Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"teelehed" - 42 õppematerjali

teelehed on pärast keetmist rohelised, punaste servadega.
thumbnail
16
docx

Tee

Arvatakse, et just sellest Hiina piirkonnast on teetaim Camellia sinensis alguse saanud. Seal kasvavad siiani metsikud 1000 aastased teetaimed. Yunnani piirkonna teepõõsal on suuremad lehed, kui teistes Hiina teepiirkondades, ning seega on Yunnani tee sageli tuntud, kui just "suureleheline tee" Yunnani musta teed austatakse just tema kõrge kvaliteedi ja meeldiva "tiheda ja kestva" maitse tõttu. Sobib hommikuteeks! Lapsang Kuulus suitsutatud tee Hiina Fujiani provintsist. Teelehed kuivatatakse bambuskorvides männitule kohal, lisades sellega suitsust aroomi ning maitset teele. Teel on omapärane eksootiline suitsu maitse ja aroom ning tõmmis on punakas-pruuni värvi. On soositud Soti-viski sõprade seas ja sobib ka sigari kõrvale. Soovitatakse nautimiseks vürtsikate toitude ja juustu kõrvale. Ceylon Ceyloni tee ehk Sri Lanka tee on mõrkjas, vürtsine ning sügavkuldse tõmmisega. Sobib joomiseks

Toit → Toiduainete õpetus
56 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Tee

Arvatakse, et just sellest Hiina piirkonnast on teetaim Camellia sinensis alguse saanud. Seal kasvavad siiani metsikud 1000 aastased teetaimed. Yunnani piirkonna teepõõsal on suuremad lehed, kui teistes Hiina teepiirkondades, ning seega on Yunnani tee sageli tuntud, kui just "suureleheline tee" Yunnani musta teed austatakse just tema kõrge kvaliteedi ja meeldiva "tiheda ja kestva" maitse tõttu. Sobib hommikuteeks. Lapsang Kuulus suitsutatud tee Hiina Fujiani provintsist. Teelehed kuivatatakse bambuskorvides männitule kohal, lisades sellega suitsust aroomi ning maitset teele. Teel on omapärane eksootiline suitsu maitse ja aroom ning tõmmis on punakas- pruuni värvi. On soositud Soti-viski sõprade seas ja sobib ka sigari kõrvale. Soovitatakse nautimiseks vürtsikate toitude ja juustu kõrvale . Ceylon Ceyloni tee ehk Sri Lanka tee on mõrkjas, vürtsine ning sügavkuldse tõmmisega. Sobib joomiseks igal ajal, kuid eelkõige hommikuti, kas siis koore ja suhkruga, või

Muu → Toiduainete õpetus
15 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

SIIRDESOO

RÄSTIK Roomaja Toiduks hiired, rabakonnad, lindude äsjakoorunud pojad Vaenlasteks mägrad, rebased, tuhkrud Kaitstavate liikide III kategoorias Loomad SOOKURG Lind Elupaik soodel ja rabadel Talvitub Põhja-Aafrikas Toiduks jõhvikad, seemned, rohukõrred Kuulub kaitstavate linnuliikide III kategooriasse Loomad METSSIGA Imetaja Toiduks võililled, teelehed, teravili, vihmaussid, konnad, pisiimetajad Vaenlasteks hundid, karud, inimene Mis ohustab soid Soode kuivendamine Turbavarude liiga intensiivne kaevandamine Soode kaitseks moodustatud sookaitsealad kaitse alla võetud soo (märgala) või soostik

Bioloogia → Bioloogia
20 allalaadimist
thumbnail
24
docx

TEE

Tee ära peene lillelise, muskaatse aroomi järgi. 1.4 Keemun Kõige tuntum Hiina must tee. Pärineb Hiina Keemuni regioonist. Iseloomuliku meeldiva aroomi, rikkaliku “sooja” maitsega tee. Sobib juua nii suhkruga ja koorega, kui ka ilma, ning on eriti meeldivaks joogiks just küpsetiste kõrvale, nagu leivad, koogid ja muffinid. Proovige tassikest sooja auravat teed õhtuti ja see võib saada meeldivaks harjumuseks. 1.5 Lapsang Kuulus suitsutatud tee Hiina Fujiani provintsist. Teelehed kuivatatakse bambuskorvides männitule kohal,lisades sellega suitsust aroomi ning maitset teele. Teel on omapärane eksootiline suitsu maitse ja aroom ning tõmmis on punakas- pruuni värvi. On soositud viski sõprade seas ja sobib ka sigari kõrvale. Soovitatakse nautimiseks vürtsikate toitude ja juustu kõrvale. 2 ROHELINE TEE Tegemist on maailmas enimjoodava teega, mida USAs tuntakse ka populaarse tervisejoogina.

Toit → Joogiõpetus
11 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

HIINA RAHVUSKÖÖK

Vaja on: 1. Hõõru broiler seest ja väljast soolaga, seejärel suhkruga. 1 keskmise suurusega broiler 2. Pane kana ahjuvormi, kalla üle sherriga. 3. Puista peale ingver ja kaneel ning kalla vormi põhja vett. 20 g riivitud ingverijuurt 4. Kata vorm fooliumiga ja pane kuumaveevanni. 1 tl kaneeli 5. Küpseta keskmiselt kuumas ahjus 80-90 minutit. 6. Kuumuta sügav wok-pann ja pane teelehed pannile. 2 dl kuiva sherrit 7. Kuumuta aeglasel tulel, kuni teelehtedest hakkab eralduma 1 dl vett kerget valget suitsu. 8. Pane küpsetatud broiler pannile, kata pann hoolikalt kinni ja 7 g rohelisi teelehti hoia broilerit 4-5 minutit suitsus. maapähkliõli 9. Prae broilerit õlis tugeval kuumusel 5 minutit, kuni broiler on ümberringi täiesti pruun.

Toit → Kodundus
8 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Kõik mis mõjutab ühte inimest otseselt, mõjutab ülejäänuid kaudselt

ülejäänuid kaudselt Oleme kõik siin maailmas kuidagi omavahel seotud. Sarnasusi võib leida igas eluvaldkonnas. Me tarbime teisel pool maailma elavate inimestega sarnaseid eluks vajalikke toiduaineid, kuid nende kättesaadavus on erinev. Mõne jaoks voolab vesi kraanist, teine aga peab kõndima 10 km, et ämbritäie vett saada. Hommikul teed juues ei mõtle arvatavasti keegi sellele kui palju aega on kulutatud ja kui palju on selle nimel pingutatud, et need teelehed lõpuks ostjateni jõuaks. Me ei tea, millistes tingimustes neid korjatud on ning see ei puuduta meid väga. Teelehtede korjajale on oma töökoht aga väga tähtis ning ta on väga tänulik selle üle. Ostjaid puudutab vaid see, kuidas nad tee kätte saavad ja kuidas see maitseb. Kakaoube ostes ei pruugi me teada, et neid on korjanud noor laps, kelle unistus on koolis käia. Meid mõjutab selline olukord vaid nii, et meil on see teadmine kuidas lapsi ära kasutatakse.

Geograafia → Inimgeograafia
4 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Teed

Teejoogi värv on rohkem küllastunud kui valgel teel. Maitse ja aroom omavad keerukat segu alates kergest mõrkjast maitsest kuni ahjupiima lõhna nostalgilise meenutuseni. Tõmmis tuleb kollaka varjundiga, väga läbipaistev ja aromaatne. Tee, mis saadud vastkoristatud saagist, omab harukordset aroomi, kui seda reeglitekohaselt valmistada. Valge ja rohelise tee vahele nii kvaliteedilt kui hinnalt jääb kollane tee. Pärast korjet kuivatatakse teelehed aeglaselt. Tee on kollaka-kuldse välimusega. Vahe rohelise või valge teega on aroomis, mis meenutab pigem musta teed teiste taimedega. Kollase tee korjekohtadeks on Hunani ja Anhui provintsid Hiinas. Mõned sordid tulevad ka Sichuani provintsist. Teelehtede korje toimub käsitsi ning samuti korjatakse pungasid või esimesi veidi rullunud lehti. Samades piirkondades toimub ka tee töötlemine. Mõlema, nii valge kui ka kollase tee puhul soovitaksin õhukest kerget teetassi.

Toit → Toiduainete õpetus
23 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Tee-ja kohvisordid

mõru • Roheline tee sisaldab palju rohkem parkhappeid ja kofeiini kui must tee • Loetakse üheks kõige tervislikumaks joogiks maailmas • Tuntumad rohelise teesordid: Bancha, Sencha, Gunpowder, Gyokoro BANCHA SENCHA GYOKORO GUNPOWDER Valge tee • Valge tee on kõige naturaalsem, kõige vähem töödeldud tee • Valged teesordid on väga kallid ja haruldased kogu maailmas • Valmistatakse teepõõsa puhkemata pungadest • Teelehed on kergelt aurutatud ja kuivatatud • Kõrgelt hinnatud, sest omab enim antioksüdantseid omadusi Oolong tee ehk musta draakoni tee • Oolong on pooleldi kääritatud tee(musta ja rohelise tee vahepealne, milles on ühendatud musta ja rohelise tee parimad maitse-ja aroomiomadused) • Oolong on tervetest lehtedest • Sisaldab kaks korda rohkem kofeiini, kui must tee ning on väga vitamiinirikas ja vürtsikas • Peetakse maailma aromaatsemaks teeks ning

Toit → Joogiõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Vitamiinid

tundlikkuse vähenemine K leidub mitmetest toiduaintest on vaja vere hüübimiseks verevalumid ja vere (parimad allikad: rohelised hüübimishäired taimeosad ja õlid) P tatraõied ja ­lehed, mustsõstar, reguleerib veresoonte kaunpipar, teelehed, vähem permeaablust (rakukesta puu- ja juurviljas ning läbilaskvust) loomsetes kudedes 4. Kumb on organismile kahjulikum, kas a- või hüpervitaminoos? Miks? Hüpervitaminoos, sest avitaminoosi on lihtsam ravida. Avitaminoosiga on kiirem vitamiine sisse võtta, kui kehast juba hüpervitaminoosiga üleliigseid vitamiine ära võtta. KASUTAUD MATERJAL http://www.pikk.ee/valdkonnad/loomakasvatus/sootmise-

Keemia → Toidukeemia
8 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Tee

Tol ajal oli tee hinnatud arstim, mitte igapäevane jook. Seda kasutati seedehäirete raviks ja närvide parandamiseks. Igal juhul oli nõudlus tee järele piisavalt suur, et metsikult kasvavaid teelehti hakkas nappima ja seetõttu alustati Sichuani mäenõlvadel teeviljelusega. 5. sajandiks oli teejoomine lisaks ravimile Hiinas ka naudingu allikana laialt levinud ja paljud talupojad kasutasid osa maast tee kasvatamiseks. Esimesed teelehed jõudsid Euroopasse Türgi kaupmeeste vahendusel, kes ajasid äri Hiina­ Mongoolia piiril. Türklased müüsid teed paljudel kaubateedel ja nii selle kuulsus levis. 780. aastaks oli teega kauplemine nii populaarne, et Hiina valitsus pani selle maksu alla. Samas aastast pärineb ka teepiibel "Klassikalisi lugusid teest", mille autor Lu Yu kirjeldab kõike, mida tol ajal tee kohta teati, muuhulgas töötas ta ka välja teejoomistseremoonia, mille järgi läks näiteks pärastlõunatee

Toit → Joogiõpetus
42 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Tee tootmine, valmistamine, ajalugu

Tol ajal oli tee hinnatud arstim, mitte igapäevane jook. Seda kasutati seedehäirete raviks ja närvide parandamiseks. Igal juhul oli nõudlus tee järele piisavalt suur, et metsikult kasvavaid teelehti hakkas nappima ja seetõttu alustati Sichuani mäenõlvadel teeviljelusega. 5. sajandiks oli teejoomine lisaks ravimile Hiinas ka naudingu allikana laialt levinud ja paljud talupojad kasutasid osa maast tee kasvatamiseks. Esimesed teelehed jõudsid Euroopasse Türgi kaupmeeste vahendusel, kes ajasid äri Hiina­ Mongoolia piiril. Türklased müüsid teed paljudel kaubateedel ja nii selle kuulsus levis. 780. aastaks oli teega kauplemine nii populaarne, et Hiina valitsus pani selle maksu alla. Samast aastast pärineb ka teepiibel "Klassikalisi lugusid teest", mille autor Lu Yu kirjeldab kõike, mida tol ajal tee kohta teati, muuhulgas töötas ta ka välja teejoomistseremoonia, mille järgi läks näiteks pärastlõunatee

Toit → Toitumise alused
17 allalaadimist
thumbnail
23
pptx

Eesti luhad

Kisklus Kisklus on röövlooma ja saaklooma omavaheline toitumissuhe. Kiskjad on loomad, kes toitumiseks tapavad teisi loomi. Rukkirästas sööb vihmausse ja putukaid. Metssead söövad linnumune ja ­poegi. Must-toonekurg toitub konnadest, kaladest ja putukatest. Konkurents Konkurents on sama või erinevat liiki organismide vastasitikku piirav kooselu vorm. Luhtadel konkureerivad oma vahel ühe taime liigi taimed valguse pärast, tugevamad ja kiiremini kasvavad taimed jäävad ellu. Näiteks teelehed, kassikäpp, angervaks. Loomade seas konkureeritakse toidu, elukoha või paarilise nimel. Põdrad konkureerivad kobrastega, et talvel paju süüa. Isased sokud võitlevad omavahel kitsede pärast. Vahel võib võitlus lõppeda sokkude haavumise vahel harva isegi surmaga, enamjaolt ikka jõudemonstratsioon Taimtoidulisus Taimtoidulisus ehk herbiooria on taimtoidulise looma ehk herbivoori ja taime omavaheline toitumissuhe. Metskits toitub rohttaimedest, puude ja põõsaste võrsetest ja okstest.

Bioloogia → Bioloogia
14 allalaadimist
thumbnail
19
pptx

Tee, tee liigid ja sordid

muutumise ja iseloomuliku aroomi tekke Tänu fermenteerimisele vabane- vad ka teised tee maitse jaoks tähtsad ained,mis osalt lahustuvad ainult väga kuumas vees Fermenteerimisele järgneb kuivatamiseprotsess Tee kuivab masinates tempera- Mustaks teeks nimetatakse teed nimega PU-ER (linnanime järgi) See on ainuke tee, mida hoitakse aastakümneid ja hinnatakse sarnaselt vanadele veinidele Valminud PU-ER teelehed muutuvad mustjaspruuniks PU-ERi on kombes hoida kokku- pressitult, sest siis teelehtede fermentatsioon jätkub ASSAM Põhja-Indias mõlemal pool Brahmaputra jõge asuv teeregioon on maailma suurim terviklik teekasvatuspiirkond Nimetatakse ka India teeks - mägitee tugeva maitsega ja linnaseid meenutava aroomiga, punakas-pruuni tõmmisega Assami tee on üldiselt kange ja

Toit → Joogiõpetus
2 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Tee ja Šokolaad referaat

Tol ajal oli tee hinnatud arstim, mitte igapäevane jook. Seda kasutati seedehäirete raviks ja närvide parandamiseks. Igal juhul oli nõudlus tee järele piisavalt suur, et metsikult kasvavaid teelehti hakkas nappima ja seetõttu alustati Sichuani mäenõlvadel teeviljelusega. 5. sajandiks oli teejoomine lisaks ravimile Hiinas ka naudingu allikana laialt levinud ja paljud talupojad kasutasid osa maast tee kasvatamiseks. Esimesed teelehed jõudsid Euroopasse Türgi kaupmeeste vahendusel, kes ajasid äri Hiina­ Mongoolia piiril. Türklased müüsid teed paljudel kaubateedel ja nii selle kuulsus levis. 780. aastaks oli teega kauplemine nii populaarne, et Hiina valitsus pani selle maksu alla. Samas aastast pärineb ka teepiibel "Klassikalisi lugusid teest", mille autor Lu Yu kirjeldab kõike, mida tol ajal tee kohta teati, muuhulgas töötas ta ka välja teejoomistseremoonia, mille järgi

Toit → Kokandus
16 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Toidukaupade pakendamine ja säilitamine

.............................................................................................................. ............................................................................................................... Valge tee- kõige naturaalsem, kõige vähem töödeldud tee Teelehed on fermentatsiooni (kääritamise) välistamiseks kergelt aurutatud ja kuivatatud, seetõttu vajab valge tee ka pikemat valmimisaega (7 min) Punane tee- ,,Oolong" (Hiina, Taiwan)- teelehed punase, rohelise triibulised KOHV Robusta ja Arabica- kohvipuud 1. Saagi koristus-aastaringselt 2. Kuivatamine 3. Marjade koorimine ja poleerimine 4. Sorteerimine ja pakkimine ning suunamine vabrikutöötlemisele 5. Kohvi laagerdumine 1-10 aastat 6. Kohvi röstimine 180-2000C juures 7. Kohvi jahvatamine 8. Valmiskohvi pakkimine PIIM JA PIIMATOOTED ..........................................-on rasva (koore) eraldamine tsentrifugaaljõu abil .......

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
67 allalaadimist
thumbnail
21
pptx

Tee

teda ei rullita. Ka sisaldab ta kaks korda rohkem kofeiini, kui must tee ning on väga vitamiinirikas ja vürtsikas. Peetakse maailma aromaatsemaks teeks ja nimetatakse teetäiuslikkuseks. Anxi Oolongi tee Yellow Gold Oolong Ti Kuan Yin Wuyi Cliffi tee Tee liigid Valge tee Valged teesordid on väga kallid ja haruldased kogu maailmas. Saadaval on need ainult parimates erikauplustes. Valge tee on kõige naturaalsem, kõige vähem töödeldud tee. Teelehed on fermentatsiooni (kääritamise) välistamiseks kergelt aurutatud ja kuivatatud. Seetõttu vajab valge tee pikemat tõmbamisaega (7 min) Silver Needle valge tee White Peony Tea Long Life Eyebrow Naturaalselt maitsestatud teed Värskete kuivatatud õitega teed tunti Hiinas rohkem kui 2000 aastat tagasi. Kasutusel olid lootos-, jasmiini-, krüsanteemi- ja litsipuu õied. Aromatiseeritud teed Lõhnateede ehk aromatiseeritud aluseks võib olla nii roheline kui must tee

Toit → Toitumise alused
9 allalaadimist
thumbnail
30
docx

Tee

värvi muutumise ja iseloomuliku aroomi tekke. Tänu fermenteerimisele vabanevad ka teised tee maitse jaoks tähtsad ained, mis osalt lahustuvad ainult väga kuumas vees. Fermenteerimisele järgneb kuivatamiseprotsess. Tee kuivab masinates temperatuuril 85-100 o C umbes 20 min. Mustaks teeks nimetatakse teed nimega PU-ER (linnanime järgi). See on ainuke tee, mida hoitakse aastakümneid ja hinnatakse sarnaselt vanadele veinidele. Valminud PU-ER teelehed muutuvad mustjaspruuniks. Tee omandab tavapäratu lõhna, aga teejoogi maitse ja aroom muutuvad tihedaks ja tugevaks. PU-ERi on kombes hoida kokkupressitult, sest siis teelehtede fermentatsioon jätkub. Parimad PU-ER sordid omavad 50 aastast säilitusaega. Euroopas nimetatakse punast teed mustaks teeks. Punast teed loetakse tugevalt fermentiseerituks. Hapendumisprotsessis hapendub 45-50% teemahla. Seda teed on lihtsam säilitada ja edasi toimetada. 2.1 Tuntumad musta tee sordid

Toit → Joogiõpetus
8 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Taimekasvatuse olulisus elanikkonnale

Järgmise suurusjärguna tulevad juba kaunviljad, nagu herned, oad, soja ja maapähklid. Samuti ei saaks mainimata jätta erinevaid vilju kandvaid puid ja põõsaid aga ka juurvilju. Taimi kasvatatakse ka ürtide ja vürtside saamiseks, mida kasutatakse inimeste toitudes juba sajandeid. Samuti kasvatatakse taimi selleks, et neid kasutada jookides Kas siis põhikomponendina või maitselisandina, nagu näiteks kohv, kakao ja teelehed, kuid ka õunad, apelsinid ja muud puuviljad. Taimekasvatuses kasvatatavad taimed on suureks abiks ka meditsiinitööstuses, sest veerand kõikidest retseptiravimitest tehakse taimedest, mida kasvatatakse spetsiaalselt sellel eesmärgil, et inimesi ravida.2 Taimi kasvatati juba iidsete kultuuride ajal selleks, et neist ravimeid valmistada, siis kasutati taimi selleks et leevendada valu või peatada põletikku.

Botaanika → Taimekasvatus
18 allalaadimist
thumbnail
30
docx

Referaat Teest

täielikku sulandumist jaapani elumustrisse. Heakskiit oli nii täielik, et teed vaadati kui lõplikku kinki ja väejuhid pidasid enne lahinguid teepause . 1.3 TEE TULEB EUROOPASSE Kui tee oli kõrgel arengutasemel nii Jaapanis kui Hiinas, hakkas seda tundmatut jooki puudutav informatsioon imbuma ka Euroopasse. Karavanijuhid olid jooki maininud, kuid nad polnud kindlad ei selle välimuses ega serveerimiskombes. ( Soovitati koguni teelehed keeta, soolata, võiga sisse määrida ja süüa!) Esimene eurooplane, kes isiklikult teega kohtus ja sellest kirjutas, oli Portugali jesuiit isa Jasper de Cruz 1560ndal aastal. Portugal oli tänu arenenud laevastikule saavutanud esimesena Hiinaga kauplemise õiguse. Isa de Cruz, kes oli teed maitsnud 4 aastat varem, oli kui misjonär selle kaubanduslikul missioonil. Portugallased lõid kaubandustee mida mööda transportisid teed Lissaboni, Hollandi laevad

Toit → Toitumisõpetus
52 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Tee

Tol ajal oli tee hinnatud arstim, mitte igapäevane jook. Seda kasutati seedehäirete raviks ja närvide parandamiseks. Igal juhul oli nõudlus tee järele piisavalt suur, et metsikult kasvavaid teelehti hakkas nappima ja seetõttu alustati Sichuani mäenõlvadel teeviljelusega. 5. sajandiks oli teejoomine lisaks ravimile Hiinas ka naudingu allikana laialt levinud ja paljud talupojad kasutasid osa maast tee kasvatamiseks. Esimesed teelehed jõudsid Euroopasse Türgi kaupmeeste vahendusel, kes ajasid äri Hiina­Mongoolia piiril. Türklased müüsid teed paljudel kaubateedel ja nii selle kuulsus levis. 780. aastaks oli teega kauplemine nii populaarne, et Hiina valitsus pani selle maksu alla. Samas aastast pärineb ka teepiibel "Klassikalisi lugusid teest", mille autor Lu Yu kirjeldab kõike, mida tol ajal tee kohta teati, muuhulgas töötas ta ka välja teejoomistseremoonia, mille järgi läks näiteks

Toit → Kokandus
71 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Tee referaat

Samuti on oluline reegel kann enne teelehtede kannu panemist keeva veega korralikult kuumeneda lasta, et saavutada tee valmistamiseks vajalik optimaalne temperatuur. Teelehti tuleks eelkuumutatud kannu mõõta arvestusega 1 teelusikatäis ühe tassi kohta pluss 1 lusikatäis nö kannule. Seejärel kallata keev vesi kannu, segada kergelt läbi ning asetada peale kaas ja soovi korral ka kannumüts. Mõnel pool on tänapäeval levinud esimese teevee kohene äraviskamine, põhjenduseks on vajadus teelehed "pesta" - loputada ära kavatamisel kasutatud kemikaalid jms, mille jäägid võivad olla veel teepuru peal. Tõmbamise aeg sõltub soovitavast maitsest ja kangusest, kuid see peaks kestma vähemalt 3 minutit, kanget ja tumedat tõmmist soovides pikendage aega 5 minutini. Tõmbamise kestusest oleneb mitte üksnes tee maitse, värvus ja aroom, vaid ka selle toime. Esimese kolme minutiga lahustub teelehtedest vette peamiselt teiin (ehk kofeiin),

Toit → Kokandus
20 allalaadimist
thumbnail
10
docx

India köök

Idlid on traditsiooniline hommikusöök Lõuna-India kodudes. Rohked magusroad on India köögi üks tunnusjooni. Mitmesugused pudingi- või pirukataolised road, jäätis, jogurtist ja mandlijahust küpsetised, karamellkommid ja halvaa on kõikjal saadaval ning neid serveeritakse ka kodudes väga sageli. 1.5. Joogid Tee on kogu Indias põhijoogiks. Vürtsikat masala teed juuakse igal pool. Suurim hulk teesorte on kasvatatud Assami ja Darjeeling linnas. See valmistatakse lisades teelehed vee, piima ja maitseainete segusse. Kasutatakse näiteks kardemoni, nelki, kaneeli ja ingveri. Kohvi on samuti populaarne jook, kuid siiski peamiselt Lõuna-Indias. Juuakse seda piimaga ja on üsna magus. Lassi on traditsiooniline jogurtipõhine jook Indias. See valmib kui segatakse jogurt veega või piimaga ja maitseainetega. Traditsiooniline lassi on mõnikord maitsestatud 7 röstitud köömnetega. Lassit saab maitsestada ka suhkruga, sidruniga, maasikatega ja safraniga.

Toit → Rahvusköök
23 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Must tee

Must tee Must tee on fermenteeritud e. kääritatud tee, töötlemise käigus muutub teelehtede värvus, toime ja maitse. Tee on suure kofeiinisisaldusega, seega väga toniseeriv ning ergutav. Musta tee sorte on rikkalikult - alates üsna mahedatest kuni jõuliste, kibedate teedeni. Tuntuimad mustad teed on vürtsise maitsega Assam Indiast; mahe, oivalise lõhnaga Darjeeling Himaalajast ning jõulise ja mõrkja maitsega Tseiloni tee. Tee valmistamiseks kasutada keeva vett ning tassi vee kohta võtta üks teelusikatäis teepuru. Soovituslik tõmbeaeg varieerub musta tee puhul nelja kuni viie minuti vahel. Peenema puru korral piisab ka lühemast tõmbeajast, pikem tõmbeaeg aga annab kangema maitsega tee. Teemaailmas kasutatakse mustade teede klassifitseerimise süsteemi, mis kajastab teelehtede liiki ja kvaliteeti ning konkreetsest teesordist saadava joogi kangust. Nii võib sageli märgata, et teepakikestel on päritolumaa järel kirjas veel tähekombinatsioonid...

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
19
docx

Roheline tee

segukastidesse, millest regulaarselt puhub läbi kuum ja külm õhk. Eesmärk on niiskuse aeglane eemaldamine lehtedest keskmiselt 15 tunni jooksul. Rullimine: Närbunud lehed laotatakse teerulli, kus neid väänatakse mehhaaniliselt. Ortodoksne protsess kasutab tavakohaselt teerullimismasinat, mille tulemusena on kasutusel suuremad teelehed paljudes lahtistes teedes. LRR (lõika-rebi-rulli) protsessi tulemusena on kasutuses väiksemad lehesordid, mis võimaldavad kiiremat teekoti leotamist. Protsessi jälgitakse hoolikalt, nii et säilub lehe kuju ja ülekuumenemist ei toimu. Sortimine ja pakkimine: See on lõppstaadium, kus tee on sorditud suuruse järgi. Teed

Keemia → Keemia
12 allalaadimist
thumbnail
12
odt

Tee referaat

Referaat TEE Sisukord Must tee ...............................................................................................................................................2 Roheline tee .........................................................................................................................................4 Valge tee ..............................................................................................................................................5 Punane tee e. Oolong tee .....................................................................................................................6 Maitsestatud tee....................................................................................................................................7 Jäätee................................

Toit → Toiduainete õpetus
83 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Tärklise kordamisküsimused, sissejuhatus

2. Taimse toorme esma- ja järeltöötlemine. Taimset tooret töötlevad toiduainete tööstuse ettevõtted jagunevad esma- ja järeltöötlevateks ettevõteteks. Esmajärgulise töötlemisega tegelevad ettevõtted 1. jahu-, tangainete-, peensuhkru-, tärklise-, siirupi-, konservi-, veini-, piirituse-, tee- (teelehtede esmane töötlemine), õlitööstused. 2. Toormeks on teravili, puu- ja köögivilja toore, teelehed. Teisejärgulise järeltöötlemisega tegelevad ettevõtted. Seal töödeldakse edasi esmatöötlevates ettevõtetest saadud produkti. 1. pagari-, kondiitri-, makaronitööstus, 2. pärmi-, õlletööstus, 3. rasva ümbertöötlemise (majonees, seep, parfümeeriatooted) ettevõtted, 4. suhkru rafineerimise tööstused. 5. Toormeks on jahu, peensuhkur, taimeõli, veini tootmise materjalid jt. 3. Tootmistehnoloogiate arengusuunad toiduainetetööstuses.

Toit → Toiduainete loomne toore
17 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Geograafia, põllumajandus, vesi ja sellega seotud probleemid, metsandus, energiamajandus

I Põllumajandus o Siseturule või ekspordiks Maakasutus (õp lk 85) o Värkeslt turule või tööstusele tooraineks  Põllumajanduslik maa jaguneb:  Valitsuse poliitika o Haritav maa o Tollipoliitika  Põllumaa (viljapõld)  Impordil tav. maksud, maavarade  Istandus (õunaaed) puhul ka ekspordil o Looduslik rohumaa (hooldatakse nt. o EL teraviljal liikuv tollimaks (sõltub karjamaa) maailmaturu hinnast)  Haritavat maad vähe inimese kohta Ida- o Toetused e. subsiidiumid Kagu-Lõuna-Aasias (Hiina ja India) Agrokliimavöötmed  Palju: Okeaania (pole praktiline) Lähisarktiline – ainult tähtis põhjapõtrade ...

Geograafia → Geograafia
11 allalaadimist
thumbnail
7
txt

Seedeelundkond

SUURENEMINE.B12KOBALAMIIN VERELOOME, AINEVAHETUS, KASVUPROTSESS, SIGIMISFUNKTSIOON VEISEMAKS, VEISENEERUD, SDA, VEISE-, SEA-, VASIKA- JA HOBUSELIHA, SNTEESITAKSE SEEDETRAKTIS AINETEST, MIS SISALDAVAD KOOBALTIT AVITAMINOOSI THELDATUD EI OLE, MANUSTAMINE ANNAB HID TULEMUSI PAHALOOMULISE ANEEMIA RAVILPBIOFLAVONOID SUURENDAB KAPILLAARIDE RESISTENTSUST, REGULEERIB KUDEDE HINGAMISPROTSESSE NING MUID BIOKEEMILISI PROTSESSE, SOODUSTAB C-VITAMIINI TOIMET TSITRUSVILJALISED, KIBUVITS, TEELEHED, MUSTSSTAR, SALAT, KAALIKAS, KAPSAS, KARTUL JT. PUU-NING KGIVILJAD CASKORBIINHAPE OSALEB OKSDATS-REPUKTSIOONIOONI PROTSESSIDES, AKTIVISEERIB PROTEOLTILISI FERMENTE JA MAKSA ESTERAASI, OSALEB DESOKSIRIBONUKLEIINHAPPE SNTEESIS, SUUR IMMUNOLOOGILINE THTSUS TAIMSED TOIDUAINED (KAPSAS, SALAT, SPINAT, PETERSELL, TILLIPEALSED, SIBULAPEALSED, HAPUOBLIKAS, MALTS, NGES, KIBUVITSAMARJAD, METSAMAASIKAD, VABARNAD, KARUSMARJAD, SSTRAD, TSITRUSVILJALISED, KAALIKAD, NAERID, PORGANDID, SIBUL, KARTUL JNE

Meditsiin → Inimese anatoomia ja...
160 allalaadimist
thumbnail
0
rtf

Eesti luhad ja lammid

Tallinna Tehnikagümnaasium Eesti luhad ja lammid Referaat Koostaja: Kätlin Tiigi 10c Juhendaja õp. Kersti Veskimets Tallinn 2008 Sisukord Sisukord.............................................................................lk 2 Üldiseloomustus........................................................................lk 3 Abiootilised tegurid.................................................................lk 3 Valgus..........................................................................................lk 3 Ultraviolettkiirgus........................................................................lk 4 Infrapunane kiirgus...........................................................................lk 4 Õhuniiskus..................................................................................lk 4 Kitsa ökoamplituudiga liik..........................................

Loodus → Keskkonnaökoloogia
49 allalaadimist
thumbnail
14
odt

EESTI TOIT

Veel on taigna hulka pandud ohaka, varsakabja, nõgese, mustasõstra, humala, paju, sammalde ja naadi lehti ja heinapepresid ning samblikestpõdrasamblikku ja islandi käokõrva. Salatitaimedeks sobivad metsikutest taimedest valge ristik, harilik kirikakar,harilik nurmenukk, metsharakputk, harilik jänesekapsas, salatkress, harilikhiirekõrv, harilik maajalg, ahtalehelinepõdrakanep, põldohakas, valge iminõges, harilik kortsleht, teelehed, harilikraudrohi, hapu oblikas, põld-piimaohakas ja vesihein. Tegelikkuses on eelpool toodud taimeliigid vaid vähene ülevaade mida meie esivanemad tarvitasid. Kui vaadata, ajalukku, siis näeme, et looduse poole vaadati alles suurte nälgade aeg, sest on mainitud, et 17.-18. sajandil kasutasid baltisakslased looduslikke taimi rohkem kui eestlased ja sellest ajast on antud välja raamatuid, mis on eestlased tänaseni tagasi viinud looduserüppe. HUVITAVAMAD RETSEPTID 1

Toit → Rahvusköögid
19 allalaadimist
thumbnail
34
pdf

Eesti taimestik

Veel on taigna hulka pandud ohaka, varsakabja, nõgese, mustasõstra, humala, paju, sammalde ja naadi lehti ja heinapepresid ning samblikestpõdrasamblikku ja islandi käokõrva. Salatitaimedeks sobivad metsikutest taimedest valge ristik, harilik kirikakar,harilik nurmenukk, metsharakputk, harilik jänesekapsas, salatkress, harilikhiirekõrv, harilik maajalg, ahtalehelinepõdrakanep, põldohakas, valge iminõges, harilik kortsleht, teelehed, harilikraudrohi, hapu oblikas, põld-piimaohakas ja vesihein. Tegelikkuses on eelpool toodud taimeliigid vaid vähene ülevaade mida meie esivanemad tarvitasid. Kui vaadata, ajalukku, siis näeme, et looduse poole vaadati alles suurte nälgade aeg, sest on mainitud, et 17.-18. sajandil kasutasid baltisakslased looduslikke taimi rohkem kui eestlased ja sellest ajast on antud välja raamatuid, mis on eestlased tänaseni tagasi viinud looduserüppe. [sook] 15 Kokkuvõte

Loodus → Eesti taimestik ja loomastik
9 allalaadimist
thumbnail
80
docx

Toidukauba õpimapp

ning ensüümid. Kääritamine ehk frementeerimine ­ lehed viiakse peale rullimist niiskesse ruumi suurte laudade peale. See faas kestab 1-3 tundi ning selle käigus moodustub rakuvedelikest õhu ja ensüümide mõjul erinevad maitse- ja värvained. Lehed muutuvad tumedamaks ja tee maitse, lõhn ning värvus muutuvad tugevamaks. Kuivatamine ­ lõpetab frementatsiooni. Spetsiaalsetes kuivatuskappides, kuumuse juures 79 ­ 90o C kuivatatakse teelehed nii, et neis oleks niiskust alla 12%. Olenevalt tee töötlemise etappidest kujunevad välja põhilised tee liigid: · Must tee ­ täielikult fermenteeritud tee. Teelehed korjatakse, närtsitatakse, muljutakse neid rullides ning lastakse frementeeruda. Kvaliteetne tee peab olema ühtlane, õigesti rullitud lehtetega ja omama küllaldasel hulgal pungakesi. Musta tee osakeste pind peab olema kaetud läikiva lakitaolise kihiga

Toit → toiduainete sensoorse...
74 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toidukauba eksami kordamisküsimused ja vastused

algaks kääritamine. Lühiajaline kääritamine ­ see tähendab, et kääritamine peatatakse kuumusega kuivatamise teel. Vahel nimetatakse sel viisil töödeldud teed ka poolfermenteerituks. Kääritamine e ensümaatiline protsess - Rullimise ajal purustatakse teelehtede rakuseinad ­ sel moel vabanevad ensüümid, mis käivitavad biokeemilise reaktsiooni. 90%-lise niiskuse ja 22­28 °C juures toimub 1­3 tunni jooksul oksüdatsioon ja käärimine. Kuivatamine ­ lõpetab fermentatsiooni. Teelehed kuivatatakse spetsiaalsetes kuivatuskappides 79­90 °C juures nii, et neis oleks niiskust alla 12%. Naturaalse tee märgistus · B (broken) ­ teelehed on töötlemise alguses rebitud ja leherootsud sõelumisel eemaldatud. · TGFBOP ­ Tippy Golden Flowery broken Orange Pekoe. · FBOP (Flowery Broken Orange Pekoe) ­ parimad ja aromaatseimad teed. · BOP (Broken Orange Pekoe) ­ hästi töödeldud lehed, vähem tipulehti, maitse on tugevam kui ülaltoodutel.

Toit → Toit ja toitumine
103 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Toiduaine õpetuse

Kohvi joomine tõstab vererõhku ja parandab neerude tegevust. Röstimisviisid: Võivad olla hele, keskmiselt tume ja tume. Mida tumedam röst seda maitselt kangem kohv. Kofeiinisisaldus võib tumedal kohvil mõnevõrra väheneda. Eristatakse ka nt. Ameerika, Prantsuse, Itaalia, Euroopa ja Viini rösti pealkirja. 20 4.2Tee Liigitus: 1. Must ehk täielikult fermenteeritud tee- teelehed korjatakse, närtsitatakse, muljutakse neid rullides ning lastakse fermenteeruda +20...+24ºC juures ning kuivatatakse 90ºC juures. See peab olema ühtlane ja parajal hulgal pungakesi. Musta tee osakeste pind peab olema kaetud läikiva lakitaolise kihiga. Mida rohkem pungi ja suuri lehti, seda kvaliteetsem tee. See on ereda oranzikaspunase tooniga ja selge. 2. Oolong ehk pool-fermeneeritud tee (punane tee)- valmib suurelehelistest teesortidest,

Toit → Kokandus
107 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toiduainete õpetuse konspekt

kuivatatakse. Kohvioad sisaldavad umbes 0,6-2% kofeiini ja kokku 1200 erinevat ühendit. Kohvi joomine tõstab vererõhku ja parandab neerude tegevust. Röstimisviisid: Võivad olla hele, keskmiselt tume ja tume. Mida tumedam röst seda maitselt kangem kohv. Kofeiinisisaldus võib tumedal kohvil mõnevõrra väheneda. Eristatakse ka nt. Ameerika, Prantsuse, Itaalia, Euroopa ja Viini rösti pealkirja. 20 4.2Tee Liigitus: 1. Must ehk täielikult fermenteeritud tee- teelehed korjatakse, närtsitatakse, muljutakse neid rullides ning lastakse fermenteeruda +20...+24ºC juures ning kuivatatakse 90ºC juures. See peab olema ühtlane ja parajal hulgal pungakesi. Musta tee osakeste pind peab olema kaetud läikiva lakitaolise kihiga. Mida rohkem pungi ja suuri lehti, seda kvaliteetsem tee. See on ereda oranzikaspunase tooniga ja selge. 2. Oolong ehk pool-fermeneeritud tee (punane tee)- valmib suurelehelistest teesortidest,

Toit → Toiduainete õpetus
58 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Toiduainete taimne toore - kordamisküsimused II tööks

Tuntakse ka tükeldamata tervelt rullitud lehtedest valmistatud teed (kõrgeim kvaliteediklass ­ darjeelingi tee). Fermenteerimine ehk kääritamine ­ tekib hulk ühendeid, millest kujuneb teele iseloomulik maitse, värvus, aroom. Fermenteerimise kestus oleneb sellest, millise maitse ja aroomiga teed soovitakse saada. Kuivatamine ­ eemaldatakse teelehtedest kogu allesjäänud niiskus. Sorteerimine ­ teelehed jaotatakse suuruse järgi erinevatesse kvaliteediklassidesse. Kuivatatud tee läheb sõelumismasinasse ja sorteeritakse teeosakeste suuruse järgi. 39. Tee sordid. Must tee on maailmas jaotatud eri näitajate järgi kvaliteediklassidesse ja kasvatuskohtade järgi teesortideks. Assami tee Mägitee, enamasti tugeva pikantse maitse ja tugeva linnaseid meenutava aroomiga, tõmmis on tume, maitse vürtsikas. Kasutatakse mitmesugustes teesegudes. Kutsutakse ka India teeks.

Toit → Toiduained
45 allalaadimist
thumbnail
43
doc

Toiduainete taimne toore

Närvutamine ­ eemaldatakse lehtedest aeglaset niiskus, lehed muutuvad pehmemaks. Rullimine-muljutakse lehtede osa rakke puruks, väljub fermenteerimiseks vajalik rakumahl. Fermenteerimine ehk kääritamine ­ tekib hulk ühendeid, millest kujuneb teele iseloomulik maitse, värvus, aroom. Kestus oleneb sellest, millise maitse ja aroomiga teed soovitakse saada. Kuivatamine ­ eemaldatakse teelehtedest kogu allesjäänud niiskus. Sorteerimine ­ teelehed jaotatakse suuruse järgi erinevatesse kvaliteediklassidesse. Kuivatatud tee läheb sõelumismasinasse ja sorteeritakse teeosakeste suuruse järgi. 26.Tee sordid. Must tee, Assami tee(mägitee), Darjeelingi tee, Tseiloni tee, Indoneesia tee, Hiina tee, Gruusia tee, Oolongtee(punane tee), Roheline tee, aromatiseeritud tee, lahustuv tee, kofeiinivaba tee,tahveltee, tellistee. 27.Tee säilitamine, kasutamine. Parim viis on säilitada:

Põllumajandus → Köögiviljandus
31 allalaadimist
thumbnail
35
doc

Pärandkoosluste loomastik

Nende kadumise põhjuseks on peamiselt elupaikade hävimine. (Wikipedia, 2011) Teelehe-mosaiikliblikas (Euphydryas aurinia) Teelehe-mosaiikliblika elupaigad on niisked lillerohked märjad või soostunud niidud ja võrdlemisi kuivad alvarid. Tegelikult on ka alvaritel piisavalt niiskeid piirkondi. Põhja- Iirimaal elavad nad isegi liivikuil. Liblikas muneb munad 5­30 kaupa toidutaime lehtede alaküljele. Röövikute toidutaimede loetelu on pikem kui eelmisel liigil. Sellesse kuuluvad mitmed teelehed, mailased, kurerehad, leedrid, peetrileht, emajuur, palderjan, kuslapuud, enelad, lodjapuud. Inglismaal on toidutaimena märgitud veel harilik äiatar ja tui-tähtpea. Sügiseni toituvad röövikud koos võrgendist pesas. Talvituvad varjatult kulusse tehtud talvituspesas. Kevadel roomavad laiali, otsides toidutaimede värskeid lehti. Nukustaadium kestab kaks-kolm nädalat. Lendavad mai lõpust juuni keskpaigani.

Maateadus → Pärandkooslused
21 allalaadimist
thumbnail
76
docx

Füsioloogia kordamisküsimused-vastused

Klobalmiin ainevahetus, süda, veise-, sea-, vasika- ja häid tulemusi pahaloomulise kasvuprotsess, hobuseliha aneemia ravil sigimisfunktsioon Sünteesitakse seedetraktis ainetest, mis sisaldavad koobaltit P Suurendab Tsitrusviljalised, kibuvits, - Bioflavonoi kapillaaride teelehed, mustsõstar, salat, d resistentsust, kaalikas, kapsas, kartul jt puu- reguleerib kudede ning köögiviljad. hingamisprotsesse ning muid biokeemilisi protsesse, soodustab c-vitamiini toimet C Osaleb oksüdats- Taimsed toiduained (kapsas, Skorbuut, nõrkus, Askorbiinh reduktsiooni salat, spinat, petersell, töövõime langus,

Varia → Kategoriseerimata
57 allalaadimist
thumbnail
132
pdf

Etnoloogia üldkursus

‘ Tartu Ulikool ‘ Etnoloogia Uldkursus Konspekt tundmatu tudengi laualt Tartu 1999 Sissejuhatus Lugu Konspekti koostamisel on arvestatud põhistruktuuri osas Ajaloo esimesel kursusel loe- tava sissejuhatava teema ”Etnoloogia üldkursus” kavaga. Antud on etnoloogia üldine sissejuhatus ja teaduse erinevad nimetused Euroopas ning Ameerikas. Räägitakse pea- mistest teoreetilistest ja metodoloogilistest suundumustest. Konspekti põhiosa keskendub erinevatele ainevaldadele, millega etnoloogid tegele- vad. Lõpuks antakse lühiülevaade maailma kultuuridest, käsitledes näidetena tänapäeva eelindustriaalsetest kultuuridest põhjalikumalt Vanuatu (Melaneesia) ja Mehhiko ”in- diaanlaste” kultuure. Õigused ja kohustused Te võite seda teksti vabalt trükkida ja muuta. Te võite seda levitada, kui sõber vajab — või levitamata jätta. See on iga inemise vaba voli ja südametunnistus. Keegi ei vast...

Ajalugu → Ajalugu
22 allalaadimist
thumbnail
53
doc

Taime geneetika

spinaalne muskulaarne atroofia) 84. Domestikatsioon ­ tehnoloogiate kodustamine, taimede kultuuristamine, loomsete organismide kodustamine 85. Kultuurtaimede tekkekolded Kagu-, Ida-, Kesk- , Ees-Aasia,Vahemeremaad;Ida-Aafrika;Kesk-Ameerika; Andid.Floorad ja faunad jaotatakse vastavalt inimmõju tugevusele: Kultuuripagejad ehk hemerofoobid ­ taanduvad inimtegevuse mõjul (näiteks käpalised); Apofüüdid ­ nende leviku inimtegevus soodustab (näiteks nõgesed, teelehed jne.); Vahepealsed ehk indiferentsed hemerodiafoobid ­ neid inimtegevus ei mõjuta; Antropofüüdid ­ lisanduvad floorasse inimtegevuse mõjul. Esmasele floorale lisanduvad taiimed jaotatakse Loodusliku levikuga liigid, mis kasutasid ära inimtegevusest tingitud muutusi maastikus; Inimesele tahtmatult koos heina ja teraviljaga jne. levinud taimed ehk tulnuktaimed; Tahtlikult sissetoodud tarbe- või ilutaimed ­ kultuurtaimed. Vastavalt saabumise ajale jaotuvad tulnukad:

Botaanika → Taimekasvatus
62 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

muutuvad osaliselt eeterlikeks õlideks. Tee omandab keetmisel meeldiva maitse ja aroomi, kangus mõnevõrra nõrgeneb. R o h e l i s t t e e d ei fermentiseerita. Musta teega võrreldes on maitselt kangem, kuid vähem aromaatsem. Seejuures on roheline tee tugevama toniseeriva ja bakterivastase toimega. P u n a n e t e e ehk o o l u n g on poolfermentiseeritud tee. Valmistatakse kindlatest tee sortidest. tunnuseks on punase-rohelise triibulised teelehed. Parim punane tee on pärit Taivanilt. K o l l a n e t e e on samuti poolfermentiseeritud. Jääb omadustelt rohelise ja musta tee vahepeale. Võidakse valmistada ka rohelise ja musta tee kokkusegamisel. 35 Koostise järgi jaguneb tee lisanditeta ja lisanditega ehk aromatiseeritud ehk maitsestatud teeks. L i s a n d i t e t a t e e jaguneb puhtaks (pure tea) ja seguteeks. Üks teesegu võib sisaldada 10...30 erinevat teesorti

Toit → Toitumisõpetus
139 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun