Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"kaaliumi" - 556 õppematerjali

kaaliumi on vaja: • vee hulga reguleerimiseks kudedes ja vererõhu langetamiseks, • osade ensüümide aktiivsuse tagamiseks, • lihaste töö tagamiseks, valkude ja süsivesikute ainevahetuseks, • hapnikuvahetusel, sest seda leidub erütrotsüütides, • neerudest mürgiste ülejääkide eraldamise stimuleerimiseks, • naha tervisele.
thumbnail
docx

Anatoomia "sisenõrenäärmed" küsimused vastused

Millised kortikosteroidid reguleerivad naatriumi ja kaaliumi ainevahetust? • Mineraalkortikoidid • Glükokortikoidid

Inimeseõpetus → Inimese anatoomia
2 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Mee Tootmine - referaat (EMÜ)

Eesti Maaülikool Mesinduse referaat Mee tootmine Koostaja: Sigmar Naudi Tartu 2013 1. Sissejuhatus Väärtuslike raviomadustega toiduaine, mis koosneb organismi poolt kergesti omastatavast puuvilja- ja viinamarjasuhkrust, nimetatakse meeks. Mesi sisaldab inimorganismile vajalikke mineraalaineid (rauda, fosforit, kaltsiumi, magneesiumi, kaaliumi, naatriumi jt.) Mesi on mesilaste poolt kogutud magus toiduaine, mis on saadud nektarist või eritistest spetsiifiliste ainete lisamisega toodetud ja valminud kärjekannudes. Eriliselt hästi mõjub mee tarvitamine vereringele ja närvisüsteemile. Mesi on väga vajalik rasket füüsilist ja väsitavat vaimset tööd teinud ning kurnavat haigust põdenud inimestele. Mett on soovitatav tarvitada igapäevaselt, täiskasvanutel 1 teelusikatäis kolm korda päevas, lastele veidi vähem. Eesti meele on omane, et korjetaimedelt korjatud mesi kristalliseerub pärast vurritamist 2 ­ 3 n...

Loodus → Loodus
49 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kaalium

elemendid Aatomi ehitus: Elektronvalem: 1s2 2s2p6 3s2p6 4s1 Elektronskeem: +19|2)8)8)1) Elektronite arv: 19 Neutronite arv: 20 Prootonite arv: 19 Oksüdatsiooniast(m)e(d) ühendites: 0, I Kristalli struktuur: ruumikeskne kuubiline Lihtaine saamine: Kaaliumit saadakse sulatatud KOH elektrolüüsil: 4KOH 4K (katoodil) + 2H2O + O2 (anoodil) Nüüdisajal toodetakse kaaliumi metalse naatriumi ja kaaliumkloriidi sulandist 850 ºC juures: Na + KCl NaCl + K K eraldub auruna, mis kondenseeritakse metalse kaaliumi saamiseks. Kaaliumi eraldumine sulatatud kaaliumkloriidi elektrolüüsil on raskendatud, sest K lahustub sulas kaaliumkloriidis. Mis jaoks? Kaalium (potassium) on vajalik lihaste ja närvide korralikuks funktsioneerimiseks, reguleerib ka südame rütmi ja vedeliku tasakaalu organismis ning kaitseb kõrge vererõhu eest. Kaaliumi

Keemia → Keemia
42 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Kaalium

Kaalium on keemiline element järjenumbriga 19. Stabiilseid isotoope on kaks. Nende massiarvud 39 ja 41. Radioaktiivne isotoop massiarvuga 40 ja poolestusajaga 1,28 miljardit aastat esineb looduses. Ta on üks peamisi radioaktiivse kiirguse allikaid. 6.oktoobril 1807.a avastas inglise teadlane Humphry Davy tahke KOH sulandi elektrolüüsil hõbevalge metalli, mis sai nimetuseks kaalium. Keemilistelt omadustelt on kaalium leelismetall. Ta on keemiliselt aktiivne. Kõigis ühendites on kaaliumi oksüdatsiooniaste +1. Hapnikuga reageerides moodustab kaalium kergesti kaaliumhüperoksiidi, mitte kaaliumoksiidi. Kaaliumoksiid on tugevalt aluseline oksiid. Kaalium on tähtis bioelement. Kaaliumiühendid mõjutavad südamelihase tegevust. Tihedus normaaltingimustel on 0,86 g/cm3. Kaaliumi sulamistemperatuur on 63 °C ja keemistemperatuur 759 °C. Kaalium on pehme. Puhas pind on hõbedane ja peegeldab hästi valgust. Elemendi ühentite kasutusalad: väetised,klaas, läätsed,

Keemia → Keemia
24 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Kaalium

Kaalium (K) - viljakuse element Kaaliumi avastas Humphrey Davy. Kaaliumi leidub looduslikul kujul vähe, valmistatakse teda tehislikult. Üks suuremaid leiukohti on Strassfurdis Saksamaal. Kaaliumi järjekorranumber perioodilisustabelis on 19 ning aatommass on ~39,1. Kaalium on leelismetall, värvus sinakas- hõbehall. Ta on pehme, saab noaga lõigata, ning ka sulab kergesti (62 OC). Veega reageerides kaalium süttib, ning tekivad leelis (KOH) ning vesinik. Süttib veel fluoris ning broomis lausa plahvatab. Õhus oksüdeerub kaalium energiliselt. Nimi viljakuse element on tulnud sellest, et ta aitab kaasa taimede kasvule: temast tehakse väetisi

Keemia → Keemia
40 allalaadimist
thumbnail
8
ppt

KAALIUM

Kaaliumi on vaja: · Vee hulga reguleerimiseks kudedes ja vererõhu langetamiseks, · osade ensüümide aktiivsuse tagamiseks, · lihaste töö tagamiseks, valkude ja süsivesikute ainevahetuseks, · hapnikuvahetusel, sest seda leidub erütrotsüütides, · neerudest mürgiste ülejääkide eraldamise stimuleerimiseks, · naha tervisele. Kaaliumivajadus suureneb: · oksendamise ja kestva kõhulahtisuse korral, · rohke higistamise korral, · diureetikumide kasutamisel, · kaaliumi suurenenud väljutamisel uriiniga, mis võib olla tingitud: · - ülemäärasest naatriumi, · - kohvi, · - suhkru ja/või, · - alkoholi tarbimisest ja · - madalast veresuhkru tasemest. Kaaliumi puudujääk võib kujuneda: · seedetrakti haiguste põdemisel, · suhkurtõve puhul, · kestval ühekülgsel toitumisel ja · pideva stressi korral. · Parimateks kaaliumiallikateks on taimse päritoluga toiduained, eriti köögiviljad ja kaunviljad.

Bioloogia → Bioloogia
13 allalaadimist
thumbnail
7
odt

KAALIUM

. . . . . . . . . . . . . . 4 3. Elemendi kasutusalad ja toime inimkehas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4 4. Kasutatud kirjandus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6 2 Kaalium ja selle elemendi avastamis ajalugu Kaalium ehk ladinakeeles kalium ja tähisega K on keemiline element perioodilussüsteemi 1 rühmas ja järjekorranumbriga 19. Kaaliumi mass on 39,0983. Kaaliumi leidub looduslikul kujul vähe, valmistatakse teda tehislikult. Üks suuremaid leiukohti on Strassfurdis Saksamaal. Stabiilseid isotoope on kaks ja radioaktiivseid isotoop massiarvuga 40 esineb looduses ja see on üks pealmiseid radioaktiivse kiirguse allikaid. 6. oktoobril 1807.a avastas inglise teadlane Humphry Davy tahke KOH sulandi elektrolüüsil hõbevalge metalli, mis sai nimetuseks kaalium. Keemiliselt omaduselt on kaalium leelismetall

Keemia → Keemia
3 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Mineraalained

Kool Eriala Nimi MINERAALAINED Referaat Juhendaja: Õpetaja nimi Linn ja aasta Sisukord Naatriumi tähtsus organismis:.............................................................................................4 Kaalium.......................................................................................................................................5 Kaaliumi tähtsus:.................................................................................................................5 Jood............................................................................................................................................. 6 Joodi tähtsus: ......................................................................................................................6 Kasutatud kirjandus....................................................................

Toit → Toiduainete õpetus
30 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Nimetu

Jodiidid: KI Hüdriidid: KH Oksiidid: KO2, K2O, K2O2 Sulfiidid: K2S Seleniidid: K2Se Telluriidid: K2Te Nitriidid: - Avastaja(d), avastamisaeg, - koht: Sir Humphrey Davy, 1807, London, Suurbritannia Lihtaine saamine: Kaaliumit saadakse sulatatud KOH elektrolüüsil: 4KOH 4K (katoodil) + 2H2O + O2 (anoodil) Nüüdisajal toodetakse kaaliumi metalse naatriumi ja kaaliumkloriidi sulandist 850 ºC juures: Na + KCl NaCl + K K eraldub auruna, mis kondenseeritakse metalse kaaliumi saamiseks. Kaaliumi eraldumine sulatatud kaaliumkloriidi elektrolüüsil on raskendatud, sest K lahustub sulas kaaliumkloriidis. Kaaliumhüdroksiid(KOH) : ehk kaustiline potas on valge hügroskoopne tahke aine . Ta on tugev alus , mille reageerimisel hapetega tekivad sool ja vesi . Teda kasutatakse ka tualettseebi valmistamisel .

Varia → Kategoriseerimata
56 allalaadimist
thumbnail
7
doc

MINERAALAINED

K (Kaalium) Kaaliumi on vaja: · vee hulga reguleerimiseks kudedes ja vererõhu langetamiseks, · osade ensüümide aktiivsuse tagamiseks, · lihaste töö tagamiseks, valkude ja süsivesikute ainevahetuseks, · hapnikuvahetusel, sest seda leidub erütrotsüütides, · neerudest mürgiste ülejääkide eraldamise stimuleerimiseks, · naha tervisele. Kaaliumivajadus suureneb: · oksendamise ja kestva kõhulahtisuse korral, · rohke higistamise korral, · diureetikumide kasutamisel, · kaaliumi suurenenud väljutamisel uriiniga, mis võib olla tingitud: - ülemäärasest naatriumi, - kohvi, - suhkru ja/või, - alkoholi tarbimisest ja - madalast veresuhkru tasemest. Kaaliumi puudujääk võib kujuneda: · seedetrakti haiguste põdemisel, · suhkurtõve puhul, · kestval ühekülgsel toitumisel ja · pideva stressi korral. Parimateks kaaliumiallikateks on taimse päritoluga toiduained, eriti köögiviljad ja kaunviljad.

Toit → Kokandus
18 allalaadimist
thumbnail
2
doc

MAKROMINERAALID

manustamisel). Luude valulikus, igemete veritsus jt. Üledoseerimine Organismi kaltsigeerumine häire närvi ja lihaskoe funktsioonides. Häirib tsingi omastamist luukoepoolt. NAATRIUM ­ RDA kogus mg -10aastasel 600-1800mg, 11-24a 1000-2500mg (soola tl). Organismis on naatrium vereplasmas, rakkudevahelises vedelikus, lümfis. Rakust liigub naatrium Na-pumba abil välja. Ta osaleb rakkude sise- ja väliskeskkonna naatriumi ja kaaliumi jaotumises lihas- ja närvikoes. Osaleb vere osmolaarsuse regulatsioonis, happe-alustasakaalus, normaalses veevahetuses, membraantranspordi tagamisel, ensüümide aktivatsioonis. Naatriumi allikad: juust, liha, kala, pagaritoodeted, kõrvitsalisted, mädarõikalisted. Naatrium imendub hästi. Lisamanustamine on vajalik abs. taimetoitlusel või ägedal oksendamisel või kõhu lahtisusel. Ületarbimisel on häiritud ioontasakaal rakus - Ca on rohkem ­vererõhk tõuseb. Ja

Bioloogia → Bioloogia
2 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Toiduainete taimne toore, kordamisküsimused

tootmise intensiivistamine, agrotehnika täiustamine, koristus- ja säilituskadude vähendamine, teadusuuringute rakendamine. 2. Eestis enamkasvatatavad teraviljad. Oder, nisu. 3. Milleks tarvitatakse teraviljatooteid? - toiduks, - loomasöödaks, - tehniliseks otstarbeks. 4. Millise toitaine sisalduse poolest on teraviljad inimesele olulised? valgurikkad 5. Milliste mineraalainete poolest on teraviljad kõige rikkamad? Kaaliumi, fosfori ja magneesiumi. 6. Milline vitamiinide rühm on teraviljades kõige rohkem esindatud? B rühm 7. Milline protsess põhjustab vilja isekuumenemist? Hingamisel vabanev soojust põhjustab isekumenemist. 8. Toiduteravilja säilitame kuivatatult millise niiskuse juures? 14% niiskuse juures. 9. Millised näitajad iseloomustavad teravilja kvaliteeti? - niiskusesisaldus, - mahumass, - langemisarv, - kleepevalgu sisaldus

Toit → Toiduainete taimne toore
9 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Diureetikumid

neerupuudulikkusega. Ka sobivad need kroonilise vereringe puudulikkuse, glaukoomi ja suhkruta diabeedi korral. Vimsad, kuid lühikese vi ka keskmise toimekestvusega diureetikumid on kasutusel hüpertoonia korral, kui kaasneb neerupäsmakestes filtratsiooni vähenemine. Ka tugevate tursetega kulgeva kroonilise südame- ja vereringe puudulikkuse korral, aju- ja kopsutursete ning mürgituste puhul kasutatakse nn. vimsaid diureetikume. Kaaliumi säästvad diureetikumid kui suhteliselt nrgatoimelised on kasutusel hüpertoonia ja kroonilise vereringe puudulikkuse korral, sagedamini koos mnega eelpool nimetatud diureetikumidest. Krvaltoimed, mis on arvestatavad kolme olulisema diureetikumide rühma kasutamisel: * hüpokaleemia, väheneb K+ sisaldus vereplasmas, mis phjustab väsimust, krampe, eriti sääremarjades, jalalihaste nrkust, arütmiat; see on ohtlik südame isheemiatöve ja

Meditsiin → Farmakoloogia
61 allalaadimist
thumbnail
19
ppt

Diabeetiku toitumine kroonilise neerupuudulikkuse korral

* 40 g ketšupis, soolakurgis, kartulikrõpsudes või maisihelvestes, * 50 g suitsusingis või viinerites, * 50 g rosoljes, * 60 g verivorstis, * 90 g juustus või leivas Kaalium * Kaalium on mineraal mida organism vajab: - vee hulga reguleerimiseks kudedes ja vererõhu langetamiseks, - närvide, lihaste ja südame töö normaalseks funktsioneerimiseks, - neerudest mürgiste ülejääkide eraldamise stimuleerimiseks. * Neerupuudulikkuse süvenedes kaaliumi eritumine väheneb üldiselt koos uriini eritumise vähenemisega. Seetõttu jääb liigne kaalium organismi ja vere kaaliumisisaldus tõuseb. Liigne kaalium häirib rakkude tööd, mis võib kõige suuremat kahju tekitada südamele. * Päevane kaaliumi tarbimissoovitus tervele täiskasvanule on 3100-3500mg, liiga kõrge kaaliumi puhul võiks see jääda 2000 -2400mg piiresse. Kaalium KUIDAS KAALIUMI TARBIMIST PIIRATA?

Toit → Toitumine
12 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Hüpertoonia ravi

Suurtes annustes halvendavad tiasiiddiureetikumid kolesterooli ja veresuhkru ainevahetust. Lingu- ja tiasiiddiureetikumidega väheneb organismis elektrolüütide (naatrium, kaalium ja magneesium) osakaal. Nende vaegusest võivad kujuneda erinevad häired: kaaliumi-/magneesiumipuuduse korral jalgade krambid ja lihasnõrkus ning suurenenud oht südame rütmihäirete tekkeks, naatriumipuuduse korral jõuetus ja vahel ka teadvusehäired. Kaaliumi säästvate diureetikumidega tuleb olla ettevaatlik nendel, kellel kaasuvana esineb neerupuudulikkus ja kelle organism ei suuda piisavalt tõhusalt kaaliumi eritada. Sellest võib süveneda neerupuudulikkus ja organismi kuhjuda liiga palju kaaliumi (tekib risk südame rütmihäirete tekkeks). Elektrolüütide sisaldust jälgib arst vereanalüüside tulemuste alusel.

Meditsiin → Meditsiin
4 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Pähklid

vähemalt osaliselt kaetud e ja sarapuupähklivõi kiudainerikas, sisaldades helerohelise, kausja viljakatte - valmistamiseks. Sobivad A-,E-,B-rühma lüdi ehk kuupulaga, mis on kala- ja lihatoitude, salatite vitamiine,magneesiumi, rohtne ja servast narmastunud. maitsestamiseks. kaaliumi,rauda,tsinki ja Pähkel paikneb koores, mis on seleeni. mõnel liigil õhem, teisel paksem. Pähkel on kollakas ning seda katab õhuke pruun kest. Fundukk Kujult sarnaneb metspähklile Maiustusena, kommides; Energeetiline väärtus: Suureviljaline

Toit → Toiduaine õpetus
24 allalaadimist
thumbnail
15
ppt

Miks on kasulikud puuviljad?

välimus muutuvad ning samuti kaotavad nad osa toitainetest Samuti tarbida toiduaineid võimalikult naturaalsel (töötlemata) kujul Toiduvalmistamisel kasuta lihtsaid ja kiireid meetodeid, et võimalikult palju toitainetest säiliks MUSTAD SÕSTRAD : Cvitamiini sisaldab must sõstar meie aiamarjade seas kõige rohkem ­ 66 kuni 258 mg 100 grammi marjade kohta Väga palju on Pvitamiini, umbes 1,1 ­ 1,2 % Musta sõstra marjad sisaldavad rohkesti kaaliumi, fosfori, magneesiumi, seleeni ning teisi mineraalaineid Veel sisaldavad musta sõstra marjad 7,5 ­ 9,1 % suhkruid, 2,5 % orgaanilisi happeid ja 1,5 % pektiini Mustas sõstras on palju suhkruid, kõige rohkem fruktoosi ja glükoosi Orgaanilistest hapetest domineerib sidrunhape MUSTA SÕSTART ON HEA TARVITADA : organismi vastupanuvõime tõstmiseks külmetus ja nakkushaiguste ennetamisel palaviku korral, nahahaiguste korral immuunsüsteemi tugevdamiseks väsimuse korral

Keemia → Keemia
26 allalaadimist
thumbnail
16
pdf

IA rühma metallid-kokkuvõte

Iooni tekkel muutub väliselektronkihiks eelviimane kiht, millel on sellele leelismetallile perioodilisustabelis eelneva väärisgaasi konfiguratsioon. Leelismetallide ja nende ühendite mõjul on võimalik muuta põleti leegi värvust järgmiselt: Li - punane, Na ­ kollane, K ­ kahvatulilla, Rb, punakas-lilla, Cs- sinine. Li Na K Rb Cs Liitiumi, naatriumi, kaaliumi, rubiidiumi, tseesiumi leekreaktsioonid (Pildiallikas: http://flickr.com/photos/37388341@N00/sets/214153 ) Selliste leekreaktsioonide abil on võimalik leelismetalle küllaltki lihtsalt kindlaks teha. -10 Leekreaktsioon on väga tundlik, sest selle teostamiseks piisab juba 10 grammisest ainekogusest.

Keemia → Keemia
212 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Vitamiinid, mineraalid

soovituslikke annuseid. Pealegi soodustab magneesiumi organismist väljumist meie elustiil ja toitumisharjumused (eriti mis puudutab gaseeritud jookide tarbimist). Toidulisandite kasutamisel tekib magneesiumitaseme märkimisväärne tõus tavaliselt umbes 6 nädala jooksul. Magneesiumi peetakse suhteliselt ohutuks mineraaliks, kuna ta on peaaegu alati hästi talutav. Ainult neeru- ja rasked südamehaiged peavad magneesiumi ja kaaliumi kasutama arsti soovituste kohaselt. Inimene vajab magneesiumi 400-600 mg päevas. Raud Raud (mineraal) transpordib hapnikku kopsudest kehakudedesse. Raud on hemoglobiini ja müoglobiini komponent ning annab verele punase värvi. Brokoli ja verivorst sisaldavad suurel hulgal rauda. Rauapuudus võib viia kurnatuse ja loiduseni. Rauapuudust esineb naistel sagedamini kui meestel. Samuti on vajalik vere hemoglobiini ehk punase vere värvaine moodustamiseks

Toit → Toitumisõpetus
34 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Toiduainete taimne toore - kordamisküsimused

- vitamiinide allikana. Rohkem vitamiine sisaldavad kollaselihalised sordid. Kollase värvuse kaalika viljalihale annavad karotiinid. · Kaalikas on meil tuntud juurviljadest kõige suurema C-vitamiini sisaldusega (35mg%). · C-vitamiini kaod on ka säilitamisel üsna väikesed. · Kaalika maitse oleneb suhkrute (glükoosi ja fruktoosi) sisaldusest. · Peale suhkrute mõjutavad kaalika maitset kõige enam väävlisisaldusega eeterlikud õlid. Sisaldab palju kaaliumi. - keedetult, - küpsetatult, - hautatult, - samuti toorelt toorsalatite koostisosana. · Kasulik on süüa vitamiinidevaesel kevadtalvel.Soovitatakse kõhukinnisuse puhul. vastunäidustatud ägedate mao- ja soolehaiguste puhul. 6. Naeri väärtus ja kasutamine. Hinnatud mineraalainete ja vitamiinide allikana. Juurikad sisaldavad rohkesti: - kaaliumi, - kaltsiumi, - B-rühma vitamiine, - eeterlikke õlisid, - karotiini (kollaseviljaline).C-vitamiini sisaldab kuni 40 mg.

Toit → Toitlustus
19 allalaadimist
thumbnail
5
doc

TOIDUAINETE VITAMIINIDE JA MINERAALAINETE SISALDUS

Munavalk mitte ainult ei sisalda neid aminohappeid, vaid nende kogused on munavalgus ideaalses vahekorras. Seetõttu kasutatakse munavalku võrdluseks teiste toitude valgusisalduse hindamisel. Muna rasvast moodustavad 32% küllastunud rasvhapped, 38% monoküllastunud rasvhapped ja 14% polüküllastamata rasvhapped. Suures munas on 5% kolesterooli. Munad sisaldavad ka vitamiine ja mineraalaineid: B12-vitamiini, D-vitamiini, riboflaviini, foolhapet, pantoteenhapet, fosforit, tsinki, rauda ja kaaliumi. Toitained ei jagune munavalge ja rebu vahel võrdselt. Enam kui pool valgust sisaldub munavalges, rebus on aga A- ja D- vitamiini ning enamik muudest vitamiinidest ja mineraalainetest. Rebus on ka kogu muna rasv. Seeduvatest toitainetest on munavalges kõige olulisemad valgud. Lisaks tulevase loote arenguks mõeldud varuvalkudele (albumiinidele) on munavalges ka ensüüme. Tuntum munavalgeensüüm on mikroobivastase toimega lüsotsüüm, mida munavalges on kuni 3%.

Kategooriata →
18 allalaadimist
thumbnail
6
ppt

Kiivi (Actinidia chinensis)

(120% organismi ööpäevasest C-vitamiinivajadusest) · Sisaldab ka provitamiini A · D-vitamiini · kaltsiumi-, kaaliumi- ja rauaühendeid · Kiivis leiduv proleolüüthape pidavat lagundama inimorganismis kolesterooli ja soodustama vereringet. · Energeetiline väärtus: 100g/40 kcal. Kaks kiivit annab sama palju kiudaineid kui üks greip, kaks korda enam C-vitamiini kui üks keskmine apelsin ning vähemalt sama palju kaaliumi kui üks suur banaan. Säilitamine · Ostes veel valmimata kiivi, muutub see toatemperatuuril mõne päevaga pehmemaks ja valmib täielikult · Kiivit võib külmkapis hoida nädalaid ilma, et ta oma värskust kaotaks · Säilib 0 kraadi juures 6 kuud, 20 kraadi juures 7-10 päeva Kiivi teeb õnnelikuks!

Bioloogia → Bioloogia
9 allalaadimist
thumbnail
9
doc

MINU TOIT

fluori ning orgaanilisi happeid. Kalkuni hakkliha sisaldab rohkesti valku. See on ka vitamiinide (B6 -, B12 -, PP-vitamiin) ja mineraalainete (fosfor, kaalium, magneesium, raud, tsink) allikas. 7 3. Magustoiduks on banaani-, kiivi- ja apelsinisalat. Banaan sisaldab vitamiine C, B6 ja A. Mineraalidest on ta rikas magneesiumi, kaaliumi, forfori ja raua poolest. Apelsin sisaldab C-vitamiini, kaaliumi, tiamiini, fosforit, foolhapet (vitamiin B9) ja vitamiini B6. Kiivi on kõrge C-vitamiini sisaldusega (100 g-s umbes 300 mg). Sisaldab ka provitamiini A , D-vitamiini, kaltsiumi-, kaaliumi- ja rauaühendeid. Oma lõunasöögi kõrvale joon piima. Piim on väga kasulik, sest sisaldab D-, B1-, B2-ja B12-vitamiine ning rohkesti kaltsiumi ja fosforit.

Inimeseõpetus → Inimese füsioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
20
doc

TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - kordamisküsimused I tööks

- soolatakse, - sügavkülmutatakse. Aeduba on ka tähtis konservitööstuse tooraine (eriti Euroopas ja USAs). Nii kauntest kui teradest valmistatakse rikkalikus valikus kõikvõimalikke konserve. Valmistatakse ka aedoajahu, millest: - küpsetatakse leiba, - toodetakse makarone jm 38. Läätse toiteväärtus. Väärtuslik aminohapete koostise poolest. On oluline foolhappe, B- grupi vitamiinide ja kaaliumi allikas. Märkimisväärses koguses sisaldab lääts rauda, fosforit ja magneesiumi, ka tsinki, vaske. Lääts sisaldab: 24­32% proteiini, 50% süsivesikuid, 2% rasva. Oluline on kiudainetesisaldus. 100 g kuivatatult/keedetult sisaldab: valku ­ 9 g rasva ­ 0,4 g süsivesikuid ­ 20 g kiudaineid ­ 3,9 g vett ­ 69,6 g

Toit → Toiduainete õpetus
53 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Väetusplaan

P-2 K-3 5 Rukis 2 ha 2% LP Sl, ls1 47 Parasniiske 3. Külvikordade väetussüsteem 3.1 Orgaaniliste väetiste kasutamine Orgaanilise väetisena kasutatakse Rose talus põhku, mis hekseldatakse ning küntakse sisse. Sõnnikut ei kasutata, kuna loomapidamine talus puudub. 3.2 Lämmastik- , fosfor- ja kaaliumväetiste kasutamine 3.2.1 Lämmastiku , fosfori ja kaaliumi vajadus lihtsustatud bilansi meetodil Lihtsustatud bilansi meetodil võetakse mineraalväetise normi (x) arvutamisel aluseks loodetava saagiga mullast eemaldatavad toiteelementide kogused (St), mida korrigeeritakse mulla väetistarbe koefitsiendiga (Km). Tabel nr 2 ­ Lämmastiku vajadus lihtsustatud bilansi meetodil N Lood.

Põllumajandus → Agrokeemia
153 allalaadimist
thumbnail
28
pptx

Kartul

istutamiseks. Mulla ettevalmistamine  Seemne istutamiseks peab pinnas olema piisava niiskusega, soe ja sõmer. Seemne istutamine  Emamugula alla peab jääma pehme sõmer muld.  Õige vao moodustamine (optimaalselt lai, trapetsikujuline, mitte liiga kõrge ja mitte liiga madal).  Väga oluline on, et emamugulad asetseksid täpselt vao keskel õige istutusvahega. Kartuli kasvatamine Väetamine  Tuleb jälgida lämmastiku, kaaliumi ning magneesiumi kättesaadavust taimele. Lämmastiku ülemäärane Kaaliumi ja Magneesiumi Fosfori suurendamine suurendamine suurendamine Paraneb vee ärakasutamine Kuivainesisaldus väheneb Paraneb taime areng taimes Saak suureneb Väheneb kuivainesisaldus Paraneb suhkrute sidumine

Põllumajandus → Põllumajandus
8 allalaadimist
thumbnail
8
doc

5 köögivilja

Noori varsi ei ole vaja koorida, kuid juba puitunud varsi kooritakse nagu rabarbereid. Parim on kasutada neid värskena, hoida külmikus salati riiulil kilesse mässituna, selleks et vili oma ära ei kuivaks. Sobib ka külmutada. Spargelkapsas on toiteväärtuse poolest tavalisest lillkapsast veidi parem, sest sisaldab rohkem asendamatuid aminohappeid, karotiini, C-vitamiini ja mineraalaineid (rauda, kaaliumi, kaltsiumi, fosforit). On suhteliselt madala energeetilise väärtusega ja hästi seeduv, väga hea dieettoit. Eriti olulised on aga spargelkapsas sisalduvad füsioloogiliselt aktiivsed ained, mis on ülitähtsad inimese tervise seisukohalt. Üheks eeliseks on see, et spargelkapsa taimelt võib saada mitu saaki. Tema õisik, mis on lillkapsa omast hõredam, koosneb lihakatest õievartest ja värvunud -- enamasti rohelistest või violetsetest -- hästi arenenud õiepungadest. Porrulauk

Toit → Toiduainete õpetus
22 allalaadimist
thumbnail
2
doc

TERVISLIK TOITUMINE JA PUUVILJAD

peaajus. Puuviljades on õige naatriumi ­kaaliumi suhe, mis on omakorda kasulik südamele. Samuti palju bioflavonoide, mis ennetavad veenipõletikku, reumat, RR, kõrget kolesterooli veres. Tänu neile toitainetele oleme vähem haiged ja tulvil energiast. Hea puuviljad ennetamaks mao ja soolestiku haigusi on apelsinid, banaanid ja kirsid. Aprikoosid, avokaadod, pirnid, granaatõunad ja maasikad sisaldavad palju kaaliumi ühendeid, mis ennetavad vererõhu tõusu. Kiivis on aga suur C-vitamiini sisaldus ja seetõttu on inimene suvel külmetuse vastu kaitstud. Samuti aitab ka stressi ennetada ning ainult 4 kiivit päevas annab inimesele vajaliku C-vitamiini koguse. Tsitruselised langetavad kolesterooli taset veres ja neil on hea toime põletike vastu. Teadusuuringute andmetel on vöga tervislikud ka kuivatatud puuviljad ja lapsed peaksid koolipingis väsimust tundes kindlasti neid sööma.

Meditsiin → Terviseõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
92
ppt

Vedelik ja sport

kaltsium 0,5-2g 20-40 1:10 magneesium 0,3-0,8g 2-10 1:30 raud 10-30g 0,3-0,6 1:3 vask 1,5-4,5g 0,5-0,8 1:1 tsink 10-25g 0,5-1,0 1:6 Inimene higistab palju · Higi on hüpotoonne vedelik · Päevas kaotame ca 600ml higi ­ Spordis, kuumaga, haigustel · Üle 4 liitri · Kehalisel koormusel kaotame ka palju mineraalaineid · Higi sisaldab lisaks veele ­ Keedusoola, kaaliumi, magneesiumi, rauda, vitamiin C Keedusoola kaotusest · Kuumusele kohanenud higinäärmed hoiavad enam mineraalaineid kinni · Vastupidavuslaladel on keedusoola kaotus väiksem · Kuumas kliimas on soovitav lisada joogiveele veidi keedusoola ­ 1 liitri vee kohta 1 gr keedusoola · Kui vee Na sisaldus alla 130 mmooli/l ­ Võimalikud tervisehäired Vedelikku kaotatakse higiga · Vedelikaotuses on ülekaalus higistamine · Lapsel on higistamine veelgi tugevam

Bioloogia → Bioloogia
73 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Kurk

Iidsetest aegadest on kurgimahl tuntud kui näonahka toniseeriv, puhastav ja noorendav vahend, mis pleegitab ka näol paiknevaid pigmendilaike. Kasulikkus inimese toimele ja tervisele Kasu tervisele Kurgi viljaliha koosneb peamiselt veest, kuid sisaldab ka askorbiinhapet (C-vitamiini), mis aitab tasandada nahaärrituseid ja vähendada turseid. Kurgi koor on rikas kiudainete poolest ja sisaldab mitmeid kasulikke mineraaltoitained, sealhulgas ränidioksiidi, kaaliumi ja magneesiumi. Kiirgav ja sädelev jume Ränidioksiid kurgis mängib olulist rolli tervisliku sidekoe (lihased, kõõlused, kõhred, luud jne) saavutamisel. Kurgimahla soovitatakse sageli kui head ränidioksiidi allikat. See aitab parandada jumet ja naha tervist. Lisaks on kurgi kõrge veesisaldus tunnustatud keha hüdreerimise allikas, mis aitab saavutada õhetavat ja ergast nahka. Kurki kasutatakse ka paikselt erinevate naha probleemide korral, sh paistetused silmade all ja päikesepõletus

Toit → Toiduainete õpetus
19 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Kaalium

KAALIUM (kalium-potassium) SÖÖMISES Toit kui ilu saladus Parimad söögid piisava kaaliumi koguse saamiseks on värsked töötlemata toidud, sealhulgas liha, kala, köögiviljad (eriti kartulid), puuviljad (avokaadod, kuivatatud aprikoosid ja banaanid), tsitrusmahlad (näiteks apelsini mahl), meieri-ja täisteraviljatooted

Keemia → Keemia
32 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Hormoonide kokkuvõte

stimuleerib glükogeeni ladestumist maksas; selle vaegusel kaotavad neerud võime organismist vett eemaldada 1.2 Aldosteroon ja 11- Reguleerivad naatriumi ja desoksükortikosteroon kaaliumi ainevahetust ning osalevad vererõhu regulatsioonis. Aldosterooni mõjul suureneb neerukanalikestes naatriumi tagasiimendumine ning kaaliumi eritumine uriiniga. 1.3 DHEA e dehüdroepiandrosteroon 2. Neerupealisesäsi hormoone 2.1 Dopamiin 2

Meditsiin → Meditsiin
10 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Kasulikud toiduained

Banaan aitab ka peavalu (pohmaka) puhul. C-vitamiini on banaanis vähe, kuid unikaalne on tema suur kaaliumi- ja magneesiumisisaldus. 4­5 suuremat banaani katab täielikult täiskasvanu päevase kaaliumi- ja magneesiumivajaduse. Banaan sisaldab veel rohkesti B6-vitamiini ­ 100 grammis 0,5 mg, näiteks 100 g kartulis on seda vaid 0,2 mg ja pastas 0,06 mg. Kasulikum on eelistada ilusatele, kollastele ja suurtele banaanidele väiksemaid, rohekaid, mis sisaldavad rohkem kaaliumi. Suure banaanisöömise miinuseks võib pidama seda, et vili on kõrge glükeemilise indeksiga ehk tõstab kiiresti vere glükoosisisaldust. MESI Geoloogide andmeil elasid mesilased maal juba miljoneid aastaid tagasi. Mesilane kodustati arvatavasti VIII aastatuhandel e.m.a. Kõige varasematel aegadel oli mesi inimesele põhitoidus. Enne suhkru kasutuseletulekut oli mesi ainus magus toiduaine ja maiustus. Ka hilisematel aegadel on mett hinnatud kui väärtuslikku toiduainet

Toit → Kokandus
21 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Mille poolest on kasulikud puuviljad?

258 mg 100 grammi marjade kohta. Eestis kasvatatavate sortide marjades on C-vitamiini keskmiselt 154 mg 100 grammi kohta. Musta sõstra marjades on vitamiinid püsivad, C-vitamiini säilib sordist olenevalt keedistes 52 ­ 60 %, kompotis 50 ­ 94 % ja mahlas 44 ­ 81 %. Väga palju on P-vitamiini, umbes 1,1 ­ 1,2 %. Inimese organismile kättesaadava P-vitamiini poolest on aroonia ja must sõstar peaaegu võrdsed. Musta sõstra marjad sisaldavad rohkesti kaaliumi, fosfori, magneesiumi, seleeni ning teisi mineraalaineid. Veel sisaldavad musta sõstra marjad 7,5 ­ 9,1 % suhkruid, 2,5 % orgaanilisi happeid ja 1,5 % pektiini. Mustas sõstras on palju suhkruid, kõige rohkem fruktoosi ja glükoosi. Orgaanilistest hapetest domineerib sidrunhape, mis annabki marjadele meeldiva värskendava hapu maitse. Musta sõstart on hea tarvitada : - organismi vastupanuvõime tõstmiseks külmetus- ja nakkushaiguste ennetamisel,

Keemia → Keemia
24 allalaadimist
thumbnail
14
rtf

Mineraalained õpilase toidulaual

KAALIUM (K) Kaalium on organismi peamine intratsellulaarne katioon. Rakus on teda 30-50 korda rohkem kui rakuvälises vedlikus. Kaalium on vajalik lihaste ja närvide korralikuks funktsioneerimiseks.K teeb organismis koostööd Na-ga veetasakaalu reguleerimiseks ja südamerütmi normaliseerimiseks. Kaalium vähendab ajurabanduse riski. Kaaliumi puudus tingib väsimust, lihastenõrkust, turseid, kõhukinnisust ja neerude puudulikkust. Kaaliumi liig eritatakse tavaliselt uriiniga. Väga suured kaaliumi annused võivad olla toksilised, eriti neeruprobleemidega inimestel. Tuleb olla teadlik, et neerukahjustuste korral ei tohi süüa kaaliumi rikast toitu. Põhilisteks kaaliumi allikateks on taimse päritoluga toiduained. Teda on palju rosinates, datlites, kapsastes, kartulites, porgandites, sibulates, peedis, spinatis, aprikoosides, õuntes, viinamarjades, kirssides ja banaanides. Lisaks leidub teda ka vähesel määral lihas. JOOD (I) Jood on abistav element kilpnäärme funktsioneerimisel

Inimeseõpetus → Inimese õpetus
33 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Väetusplaan

2. Orgaaniliste väetiste kasutamine...............................................................................4 3.2.1. Orgaaniliste väetiste tootmine............................................................................4 3.2.3. Orgaaniliste väetiste andmise aeg ja tehnoloogia..............................................5 3.3. Lämmastik-, fosfor- ja kaaliumväetiste kasutamine.................................................6 3.3.1. Lämmastiku-, fosfori- ja kaaliumi vajadus lihtsustatud bilansi meetodil..........6 3.3.2. Lämmastikväetiste planeerimine ruutfunktsiooni abil.......................................7 3.3.3. Mineraalväetiste normide, andmisaegade ja –viiside planeerimine..................9 4. KOKKUVÕTE..............................................................................................................10 5. KASUTATUD KIRJANDUS.........................................................................................10 1

Põllumajandus → Agrokeemia
41 allalaadimist
thumbnail
3
doc

I A rühma metallid

) nt. tehiskautsuki tootmisel. (kautsuk materjal, millest toodetakse vihmamantleid ja vettpidavaid jalatseid) *Liitiumit on hakatud üha laialdasemalt kasutama akudes ja patareides liitiumpatareides mida leidub mobiiltelefonides, sülearvutites jm elektroonikaseadmetes. *Liitium kuulub mitmete kergete ja mehhaaniliselt tugevate, plastiliste sulamite hulka, mida rakendatakse näiteks lennukiehituses. * Kaaliumi, rubiidiumi ja tseesiumi kasutatakse fotoelementides valgusenergia muundamisel. (Fotoelektroonilistes seadmetes.) 7) Leelismetallide tuntumad ühendid (nende valemid, keemilised ja rahvapärased (kui on) nimetused, leidumine looduses, omadused, kasutusalad): Na2O2 naatriumperoksiid Rahvapärane nimetus: pleegiti tekstiilitööstuses. * kollakasvalge, tahke aine * reageerib hästi CO2'ga, ühe saadusena eraldub O

Keemia → Keemia
37 allalaadimist
thumbnail
2
doc

E-ained E102- E954

E-ained Hendrik Saarmäe Toiduainete lisaained on sünteetilised või looduslikud ained, mis lisatakse töötlemisprotsessis toidu sisse tahtlikult. Lisaainete eesmärgiks on tagada toidu parem ja pikem säilivus, parandada välimust või struktuuri, maitset, aroomi või mingit muud omadust. Lisaainet ei kasutata iseseisva toiduna või toidu põhikoostisainena. Päritolu järgi jagatakse lisaained kolme gruppi. Esimese grupi lisaained on eraldatud toiduainest või mõnest muust elusast ainest. Teise grupi ained on looduslikult olemas, kuid need on saadud sünteesi teel (nn loodusidentsed ained). Kolmanda grupi moodustavad ained, millele ei ole looduses analoogi. Toime põhjal jagatakse lisaained viide suuremasse gruppi: toiduvärvid E 100 - E 199; konservandid E 200 - E 299; antioksüdandid E 300 - E 399; emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendajad E 400- E 4...

Keemia → Keemia
15 allalaadimist
thumbnail
3
docx

NAATRIUM JA KAALIUM

NAATRIUM JA KAALIUM AATOMI EHITUS AATOMI OMADUSED NAATRIUM: 1. värvvuselt hõbevalge metall. 2. pehme, saab noaga lõigata, plastiline 3. Naatriumi tihedus on 0,97 g/cm3 4. sulamistemperatuur on 98 kraadi 5. Kõvadus 0,5 (Moshi skaalal) KAALIUM: 1. värvuselt sinakas-hõbevalge metall 2. pehme, saab noaga lõigata, plastiline 3. Tihedus normaaltingimustel on 0,86 g/cm3. 4. Kaaliumi sulamistemperatuur on 63 °C 5. Kõvadus 0,4 (Moshi skaalal) KEEMILISED OMADUSED (VÕRRANDITENA) Mõlemad väga aktiivsed, leelismetallid, oksüdatsiooniastmed ühendites +1. Naatrium ja kaaliumoksiidid on tugevalt aluselised. 1. Reageerivad hapnikuga, moodustub naatriumi puhul naatriumperoksiid, kaaliumiga kaaliumhüperoksiid 2. Reageerivad väga aktiivselt veega. Eksodermiline reaktsioon. Veega reageerides

Keemia → Keemia
3 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Toiduhügieen ja ohutus

Oksalaadirikastest toiduainetest (spinat) saadav kaltsium on tavaliselt halvasti omastatav. Fosforit leidub igas rakus. Ta osaleb hammaste ja luude ülesehituses, energia vabastamises toidust, geneetilise materjali ülesehitamises, rakumembraanide ja ensüümide moodustamises. Organismi Ca-P tasakaal peab olema 2:1. Fosfori- vaegust esineb ülimalt harva. Naatrium asub valdavalt rakkude väliselt: vereplasmas, rakkudevahelises vedeli-kus, lümfis. Seal on Na+ umbes 8­20 korda rohkem kui rakus. Kaaliumi on aga rakus 30­50 korda rohkem kui rakuvälises vedelikus. Naatriumi ja kaaliumi koos-töö on hädavajalik, sest nende erinev jaotumine raku sise- ja väliskeskkonna vahel tagab: a) rakkude normaalse membraanipotentsiaali; b) osmootse rõhu säilimise; c) organismi normaalse veevahetuse; d) membraantranspordi ja imendumise; e) mitmete ensüümide aktivatsiooni. Kaaliumivajadust peab silmas pidama väga erinevate haiguste vältimisel ja ka ravil. Kaalium imendub kiiresti peensoolest

Toit → Toiduohutus
68 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Mineraalvesi

Madala ehk väikse mineraalsoolade sisaldusega vees jääb soolade sisaldus alla 500 mg/l. Keskmise mineraalsoolade sisaldusega vees on mineraalsooli kuni 1000 mg/l, suure soolasisaldusega vees üle 1000 mg/l. Mineraalvett valides tuleks eelkõige jälgida vee naatriumisisaldust, sest suure naatriumisisaldusega (üle 200 mg/l kohta) veed pole soovitatavad kõrge vererõhu korral. Kaaliumi on rohkem nn. kunstlikes mineraalvetes, naturaalses mineraalvees on kaaliumi tavaliselt 5...20 mg/l. Kaaliumirikas vesi aitab väljutada liigset naatriumi (eriti oluline kõrgvererõhutõve puhul). Ka magneesium on olulise toimega bioelement, eriti närvisüsteemile. Üle 30 aasta vanustel naistel suureneb osteoporoosi ehk luukoe hõrenemise risk, selle vältimiseks tuleks päevas tarbida 700-1000 mg kaltsiumi. Kes ei soovi tarbida kaltsiumirikkaid, kuid samas suure rasvasisaldusega piimatooteid, võiks juua suure kaltsiumisisaldusega mineraalvett.

Toit → Toitumisõpetus
40 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Taimede mineraaltoitumine

Selle soola vesilahusest omastatakse rohkem anioone, tulemusena lahuse pH tõus. NaNO3 Defineerige füsioloogiliselt happeline toitesool Selle soola vesilahusest omastatakse rohkem katioone, tulemusena pH langemine. KCl Milleks on taimedele vajalik boor Päris täpselt pole teada. Oletatakse mõju rakuseina struktuurile. Boraatioon seob naabruses paiknevaid pektiinainete apioosi jäägid ristsidemetega. Miks vajavad taimed kloori ioone Fotosünteetilise vee fotolüüsi kompleksi osa. Kaaliumi transpordil õhulõhedes vastasnimelise laenguga aitab vältida tsütoplasma aluselisemaks muutumist. Stimuleerib tonoplasti prootonpumpa. (reguleerib osmootset tasakaalu) Nimetage taimes liikuvaid toiteelemente. Kus ilmnevad selliste elementide vaegussümptoomid. N, P, K, Mg, Cl Vaegussümptomid ilmnevad esimesena vanematel lehtedel. Nimetage taimes väheliikuvaid toiteelemente. Kus ilmnevad selliste elementide vaegusümptoomid Ca, B, Fe, S, Mn, Cu, Zn

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
34
doc

AEDVILJAD

Nuikapsas ehk Mugula koore värvus Sisaldab rohkesti Toiduks Sobib ka koolrabis võib olla kollakas, kiudaineid, kasutatakse külmutamiseks, heleroheline või isegi taimseid valke, A- mugulataolist kuid siis vajab u 3 punakaslilla, sisu on ja C-vitamiine, jämedat vart. minutit pikkust alati valkjas. Vananedes kaaliumi, Süüakse toorelt blansheerimist. muutub vars puiseks ja kaltsiumi ja rauda. riivituna salatiks, maitsetuks Lehtedes palju keedetuna mineraalsooli, liharoogade vitamiine ja valku. lisandiks, kasutatakse

Toit → Köögi õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
19
pptx

Piimast valgehallitusjuustu saamine

Piim... Rasv esineb piimas väikeste kuulikestena. Inimestele on piimarasv hästi omastatav ja heaks energiaallikaks. Süsivesikutest leidub piimas laktoosi ehk piimasuhkrut. Laktoos soodustab kaltsiumi ja fosfori imendumist, reguleerib seedetraktis elunevate mikroobide kasvu. Piim... Piimhappebakterite toimel käärib laktoos piimhappeks. Vitamiinidest sisaldab piim vitamiine A, D ja E ning karotinoide. Mineraalainetest sisaldab piim kaltsiumi, kaaliumi, magneesiumi ja fosforit. Kaltsiumi omastamist soodustab vitamiin D. Piim sisaldab keskmiselt 88% vett. Lehmapiima tootmine Eestis ja mujal, 2010. aastal. Riik Tootmine, t Riik Tootmine, t Saksamaa 11 750 000 Eesti 174 895 Prantsusmaa 10 899 600 Poola 4 590 000 Itaalia 3 234 000 Suurbritannia 2 725 740 100 grammis piimas(2,5%) on... Click icon to add picture Kõige tuntum

Toit → Toidu töötlemise alused
38 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Iisrael

Iisrael Lähis-Idas, piirnevad Vahemeri vahele Egiptus ja Liibanon Geograafilised koordinaadid: 31 30 N, 34 45 E. Pindala kokku on 20770 ruutkilomeetrit, sellest maad on 20330 ruutkilomeetrit ja vett 440 ruutkilomeetrit. Rannajoont on 273 km. Kliima on parasvöötmeline; kuum ja kuiv Lõuna-ja Ida kõrbe valdkondades. Loodusvarad: puit, kaaliumi, vaske maagist, maagaasi, magneesiumi-bromiid, savi ja liiv. Iisrael on suht mägine maa. Iisraelis võib liivatorm tekkida kevadel ja suvel; põuad, perioodilised maavärinad. [ http://www.geographic.org...]. [http://www.theodora.com/...] http://www.karmel.ee/ajaleht/Arhiiv/126/8.html [http://www.state.gov/r/pa/ei/bgn/3581.htm] [http://www.karmel.ee/....] Iisraeli pealinnaks on Jeruusalem. Jeruusalemma linnas elab 904100 inimest 652

Geograafia → Geograafia
22 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Pähklid referaat

maiustamiseks. Tuntud on see neerukujuline vili ka akazuupähkli nime all. 100 g india pähkleid sisaldab rasva 42,2 g, proteiini 17,5 g, karbohüdraate 30,5 g, mineraale 2,9 g, vitamiine 4,15 mg. Energeetiline väärtus: 572 kcal/2,420 kJ. Maapähkel Maapähkel e. arahhis e. Hiina pähkel. Maapähkel ei olegi tegelikult pähkel , vaid valmib hoobis mullas. Maapähklites on märkimisväärne hulk kaltsiumi, fosforit, kaaliumi , rauda ja magneesiumi. Kõige parem on maapähklid kergelt röstituna. Maapähkel on levinud lisandina kõikidele liha ­ ja köögiviljaroogadele. Maapähklite rasvasisaldus on kõigist teistest pähklitest väiksem. Maapähkel ei kasva Eestis. Üks maapähkel sisaldab 60% õli , 25-35 % valku, süsivesikuid , B rühma vitamiine. Maapähklist valmistatakse õli, margariini , halvaad , maapähklivõid jne. Mandel Mandel ei kasva Eestis

Toit → Kokandus
21 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Tervislik toitumine

siltidelt toidu koostist. Naatriumi sisaldavad naatriumglutamaat, sojakaste, soolvesi, küpsetussooda (naatriumbikarbonaat), marineeritud toidud, parmesan, puljong, suitsetatud produktid, konservid ja valmis kastmed ning maitseained. Ära tarbi konserveeritud toite, eriti valmis suppe ja puljongit, nendes on tavaliselt äärmiselt kõrge naatriumisisaldus. Me oleme harjunud soola tarbimist jälgima, aga sama oluline on jälgida kaaliumi tarbimist, eriti kõrge vererõhuga isikutel. Kaaliumi ja naatriumi suhe on tavatoidus väiksem kui 1:2. Optimaalne oleks umbes 5:1, ideaalne on aga veelgi suurem kaaliumi ülekaal. Seega on tegelik kaaliumivajadus üle kümne korra suurem kui selle keskmine tarbimine. Samas puudub oht toiduga liiga palju kaaliumi manustada, niisiis võib julgelt näiteks rohkesti kaaliumi sisaldavat banaani või õuna süüa. Puu- ja juurviljades on kaaliumi ja naatriumi suhe tugevalt kaaliumi

Kosmeetika → Iluteenindus
39 allalaadimist
thumbnail
50
pdf

Väetamine ja keemilised elemendid taimes

K – kaalium tugevdab Avalduvad esmalt vanade, hiljem Avaldub lehtedel pruunide laikudena kudesid, vajalik seemnete nooremate lehtede äärtel ja tipus. Tekivad ja lehed on heledad. Takistatud on Ca idanemisel, viljade ja kollased või kollakaspruunid laigud, ja Mg omastamine. mugulate arenguks. Pikendab leheservad keerduvad üles, varisevad. õitsemist, kirgastab õite Kaaliumi puudusel tuhmub õite värv ja taim värvust, muudab taimed lamandub kergesti. Puudusnähud vastupidavamaks kuivuse, meenutavad vee puudust. haiguste ja temperatuuri suhtes, taimedes on teda 0.4...1.6% Ca - kaltsium on vajalik Juured nõrgad, juurekarvad limastuvad ja Liigne kaltsium mullas pärsib B juurte kasvuks, aktiviseerib hävinevad. Harva avalduvad ülemistes omastamist, puudus võib tekkida

Põllumajandus → Aiandus
22 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

NAATRIUM

NAATRIUM Milleks vaja?  Vajalik närviimpulsside edasikandmisel  Lihaste tööks  Happe­tasakaalu säilitamisel organismis  Normaalse veevahetuse tagamiseks vere­ ja koerakkude vahel Naatriumi saab peamiselt..   Kõikides toitudes, kõige rohkem sisaldab seda sool Looduslikest toitainetest­ näiteks liha, kartul, köögiviljad  Töödeldud toidud, poes müüdavad pooltooted­ näiteks leib,  just, sink, viinerid (peamine allikas)  Lisatakse toiduvalmistamisel, inimese enda toidulaud Naatriumi liigtarbimine  Koormab neere  Tekitab turseid (häirub normaalne veevahetus vere­ ja  koerakkude vahel)  Võib tekitada vererõhutõusu  Toob kaasa vee ja kaaliumi ülemäärase eritumise uriiniga Naatriumi puudumine  Toitumuslikku naatriumi defitsiiti ei esine  Võib kujuneda rohkel higistamisel, suure koguse vee  tarbimisel, oksendamisel või kõhulahtisuse korral  Sümptomiteks lihaskrambid, isutus, imendumishäired  Sügav puudus võib lõppe...

Keemia → Keemia
2 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Köögiviljad

- Pikaviljalised (üle 20 cm) Kõrvits: · Sisaldab suhkruid, mineraalaineid (K, Mg, Ca, Fe, Cu), A- ja B-rühma vitamiine · Sisaldab 92% vett · 100g kõrvitsat sisaldab 27 kcal · Säilitamiseks soovitatav temperatuur on 8-10oC (võib säilida märtsini) Nt: harilik kõrvits, tsukiini (kabatsokk), patisson (taldrikkõrvits), pudelkõrvits, muskaatkõrvits. Kaunviljad: · kõrge valgusisaldusega 6-8% · sisaldavad mineraalaineid, eriti kaaliumi ja fosforühendeid. · Vitamiinidest sisaldavad B-rühma vitamiinid, rohkelt C-vitamiini, karoteeni, PP- ja K- vitamiini Nt: aedhernes, suhkruhernes

Toit → Toiduaine õpetus
21 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun