Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"lisaaineid" - 214 õppematerjali

thumbnail
28
doc

Lisaained toidus

efektiivselt. Lisaainet peab olema võimalik valmis toiduaines määrata ning ta ohutus peab olema tagatud. Lisaainete ohutust kontrollitakse loomkatsetega ja kui avastatakse mingi oht, on toiduainetesse lubatavad hulgad 100 korda väiksemad nendest , mis loomkatsetes ei tekita enam ohtu. Samal ajal võivad mõned looduslikud toiduained sisaldada neid aineid ainult 5-50 korda vähem. Nii ei saa me alati öelda, et toiduained, millesse on tahtlikult lisatud lisaaineid, oleksid ohtlikumad kui looduslikud. Näiteks võivad köögiviljad sisaldada rohke lämmastikväetusega väetamise ja jaheda suve korral suurema koguse nitriteid, kui kasutatakse konservantidena. Uute lisaainete ohutuse uuringute eest peavad maksma toiduainetetööstuse ettevõtted. See töö on väga pikaajaline ning võib maksta miljoneid kroone. See töö on väga pikaajaline ning võib maksta kümneid miljoneid kroone. Seepärast eelistatakse kasutada juba testitud lisaaineid

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
5 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Lisaained

Lisaained Eelista töötlemata ja vähetöödeldud toite! Töötlemata toidus ei ole üldjuhul lubatud lisaaineid! Mida enam on toit töödeldud, seda tõenäolisemalt sisaldab see eri lisaaineid! Lisaaine on looduslik või sünteetiline aine, mida lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil. Lisaaineid kasutatakse Click to edit Master text styles toidu paremaks Second level säilitamiseks, vajaliku Third level konsistentsi Fourth level saavutamiseks. Fifth level Olenemata lisaaine toiteväärtusest ei kasutata lisaainet

Toit → Kokandus
32 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Lisaained

Lisaainet peab olema võimalik valmis toiduaines määrata ning ta ohutus peab olema tagatud. Lisaainete ohutust kontrollitakse loomkatsetega ja kui avastatakse mingi oht, on toiduainetesse lubatavad hulgad 100 korda väiksemad nendest , mis loomkatsetes ei tekita enam ohtu. Samal ajal võivad mõned looduslikud toiduained sisaldada neid aineid ainult 5-50 korda vähem. Nii ei saa me alati öelda, et toiduained, millesse on tahtlikult lisatud lisaaineid, oleksid ohtlikumad kui looduslikud. Näiteks võivad köögiviljad sisaldada rohke lämmastikväetusega väetamise ja jaheda suve korral suurema koguse nitriteid, kui kasutatakse konservantidena. Uute lisaainete ohutuse uuringute eest peavad maksma toiduainetetööstuse ettevõtted. See töö on väga pikaajaline ning võib maksta miljoneid kroone. See töö on väga pikaajaline ning võib maksta kümneid miljoneid kroone. Seepärast eelistatakse kasutada juba testitud lisaaineid.

Kategooriata →
19 allalaadimist
thumbnail
21
ppt

Toiduallergia

lisaainetel on tugev allergeenne toime. Mõnede sünteetiliste lisaainete osalisel lõhustumisel võivad organismis tekkida mutageensed, teratogeensed või isegi kantserogeensed vaheühendid. Sageli on sünteetilistel lisaainetel kas kuhjumisest tingitud (kumulatiivsed) või koosmõjust põhjustatud (sünergistlikud) kõrvaltoimed, mis võivad avalduda aastate või aastakümnete pärast. Viimane nähtus on tuntud kui lisaainete kaugmõju. Teisisõnu: probleemseid lisaaineid tarbitakse väikestes kogustes ja nende tervist kahjustav toime ei avaldu kohe. Ehkki kontroll lisaainete ohutuse üle on range, ei suudeta kõiki ohufaktoreid ikkagi prognoosida. Nii on mitu riiki kehtestanud Euroopa Liidu normidest tunduvalt karmimad nõuded sünteetiliste lisaainete kasutamises. Sageli on ohtlike lisaainete toime varjatud iseloomuga: need võivad põhjustada kas haiguseelseid seisundeid või raskendada teiste haiguste kulgu.

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
6
docx

TOIDU LISAAINED

Tartu Tervishoiu Kõrgkool eriõenduse õppetool Anu Kelder TOIDU LISAAINED Juhendaja: Sirje Sammul, RN MSc Tartu 2018 TOIDU LISAAINED Toidu lisaained on looduslikud või sünteetilised ained, mida lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil (parandada mõnda toidu omadust). Lisaaineid kasutatakse näiteks toidu paremaks säilitamiseks (säilitusained), vajaliku konsistentsi saavutamiseks (stabilisaatorid, tarretavad ained, emulgaatorid), toidule atraktiivsema värvuse andmiseks (toiduvärvid). Lisaaineid kasutatakse soovitud mõju saavutamiseks kõige madalamal vajalikul tasemel. Toidu pakendil olevas koostisosade loetelus tähistatakse lisaained rühmanimetusega, millele järgneb lisaaine nimetus või E-number. Päritolu järgi jagatakse toidu lisaained kolmeks:

Meditsiin → Keemilised ohutegurid
6 allalaadimist
thumbnail
13
docx

Sportlaste toitumine

Kodus elavad sportlased saavad oma energiavajaduse kätte. Tulemusest on näha, ainult 32% sportlastest saavad oma energia vajaduse, seetõttu, et nende spordiala ei vaja nii palju energiat ja nad saavad oma energia ühiselamu toidust. 47% sportlastest ei saa oma energiavajadust rahuldatud, seetõttu et nende päevane vajadus on suurem kui ühikatoidus olev energia ja nad käivad poes ja ostavad juurde. 21% sportlastest arvavad (ei või jah). 5. Kas te kasutate lisaaineid? jah ei harva 10% 51% 38% 9 Joonis 6. Tulemusest on näha, et pooled spotlased kasutavad lisaaineid (valk, proteiin, veretablet,

Sport → Toit, toitumine ja sportlik...
17 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Essee "Või ja margariin"

Või ja margariin Margariin ja või võivad tunduda küll üsna sarnased, kuid tegelikult on nende koostised ja valmistamisviis väga erinevad. Palju on arutatud, kumb on tervisele kahjulikum, kas või või margariin. Mõlemal on neist siiski omad head ja halvad küljed. Või on lehmapiima rasva kontsentraat, milles on rasva vähemalt 80% ja vett kõige rohkem 16%. Seega on või naturaalne ning hea maitsega ja sisaldab vähem lisaaineid, kui margariin. Peale selle leidub võis ka üsna palju vitamiine. Inimese seisukohalt on või üheks miinuseks see, et seda on halb määrida ning pole külmkapist võttes kohe kasutusvalmis. Siiski leidub võis ka tervisele ohtlike aineid. Või sisaldab vereringele ja südamele ohtlikke loomseid rasvu ning kolesterooli, mis kleepub veresoonte seintele ning soodustab südamehaiguste riski. Peale selle on võis ka transrasvu, mis kahjustavad inimeste veresooni ja soodustavad lupjumist.

Keemia → Keemia
37 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Krohvi liigid ja firmad

kogunenud vesi ja soolad. Aluspind ja töö käik: Niiskus- ja soolakahjustatud krohv tuleb kuni 1 m ulatuses ümber kahjustatud või läbiniiskunud ala lahti lüüa ja vuugid ca 2 cm sügavuseni puhastada.Tasandatav aluspind peab olema kuiv, mahupüsiv, mitte läbikülmunud, puhas tolmust ja mahakooruvatest kihtidest. Automaatne veega segamine ja pinnale pritsimine: kasutada PFT kruvipumpasid G4 või G5C. Lubamatu on kasutada kõrvalisi lisaaineid. Käsitsi veega segamine: segada 40 kg kuivsegu ca 7 liitri puhta joogiveega, segamisaeg ca 10-15 minutit. Veega segatud mört on kasutuskõlblik ca 1 tund. Visata krohvikiht käsitsi sisse, kattes poolkatvalt ehk 75 % aluspinnast. Kuivamisaeg enne järgnevaid töid: arvestada vähemalt 3 päeva silmaga nähtavale kuivamisele lisaks. Kulunorm: 1 kott piisab ca 10 m² katmiseks, arvestades 4 kg/m2, sõltub aluspinnast. Säilivusaeg: vähemalt 12 kuud, kuivas ja puitalusel. Tähelepanu:

Ehitus → Krohvitööd
77 allalaadimist
thumbnail
14
doc

E-ained toidus

1.3. Toidulisandite ohutus Lisaainete ohutust kontrollitakse loomkatsetega ja kui avastatakse mingi oht, on toiduainetesse lubatavad hulgad 100 korda väiksemad nendest , mis loomkatsetes ei tekita enam ohtu.Toiduainete ohutus on tänapäeval arenenud riikides paremini tagatud kui veel mõnikümmend aastat tagasi. Igas riigis koostavad tervishoiuorganid lubatavate lisaainete nimekirja, mis ei pea alati olema ühesugune. Enamikes arenenud riikides on seadusega määratud, milliseid lisaaineid ja millistes kogustes on lubatud kasutada. Need peab ära näitama ka pakendil. Ka Eestis on mõningaid lisaaineid kasutatud aastakümneid, kuid tarbijal ei ole sellest aimu. Alates 1. jaanuarist 1995 peavad pakendatud toiduainete pakendil olema näidatud kasutatud lisaained rühma ja lisaaine nimetusega või EL maades kehtiva numbrilise koodiga /E-numbritega/. 4 2. Toiduvärvid 2.1. Mis on toiduvärvid?

Keemia → Keemia
67 allalaadimist
thumbnail
22
pptx

Nimetu

Menüü koostamine- Kaisa Rooba Kadrina Keskkool 7.a 2012 Sisukord Toit Energiavajadus Süsivesikud Valgud Toidurasvad Vesi Vitamiinid ja mineraal ained Lisaained toiduainetes Mitmekülgse ja tasakaalustatud menüü koostamine Toidukorrad Toiduainete toitainelise koostise hinnang Tervisliku toitumise keskkonnad Internetis Toit Organismi esmane vajadus Toiduvajadus sõltub inimese vanusest, soost ja füüsilisest aktiivsusest Toiduvalikut mõjutavad erinevad tegurid NB! Tea millest toiduaine koosnevad!!! Energiavajadus Toiduenergia-toitained Erinev energiavajadus igal inimesel erinev Erergiakulu eriti suur: rattaspordis, ujumise Suur energiakulu: tantsimises, lume lükkamises Vähene: jalutamises, shoppamises Väga väga vähene energiakulu:magamine,lugemine Suurim energiavajadus on sportlasel:4000-7000 kcal Väikseim energiavajadus on beebil:880 kcal Tähtis!!! Energia saamine ja kulutamine peavad olema tasakaalus!!! Inimes...

Varia → Kategoriseerimata
3 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Toidukaupade analüüs

laktoos), tärklis, kanamuna, keedusool (1,9%), stabilisaator, E1422, E450, E452, lõhna- ja maitseained, happesuse regulaator E451, lõhna- ja maitsetugevdaja: E621, antioksüdant: E300, säilitusaine: E250 100 g tootes keskmiselt: - energiat 867 kJ / 209 kcal - valku 10 g - süsivesikuid 4 g - rasva 17 g Analüüs: Kõige väiksema energiasisaldusega võrreldes teiste toodetega. Antud toode sisaldab suhteliselt palju erinevaid koostisosi ning lisaaineid, mis muudab mind natuke skeptiliseks. Toode ei tundu küll organismile ohtlik, kuid kui vähegi võimalik millegi naturaalsema vastu see välja vahetada, siis ma teeks seda. Väherasvane margariin Felix Voila Light (400 g) Koostis: vesi, taimne õli 40%, keedusool 0,6%, emulgaatorid (E471, E476), happesuse regulaator (E330), lõhna- ja maitseaine, toiduvärv beeta- karoteen, vitamiinid A, D, E. 100 g toote toitumisalane teave: - energiasisaldus 1480 kJ / 360 kcal - valgud < 1 g

Bioloogia → Toidukaubaõpetus
15 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Keemia minu elus

Tervise seisukohast on tänapäeval olulised ka erinevad allergiad ja tundlikkus. Sageli põhjustavad allergiat ka täiesti tavalised looduslikud ained. Samamoodi võivad vahel allergilisi reaktsioone tekitada keemilised lisaained nt : lõhnaõli,deodorant. Kuid lahendusesks ei sobi lubatud lisaainete hulga oluline vähendamine,sest kui väheneb lubatud lisaainete arv,siis hakatakse enamikus toodetes kasutama ühtesid ja samu lisaaineid ning inimeste kokkupuude nendega suureneb märgatavalt ja võib põhjustada hoopis suuremaid terviseriske. Õhus on väga palju keemilisi aineid ,kui autod ja mopeedid sõidavad ,siis eraldub heitegaas ja see hävitab osoonikihti. Keskonnaalastes probleemides on sageli süüdistatud keemiatööstusi,mis kahtlematta on minevikus selleks ka põhjust andnud. Paraku aga õpitaksegi vigadest ning pikemas perspektiivis toob keemia ja –tööstuse areng inimkonnale oluliselt rohkem kasu kui kahju

Keemia → Keemia
5 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Toidu lisaained

Toidu lisaained Toiduainete valik kauplustes on viimastel aastatel suurenenud. Eestlane tunneb üha rohkem huvi selle vastu, mida ta sööb. Paljud pakendatud toiduained sisaldavad lisaaineid, mis peavad olema ka pakendil toodud kas rühma- ja lisaaine nimetusega või Euroopa Liidus kehtiva E- koodi abil. Mis on lisaained? Toiduainete lisaained on ained, mida lisatakse toiduainetesse tahtlikult toiduainete töötlemisel eesmärgiga pidurdada riknemist, parandada välimust, struktuuri, maitset, aroomi või mõnda muud omadust. Lisaained on mitmesuguse päritoluga. Esimeses rühma moodustavad ained, mis on eraldatud toiduainetest või muust elusast ainest

Keemia → Keemia
58 allalaadimist
thumbnail
6
pptx

Värvid ja lakid

Värvid ja lakid Gertrudh Reinsoo 11.C Küünelakk Küünelakk võib sisaldada kuni 90% ulatuses ainult mingit lahustit Kuni 50% ulatuses mingit polümeeri Plastifikaatoreid Värvaineid (pigmente) Lisaaineid Põrandalakk Ei ole naturaalsetest materjalidest On keskkonda koormav Võib olla elektristaatilise laenguga Ei ole osaliselt parandatav On hea kuni väga kõrge kulumiskindlusega On vananedes inetu On külma pealispinnaga (ehk suure soojajuhtivusega) Bakterite levimiseks soodsam pind kui õlil Suurendab oluliselt pinnatugevust Põranda lakkide jaotus: Vee baasil lakid. Polüuretaanlakid. Õlipolümeerlakid. Happega kivinevad lakid. Kruntlakid. Värvid Koostisesse kuuluvad: Sideained Pigendid Lahustid Lisaained Lõpp.

Keemia → Keemia
33 allalaadimist
thumbnail
27
ppt

E-ained ja lisaained toidus

E-ained · Lisaks toitainetele (valgud, süsivesikud, lipiidid, vesi, vitamiinid, mineraalained, mikroelemendid) sisaldab nüüdisajal pakutav toit veel ka saaste- või lisaaineid. · Nüüdisaegne toiduainete tehnoloogia on mõeldamatu lisaaineteta. · Lisaaine on looduslik või sünteetiline aine, mida lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil ning mis ise või mille derivaadid muutuvad otseselt või kaudselt toidu koostisosaks. · Olenemata lisaaine toiteväärtusest ei kasutata lisaainet iseseisva toiduna ega toidu põhikoostisosana. · Lisaaineid on vaja selleks, et pidurdada toiduainete riknemist, anda talle vajalik välimus, parandada tema

Keemia → Keemia
92 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Mida teada E-ainetest?

Mida teada E-ainetest? Mis on toidu lisaained? Looduslikud või sünteetilised ained; Riknemise edasi lükkamine; Välimuse parandamine; Struktuuri, maitse või aroomi muutmine; Tähistus E (Europe). E-ainete jaotus Toiduvärvid; Säilitusained; Antioksüdandid, happesuse regulaatorid; Paksendajad, stabilisaatorid, emulgaatorid, želeed moodustavad ained, kergitusained jt konsistentsi mõjutavad ained; Lõhna-ja maitsetugevdajad ; Glaseerained; Magusained. Sünteetiliste lisaainete oht Üldksenobiootikumid  metabolismirajad inimorganismis puuduvad; Võivad moodustuda mutageensed, teratogeensed või isegi kantserogeensed vaheühendid; kumulatiivsed või sünergistlikud kõrvaltoimed; Tugev allergeenne toime; Ei suudeta ohufaktoreid prognoosida. Kokkuvõte Lisaainete maailm on keeruline; Võimatu leida lisaaineteta tooteid; Palju sünteetilisi lisaaineid; Katsed ei pruugi langeda kokku iga indiviidiga; Kahjulikud mõjud avaldu...

Keemia → Orgaaniline keemia
2 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Toidulisandid

emulgaatorid, stabilisaatorid (E 400­499). Lisaks nimetatutele on kasutusel lisaainerühmad nagu happesuse regulaatorid, jahu parendajad, paakumisvastased ained, lõhna- ja maitsetugevdajad, glaseerained, magusained, paksendajad, zeleerivad ained, pakendamisgaasid jne (E500 - ...). Enne kui lisaaine lubatakse Euroopa Liidus kasutusele võtta, hindab selle ohutust inimese tervisele põhjalikult Euroopa Toiduohutusamet. Lisaaineid hinnatakse nende toksilisuse, kantserogeensuse, mutageenususe ja teiste näitajate suhtes. Lisaainetele on kehtestatud maksimaalsed kasutamise kogused ehk piirnormid toidugruppide kaupa. Piirnormide kehtestamisel tuginetakse WHO/FAO Lisaainete Ekspertide Komitee soovitatud lisaaine ADI-väärtusele, inimeste toitumisharjumuste uuringute andmetele ning lisaaine kasutamise vajadusele konkreetse toidu puhul. TOIDU LISAAINED

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
131 allalaadimist
thumbnail
6
docx

E-ained

E-ained Marell Rõss MIS ON TOIDU LISAAINE EHK E-AINE? Lisaaine, rahvapäraselt tuntud ka kui E-aine, on looduslik või sünteetiline aine, mida lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil. Lisaaineid kasutatakse näiteks toidu paremaks säilitamiseks (säilitusained), vajaliku konsistentsi saavutamiseks (stabilisaatorid, tarretavad ained, emulgaatorid), toidule atraktiivsema värvuse andmiseks (toiduvärvid) jne. Lisaainete kasutamise vajadus peab olema põhjendatud. See tähendab, et lisaained on lubatud vaid juhul, kui toidu omaduste parandamist või toiteväärtuse säilitamist ei ole võimalik saavutada muude tehnoloogiliste võtetega. MIKS LISAAINEID KASUTATAKSE?

Toit → Toidutehnoloogia
4 allalaadimist
thumbnail
9
ppt

Rämpstoit

Rämpstoit Koostas: nimi Rämpstoit · Rämpstoidu alla liigituvad kõik toidud, mis sisaldavad palju suhkrut, rasva, soola ja lisaaineid, kuid vähe vitamiine ja mineraalaineid Faktid · Rämpstoit on sõltuvusttekitav · Maailmas on üle 300 miljoni haiglaselt pakse inimesi · Pooled lastest söövad iga päev rämpstoitu · 40% täiskasvanutest ülekaalulised, lastest 15%20% · Tekitab vitamiini vaegsust ja rasvhapete puudust · Rämpstoit kahandab ööune väärtust · Kurjategijad, kes söövad rämpstoitu jäävad politseile tõenäolisemalt vahele Müüdid · Ainult rämpstoit on mürgine.

Toit → Kokandus
14 allalaadimist
thumbnail
1
rtf

Vahuveinid ja šampanja, alkoholivabad joogid

Mitte alkohoolsed joogid on: puhastatud kraanivesi, mineraal-, allika- ja lauaveed, maitsestatud ja vitaminiseeritud veed. Mahlad jaotatakse: värskelt pressitud mahlad, pudelitesse või purkidesse vinnitud mahlad. Mahlad jagunevad : pressitud mahl puuviljadest või marjadest, mahl konserteeritud mahlast (lahjendamine kvalideetse veega), täismahl on identne viljadesst ja marjadest pressitud mahlad, ei lisata lisaaineid. Nektarite täismahl sisaldus on 25-50% ülejäänud on vesi. Mahlajoogid on nektaritest veel lahjemad. Karastusjoogid enimtundud apelsinimaitselised, sidrunimaitselised, greipimaitselised, toonikud ning laimimaitselised. Kali on käärimise teel saadud alkoholi vaba jook. Energiajoogid on vitaminiseeritud sisaldavad tauriini ja ergutavad kesknrvisüsteemi. Spordijoogid sisaldavad mineraale, need ei ole karboniseeritud. Alkoholivaba õlu ei kõlba juua.

Majandus → Klienditeenindus
5 allalaadimist
thumbnail
6
pptx

Tarbimine1

Tarbimine Päritolumaa Hind Kvaliteet Harjumused Tervislikkus ja keskkonnasõbralikkus E-ained Toidu lisaaineid saadakse kolmel erineval viisil: 1)ained, mis on eraldatud mõnest toiduainest või muust looduslikust ainest (nt sojaletsitiin E 322) 2)ained, mis on saadud toidust sünteesi teel (nt sidrunhape E 300) 3)kolmandasse rühma kuuluvad tervisele kõige kahjulikumad ning enim kõrvalmõjusid tekitavad sünteetilised (tehis) lisaained, millel looduses analoogi ei leidu (nt suhkruasendaja aspartaam E 951). Toode Päritolumaa E-ained Kohvikoor Eesti Puuduvad

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkonnakaitse1
38 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Keemia ja elukeskkond

Kasvuhooneefekt tekib, kui CO2 kontsentratsioon õhus pidevalt tõuseb (tööstus) ning taimed ei jõua seda ära tarbida. CO2 koguneb atmosfääri, kus takistab soojuse tagasikiirgumist maalt. Toimub kliima soojenemine ja liustike sulamine. Osoon (O3) on hapnik, mille molekul koosneb kolmest aatomist. Ta moodustab atmosfääris kaitsekihi UV-kiirte eest. Aerosoolide pidev kasutamine paiskab atmosfääri freoone, mis hävitavad ning lõhuvad osoonikihti. Tehase korstendest atmosfääri paiskuvad oksiidid SO2, SO3, NO2 moodustavad veeauruga ühinedes happe (SO2+H2O->H2SO3), mis sajavad vihmaveena alla (vihmavesi on happeline, PH väike). Happevihmad muudavad põllud happeliseks ja hävitavad loodust. Keskkonna saastumist on võimalik vähendada, kui juurutada kinnise tsükliga tootmist (selline tootmine võib olla peaaegu jäätmevaba), muuta tootmisjäägid ohutuks (põletada kütuseid, mis ei sisalda süsinikku) ning kasutada tuule- päikese-, hüdro- ning ka tuumaene...

Keemia → rekursiooni- ja...
145 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Toitumine

puudusel? 3. Missugusest toiduainest on raud paremini omastatav? 4. Missugused terviseprobleemid võivad kaasneda keedusoola liigsel tarbimisel? Kuidas vähendada soola tarbimist? 5. Millal on lisavitamiinide tarbimine näidustatud(nimeta kolm)? 6. Milleni võib viia vitamiinide puudus (selgita näite põhjal)? 7. Selgitage, missuguseid ühendeid tähistatakse pakendil tähega E (mida see tähendab), mida näitavad numbrid selle taga? 8. Miks kasutatakse lisaaineid? 9. Milles seisneb lisaainete ohtlikkus? Mil viisil on võimalik lisaainete hulka oma toidus vähendada? 10. Missugust toitu nimetatakse funktsionaalseks toiduks? Too 3 näidet. II osa 1. Missugused terviseprobleemid kaasnevad alkoholi kuritarvitamisel (liigsel tarvitamisel)? 2. Milles seisneb tubaka suitsetamise kahjulik toime? (Nimeta kolm terviseprobleemi)? 3. Kanep ja tervis. Milles seisneb kanepi ohtlikkus nii üksikindiviidile kui ühiskonnale tervikuna? 4. Amfetamiin ja tervis

Bioloogia → Bioloogia
26 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Pesupulbrid

Pesupulbrid. Mis see on ? Pesupulber on pulbriline aine , mida kasutatakse erinevate tekstiiliga riiete pesemiseks . Pesupulbreid on erinevas hinnas ja erinevate kvaliteetitega . Sisalduses nt: fosfaadid, pindaktiivsed ained, lõhnaained, lisatoimed. Võivad sisaldada erinevaid lisaaineid: plekieemaldus, veepehmendus, loputus, lõhna jne aineid . Jagunemine: Pesupulbrid jagunevad: täispesupulbrid värvilise pesu pulbrid villase ja siidi pesupulbrid käsipesupulbrid Värvilise pesu pesemiseks mõeldud Click to edit Master text styles pulbrid ei sisalda Second level pleegitusaineid, nendes Third level Fourth level on värve kirgastavad

Bioloogia → Bioloogia
25 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Hambapasta

See näitab aga et odavam hambapastad on sama efektiivsed kui kallimad. Aastal 1998 hindas ajakiri Consumer Report 30 hambapastat 38st suurepäraseks. Teisi aktiivseid koostisosi kasutatakse vähem, nagu näiteks kaltsiumfosfaat remineraliseerimiseks või strontsiumkloriid hammaste tundlikkuse vähendamiseks. 3.2. Teised koostisosad ja maitsed Lisaks fluoriidile kuulub hambapastade põhikoostisesse lisaained hammaste lihvimiseks, poleerimiseks. Uuringud on näidanud, et sedasorti lisaaineid hambapastades vähendavad aega 50% võrra, mis kulub hammastelt katu eemaldamiseks. Lisaaineid, nagu hambaid poleerivad toimeained, kutsuvad esile nõrga emaili erosiooni, mida kutsutakse poleerimiseks. Mõned tootjad lisavad hambapastadele füllosilikaati (kivim), mis lisaks lihvivale toimele lisab hambapastale läike. Paljud hambapastad sisaldavad aga ainurakseid ränivetikaid, millel on samuti õrn lihviv toime. Hammastelt katu ja hambakivi eemaldamine ennetab kaariese ja periodontiidi teket

Meditsiin → Terviseõpetus
38 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Pesuvahendid ja pesupulbrid

Pleegitusained on peroksiidid, hüpokloriidid ja perboraadid Võivad olla allergia tekitajaks Keskonnale kahjulikud Loodussõbralikud pesupulbrid Ei sisalda fosfaate Ei sisalda klooriühendeid Ei sisalda kirgastusvahendeid või tugevaid pleegitajaid Koosnevad looduses lagunevatest ja keskkonnale ohututest ainetest Täispesupulbrid Sisaldavad pleegitavaid aineid Kasutatakse valge pesu pesemiseks Võivad sisaldada erinevaid lisaaineid Nende hulka kuuluvad veel bioaktiivsed pesupulbrid Pakendil märgitud AUTOMAT, COMPACT või BIO Värvilised pesupulbrid Ei sisalda pleegitusaineid Nad sisaldavad kirgastavaid aineid Toimivad madalatel temperatuuridel Pakendil märgitud COLOR Villase-ja siidi pesupulbrid Ei sisalda pleegitusained ja abrasiivseid aineid Toimivad madalatel temperatuuridel Pakendil märgitud WOOL või PERWOLL Omadused, mida tuleks vaadata ostes Hinnaklassi

Keemia → Keemia
1 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Tarbimine

14% Šokolaad 21% Küpsis 9% Lihatooted 5% Alkohol 5% Piimatooted Kala 14% Karastusjoogid 19% 2% Puuviljad 9% 2% Juurviljad Lisaained  Toiduga sõime peamiselt järgmisi lisaaineid  Säilitusained – E211, E252  Värvained – E150d  Lõhnained  Maitseained – E621 E-ained  E330 - sidrunhape  E211 – naatriumbensoaat (säiltusaine)  E322 – letsitiin (antioksüdant/emulgaator)  E621 – naatriumglutamaad (maitsetugevdaja)  E500 – naatriumvesinikkarbonaat (kergitusaine)  E150d – ammooniumsulfiitkaramell (värvaine)  E252 – salpeeter (säilitusaine)  E509 – kaltsiumkloriid (tardaine) Märgistused

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkonnakaitse
8 allalaadimist
thumbnail
3
odt

TOITUMISHÄIRETE TÖÖ

Toitumishäired. Koostaja: Kaja Maiste Juhendaja: Irina Arhipova Buliimia: Buliimia on sündroom, mille iseloomulikuks tunnuseks on õgimissööstud ja ülemäärane kehakaalu kontroll, mille tulemusena üritatakse toidu paksukstegevat mõju kaotada -oksendamise, lahtistite söömise või muul moel. Buliimiaga patsientide mõtted keerlevad pidevalt söömise ümber ning viivad impulsiivsete söömishoogudeni. Hiljem neid kahetsetakse ning püütakse kuidagi toidu paksukstegevast mõjust vabaneda. Levinuim võte selleks on oksendamine, aga tarvitatakse ka lahtisteid, erinevaid ravimeid, mis ei lase toidul imenduda, nälgitakse jne. Erinevalt anoreksikutest reeglina normaalse kehakaaluga, mis ei vasta aga patsiendi enda seatud (sageli ülikriitilistele ja ebatervetele) normidele. Korduv oksendamine või ravimite tarvitamine, millega kaasneb toitainete puudus organismis, võib põhjustada organis...

Toit → Toitlustus
21 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Hakkliha

Hakklihast (eriti lamba hakklihast, kuid ka veise hakklihast) võib valmistada suurepärase kebabi. Klassikaline hakklihast kebab vormitakse ümber varda, pruunistatakse pannil ja järelküpsetatakse ahjus. Võib grillida ka grillil. Kebabi saab valmistada ka hakkkotletina praadimiseks või grillimiseks. Hakklihast kebabi koostisesse kuulub tavaliselt umbes 85% hakkliha (parim oleks lamba hakkliha), 10% vett, 5% maitseaineid ja muid lisaaineid (sibul, muna, petersell, küüslauk , sool, must pipar jne). Võib lisada veel sidrunit, punase veini äädikat, toiduõli, rosmariini, münti, koriandrit ning soovi korral mahlakuse andmiseks ka sea pekki. Üks tuntumaid lamba hakklihast kebab on Ljulja Kebab, mis on valmistatud sibula, sidruni, küüslaugu, soola ja musta pipraga. Et kebabid küpsetamise ajal vardas püsiksid, peab hakklihasegu olema küllalt kuiv ja sitke.

Toit → Kokandus
15 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Kõrgahi

Kõrgahi Kõrgahi on vastuvoolupõhimõttel töötav sahtahi, milles toodetakse malmi. Kõrgahju ülaosas asub täiteseade, selle all ahjusuue, millele on kinnitatud kõrgahjugaasi ärajuhtimise torud. Suudmest allpool paiknevad allapoole laienev koonusekujuline saht, silindriline mõhk ja allapoole ahenev kooniline turi. ...

Varia → Kategoriseerimata
20 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

TOITUMISHÄIRED

normkaalulised Negatiivsed emotsioonid: Väsimus Ärevus Tüdimus Masendus Võivad kaasneda ka enesetapukatsed või enesevigastamine Söömishäire, mis tekib siis, kui inimene võtab kinnisideeks parandada oma tervist teatud sööke valides, mis võib lõppeda alatoitumise ja isegi surmaga. Ortorektikud ei ole võimelised valima endale toitu väljas einestades, sest nende arusaamise järgi sisaldab see palju rasva, saaste ja lisaaineid. Oma väljamõeldud toitumisreeglite järgimine nõuab ortorektikutelt tugevat tahtejõudu. Nad tunnevad tihti, et nad on palju paremad kui kui teised inimesed, sest teistel ei ole sama kõrget enesekontrollivõimet kui neil. Kui ortoreksia all kannatav inimene rikub oma tervisele pühendatud toitumisreegleid, siis ta tunneb ennast süüdi ning vaimselt ja füüsiliselt rüvetatud. Põhimureks on toidukvaliteet. http://www.toitumine

Majandus → Klienditeenindus
12 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Tarbimine (Ettekane)

TARBIMINE TÖÖ ÜLESANNE: Määrata milliseid toiduaineid meie rühma liikmed ostavad ja koosta nädala sees ostetud toiduainetest tabel Määrata toitudes kasutavaid lisaaineid (E) Kanda kaardile kohad, kust ostetud tooted pärinevad. Märkida miks olin sunnitud just seda kaupa ostma TOP 10 TOOTEID MEIE RÜHMAS 1 Coca Cola 2 Rumm 3 Piim 4 Leib (Paksendaja: guarkumm; emulgaator: E482) / Sai (Emulgaator : E 471,E 481) 5 Makaronid 6 Kartul 7 Munad 8 Õlu 9 Lastevorst (Stabilisaatorid: karrageen, E450; Antioküdant: askorbiinhape, naatriumaskorbaat; Happesuse regulaator: E451; Lõhnaja

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkonnakaitse1
55 allalaadimist
thumbnail
32
pptx

KÜPSETUSVORMIDE MATERJALID, NÕUDED MATERJALIDELE, PUHASTUS JA HOOLDUS.

plast, millel on hea keemiline vastupidavus, kuumuskindlus, väike permeatsioonivõime. Kuidas puhastada teflonvorme? Enne esimest kasutamist peske kööginõu kuuma vee ja puhastusvahendiga  Seejärel kuivatage kööginõu köögirätikuga  Määrige küpsetusvorm hästi rasvainega kokku Küpsetusvormi ei tohi pesta nõudepesumasinas Silikoonid Silikoonid on anorgaanilised polümeermaterjalid, mille tooraineks on liiv. Tavaliselt lisatakse materjali mitmeid lisaaineid (näiteks värvaineid), et parandada materjali omadusi ja töötlemist. Kuidas puhastada silikoonvorme? Silikoonvormi suurim pluss on väga hõlbus puhastamine - selle saab puhtaks üksnes sooja vett kasutades, kuid materjal kannatab ka näiteks nõudepesumasina kangelt leeliselisi puhastusaineid. Vaenlasteks on terariistad – ei mingit noaga vormis lõikamist! TÄNAME TÄHELEPANU EEST! T

Toit → Toitlustus
9 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Õhk

ainetest.Õhk on gaaside segu.Õhus on vajalik meile hingamiseks hapnik.Õhk ümbritseb meid kõikjal.Õhk täidab ruumi. 2.Õhu koostis: Õhu koostis on kõikide organismide jaoks väga oluline.Kõige rohkem on õhus lämmastikku(78%).Hapniku on umbes viiendik (21%).Süsihappegaasi on õhus väga vähe (0,03%).Peale selle sisaldab õhk veel vähesel määral mingeid gaase.Elusorganismidele on õhu kõige tähtsam osa hapnik.Organismid vajavad hingamiseks puhast õhku.Mida vähem on õhus lisaaineid seda puhtam on õhk.Mürgised lisaained kahjustavad taimi,loomi ja inimesi.Peame vältima kahjulike ainete sattumist õhku.Õhuniiskus on veeauru sisaldus õhus.Looduslikus õhus on alati veeauru.Soe õhk mahutab rohkem kui jahe õhk.Suvel on õhuniiskus suurem kui talvel.Õhurõhku me tunnetame.Normaal õhurõhk on 760mm/Hg.Madalama õhurõhu korral oleme loiumad kui tavaliselt.Õhutemperatuur kõigub aasta jooksul pidevalt.Organismidel on sellega toimetulekuks mitmeid kohastumusi. 3.Tuul:

Bioloogia → Bioloogia
21 allalaadimist
thumbnail
4
rtf

Hoidistamine

hapendamine, marineerimine, konserveerimine, soolamine jne. Miks hoidistatakse ? Toiduaineid säilitatakse selleks, et takistada nende riknemist pikemaajalisel säilitamisel. Eelkõige tehakse seda toiduainete puhtuse ja tervislikkuse tagamiseks, toidumürgistuste vältimiseks ja ka menüü mitmekesistamiseks. Konserveerimise skeem. Mis on lisaained ? Lisaaine on looduslik või sünteetiline aine, mida lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil. Lisaaineid kasutatakse näiteks toidu paremaks säilitamiseks (säilitusained), vajaliku konsistentsi saavutamiseks (stabilisaatorid, tarretavad ained, emulgaatorid), toidule atraktiivsema värvuse andmiseks (toiduvärvid) jne. Lisaainete kasutamise vajadus peab olema põhjendatud. See tähendab, et lisaained on lubatud vaid juhul, kui toidu omaduste parandamist või toiteväärtuse säilitamist ei ole võimalik saavutada muude tehnoloogiliste võtetega.

Kategooriata → Tööõpetus
16 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Ökotoksikoloogia eksam

1. Oktanoolvesi ­ 8 süsinikuga alkoholi ja vee segu, ilmselt kasutatakse lahustina. Oktanool/vesi jaotuskoefitsent - Näitab aine jaotumist kahefaasilises süsteemis ning kasutatakse kemikaalide hüdrofoobsuse hindamisel. 2. Et kaitsta tarbijaid erinevate ohtude eest. Uuritakse nii, et viitakse läbi spetsiaalsed testid ja teoreetilised uuringud kemikaali ohtliku mõju kohta elustikule (seda nimetatakse prospektiivseks uuringuks) 3. a = m - 100/2n 4. Lisaaineid kasutatakse, et parandada säilivust ja sensoorseid omadusi ning pidurdada riknemist ja suurendada toiteväärtust. Lisaainete lisamise eesmärk on eelkõige tagada tarbijale ohutu toode. Lisaained on loodusliku või sünteetilise päritoluga keerulised ühendid, mida lisatakse tahtlikult toidule vastavalt tehnoloogilisele skeemile tootmisel, käitlemisel, pakendamisel või säilitamisel. Saasteained ­ satuvad toitu tahtmatult näiteks

Bioloogia → Eesti sisevete ökoloogia
28 allalaadimist
thumbnail
4
rtf

Raua ja tema sulamite tootmine

osas on temperatuur kõige madalam ning seda nimetatakse soojendustsooniks. Mida allapoole liikuda, seda kõrgemaks temperatuur muutub. Ahju keskosas toimub raua järk-järguline redutseerumine nn käsnrauaks ning ahju allosas toimub raua rikastamine süsinikuga, mille tulemusel raua sulamistemperatuur alaneb ja toimubki raua sulatamine ning eraldub kolde allosast sulamalm. Selline malm sisaldab rauda, milles on lahustunud raudkarbiid (Fe3C), süsinik, räni jt. lisaaineid. Kõrgahju keskosas toimub ka aheraine muutumine räbuks (räbusti - lubjakivi) toimel. Räbusse lähevad peale kaltsiumoksiidi ja ränidioksiidi ka kütuse (koksi) tuhk ning magneesiumoksiid, mis ei redutseerunud. Seda tekkinud räbu kasutatakse tsemendi ja räbutelliste tootmiseks. Terast toodetakse tavaliselt malmist ja samades tehastes konverterites või martäänahjudes (kõrge temperatuuriga ahjud, kust puhutakse õhku läbi).

Füüsika → Aineehitus
4 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Tervisliku toitumise aluseks on 4 põhimõtet

toidugrupi piires kui toidugruppide vahel. Erinevad puu- ja köögiviljad sisaldavad erinevaid ja eri koguses vitamiine ja mineraalaineid. Aeg-ajalt tuleks toidusedel üle vaadata, et sarnastest toitudest ei jääks toitumine ühekülgseks. Organism peaks saama kõik oma vajalikud ained toidust. Mitmekesise toitumise puhul ei ole vajadust võtta lisaks toidulisandeid. Ühekülgse toitumise puhul võib organism saada ka liigselt toidus sisalduda võivaid raskmetalle, saasteaineid ja lisaaineid (nt säilitusained, toiduvärvid), kuigi igas toidus eraldi võttes on kogused normi piires. Toidupüramiid: Püramiidi alus: liikumine Toitumine ja liikumine on omavahel tugevas seoses. Toiduga saadav energiakogus peab vastama energiakulule, vastasel juhul energiat ära ei kulutata ja tekib ülekaal. Tervisliku kehakaalu tagabki mitmekülgne ja tasakaalustatud toitumine ning piisav liikumine. Täiskasvanutel soovitatakse liikudaiga päev vähemalt 30 minutit.

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Toit ja toitained

· B-teraviljade kestades,idudes,maksas, munades Mineraalained: reguleerivad elutegevust · Ca-piimas,piimasaadustes · Na-keedusoolas · K-paljudes taimedes · P-loomsetes toiduainetes · Fe-enamikes toiduainetes · S-küüslaugus,sibulas · J-merekalades Toit on väärtuslik, kui sisaldab vajalikul hulgal: · Energiat · Valke · Rasvu · Sahhariide · Vitamiine · Mineraalaineid · lisaaineid Kütused · Kütused ­ ained (peamiselt C-ühendid), mille põlemisel vabaneb palju energiat · Kütteväärtus näitab, kui palju energiat eraldub 1 kg kütuse põlemisel · Maagaas 50 MJ/kg · Vedelkütused (alkaanid) 40 ­ 45 MJ/kg Kivisüsi 30 MJ/kg · Põlevkivi 5 ­ 20 MJ/kg · Puit 15 MJ/kg Põlemine · Põlemine ­ kiire oksüdeerumine, milles eraldub palju soojust ja valgust · Leek tekib gaaside põlemisel

Bioloogia → Bioloogia
16 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Alkoholism , pohmelli olemus ja ravi

kerge kõhulahtisus, värisemine ja janu ning silmade punetus. · Mõned pohmeluse sümptomid sarnanevad purjusolekuga. Pea võib ringi käia või on tunne, nagu ruum tiirleks. · Peale kehaliste hädade võib pohmelus muuta ka inimese tuju ja käitumist. Tekivad masendus ning alaväärsus- , süü- ja häbitunne. · Tumedamat värvi alkohoolsed joogid kipuvad tekitama suuremat pohmelli, sest sisaldavad rohkem toksilisi lisaaineid. Need on veini või piirituse tootmise käigus tekkinud kõrvalsaadused, mis annavad igale joogile iseloomuliku välimuse. · Alkohoolsed joogid sisaldavad sageli türamiini, mis võib tekitada peavalusid. Lisaks põhjustab alkohol vedelikupuudust, mis omakorda muudab pohmelli piinarikkamaks. · Purjuspäi magades on une kvaliteet halvem kui kaine peaga. Nii võib ärgates olla magamatuse tunne. Oksendamine kui enesekaitse

Bioloogia → Bioloogia
11 allalaadimist
thumbnail
40
ppt

Toiduainete keemia

Toidupüramiid 4 Antonina Zguro, TTÜ Virumaa Kolledž E­ained ehk toiduainete lisaained  Toidu lisaained on ained, mis lisatakse kavatsuslikult toidule tehnoloogilises protsessis, et muuta toidu sensoorseid omadusi, säilivust ja kvaliteedi püsivust.  Lisaaine eesmärgiks on tagada toidu parem ja pikem säilivus, parandada välimust või struktuuri, maitset, aroomi või mingit muud omadust.  Lisaaineid ei kasutata iseseisva toiduna või toidu põhikoostisosana.  “E” tuleb sõnast Euroopa (E-dega tähistab lisaaineid Euroopa Liit). 5 Antonina Zguro, TTÜ Virumaa Kolledž E­aiete liigitus I. Päritolu järgi  Looduslikud, mis on eraldatud toiduainetest või mõnest muust looduslikust ainest (näiteks E322 – soojaletsitiin)

Keemia → Toidukeemia
20 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Allergiad, e-ained, grupid, nitritid, nitraadid

E-ained Mis on e-ained? E-ained ehk lisaained on loodusliku või tehisliku päritoluga keemilised . Olenemata lisaaine toiteväärtusest ei kasutata lisaainet iseseisva toiduna ega toidu põhikoostisosana. Lisaained on jaotatud tulenevalt nende põhifunktsioonist rühmadeks, kuid kuulumine põhirühma ei välista lisaainete teisi funktsioone. E-ainetest: Erinevad nii keemilise koostise kui ka funktsionaalsete omaduste poolest. Tähis E (Europe) ja numbrikood viitavad konkreetsele keemilisele ühendile. Vastav koodisüsteem kehtib Euroopa Liidu maades. Lisaainete kogused Teadlaste hinnangul on lisaained ohtlikuselt kuuendal kohal. Kogus rangelt piiratud. Tallinna tehnikaülikooli toiduainete instituudi dotsent Tiiu Liebert Allergia ühel 10 000 täiskasvanust ja ühel 400 lapsest. Grupid Toiduvärvid (E100-E199) Säilitusained (E200-E299) Antioksüdandid (E300-E399) Emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendajad (E400-E499) Muud lisaained (E500-E1500)....

Bioloogia → Bioloogia
18 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Ernst Ludwig Kirchner

1. Ernst Ludwig Kirchner (6.5. 1880 ­ 15.6. 1938) oli saksa ekspressionist ja üks kunstnikeliidu ,,Die Brücke" (sild) asutajatest. See grupp oli ekspressionismile aluse panijaks. Ta astus Teise Maailmasõja ajal vabatahtlikult armeesse, aga elas seal üle soki, mis tõttu ta armeest kõrvaldati. 1933 nimetasid natsid tema tööd "väärastunuks" ning 1937 müüdi või hävitati üle 600 tema kunstitüki. 1938 sooritas ta enesetapu. 2. Kuninglik tehnikakõrgkool ­ arhitektuur Palju lisaaineid, nt: - vaba käega joonistamine - kunstiajalugu 1903- 1904 õppis Münchenis. 1905 läks tagasi Dresdenisse ja sai seal oma kraadi. 3. 1905 aastal lõi Kirchner kahe teise arhitektuuritudengiga kunstnikeliidu nimega Die Brücke. Nendeks teisteks olid Bleyl, Karl Schmidt-Rottluff ja Erich Heckel. Nad õppisid arhtektuuri vaid oma vanemate soovil ja neid ühendas kirg kunsti vastu ning soov saada tunnustatuks. Nad teadsid et see võimalus on väike ning esimesi näitusi saatiski ebaedu.

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
27 allalaadimist
thumbnail
18
pdf

Liiv, savi ja tellised

Siis savi kuivatatakse ja peenestatakse. Kuiv puru valatakse üle veega ja jäetakse ligunema vähemalt ööpäevaks, kuni savist ja veest on tekkinud püdel mass. See mass segatakse ühtlaseks lobriks (kui võimalik siis kuulveskis või labadega segumasinas) ja sõelutakse läbi erineva tihedusega sõelte. Sõelale jääb kruus ja liiv, lobri valgub läbi. Seejärel lobri taas kuivatatakse, kaalutakse, peenestatakse ja saadud savile lisatakse juurde vajalikke lisaaineid ja vesi, et saada sobivat savimassi. Eelnev kuivatamine on vajalik, et teada saada savi täpset kaalu. Savi segatakse lisaainetega kokku jällegi koos veega. Savi leidumine Eestis kaevandatakse savi Kallaveres, Kundas, Arumetsal, Joosul ja Küllatovas. Savi omadused Head: Halvad: Põlemisel kivistub Vesi muudab Tugev plastseks Loodussõbralik Hästi vormitav Savi kasutusalad

Ehitus → Ehitus
12 allalaadimist
thumbnail
1
docx

E-ained maiustustes

Milliseid eaineid sisaldavad maiused ning kuidas need inimesele mõjuvad? Pahatihti maiustusi valides köidavad meie silm need tooted, mis on kõige värvilisemad, kõige kenama pakiga või lihtsalt ilusa kujuga­enamasti on neis ka kõige rohkem toidu lisaaineid ehk eaineid. Eained on loodusliku või sünteetilise päritoluga keemilised ühendid, mida tahtlikult lisatakse toiduainetesse vastavalt tehnoloogilistele vajadustele ja eeskirjadele riknemise pidurdamiseks, toiduainete välimuse, struktuuri, koostise ning organoleptiliste (meeltega tajutavate) omaduste parandamiseks. Kestva Eaineid sisaldava toidu tarbimise

Keemia → Keemia
30 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Kumb on kasulikum, kas margariin või koorevõi?

Kumb on kasulikum, kas margariin või koorevõi? Mõlemad on tehtud rasvast ning üsnagi sarnased, aga tegelikult on margariin või aseaine. Margariin on loodud prantsuse keemiku Hippolyte Mege-Mouries-e poolt 1896. aastal selle eesmärgiga, et see oleks odavam ning säiliks kauem kui või. Margariini valmistatakse taimerasvast, taimeõlist ja veest, emulgaatoritest ning maitse-ja värvainetest. Margariini tootmine on lihtsustatult öeldes vedela taimse õli muutmine hüdrogeenitud rasvaks ja need rasvad ongi kordi odavamad ja paremini õhuhapnikule vastupidavad kui rõõsk koor ja või. .Margariin üldiselt ei sisalda piimasaadusi, soola, vitamiine jne. Võid aga valmistatakse juba palju varasemast ajast kui margariini. Võid tehakse peamiselt lehmapiima koorest, veest, valkudest ning rasvavaba piima kuivainest. Võis on rohkem vitamiine kui margariinis. Nimelt on seal A, E, D ja mõnikord ka C ja B vitamiine. Võil on palju puhtam m...

Keemia → Keemia
29 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Valgud ja lisaained

Fibrillaarsed ·ei lahustu enamasti vees ·denaturatsioonile vastupidavad ·omavad ühekülgset AH koostist ·täidavad spetsiifilisi funktsioone ­ nt keratiinid (juuksed) lihasvalgud (aktiin), kollakeenid Valkude omadused ·Madal difusioonikiirus, sest nad on suured ·amfoteersus ·puhverdusvõime (H iooni sidumine) ·denatureerumine -kiirguste, hapete, aluste mõju Lisaained lisaks põhitoiduainetele ·peale rasvade,süsivesinike ja valkude vajame lisaaineid ·kiudained, värvained, karboksüülhapped,antioksüdandid, emulgaatorid, ensüümid.. ·tervisele ohtlikud lisaained -peamiselt säilitus-ja värvained sünteesilised lisaained ·maks lagundab neid osaliselt ·võivad moodustada kantserogeenseid vaheühendid või ühendeid ·kuhjuvad organismi hea ksülidol ·tungib suuõõndes elanevate bakterirakkude sisse ja pidurdab nende paljunemist ·soodustab süljeeritust Kiudained ·vesilahustuvad:

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
4
rtf

KEEMIA - Lihtsamad süsinikuühendid

2 C + O à 2 CO 2 Võib edasi põleda 2 CO + O à 2 CO 2 2 kasutatakse metallimaakidest metallide tootmisel ka küttegaasides (koos vesinikuga, näiteks) LIHTSAMAD SÜSINIKUÜHENDID METAAN ehk maagaas: CH 4 Lihtsaim süsivesinik ehk vaid süsiniku ja vesiniku aatomitest koosnev ühend Värvuseta, lõhnatu, maitsetu gaas Lisatakse tuntava lõhnaga lisaaineid, ei vältida õnnetusi Vees lahustub hästi vähe Õhust kergem Põleb hästi, kasutatakse majapidamisgaasina: CH + 2 O à CO + 2 H O 4 2 2 2

Keemia → Keemia
33 allalaadimist
thumbnail
17
docx

E-ained uurimistöö

.....................................................................................................................3 1.1. Miks neid kasutatakse?............................................................................................................3 1.2. E-ainete peamised rühmad......................................................................................................4 2.MILLINE ON LISAAINETE EHK E-AINETE PÄRITOLU?...............................................5 2.1. Lisaaineid võib nende päritolu järgi jaotada kolme gruppi.....................................................5 3.MIKS ON E-AINED MEILE KAHJULIKUD?.........................................................................6 3.1. Kõrvalmõjud............................................................................................................................6 3.2. Terviseprobleemid..................................................................................................................

Bioloogia → E-aine
20 allalaadimist
thumbnail
9
doc

E-ained ja pakendid

kuuluvad ka näiteks sünteetilised vitamiinid ja antioksüdandid kuid nende toimeained on looduslikega võrreldes nõrgemad. Loodusidentsete lisaainte hulka kuuluvad näiteks E150a(karamell), E200(sorbiinhape, pihlamarjades, kuid toidukeemias kasutatavat valmistatakse sünteetiliselt), E210(bensoehape, säilitusaine, maitseaine), E901(meevaha) (A.Erin, 2010)(F.Kala, ,,Toidu lisaainete välimääraja", 2006) 4 Sünteetilised Sünteetilisi lisaaineid looduses ei leidu. See on kolmest päritolu grupist kõige kahjulikum ja ohtlikum grupp, ained ei pruugi ainevahetusega täielikult laguneda. Tihti on sünteetilistel lisaainetel varjatud kõrvaltoimed kuid need ilmnevad vaid osadel inimestel ning seegi võib välja lüüa alles aastatepikkuse tarbimise tagajärjel. Kuna organism sünteetiliste lisaainetega harjunud ei ole võivad need ühele inimesele olla neutraalsed, teisele ohtlikud ja kolmandale kahjulikud.

Bioloogia → Bioloogia
32 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun