Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"maitsetaimed" - 119 õppematerjali

maitsetaimed on hõrk ja tervislik toidulisand, nad sisaldavad organismile vajalikke vitamiine. Värskete maitsetaimede lehed annavad toidule võrratu varjundi.
thumbnail
8
odt

Maitsetaimed

köögis. India legendides on basiilik imelise jõuga taim. Basiilikut tunti ka vanas Kreekas ja Roomas. Keskajal oli ta laiemalt tuntud kui vahend mürgiste putukate hammustuste ja skorpioni salvamise vastu. Basiilik heamaitseline ja meeldiva magusa lõhnaga maitsetaim. See põhjamaa loorberiks kutsutud maitsetaim sobib kõikvõimalike toitude juurde. Ta on oma omadustelt nii mitmekülgne, et sellega maitsestades ei tule teised maitsetaimed meeldegi. Samuti pole basiilikuga maitsestades karta ebaõnnestumist. Maitsetaimedega tutvumist on hea alustada basiilikust. Algajagi vaimustub selle pehmest maitsest ja otsustab proovida ka teiste maitsetaimede kasutamist. Maitseaineks kasutatakse peeni võrseid, lehti ja latvu. Basiilik sobib mitmetesse toitudesse. Parim on see värskena, kuid säilitab maitse ka kuivatatuna. Proovi basiilikut kala, liha, riisi, suppide, kastmete, salatite, pizza, juustu, muna ja kartulitoitude

Toit → Kokandus
35 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Maitsetaimed

TARTU MART REINIKU GÜMNAASIUM Mathias Nöps Maitsetaimed referaat Tartu 2007 Sisukord: Maitsetaimed..................................................................................................3 Maitsetaimede liigitus.................................................................................3-5 Kasvatamine................................................................................................5-7 Sagedasemad kodus kasvatatavad maistetaimed..............................7-8 Kasutatud kirjandus......................

Bioloogia → Bioloogia
25 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Maitsetaimed

LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Ettevõtluse ja majandusarvestuse õppetool MK II Merilin Karits MAITSETAIMED Referaat Aineõpetaja: Liina Maasik Mõdriku 2014 Sisukord Sisukord .............................................................................................................................. 2 SISSEJUHATUS................................................................................................................. 3 1. MAITSETAIMED..............................................................

Majandus → Kaubandus ökonoomika
40 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Maitsetaimed

Kaneel muudab rasvase liha maitsvamaks. Kaneel kuulub ka puuviljade, seente ja liha marineerimisel kasutavate vürtsisegude koosseisu. Idamaa köögis, sealjuures ka Taga - Kaukaasias ja Kesk - Aasias lisatakse kaneeli linnulihasalatitele ja linnupraele, aga küpsetatud ja hautatud lambalihale. Hiinas ja Koreas maitsestatakse kaneeliga küpsetatud sealiha. Kasutatud kirjandus Renate Kissel, 2001, Vürtsid & maitsetaimed, AS Bit www.toidutare.ee/termin.php?g=615 www.kalev.ee/est/?news=931850&Vurtsid-ergutavad-maitsemeelt www.uni-graz.at/~katzer/engl/Pipe_nig.html en.wikipedia.org/wiki/Main_Page www.hansaplant.ee/?id=123&op=body

Toit → Kokandus
25 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Maitsetaimed

KANEEL Kasutatakse. Kaneeli kasutusvaldkond on väga lai. Sellega maitsestatakse magustoite, küpsetisi, kooke, šokolaaditooteid ja muud. Kaneeli tarvitamine on eriti levinud putrude, rabarberikisselli, küpseõunte ja mitmesuguste küpsetiste juures. Asendamatu on kaneeli õunaroogade maitsestajana, kaneelikoort võib tihti leida ka marinaadidest. Kaneelijäätmetest valmistatavat kaneeliõli kasutatakse paljude parfüümide valmistamisel. Kaneeliõli kuulub ka koolajookide, limonaadide ja närimiskummi koostisesse. Samuti kuulub kaneel lahutamatu osana piparkoogi- ning hõõgveini koostisesse. Ammustel aegadel leidis kaneel kasutamist armujookides ning parfüümina. Samuti maitsestatakse kaneeli lehtedega suppe, lihatoite ja kala. Kasvatatakse. Suurem osa maailma kaaneelist saame Indoneesiast ja Hiinast, kuid vähesel määral ka Sri Lankast, Vietnamist ja muudest riikidest. Ajalugu. Kaneel on üks vanemaid maitse...

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
274
pdf

Maitsetaimed

RAVIM- JA MAITSETAIMED 1. AEDSALVEI • Lad. Salvia officinalis • Lad. k. “salvus”, “salvare” = terve Botaaniline iseloomustus • Huulõieliste(Labiatae)(Lamiaceae) sugukond, mitmeaastane poolpõõsas. Botaaniline iseloomustus Vars on alumises osas puitunud, ülalt rohtne hallikarvane. Botaaniline iseloomustus – Lehed pikliksüstjad, hallikasrohelised, pealt kortsulised, täkilise servaga. – Noored lehed ja varte ülemine osa hallikasviltjad. Botaaniline iseloomustus – Õied asuvad varre ladvas ja on enamasti violetsed (ka sinised, harva valged). – Õitseb juunis ja juulis. Botaaniline iseloomustus – Seemned on suured, ümarad, mustad. – 1000 seemne mass 7...8 g, idanevus säilib 2 aastat. Ajaloost – Salvei on läbi ajaloo üks kuulsamaid ja tuntumaid ravim- ja maitsetaimi. – Tuntud juba antiikajast, nii vanad kreeklased kui ka roomlased pidasid...

Bioloogia → Ajaloolised sündmused
21 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Maitsetaimed

Nimi ja pilt Iseloomustus Kasvukoht Kasvatamine Kasutamine Aedmajoraan Huulõieline. Püstise või tõusva, neljakandilise Vajab päikselist Põhjapiirkonnas tulebtaimi ette Õitsemise algul kogutud haruneva varrega. Kasvab umbes 25 cm sooja kohta, kasvatades. Seemned külvatakse ürti kasutatakse värskelt ja kõrguseks. Väikesed vastakad lehed on ovaalsed viljakat ja aprilli alguses . Majoraani seemned kuivatatult kala, suppide, ja viltjaskarvased. Taimed rohekashallid. Okste huumusrikast on väga väikesed, nad ei vaja liha ja kastmete tipus asuvad väikesed harunenud õisikud. Õied mulda. külvivagu, piisab mullapinnal maitsestamiseks. ...

Bioloogia → Bioloogia
19 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Maitsetaimed

MAITSETAIMED Aivo Puusild 1. Millised maitsetaimed tuleb ette kasvatada? Ette tuleb kasvatada näiteks sidrun-meliss, piparrohi, basiilik vajab samuti ettekülvamist, liivateed kasvatatakse ette ainult seemnest. 2. Mida võib otse avamaale külvata? Avamaale võib otse külvata estragoni ja taimi mis ei karda öökülmi. 3. Millal on õige aeg hakata külvama? Õige aeg on külvama hakata kui mulla temperatuur on sobiv ja ei ole kartust öökülmasid külmaõrnade taimede puhul. 4. Milliseid liike saab paljundada seemnetega?

Bioloogia → Bioloogia
12 allalaadimist
thumbnail
2
pdf

Maitsetaimed - LÜHIKOKKUVÕTE

Basiilik Basiilik​ (Ladina keelse nimega ​Ocimum​) on üheaastaste taimede perekond huulõieliste sugukonnast. Ehkki enamik basiilikuid on üheaastased, on mõni ka pikema elueaga. Basiilik kasvab looduslikult Lõuna-Aasias, Lähis-Idas, Iraanis, Pakistanis, Afganistanis ja Indias. Harilik Rosmariin Harilik rosmariin​ (Ladina keelse nimega ​Rosmarinus officinalis​) on huulõieliste sugukonda rosmariini perekonda kuuluv mitmeaastane poolpõõsaliik.Eestis kasvatatakse rosmariini peamiselt üheaastase taimena, sest tihti ei ela ta talve üle.Harilik rosmariin pärineb tõenäoliselt Vahemere maadest. Tänapäeval kasvatatakse taime Prantsusmaal, Hispaanias, Venemaal, Itaalias, Portugalis, Kreekas, Marokos, Tuneesias ja Suurbritannias. Harilik iisop Harilik iisop​ ​(Hyssopus officinalis)​ ehk üldkeeles ​iisop​ on huulõieliste sugukonna iisopi perekonda kuuluv mitmeaastane igihaljaste poolpõõsaste liik.Kasvab looduslikult Lõuna-Euroopas ja Vahemere maa...

Varia → Kategoriseerimata
1 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Ravim- ja maitsetaimed

Elav taim kujutab enesest keerulist looduse loomingut. Temas valmistatakse hulganisti keemilisi aineid, millest osa leidub kõigis taimedes, teine, spetsiifilisem osa, valmib vaid mõnigais neist. Meie laiuskraadil kasvab aias ja metsas ligikaudu 400 tervistavat taime. NÕUANDEID RAVIMTAIMEDE KORJAMISEKS JA TARVITAMISEKS. Kodus saab aidata end ravimtaimedega mitmeti. Mis juhtub taimedega siis, kui olete otsustanud ta eemaldada loomulikust keskkonnast. Taim kui elusolend oma kindla ainevahetusega elab edasi mõnda aega ka siis, kui on maapinnast eraldatud. Kui ümbritsev temperatuur on madal, kuivab taim aeglasemalt, bioloogilised protsessid(ka toimeainete lagunemine) kulgevad aeglasemalt. Mida kõrgem temperatuur, seda kiiremini eraldub taimest niiskus. Nii et, ravimtaimede väärtainete sisalduse eest tuleks hoolt kanda alates taime korjamisest ja lõpetades ravimtee valmistamisega. Millist ravimtaime korjata? Ikka se...

Loodus → Loodusõpetus
24 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Maitsetaimede kasvatus

Kooli nimi Nimi Klass MAITSETAIMEDE KASVATUS Referaat Juhendaja: õpetaja nimi Koht 2010 Maitsetaimede kasvatus Sissejuhatus: Mis on üleüldse maitsetaimed ehk ürdid? Tihtipeale aetakse neid segamini vürtsidega. Ürdid on aromaatsed maitseained, mis on pärit taimede rohtsetest osadest. Seevastu vürtsid on teravamaitselised või aromaatsed maitseained, mida saadakse mitmesuguste taimede seemnetest (nt muskaatpähklid, sinep), viljadest (nt pipar, vanill, koriander), õitest (nt nelk, safran), koorest (nt kaneel) või risoomist (nt ingver). Mina teen juttu järgmistest maitsetaimedest: aed-harakputk, hapu oblikas, murulauk,

Geograafia → Geograafia
22 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Ãœrdid ehk rohelised maitsetaimed

Tööleht nr 2 Ürdid ehk rohelised maitsetaimed Täida tabel. Pilt Nimetus ... ehk (teine Kuidas ja kus saab nimetus) kasutada Aedtill Anethum Maitse ja ravimtaim, graveolens ilutaim, aedviljatoidud, keedukartulid, liharoad, kala- ja koorikloomade maitsestamiseks, kastmed, munatoidud, salatid, konserveerimiseks, Petersell Ravimtaim, maitseainena. ...

Bioloogia → Bioloogia
21 allalaadimist
thumbnail
26
doc

Maitse- ja ravimtaimed

Muud kasutusalad kosmeetikas ­ taime toimeained parandavad naha verevarustust Kasutamine haljastuses sobib nii maitsetaimede- kui ka lilleaeda. Muu oluline informatsioon kurgirohu nektaririkkad õied meelitavad ligi palju mesilaid. 25 KASUTATUD KIRJANDUS Pihlik, U. 100 maitsetaime. 2006 Rausch, A. Lotz, B. Maitsetaimede leksikon. Maalehe Raamat, 2004 Luigela, A. Minu aia maitsetaimed. Tallinn, 2009 26

Põllumajandus → Aiandus
149 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Kursuse töö - vürtsid

Vürtside hulka ei ole õige arvata tugeva lõhnaga loomseid produkte (muskus, ambra jms. ), nagu mõnikord ekslikult tehakse. Näiteks botaanilisest sugulusest lähtuvalt on vürtse raske või isegi võimatu liigitada. Vürtsidena kasutatakse mitmesuguseid taime osi: juuri, risoome, sibulaid, koori, lehti, õisi, vilju, pungi ja seemneid. Mõnikord kasutatakse eri vürtsina ühe ja sama taime erinevaid osi erineval moel, nii kuivatatult kui ka värskelt. Mõned maitsetaimed vajavad enne kasutamist keerukat töötlust ja teised mitte. Seepärast tuleb maitseainete liigitamisel eelkõige arvestada kaht suurt maitseainete rühma: klassikalised ehk eksootilised vürtsid ja kohalikud maitseained. Klassikalisteks vürtsideks nimetatakse maitseaineid, millega kasutamise algus ulatud ajaloo hämarusse, mis tänapäeval on levinud kogu maailmas, ning mida traditsiooniliselt kasutab enamus rahvuslikke kööke.

Toit → Toit ja toitumine
11 allalaadimist
thumbnail
18
ppt

Prantsuse köögi ülevaate esitlus

9.C klass Kaari Kink Kirke Krämann Karmen Karniol Liina Nõmm Prantuse köök Kõrge kvaliteediga road Peen maitse Suurepärane serveerimisoskus Toidul suur tähtsus Hindavad maitseomadusi Suudavad eristada väiksemaidki nüansse Kulminaaria Köök jagatakse kolmeks: 1. Piirkondlik köök 2. Üldrahvalik köök 3. Tippköök Rahvusliku köögi omapära Parimad ja kvaliteetsemad toiduained Komponentide loomulik maitse keerulised kastmed Juur- ja puuviljad, maitsetaimed, maitseroheline. Ei sööda tangainest valmistatud putrusid Kaks tähtsamat toidukorda Peamised toiduained Köögiviljad Suured oliivipuu-, seene-, shampinjoni- kasvatused Puuviljad Piimatooted: rõõskkoor, piim, kohupiim, hapukoor, juustud Muna Enamik lihasorte Kalad: merikeel, tursk, lest, skumbria, haug, karpkala ja Mereannid: austrid, krevetid, merekarbid, vähid Toitude valmistamine Kõrgekvaliteedilised toiduained Välditakse purustamist ja segamist

Toit → Kokandus
20 allalaadimist
thumbnail
4
odt

A-veregrupp

· Siga · Krabid · Sink · Valge · Krevetid peakapsas · Süda · Lest · Vasikas · Merikeel · Merilõhe · Suitsulõhe · Säga SOBIB Piimatooted ja Õlid ja rasvad Pähklid ja Puu- ja Maitsetaimed ja Teed, taimeteed ja juustud seemned aedviljamahlad vürtsid teised joogid · Sojajuust · Lina- · Kõrvitsa- · Ananassi · Ingver · Aaloe · Soja- seemneõli seemned · Aprikoosi · Küüslauk · Ingver

Bioloogia → Bioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Toiduaine õpetuse

On müügil ka pruunivärvilisena, mis sobib eeskätt kohvi maitsestamiseks. 20. Vanill- või vanillisuhkur- Vanill- või vanilliinsuhkur saadakse kas kristall- või tolmsuhkrule ehtsa või sünteetilise vanilli lisamisega. Kasutage järelroogade ja küpsetiste maitsestamiseks. Kasutatud allikad: www.toidutare.ee 11 3. Maitsetaimed ja maitseained 3.1 Klassikalised vürtsid K L VILJALISED VÜRTSID A pipar, vanill, aniis, S kardemon, koriander S I SEEMNELISED VÜRTSID K sinep, muskaatpähkel A L ÕIELISED VÜRTSID I nelk, safran S E LEHELISED VÜRTSID D loorberileht V Ü KOORELISED VÜRTSID R kaneel T S JUURELISED VÜRTSID I ingver D 1. Viljalised vürtsid

Toit → Kokandus
107 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Harilik köömen

..............................................5 Kasutatud kirjandus..............................................................6 2 Sissjuhatus Köögiviljatoodang suureneb meil aasta-aastalt, sortiment aga, eriti maitsetaimedel, rikastub aeglaselt. Meie vabariigis on palju aiandushuvilisi. Suurt huvi tuntakse iluaianduse vastu, kuid paljud kasvatavad ka köögivilja ning on palju neidki, keda huvitavad maitsetaimed, kuid puuduvad teadmised ja oskused nende kasvatamiseks ning kasutamiseks. Pealiskaudsed on ka teadmised maitsetaimede toimest organismile. Tervislik toitumine on lahutamatult seotud maitsetaimedega. Antud referaadis saame ülevaate maitsetaimest mis on üks paljudest maitsetaimedest, mida me oma igapäevases elus kasutame. Köömen on üks vanemaid maitsetaimi, mille seemneid on leitud juba kiviaegsete inimasustuste juurest.

Põllumajandus → Aiandus
48 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Naatriumi leidumine inimeses

keemilisi koostist, naatrium aitab soolade lahustamisele kehavedelikes, aitab säilitada pH taset, stabiliseerib vererõhku ja aitab imendada süsivesikuid ja aminohappeid. Naatriumi leidub peaaegu kõikides toiduainetes, kuid kõige enam sisaldab seda sool. Naatriumi leidub ka juustus, vorstis, singis, margariinis, konservides, puljongikuubikutes, liha-ja kalatoodetes ja paagaritoodetes. Taimedest sisaldab naatriumi kõige rohkem just maitsetaimed. Väga oluline naatriumiallikas on ka naatriumirikas.pudelivesi. Naatriumi ohutu päevase tarbimise ülempiir on 20-30 g. Halvimal juhul võib liigne tarbimine põhjustada maovähki, insulti, osadel hüpertoonia teket, aga ka jalgade ja näo turseid, kaaliumi liigset eritust uriiniga. Naatriumi mõju vererõhu tõusule: a)liigne naatrium häirib rakkude ioontasakaalu b)naatriumi seob verevahetusel verega liigselt vett. Naatriumi puudujääk võib tekkida kehavedelike

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
1
doc

August Escoffer

August Escoffer Georges Auguste Escoffier (28. oktoober 1846 - 12. veebruar 1935) oli prantsuse kokk, restorani ja maitsetaimed kirjanik, kes populariseeris ja ajakohastatud traditsioonilises Prantsuse toiduvalmistamise meetodid. Ta on legendaarne näitaja seas kokkade ja Gurmaanidele, ja oli üks tähtsamaid juhte nüüdisaegsesse prantsuse kööki. Palju Escoffier tehnikat põhines see, Antoine Carême üks codifiers prantsuse haute cuisine, kuid Escoffier saavutus oli lihtsustada ja ajakohastada ja töötada välja ja ehitud stiilis. Millele Prantsuse ajakirjanduses ("kuningas kokad ja

Toit → Toitlustus
6 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Bioanorgaaniline keemia KT1

tüüpi) - - aitab kahjutuks muuta organismis mürgiseid sidemeid leidumine toidus munas, kalas, juustus Mesoelemendid loomades palju kaltsiumi, taimedes jälle väga vähe Naatrium Leidub eriti loomorganismides. Na on rakuväline element(!) st teda on rohkem rakkude vahel kui rakkude sees (nt vereplasma) - reguleerib organismi veereziimi( seob vett) - osaleb rakusisestes transpordiprotsessides, läbi rakumembraani Leidumine toidus: sool, juust, vorst, maitsetaimed Puudujääk: higistamine, taimetoiduga Kaalium ­ leidub eriti taimeorganismides, asub põhiliselt rakkude sees - reguleerib organismi veereziimi (soodustab vee eraldumist) - osaleb närviülekandes Leidumine toidus: rosinad, naturaalne taimne toit Loomades leidub närvi ja lihasrakkudes Kaltsium ­ osaleb luu ja kõhrkoe moodustamisel - on vajalik lihaste normaalseks tööks Leidumine toidus: lihas, piimatoodetes

Bioloogia → Mikrobioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Aroomiühendid

peenest tasakaalust. Tsitrusviljade iseloomulik lõhn on suuresti tingitud koores sisalduvatest eeterlikest õlidest. Nii nagu tsitrusviljade puhul, ei ole ka ühegi teise puuvilja lõhna eest täielikult vastutav mingi kindel ühend. On leitud organoleptiliselt tähtsad ühendid, mis on iseloomulikud kindlatele puuviljadele: 1) Amüülestrid banaani aroomis 2) Tsitraal sidrunis 3) Laktoonid virsikus Vürtsid ja maitsetaimed Lisatakse toidule maitse ja aroomi lisamiseks. Tugevamaitselised ja sellepärast kasutatakse väikestes kogustes. Vürtsid ja maitsetaimed erinevad looduses oma lenduvalt koostiselt. Vürtside eeterlikes õlides on identifitseeritud mitmeid lenduvaid komponente: süsivesikuid, alkohole, aldehüüde, ketoone, estreid, fenoole, happeid jms. Aroomiühendid enamikes vürtsides on eeterlike või lenduvate ühenditena, mis eraldatakse veeauru destillatsiooniga.

Keemia → Toidukeemia
29 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Stiilitabel

a India Pühad puud, pühad hiied, pargid, Vaiksed rahulikud aiad varju ja Püha viigipuu ­ kasvab saluks. Apelsin, sidrun. Puuviljad, üksikpuud. veega. Veebasseinid, kanalid, Veetaimed: lootosed, liiliad. köögiviljad, maitsetaimed. Langev vesi, vaated üle oru. pesemisrituaalid, meditatsioon. Euroopa keskaeg Rooma langusega hävitasid barbarid Asutatakse jahiparke, labürintaiad, Iluaiad kaovad lossidest ja Kloostriaiad: viinamari, 476. a kuni (germaanlased) lossid, templid ja pöetud hekid, metallist linnud, linnadest. Kiriklik askees. viljapuud, ravimtaimed, Ameerika pargid-aiad

Ajalugu → Ma ajalugu
29 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Brasiilia põllumajandus

kättesaadavus(masinahooldus, sordi- ja tõuaretus, koolitus,turundus,kindlustus). Tööjõud Brasiilia põllumajanduses on 8% kogu rahvaarvust. Valitsuse majanduspoliitika on Brasiilias väga hea, riik toetab põlluharijaid ja põlluharimist. Põllumajadusliku tootmise vormid on enamasti spetsialiseeritud suurtalud (moodne kõrgtootlik taluvorm, kus on spetsialiseerutud enamasti vaid ühele tooteliigile [lillekasvatus, piimakari, maitsetaimed, teravili jne]). Brasiilias on põllumajandus spetsialiseerunud taimekasvatusele. Peamised põllukultuurid on mais, kohvipuu ja puuviljad. Brasiilia on kultuuride kasvatamisel maailmas esimeste hulgas kohvipuuga ja maisiga. Põllumajandusega seotud keskonnaprobleeme Brasiilias ei leidu, sest seal ei ole palju põllumaad.

Geograafia → Geograafia
102 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Brasiilia põllumajandus

kättesaadavus(masinahooldus, sordi- ja tõuaretus, koolitus,turundus,kindlustus). Tööjõud Brasiilia põllumajanduses on 8% kogu rahvaarvust. Valitsuse majanduspoliitika on Brasiilias väga hea, riik toetab põlluharijaid ja põlluharimist. Põllumajadusliku tootmise vormid on enamasti spetsialiseeritud suurtalud (moodne kõrgtootlik taluvorm, kus on spetsialiseerutud enamasti vaid ühele tooteliigile [lillekasvatus, piimakari, maitsetaimed, teravili jne]). Brasiilias on põllumajandus spetsialiseerunud taimekasvatusele. Peamised põllukultuurid on mais, kohvipuu ja puuviljad. Brasiilia on kultuuride kasvatamisel maailmas esimeste hulgas kohvipuuga ja maisiga. Põllumajandusega seotud keskonnaprobleeme Brasiilias ei leidu, sest seal ei ole palju põllumaad.

Geograafia → Geograafia
11 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Bioloogia kontrolltööks kordamine

1. Mis on toiduained ja toitained, allikas, milleks vaja? Toiduainete(taimsed,loomsed) koostisosad on toitained. Toitained-Mikro(vitamiinid, mineraalained) Makro (süsivesikud,rasvad,valgud,vesi) Toidust saame kasvamiseks ja kudede uuendamiseks vajalikud ained ning ka energia. 2. Mis on ensüümid? Mis tähtsus on inimese organismis ensüümidel? ensüümid on eriliste omadustega valgud, mis kindlustavad keemiliste reaktsioonida toimumise, jäädes ise samal ajal muutumatuks. ensüümid reguleerivad kogu organismi elutalitlust, nende abil organismide kasv, arenemine, liikumine ja toimuvad eluprotsessid. Seedimine. 3. Vitamiinid: rasvalahustuvad ja vesilahustuvad, allikad, milleks vaja? R: VitamiinA(kalad,rasvased piimatooted,maks)-nägemiseks, naha,luude,limaskestade normaalseks arenguks.D(kalarasv, pärm,maks)-Ainevahetuseks.E(Taimsed toiduõlid, pähklid, õlirikkad seemned) – kaitsesüsteemide tugevdamine, sugurakkude norm...

Bioloogia → Bioloogia
9 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Marinaad

Marinaad Kui grillitavale lihale tahetakse tugevamat maitset, võib valmistada marinaadi. Liha saab marinaadiga parema maitse ning pehmeneb küpsetamisel kiiremini. Kala ja köögivilja marineeritakse eelkõige uute ja põnevate maitsete saamiseks. Marineerida võib mõnest tunnist mõne ööpäevani. Väga sageli valmistatakse marinaadid õlust, piimast, mineraalveest, veinist, veiniäädikast, õlist (õli pikendab marinaadi säilivust). Kuivmarineerimise puhul maitseainete segu pehmendab liha, kala või lindu ning samal ajal moodustub toiduaine omast mahlast maitsestatud vedelik. Marineeritavat toiduainet hoitakse jahedas ruumis. Marinaadi all peab olema kogu toiduaine, et vähendada kokkupuudet õhuga. Marineerimisnõu valitakse võimalikult väike ning toiduainet keeratakse aeg-ajalt. Külmutatud liha võib panna marinaadi üles sulatamata. Üsna hea viis on panna nii toiduaine kui ka marinaad spetsiaalsesse kotti. Aegaj...

Kategooriata → Tööõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Planning of Cultural Landscapes

Planning of Cultural Landscapes Viktor Skunov Eesti Maaülikool Kadriorg Park which celebrated its 293th birthday on July 22 is the largest park in Tallinn and the richest in various species. One of the most important event of foreign policy took place in Kadriorg PalaceThe important men of Russia and Austria discussed the possibilities of destroying Prussia. One of the most important visitor from Russia in Kadriorg was Katarina II. On June 28 1764, a fancydress ball took place in the Kadriorg Palace for about five hundred persons,dedicated to the celebration of the anniversary of Katarina II´s accession(astumine) to the throne. 1908.on July 15 the greece crown princess Alice came to see Tallinn.She was only few days in here but still loved it. The first trip through the air in Estonia that was done with the balloon by Mr.Berg w...

Keeled → Inglise keel
7 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Kadriorg Park

Kadriorg Park which celebrated its 293th birthday on July 22 is the largest park in Tallinn and the richest in various species. One of the most important event of foreign policy took place in Kadriorg Palace-The important men of Russia and Austria discussed the possibilities of destroying Prussia. On June 28 1764, a fancy-dress ball took place in the Kdriorg Palace for about five hundred persons,dedicated to the celebration of the anniversary of Katarina II´s accession(astumine) to the throne. 1908.on Jluy 15 the greece crown princess Alice came to see Tallinn.She was only few days in here but still loved it. The first trip through the ai rin Estonia that was done with the balloon by Mr.Berg who had come here from St.Peterburg.he managed to rise about 1500 metres from the surface.A lo of people,who were with him in the air were frightened,so after an hour they landed far away in Lasnamäe. Kersti Lootus.Kadriorg today Landscapes arc...

Keeled → Inglise keel
12 allalaadimist
thumbnail
28
pptx

Hemofiilia ehk veritsustõbi

Hemofiilia ehk veritsustõbi Tartu 2017 Mis on hemofiilia? Ühe või mitme hüübimisteguri kaasasündinud vaegusel või hüpofunktsioonil tuginev pärilik veritsushaiguste rühm Diagnoosi täpsustamiseks määratakse vere hüübimisnäitajad:  faktor IX,  faktor VII,  trombotsüütide hulk,  APTT (osaline tromboplastiini aeg),  PT (protrombiini aeg),  veritsusaeg,  fibrinogeen. Klassifikatsioon A-hemofiilia e. klassikaline 1:10 000 B-hemofiilia 1:30 000 C-hemofiilia Sümptomid Kalduvus verejooksude tekeks, mis ei peatu Liigestesse, lihastesse (valu, paistetus) Peale kerget traumat Iseeneselikult (nt ninaverejooksud) Vererohked menstruatsioonid Eluohtlikud Ajusisene verejooks Hingamisteede sulgust põhjustavad verejooksud Raske vorm avaldub lapseeas, kergem täiskasvanueas http://kiku.hambaarst.ee/robot/103/hemofiilia-ja-von-willebrandi-tobi Pärilikkus Pärandub X-liitelisel retsessiivsel teel X-k...

Meditsiin → Meditsiin
2 allalaadimist
thumbnail
5
rtf

Sealiha

3. Söödavuse kvaliteet - liha õrnus, liha värvus ja liha maitse 4. Teised kvaliteedi näitajad- Lisandid ja lisa ained EHK E-AINED On loodusliku või keemilise päritoluga keemilised ühendid Lisatakse eesmärgiga: pidurdada riknemist,parandada välimust, koostist ja struktuuri, maitset, lõhna või mõnda muud omadust. Lisandid on loodusliku sisuga komponendid , mida lisatakse samadel eesmärkidel, kuid tegemist on ka individuaalsete toiduainetega. nt. sool , suhkur, köögiviljad, maitsetaimed jne munapulber Lisaained lihatööstuses konservandid ehk säilitusained , on ained, mis pidurdavad või takistavad mikroobide elutegevust. Naatriumnitrit 250E, naatirumnitraat E251, bensoehape E210, Antioksüdandid - askorbiinhape E300- väldivad ja takistavad hapniku toimet, pidurdavad rasvarääsumist ja takistavad kõrval lõhna teket. Stabilisaatorid , emulgaatorid ja paksendajad - Katavad vee ja rasva osakesi, välitides eraldumist stuktuurist. Tüüpilisemad emulgaatorid on karrageen,

Toit → Toiduaine õpetus
7 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Põllumajandus Brasiilias

oskused), valitsuse poliitika(toetused,tollipoliitika), turustamise võimalused ja äriteenuste kättesaadavus(masinahooldus, sordi- ja tõuaretus, koolitus,turundus,kindlustus).  Tööjõud Brasiilia põllumajanduses on 8% kogu rahvaarvust.  Põllumajadusliku tootmise vormid on enamasti spetsialiseeritud suurtalud (moodne kõrgtootlik taluvorm, kus on spetsialiseerutud enamasti vaid ühele tooteliigile [lillekasvatus, piimakari, maitsetaimed, teravili jne]).  Valitsuse majanduspoliitika on Brasiilias väga hea, riik toetab põlluharijaid ja põlluharimist. Millele on põllumajandus spetsialiseerunud (taime - või loomakasvatusele)?  Peamised põllukultuurid on mais, kohvipuu, puuviljad, riis, sojaoad, nisu, suhkruroog, kohvi, kakao, tubaka taimed, pähklid. Brasiilia on kultuuride kasvatamisel maailmas esimeste hulgas kohvipuuga ja maisiga.  Brasiilias peetakse palju erinevaid loomi, eriti suur on veiste arv

Geograafia → Põllumajandus
29 allalaadimist
thumbnail
23
pptx

Rahvusköögid 2 KURSUS - INDIA

Toidu lõpetuseks näritakse beetlit.(Mõrkjas aine,mis mõjub ergutavalt-segu beetlipipra lehtedest,pähklitest). Peamised toorained Riis,Kartul,porgand,sibul,oad,broiler,kala Vürtsid-India kõige levinum vürts on karri(tehnoloogia-maitseaineid segatakse õiges järjekorras,kasutatakse seitse kuni 10 maitseainet mis annavad roogadele aroomi ja maitse) Köögiviljad(tehnoloogia-peamiselt aurutatakse kuna nii säilivad vitamiinid ja mineraalained) Liha(olenevalt usundist) Maitsetaimed Puuviljad(süüakse vahepaladena) Pähklid,seemned Sageli kasutatavad toidud Basmati riis-pikateraline,ei kleepu kergesti. Lassi-jogurtijook kuhu segatakse vürtse,mett või puuviljamahlu Tikka-väikesteks tükkideks lõigatud lihalõigud,mida kasutatakse kastmetes ja riisitoitudes. Chutney-köögi või puuviljadest valmistatud hoidis mis on marmelaadi meenutav ja on sagedane lisand toidu juures kuna mahendab toidu teravust magushapu maitsega.

Toit → Köögi õpetus
6 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Reklaamianalüüs

Reklaami analüüs. Minu analüüsitavaks reklaamiks on Kalevi jõulureklaam aastast 2011 ,,Aasta magusaim hetk" Reklaam on jõulu ajast, mis algab sellega, et väike tüdruk jookseb ema juurde ja nad näevad, kuidas isa ja poeg toovad kuuse tuppa, sest käes on jõulud. Tuppa jõudes jookseb tüdruk oma tuppa ühe laeka juurde, mille avades leiab sealt sokolaadid. Samal ajal isa lõhub puid, et kamina alla tuli teha ja poeg ehib kuuske, ning ema vaaritab jõulu roogu. Tüdruk paneb sokolaadidele punased lindid lipsuna peale ja hiilib kööki, ilma, et keegi teda näeks ja asetab ühe sokolaadi laua peale, teise kuuse peale ja kolmanda kamina äärele ja jookseb ise peitu. Siis tulevad isa ja ema tuppa, ema asetab maitsetaimed lauale ja märkab sokolaadi, isa leiab oma magusa ampsu kamina äärelt ja ampsab seda. Kõik naeratavad ja on õnnelikud. Samal ajal, kui teised maiustavad oma aasta magusaimat hetke, on tüdruk oma kaisukaruga peidus ja näitab tollele, et...

Meedia → Reklaam
24 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Köögiviljandus

saaki 5-10 aastat järjest. - Rabarber, piparmünt, talisibul, spargel, mädarõigas Toiduks tarvitavate osade järgi jaotatakse: · Leht- ja varsköögiviljad (sibul, till, aedsalat) · Juurköögiviljad (porgand, peet, kaalikas) · Viliköögiviljad (tomat, kurk, paprika, kõrvits, melon) · Kaunviljad (hernes, uba) · Õisköögiviljad (Lillkapsas, spargelkapsas) · Mugulköögiviljad (kartul) · Sibulad · Maitsetaimed · Seened Kasvukoha järgi jaotatakse: · Avamaaköögiviljad · Katmikköögiviljad e. katmikkultuurid Kasvu mõjutavad välistegurid Aubiootilised tegurid Biootilised tegurid Soojus: · Määrab peamiselt taimede kasvu ja arenemist · Seemnete idanemise faasis vajab kõige soojemat · Madala temp. Korral võivad tõusmed hukkuda.

Põllumajandus → Aiandus
109 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Sufleede tooraineid, valmistamist ja kasutamise võimalusi

13. Kirjelda sufleede tooraineid, valmistamist ja kasutamise võimalusi. Piim, koor, nisujahu, rasvaine, munakollane, vahustatud munavalge. Lühidalt öeldes valmistatakse suflee paksust valgest põhikastmest (bechamellkaste), munarebudest ja vahustatud munavalgetest. Lisaks võib suflee koostisse kuuluda ka köögiviljad, sink, juust, linnuliha, kala ja kalatooted, maitsetaimed. Suflee jaoks valmistatakse tavapärasest paksema konsistentsiga kaste. Kuumuta või, lisa jahu, kuumuta korralikult läbi( jahuvärv ei tohi muutuda), lisa kuum piim lisadena, sega vispliga 8 tehes läbi ja keedad paksenemiseni. Peale kastme keemist tõsta see jahtuma. Kui on kiire, siis võid keeduanuma tõsta külma veega täidetud valamusse. Jahutamine on sellepärast tarvilik, et tainasse segatav muna kohe ,,ära ei küpseks".. Kui munad lüüa kohe kuuma kastme sisse, siis munade

Toit → toiduainete sensoorse...
6 allalaadimist
thumbnail
16
ppt

Sool ehk naatriumkloriid

magneesiumsulfaati Põhieesmärk on vähendada inimeste naatriumi tarbimist Tangained, makaronitooted Keedetud ja ahjukartulid Värsked ja külmutatud köögiviljad Kõik vedelad piimatooted Värske ja külmutatud kala Taimeõli, soolata või ja margariin Vesi, kohv, tee, kakao, mahlad, karastusjoogid Äädikas, maitsetaimed Soolaküpsised, leib Konservid Juust Soolatud ja suitsutatud lihatooted, vorst Soolatud ja suitsutatud kala, konservid Soola sisaldav või ja margariin Lagritsakommid Rohke naatrumisisaldusega mineraalvesi Kahjulik toime ­ liigne Kasulik toime ­ soola tarbimine naatrium on: Vee liigne kogunemine organismi Vee hulga reguleerija kudedes

Keemia → Keemia
14 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Mis toidud sobivad õlle kõrvale ja mis on õlu.

segamine ­ erinevate komponentie ühendamine , segamise protsessil lisatakse ka suhkur kui vaja , ei lähe maitsetamise alla aga läheb segamise juurde. 4. maitsestamine , kaks meetotid 1. Meetod destillerimine pannakse maitseained juba destillatsioni käigus ja saab panna ainult katla destillatsioon kaudu , 2. leotamine maitseained jäätakse vedelikku sisse mingiks ajaks lihtsalt seisma. Maitsestakse et anda lõhna ja maitse omadusi , maitsestamisel kasutatakse maitseaineid , maitse ained ja maitsetaimed ürdid ja vürtsid , puuviljadega , marjadega , erinevate koortega , ja ka juured, 5. Laaberdamisel saab alkohol juurde maitsest ja lõhna laaberdus tünnid tavaliselt tamme , kastani või lehise puust. Laaberamise periood sõltub väga joogist kas mõni kuu või kümneid aastaid. Tünnid peavad olema kas uued või vanad , suur või väike.

Majandus → Klienditeenindus
5 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Dukani dieet

- Kõik kalad: värsked, külmutatud, kuivatatud, suitsutatud või konservina (välja arvatud õli või mõne muu rasvase kastmega). - Tomatid - Vähilised, krabid, teokarbid - Üks-kaks muna päevas - Rasvavabad piimatooted: jogurt, piim, kodujuust, kohupiim, keefir, pett. Rasvavabasid puuviljajogurteid tohiks süüa maksimaalselt kaks topsikest päevas või siis tuleks neist hoopiski loobuda. - Toidu maitsestamiseks sobivad äädikas, vürtsid, maitsetaimed, küüslauk, sibul, kurk, sidrunimahl, sinep, sool (piiratud kogus) ning suhkruvaba naturaalne tomatipasta. Lisareeglid: - Joo iga päev poolteist liitrit vett, eriti söögi kõrvale, mis tekitab kiireminI täiskõhutunde. Tee, kohv, dieetjoogid on lubatud, kui need on kalorivabad. - Söö iga päev poolteist supilusikatäit kaerakliisid (raputa näiteks jogurti sisse) .- Jaluta iga päev vähemalt 20 minutit. 2. Kaalulangetus

Keeled → English in South-East Asia and...
1 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Taime ja loomarakud

Taime- ja loomarakud 1.Oskab nimetada 4 erinevust taimede ja loomade vahel. 1)Toitumine: Taimed fotosünteesivad, loomad aga toituvad valmis orgaanilisest ainest. 2)Taimed ei liigu aktiivselt nagu loomad. 3)Taimerakk erineb loomarakust. 4) Taimeorganid on lihtsama ehitusega kui loomadel. 2.Oskab nimetada 2 erinevat viisi, kuidas taimed saavad liikuda. 1)Osa taimede liikumisi on kindla suunaga. Nt aknast eemale paigutatud taim kasvab alati valguse suunas, ülespoole. 2)Osa taimi reageerib puudutusele, see on seotud füüsikalise ärritusega. 3.Teab, missugused organismid kuuluvad vetikate hulka(kolm). 1)Rohevetikad 2)Pruunvetikad 3)Punavetikad 4.Teab, mille poolest erinevad vetikad taimedest (2 konkreetset erinevust). 1) 2) 5.Teab, mis põhjusel ja mis otstarbel kasutatakse vetikaid. Enamik vetikaid sisaldab mitmesuguseid kasulikke mineraalaineid, suhkruid, vitamiine jm, mistõttu neid kasutatakse toiduks ja ka toidulisandite ning kosmeeti...

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Toidupüramiid

kõige suuremat portsjonite hulka märkiv märkiv tärkliserikaste toitude grupp. Teine korrus: puu- ja köögiviljad ning marjad Värskete köögviljade ja marjade söömine on väga oluline meile kõigile, kuna nendest saame kätte peaaegu kõik vajalikud mineraalained. Võtame kasvõi näiteks rosinad ja banaanid, milles on südamele kasuliku kaaliumit või siis hiina kapsas ja lehtkapsas, kus saame kaltsiumi. Magneesiumirikkad on näiteks ka rohelised lehtköögiviljad ja maitsetaimed, nagu lehtsalat ja petersell ning kuivatatud puuviljad.. Vaserikkad on kukeseened ja kaunviljad. Puu- ja köögiviljades leidub rikkalikult C-vitamiini, kuid samuti ka E-vitamiini, foolhapet ning teisi B-grupi vitamiine. Mida aga nendes ei leidu on D-vitamiini (v.a kukeseentes) ja B12-vitamiini (v.a mõnes vetikaliigis). Puuvilju ning marju on soovitatav süüa 2-4 portsionit päevas ja köögivilju ja kaunvilju 2-3 portsjonit. (Üks portsjon oleks 1 dl)

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
36 allalaadimist
thumbnail
112
pptx

Esitlus Prantsusmaa kohta

Prantsusmaa Üldine • Rahvaarv: 66,259,012 • Linnades: 85.8% kogu rahvastikust • Pindala: 643,801km2 • Riigikeel: hispaania • Riigikord: semi- presidentaalne vabariik Pariis Pariis • Populatsioon: 2,273,305 • Rahvastikutihedus: 22,000/km2 • Bastille’ päev, sõjaväeparaad Eiffeli torn Pariis • Louvre • Champs-Élysées • Sacré-Cœur’i basiilika Marseille Marseille • Populatsioon: 850,636 • Rahvastikutihedus: 3,500/km2 • Marseille’s on 2600 aasta vanune seebivalmistamise traditsioon Triumfikaar Marseille • Saint-Jean’i kindlus • Palais Longchamp’i monument Lyon Lyon • Populatsioon: 491,268 • Rahvastikutihedus: 10,000/km2 • Lyoni tulede festival Lyoni tulede festivali installatsioonid Notre Dame basiilika Lyonis ...

Geograafia → Geograafia
10 allalaadimist
thumbnail
56
doc

Esimese kursuse koka eksami aruanne

127 SELLERIVARS kg 1,1 0,12 1,22 126 SIDRUN kg 0,43 + 0,45 91 TOMAT kg 0,9 0,12 1,02 131 VÄRSKE KURK kg 0,2 0,08 0,30 MAITSETAIMED JA ÜRDID 274 BASIILIK pott 1 + 1 164 MURULAUK kg 0,4 0,04 0,44 160 PETERSELL pott 2 + 2 163 TILL pott 1 + 1 PIIM JA PIIMATOOTED

Toit → Köögi õpetus
28 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Tehnikaimed 2009

Uus LG tehnoloogia säilitab värsket toitu kaks nädalat LG Electronics töötas välja uue tehnoloogia Miracle Zone, mis võimaldab säilitada värsket toitu sügavkülmutamata kujul kuni kaks nädalat. Miracle Zone on külmkapis sees kasutamiseks mõeldud spetsiaalne tsoon, millele saab ülejäänud külmikust määrata eraldi reziime ja temperatuuri. Miracle Zone on mõeldud eelkõige värske toidu säilitamiseks, nagu juur- ja puuviljad, rohelised maitsetaimed, marjad, juustud, mereannid, sink, kala, linnuliha ja hakkliha. Uue tehnoloogia eelised paistavad silma näiteks siis, kui poest ostetud liha ei taheta päris kohe valmistada, kuid sügavkülma pole mõtet liha ka lühikeseks ajaks jäätuma panna. LG unikaalse tehnoloogia kvaliteeti tõestab "SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH" sertifikaat, kelle hinnangul levivad Miracle Zone keskkonnas mikroorganismid ja bakterid kõige aeglasemini

Geograafia → Geograafia
7 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Põllumajandus Brasiilias

vöötmes. Keskmine temperatuur Brasiilias on 20-30 °C vahel. Vegetatsiooniperioodi pikkus on Brasiilias suhteliselt lühike, aastas on võimalik saada seal kaks saaki. Valitsuse majanduspoliitika on Brasiilias väga hea, riik toetab põlluharijaid ja põlluharimist. Põllumajadusliku tootmise vormid on enamasti spetsialiseeritud suurtalud (moodne kõrgtootlik taluvorm, kus on spetsialiseerutud enamasti vaid ühele tooteliigile [lillekasvatus, piimakari, maitsetaimed, teravili jne]). Brasiilia põllumajandus on hästi hajutatud, ja riik on toidu suhtes isemajandav. Põllumajandus moodustab 8% riigi SKTst, andes tööd umbes veerandile tööjõust rohkem kui 6 miljonis põllumajandusettevõttes. Brasiilia on maailma suurim suhkruroo ja kohvi tootja ja kakao, sojaubade, apelsinimahla, tubaka, troopiliste puuviljade ja pähklite netoeksportija. Loomakasvatus on oluline mitmel pool riigis, kiire kasv kodulindude, sea-ja piimatööstuses

Geograafia → Geograafia
70 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Kastmete valmistamise tehnoloogia

KORDAMISKÜSIMUSED Õppeaine ,,Taimsete toiduainete tehnoloogia põhikursus" (VL.1149) Kastmete valmistamine (mh majoneesid, ketsupid) (http://kastmetevalmistamine.weebly.com/index.html) 1. Kastmete ajalugu Varasemalt valmistati kastmeid Vanas-Kreekas ja -Roomas kala soolamisel või fermenteerimisel. Ka osades Aasia piirkondades oli see tuntud. Roomlastele oli see tuntud maitseaine "garum" nime all. Tänapäeval on üks tuntumaid analooge "Colatura". · Garum ­ tegu oli fermenteeritud kalakastmega. Oli nn ,,ülim" maitseaine. Roomlastele oli see üheks põhitoiduseguks ja jõukuse sümboliks. Toidus oli sool tihtilugu asendatud garumiga. Garum´it valmistati väikeste kalade sisikondadest, mida leotati soolas ja valmitati päikese käes 1-3 kuud. · Colatura ­ soolane kaste ansoovistest. Püütud kalad pannakse puidust tõrtesse, ...

Tehnoloogia → Tehnoloogia
12 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Grillimine

- Kui kuumus läheb liiga suureks ja lihast eralduv rasv on sütel põlema läinud, tuleb leek summutada. Selleks kasutage vett või mõnda muud vedelikku, mis on söödav ja ei põle. Leeki saab summutada ka grillile kaane peale asetamisega ja märja lepapuust saepuruga, mis tekitab ka lisasuitsu. Huvitava maitse ja hõngu saamiseks võib leegi summutamiseks kasutada õlut või veini. - Sütele pandud maitsetaimed ehk ürdid (rosmariin, tüümian ehk aedliivatee, basiilik jne) või oksakesed/laastud (kirss, vaarikas, kadakas, õunapuu jne) annavad roale huvitava maitsenüansi. Põlemise aeglustamiseks ja suitsu tekitamiseks võiksite laaste/ürte eelnevalt vees leotada. - Maitsesuitsu andmiseks võib grillimise ajal raputada sütele kohvi- või teepuru ja kuivatatud ürdipuru

Toit → Toitlustus
25 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Keemiliste elementide jagunemine

nooremal põlvkonnal.Põhjused: * Ca vähene saamine * Ca väljaviivate toiduainete (mahlad, happelised karastusjoogid, sokolaad) tarbimine b) Ca on vajalik vere hüübimiseks c) Ca on vajalik lihaskokkutõmbeks ja lõdvestuseks. Puudusel tekivad krambid d) Ca on biosignaalide vahendaja rakkudesse (nt: hormoonsüsteemis) Ca <- peamiselt loomsest toidust. Taimne Ca on raskesti omastatav. Taimedest on suure Ca sisaldusega maitsetaimed (petersell, till) ja köögiviljad (peet). Orgaaniliste hapete tõttu ei saa sealt Ca kätte. Vähese rasvasisaldusega (0,05%) ja termiliselt töödeldud piimast ei saa ka Ca kätte. Vadakusse jääb palju Ca. Ricotta on vadakujuust. Mg- magneesium a) raskeltlahustuvate sooladena luuoe koostises b) väga paljude ensüümide aktivaator (nt: inimkehas aktiveerib ~300 ensüümi) c) Taimedes klorofülli keskne element (kui Mg klorofüllis Cu 2+-ga asendada, siis värv sinine- looduslik värv)

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
18
pptx

Etikett Itaalia

Espresso ja söögijärgsed joogid Toit Võistleb maailmas prantuseköögiga Bologna köök mõne arvates maailma parim, rammus, prosciutto ja tortellini kodumaa Firenze ja Toskaana toidud baseeruvad lihal, ubadel ja oliivõlil, maitsetaimedel ja küüslaugul Genua ­ pesto, kala ja hautised Lombardia ­ osso bucco, lambaliharoad ja polenta Veneetsia ­ kohalik praetud kala Lõunast Sitsiiliani ­ pitsa,värsked köögiviljad, viigimarjad, maitsetaimed ja oliivõli Lauakombed Ära alusta enne kui peremees pole öelnud "Buón appetito!" Nuga paremas ja kahvel vasakus käes, lõpetades Click icon to paralleelselt üle taldriku paremasse serva, kahvliharud allapoole add picture Tihti on laual palju söögiriistu, kui ei tea millist kasutada, alusta väljast ja liigu sissepoole

Turism → kultuurid ja kombed
3 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Grillimine

Nii saate edukamalt grillida erineva küpsusastmega tooteid ja teha järelküpsemist. - Kui kuumus läheb liiga suureks ja lihast eralduv rasv on sütel põlema läinud, tuleb leek summutada. Selleks kasutage vett või mõnda muud vedelikku, mis on söödav ja ei põle. Leeki saab summutada ka grillile kaane peale asetamisega ja märja lepapuust saepuruga, mis tekitab ka lisasuitsu. Huvitava maitse ja hõngu saamiseks võib leegi summutamiseks kasutada õlut või veini. - Sütele pandud maitsetaimed ehk ürdid (rosmariin, tüümian ehk aedliivatee, basiilik jne) või oksakesed/ laastud (kirss, vaarikas, kadakas, õunapuu jne) annavad roale huvitava maitsenüansi. Põlemise aeglustamiseks ja suitsu tekitamiseks võiksite laaste/ürte eelnevalt vees leotada. - Maitsesuitsu andmiseks võib grillimise ajal raputada sütele kohvi- või teepuru ja kuivatatud ürdipuru. Seejärel asetage grillile kaas peale, et maitsesuits saaks imbuda ka grillitavasse toitu

Toit → Grillimine
9 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun