Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"suhkrust" - 330 õppematerjali

suhkrust on eemaldatud kõik vitamiinid, mineraalained ja vajalikud toitained.
thumbnail
2
doc

Sool ja suhkur

tüümian, oregano ja basiilik. Maitsesta liha soola asemel sidrunimahla, ingveri või purustatud punase pipraga. Suhkur Suhkur koosneb söödavast kristallklaasist. Teda saadakse suhkruroost ja suhkrupeedist. Suhkruroog pärineb Vaikse ookeani saartelt. Suhkur esineb sahharoosi (roo- või peedisuhkur), laktoosi ja fruktoosina puuviljades, mees, suhkruvahtras (vahtrasiirup), piimas ja veel teistes toiduainetes. Suhkrust saame suurema osa oma päevase süsivesikute vajaduse, kuna ta koosneb süsinikust ja veest. Kommides on suhkur peamiseks koostisosaks. Teadlased ütlevad, et suhkur on nimeks teatud tüüpi kemikaalile. Tavalist suhkrut, mida lisatakse toidule, kutsutakse sahharoosiks. Puuviljades esinev suhkur on fruktoos. On ka veel glükoos ­ viinamarjasuhkur. Suhkur võib mõjuda inimesele mitut moodi. Näiteks võib ta tekitada hüperaktiivsust, mil inimesed muutuvad närvilisemaks ja erutuvamaks.

Toit → Toidutehnoloogia
10 allalaadimist
thumbnail
19
ppt

Teravili LEIB

Kõige väärtuslikumad on täistera- lihtjahust valmistatud leivad Leibade toiteväärtuse ja ka maitse parandamiseks lisatakse leibadele veel mitmesuguseid lisandeid, näiteks seemned, pähklid, idandatud seemned, rosinad jms. Erinevate leibade valik Rukki-ja segaleivad Peenleib Must leib Teraleib Näkileib Vormileib Nisuleib Seemneleib Rukkileib Valmistatakse rukkijahust, juuretisest, vees, soolast, suhkrust ja vastavalt soovile ka koriandrit, köömneid, maltoosat(linnaseekstrakt), seemneid jne Peenleib Valmistatakse naturaalsest juuretisest, rükkipüülist, veest, nisujahust, rukkikroovjahust, valge linnasejahust, pärmist, soolast ja suhkrust. Võib lisada ka köömneid Must leib Valmistatakse linnase-humalajuuretisest, petist, jogurtist või hapupiimast, pärmist, õlist, maltoosast, tumedast siirupist,

Toit → Toitumisõpetus
17 allalaadimist
thumbnail
8
doc

"Martsipan" referaat

Vanad hansalinnad Reval (praegune Tallinn) ja Lübeck on mõlemad siiani täies veendumuses, et selle maiuse leiutamisõigus kuulub just nende linnale.. Martsipan on mandlitest ja suhkrust tehtud plastiline maius, mida hakati valmistama Araabias. Martsipani koostisosadest oli sajandeid tagasi haruldasem ja kallim just suhkur, mandleid kasvatati Euroopas mitmel pool ­ näiteks tänapäeva Kreekas, Hispaanias, Itaalias ja Portugalis. Suhkruroost valmistatud suhkur ehk kivimesi, nagu seda vanasti nimetati, jõudis Euroopasse araablaste vahendusel Indiast. Esimene säilinud kirjalik martsipaniretsept pärineb Pärsiast. Sealne arst Abu-Bakr

Toit → Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Mõisted, jookide tehnoloogia

teda naturaalveinidest. Ta on kibedam kui vermut. Brut väga kuiv sampanja, suhkrut vähem kui 1,5%. Brändi ­ lauaviin, mis saadakse veini destillee-l, sama väärne konjakiga. 40-70%. Claret ­ kerge punane lauavein (ingliskeelne nimi bordoo veinidele). Cobbler ­ kokteil kõrges klaasis kange alkohoolse joogiga või veiniga; Cruvie ­ vahuveini algmaterjal, mis kujutab endast erinevate veinide segu. Daiquir ­ rummist, sidrunimahlast ja suhkrust jook jääga. Dessertvein ­ vein, mis sisaldab palju suhkrut (nii muskaatveinid kui naturaalsed lauaveinid). Kanged dessertveinid nagu heres ja madeira valmivad 3-4 aastat. Destilleerimiseks ehk destillatsiooniks - vedeliku aurustamist keetmisel ja sellele järgnevat kondenseerimist vastuvõtjasse. See on vedelate segude korral kasutatav lahutamise (puhastamise) meetod, mis põhineb keeva segu komponentide erineval lenduvusel

Toit → Toiduaineõpetus
16 allalaadimist
thumbnail
10
rtf

Bioloogia kontrolltöö: dna

Kontrolltöö Organismide koostis 1) Lõpeta laused a) 4 enamlevinud keemilist elementi rakus on Hapnik (O), Süsinik (C), Vesinik (H), Lämmastik (N). b) Ateroskleroos (veresoonte lupjumine) on sageli põhjustatud kolesterooli piisivast liiast veres. c) Aminohappejäägid valgu molekulist on seotud peptiid sidemetega. d) Nukleotiid koosneb 1) lämmastikualusest 2) viiesüsinikulisest suhkrust 3) ühest fosfaatrühmast. e) Loomorganismides säilitatakse glükoosivarud peamiselt maksas ja lihastes loomse tärklise ehk glükogeeni molekulidena. f) Valgu primaarstruktuuriks nimetatakse aminohapete täpset ja unikaalset järjestust. g) Valgu denaturatsiooniks nimetatakse valgu struktuuri alandamist väliste tegurite toimel. 2) Leia õige vastus a) Valgud koosnevad 1) aminohapete jääkidest b) Sahhariidide põhiülesanne rakus on 2) olla energeetiliseks varuaineks c) Steroidid on 1) vees mittelahustuvad lipiidid 3) Leia omavahel sobivad p...

Bioloogia → Bioloogia
170 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Elutähtsad orgaanilised ühendid.

Keemilised omadused: hüdrolüüsuvad. (reaktsioon veega) a) CO2+H2O=O2+C6H12O6 b) c) C6H12O6=2CO2+2CH3CH2OH 3. Mis on sahhariidid ja kuidas neid liigitatakse. Osata tuua ka näiteid liigituse kohta. Sahhariidid on on keemilised ained, mille molekulid on biomolekulid, mis koosnevad süsiniku, vesiniku ja hapniku aatomitest. Liigitus: 1) lihtsuhkrud ehk monosahhariidid. nt glükoos, fruktoos, sahharoos, laktoos. koosnevad ühest või kahest suhkrust. (puuviljades, aedviljades, mees) 2) liitsuhkrud ehk polüsahhariidid. nt tärklis, glükogeen, tselluloos. koosnevad enam kui kahest suhkrust. (teraviljades, kaunviljades, pähklites, kartulis, mais) 3) oligosahhariidid. on valdavalt moodustunud 2-3 monosahhariidi omavahelisel ühinemisel 4) kiudained 4. Tärklise molekuli ehitus, füüsikalised ja keemilised omadused. Ehitus: Hargnenud ahel ja lineaarne ahel. valem: (C6H10O5)n Füüsikalised omadused: valge, tahke, krudisev, ei lahustu vees

Keemia → Keemia
19 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Geneetika

BIOLOOGIA KONTROLLTÖÖ 3 MÕISTED GENEETIKA ­ Teadus pärilikkusest. MOLEKULAARGENEETIKA ­ Uurib pärilikkust, molekulide tasemel. PÄRILIKKUS ­ Looduse seaduspära, mille kohaselt järglased sarnanevad oma vanematega DNA ­ Pärilikkus aine, koosneb suhkrust, lämmastikalusest ja fosfaatrühmast. RNA ­ Koosneb suhkrust, lämmastikalusest ja fosfaatrühmast. GEEN ­ DNA lõik , mis määrab ära tunnuse. GENOTÜÜP ­ Organismi kõigi geenide kogu ühes rakus. FENOTÜÜP ­ Organismi kõik tunnused. (silmavärvus, pikkus) KROMOSOOID ­ Kokkupakitud DNA RETSESSIIVNE ALLEEL ­ Määrab tunnuse ainult siis, kui kromosoomi täh. "a" Paaris on ühesugused alleelid. DOMINANTNE ALLEEL ­ Määrab alati organismi tunnuse. Täh. "A" HOMOSÜGOOTSUS ­ Kromosoomi paaris on ühesugused alleelid

Bioloogia → Bioloogia
24 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Kas suhkruhaigete suhkur on kasulik või kahjulik?

Kas suhkruhaigete suhkur on kasulik või kahjulik? Suhkrust räägivad suhkruhaiged sageli. Suhkur on seotud hirmudega. Tihti ei taheta kuuldagi vabamasy suhkrukasutusest ja siis otsustatakse seda pigem mitte kunagi süüa. Tegelikult on see otsus positiivne. Kuid seisukohad muutuvad ja ikkagi lubatakse suhkurt enda toidulauale. Suhkur on valge surm, kuigi see on õigestes kogustes väga kasulik. Umbes 10 a tagasi tõdeti, et diabeetiku toiduvalikus võib olla väikestes kogustes ka tavalist suhkrut

Keemia → Keemia
5 allalaadimist
thumbnail
16
ppt

Suhkrukultuurid esitlus

millest saab toota suhkrut või muud magusat ainet Suhkruroog Saccharum officinarum Päritolu: India või UusGuinea saar Kasvuks parim temperatuur 2528°C Talub sademeid 15002500 mm/aastas Kasvuperioodi keskmine pikkus on 240365 päeva Kasvab ekvatoriaalse, lähisekvatoriaalse ja niiske lähistroopilise kliimaga aladel Vajab toitaineterohket mulda Kasvatatakse põhiliselt Brasiilias, Indias, Hiinas, Tais, Kuuba 2/3 maailma suhkrust toodetakse suhkruroost ·Üldjuhul kasvab istandustes ·Taimemahlast tehakse suhkrut ·Suhkru tootmisjääkidest tehakse rummi ·Lehtedest toodetakse paberit, riiet, kiudplaate, kemikaale ning kasutatakse kütteks ja söödetakse loomadele Suhkrupeet Beta vulgaris var. altissima Päritolu: Saksamaa(AlamSileesia) Kasvuperioodi keskmine pikkus on 150 päeva Kasvab parasvöötmelise kliimaga aladel

Geograafia → Geograafia
13 allalaadimist
thumbnail
32
pptx

Erinevate suhkrute kasutamine kulinaarias

Kirjeldus • Moosisuhkur – keedistesuhkur. Lisatud on sidrunhapet, pektiini ja kaaliumsorbaati. • Vaniliinisuhkur – magustoitude maitsestamiseks. • Fariinsuhkur – suhkrukristallide pinnal tume siirupi kiht, kasutatakse küpsetamiseks. • Demerara suhkur – kohvi ja tee maitsestamiseks • Suhkrusiirup – värvuselt kas tume või hele, kasutatakse küpsetistes.  Glükoos ehk viinamarjasuhkur – suhkrust vähem magusam Fruktoos ehk puuviljasuhkur – suhkrust 1,7 korda magusam. Soodustab aju tegevust. Soovitatakse tarbida väsimuse või stressi korral.  Laktoos ehk piimasuhkur Maltoos ehk linnasesuhkur – kasutatakse õlu valmistamisel. Suhkru kvaliteeti hinnatakse maitse, lõhna ja värvuse järgi. Mida valgem on suhkur, seda puhtam ta on. Suhkrut säilitatakse kuivas, mitte väga niiskes õhutatavas ruumis, seintest ja põrandast eemal. Ei tohiks hoida terava lõhnaliste maitseainete kõrval, halvasti mõjub ka temperatuuri kõikumine

Toit → Toiduvalmistamine
10 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Energia, fotosüntees, glükoosi lagundmamine

koosneb adeniinist, Auto, hetero, miksotroofide võrdlus: sarnasused: vajavad elutegevuseks energijat, võrrand: C6H12O66CO2+6H2O+energia. Anaeroobne glükolüüs: toimub, kui olemas kõik elu omadused, sünteesivad vajalikud org. ained. Erinevused: autotroof suhkrust ehk riboosist ja 3st fosfaatrühmast. Glükoosi kasutamine organismis: hapniku ei ole piisavalt, toimub tsütoplasmas, lähtaine on glükoos, saadus on sünteesib eluks vajaliku süsiniku ise, hetero saab vajaliku süsiniku tpidust, mikso glükoos on peamine organismisisene energiaallikas

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
16
odp

Mehhiko köök

või Sojakaste. Soola kasutatakse tagasihoidlikult. Pipar - sadades variantides, ühtesid süüakse toorelt, teised marineeritakse äädikas ja kolmandad kuivatatakse. Nad sisaldavad palju vitamiini C, A, B, E ja on head isutekitajad. Vürtsid Tsilli Sojakaste Magustoidud Magustoiduna süüakse peamiselt puuvilju- Apelsine, Mangosid, Virsikut jt., kuid valmistatakse ka kuumutatud toite Munadest, pähklitest, puuviljadest ja suhkrust. Tihti lisatakse toidule pruuni, rafineerimata suhkrut. Selle maitse erineb valgest suhkrust. Tarvitatakse ka Melassi. Tortiljad Tortiljad, maisi või nisujahu õhukesed leivakesed, mis täidetakse erineva sisuga nagu juust, liha, sink, sibul pipar, kartul, jne. Valmistatud mitmel erineval viisil, on neil ka eri nimed: quesadillas, empanadas, burritos, flautas, tacos, tostados, jne. Neid süüakse iga toidukorra ajal ja kasutatakse tihti nugade- kahvlite asemel.

Toit → Toitlustus
45 allalaadimist
thumbnail
2
doc

RULLKOOGID

Külmal menetlusel (põhibiskviit) · 2.Soojal menetlusel · · Biskviittaigna liigid · 1. külmal menetlusel on valmistamise võimalusi mitu. · * Külmal menetlusel valmistatud taignast on tooted kohevamad · Põhi-ehk klassikalise biskviidi valmistamine · Munakollane eraldatakse munavalgest. Munavalge valatakse külma rasvavabasse katlasse. Algul vahustatakse munavalget ilma suhkruta, kui on tekkinud valged vahukübarad , hakatakse juurde lisama järk-järgult 1/3 osa suhkrust. Vahustatakse kokku 20- 30 min. Munavalge on vahul, kui lusikaga tõstes, säilitab ta oma kuju. Munavalge peab suurenema mahult vahustamise lõpuks 6- 7 korda. · Samaaegselt vahustatakse teises katlas munakollane, millele on kohe lisatud 2/3 osa suhkrust. Munakollane peab vahustamise lõpuks suurenema ~3 korda. Munakollast vahustatakse 30- 40 min. · Taignaks segamist alustatakse munakollasest s.t. munakollasele lisatakse 2/3 munavalgetest ja

Toit → Toit ja toitumine
3 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Suhkur

keeruka tehnoloogilise liini läbimist saadakse umbes 85% valget suhkrut ja 15% veel lõpuni puhastamata saadust ehk pruunsuhkrut, mis saadetakse uuesti rafineerimisele. Sarnaselt toorsuhkrule koosneb pruunsuhkurgi sahharoosikristallidest, mida katab siirupikile. Osa teadlasi on pruunsuhkrust leidnud inimesele kasulikke aineid. Suhkrurooistanduste töölised söövad päevade kaupa suhkruroo osi ­ kuid neil pole ei kaariest ega parodontiiti. Rafineeritud suhkrust võib aga tekkida sõltuvus ­ "sugarholism". Pruunil suhkrul on karamellist tingitud mõrkjas maitse, mistõttu see on veidi vähem magus kui valge suhkur. Tükisuhkrut on saadaval pehmet ja kõva, suurt ja väikest, valget ja pruuni. Peenestatud suhkur sulab rutem, aga tükk on atraktiivsem. Loomulikult lisab rafineerimine keemiat ja seega võiks eelistada pruuni, kuid sellel on maitsenüanss juures. Kohvi ja teed võiks juua hoopis suhkruta või kasutada mett. Milline suhkur on tervislik?

Keemia → Keemia
15 allalaadimist
thumbnail
10
docx

DNA ja RNA on päriliku info kandjad

DNA JA RNA ON PÄRILIKU INFO KANDJAD Nukleiinhapped – DNA ja RNA, nukleotiidide polümeerid; päriliku info kandjad e pärilikkusained Monomeer – polümeeri ehitusüksus; moodustab teiste omasugustega liitunult polümeerse molekuli Nukleotiid – nukleiinhappe ehitusüksus; koosneb suhkrust, fosfaatrühmast ja lämmastikalusest; suhkruks on RNA koostises riboos ja DNA-l desoksüriboos Komplementaarsusprintsiip – lämmastikaluste paardumise seaduspära; (nt ühe DNA-ahela adeniini vastas on alati teise ahela tümiin ja guaniini vastas tsütosiin) Kromosoom – terviklik DNA-molekul ja sellega seotud valgud Kromatiin – rakutuumas asuv pärilikkusaine koos selle pakkimises osalevate valkudega

Bioloogia → Bioloogia
25 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Suhkrud

Suhkrud Kadi Hinrikus KM12-PE Suhkrud KORRUS Peamised suhkrud Leib, teraviljatooted, Maltoos, sahharoos kartul Puu- ja köögiviljad Fruktoos, glükoos, sahharoos Piimatooted, Laktoos, sahharoos toidugrupp liha-kana- kala-muna Lisatavad toidurasvad Laktoos Suhkur ja maiustused Sahharoos – peamiselt lisatavast suhkrust Suhkrud ja magusained meie ümber  Suhkruid võib jagada looduslikult esinevateks suhkruteks ja lisatavateks suhkruteks. Looduslikult esinevad suhkrud näiteks puuviljades, köögiviljades, piimas ja mees. Lisatavad suhkrud on aga need, mida lisab toidutööstus näiteks karastusjookidesse, kondiitritoodetesse jms või need, mida inimene lisab ise toiduvalmistamisel ja ka näiteks kohvi või tee sisse. Tarbimine Suhkru ületarbimise vältimiseks tuleks

Bioloogia → Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Alkaanid KT konspekt

3. Võrrand tuleb tasakaalustada, st iga elemendi aatomeid peab olema võrrandi vasakul ja paremal pool võrdselt. Lahuse ülesanne: NÄIDE Mitmeprotsendiline lahus saadakse kui 250g vees lahustatakse 10g soola? VALEM: Arvutus: Tähele peab panama seda, et antud vee mass ja aine mass ning lahuse mass on seega nende summa: 250g + 10g = 260g VASTUS: Saadud lahus on 38,5%-line NÄIDE2 Kui palju 16%-list suhkrulahust saab valmistada 500g suhkrust? VASTUS: 500g suhkrust saab valmistada 3,125kg 16% suhkrulahust Reaktsioonivõrrandi ülesanded Reaktsioonivõrrandil baseeruvate ülesannete lahendamisel on mõistlik järgida järgmisi etappe: 1. Kirjutage ja tasakaalustage reaktsioonivõrrand 2. Kirjutage reaktsioonivõrrandi kohale ülesandes antud ja otsitava aine kohta toodud andmed 3. Leidke nende ainete molaarmassid, mille kogus on antud või mille kogust soovitakse leida 4

Keemia → Keemia
24 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Sool ja suhkur

suhkruturustajad välja uue ideega: nad uhkustasid, et ühes kilogrammis suhkrus sisaldub 5500 kalorit. Selle järgi sisaldub pisut rohkemas kui sajas grammis suhkrus päevane energiavajadus. "Kui sa võiksid hankida kogu oma toidu energia nii odavalt kui suhkrukalorid, siis tuleks su aastane arve üsna pisike," ütlesid suhkruturustajad. "Kui suhkur maksaks seitse senti nael, siis maksaks terve aasta vältel suhkrust toitumine 35 dollarit." See on väga odav viis enda tapmiseks! "Loomulikult, me ei ela vaid sellisel tasakaalustamata dieedil," nõustusid nad lõpuks. "Kuid see number näitab, kui odav on suhkur energiarikka toiduna. See, mis kunagi oli luksus rikastele, on nüüd toiduks vaestelegi." KõIK SUHKRUD EI OLE HEAD Suhkru müügimehed [pushers] kasutavad ära inimeste teadmatust eri suhkrutüüpide kohta. Glükoos on suhkur,

Keemia → Keemia
23 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Kokanduseriala võõrsõnastik

Botvinja- kaljast, kalast ja aedviljast külm supp, millele lisatakse vähikaelu või krabitükikesi. Bouillabaisse- kala- ja mereannisupp. Brasserii- õllerestoran, õllebaar. Brie- hallitusjuustusort. Brokoli- kapsa teisend. Brõnsa- lambapiimjuust. Brändi- veini destilleerimisel saadud kange, konjakiga samaväärne alkohoolne jook. Brülee- vedeldatud pruunsuhkur magustoitude maitsestamiseks ja katmiseks. Brüsseli kapsas- rooskapsas. Bubert- piimast,jahust või mannast, suhkrust valmistatud ja vahustatud munadest magustoit. Bulett- lihapall ka juurviljapall. Bulgur-nisu- leotatud, keedetud, kuivatatud ja purustatud nisuterad. Buee- väike lehttaigna pirukas. Café- kohv, kohvik. Cafeteria- kohvikurestoran,selveenielaud. Camembert- prantsuse pehme valgehallitusjuust. Canapé- väike võileib elegantse kattega. Clafoutis- ahjupannkook, mis sisaldab marju või puuvilju. Croissant- kohev sarvesai. Culinaire- köök ja toiduvalmistamise oskus

Toit → Kokk
36 allalaadimist
thumbnail
3
doc

KAUBAGRUPID

Mineraalained Vitamiinid- C,B Eeterlikud õlid- annavad meele lõhna Valkained annavad värvi Mee sordid: LOODUSLIK Õiemesi- üheliigiline ja mitmeliigiline Lehemesi- saadakse taimede lehtedest ja vartelt, madal kvaliteet, vähem magus, ei ole aroomi, ei kristalliseeru Korjamine- maa-ala,aas,stepp,mets. Kättesaamisviisi järgi- kärje, vurri, nõrgunud, pressitud. KUNSTLIK Mesilastele suhkrusiirup:söötmisel saadud mesi. Koosneb rafineeritud suhkrust, aroomiainetest, värvainetest, meeessentsist. Saunamesi- kasutatakse saunas kehakoorija või niisutajana; toidab nahka. Meepulber- kasutatakse kondiitri- ja pagaritööstuses. Vedel- Mida rohkem glükoosi, seda paksem on mesi ning mida rohkem fruktoosi, seda vedelam mesi. Kristalliseerunud- 3 kuu jooksul kristalliseerumine, ei mõjuta mee kvaliteeti( kristalliseerumine algab purgi põhjast) Eelnevalt koos Pulber- koosneb glükoossiirupist, meepulbrist, suhkrust, tugevtatud toime õlist.

Toit → Toiduainete õpetus
23 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Suhkur

o Fariinsuhkur ­ valmistatakse siirupist ja kristallsuhkrust. Siirupikiht suhkrukristallide pinnal muudab need pehmeks ja niiskeks. Fariinsuhkur on aromaatne, värvi ja maitset andev suhkur, mis sobib küpsetamiseks, glasuuri tegemiseks, praadimiseks, pudru maitsestamiseks, magustoitudesse ja jookidesse .Fariinsuhkur on valgest suhkrust kohevam ja samas veidi vähem magusam, mistõttu 1 asendamisel tuleks kokkusurumata fariinsuhkurt võtta umbes 1,5 korda rohkem kui valget. Parim koht fariinsuhkru säilitamiseks on külmkapp või isegi külmuti. o Tarretisesuhkur ­ on zelatiinitu tarretisevalmistaja. Valmistatakse suhkrust, tärklisesiirupist, puuvilja

Keemia → Keemia
71 allalaadimist
thumbnail
24
rtf

Toidukaubaõpetus 2014

*Pruunsuhkur - fariinsuhkur - mis on saadud tavalise valge suhkru kristallide uuestikatmisel tumedasiirupiga, ehme konsistentisga - Suure niiskuse imavusega, kivistub kiiresti, kasutatakse eelkõige küsetistes. Eriline aroom ning tugev karamellimaitse - On väga tumedain ja heledaid - Fariinsuhkur on valgest suhkrust kohevam ja vähem maus, mistõttu asendamisel tuleks kokkusurumata fariinsuhkrust võtta umbes 1,5 korda rohkem kui valget - Kuivamise vältimiseks hoida külmikus *Harilik peensuhkur - ühekordse puhastusega mida suurem ja kollakam on suhkru kristall, seda magusam *Rafineeritud peensuhkur - kakhekordse puhastusega

Majandus → Kaubandus
9 allalaadimist
thumbnail
8
ppt

Mehhiko rahvusköök

Soola kasutatakse tagasihoidlikult. Toitudest · Ühepajatoite, milles liha köögiviljade ja maisi või kuivatatud kaunviljadega koos keedetakse, valmistatakse loendamatuis kombinatsioonides. Ühine on see, et need kõik väga palju ning mitmekesiseid aineid sesaldavad. Riis keedetakse enamasti eraldi. · Magustoiduna süüakse peamisel puuvilju ­ apelsine, mangosid, virsikuid jt, kuid valmistatakse ka kuumutatud toite munadest, pähklitest, puuviljadest ja suhkrust. Tihti lisatakse toitudele pruuni, rafineerimata suhkrut. Selle maitse erineb valgest suhkrust. Tarvitatakse ka melassi. Tortiljad Mehhiko ja Tex-Mex köögis · Tex-Mexi enchilada (entshilada) on üleni täidisega kaetud, seejärel rulli keeratud ja lõpuks kastmega kaetult üle küpsetatud pehme tortilja. Mehhikos pannakse enchilada-täidis lihtsalt kahe tortilja vahele. · Flauta (flau'ta) ehk flööt on ümber vähese lihatäidise toruks keeratud ja pannil

Toit → Kokandus
42 allalaadimist
thumbnail
3
odt

ERINEVAD SÄILITUSVIISID

Tooted suhkrusisaldusega 60% on väga hea säilivusega( näit marmelaadid, keedised, toorhoidised) ja nende järelkuumutamine pole vajalik. Kuid selliseid hoidised on väga magusad ja kasutatud viljade loomulik maitse ja aroom ei pääse esile. Kui valmistada hoidised väiksema suhkrukogusega, siis tuleb nad kindlasti järelkuumutada. Suhkruga vakmistatakse mitmeid erinevaid hidiseid: · kompott on vähesest suhkrust või suhkrusiirupist (15...20%) ja marjadest , puuviljadest või köögiviljadest valmistatud pastöriseeritud või steriliseeritud hoidis. · Keedis on rohkest suhkrust (üle 60%), marjadest ja puuviljadest valmistatud toode, mis valmib puuviljade ja marjade keetmisel siirupis. Viljad peavad jääma terveks. · Dzemm n suhkrurikas hoidis, milles marjad või puuviljad on katki keenud ja moodustuvad ühtalse massi.

Toit → toiduainete sensoorse...
3 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Toitumine

· Mikrotoitained ­ mineraalained, vitamiinid · Kõikideks tegevusteks on vaja vett Süsivesikud · Põhiline energiaallikas · Kuuluvad rakkude, kudede, vere ja hormoonide koostisesse · Annavad ainevahetuseks, närvisüsteemi ja aju tööks vajaliku energia · Täiskasvanute vajadus ööpäevas on 400-500 g 1g süsivesikuid annab 4 kcal Süsivesikute liigid · Lihtsuhkur ehk monosahhariidid ­ glükoos, fruktoos · Liitsuhkrud, mis koosnevad kahest suhkrust e. disahhariinid ­ laktoos, maltoos, sahharoos · Liitsuhkrud, mis koosnevad rohkem kui kahest suhkrust e. polüsahhariidid ­ tärklis, glükogeen, tselluloos, pektiin Fruktoos ­ puuviljasuhkur, mida võib leida palju erinevates puuviljades Glükoos ­ viinamarjasuhkur, palju leidub viinamarjades, mees Maltoos ­ linnasesuhkur Sahharoos ­ peedisuhkur Glükogeen ­ loomne süsivesik, sisaldub maksas Tselluloos ­ kiudaine Pektiin ­ looduslik paksendaja

Toit → Toitumisõpetus
24 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Molekulaarbioloogia

Mõisted genotüüp, fenotüüp, seosed nende vahel. Vastus: Genotüüp - ühe organismi geenide kogum Fenotüüp - organismi tunnuste kogum Genotüüp on indiviidi kogu geneetiline informatsioon, mis koostoimes keskkonnatingimustega määrab tema fenotüübi. Fenotüüp kujuneb organismi arengus genotüübis sisalduva info realiseerumise tulemusena. 2. DNA ehitus, komplementaarsusprintsiip. Vastus: DNA ehitusüksused(monomeerid) on nukleotiidid(desoksüribonukleotiidid), mis on moodustunud suhkrust, desoksüriboosist, fosfaatrühmast ja lämmastikalusest. Fosfaatrühm ja desoksüriboosi jääk moodustavad DNA-ahela selgroo. Monomeerite erinevused tulenevad lämmastikalustest, milleks on adeniin, tsütosiin, guaniin ja tümiin. A=T (nende vahel 2 vesiniksidet) ja G=C (3 vesiniksidet) Vesinikside katkeb kergesti ja see on oluline DNA toimimisel. DNA nukleotiidide järjestus kannab organismi pärilikku teavet. 3. RNA ehitus. Vastus: RNA ehk ribonukleiinhappe monomeerid on ribonukleotiidid

Bioloogia → Bioloogia
22 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Kondiitritooted

· maitse ja lõhn tootele iseloomulik Vedrumarmelaad ­ kummikommid ­ valmistatakse põhimõtteliselt samadest toorainetest nagu zeleemarmelaadi, kuid agari asemel on zelatiin. Tegemist ei ole ,,kommidega". Lisatakse toorainesse meevaha, taimerasva. Teda iseloomustab vetruv, kergelt kummisarnane ja näritav konsistents. Kujutavad endast erivärvilisi, erikujulisi marmelaadisarnaseid tükikesi. · pastilaa Valmistatakse puuvilja-marjapüreest ( õunapüree antoonovkast), suhkrust ja munavalgest. Tarretuseks lisatakse agari-või pektiinisiirupit, happeid, aroomi- ja värvaineid. Segu vahustatakse, valatakse plaadile, lõigatakse tükkideks või vormitakse (banaanid). Väga kohevat, vormis tarretunud ja lainelise pinnaga kerakujuliseks kokku pandud pastilaa kannab nimetus sefiir. Pärast vormimist või lõikamist puistatakse üle tuhksuhkruga, kuivatatakse. Võidakse glasuurida sokolaadiga. Peab olema · korrapärane kuju · pind puhas ja kuiv, ühtlase suhkrukattega

Toit → Toitumisõpetus
56 allalaadimist
thumbnail
20
odt

Suhkruasendajad

Soome teadlaste uurimuste põhjal võib ksülitoolil olla ka osteoporoosivastane (luuhõrenemist pidurdav) toime. Ksülitool on ohutu inimestele, kuid koertel võib põhjustada vere glükoosisisalduse järsku langust, mis on tingitud insuliini eritumise suurenemisest. 6 Suhkruasendajad 3.4 Isomalti (E953) toodetakse tavalisest suhkrust. Seda kasutatakse toidutööstuses, kuna sel on suhkruga sarnased omadused, kuid see ei kristalliseeru nii kiiresti kui suhkur. Sarnaselt teistele polüalkoholidele on isomalti liigtarbimisel lahtistav toime, mistõttu ei tohiks täiskasvanud tarbida seda üle 50g, lapsed aga üle 25 grammi päevas. 3.5 Maltitiooli (E965) on suhteliselt magus ja tal on suhkruga peaaegu sarnased omadused, välja arvatud see, et ta ei karamelliseeru. Maltitiooli kasutatakse lauasuhkru asemel jäätises,

Bioloogia → Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
4
docx

JOOGID

jäätist ja alkohoolseid jooke. Sokolaadijooki valmistatakse tahvelsokolaadist ja piimast. Sokolaad tükeldatakse, segatakse vähese koguse külma veega ja sulatatakse pidevalt segades veevannil. Vedel sokolaad lisatakse pidevalt segades kuuma piima sisse ja kuumutatakse keemiseni. Lisandiks sobib vahukoor. Mahlajoogid Morsse valmistatakse marja- ja puuviljamahladest, siirupitest või värsketest puuviljadest ja marjadest, veest ja suhkrust. Kasutatav vesi peab olema keedetud. Maitsestada võib sidrunimahla või koorega. Mahladest morsi valmistamisel segatakse need suhkrusiirupiga ja keedetud veega ning maitsestatakse. Siirupitest saab morsi lihtsalt keedetud veega segades ja maitsestades. Värsketest puuviljadest ja marjadest tuleb mahla välja pressida. Seemned ja kestad keedetakse veega läbi ja kurnatakse, saadud keeduleemest ja suhkrust keedetakse suhkrusiirup. Toormahl ja suhkrusiirup segatakse, jook maitsestatakse.

Toit → Toiduvalmistamine
26 allalaadimist
thumbnail
8
pdf

SUHKRU JA MAIUSTUSTE MÕJU ORGANISMILE

Suhkruid saab toidupüramiidi erinevatelt korrustelt. KORRUS Peamised suhkrud Leib, teraviljatooted, kartul Maltoos, sahharoos Puu- ja köögiviljad Fruktoos, glükoos, sahharoos Piimatooted, toidugrupp liha-kana-kala-muna Laktoos, sahharoos Lisatavad toidurasvad Laktoos Suhkur ja maiustused Sahharoos ­ peamiselt lisatavast suhkrust Suhkru mõjud Suhkru ja maiustuste mõju kehakaalule ja rasvasisaldusele Kui saad toidu ja jookidega liigselt energiat, ainult siis teeb suhkur sarnaselt rasvade ja valkudega paksuks. Mõõdukas suhkru tarbimine ei põhjusta ülekaalu. Kui suhkru liigtarbimisega kaasneb ka energia liigtarbimine, siis ladestatakse üleliigne energia rasvadepoodesse. Laboratoorne katse rottidega: vaatluse alla võeti kaks gruppi rotte, kellest ühtesid söödeti

Toit → Catering
23 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Martsipan

Jaanika Priimägi Referaat MARTSIPANI ASSORTIMENT Lisaks klassikalisele toormartsipanile tuntakse veel figuur-, katte-, Viini ja piimamartsipani. Kattemartsipan on suhteliselt pehme konsistentsiga, nii et sellega saab edukalt tortide ja kookide pealispindu katta. See sobib ka voolimiseks, ainult et soojas kipuvad vastavad figuurid lössi vajuma. Viini martsipan ehk persipan ehk vale-martsipan pole tegelikult päris tõeline, sest seda valmistatakse suhkrust ja aprikoosi- või virsikuseemnete sisust. Välimuselt hallikas, kuid hinnalt suhteliselt odav, kõlbab persipan hästi täidisteks ja segudeks. Piimamartsipani jaoks keedetakse mandlimassile lisatav siirup piimaga. Martsipani tootmiseks kasutatakse ka teisi pähkleid, näiteks india pähkleid või maapähkleid ehk arahhist. Toode on hinnalt odavam, aga seda ei tohiks üldse martsipaniks nimetada, sest nagu öeldud, õige martsipan koosneb vaid suhkrust ja mandlitest.

Kategooriata → Õpioskus
17 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Leelo Tungla luuleleid

kõik... Kõik. Ilmunud luulekogus "Õitsev kuristik" ning valikkogudes "Käsi on valge ja süsi on must" (2002) ja "Täisminevik" (2007) Leelo Tungal ,,Piparkoogisüda" Vana aasta sammub vaikselt ajalukku, keerab enda kannul ajaukse lukku. Kõik jääb seljataha - kes see mullust muudaks! Kui vaid kõik, mis paha, maha jätta suudaks! Tulgu ilus aasta küünla valgusvuhus! Pipargoogiraas ta pisikeses pihus pärast jõulupuhkust meenutagu seda: piprast kui ka suhkrust tehti aasta süda! Ilmunud Leelo Tungla kogumikus "Kirjad Jõuluvanale" (2001) Leelo Tungal ,,Pimedusest Koorub Valgus" Sündida võib sädemest suure sooja algus. Pimeduse südamest koorub kirgas valgus. Need, kel osaks saanud rõõm, teavad, mis on kurbus - teenimatult kibe sõõm laulma harjund kurgus. Jahedas ja tohutus, tundmatus maailmas ringi liigub lohutus - hoia teda silmas! Ning kui oled väsinud ega jaksa loota - ära soovigi siis muud: jõulupühi oota!

Eesti keel → Eesti keel
7 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Keemia probleemülesanne Coca-Colaga

Eesmärgiks on ära lahustada nael nädala aja jooksul Coca-Cola sees. Töö sisu: I päeval lihvin lihvpaberiga üle naela ning asetan ta klaasitäie Coca-Cola sisse nädalaks ajaks. III päeval pole veel näha mingeid muutusi. V päeval on nael läinud peaaegu üleni mustaks, on jäänud ainult mõned valged täpid. VII päevaks on terve nael musta värvi, kuid ära pole ta Coca-Colas lahustunud. Coca-Cola koosneb: · karboniseeritud veest, et rahuldada vedelikuvajadust; · suhkrust, et maitse oleks magus; · kofeiinist, mis annab kergelt mõru maitse; · looduslikest mineraalidest saadud fosforhappest, et maitse oleks hapukas; · looduslikest lõhna- ja maitseainetest. · Karamellvärvist (E150d) Koolis koos uurisime Coca-Colas sisalduvate kahjulike ainete koguseid. Saime teada, et: · Tuli välja, et 1 liiter Coca-Colat sisaldab 2,2 grammi fosforhapet E338. · Coca-Cola PH tase on 2,5. · Neutraalse lahuse PH on 7,0.

Keemia → Keemia
10 allalaadimist
thumbnail
3
rtf

Mõisted pagar-kondiitrile

Chelle - tööstuslikult valmistatud zeleemarjad. Dekoorbiskviit - mustriga kaunistatud biskviit. Dessertpasta - maitse- ja aroomaineid sisaldav pasta magustoitude ja kreemide maitsestamiseks. Eelkerkimine - tainakute lühiajaline hoidmine ettenähtud tingimustes, et taastada kleepvalgukarkass, parandada taigna füüsikalisi omadusi, struktuuri ja gaasihoidmist pärast mehaanilist mõjutamist tükeldamisel. Eeltaigen - käärinud, tahke või vedela konsistentsiga pooltoode veest, jahust, osast suhkrust ja pärmist või juuretisest, mis täielikult kulutatakse taigna valmistamiseks. Griljaaz (krokant) - pruunistatud suhkrus röstitud mandlid või pähklid. Hapendatud keet - piimhappebakterite toimel käärinud keet. Juuretis - käärinud, tahke või vedela konsistentsiga pooltoode rukki-, rukki-nisu- võinisulihtjahust ja veest, mida kasutatakse osaliselt taigna valmistamiseks. Keemiline kobestamine - taigna kobestamine kpsetamise käigus küpsetuspulbri

Toit → Kokandus
78 allalaadimist
thumbnail
2
pdf

Toitainete mõistekaart

Orgaanilised ühendud, mis Kust saab? Luude ja hombakoe Fosfor Mineraalid Tselluloos Suhkrust on vajalikud inimese elutegevuseks moodustamiseks Tärklisest Sai Vitamiinid jaguneb

Bioloogia → Bioloogia
12 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Magustoidud

Serveerimis temperatuuri järgi liigitatakse : külmad magustoidud ­ serveeritakse temperatuuril 10-14°C (kissellid,tarretised,vahud,kompotid, kreemid jne..) soojad magustoidud ­ serveeritakse temperatuuril 65-75 °C (pannkoogid , magusad pudrud, pudingud , sufleed) külmutatud magustoidud ­ serveeritakse külmutatult (jäätised ,parafeed,sorbeed ja granitad) Tuntumad magustoidud on Banana split(küpsetatud banaanid jäätisega),Huevos mole(kreem munadest ja suhkrust kaneeli ja sidrunimahlaga),Bienmesabe, mis tähendab hispaania keeles ,,mulle maitseb hästi"(segu rummist,meest,mandlitest,munadest ja koorest),Quesillo(kannaride karamellikreem) ja Frangollo(kuumutatud maisijahu keedetud piima , mandlite kuivatatudpuuvilja ja munadega). Lisan ka mõned pildid magustoitudest.

Toit → Toiduainete õpetus
13 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Marineerimine

Kurnalt võetud seened tõstetakse marinaadi ning keedetakse paar minutit. Seened koos marinaadiga pannakse kuumutatult ja veidi jahtunud purki mis kohe suletakse. Seene keeduleem tarvitatakse toidu- või seeneekstrakti valmistamiseks.Keedetud seentelt kurnatakse leem (arvestatud on 1 kg värskeid seeni). Seened tõstetakse metall- või klaaskaanega suletavasse purki, vahele puistatakse vürtse (ka sibularõngaid ja porgandiribasid). 1½-2 klaasist seenekeeduleemest või veest soolast suhkrust 1½-2 sl 30%-lisest äädikast keedetakse marinaad, mis valatakse kuumalt seentele. Purgid tõstetakse kuumutamisnõusse, milles vee temperatuur on 60 kraadi. Purke kuumutatakse 100 kraadi juures 25-30 minutit. 1 kg värsketest puhastatud seentest saab 1 pooleliitrist purki marineeritud seeni.

Toit → Toiduvalmistamine
9 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Soola ja suhkru võrdlus

2.1.1 Suhkruroost. Suhkru pilliroog on troopilise päritoluga taim, mille kasvatamine nõuab päikest ja niiskust. Tavaliselt suhkru sisaldus moodustab 10% tema kaalust, aga see suurus sõltub kõvasti suhkru liikidest, lõikusajast ja kasvatamise asukohast. Reeglina, 100 tonni suhkruroogu hektarilt annab 10 tonni suhkrut. 1 Suhkru tootmisel saadakse esmaselt suhkrust suhkru mahla. Paljudes vabrikutes suhkruroog tükeldatakse, mahl eraldub ja suhkru kiudained pannakse eraldi. Samas rakendatakse suhkru tootmisel suhkrupeedist. Saadud suhkru mahl on piisavalt must, kuna sinna sattub ka põldudelt mulda ning osa kiudainest ja lehtedest saadud ekstraktid. Vabrikus saadud mahl puhastatakse kustutatud lubja abil, Seejärel tehakse siirup, selleks mahl tihendatakse auruga. Viimase etapina siirup keedetakse, valmis kristallid kuivatakse kuuma

Loodus → Loodus õpetus
4 allalaadimist
thumbnail
5
rtf

Tainatooted

plaadibiskviite 180 ­ 200 kraadi juures, õhemaid 200 ­ 225 kraadi juures 6 ­ 10 minutit. 8. Mis kergitab keedutainast tooteid? Keedutainast toodete valmistamisel on kobestajaks veeaur, mis tekib toote küpsetamisel. 9. Kirjeldage beseetaina valmistamise erinevaid viise. Besee ehk õhuline munavalgetainas. Klassikaliselt nimetatakse õhulist munavalgetainast ehk beseed meringue`iks. Meringue on väga õhuline magus segu kõvaks vahuks vahustatud munavalgetest ja suhkrust, mis küpsetades muutub krõbedaks ja tugevaks. Tuntakse kolme erinevat valmistamise viisi. Prantsusepärane - munavalged vahustatakse tõusvas tempos pooltugevaks vahuks. Jätkates vahustamist, lisada pool suhkrust ning veidi hiljem teine pool suhkrust. Sveitsipärane - valmistatakse munavalgeid suhkruga kuuma auru kohal vahustades. Äädika ja maisitärklise lisamisel muutub küpsetamisel väljast krõbedaks ja jääb seest pehmeks ja kleepuvaks.

Toit → Toiduained
3 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Tervisliku vastand on ebatervislik

Toidud, mida on soovitav vältida: - Friteeritud toidud, sest tavaliselt sisaldavad need kahjulikke transrasvu. Näiteks friteeritud kartuli toitainetesisaldus on äärmiselt madal. Suure isu korral on kõige kasulikum toorest kartulist ise friikartuleid teha, küpsetades neid ahjus oliivi- või rapsiõliga. - Koogid ja saiakesed sisaldavad lisaks rasvadele (sageli ka transrasvadele, sest see on odavam) palju suhkrut ja säilitusaineid. - Kommid, mis koosnevad peaasjalikult rafineeritud suhkrust ja värvainetest. Kommid mõjuvad halvasti veresuhkrule ega ole seega kuidagi kasulikud. Pigem eelistada tumedat shokolaadi või valmistada ise kuivatatud pähklitest-shokolaadist maius. - Suitsutatud, õigemini suitusmaitseline, toit on kahjulik, sest suitsumaitse annab toidule juurde polüaromaatseid süsivesinikke ehk PAH-ained, mis on vähkitekitavad. Seepärast soovitab EU piirata nende toodete tarbimist.

Toit → Toit ja toitumine
7 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Molekulaarbioloogia

1. Mõisted genoüüüp – organismi kõigi pärilike tegurite kogu ja koostoime fenotüüp – isendi avalduvate tunnuste kogum, mis kujuneb genotüübi ja keskkonna koostoimel. seosed nende vahel – Fenotüüp kujuneb genotüübi alusel, keskkonna mõjul. 2. DNA ehitus, komplementaarsusprintsiip. DNA ehitusüksused(monomeerid) on nukleotiidid(desoksüribonukleotiidid), mis on moodustunud suhkrust, desoksüriboosist, fosfaatrühmast ja lämmastikalusest. Fosfaatrühm ja desoksüriboosi jääk moodustavad DNA-ahela selgroo. Monomeerite erinevused tulenevad lämmastikalustest, milleks on adeniin, tsütosiin, guaniin ja tümiin. A=T (nende vahel 2 vesiniksidet) ja G=C (3 vesiniksidet) Vesinikside katkeb kergesti ja see on oluline DNA toimimisel. DNA nukleotiidide järjestus kannab organismi pärilikku teavet. 3. RNA ehitus. RNA ehk ribonukleiinhappe monomeerid on ribonukleotiidid. Need koosnevad lämmastikalusest, suhkrust ja fosfaatrühmast. RNAs on suhkruosaks riboos. Lä...

Bioloogia → Molekulaar - ja rakubioloogia...
23 allalaadimist
thumbnail
3
docx

KT tehnoloogia: suhkruline pooltoode, kreemid

Maitsestatakse vanilliiniga/pähklite/kakaoga. 12. Kuidas valmistatakse võikreem piimasiirupiga? Piim ja suhkur keema, keedetakse peene niidiproovini 104-105°C. Jahutatakse 20°Cni ja maitsestatakse. Vesi ja suhkur keema, keedetakse 107°C'i. Segatakse piimasiirupiga. Või vahustatakse tuhksuhkruga ja lisatakse 70°Cni jahutatud siirup. 13. Kuidas valmistatakse võikreem sarlott ja sarlott siirupi valmistamine? SIIRUP: piim ja 2/3 suhkrust kuumutatakse segades 105°C. Muna ja 1/3 suhkrust vahustatakse. Kuum siirup segatakse osa munamassiga. Lisatakse ülejäänud siirup munamassiga pidevalt segades. Jahutatakse 20-24°Cni. VÕIKREEM: vahustatakse rasvaine õhuliseks massiks ja lisatakse jahtunud siirup järk-järgult. Vahustatakse kuni mass ühtlustub. 2-3korda suureneb. 14. Kuidas valmistatakse võikreem ,,glassee"? Suhkur ja vesi keedetakse 120°C. Muna vahustatakse ja sellele lisatakse peene joana

Toit → Pagaritoodetet tehnoloogia ja...
34 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Geeni suhkrud

· laktoos (piimasuhkur)- koosneb glükoosi ja galaktoosi molekulist. On piimas esinev suhkur, mis on imetajatel toiduks nende järglastele. 3)Polüsahhariidid- polümeerid, mille monomeerideks on monosahhariidide jäägid. Need on: · tärklis- koosneb glükoosijääkidest, taimed kasutavad varu-energiaallikana. · tseluloos- koosneb glükoosijääkidest,taimede ehitusmaterjal (nt taimede rakukestad). · kitiin- koosneb lämmastikku sisaldavast suhkrust. Lülijalgsete toeses ja seente rakukestades. · glükogeen- koosneb glükoosijääkidest, energiarikas varuaine loomadel. Kokkuvõtte- süsivesikute tähtsus Struktuurne: kitiin (lülijalgsed, seenerakukestad) ja tselluloos (taimerakukestad) Varuaine: tärklis (taimedes) ja glükogeen (loomades) Toite: piimasuhkur imetajate piimas Energeetiline (annab eneergiat) Kaitseks

Bioloogia → Geenitehnoloogia
11 allalaadimist
thumbnail
7
ppt

Süsivesikud

Süsivesikud Autorid: Kevin Maranik Johannes Rooso Jako Luik Energia Kogu päevasest tarbitavast toiduenergiast peavad süsivesikud katma 55­60%. Lisatavast suhkrust saadava energia osatähtsus ei tohiks ületada 10% päevasest toiduenergiast. Kogus Inimene, kelle energiavajadus on 2000 kcal, peaks päevas tarbima: 275 g kuni 300 g süsivesikuid. 2500 kcal päevase energiavajaduse juures on soovitatav päevane süsivesikute hulk 345­375 g, 3000 kcal korral 410­450 g. Mono- ja disahhariidid* e lihtsüsivesikud e suhkrud Glükoos e viinamarjasuhkur mesi, puuviljad,

Keemia → Keemia
4 allalaadimist
thumbnail
2
pdf

DNA JA RNA, nukleiinhapped

DNA JA RNA DNA ülesanne: Säilitab rakus pärilikku infot. Raku jagunemisel annab täpselt edasi. RNA ülesanne: DNA-s oleva päriliku info kopeerib. Selle vajalikku kohta toimetab. (Teostab valgusünteesi) Ehitusüksusteks on nukleotiidid: suhkur (RNA- riboos; DNA- desoksüriboos), fosfaatrühm, lämmastikalus. DNA RNA A- adeniin A- adeniin T- tümiin U- uratsiil NB! C- tsütosiin C- tsütosiin G- guaniin G- guaniin Komplementaarsus: Lämmastikalused ühinevad paaridesse vesiniksidemete abil A-T *2 sidet* C-G *3 sidet* (DNA) /// A-U *2 sidet* C-G *3 sidet* (RNA) DNA kahekordistumine ehk replikatsioon- (...

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Mahlad ja muud joogid

3. Kõrge mineraalainete sisaldusega( üle 1500mg/ 1 liitri kohta soola sisaldus)(VÄRSKA) Joogivesi- saadakse põhjaveest mida filtreeritakse. Lauavesi- sisaldab teatud vahekorras mineraalseid komponente. Lauaveeks loetakse mõnda allika vett. Karastusjoogid: Limonaad- vesi, suhkur, süsihappegaas, sidrunhape, lõhna- ja maitseained, värv- ja säilitusained ja muud lisandid. Tavaliselt gaseeritud. Kali- käärimise teel saadud jook, väiksese alkhooli sisaldusega mis koosneb suhkrust, veest ja rukkilinnastest. Mõned müügiolevad kalijad ei ole ka kääritatud. Nende koostise on vesi, suhkur, kaljakonsentraat, sidunhape, süsihappegaas ja säiltusaine. Mõdu- Mee maitseline kali Laste vahujook- Valmistaud puuviljade konsentraatide baasil ja on tugevasti gaseeritud. Koola joogid- erinevad teistest karastusjookidest kofeiini sisalduse poolest. Jäätee- teeekstrakt, vesi, magusaine, mahl, lõhna- ja maitseained ja sidrunhape on koostises.

Toit → Toiduainete õpetus
13 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Jalakoorijad

Jessica ZEN SPA Natural Salt Polish: naturaalne poleerimissool rasketele kandadele, 120 ml Fantastiline professionaali lemmiktoode. Koorija, mis muudab ka kõige inetumad jalad säravaks ja pehmeks. Tõeline poleerija – juba esimese hoolduse järel on jalad justkui poleeritud, läigivad ja säravad. Naturaalse meresoola kombinatsioon aroomiteraapiliste essentsõlide, papaia “elusensüümide” ja kaerakliide naturaalsest suhkrust annab täiusliku tulemuse ka väga “raskete” jalgade puhul. Sellise tõhusa koostisega suudab Natural Salt Polish efektiivselt eemaldada kogu mustuse ja surnud rakud, tuues samal ajal pinnale uue ja terve naha. Ideaalne ja kohese efektiga probleemsete jalgade hoolduses koorijana kasutatav toode, mis tagab pikaks ajaks meeldiva parfüümiga siidised ja pehmed. Piisav ja hädavajalik kannalõhede ravil. Fantastiline efekt ka kehakoorijana. Kasuta korra nädalas või vastavalt vajadusele.

Kosmeetika → Kosmeetika
10 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Nukleiinhapetes on organismi elutegevuse juhised

Nukleiinhapetes on organismi elutegevuse juhised Rakkudes esineb kaks nukeiinhapet: DNA ehk deoksüribonukleiinhape ja RNA ehk ribonukleiinhape. Nukleiinhapped on nukleotiididest koosnevad suured biomolekulid, mis sisaldavad raku tegevusjuhiseid, vesinikside DNA on päriliku info säilitaja. DNA molekul on kaheaasaline spiraal, mis on kokku pandud nukleotiididest. DNA nukleotiidid koosnevad 3 komponendist: Viiesüsikulisest suhkrust desoküriboos Lämmastikalustest : o A ­ adeniin o G ­ guaniin o T ­ tümiin o C - tsütosiin Fosfaatrühmast Erinevate lämmastikaluste järjestus DNA ahelas kannabki pärilikku informatsiooni. RNA ülesanne on päriliku info kasutamine. RNA nukleotiidides on kolm osa: Suhkur riboos Lämmastikaklused: o A ­ adeniin o G ­ guaniin o C ­ tsütosiin

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
27
doc

Pärmita taignad ja tooted

PIPARKOOGITAIGEN Jahu 6,0 + 0,5 rullimiseks Suhkur 3,3 Margariin 1,6 Maitseainesegu 0,190 Kergitusained 0,040 ( küpsetuspulber) Vesi 1,800 Väljatulek: 10,0 Pruunistatud suhkrusiirupi valmistamine: * 1/6 suhkrust kõrvetada * 2/5 suhkru kogusest vett, lastakse keema * keev vesi lisatakse pruunistatud suhkrule Suhkrusiirupi valmistamine: * ülejäänud suhkrust ja veest keedetakse siirup * soojale siirupile lisatakse maitseained Suhkru pruunistamiseks valatakse suhkur märga potti, kuumutatakse ja segatakse puulusikaga kuni hakkab eralduma kergelt suitsu ning tekib tumepruun suhkrulahus. Saadud lahusele lisatakse keev vesi ja kuumutada kuni tükid kaovad. Ülejäänud suhkrust ja veest keedetakse

Toit → Pagar-kondiiter
61 allalaadimist
thumbnail
7
ppt

Martsipan

Martsipan Mariliis Tisler KD-13 Kuressaare Ametikool Mis on ? · Martsipan on maiustus, mis koosneb peamiselt suhkrust/meest ja mandlijahust, mõnikord on lisatud ka mandliõli. · Selle kasutamine on eriti levinud Inglismaal, suurtes puuviljakookides. · Mõnedes riikides vormitakse traditsioonilistele loomadele uue aasta arve. · Traditsiooniliselt on Rootsi Printsessi tort kaetud helerohelisi martsipaniga. Ajalugu · Pärsia arst Rhazes, keda tuntakse kui martsipaniretsepti autorit ja kes elas aastail 850 kuni 923, kirjutas sellest maiusest kui toiduainest: ,,... kui mandlid koorida ning koos suhkruga nautida, suurendate seljaaju ja peaaju ning toidate oma keha." · Martsipan jõudis Idamaadest Euroopasse samuti 8. sajandil kahel põhjusel. Suure tähtsusega oli kaubandustee, mis ühendas Araabiamaid ja Veneetsiat. Seda mööda veeti suhkrut, mandleid, vürtse, siidi ja kl...

Toit → Toiduaineõpetus
6 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun