Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"kartulipuder" - 59 õppematerjali

kartulipuder - valmistamiseks keedetakse kartulid pehmeks, kurnatakse, tambitakse pudruks. Lisatakse kuum piim ja või ning segatakse hoolikalt 2.Küüslaugukartulite-valmistamiseks kartulid kooritakse, tükeldatakse kuubikuteks ja praetakse väheses rasvaines, lisades tükeldatud sibula.
kartulipuder

Kasutaja: kartulipuder

Faile: 0
thumbnail
1
docx

KÖÖGIVILJATOIDUD, KARTUL

Kartulitamp- tükid sees, klassikaline Kartulipuder- ühtlane mass, ei ole tükke sees, sitkem ja paksem Kartulipüree- mõnus, õhuliseks jäetud, klopitud, segatud NB! Punast peeti ja herneid keedetakse ilma soolata. Soola lisatakse toidule hiljem. KARTULITOIDUD JA LISANDID 1. Keedetud kartul 2. Praetud kartul 3. Friteeritud kartul 4. Pariisi kartul 5. Grillitud kartul 6. Hautatud kartul 7. Kartuliõled 8. Kartulikotletid 9. Kartulipuder, püree, tamp 10. Kauboikartul 11. Ürdikartul 12. Kartulivorm 13. Kartulipannkoogid 14. Täidetud kartulid

Toit → toiduainete sensoorse...
4 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Organismide keemiline koostis

Tööleht: ORGANISMIDE KEEMILINE KOOSTIS I Kohviku menüüs on valida nelja prae vahel: kartulipuder singiga, friikartulid viineritega, seapraad ja makaronid hakklihaga. 1. Millist toitu nendest oleks sinu arvates kõige kasulikum süüa ja miks? 2. Millise koguse energiat saaksid neid toite tarbides, kui on teada järgmised andmed: Valk Lipiid Süsivesik Kartulipuder singiga 15,5 52,5 66,4

Bioloogia → Bioloogia
31 allalaadimist
thumbnail
1
txt

Kolme päeva toitumine + Kalorid

Minu kolme peva toitumine 1. PEV Hommikusk: -Kaerahelbepuder (375kcal) -Piim (112kcal) Lunask(koolis): -Kartulipuder,piim,kotlet (300kcal) Lunask(kodus): -Soojad vileivad,piim (412kcal) htusk: -Kana-makaronisupp (162kcal) -Vileb (150kcal) 2. PEV Hommikusk: -Tatrapuder,piim (479kcal) Lunask(koolis) -Saiakesed,morss (482kcal) Lunask(kodus): -Ei judnud sa htusk: -Pitsa (250kcal) -Limonaad (38kcal) 3. PEV Hommikusk: -Tatrapuder,piim (479kcal) Lunask(koolis): -Saiakesed,limonaad (438kcal) Lunask (kodus): -Friikartulid,piim,viinerid (560kcal) htusk: -Kahekordne juustuburger (265kcal)

Toit → Kokandus
20 allalaadimist
thumbnail
16
ppt

Minu London

Linna tutvustus Inglismaa ja Ühendkuningriigi pealinn Asub Suurbritannias Rahvaste Ühenduse keskus Trafalgari väljak 2002. aasta turismipealinn Londoni metroo on maailma vanim metroo Londonis on 5 lennujaama, suurim Heathrow Londoni loodus HydePark Green Park Hampstead Heath Thamesi jõgi Vaatamisväärsused BigBen Tower Buckinghami palee Saint-Pauli katedraal Inglise söök kala ja kartul pirukas ja kartulipuder kallerdatud angerjas London autori vaatenurgast Kontrastide linn Üllatuste linn Arhitektuuripärlite linn Londoni lipp Big Ben Tower Thamesi jõgi Saint-Pauli katedraal Londoni punased bussid Hyde Park Tänan kuulamast!

Eesti keel → Eesti keel
11 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Laktoosivaba koolimenüü ja menüü hiinlastele .

Laktoosivaba koolimenüü : Makaroni-singivorm, tomativiilud, täistera küpsised Kodune seljanka,mannavaht, porgand Hakklihakaste, kartulipuder Aedviljasupp, banaan Kapsahautis hakklihaga, keedukartul, mahlatarretis + rukkileib, sai, mahl, erinevad salatid, vesi Menüü hiinlastele : Chef special soup: Paks supp kana, sealiha, kreveti, nuudli ja juurviljadega Tom Yum ­ chicken: Vürtsine Tai supp seente, sidrunilehtede, sidrunirohu ja koriandriga AsianFair special Lamb: Lambaliha seente, paprika, porgandi ja punase chilipipraga brandikastmes Konjee lamb: Krõbe lambaliha porgandi, paprika ja sibulaga ingverikastmes Chicken noodles:

Kategooriata →
14 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Kuidas teha menüüsid

Kahekäiguline menüü kooliõpilastele. I käik Pearoog. Keedetud kartul, kaste, ananassi-porgandi salat, piim, mahl. II käik Järelroog. Karamellkissell moosiga. *** I käik Pearoog. Frikadelli supp. II käik Järelroog. Mannavaht piimaga. *** I käik Pearoog. Makaronid vorstiga, mahl, piim. II käik. Järelroog. Puuvili (õun, pirn) *** I käik Pearoog. Pilaff, piim, mahl. II käik. Järelroog. Kohuke, puuvili. Kolmekäiguline menüü firma külalistele. I käik Eelroog Soojad võileivad. II käik Pearoog. Kartulipuder, valge kaste, värskekapsa-kurgi salat, piim, mahl. III käik Järelroog. Kook, kohv, tee. *** I käik Eelroog. Püreesupp. II käik Pearoog. Keedu kartul, hakkliha kaste, apelsiniporgandisalat, piim, mahl. III käik Järelroog. Apelsini jogurtitarretis. *** I käik Eelroog. Külmad suupisted kalast. II käik Pearoog. Riis, grillitud kalaga III käik Järelroog. Jäätis. Kolmekäiguline lõunamenüü turismigrupile. I käik Eelroog...

Toit → Toitumisõpetus
42 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Tervislik toitumine

kohv banaan Vahepala: Vahepala: Vahepala: Vahepala: Müsli piimaga kohupiimakreem küpsised porgandipirukas kakao tee Lõunasöök: Lõunasöök: Lõunasöök: Lõunasöök: peedisupp juurviljasupp kartuliklimbisupp, kana-riisisupp hapukoorega kartulipuder asuu keedetud kartul keedetud kartul guljass kõrvitsa-õunasalat värskekapsa- kalapulgad kapsasalat leib hakklihahautis porgandisalat leib leivasupp piimaga peedi-küüslaugusalat leib jogurt leib

Varia → Kategoriseerimata
105 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Eesti rahvustoidud

19. sajandi teisel poolel hakkasid Eestis koos majandusoludega muutuma ka toitumistavad. Järk-järgult said tuntuks ja kättesaadavaks uued toiduained ja valmistamisviisid. Vürtspoodidesse ilmusid müügile soolaheeringas, manna, riis, suhkur, kohv ja vürtsid ja paljusid toite hakati hoidistama. Hiljem toimus eesti köögi niiöelda teine kihikuks ja siis on tuntuks saanud pelmeenid, kartulisalat, marineeritud kõrvits, hapukurk, maksapasteet, kotletid, kartulipuder, kapsarullid, plaadikoogid, kissell, mannavaht, bors ja seljanka. Viimastest aastakümnetest on mõned Eesti rahvustoidud oma tähtsust kaotamas, kuid siiski eelistatakse pühade ajal paljudes peredes traditsioonilisi toite.

Eesti keel → Eesti keel
28 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Ringlev menüü

Peatooraine sealiha kana köögivili kala seened veiseliha Roa vorm praad kaste pajaroog supp hautis ahjuroog Pearoa nimetus kotletid kanakaste ühepajatoit uhhaa Seenehautis Rulaad Lisandid kartulipuder, riis, porgandi- hapukoor, hapukoor, leib riis, valge kaste keedetud kartul, tomatisalat ananassi salat keeduleem valge kaste, hapukapsas Järelroog kisell Jäätis kringel ploomitarretis moosipirukas riisipuder

Toit → Toitumisõpetus
38 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Mina ja tervislikud eluviisid

Kala, liha, herned, linnuliha, väherasvane piim, oad, muna, kodujuust, läätsed. Süsivesikud on intensiivse treeningu ajal keha tähtsaim kütus ja annavad energiat 4kcal/g . Vajalik immuunsüsteemile ja ajule. Aeglased süsivesikute allikad Pika keetmisajaga pastatooted, keedetud kartul, All Bran Flakes (kliihelbed), puuviljad, piim ja piimatooted, eelaurutatud riis, kaerahelbed, tume leib, oad ja herned, marjad. Kiired süsivesiku allikad Kiirnuudlid, kartulipuder, hele näkileib, dekstroositabletid, kiirkeeduriis, ahjukatul, energiajook, sai, maisihelbed. Rasv on kõige energiarikkam toitaine, sisaldades energiat 9kcal/g. Keha vajab rasva nii energiaallikana, elundite teostamiseks kui ka elutähtsate protsesside toimimiseks. Vajalik ka toidu seedimiseks, sest see kergendab toidu lõhustumist ja teiste toitainete transporti kudedes. Küllastumata ja polüküllastumata rasvadel on küllastatud rasva ees veel järgmised eelised:

Sport → Sport
14 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Õigekirja kontrolltöö

Kontrolltöö Paranda vead. 1. Kitarr kaenlas ja palitu üle õla, lahkus ta uhkes üksinduses. 2. Menüüs oli kartulipuder, hanepraad ja kohv koorega. 3. Kõige õnnelikum inimene terves grupis oli Maria 4. Ära räägi sellest kellelegi. 5. Õppimisega ollakse hädas 6. Töötada ei meeldi kellelegi, palk meeldib kõigile kontrolli õigekirja sõbralikus seltskonnas, seltskonna sõbralikkus, petlikesse imedesse , sõbra heasoovlikkus, inimlikust soovist, poisi heatahtlikkus. Ühenda kokkukirjutavad sõnad Hiiumaa on Eestimaa saar. Olen aru saanud, et sul oli tol korral õigus

Eesti keel → Eesti keel
64 allalaadimist
thumbnail
10
odp

Eesti köök 20 sajandil. (1918-1940)

Kasvas poest ostetava toidu- ja maitseainete hulk. Vanad rahvapärased toidud hakkasid taanduma uute, linnatoitude ees. Järjest rohkem võitsid poolehoidu saiad ja koogid. Tangupuder asendati manna- või riisipudruga, lauale ilmus heeringas. Kadusid vanade toitude erinimetused. Körti, leent ja rooga hakkasid nooremad nimetama suppideks. Alles 1920 a. on pärit sellised toidud Kartulisalat Marineeritud kõrvits Hapukurk maksapasteet Kotletid Kartulipuder Kapsarullid Kissell Mannavaht Plaadikoogi jms. Kartul 20. sajandil. 20 saj alguseks oli kartul saanud Eesti talude peamiseks põllukultuuriks ning igapäevaseks toiduks. Kartuleid küpsetati koos koorega tuhas ja panniga ahjus, keedeti koorega ja kooritult, kasutati nii suppide keetmisel kui putrude valmistamisel, leibade ja saiade küpsetamisel ning iseseisvate toitudena. Lõuna-Eesti ja Peipsimaa Keedeti ohtrasti tatratanguputru.

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
12 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Rahvakalendri tähtpäevatoidud

Valmistatud toidud söödiperega ühiselt jaanitule ääres. Lauristipäev; küpsetati kooke,söödi lambaliha värske kapsaga. Rukkimaarjapäev; praeti liha ja tehti kooke,mõnelpool keedeti tanguputru. Mihklipäev;traditsiooniliseks mihklipäeva toiduks oli keedetud lambaliha naeriste,hiljem kartulite ja kaalikatega,lambalihasupp või lambalihasupp odrajahust klimpidega.Küpsetati karaskit,riivkartulikaraskid,porgandipirukat ja teisi pirukaid ning pannkooke.Mihklipudruks kas oli kartulipuder,riisipuder või ükskõik missugune puder.Söödi rohkesti kala.Mihklituule- lised küpsetasid värskeid haudekaalikaid ja-kartuleid maa sees aukudes,mis vooderdati tuliste paekividega. Hingedepäev; tehti õlut ning söödi lihatoite. Mardipäev, söödi haneliha,sepead kartulite ja kaalikatega,tehti vorste,mardisantide tarvis hoiti varuks köögivilju,õunu,pähkleid ja maiustusi. Kadripäev; söödi kanalihatoite, mulgikapsaid liha ja kartulitega,küpsetati karaskit ja panni ehk rasvaleiba.

Toit → Rahvusköök
17 allalaadimist
thumbnail
3
pptx

Nõukogudeaegne kool

Nõukogudeaegne kool Kallavere Keskkool 7.Klass Carol-Liis Tragel 2014/2015 õ-a Esimesed külakoolid olid madalad talutare meenutavad hooned, väikeste akendega ja õlg katustega. Seal õppisid lapsed vaid kaks kuni kolm talve lugemist, kirjutamist, rehkendamist ja usuõpetust. Tihti olid lapsed koolis terve nädala ja seepärast oli nädala toidumoon ka kaasas. Tol ajal külmkappe ei olnud ja toitu hoiti sahvris. Toiduks oli leib, kartulipuder või tangupuder, vahest ka tükike liha. Joogiks lähker hapupiimaga. Õppimine toimus pikkade laudade ümber, kus põlesid vaid 1-2 küünalt. Igal lapsel oli väike tahvlike, kuhu ta kirjutas krihvliga. Õpikuid oli vähe ja neid tuli jagada mitme lapse vahel. Ajad möödusid ja koolid muutusid nõukogulikeks. Ühtne koolivorm kehtestati Eestis 1955. aastal. Kõik lapsed pidid käima koolis ühtemoodi riides. Tüdrukutele oli ette nähtud pruun villane taljes kleit ja poistele tume ülikond

Ajalugu → Ajalugu
17 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Kulinaaria ajalugu 19 sajandi lõpul ja 20.sajandi algul

soolaheeringas, manna, riis, suhkur, kohv ja vürtsid. Naisseltsid hakkasid korraldama kokakursusi, levis hoidistamine. Populaarseks sai talupoja tuhasküpsetatud kartul ja kaalikas. · 1920.-30. aastateks kujunes välja nii-öelda eesti köögi teine kihistus. Sellest ajast on tuntud näiteks sellised Eestis hästi kodunenud ja omased toidud nagu kartulisalat, marineeritud kõrvits ja hapukurk, maksapasteet, kotletid, kartulipuder, kapsarullid, kissell, mannavaht, plaadikoogid jms. · 19.sajandi künnise ületamisega muutus ühtaegu ka euroopaliku kulinaariateaduse suund ja ka serveerimistavad. Vana komme asetada kõik pakutav söögiseltskonna ette ühekorraga (servicc a la rancaise) hakkas tasapisi taanduma. Roogasid hakati serveerima üksteise järel. Seda uut stiili, mis sai alguse rikkast ja uhkeldavast Vene õukonnast, nimetatakse service a la russe. · 19

Toit → Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Töö planeerimine

6. Kirjelda korrektset koka välimust töökohal (isiklik hügieen, riietus, peakate, juuksed, jalanõud) lk 87 * Ei tohi olla ehteid, juuksed ei tohi lahti olla, kokamüts peab peas olema, kokariided peavad olema seljas, kokajalanõud peavad olema jalas, peab olema ilma meigita , peab pesema käsi ennem, kui süüa hakkad tegema, või peale seda, kui sa kuskilt tuled. Planeerimisülesanne: Õpik Toiduvalmistamine suurköögis lk 194 Kartulipuder Ülesanne: planeeri töö 20 portsjoni kartulipudru valmistamiseks. Töö algab kell 10.00, toidu väljastamine kliendile algab kell 12.00. Toitu valmistab 1 kokk. Ülesanne: Menüüs on: Lk 186 värskekapsasupp 250g lk 235 leivasupp hapukoorega 200//180/20 Toite on vaja valmistada 20 portsjonit. Korralda töökoht: Arvuta vajaminevad toitude kogused 20-le portsjonile. Vali vajaminevad töövahendid, kasutatavad seadmed. Inventuur:

Muu → Toiduainete õpetus
7 allalaadimist
thumbnail
17
docx

Elustiilipäeviku analüüs

............................ 5 Hommikusöök: kohv suhkruta 320g, kaerahelbe kiirpuder puuviljadega 45g.........5 Vahepala: kohv suhkruta 180g, einevõileib (sai, sink, juust, tomat, majoneesikaste 100g............................................................................................. 5 Lõunasöök: kõrvitsapüreesupp (rõõsk koor R 10%) 250g, leib 30g........................5 Õhtusöök: kapsarull riisi-segahakklihatäidisega 131g, hakk-kotlet, segahakklihast (praetud õliga) 30g, kartulipuder (piim 2,5%, või) 50g, jõhvikajook 300g, kohv suhkruta 150g, kohvikoor 100g, küpsis 18g, pralineekompvek 10g.......................5 Reede, 26.02.2016................................................................................................. 5 Hommikusöök: kohv suhkruta 320g, kaerahelbe kiirpuder kuivatarud puuviljadega 45g......................................................................................................................... 5

Meditsiin → Tervislik elulaad
34 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Kirjandusteose analüüs Olavi Ruitlane "Kroonu"

Kasutades kavalust, on nende elu nii mõnedki korrad parem kui kaaskannatajatel. Poisid mobiliseeritakse 1988. aastal, mis eesti poistele just kõige parem ajastus polnud, sest alanud laulev revolutsioon tekitas eestlaste vastu Nõukogude Liidus ning täpsemalt venemeelsetes vastumeelsust. Autor üritab anda tolleaegse elu, täpsemalt armees toimuvast ülevaate. ,,Peeter uuris pakutavat toitu lähemalt, vedela kollakasrohelise löga seest paistsid paas juuspeent lihakiudu ja ta pakkus: "Vist kartulipuder lihaga!" Ta võttis lusikatäie, puhus tulisele toidule peale, pistis selle suhu ning sülitas kiiresti välja. "Tapeediliim, tapeediga," pakkus ta uuesti." Teos toob välja ka üleüldist suhtumist eestlastesse, keda tihti ,,fasistideks" nimetati. Samas ei püüa autor kuidagi venelaste stereotüüpi luua ning ühtegi rahvust halvustada. Peategelased Peeter, Heino ja Siska on kõik erinevad ja omamoodi karakterid. Nendest esimene on tuntud kui ,,krutskimees"

Kirjandus → Kirjandus
8 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

IDA-EESTI JA SETUMAA KÖÖK

IDA­EESTI JA SETOMAA IDA­EESTI KÖÖK • Valmistati nii juuretiseleiba kui ka sepikut, saia ja karaskit • Putrudest oli kõige sagedamini laual kruubipuder ( kruubisupid) • Kartul oli toidulaua lahutamatu osa ( kartulipuder, kartulilkotletid) • Rohelised supid : oblika-, nõgese-, naadi-, rabarberi-, peedi- ja kapsalehtedest • Hapukapsasupp, hernesupp • Soolati seeni • Köögiviljadega keedetud sealiha – pühapäevatoit • Hakklihakaste, soolaliha • Söödi ohtralt kala ( silgud, räimed, siig, rääbis) • Munavõi IDA­EESTI KÖÖK  • Mustikasupp, pohlakeedis • Kuivatatud puuviljad – tehti magusasuppi • Magus vahukoor riivleivaga, kohupiimapudi rukkileivaga

Toit → Toit ja toitumine
5 allalaadimist
thumbnail
19
pptx

PÕHJAMAA RIIKIDE NING SAKSAMAA JA PORTUGALI RAHVUSTOIDUD

PÕHJAMAA RIIKIDE NING SAKSAMAA JA PORTUGALI RAHVUSTOIDUD Koostas: Lisl Linda Oinus Juhendaja: Olga Alova Sissejuhatus Eesmärk: Saada teada Eesti naaberriikide ning Portugali ja Saksamaa rahvustoidud ja uurida millistes Tallinna restoranides neid pakutakse. Hüpoteesid: · Kõikidel riikidel on oma erilised rahvustoidud, mis on levinud ka Eestisse ja neid pakutakse Tallinna restoranides. · Kõik Pühajärve Põhikooli õpilased teavad põhjamaade rahvustoite ja neid pakutakse ka koolis. Meetod Metoodika: Kirjalik küsitlus Intervjuu Internetist info otsimine Protseduur: Leidsin mitmetes restoranides pakutakse rahvustoite. Tegin kokkuvõtteid Tulemused Ma sain teada, et Tallinnas 164.st restoranist pakuvad ainult Eesti toite 18, Venemaa toite 12, Saksamaa toite 2, Itaalia toite 20, India toite 12 ja Hiina toite 11 söögikohta. Rahvusvahelisi restorane on kokku 89 (164.st). Küsim...

Toit → Toitumise alused
13 allalaadimist
thumbnail
3
rtf

Eesti köök

Eesti köök on eesti toiduvalmistamise traditsioon. Eesti köök kitsamas mõttes on eesti rahvustoidud, nende valmistamine ja tarvitamine. Selle all peetakse tavaliselt silmas umbes 19. sajandi keskpaigast tuntud Eesti maarahva argi- ja peoroogasid. Eesti köögi varasem kihistus on üsna sarnane teiste Põhja-Euroopa maadega. Selle määrasid ära kohalik kliima, maaharimistehnoloogia ning ühiskondlikud suhted. Alates põlluharimise levikust olid tähtsaimaks toiduseks kujunenud mitmesugused teraviljatoidud ­ puder, rokk, kört, leem jt. Tähtsaimaks kujunes aga hapendatud tainast tume rukkileib. Leib muutus kogu toidu ja elatise omamoodi sümboliks, muudel toitudel oli vaid leivakõrvase staatus. Musta leiba hinnatakse Eestis tänini. Lisaks leivale küpsetati hapendamata odrajahutainast karaskit, uuemal ajal ka nisujahust sepikut ja pühade puhul valget saia. Eestile omane teraviljatoit on ka kama ­ keedetud, kuivatatud ja jahvatatud segavi...

Ajalugu → Eesti kultuuriajalugu
17 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Eeste talutoit

3. Joogid Toidu kõrvale rüübati kalja või hapupiima. Rõõska piima tarvitati harva. Pidupäevadeks valmistati õlut. Kõige tavalisem loomse valguga rüübe oli lüpsiaegadel hapupiim, millele aga möödunud sajandil tuli tihti vett piimajätkuks juurde lisada. Kevadel saadi loodusest puude, meil peamiselt kasemahla, mida hoiti suveks ja joodi seal, kus kadakaid oli, ka kadakamarjajooke. 4. Uued toidud Möödunud sajandi lõpul lisandus pudrupäevadele ka kartulipuder ja segapuder kartulitest ning tangudest. Viimase nimetused läti puder ja mulgi puder asenduvad põhja pool uute nimetustega, näiteks poolvillane puder. XIX-XX sajandi vahetusel hakkasid eesti külades levima uued toidud, mida varem oli valmistatud vaid linnades ja mõisates. Järjest enam võitsid poolehoidu mitmesugused küpsetatud saiad või koogid, tangupuder asendus manna- või riisipudruga. Hakati kohvi keetma, millest sai peagi traditsioon paljudes peredes. 5. Lauanõud ja kombed

Eesti keel → Eesti keel
34 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Kalaroad

1kg kala kohta 3l. * Keetmine praeahjus- maitsestatakse kalad 1-2 tundi varem. Praeahjus keetes säilitab kala suurepäraselt oma maitse. * Keetmine aurukapis-maitsestatakse 1-2 tundi varem, valmimisaeg on 5-15 minutit. * Mikrolaineahjus- valmib kala omas mahlas. Kala maitsestatakase 1- 2 tundi varem ning tagasihoidlikumalt kui praeahjus. 9. Nimeta keedetud kalale sobivaid lisandeid * keedetud kartulid (tilli, peterselli-, maitsetaimeürdid jne) * kartulipuder ja -püree * keedetud ja hautatud köögiviljad(köögiviljapüreed) * makaronitooted * hollandi kastmed * heledal või valgel põhikastmel valmistatud kastmed * toorsalatid 10. Millised on kalade praadimise võimalused? * praadimine * frittimine * röstimine * küpsetamine 11. Nimeta praetud kalale sobivaid lisandeid * hollandi kastmed * heledal ja valgel põhikastmel valmistatud kastmed * keedetud, hautatud, praetud köögivilju * praetud seened

Toit → Toiduvalmistamine
25 allalaadimist
thumbnail
14
rtf

Eesti rahvustoidud

Eesti rahvustoidud 1.Kuni 19.sajadini oli talurahvaelatustase väga madal ja igapäevane toit vilets ja kasin. 2.Päeva peamiseks söögikorraks oli õhtusöök,milleks keedeti suppi või putru.Toit oli võrdlemisi ühekülgne.Kõige tavalisem toidukord nädala toidukordades oli kas hommikul või õhtul tanguleem. 3.Enam levinud toidumenüü nädalasees oli piimasupp, kört,leib silk,hapupiim. 20 sajandil hakati sööma kartult,liha,kastet ja suppi. 4.Pruukosti söödi tavalistele söögikordadele lisaks jüripäevast kuni rukkilõikuseni varahommikuni. *Oli olemas selline komme, mida pidi järgima!!! Alates jüripäevast saati ei tohtinud hommikul toast söömata väljuda, sest arvatavasti võis linnulaulu, eriti käo kukkumise kuulmine tuua majja õnnetuse- linnupette söömiseks. 5.Leiba peeti pühaks. Austa leiba, leib on vanem kui meie. Kui leivatükk maha kukkus pidi sellele kohe suud andma-nii ei tulnud vaesus majja.Pätsi ei pandud lauale nii,et lõiga...

Toit → Toiduhügieen
16 allalaadimist
thumbnail
9
docx

ARVESTUS- toiduvalmistamine

6. Kurna läbi tiheda sõela. 22. millega tihendatakse veini-koore kastet? Kuumas piimas segatud jahuga ja hapukoorega. 23. nimeta hea köögiviljaroa valmistamise põhimõtted · Tükeldus olgu ühtlane · Sobiva suurusega · Toit ei tohi olla üle valminud · ÄRA TOITU ÜLE MAITSESTA! 24. nimeta 10 kartulilisandit 1. Keedetud 2. Praetud 3. Friteeritud 4. Pariisi 5. Grillitud 6. Hautatud 7. Kartulipuder 8. Kauboikartul 9. Kartulivorm 10. Kartulipannkoogid 25. mis vahe on kartulipüreel, -pudrul ja ­tambil? Kartulitamp- tükid sees, klassikaline Kartulipuder- ühtlane mass, ei ole tükke sees, sitkem ja paksem Kartulipüree- mõnus, õhuliseks jäetud, klopitud, segatud 26. nimeta 6 munarooga 1. Munahüüve 2. Munapuder 3. Härjasilm 4. Praetud muna 5. Omlett 6. Poseeritud muna 27. kuidas valmistatakse munaputru? 1

Toit → toiduainete sensoorse...
18 allalaadimist
thumbnail
18
odt

Tervislik toitumine

väherasvane vorst. Liha asemel võib leiva peale panna ka aedvilju. · Sea-, veise- või kanamaksa võib kasutada 1­2 korda kuus ja sellele lisaks aeg-ajalt väikestes kogustes maksavorsti. Rasedatel ja imetavatel emadel ei soovitata maksatoite üldse süüa. 5. Kartul Kartulist saab valmistada eri roogi: keedukartulid, ahjukartulid, kartulipuder, kartulivormid ja -küpsetised. Sügavkülmutatud kartulitooted, näiteks kartulipüree või kartuli-sibula-porrusegu, hõlbustavad ja kiirendavad toiduvalmistamist. 6. Toidurasvad Rasva tuleb tarbida mõõdukalt ning eelistada pehmeid rasvu. See annab toidule tummist maitset. Rasv sisaldab ohtralt energiat. Mõõdukus rasva igapäevasel tarbimisel annab võimaluse süüa aeg-ajalt ka rohkesti rasva sisaldavaid toite.

Meditsiin → Tervis
28 allalaadimist
thumbnail
10
doc

EESTI KULTUUR

soolatud räimed, äädika räimed, marineeritud ; praetud räimed, kuivatatud kala, heeringas hapukoorega, kala tarrendis, kilu või Munavõi, kohupiim köömnetega, täidetud munad, kohupiim võiga, sõir  Supid, pudrud Hapukapsasupp, kanaklimbisupp, piima-köögiviljasupp, piimasupp kruupidega, peedisupp, seenesupp(seene seljanka) Kruubipuder(oder,) kartulitükid – mulgi puder, poolvillane puder, tangupuder, kört – jahu puder, kartulipuder, hirsist – magus puder marjadega  Liha toidud, kala Keedetud sealliha köögiviljadega, mulgikapsad, ühepajatoit, praetud liha, soolaliha, verivorst, tanguvorst, praetud ribiliha, küpsetatud seapea, hakklihakaste, maks Keedetud kala, ahjukala, suitsukala, silgud piima- või koorekastmes, kartulitel keedetud kuivatatud kala, haugipajaroog, silgu või räimevorm, soolatud kala  Köögiviljatoidud

Kultuur-Kunst → Kultuur
13 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Toitumine spordis

spinat. Söön ka palju aed- ja puuvilju. Magusat söön vastavalt isule. Vältida üritan rasvaseid toite (vanus ka selline, et peab vaatama, mida suhu paned). Loobunud pole otseselt millestki, kogused on lihtsalt väiksemad. 4. Toitud sa kuidagi eriliselt päev enne võistlusi/ samal päeval? M: Enne võistlusi üritan süüa süsivesikute rohket toitu, eriti meelepärased on pasta ja kartulipuder. 7 5. Kas kasutada ka toidulisandeid? M: Jah, ilma ei saa. 6. Mida soovitad tulevastele sportlastele? M: Tulevastele sportlastele soovin töökust ja sihikindlust. Kindlasti toituge korralikult ja tasakaalustatult. Ning pidutsege mõõdukalt. 8 Kokkuvõte

Toit → Toitumisõpetus
29 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Koka 2. kursuse eksamiküsimused vastustega.

Peaks tarbima värskeid teravilju, mis ei ole veel kääritatud 4) Kirjelda liha hautamist, nimeta hautatud lihatoite Lihatükid pruunistatakse väheses rasvas, lisatakse pruunistatud maitseköögiviljad, maitseained ja hautatakse 140 kraadi juures pehmeks. Hautatakse nii suuri-, kui väikseid tükke. Näiteks Asuu, Klopsid, Liharullid, Pikitud liha, rulaadid jne... 5) Kirjelda erinevaid kartuli lisandeid, vähemalt 5 Kartulipüree, kartulipuder, keedetud kartulid, ahjukartulid, praetud kartulid. 6) Nimeta vähemalt 5 kalarooga Eestimaistest kaladest. Kirjelda vähemalt 2 roa valmistamist. 1. Kalapikkpoiss 2. Kalakotlet- Valmistatakse hakkmass, vormitakse kotleti kuju ja praetakse väheses rasvas mõlemalt poolt 8-10 minutit kokku või küpsetatakse ahjus. 3. Kalasupp 4. Praetud kala- kala praetakse väheses rasvas või fritüüris, väikesi kalu alla 300g võib praadida tervelt. Praetakse mõlemalt poolt. 5. Kalarullid

Toit → Kokk
182 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Liha, hakkliha ja kala. (pooltooted nendest)

Suuri kalu tükeldatakse. Tervena keetes ei ole kala vaja eelnevalt soomustada, kuna soomused aitavad paremini kala maitseomadusi säilitada. Soomus eemaldatakse vajadusel juba valminud kalalt. Kalu võib keeta: Väheses vees 90-97 kraadi juures; Jahtuvas vees; Ahjus omas mahlas või väheses vedelikus; aurus(aurukapis); Mikrolaineahjus. 9. Nimeta keedetud kaladele sobivaid lisandeid. Keedetud kartulid(maitseürtidega nt tilli või peterselliga), kartulipuder, kartulipüree, sõmer riis, köögiviljad, heledal või valgel põhikastmel valmistatud kastmed, kooreta keedetud munad, munahüübed jne. 10. Millised on kalade praadimise võimalused? 'kalu võib praadida rasvas nii paneeritult kui naturaalselt. Fritüüris. Räimi võib praadida pihvidena. Võib küpsetada ka praeahjus. Kalu võib ka grillida. 11. Nimeta praetud kalale sobivaid lisandeid. Külmad võid, hollandi kastmed, heledal ja valgel põhikastmel valm kastmed

Toit → Kokandus
39 allalaadimist
thumbnail
3
pdf

Mulgi pudru sünd

puder ja ka kartuli puder. Eesti Rahva Muuseumi (ERM) poolt korraldatud uurimusretkedel on kogutud mitmeid mulgi pudruga seotuid andmeid. Näiteks kirjeldatakse ERMi poolt kogutud materjalides talutoitudest aastal 1900, et taludes on kindel kord teha kartulitanguputru ikka kolmapäeviti ja laupäeva õhtul. 19. ja 20 . sajandi vahetusel oli taludes mitmel pool kesknädalal ja laupäeval peatoiduks kas tangu- või kartulipuder või paksud kapsad (mulgi kapsad). Et enamik suuremaid talusid olid sellel ajal Mulgimaalt tulnud peremeeste käes, siis oli ka arvatavalt enamike talude toidujaotus pärit just Mulgimaalt. Mitmeltpoolt Eestist kogutud andmetes kirjeldatakse, et tangu puder keedeti ikka kartulitega, keetmisel piima juurde ei pandud aga söödi ikka piimaga ja putru keedeti ikka nii, et järgnevateks päevadeks ka jäi. Järgmisel päeval valmistati ka mulgi pudrust suppi (kartuli tangu supp) (ERM KV104, lk 747)

Toit → Rahvusköök
3 allalaadimist
thumbnail
7
rtf

Eesti rahvustoidud

Peamised rahvusvahelised mõjud tulid linnade ja mõisate kaudu Saksamaalt ja Venemaalt. Vürtspoodidesse ilmusid müügile soolaheeringas, manna, riis, suhkur, kohv ja vürtsid. Naisseltsid hakkasid korraldama kokakursusi, levis hoidistamine. 1920.­30. aastateks kujunes välja nii-öelda eesti köögi teine kihistus. Sellest ajast on tuntud näiteks sellised Eestis hästi kodunenud ja omased toidud nagu kartulisalat, marineeritud kõrvits ja hapukurk, maksapasteet, kotletid, kartulipuder, kapsarullid, kissell, mannavaht, plaadikoogid jms. Pärast Teist maailmasõda said Eesti toitumistavad ulatuslikke mõjutusi ida poolt; sööklatesse ja restoranidesse jõudsid bors, seljanka, rassolnik, hartsoo, pelmeenid jms. Tunda andis samas toiduainete ja eriti maitseainete piiratud valik. 1980.­90. aastatest on traditsiooniline eesti köök tähtsust kaotamas. Siiski eelistatakse paljudes peredes eriti pühade ja pidude ajal veel traditsioonilisi toite. Eesti rahvustoidud : 1 )

Toit → Kokandus
113 allalaadimist
thumbnail
100
pdf

Iiri Vabariik

Meyers- Kuldgloobusega pärjatud iiri muusik- näitleja. ● Pierce Brosnan, Colin Farrell, Liam Neeson, Peter O'Toole. ● Kunstnikud John Boyne, George William Russell. Iirimaa rahvustoidud ja -söögid ● Iirimaa rahvussöök on lambaraguu. Väga populaarne on Guinnessi õlu. Tavaline iiri hommikusöök on tõhus: peekon, oad, praetud muna või munapuder, tomat, kohv ning tee. Hommikusööki serveeritakse soojalt. ● Champ- Iirimaal ja ka Shotimaal populaarne kartulipuder, millesse segatakse palju rohelist sibulat ja serveeritakse rikkaliku võisilmaga. ● Irish stew- iiri ahjuhautis kartuli, petersellilehtede ning noore lamba esiselja või abatükiga. ● White soda bread - hele soodaleib. ● Colcannon– kartulipüree kapsa ja sulatatud võiga. ● Boxty- Iirimaal olnud populaarne mäletamatutest aegadest peale. Ühekorraga nii tooretest kui keedetud kartulitest valmistatud taigen võib lauale ilmuda suure

Geograafia → Geograafia
6 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Koka eksamiküsimuste vastused

KORDAMISKÜSIMUSED 1.Kirjelda külmtöötlemismeetodeid · Tükeldamine' · Pikkimine · Fileerimine · Püreestamine · Tootele vormi andmine · Paneerimine · Vahustamine · Leotamine 2. Kirjelda kuumtöötlemismeetodeid · Flambeerimine · Aurutamine · Barbeque · Keetmine · Hautamine · Pruunistamine · Röstimine · Praadimine · Küpsetamine · Gartineerimine ehk üleküpsetamine · Friteerimine ehk friipraadimine · Grillimine 3. Nimeta erinevaid toidutalumatuse liike ja kirjelda toitumist nende korral Gluteenik + mais, riis, tatar, hirss - nisu, oder, kaer, rukis Laktoosik +laktoosivabad tooted HYLA, taimsete rasvadega tooted - piimatooted Diabeetik + spetsiaalsed tooted, suhkru asendajad - suhkur, süsivesikud 4. Kirjelda liha hautamist, nimeta hautatud toite Liha eelnevalt pruunistatakse, seejärel hautatakse Kooreklops, guljass, stroganov 5. Kirjelda e...

Ametid → Ametijuhend
42 allalaadimist
thumbnail
8
odt

Kaasaegsed toitumissoovitused

salaamit, kanatiibu. · Tärklisest, teraviljatoodetest ja putrudest on madala glükeemilise indeksiga odrajahu, pruun riis, tatar, oad, läätsed, aedherned, täisteramakaronitooted, täisterariis, nisuidud, kuskus, kaer. · Vältida tuleks aga kiirkaerahelbeid, kõiki hommikusöögihelbeid, kartulit nii keedetud kui ka praetud kujul, valgest jahust makarontooteid. Eriti ebasoovitatav on kartulipuder (glükeemiline indeks 100), valge riis (glükeemiline indeks 103), rääkimata kartuli- krõpsudest, soolapulkadest, kõikidest küpsistest. Üks kanamunasuurune keedetud kartul võrdub 3 spl glükoosiga. Kartulites, riisis ja putrudes sisalduv tärklis imendub verre sama kiiresti kui glükoos. · Kõik täisteraviljatooted on iseäranis soositud ja neid võib piiramatult süüa iga toidukorra juurde

Bioloogia → Bioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Liharoad konspekt

paneerimata Frikadellid ­ knellmassist 2-3cm läbimõõduga pallid massiga 15g Lihast pooltooteid säilitatakse temperatuuril 6C KEEDETUD LIHATOIDUD Keetmiseks sobivad veiseliha, sealiha, lambaliha, kanaliha. Liha keedetakse suure tükina (1,5- 2kg). Valmis liha lõigatakse ristikiudu viiludeks ja hoitakse serveerimiseni keeduleemes. Igasse portsjonisse lõigatakse 2-3 viilu Lisandiks: · keedetud kartulid · kartulipuder · kartulipüree · keedetud ja hautatud köögiviljad · marineeritud salatid · heledad põhikastmel valmistatud sinepi ja · mädarõikakastmed, tomatikastmed PRAETUD LIHATOIDUD Suurte praadide lisandiks võib serveerida · keedetud, praetud kartuleid · keedetud köögivilju · hautatud köögivilju · praetud köögivilju · praetud seeni · marineeritud salateid · praeleent · pruunil põhikastmel valmistatud kastmeid PRAETUD POTSJONLIHAROAD

Toit → Kokandus
31 allalaadimist
thumbnail
41
xlsx

Majandusinfosüsteemide andmetabelid

Maamajanduslik ettevõtlus 12.03.2013 209037 Mega Taimeõli 1l 15 11 311016 MIKAADO Tuhksuhkur kollane 100g 20 5,95 311018 MIKAADO Tuhksuhkur oranz 100g 20 5,95 311017 MIKAADO Tuhksuhkur roheline 100g 20 5,95 306028 NORDIC Kaerahelv.kliidega 600g 10 7,67 222021 NORDIC Kartulipuder 210g 24 9,37 230023 NORDIC Laste 4-viljapuder 2*80g 12 9,24 230024 NORDIC Laste kaerapuder 2*80g 12 9,24 230026 NORDIC Laste Kibuvitsa/meepuder 2*80g 12 11,86 230025 NORDIC Laste metsamarjapuder 2*80g 12 11,86 308042 NORDIC Manna 1kg 8 7,07

Informaatika → Majandusinfosüsteemid
15 allalaadimist
thumbnail
34
doc

E ained - Toiduainete koostise analüüs

TOIDUAINETE KOOSTISE ANALÜÜS E-AINED HANNES JAAGO, BIANKA KARLSON JA JANNE KAARNEEM XII ÕA SISUKORD 1) FIZZ RASBERRY LK 3 2) KEELETARREND Atria LK 4 3) TÄISSUITSU PÕDRAVORST Linnamäe Lihatööstus LK 5 4) PANDA SOKOLAADIKOMMIDE SEGU 250G LK 6 5) FELIX LIHAPALLISUPP LK 8 6) FELIX KARTULIPUDER LK 9 7) FELIX KANA-KARRI RIISIROOG LK 10 8) FUN LIGHT VAARIKA LK 11 9) KÜÜSLAUGU MARINAAD Santa Maria LK 13 10) LU PIMS LK 15 11) LISAAINETE LOETELU LK 17 12) E-AINED MEIE TOIDULAUAL LK 32 2 FIZZ RASBERRY

Bioloogia → 11.klassi bioloogia
77 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Soomekeelsed väljendid

6 lohi lõhe piirakka pirukas voileipä võileib Keitot lihaliemi puljong keitto supp hernekeitto hernesupp kaalikeitto kapsasupp kanakeitto kanasupp kalakeitto kalasupp lihakeitto lihasupp sienikeitto seenesupp papukeitto oasupp kesäkeitto piimasupp vihanneskeitto juurviljasupp Pääruuat pääruoka, ateria praad ranskalaiset perunat friikartulid keitetyt perunat keedetud kartulid paistetut perunat praetud kartulid uuniperuna ahjukartul perunamuusi kartulipuder hapankaali hapukapsas riisi riis makaroni makaron 8 vihannes köögivili jauheliha hakkliha naudanliha loomaliha porsaanliha sealiha lampaanliha lambaliha kana kana kala kala pihvi pihv kotletti kotlet kastike kaste Juomat vesi vesi kivennäisvesi mineraalvesi limonadi limonaad 7 omenamehu õunamahl tomaattimehu tomatimahl appelsiinimehu apelsinimahl maito piim piimä hapupiim kerma koor Kuumat juomat Kuppi kahvia, kiitos. Palun tass kohvi. kerma koor

Keeled → Soome keel
73 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused(2)

Kuivatatud seened keetetakse väheses leotusvees ning nõrutatakse. Seejärel aetakse läbi hakkmasina koos piimas leotatud saia ja sibulaga, lisatakse lahtisegatud munad, hapukoor ja maitseained ning segatakse hästi läbi. Massile võib lisada ka jahu, et see tugevam jääks. Kotletimassi hotakse 30 min. Külmikus, seejärel vprmitakse sellest kotletid, paneeritakse riivsaias ja praetakse kuldpruuniks. 7. Millised lisandid sobivad seenekotlettide juurde? Keedetud kartulid, kartulipuder või ­ püre, heledad või valged kastmed, külmad kastmed, toorsalatid, maitseroheline. 8. Kuidas valmistatakse seenevormitoite? Kuumutatakse tükeltatud seened rasvas koos sibulagas ja laotakse kihiti teiste toiduainetega rasvaga määritud vormi, seejärel valatakse üle muna-piimasegu või muna- piimakastmega. Vormiroa pind määritakse hapukoorega või pannakse sellele võitükikesi ning raputatakse riivsaia. Vormile võib raputada ka riivjuustu. Vormiroog küpsetatakse

Toit → Kokandus
184 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Kuristik Rukkis kokkuvõte

Kuristik rukkis J. D. Salinger Holden käis Pencey koolis. Seda kooli peeti väga heaks ning arvatakse, et seal vormitakse poisse suurepärasteks. Kuid Holden arvas teisiti. Tema arust olid seal ,,head" õpilased ainult need, kes olid seda juba enne Penceyt ning, et Penceys mängitakse ainult polomänge. Holden jõudis just tagasi New Yorgist.Ta oli ostnud seal punase jahimütsi. Tal pidid olema seal koolidevaheline võistlus vehklemises, kuid kahjuks pidi see ära jääma, sest Holden oli meeskonna floretid rongi vagunisse. Terve tagasitee ignoreerisid teda kõik meeskonna kaaslased. Nüüd, kui Holden tagasi oli vaatas ta jalgpallivõistlust, mis tema kooli väljakul toimus Saxon Halliga. Mõned üksikud nigelad hüüded kostusid Saxon Halli poolt, sest tavaliselt ei ole külalismeeskonnal palju poolehoidjaid. Kunagi ei olnud jalgpallivõistlustel palju ka tüdrukuid, sest ainult abituri...

Kirjandus → Kirjandus
724 allalaadimist
thumbnail
17
docx

Toitumine ja sportlik saavutus

Õhtu : kartuli-tangupuder veiselihaga, hapukurk, küüslaugusalat, õunamahl, kohupiim maasikamoosi, kiivi ja apelsiniga. 2.päev ­ Hommikul: 3 võileiba ja tee ­ Lõuna: hapukapsabors, kakaokisell, astelpajumoos, leib, piim. - Oode: 2 banaani, halvaa. - Õhtu: pelmeenid, hapukurk, õunamahl, porgandisalat, kohupiim vaarika- ja maasikamoosiga. 3. päev ­ Hommik: kohupiim apelsiini,kiivi ja maasikamoosiga ja 3 võileiba Oode: segumahl ja shokolaad. ­ Lõuna: kartulipuder, viinerid, leib, piim, pirn Oode: kartuli-tangupuder singiga, hapukurk, küüslaugusalat kodujuustuga, porgandimahl Õhtu: halvaa, isostar, 2 mandarini 4.päev ­ Hommik: 3 võileiba, kohupiim kiiviga, tee. ­ Lõuna: praetud leib, kanafilee, hapukoorekaste, hapukurk, jäätis. Õhtu: kiivi,2 mandarini, isostar, porgandimahl, pirn 5. päev ­ Hommik 4 võileiba, tee ­ Lõuna: paneeritud kala, keedetud riis, külm kaste, leib, morss, õun

Kategooriata → Uurimistöö
136 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Eesti köök

-valmistamisviisid. Peamised rahvusvahelised mõjud tulid linnade ja mõisate kaudu Saksamaalt ja Venemaalt. Vürtspoodidesse ilmusid müügile soolaheeringas, manna, riis, suhkur, kohv ja vürtsid. Naisseltsidhakkasid korraldama kokakursusi, levis hoidistamine.1920.­30. aastateks kujunes välja nii-öelda eesti köögi teine kihistus. Sellest ajast on tuntud näiteks sellised Eestis hästi kodunenud ja omased toidud nagu kartulisalat, marineeritud kõrvits jahapukurk, maksapasteet, kotletid, kartulipuder, kapsarullid, kissell, mannavaht, plaadikoogid jms. Pärast Teist maailmasõda, nõukogude okupatsiooni tingimustes, said Eesti toitumistavad ulatuslikke mõjutusi ida poolt; sööklatesse ja restoranidesse jõudsid bors, seljanka, rassolnik, hartsoo,pelmeenid jms. Tunda andis samas toiduainete ja eriti maitseainete piiratud valik.1980.­90. aastatest on traditsiooniline eesti köök tähtsust kaotamas. Siiski eelistatakse paljudes peredes eriti pühade ja pidude ajal

Kultuur-Kunst → Eesti rahvakultuur
20 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Köögileksikon

koerad ja kassid. Kana kuumtöötlemisel olulised temperatuurid - Kana ei tohi kunagi jääda pooltooreks (salmonella bakter hävib 60 C juure s(kuumutada vähemalt 5 minutit), kuid liha tuleks seest küpsetada 73 ­ 75 C-ni).Kana ei tohi säilitada toatemperatuuril. Milliseid lisandeid võib serveerida linnuliharoogade juurde (nim. 7) · Riis · Köögiviljad · Tatar · Kartul (keedetud, praetud, ahjus küpsetatud) · Pastatooted · Värsked salatid · Kartulipuder Sorbet ­ põhitooraineks puuvilja- või marjamahlad või püreed. Kasutatakse külmutatud puuvilju ja marorbette maitsestatakse suhkruga, vanilliga, veinide, likööride, sampanja, sidrunimahlaga. Sorbettide valmistamiseks segatakse mahl või püree suhkru ja maitseainetega, valatakse vormi ja lastakse veidi külmuda. Parfee ­ valmistamiseks kasutatavad toiduained on alaloogsed jäätise toorainega. Tarrendaineid nende valmistamisel ei kasutata. Parfeede valmistamiseks tehakse esmalt

Toit → Kodundus
24 allalaadimist
thumbnail
24
docx

Õendussekkumised Pulmonoloogia

Tallina Tervishoiu Kõrgkool Õenduse õpetool Õ26kj(S) PULMONOLOOGIA JA ÕENDUSABI ­ JUHTUMI UURING Iseseisev töö õppeaines Sisehaige õendus Tallinn 2018 SISUKORD PULMONOLOOGILISE HAIGE JUHTUM...........................................................3 1. EMFÜSEEMI PATOFÜSIOLOOGIA..................................................................4 2. PATSIENDI SPETSIIFILISED NÄITAJAD ........................................................6 3. ARSTI KORRALDUSED...............................................................................7 4. ÕENDUSPLAANI KOOSTAMINE...................................................................8 4.1.Objektiivsed ja subjektiivsed sümptomid.........................................................8 4.2.Õendusplaan..........................................................................................10 ...

Meditsiin → Õendus
121 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Lapse tervislik toitumine

Õhtuoode: Tee sidruniga, singi-juustu võileib kurguga Kolmapäev Hommikusöök: Kakao, neljaviljapuder, juustusai Lõuna: Kartul, kana-ananassikaste, värske kapsa-kurgi-sibulasalat Õhtuoode: Piima-riisisupp, sai munavõiga Neljapäev Hommikusöök: Hirsipuder, klaas õunamahla, singivõileib tomatiga Lõuna: Tatrapuder hakklihakaste, kurgi-tomatisalat, leib, magustoiduks banaan. Õhtuoode: Tee, omlett, võileib hapukurgiga Reede Hommikusöök: Tee sidruniga, makaroni-piimasupp Lõuna: Kartulipuder, sardell, peedisalat, magustoiduks vaniljekreem puuviljarõngastega Õhtuoode: Jogurt, rosinakeeks, õun 1.5 Miks peaks puu- ja köögivilju sööma? Puu- ja köögiviljad on väga olulised vitamiinide ja mineraalainete allikad ning teraviljatoodete kõrval järgmisena parimateks kiudainete allikateks. 7

Toit → Toitumise alused
172 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Kõpu mõis

Kõik aeg Kõpus olnud. Elab Puna Kõrtsis (eelmise naine). "Minu isa oli ainuke tark lugeja Kõpus. Holsti härra ütles, et kes lugeda oskab, sellel ei ole enam tarvis kooli minna. Ainult kirjutamise kooli pandi mind veel Takile. Hommikul viisime magamiskotid välja aia pääle, et kusagil ulu alla. Säält tõime õhtul nad sisse, raputasime lume päält ära ja heitsime kohe pääle. Plakatit ja tekki ei olnud, palitu või jaki võeti pääle. Söögiks oli rapandse leib, kartulipuder, räim, kapsad ja harva ka liha. Pühadeks tehti taludes puhast leiba, niisugust, kui praegu iga päev süüakse. Koolmeister oli siis Märt Roosental. Tema abi Andres tuli siis kui lapsed juba pikali olid kottide pääl ja laulis äraminnes: "Hääd ööd, hääd ööd, kõigile kes väsinud, hingab kõik, kes tööd on teinud, sest see päev on otsa saanud, homme jälle jõudu saame, hääd ööd, hääd ööd ja läks siis minema."" Jaak Laane (41), sünd 1885 a

Ajalugu → Ajalugu
25 allalaadimist
thumbnail
38
doc

TŠERNOBÕL - SÕDA NÄHTAMATU VAENLASEGA

Alguses töötasin ma öö valvurina siis nõudepesijana. Minu jaoks oli see üks lolli mängimine. Hiljem hakkasin tööle autosauna kütjana. Iga päev oli sauna päev, et kiiritus maha pesta. See oli 8km kaugusel Tšernobõlist. Hommikuti viidi meid üldse bussiga tööle, 40km kauguselt, kuna seal oli kiirituse tase madalam. Aga elamistingimused olid head ning inimestega suhelda oli ka normaalne, viskasime nalja ja tuju oli üldiselt hea. Toit oli meil ka hea, kolm korda päevas, enamasti kartulipuder, munad ja konservid. Sõid palju ise tahtsid. Kaitseriietust meil midagi erilist ei olnud, marli lapi tõmbasime näo ette aga muud meile ei antud. Dosimeetreid ei olnud meil üldse. „Katusekassid“ pidid ikka iga päev mõõtma omakiirituse taset aga meil sellist asja polnud. Ära minek oli jama. Sain oma toosi kätte ja tulin tulema. Alguses bussiga ja siis rongiga.

Ajalugu → Ajalugu
17 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Eksamiküsimused

1. Kirjelda tarretise valmistamist( toorained, tehnoloogia, kasutamine) Tarretisi valmistatakse puuviljadest ja marjadest, puuvilja- ja marjamahladest, puuvilja- ja marjaekstraktidest, piimast ja piimatoodetest, veinidest. Tarretiste maitsestamiseks suhkrut, riivitud tsitrusviljade koort, kaneeli, vanilli, nelki, alkohoolseid jooke, melissi, piparmünti. Tarrendainena kasutatakse tarretiste valmistamiseks zelatiini(loomne tarretusaine), agar-agarit(taimen tarretusaine), zeleepulbreid. Valmistamine: Mahla lasen keemiseni, võtan mahla pliidilt. Zelatiin panna külmaveega paisuma, sulatan veevannil. Kallan sulanud zelatiini mahla hulka. Kuumutan keemiseni, pidevalt segades. Kallad magustoidukaussidesse ja paned jahedasse tarduma. 2. Kirjelda liha hautamist. Tervelt hautatava liha või kala puhul olgu hautamisanum võimalikult väike ja vedelikku vaid paar sentimeetrit. Hautatud liha maitseb kõige paremini järgmi...

Toit → Kokandus
85 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Vürtsid ja ürdid

omastatav. Praedut kalade juurde sobib serveerida: Külmi võisid Hollandi kastmeid Bernookastmeid Suitsutatud kala serveeritakseeel- või pearoana. Suitsutadud kalu serveeritakse ka külma eelroana. LIHAROAD Keetmiseks sobib veiseliha, sealiha, lambaliha, kanaliha. Valmis liha lõigatakse ristikiilu viiluteks ja hoitakse serveerimiseni keeduleemes. Igasse portsjonisse lõigatakse 2-3 viilu. Lisandiks sobivad: Keedetud kartulid Kartulipuder Kartulipüree Keedetud ja ahautatud köögiviljad Marineeritud salatid Heledal põhikastmel valmistadud sinepikriips ja maädarõikakastmed, tomatikastmed. Suuri praade valmistatakse veise-, vasika-, sea-, lamba-, ulukite lihast. Lamba- ja väikeste ulukite praade valmistatakse sageli ka tervest tagaveerandist. Ulukipraade marineeritakse eelnevalt. Suurte praadide lisandiks võib serveerida: Keedetud, praetud kartuleid Keedetud köögivilju

Toit → Kokandus
60 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun