Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"magusaid" - 204 õppematerjali

magusaid on kõige rohkem keele tipus , külgedel on hapud sensorid, umbes samas piirkonnas on ka soolased, ja mõru suhtes tundlikud sensorid on tagumises keeleosas.
thumbnail
1
txt

M- tähe jutt

M- the jutt Miina mngis Madisega murul malet, mtiskledes moosisaiadest. Mdus mnusalt mngides mni minut, misjrel Miina Madise mtted mngult minema meelitas. Miina marrsis Madisega metsa maasikale. Mnusa mminaga meisterdasid mlemad maasikates maitsva metsmaasika moosi. Madis mugis Miinaga magusaid moosisaiu, mis maitsesid mnikord miskiprast mango maitseliselt. Mni minut mugimist, misjrel mlemad mnusa muigega musta maasturisse marssisid. Maasturis mngisid mudilased mnguasjadega, mis mlemale meeldisid. Mnguasjadega mngides mdusid minutid meeletu mhinaga. Mngimine muutus mudilastele mttetuks, misjrel mlemad meelsasti magusaid moosisaiu mnuga mugima marssisid.

Kirjandus → Kirjandus
11 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Referaat - Magustoidud

veinidest, piimast, rõõsast koorest, hapukoorest, jogurtist. Nende valmistamisel kasutatakse ka mune, kakaod, sokolaadi, võid. Magusate kastmete maitsestamiseks kasutatakse suhkrut, vanilli, nelki, kaneeli, maitsetaimede ürte, riivitud tsitrusviljade koort, sidrunimahla, essentse, siirupeid, alkohoolseid jooke, kohvi ja kakaod. Puuviljadest ja marjadest valmistatakse slgul kas toormahl, mehu või püree. Toormahlast ja püreedest valmistatakse nii kuumutatud kui ka magusaid kastmeid. Vahukoorest valmistatud magusaid kastmeid võib maitsestada lahustuva kohvi- või kakaopulbriga, kaneeliga, ingveriga, mõrumandliõliga, jahvatatud pähklite või mandlitega, likööridega, konjakitega, sidruni- või laimimahlaga, siirupitega.Kastmele võib lisada kohupiima, jogurtit ja puuviljapüreesid. Jogurtikastmed valmistatakse kas maitsetamata jogurtist, lisades sellele maitseained, sageli puuvilja- või marjapüreed, vahukoort või siis puuvilja- või

Toit → Toiduainete õpetus
26 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Piprad

Parimaks sordiks peetakse malabari pipart. Sageli öeldakse, et must pipar on kõige universaalsem vürts, tegelikult on ta lihtsalt kõige levinum ja tuntum vürts. Piprad 3 Kasvatatakse Indias, Indoneesias, Tais, Malaisias, Singapuris, Laoses, Vietnamis, Kariibi mere saartel, Lõuna-Ameerikas. Maitsestatakse nii külmi kui ka sooje liha-, kala-, köögivilja-, seene- ja munatoite. Harva maitsestatakse - magusaid suupisteid (piparkooke jms). On pipardest vürtsikaim, tugeva aroomi ja täidlase maitsega. Saadaval kuivatatud teradena, tükeldatuna, purustatuna ja jahvatatuna Piprad 4 Roheline pipar Maitse on pehme ja samal ajal piprane. Terava maitsega põhimaitseaine. On mahedam ja värskema maitsega. Ebatavaline, ent põnev magustoit: maasikad serveeritud konjaki ja rohelise pipraga. Väga omapärane!

Toit → Toiduainete õpetus
22 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Kohviku reklaam

Mamma Koogid AVATUD! Uus kondiitriäri Maneezi tänav 2 Avatud 9.00-19.00 Asume südalinnas, Viru Keskusest vaid 300m kaugusel Avamise puhul kõik hinnad -20% Mida müüme? Kauneid tassikooke Hõrke küpsiseid Soolaseid ja magusaid kringleid Erinevaid torte Lai valik pirukaid 25 20 15 Reval cafe Mamma koogid Wayne's coffee 10 5 0 Pirukas (5tk) Tassikoogid (5tk) OOTAME TEID PEAGI KÜLLA! Teie Mamma

Meedia → Reklaam
15 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Küsitlus

......................................... ....................................................................................................................................................... ........... 8. Kas sööd nädalas vähemalt kolm korda kala? a) Jah b) Ei 9. Kas sulle meeldivad a) Soolased toidud b) Magedad toidud 10. Mitu korda päevas sööd magusaid toite? Mida? a) 1 c) 3 b) 2 d) Rohkem kui 3 ....................................................................................................................................................... ...................................................................................................................................................

Inimeseõpetus → Inimese õpetus
37 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Sünnipäevaluuletused

Sa olid pisikene armas plika, kel päiksetäpid põskedel reas. Sul mõni hammas suust puudu oli ikka ja valendavad patsijupid peas. Sa märkasid kõike, milles peitus ilu, ka põllulillele sa tahtsid teha pai. Nii õrnalt üle samblatuti silud ja imestad, kust lepatriinu täpid sai. Mis sest, et lapsepõlv on jäänud selja taha, mis sest, et rohtu kasvand liivakast. Sa ikka julgelt hoia õnnepäikest süles, et möödunud mängud jääksid mängumaaks. Õnnesoove Õnnesoove suuri, Õhtuks magusaid huuli, Et sinu kleit ja kingad , Niidaks ära terve maa ja ilma. Sünnipäev Palju õnne sünnipäevaks: sõrmed, varbad, ripsmed, juuksed, kulmukarvad! Palju õnne reied, silmad suu ja nina! Juhuslikult saavad nemad sama vanaks nagu SINA!!! Parim Hea, kui Sul on üks naljakas põrsas või siis näiteks dresseeritud konn. Aga kusagil kummuti nurgas olgu Sul pisike karvane õnn.

Eesti keel → luuletused
5 allalaadimist
thumbnail
7
odp

TAIMERAKK

Eriti paks rakukest on kivisrakkudel(pähklid, kirsi seemned) Rakkude vananemisel rakukest korgistub või puidub Rakukest korkkude korp(rohttaimedel ei teki) VAKUOOL Keskne organell Vee reservuaar Kindlustab raku siserõhu ehk turgori Nooremate rakkude vakuoolides on toitained Vananenud rakkudes jääkained Vakuoolis toimuvad lõhastumisprotsessid Suur tsentraalne vakuool esineb vaid taimerakkudes Viljade vakuoolid võivad sisaldada loomadele maitsvaid magusaid suhkruid ja orgaanilisi happeid, nii aitavad loomad levitada seemneid Sisaldavaad lahhustunud pigmente, alkaloidide, mis annavad hapu või kibeda maise, on taimele kaitseks ärasöömise eest PLASTIIDID Kahe membraaniga organellis Proplastiidid on plastiidide eellased Proplastiidid: Leukoplast Kloroplast kromoplast LEUKOPLAST Varuainete talletamine,nt.tärklis koguneb amüpolastidesse Värvuseta Asuvad taime maaalustes osades KLOROPLASTID

Bioloogia → Bioloogia
7 allalaadimist
thumbnail
7
odp

Aeroobne ja anaeroobne

Eriti paks rakukest on kivisrakkudel(pähklid, kirsi seemned) Rakkude vananemisel rakukest korgistub või puidub Rakukest korkkude korp(rohttaimedel ei teki) VAKUOOL Keskne organell Vee reservuaar Kindlustab raku siserõhu ehk turgori Nooremate rakkude vakuoolides on toitained Vananenud rakkudes jääkained Vakuoolis toimuvad lõhastumisprotsessid Suur tsentraalne vakuool esineb vaid taimerakkudes Viljade vakuoolid võivad sisaldada loomadele maitsvaid magusaid suhkruid ja orgaanilisi happeid, nii aitavad loomad levitada seemneid Sisaldavaad lahhustunud pigmente, alkaloidide, mis annavad hapu või kibeda maise, on taimele kaitseks ärasöömise eest PLASTIIDID Kahe membraaniga organellis Proplastiidid on plastiidide eellased Proplastiidid: Leukoplast Kloroplast kromoplast LEUKOPLAST Varuainete talletamine,nt.tärklis koguneb amüpolastidesse Värvuseta Asuvad taime maaalustes osades KLOROPLASTID

Bioloogia → Bioloogia
14 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Henrik Visnapuu „Üle kodumäe“´, luuleanalüüs.

Luule analüüs „Üle kodumäe“ Henrik Visnapuu Üle kodumäe kumera kupli suviöö sumestav valu. Toomingad valvavad talu, üle ussaia vaatavad kopli. Aian õunapuud punasest lõngast ketravad magusaid palle. Vaatavad armuga põlle nurmed visaten rohelist rõngast. Oja leppade jalgu nüüd peseb kivile kivi päält asten. Odrapää mahedan kasten kaera pehmete sarviga puseb. Maja vajunud rõõmsasse unne. Muru pääl magavad rohun isegi haldijad rahun. Silmik seinakell üksi teeb tunde. Henrik Visnapuu oli eesti luuletaja, dramaturg ja kirjanduskriitik. Ta õppis Reola vallakoolis ja Ropka ministeeriumikoolis. Visnapuu luuletusi hakati avaldama ajakirjanduses 1908. aastast.

Kirjandus → Kirjandus
16 allalaadimist
thumbnail
24
ppt

Lapse tervislik toitumine

vastavuses päeva jooksul kulutatud energiaga; mitmekesisus ­ tuleb teha võimalikult erinevaid valikuid igast toiduainegrupist, et saada piisavalt vajalikke toitaineid; tasakaalustatus ­ tuleb jälgida, et päevasest koguenergiast moodustaksid süsivesikud 55­60%, toidurasvad 25­30% ja toiduvalgud 10­15%; kiudaineid peab toidus olema 25­35 grammi; mõõdukus ­ tuleb arvestada toiduenergia hulgaga, eelkõige puudutab see magusaid ja rasvaseid toite, mis annavad juba väikeses koguses suure hulga energiat. · Õige toiduvaliku tegemisel on abiks toidupüramiid, mis jagab toiduained nelja rühma · Igas rühmas on toiduained jaotatud sarnase energeetilise väärtusega portsjoniteks, eri rühmades on portsjonite energeetiline väärtus erinev. · Nii väikese kui suure lapse menüü koostamisel peab arvestama lapse energiavajadusega ja toiduainegruppide soovitusliku osakaaluga Teraviljasaadused ja

Meditsiin → Terviseõpetus
70 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Prantsuse köök

Palju kasutatakse sellerit lehevarte või juurtena. * Juust- Camembert'i juust, Roqueforti juust, parmesan jt. * Magustoit * Puuvili * Kohv Nagu näha, on prantsuse toidusedel veidi erinev meie tavadest: salat ja aedvili antakse omaette toiduna, mitte soojade liha- ja kalatoitude kõrvale. Menüüst võib mõne toidu välja jätta, kuid järjekorda ei muudeta. Taignatoodetest on eelistatud leht-, biskviit-, ja keedetud (tuuletasku) taignad. Neist valmistatakse rohkesti soolaseid ja magusaid tooteid. Võrreldes teiste Lääne-Euroopa riikidega tarvitatakse Prantsusmaal vähem piima ja piimasaadusi. Erandiks on juustud. Juustusid kasutatakse mitmesuguste roogade valmistamiseks. Juustu pakutakse alati ka enne magusroogasid. Kasutatakse palju kitsepiimajuustu. Prantsuse köögi omapäraks on ka väga suur kastmete valik. Kastmed annavad toidule omapära ja kastmeid loetakse köögi poeesiaks. TAVAD

Toit → Kodundus ja etikett
31 allalaadimist
thumbnail
18
pptx

VÕILEIVAD

Leivad asetatakse samale rasvasele pannile. Riivitud juust segatakse majoneesiga ning kaetakse sellega sibulakiht. Kõpsetatakse kuumas ahjus või grillis, kuni pind on kuldkollane. Soolased ja magusad võileivad Magusaid võileibu serveeritakse tee või kohvilaual. Sobivad pakkuda ka koos piimamahlajookide või teiste segatud jookidega. Magusate võileibade aluseks võb kasutada kõiki leivaliike, peale selle kergelt magusaid, mitte liiga rasvaseid küpsiseid. Soolane ja magus võileib Click to edit Master text styles Second level Click to edit Master text styles Third level Second level Fourth level Third level Fifth level

Toit → Toit ja toitumine
8 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Huvitavaid fakte Itaaliast

erinevaid retsepte. Mitte ükski itaalane pole kuulnud dieedist mille kohaselt pärast kella kuute õhtul enam ei sööda. Itaalias on üksi söömine tabu, toitu tuleb nautida koos nauditava seltskonnaga, mida rohkem seda parem! Ilma õhtusöögita Itaalias elada ei saa. Itaallase jaoks on õhtusöögita jäämine kõige karmim asi, mis juhtuda võib. Cappuccinot juuakse ainult hommikul, jumala eest mitte mingil muul ajal ja selle kõrvale peab ilmtingimatta magusaid saiakesi sööma. Itaallased jõuavad õigeks ajaks ainult sööma, igale poole mujale hilinevad nad peaaegu alati. Vein ei ole itaallaste meelest alkohol ning nad pahanavad juhul , kui keegi veinist purju jääb. Kui märkad Itaalia turul midagi mida soovid, kuid see on liiga kallis, tuleb alguses teha nägu et sa oled sellest väga huvitatud, ning seejärel anda märku et sul pole selle asja vastu enam vähimatki huvi

Turism → Giidindus
19 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused(2)

Basiilik, tüümian jne. 7. Mis on maitsesoolad? Too näiteid. On maitseainete segud sooaga. Nt: pitsamaitseaine, karri, kalamaitseaine jne. 8. Kuidas maitseaineid säilitatakse? Jahedas kuivas suletud kapis. 9. Millal toitu maitsestatakse? Lisatakse toidule, kas enne kuumtöötlemist, selle ajal või järel. 10. Milliste maitseainetega maitsestatakse lihatoite? Aed-liivatee, majoraan, piprarohi, lavendel, köömned, sibul jne. 11. Milliste maitseainetega maitsestatakse magusaid toite? Kaneel, vanill, nelk, aniis, piparmünt, meliss, tsitrusviljade koore, alkohoolsed joogid. 12. Kuidas toite maitsetatakse? Enne kuumtöötlemist , selle ajal või kuumtöötlemise järel. 4. PULJONGID JA SUPID. 1. Kuidas suppe liigitatakse? · Keetmiseks tarvitatud vedeliku järgi · Valmistamise tehnoloogia järgi · Serveerimise temp. Järgi · Põhimaitset andva toiduaine järgi 2. Millest keedetakse supipuljongit?

Toit → Kokandus
184 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

VIINAMARI

VIINAMARI Mareli Nielson Valga Gümnaasium,11.A 15.Veebruar 2016 Viinamarjade levik Viinamarjade levik maailmas on küllaltki suur, kuna on arendatud sorte nii sooja kui külma, kuiva ja niiske ning viljaka ja kehva pinnase jaoks. Viinamarjade peamiseid tootjariigid: Tšiili, Argentiina, Prantsusmaa, Hispaania, Hiina, Itaalia, Türgi, India, Iraan http:// www.mapsofworld.com/world-top-ten/world-top-ten- grape-producing-countries-map.html Ühtedeks suurimateks ettevõteteks on The Ciatty Company ja Sun-World Toitumisalane teave ja kasutamisvõimalused  Kõige rohkem kasutatakse  Hulk koguse kohta: 100 g  Kaloreid (kcal) 66 viinamarju veini  Lipiidide 0,4 g tootmisel, sellele  Kolesterooli 0 mg järgneb värskelt  Naatriumit 2 mg tarbimine ning  Kaaliumit 191 mg kuivatamine  Sahhariididi 17 g rosinate tootmiseks....

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Mina ja rasvad

väljasulatamise teel. Halvad on meie tervisele küllastunud rasvhapped ja suure rasvasisaldused toidud. Suurema rasvasisaldusega toidud on näiteks margasiin, majonees, rasvased piimatooted (juust, hapukoor), küpsetised, küpsised, sealiha. Mina ja rasvad oleme ikka väga seotud. Ma söön iga päev rasvaseid toite, mõni päev rasvasemaid, mõni päev vähem rasvasemaid. Rasvadest on raske hoiduda, kuna enamik toite sisaldab rasvu, enamik magusaid ja ahvatlevaid toite. Näiteks võttes ka tervisliku toidukorra, sisaldab seegi liha, mis sisaldab samuti rasvu. Osad rasvad on meie kehale kahjulikud, tekitavad südame- ja veresoonhaigusi, kuid osad on kasulikud. Kasulikud rasvad on näiteks oomega-3-rasvhapped, mida sisaldab lõhe. Rasvu ei tohiks keelata süüa, kuna nagu ma viimases lõigus ütlesin, on ka kasulikke rasvhappeid, mis aitavad sul isegi kehakaalu alandada. Seega näiteks kui

Keemia → Keemia
10 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Minu turismitalu hommikusöögi

Minu turismitalu hommikusöögi menüü Söögisaalis on iseteenindus ehk klient valib ise omale väljastus letist sobilikud komponendid vastavalt enda eelistustele. Iseteenindus käib mööda väljastusletti. Toidu saab asetada taldrikule, mis asetseb kandikul. Pakume hommikusöögiks nii magusaid, kui ka soolaseid toite. Loomulikult käib minu menüü juurde ka joogivalik. Toidud Kuum lett: Praetud munad (Ühelt poolt praetud ja mõlemalt poolt praetud) Keedetud munad (3 minuti munad ja 7 minuti munad) Ahjus küpsetatud viinerid Kuumad võileivad singi ja juustuga Ahjus küpsetatud peekon Kartulikroketid Mannapuder Neljavilja puder Külm lett: Maasika jogurt Banaani jogurt Keedusink Lastevorst Salaamivorst Eesti juust Margariin Apelsini keeks Purukook Joogid:

Turism → Eriala
17 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Rakud, organellid, nende ülesanded

-tagavad metabolismi nälgimisel -Mitokondrid: -ümbritsetud kahe membraaniga -varustab rakku energiaga -sünteesib valke enda sees olevates ribosoomides -toitainete lõhustumise käigus hapniku osavõtul vabaneb süsihappegaas, vesi ja energia -Tsentrosoom: (kaks tsentriooli) -tagab kromosoomide võrdse lahknemise -Taimerakus vakuool: -lõhustumisprotsessid -kindlustavad raku siserõhu -vee mahuti -vananenud rakkudes jääkained -noortes rakkudes toitained -viljade vakuoolid sisaldavad magusaid mahlu, loomad aitavad levitada seemneid -sisaldavad alkaloide, mis annavad kibeda/hapu maitse, kaitseb ärasöömise eest -Plastiidid: -Leukoplast ­ värvuseta (varuainete talletamine) -Kloroplast ­ roheline (fotosüntees, sisaldab klorofülli) -Kromoplast ­ värvid (karotinoidid) -Bakterid: -Eeltuumsed -Paljunevad pooldumisel -Bakteriraku geneetiline materjal on rõngakujuline kromosoom -kasutatakse antibiootikumide tootmisel

Bioloogia → Bioloogia
69 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Traditsiooniliselt kääritatud joogid konspekt

Põltsamaa Felix on Eestis kõige vanem puuvilja- ja marjaveinide tootja. 1920ndal aastal tehti veinide valmistamisega algust ning Esimese Vabariigi lõpuks tunti ja hinnati neid jooke kõrgelt nii kodumaal kui ka piiri taga. Tänapäeval on veini valik väga suur, on nii tavalisi kui mahe veine. Paiku kust veine tuleb on palju: Itaalia, Prantsusmaa, Saksamaa, Tšiili, Ameerika, Lõuna-Aafrika. Veine on väga palju erinevad, on kuivasid, magusaid, kergeid, puuviljaseid. Põltsamaa Felixil on samuti lai valik tooteid: Põltsamaa Tõmmu, Põltsamaa Punane, Põltsamaa Kuldne, Põltsamaa Lossivein, Põltsamaa Lossivein, Põltsamaa Lossivein, Põltsamaa Kirsisuudlus, Põltsamaa Vaarikamusi, Põltsamaa Fest Classic, Põltsamaa Klassikaline Glögg, Põltsamaa Kuldne 2005, Põltsamaa Glögg 4,5%, Põltsamaa Õunasiider.

Toit → Joogiõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Prantsuse köök

• Kohv Erinevus Eesti köögiga • Salat ja aedvili antakse omaette toiduna, mitte soojade liha- ja kalatoitude kõrvale. • Menüüst võib mõne toidu välja jätta, kuid järjekorda ei muudeta. Sööimistraditsioonid piirkonniti • Lõunas, Vahemere ääres on tunda itaalia ja hispaani mõjutusi, toit on vahemereliselt kerge ja peamiselt süüakse mereande. • Atlandi ookeani ääres, Bretagne’i maakonnas on tunda aga Suurbritannia mõjutusi, süüakse palju soolaseid ja magusaid pannkooke jms. • Idas omakorda, Alsace’i maakonnas, on Saksa mõjude tõttu üsna tavaline kohata menüüs lihapraadi ja hapukapsast. Söömistraditsioonid piirkonniti Ülevaade Prantsuse maakondade eripäradest ja seal valmistatavatest toitudest

Toit → Rahvusköögid
8 allalaadimist
thumbnail
16
ppt

Kreemid

maitseained. Viimasena lisada tarrendaine. Segada läbi, tarduma. MUNA-PIIMA SEGUGA KREEMID Kõige tavalisem muna-piima seguga kreem Keeta muna-piimakaste ja jahutada 25 kraadini. Koorele lisada kaste, maitseained, tarrendaine. Panna tarduma. Küpsetatud kreem Ahjus küpsetatav Valmistatakse väikestes portsjonvormides, mis asetatakse veega täidetud suurde vormi Pliidil keedetud kreem Valmistamine veevannis On pudingist vedelam Kasutatakse nagu teisi magusaid kastmeid Võimalik külmutada, serveerida külma järelroana Kreembrülee e. põletatud kreem Jahutatud keedukreem, mis vahetult enne serveerimist puistatakse üle pruuni suhkruga, mis karamelliseeritakse grillelemendi all Karamellkreem e. creme caramel Küpsetatakse väikestes suhkrukaramelliga kaetud vormides Küpsetamise ajal suhkur ei tardu, serveerimisel vajub suhkur kastmena pudingile Itaalias nimetatakse ­ crema caramella Hispaanias nimetatakse - flan

Toit → Toiduvalmistamine
41 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kõne tervislikest eluviisidest

See võib tunduda igava näägutusena, kuid tegelikult on see õige. Regulaarselt tuleks teha ka sporti, et hoida ennast piisavalt heas füüsilises vormis. Õigesti toitumine ei pruugi olla raske. Toidupüramiid selgitab erinevate toitainegruppide osakaalu õiges toiduvalikus. Selle kohaselt on oluline tarbida teraviljasaaduseid, puu- ja juurvilja, piimasaaduseid ning liha, kala ja muna. Piirata võiks suure rasvasisaldusega toiduaineid ja magusaid asju. Iga erinev grupp varustab meie organismi erinevate ainetega. Ükski rühm ei ole teisest tähtsam, kuigi püramiidi alustala moodustavaid aineid - teraviljatooteid - peaks teiste gruppidega võrreldes rohkem tarbima. Teraviljas on palju kiudaineid, süsivesikuid, vitamiine ja mineraale. Enamasti sisaldavad need vähe rasva ning on eluliselt vajalikud meie ajule ja närvisüsteemile. Süües erinevaid puu- ja juurvilju, saab olla kindel, et igapäevane

Eesti keel → Eesti keel
51 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Miks osades riikides kehtestati diktatuurid, teistes aga säilis demokraatia?

Prantsusmaal oli seis olnud vastupidine, kui enne oli majanduslik seis halb, siis nüüd oli see väga hea, kuna neil oli näoteks Elsass-Lotringi ala, mis tõi väga palju raha sisse. Seal säilis demokraatia, sest majanduslik seis oli väga hea ja rahvas oli oma eluoludega rahul ning lihtsalt polnud vaja muuta midagi ei riigikorralduses ega majanduses. Kokkuvõtteks julgen öelda, et Itaalias ei säilinud demokraatia, sest kasutati ära halba sisepoliitikat ja tehti suuri magusaid lubadusi, mis õhutasid inimesi diktatuuri poole. Saksamaal sai võimule diktatuur, sest kardeti väga kommunismi ja kui ilmus välja partei, mis suudab kommunismile vastu hakata, siis oldi kohe selle poolt. Suurbritannias ja Prantsusmaal säilis demokraatia, sest sealsed olukorrad ei vajanud uut abikätt ja rahvas sai ise riigi abistamisega hakkama.

Ajalugu → Ajalugu
26 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Rouge Madame - muusika retsensioon

Rouge Madame Käisin 03. aprillil Kuressaare Kultuurikeskuses kuulamas kontserti ''Rouge Madame''.Tegu oli ühe unikaalse Eesti-Prantsuse duoga, mille liikmeteks olid sellised huvitavad isikud nagu Lembe Lokk ja Jean- Christophe Onno. Dou esitas erinevaid laule oma repertuaarist. Lugude valik oli hea, kuna asi oli tehtud mitmekesiseks. Nimelt esitati lugusid eesti keeles, inglise keeles ning muidugi ka prantsuse keeles. Ning tänu sellisele mitmekesisusele ja ka laulude pealkirje mitte teades,ei oskagi ma välja tuua nii öelda oma lemmikut. Kuigi minu meelest oli iga pala omamoodi ja meeldejääv. Eriti mõnusalt kõlas muusikas ka prantsuse keel, mis on minu meelest üks kauneimaid keeli. Samuti tõmbas tähelepanu nende muusikainstrumentide valik, sest kokku olid sobitatud nii elektriklaver, basskitarr kui ka erinevad heliefektid. Alguses ma ei teadnud üldse, mida sellelt kontserdilt oodata, kuid otsustasi...

Muusika → Muusika
16 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Tervislik toitumine.

ennast raiskavad seda sõnas Kalev Kesküla. (http://www.tsitaat.com/tsitaadid/teemad/söök). Iga inimesel on oma maitse, kuid oluline on jälgida, et Sinu igapäeva toit oleks tasakaalustatud ja mitmekesine. Selleks on loodud toidupüramiidi, kus on järjestatud olulised toiduained nende tähtsuse ja koguse järgi. Selle kohaselt on oluline tarbida teraviljasaaduseid, puu- ja juurvilju, piimasaaduseid, liha, kala ja muna. Piirata võiks suure rasvasisaldusega toiduaineid ja magusaid asju. Viimaste hulka kuuluvad ka näiteks magusad karastusjoogid, fanta, sprite, coca-cola, pepsi jt kahjulik joogid. Süües tuleks jagada taldrik kolmeks osaks, need osad oleks: ½ aedvili salat ¼ kartulid, makaronid, riis; ¼ kala, kana, liha. Lõunasöök on päeva peamine söök. Lõunat tuleks süüa ajavahemikus 12-14. Kui pole hommikusöögil söödud liiga vähe või siis liiga palju, võid süüa lõunasöögi ajal nii palju kui tahad

Eesti keel → 7. klassi ajalugu
12 allalaadimist
thumbnail
7
ppt

Deegu

7.B klass Loo Keskkool Välimus Deegu kere pikkus on 15 cm, koos sabaga 25 cm. Deegud on umbes roti suurused hallikaspruunid loomad. Neil on jässakas keha, lühike kael, suur pea, pikk karvase otsaga saba ja pikad vurrud. Terve deegu hambad on kollased või oranzid. Toitumine Looduses sööb deegu mitmesuguseid mugulaid, sibulaid ja taimede koort. Loomale ei tohi sööta midagi magusat ­ ei magusaid juur- ega puuvilju. Magusaga toitmisel võib tal kujuneda suhkruhaigus. Kodus peetavatele deegudele tuli hiljuti poodidesse müügile spetsiaalselt neile mõeldud toit. Lisaks kuivtoidule võib neile anda porgandit, salatilehti, kurki, lillkapsast, natuke tomatit. Kui ostad poest, siis tuleb kindlasti neid väga hoolega pesta, kuna säilitusained on deegudele mürgised. Eluase Deegud vajavad suurt kodu, kuna nad on väga liikuvad.

Bioloogia → Bioloogia
13 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kalorid,vitamiinid,süsivesikud,valgud,toiteväärtus jne.

Vastavus vajadusele- toiduga saadud energia peab olema vastavuses päeva jooksul kulutatud energiaga Mitmekesisus-tuleb teha võimalikult erinevaid valikuid igast toiduainegrupist, et saada piisavalt vajalikke toitaineid Tasakaalustatus- tuleb jälgida, et päevasest koguenergiast moodustaksid süsivesikud 55-60%, toidurasvad 25-30% ja toiduvalgud 10-15%; kiudaineid peab toidus olema 25-35 grammi Mõõdukus- tuleb arvestada toiduenergia hulgaga eelkõige puudutab see magusaid ja rasvaseid toit , mis annavad juba väikeses koguses suure hulga energiat. Süsivesikud Süsivesikud peaksid andma ligi 55-60% päevasest energiast. Süsivesikud on organismis põhiliseks energiaallikaks. Neil on organismis varuaine roll. Kuuluvad rakkude, kudede ja hormoonide koostisesse. Rasvad Rasvad on vajalikud vitamiinide (A, D, E ja K) imendumiseks ja hormoonide normaalseks sünteesiks. Rasvad peaksid päevasest koguenergiast moodustama 25-30%. Valgud

Bioloogia → Bioloogia
28 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Estonian air

PÄRNU VANALINNA PÕHIKOOL Markus Toomsalu ESTONIAN AIR Uurimustöö 7. klass Pärnu 2013 SISSEJUHATUS Ma valisin selle teema kuna seda on viimasel ajal palju meedias kajastatud ja mind huvitavad lennukid. See töö räägib Estonian airi ajaloost, tegevusest ja annab muud informatsiooni selle firma kohta. ESTONIAN AIR Aktsiaselts Estonian Air on Eesti rahvuslik lennufirma, mille kodulennujaamaks on Lennart Meri Tallinna Lennujaam.Estonian Air pakub hetkel otselende 13 sihtkohta Euroopas, Skandinaavias ja SRÜ riikides. ESTONIAN AIRI AJALUGU Estonian Air asutati 1. detsembril 1991. Aeroflotilt s...

Majandus → Ettevõttlus
7 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Väikelaste toitumine

kõigile ühtviisi meeldiks on raske leida. Nagu täiskasvanud, on ka lapsed erinevad. Igal lapsel on oma lemmiksöögid ja- joogid, mida eelistatakse, ning toidud, mis neile üldse ei maitse. Teades lapse toidueelistusi, saab neid meelitada sööma ka toiduaineid, mis neile väga ei maitse ­ lisades köögivilju pastaroogadele, kohupiima vormiroa koostisesse jne. Lapsed lähtuvad oma toidueelistustes toidu tuntusest ja maitsest. Näiteks eelistavad väikelapsed magusaid toite. Alla nelja-aastaste laste puhul tuleb arvestada, et laps on harjunud kindlate toiduainetega, mistõttu peaks uusi toite tutvustama neile ettevaatlikult ja väikestes kogustes. Samuti on väga oluline toidu välimus ning õige temperatuur. Uue toiduga harjutamine võtab aega. Tehes seda ettevaatlikult ja mänguliselt, võib see olla lastele põnev. Mida looduslikult värvilisem on taldrikule pandu, seda ilusam ja tervislikum ta on. Salatite puhul on oluline, et laps näeb, millistest

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
35 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Indiast ja selle kommetest

kasutatakse põhjas rohkem piimatooteid, jogurtit ja piima, kuna neid on jahedamas kliimas kergem säilitada). Palju on värskelt küpsetatud leivasorte (papadam`id, nan´d jms). Küpsetatud või praetud täidisega klimbid on samosa´d ning neid pakutakse söögikorra alguses suupistetena. Teed juuakse Indias tavaliselt piima ja suhkruga. Magusat armastatakse Indias niivõrd, et magusaid marineerituid puuvilju, vürtsikat puuviljarooga ja magusaid kondiitritooteid müüakse magusapoodides (shwarma), kuhu võib igal ajal teed või kohvi jooma ja magusat sööma minna. PÕLETUSMATUS Teadjamad püüavad pealelõunal koha sisse võtta Gangese vasakkalda mõne ghati (kai) ääres, kus leiavad aset traditsioonilised põletusmatused. Surnu tuleb tavaliselt samal päeval enne päikeseloojangut põletada. Laip pestakse Gangeses, mässitakse uuesti valgesse kangasse, asetatakse tuleriida otsa ja süüdatakse

Ajalugu → Ajalugu
27 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Kreemid ja magusad kastmed

6 dl koort 100g suhkrut 30g zelatiini 30 g kakaopulbrit vanillsuhkrut väheke soola Kuumuta piim ja suhkur ning lisa vanillsuhkur.Lisa nüüd kakaole ja sega hoolega läbi. Lisa sool ja jahuta. Paisuta zelatiin veega,sulata kuumaveevannis.Lisa jahtunud kakaopiimale zelatiin ja lase seista, kuni kreem on kergelt tardunud. Vahusta koor ja sega jahtunud kakao piimaseguga.(kakao ja vahukoor peavad kokkusegamisel olema ühel temperatuuril) Magusad kastmed Magusaid kastmeid valmistatakse värsketest, külmutatud ja konserveeritud puuviljadest ja marjadest,puuvilja-ja marjamahladest,mehudest ja püreedest, veinidest, piimast, rõõsast koorest, hapukoorest, jogurtist. Nende valmistamisel kasutatakse ka mune, kakaod, sokolaadi, võid. Magusate kastmete maitsestamiseks kasutatakse suhkurt, vanilli, nelki, kaneeli, maitsetaimede ürte, riivitud tsitrusviljade koort, sidrunimahla, essentse, siirupeid, alkohoolseid

Toit → Kokandus
58 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Sääsed

(Massiliselt elab sääski taigas ja tundras) Kuidas sääskedest hoiduda? Sääski meelitab ligi ka higilõhn Vähenda magusasöömist ­ sääsed näikse eelistavat inimesi, kes palju maiustavad. Söö küüslauku või küüslaugukapsleid, seda lõhna verdimevad tiivulised ei salli. Ära jäta oma aeda seisvat vett, milles saaksid areneda sääskede vastsed. Sääski ahvatlevad ligi igasugused lõhnaained. Proovi kasutada lõhnavabasid tooteid, kindlasti väldi aga tugevaid, magusaid lille- ja puuviljaaroome. Kui sääsk on juba jõudnud sinu kallist verd imeda, siis tekkinud kublat jahuta sügelemise leevendamiseks jääkuubikuga või tupsuta saialilletee, soodalahuse või teepuuõliga. KASUTATUD KIRJANDUS: http://et.wikipedia.org/wiki/Kahetiivalised http://www.loodusajakiri.ee/loodusesober/artikkel210_39.html https://www.google.ee/search? hl=et&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1366&bih=591&q=s %C3%A4%C3%A4sk&oq=s %C3%A4%C3%A4sk&gs_l=img.3...392.392.0.575.1.1.0.0.0.0.0.0

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Noorejalgpalluri õige toitumine

ja palju juua, et süsivesikute tase oleks kõrge ja organism valmis uueks pingutuseks. Süüa on soovitav 3-4 tundi enne trenni või mängu. Iga inimene on muidugi erinev ja peab teadma oma organismi iseärasusi. Kui tunnete vajadust, siis 1 tund enne mängu võib vedelikku tarbida. Tühja kõhuga ei maksaks minna mängima, sest veresuhkru tase on liiga madal, mis põhjustab väsimust ja halba enesetunnet. Turniiride ajal ei ole soovitatav süüa maiustusi ja juua magusaid jooke. Need põhjustavad veresuhkru kiire tõusu tippu, kuid veresuhkur langeb sama kiiresti ja tekitab jõuetuse. Mängu päeval peaks vältima vorsti, viineri, juustu, praetud kartuli ja pihvide söömise. Need toidud sisaldavad rohkesti rasva ja muid aineid, mis seeduvad liiga aeglaselt ning palju energiat kulub seedimisele. Organismi jaoks on tähtis sobiva vedelikutaseme säilitamine, et võistlusvalmidus ei alaneks.

Sport → Kehaline kasvatus
13 allalaadimist
thumbnail
4
pdf

Meeled

hindamisel. Tänapäeval tuntakse imetajatel viite erinevat maitseaistingut: magus, kibe, soolane, hapu ja umami maitse. Maitseaistinguid võib olla veel ning erinevatel loomaliikidel võivad esineda väga erinevad maitseaistingud. Näiteks lülijalgsed võivad maitsemeele abil detekteerida ka rasvu, vett ja lahustunud süsihappegaasi. Maitseretseptorid detekteerivad maitsestiimuleid tänu retseptorvalkudele. Näiteks imetajad detekteerivad magusaid ja kibedaid aineid läbi G-valgu perekonda kuuluvate T1R, T2R perekonna geenide. Hapusid stiimuleid ja soolsust detekteeritakse aga tänu erinevate ioonkanalite. Kompimine Kompimine ehk kompimismeel (ingl. k. touch, tactition või somatosensation) on võime puudutades kindlaks teha esemete kuju, suurust ja mehaanilisi omadusi[9]. Sarnaselt kuulmisele eeldab kompimismeel mehhaaniliste stiimulit detekteerimist ning arvatakse seeläbi mehhanosensatsiooni alla. Mitteklassikalised meeled

Bioloogia → Inimene
17 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Valge suhkru mõjust tervisele

teise tüübi diabeedi ja südame- veresoonkonna haiguste väljakujunemiseni. Suhkru tarbimist tuleks võimalikult palju vältida. Peidetud suhkru tõttu on see raskendatud, kuna inimene ei pruugi ollagi teadlik, et sööb midagi, kuhu on lisatud suhkurt. Tuleks kindlasti lugeda toiduainete koostiseid ja teha valikuid. Näiteks maitsestatud magusa jogurti asemel tuleks valida maitsestamata jogurt, seda ise millegi tervislikumaga maitsestades. Kindlasti tuleks vältida magusaid jooke, küpsetisi, magustoite jne. Hoiduda tuleks ka näksimisest ja liiga tihedatest söögikordadest, sest vastasel juhul püsib veresuhkru tase pidevalt kõrge ja ei normaliseeru. Valitud teema pakub mulle suurt huvi ja kuigi ma olen teadlik suhkru kahjulikkusest, on see siiski üsna suurel hulgal minu igapäevamenüüs. Edaspidi kavatsen vältida liigset magusa tarbimist, sest tervislik toitumine võiks olla eluviisiks ja soovitaksin seda kõikidele. Kasutatud kirjandus Sepp, T

Bioloogia → Bioloogia
2 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Minu toitumine

Hommikuti söön müslit jogurti ja marjadega ning vahetevahel mingi võileiva. Kui mul hommikuti kiire on, siis on lihtne teha kiirnuudleid, süüa need mahla kõrvale ära ja siis kooli, aga samas kiirnuudlitega on alati see lugu, et nad on küll maitsvad aga nad ei täida eriti kõhtu. Tähtis on ka vähemalt kord nädalas süüa suppi. Kuigi ma olen inimene, kes tegelikult supivedelikku nii väga ei armasta siis tegelikult keha vajab ikka seda supipuljongi ka. Ma armastan süüa magusaid toite. Ikka hea ju vahetunnis šnickersit näksida. Aga proovin nüüd ka seda magusaisu ohjeldada, mis on väga raske. Rohkem rõhku panen ikka puuviljadele. Muidugi ei tohiks minu arvates kogu aeg ainult õuna süüa, või siis ainult banaani, vaid ikka mitmekesiselt. Üks päev ühte, teine päev teist. Kui ma kuu aega tagasi kühveldasin teele tavaliselt 4 lusikatäit suhkrut siis nüüd olen seda vähendanud kahe ja poole lusika peale, ning kasutan pruuni suhkrut

Sport → Toit, toitumine ja sportlik...
3 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Eesti veinitootjad.

AS Võhu Vein Liivimaa ja Eesti mõisates hakati tõsiselt veini tootmisega tegelema XIX sajandi teisel poolel. Võhu veinitehas on ehitatud 1967. aastal Lääne Virumaal, Võhu külas ning tänase päevani toodetakse siin peamiselt magusaid ja poolmagusaid veine. Traditsiooniliselt kasutatakse looduslikku ja eeskätt kodumaist toorainet: punast ja musta sõstart, jõhvikaid, õunu, tikreid. 2006. aasta sündmuseks kujunes veinitehase Võhu Vein 100% aktsiate omandamine AS Haljas poolt. See toimus 31. oktoobril. Ettevõtte Haljas kindel majanduslik olukord, oskused ja suur töökogemus lubavad arendada ASi Võhu Vein mitte ainult kohalikul, vaid ka

Turism → Restoraniteenindus
56 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Rakuorganellide ehitus ja ülesanne

Tsentriool moodustub 3x9 mikrotuubulist. ÜLESANDED: moodustab rakujagunemisel kääviniite, tagab kromosoomide võrdse lahknemise. · Vakuool on suur membraaniga ümbritsetud põieke, mis sisaldab taimemahla, suhkruid ja happeid. ÜLESANDED: vee reservuaar, kindlustavad raku siserõhu e turgori, nooremate rakkude vakuoolides on toitained, vananenud rakkudes jääkained, vakuoolides toimuvad lõhustumisprotsessid, viljade vakuoolid võivad sisaldada magusaid suhkruid ja orgaanilisi happeid. Võib sisaldada alkaloide, mis annavad hapu või kibeda maitse. · Rakukesta moodustumisel osalevad Golgi kompleks ja membraanid. Ta koosneb tselluloosist, hemitselluloosidest ja pektiinainetest. ÜLESANDED: on kõva ja moodustab taimele tugeva toese, annab taimele kuju, osaleb ainete neeldumisel ja liikumisel läbi kanalite. · Plastiidid: proplastiidid (leukoplastid, kloroplastid ja kromoplastid) on plastiidide eellased.

Bioloogia → Bioloogia
27 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Türgi köök

Paljude asjatundjate hinnangul on türgi köök maitseainete kasutuselt tasakaalustatuim maailmas Kõige tuntumad road Döner-kebab on suur lihakäntsakas, mis pannakse grillima pöörlevasse vardasse ning mille pealmisest küpsenud kihist lõigatakse terava noaga õhukesi viilakaid. Kebabirestorani nimetatakse türgi keeles kebapci´ks. Magustoidud ehk Tatlilar (tatlõlar) Magustoitudest armastatakse ka erinevaid pudinguid ja piimadesserte. Lisaks süüakse veel palju erinevaid magusaid küpsetisi. Eriti armastatud on baklava´d ehk imeõhukesest taignast valmistatud küpsetised, mis võivad olla pähklitäidisega või kreemiga ning mis peale küpsetamist veel siirupiga üle valatakse. Vastavalt täidisele, kujule jms on baklava sortidel erinevad nimed nagu sultan või ööbiku pesa vms. Tuntud maiustus on lukum, mida Kreekas tuntakse loukumi nime all. Need maiustused on valmistatud pehmetest pärmitükkidest õlis ning kastetud omakorda siirupisse.

Toit → Toitumise alused
16 allalaadimist
thumbnail
13
doc

India referaat

Isegi kui päeva põhiline söögikord oli lõuna, on õhtusöök ainult pisut kergem - nii on sageli, kui pere on kodus. Õhtusöögimenüü on sageli sarnane formaalse lõunaga. Kui alkoholi juuakse, võidakse enne sööki alustada õllega, söögi ajal pakutakse õlut ja lõpetuseks teed. Indialased jumaldavad magusat ning pakuvad seda nii enne kui ka pärast sööki. Kui lähete india koju kas või lühikesele külaskäigul, pakutakse teile magusaid hõrgutisi ja jahedat jooki (tavaliselt jäävett, limonaadi või puuviljamahl) ja/või teed. Magusat armastatakse Indias niivõrd, et magusaid marineerituid puuvilju, vürtsikat puuviljarooga ja magusaid kondiitritooteid müüakse magusapoodides (shwarma), kuhu võib igal ajal teed või kohvi jooma ja magusat sööma. Toit võib olla väga piprane, aga pikapeale harjub täiesti. Tavaline toit on thali, mis

Geograafia → Geograafia
64 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Kreeka köök

Hommikusöögilaud Hommikulaual võib näha Türgi kohvi põhimõttel valmistatud kanget jooki, mille kõrvale võetakse vaid viil lauasaia või mõni kuivik. Päevane söögiaeg algab kella kahe paiku ja kestab umbes tunni, õhtune algab umbes kell kümme ning võib venida hiliste öötundideni. Laual on aastaajale vastavad puuviljad, rikkalikult on meloneid, aprikoose ja virsikuid ning kindlasti ka mitmed Kreeka enam kui kolmesajast erinevast viinamarjasordist. Pakutakse ka magusaid küpsetisi, mis reeglina on omased vaid antud paigale ega ole mujal tuntud. Kreeka söömaajast õige naudingu saamiseks aga unustage eelkõige rutt ning mõnulege iga pakutava roa juures. Ja kui tuju tuleb, ärge kõhelge, vaid tõuske lauast ja tantsige sirtakit. Kui annate end jäägitult kaasakiskuva muusika, kauni looduse ja hea seltskonna meelevalda, saab teile osaks unustamatu kogemus kreeka kuulsast söögikultuurist.

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
36 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Keskaja kultuurist ja olustikust

seisusesse ning sotsiaalsesse rühma. Jalatsid tehti hästi painduvast nahast pehme tallaga ja kitseneva pika terava ninaga. Keskaegne inimene, kui ta polnud just fanaatiline munk või lihtsuretaja askeet, armastas tublisti süüa. Talupoegade igapäevane toit oli nisu- või rukkileib, hirsi- või kaerapuder, hiljem ka tatrapuder, kodune juust ja peale rüüpamiseks kali või õlu. Leiba söödi palju. Jõukam rahvas eelistas rüübata magusaid ja vürtsitatud veine. Feodaalide ja linnakodanike pidusöögid kujunesid sageli prassimisteks, kus söödi ja joodi üle igasuguse määra. Kokkuvõte: Raamat oli iseenesest põhjalik. Kirjeldati kõike põhjalikult. Asjad mida enne teadsime, saime teada veel põhjalikumalt. Selle pärast oli raamat väga põnev, sest oli huvitav lugeda mida ja kuidas tehti. Hillar Palametsa raamat on läbi imbunud punasest propagandast. Raamatu

Ajalugu → Ajalugu
41 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Magustoidud

supp jahutatakse 29. Piima muna supid? Piim kuumutada, lisatakse tangaine, kui see paisunud lisada suhkur vahustatud munarebu peale läbi kuumutamist ka vahustatud munavalge, rohkem ei kuumuta 30. Leivasupp? leib pruunistada ahjus võiga, lisada suhkur sellel lastakse karamelluda, lisatakse kuum vesi, ettevalmistatud rosinad ja maitseained ning supp keedetakse läbi lõpuks mahl, vajadusel tärklis 31. Nim.erinevaid magusaid kastmeid,valm? 32. Millise magustoidu juurde,milline kaste sobib? 33. Millest valm.tarretist? jogurt,piim ,mahl,keefir 34. Mida kasutatakse tarrendainena? Zelatiin, agar, pektiin 35. Kuidas toimub tarrendaine ettevalmistamine? Külmaveega seisma,10g zelantiini 60g vett ,vesivannil sulatada ,otse pliidipeal 100kraadi kaotab tarretusvõime .Vedelik peab olema toa temp millele seda lisatakse 1l 20-30g 36. Kihilise tarretise valmistamine

Toit → Kokandus
38 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Hansakaubandus Eestis

aga Tallinna vastuseisu tõttu hansalinnade hulgast välja. Narva kaubandus elavnes nendel perioodidel, mil Hansa ja Novgorod olid omavahel tülis. Siis jõudis enamik lääne kaupu Venemaale ja sealseid kaupu läände just Narva kaudu. Hansa liidu koosseisus kujunesid Tallinnast ja Tartust Euroopas tuntud kaubalinnad, eelkõige transiitkaubanduse keskustena. Eestisse toodi kalevit Flandriast ja Inglismaalt, käsitöösaadusi Põhja-Saksamaalt, kanget õlut ja magusaid veine, idamaiseid vürtse ja hiljem ka rasvaseid soolaheeringaid. Eriti tulusaks kujunes Tallinnale kauplemine soolaga. Keskajal armastati öelda, et Tallinna linn olla ehitatud soolale. Soola imporditi peamiselt Prantsusmaalt või ka Portugalist. 20-30 väikest laeva jõudis karavanina purjetades soolalastiga Tallinna, kus sool laaditi sool ja võeti vastukaubana pardale Liivimaa teravili. Eelkõige rehes kuivatatud ja pekstud rukis andis rohkesti välja meeldiva maitsega jahu

Ajalugu → 10.klassi ajalugu
1 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Ajaloo fantaasiatöö KESKAEG

priske viiekilone siga kotis ja lisaks nendele ka nuga. Ta oli üliõnnelik oma päeva üle. Koju jõudes ootas teda üllatus ­ maja oli korda tehtud ja soe söök oli laua peal. Friedrich rääkis neile loo, mis linnas juhtus ja kõik olid õnnelikud. Peale õhtusööki näitas ta linnast saadud nuga Helgale, kes oli üllatunud mehe leidlikkuse peale ja andis Antonisele, Carlile ja Lindale pagari juurest toodud magusaid saiakesi. Friedrichil jäi veel 20 hõbemünti üle ja nende eest sai kaua aega vajalikke asju ostetud. Talle tundus, et elu on ilus.

Ajalugu → Ajalugu
3 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Süsivesikud: suhkrud, tärklis, kiudained

Süsivesikud: suhkrud, tärklis, kiudained Süsivesikud on looduses kõige enam levinud orgaaniliste ühendite klass. Need tekivad taimedes fotosünteesi tulemusena. Kuna inimesel puudub päikseenergia otsese kasutamise ehk fotosünteesi võime, on äärmiselt oluline energia saamiseks tarbida taimseid toiduaineid. Süsivesikud on parimad allikad keharakkudele vajaliku energia saamiseks, selle protsessiga on omakorda seotud mitmed teised erinevad toitained ja protsessid organismis. Seedimise tulemusena vabaneb 1g kohta energiat 4,1 kcal ehk 17,2 kJ. Süsivesikud jagunevad vastavalt ehitusele lihtsüsivesikuteks ja liitsüsivesikuteks ning neil on kehale erinev mõju. Lihtsüsivesikud on erinevate maitseomadustega magusamaitselised suhkrud, mida nimetatakse vastavalt keemilisele ehitusele kas mono- või disahhariidideks. Neist lihtsüsivesikutest eraldub seedimise käigus energia kiiresti. Glükoos ehk viinamarjasuhkur on paljude...

Toit → Kokandus
10 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Campania maakond – veini kultuur

Fiano di Avellinol on võime pikalt laagerduda pudelis. Veinide säilimise ja arenemise võime oli väga oluline kaugemas ajaloos, kus müüki minev kallis jook pidi parima maitsega olema ka aastate pärast. Hea Fiano täiustub pudelis edasi igal juhul. Hea Fiano vein on tiheda struktuuriga, aroomides mesi, valged lilled, vürtsid, mahlased troopikaviljad ja vahel pähklid. Kõrge glükoosisisalduse tõttu valmistavad kohalikud tootjad Fianost isegi magusaid, kergelt vahuseid veine. Rahvusvahelisel turul tuntakse Fianode kuivi variante. DOCG Greco di Tufo - valge vein ,,Greco" tuleb ladinakeelsest sõnast ja tähendab kreeklast. Nii pika ajalooga viinamarjasordi algset päritolu pole keegi väga selgeks saanud. Aga uurimused on kindlaks teinud, et Grecole sarnast sorti kasvatatakse terves Kreekas ja vanad, ajaloolised juured viivad Pelasgose elanikeni, kes elasid Egeuse mere ääres enne Helleneid. Kirjalik märge Grecost Campanias pärineb 1

Turism → Turismigeograafia
1 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Põllud Egiptuses

Import Eksport Imporditakse näiteks veiseid, veiseliha, linde, linnutooteid, mett, mesilaspiima, taruvaikku, Egiptuse suurimad ekspordiartiklid on: maguskartuleid, nisu, toornafta ja õlitooted, puuvill, tekstiilid, toornafta ja õlitooted metallitooted, kemikaalid. puuvill Euroopasse eksporditakse kala, viinamarju, kartuleid, magusaid tekstiilid apelsine, ube, sibulaid, maasikaid metallitooted jpm. kemikaalid Egiptuse tähtsaimad impordipartnerid on USA 11,8%, Egiptuse tähtsaimad ekspordipartnerid Hiina 10,4%, Saksamaa 6,5%, Itaalia on USA 7,6%, Itaalia 7,3%, India 6,1%, 6,4% ja Saudi Araabia 4,1% (2010)

Geograafia → Geograafia
9 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Eesti rahvusköök

Kindlasti peaks Eesti külalidtele pakkuma meile eriti iseloomulikke toite: leiba ( magushaput rukkileiba, hapukapsaleiba, silguleiba), suupisteid ( kilusalatit, marineeritud ja soolatud räimi), sülti, sõira, suppe ( eestipärast herne-, talupoja-, külasuppi), põhitoite ( Mulgi putru, Mulgi kapsast, seapraadi, suitsutatud liha ja kala, hautatud hapukapsaid, verivorste), magustoite( metsamarju, keedetud vahtusid- rukkijahuvaht, mannavaht, odrajahuvaht, magusaid suppe), küpsetisi ( karaskit, sepikut, kohupiimapirukat, pannileiba) ning jooke ( kama, leivakalja, koduõlut). Eesti toitlustus- ja turismiettevõtted on võimelised pakkuma rohkem kui kahtsadat toitu, mida oma rahvustoiduks peame. 5 Eesti toidukultuuri areng ja toidupärand Teateid eestlaste argi- ja pidupäevatoitudest ning söömistavadest enne 19.sajandi teist poolt on üsna napilt

Toit → Toiduainete õpetus
47 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Prantsusmaa etikett

· Aedviljatoit ­ keedetud, praetud, hautatud, vorm. · Salat värsketest toorestest leht- või juurviljadest. Palju kasutatakse sellerit lehevarte või juurtena. · Juust · Magustoit · Puuvili · Kohv Prantsuse menüüd on veidi erinevad kui meie, näiteks salat antakse ette eraldi toiduna. Menüü järjekorda ei muudeta. Taignatoodetest on eelistatud leht-, biskviit-, ja keedetud taignad. Neist valmistatakse rohkesti soolaseid ja magusaid tooteid. Joogid Esmatähtis on veini ja toidu omavaheline sobivus. Kui toidu koostisosade maitseomadused on hästi tasakaalustatud, siis on ka õiget veini kergem leida. Õnnestunud valiku korral toetavad toit ja vein teineteist, aidates erinevatel maitsetel paremini esile tõusta. Olulise tähtsusega on ka temperatuuride sobivus. · Külma toidu juurde serveeritakse kerget jahutatud veini, vastasel juhul varjutab viimane toidu lõhna ja maitse

Toit → Kokandus
27 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun