aineid. Olenevalt sordist valmib vili juuli lõpust oktoobrini. Ploome süüakse värskelt ja kuivatatult. Neist valmistatakse mahla, kompotti, keedist, marmelaadi, veini ja likööri. Aprikoos Aprikoos pärineb Hiinast. Aprikoosi on väga raske transportida, kuna ta läheb kiiresti plekiliseks ja rikneb. On kirsi ja ploomi sugulane. Aprikoosil on väga palju erinevaid sorte, näit. Itaalia aprikoosid on pealt sileda pinnaga, mandel aprikoosi seemneid kasutatakse nagu tavalisi mandleid. Aprikoos sisaldab kuni 12% suhkrut, rohkesti karotiini, B-rühma vitamiine ja C- vitamiini. Puuviljad on enamasti kollase- punase kirjud. Värske puuvili sisaldab rohkesti karotiini ja A ja E-vitamiini. Maitse on mahlakas ja hapukas. 15 Hanna Riiberg Puuviljad kulinaarias
Vili 1. Mis on vili? Vili on õistaimede organ, mis koosneb viljakestast ja seemnest. 2. Kuidas ja millest (millistest taime osadest) võib vili areneda (kujuneda)? 1. Õietolm kandub tolmukatelt emakasuudmele 2. Tolmuterad hakkavad idanema ja tungivad sigimikku. 3. Tekib seemnealge 4. Seemnealgme teistest osadest moodustub seemnesse toiduvaru 5. Seemnealgme väliskihtidest areneb seemnekest 6. Sigimiku seinast kujuneb viljakest, mis võib olla kuiv või mahlane 3. Kuidas jaotatakse vilju (erinevad jaotused, mille alusel ja kuidas)? • Viljakesta konsistentsi järgi: kuiv – ja lihakviljad • Vilja avanemise järgi: ava- ja sulgviljad • Seemnete arvu järgi (üks või palju) • Kõiki need veel omakorda kuju järgi Liigitus tekkimise järgi Paljasvili on vili, mis on tekkinud ainult sigimikust. Paljasvili esineb ülemise sigimikuga liikidel, näiteks luuviljalist...
Enne müügile panekut tuleb kontrollida ,et ei oleks mädanenud puu-juurvilju klientidele ostmiseks. 35.Soovitage köögivilju grillimiseks? Suhkrumais,sibul,tomat,paprika,baklazaan. 36.Millised köögiviljad tekitavad sagedamini allergiat? Paprika,tomat,kartul ja seller. 37.Millistel köögiviljadel on söödav osa õisik? Kapsal(lill kapsas), tomat, kurk 38.Milline ettevõte on Eestis suurim salati ja maitserohelise kasvataja? Grüne Free. II.Joonista virsik ja aprikoos nii pealtvaades kui ristlõikes. Virsik pealtvaates Virsik ristlõikes Aprikoos pealtvaates Aprikoos ristlõikes III Joonista kuue erineva kujuga kartulit. IV. Anna viiele vähemtuntule köögiviljale kulinaarseid kasutussoovitusi. Varsmangold-lehti kasutatakse suppides ja püreena.
Puuviljad 1. Seemneviljalised · Õunad · Pirnid · Aiva (güdoonia) · Pihlakas 2. Luuviljalised · Ploom · Kreek · Kirss · Murel e. Maguskirss · Aprikoos · Nektariin · Virsik 3. Tsitruselised puuviljad · Apelsin · Nabaapelsin · Mandariinid · Kumkvaat (kääbusapelsin) · Klementine · Greipfruut · Verigreip · Sidrun · Laim · Limkvaat ehk kääbussidrun · Pomelo · Sweetie (greip+pomelo) · Pomerants e. Mõruapelsin · Ugli ·
piima tetrapakend leivaviil moosipurk hernekonserv kilo viinamarju küpsisepakk limonaadipudel kahvel supitaldrik nuga lusikas mitte kunagi tavaliselt matemaatika (lüh) kehaline kasvatus õppeaine unine loodusõpetus üles tõusma igav matemaatika vahetevahel ajalugu huvitav ärkama inglise keel muusika alati seen õun banaan sest ananass viinamari hernes sidrun naaber ploom melon porgand kiivi tibu suhkur liha puuviljamahl sink või muna vorstid kohvi kook virsik kartul kapsas maasikas aprikoos pirn sõrmused apelsin salat täna tomat kirss arbuus pirukas piim küpsised juust vesi moos jäätis tee sai, leib kala supp
Minu Toiduained Köögiviljad: Progand,Tärkliselised Kaunviljad Lihad: Linnulihad, Munad, Sealiha, Kala, Peekon Ilma suhkruta Naturaalsed juustud, Sinihallistus juust, Cheddar, Asiago juust Kodustehtud jogurt (süüa 24 tunni jooksul peale valmistamist) Puuviljad Õunad,Banaanid,Ananassid, Aprikoos, Avokaado,Viinamarjad, Kiivi, Ploomid Mahlad (värsked) Ilma suhkrute ja lisanditeta Pähklid,Kreeka põhklid, maapähkleid koorega, Mandlid Õlid: Oliiviõli, kookoseõli, Maisiõli, Avokaadoõli Kerge tee ja kohv Maitsestamata zelatiin Sinep ja äädikas Sahariin Kõrvits Mandlivõi Pähklivõi Ilma suhkruta mandlipiim Mandliõli Küpsetus Sooda Basiilik, Loorberi leht Peet Kõik Marjad Mustad oad Brick cheese Brokkoli Brüsseli kapsas VÕI Kapsas Ära söö kui on kõht lahti või gaasid
Fruktoos Fruktoos ehk levuloos ehk puuviljasuhkur on üks monosahhariididest ning selle molekulvalem on C6H12O6. Nagu ka teised monosahhariidid, imendub see seedimise käigus otse vereringesse. Fruktoos on kõige magusam looduslikult esinev süsivesinik.On 1,73 korda magusam kui sahharoos. Seda sisaldub palju mees, puuviljades( õun,aprikoos,banaan, pirn, ananass, ploom jmt) , õites, marjades ja enamikus juurviljades (Punane peet, porgand, magus mais, maguskartul, magussibul jmt). Puhas, kuiv fruktoos on valge, magus, lõhnatu, kristalne tahke aine ja on kõikidest suhkrutest kõige paremini vees lahustuv. Fruktoosi lisatakse toitudesse maitsestamiseks, maitse tugevdamiseks ja ka pruunistamiseks mõne toidu puhul, näiteks pagaritoodete juures. Suhkrute segud nagu kommid, mis sisaldavad fruktoosi, on pehmemad kui need, mis ei sisalda fruktoosi. Nt KUKU batoonikesed > Majanduslikult toodetakse fruktoosi suhkruroost, suhkrupe...
valmistamisel Moosi keetmisel ja küpsetistes või jookide valmistamisel Juustu, linnuliha või jäätise lisandina. Säilitatakse ka kuivatatult KUIDAS HURMAAD SÜÜA? Vilju süüakse toorelt nagu õuna või süüakse lusikaga nagu kiivit Erinevalt enamikust puuviljadest hurmaa ei lõhna ja pole ka eriti mahlakas. VEEL MIDAGI HUVITAVAT Diospüür ehk hurmaa ehk jaapani kakiploom ehk hiina datli ploom ehk jaapani aprikoos ehk persimon ehk hiina küdoonia. Hurmaa on jaapani rahvuspuuvili. 100 grammi hurmaad annab 7080 kilokalorit.
adjektiiv - omadussna amatr - asjaarmastaja amplituud ulatus,laius antikvaar vrtuslike vanaesemete kaupleja aprikoos aprikoosipuu vili brokraat vormititmist nudev ametnik deputaat - rahvasaadik desertr - vejooksik filoloog keele/kirjandusteadlane interjr siseruumi kujundus mandariin mandariinipuu vili manikr kte(knte) hooldus plastiliin - voolimismass magistraal pea(tee/toru) pshika hingeelu, hingelaad pshiline pshikasse puutuv; hingeeluline, hingeline stiihia iseeneslik taltsutamatu (loodus)jud papaaha krge torujas karusmts pshhoos pshika talitluse, tunnetuse ja kitumise hlve pshholoogia hea inimesetundja, hingeelu mistja boheemlane korrapratu, muretu eluviisiga haritlane tehh Lneslaavi rahvas sahhariin suhkru aseaine baldahhiin ehisvari voodi/trooni kohal epohh ajajrk, ajastu rahhiit ainevahetushaigus D-vitamiini puudusest krahh jrsk kokkuvarisemine, tielik nurjumine jajameelne laokil mtetega kasahh Turgi rahva...
oysters austrid chop parsley peterselli lõikuma mussels rannakarbid sweet magus shrimps krevetid bitter, sour kibe, hapu squid kalmaar tender õrn octopus kaheksajalg tough vintske prawn hiid-krevett fatty suure rasvasisaldusega apricot aprikoos lean vähese rasvasisaldusega olives oliivid spicy vürtsikas pear pirn mild nõrga maitsega melon melon sparkling mullitav tangerine mandariin still mullita grapes viinamarjad roasted ahjus küpsetatud
2 värskelt pressitud laimi mahla mandlilaaste Salatikaste : 150 g väherasvast majoneesi 150 g hapukoort noaotsaga värsket ingverit peeneks hakitult soola Rosepipra teri kaunistuseks. Aseta Talleggi Rosepipra kanafilee lõikelauale ja lõika horisontaalselt kanafilee kaheks ühepaksuseks tükiks. Seejärel rösti/prae fileed kuumal pannil väheses õlis. Jahuta kanafilee ja lõika 0,5 cm kuubikuteks. Õun ja aprikoos tükelda ühesuurusteks 0,5 cm suurusteks kuubikuteks, pane anumasse ja pigista üle värske laimi mahlaga . Sega komponendid omavahel ja jäta mõneks ajaks marineerima. Varssellerist lõika õhukesed viilud. Mandlilaastud rösti ahjus kuival ahjuplaadil pruuniks. Salatikaste: Salatikastme valmistamiseks sega kokku omavahel kastme komponendid ja maitsesta vähese soolaga. Pese ja puhasta salatilehed, rebi käte vahel anumasse väiksemateks tükkideks. Lisa
vahe jahutust ja lähteaine sünteesib muud orgaanilised ühendid. Anisoole saab kasutada koostisosana parfüümides, nagu lahusti, vahe jahutust ja lähteaine sünteesib muud orgaanilised ühendid Bensoehape Värvuse ja lõhnata, kristalne aine. Sisaldub paljudes taimedes (nt pohlas ja jõhvikas) Kasutatakse konservimisvahendina ning ravimite ja lõhnaainete valmistamiseks Atsetofenoon Värvitu, viskoosne vedelik Esineb paljudes toiduainetes, sealhulgas õuna , juustu , aprikoos , banaan , veiseliha ja lillkapsas. Toodetakse lõhnaineid, mis meenutavad mandlit, kirssi, kuslapuud, jasmiini ja maasikast Kasutatakse ka nätsus.
Roosavein De Neuville Rose d'Anjou 2009 Hästi pehme, poolkuiv, magusa lõpuga värske vein. Kasutatud on Anjou piirkonnas tüüpilisi viinamarju Cabernet Franc ja Gamay segu. Veinis on põimunud Gamay viinamarjast pärinev puuviljane värskus ja Cabernet Franc viinamarjast mineraalsus. Sobib niisama joomiseks, sest on hästi värske ja kerge. De Neuville Rose d'Anjou 2009 Vahuvein SPARKLING CHARDONNAY BRUT Domineerib puuviljasus, peamiselt virsik ja aprikoos, sekundeerib õrn mandlisus ja lõpp on tsitrusviljade päralt. Maitse: Rikkalik ja elegantne, tasakaalus hape ning tuntav puuviljasus. Kerge ja mõnus vahuvein. Alkoholi sisaldus 12% Serveerimistemperatuur: 5-6 C° SPARKLING CHARDONNAY BRUT Tänan kuulamast!
Retsepti Valmistamise Hind kaal kaal 18% ta 1 1 Ühiku Retsept Jrk. Toiduained Ühik bruto neto x bruto x neto hind ih 1 Broilerikints kg 0,250 0,147 0,500 0,294 38,90 kr 9,73 kr 2 Kuivatatud aprikoos kg 0,020 0,020 0,040 0,040 87,60 kr 1,75 kr 3 Ananassimahl kg 0,025 0,025 0,050 0,050 15,90 kr 0,40 kr 4 Maitseained kg 0,000 0,000 0,40 kr 0,00 kr 5 GLASUUR 6 Magus tsilli kaste kg 0,025 0,025 0,050 0,050 159,33 kr 3,98 kr
Armandd Basi lille puulõhnaline parfüüm Lovely Blossom on rikkalik ja elegantne parfüüm. See on justkui ülistuslaul romantilisele armuloole, üllatavale teekonnale, mis on täis emotsioone, naudingut ja Click to edit Master text styles rõõmu. Kirglik orientaalne lõhn joovastab müstiliste lillede ja mahlakate puuviljade aroomisegust, mis mähivad su naha hellitavalt pehmesse lõhnaloori. Avaakordis vangistavad meeli magus aprikoos ja ploom. Võrgutav jasmiin ja flerdoranzi lõhnabukett. Aroomi sügavusest kerkib esile eksootiline puiduaroom, millele on võimatu Second level vastu panna. Unikaalne kombinatsioon klassikast ja tänapäevast. Lõhna hind 689. Third level
Mesi, pulgakomm 81 Kuivatatud uba, rosinad, piparkook, makaronid 70 Kama 68 Nisujahu, manna, odrajahu, odrakruubid 67 Tatar, kaerakliid, kreeker, rukkijahu, rukkihelbed 66 Neljaviljahelbed, linnased 65 Grahamjahu, nisuhelbed 64 Kuivatatud õun, ploom & ananass, küpsis, kaerahelbed 63 Aprikoos, kuivatatud 61 Shokolaad, õuna-, ploomimoos 56 Kartulikrõpsud 55 Kondenseeritud piim , suhkruga, halvaa 54 Sõstramoos, sai, nisukliid, odrakarask 53 Piimapulber 52 Sepik 51 Laboratoorne töö Tärklise sisalduse määramine toiduainetes
Sool,valge pipar 0,000 0,000 0,000 Maitsestamata toorjuust kg 0,050 0,050 0,200 0,200 25 Peet kg 0,027 0,020 0,107 0,080 Kuivatatud ploom tk/kg 0,010 0,010 0,040 0,040 Kuivatatud aprikoos tk/kg 0,010 0,010 0,040 0,040 Hakitud petersell kg 0,005 0,005 0,020 0,020 Kaste 0,050 Seened kg 0,050 0,050 0,200 0,200 Rõõska koor l 0,010 0,050 0,200 0,200
soojendavana, lülitab välja intellektuaalsuse ning ergutab tunge. Hiinas ja Jaapanis seostub see värv armastuse ja õnnega. Eestis sümboliseerib oranz värv soojust, rõõmu, lõbusust ning päikeseloojangut. Saksamaal tähendab oranz värvitoon seltsivust, aktiivsust ja läbitungivust. Prantsusmaal aga särtsakust ja ägedust kuid samas võib see värv mõjuda ka häirivalt ning rahutuks tegevalt. Oranzi värvienergia: söödav: apelsin, mandariin, pihlakamari, mango, melon, aprikoos, porgand, mais, kaalikas, virsik. lilled: saialill, gerbera, krüsanteem puud: pihlakas, sügisvärvides kõik puud muusika: tulised rütmid ja rituaaltantsud. samba, rock, nabatants jne planeed: merkuur ja uraan liiga palju oranzi värvi tekitab närvilisust, hulljulgust, enesekontrolli puudumist, toiduga priiskamist ja liiderlikkust. RUUMIKUJUNDUS Oranz kui punase ja kollase värvi segu, on kombinatsioon valgusest ja soojusest, mis
TOIDUAINETE MASSIMÕÕTUDE JA MAHUMÕÕTUDE VAHEKORD Toiduaine nimetus 1 liiter 1 dl 1 sl 1 tl 100 g 1000 ml 100 ml 15 ml 5 ml g g g g ml JAHU JA TANGUTOOTED Nisujahu 600 60 10 3 165 Maisijahu 550 55 8 3 180 Odrajahu 550 55 8 3 180 Rukkijahu 550 55 8 3 180 Graahamjahu 600 60 8 3 165 Kartulijahu 800 80 15 5 125 Riisijahu 550 55 8 3 180 Manna 700 70 10 4 145 Sojajahu 450 45 7 2,3 170 Piimajahu 450 45 7 2 ...
Geograafia eksam 1.Geograafia on teadus , mille üheks ülesandeks on keerukate nähtuste selgitamine , rühmitamine ja üldistamine , selle tasemeni , et nähtuste olemus oleks kõigile arusaadav . 2. loomad, taimed , muld, maapind ,atmosfäär , hüdrosfäär, kliima ja inimtegevus Näited:vihmametsa lopsakas ja liigirikas taimestik pakub loomadele palju erinevaid elupaiku ja toitumisvõimalusi , väga kiire aineringe ja rohkete sademete tõttu on vihmametsa mullad väheviljakad 3.Loodusvööndeid eritatakse peamiselt taimkatte alusel Kliimavöötmed-suurematel aladel , vöödena , ümber maakera paiknevad üksteisest erinevad ulatuslikud kiilmasüsteemid Loodusvöötmed-suured , püsivad süsteemid . nendes on õhutemp. , niiskusolud , mullad , taimestik ja loomastik omavahel tihedasti seotud Taimkattealusel:tundlavöönd ja okasmetsavöönd Kliimavöötmed ja loodusvöötmed ei ühti mittekunagi . põhjuseks on see , et erinevate k...
TOIDUAINETE MASSIMÕÕTUDE JA MAHUMÕÕTUDE VAHEKORD Toiduaine nimetus 1 liiter 1 dl 1 sl 1 tl 100 g 1000 ml 100 ml 15 ml 5 ml g 6-7 spl g g ml g JAHU JA TANGUTOOTED Nisujahu, tatrajahu 600 60 10 3 165 Maisijahu 550 55 8 3 180 Odrajahu 550 55 7 3 180 Rukkijahu 550 55 7 3 180 Grahamjahu 600 60 8 3 165 Kartulijahu 800 80 12 4 125 Riisijahu 550 55 8 3 180 Manna 700 70 10 4 145 Sojajahu 450 45 7 2,3 170 Piimajahu 450 45 7 2 220 Täisterajahu 600 60 8 3 165 Sepikujahu 600 65 9 3 Kuklijahu ...
Leutsiin siin niin Treoniin Trüptofaan alaniin 10% 1 rõõskkoor 3 201 163 267 203 73 137 43 145 30% 2 hapukoor 2,4 153 139 211 170 60 100 31 106 3 apelsin 0,9 35 27 20 36 13 13 6 27 4 aprikoos 0,9 19 14 23 23 4 16 9 13 5 arbuus 0,7 10 20 18 64 6. 28 7 16 atlandi 6 heeringas 19,1 1000 900 1600 1800 350 900 250 700 Valkude põhiliigid Valgud Lihtvalgud Liitvalgud ehk proteiinid ehk proteiidid Lihtvalgud
Toiduainete massimõõtude ja mahumõõtude vahekord Tabel 1 Toiduaine nimetus 1 liiter= 1 dl= 1 sl= 1 tl= 1000 ml 100 ml 15ml 5 ml =6,7spl =3tl g g g g JAHU JA TANGUTOOTED nisujahu 600 60 10 3 maisijahu 550 55 8 3 odrajahu 550 55 8 3 rukkijahu 550 55 8 3 tatrajahu 600 60 9 3 kartulijahu 800 80 15 5 riisijahu 550 55 8 3 manna 700 ...
valulikkus, pulsi aeglustumine, unetus, jalalihaste nõrgenemine, kõhukinnisust jm. Magneesium 65% talletub luukoes vees praktiliselt mittelahustuvate sooladena. Magneesiumivaaeguse tunnused on väsimus, lihasnõrkus, lihasvärinad, spasmid jm. Ohutu päevane üldnorm on täiskasvanule 600-700 mg. Kaalium Leidub eelkõige rakkude sisekeskkonnas, täpsemalt närvi- ja lihaserakkudes kuni 170 grammi. Kõige rohkem kaaliumi sisaldavadkuivatatud viljad, nagu aprikoos, rosinad, datlid, virsikd, ploomid banaanid jm. Ohutu päevase maksimumkoguse piir jääb oletetavasit 6 grammi piiresse. Naatrium Tüüpiline rakuväline element. Leidub peaaegu kõigis toiduainetes. Defitsiidi korral toimub kehakaalu langus, isutus, oksendamine, gaaside kuhjumine soolestikus jm. Keskmiselt vajab keha päevas 20-35 mg naatriumi keha kilogrammi kohta. Kloor Asub põhiliselt rakuvälistes biovedelikes, veres, lümfis ja seedenõredes.
SOBIB Liha, linnuliha ja Kala ja mereannid Aedviljad ja Kaunviljad Puuviljad ja Teravili, leib ja munad salatid marjad saiatooted · - · Jõeahven · Artisokid · Adzuki- ja · Ananass · Amaranth · Karpkala · Auster- Aduki oad · Aprikoos · Esseni · Lõhe servikud · Kidney- · Greip leib (toores) · Brokoli oad · Kirsid · Tatar · Lõheforell · Kaalikas · Läätsed · Kreegid · Riisijahu
aineid. Olenevalt sordist valmib vili juuli lõpust oktoobrini. Ploome süüakse värskelt ja kuivatatult. Neist valmistatakse mahla, kompotti, keedist, marmelaadi, veini ja likööri. Aprikoos Aprikoos pärineb Hiinast. Aprikoosi on väga raske transportida, kuna ta läheb kiiresti plekiliseks ja rikneb. On kirsi ja ploomi sugulane. Aprikoosil on väga palju erinevaid sorte, näit. Itaalia aprikoosid on pealt sileda pinnaga, mandel aprikoosi seemneid kasutatakse nagu tavalisi mandleid. Aprikoos sisaldab kuni 12% suhkrut, rohkesti karotiini, B-rühma vitamiine ja C- vitamiini. Puuviljad on enamasti kollase- punase kirjud. Värske puuvili sisaldab rohkesti karotiini ja A ja E-vitamiini. Maitse on mahlakas ja hapukas. 15 Hanna Riiberg Puuviljad kulinaarias
Tervisliku toitumise tagab sage täisteratoodete kasutamine riisi, kaerahelveste, müsliga. Janu kustutada just veega, juua erinevaid teesid. Lisaks kolmele põhitoidukorrale on hakatud soovitama ka kahte väiksemat toidukorda ehk süüa 3+2 korda päevas. väiksemad toidukorrad on head enne ja pärast lõunat. Hea oleks sel ajal süsivesikuid vältida, kasulikud on piimatooted. Puuviljad Olulised viljad on: õun, viinamarjad, ananassid, kiivid, banaanid, kirsid, maasikad, apelsin, arbuus, aprikoos, avokaado, granaatõun, mango, mustikas, pirn, ploom, rabarber, sõstar, viigimari, vaarikas, virsik, tsitrused, sidrun, kuivatatud puuvili. Apelsin On leitud hea toime mao, soolestiku haiguste ning stressi vastu Aprikoos Aitab stressi vastu, sel on hea toime nahale, limaskestadele, nägemisele, maksale ja infektsioonihaiguste vastu. Avokaado On tõhus looduslik halva tuju ravim, tugevdab südame-vereringet, närvisüsteemi ning keskendumisvõimet. Granaatõun
vajalik naha, juuste ja küünte kasvuks. Kiirendab üleliigsete rasvade lagunemist. Puudus tekib taimsel toitumisel, magusate ja soolaste toitude liigsel tarbimisel, krooniliste haiguste puhul, paljude ravimiste tarbimisel, pideva stressi puhul. Esimesena reageereib puudusele nahk, milles sisaldub üle 20% organismi tsingikogusest. Omastamisele aitab kaasa punane vein. Kuivad, tuhmid juuksed A, H, PABH, F, jood Avitamiin: õietolm, suir, mesilasema piim, porgand, astelpaju, aprikoos, petersell, paprika Tagab naharakkude hea taastumise. On võimeline ära hoidma nahahaiguste teket. Omastamist ja hulka organismis vähendavad alkohol, taimse toitumisega liialdamine, nitraadid. Hvitamiin: õietolm, maapähkel, mandel, soja, idandatud nisu, porgand, hernes, kaer, kapsas, kartul Hoiab ära juuste väljalangemist ja hallinemist. Aitab hästi dermatiidi ja ekseemi puhul. Vitamiini moodustumiseks peab organismis korras olema soolestiku mikrofloora.
Mineraalained Mineraalained on inimese normaalseks elutegevuseks hädavajalikud. Nende pidev piisav kogus organismis tagab meie keha häireteta talitluse ning aitab vältida haigusi. Mineraalainete täpne tarve oleneb inimese soost, vanusest, füsioloogilisest seisundist, toitumise eripärast, elukeskkonnast, kehalisest aktiivsusest, elustiilist, haigustest ja paljust muust. Mineraalained ei asenda teisi toitaineid ning ükski nende hulgast ei asenda teist. Üks põhilisi hädasid nüüdisajal on see, et olenevalt trendist kaldutakse mõnd makro- või mikromineraali sageli liigselt ülistama. Kindlasti on inimese põhiline mineraalainete allikas tasakaalustatud tahke ja vedel segatoit, mis sisaldab nii taimse kui ka loomse päritoluga toidukraami. Mitmetel põhjustel pole mineraalainete saamine tavaviisil igakord siiski piisav ning nii tuleb vahel kasutada lisaks ka vastavaid preparaate. Suvalisi soovitusi järgida ei tohi. Kestev meelevaldne minera...
palju erinevate usunditega inimesi. Paljud usundid keelavad liha kui ka igasugused muud lihasaadused- sinna hulka kuuluvad ka kala, muna ja piimasaadused, lisaks ei sööda ka sibulat, küüslaauku, tomatist ja peedist keelduvad nad nende punase värvuse tõttu, sest ka veri on punane. Põhitoiduks on neil magus pipar, viigimarjad, läätsed, keeduriis pudrud ja aedviljad. Armastatuim roog on kaun- ja juurviljadest keedetud pilaff. Tähtis osa on Indialastel ka puuviljadel, nt. melon, arbuus aprikoos, õunad, sidrunid jne. Traditsiooni kohaselt pakutakse India toitu talil - ümmargusel vasest või roostevabast terasest kandikul. Kandikule asetatakse katorid metallist portsjonilised tassikesed iga roa jaoks eraldi. Keskele asetatakse riis, teised road pannakse ümber. Metallklassis joogivesi astetakse vasakule. Mehhiko toitudelo on tugev hispaania pitser. Puuvilju ja nende saadusi kasutatakse laialdaselt. Väga palju tarvitatakse maisi ja nisu ning süüakse rohkelt ube ja riisi
Koostasid: Elina Rätsep, Timur Karimov, Anu-Reet Samulin Juhendaja: Ave Säks · Ained, mis koosnevad ainult süsinikust ja vesinikust · Süsinik on kõigis orgaanilistes ühendites 4-valemina. H HH HHH H-C-H H-C-C-H H-C-C-C-H H HH HHH · Süsivesinikke, mis sisaldavad ainult C- C- ja C-H-üksiksidemeid, nimetatakse alkaanideks. · Süsivesikud on looduses enamlevinud orgaanilised ühendid · hästi kättesaadavad · taimedes leidub neid 75-90% · loomades kuni 2% · seentes 1-3% · kuuluvad rakkude ja kudede koostisesse · määravad veregrupi · kõrge energeetilise väärtusega · neid on kerge säilitada SÜSIVESIKUD JAGUNEVAD KOLME PÕHI RÜHMA: · Monosahhariidid ehk monoosid · Oligosahhariidid · Polüsahhariidid ehk polüoosid · Aju energeetilised vajadused täidab enamuses glükoos · Ligikaudu 30% glükoosist muudetakse neutraalrasvaks ja rasvhapeteks · ...
Lapse tervislik toitumine Lapse toitumine ja kehakaal · Inimese toitumisharjumused saavad alguse lapseeast · Õige toitumise ja küllaldase liikumisega on võimalik ennetada ülekaalu ja rasvumist, seedehäireid, südameveresoonkonna ja liigeste haigusi ning mitmeid vähivorme. Tervislik liikumine · Piisav kehaline aktiivsus on lapse hea enesetunde, kehalise arengu ja tervise aluseks · See, kui palju laps lisaks lasteaia või kooli võimlemistundidele kehaliselt aktiivne on, sõltub väga palju ka vanemate eeskujust ja hoiakutest · Treening peab lapsele olema nauditav ajaviide, mitte tüütu kohustus. · Soovitatav on liikuda 12 tundi päevas, võimalikult palju olla õues. · Hea on igasugune liikumine nii sportimine kui muu vaba aja tegevus. · Lasteaias, koolis ja kodus tuleb liikumist soodustada. · Tuleb valida lapsele meeldiv liikumisviis, näiteks m...
portsjoni kaal valmistatavaid portsjoneid kokku 2 Retsepti kaal Kao % Toiduained Ühik 1 bruto 1 neto seguhakkliha kg 0,125 0,125 kuivatatud aprikoos kg 0,013 0,013 kuivatatud must ploom kg 0,013 0,013 kooritud ja röstitud sarapuupähkel kg 0,000 riivsai kg 0,025 0,025 piim l 0,025 0,025
hüdrogeenitud peroksiid, kasutatakse sageli kombineeritult ja nimetatakse kui kasulikke ja tervislikke. Mõned tootjad lisavad selliseid antibakteriaalseid koostisosi, nagu tsinikkloriid või triklosaan, et ennetada igemepõletikke. Naatriumhüdroksiid on sageli kasutusel, et neutraliseerida happeid. Hambapastasid leidub polettidel erinevates toonides ja maitsetega. Kõige enam levinud maitsed on variatsioonid mündist (piparmünt jt). Rohkem eksootilised maitsed on aniis, aprikoos, närimiskumm, kaneel, lavendel, vanilje, sidrun, apelsin ja mänd. Väga ebatavalised maitsed on viski, pähklivõi ja jäätee. On olemas ka maitsestamata hambapastasid. 4. TOKSILISUS Hambapasta ei ole mõeldud allaneelamiseks, erandiks on vaid koduloomadele ja astronautidele mõeldud pastad. Allaneelamisel võivad ilmneda iiveldus ja kõhulahtisus. Kui hambapasta allaneelamine toimub pidevalt, siis see tähendab, et saadakse üleliia suur fluoriidi kogus, mis võib viia fluoroosi tekkeni
akveduktid. Rahvapargid, lossiaiad, villaaiad, Siseaed-välisaed, sammas- Kasvuhooned (vilgukivist). Viridariumid: viljapuud ja portikusaiad, matusepaigad varikäigud. Korrapärase Rosaarium, potililled. Lilleärid: ilupuud. hiiemetsadega hävisid koos Rooma kompositsiooniga. Mägivillade roosid jt lilled, sh Aprikoos, virsik, ploom, langusega. terrassaiad. Aiamajad, lehtlad, introdutseeritud. Geomeetriliselt viinamari jt. pergolad ja taimevõrestikud, pügatud puud-põõsad, trepistikud. Purskkaevud, taimeskulptuurid. skulptuurid
- halvad tingimused soodustavad riknemist - säilitamises arvestada järgmiste teguritega: temperatuur, niiskus, etüleeni eritumine, valgus, aroom - viljad jagada temperatuuri järgi 3 rühma - viljad jagada etüleeni tootvateks ja etüleenikartlikeks - jälgida, et laoruumis ei oleks tuuletõmmet Temperatuur mida kauem säilitada, seda täpsem temperatuur · +1...+5 kraadi salat, kapsas, porgand, peet, seller, roheline sibul, till, kartul. Õun, ploom, aprikoos, nektariin, virsik, tsitrused, pirn, granaatõun · +10...+15 kraadi melon, kõrvits, kurk, tomat, paprika. Ananass, avokaado, mango, grip · +17 +18 kraadi banaan, annoona Võimalusel hoida eraldi külmikutes, selle puudumisel mitte külmakartlikud viljad panna +5...+7 kraadi, teised jätta välja. Külmakartlikele on liigne külm halvem kui soe. Külmumise tunnuseks on viljade pehmenemine, värvuse ja maitse muutumine. Viljade kiiret riknemist soodustab ka temp
tihtipeale omane just parafiinküünaldele. Lisaks on JOIK sojavaha küünalde jääke lihtne eemaldada olemuselt on tegemist rasvaga, piisab soojast veest ja pesuainest, et vaha eemaldada. JOIK klaaside sisse valatud küünaldega on küünlarasva kuhugi sattumine vähetõenäoline, seega jääb teie kodu puhtaks. Küünalde põlemisaeg on 30 tundi ning kaal 145 grammi. Saadaval on erinevate lõhnadega nagu metsamarja sorbet, kaneelisai, sidruni sorbet, õnnelik õun, aprikoos ja freesia, creme brülee, damaskuse roos, Fresh!, hurmav sirel, hüatsint, kuum sokolaad, la bell avita, lõhnav kuusepuu, maasikas ja rabarber, bambus (idamaine, tsitruse-lavendli- jasmiini lõhn, eriti värske ja sobiv kevadeks) magus uni, mandariin, metsik jasmiin, piibeleht, vaarika sorbe, vahuvenid ja maasikas, vanille et noisette, vürtsikas jõhvikas (magus-mõrkjas lõhn, eriti sobib jõuluajaks), värske melon, õunasiider, öö (sandlipuu-
KAALIUM (kalium-potassium) SÖÖMISES Toit kui ilu saladus Parimad söögid piisava kaaliumi koguse saamiseks on värsked töötlemata toidud, sealhulgas liha, kala, köögiviljad (eriti kartulid), puuviljad (avokaadod, kuivatatud aprikoosid ja banaanid), tsitrusmahlad (näiteks apelsini mahl), meieri-ja täisteraviljatooted. Suurema osa kaaliumist, mida vajame, saame kätte süües mitmekesist toitu koos piisava piima, liha, teravil...
PÕRANDA JA PINNAKATTEMATERJALID Koostas Endla Kuura PÕRANDAKATTEMATERJALIDE VALIKUD Põrandakattematerjalid jagatakse niiskuse taluvuse järgi: niiskuskindlad materjalid, mida võib puhastada rohke veega ja mida niiskuse pikaajaline toime ei riku niiskusõrnad materjalid, mis sobivad kuivadesse ruumidesse, ja mida puhastatakse vähese veega MUUD VALIKU PÕHIMÕTTED Põranda: Libedus/karedus Siledus/reljeefsus Elektrijuhtivus Pehmus/kõvadus Keemiakindlus Hooldatavus Värv, muster OLULINE Leida ruumi sobiv põrandakate Teha ehitusjärgne kasutuselevõtukoristus Võimalusel kaitsta põrand Leida õige hoolduskoristuse viis Leida õige põhipesu viis Koristamine on lihtsam, kui võimalikult palju põrandaid on võimalik puhastada ühesuguste puhastusmeetoditega NIISKUSKINDLAD PÕRANDAKATTED Kasutatakse majutusettevõtetes treppide, saunade, dušširuumide, spaade, köökide ...
Suure niiskusesisaldusega toiduained nõuavad ruumi niiskust 80 - 95%; * temperatuuri mõju - jälgida ettenähtud säilitustemperatuure; * valguse mõju; * ruumide ventilatsioon; * kaubaline naabrus; * fermentide toime; * kahjurid ( prussakad, sipelgad, hiired jne.) * taara ja pakkematerjal. 9. Etüleeni tootvad Etüleeni suhtes tundlikud õun, pirn, ploom maitseroheline, banaan, aprikoos salatid, kress, spinat, virsik, nektariin seller, porrulauk mango, melon kurk, porgand, papaia, avokaado, herned, kapsad, passion, tomat kartul, hurmaa, kiivi 10. Etüleeni eritub kõige vähem soovitatud säilitamistemperatuuri juures. Ka õhuvahetus vähendab etüleenisisaldust õhus
Toiduainete massimõõtude ja mahumõõtude vahekord Tabel 1 Toiduaine nimetus 1 liiter= 1 dl= 1 sl= 1 tl= 1000 ml 100 ml 15ml 5 ml =6,7spl =3tl g g g g JAHU JA TANGUTOOTED nisujahu 600 60 10 3 maisijahu 550 55 8 3 odrajahu 550 55 8 3 rukkijahu 550 55 8 3 tatrajahu 600 60 9 3 kartulijahu 800 80 15 5 riisijahu 550 55 8 3 manna 700 ...
SISUKORD 1. Sissejuhatus 2. Ainevahetusest ehk metabolismist 2.1 Ainevahetuse tüübid 3. Orgamismide energiaallikad 4. Ainevahetuse protsessid 5. Süsivesikud 6. Kiudained 7. Aminohapetest 8. Valkude tarbimine 9. Lipiididest 10. Vitamiinide tähtsusest toidus 11. Kasutatud kirjandus 1 .SISSEJUHATUS Söömine on inimesele tavaliselt peamine energiaallikas. Ei saa seega öelda, et ta väga tähtis ei ole, kuigi mitte nii tähtis, et kulutada sellele suur osa oma ajast. Samas oled see, mida sööd. Et kvaliteetse energiaga ennast laadida ja säilitada hea enesetunne, peab toidus valikuid tegema. Igas asjas on alati äärmusi ja need on head selleks, et näha, kuhu pole vaja jõuda. Kui korra endale peamised toitumise põhitõed selgeks teha, ei pea toitumisele mõtlemiseks kulutama päeva jooksul kuigi palju aega! 2 2. AINEVAHETUSEST e. METAB...
Liina Raidoja Toitumisnõustaja ja treener Rasedusaegne rauaaneemia- toidusoovitused, isud, vitamiinid, mineraalid, rauarikas menüü Ideaalses maailmas tulevad kõik meie kehale vajalikud toitained toidust. Kuid me teame, et me ei ela ideaalses maailmas. Meid mõjutavad lisaks toidule ka välised faktorid, stress, reostatus, tarbitud/tarbitavad ravimid, need kõik mõjutavad seda, kui hästi toiduga saadavad toitained imenduvad ja kui hästi suudame neid omastada. Süsivesikute ainevahetuses toimuvad muutused kindlustavad lapse vajaliku glükoosiga. Loode eelistab seda kütusena kasutada. Raseduse esimesel poolel muutub glükoos glükogeeniks ja rasvaks. Raseduse teisel poolel vajab loode glükoosi arenguks ja kasvamiseks. Kõrge kiudainete sisaldusega toit annab palju erinevaid vajalikke fütotoitai...
immuunsüsteeem, kudede elastsus, aeglustab vananemist, kõõm · kogus toidus sõltub pinnasest · liigtarbimine selenoos · allikad: liha, munad, kala, seened, täisteratooted, küüslauk, pruun riis Mangaan · mikroelement · tähtsus: energia, skeleti areng, vereloome, kasv, aju toitainetega varustamine · sisaldus sõltub pinnasest · allikad: pähklid, mandlid, spinat, küüslauk, peet, pasta, aprikoos Kroom · mikroelement · looduses leidub kahel kujul: kolmevalenstet kroomi leidu toidus, kuuevalentset tööstuslikus saastes ja on kantserogeense toimega · tähtsus: vere suhkrusisaldus, süsivesikute, lipiidide ja valkude ainevahetus, arterite puhastamine ja rasvade ainevahetus · allikad: munakollane, maks, veiseliha, juust, spinatilehed, kartul, õunad, rosinad, viinamarjad, paprika, tume sokolaad, must pipar Fluor · mikroelement
Kasutatakse puuviljasalatites, Kompottide, marmelaadide, kookide ja tortide valmistamisel. 2 tunni jooksul pärast mango või selle konservide söömist ei ole soovitatav tarbida alkoholi ja juua piima -võib tekkida kõhuvalu. 4 Diospüür e. Hurmaa ( pilt 1.3 , pilt 1.4 ) Välimus ; Diospüür ehk hurmaa ehk jaapani kakiploom ehk , hiina datliploom ehk jaapani aprikoos ehk persimon ehk hiina küdoonia . Diospüüri vili on mari, selle läbimõõt on 6-8 cm ning meenutab kujult ja suuruselt siledakoorelist ümmargust õuna. Keskmine kaal 100-400g, õhukese sileda ja läikiva koore värvus varieerub kollasest sügavpunaseni. Maitse : Poolvalminult on viljaliha rohke tanniinisisalduse tõttu mõrkjas ja kõva. Valminud viljad muutuvad mahlakaks ja magusaks. Täisküpsuse tunnuseks on
pruugis Istvan Püha, esimene Ungari kuningas (970 või 975-1038 a) ning tema (Kiievis valmistatud) bütsantsi stiilis kron, mis on rahvusvapil, peab näitama veingi kõrget kvaliteeti. Saadaval nii ühesordivein Tokaji Furmint, hiliskoje seguvein Szamarodni kuiv ja magusad botrytis-marjade lisandiga Tokaji Aszù 3,4 ja 5 puttonyosed veinid. Neist esimene on suurepärase hinna ja kvaliteedi suhtega. St. Stephan's Crown Tokaji Aszù 3 Puttonyos (1999) : aroomis stiilne oksüdatsioon, aprikoos ja pähkel. Maitse täidlane, jõulise heerest meenutava happega, mesise nüansiga, aga suhteliselt kuiv. Suhu jääb veidi mandleid ja aprikoosikooki (140.-). Sobib hanemaksaga ja sinihallitusjuustuga. St. Stephan's Crown Tokaji Furmint medium sweet (2004) : aroomis apelsini, melonit ja mett. Maitse pehme, kaneeliselt magus, mesist melonist ja apelsinist tooni, aga meeldivalt kerge ja mahlakas. (70.-) Szeremley Domaine Szeremley, ka Szent Orbàn Winery, veinimeister Huba Szeremley
Kasutamine Guajaavi süüakse nii koorega kui ilma. Guajaavi on soovitav süüa toorena ja tal on oma koht ka puuviljatordi valmistamisel. Kasuta tükeldatuna salatites ja magustoitudes. Guajaavi võib kasutada ka soojades roogades. Hurmaa ehk diospüür ehk kakiploom Kirjeldus Hurmaa on Jaapani rahvuspuuvili. Diospüüri tuntakse ka teiste, peamiselt vilja päritolule viitavate nimede all nagu jaapani kakiploom, hiina datliploom, jaapani aprikoos ja hiina küdoonia; enamik Euroopa rahvaid kasutab persimoni kohta mitmetes aasia keeltes vilja tähistavat nimetust kaki. Endise NSV Liidu aladel on persimon tuntud kui hurmaa, Iisrealis aga kui sharon. Vilja erksa kuldkollase või punaka värvuse tõttu kutsutakse seda ka diospüüriks (kreeka keeles ,,jumalate tuli"). Kõik persimoni-tüüpi viljad (botaaniliselt küll marjad) on sileda läikiva koorega, meenutades kujult
Tüdrukutel oli raha, et välja näha nagu staarid ja staarid tahtsid välja näha nagu tüdrukud, sest sealt tuli inspiratsioon. (Mulvey &Richards 1998) 1.3. Kosmeetika kuuekümnendatel Kosmeetikatooted olid 1960. aastatel väga olulised. Ideaaliks olid tohutu suured värvitud silmad, kahvatu nahk ja suured heledad pruntis huuled, eriti soositi valeripsmete ja põnevalt helendavate kahvatute värvidekasutamist.Huulepulga värvideks olid aprikoos ja roosa, kandes nimesid nagu Rannavirsik, Svingiv roosa ja Väike puna-punane. Punane huulepulk pidi olema väga erk,kuid kontrastiks väga tumedale silmameigile eelistati tavaliselt kahvatuid huuli. 1960Ndatel tuli tagasi põsepuna, mis oli asendamatu näokuju vormimisel ja mida peeti erititähtsaks. (Mulvey &Richards 1998) Ripsmetuss oli algul suur uudis, muutus üha meeletumaks ja raskemaks,ning mustale hakkasid lisanduma erinevad värvid
TOITUDE KUUMTÖÖTLEMISKAOD: Toit Kao % supid 5-10 pajaroad 15 vormiroad 10-15 hautatud lihatoidud 20 lihatoidud ilma kastmeta 20 kalatoidud kastmes 15 kalatoidud ilma kastmeta 15-20 ahjukana 20 LIHA KÜLMTÖÖTLEMINE: Lihaliik Eemaldatavad osad Kao % veisepraad luu, rasv, kõõlused 35 veiselaba luu, rasv, kõõlused 40 veiseselja esiosa luu, rasv, ...
TORDID · Biskviittordid 1. võikreemiga 2. munavalgekreemiga 3. vahukreemiga 4. glaseeritud 5. martsipaniga 6. puuviljadega · Beseetordid 1. võikreemiga 2. kohvikreemiga · Lehttaignatordid 1. võikreemiga 2. keedise ja kreemiga 3. vahukreemiga · Liivataignatordid 1. glaseeritud 2. kohupiimakreemiga · Erinevatest pooltoodetest tordid 1. võikreemiga 2. vahukreemiga · Erikujulised tellitud temaatilised tordid 1. Lastetordid 2. Katsikutordid 3. Soolaleivatordid 4. Sünnipäeva - ja juubelitordid 5. Pulmatordid 1 Biskviittordid võikreemiga 1. Biskviit kreemitort Nendele tortidele saadakse põhjad kas määrimise teel, või küpsetatakse vormides. Määrimise teel saadud põhjadest lüüakse või lõigatakse soovitud suuruse ja kujuga põhjad välja. Vormis küpsetatud põhi lõigatakse pooleks või kolmeks, niisutatakse, liidetakse, m...