Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"vanilje" - 82 õppematerjali

vanilje - Õunakook 500 gr lehttaigent 1 pakk vaniljekastme pulbrit (nt Marsan) 2-3 keskmist õuna
vanilje

Kasutaja: vanilje

Faile: 9
thumbnail
1
docx

Vanill

Seejärel kuivatatakse kaunu õhu käes varjulises kohas, kuu või paar, kuni nad kattuvad õhukese valge kirmega. Vanilli kvaliteet sõltub suurel määral töötlemisest. Toiduvalmistamisel pannakse terve vanillikaun hetkeks maitsestatavasse leemesse. Kasutamise järel kaun pestakse ja kuivatatakse. Sama kauna saab kautatada seni, kuni eraldub veel maitse- ja aroomiaineid. NB! Vanilliin on keemiliselt saadud ühend, vanill e. vanilje aga looduslik aroom- maitseaine. Vanillsuhkur sisaldab looduslikku vanilli.

Toit → Kokandus
14 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Magustoidud

toored ja keedetud aedviljad. Pannkooke serveeritakse keedise, marmelaadi, puuviljapüree, suhkruga katkisurutud värskete marjade ja piimaga. 7 Pipi pannkoogid · Mis meil vaja on? o 16kooki o 140g head kodumaist nisujahu o 2 muna poole sidruni koor o 35 g suhkrut o 350 ml piima o 20 g võid o vanilje essentsi o näpuotsatäis soola · Esmalt sega kokku pannkoogitaigen. Kalla jahu suurde kaussi ja tee jahu keskele väike lohk, kuhu pane muna, sidrunikoor, suhkur, sool ja vanilje essents ning sega ained kokku. Kui oled segu ühtlaseks saanud, siis lisa osade kaupa ka piim. Lase taignal külmikus vähemalt 2 tundi seista ja prae koogid võiga kuldkollaseks. o Pannkookide siirup: o 1 apelsini koor o 2 apelsini viljaliha

Toit → Toidutehnoloogia
18 allalaadimist
thumbnail
14
doc

3 päeva menüü

Lõuna- kapsasupp - 150g (kapsas, sibul, porrulauk, porgand, seller, paprika, purustatud tomatid, puljong, petersell) Ahjus küpsetatud kanafilee keedetud riisi ja karri kastmega- 130g/100g/70g ( kanafilee, maitseained/ riis, maitseained/ karri, nisujahu, sibul, küüslauk, aedviljapuljong, ingver,) ananassi-kohupiimakook- 100g (suhkur, nisujahu, soola, küpsetuspulbrit, või, kohvikoor, kohupiim, muna, kaerahelbed, vanilje ) piim/ keefir- 200g leib/ sai- 30g Õhtu- Pannkoogid hakklihatäidisega- 200g (pannkoogijahu, vesi, piim, muna, sool, hakkliha, maitseained, paprika, sibul) mahl/ piim- 200g 2.päev Hommik- omlett- 200g (muna, sool, pipar, sink) Võileib-50g (juust, sai/leib, või) Kurgi-tomati salat-100g (kurk, tomat, pipar, sool) tee/kohv - 200g Lõuna- aedviljapüreesupp- 150g

Toit → Kokandus
114 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Eesti kohupiimatootjatest ja nende erinevatest toodetest

Küüslaaugu, kurkide, ja maitserohelistega maitsestades saab huvitavaid tiodulisasid. Suvisel ajal sobib suurepäraselt ka täiendava maitsestamiseta praadide juurde. Maitsestada ka magustoiduks. Isegi kamaseguna huvitavalt omapärane. Rosinakohupiim Koostis: täispiim, suhkur, rosin, vanilliin, laap. 100gr. sisaldab: 20 g süsivesikuid, 7 g valku, 10 g rasva, 170/710 kcal/kJ. Naturaalne valge, rosinatega, poolmagus ühtlane kreemjas kohupiimamass. Nõrga rosin- vanilje lõhnaga. Sobib magustoiduks iseseisvalt, võib kasutada küpsetistes, tortidel samuti kisselli või mahlaga. Magus kohupiim Koostis: täispiim, suhkur, vanilliin, laap100gr. sisaldab: 19 g süsivesikuid, 7 g valku, 11 g rasva, 179/747 kcal/kJ. Valge, ühtlane kreemjas, vanilje lõhna- ja maitsega kohupiimamass. Sobib iseseisva desserdina eriti neile kes ei armasta rosinaid. Võib kasutada küpsetistes, tortidel samuti kisselli või mahlaga. Magustoiduks serveeritakse ka likööridega.

Toit → Köögi õpetus
13 allalaadimist
thumbnail
20
ppt

Maadeavastused

Maailmapilt avardub Maailm 16. sajandi alguses elanud inimesele Maailm 16. sajandi lõpus elanud inimesele Lihtsam tee Indiasse vürtside juurde Bartolomen Diaz Hea Lootuse neeme avastas eurooplaste jaoks Diaz. Diaz nimetas algselt ta Tormide neemeks, kuid ta nimetati ümber Portugali kuninga João II soovil. Cape of Good Hope ­ Hea Lootuse neem Vasco da Gama Avastas meretee Indiasse Maadeavastustega kaasnesid ka uued toidud toidulaual Mais, tomat, kartul, vanilje, tubakas, kakao ja kaudzuk Kuld Tõi kaasa hindade revolutsiooni Hinnad kerkisid ning lihtinimesel oli raskem saada kaupasid kätte. Euroopa hakkas uusi alasid koloniseerima ning tekkis orjakaubandus Euroopast tulnud haigused Põliselanike organism ei suutnud võidelda valge mehe toodud haiguste vastu ning paljud

Ajalugu → Ajalugu
8 allalaadimist
thumbnail
3
docx

100 filosoofilist küsimust

33. Kas krematooriumid peaksid tegema allahindluseid juba põlenud ohvritele? 34. Kui kägistada Smurfi, mis värvi ta nägu tõmbub? 35. Mida teha kui avastada ohustatud loom söömas ohustatud taime? 36. Miks koerad autosõidul pea aknast välja pistavad? 37. Miks hapukoorel on realiseerimisaeg, kui koor juba hapu on? 38. Kui tumm vannub, kas ta ema peseb ta käsi seebiga? 39. Kas on ebaviisakas, kui kurt räägib (viipekeelt) suu täis? 40. Miks on vanilje jäätis valge, kui vanilje ekstrakt on pruun? 41. Kui välk lööb ookeani, miks kõik kalad ei sure? 42. Kas haigutad magades? 43. Kas Noa laevas oli rähni? 44. Kui politsei ukse maha murrab, kas nad maksavad ka selle eest? 45. Kas kosmoses puhutud mull läheks katki? 46. Kuidas panna inimesel käed raudu, kui tal on vaid üks käsi? 47. Kas ühe käega inimene saab allahindlust maniküürija juures? 48. Kas liblikad mäletavad elu kookonina? 49

Filosoofia → Filosoofia
71 allalaadimist
thumbnail
4
odt

E- ained

LU PIMS Biskviitküpsised marmelaadi ja sokolaadiglasuuriga E-ained E476 - Ritsinoolhappe polüglütse-roolestrid E470b - Rasvhapete magneesium-soolad E472a - Rasvhapete mono- ja diglütseriidide estrid äädikhappega E163 - Antotsüaanid E407 - Karrageen ja tema naatriumi-, kaaliumi-, ja ammooniumisoolad, k.a. Furtsellaraan E412 - Guarkummi E410 - Jaanileivapuujahu Tarretusaine E440 -- Pektiinid E120 - Karmiin, karmiinhape E461 - Metüültselluloos Vau premia vanilje jäätis E-ained E471- Emulgaator E412, E410, E407 - stabilisaatorid

Keemia → Keemia
7 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Aroomiühendid

Pürasiinid Toiduainete kuumutamisel Alküülpürasiinide rühmas, mis koosnevad ainult elementidest C, H ja N, on teada 70 ühendit. Fenoolid Aroomi kvaliteedid: suitsune(kohv, serri, piim, röstitud pähklid, asparaagus), puidune (piim, sojakaste, röstitud pähklid, tomatid, kohv), põlemismaigune (kohv, piim, näkileib, praetud liha) , magus, viha (õlu, piim, röstitud pähklid), nelgi-sarnane (kohv, õlu, küpseõun, asparaagus), vürtsine (tomatipasta, brändi, ploomid, kirsid), vanilje (vanilje, rumm, kohv, küpsetatud asparaagus, või) Ensümaatilised reaktsioonid Aroomiühendid moodustuvad arvukate reaktsioonidega. Ensümaatilised reaktsioonid, mis vallanduvad kudede katkestamisega (nt. puu- ja köögiviljade lagunemisel või lõikamisel) on erilise tähtsusega. Ensüümid võivad aroomi moodustamisel osaleda ka kaudselt. Karbonüülühendid, alkoholid Rasvhapped ja aminohapped paljud lenduvad aldehüüdid Linool- ja linoleenhappe oksüdatiivne lagunemisel tekivad:

Keemia → Toidukeemia
29 allalaadimist
thumbnail
5
ppt

Melba kaste

Leevika Vilja KK10 PE Ajalugu Sellele kuulsale vaarika-virsikudesserdile andis nime Austraalia ooperilauljanna Daam Nellie Melba.Mille valmistas tema jaoks kuulus prantsuse chef Auguste Escoffier. Millega tegemist on ? Tegemist on püreestatud ja kurnatud värsketest vaarikatest, punasesõstratarretisest, suhkrust ja maisitärklisest valmistatud kastmega, mida serveeritakse tuntud Peach Melba desserdi juurde (virsikud vaarikakastmega). Sobib ka jäätise, puuvilja, keekside ja muude kookide juurde. Kuulub Austraalia ja Uus-Meremaa rahvus kööki Repsept Koostis: 2 tk suurt hästi küpseid virsikuid 4 tk palli kvaliteetset vanilje- jäätist 1 dl 35% rõõska koort 30 g suhkrut 2 - 3 tk tilka vanilliekstrakti Melba kaste: 150 g suhkrut 150 g vaarikaid 3 sl vett Valmistamine: Esmalt valmista vaarikakaste: pane 50 g vaarikaid suhkru ja veega potti, kuumuta keemiseni ja keeda keskmisel tulel 2 minutit. Eemalda pott tulelt ja lase u...

Toit → Toitumise alused
5 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Pidulik lõunasöök sõbrannale

Pearoog Sea välisfilee rosina täidisega, kartulivorm, suitsupeekonisse mähitud roheliste ubade ja punase veini kastmega (sea välisfilee, rosinad, kartul, küüslauk, rohelised oad, suitsupeekon, sidrunimahl, oliivõli, tume veise puljong, punane vein, maitseköögiviljad) Järelroog Vanilje panna cotta karamellistatud maasikaga, serveeritud maasika coulis kastmega (piim, rõõsk koor 35%, vanillikaun, suhkur, maasikad) Lisaks Must leib, mineraalvesi 3 MENÜÜ PÕHJENDUS

Toit → Kokk
81 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Teenindaja sõnaregister

13. Gourmet´-restoran- toidunautijatele mõeldud restoran 14. Guéridon teenindus-teenindamine spetsiaalselt kärult (abilaualt ratastega) 15. Dekanteerimine- veini valamine pudelist karahvini 16. Digestiiv- pealelõunajook- liköörid,brändid 17. Dinee- pidulik õhtusöök 18. Espresso-kange itaalia kohv, mille kõrvale serveeritakse alat ka klaas vett 19. Furett-püstijalapidu 20. Ibrik-varrega nõu türgi kohvi keetmiseks 21. Jääkohv- külm kohv vahukoore ja vanilje jäätisega serveeritakse kõrges klaasis 22. Kokillnõu- merekarbikujuline portsionnõu kalasuupistete jaoks 23. Kokottnõu- varrega kastrulike köögiviljasuupistete jaoks, portsionnõu 24. Kanpee- väike kokteilivõileib 25. Melhior-vase ja nikli sulam metallnõude ja toiduriistade valmistamiseks 26. Menaaz- mitmekorruseline vaagen 27. Mice en place- teenindamiseks ettevalmistamine (iga asi oma kohale) 28. Molton- pehme aluslina 29

Majandus → Teenindus ja müük
43 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Fazer saiaküpsetusleti hinnakujundus Tartu erinevates jaekauplusettevõtetes

EESTI MAAÜLIKOOL Majandus- ja sotsiaalinstituut FAZERI ,,SAIAKÜPSETUSLETI" HINNAKUJUNDUS TARTU ERINEVATES JAEKAUPLUSTES Koostajad: Kristi Laan MS III kusus I rühm Tartu 2009 SISUKORD: 1. Sissejuhatus.............................................................................................................................3 2.Fazer Eesti AS tutvustus.......................................................................................................... 4 3. Sortimentide analüüs valitud ettevõtetes................................................................................ 5 3.1. Soolaste toodete hindade erinevused............................................................................... 6 3.2. Magusate toodete hindade erinevused.........................

Majandus → Majandus
57 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Taani

1992. Aastal võitis Taani Euroopa meistrivõistlused. Muudest spordialadest on populaarsed ka käsipall rattasport, ujumine ja tennis. Traditsiooniline Taani toit on rukkileivast võileivad, mille peal pannakse salaamit, kala, sealiha, juustu või šokolaadi. Pearoana pakutakse sageli praetuid lihatooteid, näiteks lihapalle, mida serveeritakse kartulite ja juurviljadega. Jõuluõhtul on traditsiooniline magustoit riisipuder, mille sisse on segatud koor mandlid ja vanilje ning mida pakutakse kuuma kirsikastmega. Viis huvitavat fakti:  Maailma pikkuselt teine rippsild asub Taanis Zealandi ja Funeni saare vahel.  Taanile kuuluvad ka Fääri saared ja Gröönimaa.  Taanlased leiutasid Lego ehitusklotsid. Kokku on toodetud umbes 320 miljardit klotsi.  Taani on tuntud kaunite randade ja hiiglaslike liivadüünide poolest. Raabjerg Mile’is on düünid üle 30 meetri kõrged.

Geograafia → Geograafia
3 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Bambuse massaaž

massaazihoolduses ja kuiva, lõdva, elutu, väheelastse naha üldhoolduseks. Sisaldab bambuse toitvat ja taastavat bioekstrakti ning ravivat omega3 rasvhapete poolest rikast kibuvitsamarjaõli. Antud õli imendub koheselt ega jäta nahka rasvaseks. Aroomiteraapial on hoolduses oluline roll ­ kõik tooted ja küünal vallandavad värske ja tsitruselise lõhna mille puuviljased ja lillelised noodid on segatud eksootilise ja idamaise hõnguga (patshuli, vanilje ja sandlipuu). Bambuse massaazi järgselt on soovitatav kasutada Bambuse kreem-õli ja bambuse vanni- dushi tooteid, säilitamaks protseduuride mõju ja tõhusust ka kodus. Töö koostas: Kati 15.11.2010

Meditsiin → Massaa?
25 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Halvaa

.. Sokolaad Kolm põhivarianti tume sokolaad - sisaldab kakaomassi, kakaovõid, kakaopulbrit, suhkrut, vanilliini - segamise lõpus lisatakse kakaovõi ja letsitiin - kakaovõi ­ teeb sokolaadi vedelamaks, siidisemaks ja pehmemaks - sojaletsitiin ­ stabiliseerib vedela sikolaadi ühtlaseks massiks - olenevalt kasutataud lisanditest on magus, poolmõru ja mõru Piimasokolaad - koostises kakaomass, piimapulber, kakavõi suhkur, vanilje - olenevalt koostrisest rohkem kakaomaitsega või olulisem koorene piimapulber - võib olla karamellise aroomiga, mis saadud suhkru töötlemisega Valge sokolaad - ei sisalda kakaomassi - segu koosneb kakaovõist, suhkrust ja piimapulbrist - maitse komponentide segust ­ magus, koorene, karamelline Maailma sokolaadi sordid Originaal-kuvertüür ­ sokolaadide Grand Gru - valmib ühest kakaosordist

Toit → Toitumisõpetus
35 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

KAubatundmine- Lõhnad ja parfüümid

energiat. See on Click to edit Master text styles puuviljanüaanssidega Second level lillelõhn,milles segunevad sarm, Third level elujõud,õrnus. Lõhnatipus olev Fourth level õun, apelsiiniõis ja jasmiin äratab Fifth level meeled tujutõstvate nootidega. Lõhnasüda on segu ploomi, valge virsiku ja vanilje soojast hõngust. Sandlipuu ja oliiviõite suvehõng lisab parfüümile klassikalist elegantsi. Lõhna hind 730. Landcome Click to edit Master text styles Second level Landcome esitleb suursugust ja väärikat lille Third level puuviljaliste aroomidega parfüümi Benghal. Hurmav,

Õigus → Müügiõpetus ja...
35 allalaadimist
thumbnail
22
docx

KOKK I KUTSEKVALIFIKATSIOONI EKSAM

Kuna kasutan sea välisfileed, siis paneerin liha jahus, munas ja juustus, nii saavutab see ilusa välimuse ning jääb mahlane. Lisandiks pakun kartulirosetti paprika ja murulauguga. See jääb prae kõrvale väga ilusa ja isuäratavana. Köögivilja lisandiks pakun roheliste ja valgete ubade hautist tomati kastmes. Minu arust on oad väga maitsvad ja sobivad hästi tomatikastmega, samas on nad ka tervislikud kuna on kiudainete rikkad. Desserdiks pakun vaniljekastet vaarikatega. Ma valisn vanilje kastme, kuna see on väga maitsev ning selles olev vahukoor sisaldab rohkesti kaltsiumit, mis on hea luudele. Vanilje kaste paksendasin muna kollastega, mis sisaldavad ohtrasti orgaanilist ühendit koliini, see on väga vajalik inimese närvisüsteemile ja ajule. Vanilje kastme kõrvale lisasin vaarikaid, sest neil organismi tugevdav toime ning kaunistasin melissi lehega. See menüü sobib inimestele, kes otsivad huvitavate lahenduste ja maitsetega maitseelamuste rohkeid toite.

Toit → Toitlustus
79 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Referaat Madagaskari rahavastik

Tsimihety, Antaisaka, Sakalava), French, Indian, Creole, Comoran 2.5 Hõive riigis-millega inimesed tegelevad 26.6% põllumajandus 15.6% tööstus 57.8% teenindus Joonis 3. Riigi hõive Põhiliselt tegeleb enamus inimesi teenindusega.See näitab turismi suurt osakaalu.Põllumajandus ja tööstus on enam vähem võrdsed. Riigi majandus 3.1 Riigis toodetud olulised tööstus- ja põllumajandustooted 5 Põllumajandussaadused: kohvi, vanilje,suhkrukraanulid, nelk,kakao, riis, cassava (tapioca),oad, banaanid,pähklid; loomakasvatus Tööstus: liha töötlemine, meretoit, seep,õlutehased , nahkade töötlemine,suhkur, tekstiilid,klaasitehased,tsement, autotööstus, paberitehased, petroolium,turism. 3.2 Riigi maakasutus 4% põllumaad ja 1% looduslikud kultuurid 41% looduslikud rohumaad 40% metsad ja märgalad 14% (1993 est.) muu Joonis 4. Riigi maakasutus

Geograafia → Geograafia
21 allalaadimist
thumbnail
15
ppt

Hispaania rahvusköök

Hispaania rahvusköök Janeli Toomel 10b Mitmekülgne Täienenud tänu paljude maade kultuuride mõjutustele. Vanadelt roomlastelt oliivisalud Araablastelt - mandlid, tsitrused ja aromaatsed vürtsid. Ameeriklastelt - tomatid, magus ja mõru kaunpipar (chilli), kabatshok (zuccini), erinevat sorti oad, kartul, shokolaad ja vanilje. Tapas Mereannid ­ mitmesugused kalad, molluskid, teod, vähid Tapas Vahemere köök Väga tervislik Road pakuvad esteetilist naudingut. Vahemere dieet - nisu, oliivid ja vein. Lisanduvad veel muud toiduained - riis, küüslauk, köögivili ja maitseroheline, juust ja jogurt, kala, liha, munad ja puuvili. Andaluusia köök Paljude erinevate köökide segu. Puu-ja köögiviljad.

Keeled → Hispaania keel
60 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Smuutid ja küpsetised

SMUUTID & KÜPSETISED Sisukord 1. Suvine marjasmuuti 2. Banaanismuuti 3. Maasikavahu smuuti 4. Troopiline smuuti 5. Feta-Spinati sai 6. Imemaitsev 2 koostisainega nutellakook 7. Juustuküpsised 8. Õunamuffin Smuutide puhul on marjade arvukus maitse järgi! SUVINE MARJASMUUTI Vaja läheb.. maasikad 100ml piima mustikad vaarikad 5 sl õunamahla Jääkuubikud (valikuline) Pane blenderisse marjad ja seejärel lisa piim ning õunamahl (Soovil ka jää). Blenderda kõik ära ning smuuti on valmis. BANAANISMUUTI Vaja läheb.. 1,5 banaani 50ml piima 50g vanillijäätist Jääkuubikud (valikuline) Sega koostisained ja blenderda need ära. Soovi korral võib panna smuuti klaasi äärele banaaniviile. MAASIKAVAHU SMUUTI Vaja läheb.. ¼ klaasi vahukoort 50g maasikaid 60g jäätist 2sl õunamahla Blenderda maasikad, jäätis ja õunamahl. Seejärel vala see klaasi ja peale pane vahukoor. Soovi korral võid panna vah...

Toit → Kokandus
2 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Mehhiko toit

Soositud maiustused on suhkurdatud või kuivatatud puuviljad, eriti suhkurdatud kõrvits, suhkurdatud maguskartul ehk bataat ja kabatsokk. Teiseks lemmikuks on tamarind. Sokolaad ja kommid on kallid. Mehhiklaste lemmik magustoit on hispaania mõjutustega flan, aeglaselt küpsetatud munast ja kondenspiimast kreem. Maitsestamine Paljusid maitseaineid kasutatakse laialdaselt ja üldiselt. Nende hulka kuulub oskuslik erinevate tsillide segamine, samuti kaneeli, nelgi, vanilje, sokolaadi, pähklite, kookose, laimi, apelsini, küüslaugu, sibulate, kapparite ja paljude värskete mehhiko ürtide, nt cillantro, epazote, mündi, majoraani ja salvei kasutamine. Laime kasutatakse vabalt ja laialdaselt mahlana, maitsestamisel ja garneerimisel. Tuntumad rahvustoidud Frijole ­ oad, harilikult väikesed mustad oad, mis on keedetud ning searasvaga koos purustatud, kuumutatakse enne söömist. Tortilla ­ lame, pannkoogi sarnane leib spetsiaalselt jahvatatud maisijahust

Toit → Kodundus
38 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Autokeemia uurimustöö leotuspesust lõppviimistluseni

Puhastab salongi naha-, kummi-, vinüül- ja plastmasspindasid. Pihusta vahendit puhtale lapile, ja kanna peale hõõrudes jõuliste liigutustega. Pärast kuivata pinnad kuiva lapiga. Vahendi pealekandmiseks peab valima varjulise koha. 5. hallituse hävitaja ja lõhnastaja. Vedelik ebameeldiva lõhna varjamiseks. Sisaldab bakteritsiidi, mis hävitab ebameeldivat lõhna tekitavad bakterid ja hallitusseened. Lõhnavalikud: Õun ­ roheline ,Metsik Kirss ­ punane, Vanilje ­ värvitu. Ei vaja lahjendamist, Vedel vahend. Enne kasutamist loksuta, pihusta toodet mõõdukalt vaipkattele, istmete alla ja ventilatsiooniavadesse. Et meeldiv lõhn kauem püsiks niisuta vatitups tootega ja paiguta istme alla. 6. veljehape - veljepesu ­ veljepuhastaja (MAG-ALUMINIUM WHEEL CLEANER ) Kontsentreeritud tugevatoimeline happeline vahend kroomkattega ning magneesium- ja alumiiniumvelgede puhastamiseks ning läikima panemiseks.

Auto → Auto õpetus
24 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Jäätis esitlus

Jäätis Ajalugu Hetke seisuga on kaks erinevat seisukohta jäätise avastamisest. AS Balbiino väidab, et jäätis kui selline leiutati umbes 3000 aastat tagasi Vana-Hiinas, kus seda imepäraste omadustega produkti ­ mahlaga segatud lund ­ sügaval maapõues säilitati ja ravi eesmärgil tarvitati. Teine kuulus Eesti jäätise tegija on Premia ja tema andmetel jäätise avastajateks ja esimesteks valmistajateks peetakse taibukaid hiinlasi, kes valmistasid juba 2000. aastal enne meie aega(e.m.a). maailma esimese külmutatud magustoidu, segades lumme puuviljamahla. 1. sajandil meie ajaarvamise järgi(m.a.j.) lasi Rooma keiser Nero endale valmistada toda imepärast desserti, nii et puhtasse mägilumme segati kärjemett, kaunistati see eksootiliste puuviljadega ning serveeriti keisrile pidulikult hõbepokaalides. Kuidas valmib jäätis? Jäätise tootmine hakkab pihta jäätise komponentide kaalumisest, järgneb segamine, homogeniseerimine, pastöriseerimine, jahuta...

Toit → Kokandus
15 allalaadimist
thumbnail
23
ppt

Esmavajalikud toiduained, Piimatooted

Kasulikkus - tasakaalustab soolte ja mao talitust , sisaldab rohkesti C ja B grupi vitamiine , valke Maitsestatud ja maitsestamata Jogurtite jagunemine rasvasuse alusel rasvavaesed tooted, mille rasvasisaldus jääb vahemikku 0,1...0,3% piimajogurtid rasvasusega 1,5...3,5% koorejogurtid, milles on rasva 10% või rohkem Jäätis Külmutatud magustoit piimast või koorest Muud maitse- ja lisaained ­ suhkur, vanilje, karamell, kakao, sokolaad, marjad jne Jäätiseliigid : 1. Plombiir (15%) 2. Koorejäätis (10%) 3. Piimajäätis (3,5%) Kohupiim Valmistatakse pastöriseeritud piimast või lõssist Selle tegevusel eraldub vadak See on kõrge kaltsiumi-ja fosforisisaldusega, sisaldab palju valku Madala energeetilise väärtusega-hinnatud dieettoiduaine Väherasvane( 2-9%) ja rasvane ( 10-18% ) Hapukoor Saadakse rõõsk koore hapendamisel Lahja ( 10%), rasvane (20-30%)

Toit → Toiduvalmistamine
20 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Kookide ja tortide retseptid

Kond piim ja juust segada, lisada vahust koor ja sulatatud jahutatud zelatiin. Koogi põhi katta kompotimarjadega ja juustusegu kallata peale ning külmkappi. Head isu! 4.Apelsinikook 200 g.võid või margar. 4 muna 1 tass suhkrut 1 apelsini koor ¾ tassi piima ½ apelsini seest mahl Vaniljet noaotsatäis 400 g.jahu 2 tl.küps.pulbrit Margariin+suhkur vahustada, lisda ükshaaval munad ja ikka vahustada. Siis lisan apelsinikoore ja mahla, Siis panen osa jahust ja vanilje ning piima. Teisele osale jahust lisan küps.pulbri ja lisan taignale. Küpsetada võib nii koogina kui plaadikoogina. Peale võib panna ka marju. Maasikatega kaunistada peale küpsetamist, õunad, kirsid, ploomid panna aga enne ahju panemist. 5.Marjakook(purukook) 1 pk.margariini Kuni 1 kl.suhkrut 3 kl.jahu Soodat 1 muna 2 pk.kohupiima 4 muna ¼ kl.hapukoort Kuni 1 kl.suhkrut Jahu, margariin, suhkur, 1muna ja sooda taignalauale ja hakkida pika noaga ühtlaseks seguks. 4 muna vahustada

Toit → Kokandus
87 allalaadimist
thumbnail
3
pdf

Õiglane kaubandus

Pärast seda, kui olen saanud teadlikuks Fare Trade põhimõtetest, oskan sellele poes tähelepanu pöörata. Eelistan nüüdsest pigem märgistatud ning õiglase hinna eest müüdavaid kaupu. Eestis on viis poodi, kust saab osta õiglase kaubanduse märgi all müüdavaid tooteid ­ And (kaks kauplust), Ökosahver (kaks kauplust) ja Parim pood. Õiglase kaubanduse märki kannavad Eestis: kohv, tee, kakao, suhkur, shokolaad, seesami seemned, vanilje suhkur, müslibatoonid ja isegi mõned kosmeetikatooted. Süsteemi nõrkused: Esialgne kiire õiglase kaubanduse tootjate huvi oli FLO (Fair Trade Labelling Organisation) jaoks liiga suur. Puudusid kohalikud inspektorid, kes kontrollivad süsteemi adekvaatset toimimist. Samuti ei rääkinud inspektorid kohalikku keelt, mistõttu tootjad kahtlesid õiglase hinnangu õigsuses. Mõnede tootjate jaoks oli raske täita õiglase kaubanduse süsteemi standardeid ja kriteeriume

Loodus → Kaunbadus
16 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Kasvajavastased raviained

KORDAMINE KASVAJAVASTASED RAVIAINED 1. Mida nimetatakse meditsiinis „vähiks“? Mis täpsemalt määrab ära raviviisi vähi esinemisel? „Vähk“ –soliidse või hematoloogilise taustaga pahaloomuline kasvaja. Raviviisi määrab pahaloomulise kasvaja liik ja staadium. 2. Millised on vähiravi erinevad eesmärgid ja peamised ravivõimalused? Kirjelda täpsemalt. Millised on lokaalsed ja süsteemsed ravivõimalused? Kuratiivneravi – kõikide kasvajarakkude hävitamine ja haige tervistumine. Palliatiivne ravi – haige elulemuse pikendamine ja võimalikult sümptomitevaene elu jätk. Sümptomaatiline ravi – eesmärgiks on leevendada haiget vaevavaid sümptome ning kindlustada vaevustevaba elu surmani. Onkospetsiifilist ravi ei teha enam. Kirurgiline ravi – pahaloomulise kasvaja eemaldamine kirurgiliselt. Oluline kuratiivne ravivõimalus. Kiiritusravi – kasutatakse kõrgeid kiiritusdoose, et tappa kasvajarakke ja vähendada kasvaja suurust. Medikamentoosneravi:...

Meditsiin → Meditsiin
51 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Jäätise uurimustöö

Jäätise uurimustöö Töökäsk: Vali järgmistest teemadest.Lisaks veel vali endale jäätis ja tee selle koostise kohta järeldused (koostis, tervislikus, mis sorti jäätis ta on, miks sa seda valisid). Tee pilti ka või too jäätise paber. Teema Mis on jäätis?Ajalugu. Jäätis on külmutatud magustoit, mis on tavaliselt valmistatud piimast või koorest ning muudest maitse- ja lisaainetest, nagu suhkur, vanilje, karamell, kakao, sokolaad, puuviljad, marjad jne. Võidakse kasutada ka kunstlikke maitse- ja värvaineid looduslike asemel või neile lisaks. Jäätise valmistamisel külmutatakse koostisainete segu, seda pidevalt aeglaselt segades, et tulemus oleks kreemjas ning ilma jäätükkideta. Jäätis võib olla serveeritud magustoidukausis, taldrikul, vahvlitopsis, pulga otsas, kahe vahvli vahel. Jäätiseks nimetatakse eesti keeles ka sorbetti ja mahlajääd

Keemia → Biokeemia
4 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Koka eksami aruanne

Piim kg 0,015 0,015 0,030 0,030 7,500 kr 0,11 kr 15 Kirsid kg 0,024 0,020 0,048 0,041 37,70 kr 0,90 kr kohvi pulber kg 0,004 0,004 0,008 0,008 76,59 kr 0,30 kr Suhkur kg 0,040 0,040 0,080 0,080 12,09 kr 0,48 kr Vanilje kg 0,002 0,002 0,004 0,004 51,45 kr 0,10 kr Zelatiin kg 0,015 0,015 0,030 0,030 173,39 kr 2,60 kr Sokolaad kg 0,013 0,013 0,026 0,026 47,42 kr 0,61 kr Münt kg 0,001 0,001 0,002 0,002 283,46 kr 0,28 kr

Toit → Kokandus
191 allalaadimist
thumbnail
7
odt

5 toiduainet

vanillikaunad pruunikaks ning omandavad iseloomuliku lõhna. Seejärel kuivatatakse kaunu õhu käes varjulises kohas, kuu või paar, kuni nad kattuvad õhukese valge kirmega. Vanilli kvaliteet sõltub suurel määral töötlemisest. Toiduvalmistamisel pannakse terve vanillikaun hetkeks maitsestatavasse leemesse. Kasutamise järel kaun pestakse ja kuivatatakse. Sama kauna saab kautatada seni, kuni eraldub veel maitse- ja aroomiaineid. Vanilliin on keemiliselt saadud ühend, vanill ehk vanilje aga looduslik aroom- maitseaine. Vanillsuhkur sisaldab looduslikku vanilli. Kasutamine: Magusate saiade täidistes, pirukates, virmiroogades, tortides, küpsistes ja teistes küpsetistes. Piimaga valmistatud sokolaadi- ja puuviljamagustoitudes. Kastmetes, kohvis, vahukoores, kreeides. Võib kasutada ka jookide, kompottide ja mooside maitsestamiseks. 5.Koriander Koriandri vili on pisut väiksem valgest piprast, lõhn ja maitse meenutavad kergelt sidrunit.

Toit → Toitumisõpetus
29 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Lisaained toidus

Sisukord Sissejuhatus............................................................................................................... 3 Mis on lisaained?........................................................................................................ 4 Kas lisaained on ohutud? Toidu lisaained on ohtlikkuse seisukohast toidumürgistuste, tasakaalustamata toitumise, tööstuslike saasteainete , toiduainetest looduslikult esinevate mürgiste ainete ja pestitsiidide järel alles kuuendal kohal. See aga ei tähenda, et toidu lisaainetele ei pöörata piisavalt tähelepanu. Tootja peab tervishoiuorganitele teatama, et toidu lisaaine toimib efektiivselt. Lisaainet peab olema võimalik valmis toiduaines määrata ning ta ohutus peab olema tagatud. Lisaainete ohutust kontrollitakse loomkatsetega ja kui avastatakse mingi oht, on toiduainetesse lubatavad hulgad 100 korda väiksemad nendest , mis loomkatsetes ei tekita enam ohtu. Samal ajal võivad mõned ...

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
5 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Praktika aruanne - tööohutus

Järvamaa Kutsehariduskeskus Kodumajandus toitlustamise suunaga II K Reeta Kivikink OÜ Reineberg Praktika aruanne Juhendaja: Aleksander Reineberg Maarika Reineberg, kokk Särevere 2009 Sissejuhatus Praktikale minnes ei kujutanud ma üldse ette, mis mind ees ootab. Esimesel päeval tundus mulle, et ma ei saa hakkama, kuna harjumine uue kohaga ja uute inimestega võttis aega. Inimesed, kellega ma koos töötasin olid kõik tegelikult väga sõbralikud. Praktikal õpetati mulle, kuidas tehakse parimaid kondiitri tooteid ja ka palju teisi huvitavaid ja põnevaid toitude valmistamise võimalusi. Kogemusi praktikal olles sain väga palju. Ettevõtte struktuur Õdus pubi asub vahetult Narva mnt ääres, Tallinnast 81 km, Rakverest 18 km kaugusel. Pubis on 30 kohta, kamin ja terrass. Koduselt maitsvad toidud, omavalmistatud ju...

Majandus → Klienditeenindus
179 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Hambapasta

tervislikke. Mõned tootjad lisavad selliseid antibakteriaalseid koostisosi, nagu tsinikkloriid või triklosaan, et ennetada igemepõletikke. Naatriumhüdroksiid on sageli kasutusel, et neutraliseerida happeid. Hambapastasid leidub polettidel erinevates toonides ja maitsetega. Kõige enam levinud maitsed on variatsioonid mündist (piparmünt jt). Rohkem eksootilised maitsed on aniis, aprikoos, närimiskumm, kaneel, lavendel, vanilje, sidrun, apelsin ja mänd. Väga ebatavalised maitsed on viski, pähklivõi ja jäätee. On olemas ka maitsestamata hambapastasid. 4. TOKSILISUS Hambapasta ei ole mõeldud allaneelamiseks, erandiks on vaid koduloomadele ja astronautidele mõeldud pastad. Allaneelamisel võivad ilmneda iiveldus ja kõhulahtisus. Kui hambapasta allaneelamine toimub pidevalt, siis see tähendab, et saadakse üleliia suur fluoriidi kogus, mis võib viia fluoroosi tekkeni

Meditsiin → Terviseõpetus
38 allalaadimist
thumbnail
11
odt

„Vana Tallinn“

Vana Tallinna nimi seob joogi Tallinna keskaegse vanalinnaga ning sümboliseerib sajanditepikkusi oskusi ja traditsioone. Peale loomist sai Vana Tallinnast kiiresti üks linna tuntumaid sümboleid ja kuulsamaid Eesti kaubamärke. 3 Vana Tallinn Vana Tallinn on tumepruun pehme rummimaitsega kange liköör. Tema maitset ilmestavad mitmed looduslikud lisandid, sealhulgas tsitrusõlid, kaneel, vanilje ja rumm, mis annavad liköörile iseloomuliku, veidi eksootilise ja sametise maitse. Vana Tallinna on soovitatav juua puhtalt, ilma lisanditeta, kohvi kõrvale. Ka ilma kuuma joogita soovitame juua puhtalt, lisades vaid purustatud jääd. On ka suurepärane kokteililisand. Kangus 40% vol. Kokteilid VANILLA TALLINN Vana Tallinn 2 cl Viru Valge Vanilla 2 cl Õunamahl 8 cl Valmistamine: vala koostisosad pika joogi klaasi jääkuubikutele, sega lusikaga ja kaunista. Naudi kui iseseisvat segujooki

Toit → Joogiõpetus
18 allalaadimist
thumbnail
7
docx

E - ainet uurimistöö

Looduses annustes võivad muuta segud, b) beeta- maiustused. Väga lai esinev aine. nahavärvi kollaseks. karoteen kasutusala. E482 Kaltsiumlaktül Saiakesed Emulgaatorid, Pole teada. aadid stabilisaatorid. E920 L-tsüsteiin Kasutatakse jahudes nn Jahuparandaja. Pole teada. jahuparandamiseks. Väike-väänik präänik vanilje E Aine Nimetus Kasutusala: Omadused: Kõrvalmõjud: E503 Ammooniumka Toidusool, Happesuse Pole teada. rbonaadid karastusjoogid regulatorid, kergitusained. E500 Naatriumkarbo Või, margariin, Happesuse Pole teada. naadid küpsetuspulber, regulaatorid,

Toit → Toiduainete õpetus
60 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Kokanduse kursuse lõputöö

Mannapuder mahlakisselliga 6 Valmistamis tehnoloogia: 1.pane vesi keema ja keema hakkamisel lisa piim.Aja uuesti keema (ettevaatust!)ja kui vedeliku pind hakkab tõusma tõmba pliidi äärele. 2.lisa kohe suhkur ja sool ning nõrista manna pidevalt vedelikku segades sisse. 3.keeda pliidil segades paksenemiseni (kuni mannatera on paisunud) 4.kontrolli maitset (magustoidu putru võid maitsestada ka vanilje suhkruga) Pudru konsistenti (paksust) saab reguleerida vedelikuga. Valmistamis tehnoloogia: 1.pane vesi ja suhkur keema 2.sega tärklis külma veega lahti nii et oleks ühtlane segu 3.vala kõik korraga keevasse vedelikku ja sega vispliga korralikult läbi 4.lisa mahl ja kuumuta veel korra keemiseni 5.serveeri pudru või vahukoorega Kisselli ei keedeta ja ei segata ülearu sest siis muutub vedelaks Ei säilita külmkapis 7 Töögraafik 1

Toit → Kokandus
80 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Prantsuse köök

Lise de Bordeaux Clairet Päritolumaa: Prantsusmaa Viinamarja sort: Merlot &Cabernet Sauvignon Värv: roosal veinil on atraktiivne punane värv Lõhn ja maitse: värske,aromaatne,tunda vaarika ja metsamarja lõhna ja maitset. Toidusoovitus: sobib linnulihaga, värskete salatitega ja juustuga. Nauditav vein piknikule ja koduaia grillipeole. Creme Brulee Valmistusained 6 munakollast 40 g suhkrut 500 ml rõõska koort 2 vanilje kauna Valmistusviis 1. Esmalt pane ahi sooja 170 °C juurde. Sega omavahel munakollased ja suhkur seni kuni suhkru kristallid on sulanud. 2. Kuumuta koor paksupõhjalises potis koos vaniljekaunadega. Kui koor on keema tõusnud lisa munakollase ja suhkru segu. Keera pliidil kuumus vaiksemaks ja sega intensiivselt nii, et munasegu ei läheks tükki. 3. Võta ja pane lusika selg kreemi sisse. Kui kreem katab lusika selja ilusti ühtlaselt ära on kreem valmis. 4

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
59 allalaadimist
thumbnail
6
docx

OÜ JOIK KÜÜNLAD

Tartu Kutsehariduskeskus Ärindus ja kaubandus osakond Elis Vink OÜ JOIK KÜÜNLAD & SPA Referaat Juhendajad: Sirje Mets Tartu 2010 Firmast üldiselt OÜ JOIK küünlad & spa asutati aastal 2006. JOIK on kaubamärk, mis tähistab kvaliteetset Eestis valmistatud looduskosmeetikat ja sojavahast lõhnaküünlaid. Kõik JOIK tooted on valmistatud käsitööna Eestis, kasutades kõige kvaliteetsemat toorainet. Nende eesmärgiks on pakkuda kvaliteeti just mõistliku hinnaga ning propageerida looduslikke nahahooldustooteid. Tootevalik on piisavalt lai, mis sisaldab väga meeldiva aroomiga lõhnaküünlaid, külmprotsessimeetodil valmistatud nahasõbralikke seepe, vannitooteid ning mõnusaid tooteid nii kehale, näole, kätele-jalgadele kui ka juustele. JOIK esinduspood asub Tallinnas, kuid nende tooteid müüvad ka osad apteegid, kaubamajad, Rosalindi poed, Ökopoed jne. Küünlad ja seebid JOIK ...

Majandus → Majandus
18 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Tahiti

Kõikjal saarel kasvavad kookospalmid, mida polüneeslased kutsuvad ,,elu puudeks", sest kõik kookospalmi osad (pähklitest puiduni) leiavad kasutust igapäevases elus. Saarel kasvatatakse palju maitsvaid troopilisi vilju- ananasse, greipe, apelsine, banaane, mangosid, sidruneid, papaiasid ja muud. Puuviljamahlu toodetakse ka ekspordiks. Tänu valitsuse toetusele kasvatatakse ka kartulit (mille analoogi leivapuuvilja söövad kohalikud rohkesti), kohvi ja vaniljet, kusjuures Tahitil kasvatatav vanilje on tuntud oma tugeva maitse- ja lõhnaomaduste tõttu. Tahiti kuulsamaiks lilleks on tiare, mille õis on valge. Tiaret peetakse ilu ja puhtuse sümboliks, taime õisi kannavad nii kohalikud tütarlapsed, naised kui ka turistid meelsasti kõrva taga. Tiare kandmisel on ka omad tavad- parema kõrva taha pandud õis tähendab, et kandja on hõivatud, vasaku kõrva taga olev õis viitab aga sellele, et kandja süda on veel vaba.

Geograafia → Aerofotogeodeesia -...
9 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Nimetu

Kodutöö Tehke kõik harjutused ÕSi abil. 1. Soovitamine. Sõnaraamat näitab märksõnade ning artiklisiseste liitsõnade, tuletiste ja väljendite hulgas selliseidki, mille asemel on keeles paremaid väljendusvõimalusi. Nende juurest viitab soovitatava keelendi juurde sõna parem. Nt sub sõbralik: Keskkonna+sõbralik rajatis, parem: keskkonnahoidlik rajatis. Vahel kasutatakse ka teist pidi osutust, näidates hea keelendi juures ära väga levinud, aga kehvema väljenduse. Nt .taide+ana.toomia, parem kui plas'tiline ana.toomia; müügi+.näitus, parem kui .näitus+müük. Teine soovitamismoodus on karmim. Sõnad või väljendid, mida ei peaks kasutama, on looksulgudes ja väiksemas kirjas. Nende järel on alati esitatud sobivam kirjakuju või väljendus. Nt {drel'l+puur} trel'l, trel'l+puur, sub spetsi.aalne: {spetsiaalse ettevalmistusega} eriväljaõppe saanud v eriväljaõppega turvamehed. (Allikas: ÕS 2006) Pakkuge parem lahendus: tema...

Varia → Kategoriseerimata
12 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Eesti keele suulise ja kirjaliku - kodutöö inglise filoloogidele

Kodutöö Tehke kõik harjutused ÕSi abil. 1. Soovitamine. Sõnaraamat näitab märksõnade ning artiklisiseste liitsõnade, tuletiste ja väljendite hulgas selliseidki, mille asemel on keeles paremaid väljendusvõimalusi. Nende juurest viitab soovitatava keelendi juurde sõna parem. Nt sub sõbralik: Keskkonna+sõbralik rajatis, parem: keskkonnahoidlik rajatis. Vahel kasutatakse ka teist pidi osutust, näidates hea keelendi juures ära väga levinud, aga kehvema väljenduse. Nt .taide+ana.toomia, parem kui plas'tiline ana.toomia; müügi+.näitus, parem kui .näitus+müük. Teine soovitamismoodus on karmim. Sõnad või väljendid, mida ei peaks kasutama, on looksulgudes ja väiksemas kirjas. Nende järel on alati esitatud sobivam kirjakuju või väljendus. Nt {drel'l+puur} trel'l, trel'l+puur, sub spetsi.aalne: {spetsiaalse ettevalmistusega} eriväljaõppe saanud v eriväljaõppega turvamehed. (Allikas: ÕS 2006) Pakkuge parem lahendus: (pa...

Eesti keel → Eesti keele suuline ja...
16 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Dźinn

Dzinni baasiks on neutraalne, harilikult viljast destilleeritud alkohol, millele annavad spetsiifilise lõhna kadakamarjad. Kõigis dzinni nimele pretendeerivates jookides peab olema äratuntav kadakamarja lõhn ja maitse, muud kasutatavad maitseained võivad varieeruda. Täpsed retseptid on iga tootjafirma saladuseks. Komme maitsestada alkoholi kadakamarjadega on pärit hollandlastelt. Rotterdami sadamast ning selle lähiümbrusest sai mitmeks sajandiks dzinnikaubanduse keskpunkt, kust jook mujale Euroopasse, samuti Ida-Indiasse (tänapäeval Indoneesia) ning teistele troopikasaartele rändas. Algselt pruugiti geniévreks nimetatud jooki puhtmeditsiinilistel kaalutlustel. Näiteks kasutas 16. sajandi keskpaiku Leideni Ülikoolis praktiseerinud doktor Franciscus Sylvius de la Boë seda odava ja puhastava toonikumina. Hollandlaste kõnepruugis teisenes prantsusekeelne geniévre (kadakas) genever' iks, mille inglased hiljem omakorda giniks mugandasid ning...

Majandus → Klienditeenindus
10 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Toiduainete koostise tabelid

TOIDUAINETE KOOSTISE TABELID Koostanud: Merle Rehand Roogade ninetused Kogus Valgud Rasvad Süsivesikud Kalorsus gr gr gr gr K/cal 1. Kirsi-mustsõstra-jõhvika rabarberi jook 200 0 0 22 92 2. Tomatimahl 200 2 0 7 38 3. Õuna-viinamarja jook 200 0.8 0 25.6 102 4. Ploomimahl 200 0.6 0 32.2 132 5. Viinamarjamahl 200 0.6 0 27.6 108 6. Õunamahl-morss 200 1 0 18.2 76 7. Mandariinimahl 200 1.6 0 ...

Bioloogia → Bioloogia
36 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Troopilised puuviljad

puitvillaga vooderdatud pappkarpidesse. Järelvalmimine toimub toatemperatuuril 6-8 päeva jooksul. Valmimisel eraldub meeldiv tugev aroom ja täisküpsuse saabumisel kattub vilja koor väikeste mustjaspruunide plekkidega. Kasutamine : Müüakse tükikaubana. Mango vilju süüakse eeskätt värskelt, kusjuures vili lõigatakse pikuti või risti pooleks, eemaldatakse noa abil viljaluu ja süüakse mahlakat sisu lusika abil. Serveeritakse koos suhkru, vanilje ja vahukoorega. Kasutatakse puuviljasalatites, Kompottide, marmelaadide, kookide ja tortide valmistamisel. 2 tunni jooksul pärast mango või selle konservide söömist ei ole soovitatav tarbida alkoholi ja juua piima -võib tekkida kõhuvalu. 4 Diospüür e. Hurmaa ( pilt 1.3 , pilt 1.4 ) Välimus ; Diospüür ehk hurmaa ehk jaapani kakiploom ehk , hiina

Toit → Kokandus
40 allalaadimist
thumbnail
46
pptx

Veini koolitus.

kuivatatud viljad. Vürtsid: aniis, köömed, lagrits, roheline pipar, nelk, muskaat, kaneel Animaalsus: hobune, higi, märg koer, märg vill, sõnnik Keemilised: alkohol, apteek, kumm, plastik, papp, paber, petrool, väävel, eukalüpt, mentool, pesuvahend Taimed, ürdid: taimevars, niidetud rohi, münt, spargel, nõges, keedetud kapsas, oliiv, kannikem, roos, akaatisia Kuivatatud ürdid: hein, sigar, tee, tubakas Puised: vaik, seeder, tamm VEINI AROOMID Vanilje: vanilje, tammevanilla Põlenud: röstkohv, suits, röstleib, praetud peekon, tõrv Pähkel: sarapuu pähkel, pistaatsia, mandel, kreeka pähkel Karamell: mesi, toffe, siirup, sokolaad, või Maa: kopitanud, pärm, hallitus, kork, maa, tolm, seened SERVEERIMISTEMPERATUUR Madal temperatuur-happed, tanniinid Kõrge temperatuur: happed taanduvad, tanniinid muutuvad pehmeteks Kõrge temperatuur: võimendub alkohol ja puuviljasus. Üle 20 C ei olehea veini serveerida! Punavein: Suurem klaas

Toit → Toiduainete õpetus
30 allalaadimist
thumbnail
14
docx

EKSOOTILISED VILJAD

alkohoolsete jookide valmistamiseks. 2.8 MANGO Pärit Ida-Aasiast. Värvus võib varieeruda rohekas-kollasest kuni punane. Õhukese nahkja ja tärpentiinilõhnalise koore all on väga mahlakas magushapu aprikoosivärvi viljaliha, milles sisaldub suur kiuline, munakujuline ning raskesti eemaldatav luuseeme. Sisaldab palju kaltsiumi ja rauda, C-vitamiini 46mg% ning rikkalikult provitamiini A. Tuntakse seedimist soodustava toime poolest. Serveeritakse suhkru, vanilje ja vahukoorega. Kasutatakse puuviljasalatites, kompottides, kookide valmistamisel. 2.9 RAMBUTAN Pärit Malaisiast kuid nüüd kasvatatakse troopilises Kesk-Ameerikas ja Kagu-Aasias. Punakaspruun, ploomisuurune, karvane puuvili. Viljaliha on pehme, libe viljaliha, kivi ei Eksootilised viljad süüda. Sööakse toorelt või lisatakse puuviljasalatitesse, serveerida jäätisega, või tehakse moosi.

Toit → Toiduainete õpetus
52 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Parfüüm - Lõhnaõli

õitsevad roosad freesiad, maikellukesed ja kuslapuu. Aroomi sügavusest kerkib esile hinnaline muskus, pakkudes koos ambraga lõhnaelamust, millele on võimatu vastu panna. (eraldi ka püramiidisüsteemina välja toodud koostisained). Püramiidisüsteem: Lõhna tipp: mahe pirn, mahlakas virsik, melon, õun ja tsitrus Lõhna süda: sirel, lillafreesia, piibeleht ja maikelluke Lõhna põhi: muskus, ambra, vanilje ja sandlipuu Parfüümi püramiidisüsteem(piltlikult): Lõhna tipp Lõhna süda Lõhna põhi Lasti turule aastal 2006. Väljalase on limiteeritud ja seetõttu müüakse seda lõhnavaid teatud perioodi vältel. On müügil Eestis erinevates suurustes parfüümipudelis 30 ml, 50 ml kui ka 100 ml. Ja hind kujuneb kuni 66.47 (eurot) ehk 1040.0295021040

Majandus → Tööstuskaup
26 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Maitsvad õunakoogid

Õunakoogid (jm magustoidud) Mõnus kreemine õunakook Vaja läheb: PÕHI 3dl jahu 3spl suhkrut 0.5tl küpsetuspulbrit ~75g võid (toasoe) 1 muna ÕUNAD 3-4 suuremat õuna 50g võid 3sl fariinisuhkrut 2sl konjakit kaneeli KREEM 4dl piima 4 muna 6sl suhkrut 4sl jahu 2tl vanillisuhkrut Põhja jaoks sega omavahel kuivained, lisa või ja töötle purutaoliseks massiks. Lisa ka muna ning sõtku (puulusikaga) tainaks. Suru tainas 24cm küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi, toksi kahvliga taina sisse väikesed augud ja pane külmkappi. Samal ajal koori õunad, eemalda südamikud ja lõika paksemateks sektoriteks. Kuumuta pannil või ning sulata selles fariinisuhkur. Lisa veidi kaneeli ja konjak. Laota õunad pannile ja küpseta poolpehmeks. Valmista keedukreem. Selleks pane üle poole piimast madalal kuumusel soojenema, aga päris keema ära lase. Teises kausis, kus on ülejäänud piim, klopi lahti munad ja lisa suhkur ning vanillisuhkur. Viimasena sõelu juu...

Toit → Toiduained
5 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Veregrupi järgi toitumine

täisteranisuleivad, inglise kuklid, kaerajahukuklid, maisi ja nisujahukuklid. Nisud, jahud, manna, nuudlid, spinatipasta, täistera-nisujahu. Aedviljadest avokaado, baklazhaan, kapsa erinevad sordid, mais, oliivid, sinep. Puuviljadest ja marjadest apelsin, banaan, kookospähklid, maasikas, mandariin, rabarber. Mahladest apelsini, kapsa, õunamahl ja õunasiider. Maitseainetest need, mille põhikoostises on kaneel, kookospähkel ja mais, pipar, vanilje, äädikas. Vürstikatest lisanditest ketshup, majonees, magusad marinaadid, marineeritud köögiviljad, vürtsised kastmed. Taimeteedest ei ole soovitatavad aaloe, maasikahelbed, nurmenukk, oblikas, paiseleht, päevakübar, senna, takjas, rabarber. Erinevatest jookidest tuleks ettevaatlik olla kange alkoholiga, kohvi, coca-cola, gaseeritud jookide ja musta teega. Kasulikud toiduained:Lamba-, loomaliha ja hakkliha, maks, süda, uluki-, vasika- ja talleliha.

Toit → Toit ja toitumine
21 allalaadimist
thumbnail
22
odt

Joogiõpetus

Jägermeister. • Emulsiooniliköörid – tooraineks kasutatakse rasva- ja valgusisaldusega aineid, nt munakollaseid, koort, kookosrasva jne. Liigitatakse muna- ja kooreliköörideks. Tuntuim : Taani munaliköör Advocaat. • Fantaasialiköörid maitsestatakse eriliste aroomieotiste ja – destillaatidega. Tuntuim mark on Parfait Amour, mis on maitsestatud roosi kroonlehtede eeterlike õlidega, vanilje, greibikoorte, mandlitega jne. • Punš tähendab sanskriti keeles number 5 ja koosneb viiest koostisosadest: veinist või teest, sidrunimahlast, suhkrust, veest ja destilleeritud alkohoolsest põhjast.

Toit → Joogiõpetus
28 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun