Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"sidrunhappe" - 39 õppematerjali

thumbnail
4
doc

Konservandid

C3H7COOH e. butaanhape. Tee 2-jodopentaanhappe tasapinnaline struktuurvalem. O c c c c c OH I Tee piimhappe tasapinnaline struktuurvalem. OH C C COOH Millistes toiduainetes leidub piimhapet? Piimhapet leidub hapupiimas, keefiris, jogurtis ja hapukapsas. Joonista sidrunhappe struktuurvalem CH2 COOH HO C COOH CH2 COOH Sooda + sidrunhappe reaktsioon. Na2CO3 + C6H8O7 = 2Na3C6H5O7 + 3H2O + 3CO2 Sooda + äädikas reaktsioon. Na2CO3 + CH3COOH = CH3COONa + H2O

Keemia → Keemia
9 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Laboratoorne töö 14: Redoksreaktsioonid

vajalike raud(III) mõõtelahuste valmistamiseks kasutada valmis Fe(III) standardlahust kontsentratsiooniga 0,1 mg/mL (Fe3+). Mõõtelahused valmistada 50 mL mõõtkolbides. Iga tudeng valmistas ühe mõõtelahuse. Pipeteeritava raud(III) standardlahuse kogus oli minul 1,2 ml. Arvutada Fe(III) kontsentratsioonid mg/mL ja mg/L valmistatud mõõtelahustes. Andmed kanda järgnevasse tabelisse. Pipeteerida automaatpipetiga vajalik kogus Fe3+ standardlahust mõõtkolbi, lisada 4 mL 50% sidrunhappe lahust ja segada, edasi lisada 5 mL 10% sulfosalitsüülhappe lahust ja loksutada. Edasi lisada 10 mL kontsentreeritud ammoniaakhüdraati. Loksutada. Lõpuks täita kolb destilleeritud veega kriipsuni, sulgeda korgiga ning segada. Lahus on kollaka värvusega, ammoniaakhüdraadi lisamisel muutus soojaks, vee lisamisel toimus kerge kihistumine, mis mõne aja pärast kadus. Sidrunhapet lisati, et ei sadeneks raud(III)hüdroksiid. Aluselises keskkonnas (ammoniaagi lahuses)

Keemia → Keemia
96 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Lehttaigen

Lehttaigen koosneb paljudest õhukestest üksteisest eralduvatest taigna kihtidest. Taigent võib valmistada: 1) toorainest 2) küpsetussegust Westfalia Multi-Mix 1) Lehttaigna põhitoorained on: · vesi(külm) · sool · happe (äädikas või sidrunhappe) · muna · jahu Taignaid võib kihistada kas võiga, seljuhul lisatakse talle 10% tema kaalust jahu niiskuse silumiseks. Taigent kihistatakse kas võiga või kihistusmargariiniga. Külmas vees lahustatakse sool ja hape, lisatakse muna ja lõpuks sõelutud jahu. Segamine kestab 15-20 minutit. Peale seismist rullitakse taigen lahti, välja venitatud otstega taigna tükideks. Keskelt on paks ja äärtest õhem. Margariin Taigna tüki keskele tõstetakse taigen ümbrikuks kokku. Seejärel lastakse taignal seista külmas 15- 20 minutit. Rullitakse ristküliku kujuliseks, eemaldatakse harjaga taigna pinnalt jahu ja pannakse neljaks kokku. Neljaks p...

Toit → Pagar-kondiiter
52 allalaadimist
thumbnail
2
doc

CaO ehk kustutamata lubi

metallide tootmisel lisandite. Keemialaboratooriumides ja tööstuses kasutatakse kaltsiumoksiidi ka kuivatusainena. Samuti kasutatakse seda ammoniaagi labotatoorsel valmistamisel. Kaltsiumoksiidi kasutatakse ka heitgaaside ja heitvee väävlitustamiseks. Kaltsiumoksiidi abil eemaldatakse heitveest ka fosfaate ja muid lisandeid. Ta on ka neutraliseerijana, mida kasutatakse vee ja reovee happelisuse vähendamiseks. Kaltsiumoksiidi kasutatakse sidrunhappe, glükoos ja värvide puhastamiseks. Teda kasutatakse keraamikas, tsemendi ja värvide tootmisel ning toiduainetetööstuses, kus ta koos veega on kasutusel toitude ja kohvi soojendamiseks. Toiduainetes kasutatakse teda happesuse regulaatorina. Ka kasutatakse teda suhkru puhastamisel lisaainetest ning pagaritööstuses kui stabilisaatorit. Teda on kasutatud ka sisikondade puhastamiseks vorsti tootmisel, nende kasutamisel vorstinahana. Kaltsiumoksiidi kasutatakse ka insektitsiidina

Keemia → Keemia
21 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Tarbekeemia

Samal põhimõttel toimib ka lakkimine. · Liimina kasutatakse ka naatriumsilikaadi lahust ehk vesiklaasi.Seda saadakse puhta liiva sulatamisel leelistega: 4NaOH + SiO2=Na4SiO4 + 2H2O · Et hape ei söövitaks metalli, siis lisatakse happele inhibiitorit või kasutatakse rooste eemaldamiseks orgaanilisi happeid. · Katlakivi peamine koostisosa on CaCO3 ,pruuni värvusega katlakivi sisaldab raudoksiidi. · Riietelt eemaldatakse roosteplekke sidrunhappe, oksaalhappe v äädikhappega. · Rasvaplekkide kõrvaldamiseks töödeldakse materjali orgaaniliste lahustega (puhastatud bensiin), mis lahustab hästi rasvu ja õlisid. · Olmes kasutatakse desinfitseerija ja pleegitina vesinkiperoksiidi H2O2. See laguneb kergesti: H2O2=H2O + O · E tähistab eurostandardiga lubatud lisaaineid.E100E199 on värvained, mida toiduaine valmistamisel kasutatakse, E200E299 on säilitusained, mida lisatakse, et vältida toiduainete

Keemia → Keemia
74 allalaadimist
thumbnail
8
odt

Referaat: Orgaanilised happed

5 3. ASENDATUD KARBOKSÜÜLHAPPED 3.1 PIIMHAPPE EHK 2- HÜDROKSÜPROPAANHAPET Tekib lihastes suure koormuse korral. Piimhape moodustub ka piimhappelisel käärimisel mikroobide elutegevuse jääkainena(kapsaste hapentamisel, piima hapnemisel jne). Mõlemal juhul on tegemist glükoosi mittetäieliku ainevahetuse saadusega. Piimhape tekib ka kurkidehapendamisel ning juustu valmistamisel. Piimhappe ja kui ka sidrunhappe molekuli koostisse kuuluvad alkoholi OH-rühm ja happe COOH-rühm. 3.2 ÕUNHAPET EHK 2- HÜDROKSÜBUTAANDIHAPET Leidub puuviljades ja marjades. 3.3 VIINHAPE EHK 2,3DIHÜDROKSÜBUTAANDIHAPE Settib kaaliumvesiniksoolana veini laagerdamisel ning kannab aiia viinakivi nime. 3.4 SIDRUNIHAPE Ei esine mitte ainult sidrunites, vaid ka enamikes puuviljades ja marjades. Sidrunhapet kasutatakse toitude ja jookide hapustamiseks (lisand E330), kuid samahästi kõlbavad selleks õunhape,

Keemia → Keemia
19 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Bioloogia kokkuvõte ATP kuni suguelunditeni

Fosfaatrühmad eralduvad väga kergesti, mille käigus tekib esmalt ATP'st ADP. ATP saamine glükoosi lagundamise käigus Kogu orgaanilise aine, mida me tarbime, peame muutma lõpuks glükoosiks, mille lagundamine võimaldab sünteesida aineid. Glükoosi jagunemine toimub 3 vormis, leiab aset mitokondris. I. Glükolüüs, mis võib olla aeroobne või anaeroobne. II. Tsitraaditsükkel ­ sidrunhappe sool. Toimub edasine lagundamine. Eraldub CO2 ja H2. H2 liidetakse hapnikuga, et saada vesi. III. Hingamisahela reaktsioonid ­ toimub mitokondri sisemuses. Glükoosi lõplik lagundamine võimaldab saada 36 ATP. Kokku on 38 ATP. Fotosüntees Fotosüntees on protsess, mis toimub rohelistes taimedes ja seisneb orgaanilise aine tootmises päikeseenergia abil ja mille kõrvalproduktiks on hapnik. See on ainevahetuse tüüp autotroofidel. Hingamine on fotosünteesile vastupidine protsess

Bioloogia → Bioloogia
39 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Kaltsiumiühendid

alumiiniumi ja muude värviliste metallide tootmisel lisandite, näiteks räbu eemaldamiseks, kuivatusainena, ammoniaagi labotatoorsel valmistamisel, flokulandina, paberi tootmisel ligniini lagundamiseks, koagulandina ja pleegitamisel, heitgaaside ja heitvee väävlitustamiseks. Kaltsiumoksiidi abil eemaldatakse heitveest ka fosfaate ja muid lisandeid. Ta on ka neutraliseerijana, mida kasutatakse vee ja reovee happelisuse vähendamiseks, sidrunhappe, glükoos ja värvide puhastamiseks ning süsinikdioksiidi absorbeerimiseks, sünteetilise kautsuki valmistamisel, keraamikas, tsemendi ja värvide tootmisel ning toiduainetetööstuses, kus ta koos veega on kasutusel toitude ja kohvi soojendamiseks, toiduainetes kasutatakse teda happesuse regulaatorina, suhkru puhastamisel lisaainetest ning pagaritööstuses kui stabilisaatorit, sisikondade puhastamiseks vorsti tootmisel, nende kasutamisel

Keemia → Anorgaaniline keemia ii
6 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Bioorgaaniline keemia EKSAM

Rida üks: Hormoonid D-vitamiinid Rühma kuuluvad vitamiinid D2, D3, D4, D5 JA D6. Lähedased struktuurilt kuid erinevad bioloogilistelt omadustelt. Vitamiin intensiivistab fosfori ja kaltsiumi üldist metabolismi, hüpervitaminoosi puhull esineb kudede kaltsifitseerumine. D-vitamiin mõjutab ka üldisi oksüdatsiooniprotsesse, sidrunhappe sünteesi luudes, veres, neerudes jm. Rohkem vajavad D-vitamiini lapsed, noored, rasedad ja imetajad- inimese puhul u 500 RÜ päevas, täiskasvanud vajavad vähem või üldse mitte. Ensüümid: mõiste, biokatalüütiline protsess. Katalüütiliselt aktiivsed valgud, mille vahendusel toimuvad biokatalüütilised protsessid. Iseloomulik aktiivsus esineb seoses elusraku struktuuriga. Ensüümid kiirendavad reaktsioone ja hoiavad neid käigus. Ensüümid toimivad vastavad keskkonnad ja

Keemia → Biokeemia
45 allalaadimist
thumbnail
3
odt

ERINEVAD SÄILITUSVIISID

toimuda ka küttekehade soojuses (40...75C). Sublimatsioonikuivatus. Kuivatatakse eelnevalt külmutatud toiduaineid. Selline kuivatamine tagab vitamiinide ja aroomiainete säilimise tootes. Kuivatatakse puu-ja köögivilju, seeni, maitsetaimi, leiba, saia, liha, kala jms. Kuivatatavaid puuvilju töödeldakse tumenemise vältimiseks nõrga sidrunhappelahusega. Tumenemist põhjustab puuviljade lõikepindadele mõjuv tugev oksüdeerija-hapnik. Sidrunhappe lahus toimib antioksüdandina ja takistab värvuse muutumist. Maitsetaimi on kõige soodsam kuivatada loomulikus soojuses ja tuulises kohas. Kalade kuivatamisele eelneb nende soolamine, suurematel kaladel ka rookimine. Kuivatatud toiduained ei ole mikroobivabad ehk steriilsed. Kui neid süüakse naturaalselt, siis tuleb neid eelnevalt pesta, eriti kehtib see lahtiselt müüdava kuivatatud puuvilja suhtes.

Toit → toiduainete sensoorse...
3 allalaadimist
thumbnail
2
pdf

Raba marjad

igihaljas kääbuspõõsas, mis on tuntud oma hapumaitseliste punaste marjade poolest. Levinud peaaegu kogu Põhja- ja Kesk-Euroopas, kuid ka Lääne- ja Kesk-Siberis ning Põhja-Ameerikas. Eestis sage. Harilik jõhvikas eelistab kasvukohana happelise pinnasega märgalasid ning teda võib leida enamikust põhjaparasvöötmejahedamatest kohtadest, kus on talle sobivaid kasvukohti. Hariliku jõhvika marjade hapu maitse tuleneb mitmesuguste hapete, sh oblik- ja sidrunhappe sisaldusest. Jõhvikates leidub ka bensoehapet, mis on tugeva antibakteriaalse toimega. Marjad sisaldavad C-vitamiini ja kaaliumi. Küüvits: Küüvits on tavaline taim Eestis rabastuvates männikutes, soodes ja rabades. Kanarbikuliste sugukonnast, igihaljas kääbuspõõsas. Kõrgus 10 kuni 30 cm. Vars püstine või tõusev. Lehed alt valkjashallid, pealt rohelised, läikivad, lineaalsüstjad, allarullunud servaga. Õied

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Pesupulbrid

Sünteetilisi olmekeemia preparaate saab enamikel juhtudel asendada lihtsate ja kergesti kättesaadavate vahenditega, mis on samas tunduvalt odavamad kui sünteetilised puhastusvahendid. Parema puhastusefekti saamiseks pole sageli vaja efektiivsemat kemikaali vaid paremat hõõrumisvahendit - näiteks nõudepesemisel on karedapinnaline käsn palju parem kui riidelapp. Traditsioonilised puhastusvahendid tuleb uuesti au sisse tõsta. Enamiku happelisi puhastusvahendeid saab asendada äädika, sidrunhappe või viinakiviga. Kui on vaja leeliselisi puhastusvahendeid, tuleb appi võtta eelkõige sooda. Samuti ei maksa unustada tavalist seepi, mille koostisained on bioloogiliselt lagunevad ega kujuta mõõdukatel kontsentratsioonidel loodusele ohtu. Üldjuhul tasub meeles pidada, et loodussõbralikud on sellised pesupulbrid, mille pakendil on märge, et need: · ei sisalda fosfaate; ei sisalda klooriühendeid;

Keemia → Keemia
79 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Veekeetja

kahjulikke ühendeid. 9. Nikeldatud või kroomitud küttekehad eritavad vette niklit, kroomi, pliid ning kaadmiumi. Niklisisaldus on suurim pärast katlakivi eemaldamist ja väheneb keetmisel järk-järgult. 10. Roostevabast küttekehast eraldub niklit ja muid kahjulikke aineid suhteliselt vähe. Selline küttekeha on võimsam, kestab kauem ning on lihtsam hooldada katlakivi tuleb lahti ka äädikaga, erinevalt näiteks kullatud küttekehast, mille puhastamiseks soovitatakse sidrunhappe baasil valmistatud katlakivieemaldajaid. 11. Keetja metallist väliskest suurendab põletusohtu. Põletuste vältimiseks peaks kann seisma kindlalt alusel. Allikad 1. http://www.tefal.ee/et/klienditeenindus/kysimused-vastused/22#i178 2. http://www.ap3.ee/?PublicationId=31503ED6-39D4-4163-9D98- 74AA1E3959CE&code=2037/rpp_kodu_203701

Loodus → Keskkond
10 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Kaltsiumoksiidi ehk kustutamata lubi või põletatud lubi

kaltsiumkarbiidi tootmise lähteainena, lubimördi, lubikrohvi ja lubivärvi valmistamiseks. Kaltsiumoksiidi kasutatakse ka flokulandina, paberi tootmisel ligniini lagundamiseks, koagulandina ja pleegitamisel. Kaltsiumoksiidi kasutatakse ka heitgaaside ja heitvee väävlitustamiseks. Kaltsiumoksiidi abil eemaldatakse heitveest ka fosfaate ja muid lisandeid. Ta on ka neutraliseerijana, mida kasutatakse vee ja reovee happelisuse vähendamiseks. Kaltsiumoksiidi kasutatakse sidrunhappe, glükoos ja värvide puhastamiseks ning süsinikdioksiidi absorbeerimiseks. Kaltsiumoksiidi kasutatakse sünteetilise kautsuki valmistamisel. Teda kasutatakse keraamikas, tsemendi ja värvide tootmisel ning toiduainetetööstuses, kus ta koos veega on kasutusel toitude ja kohvi soojendamiseks. Toiduainetes kasutatakse teda happesuse regulaatorina. Ka kasutatakse teda suhkru puhastamisel lisaainetest ning pagaritööstuses kui stabilisaatorit. Teda on kasutatud ka

Keemia → Keemia
7 allalaadimist
thumbnail
4
pdf

Plekkide eemaldamine tekstiilmaterjalidelt

Ärge unustage eemaldada rõivast aluspinnalt, et plekk ei leviks. Atsetaatkangad ei talu atsetooni - kasutage selle asemel amüloatsetaati. Leotage materjali hapupiimas (hapendamiseks kallake tassi piima sisse 2 tl/10 ml äädikat) või sidrunimahlas ning hõõruge soolaga. Hoidke otsese Rooste päikesevalguse käes kuni kuiv. Võite samuti tupsutada rooste eemaldusvahendiga, oblikhappe või 1 osa sidrunhappe ja 9 osa vee seguga. Värsked plekid loputage vees, valges veinis või pistke keeva piima sisse, seejärel tupsutage värvitu nõudepesuvedelikuga. Punane vein Kuivanud plekid: Pange rõivas sügavkülma punase veini kristalliseerumiseks. Alternatiivina: Asetage puhast nõudepesuvahendit plekile ja laske toimida üle öö.

Muu → Ainetöö
3 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Kaltsiumiühendid ( CaO, Ca(OH)2, CaCO3, Ca(HCO3)2 )

lähteainena, lubimördi, lubikrohvi ja lubivärvi valmistamiseks. Kaltsiumoksiidi kasutatakse ka flokulandina, paberi tootmisel ligniini lagundamiseks, koagulandina ja pleegitamisel. Kaltsiumoksiidi kasutatakse ka heitgaaside ja heitvee väävlitustamiseks. Kaltsiumoksiidi abil eemaldatakse heitveest ka fosfaate ja muid lisandeid. Ta on ka neutraliseerijana, mida kasutatakse vee ja reovee happelisuse vähendamiseks. Kaltsiumoksiidi kasutatakse sidrunhappe, glükoos ja värvide puhastamiseks ning süsinikdioksiidi absorbeerimiseks. Kaltsiumoksiidi kasutatakse sünteetilise kautsuki valmistamisel. Teda kasutatakse keraamikas, tsemendi ja värvide tootmisel ning toiduainetetööstuses, kus ta koos veega on kasutusel toitude ja kohvi soojendamiseks. Toiduainetes kasutatakse teda happesuse regulaatorina. Ka kasutatakse teda suhkru puhastamisel lisaainetest ning pagaritööstuses kui stabilisaatorit. Teda

Keemia → Keemia
11 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Tsitrusviljalised

On olemas erinevaid tsitrusviljade liike, millel on palju kasulikke mõjusid meie tervisele. Tsitrusviljadel, mida kutsutakse ka happeviljadeks, on palju terapeudilisi kasusid tänu nende neutraliseerivale olemusele. Tsitrusviljapuid kutsutakse ka ilupuudeks, kuna nende viljad on mitmesuguse kuju ja suurusega, alustades väikestest kuni suurteni ja ümaratest ovaalseteni. Tsitrusviljad on väga hästi tuntud oma maitse, aroomi ja mahlakuse poolest. See võib olla tingitud sidrunhappe, flavonoidide ja limonoidide olemasolust. Need puuviljad sisaldavad rikkalikult C-vitamiini. Kuigi tsitrusviljade täpset päritolumaad ei teata, usutakse, et need pärinevad umbes 8000 aastat tagasi kusagilt Kagu-Aasiast. Nüüd neid vilju kasvatatakse paljudes maades ja tsitrusviljad on esikohal rahvusvahelises värskete puuviljade kaubanduses. Hispaania on üks juhtivamaid riike, mis ekspordib neid puuvilju.

Toit → Toiduainete õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Uurimustöö: Erinevate niiskustingimuste mõju hallitusseente arengule

SAKU GÜMNAASIUM Erinevate niiskustingimuste mõju hallitusseente arengule uurimistöö Saku 2012 Sisukord Sissejuhatus Uurimistöö on kirjutatud teemal ,,Hallitusseened". Teema sai valitud suure huvi tõttu hallitusseente vastu. Teavet nendest sain internetist, kus oli erinevaid artikleid ja uurimusi. Töös uurin, mis täpsemalt on hallitusseened ja mis liike hallitusseeni on olemas, samuti mida võivad hallitusseened inimesele põhjustada ja kuidas neid ennetada. Töö eesmärk on teada saada, kuidas tekivad hallitusseened ja kuidas võivad nad inimesele ohtlikud olla. Viin läbi katse, mille käigus kasutan kolme saia tükki, milles katsetan, kuidas mõjuvad erinevad niiskustingimused hallitusseente arengule saias. Töö hüpoteesiks püstitan, et hallitusseente tekkeks on vaja palju niiskust ja hallitus tekib III ja II saial, aga I kivistub. Taustinfor...

Bioloogia → Bioloogia
38 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Mahlade ja karastusjookide tehnoloogia

vitamiinid, värv-, lõhn-, ja maitseühendid. Kuivainesisaldus 50-70%. Kääritatud mahl- Kääritamisel muudetakse osa mahla suhkrust alkoholiks. Kääritatud mahlas on kuni 8% alkoholi. Neid mahlu nimetatakse ka siidriks, näiteks õunasiider. Nektar- Nektar koosneb üht või mitut liiki mahlast, kontsentreeritud mahlast, püreest, kontsentreeritud püreest või nende segust. Nektarite täismahla sisaldus on 45…50%. Ülejäänud pool langeb vee, suhkru, sidrunhappe, looduslike värvainete, konservantide, antiöksüdantide jms arvele. Nektaritesse on lubatud lisada nii suhkrut kui ka teisi looduslikke või kunstlikke magustajaid. Mahlajoogid- Mahlajoogid on veelgi lahjem kui nektarid. Mahlajookides küünib täismahla osakaal 10…35%-ni, ülejäänud osa langeb põhiosas veele ja erinevatele lisanditele. 2. Iseloomustada mahlakontsentraati - Mahlakontsentraate valmistatakse mahlast

Tehnoloogia → Tehnoloogia
22 allalaadimist
thumbnail
14
xls

Mikroobide testi supertabel

vormi (elementaarkeha ja retikulaatkeha). Oksügeenne. Sisaldab klorofülli. Heterotsüstid fix N2. Muudavad NO2- -> NO3- (nitrifikatsioon). Sümbioos liblikõieliste taimedega. Alkoholide mittetäielik oksüdeerimine. Äädika tootmine Oksüdatiivne fermentatsioon. Erinevalt acetobacterist puudub täielik sidrunhappe tsükkel. Pleomorfsed (esinevad mitmes eri vormis). Obligatoorsed intratsellulaarsed parasiidid. Magnetotaksis. Fakultatiivne intratsellulaarne parasiit. Pööratud elektronide voog. Nitrifitseerib NH3 -> NO2- Fermentatiivne. Kasutab Entner-Doudoroffi rada kääritamisel.

Meditsiin → Mikroobifüsioloogia
134 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Puhastusained

Sissejuhatus Õpimapi eesmärk on väga lihtne. Seda läheb vaja meil nii õpingute ajal kui ka tulevikus. Õpimapis on kogu hotelliruumide hoolduseks vajalik informatsioon ja seda saame kasutada milla iganes vaja. Et saada ülevaatlik õpimapp tuleb kindlasti otsida täpseid andmeid ja pilte. Peame teadma täpselt millest rääkida ja kui täpne peab olema meie informatsioon mingi kindla teema kohta. Õpimapis võiksid olla ka erinevad pildid mis meie pilti asja juures rohkem seletaks. Veel tuleb ka seda tähelepanna et õpimapp peab olema korralik ja seal peab olema mitmeid erinevaid teemasid. Korrastustööde tähtsus ja teostamine majutusettevõttes. Koristamine ehk siis puhtus on hotellis väga oluline asi, sest kes ikka tahab viibida majutusettevõttes kus valitseb täielik mustus. Muidugi oleneb puhtuse tähtsus ruumi eesmärgist ( Fuajee, köök, koridor, tualettruum, majutusruum). Sujuv töö: · Tagab normaals...

Turism → Hotellimajandus
92 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Sauna ja spa puhastamine

Plekkide tekkimise vältimiseks katke seinad ja klaasuksed autovahaga. Jätke põrand katmata, sest autovaha muudab pinnad libedaks. Vaha täidab klaasi ja plasti poorid ning muudab puhastamise lihtsamaks ja hoiab plekke eemal. Tulemuse hoidmiseks vahatage kaks korda aastas. Raskestieemaldavate plekkide tekkimise vältimiseks puhastage duššinurka regulaarselt, soovitatavalt kord nädalas. Nii on koristamine lihtsam. Puhastamiseks kasutage looduslikke puhastusvahendeid nagu sidrunhappe baasil puhastusvahendid või äädikat. Äädikas on katlakivieemaldajana sama efektiivne kui peamiselt klooril baseeruvad puhastusvahendid. Ainus erinevus on see, et peate natuke kannatlikum olema. Äädikaga puhastamiseks pihustage seda puhastatavatele pindadele ning oodake kümmekond minutit ja seejärel loputage veega. Duššikardinaid võib pesta pesumasinas. Enne masinasse panemist võite sellele kanda puhastusvahendit ning seejärel pesta pesumasinas. WC pott

Muu → Puhastusõpetus
4 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Referaat "Nuga ja veekeetja"

Nikeldatud või kroomitud küttekehad eritavad vette niklit, kroomi, pliid ning kaadmiumi. Niklisisaldus on suurim pärast katlakivi eemaldamist ja väheneb keetmisel järk-järgult. Roostevabast küttekehast eraldub niklit ja muid kahjulikke aineid suhteliselt vähe. Selline küttekeha on võimsam, kestab kauem ning on lihtsam hooldada katlakivi tuleb lahti ka äädikaga, erinevalt näiteks kullatud küttekehast, mille puhastamiseks soovitatakse sidrunhappe baasil valmistatud katlakivieemaldajaid. Et veekeetja kauem vastu peaks, tuleb seda puhastada regulaarselt. Kui kann pole parajasti kasutuses, tasuks see alati tühjaks valada, sest ka seisev vesi tekitab küttekehale sadet. TASUB TEADA: Kuni üheliitrise mahuga ja 1000W võimsusega elektrikannu on mõtet muretseda vaid siis, kui seda kasutatakse harva ja väikeste koguste keetmiseks. Koduseks kasutamiseks tuleks valida ca 1800W võimsusega elektrikann.

Toit → Kokandus
11 allalaadimist
thumbnail
19
doc

Tsitsruselised

tikritest, 200300 gr punastest sõstardest. 13 TEIS TSITRUSELIIKE: Kinkanipuu: Viljad kuldkollased, õhukese söödava koorega, hapud, Suhteliselt külmakindel, kasutatakse pookealusena. Pontsirus: Viljad kerajad, rohekaskollased, mõrud. Külmakindel heitlehine põõsas, kasutatakse pookealusena. Hapulaimipuu: Viljad pirnjad, kollakasrohelised; viljaliha rohekas, hapu. Kasutatakse jookide ja sidrunhappe tootmisel ning parfümeerias. Maguslaimipuu: Viljad õhukesekoorelised, magushapud, halvasti säilivad. Näsasidrunipuu: Viljad paksu näsalise eeterõliderohke koorega. Kasutatakse parfümeerias ja sukaadi valmistamiseks. Pomelipuu: Viljad väga suured, paksukoorelised, kollase või roosaka kiulise viljalihaga, hapukad. Läbimõõte kuni 25 cm. Pomerantsipuu: Viljad väikesed, mühkliku paksu koorega, mõrkjad. Kasutatakse parfümeerias ja pookealusena. RETSEPT: Vaja läheb:

Toit → Kokandus
106 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Bakterid ja hallitusseened

TALLINNA TEENINDUSKOOL Kairi Õigemeel T11HT Bakterid ja hallitusseened Referaat Juhendaja: Heikki Eskusson Tallinn 2009 Sisukord 1. Sissejuhatus lk 1 2. Bakterid lk 2 1) Bakteri kromosoomid lk 3 2) Bakterite elutegevuse iseärasused lk 4 3) Millest bakterid toituvad? lk 5 4) Bakterite tähtsus lk 6-7 3. Hallitusseened ...

Toit → Kokandus
87 allalaadimist
thumbnail
43
doc

Toiduainete taimne toore

Vähendab kartuli kvaliteeti. Mugulad omandavad sinakas-halli värvuse (intensiivsem stoolonipoolses otsas). Kaasneb maitse halvenemine. Tumenemise põhjus ­ ortodifenoolühendite reageerimine kahevalentse rauaga (oksüdeerub hiljem kolmevalentseks, tekitades värvuse muutumist). Keetmisjärgne tumenemine on seda suurem, mida enam sisaldab mugul: - rauda ja - klorogeenhapet. Tumenemist vähendavad: - suurenenud sidrunhappe, - kaaliumi jt - antioksüdantide sisaldus. Koristusjärgselt on tumenemine aeglane. Kiireneb kartuli säilitamisel, eriti kevadtalvel. Oluline, kui kartul turustatakse kooritult. Toorelt tumenev kartul tumeneb intensiivsemalt ka keetmisjärgselt. Tumenemise intensiivsus sõltub: - sordist, - agrotehnilisest foonist. Happelisel mullal kasvades on värvus heledam kui neutraalsel mullal kasvatades.

Põllumajandus → Köögiviljandus
31 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Tehnoloogia eksami küsimused

3.INVERTSIIRUPI VALMISTAMINE Inversiirupi valmistamiseks pannakse keedukatlasse vesi ja kuumutatakse keemiseni ning lisatakse suhkur. Peale 30 minutilist keetmist 65-70 % kuivaine sisaldusega suhkrusiirup filtreeritakse ja jahutatakse kuni 70°C-ni. Inverteerumine viiakse läbi segajaga varustatud mahutites, mis on kaetud soojusisolatsiooniga ja omavad kuumaveesärki, et hoida siirupit 70°C juures. Peale jahtumist lisatakse suhkrusiirupisse 50%-line sidrunhappe vesilahus arvestusega 750 grammi sidrunhapet 100 kg suhkru kohta ja hoitakse lahust pidevalt segades 2 tundi. Kui siirupi jahutanmine 70°C-ni kestab üle 5 tunni tema hoidmise aeg 70°C juures lüheneb 1,5 tunnini. Parema kvaliteedi saamiseks lisatakse mõne tehnoloogilise skeemi puhul 10 minutit enne siirupi keetmise lõppu aktiveeritud sütt 0,1% siirupi massist. Järgneb filtreerimine. 4.KULÖÖRI VALMISTAMINE

Toit → Joogiõpetus
52 allalaadimist
thumbnail
29
pdf

Molekulaardiagnostika

KORDAMISKÜSIMUSED Talpsep 1. Millisel juhul on LCR eelistatud meetod PCR ­ga võrreldes LCR on suurema spetsiifilisusega kui PCR. Seda on kaval kasutada tuntud järjestuste ja punktmutatsioonide tuvastamiseks kui kasutada oleva DNA kogus on limiteeritud. 2. Milline meetod võimaldab RNA amplifitseerimist DNA juuresolekul? NASBA on RNA tuvastamiseks eriti hea meetod: RNA ahelale saab panna pöördtranskriptaasiga praimeri juurde, sünteesitakse uus ahel, RNAas lõhutakse H-ga ära ja sünteesitakse uuesti jne kuni saadakse detekteeritav kogus nukleiinhappe molekule. Tal on ka see omadus, et töötab DNA juuresolekul ­ ei pea proovi ära puhastama, mis RNA puhul on väga keeruline. Kasutatakse ka ekspressiooniproduktide määramiseks. 3. Millised ensüümid on vajalikud TMA meetodil amplifitseerimiseks? TMA- transcription mediated amplification. RNA polümeraas ja pöördtranskriptaas ...

Meditsiin → Molekulaardiagnostika
109 allalaadimist
thumbnail
20
docx

Puhastuse konspekt

loputada ja neutraliseerida aluselise ainega (soodalahus). Kui aine sisaldab lenduvaid happeid, siis tuleb ruum hiljem tuulutada. Neutraliseerimine: Happelised puhastusained söövitavad pinda, mistõttu nende kasutamise järel peab pinda neutraliseerima aluselise puhastusainega, seda eriti poorsete pindade puhul. Neutraliseerimine on vajalik ka siis, kui tundlikke pindu pestakse tugevalt aluseliste puhastusainetega. Siis neutraliseeritakse happelise puhastusainega, äädik ­ või sidrunhappe lahusega. Neutraliseerimise eesmärgiks on taastada puhastatava pinna pH ­ tase neutraalseks ja sellega hoida ära pinna edasist kahjustumist. Pesemise järel pinnad loputatakse, siis neutraliseeritakse, loputatakse uuesti ja lõpuks kuivatatakse. Lahuseid sisaldavad puhastusained Lahustid pehmendavad ja lahustavad vees lahustumatut mustust, nagu rasv, õli ja nõgi. Levinumad lahustid, mida puhastuses kasutatakse on bensiin ja alkohol. Lahusteid sisaldavate

Muu → Puhastusõpetus
89 allalaadimist
thumbnail
27
doc

Pärmita taignad ja tooted

põhja all * kui taigen on liiga kõva, tuleb juurde lisada mune. * kui taigen on liiga vedel, valgub laiali, tuleb segada uus tugevam taigen ning lisada talle vedel taigen. * keedutaigna valmistamisel tuleb kasutada ainult tervet muna * kui taignale on lisatud liiga vähe vett või on vesi keenud liiga kaua enne jahu lisamist, peab taignale lisama rohkem mune. ÕHULINE- ehk BESEETAIGEN Taigen koosneb munavalgest ja peensuhkrust, teda võib maitsestada sidrunhappe või vaniliiniga. Lisaainetena võib kasutada kakaod, röstitud ja hakitud pähkleid või mandleid, lahustuvat kohvi, toiduvärvi jne. Taigna valmistamine 1) munavalgest 2) munavalgepulbrist 1) Munavalge jahutatakse +2ºC - ni, ka vahustusnõu ja vispel peavad olema külmad ja rasvavabad. Munavalged vahustatakse algul aeglasemal käigul, hiljem pöörete arvu tõstes. Vahustatakse kuni tekib katlasse valge vaht ning hakatakse järk - järgult lisama 1/3 suhkru kogusest.

Toit → Pagar-kondiiter
61 allalaadimist
thumbnail
28
docx

UURIMUSTÖÖ - Seened ja bakterid

mitm eid toiduaineid. Aspergillus´e perekonda kuuluvate seente paljune miselundid m e enutavad kujult kastekannu otsikut. Koniidikandja on jä medama otsaga, millel asetsevad lehvikutaoliselt lühikesed e ostoed ehk sterig mad koniidide ahelatega. Koniidid võivad olla m ustad, sinised, rohelised. Aspergillius areneb v õil, tapetud lindudel, munadel ja taimsetel toiduainetel, põhjustades nende rikne mist. M õningaid liike kasutatakse sidrunhappe val mistamisel suhkrust, teravamaitseliste kastmete val mistamisel sojaubadest., tööstuses tarvitavate fer m entpreparaatide tootmisel. Kottseente hulka kuulub ka Sclerotinia, mis p õhjustab porgandite, kurkide, kõrvitsate jne, köögiviljade valge mädanikku. Sclerotinia m ütseel tugineb kahjustatud taime osas, mille välispinnal m o odustub valge ude m eline katt. Kottseened on ka õunte ja pirnide kärntõve tekitajateks. Se ene poolt kahjustatud

Bioloogia → Bioloogia
41 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Toiduainete taimne toore - kordamisküsimused II tööks

Kartuli keetmisjärgne tumenemine Vähendab kartuli kvaliteeti. Mugulad omandavad sinakas-halli värvuse (intensiivsem stoolonipoolses otsas). Kaasneb maitse halvenemine. Tumenemise põhjus ­ ortodifenoolühendite reageerimine kahevalentse rauaga (oksüdeerub hiljem kolmevalentseks, tekitades värvuse muutumist). Keetmisjärgne tumenemine on seda suurem, mida enam sisaldab mugul rauda ja klorogeenhapet. Tumenemist vähendavateks teguriteks on suurenenud sidrunhappe, kaaliumi jt antioksüdantide sisaldus. Koristusjärgselt on tumenemine aeglane, kiireneb kartuli säilitamisel, eriti kevadtalvel. Toorkartuli tumenemine Oluline, kui kartul turustatakse kooritult. Toorelt tumenev kartul tumeneb intensiivsemalt ka keetmisjärgselt. Tumenemise intensiivsus sõltub sordist, mida mõjutab agrotehniline foon. Happelisel mullal kasvades on värvus heledam kui neutraalsel mullal kasvatades.

Toit → Toiduained
45 allalaadimist
thumbnail
17
docx

Taimefüsioloogia kordamisküsimused

etanool, piimhape, võihape jt. 4. Tsitraaditsükkel. Tsitraattsüklis viiakse lõpule glükoosist pärineva süsinikuahela oksüdatiivne lõhustamine. Protsess toimub mitokondri sisemuses, maatriksis. Pärast atsetüül-CoA teket püoviinamarihappest algab tsükliline muundumiste protsess, mille käigus viiakse lõpule glükoosist pärineva süsinikuahela oküdatiivne lõhustumine. Kõneall olev tsükkel kulgeb üle sidrunhappe, millest ka tsükli nimi. Tsükli alguseks on kondensatsioonireaktsioon oblikäädikhappe ja atsetüül.CoA vahel. Selle tagajärjel tekib sidrunhape ja CoA vabaneb. (Tsitraaditsükkel (ka Krebsi tsükkel, TCA-tsükkel, di- ja trikarboksüülhapete tsükkel) on enamikul aeroobsetel organismidel toimuv ensüümide katalüüsitud biokeemiliste reaktsioonide tsükkel, mis toimumiseks vajab hapniku manulust

Botaanika → Taime- ja loomafüsioloogia
191 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Keemia

H2SO4 + CuO -> CuSO4 + H2O (vih. valem 1.3) (vih. harjutus) Alused ja hüdroksiidid 1. Ettevaatusabinõud leelistega töötamisel 2. Aluste mõiste (hüdroksiidid ja leelised) 3. Näited tuntumatest leelistest 1. Kuna leelised söövitavad, ei tohi nendega töötades seda sattuda riietele, nahale, suhu ega silma. Nahale sattudes tuleb nahka pesta seni, kuni see ei tundu enam libedana, ning seejärel niisutada lahjendatud äädik- või sidrunhappe lahusega. 2. Alused on ained, mille vesilahustes esinevad hüdroksiidioonid. Hüdroksiidid on liitained, milles metalli katioon on seotud hüdroksiidiooniga. Hüdroksiidid jagunevad lahustuvuse järgi vees lahustuvateks e. leelisteks ning vees mittelahustuvateks hüdroksiidideks. Leelised on valged tahked ained, nende kõikide vesilahused on värvitud. 3. Naatriumhüdroksiid e. seebikivi (NaOH), kaaliumhüdroksiid (KOH), kaltsiumhüdroksiid (Ca(OH) 2),

Keemia → rekursiooni- ja...
19 allalaadimist
thumbnail
25
docx

Jookide tehnoloogia - alkoholivabad joogid ja õlu

töötlemisviisidega, välja arvatud otsese kuumutamisega. Kontsentraati jäävad alles peaaegu kõik toormahlas leiduvad mineraalained, vitamiinid, värv-, lõhn-, ja maitseühendid. Kuivainesisaldus 50-70%. Nektar koosneb üht või mitut liiki mahlast, kontsentreeritud mahlast, püreest, kontsentreeritud püreest või nende segust. Nektarite täismahla sisaldus on 45...50%. Ülejäänud pool langeb vee, suhkru, sidrunhappe, looduslike värvainete, konservantide, antiöksüdantide jms arvele. Nektaritesse on lubatud lisada nii suhkrut kui ka teisi looduslikke või kunstlikke magustajaid. Mahlajoogid on veelgi lahjem kui nektarid. Mahlajookides küünib täismahla osakaal 10... 35%-ni, ülejäänud osa langeb põhiosas veele ja erinevatele lisanditele. 3. Nimetada naturaalsete mahlade tootmise põhietapid, välja tuua kasutatavad reziimid ning viisid · Tooraine pesemine, inspekteerimine

Tehnoloogia → Tehnoloogia
73 allalaadimist
thumbnail
24
docx

Biokeemia I kordamisküsimuste vastused

destilleeritud veega 0,035M lahuseni (andke vastus ühe pH ühiku täpsusega)? 7,0 ehk siis ei muutu, sest 1) üks puhverlahuste omadustest on et lahuse pH praktiliselt ei muutu lahjendamisel 2) kui 7,0 pHga asja lahjendada, (vee pH on ju ka 7,0) ei saagi väga muud tekkida kui 7,0 ;) 71. Mitu millimooli HCl tuleb lisada 10 milliliitrile 0,150 M pH = 6,80 kaaliumtsitraat puhvrile, et puhvri pH langeks väärtuseni 6,50? Sidrunhappe vastav pKa väärtus on 6,39. HendersonHasselbachi võrrandi alusel saame teada happe ja konj. aluse kontsentratsioonide suhte. Kuna meil on teada puhvri kogus ja molaarsus, siis saame arvutada seal sisalduvate tsitraatioonide arvu. Olles välja arvutanud konj. aluse ­happe suhte, saame ühtlasi arvutada, kui mitu mooli lahusest on happe ja mitu mooli konj.aluse kujul. Kõike sedasama saame arvutada juhul, kui ph=6,5 ehk sellises süsteemis, mida me tahame saavutada

Keemia → Biokeemia
129 allalaadimist
thumbnail
32
doc

Biokeemia kordamisksimuste vastused

0,035M lahuseni (andke vastus ühe pH ühiku täpsusega)? (erinevad arvud) 7,0 ehk siis ei muutu, sest 1) üks puhverlahuste omadustest on et lahuse pH praktiliselt ei muutu lahjendamisel 2) kui 7,0 pHga asja lahjendada, (vee pH on ju ka 7,0) ei saagi väga muud tekkida kui 7,0 ;) 71. Mitu millimooli HCl tuleb lisada 10 milliliitrile 0,150 M pH = 6,80 kaaliumtsitraat puhvrile, et puhvri pH langeks väärtuseni 6,50? Sidrunhappe vastav pKa väärtus on 6,39. (erinevad arvud) HendersonHasselbachi võrrandi alusel saame teada happe ja konj. aluse kontsentratsioonide suhte. Kuna meil on teada puhvri kogus ja molaarsus, siis saame arvutada seal sisalduvate tsitraatioonide arvu. Olles välja arvutanud konj. aluse ­happe suhte, saame ühtlasi arvutada, kui mitu mooli lahusest on happe ja mitu mooli konj.aluse kujul.

Keemia → Biokeemia
28 allalaadimist
thumbnail
80
docx

Toidukauba õpimapp

rääsumist). Kuivatamine võib toimuda ka küttekehade soojuses (40...75°C). Sublimatsioonikuivatus - kuivatatakse eelnevalt külmutatud toiduaineid. Selline kuivatamine tagab vitamiinide ja aroomiainete säilimise tootes. Kuivatatakse puu-ja köögivilju, seeni, maitsetaimi, leiba, saia, liha, kala jms. Kuivatatavaid puuvilju töödeldakse tumenemise vältimiseks nõrga sidrunhappelahusega. Tumenemist põhjustab puuviljade lõikepindadele mõjuv tugev oksüdeerija-hapnik. Sidrunhappe lahus toimib antioksüdandina ja takistab värvuse muutumist Külmutamine ­ säilitusviis, mis tagab toiduainete maitse, aroomi, värvuse ja põhilise toiteväärtuse säilimise. Külmutamisel tagatakse toiduainete säilimine temperatuuri alandamisega -18°C...-45°C. Külmutatakse puu-ja köögivilju, seeni, liha, kala ning valmistoite. Marju ja puuvilju külmutatakse nii suhkruga kui suhkruta. Kalu külmutatakse enamasti puhastatult ja fileeritult.

Toit → toiduainete sensoorse...
74 allalaadimist
thumbnail
132
pdf

TÜ biokeemia õpik

Tsitraat (sidrunhape, 2-hüdroksü-1,2,3-propaantrikarbok- süülhape) isoleeriti sidrunist. Ta on inimorganismi keskse metaboolse raja sidrunhappetsükli (tsitraaditsükli) kom- Joon. 34 ponent (tükkel algab sidrunhappe tekkega). Teda leidub ka veres. Tsitraati kasutatakse ka antikoagulandina (tsitraat- CH 2 COO- veri ei hüübi). HO C COO- CH 2 COO- NB! Hüdroksühapete (ka aminohapete) molekulidevahe-

Keemia → Keemia
50 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun