Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"puuvili" - 313 õppematerjali

puuvili - Palaturu 7. Kirjaviis – singali kirjaviis 8. Veel huvitavat keele kohta: • Singali keele kirjapildis puuduvad üldjuhul vokaalid, need märgitakse teatavate krõnksude abil konsonantide külge.
puuvili

Kasutaja: puuvili

Faile: 0
thumbnail
5
odt

Eksootilised puuviljad (referaat)

Rakvere Ametikool Kadri Trilljärv K-12 EKSOOTILISED PUUVILJAD Toiduainete õpetuse referaat Hindaja: Eha Raal Rakvere 2009 1. Apelsin Apelsin (Citrus sinensis) on apelsinipuu vili. Apelsin on omapärane mari, mille koore moodustavad oranz väliskate, eksokarp, milles leidub eeterlikku õli, ja selle all asuv kobe heledam vahekate, mesokarp. Vilja sisemine mahlakas osa on kilejate vaheseintega jaotatud sektoriteks. Sektorite sees asuv viljaliha aga on kujunenud mesokarbist sissepoole sopistunud pikkadest peenikestest mahl täidetud kotikestest. Apelsini viljaliha on väga maitsev, suure suhkrusisaldusega. Sisaldab mitmesuguseid suhkruid kuni 15%, sidrunhapet 1- 2% ja vitamiine, eriti C-vitamiini. Maalimas on aretatud väga palju apelsinisorte, mille seas on hinnatud kolme järgmisse rühma kuuluvad sordid. Eriti otsitud on turul nõndanimetatud nabaapelsini...

Kokandus
72 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Toitumine ja liikumine

8­13 portsjonist peab moodustama: leib, sepik 4­7 portsjonit 1 portsjon on 30 g · kartul 2­3 portsjonit 1 portsjon on 90 g · teised teraviljatooted: puder, makaronid, helbed 2­3 portsjonit 1 portsjon on 1 dl Eelistama peaks täisterajahust tooteid, sest need sisaldavad hulgaliselt vajalikke kiudaineid II põhikorrus Puuviljad ja marjad 2­4 portsjonit päevas 1 portsjon on 1 puuvili (100 g) või 2 dl marju või 2 dl puuviljamahla või 15 g kuivatatud puuvilju ja marju. Puuviljades on rohkesti vitamiine ja need on ka puuviljasuhkru allikad. Värsked puuviljad annavad vähem energiat kui kuivatatud, sellepärast on nende soovitatavad kogused suuremad. Köögiviljad ja kaunviljad 3­5 portsjonit päevas 1 portsjon on 100 g köögivilju toorena või keedetult või 200 g köögiviljamahla või 30 g kuivatatud kaunvilja....

Terviseõpetus
40 allalaadimist
thumbnail
4
pdf

Tervislik toitumine

Kui köögivilju keeta, siis võimalikult vähest aega Kuumtöötlemisel on parim köögiviljade valmistamise viis kerge hautamine, ahjus küpsetamine või pannil kiirelt ja kergelt praadimine. Köögiviljad on suurepärased ja asendamatud kaalu alandava dieedi juures, kuna nad on toitaineterikkad ning madala kalorsusega. Puuvilju on soovitav tarbida iga päev 3-4 portsjonit, kusjuures 1portsjon = 1keskmine puuvili või 1/2 klaasitäit tükeldatud puuvilja, 120g 100%-list värskelt pressitud mahla või 1/4 klaasitäit kuivatatud puuvilja. Regulaarne ja piisav puuviljade tarbimine annab kaitse paljude haiguste vastu.Puuviljad on suurepärased vahepalad kuna sisadavad puuviljasuhkrut fruktoosi, mis imendub väga aeglaselt vereringesse ning organismil läheb kauem aega selle kasutamiseks. Samuti on puuviljad head vitamiinide, mineraalainete ja kiudainete allikaks....

Terviseõpetus
142 allalaadimist
thumbnail
6
ppt

Kiivi (Actinidia chinensis)

· Sealt edasi hakati teda palju kasvatama Uus-Meremaal · Nimi kiivi on otse samanimeliselt linnult pärit · Tänapäeval Austraalias, Kalifonias, Lõuna-Aafrikas, Tsiilis, Jaapanis, Vahemeremaades, Prantsusmaal, Kreekas ning isegi Madalmaades ja Inglismaal. Bioloogia · "Kiivi" on vilja nimi, tegelikult kasvavad kiivid aktiniidia taimedel · Aktinaadiad on põõsakujulised roniväätidega taimed. · Paljundamiseks on vajalik 7-8 emastaime kohta vähemalt 1 isastaim. · Kultuuris kasvatatavad kiivid pärinevad enamasti kiivi-aktiniidia ja sama taimeperekonna (aktiniidia) liikide ristanditest. Toiteväärtus · Kiivi on kõrge C-vitamiini sisaldusega, 100 g-s umbes 300 mg. (120% organismi ööpäevasest C-vitamiinivajadusest) · Sisaldab ka provitamiini A · D-vitamiini · kal...

Bioloogia
9 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Greip

aastast  Pärit Pärnust  Viieliikmelne a cappella-laulugrupp  Eriilmeline repertuaar  2010. aastal ilmus debüütalbum „Üks viis“ Koosseis  Karin Leetsar – sopran  Mari Holm – alt  Fred Rõigas – tenor  Rauno Muttik – bariton / beatbox  Reimo Kiisk – bass  Madis Isand – helirežissöör Saavutused  Kevadümin 2006  Kevadümin 2007  2007. a Alo Mattiisenile pühendatud muusikapäevad  Leipzigis rahvusvaheline vokaalansamblite konkurss  VIII Pärnu Rahvusvaheline Koorifestival 2010  Rahvamuusikatöötluste festival Moisekatsi Elühelü 2010  Rahvamuusikatöötluste festival Moisekatsi Elühelü 2011 Muusika  https:// www.youtube.com/watch?v=BNHZce1TCa8  https:// www.youtube.com/watch?v=HNMdtVPh4tU  https:// www.youtube.com/w...

Muusikaajalugu
1 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Suuline eksam

Deer Hirv, hirved Insect Putukas Horse Hobune Dog Koer Lion Lõvi Swan Luik Chimpanzee Simpans Hippo Jõehobu Whale Vaal Flower Lill Vegetable Juurvili Fruit Puuvili Berry Mari Tulip Tulp Snowdrop Lumikelluke Poppy Moon Sunflower Päevalill Oaktree Tammepuu Lily Lilia Gooseberries Tikrid Raspberries Vaarikad Plum Ploom Onion Sibul Waste Jäätmaa...

Inglise keel
583 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Keskaja Talupojad

Hobuseraud ja rangid lubasid kündmisel kasutada hobuseid, kes aeglastest härgastest märksa paremini hakkama said. Nisu ja odra kõrval tuli uha enam kasvatada kaera, mis oli tööhobuse peamiseks toiduks. Alates XII sajandist tõusis tanu nimetatud uuendustele põldude saagiks tunduvalt. Sellal hakati kasvatama ka mitmeid uusi põllukultuure: idast jõudsid Euroopasse riis, puuvili ja roosuhkur. Senise mõru apelsini kõrval hakati Vahemeremaades kasvatama magusat apelsini. Kuni XIV sajandini kasvatati Inglismaal isegi viinamarju, siis muutus kliima karmimaks ja viinamarjakasvatus hääbus. Kõige arenenumad põllumajanduspiirkonnad olid Lõuna-Hispaania ja Flandria (tänapäeva Belgia). Loomakasvatuse osakaal oli üpris tagasihoidlik. Loomapidamiseks oli vaja suuri karjamaid, põldudeks tehtud uudismaad ei tahetud aga enam raisata...

Ajalugu
264 allalaadimist
thumbnail
35
rtf

11.klassi Orgaanika konspekt

klassi Orgaanika konspekt Jaan Usin 1 Süsiniku valentsolekud Orgaanilistes ainetes on süsinik neljavalentne- st. moodustab neli kovalentset sidet I valentsolek neli üksiksidet 109028´ CH4 jne Tetraeeder II valentsolek 2 üksiksidet ja 1200 1 kaksikside Tasapind CH2= CH2 III valentsolek üksikside ja kolmikside 1800 =C= O=C=O Või 2 kaksiksidet Sirge -C::: CH:::CH Metaan CH4...

Keemia
1143 allalaadimist
thumbnail
50
doc

Toitumise põhialused spordis

o Maksaglükogeen 80g o Glükoos kehavedelikus 15g o Rasvadepoo 15kg · VASTUPIDAVUS- ALA SPORTLANE o Lihasglükogeen 400g o Maksaglükogeen 120g o Glükoos kehavedelikus 18g o Rasvadepoo 8kg Süsivesikurikkaid toiduaineid · Täisteraleib · Kartulid · Riis · Pastatooted · Kaerahelbed · Nisuhelbed · Müsli · Herned, oad · Banaanid · Õunad · Kiivid · Mesi · Kuivatatud puuvili · Puuviljamahl · Puuviljasiirup · Spordijoogid · Teraviljatooted Kiudainete tähtsus Kiudained (varem ka "ballastained") on oma olemuselt mittetärkliselised polüsahhariidid, mis jagunevad: o vees lahustuvad kiudained peamiselt aedviljas, ka kaeras ja odras o vees mittelahustuvad kiudained täisteratooted - must rukkileib, täisterasai, sepik, tangud, täisterahelbed)...

Kehaline kasvatus
293 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Segatoitumine

Neid peab sööma iga päev. tasakaalustatud segatoit. Segatoitlus on müsli, teraviljahelbed Pisut väiksem osa on aed- ja puuviljal kujunenud inimese pikaajalise arengu Köögivili, puuvili , marjad Liha ja lihatooted, kala, munad ning marjadel. Osa aedvilja tuleb süüa käigus. Piim ja piimatooted ­ kohupiim, toorelt. Et saada rohkem vitamiine ja jogurt, keefir, juust. mineraalaineid. Köögivilja päevane Kui palju vajab inimene toitu? kogus on vähemalt 300g...

Bioloogia
25 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Geograafia eksami abi

Kogu toodang läheb müügiks. Karjused kaitsevad karja röövloomade eest ja jälgivad et nad sööks ühtlaselt. Suured kulutused tõuaretusele ja veterinaarteenindusele. Levinud USA kuivas lääneosas, Austraalias, Argentiinas ning Lõuna-Aafrikas. Istandus ­ suur taimekasvatusmajand, mis toodab saadusi müügiks ning tegeleb nende esmase töötlemisega. Vajab odavat tööjõudu. Nt. kohvi, suhkruroog, puuvili , tee jne. Levinud enamasti arengumaades. Loomavabrik ­ kasvatatakse kanu, sigu, veiseid jne. Kõik toimib masinate abil ­ söögi andmine, lüpsmine jne. Eesmärgiks liha saada. Levinud Põhja-Ameerikas ja Jaapanis. 19) Oluliste kultuurtaimede peamised kasvatuspiirkonnad. Nisu ­ Euroopa, Põhja-Ameerika, Aasia, Austraalia, Lõuna-Ameerika Mais ­ Põhja-Ameerika, Lõuna-Euroopa, Aasia, Lõuna-Ameerika, Lõuna-Aafrika Riis ­ Aasia Kohv ­ Kesk-Ameerika, Lääne-Aafrika, Filipiinid jm...

Geograafia
454 allalaadimist
thumbnail
15
ppt

Põllumajandus, kalandus ja toituainetööstus

Kogu toodang läheb müügiks. Karjused kaitsevad karja röövloomade eest ja jälgivad et nad sööks ühtlaselt. Suured kulutused tõuaretusele ja veterinaarteenindusele. Levinud USA kuivas lääneosas, Austraalias, Argentiinas ning Lõuna-Aafrikas. · Istandus ­ suur taimekasvatusmajand, mis toodab saadusi müügiks ning tegeleb nende esmase töötlemisega. Vajab odavat tööjõudu. Nt. kohvi, suhkruroog, puuvili , tee jne. Levinud enamasti arengumaades. · Loomavabrik ­ kasvatatakse kanu, sigu, veiseid jne. Kõik toimib masinate abil ­ söögi andmine, lüpsmine jne. Eesmärgiks liha saada. Levinud Põhja-Ameerikas ja Jaapanis. Majanduslike tegurite mõju põllumajandusele · Kapitali olemasolu (hooned, masinad, väetised, seemned, tõuloomad) · Tööjõud (hulk ja kvaliteet) · Turg toodangule · Valitsuse poliitika (toetused, tollipoliitika, laenude võmalus, soodustused)...

Geograafia
124 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Hollandi kunst 17.saj

Kujutab maastiku vaadetel oma kodulinna Delfit Enda ühtegi autoportreed pole säilinud "KUNSTNIK OMA ATELJEES" Koloriit erineb tavalisest tüüpilisest hollandi koloriidist Kollane, punane ja külmad värvitoonid · NATÜÜRMORT o Seotud eluta loodusega o Kujutatud toidulaudu (rikkalikult kaetud) o Lillevaas, eksootilised puuviljad o W. G. HEDA o Lahtilõigatud puuvili (sidrun, apelsin) O "HOMMIKUEINE HOMAARIGA" · MAASTIKUMAAL o J. van RUISDAEL Romantiline tunne - varemete maalimine Kosed jõel langevad "JUUDI KALMISTU" · LOOMAMAAL e. ANIMALISTIKA o Paulus POTTER · REMBRANDT o Loomingus võib eristada 2 perioodi : enne "öist vahtkonda" ja pärast "öist vahtkonda" o Kuulsus tuli Rembrandtile grupiportreega "DR. TULPI ANATOOMIALOENG"...

Kunstiajalugu
67 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Mehhiko köök

Supile järgneb taldrikutäis riisi või keedetud spagette ja alles pärast seda tuleb põhiroog, mille üks osa on traditsiooniline oahautis või pannil õliga üle praetud ja seejärel kahvliga pudruks vajutatud oalisand punastest või pruunidest ubadest. Järelroaks tuuakse lauale puuvili või magusa täidisega tortiljad, väga armastatud on ka magusad tarretised, pudingid ja mussid, mis sageli sisaldavad puuvilju, shokolaadi ja kaneeli. Põhitoiduaine on mais, millest küpsetatakse õhukese pannkoogiga sarnanevaid lameleibu ehk tortiljasid. (NB! Hispaanias tähendab tortilla hoopis rohkete lisanditega munarooga). Tortilja leiab laialdast kasutamist hautiste ja segude pakkimiseks, suupisteks, ribadeks lõigatuna suppide sees ning muidugi ka lihtsalt leivana....

Kokandus
149 allalaadimist
thumbnail
32
doc

Toitumisõpetus

Taimede kuivmassist moodustavad süsivesikud 75.....90%. Inimese organismist moodustavad süsivesikud 1,5%, sealhulgas maksas 0,1....1.5%, lihastes 0,6.....1%, peaajus 0,1% süsivesikuid. Näiteid süsivesikute sisaldumisest toiduainetes: · suhkur - praktiliselt puhas süsivesik (100%); · tärklis - praktiliselt puhas süsivesik (100%); · mesi, siirupid > 75%; · jahu, tangained, kuivatatud puuvili 50.........75%; · leiva- ja saiatooted 40....50%; · toored marjad ja puuviljad 10....15%; · piim, piimatooted 4,0.....5,7%; · juust <1%; · liha ja kala - praktiliselt ei sisalda. 7.2 Lipiidid Lipiide leidub organismi kõigis kudedes. Saledatel 8....12% kehamassist, tüsedatel 20....25%. Rasva osakaal naise organismis kõrgem, kui mehe organismis. Normaalse kehaehituse korral on täiskasvanud organismis 9....11 kg rasva....

Kokandus
151 allalaadimist
thumbnail
8
rtf

Tööriiete hooldus - referaat

Lõpuks peske. Kohv: kõigepealt loputage külma veega, seejarel loputage lahjendatud salmiaagipiirituse ja külma soolaveega. Koogivili: loputage põhjalikult külma veega. Seejärel leotage ja loputage booraksilahuses. Nats: pange rõivas kotti ja umbes pooleks tunniks sügavkülma. Nats muutub rabedaks ning nii on teda võimalik välja harjata. Puuvili : tupsutage sidrunimahla või äädikaga, seejarel loputage ja peske. Rohi: hõõruge sidrunimahla või lahjendatud salmiaagipiiritusega ning loputage korralikult. Rooste: hõõruge soola ja sidrunimahlaga sisse, jätke ööseks seisma ja lõpuks loputage välja. S okolaad : eemaldage nii hästi kui võimalik nüri noaga, seejärel tehke plekk märjaks, piserdage booraksiga ja loputage sooja veega. Tahm: ärge hõõruge plekke, vaid kloppige või proovige ära puhuda...

Kokandus
38 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Puuviljade iseloomustused

tootmisel. Temast valmistatakse ka marmelaadi, zeleed, kompotte, essentse GREIP :. Greip ehk greipfruut ehk kreebu on greibipuu vili.Greip sarnaneb apelsiniga, kuid on suurem.Greipi on Eestis ja ka mujal maailmas vahel ekslikult pompelmuusiks nimetatud. Pompelmuusipuu vili aga on suurem ega ole mõru. Greipfruut on väärtuslik puuvili , eriti oma suure C-vitamiini sisalduse poolest. Sisaldab ka B-vitamiini. Väga hinnatakse teda Ameerika Ühendriikides. Kasutatakse värskelt pressitud mahla, kuid tema haput mahla ka konserveeritakse. Vilja koor sisaldab tublisti eeterlikke õlisid. Mahla tööstuslikul valmistamisel purustatakse ja pressitakse kogu vili korraga ja seejärel eraldatakse tsentrifuugi abil kergem eetrlik õli viljamahlast nagu koor piimast. Pressimisjäätmeid kasutatakse loomasöödaks....

Kokandus
43 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Võõrsõnad

Abiturient Keskkooli lõpetaja; keskkooli lõpetama valmistuv isik Absoluutne Tingimatu, piiramatu; täiuslik, täielik Abstraktne Mõtteline, mittekonkreetne, üldistatud Absurdne Mõttetu, võimatu Akadeemik Akadeemia liige Akrobaat Tsirkusevõimleja Alfabeet Tähestik Alkohol Etanool e viina piiritus Anekdoot Lühike, teravmeelne naljalugu Apelsin Lõunamaine puuvili Aplodeerima Heakskiidu või poolehoiu avaldamiseks käsi plaksutama Arhitekt Ehituskunstnik Asfalt Teekattematerjal, pigitaoline aine Balansseerima Tasakaalustama, tasakaalus hoidma; tasakaalu säilitama Barbaarne Metsik Bariton Keskmise kõrgusega meeshääl; teatud vaskpuhkpill Barjäär Tõke, kaitsevõre Barokne Barokile omane Barrikaad Kaitsetõke, teesulg Bluffima Eksitama, eksiteele juhatama...

Ortograafia
82 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Eksami küsimused & vastused

Pasta ­ makaronid on üks past liike. Pasta peab olema valmistatud durum jahust. Itaalias valmistatakse üle 300 erineva pastatoote. Jaotus lähtub toorainest: nisu, riisi, mungaoa, tatranuudlid. Helbed ­ sorteerimine, puhastamine, koorimine, röstimine, kuumutamine, pressimine, kuivatamine, jahutamine, pakendamine. Müsli ­ põhikoostis: teraviljahelbed, värske v kuivatatud puuvili , pähklid, seemned. Piima toiteväärtus, joogipiima saamine. Põhiline kaltsiumiallikas, oluline osa päevasest toitainete vajadusest, sisaldab täisväärtuslikku valku, vajalikke vitamiine, makro- ja mikroelemente. Piimas on tunduvalt rohkem asendamatuid aminohappeid kui teistes toiduainetes. Piimas olev kaltsium on kergesti omastatav, piimas on soodne fosfori ja kaltsiumi suhe; piimarasv on kergesti seeditav. Piim sisaldav üle 20 aminohappe....

Toitumise alused
216 allalaadimist
thumbnail
92
ppt

Vedelik ja sport

­ Võimalikud tervisehäired Vedelikku kaotatakse higiga · Vedelikaotuses on ülekaalus higistamine · Lapsel on higistamine veelgi tugevam · Tunni aja jooksul ei tohi kestval koormusel vedelikukaotus ületada 0,3 ­ 0,5 kilogrammi · Higistamise suurus oleneb · Koormuse intensiivsusest · Välistemperatuurist Vedeliku kaotus tuleb taastada · Suure higistamisega mitte juua vaid vedelikku ja mineraalainete vaeseid jooke ­ Limonaad, coca-cola, tee · Puuvili sisaldab lisaks vedelikule palju mineraalaineid ja mikroelemente ­ Õunad, pirnid, apelsinid, melonid jm · Jook peab kindlasti sisaldama keedusoola ­ 1-2 g liitri kohta Lisaks vedelikule kaotame higiga mineraalaineid · Ainult veest jääb väheks, eriti spordis · Võib tekkida mineraalainete vaegus ­ Töövõime langus, lihaskrambid, lihaspinged, vigastuste risk · Hea toime on ka peale koormust kuumaga ­ Kuivatatud puuvili koos vedelikuga ­ härjasabasupp...

Bioloogia
73 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun