasvade sisaldusega. Eriliselt ära märkida valgusisaldus, millega enamus maiustusi kiidelda ei saa Idamaise päritoluga maiustus, mille nimi tuleneb araabia keelest. Iidsed retseptid sisaldavad kahte kohustuslikku komponenti ­ mett ja õlirikkaid seesami seemneid.Tänapäeval kasut. Ka siirupit, suhkrut, jahu, vahustatud karamellimassi, rasvaineid, munavalget, linnaseekstrakti, peenestatud pähkleid ja õlirikkaid seemneid. Tuntumad sordid: - seesami ehk tahhiini halvaa - päevalillehalvaa - maapähkli ehk arahhise halvaa - sarapuupähkli halvaa - India pähkli halvaa ehk nakra - Rosina, kakao, vanilli halvaa Valmistamine: 1

Toit → Toitumisõpetus
35 allalaadimist
thumbnail
1
docx

ROLL BUFFE

ROLL BUFFET Pakkumine on koostatud 10-15´le inimesele. MAKI Aki roll - Lõhe, lehtsalat, seesamiseemned, vürtsikas majoneesi kaste 10tk Hana roll - Lendkalamari, lumekrabi , kurk, avakaado 10tk Samurai roll - Lõhe, kurk, avakaado, angerjakaste 10tk Wakame roll - Wakame goma seesamivetikas, surimi, kurk, punane karri 10tk Sakura roll - Lõhe, kreemjuust, kurk, seesamiseemned 10tk Origami roll - Tuunikala, kurk, lehtsalat, tsilli-ingveri kaste 10tk Geisha roll - Kurk, avakaado, paprika, takuan, lehtsalat 10 tk Tatami roll - Aburaage, kurk, lehtsalat, jääsalat, seesami-seemned 10tk Heian roll - Hiidkrevett, surimi, aburaage, tobiko, paprika, jääsalat 10 tk Yuki roll - Kurk, avakaado, kreemjuust, lehtsalat, seesamiseemned 10 tk HOSOMAKI Avakaado 6tk Kurgi 6tk Vürtsika kurgi 6tk Wasabi lõhe 6tk NIGIRI Wakame goma 10tk Inari 10tk Spicy Surimi 10tk

Toit → Toidukaubandus
5 allalaadimist
thumbnail
25
doc

Hiina köök

1 portsj. 1 portsjoni väljatulek (kg/l) 0,250 Müügihind 70,00 portsjonite arv 1 TEHNOLOOGIA 1. Pese, puhasta ja haki ingver 2. Keeda klaasnuudlid 3. Puhasta ja haki küüslauk 4. Kuumuta potis toiduõli ja seesami õli ning selles küüslauk ning ingver 5. Haki seened ja lisa potti, prae kergelt 6. Vala seente peale puljong õlist, seesami õlist, küüslaugust ja ingverist 7. Lase supp keema 8. Lõika kalafilee ribadeks ning lisa potti ja keeda mõni minut 9. Vahetult enne valmimist lisa potti ka varem keedetud klaasnuudlid 10. Enne serveerimist lisa potti ka hakitud roheline sibul SERVEERIMINE: Serveeritakse eelnevalt soojendatud supikausis igale inimesele individuaalselt 2

Toit → Toitlustusettevõtte töö...
52 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Magneesiumi puudus

Magneesiumi puudus Magneesium on väga tähtis aine kehas ja puudus on tavaline eriti stressi, spordi ja tavalise tööstuslikult toodetud toidu kasutamise puhul. Magneesium võib isegi ära hoida südame infarkti ja teisi tõsiseid häireid. Ta rahustab närvisüsteemi ja parandab sellega heaolutunnet,. See võib lihtsal kombel parandada teie heaolu, võibolla ka olulisel määral. Minu tädil olid järgmised sümtomid: lihakeste tõmblused, lihakeste krambid (tavaliselt jalgades), silma umber tõmblused, depressiooni kalduvus ja ka kõhukinnisus, unehäired, peavalu, ärrittavus, närivilukus. Ühesõnaga temal olid peagi kõik sümtomid, kuid tema ei pand kohe neid tähele, arvates, et see on kõik tööst ja ülekoormusest. Mõtles, et on vaja lihtsalt puhata natuke. Ta pöördus arstijuurde alles siis, kui hakkas kõhukinnisus ja peavalu. Tavaline vereproov kahjuks ei anna usaldavat infot, kuna keha hoiab alal "õiget" magneesiumi tase...

Keemia → rekursiooni- ja...
6 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Maiustused - TOIDUKAUP

Bezeeküpsis 7. Millest valmistatakse sefiiri ja milliste tunnuste alusel saab sefiiri liigitada ? Sefiiri valmistatakse õunapüreest , suhkrust ja munavalgest (munavalgepulbrist) . Tarretamiseks lisatakse sefiirile pektiini . Segu vahustatakse, kuivatatakse ning veeretatakse tuhksuhkrus. Sortimendis on eri maitsega (vanilli, banaani) ja glasuuritud sefiirid. Sefiire saab liigitada värvuse ning ka maitse järgi . 8. Millest valmistatakse halvaad ? Meest ja õlirikastest seesami seemnetest . Juurde võib lisada siirupit , suhkrut , jahu , vahustatud karamellimassi , rasvaineid , munavalget , linnaseekstrakti ja peenestatud pähkleid . 9. Miks on nimetus kamasokolaad asendunud nimetusega kamatahvel ? Kamasokolaad on asendunud nimetusega kamatahvel , sest et teda tehakse taimerasva baasil ­ ta ei sisalda kakaomassi ega ka kakaovõid . 10. Millised on valge sokolaadi koostisosad ? Kakaovõi , suhkur , piimapulber 11 . Mõru sokolaadi eripära .

Toit → Toit ja toitumine
6 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

HIINA KÖÖK

Magushapu sealiha Aurutatud riis lisanditega PEKINGI PART Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level Erilisemad toidud Madude liha peetakse suureks delikatessiks Eriti hinnatud on kohalikud seened Suurt rõhku pannakse taimsetele toiduainetele, puu ja aedviljadele Bambusevõrsed, liiliapungad, seesami ja lootoseseemned Pidulauale kuuluvad metspardid, faasanid, vähid, karukäpad Toiduks tarvitatakse kõiki vähegi söödavaid aineid, mida looduses leidub Tänan tähelepanu eest!

Toit → Toitlustus
18 allalaadimist
thumbnail
47
ppt

Eesti Vabariigi rahaasutused ja nende poolt pakutavad põhiteenused

com (tänane finantsportaal aadressil www.lhv.ee) ja esimese investeerimiskonto avamine. Algab esimene aktsiamäng (tänane "Börsihai") 2001 Alustab investeerimistoode "Kasvukonto", toimuvad esimesed LHV investeerimisseminarid 2003 Alustab kauplemiskeskkond "Traderkonto" 2004 LHV peakontor kolib City Plaza büroohoonesse aadressil Tartu mnt 2, Tallinn. LHV ärinime muutmine: LHV Directist saab AS Lõhmus, Haavel & Viisemann 2005 Seesami pensionifondide ülevõtmine, "Börsihai" laieneb Lätti ja Leetu. Alustab investeerimistoode "Lapsekonto" 2006 LHV ja GILD Bankers'i jagunemine kaheks eraldiseivaks äriühinguks 2007 Personaalse nõustamise teenuse ja Balti Pro algus LHV investeerimisfondide LHV Maailma Aktsiad Fond ja LHV Tõusva Euroopa Alfa Fond loomine. Logo muutmine: ASist Lõhmus, Haavel & Viisemann saab LHV Pakuvad oma klientidele professionaalset

Majandus → Finantsvahendus
85 allalaadimist
thumbnail
4
odt

A-veregrupp

A-veregrupp · arenes elukooslustes, mis põhinesid põllumajandusel · täheldati esimest korda Idamaades ja Aasias · sealne inimene kasvatas teravilja ja tegles loomapidamisega · kõrge vastupanuvõime haiguste ja nakkuste suhtes · tulevad taimsete toitudega kõige paremini toime · sageli on mao happesus liiga madal, mis võib tekitada kroonilist mao limaskesta põletikku · sagedamini ainevahetushäite · b vitamiini puudus Toitumisnõuanded: · liharoodage vältimine (talub halvasti) · mageveekalad · taimetoit eriti oluline (peaaegu kõik puu- ja juurviljad sobivad) · teraviljatooteid talub hästi · ettevaatlik tomatitega (lektiin) · oad sobivad (palju valku) · maa-, kreeka-, sarapuupähklid; kõrvitsaseemned · sinep on väga sobilik · sojast ja riisist valmistatud kastmed ja pastad · äädikat ei soovitata · päevakübara- ja aaloetee sobib; ig...

Bioloogia → Bioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
3
pdf

Õiglane kaubandus

Iga inimene puutub õiglase kaubandusega kokku iga päev. Pärast seda, kui olen saanud teadlikuks Fare Trade põhimõtetest, oskan sellele poes tähelepanu pöörata. Eelistan nüüdsest pigem märgistatud ning õiglase hinna eest müüdavaid kaupu. Eestis on viis poodi, kust saab osta õiglase kaubanduse märgi all müüdavaid tooteid ­ And (kaks kauplust), Ökosahver (kaks kauplust) ja Parim pood. Õiglase kaubanduse märki kannavad Eestis: kohv, tee, kakao, suhkur, shokolaad, seesami seemned, vanilje suhkur, müslibatoonid ja isegi mõned kosmeetikatooted. Süsteemi nõrkused: Esialgne kiire õiglase kaubanduse tootjate huvi oli FLO (Fair Trade Labelling Organisation) jaoks liiga suur. Puudusid kohalikud inspektorid, kes kontrollivad süsteemi adekvaatset toimimist. Samuti ei rääkinud inspektorid kohalikku keelt, mistõttu tootjad kahtlesid õiglase hinnangu õigsuses. Mõnede tootjate jaoks oli raske täita õiglase kaubanduse süsteemi standardeid ja kriteeriume

Loodus → Kaunbadus
16 allalaadimist
thumbnail
8
doc

TERAVILJASAADUSED

TERAVILJASAADUSED 1.KLII 2. KRUUP 3. TANG (LÕUNA-EESTI; PEENTANG) 4. MANNA 5. JAHU(PEENEM JA JÄMEDAM) KA. TÄRKLIS Klii ehk kest NISU · Nisutang · Nisuhelbed · Nisujahu graanulid · Manna · Kliid · Tärklis VESKIMATI JAHUD Nisukliid saadud kestast Suurepärane nisujahu saadud idust ja tuumast Eriti hea nisujahu saadud idust Grahamjahu täisterajahu NISUTERA KEEMILINE KOOSTIS PROTSENTIDES TERA EHITUS VESI VALK MINERAALAINED RASV TÄRKLIS TSELLULOOS IDU 15 33 5 1,2 0 35 TUU...

Toit → Toiduainete õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
10
doc

MAROKO TOIDU- JA JOOGIETIKETT

Kuivatatud ingver, köömen, sool, must pipar ja kurkuma on segu, mida leiab pea igast taginest ja kuskussist. Köömenit kasutatakse peaaegu igas Maroko toidus ja seda peetakse nii oluliseks maitseaineks, et köömeni leiab tavaliselt laualt soola ja pipra kõrvalt. Kaneeli kasutatakse tagines, pastillas ja puuvilja salatites. Paprika ja Sahara tsiilisid kasutatakse tomatipõhistes toitudes, juurvilja tagines ja marinaadides, et vürtsi lisada. Kreemi magustoitudes kasutatakse kardemoni. Seesami seemneid võib leida küpsetistes ning on väga olulised ramadanis, et teha ramadani desserti. Puljongites võib kasutada ka nelki. Marokos kasutatakse ka mitmeid erinevaid maitsetaimi. Peterselli ja qsbouri (petersell ja koliander) müüake turul alati koos. Neid maitsetaimi kasutatakse Maroko toitudes kõige rohkem. Piparmünt on teine tähtsaim maitsetaim, kuna sellest tehakse Maroko piparmündi teed. Absint on illegaalne mõnes riigis oma ergutava narkootilise omaduse poolest

Kultuur-Kunst → Kultuur
4 allalaadimist
thumbnail
4
doc

India köök

LASSID Lassid on Indiast pärinevad jogurtipõhjalised joogid, mis aitavad leevendada põletavate maitseainete toimet. Lassi sisaldab alati ohtralt purustatud toidujääd, mis aitab organismi jahutada. Lassit võib meie toidukultuuris pakkuda ka järelroana, serveerides seda eelnevalt sügavkülmas hoitud kõrgetest klaasidest ja pikavarrelise teelusikaga varustatuna. Indias elab palju rahvaid, suure maa-ala looduslikud ja klimaatilised tingimused on eri paikades erisugused. Paljud usundid on toitlustamise suhtes rangete nõuetega. Selle kõige tagajärjel ei ole olemas ühtset india kööki. Kuigi looduslikud eeldused toiduainete tootmiseks on enamikul maal väga head, on paljude Indias elavate inimeste toit kehv. Mitmed usundid keelavad liha ja igasuguse lihasaaduste, isegi kalade, munade ja piima tarbimise. Seepärast on hulk rahvast puhtakujulised vegetaarlased ja söövad peamiselt riisi, putrusid, aedvilju. Kellel piima kasutamine on lubatud, need...

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
39 allalaadimist
thumbnail
8
docx

BIOLOOGIA: elemendid

BIOLOOGIA KONTROLLTÖÖ Mikroelemendid on keemilised elemendid, mida organismid (taimed ja loomad) vajavad elutegevuseks suhteliselt väikesetes kogustes (võrrelduna makroelementidega). Makroelemendid on keemilised elemendid, mida organismid (taimed ja loomad) vajavad elutegevuseks suhteliselt suurtes kogustes (võrrelduna mikroelementidega). Mikroelemente saab käsitleda kitsamas ja laiemas mõistes. Kitsamas mõistes arvatakse siia kaltsium, fosfor, magneesium, kaalium, naatrium, kloor ja väävel. Laiemas mõttes aga lisaks eelmainituile ka organismide peamised koostiselemendid – süsinik, hapnik, lämmastik ja vesinik. Taimede kontekstis räägitakse mõnikord ka makrotoiteelementidest. Väävel Väävel kuulub inimkeha ainevahetuse võtmeühendite ehitusse ja sidekudede ehitusstruktuuridesse. Väävlit saame vägagi erineva päritoluga toiduainetest. Rohkesti on väävlit munades, piimatoodetes (juust, kohupiim), lihas ja kalas. Taimedest on vää...

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
3
doc

ARHITEKTUUR E. EHITUSKUNST

Sangviini õitseaeg oli XVIII sajandil. Eriliselt populaarne oli kombinatsioon "kolm kriiti" e. "trois crayons" (valge kriit, sangviin, itaalia pliiats või süsi). Seda värvikombinatsiooni kasutati eriti tihti inimese jäädvustamisel. Alusmaterjaliks on sel juhul tavaliselt hallikas paber või halliks krunditud lõuend. 9. TUSS- Tuss on must (või värviline) vedelik, mida algselt saadigi seesami nõest ja liimainest. Praegu tehakse tussi gaasitahmast, millele lisatakse sellakit jm. Osta saab teda vastavates pudelikestes, aga ka kuivatatud briketikuubikutena. Sel juhul on sagedasti tegemist hiina päritolu tusiga. Algselt kuuluski tuss Hiina kirjameeste ja kunstnike varustusse. Otseselt on tusist ja pintslist sõltuv hiina hieroglüüfkiri. Igas hieroglüüfis, eriti nende esialgsel kujul, on aimata hoogsat, kuid täpset pintslitõmmet.

Kultuur-Kunst → Kultuur
2 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Veregrupi järgi toitumine

Veregrupi järgi toitumine Erinevad veregrupid ning nende omapärad - mida tohib ja mida ei tohi süüa? Veregrupid on: 0, A, B ja AB Toitumissoovitused nendele veregruppidele on tehtud liha, kala, piimatoodete, rasvade, teraviljade, aedviljade, puuviljade, seemnete, kaunviljade, sõmertoitude, maitseainete, lisandite ja erinevate jookide kohta. üldiselt tuleb iga päev süüa kolm kuni viis portsjonit puu - ja aedvilju, 2-3 portsionit valke (piimatooteid, liha, kodulinnud, kala, muna ja pähklid). Liha võiks rohkem tarbida 0 tüüp, B tüüp peaks liha sööma vähem, aga A tüüp peaks liha üldse mitte tarbima. 0 veregrupp Kui kuulute 0 tüüpi, reageerite kõige paremini proteiinirikkale toidule, mis sisaldab liha, kodulinde, kala ning mitmekesist puu - ja aedvilju. Sobimatud on teraviljad, kaunviljad ja piimatooted. 0 tüüpi iseloomustab erakordselt kõrge maohappe sisaldus, mis võimaldab liha kergesti seedida ja omistada toitaineid. Teadlased väidavad, e...

Toit → Toit ja toitumine
21 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Praktikaaruanne laomajanduse aines

hooneni. Omadele töötajatele on olemas ka parkla. Ka külastajad mahuvad sinna parkima kuid on ka olemas veel suurem parkla veidi majast eemal. 2.1 Pakutavad tooted ja teenused Ettevõte kus käisin praktikal tegeleb soya ubadest erinevate soya toodete valmistamisega. Enamus tooteid on samad, kuid on ka mõningad uued tooteartiklid nagu näiteks mesimagusad tofupallid ja paneeritud tofukuubikud köömnetega. Enam ei toodeta tomatimajoneesi ja seesami ja päevalille seemnetega võiet. Praegu toimuvad katsetused ka soja kohukese valmimiseks. Nimekiri Sortimendist.(LISA 7) 1)Soya naturaalne majonees 2) Soya kreemid (astelpaju-, sidruni- ja kakao kreem) 3)Soya tofukuubikud(Prantsuse- ja itaalia marinaadis ja paneeritud tofukuubikud köömnetega) 4)Soya tofupallid(Kalamaitselised ja naturaalsed ja mesimagusad tofupallid) 5)Soya jogurid*(astelpaju-,naturaalne- ja maasika jogurid*) 4

Logistika → Laomajandus
251 allalaadimist
thumbnail
104
odp

Jordaania

● 2012. aastal kõige rohkem Jordaanias kasvatati tomateid(616,427 tonni), baklažaane(177,692 tonni), kurke(155,938 tonni), oliive(155,640 tonni), kartulit(141,573 tonni), arbuuse(108,731 tonni). Loomakasvatus ● 2013. aastal peeti kõige rohkem lambaid(2'250'000 pead), kitsi(795'000 pead), veiseid(69'000 pead) ja kanu(27'000 pead). Toiduainetööstus ● 2012. aastal toodeti kõige rohkem provanks õli(19'447 tonni), odra õlu(8'500 tonni), seesami õli(5'003.28 tonni), vein(650 tonni). Kaubandus ● Kõige rohkem imporditakse maisi(544'188 tonni), nisu(437'425 tonni). ● Kõige rohkem eksporditakse Jordaaniast tomateid(434'830 tonni), kurke(147'865 tonni). Metsamajandus ● Jordaanias valitseb enamasti kõrb, mistõttu metsamajandus on praktiliselt olematu. ● Põhja pool on säilinud veel männimetsi, mis meenutavad Vahemeremaid ja on jordaanlaste seas populaarsed pikniku paigad.

Geograafia → Geograafia
5 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Rukkileib meie toidulaual arvestus

Rukkileiva arvestus 1. Kuidas tekkis leib? Leivaküpsetamine sai alguse umbes 5000 aastat eKr. Sellele eelnes pudrukeetmise leiutamine. Õue jäetud jahu segunes vihmaveega – esimene “kört” oligi valmis. Tuletegemise oskusega hakati toorputru lõkkel keetma. Pudrupotist kees kört üle ääre kuumadele kividele. Saadi omapärase maitsega krõbedad kakukesed. 2. Jahu saamise viisid Viljateri püüti peenestada uhmri ja jahvekivide abil. Kasutati ka tambiküna ja tambilabidat. Hiljemalt esiaja lõpust saati valmistati jahu oma tarbeks kahest üksteise peal asetsevast kivikettast koosneva käsikiviga. Hiljemalt 13. saj hakati meil ehitama vesiveskeid. 14. saj jõudsid meie maile tuuleveskid. Käsikivijahvatust kasutati enamikes taludes kuni 19. saj lõpuni. Käidi ka veskites vilja jahvatamas, kuna sealt saadi paremat jahu. 3. Meie vanim leivavili Baltimaades vanimaks leivaviljaks on oder. Terad peenendati jahvekivide (lohuga kivide) abil. Jahu segati mit...

Toit → Toiduained
18 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Hiina Köök

Pärnumaa Kutsehariduskeskus HIINA KÖÖK Koostajad: Marleen Alle Helena Vahar Ron-Jürgen Kuld K-12A PÄRNU 2013 Hiina Hiina Rahvavabariik on 9,5 miljoni ruutkilomeetrine ning 1,3 miljardi elanikuga riik, mille juhtiv ja suunav jõud on Hiina Kommunistlik Partei. Pealinnaks on Peking. Ajaloolised Hiina pealinnad on olnud põhiliselt idas. Kõige tuntumad on Nanjing, Peking, Xi'an ja Louyang. Riigikeeleks on hiina keel. Ametlikud keeled on olnud ka mongoli keel ja mandzu keel. Hiina asub Aasias. Ta piirneb 14 riigiga. Need on Afganistan, Bhutan, India, Kasahstan, Kõrgõztan, Laos, Mongoolia, Myanmar, Nepal, Pakistan, Põhja- Korea, Tadzikistan, Venemaa ja Vietnam. Hiina kuulub sotsialistlike riikide hulka, Rahvavabariigi reziimi on nimetatud ka autoritaarseks Hiina poliitilises süsteemis on ...

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
5 allalaadimist
thumbnail
20
pdf

Rasedusaegne rauaaneemia- toidusoovitused, isud, vitamiinid, mineraalid, rauarikas menüü

Rauda sisaldava hemoglobiini ülesanne on aga kanda organismis hapnikku laiali. Liina Raidoja Toitumisnõustaja ja treener Milline toiduaine sisaldab enim rauda: Merekarbid, loomaliha, veiseliha, krevetid, sojaoad keedetud, läätsed keedetud, herned, kartul, kana , muna, lambaliha, kalkun, kõrvitsaseemned, pähklid, seesami seemned, ingver, rukis, tomat, rosinad, küüslauk, metsmaasikad, maasikad Raua imendumist soodustavad: - Kanaliha / kala / liha; - Puuviljad: apelsin, apelsinimahl, maasikad, greip jne.; - Juurviljad: brokkoli, rooskapsas, tomatid, tomatimahl, kartul, roheline ja punane paprika; Raua imendumist takistavad: - kohvi ja tee; - Juurviljad: spinat, rabarber, peedilehed; - Täisterad ja kliid; - Soja sisaldavad tooted. NB! Rasedana peetud rauapuudus raskendab imetamist. Tuleb olla kannatlik!

Toit → Toit ja toitumine
9 allalaadimist
thumbnail
21
pdf

Vitamiinide, mineraalide, fütotoitainete kokkuvõtte tabel

Vitamiin A ·kasvamiseks ning organismi 800­1000 µg-ekvivalenti 5 g hautatud maksast, kudede taastootmiseks, * 10 g maksapasteedist, * 70 g porgandist, ·naha ja juuste tervise * 100 g munakollastest, tagamiseks, * 120 g kuivatatud aprikoosidest, ·limaskestade kaitseks * 120 g võist, infektsioonide eest, * 150 g porgandimahlast, * 200 g paprikast ·kaitseks õhus esinevate saasteainete vastu, ·nägemiseks, aitab nt. kanapimeduse puh...

Toit → Toiduained
31 allalaadimist
thumbnail
14
rtf

Eritoitumine

Diabeet Diabeet ehk suhkruhaigus on levinud ainevahetushaigus, mille puhul organismis on tekkinud insuliini puudulikkus või insuliin ei toimi ja seoses sellega tõuseb veresuhkrutase liiga kõrgele. Insuliin on kõhunäärmes toodetav hormoon, mis aitab kaasa veresuhkru ehk glükoosi imendumisele veresoonte rakkudesse. Mis juhtub kui insuliini ei jätku? Süsivesikud lagunevad seedimise käigus glükoosiks. Selleks, et glükoos pääseks rakkudesse ja temast saaks igapäevaseks eluks vajalikku energiat, peab kõhunääre eritama küllaldase koguse insuliini, mida on vaja toitainete omastamiseks ja mis normaliseerib veresuhkrutaseme. Kui insuliini ei jätku, siis veresuhkur rakkudesse ei pääse ja selle tase veres tõuseb. Hoolimata veresuhkru kõrgest tasemest inimese organism tegelikult nälgib. Diabeedi põhjused Haigestumise peamised põhjused: Pärilik eelsoodumus Vähene füüsiline koormus Vale toitumine Viirushaigused Sageli põetud kül...

Toit → Toitumisõpetus
99 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Vürtsid

pehmemaks ja annab ka maitset. Toiduõlidest kasutatakse Vürtsid, ürdid, sool ja muud lisandid tavalistrapsiõli, erilisema maitsega on oliivi, segatakse kokku ning hõõrutakse lihale. basiiliku, päevalille,kõrvitsaseemne või Lisaks saame lihasse pritsida kreekapähkliõli. Huvitava maitsenüansi lisamiseks sobib mõni tilk maitsestatud soolvett. intensiivsemat seesami või trühvliõli, mis tagab lihale nn taustamaitse. Omapärase meki ja lõhna Pritsimine tähendab maitsestatud annab sojakaste, mida võib samuti lisada marinaadile, kuid sel soolvee viimist lihasse spetsiaalse juhul peab vähendama soola kogust. soolveepritsi abil (saab kasutada ka süstalt). Liha pritsitakse eeskätt

Toit → Toiduaineõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
21
odt

Lõuna-Korea kultuur

Korealased valmistasid doenjangi ise kodus, keetes kollaseid ube, kuivatades neid varjus, leotades neid soolases vees ning jättes neid kääritama päikese kätte. Kuid praegu teevad seda protsessi läbi vaid vähesed perekonnad, enamus inimesi ostavad seda poest. Liharoogade hulgast on populaarsed maitsestatud bulgogi ehk veiseliha ning galbi ehk veiseliha või searibid. Need liharood on armastatud nii korealaste enda poolt kui ka turistide. Bulgogi on tavaliselt marineeritud soja kastme, seesami õli, pirni mahla, veini, soola ning suhkruga ja erinevate piparte, küüslaukude ning sibulatega. Bulgogit tavaliselt serveeritakse riisi, kastmete ning salatilehtedega kuhu neid sisse rullitakse. Väga populaarne snäkk on kimbap. See näeb välja nagu Jaapani sushi seetõttu nimetavad turistid seda Korea sushiks. Riis ning teised toiduained, nagu näiteks mõned juurviljad või lihad, rullitakse tugevalt kuivatatud vetikaribasse ning tükeldatakse

Kultuur-Kunst → Kultuur
17 allalaadimist
thumbnail
29
doc

Sõnade ortograafia

Suur, väike algustäht · Lausealgused kirjutatakse suure algustähega · Enamik nimesid koosneb nimest ja nimetusest, nimi kirjutatakse suure ja nimetus tavaliselt väikese tähega. · Väikese tähega, kirjutatakse : tähtpäevad (nt. kadripäev, naistepäev); pühad (nt.jõulud, emadepäev); nädalapäevad, kuud (nt.esmaspäev, veebruar); üritused (nt.olümpiamängud, üldlaulupidu); au- ja ametinimed (nt.professor, direktor) · Isikunimi kirjutatakse läbiva suurtähega: Kõik nimes esinevad sõnad kirjutatakse suure tähega Täpsustav täiendosa eraldatakse sidekriipsuga:Kupja-Prits, Kaval-Ants ,Julk-Jüri, Veni- Villem (Erand Kohanimest tuletatud täpsustav täiendosa on ilma sidekriipsuta, nt. Vargamäe Andres, Oru Pearu) Ülekantud tähenduses mingi isikutüübi iseloomustamiseks kasutatav isikunimi kirjutatakse suure algustähega: Rockefellerid ja Fordid, Andresed ja ...

Eesti keel → Eesti keel
364 allalaadimist
thumbnail
39
pdf

Lähis-Ida piirkond Kuveit, Katar, Bahrein, Omaan ja Jeemen

aastaks. Umbes neljandik sisemajanduse koguproduktist tuleneb põllumajandusest. Sellest hoolimata impordib Jeemen üle 60% oma toidust. Umbes 20% elanikkonnast kannatab toidupuuduse all. Põllumajanduses on üle poole tööealisest elanikkonnast. Peamisteks kasvukultuurideks on kartulid, datlid, nisu, viinamarjad, oder, mais, puuvill ja köögiviljad, kuid ainult osa saagist kasvatatakse müügiks. Sama käib ka lammaste, kitsede ja kaamelite kohta. Kohvi, küpsised, seesami seemned, suhkur , mesi ning kuivatatud ja soolatud kala eksporditakse. (Culture of Yemen 2012) Suuri alasid Jeemenis kontrollivad mässulised liikumised valitsuse asemel. Rahvuslik valitsus juhib pealinna ja suuremate linnade elu, kuid kaugemad alad jäävad võimu alt 28 välja. Neid alasid juhivad militaargrupid. (Ibid.) Jeemeni rahvaarv on 24 miljonit, kellest 46% on alla 15. aastased. Arvatakse, et 2050. aastaks on rahvaarv jõudnud 60

Turism → Maailma turismigeograafia
37 allalaadimist
thumbnail
65
pdf

KALLIS, MA OLEN ÕNNELIK

FELIX Rohkem seksi! ANN Felix!!! 15 Felix muigab ja joob klaasi põhjani. Ann lehvitab kelnerile. ANN On aeg midagi süüa. FELIX Aga lapsed? ANN Kaua me peame nende järel ootama? FELIX Ma arvan, et neil ikkagi juhtus midagi. ANN Kareen, mida sulle? KAREEN Mina võtaksin ühe ahjus tehtud forelli seesami kastmega. ANN Minule palun sama. Kelner vaatab küsivalt Felixi poole. FELIX Jaaa... Minule palun üks ports röstitud rohutirtse. Punases veinis hautatud kärnkonni. Sinna juurde tsilli kastet ja rohespagette. Topelt ports. Ja lõpetuseks mõned karameliseeritud tõugud mandli laastudega. Kelner ei saa sõna suust. FELIX Kas midagi jäi arusaamatuks? Kelner pomiseb miskit kuuldamatut. FELIX Väga hea. See on kõik.

Meedia → Meedia
1 allalaadimist
thumbnail
27
doc

Immunoloogia eksamiks kordamine

Immunoloogia I kordamisküsimused 1. Kaasasündinud ja omandatud immuunsus Loomulik ehk kaasasündinud ehk naturaalne ehk Kaasasündinud immuunsus ei muutu olendi eluea jooksul, nakkuse korral toimib selline immuunsus kiiresti ja moodustab esimese kaitseliini. Samas pole see küllalt tõhus. Kaasasünd.kaitsemeh. teatakse kõigil loomadel: N: nahk, limaskest, ka rakulised ja humoraalsed kaitsesüsteemid. Selgrootute loomade kaasasündinud immuunsus hõlmab nii rakulisi kui ka humoraalseid kaitsereaktsioone (interferoon, antiseptilised molekulid). Fagotsütoos esineb kõikidel organismidel Käsnadel on olemas võõra eristamise meh-id liigi tasemel. Kõrgemal tasemel eristatakse võõrast juba isendi tasemel. Kõigil selgroogsetel on T-ja B-rakud ning antikehad (alamatel liikidel vähem klasse). Omandatud ehk adaptiivne ehk spetsiifiline immuunsus on tõhusam kui kaasasündinud immuunsus. Selle tagavad imetajatel ja ...

Meditsiin → Immunoloogia i
199 allalaadimist
thumbnail
80
docx

Toidukauba õpimapp

zelatiini) abil. Zelatiin on loomse päritoluga produkt, mida valmistatakse loomakontidest või kalapõitest ja ­soomustest. Vahukommide põhikoostisosadeks on suhkur, siirup ja vesi. Paksendajatena kasutatakse pektiini ja zelatiini. On hästi vahustatud ja seetõttu õhulised ja kerged. Maiustuste sortimenti kuuluvad ka: Halvaa - idamaise päritoluga maiustus, mille põhitoorained on pähklid või seemned ja suhkur. Kõige tuntumad sordid on seesami ­ e. tahhiini-, päevalille-, maapähkli-, sarapuupähkli-, india pähkli- e. nakra- ja mandlihalvaad. Lisatud lisandite järgi eristatakse kakao-, rosina-ja vanillihalvaad. Halvaa on energia- ja valgurikas maiustus, mis sisaldab tänu pähklitele ja seemnetele ka erinevaid vitamiine ning mineraalaineid. Martsipan - on jahvatatud mandlist, suhkrust või suhkrusiirupist ja munavalgetest keedetud mass. Saadud martsipanimass maitsestatakse ja värvitakse ja kasutatakse kondiitritööstuses

Toit → toiduainete sensoorse...
74 allalaadimist
thumbnail
45
docx

KÕIK OLULINE TERVISLIKUST TOITUMISEST

KÕIK OLULINE TERVISLIKUST TOITUMISEST E-AINED TOIDUS Üha rohkem eestlasi on hakanud hoolima oma tervisest, hinnates sealjuures kvaliteetset ja puhast toitu. Tehes valiku mahekauba kasuks, saab kindel olla, et vilju on kasvatatud ilma taimekaitsevahenditeta ning valmistoodetesse pole lisatud kunstlikke E-aineid. Tihti tuleb aga valik teha suurpoodides müüdavate toodete seast, milles paratamatult leidub E-aineid. Alljärgnevalt leiad vastused küsimustele - millised on toidu lisaained, miks neid toitudesse lisatakse ning milliseid lisaaineid tervislik toituja kindlasti vältima peaks. Kui valmistoitude pakenditel peenes kirjas koostist lugeda, siis selgub, et lisaks tavapärastele toiduainetele sisaldub enamuses neist ka mingi võõrapärase nimega ühend või E-täht koos numbrikoodiga. E ja numbrikoodiga tähistatakse Euroopa Liidus toidu lisaaineid, kuid toidu lisaaine võib pakendil olla välja kirjutatud ka täispika nimetusega (nt E 621 või naat...

Toit → Toitumine
52 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

KAUBAÕPE. TOIDUKAUBAD 1.ÜLDOSA 1.1. Toidukaupade omadused Toidukaubad on toit, mida ostetakse ja müüakse hulgi- või jaekaubanduses, toitlustusettevõtetes või eksporditakse või imporditakse. Toit ­ toiduained ja toiduainete segud ­ on mõeldud inimesele söögiks või joogiks töötlemata või töödeldud kujul. Toidukaupade kaubaõppe aineks on toidukaupade tarbimisomadused ning liigitamine ja sortiment. Toidukaupade tarbimisomadused jagunevad sensoorseteks, füüsilisteks, toitelisteks, funktsionaalseteks ja hügieenilisteks. Sensoorsed ehk organoleptilised omadused on määratletavad meeleorganite abil. Nendeks on maitse, lõhn, kuju, värvus, konsistents (kompimise teel määratletav omadus) jt.. Füüsilised omadused on elastsus, poorsus, lahustuvus, sulamis- ja tahkumistemperatuur jt.. Toitelised omadused tulenevad keemilisest koostisest, mis määravad ära toidu toiteväärtuse. Funktsionaalsed omadused on pakend, säilitamise- ...

Toit → Toitumisõpetus
139 allalaadimist
thumbnail
652
pdf

Asjaajamise alused

Programm „Kutsehariduse sisuline arendamine 2008-2013“ SIRJE REKKOR ANNE KERSNA ANNE ROOSIPÕLD MAIRE MERITS TOITLUSTUSE ALUSED KOHANDANUD: ANA KONTOR 2013 1 SISUKORD 1. Toitlustusettevõtete ja teenuste liigid 4  Toitlustusettevõtete tüübid ja äriideed 4  Kiirtoiduettevõtted 6  Kohvikud 8  Sööklad ja teised suurköögid 10  Restoranid 13  Baarid 19  Catering-ettevõtted 21 2. Toitumise alused ...

Majandus → Analüüsimeetodid...
50 allalaadimist
thumbnail
193
docx

Turismiettevõtluse lõpueksami märksõnade konspekt

kuivatatult. Lõunapoolsematel soojadel aladel kasvavad apelsinid, mandariinid, ploomid, kirsid, aprikoosid, virsikud, pirnid, kiivid, ananassid, mangod, litsid, kumkvatid, mandlid. Puuvilju süüakse enamasti värskelt. Toiduainete ammendamatu varamu on meri. Tarbitakse kõikvõimalikke kalu, koorikloomi, austreid, merikarpe. Samuti vesikastaneid, lootoslille juuri, pääsupesasid, hai uimeid. Eksootilistest toiduainetest võiks veel nimetada bambusevõrseid, liiliapungi, seesami ja lootoseseemneid. Pidulauale kuuluvad metspardid, faasanid, vähid, karukäpad. Jämedalt võib Hiina köögi jagada neljaks, neist igaühel on veel alaliigid. Traditsiooniline Hiina toidusedel koosneb peamiselt kohalikest taimedest. Põhitoorainetena on teraviljad, kaunviljad ja köögiviljad ­ ennekõike majanduslikel põhjustel. Kujutlusvõime, vajadus ja leidlikkus on need, millede abil valmistatakse

Turism → Turismiettevõtlus
114 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun