Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"nektariin" - 27 õppematerjali

nektariin - Nektariin on siledakoorelise viljaga virsikusort, enamasti virsikust väiksem. Viljaliha on kollane ja mahlane, maitselt aromaatne ja magus.
nektariin

Kasutaja: nektariin

Faile: 0
thumbnail
2
odt

Nektariin

sileda koorega viljad. Virsik pärineb Hiinast, kus teda tunti juba 3000- 4000 aastat tagasi. Tänapäeval viljeldakse kõigi maakera subtroopilise kliimaga piirkondades. Virsik (k.a nektariin) kuulub taimeriiki, õistaimede ehk katteseemnetaimede hõimkonda, kaheiduleheliste klassi,roosilaadsete seltsi, roosiõieliste perekonda, ploomi sugukonda ning mandlipuu alamklassi, liigiks on virsik. Nektariini viljaliha on kollane ja mahlane, maitselt aromaatne ja magus. Küps nektariin on pehme ning viljaliha eraldub seemne küljest kergelt. Virsikud ja nektariinid kuuluvad väärtuslikemate luuviljaliste hulka. Nektariinid sisaldavad palju A- ja C-vitamiini, samuti rauda, kaaliumi ja kiudaineid.Oma mahlasuse ja õrnuse tõttu ei talu valminud nektariinid pikka transporti ega säilitamist, seetõttu viljad koristatakse pooltoorelt. Nektariinist toodetakse mahla, kompotti, moosi, kasutatakse ka salatites, pannkookide katteks,

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Nektariin

Nektariinidel on nagu virsikutelgi vilja keskel suur kivi, mis on üsna kõvasti viljaliha küljes kinni. Viljad ei jätka pärast korjamist küpsemist. Neid süüakse ja kasutatakse toiduvalmistamisel samamoodi nagu virsikuid. 3 2. Nektariini kirjeldus Nektariini värvus võib varieeruda punaste põskedega erkkollasest kuni sügavpunaseni. Nektariin on siis väikese siledakoorelise viljaga virsikusort . Viljaliha on kollane ja mahlane, maitselt aromaatne ja magus. Küps nektariin on pehmeja headel sortidel imeliselt rikkaliku, võid meenutava konsistentsiga ning viljaliha eraldub seemne küljest kergelt. Nektariini küpsust näitab ka see , kui nad kerge pigistamise järel tugevasti lõhnavad. Seepärast müüakse nektariine enamasti poolküpselt.

Meditsiin → Terviseõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
7
doc

VIRSIK, NEKTARIIN JA PASSION

PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS HOTELLITEENINDAJA Älis Saadjärv VIRSIK, NEKTARIIN JA PASSION Referaat Toiduaineõpetuses Pärnu 2010 VIRSIK ladina keeles: Prunus persica inglise keeles: peaches vene keeles: itaalia keeles: pesco prantsuse keeles: pêcher soome keeles: persikka rootsi keeles: persika saksa keeles: Pfirsich Kirjeldus Virsik on väga hinnatud puuvili nii kauni välimuse kui mahlase viljaliha meeldiva maitse tõttu. Virsiku pind on karvane, ühel küljel on madalam või sügavam vagu ja varrepoolses otsas süvend

Toit → Toiduainete õpetus
16 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Puuviljad

Puuviljad 1. Seemneviljalised · Õunad · Pirnid · Aiva (güdoonia) · Pihlakas 2. Luuviljalised · Ploom · Kreek · Kirss · Murel e. Maguskirss · Aprikoos · Nektariin · Virsik 3. Tsitruselised puuviljad · Apelsin · Nabaapelsin · Mandariinid · Kumkvaat (kääbusapelsin) · Klementine · Greipfruut · Verigreip · Sidrun · Laim · Limkvaat ehk kääbussidrun · Pomelo · Sweetie (greip+pomelo) · Pomerants e. Mõruapelsin · Ugli ·

Toit → Toiduaine õpetus
2 allalaadimist
thumbnail
16
ppt

Suhkrukultuurid esitlus

tehakse õli ·Viinamarjadest valmistatakse veini, äädikat, moosi ja mahla Aiandus ehk hortonoomia on taimedekasvatamine aia välimuse kujundamise eesmärgiga (iluaiandus) või köögivilja, puuvilja ja marjade kasvatamine toiduks. Õun (Hiina, USA, Poola, Iraan, Türgi) Apelsin (Brasiilia, USA, India, Mehhiko, Hiina) Mandariin (Hiina, Hispaania, Brasiilia, Jaapan ) Pirn (Hiina, USA, Itaalia, Hispaania, Argentina ) Virsik (Hiina, Itaalia, USA, Hispaania, Kreeka) Nektariin (Hiina, Itaalia, USA, Hispaania, Kreeka ) Mango (India, Hiina, Tai, Indoneesia, Mehhiko ) Oliiv (Tuneesia, Hispaania, Itaalia, Kreeka, Süüria) Apelsin (Brasiilia, USA, Mehhiko, India, Hiina) Bergamott (Itaalia, Brasiilia, India) Greip (USA, Hiina, Mehhiko) Klementiin (Hiina, Maroko) Mandariin (Hiina, Hispaania, Brasiilia, Jaapan, Itaalia) Pomelo (India, Hiina, Jaapan) Sidrun (India, Mehhiko, Argentina, Brasiilia, Hiina) Sviiti (Austraalia, Iisrael) Aitäh kuulamast!

Geograafia → Geograafia
13 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Puu-ja köögiviljad

Lämmasikained ­ tähtsamad nendest on valgud. Köögiviljades on valke rohkem kui puuviljades, milledest valgurikkmadon kaunviljad, kapsad, spinat, sibul, porgand. puuviljadest on erandiks pähklid ­ valke kuni 20%. Enamikus puu- ja köögiviljades alla 1%. Rasvad ­ väga väikestes kogustes, erandiks pähklid ­ 50-70% Vitamiinid ­ värsketena kõige vitamiinrikkamad toiduained. Eriti C- vitamiin ­ sibul, petersell, mädarõigas, mustad sõstrad, kaunpipar, tsitruselised, kiivi, nektariin. Põhilise C- vitamiini saab inimene kartulist, natuke vähem kapsast Lõhnaained ­ annavad aroomi, tähtsamal kohal eeterlikud õlid: tsitruselised, petersell, seller, till. Fütontsiidid ­ bakterivastase toimega annavad viljale maitse ja lõhna ­ sibul, küüslauk, mädarõigas Puu- ja köögiviljade säilitamine - mõjub kvaliteedile ja maitsele - halvad tingimused soodustavad riknemist

Toit → Toitumisõpetus
63 allalaadimist
thumbnail
4
odt

A-veregrupp

· Mais · Põldoad · Laim · Kinoajahu · Rohelised · Rohelised · Leeder · Koorimata oliivid herned · Maasikad riis · Punapeet · Suhkru- · Nektariin · Kuskus · Redised herned · Pirn · Maisijahu · Roheline · Valged · Sõstrad · Näkileib sibul oad · Odrajahu

Bioloogia → Bioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Toitumispäevik nädala kohta

355 Kokku terve päev 1213 kcal Pühapäev 16. september Hommik - Oode - Lõuna 2 pannkooki 255 1 klaas piima 104 mustsõstramoos (2 spl) 74 433 Oode Nektariin 59 Õhtu hakkliha pizza (2 lõiku) 642 1 klaas segumahla 52 694 Kokku terve päev 1186 kcal Esmaspäev 17.september Hommik banaani kohupiimapasta 402 (300g) 1 banaan 85 487

Toit → Toitumisõpetus
82 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Kaupade käitlemine kaupluses

Suure niiskusesisaldusega toiduained nõuavad ruumi niiskust 80 - 95%; * temperatuuri mõju - jälgida ettenähtud säilitustemperatuure; * valguse mõju; * ruumide ventilatsioon; * kaubaline naabrus; * fermentide toime; * kahjurid ( prussakad, sipelgad, hiired jne.) * taara ja pakkematerjal. 9. Etüleeni tootvad Etüleeni suhtes tundlikud õun, pirn, ploom maitseroheline, banaan, aprikoos salatid, kress, spinat, virsik, nektariin seller, porrulauk mango, melon kurk, porgand, papaia, avokaado, herned, kapsad, passion, tomat kartul, hurmaa, kiivi 10. Etüleeni eritub kõige vähem soovitatud säilitamistemperatuuri juures. Ka õhuvahetus vähendab etüleenisisaldust õhus.Etüleeni positiivne mõju on see, et toored viljad küpsevad etüleeni mõjul kiiremini. 12

Majandus → Müügitöö alused
161 allalaadimist
thumbnail
72
pptx

Avaldiste teisendusi. Lineaarvõrrand

ÜLESANNE 1: VASTUSED 1) z=1 2) z=2 3) x=-1/3 4) x=-6 ÜLESANNE 2 LAHENDA VÕRRAND 1) 3t+1=5t-3 2) 7u-2=u-22 3) 3v+1=7v-19 4) 2t-9=5t-9 ÜLESANNE 2: VASTUSED 1) t=2 2) u=-3 1/3 3) v=5 4) t=0 TUNNIKONTROLL 1) -3●a●b●20●x= 2) 4[-6-(-7)]= 3) 10m+30t-15m-29t+29x= 4) 10z-25+300=375 5) 4x+12=6x TEKSTÜLESANNE Jüril, Maril ja Tiidul on kõigil ühe palju puuvilju. Jüril on 2 kiivit, 2 greipi, 7 kirssi ja 1 nektariin. Maril on 4 pirni, x mangot, 3 ploomi ja 1 banaan. Tiidul on 1 papaia, 4 murelit ja y ploomi. • Mitu mangot on Maril? TEKSTÜLESANDE LAHENDUS NB! KIIVID JA BANAANID ON MARJAD. Seega saame koostada lineaarvõrrandi 2+7+1=4+x+2=1+4+y 10 = 6 + x = 5 + y 10 = 6 + x |-6 10 = 5 + y |-5 x=4 y=5 VASTUS. Maril on 4 mangot ja Tiidul 5 ploomi. TUNNIKONTROLLI VASTUSED 1) -60abx 2) 4 3) -5m+1t+29x 4) z=10 5) 6 KOKKUVÕTE

Matemaatika → Matemaatika
23 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Koka eksamiküsimuste vastused

Kõlblik kuni- kiiresti riknev kaup, ei tohi seda toitu pärast pakendile märgitud kuupäeva tarvitada 21. Iseloomusta Eestis kasvatatavaid erinevaid kapsaliike. Kasutamine, Lillkapsas, peakapsas, punane peakapsas, valge peakapsas, hiinakapsas 22. Nimeta viis maitsetaime ehk ürti, nende kasutamine. Oregaano, basiilik, petersell, till, murulauk, piparmünt, meliss 23. Iseloomusta luuviljalisi ja tsitruselisi puuvilju, nende kasutamine. Luuviljalised ­ ploom, avokaado, mango, virsik, nektariin, dattel ( pooleks ja keeran) Tsitruselised ­ sidrun, laim, greip, apelsin, mandariin, kumkvaat 24. Nimeta vähemalt viis põhimaitseainet ehk vürtsi. Nende kasutamine. Nelk, pipar, vaniljekaun, loorberileht, kurkum, ingveri juur, tsilli, muskaat 25. Kirjelda külmade ja külmutatud magustoitude valmistamist, serveerimine Külmad magustoidud ­ tarretis, kissell, magusad kastmed, puuviljasupp Puuviljasupi valm : õunad, rosin, mahl, suhkur ­ panen keema , segan tärklise külma veega)

Ametid → Ametijuhend
42 allalaadimist
thumbnail
13
pdf

KT küsimuste vastused TAIMNE

Kordamisküsimused II 1. Porgandi toiteväärtus. Sisaldab 7 ­ 8% süsivesikuid (valdavalt suhkrud). Kõrge karotiinisisaldus (4 ­ 3 mg; muutub organismis A-vitamiiniks). Märkimisväärsel hulgal B-grupi vitamiine, samuti PP-, E- ja K-vitamiini. C-vitamiini sisaldab teistest köögiviljadest vähem (4 ­ 6 mg). 2. Nõuded porgandi säilitamisele. Säilitatakse temperatuuril 0°C juures. Kuivamise vältimiseks vajalik õhuniiskus 98 ­ 100%. Säilitatakse perforeeritud kilega kaetud kastides. Väike ja vähearenenud porgand kuivab kergelt. Närbumine põhjustab: - kaalu vähenemist, - kvaliteedi langust. 3. Porgandi kasutusviise. Porgandit süüakse: - toorelt, - keedetult, - hautatult. Hinnatud komponent: - toorsalatite koostises, - suppide, - ühepajatoitude valmistamisel. Palju kasutamisvõimalus...

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Müügikorraldus terminid

Suure niiskusesisaldusega toiduained nõuavad ruumi niiskust 80 - 95%; temperatuuri mõju - jälgida ettenähtud säilitustemperatuure; valguse mõju; ruumide ventilatsioon; kaubaline naabrus; fermentide toime; kahjurid ( prussakad, sipelgad, hiired jne.); taara ja pakkematerjal. Millised köögi- ja puuviljad on etüleeni tootvad ja millised on etüleeni suhtes tundlikud? Etüleeni tootvad: õun, pirn, ploom, aprikoos, virsik, nektariin, mango, melon, papaia, avokaado, passion, tomat. Etüleeni suhtes tundlikud: maitseroheline, salatid, kress, spinat,seller, porrulauk, kurk, porgand, herned, kapsad, kartul, banaan, hurmaa, kiivi. 37. MILLISED ON KAKS OLULIST EESMÄRKI MIDA TULEB JÄRGIDA KAUPADE VÄLJAPANEKUL MÜÜGISAALI? - tagada klientide rahulolu, järgides nende vajadusi, mugavusi ja harjumusi - kasvatada läbimüüki ja teenitavat tulu. 38. MIDA TÄHENDAB KAUPADE VÄLJAPANEKU MEETOD FIFO- FIRST IN, FIRST OUT?

Majandus → Majandus
25 allalaadimist
thumbnail
20
pdf

Rasedusaegne rauaaneemia- toidusoovitused, isud, vitamiinid, mineraalid, rauarikas menüü

Liina Raidoja Toitumisnõustaja ja treener Rasedusaegne rauaaneemia- toidusoovitused, isud, vitamiinid, mineraalid, rauarikas menüü Ideaalses maailmas tulevad kõik meie kehale vajalikud toitained toidust. Kuid me teame, et me ei ela ideaalses maailmas. Meid mõjutavad lisaks toidule ka välised faktorid, stress, reostatus, tarbitud/tarbitavad ravimid, need kõik mõjutavad seda, kui hästi toiduga saadavad toitained imenduvad ja kui hästi suudame neid omastada. Süsivesikute ainevahetuses toimuvad muutused kindlustavad lapse vajaliku glükoosiga. Loode eelistab seda kütusena kasutada. Raseduse esimesel poolel muutub glükoos glükogeeniks ja rasvaks. Raseduse teisel poolel vajab loode glükoosi arenguks ja kasvamiseks. Kõrge kiudainete sisaldusega toit annab palju erinevaid vajalikke fütotoitai...

Toit → Toit ja toitumine
9 allalaadimist
thumbnail
52
docx

Puu- ja juurviljad

Таллиннское училице обслуживания Фрукты и овощи Реферат Учитель: Светлана Калю Таллинн 2014 Oглавление 1.Фрукты....................................................................................... 4 2.Oвощи....................................................................................... 14 3.Список литературы.................................................................27 2 1. Фрукты 1.1 Ананас (Ananass) – один из самых популярных тропических фруктов в мире. В свое время Христофор Колумб привез его из Парагвая в Европу, а благодаря европейским торговцам фрукт попал на Шри-Ланку приблизительно в 17 веке. Ананасы, напоминающие по внешнему виду сосновые шишки, растут не на деревьях, а на кустах, практически на земле. Фрукты растут на толстых...

Keeled → Vene keel
1 allalaadimist
thumbnail
80
docx

Toidukauba õpimapp

välja; värv sõltub enamasti vilja küpsusest. Isegi ainult üksainus mango täidab täiskasvanu päevase C-vitamiini- ja beetakarotiinivajaduse peaaegu kolmekordselt. Beetakarotiin on oksüdant, mis aitab võidelda vähiga. Peale selle sisaldavad mangod niisuguseid elutähtsaid mineraale, nagu raud, kaltsium, magneesium, fosfor, tsink ja kaalium. Nektariin - Nektariin on siledakoorelise viljaga virsikusort, enamasti virsikust väiksem. Viljaliha on kollane ja mahlane, maitselt aromaatne ja magus. Küps nektariin on pehme ning viljaliha eraldub seemne küljest kergelt. Virsik - Virsik on väga hinnatud puuvili nii kauni välimuse kui mahlase viljaliha meeldiva maitse tõttu. Õun - Seemneviljalised puuviljad, mis värskelt kaubastatevatena jagunevad ekstraklsssi, I,II,III klassi. Sisaldavad suhkrut, orgaanilisi happeid, parkaineid,

Toit → toiduainete sensoorse...
74 allalaadimist
thumbnail
31
docx

Toiduvalmistamise alused

TOIDUVALMISTAMISE ALUSED Toiduainte külmtöötlemine Sulatamine-külmutatud liha sulatatakse külmkapis. Kala panna külma vee sisse. Mittesöödavate osade eraldamine · Mulla eraldamine,pesemine · puhastmine-koorimine Madala toiteväärte osade eraldamine Kuju andmine · Tükeldamine · Vormine Kuumtöötlemist ja maitset muutvad võtted · Leotame tangaineid · Marineerimine(kurgid) · Vasardamine Toiduainete kvaliteeti muutvad võtted · Vahustamine · Hakkmassi valmistamine · Paneerimine(nt riivsai ja munaga) KUUMTTTÖÖTLEMINE · Keetmine-vedeliku abil(soolses vees 101 kraadi ja rõhuall keetmine on 119 kraadi )/tasel keetmsel on 95/97 kraadil(virvendab vesi)kanne all.tuleb arvetsada keeduaegu · Keetmisviisid:rohkes vedelikus keetmine(pastad) Väheses vedelikus:toiduained on vaevu kaetud ...

Toit → Toitlustus
90 allalaadimist
thumbnail
23
docx

Köögiviljad ja seened

Ka banaane ja tomatit ja paprikat ei panda külmkappi, see halvendab nende maitset. Neile sobib temp +10o-+14o. Enamiku teiste köögiviljade jaoks on külmkapi köögiviljasahtli temperatuur +2o-+6o ideaalne. Säilitamisel ei tohi köögivilju hunnikusse kuhjata, nad tuleb laotada õhukese kihina. Siis on ka võimalikku riknemist kergem märgata. Külmkappi sobivad ­ apelsin, greip, mandariin, klementiin, kiivi, sidrun, kirss, õun, pirn, kookospähkel, viinamari, virsik, nektariin, aprikoos, porgand, kartul, peet, artisokk, kapsas, lehtseller, lehtsalat, porru, roh sib. 41 Jahedat köögikappi tahab ­ tomat, paprika, ananass, kurk, melon, mango, baklazaan, kabatsokk, avokaado, basiilik, meliss. Banaan tahab toatenperatuuri, talle jahedus ei meeldi. Sibul ja küüslauk tahavad kuiva hoiukohta. Lehtköögivilju ja maitsetaimi võib piserdada veega ja keerata siis paber- või köögikäteräti sisse, panna külmkapi köögiviljasahtlisse

Toit → Kokandus
57 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Toiduainete taimne toore - kordamisküsimused II tööks

Toiduainete taimne toore Kordamisküsimused ­ III 1. Puuviljanduskultuuride liigitus (kasvukoht jne alusel). Puuviljakultuurid jaotatakse kasvukõrguse ja agrotehnika alusel: - viljapuudeks, - marjakultuurideks. Kasvukoha kliima põhjal jagunevad puuviljakultuurid: - arktilised, - mõõduka parasvöötme kultuurid, - subtroopilised, - troopilised Eluvormide põhjal neli erinevat tootmistehnoloogiaga kultuuride rühma: - puud ja põõsaspuud (puuviljakultuurid), - põõsad ja poolpõõsad (enamik marjakultuure), - puhmikud (maasikad), - liaanid (viinapuu) Vilja ehituse põhjal liigitatakse kultuurid nende kasutuslikku külge arvestades: - seemneviljalised (õunviljalised ­ õunapu...

Toit → Toiduained
45 allalaadimist
thumbnail
21
doc

Tervislik toitumine

kõrvits, pastinaak Rasvad Avokaado, oliivid, taimeõli, seemned, koorevõi*, pähklid, rõõsk koor, arahhis, margariin, soja, sulatatud searasv Hapud (happelised) puuviljad Apelsin, greip, ananass, metsmaasikas, kiivi, tomat, kumkvaat, sidrun, laim, granaatõun Magus-hapud puuviljad Mango, kirsid, õun, virsik, ploom, aprikoos, mitmesugused marjad, enamus viinamarjasorte, pirnid, nektariin (sile virsik) Magusad puuviljad Banaan, datlid, hurmaa, viinamarjasort ,,Tompson", muskaatpähkel, papaia, kuivatatud puuviljad Melon Arbuus, valge muskaatmelon, muskusmelon, Kantalupa melon, talvine melon, Krensoy melon, jõulumelon, Pärsia ja Kanaari melon. Vähese tärklisesisaldusega või tärkliseta toiduained

Toit → Toitumisõpetus
110 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Koka eksamiküsimused vastustega.

Ühed sobivad söömiseks, teised marmelaadiks ja kolmandad mahla jaoks. Apelsinis on rikkalikult vitamiini C ja kaaliumi. Laim-Maitselt hapu laim sobib kookide, jäätise, sorbeti, troopiliste kokteilide aga samuti kala, ubade, juurviljasuppide ja kastmete valmistamiseks. Toatemperatuuril säilib umbes nädala, külmikus 1-2 nädalat. Ereda valguse käes muutub laim kollaseks ja kaotab iseloomuliku hapu maitse. Laim võib sügavkülmutada. Luuviljalised puuviljad kirss, murel, nektariin, ploom, virsik Aprikoosipuu on õitsemise ajal raagus, lehed tulevad peale õitsemist. Aprikoosi viljaliha on väga õrn ega talu hästi transporti. Seetõttu koristatakse nad pooltoorelt ja lastakse sihtkohas järelvalmida. Aprikoos-Kasutamine: Aprikoosid sobivad lihtsalt söömiseks, aga sobivad hästi nii magustoitudesse, kookidesse ja kokteilidesse kui ka kergetesse einetesse, kala- ja liharoogade lisandiks, salatitesse.

Toit → Kokandus
256 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toidukauba eksami kordamisküsimused ja vastused

Etüleen on värvitu, lõhnatu ja maitsetu gaas, mida eritavad kõik taimed, hallitused ja bakterid. Selle gaasi toimel toimib taimede valmimine. Riknenud tooted eritavad eriti palju etüleeni ja seetõttu on vaja nad kohe eraldada tervetest viljadest. Etüleeni tekitavad ja etüleeni suhtes tundlikud viljad hoida üksteisest võimalikult kaugel. Etüleeni toodavad Etüleeni suhtes tundlikud õun, pirn, ploom, aprikoos, virsik, nektariin, mango, banaan, maitseroheline, salatid, spinat, seller, porrulauk, mangostan, melon, papaia, avokaado, granadill, tomat. kurk, porgand, kapsad, kartul, hurmaa, kiivi, herned 28. Kohvi liigitamine ja erinevate kohvide valmistamiseks kasutatavad toorained. Lahustuv kohv ­ mis on peamine tooraine. Röstimine. Arabika ja Robusta erinevus. Kohvi võib liigitada kohvipuu liigi, päritolumaa, röstimis- ja jahvatusviisi alusel:

Toit → Toit ja toitumine
103 allalaadimist
thumbnail
50
pdf

Leivanädala abimaterjal

1 viil leiba ~28g maisihelbeid (~28g = 1/4 - 2 klaasi olenevalt helvestest) 1/2 klaasi keedetud tangaineid, riisi või makarone 1/2 hamburgeri saia või kuklit 3 - 4 väikest küpsist Juurviljad (3-5 portsjonit) 1 klaas värsket toorest juurvilja 1/2 klaasi keedetud, küpsetatud juurvilja 3/4 klaasi juurviljamahla 16 Puuviljad (2-4portsjonit) 1 keskmine õun, banaan, apelsin, nektariin, virsik 1/2 klaasi tükeldatud, küpsetatud või konserveeritud puuvilju 3/4 klaasi mahla Piimatooted (2-3portsjonit) 1 klaas piima või jogurtit ca 43g juustu ca 57g sulatatud juustu Liha, kala, linnuliha, kuivatatud oad, munad ja pähklid (2-3 portsjonit) 57-85g küpsetatud taist liha, kala või linnuliha ~28g liha = 1/2 klaasi keedetud kuivatatud ube, 1 muna või 2 tl pähklivõid VALMIST ISE OMA TOIDUPÜRAMIID JA JOONISTA TOIDUPÜRAMIIDI VASTAVASSE OSSA NEED TOIDUAINED,

Pedagoogika → Pedagoogika
12 allalaadimist
thumbnail
14
xls

Toiduainete koostise tabel

En. Valk Rasv. C18:3 KOLESTER. mg Lakt. Kiuda Ret.ekv Vit.D Vit.E Vit.B1 Vit.B2 NIATS.EKV Vit.B6 Vit.B PANT.HAPE Vit.C TUHK Na K Ca Mg P RÄNI Fe kcal g g G mg g g g g g mg mg mg Mg mg 12 g Mg mg G mg mg mg mg mg Mg mg Teraviljatooted. Nisujahu 328 9,9 1,7 0,07 0 67,1 0 3,5 0 0 0,32 0,43 0,05 5 0,08 0 0,5 0 0,44 0,4 150 13 21 100 2 5,2 Rukkijahu 328 10 2,3 0,14 0 65,6 0 13,6 1,1 0 1,63 0,3 0,13 2,7 0,35 0 1,34 0 1,7 1 500 30 110 ...

Toit → Kokandus
80 allalaadimist
thumbnail
42
xls

Toiduained

KTUD.RH. küllastatud rasvhapped Toitainete sisaldus tabelis tähendab... C16 palmitiinhape 0 C18 steariinhape ­ MKTA.RH. monoküllastamata rasvhapped PKTA.RH. polüküllastamata rasvhapped C18:2 linoolhape C18:3 linoleenhape VL.KIUDAINED vees lahustuvad kiudained RET.EKV. retinooli ekvivalent NIATS.EKV. niatsiini ekvivalent PANT.HAPE pantoteenhape R% sisaldab x% rasva KLASS E tailiha sisaldus üle 55% KLASS O tailiha sisaldus 40-45% (0.9) söödav osa 90% Sul. sulatatud Rasvas. rasvasusega Toitainete sisaldus tabelis tähendab... vastava toitaine sisaldus antud toiduaines on 0 või minimaalne andmed toitaine sisalduse kohta antud toiduaines puuduvad ENERGIA (kcal) ENERGIA (kJ) ...

Sport → Kehaline kasvatus
46 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

KAUBAÕPE. TOIDUKAUBAD 1.ÜLDOSA 1.1. Toidukaupade omadused Toidukaubad on toit, mida ostetakse ja müüakse hulgi- või jaekaubanduses, toitlustusettevõtetes või eksporditakse või imporditakse. Toit ­ toiduained ja toiduainete segud ­ on mõeldud inimesele söögiks või joogiks töötlemata või töödeldud kujul. Toidukaupade kaubaõppe aineks on toidukaupade tarbimisomadused ning liigitamine ja sortiment. Toidukaupade tarbimisomadused jagunevad sensoorseteks, füüsilisteks, toitelisteks, funktsionaalseteks ja hügieenilisteks. Sensoorsed ehk organoleptilised omadused on määratletavad meeleorganite abil. Nendeks on maitse, lõhn, kuju, värvus, konsistents (kompimise teel määratletav omadus) jt.. Füüsilised omadused on elastsus, poorsus, lahustuvus, sulamis- ja tahkumistemperatuur jt.. Toitelised omadused tulenevad keemilisest koostisest, mis määravad ära toidu toiteväärtuse. Funktsionaalsed omadused on pakend, säilitamise- ...

Toit → Toitumisõpetus
139 allalaadimist
thumbnail
144
xlsx

Tervislik toitumine

NIKKEL, µg 2 3 115 2,3 3 KROOM,µg 0,7 1 0,2 0,8 1 FLUOR, µg 7 10 10 7,5 10 JOOD, µg 0,355 0,5 0,3 0,4 0,5 SELEEN,µg 0,035 0,05 1 0,0375 0,05 ALUMIINIUM, mg 0,07 0,1 0 0,08 0,1 Greip, koorega Greip Kiivi Ananass Mango Nektariin (0,65) 24,5 38,8 ENERGIA, kcal 67,2 57,3 68,7 56,1 102,4 162,3 ENERGIA, KJ 281,2 239,6 287,36 234,9 59 90 VESI, g 84 87 82 86 0,4 0,7 VALGUD, g 1 0,4 0,5 0,9 0,1 0,2 RASVAD, g 0,6 0,4 0,27 0,5 0,01 0,01 KTUD,RK, g - 0,03 0,07 -

Toit → Toit ja toitumine
25 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun