Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"gluteenivaba" - 51 õppematerjali

thumbnail
3
docx

Gluteenivaba menüü täiskasvanutele

GLU HOMMIKUSÖÖK LÕUNA ÕHTUOODE ÕHTUSÖÖK TEE ESMASPÄE Riisipuder, tee (gluteenivaba riis, Bors veiselihaga, vesi Kartuli- kõrvitsapüree, Kana hautatud köögiviljadega, NIVA V vesi, piim) (peet, kapsas, sibul, porgand, piim (kartul, kõrvits, keefir ...

Toit → Menüü koostamine ja nende...
8 allalaadimist
thumbnail
14
pdf

Võrdlustabel toitlustusettevõtte supi ja prae kohta

peensoole limaskesta hatud taastuvad kui ka teistele sarnastele aga täielikult, kuid ainult siis, kui haige toitumisviisidele on "taimepõhised järgib rangelt nisu-, rukki-, odra- ja toitumisviisid".[3] soovitatavalt ka kaeravaba dieeti. See, niinimetatud gluteenivaba dieet, ongi tsöliaakia ainus ravi, mida tsöliaakiahaige peab järgima väga rangelt kogu elu. 3 Dana Makejenko Võrdlustabel TAIMETOITLASTELE GLUTEENIKULE LAKTOOSIKULE http://www.rehehotell.ee http://www.rehehotell.ee http://www.rehehotell.ee

Toit → Toit ja toitumine
6 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Tsöliaakia

Tsöliaakia Jaak Timberg Ravi · Range gluteenivaba dieet elu lõpuni · Prognoos paranemisele on seda kiirem, mida varasemas staadiumis haigus diagnoositi ja mida rangem on gluteenivaba dieet · Gluteeni sisaldavad nisu, rukis, oder ja kaer · "peidetud gluteen" · Gluteenivabad: riis, hirss, tatar ja mais · Tüüpilise tsöliaakia puhul taanduvad vaevused ja sümptomid juba mõne nädala jooksul · > 90% patsientidest gluteenivaba dieedi järgimise korral paraneb peensoole limaskest täielikult 1- 2 aasta jooksul Teraviljad Lubatud keelatud · Mais, tatar, tatrajahu, · Nisu (nisuliigid: spelta, durum, · makaronid, graham, triticale, kuskuss), · hirss, riis, riisinuudlid, · rukki-, odra- ja · popkorn, riisileivad, · kaerasisaldusega leiva ja

Meditsiin → Arstiteadus
29 allalaadimist
thumbnail
22
pdf

TSÖLIAAKIA EHK GLUTEENITALUMATUS

mineraalained ja mikroelemendid – kujuneb kahjustunud peensoole limaskestaga tsöliaakiahaigel nende vaegus. Tsöliaakia tüüpilised haigusnähud – krooniline kõhulahtisus ja kõhnumine – väljendavadki toitainete kadu organismist.Tsöliaakiahaige vaevused taanduvad ja peensoole limaskesta hatud taastuvad aga täielikult, kuid ainult siis, kui haige järgib rangelt nisu-, rukki-, odra- ja soovitatavalt ka kaeravaba dieeti. See, niinimetatud gluteenivaba dieet, ongi tsöliaakia ainus ravi, mida tsöliaakiahaige peab järgima väga rangelt kogu elu. Oluline on rõhutada, et teraviljadest põhjustatud allergia, näiteks nisuallergia, ja tsöliaakia, on kaks täiesti erinevate tekkemehhanismide ja vaevustega ning erinevate diagnoosimismeetoditega haigust. Autoimmuunprotsessidele tuginedes võib seletada ka mitmete seedetraktiväliste sümptomite vältimist tsöliaakiahaigetele. Tundemärgid ja avaldumine

Bioloogia → Bioloogia
23 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Toidutalumatus

ebamugav, on see pikaajalise tervise seisukohalt väga oluline. Üldiselt soovitatakse enne testimist gluteeni vähemalt kuue nädala jooksul süüa iga päev, mitme söögikorra ajal. Laste puhul võib nisujahu segada teiste toitude sisse, et dieeti rohkem gluteeni lisada. Lisades gluteeni uuesti söögikordadesse, peaks perearstiga arutama, kuidas võimalike sümptomeid paremini kontrollida (Eesti Tsöliaakia Selts, kuupäev puudub). 1.3. Ravi Tsöliaakia raviks on eluaegne gluteenivaba dieet (nisu-, rukki-, odra- ja soovitavalt kaeravaba). Tänapäeva maailmas on gluteenivaba elu tunduvalt lihtsam elada, sest aina enam leidub poelettidel uusi sobivaid tooteid, teisalt on ka ostukorv tunduvalt kallim, ligi 2.18-9.81 korda, kui tavatoodete valikutega inimesel (Tabel 1). Kindlasti on oluline käia peale ravi määramist regulaarselt perearsti juures kontrollis, kus tehakse seroloogilisi teste, et hoida haigust stabiilsena ja olla kõigega pidevalt kursis.

Toit → Toit ja toitumine
10 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Gluteeni talumatus ehk tsöliaakia

jalgades, mis on põhjustatud närvide kahjustusest. Teised terviseprobleemid, mida on seostatud gluteenitalumatusega, on epilepsia, kilpnäärme haigused, esimese tüübi diabeet ning reumatoidartriit. Väljapääs Et teada saada, kas sul on gluteemitalumatus, tasub esmalt kasutada elimineerimismeetodit. Siinjuures tuleks olla ettevaatlik, paljud toidud (eriti töödeldud), ravimid ja toidulisandid sisaldavad gluteeni. Gluteenitalumatuse ravi ongi gluteenivaba dieet. Esimesed tulemused on juba näha pärast esimest nädalat, kogu peensool paraneb siiski 3-6 kuud. Alles siis hakkavad hatid uuesti toitaineid korralikult endasse imendama. Gluteenivaba dieet tähendab toidulaualt nisu, rukki, odra ning kaera eemaldamist. Lisaks on gluteeni peidetud osadesse toidulisanditesse nagu modifitseeritud toidutärklis, säilitusained ja stabilisaatorid, samuti sisaldavad gluteeni osad ravimid ja vitamiinid ning joogid. Aluseline elustiil

Bioloogia → Bioloogia
17 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Kaupade käitlemine Prismas

Annelinna Prisma Signe Vois Ülevaade tööst Kaupade grupeerimine Kaupade väljapaneku meetodid Hinnasildid ja sooduspakkumised Riiulirääkijad Kaubakoodid Kaupade grupeerimine Prismas on selged väljapanekud. Kaubamärgi põhimõttel: Aura(mahlad), Prisma oma tooted(Rainbow), Alkoholid(Viru Valge), Leiva-ja saiatooted(Leibur) Tarbimise alusel: kust inimestel oleks mugav kättesaada. Tootja põhisel on näiteks nõud, jalanõud, riided(Adidas, Nike) Kaupade väljapaneku meetodid Ladumine: kohvi, suhkur, makaronid Vertikaalne: mahlad Horisontaalne: toiduõlid Mahul põhinev: igasugused joogid, supid, moosid. Inspireeriv: erinevad riided, nõud, sokolaadid, kommid. Hinnasildid ja sooduspakkumised Prismas pole pidevalt sooduspakkumisi nagu teistes poodides, kuna neil on igas kategoorias turu parima hinnatasemega tooted. Lühiajalised allahindlused väga kulukad, sest need nõuavad lisatööd. Kulud maksab aga kinni ostja, tasudes kõrgemat hinda. ...

Majandus → Kaupluse müügitöö...
38 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Tsöliaakia

mineraalained ja mikroelemendid ­ kujuneb kahjustunud peensoole limaskestaga tsöliaakiahaigel nende vaegus. Tsöliaakia tüüpilised haigusnähud ­ krooniline kõhulahtisus ja kõhnumine ­ väljendavadki toitainete kadu organismist. Tsöliaakiahaige vaevused taanduvad ja peensoole limaskesta hatud taastuvad aga täielikult, kuid ainult siis, kui haige järgib rangelt nisu-, rukki-, odra- ja soovitatavalt ka kaeravaba dieeti. See, niinimetatud gluteenivaba dieet, ongi tsöliaakia ainus ravi, mida tsöliaakiahaige peab järgima väga rangelt kogu elu. Kuigi esimesed andmed tsöliaakia kohta pärinevad juba II sajandist eKr, selgus haiguse põhiolemus alles 1997. aastal. Siis avastati, et nisus, rukkis, odras ja kaeras leiduvate valkude toimel kahjustuvad inimese omaenese koed ­ see tähendab, et tsöliaakia on autoimmuunhaigus. Nii võivad tsöliaakia korral lisaks peensoolekahjustusele esineda muutused ka organismi muudes

Toit → Kodundus
10 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Anda tarbijatele mida nad soovivad

magusainetega. IFIC teatas, et kuigi üks kolmandik tarbijatest usuvad, et madala kalorsusega / kunstlikud magusained mängivad rolil kalorite kontrolli üle,siis siiski 40% ei tarbi neid. 5. Kõigile tasuta. Firmajuhid aastakoosolekul ja toiduainetetööstuses ,,Expo" istungitel märkisid, et uus trend "tasuta" on jõudmas oma teise põlvkonna, liikudes lisaaine-ja kunstliku tasuta toodete vahel. Samuti ka gluteeni-ja laktoosivaba tasuta toodete vahel. Miks gluteenivaba toote müük 16%-lt 1,6 miljardi dollari eest aastal 2009, müük peaks tõusma 2,3 miljardi dollarini 2014. Sest, et reklaamitakse tasuta kaupu.Vastavalt Nielsen Company andmetele, koostisosasi, mis maitsevad hästi, on ohutud alternatiivid Pulsemilled tooted , sealhulgas herned, läätsed ja kikerhernes samuti. Gluteenivaba toodete valikuid reklaamitakse üsna palju marketites ka tasuta toodete all. Nn.ostad ühe toote saad teise kauba peale

Toit → Toitumisõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Tööleht nr 1: Toidukaupade märgistus

Tööleht nr 1 Toidukaupade märgistus Täida tabel. Leia märgise nimetusele vastav kujutis ning kleebi see vastavasse lahtrisse. Samuti vasta kolmanda lahtri küsimusele. Märgise nimetus Märgise kujutis Mille eest ja millistele kaupadele antakse? Tunnustatud maitse Märk antakse kõrge kvaliteediga tootele, mis on toodetud EL-is Tunnustatud Eesti Antakse kõrge maitse ...

Toit → Toidukaubandus
15 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Eritoitlustamine

Eritoitlustamine Minu arust on eritoitlustamine see, kui teatud inimesed ei saa süüa teatud toite, näiteks kellegil on gluteenitalumatus, ta ei saa süüa nisu, rukist, kaera, otra. Ta peab valima poest endale gluteenivaba leiba/saia/putru jms.. Laktoositalumatusega inimene ei saa süüa piimasuhkrut sisaldavaid asju, tema peab samuti poest valima toite/jooke, kus piimasuhkur puudub. Kõige hullem on asi siis, kui minnakse kuskile külla, reisile, matkama jms, siis võib juhtuda see, et pole arvestatud inimeste eritoitudega ja inimene ei saagi süüa, peab ise oma toidu kaasa võtma igale poole. On ka neid inimesi, kes mõtlevad mis see üks kord küll teeb ja söövad ära ja pärast võib tekkida

Toit → Toit ja toitumine
6 allalaadimist
thumbnail
8
docx

T-1 Toidukaupade märgistus

Tööleht nr 1 Toidukaupade märgistus Täida tabel. Leia märgise nimetusele vastav kujutis ning kleebi see vastavasse lahtrisse. Samuti vasta kolmanda lahtri küsimusele. Märgise nimetus Märgise kujutis Mille eest ja millistele kaupadele antakse? Tunnustatud maitse märk antakse kõrge kvaliteediga toodetele, mis on toodetud EL-is Tunnustatud Eesti maitse märk antakse kõrge kvaliteediga toodetele, mis ...

Toit → Toitumine
13 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Tarbimise Test II 2013

· 16 · 18 17. Ostja esitab mittekvaliteetse kauba puhul pretensiooni ja tema kaup asendatakse. Millise pikkusega pretensiooni esitamise aeg kehtib asendatud kaubale? · lühem esialgsest pretensiooni esitamise ajast · sama kestvusega pretensiooni esitamise aeg · pikem esialgsest pretensiooni esitamise ajast 18. Teraviljal kriips peal näitab, et tegu on · teraviljavaba tootega · maltoosivaba tootega · gluteenivaba tootega 19. Mis on müügidokument? · tegevusluba · kasutusjuhend · kassatsekk 20. Antistaatilised puhastuslapid · on ühelt poolt karvastatud · on kahelt poolt karvastatud · on venivad 21. Millal tuleb tarbijale anda võimalus vabalt tutvuda müügigarantii tingimustega? · pärast müügilepingu sõlmimist · enne müügilepingu sõlmimist

Majandus → Majandus
8 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Teraviljasaadused

Riisi valmistamise etapi. Toorriis ­ pruun-riis- kooritud riis Riisisordid: · Lühikeseteralised, keskmiseteralised ­ tera pehme, pudrustub kiiresti · pikateraline ­ kõva, klaasjas, keetmisel jääb sõmeraks ( terad üksteisest eraldatavad) Riis toitumisinfo: - madal kalorsus - praktiliselt rasvavaba ( va. Pruun riis) - süsivesikute allikas - kolesteroolivaba - vähese naatriumisisaldusega - sisaldavad asendamatuid aminohappeid - gluteenivaba ( kasu. Tsöliaakiahaigetele) - kasutatakse dieettoiduna - klaasjas riis valgurikkam Riisikliid: kõrge toiteväärtus, alandab kolesterooli, kasut. Müslide toiteväärtuse tõstmisel, hea kiudainetesisaldus Pruun riis ­ naturaalne ehk koorimata riis, eemaldatud sõklad, pikk keetmiseaeg, rasvarikas Täisterariis ­ töötlemisel pruunilt riisilt eemaldatud terakesta pealmine kiht, parem kui valge riis, soovitav loputada külmas vees enne keetmist

Toit → Toitumisõpetus
45 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Pakendi märgid

teraviljasid; Märk "Täpne kogus" - näitab, et toodet on pakendis täpne kogus; Märk näitab, et toidus ei ole kasutatud säilitusaineid; ; Märk "Kiudaineterikas toit" - toode sisaldab märkimisväärses koguses kiudaineid; Märk "Täisteratooted" - toode sisaldab täisterakomponenti; ; ; - gluteenivaba toode - toode ei sisalda rukist, otra ja nisu; ; - laktoosivaba toode - toode ei sisalda piimasuhkrut ja -valku; - light-toode - toode sisaldab vähem kaloreid; ; - funktsionaalne toit - tootel on kas füsioloogilist funktsiooni parandav toime v. haiguse riski vähendav toime; Toode sobib taimetoitlastele;

Õigus → Müügiõpetus ja...
41 allalaadimist
thumbnail
8
docx

ERITOITUDE TUNDMINE

ERITOITUDE TUNDMINE Aasia taimetoit  Vürstikas taimetoiduroog  Piimatooteid kastutatakse vähe  Ei sisalda: liha, lihatooteid, kala, linnuliha, loomset rasva, želatiini ega muna.  Võib tekitada kõhulahtisust vürtsikuse tõttu.  Kõhulahtisuse korral aitaks söetablett või pipraviin. Gluteenita toit  Ei ole kasutatud gluteeni sisaldavaid toiduained  Gluteeni sisaldavad toiduained: nisu, nisujahu, rukis, kaer ja oder, pastatooted, leib, riivsai, tainas jne.  Nendel, kellel on gluteeniallergia on isegi gluteenita toit ohtlik, kuna selles võib ikkagi olla natukene gluteeni, aga see kehtib selliste toitudega, kus tavaliselt käib gluteeniga toiduaine.  Selline toit ei põhjusta tavaliselt tervisehädasid. Hindu eine  Enamjaolt taimetoit (riis, mais, läätsed ja kaunviljad, käkid madalasordilisest jahust, köögiviljad).  Võivad süüa ka piimatooteid (kohupiim, jogur...

Toit → Toiduainete õpetus
12 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Toitumisõpetuse kordamisküsimused

1. Toiduainete valiku põhimõtted. Toidu valiku aluseks on 4 põhimõtet: · Tasakaalustatus ­ tähendab toitainete õiget suhet iga päeva menüüs. · Mõõdukus­ tähendab rasva- ja suhkrurikaste toiduainete piiratud ehk mõistliku tarbimist · Vastavus vajadustele­ tähendab, et toit peab kindlustama elutegevuseks vajaliku toiduenergia ning varustama organismi tarvilike toitainetega. · Mitmekesisus ­ tähendab, et mida laiem ja mitmekesisem on toiduainete valik, seda tõenäolisem on vajalike toitainete saamine. 2. Funktsionaalne toit. toit, mille puhul on üheselt tõestatud, et lisaks toitelistele põhifunktsioonidele on tal mingit füsioloogilist funktsiooni parandav toime ja/või mingi haiguse riski vähendav toime. 3. Toidupüramiid. Püramiidi alus: liikumine Esimene korrus: teraviljasaadused ja kartul Teine korrus: puu- ja köögiviljad ning marjad Kolmas korrus: piim ja piimatooted ning liha-kala-kana-muna...

Toit → Toitumisõpetus
40 allalaadimist
thumbnail
4
doc

TOIDUAINETE KONSERVEERIMINE

ainevahetuse kõrvalkallete või füsioloogilise seisundi tõttu vajavad toitu, milles on ühe või mitme koostisaine sisaldus kindlaks määratud. Mingit haigust põdevatele inimestele ja imikutele/väike lastele mõeldud toit. Tsöliaakia ehk gluteenenteropaatia · Haigus, mille puhul inimene ei talu: nisu, rukist, kaera ja otra ning nende teraviljade sisaldusega toite. · Päriliku eelsoodumusega haigus. · Ei nakka · Kahjustab peensoolt · Ainus ravi on eluaegne gluteenivaba toit. Diabeet ehk suhkrutõbi · Kõnekeeles suhkruhaigus · Insuliinist sõltuv ja sõltumatu · Keelatud toiduaineid ei ole kõike võib süüa, kui arvestatakse toidu kogust ja süsivesikute hulka toidus. Laktoos ehk piimasuhkru talumatus · Lehmapiim sisaldab laktoosi ehk piimavalku, mis organismile vajalik süsivesik. · Laktoosisisaldusega piimatooted ei sobi kahjuks kõigile inimestele · Keskmiselt 23-33% Eesti elanikest ei talu piimasuhkurt.

Toit → Toiduainete õpetus
37 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Praktika aruannnete täitmise analüüs

Praktikaaruanne Sisukord 1. Praktika ülesannete täitmise analüüs 1.1 Praktika kirjeldus Ettevõtte nimetus: OÜ Hansaliin , reisilaev ,,Star" Tööperiood ettevõttes: 18.02.2010-19.03.2010 Kogumahus 315 akadeemilist tundi Ettevõtte tegevusala: · Toitlustus · Meelelahutus · Majutusteenus · Kaubandus teenus · Köögis töötas korraga 10 kokka, nende ülesanneteks oli kohvikusse, restorani, rootsi lauda ja messi (meeskonna söökla) toidu valmistamine. Messi tegi süüa üks kokk. · Rootsi lauda ja kohvikusse tegid süüa 6 kokka. · Töö toimus vahetustega. 2 nädalat järjest oli üks vahetus tööl ja järgmised 2 nädalat järjest oli teine vahetus tööl. · Klientideks olid reisijad. · Igapäevaselt valmistati toitu 150 portsjoni kaupa. · Tallinn á la carte asub 8. tekil, laeva keskosas. Restoranis on 96 kohta, millest 60 on ettebroneeritavad. · Food Wa...

Muu → Praktika aruanne
158 allalaadimist
thumbnail
50
ppt

Seedeelundite haigused

toiduainetetööstuses • Haigust diagnoositakse üha enam suurematel lastel ja täiskasvanutel • Suhteliselt sagedamini esineb I tüübi diabeedi haigetel Tsöliaakia II Sümptomid: • Toitainete imendumishäirega (malabsorptsioon) seotud kasvu- ja kaalupeetus(langus), kõhupuhitus ja kõhulahtisus, aneemia Diagnoosimine: • Autoantikehade määramine (autoimmuunhaigus) • Peensoole bioptaadi uuring Ravi: • Eluaegne gluteenivaba dieet, olemas spetsiaalsed tooted tsöliaakiahaigetele • Raviga taastub soole limaskest ca 1 aasta jooksul Peensoole muutused tsöliaakia puhul Muud seedetrakti haigused I Laktoosi intolerantsus e. talumatus • Põhjuseks piimasuhkrut e. laktoosi lagundava ensüümi- laktaasi, puudulikkus peensooles • Võib olla kaasasündinud (rinnapiimatalumatus) või omandatud (s.h. sooleinfektsioonide järgselt), esinemissagedus tõuseb vanusega ( Soomes -20%-l täiskasvanutest)

Bioloogia → Bioloogia
22 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Toitumise alused

Eriti raske häire Värske piim, rõõsk koor, piimapulber, piima- ja koorejäätised, hapukoor, kohupiim, toor- ja kodujuust, vorst, küpsetised, mis sisaldavad laktoosi, juustud, või, margariin Tsöliaakia all kannatavd kliendid Tsöliaakiat vallandavaid nisu-, odra-, rukki-, kaeravalke nimetatakse koondnimetusena gluteenideks ning tsöliaakia ravimeetodit gluteenivabaks dieediks. Gluteenivaba dieedi korral teraviljatoodete ja ­ toitude valikud on järgmised: Peab vältima Nisu-, odra-, rukki- ja kaeratooted: sai, leib, riivsai, -leib, pirukad, tangud, kruubid, koogid, küpsised, vahvlid, kaerahelbed, müsli, manna, pasta, viljakohv, pelmeenid, keeduvorst, viinerid, sardellid kali, koduõlu, pudrud, paksendatud kastmed, jne.

Toit → Toitumisõpetus
92 allalaadimist
thumbnail
8
doc

TERAVILJASAADUSED

TERAVILJASAADUSED 1.KLII 2. KRUUP 3. TANG (LÕUNA-EESTI; PEENTANG) 4. MANNA 5. JAHU(PEENEM JA JÄMEDAM) KA. TÄRKLIS Klii ehk kest NISU · Nisutang · Nisuhelbed · Nisujahu graanulid · Manna · Kliid · Tärklis VESKIMATI JAHUD Nisukliid saadud kestast Suurepärane nisujahu saadud idust ja tuumast Eriti hea nisujahu saadud idust Grahamjahu täisterajahu NISUTERA KEEMILINE KOOSTIS PROTSENTIDES TERA EHITUS VESI VALK MINERAALAINED RASV TÄRKLIS TSELLULOOS IDU 15 33 5 1,2 0 35 TUU...

Toit → Toiduainete õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Toidutalumatus, laktoositalumatus, tsöliaakia

lipiidid, süsivesikud, vitamiinid, mineraalained ja mikroelemendid, kujuneb kahjustunud peensoole limaskestaga tsöliaakiahaigel nende vaegus. Tsöliaakia tüüpilised haigusnähud on krooniline kõhulahtisus ja kõhnumine mis väljendavadki toitainete kadu organismist. [6] Tsöliaakiahaige vaevused taanduvad ja peensoole limaskesta hatud taastuvad aga täielikult, kuid ainult siis, kui haige järgib rangelt nisu-, rukki-, odra- ja soovitatavalt ka kaeravaba dieeti. See, niinimetatud gluteenivaba dieet, ongi tsöliaakia ainus ravi, mida tsöliaakiahaige peab järgima väga rangelt kogu elu. [6] Kellel võib tekkida tsöliaakia? Tsöliaakia esineb ligikaudu 2 korda sagedamini tüdrukutel ja naistel kui poistel ja meestel. Tsöliaakia puhul esineb perekondlik eelsoodumus. Ligikaudu iga kümnes (8-18%) tsöliaakiahaige veresugulastest(ema, isa, õed, vennad, tütred, pojad) põeb sama haigust. [6]

Bioloogia → Loomad
11 allalaadimist
thumbnail
210
pdf

1 Tervisekäitumine II loeng 2017 Moodle

küllastunud ja transrasvu ning kõrge glükeemilise indeksi ja koormusega toite Dig Dis. 2015;33(2):175-82. doi: 10.1159/000369504. Epub 2015 Apr 22. Celiac disease and the gluten-free diet: consequences and recommendations for improvement. Soovitatav toitainetihe toit, naturaalselt gluteenivabad tooted. Gluteenivabu teravilju võib kasutada rotatsioonis- süsivesikud, kiudained, valgud, rasvhapped, vitamiinid ja mineraalained. Gluteenivabu tooteid võiks toitainetega rikastada. Gluteenivaba dieedi ebasoovitavad kõrvaltoimed Bulka CM, Davis MA, Karagas MR, Ahsan H, Argos M. The Unintended Consequences of a Gluten- Free Diet. Epidemiology. 2017 Feb 1. doi: 10.1097/EDE.0000000000000640. MED24, 21 veebruar 2017 Analüüsiti USA uuringu (NHANES) käigus 2009-2014 kogutud andmeid ise raporteeritud gluteenivaba dieedi kohta ning kõrvutati neid toksiliste metallide ekspositsiooni markeritega veres ja uriinis. Andmed kohandati soo, vanuse, rassi ja uuringutsükli kohta.

Psühholoogia → Psühholoogia
36 allalaadimist
thumbnail
26
pptx

Riis

Pudrustub kergesti, ei pesta enne keetmist. Sobib putrude, pudingite ja vormiroogade valmistamiseks. Keetmisaeg sõltuvalt sordist 20-45 min. Sushiriis: ümarateraline lihvitud riis, mis keetmisel muutub lumivalgeks ja kleepjaks massiks, kuid riisiterad on kenasti näha. Riisihelbed: kroovitud, aurutatud riisiterad muljutakse valtside vahel helvesteks. Riisimanna: kroovitud ja jahvatatud terad. Riisijahu: kroovitud ja peenema jahvatusega terad. Riisijahu on kergelt magusa maitsega, sõmer ja gluteenivaba. Sellepärast riisijahust valmistatud küpsetised ei kerki. Riisijahust kondiitritooted jäävad pisut krudisevaks. Riisi kasutamine Riisi lisatakse suppidesse, kotlettidesse, liha- ja köögiviljatäidistesse, salatitesse, pudingutesse, tortidesse ja kookidesse. Riis on risoto, pilafi,paella ja karritoitude peamine koostisosa. Riisist tehakse pastatooteid - riisinuudleid, paisutatud riisi (hommikusöögiks), siirupit, äädikat, veini, misot. Miso on fermenteeritud

Muu → Toiduainete õpetus
6 allalaadimist
thumbnail
60
docx

ÕPIMAPP

(Ibid.) - Desserdid ja pudingud 12 Vaarika-jogurtidessert Maasika-kohupiimadessert Riisipuding pirni ja mustikaga Desserdid - imikud, kes liiguvad ning kulutavad rohkem energiat vajavad süsivesikuid. Sisaldavad 12% jogurtit või kohupiima, suur osakaal puuvilja- ja marjapüreel.( http://www.ponn.ee/ponni-desserdid-ja-pudingud) Puding - sisaldab rohkem toitaineid, sobib kui imik muutub aktiivsemaks ning liikuvamaks. Piimavalgu- ja gluteenivaba (sobib allergikutele). Ei vaja soojendamist.( Ibid) - Öko lastetoidud Öko kõrvitsa-kartulipüree Öko mustika-õunapüree Öko pirnipüree Öko mangopüree Salvesti Põnni uued ökosarja beebitoidud on valmistatud ökoloogiliselt puhtast toorainest. Tooted ei sisalda lõhna- ja säilitusaineid, toiduvärve ning nendesse ei ole juurde lisatud suhkrut. Ökosarja püreed on pakendatud pehmetesse tuubidesse, mida on mugav kaasa võtta

Toit → Toidukaubaõpetus
27 allalaadimist
thumbnail
14
rtf

Eritoitumine

o aneemia, o hambaemaili moodustumise häired Täiskasvanutel on vaevused vähem väljendunud või maskeerunud. Tagasihoidlikumaks jäävad kõhulahtisus, kõhnumine ja kasvupeetus. Umbes 30% puuduvad need tunnused hoopis. Haigusele viitavad rauavaegusaneemia, luude hõrenemine, liigesevaevused, neuroloogilised häired, naha ja juuste muutused. Haigus võib kaasneda ka varem diagnoositud haigusele (diabeet, kilpnäärmehaigus jt.). Ravi Ainus ravi on gluteenivaba dieet, mida haiged peavad järgima kogu elu. Glutenivaba dieedi korral on keelatud rukki-, nisu-, kaera- ja odrajahutooted. Süüa on lubatud riisi, hirssi, maisi, soja, tatart ja nendest valmistatud tooteid. Kui tsöliaakiahaige peab rangelt kinni dieedist, siis taastuvad peensoole limaskesta hatud täielikult 1 kuni 2 aasta jooksul. Dieeti peab järgima ka peale paranemist, muidu arenevad taas haigusnähud. Tsöliaakia puhul kujuneb kurnatus ja pikaajalisel püsimisel suureneb oht seedekulgla

Toit → Toitumisõpetus
99 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Dieet

Tapa 2011 Sisukord : 1. Tiitelleht 2. Sisukord 3. Dieet 4. Dieet 5. Kiviaja dieet 6. Kiviaja dieet 7. Atkinsi dieet 8. Atkinsi dieet 9. Pildid Dieet on toitumiskord, eriti teatud piirangutega toitumisreziim, mille järgimise eesmärgiks on tervise parandamine, haiguste ennetamine, kehakaalu vähendamine või suurendamine. On haigusi ja seisundeid, mis nõuavad teatud toiduaine tarbimise piiramist. Tsöliaakiahaiged peavad pidama gluteenivaba dieeti, suhkurtõbised vähese suhkru- ja tärklisesisaldusegadieeti, neeruhaiged madala soolasisaldusega dieeti, südamehaigetele soovitatakse madala soola- ja kolesteroolisisaldusega dieeti jne. Usundilistest või eetilistest põhimõtetest tingitud toiduvaliku piiramist ei nimetata tavaliselt dieedi pidamiseks.Enamiku dieetide eesmärgiks on aga kehakaalu vähendamine. Toiduga saadud energia, mida organism ei suuda ära tarvitada, talletatakse rasvarakkudes ja see põhjustab kehakaalu tõusu

Bioloogia → Bioloogia
19 allalaadimist
thumbnail
20
xlsx

Toiduainete kilohinnad

Maitseroheliste kilohinn kaup ühik ühiku hind tüümian adzika (terav) kg 2,73 petersell aerosoolõli kg 2,77 basiilik ahvena filee kg 6,24 till ananassikonserv kg 1,41 frillis ansoovis kg 5,6 rosmariin apelsin kg 1,04 mint apelsini marmelaad kg 2,42 meliss aprikoosid kuivatatud kg 3,9 lehtsalat aprikoosikompott kg 2,34 murulauk aprikoosimarmelaad kg 2,2 rukola Aqua lauavesi pdl 0,32 spinat astelpaju kg 4,96 oregano avokaado kg 3,69 spinat baklazaan kg 1 balsamico (pals...

Logistika → Laomajandus
20 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Downi sündroom: müüdid ja tegelikkus

· Vaimupuudega inimeste tööhõive: a) avatud tööhõive b) kaitstud töhõive c) tööteraapia keskused · Vananemine · Downi sündroomiga inimesed EI vanane teistest inimestest kiiremini. · Alzeimeri haigus esineb Downi sündroomiga inimestel sagedamini. · Nõrgenenud immuunsüsteem. · Alternatiivsed ravivõimalused: · Embrüonaalsete rakkude siirdamine · Plastiline kirurgia · Sensoorne integratsiooniteraapia · Laiaulatuslik vitamiini- ja mineraalravi · Allergiadieedid ja gluteenivaba dieet · Feingoldi dieet · Doman-delacto meetod · Arenguoptomeetria · Kiropraktika · Ravimid

Bioloogia → Bioloogia
14 allalaadimist
thumbnail
95
ppt

Gastroenteroloogia e. seedeelundite haigused

Mao patoloogiad Gluteenenteropaatia e. tsöliaakia Etioloogia: Geneetilise soodumusega talumatus teraviljaproteiini gluteeni gliadiinfraktsiooni vastu Patogeneesi alus: peensoole limaskesta ensüümidefekt gluteen ei hüdrolüüsu toksiline mõju limaskestale sümptomid Kliinik: kõhulahtisus Diagnoos: kliinik, peensoole biopsia, labor - IgA-ak, patoloogiline malabsoptsioonitest, paranemine gluteenivabal dieedil Ravi ja profülaktika: gluteenivaba dieet (kartul, riis, mais, hirss, sojaoad) ning nisu-, kaera-, odra-, rukkiproduktid Gluteenenteropaatia histoloogia Laktoositalumatus Etioloogia: geneetiline või omandatud (peensoolehaiguste või mao operatsiooni järel) Patogenees: disahhariid laktoosi ei lammutata laktaasi poolt glükoosiks ja galaktoosiks ning hüdrolüüsimata laktoos muutub jämesooles bakterite toimel Co2, H2 ja piimhappeks sümptomid Kliinik: kõhulahtisus, -puhitus, -valud Diagnoos: 1

Meditsiin → Tervishoid
26 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Referaat Dieet

äritegevuseks. Siiski mitte kõik dieedid ei anna reklaamitavat tulemust ega oma teaduslikku põhjendust ning mõned neist võivad olla tervisele ohtlikud. Dieeti peavad inimesed üle maailma. Tavaliselt on dieedi eesmärgiks tervise parandamine, haiguste ennetamine, kehakaalu vähendamine või suurendamine vms. On haigusi ja seisundeid, mis nõuavad teatud toiduaine tarbimise piiramist. Tsöliaakiahaiged peavad pidama gluteenivaba dieeti, suhkurtõbised vähese suhkru- ja tärklisesisaldusega dieeti, neeruhaiged madala soolasisaldusega dieeti, südamehaigetele soovitatakse madala soola- ja kolesteroolisisaldusega dieeti jne. Usundilistest või eetilistest põhimõtetest tingitud toiduvaliku piiramist ei nimetata tavaliselt dieedi pidamiseks. DIEETIDE KASUTAMINE JA TÕHUSUS Dieedi pidamiseks on vaja kannatust ja iseloomu, sest mõju ei pea olema kohe tunda. Neid tuleks pidada hoolikalt, et mitte vastupidist kahju tunda

Bioloogia → Bioloogia
17 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Dieet - referaat

Illuka Põhikool Sten Jürgenson Füüsikud elektriõpetuses Referaat Juhendaja:Annely Dietrich Illuka 2011 SISUKORD: Mis on Dieet ? ....................... Lk : 4 Dr.Hay Dieet ......................... Lk : 5 Atkinsi Dieet ......................... Lk: 6;7 Beverly Hillsi Dieet ............... Lk : 8 Sissejuhatus Teema valisin sellepärast , et viimasel ajal on kõigil tekkinud huvi dieetide vastu , kuna arvatakse et nende kehakaal ei ole vastav nende ideaalile . Eriti moodsaks on tänapäeval ja tänasel päeval saanud erinevad dieedid ja paastud. Ei taha propageerida neist ühtegi. Lihtne reegel ­ kui tahad kaalu langetada, siis söö vähem, kui Sa tegelikult energiat vajaksid. Ja vastupidi ­ kui tahad kaalu suurendada, siis tuleb süüa rohkem, kui tegelikult vajad. Peaks nagu asi paigas olema ... Või mis? Kui see kõik oleks nii lihtne, siis kas meil oleks suhteliselt palju ülekaalulisi...

Bioloogia → Bioloogia
15 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Toiduained ja selle liigitus

1) Piim 2) Kodujuust 3) Hapukoor 2. Kapp (liha ja lihatooted): 1) Jahutatud liha 2) Kanafilee 3. Kapp (värske kala): 1) Värske kala 4. Külmkamber (köögiviljad): 1) Kartul 2) Apelsinid 3) Banaanid 4) Lehtsalat 5) Porgand 6) Hiina kapsas Sügavkülmkapp : 1) Külmutatud hakkliha 2) Külmutatud marjad Teine osa 1. Lihatoode 2 tk Luha suitsutare Savvu Küleliha suitsukülg Netokaal: 110 g Ei sisalda naatriumglutamaati, laktoosi. Gluteenivaba 100g valmistoode valmistamiseks on kasutataud 125 g sealiha. Kõlblik kuni: 11.10.12 Koostis: seakülg, keedusool (maks. 3,5%), suhkur, säilitusaine: naatriumnitrit. Säilitamine: +2 ... +6 °C *% päevasest soovitatavast kogusest (GDA) ­ soovitatav päevane kogus on tavapärane kogus teatud toitainet, mida enamikul inimestest soovitatakse tervislikuks toitumiseks päevas tarbida. 100 g tootes keskmiselt: Energiat ....... 1670 kj / 400 kcal Valke ......................................21g

Toit → Kokk
26 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Erivajadustega klientide kohta eripära toitlustamisel

peensoole limaskesta hatud taastuvad kui ka teistele sarnastele aga täielikult, kuid ainult siis, kui haige toitumisviisidele on "taimepõhised järgib rangelt nisu-, rukki-, odra- ja toitumisviisid".[3] soovitatavalt ka kaeravaba dieeti. See, niinimetatud gluteenivaba dieet, ongi tsöliaakia ainus ravi, mida tsöliaakiahaige peab järgima väga rangelt kogu elu. Diabeet Toiduallergia Lastele Diabeeti on kõige kergem diagnoosida  Toiduvaliku põhimõtted vere glükoosisisalduse järgi, mis Toiduallergia tekkimisvõimalusi on

Toit → Kokk
15 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Pediaatria vastused

Hapendatud piimatoodetes on kasulikud piimheppebakterid lõhustatun piimasuhkru juba glükoosiks ja galaktoosisks TSÖLIAAKIA · kujuneb nisu, rukki, odra või kaera tarbimiel neis leiduva gluteeni tõttu · kajustub peensoole epiteel, mille tagajärjel häirub toitainete imendumine, organismis nende ainete vaegus · haiguanähtudeks krooniline kõhulahtisus, ja kõhnumine, väljaheide puuderjas ja koguseliselt suur · ravia rakendatakse gluteenivaba dieeti kui diagnoos on kinnitunud peensoole limaskesta uuringuga 23. Kõhukinnisusega laps · roe on kõva ja väljub väikestes kogustes, roojamine toimub harvemini ja põhjustab vaevusi PÕHJUSED: · laps saab koguseliselt vähe ja ühekülgset toitu, vähe vedelikku · pealesurutud potitreening · psüühilied pinged ja hingelised üleelamised · haigused MIDA TEHA? · lapsel peavad olema kindlad söögikorrad, mitmekesine ja kiudaineid sisaldav toit

Meditsiin → Pediaatria
39 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Esmatasandi tervishoid

Esmatasandi tervishoid 2013/2014 1. Mis on esmatasandi tervishoid? Esmatasandi tervisehoid on iga inimese terviseprobleeme lahendav töö-,kooli- ja elukohajärgselt kättesaadav esmavajalike ambulatoorsete teenuste kogum. Tihedas koostöös teiste tervisehoiuteenuste ja sotsiaalhoolekande ning haridussütsteemidega. 2. Mis on esmatasandi tervishoiu peamine ülesanne? Olla esmaseks kontaktpunktiks tervisehoiusüsteemiga kõigile isikutele ninde vanusest ja soost olenemata, kus tagatakse abi enamus seisundite korral ning vajadusel eesmärgistatud edasisuunamine eriarstiabi süsteemi. Oluliseks osaks on tervise edendamine ja haiguste ennetamie, abi koordineerimine ja erinevate teenuste seostamine. 3. Nimeta esmatasandi tervishoiu põhiteenused. o Perearsti ja-õe teenused o Kodune õenduabi teenus o Füsioteraapia teenus o Ämmaemandusabi teenus o Koolitervisehoiu teenus 4. Nimet...

Meditsiin → Meditsiin
41 allalaadimist
thumbnail
35
docx

Eritoitumine diabeetikule

külmutamiseks ning annab huvitava maitse toorvahtudele, kreemidele ja kastmetele. Mee rohke fermentidesisalduse tõttu ei tohiks seda kuumutada üle 40 °C. Palmisuhkur on rafineerimata toitaineterikas orgaaniline magusaine, mida saadakse kookospalmi puu õite nektarist. Sisaldab vähe fruktoosi, peamise osa moodustab sahharoos, vitamiine (C, ja B-rühma), mineraalaineid (kaaliumi, magneesiumi, tsinki, rauda). Palmisuhkur on väga madala GI-ga (35) ning gluteenivaba. Madala sulamistemperatuuri ja väga kõrge põlemistemperatuuri? tõttu sobib kasutamiseks küpsetamisel. Sobib hästi kalatoitude soolase maitse tasakaalustamiseks. Samuti leiab kasutust vokiroogades. Palmisuhkur ei lahustu täielikult, mistõttu külmades jookides (näiteks smuutides) jääb osa suhkrust segunemata. Asendatakse valge suhkruga 1:1. 19 Stevia ehk suhkruleht

Toit → Toit ja toitumine
13 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Koka eksamiküsimused vastustega.

lahustada laktoosi ehk piimasuhkrut. Eelistama peaks hapupiimatooteid ja eriti porobiootilisi toiduaineid, sest need eritavad vähesel määral laktaasi, seda hoitakse laktoositalumatust kontrolli all. Võib kasutada laktoosivaba piima. Tsöliaakia ­ gluteenitalumatus e. teraviljavalkude talumatus Tsöliaakia on haigus, mis tekib vaid päriliku eelsoodumusega inimestel. Haiguse ainukeseks raviks on nisu-, rukki- ja odravaba (soovitavalt ka kaeravaba) dieet. Selline dieet on tuntud ka gluteenivaba dieedina. Piirkondades, kus toiduteraviljaks on riis, mais või hirss, tsöliaakiat ei esine. Tsöliaakia esineb ligi 2 korda sagedamini naistel kui meestel. Nisus, rukkis, odras leiduvate valkude toimel kahjustub tsöliaakia haige peensoole limaskest. Sel põhjusel on häiritud vajalike toitainete imendumine. Haigel kujunevad vaevused ­ krooniline kõhulahtisus, kõhuvalu, liigesevalu. Haige kõhnub, tema kasv peetub

Toit → Kokandus
256 allalaadimist
thumbnail
33
docx

Koka kutseeksami küsimused ja vastused

piimaga, jäätis, pett, piimakokteil, piimasokolaad, piimapulbriga segatud pannkoogijahust valmistatud koogid · Tsöliaakia ­ gluteenitalumatus Teraviljavalkude talumatus ­ Tsöliaakia on haigus, mis tekib vaid päriliku eelsoodumusega inimestel. Haiguse ainukeseks raviks on nisu-, rukki- ja odravaba (soovitavalt ka kaeravaba) dieet mida nimetatakse ka gluteenivaba dieediks. Piirkondades kus toiduteraviljaks on riis, mais või hirss, tsöliaakiat ei esine. Seda haigust esineb 2 korda sagedamini naistel kui meestel. Nisus, rukkis, odras leiduvate valkude toimel kahjustub tsöliaakia haige peensoole limaskest. Sel põhjusel on häiritud vajalike toitainete imendumine. Haigel kujunevad vaevused ­ krooniline kõhulahtisus, kõhuvalu, liigesevalu

Toit → Kokandus
67 allalaadimist
thumbnail
45
doc

Õpimapp - eritoit

................................................................45 Lisad..........................................................................................................................................46 ERITOIT Eritoidu all mõistetakse sellist toitu, mis on mõeldud tavapärasest erinevate toitumisvajadustega inimestele ning mis on seetõttu valmistatud eritehnoloogiat kasutades või millel on tavatoidust erinev koostis. Eritoidud on näiteks imiku- ja väikelapsetoit, gluteenivaba toit, laktoosivaba toit, sportlaste toidud, kehakaalu alandamiseks ettenähtud vähendatud energiasisaldusega toit, meditsiinilisel näidustusel kasutamiseks ettenähtud toit. Eritoit on spetsiaalselt valmistatud inimestele, kes on haiguse tõttu piiratud, halvenenud või häiritud tavatoidust saadavate toitainete või nendest moodustunud ainevahetusproduktide saadavus, seedimine, imendumine, metabolism või eritumine ja kui tavalist toiduvalikut

Toit → Toidukaubandus
96 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Eksamiküsimused

1. Kirjelda tarretise valmistamist( toorained, tehnoloogia, kasutamine) Tarretisi valmistatakse puuviljadest ja marjadest, puuvilja- ja marjamahladest, puuvilja- ja marjaekstraktidest, piimast ja piimatoodetest, veinidest. Tarretiste maitsestamiseks suhkrut, riivitud tsitrusviljade koort, kaneeli, vanilli, nelki, alkohoolseid jooke, melissi, piparmünti. Tarrendainena kasutatakse tarretiste valmistamiseks zelatiini(loomne tarretusaine), agar-agarit(taimen tarretusaine), zeleepulbreid. Valmistamine: Mahla lasen keemiseni, võtan mahla pliidilt. Zelatiin panna külmaveega paisuma, sulatan veevannil. Kallan sulanud zelatiini mahla hulka. Kuumutan keemiseni, pidevalt segades. Kallad magustoidukaussidesse ja paned jahedasse tarduma. 2. Kirjelda liha hautamist. Tervelt hautatava liha või kala puhul olgu hautamisanum võimalikult väike ja vedelikku vaid paar sentimeetrit. Hautatud liha maitseb kõige paremini järgmi...

Toit → Kokandus
85 allalaadimist
thumbnail
54
doc

Toitumine noorsportlaste elus

on 18 poissi ehk 55% vastanutest, ja 15 tüdrukut ehk 45% vastanutest. 37st vastajast on teadlik, milliseid toitaineid ja kui palju peab tarbima, 16 poissi ehk 43% vastanutest ja 21 tüdrukut ehk 57% vastanutest. Küsitluses selgus, et vastajad on pigem teadlikud toitainetest kui ei ole. Hüpotees osutus vääraks. 5. Viiendas küsimuses taheti teada, kas vastaja toitumises on mõni eripära. Kahel vastajal oli gluteenivaba dieet ja kolm inimest olid taimetoitlased, kahel inimesel oli 22 raskusi liha söömisega ning ühel vastajal oli toitumishäire, mida ei täpsustatud. Kokku oli kaheksal inimesel toitumises eripära, kõige rohkem oli taimetoidulisi. 6. Kuuendas küsimuses taheti teada saada, mitu korda sööb vastaja päevas. 30 25 20 15 10 5 0

Toit → toiduainete sensoorse...
14 allalaadimist
thumbnail
32
docx

hiuhiuhiuhhiu

endokriinsüsteemi mitmesugused häired, nagu puberteedi hilinemine, menstruatsiooni hilinemine või menstruaaltsükli häired, sagedased iseeneslikud abordid, nii meeste kui naiste lastetus, väikese sünnikaaluga vastsündinu sünd, ka enneaegne menopaus (< 45 aastat) jt. Tsöliaakia diagnoositakse veeniverest vastavate antikehade määramisega ja diagnoos kinnitatakse peensoole biopsiaga. Tsöliaakia puhul on ainsaks raviks range ja eluaegne gluteenivaba dieet, mis ei sisalda nisust, rukkist, odrast ja soovitatavalt ka kaerast valmistatud toite. Allergiad Kuigi allergilised haigused on vaevanud inimesi väga pikka aega, muutus allergia tõsiseks probleemiks 20. sajandi teisel poolel. Toiduallergiaks nimetatakse ebatavalist immuunvastust toidule. Haiguse olemus ja esinemissagedus Allergia on ülitundlikkusreaktsioon, mille käivitavad spetsiifilised immuunmehhanismid. Allergia on allergiliste sümptomite kliiniline väljendumine.

Toit → Toit ja toitumine
38 allalaadimist
thumbnail
80
docx

Toidukauba õpimapp

Poolrasvane margariin ­ 39 ­ 41 % rasva. Praadimiseks sobivate margariinide rasvasisaldus peaks olema vähemalt 89 %. Võid valmistatakse kas rõõsast või hapukoorestm sisaldades 80 ­ 90 % rasva. 14 . ERITOIDUD Eritoidu all mõistetekse sellist toitu, mis on mõeldud tavapärastes erinevate toitumisvajadustega inimestele ning mis on seetõttu valmistatud eritehnoloogiat kasutades või millel on tavatoidust erinev koosits. Eritoidud on imiku- ja väikelapsetoit, gluteenivaba toit, laktoosivaba toit, sportlaste toit, kehakaalu alandamiseks ettenähtud vähendatud energiasisaldusega toit, meditsiinilistel näidustustel kasutamiseks ettenähtud toit. Eritoit peab olema nõuetekohane, selgelt eristatav tavatoidust ja kasutatav deklareeritud eesmärgil. Eritoidu märgistusel (nagu ka muu toidu märgistusel) ei tohi olla väiteid, et eritoit on võimeline ravima, ennetama või leevendama mõnda haigust või haigusseisundit

Toit → toiduainete sensoorse...
74 allalaadimist
thumbnail
54
docx

LASTEHAIGUSED

2. Kõhukinnisus 3. Gaasid 4. Kõhuvalu 5. Alakõhu tursumine 6. Iiveldus ja oksendamine 7. Väljaheites on suurenenud rasvade sisaldus Atüüpilisteks tunnusteks on kasvupeetus, kõhnumine, ülekaalulisus või rasvumine, rauavaegusaneemia, haavandid suu limaskestal, neuroloogilised ja psühholoogilised vaevused. Millised on tsöliaakia ravipõhimõtted? Ainsaks efektiivseks ravimeetodiks on eluaegne range gluteenivaba dieet. Nimeta Ott Leplandi kassi nimi? Sipsik SEEDETRAKTI HAIGUSED Kirjelda seedetrakti ealisi iseärasusi lapseeas. Looteeas on seedetrakt steriilne •10-20h pärast sündi hulgaliselt mikroobe •Rinnapiimatoidul - peamiselt piimhappebakter •Sega ja/või kunstlikul toidul – segafloora (soolekepike) •Süljenäärmete sekretsioon on esialgu vähene (↑ 4.-5.kuust) •Nn füsioloogiline süljevoolus Toidu tagasiheide – söögitoru sulgurlihase transitoorne lõõgastumine

Meditsiin → Meditsiin
212 allalaadimist
thumbnail
110
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp

(Ibid) Näiteks: Leiburi täistera Röst 47 Märk täisteratooted, näitab, et toode sisaldab täisterakomponente. (Põder, s.a.) Täisteratoodete valik on väga lai, isiklikult enim kasutatavad tooted on (Ibid) pasta ja jahud. Suuremates toidupoodides on täisteratoodete valik väga lai. Gluteenivaba, näitab et tooted ei sisalda gluteeni ehk nisu, otra ja rukist. (Põder, s.a.) Poest on võimalik leida näiteks gluteenivabu maiustusi, saiasid. (Ibid) Gluteenivabu tooteid on suhteliselt vähe ning need on poes selgesti eritatavad. Laktoosivaba märgistus näitab, et toode ei sisalda laktoosi ehk piimasuhkurt. (Põder, s.a.)

Toit → Toidukaubaõpetus
81 allalaadimist
thumbnail
48
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp TOIDUKAUBAD

Märk "Täpne kogus" - näitab, et toodet on pakendis täpne kogus; Märk näitab, et toidus ei ole kasutatud säilitusaineid; ; Märk "Kiudaineterikas toit" - toode sisaldab märkimisväärses koguses kiudaineid; Märk "Täisteratooted" - toode sisaldab täisterakomponenti; ; ; - gluteenivaba toode - toode ei sisalda rukist, otra ja nisu; ; - laktoosivaba toode - toode ei sisalda piimasuhkrut; - light-toode - toode sisaldab vähem kaloreid; ; - funktsionaalne toit - tootel on kas füsioloogilist funktsiooni parandav toime v. haiguse riski vähendav toime; Toode sobib taimetoitlastele;

Toit → Toiduaineõpetus
85 allalaadimist
thumbnail
652
pdf

Asjaajamise alused

koorejäätised  hapukoor, kohupiim, toor- ja kodujuust, vorst, küpsetised, mis sisaldavad laktoosi  juustud, või, margariin Tsöliaakia all kannatavad kliendid. Inimene ei talu teraviljavalke: nisu-, odra-, rukki- ega kaeravalke. Nisu-, odra-, rukki- ja kaeravalke nimetatakse gluteenideks. Tsöliaakia puhul on vaja rakendada gluteenivaba dieeti. Võib süüa Toidus peab vältima 38 Riis, tatar, hirss Nisu-, odra-, rukki- ja kaeratooted: ja neist valmistatud tooted sai, leib, riivsai, -leib, pirukad, koogid, küpsised, ja toidud vahvlid, kaerahelbed, müsli, manna, pasta, tangud, kruubid,

Majandus → Analüüsimeetodid...
50 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

KAUBAÕPE. TOIDUKAUBAD 1.ÜLDOSA 1.1. Toidukaupade omadused Toidukaubad on toit, mida ostetakse ja müüakse hulgi- või jaekaubanduses, toitlustusettevõtetes või eksporditakse või imporditakse. Toit ­ toiduained ja toiduainete segud ­ on mõeldud inimesele söögiks või joogiks töötlemata või töödeldud kujul. Toidukaupade kaubaõppe aineks on toidukaupade tarbimisomadused ning liigitamine ja sortiment. Toidukaupade tarbimisomadused jagunevad sensoorseteks, füüsilisteks, toitelisteks, funktsionaalseteks ja hügieenilisteks. Sensoorsed ehk organoleptilised omadused on määratletavad meeleorganite abil. Nendeks on maitse, lõhn, kuju, värvus, konsistents (kompimise teel määratletav omadus) jt.. Füüsilised omadused on elastsus, poorsus, lahustuvus, sulamis- ja tahkumistemperatuur jt.. Toitelised omadused tulenevad keemilisest koostisest, mis määravad ära toidu toiteväärtuse. Funktsionaalsed omadused on pakend, säilitamise- ...

Toit → Toitumisõpetus
139 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun