Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"noir" - 73 õppematerjali

noir on üles ehitatud ühe peategelase ja tema sõprade töönädala, nädalavahetuse, unistuste, lootuste, mälestuste kujutamisele Abidjani eeslinnas Treichville’is, tänapäeva Elevandiluurannikul, kuhu nad Nigerist parema elu ootuses migreerunud on. Ehkki selles filmis ei ole veel kasutatud sünkroonheli nagu Rouch’ile hiljem omane, on helilahendus siiski erinev varemnähtust.
thumbnail
12
doc

Jean Rouch, Moi un Noir

......................................................................... 4 2. Rouch ja film..........................................................................................................................6 2.1 La Nouvelle Vague........................................................................................................... 6 2.2 Cinéma vérité, jagatud antropoloogia ja etnofiktsioon..................................................... 7 3. Moi, un noir.............................................................................................................................9 Kokkuvõte.................................................................................................................................10 Kasutatud materjalid................................................................................................................. 11 2 Sissejuhatus

Antropoloogia → Visuaalne antropoloogia
24 allalaadimist
thumbnail
18
pdf

Esitlus brie juustust

Brie Kärt Kaasik-Aaslav GAG 7.B 2014 Mis on brie? ● Prantsuse juust ● Valgehallitusjuust ● Toores lehmapiim ● Pehme http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/17/Brie_noir. jpg/250px-Brie_noir.jpg Millise maitsega on brie? ● Mahe ● Kergelt soolane http://annmah.net/wp-content/uploads/2009/03/brie_de_meaux_lg.jpg Kust on brie pärit? ● Rozay-en-Brie Vitamiinid ● Vitamiin B2 ● Vitamiin B12 ● Vitamiin C ● Raud Mis iseloomustab briet? http://img.ehowcdn.com/article-new-thumbnail/ehow/images/a08/c5/5p/cut-brie-800x800.jpg Kuidas süüakse? http://pad3.whstatic.com/images/thumb/e/eb/Eat-Brie-Step-1.jpg/670px-Eat-Brie-Step-1.jpg http://pad1.whstatic.com/images/thumb/3/3c/Eat-Brie-Step-2.jpg/670px-Eat-Brie-Step-2.jpg http:/...

Toit → Kokandus
6 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Film Studies - The Black Dahlia

seems. To make a difference, to give a meaning to the film, film-makers have used different visual and thematic features. There are macro features (genre, narrative) as well as micro features (mise en scene, cinematography) and they are linked together in many ways. I have chosen to analyse the closing sequence of ``The Black Dahlia``, directed by Brian de Palma, and I will focus on macro features in this essay. Brian de Palma is well known director, who is focused on noir area through his career (he was once considered as a Hitchcock imitator) ``The Black Dahlia" can be classified as Film Noir. The genre is called Film Noir due to the `serie noir` books, which were publised in France (bethween 1940s and 1950s). These books were translations of American novels by authors like Dashiel Hammet, Raimond Chandler and James M. Cain. The novels usually talked about a strong, violent hero (anti-hero?) who moves through a corrupt dangerous world

Keeled → Inglise keel
3 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Joogikaart

Martini Extra Dry 8cl 2,50 Martini Rosso 8cl 2,50 Pernod 4cl 3,50 Valged veinid EUR Barco Viejo Chardonnay Central Valley (Tsiili ) 12cl 3,00 Barco Viejo Chardonnay Central Valley (Tsiili) 75cl 17,00 Grand Noir Sauvignon Blanc Languedoc (Prantsusmaa) 12cl 3,50 Grand Noir Sauvignon Blanc Languedoc (Prantsusmaa) 75cl 18,00 Columbia Crest Two Vines Riesling (Ameerika Ühendriigid) 75cl 3,50 Columbia Crest Two Vines Riesling (Ameerika Ühendriigid) 75cl 18,00 Prosecco Frizzante Maschio (Itaalia) 75cl 17,00 Casillero del Diablo Gewurztraminer (Tsiili )12cl 4,00

Turism → Restoraniteenindus
28 allalaadimist
thumbnail
15
odp

Prantsusmaa veinid

Toitude valmistamisel kasutatakse viinamarja veine, konjakit ja likööre toidule maitse andmiseks või selle parandamiseks. Veine kasutatakse ka liha marineerimisel. Kastmete koostises . Väga tavaline on ka veini joomine toidu kõrvale. Tuntumad viinamarjasordid Valged: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Sémillon, Muscadet, Chenin Blanc, Riesling ja Ugni Blanc. Punased: Carignan, Grenache, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Gamay, Ginsault ja Pinot Noir. Punane vein Fumees Blanches Pinot Noir 2010 Viinamarja sort Pinot Noir Särav rubiinpunane Mõnus marjaaroom milles tulevad esile maasika, vaarika ja kirsinoodid, alkoholisisaldus 13% Pehme ja ümar vein,lõpp meeldivalt marjane. Fumees Blanches Pinot Noir 2010 Valge vein B&G SAUVIGNON BLANC RESERVE Viinamarja sort Sauvignon Blanc ja alkoholi sisaldus 12% Aroom: Tsitrus, lillelisus, mustsõstralehed, eksootiliste puuviljade nüansid.

Toit → Joogiõpetus
3 allalaadimist
thumbnail
20
ppt

Lääne- Euroopa Kunst

1949%26hl%3Det%26client%3Dfirefox-a%26hs%3DGc2%26rls%3Dorg.mozilla:et:official%26biw%3D1024%26bih%3D582%26tbm%3Disch&itbs=1&iact=rc&dur=334&oei=w1CjTdrzKc2cOvPR4OMK&page=1&ndsp=19&ved=1t:429,r:8,s:0&tx=66&ty=62 Composition http://www.allposters.com/-sp/Composition-c-1936-Posters_i2647068_.htm Synchromie en Noir http://www.musees-franchecomte.com/index.php?p=588 Ohne http://www.google.ee/imgres?q=Auguste+Herbin+Ohne&hl=et&client=firefox-a&hs=3an&sa=X&rls=org.mozilla:et:official&tbm=isch&prmd=ivns&tbnid=CpdWewcl38yFBM:&imgrefurl=http://www.kettererkunst.com/details-e.php%253Fobnr

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
8 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Juust ja veinid

Suurepäraselt sobib see ka salatitesse. http://www.toidutare.ee/termin.php?id=679 · Veinidest sobivad toorjuustude juurde kerged valged itaallased Pinot Grigio, Soave, Orvieto, mullitavad kuivad vahuveinid, ka rohune Sauvignon Blanc. Olenevalt lisanditest sobivad salatite juurde ka punased noored Chiantid ja Valpolicellad ning Gamay' veinid Prantsusmaalt Beaujolais'st ja Loire'i orust, samuti Uue Maailma Pinot Noir. Valgehallitusjuustud Brie juust Koorene valgehallitusjuust on maitselt mahe ja kerge soolasusega. Sobib hästi kuumutada ja friteerida. Sobib hästi maitsekombinatsioonina koos maasikate ja viigimarjadega. http://www.toidutare.ee/termin.php?id=1319 · Valgetest aromaatsed kuivad Saksa ja Austria Rieslingid. Blanc de Noir sampanja ja Rosé sampanja. Punastest sobivad St Émilioni,

Toit → Kokandus
15 allalaadimist
thumbnail
3
rtf

Directing Fiction

Seems that her sister has run away with a dangerous man. Turns out the woman's lying about the sister, but not about the danger. Sam's partner is killed while working the case and Sam must try to find the killer while avoiding losing his heart and his head. Joh Houston also set the stage for an explosion in American cinema of these dark and styled stories. genres is its specific visual style, usually characterized by deep focus, shadowed faces and very exact framing. The style of the noir film is immediately identifiable. In Falcon, Huston used relatively new techniques to establish his noir world. Deep focus, a technique that allows both the foreground and background to be in focus at the same time is almost exclusively the way Falcon was shot. Low-angle camera position was also a relatively new film technique that was used throughout Falcon. By placing a camera below the waist-line and pointing it upward to show a character's upper body, Huston created both the effect of

Pedagoogika → Haridus
7 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Shampanjakoolituse kokkuvõte

Sampanjakoolituse kokkuvõte Signe Kaasik Champagne regioon Kindel kaitstud vahuveini regioon Põhjapoolseim veinipiirkond Prantsusmaal Kaart Põhilised kasvatatavad viinamarjasordid: Pinot Noir (tume, magusus) Pinot Meunier (tume, pehme maitse) Chardonnay (hele, värskus) Saamislugu Leiutajaks peetakse tihti munka Dom Pérignon'i, kes tahtis valmistada maailma parimat veini Tegelikult on esimeseks teadaolevaks vahuveiniks Blanquette de Limoux, mis leiutati Saint-Hilaire'i mungakloostris 1531 Inglise teadlane Christopher Merret dokumenteeris suhkru lisamise pärast 1. kääritust juba 6 aastat enne seda, kui Dom Pérignon üldse kloostrisse astus. Sampanja valmistamine

Turism → Turism
5 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Viinamarjasordid

Sõltub sellest, kus kasvab ja kuidas kasvab. Kasvab meelsasti paljudel aladel, kuna vähem vastuvõtlik haigustele, hallitusele ja viinamarjatäi rünnakuile Pinot Noir Burgundia Enamasti üks kergematest, elegatsematest ja suursugusematest veinitüüpidest. Võib olla kerge, kirsine, happeline, veidi metalne (kui halvasti tehtud),

Toit → Joogiõpetus
12 allalaadimist
thumbnail
18
xlsx

Statisika ülesanded

Parfüümid Kogus(ml)(diskreetne) Pikkus(cm)(pidev) 5th Avenue  125 19 1 Million 100 14.5 Yellow Diamond  50 14.5 Double Dare 75 15.5 NL'Elixir  50 8 Crystal Noir  90 8.5 Passion Struck 250 19.5 Fizzy Energy 30 11 Touch Of Pink 100 16 Tropical Passion 30 11 Coconut Passion 250 ...

Matemaatika → Matemaatika ja statistika
4 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Šveitsi veinid

Neuchateli ( 605 ha ) põhiline mari on Chasselas, vamlistatakse kerget veini Neuchatel Blanc, milles on sageli pisut süsihappegaasi. Tehakse ka korralikku lubjapinnaselt pärit tammevaadilaagerdusega Pinot Noiri, mis meenutab Cotes de Nuits` veine. Kohalik spetsialiteet on lõhekarva rose CEil de Pedrix. Pedrix Blanche on valgeks veiniks tehtud Pinot Noir. Natukene kasvatatakse ka Pinot Gris`d ja Chardonnay`d. Bieli ( Berni ) järve äres on Pinot Noir veidi pehmem ja kergem, aga Chasselas robustne. Morat` järve ääres on jälle Pinot Noir jõuline ja robustne. Chasselas on pehme ning kasvatatkse ka Traminerit ja Pinot Gris`d. 1997.aastast on siiani kasutusel AOC- süsteem. 5 Genfi kanton on samuti pisike ( 1355 ha ). Põhiliselt viljeldakse Chasselais`d, natukene on ka Gamay`d. Neli viiendikku valmistab kooperatiiv Vin Union

Toit → Kokandus
9 allalaadimist
thumbnail
46
pptx

Veini koolitus.

Viinamarjakasvatus. Veini tegemisel kasutatakse praktiliselt vaid Vitis vinifera liigi viinamarju. Sellest liigist on aretatud üle 4000 sordi. Veinitööstuse seisukohast on olulised umbes 50 viinamarjasorti. Sordid erinevad üksteisest marjade värvi, suuruse, kuju, mahla koostise, valmimisaja ja haiguskindluse poolest. Mõned kõige levinumad viinamarjasordid on: Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Gewürztraminer, Muscat, Syrah jt. Veinide liigitus. Maitse järgi liigitatakse veine kolme rühma: kuivad poolkuivad magusad veinid. Värvi järgi jaotuvad veinid punasteks, roosadeks ja valgeteks. Liigitatakse ka marjasordi järgi, suhkrusisalduse põhjal või kasvukoha pinnase kvaliteedi alusel. Lisaks on kasutatakse veini valmistamisel mitmesuguseid, tihti piirkondlikest iseärasustest tingitud spetsiifilisi tehnoloogiaid, mille tulemuseks on näiteks portveinid,

Toit → Toiduainete õpetus
30 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Veini säilivus

Kuivad ja poolkuivad valged veinid, näiteks Sauvignon Blanc ­ 2-3 päeva külmikus; Roosad veinid ­ 2-3 päeva külmikus; Lihtsad magusad veinid ­ 5-6 päeva külmikus; Küpsemad valged, näiteks 4 ja enama-aastased Chardonnay'd ja Rislingud ­ 2-3 päeva baarikapis, kaitstud valguse eest või 5-6 päeva külmikus; Noor(em) punane (punane vein mida tarvitatakse mõne aasta jooksul peale valmistamist), näiteks Uue Maailma: Malbec, Merlot, Cabernet Franc, Garnacha, Syrah, Pinot Noir ­ 2-3 päeva külmikus; Küps punane (laagerdumist vajanud vein mis on keldris juba seisnud mõned aastad), näiteks Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Shiraz, Pinot Noir, Sangiovese ­ 5-6 päeva baarikapis, ka karhvini ümbervalatult tuleb hoida valguse eest kaitstuna; Dessertvein (nii valge kui punane), näiteks jääveinid, muskaat-veinid ­ 1-2 nädalat, valguse eest kaitstuna; Portvein ­ 4-5 nädalat (v.a. lihtsad pordid).

Muu → Erinevad koolitused
30 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Viinamarja sordid

tumedad marjad, aroonia, kuivatatud ploom, lagrits, põlenud kumm. Tempranillo Hispaania Riojast Küpsed maasikad, suitsune Ribera del Duerost mustsõstar, ploom, vanill. Pinot Noir Prantsusmaa Burgundia Maasikas, vaarikas, suits, küpsed kirsid, mustikas, ploom, vürtsikus. Gamay Prantsusmaa Burgundia Vaarikas, jõhvikas, pohl, punasõstar, küpsed

Toit → Joogiõpetus
33 allalaadimist
thumbnail
16
odp

Kubism

August Kitzbergi nimeline Gümnaasium 2020 Mis on kubism? ● 20. sajandi kunstivool ● Eelkäijateks Paul Cézanne ja El Greco ● Aafrika ja Ibeeria skulptuurid ● Geomeetrilised vormid The weeping woman. Pablo Picasso 1937 Marlina Vera Senecio. Paul Klee. 1922 Kubistilk autoportree. Salvador Dali. 1926 Blue lovers. Marc Chagall. 1914 Château Noir. Paul Cézanne. 1903-1904 Pablo Picasso Autoportree (1907) ● 25.10.1881-08.04.1973 ● Isa oli kunstiteadlane ● 23. aastaselt kolis Pariisi ● Kirev eraelu ● Austas kommunistliku ideoloogiat ● Saanud kaks korda NSVL rahupreemia: 1950. a Rahvusvahelise Stalini rahupreemia ja 1962. a Lenini rahupreemia Sinine periood (1901-1904) ● Sünge, sinisetoonilised maalid ● Teoseid mõjutab lähedase sõbra surm

Kultuur-Kunst → 20-ja 21-saj olulisemad kunst
2 allalaadimist
thumbnail
17
rtf

Valged ja roosad veinid

kasvukohaks peetakse Prantsusmaad. Tegelikult kasvatakse seda üsna laialdaselt mujalg. USAs tuntakse seda viinamarja ka nime all Fume Blanc. Sauvignon Blanc kannatab kuumemat kliimat kui paljud teised viinamarjasordid. Veinid on aromaatsemad kui Chardonnay'st ja neis on enamasti värske ja erk happesus. Aroomis hinnatakse valdavalt "rohelisi" ehk siis värskete rohttaimede ja põõsaste lõhnu. Veini on mõistlik juua noorelt. Punased viinamarjad ­ punased/roosad veinid Pinot Noir [pin'oo n'uaar] on üks tuntumaid Burgundia punaseid viinamarjasorte. See on üks vanemaid teadaolevaid veini tegemiseks kasutatud viinamarjasorte. Pinot Noir on maailmas laialdaselt levinud. Samas on Pinot Noir ka üks kapriissemaid sorte, mille levik toetub pigem selle populaarsusele kui kasvatamise kergusele. Pinot Noirist valmistatud vein on heledam punane kui enamiku teiste viinamarjasortide puhul. Ka parkaineid on selles vähem, täidlus on enamasti keskmine

Toit → Toidukaubandus
40 allalaadimist
thumbnail
14
ppt

Lühiülevaade žanritest.

Kirjanduse põhiliigid ja zanrid. Zanriteooria Kirjandus ja müüt Mütoloogilised VS. olmelis- ajaloolised (kirjanduslikud) tekstid Muinasjutt kui müüdi "satelliit" (Claude Lévi-Strauss) või vahelüli müüdi ja kirjanduse vahel Kirjanduse põhiliigid Eepika (eepos; romaan, jutustus, novell, lühijutt) Lüürika (ood, hümn, eleegia, epigramm, sonett) Dramaatika (tragöödia, komöödia, draama) J.Tõnjanov, R.Jakobson, B.McHale Zanri dominant ­ kunstiline võte või struktuuriprintsiip, mis määrab ära terviku ülesehituse. Ood Pindarose epiniikionid (võidulalulud) ja koorilalulud: stroof ­ antistroof ­ epood (nt Epiniikion Etna Hieronile (esimene Pythia võidulaul) Uku Masingu tõlkes) Horatiuse "Carmina": Horatiuse ood Eleegia algselt leinalaul (elegos `kaebelaul') Rooma armastuseleegia 16.-18. saj inglise pastoraalne eleegia (Spenser, Sidney, Shakespeare, Fletcher, Ben Jonson, Milton, Pope) prantsuse k...

Kirjandus → Kirjandus
24 allalaadimist
thumbnail
17
pptx

Vein

Vein Mis on vein? Vein on marja- või puuviljamahla käärita- misel saadud alkohoolne jook. Veini tehakse peamiselt viinamarjadest. Veini valmistamiseks on kasutatud ka teisi vilju, Eestis näiteks õunu või sõstraid. Viinamarjasorid Veini tegemisel kasutatakse praktiliselt vaid Vitis vinifera liigi viinamarju. Sellest liigist on aretatud üle 4000 sordi. Mõned kõige levinumad viinamarjasordid on: v Chardonnay v Pinot Noir v Cabernet Sauvignon Veinide liigitus Maitse järgi liigitatakse veine kolme rühma: kuivad, poolkuivad ja magusad veinid. Värvi järgi jaotuvad veinid punasteks, roosadeks ja valgeteks. Liigitatakse ka marjasordi järgi, suhkrusisalduse põhjal või kasvukoha pinnase kvaliteedi alusel. Veini ajalugu Veini ajalugu ulatub väga kaugele ­ arvatakse, et veini avastati juba 8000 aastat tagasi. Legend Legendi järgi pandi perenaise savipotti paar peotäit metsikuid viinamarju, kuid

Toit → Joogiõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Verivorst ja selle tegemine

Verivorsti küpsetamine on jagatud etappideks: küpsetamine, vahejahutamine, segamine, täitmine, teine küpsetamine ja jahutamine. Need etapid võivad erineda sõltuvalt tehtava 1 verivorsti sordist. Verivorst teistes riikides Ka paljudes teistes riikides süüakse verivorsti, aga tavaliselt pole see jõuluroog. Eesti on küll üks vähestest kes on verivorsti nimetanud lihtsalt - vorst mis on täis verd, verivorst. Teistes riikides kutsutakse seda: black budding, boudin noir, drisheen jne. Lõigutav ja mitte - lõigutav verivorst Verivorstid jaguvevad suuras plaanis kaheks: lõigutav ja mitte lõigutav. Lõigutavat verivorsti saab lihtsalt lõigata ja see ei pudene laiali. Lõigutavat verivorsti süüakse tavaliselt külmalt ning pannakse leiva peale (nagu sinki). Mitte - lõigutavat verivorsti (mida me sööme ka Eestis jõulutoiduna) süüakse noa ja kahvliga, sest see pudeneb lihtsalt laiali. Tavaliselt süüakse seda kartulitega

Toit → Toit ja toitumine
1 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Ungari veinid

veinivõistlused ning 1987 asus ise pudeldama. Tänaseks 50 ha viinapuid omava pere veinid on mõnusa pehme maitsega ja paraja hinnaga. Chapel Hill ­ Ungari suurtootja Balatonboglàri eeskätt inglise turule sihitud esindussari, firma kuulub Saksa sektifirmale Henkell & Ko. Meil on müügil eeskätt kaubamärgi odavam sari, sordiveinid, kerged, lihtsad ja hea hinnaga. Järjest paremaks on läinud üllatavalt sooda hinnaga Pinot Noir. Chapel Hill Rhine Riesling Sauvignon Blanc (2006) : aroom puuviljane, pirnine, kerge võrtsiga. Maitse poolkuiv, hästi mahlane piisava happega. Pisut pirnilimonaadi meenutav rahvalik-noortepärane jook (50.-) Egervin ­ sotsialistlikul ajal loodud suurtootja, kelle toodang on aastaid olnud meie lettidel, kuid tänaseks kadunud. Veinikvaliteet on suurettevõttel omaselt ühtlane, kuid vähepõnev. Firma keldrites leidub laialdane kogu varasemate aastakäikude museaalveinidest, mis on

Toit → Joogiõpetus
43 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Joogiõpetus

Tüübid Valdav enamik sampanjasid müüakse ilma aastanumbrita e. non vintage. Aastakäigu sampanajasid nimetatakse vintage või millesime. On olemas ka eksklusivsampanjad nt. Moet&Chandon valmistab jooki nimega Dom Perignon. Ruinart vastav toode on Dom Ruinart, Taittingeril Comtes de Champagne. Eelnimetatud sampanjad on valmistatud valitud veinidest, st absoluutne tipp. Värv Blanc de Blancs tähendab valgetest viinamarjadest sampanjat ja Blanc de Noir tumedatest viinamarjadest valmistatud jooki (on vaatamata nimele heledad) Asi on selles, et sampanaja tegemiseks on lubatud kasutada kolme viinamarjasorti: 1)Chardonnay (hele) 2)Pinot Noir (tume) 3)Pinot Meunier (tume) 5 Tekiila Tequila on sinise agaavi käärinud mahlast (pulque) destilleerimise teel valmistatud viin . Valmistatakse ainult Mehhikos , põhiliselt Jalisco osariigis

Toit → Joogiõpetuse
96 allalaadimist
thumbnail
17
docx

Veinist

· Lõhn: ploom, must sõstar, vürtsid, sokolaad. · Maitse: tumedad puuviljad, lihalik ja ümar. Happelisus tagasihoidlik ja tanniini osas pehme. · Tekstuur: lopsakas ja tihe, samas pehme. · Piirkonnad: Bordeaux, eriti Pomerol, St Emilion, Fronsac, Côtes de Castillon; Itaalia, eriti Bolgheri; Sveits, eriti Ticino; Bulgaaria; Rumeenia;Moldova; California; Washington; New York, eriti Long Island; Tsiili; LõunaAafrika. Pinot Noir Vana sort (üle 2000 aasta), alguse saanud metsviinapuust. Temast on välja kasvanud 3 mutanti ­ Pinot Blanc, Pinot Meunier ja Pinot Gris. Pinot Noir on väga pretensioonikas sort. Kui talle ei sobi kasvutingimused, siis saab temast kohutava veini. Ideaalse saagi saamiseks vajab jahedamat piirkonda, kus ta saaks pikalt küpseda. Tema töötlemine peab olema väga ettevaatlik, sest tegemist on õrna sordiga. Samuti nõuab ülimat täpsust

Toit → toiduainete sensoorse...
13 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Jaan Vahtra

Jaan Vahtra Jaan Vahtra (23. mai 1882 Kaaru ­ 27. jaanuar 1947) oli eesti maalikunstnik, raamatugraafik, kirjanik, õpetaja, ajakirjanik ja pedagoog. Jaan Vahtra oli üks eesti modernistlikest kunstnikest. Tema kunstipärand on mitmekülgne. 1916. aastal Jaan Vahtra mobiliseeriti. Sel puhul avaldas ta oma mõtteid sõjast. Rindele sattumist õnnestus Jaan Vahtral vältida, lõpuks ta isegi vabanes sõjaväest ning elas kaasa tormilistele revolutsioonisündmustele Peterburis. Eriti huvitavad on Jaan Vahtra tähelepanekud ja kokkupuuted modernsete kirjandus- ja kunstisuundade ning nende esindajatega. 1918. aasta juunis lahkub Jaan Vahtra revolutsioonilisest Neevalinnast. Kunstiakadeemia jäi lõpetamata, kuid kõigest hoolimata nimetab Jaan Vahtra Neevalinna oma kaunimaks noorusmaaks. Jaan Vahtra suri 1947. aastal. Haridus 1893. aastal, 11-aastasena, läks Jaan Vahtra Vanaküla vallakooli. 1896. aastal jätkas õpingui...

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
12 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Jookide valiku põhimõtted

Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus Jookide valiku põhimõtted ( Referaat ) Koosta ja : Annika Vomm Juhendaja : Veronika Vaino JÕHVI 2013 Õlled KERGED, PEHMED LAGER- ÕLLED Need on head januõlled, suhteliselt iseloomutud, nii et nende juurde sobiks midagi teravamat, vürtsikamat. Ka kuuma ja päris tulist toitu võiks soovitada. NISUÕLU (nt Hefe-Weissbier) Selle õlle omapärast pärmimaitset ei tohiks alla suruda. Seepärast võiks juurde näksida midagi pehmemat, kergemat, nt mahedat juustu. Ka grillitud köögivilju või kergemat kanarooga. SAKSA-TÜÜPI PILSNER ÕLLED Iseloomulikult tugev humalamaitse võib jääda domineerima väga paljude t...

Toit → Joogiõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Australia

which they lived. Most tribal groups subsisted on a simple huntergatherer diet, hunting native game and fish and collecting native plants and fruit. The general term for native Australian flora and fauna used as a source of food is bush tucker. The wine regions in each of these states produce different wine varieties and styles that take advantage of local climates and soil types. The predominant varieties are Shiraz, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Sémillon, Pinot noir, Riesling, and Sauvignon blanc. Sport Around 24 per cent Australians over the age of 15 regularly participate Australia has strong international teams in cricket, field hockey, netball, rugby league, and rugby union, having been Olympic or world champions at least twice in each sport in the last 25 years for both men and women where applicable. History. Human habitation of the Australian continent is estimated to have begun

Keeled → Inglise keel
7 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Kubism

Gustav Adolfi Gümnaasium Kunstiajalugu KUBISM JA SELLE TUNTUMAD ESINDAJAD (v.a. Picasso) Referaat Koostaja:Pille-Triin Pihlak Juhendaja: Marju Liidja Tallinn2009 1 Sisukord: Sissejuhatus lk.3 1.Kubism lk.4 1.2 Kubismi periood lk.5 1.3 Kubismi väljendus lk.5 1.4 Analüütiline kubism lk.5 1.5 Sünteetiline kubism lk.5-6 1.6 Kubism muud valdkonnad lk.6-7 2.Kubistid lk.7 2.1 Georges Braque (1882-1963) lk.7 2.2 Juan Gris (1887- 1927) lk.8 2.3 Rober Delaunay (1885- 1941) lk.8-9 3.Kubistid Eestis lk.10 3.1 Arnold Akberg (1894 ­ 1984) lk.10 3.2 Jaan Vahtra (1882 ­ 1947) lk.10-11 Kokkuvõte lk.12 Kasutatud kirjandus lk.13 2 Sisssejuhatus Nähtavas maailnas meie ümber võib eristada looduslikke nähtusi ja inimeste valm...

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
47 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Lauaetikett

Nende pudel oli lihtne aga tabav- pilt ja maa justkui harmoniseeruvad (Tsiili ja tsilli). Leidsin komplektist sellised veinid: Punane vein PKNT Merlot 2011, 13,5%. Kergelt nauditav tasakaalukas vein, milles tulevad esile küpse ploomi ja marjade aroom. Joogi maitse on mahe ja meeldiv, aromaatne, pehmed tanniinid, poolkuiv. Proovi veini koos kõvade juustude ja grillitud kanalihaga, sobib hästi ka talle ja uluki lihaga või lihtsalt nautimiseks Punane vein PKNT Pinot Noir 2010, 13,5%. Sensuaalne, elegantne ja mahlakas purpurpunane vein rikkaliku kirsi, ploomi ja maasika aroomidega. Kergete tanniinide ja keskmise happesusega, kaasakutsuv, kuiv vein. Ideaalne nautida hea seltskonnaga või sobitada kaaslaseks salatitele, sushile, valge lihale või kõvadele juustudele Valge vein PKNT Sauvignon Blanc 2011, 13,5%. Noor ja elav vein värskete tsitruseliste puuviljade ja guaava aroomiga. Tasakaalukas, värske happesus, rikkalik ja siidjas

Ametid → Ametijuhend
9 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Destileerimata joogid

DESTILLEERIMATA JOOGID VEIN Oleneval toorainest liigitatakse - viinamarjaveinid - puuvilja-marjaveinid Viinamarjavein ­ saadakse viinamarjamahla alkohoolsel käärimisel. Valmistatakse spetsiaalsetest viinamarjasortidest, veinisortidest. Need on aromaatsemad, kõrgema suhkrusisaldusega. Tuntumad viinamarjasodid merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir. Veinide liigitamise alused: Tooraine alusel liigitatakse sordi- ja kupaaz- ehk seguveinideks. Sordiveinid ­ valm. Kindlast viinamarjasordist, kannavad tavaliselt ka selle nime Kupaazveinid (assamblaazveinid) ­ saadakse mitme sordi segamisel, mis aitab vahel kvaliteeti parandada. Nimi tuleneb valmistamise asukohast või on fantaasianimi Värvuse järgi ­ valged, punased ja roosad(rose veinid)

Toit → Toitumisõpetus
23 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Fovismi kokkuvõtev info

Fovism Fovismile pani alguse Henri Matisse'i ümber kogunenud mõttekaaslastest kunstnike grupp, mille esimene ühisnäitus toimus 1905. aasta Pariisi Sügissalongis [1]. Nime võlgnevad foovid kunstikriitik Louis Vauxcelles'i märkusele, kes arvas end olevat nende teoste keskel kui metsikute loomade seas (parmi les fauves)[2]. Foovid hülgasid pea täielikult senise kunsti põhitõed valguse ja varjuga modelleerimine, objektidele ainuomaste värvide kujutamine. Nende peaeesmärgiks sai mitte nähtavate asjade jäljendamine, vaid kunstniku enese tunnete ja meeleolude väljendamine. Eeskuju said nad Vincent van Goghi elamuslikest teostest. Foovid moodustasid üsna kindlapiirilise rühmituse, kes pidevalt omavahel suhtles ja kunstiprobleeme arutas. Sellest peale said ühesuguste veendumuste ja kujutamislaadiga kunstnike seltskonnad 20. sajandi kunstis üsna tavalisteks. Foovid püsisid suhteliselt ühtsena 1907. aastani, mil enamik senistest liikmetest haaras...

Kultuur-Kunst → Kunst
10 allalaadimist
thumbnail
44
docx

ITAALIA VEINID

Soojeneda jõuavad kõik veinid, kuid laual nad ei jahtu... - Punaveinide kõrgeim serveerimise temperatuur võiks olla 16...18C. - Mida magusam on valge vein, seda jahedam võiks olla, kuid mitte alla +5C. - Mida kergem on valge vein (ja mida lihtsam – odavam), seda jahedam võiks olla, kuid mitte alla +5C - Sama kehtib rosé veinide puhul, kuid temperatuur võib olla paar kraadi kõrgem - Mida kergem on punavein, seda jahedam võiks ta olla. Noored punaveinid naguBeaujolais, noor Pinot Noir, noor Tempranillo, noor Sangiovese võiks serveerida maksimaalselt 14...16C - Mida täidlasem, võimsam vein, seda soojem võib ta olla, kuid mitte üle 20C. Vein soojeneb laual niigi. Liigne soojus võimendab veinis alkoholi, happeid, parkaineid, suhkrut. Veini puhul tasub teada, kuidas teda õigesti tarbida, et oma ostust ka 100% kätte saada. 20 KOKKUVÕTE

Toit → Joogiõpetus
14 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Kulinaaria õpiku kordamisküsimused

1. Täitke tabel sobivate suppide nimetustega, valige toorained, kirjeldage supi valmistamist ja selle serveerimist. Sobiva supi Nimetus Toorained Valmistamine Supi valik serveerimine menüüs/ann a nimetus supile Eelroa supp Kevadine Kana-või Keeda köögiviljadest Serveerida kevad- taimesupp köögiviljapuljon puljong või valnista eelsoojendatu suvisesse g, erinevad puljongikontsentraadi d menüüsse taimed (naat, st supipõhi. Pane supitaldrikul võilillelehed, samal ajal eraldi potis või kaarkollaku õied, keema riis. puljongitassis nõgeselehed, Eralda taimede varte 65C juures. jänesekapsas),...

Toit → Toiduainete õpetus
15 allalaadimist
thumbnail
36
docx

Tooterühma analüüs

.................................. 5 2.1.3Nestlé................................................................................................... 6 2.2Tooteinfo..................................................................................................... 6 2.2.1Paulig espressod.................................................................................. 6 2.2.2NESCAFÉ® Dolce Gusto® Cappuccino kapslid....................................8 2.2.3Merrild® Cafe Noir kohvipadjad...........................................................9 2.3Kaupade märgistuse nõuded......................................................................9 3Tarbekaupade alarühm – mähkmed................................................................12 3.1Areng........................................................................................................ 12 3.2Tootjad............................................................................................

Majandus → Klienditeenindus
16 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Prantsuse köök

maailmas. Sealset veiniajalugu loetakse juba 6. Sajandist e. Kr. Veinitoodangu poolest jagab Prantsusmaa esikohta Itaaliaga ­ mõlemad valmistavad keskmiselt 55 miljonit hektoliitrit veini aastas. Tuntumad viinamarjasordid, mida kasvatatakse, on valgetest Chardonnay, Sauvignon Blanc, Sémillon, Muscadet, Chenin Blanc, Riesling ja Ugni Blanc.Punastest on enam levinud Carignan, Grenache, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Gamay, Ginsault ja Pinor Noir. Piirkonnad: Alsace, Burgundia (sealsete veinide kvaliteet on etaloniks kogu maailma viinamarjakasvatajatele), Bordeaux, Beaujolias, Champagne (seal valmib maailma parim vahuvein), Loire, Languedoc-Roussillon, Rhône, Provence (sealseid kergeid veine nimetatakse puhkajate või kohvikuveinideks), Edela- Prantsusmaa. Cave de Tain Marsanne Piirkond: Rhône/ VdP des Collines Rhodaniennes Viinamarjasort: Marsanne (100%) Värv: helekollane, rohelise varjundiga.

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
59 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Alkoholide ajalugu ja valmistamine

Roosa vein Roosat veini valmistatakse samal viisil nagu punastki, kuid kääritamisel eraldatakse tumeda viinamarja kestad 12 kuni 36 tunni jooksul. Kahvatupunaseid veine, mis on samuti roosad, tehakse tumedast viinamarjast, kasutades valge veini valmistamise tehnoloogiat. Näited: Ocean Bay Rose, Franzia Rose, Estrella Rosado Sampanja Kõige kuulsam kihisev vein on sampanja, mis on pärit Prantsusmaalt, Champagne piirkonnast, mida valmistatakse kahest punasest (Pinot Noir, Pinot Meunier) ja ühest valgest viinamarjasordist (Chardonnay) ja mis oma nime (Champagne) on saanud piirkonna järgi. Näited: Mumm Demi-Sec, Deutz Brut Classic, Dom Preignon Vahuvein Methóde champenoise on traditsiooniline vahuveini valmistamise meetod, mis annab veinile tema täidluse, elegantsi ja tagab pikalt kestva gaasilisuse. Meetodi omapära on selles, et noor vein kääritatakse, villitakse tugevasse paksemast klaasist pudelisse, lisatakse pärmi ja suhkru

Keemia → Keemia
72 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Visuaalne antropoloogia

Enne kui kerkis esile üldse antropoloogia kui selline, tegelesid etnograafid pildistamisega kui uurimise läbiviimise vahendiga. Antropoloogid tegid filme ja fotosid eesmärgiga päästa etnoloogiat ja salvestada järeltulevale põlvele. 1839. leiutas Louis Daguerre fotoplaadi. Evolutsionismi peetakse antropoloogia aluseks. Evolutsionistid pildistasid tööriistu ja järjestati neid arengu järgi. Hiljem inimesi e antropomeetria, reastati inimeste kehad mingite omaduste või mõõtude järgi. 1872. tegeles Eadwerad Muybridge kronofotograafiaga, pildistades esialgu hobuseid, siis alasti inimesi. Kronofotograafiat peetakse etnograafilise filmi aluseks. 1895. sündis esimene film (vennad Lumiere´id). 1898 läks antropoloog A. C. Haddon ja psüholoogia taustaga W. H. R. Rivers Torrese saartele (Austraalia saared). See oli esimene kord kui akadeemikud läksid ise informatsiooni otsima. Tehti 4 min film pärismaalastest. 1901. läksid bioloogia professor W. B. S...

Antropoloogia → Visuaalne antropoloogia
60 allalaadimist
thumbnail
6
odt

Erinevad joogid ja nende tegemine

valmistoodangust. Bitterid On , rohkelt maitsestatud kanged alkohoolsed joogid. Lagrits, ingver, kaneeli, angeelikad, sidrunikoort, pomerants, muskaatpähkel, tammekoort, naistepuna. Tuntumad bitterid on saksa underberg, itaalia fermet branca, taani gammel dansk, campari ( joogibitter ). Soolaste toitude juurde sobivad vürtsikamad täidlasemad veinid. Cabernet Sauvignon. Happeliste toitude veini soovitus on sauvignon blanc ja pinot noir. Magusate roogade veini soovitus magusad veinid. Raske toidu kõrvale sobib täidlane vein. Vürtsikate toitudega sobivad pool kuivad ning puuviljased veinid. Külmade suupistete juurde sobivad jahutatud veinid. Millega veini kokku panna ei sobi : puuviljad, artisok, muna, sokolaadi magustoidud. Värske mozzarella salat tahab valget kerget veini, Santa carolina chardonnay, chile/rapel valley 2005. Magushapukana tahab roosat veini. Santa ana malbic rose, argentina /mendoza 2004.

Toit → Joogiõpetus
11 allalaadimist
thumbnail
12
pdf

EESTI, VENE JA SAKSA RAHVUSKÖÖKIDE ERINEVUSED NING SARNASUSED

Alkohoolsetest jookidest on tuntuim kindlasti Saksa õlu, mida tänini valmistatakse valdavalt niinimetatud Reinheitsgebot'i ehk varauusaegsete kvaliteetnõuete järgi, mille kohaselt võib õlleteoks kasutada ainult vett, otra ja humalat. Tuntud on ka nisu õlu. Veini toodetakse peamiselt Lääne-Saksamaal Reini jõe ääres. Levinud on nii kvaliteetsed valged rislingud kui ka odavad poolmagusad valged veinid, punastest viinamarja sortidest on tuntuim Pinot Noir. Juba keskajast tuntakse mitmesuguseid vürtsitatud hõõgveine. (Bardone, Kannike, Jürjo, Plath, 2016) (http://toidutare.ee) 4.SARNASUSED 4.1.Eesti ja Vene köögid Laual väga tähtis rukkileib. Liha kasutati harva. Piima olemas olul leidus mõlema riigi köökides kohupiima ja hapupiima. Tehti palju putru. 4.2.Eesti ja Saksa köögid Alkohoolsetest jookidest tarvitati õlut. 5.ERINEVUSED 5.1.Eesti köök Tuumaks olid teraviljatoidud.

Toit → Rahvusköögid
5 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Joogikaart

90 / 280.07 EEK Toskana Ripa delle Mandorle 75 cl 27.50 / 430.28 EEK Sicily Planeta La Segreta Rosso 75 cl 25.40 / 397.42 EEK PRANTSUSMAA / FRANCE Languedoc B&G Cabernet Sauvignon 75 cl 12.50 /195.58 EEK Bordeaux Legende Pauillac 75 cl 35.40 / 553.89 EEK Chateau Moulin Riche, Saint Julien 75 cl 55.30 / 865.26 EEK Bourgogne Comtes De Chartonge Pinot Noir 75 cl 27.00 / 422.46 EEK Cote de Beaune Villages, A. Rodet 75 cl 37.40 / 585.18 EEK Beaujolais Beaujolais A. Bichot 75 cl 17.00 / 265.99 EEK Moulin-a-Vent, A. Bichot 75 cl 27.00 / 422.46 EEK Rhone Cotes du Rhone Caves Saint-Pierre 75 cl 20.90 / 327.01 EEK Uue-Maailma veinid Valged: AMEERIKA ÜHENDRIIGID Washington state Ch. Ste-Michelle Riesling 75 cl 20.90 / 327.01 EEK AUSTRAALIA

Toit → Joogiõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Filmikunsti ajalugu

1920 das kabinett des dr caligari Directed by Robert Wiene. Story of a madman. Mise en scene-all the elements all the elements you find in a theater on the stage. Studio productions, unreal dark settings, contrasted light, extreme stylisatsion, focus on the mood. Narratives: portrayal of subjective realities in objective terms, thematic ambiquity, dark- distorted characters, stories related to the topic of death Influence of german expressionism: Alfred hitchcock, film noir, horror film, fantasy ilm. And via the idea of the artist as an author on the Nouvelle Vague. F. W. Murnau (1888-1931) Initial education: art historian. Started directin feature films in 1919: der knaube in blau. One of the founding fathers of expressionst film and kammerspielfilm. Most influental films: nosferatu, der letzte mann, faust, sunrise. UN CHIEN ANDALOU, ANDALUSIAN DOG, BUNUEL AND BATTLESHIP POTEMKIN. 20.02.12 Soviet Montage Cinema

Ajalugu → Filmiajalugu
15 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Muna- ja juusturoad

Sinna kuuluvad Weisslacker, aga ka väärindatud juustud, nagu Roquefort, Gorgonzola ja Stilton. (Ibid) Pehmeid juuste eristatakse hallituse järgi, nt Kamambäär ja Brie. (Ibid) 2.1 Erinevad juustusordid 2.1.1 Brie Ideaalne kergeks eineks või nautimiseks pärast õhtusööki. Samuti sobib juustu kasutada puuvilja-või marjatortide ja pirukate küpsetamiseks, suupistete valmistamiseks või salatites. Veinidest sobib serveerida eelkõige kergemat tüüpi punaseid veine nagu Pinot Noir või Beaujolais. Tasub meeles pidada, et võimaluse korral võiks juustu kuni üks tund enne serveerimist külmikust toasooja tõsta-nii tulevad aroomid ja maitse paremini esile. (Tuntud prantsuse juustusordid) 2.1.2 Bleu d´Auvergne Enamasti serveeritakse seda juustu osana juustuvalikust, kuid kahtlemata annab erilise maitse ka salatitele ning kastmetele. Veinidest sobib pakkuda juurde tugevat punast veini Bourgogne või Bordeaux piirkonnast Prantsusmaalt

Toit → Kokandus
33 allalaadimist
thumbnail
48
ppt

VEIN

 lõplik plankimine  Tavaliselt on punaste veinide jaoks ideaalne, kui neid säilitada mitte eriti kaua puitvaatides ning kaua pudelites.  Punased viinamarjad:  pinot noir  malbec  merlot  cabernet sauvignon  cabernet franc  syrah  grenache  tempranillo  sangiovese  nebbiolo  gamay Cava, Champagne jt vahuveinid  Champagne´t peetakse veinide  Cava on vahuveini sort, mida kuningaks oma unikaalsete peetakse üheks prestiižsemaks omaduste tõttu, mida ei kohta ning mida säilitatakse pudelites üheski teises veinisordis samade meetodite järgi nagu

Toit → Joogiõpetus
18 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Riietumise etikett

1 1. Sobiva rõivastuse valimine Riietuse kaudu saab edastada sõnumit - mida endast arvatakse ja kellena soovitakse end välja pakkuda. Riietumisel peab silmas pidama AJA, KOHA ja TEGEVUSE ühtsust ning oma ISIKUPÄRA ja VANUST. Olenevalt naha, juuste ja silmade värvist, samuti figuurist, on olemas tegumoode ja värve, mis inimesele sobivad, sest need harmoneeruvad tema välimusega, samuti värve, mis reeglina talle üldse ei sobi. Kõrvuti värvidega on suur tähtsus proportsioonidel. Lüheldast kasvu ja tüsedavõitu inimene näeb väga avaras riietuses või eredavärvilisest põikitriibulisest riidest rõivais välja veel paksem. Pikk ja rühikas mees näeb veel pikem, kui tal on pikitriibulisest riidest kehasse töödeldud ülikond. Mood sageli niisuguseid asju ei arvesta, seega tuleb moodi suhtuda kui ettepanekusse ning valida isiklikule maitsele ja stiili...

Muu → Ainetöö
23 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Mahlad ja muud joogid

Mahlad ja muud joogid Mahl on tähtis vitamiinide ja mineraalainete allikana, mahlale võib lisada ka suhkrut 15g liitri kohta. Tomatimahlale võib lisada ka soola või vürtse. Konsentreeritud mahl saadakse üht või mitut liiki mahlast vähemalt 50 % vee eraldamisega. Nektaris on mahla osakaal 25-50 protsendini. Mahlajookides on mahla ainult 10%. Smuutid on püreestatud puuviljade ja marjade segu. Vesi Vett on vaja rakkude elutegevuseks, toidu seedimiseks, toitainete imendumiseks, vesi on oluline vere koostisosa. Vesi ei anna organismile kaloreid. Vett liigitatakse olenevalt koostisest, saamis kohast ja lisanditest. Mineraalvesi- Loodusilik mineraalvesi pärineb põhjaveee kihist kuhu on lahustunud mitmesuguseid mineraalaineid ja mikroelemente. Looduslikku mineraalvett ei töödelda. Seda võib ainult filtreerida ja karboniseerida. Mineraalveed jaotatakse kolme...

Toit → Toiduainete õpetus
13 allalaadimist
thumbnail
11
rtf

Erinevad kunstiliigid

FOVISM (19051920) Fovismile pani alguse Henri Matisse'i ümber kogunenud mõttekaaslastest kunstnike grupp, mille esimene ühisnäitus toimus 1905. aastal Pariisis. Nime võlgnevad foovid kunstikriitik Louis Vauxcelles'i märkusele, kes arvas end olevat nende teoste keskel kui "metsikute loomade seas" (parmi les fauves). Hüljati valguse ja varjuga modelleerimine, objektidele ainuomaste värvide kujutamine. Nende peaeesmärgiks sai mitte nähtavate asjade jäljendamine, vaid kunstniku enese tunnete ja meeleolude väljendamine. Eeskuju said nad Vincent van Goghi elamuslikest teostest. Foove peetakse ekspressionismi eelkäijateks, kuid näiteks Georges Braque pöördus hoopis kubistliku stiili poole. kuulsaimad fovistid: · Henri Matisse (1869­1954) Foovide rühmituse keskne kuju. Ta arvas, et kunstnikul ei ole vaja loodust kopeerida, vaid tal tuleb lasta tegelikkusel mõjuda endale ja püüda neid tekkinud meeleolusid v...

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
8 allalaadimist
thumbnail
6
docx

RIIGIHÜMNID

Lorsqu'un 2. Se di stelle 2. Er la saira en 2. In the sunset daher, doux rayon du è un giubilo splendur Thou art nigh Find ich dich im soir la celeste da las stailas en And beyond the Sternenheer, Joue encore sfera l'azur starry sky, Dich, du dans le bois Te ritrovo a tai chattain nus, Thou, O loving Menschenfreundlicher, noir, sera o Signor! creatur, Father, ever near Liebender! Le coeur se sent Nella notte Tutpussent! When to Heaven In des Himmels lichten plus heureux silenziosa Cur ch'il we are departing, Räumen près de Dieu l'alma mia in firmament Joy and bliss Kann ich froh und selig Loin des vain Te riposa: sclerescha Thou'lt be

Kultuur-Kunst → Kultuur
1 allalaadimist
thumbnail
15
docx

Veinide referaat

Sooja matseratsiooni ei toimu, vaid toimub kohe veinivirde külm fermentatsioon kontrollitud temperatuuril, nagu valgete veinide puhul. Rosé-vein on parim värskelt. Provence, Languedoc'i ja Val de Loire rosé-veinid tuleks ära juua 1-3 aasta jooksul peale korjet, Provence Bandol või Rhone Tavel võib pudelis säilida kuni 5 aastat peale korjet. 8. Vahuvein Vahuveine võib valmistada tumedatest või heledatest viinamarjadest. Tippsampanjad on valmistatud mõlemast ­ Pinot Noir, Pinot Meunier ja Chardonnay otsepressimise meetodil. Blanc de Blancs sampanjad on valmistatud Chardonnay'st, rosé-sampanjad Chardonnay'st, kuhu on segatud pisut (5-10%) Pinot Noir'st valmistatud punast veini. Vahuveine tohib magustada, põhiaastakäigu veini võib lisada vanemate aastakäikude veine (saadakse cuveé e. segu). NB! Aastakäigusampanjade ja cremant'ide puhul ei ole eri aastakäigu veinide segamine lubatud. 9. Veinietikett

Toit → Joogiõpetus
19 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Veiniõpetus

marjane, sisaldab sinist ploomi ja musta kirssi, mustikase ja põldmarjase alatooniga Montepulciano ­ Itaalias kasvatatav; veinid on tavaliselt talupogelikult sirgjoonelised, veidi robustsed, küpse kirsi ja ploomi maitsega, järelmaitselt veidi vürtsised-ürdised ja marjaselt mahlased Nebbiolo ­ Põhja-Itaalia Piemonte tippsort; veinid on täidlase dja vürtsised, tunda on suitsu ja ploomi, musta kirssi ja ka lagritsast ja röstitud kohvi; laagerdatakse tammevaadis Pinot Noir ­ Burgundiast, parimad veinid pärinevad Cote d Or`ist; veinide aroomi ja maitseskaala võib olla väga lai Pinotage ­ Lõuna-Aafrika kuulsain nn oma sort; vein on ürdine, suitsune, tunda lagritsast ja üleküpsenud arooniaid Primitivo ­ Lõuna-Itaalias kasvatatakse; veinid on tihedad, ürdised, kõrge alkoholisisaldusega, järelmaitses on tunda lausa kõrbenud marju, lagritsast ja röstitud kohvi Sangiovese ­ Kesk-Itaalias enimkasvatatud sort; parimad veinid tulevad Toscana piirkonnast;

Toit → Toiduainete õpetus
25 allalaadimist
thumbnail
36
docx

Erinevate äädikate kasutamine kulinaarias

Koristatakse suhkroog, ekstrakt purustatakse mahladeks, hautatakse maha kuni tekib siirup ja siirup kääritatakse kuni tekib äädikas. See on maheda maitsega nagu linnase äädikas. See ei ole magus, kuid see on tugevam kui destilleeritud äädikad.Kvaliteet on erinev ja värvus on tumekollasest kuni kuldpruunini. Šampanjaäädikas – Enamik šampanjaäädikaid on toodetud gaseerimata valgest veinist, mille valmistamiseks kasutatakse viinamarjasorte, nagu Chardonnay ja Pinot Noir, millest tavaliselt tehakse šampanjat. Šampanjaäädikaid valmistatakse samamoodi nagu veiniäädikaidki ning nende happesus on 5-6%. Parimad šampanjaäädikad on pehmemaitselised, mahedad ja õrnad. Need sobivad hästi kerge linnuliha või mereandide kastmeteteks ning suurepäraselt õrnade ürtide, puuviljade ja lilledega maitsestamiseks. Siidriäädikas – Teist destilleeritud valget äädikat, siidriäädikat, saab

Toit → Toiduaineõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Veinid

viinamarju. Peale kääritamist, mis käivitatakse spetsiaalse kultuurpärmiga (saccharomyces ellipsoideus) ning kulgeb rangelt kontrollitud temperatuuril, võib settinud ja selginenud vein minna järelküpsemisele vaatidesse või otse villimisele. Valge vein on noorena on hele-rohekas, seejärel ta tumeneb, muutudes kollasest kuldseks, siis merevaigu värvi ja lõpuks hägusaks pruuniks. Punane vein Punased viinamarjad: pinot noir malbec merlot cabernet sauvignon cabernet franc syrah grenache tempranillo sangiovese nebbiolo gamay Punaseid veine valmistatakse peamiselt tumedatest viinamarjadest, vahel harva lisatakse neile kerguse saavutamiseks ka mõningane kogus valget veini. Marjad reeglina purustatakse ja fermenteeritakse koos kestadega, mis sisaldavad rohkesti tanniini, mitmesuguseid lõhna- ning värvaineid. Mahl, mis seob fermenteerumise käigus kõik vajalikud komponendid, eraldatakse

Majandus → Klienditeenindus
71 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun