Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"koriander" - 91 õppematerjali

koriander on poole meetri kõrgune maitse- ja ravimtaim petersellitaoliste lehtede ja punavalgete väikeste õiegruppidega.
thumbnail
7
odt

5 toiduainet

Piimaga valmistatud sokolaadi- ja puuviljamagustoitudes. Kastmetes, kohvis, vahukoores, kreeides. Võib kasutada ka jookide, kompottide ja mooside maitsestamiseks. 5.Koriander Koriandri vili on pisut väiksem valgest piprast, lõhn ja maitse meenutavad kergelt sidrunit. Koriander ise ei tõuse tugevalt esile, aga täiustab teisi maitseid ja on soositud just segudes. Karri (Curry) -maitsesegu osaks olev koriander on soositud liha- ja riisiroogade maitseaine hiina, india ja jaapani köögis. Koriandrit kasutatakse ka leibades ja küpsetistes. Sobib suurepäraselt kõikidesse taimetoitudesse. Koriandri seemneid kasutatakse ka hapukapsa, heeringakonservide ja marineeritud köögivilja maitsestamiseks ning ka õunakoogis. Värsked lehed on maitsvaks lisandiks salatites ja suppides. Seda on kasutatud ka verepuhastusvahendina ja reumast vaevatud liigeste määrimiseks.

Toit → Toitumisõpetus
29 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Maitseained India köögis

Küpsena sarnanevad need nii välimuselt, aroomilt kui ka maitselt aniisiseemnetega. Magus apteegitill on kulinaarias kasutusel nii ürdi kui ka vürtsina. Kasvuajal, enne õitsemist pruugitakse liha- ja kalaroogade maitsestamiseks taime õrnu lehti. Vürtsina leiavad kasutust poolküpsed sarikad ja isegi juured, kuid kõige enam tarvitatakse siiski seemneid ehk vilju. Mugulatest ja jämenenud lehevartest valmistatakse hautisi, wokirooge ja salatit. Lehti ja seemneid maitseainena. · Koriander Koriander on poole meetri kõrgune maitse- ja ravimtaim petersellitaoliste lehtede ja punavalgete väikeste õiegruppidega. Tema kodumaa on arvatavasti Aasias ja Põhja-Aafrikas, ent nüüd kohtab seda taime kõikjal Vahemere piirkonnas, Marokos ja USA-s. Oma apelsinilõhnalise, maheda ja magusavõitu maitsega meenutab koriander salvei ja sidruni segu. India koriandriseemned on väga teravalõhnalised, kuid siiski magusad. Koriander sobib

Toit → Rahvusköögid
21 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Maitsetaimed

2. Mida võib otse avamaale külvata? Avamaale võib otse külvata estragoni ja taimi mis ei karda öökülmi. 3. Millal on õige aeg hakata külvama? Õige aeg on külvama hakata kui mulla temperatuur on sobiv ja ei ole kartust öökülmasid külmaõrnade taimede puhul. 4. Milliseid liike saab paljundada seemnetega? Estragon, Rosmariin, Meliss, Piparrohi. 5. Nimeta vähemalt kolm maitsetaime mida me kõige esimesena külvame? Basiilik, spinat, koriander 6. Kuidas paljundada pistikutega? Pistist võetakse varakevadel, elujõuliselt taimelt ja pannakse valguse kätte sooja ruumi, mulda või vette et tal tekkiksid juured ja hiljem võib taime istutada. 7. Millised probleemid on kahjuritega? Kahjurid kahjustavad ja hävitavad taimi. 8. Kus me kasutame veel maitsetaimi peale toitude maitsestamise? Too võimalused ja sinna ka maitsetaimede näited vähemalt kolm. Kasutame ravimina, näiteks liivateed valuvaigistina. Maitsetaimi

Bioloogia → Bioloogia
12 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Maitseained

· Kapparid Kasutatakse: 4.1. Nelkpipar: · Ulukiliha · Marinaadid · Aedviljatoidud · Piparkoogid · Kuumad joogid · Vorstitooted · Vürtsisegud 4.2. Kappar · Kastmed · Salatid · Supid · Lihatoidud (vasikaliha, Köningbergi klops) 4.3. Safran · Taignatooted · Riisiroad (risotto, paella) · Lamba-, liha-, linnu- ja kalaroad Paljude Araabia riisitoitude koostises 5. Seemnelised · Muskaatpähkel · Koriander · Kardemon · Aniis · Seesamiseemned · Vürtsköömned · Sinepiseemned Kasutamine: 5.1. Muskaatpähkel · Aedviljatoidud · Heledad kastmed · Muna-, liha- ja kalaroad · Ulukitoidud · Juustufondüüd · Maks 5.2. Koriander · L-Saksamaal klassikaline leivavürts · Küpsised · Praetud kala · Linnu- ja liharoad · Liköörid Maitsestatakse Tai, India, Mehhiko ja Brasiilia toite 5.3. Kardemon

Toit → Toiduaine õpetus
7 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Rahvuslikud supid

4. Aja keema kanapuljong ja vala munasegu läbi sõela puljongisse. 5. Tõsta pott kohe pliidilt, lisa singiribad ja sibularõngad ning lase neil mõnda aega puljongis tõmmata. 6. Kaunista supp hakitud peterselliga. Kookose-kanasupp(Tai) Valmistusained 50 g Sampinjonid 75 g viilutatud Broileri rinnafilee 0,5 tk Sidrunrohu kõrs tükike Ingver 0,25 tk Tsillipipra kaun 0,25 purki Kookosepiim 1 dl Vesi 0,75 sl Kalakaste 0,13 tk Sidruni mahl 1,25 tk Laimileht värske Koriander Valmistusviis Tükelda sampinjonid ja sidrunrohi. Koori ingver ja lõigu viiludeks. Haki sillikaun peeneks. Vala kookospiim ja vesi potti ning aja keema. Lisa potti tükeldatud seened, sidrunrohi, ingver ja tsilli, samusti kalakaste ja sidrunimahl. Aja keema. Lisa broileriviilud ja laimilehed. Keeda, kuni kanaliha on pehme(umbes 5 minutit). Serveerimisel kaunista värske koriander.

Toit → Kokandus
54 allalaadimist
thumbnail
10
docx

India köök

Enamasti kasutatakse kohapeal kasvatatud maitsetaimi, maitseaineid, köögivilju ning puuvilju. Levinud on enamasti taimetoidud, liha söömine on suhteliselt harv. Normaalne toiduvalik Indias sisaldab puuvilju, köögivilju, teravilju, mune, piimatooteid, mett ja mõnel juhul ka liha. Kõige olulisemad ja enim kasutatud maitseaineteks India köögis on terve või purustatud tsillipipar, mustad sinepiseemned, kardemon, köömned, kurkum, asaföötida, ingver, koriander ja küüslauk. Põhijoogiks Indias on tee ning juuakse ka kohvit. India traditsiooniliseks joogiks on Lassi. Teisteks jookideks on Sharbat, nimbu pani, chaas, badam doodh. Alkohoolsetest jookidest on enim levinud õlu ja erinevad liköörid. Traditsiooniliselt süüakse Indias istudes maas põrandal või väga madalatel taburettidel ning patjadel. Süüakse peamiselt parema käega, mitte söögiriistadega. Vasaku käe kasutamist peetakse sageli kombetuks

Toit → Rahvusköök
23 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Aafrika Rahvusköök

Aafrika Puuviljad Banaan Dattel Viigimari Arbuus Liha Antiloop Sebra Pühvel Kits Lammas Kana Siga Süüakse nende liha, siseelundeid, verd ja piima Õlitaimed Seesam Palm Arahhiis Kakaopuud Teraviljad Paljud hirsiliigid Riis Nisu Mais Maitsestamine ja maitseained Maitsestatakse tugevasti Must-, valge-, punanepipar Koriander Loorber Safran Ingver Karri Küüslauk Tärkliserikkad köögiviljad Oad Läätsed Kõrvitsalised Mieli( sarnaneb maisijahuga) Juurviljad Bataat Maniokk Rohelised köögiviljad Jook Vein Õlu Kanaraguu mandlitega 1 kana Tehnoloogia: Soola Puhastatud kanale puistatakse veidi safranit soola ja hõõrutakse küüslauguga.

Toit → Kokandus
35 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Toitude maitsestamine

Miks toite maitsestatakse? Toite maitsestatakse maitse täiendamiseks ja parandamiseks. 10. Millal toite maitsestatakse? Maitseaineid lisatakse toidule kas enne töötlemist või kuumtöötlemise järel, oleneb toidust. Vormitoitudele ja hakkmassist toodetele lisatakse enne kuumtöötlemist. Suppide ja kastmete maitsestamine toimub nende valmistamise ajal. Peenestatud maitseained kuumtöötlemise lõpus. 11. Nimeta kodumaised vürtsid? Kodumaised vürtsid on: kadakamarjad, köömned, koriander ja aniis. 12. Nimeta ehtsad ehk klassikalised vürtsid? Ehtsaid vürtse kasutatakse kuivatatult. Pipar, ingver, kaneel, kappar, kardemon, loorber, nelk, muskaat, vanill. Puljongid ja supid 13. Mis on konsomee, nende valmistamine, serveerimine Konsomee on selge puljong see on hele puljong, kurnatud selitatud. Serveeritakse kõrvale antavate või puljongisse pandavate lisanditega. 14. Millest keedetakse supipuljongeid?

Toit → Kokandus
25 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Rootsilaua menüü

 2 supilusikatäit värskelt pressitud laimi- või sidrunimahla  1 supilusikatäis jahvatatud köömneid  1 supilusikatäis paprikapulbrit  1 teelusikatäis soola  Pool teelusikatäit värskelt jahvatatud pipart  1,5 supilusikatäit oliiviõli  0,5 kg tooreid krevette (sabadega või ilma)  4 küüslauguküünt (tükeldatud)  Värskelt tükeldatud koriander Juhised: 1) Sega väikeses kausis puljong, laimimahl, köömned, paprika, sool ja pipar. Pane mõneks ajaks kõrvale. 2) Suurel pannil kuumuta oliiviõli keskmiselt-kõrgel kuumusel. Lisa krevetid ja küüslauk, küpseta umbes 4-5 minutit, pidevalt segades, kuni krevetid on läbi küpsenud. Pane krevetid ja küüslauk eraldi taldrikule ning aseta kõrvale. 3) Võta kaste ja soojenda pannil keskmiselt-kõrgel kuumusel, pidevalt

Toit → Kodundus
4 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Prantsuse köök

Muna (iseloomulikud on omletid). Kasutusel on kõik lihasordid, vähem tarvitatakse sealiha. Kaladest: merikeel, tursk, lest, skumbria, haug, karpkala ja mereandidest: austrid, krevetid, merekarbid, vähid. Väga armastatakse konnasid, tigusid, molluskeid ja madusid. Maitsestamine Maitseaineid kasutatakse ettevaatlikult, mõne roa puhul mõõdukalt, teise puhul ohtralt. Maitseandjad: küüslauk, sibul, rosmariin, petersell, tüümian, safran, nelk, basiilik, koriander. Köögi eripäraks on viinamarjaveini, konjaki ja likööri kasutamine toitude valmistamisel. Toidu valmistamine Vein on põhikomponent lihamarinaadide ja kalapuljongite koostises; Supid: puljongid, kreemsupid ja püreesupid (prantsuse- sibulasupp); Lemmik lihatoit on biifsteek (medium) Magustoitudest on lemmikud vahukoor, puuviljakompotid ja jäätis. Väga hinnatakse kirsipirukat, lahtist torti puuviljadega ja crème brüle`d. Tuntumad rahvustoidud

Toit → Rahvusköök
8 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

PRANTSUSE KÖÖK

Hoolikalt valmistatud Kaunilt serveeritud toidud Tähtis on maitse Kvaliteetsed aedvilja sordid. Peamised toiduained Aedviljad (mugulsibul, kartul, porgand, kapsas, tomat, seller, kaunviljad) Piim, rõõsk koor, kohupiim ja hapukoor; Juustud (üle 400 sordi) Muna Kõik liha sordid Kala (merikeel, tursk, lest, skumbria, haug, karpkala) Mereannid (austrid, krevetid, merekarbid, vähid) Peamised maitseained Küüslauk, sibul, rosmariin, petersell, tüümian, safran, nelk, basiilik, koriander. Ka veinide, likööride ja konjakite kasutamine. TOIDU VALMISTAMINE Valitakse kõrgekvaliteedilisi tooraineid. Välditakse toiduainete purustamist ja segamist. Osatakse osavalt valmistada salateid ja kastmeid (arvatakse teatavat üle 3000 kastme retsepti) Vein on põhikomponent lihamarinaadide ja kalapuljongite koostises. Suppidest eelistatakse puljongeid, kreemsuppe ja püreesuppe. Magustoitudest on lemmikud vahukoor, puuviljakompotid ja jäätis. TOIDU SERVEERIMINE

Kultuur-Kunst → Kultuur
6 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Kursuse töö - vürtsid

Valget pipart saadakse musta pipra küpsetest punastest viljadest. Enne kuivatamist leotatakse neid viljaliha eemaldamiseks mere- või lubjavees. Kui tahetakse saada hästi aromaatset pipart, asendatakse leotamine pipra terade fermentimisega. Pärast viljaliha eemaldamist pipra terad kuivatatakse. Valmis vürts on ümmargune, sileda pinnaline määrdunud valge tera, mille sisemus on veidi kollakas. (,,Maitsetaimed,Maitseained"-autor V.Pohljobin Tallinn ,,Valgus ,, 1983.) Koriander Koriander on pärit Vahemere maadest ja selle seemned kuuluvad maailma vanimate vürtside hulka. Koriandrit tuntakse ka kui kinzat või Hiina peterselli. Kasutatakse nii värskeid kui kuivatatud lehti kuid rohkem seemneid mis on kuivatatult kollakaspruunid ning nende lõhn meenutab muskust ja sidrunit. Värskeid lehti kasutatakse nagu peterselli ja aed- haraputke. Koriandrit lisatakse salatile, suppidele ja kastmetele. Jahvatatud koriandriseemneid kasutatakse Lähis-idas samamoodi kui

Toit → Toit ja toitumine
11 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Marinaad

õuna ja apelsinilõigud. Enne Grillimist marineeritud liha pind kuivatatakse. Grillimise ajal võib liha määrida õliga või maitsestatud kastmete ja grillkastmetega, et pind saaks kena värvuse. Soola lisatakse alles küpsetamise lõppedes. Marinaadi põhiretsept Koostisained: Vesi Keedusool Suhkur Sibulad Vürtsid (,ust pipar, nelk, kaneelikoor, muskaatpähkel, ingver, koriander, sinepiseemned) Maitsetaimed (mädarõigast, tillivarsi koos ite ja seemnetega, küüslauku, majoraani, estragoni, piparrohi ja punase pipra kaunu) Äädikas Valmistamine: 1. Marinaadi valmistamiseks lisatakse 1 liitri vee kohta 1-2 tl keedusoola ja veidi suhkrut, keedetakse mõni minut, vajadusekorral riisutakse vaht, lisatakse vürtsid ja sibulad. Vürtsidest kasutatakse musta pipart, vürtsi, nelki, kaneelikoort, muskaatpähklit, ingverit, koriandrit, sinepiseemneid jne

Kategooriata → Tööõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

HIINA RAHVUSKÖÖK

HIINA RAHVUSKÖÖK NIMI? Hiina köök Hiina köök on üks maailma populaarsemaid. Kuigi pole olemas ühtset hiina kööki ja söömisharjumused on eri provintsides erinevad, kehtivad kogu Hiinas teatud kindlad toiduvalmistamise ja serveerimise põhimõtted ja hiina kokakunsti raudreeglid. Põhinõudeks on lisandite värskus ja naturaalne maitse. Loomuliku maitse säilitamise eesmärgil lõigatakse köögivili, kala ja liha väikesteks tükkideks ning piirdutakse nii lühikese keetmis- ja küpsetusajaga kui võimalik. Köögikultuuride regioonid Hiina regioonide jaotatakse tihti kulinaarsete traditsioonide järgi laias laastus neljaks. Kantoni ehk Lõuna-Hiina köök Pekingi ehk Põhja-Hiina köök Shanghai ehk Ida-Hiina köök Sichuani ehk Lääne-Hiina köök Kasutatakse ka teisi, detailsemaid jaotusi (laialt kasutatav on ka 8-regiooniline jaotus). Hiina söögipulgad Söögipulgad võeti kasutusele juba 5000 aastat tagasi Hiinas. Söögipulgad ehk söömispulgad on kaks ...

Toit → Kodundus
8 allalaadimist
thumbnail
6
docx

17.-18 saj. vene toidud

päev. Sagedamini küpsetatavad pirukad: suur ümmargune leid, pikergune suur pirukas, pliinid (õhukesed ja ka paksemad pannikoogid), juustu- või kohupiima-kook, kruubi-, nuudli- ja munaroog, magusad, joogid ja kissellid. Üheks kindlaks vene köögi osaks olid mitmesugustest kodu- ja metslindudest valmistatud road. Tähtsal kohal oli ka kõikvõimalike aia- ja metsasaaduste soolamine ja hapendamine. Vene köögi olulisemad maitseained olid sool, pipar, ning värske koriander. Samuti oli vene söökide lahutamatuks koostisosaks sibul ja küüslauk. Muide, pikka aega valmisid kõik vene köögi road ahjus, sest pliit jõudis Venemaale alles 17.sajandil koos Euroopa kokkadega. Erinevatest rahvusköökidest võid veel lugeda aadressilt: http://www.hot.ee/nadka/profile/chiili%20toidud.html

Ajalugu → Ajalugu
4 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

HIINA KÖÖK

toidu söömiseks Joogid Hiinlased ei joo ei vett ega piima Söögi kõrvale joodakse puhast teed Alkohoolsetest jookidest tuntakse Hiinas peamiselt riisiviina Sojapiim Seesamisiirup Iseloomulikud toiduained Oapastad Austrikaste Porrulauk Bambusevõrsed Riis Hiina nuudlid Riisivein Ingver Riisiäädikas Koriander Seesamiseemned Liiliapungad Seesamiõli Sojaidud Sichuani pipar ehk fagara Sojakaste Toitude valmistamine Riisi toiduks valmistamine on Hiinas suur kunst Riis keedetakse enamasti aurus, et see jääks läikiv ja sõmer Lihapalad tavaliselt marineeritakse, keetmisel ei tohi liha laguneda Valmistusviisid on samasugused nagu meilgi ­ keetmine, hautamine, aurus keetmine, praadimine, küpsetamine ja grillimine Leib ja teraviljatooted

Toit → Toitlustus
18 allalaadimist
thumbnail
4
doc

RUKKILEIB MEIE TOIDULAUAL - kordamisküsimused

Tera- ja seemneleivad. Kasutakse idandatud või kooritud rukkiteri, purustatud nisuteri või helbeid; kasutatakse jämeda jahvatusega jahusid; happesus kõrgem 24. Koorikleib. Kasutatakse rukkiterasid, natur juuretist, soola, siirupit ja kartulihelbeid 25. Juuretise baasil tehtud leibade väärtus. Tervislikum, kergesti seeditav, meeldiv maitse ja aroom 26. Lisandid leivas kaasajal (taimsed, loomsed). Kartulihelbed, porgandihelbed, puuviljad, seemned, köömned, koriander, peki ja singi kuubikud 27. Leivatööstuse arengu lugu. Kõige pealt olid meistrid, kes tegid leiba . Nende leival pidi peal olema leivategija nimi ja märgistus. Hiljem hakkasid tegema leiba väikeettevõtted ning alles nüüd on tulnud suuremad ettevõtted, kes on eest lükanud väikeettevõtted kui juba ka keskmised. Praegust on ühtedeks suuremateks leiva tegijateks Tartu Mill 28. Leib rahvakalendri tähtpäevadel. Leival oli tähtis roll rahvakalendris,

Toit → Toit ja toitumine
12 allalaadimist
thumbnail
18
ppt

Prantsuse köögi ülevaate esitlus

Mereannid: austrid, krevetid, merekarbid, vähid Toitude valmistamine Kõrgekvaliteedilised toiduained Välditakse purustamist ja segamist Vein on põhikomponent marinaadidel ja kalapuljongites Populaarne on biifsteek ehk seest toores liha Süüakse püree- ja kreemsuppe ning puljongit Salat ja aedvili on eraldi toit Maitsestamine Sõltub väga toidust Põhilised maitseained: küüslauk, sibul, rosmariin, petersell, safran, tüümian, nelk, basiilik, koriander, estragon Viinamarjaveini, konjaki ja likööri kasutamine Mitmekesine kastmete koostis Toitude serveerimine Serveeritakse kaunilt, kuid lihtsalt Toitude jaoks vaagnad kuumendatakse Toidud asetatakse nii, et selgelt on näha, millistest toiduainetest need koosnevad Toiduained ei segata palju, vaid kasutatakse eri liikidena Toiduainete algsed omadused ja toiteväärtus maksimaalselt säilivad Toidukorrad Tähtsamad söögikorrad on: Hommikusöök Eine Lõuna

Toit → Kokandus
20 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Vürtsid

Kasutatakse aroom. marinaadides. · Nimetatakse ka Nelgiõli. chilliks. Must pipar Valge pipar Pärit Lõuna- Indiast. · Valmistatakse Kortsulise välispinnaga küpsete pipraterade mustad või töötlemisega. mustjaspruunid terad. Valmistatakse roheliste valmimata pipraviljade kuivatamisel. Koriander Vanill Kesk- Ameerikast ja Pärit Vahemere Mehhikost pärineva maadest. orhidee vili. Lehed nii värskelt kui kuivatatult, seemned · Aromaatne viljaliha kuivatatult. Juurt mis sisaldab palju kasutatakse küüslaugu pisikesi seemneid. asemel. · Kasutatakse

Toit → Kokk
9 allalaadimist
thumbnail
10
doc

3 käiku

Kookosene hernesupp 1 sl võid 2 sl basmatiriisi 2 porrut või 2 sibulat või 6 varretäit rohelist sibulat 0,75 tl soola 1,5 tl karrimaitseainet 8 dl aedvilja- või kanapuljongit soovi korral 3 oksakest värsket koriandrit 600 g külmutatud rohelisi herneid soovi korral 2 punti või peotäit spinatit 2,5 dl kookospiima serveerimiseks värsket koriandrit ja krõbedat saia Kuumuta potipõhjas või ja prae seal minut aega riisi. Lisa hakitud porru, sool, karri, 2,5 dl puljongit ja soovi korral koriander. Keeda 10–13 minutit. Lisa ülejäänud puljong ja herned. Keeda 5 minutit ning tõsta potti ka spinat ja kookospiim. Kuumuta peaaegu keema ja võta pott tulelt. Püreesta supp ning maitsesta soola-pipraga. Serveeri mõne rohelise herne, koriandri, oliiviõlisortsu ja krõbeda saiaga. pearoog Idamaine grillitud merikuradi saba Merikuradi saba 2 tk, ca 500-700 gr/tk Marinaadiks: Hakitud ingverijuurt 2 spl (30 ml) Kuivatatud chillihelbeid 2 tl (10 ml) Valget suhkrut 2 spl (30 gr)

Toit → Toitlustus
8 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Köögiviljatoidud

vähenemine a. C ­ vitamiini sisalduse vähenemine (spinat, kapsa ja salat ­ 3 päevaga kadunud) b. lausa päikese käes on kadu veelgi suurem Lehtköögivilja ja maitsetaimi hoida niisutatult suletud kilekotiga külmkapis Kasutusel kõik kuumtöötlemise meetodid Mitmekordne kuumtöötlemine ­ ei ole tervislik Maitsestamine soola ja suhkru asemel tuleks eelistada maitserohelist ja teisi maitsetaimi aed-haraputk, tüümian, basiilik, estragon, harilik pune, koriander, kurgirohi, köömned, leesputk, meliss, piparmünt, piparrohi, till, petersellilehed, roheline sibul ja murulauk, riivitud tsitruseliste koor vürtsid ­ Cayenne pipar, karri, muskaat, must pipar, piment, valge pipar, kadakamarjad, koriander Köögiviljade maitsestamisel peab olema väga hoolikas, domineerima peab jääma köögivilja maitse. Väga tähtis on välimus (tükelduskuju, mitte üle valminud) Serveerimine kohe peale valmistamist

Toit → Toitumisõpetus
40 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Maitseainete töö

säilitavad suletud nõus hoituna pool aastat oma mõju.Seemneid piparmünt ei moodusta. Piparmündi eeterlik õli sisaldab palju mentooli. Õitsemisaeg on juunist augustini. Suurteks piparmündisõpradeks on inglased. Tänaseks on inglased piparmündi suurimad kultiveerijad ja tarbijad, nende jaoks on piparmünt umbes sama oluline kui meile petersell. Inglased lisavad piparmünti meeleldi kohupiimale, seentele, spinatile ja rohelisele salatile. 3. VÄRSKED ÜRDID 3.1 VÄRSKE KORIANDER Korianderi taim meenutab väliselt peterselli, maitse meenutab sidrunit. Asendamatu ürt paljudes maailma köökides. Koriandri lehti saab kasutada suppidesse ja salatitesse hakitud kujul 3.2 MAJORAAN Majoraan mõjub isu tekitavalt ja soodustab seedimist.Majoraani lehti kasutatakse nii värskelt kui ka kuivatatult peamiselt vorstidele,kuid ka liha-,kala-ja kartulitoitudele,kastmete ning salatite maitsestamiseks. Eriti hästi sobib ta kaalikatoitudele ning köögiviljade hapendamisel

Toit → Kokk
15 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Maitsetaimed

vajalikke vitamiine organismile. Teinekord aitab tuju tõsta üksnes taimede tärkamise ootus. Ürdid pole üksnes kasulikud, vaid ka kaunid. Kui talvelgi tahaks toitudele lisada kuivatatud maitsetaimede asemel värskeid, kuid poeletil leidub vaid tilli ja peterselli, tasub roheline panna kasvama parem oma köögiaknale. Maitsetaimed on mitmekülgselt kasulikud ­ nad annavad toitudele huvitava lisaväärtuse ja on kasulikud ka organismile. Näiteks rosmariin, koriander, seller, basiilik ja küüslauk on paljudes maades tuntud koguni nii maitse- kui ka ravimtaimedena. Maitsetaimede liigitus VÜRTSIDE LIIGITUS Inimkond tunneb kokku üle pooleteisesaja vürtsi, millest kodusel valmistamisel kasutatakse tavaliselt vaid kümmekonda. Maitseainete piiratud kasutamise põhjus peitubeelkõige nende halvas tundmises, selles, et orienteeruta nende rikkalikus sortimendis. Seepärast tutvumegi vürtside klassifikatsiooniga, mille tundmine hõlbustab

Bioloogia → Bioloogia
25 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

India köök

maitsega. Karri-maitsesegu ainus "kohustuslik" aineosa on kurkum ehk kollajuur, mis annab segule iseloomuliku kollase värvuse ja erilise lõhna. Põhja-Indiast pärinevad karrid küllaltki mahedad, tshillipipra abil saavutatud põletavusega aga hiilgavad Lõuna-India karrid Garam masala Garam masala ehk "võimas vürts" on populaarne maitsesegu peaaegu kõikide roaliikide maitsestamiseks. Koostises domineerivad vürtsköömen, kardemon, koriander, must pipar, nelk, cayenne'i pipar ja kaneel. Piirkondlikud erinevused Põhjapoolsed osariigid eelistavad aromaatsest basmatiriisist valmistatud ja safraniga maitsestatud roogi, nagu riisi- ja lihakihtidest koosnev roog biryani, rohke hapukoorega valmistatud lihahautisi ja vürtsikaid lihapalle nimega kofta. Riisiga võistlevad siin nisu ja muud teraviljad, mistõttu süüakse palju leiba. Toit serveeritakse vaagnatel, kuid seda süüakse nii siin kui

Toit → Kokandus
34 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Maitsetaimed

16] Klassikalisi ehk ehtsad vürtse, nagu nelk, pipar, kaneel, tarvitatakse ainult kuivatatult. Need säilivad üsna kaua, on kergesti transporditavad ja kasutatakse kogu maailmas. Tihti tuleb vürtse algul röstida või õlis kuumutada, et nende maitse paremini esile tuleks. Eriti oluline on see India vürtside puhul. Enamik ehtsaid vürtse on troopilise või lähistroopilise päritoluga. Kodumaistest vürtsidest kuuluvad siia köömned ja kadakamarjad, meil kohandatud liikidest koriander ja aniis. Kasutatavamad vürtsid: aniis, tähtaniis, kadakamari, ingver, kaneel, Cayenne'i pipar, kardemon, kurkum, köömen, nelk, pipar, vürts e piment e nelkpipar e vürtspipar, safran jne. [kalev.ee] Ürdid on aga jaheda või külma ilmastikuga maade rohttaimed, mida tihti kasvatatakse taimekasvandustes. Tooreid ürte peab hakkima, et nende maitse paremini esile tuleks. Tooreste ürtide maitse on mahedam kui kuivatatutel. Ürte peaks lisama toiduvalmistamise lõpus

Toit → Kokandus
25 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Kõrvitsa uurimistöö

Juustu võid ka lihtsalt peale puistata. -6- Kõrvitsasupp suitsujuustuga Kõrvitsapüreesuppi serveeri riivitud suitsujuustu, röstitud kõrvitsaseemnete ja koriandriga. Kogus Koostis- ja maitseained 250 g kooritud ja puhastatud kõrvits 1.88 dl vesi 0.25 tk puljongikuubik 1 tk keskmine kartul 1 tk hapu õun tükike värske ingver 0.25 tk Sibul 50 g suitsujuust 1 sl kõrvitsaseemneõli 1 sl röstitud kõrvitsaseemned (värske) Koriander 25 g või 0.25 sl Karri Koori ja lõika kuubikuteks kõrvits, kartulid ja õunad. Haki ingver ja sibul ning prae koos karripulbriga pooles võikoguses klaasjaks. Lisa kõrvitsatükid ning prae kergelt läbi. Keeda veest ja puljongikuubikust puljong ning lisa kõrvitsale. Keeda paar minutit ja lisa tükeldatud kartulid. ... -7- Keeda kõik peaaegu pehmeks. Kõige viimasena lisa õunatükid. Kui tundub, et vedelikku on liiga vähe, võid lisada veidi keeva vett

Toit → Kokandus
26 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Toitude kohandamine allergikutele ja erivajadustega klientidele

laialdaselt vorsti- ja pagaritööstuses, peavad sojavalgu suhtes allergilised inimesed olema eriti tähelepanelikud. Sojaõli seevastu ei põhjusta allergiat. Pähklite ja mandlite tarbimise suurenemisega on suurenenud ka inimeste hulk, kes on nende suhtes allergilised. Maapähklivõi on USAs põhjustanud isegi mitmeid surmajuhtumeid. Maitseaineallergial on sageli ristallergia õietolmu- ja lõhnaallergiaga. Maitseainetest põhjustavad allergiat karri, ingver, kaneel, pipar, koriander, köömned jt. Taimetoitlus Taimetoitlasi võib jagada mitmeti, millest tuntumad on: Täistaimetoitlased ehk vegaanid, kes tarbivad ainult taimset toitu, mille hulka ei kuulu ka mesi ja seened Munataimetoitlased e. ovovegetaarlased, kes söövad taimset toitu ja muna Piimataimetoitlased e. laktovegetaarlased, kelle menüüsse kuulub taimne toit ja piimasaadused Muna-piimataimetoitlased e. ovo-

Toit → Toitlustus
18 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Toitlustuseksam

SISUKORD 1.Piduliku menüü kirjeldus............................................................................................................ 1 2.Menüü....................................................................................................................................... 2 3.Kalkulatsioonikaardid................................................................................................................. 3 1.Mahe brokkolipüreesupp........................................................................................................ 3 Tehnoloogiline kirjeldus......................................................................................................... 4 2.Kanafilee riisi ja aedviljadega................................................................................................. 5 Tehnoloogiline kirjeldus...................................................................................

Toit → Toitlustus
58 allalaadimist
thumbnail
27
ppt

Vürtsid

Tooreid ürte peab hakkima, et nende maitse paremini esile tuleks. 15 ml (üks supilusikatäis) toorest ürti vastab 5 ml (üks teelusikatäis) kuivatatule või 1-2 ml (teelusika otsatäis) jahvatatud ürdile. Tooreste ürtide maitse on mahedam kui kuivatatutel. Ürte peaks lisama toiduvalmistamise lõpus. Pikem kuumtöötlemine sobib rosmariinile, tüümianile, salveile, loorberilehele. Kasutatavamad ürdid: till, iisop, basiilik, kurgirohi, loorberileht, petersell, koriander, piparmünt, sidrunirohi, sidrunmeliss, oregano e. pune, majoraan, rosmariin, köömen, salvei, estragon, tüümian, murulauk, kasutatavamad vürtsid: aniis, tähtaniis, kadakamari, ingver, kaneel, cajun, kardemon, kurkum, köömen, nelk, pipar, vürts e piment e nelkpipar e vürtspipar, safran jne. Vürtsid on... Vürtsid on teravamaitselised või aromaatsed maitseained, mida saadakse mitmesuguste taimede: Seemnetest (nelk, safran) Koorest (kaneel) Risoomist (ingver)

Toit → Toiduainete õpetus
27 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Juust

intensiivset häirivat maitset, mis paljudele ei meeldi. Lisaks peidavad selle maitse ära koriandriseemned ja lambaläätsed. Tasub ka ära märkida, et koriandri seemned ja lehed on natukene erineva maitsega, näiteks kellele ta lehena ei meeldi ei tähenda, et seemnena samuti ei meeldi. Lambalääts on selline omapärane taim, mis annab juustule kreekapähkli maitset. Antud juustus jääb see küll natukene varju, sest koriander on niivõrd tugeva maitsega. Lambaläätse kasutatakse enamasti rohkem india köökides, meil see ei ole nii levinud, kuigi see on väga hea ja kasulik ravitaim. Juust on väga hea kaaslane toorsalatisse, sooja ahjusaia pale, sooja toidu sisse, pirukatesse ning samuti ka niisama maiustamiseks. Sobib pigem valge kui punane vein. Koostis: pastöriseeritud kitsepiim, koriandri- ja lambaläätse seemned, juuretis, mikrobioloogiline laap, sool

Toit → Toit ja toitumine
16 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Köögiviljandus

· Kiirekasvuline · Nii avamaal kui ka kasvuhoones Toituks tarvitatakse lehti Liigi piires on esindatud palju värve ja varjundeid ning lehe kujusid Meil kasvatatakse peamiselt leht ja peasalatit Soojuse suhtes nõudlik kultuur Seemned hakkavad idanema +5 C Optimaalne kasvutemp 15-20C Valguse suhtes nõudlik Varakevadine saak on kõigesuurem Vajab väga rammust mulda ja niiskust Maitsetaimed jaotatakse 1 ja 2 .a 1.a on basiilik, koriander, majoraan jne 2.a aedliivatee, köömen, meliss, jne Üheaastased Majoran- maitsestamiseks kasutatakse noori võsusid ja lehti, paljundatakse seemnetega (külv märtsis), õitsema hakanud taimi kuivatada ja kasutada talvisel perioodil Lihatoidud, joogid, verivorsti põhi maitseaine Aedtill- maitsestamiseks kasutatakse lehti ja noori võrseid, võib kasutada ka kuivatatult , paljundatakse seemnetega, külvata mitu korda veg.

Põllumajandus → Aiandus
109 allalaadimist
thumbnail
6
odt

3 retsepti

viljaliha, hea maitse ja aroomiga. -Majonees koosneb munarebust ja õlist, mille ligi 250 aastat eksisteerinud klassikaline variant on maitsestatud naturaalse äädika, soola, pipra ja sinepiga -Karri on idamaine soolavaba maitseainesegu, mille koostises on rohkem kui kümme erinevat maitseainet. Annab toidule kuldse värvuse ja lisab küllusliku maitsevarjundi. Isuäratava maitse annavad karrile kurkum, cayenne'i pipar, kardemon, ingver, koriander, must pipar, vürts ja teised eksootilised maitseained. -Riivleib on toiduaine, mida kasutatakse enamasti paneerimiseks. -Must pipar on maailma populaarseim ja levinuim maitseaine, mida kutsutakse ka "maitseainete kuningaks". Kasutatakse liha-, kala-, taime- ja munatoitudes. Hea lauamaitseaine. Sobib kasutada ka salatite ja magustoitude maitsestamiseks. Eeltöötlemine: Puhasta räimefilee ning maitsesta see soolaga ja keera rulli nii , et naha pool jääb sissepoole. Määri ahjuvorm rasvaga

Toit → Toiduainete õpetus
15 allalaadimist
thumbnail
14
xls

Köögiviljad

liivatee Huulõileine stane lubjarikas 1-2 mm cm haritud ja parajalt niisket Mitmeaa toitainerohket Estragon Korvõieline stane mulda 6,2 kerged, liivane Koriander Sarikaline 1 lubjarikas muld 1 cm 25 toitaine- ja õhurikas, mitte Mitmeaa liiga kuiv, 0,3-0,5 40x30c Meliss Huulõileine stane haritud mulda cm m kerged

Bioloogia → Bioloogia
35 allalaadimist
thumbnail
44
doc

Maitse- ja ravimtaimed

LEHT - lamedad helerohelised lõhestunud lehed, mis värskelt väga intensiivset aedpeterselli lõhnaga sarnast lõhna eritavad. ÕIS ­ Väikesed määrdunudvalged kuni roosakasvalkjad õied on erisuuruste kroonlehtedega ja koonduvad varte tippudes väikesteks lamedateks sariõisikuteks. SEEMNED - seemned kuuluvad maailma vanimate teadaolevate vürtside hulka. Kerakujulisi vilju saab jagada kaheks seemneks. Kuivatatuna on seemned kollakaspruunid, neil on muskuse ja sidruni lõhn. Ajalugu - Koriander on vahemeremaadest pärit ühe- või kaheaastane taim. Selle seemned kuuluvad maailma vanimate teadaolevate vürtside hulka. Taime kasvatati juba 3500 aastata tagasi ja 1400 eKr on tõendeid selle kohta, et vanad kreeklased kasutasid seda ravimina. Roomlased kasutasid koriandrit liha säilitamiseks. Kasvatamine - Vähenõudlik, kuid eelistab soojemat kasvukohta ja kergemat mulda. Peale pinnase kobestamise ei vaja koriander mingit hooldust.

Meditsiin → Terviseõpetus
89 allalaadimist
thumbnail
12
xlsx

Kalkulatsioonid

Kuumtöötlus, serveerimiskadu %: Valmistatavate portsjonite väljatule Koorige ja tükeldage porgandid. Koorige ja hakkige sibul. Riivige 1 apelsini koor, koorige teine apelsin ja pigistage mõlemast mahl välja, et saada 125ml mahla. Sulatage potis või. Lisage sibul, kuumutage 2-3 min. Lisage porgandid, riivitud apelsini koor, koriander. Segage. Katke kaanega, keetke tasasel tulel 10 min. Lisage kanapuljong, laske keema tõusta, keetke tasasel tulel 30-40 min. Laske veidi jahtuda, püreestage. Valmistamise kaal 1 neto ...bruto ...neto 0,093 0,75 0,563 0,013 0.095 0,08 0,044 0,4 0,268 0,005 0,03 0,03

Toit → Toitlustus
64 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Anda tarbijatele mida nad soovivad

Maitse on ise alati nurgakivi. Food Expo ja innovatsiooni Market Insights on kirjeldanud mitmeid olulisi maitse suundumusi, hästi on esindatud kogu info trendide suhtes: pähkli maitsega, sealhulgas kasupähklid, mandlid ja pistaatsiapähklid, tervislikud joogid, piimad ja jogurtid. Kuuma vürtsika koostisainetega nagu tsillipipart kasutatakse toitude valmistamisel,samuti ka kommi ja vürtsi lisamiseks ning garneeringuna. Ravimtaimelise koostisainetega nagu on seda kaneel, koriander, aniis, ingver ja piparmünt, kasutatakse üha enam piimatoodetes, jäätise- ja nätsu valmistamisel. Kohv, cappuccino vahvlite või sokolaadi latte macciato küpsised samuti rabarber , kiivi , mitmesugused marjad , ahvileivapuu saadus ja kohvi marjad on tärkava maitsed. Jogurtis on võimalik nautida juurvilja maitsed,näiteks ulatuvad kurgi, tilli ja porgandi maitsed. Lille maitsega tooted liiguvad maailmaturul, jasmiini maitsega latte, muraka ja violetne jogurt ja roosi kroonlehtedega jooke

Toit → Toitumisõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
8
odt

Maitsetaimed

TOIDUAINETE ÕPETUS Maitsetaimed Meliss Meliss pikendab noorust Vanas Kreekas kasvatati melissi kui meetaime, tema õitest saadud mesi on maitsev ja erilise ravijõuga. Ka kreeka keelest tuletatud botaaniline nimetus melissa tähendab meenaudingut, meelõbu. Melissi lehed on rikkad mõru- ja parkainete, orgaaniliste hapete ja vitamiinide poolest. Ravimtaime teevad temast eeterlikud õlid, lehtedes on neid 0,2-0,5%, mille koosluses on tsitraal, tsitronellool, linalool, heraniool. Meliss on veel avastamata maailm, arvatakse olevat veel 5-10% avastamata aineid, kuid nende mõju on juba meditsiinis teada. Melissi lehed on rikkad C-vitamiini poolest (100-180 mg%), leidub karotinoide, mikroelemente. Õitsemise ajal ja pärast õitsemist toimeainete koostis muutub, lõhn ja maitse muutuvad ebameeldivaks Meliss ravimtaimena Melissil on palju häid omadusi. Eeskätt on ülistatud teda kui rahustavat ürti. Tänu oma õrnale sidrunilõhnale lööb ta kiirest...

Toit → Kokandus
35 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Tai kuningriik

Koostis- ja maitseained Kogus Sampinjonid 200 g viilutatud broileri rinnafilee 300 g sidrunrohu kõrs 2 tk ingver tükike tsillipipra kaun 1 tk kookospiim 1 purk vesi 4 dl kalakaste 3 sl sidruni mahl 0.5 tk laimileht (või laimikoore viil) 5 tk värske koriander Valmistamine Valmistusaeg: 20-40 min Tükelda sampinjonid ja sidrunrohi. Koori ingver ja lõigu viiludeks. Haki tsillikaun peeneks. Vala kookospiim ja vesi potti ning aja keema. Lisa potti tükeldatud seened, sidrunrohi, ingver, tsilli, samuti kalakaste ja sidrunimahl. Aja keema. Lisa broileriviilud ja laimilehed (või laimikoor). Keeda, kuni kanaliha on pehme (umbes 5 minutit). Serveerimisel kaunista värske koriandriga.

Geograafia → Geograafia
38 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Hispaania köök

2 Valenciast pärineb kuulus panniroog paella valenciana. Rannarajoonides on iga päev laual kala ja mereannid, Portugaliga piirnevates rannajooneta maakondades on populaarne kuivatatud soolakala bacalao. Riisi tõid Hispaaniasse maurid ehk araablased, kes valitsesid lõuna-alasid tervelt 800 aastat. Mauride päranduse hulka kuuluvad ka kaneel, safran, muskaat, nelk, vürtsköömen, münt ja koriander, samuti viitavad araabia algupärale ohtrasti suhkrut, mandleid ja muna sisaldavad maiused, mis tuuakse lauale teejoomisel. Hispaanlastele endale jääb oma kunagisest kolooniast Mehhikost toodud tshillipiparde kasutamise tundmaõppimise ning ülejäänud Euroopale tutvustamise au. Mehhikost pärineb ka shokolaadi kasutamine liharoogades, mis Euroopas siiski on jäänud vaid Hispaania piiridesse. Madridist põhja poole jäävates maakondades eelistatakse enam kartulit ja veiseliha ning

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
60 allalaadimist
thumbnail
9
doc

HIINA TOIDUD

Loomuliku maitse säilitamise eesmärgil lõigatakse köögivilii, kalaa ja liha väikesteks tükkideks ning piirdutakse nii lühikese keetmis ja küpsetusajaga kui võimalik. Ka püütakse kõik toiduained hakkida ühe kuju ja suurusega tükkideks, et kõik koostisosad enamvähem üheaegselt valmiksid. 1.Milliseid toiduaineid selles riigis kasutatakse ? · Tofu · Riis · Hiina nuudlid · Seesamiõli · Viievürtsisegu · Porrulauk · Mango · Koriander · Ingver · Bambusevõrsed · Oapasta · Tsillipasta · Tsilliõli · Sojakaste · Seesamiseemned · Austrikaste · Liiliapungad 2.Millised toiduained seal kasvavad ? Kala ja mereannid, linnuliha ja teised lihad, hane ja pardimunad, suur valik erinevatest teraviljadest nuudleid ja pastatooteid. Riis. Peale riisi kuulub põhitoiduainete hulka sojauba, mis on aminohappeid ja Brühma vitamiine sisaldav kaunvili. Sojaubadest tehakse sojaõli,

Toit → Toitumisõpetus
13 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Maitsetaimede kasvatus

Kooli nimi Nimi Klass MAITSETAIMEDE KASVATUS Referaat Juhendaja: õpetaja nimi Koht 2010 Maitsetaimede kasvatus Sissejuhatus: Mis on üleüldse maitsetaimed ehk ürdid? Tihtipeale aetakse neid segamini vürtsidega. Ürdid on aromaatsed maitseained, mis on pärit taimede rohtsetest osadest. Seevastu vürtsid on teravamaitselised või aromaatsed maitseained, mida saadakse mitmesuguste taimede seemnetest (nt muskaatpähklid, sinep), viljadest (nt pipar, vanill, koriander), õitest (nt nelk, safran), koorest (nt kaneel) või risoomist (nt ingver). Mina teen juttu järgmistest maitsetaimedest: aed-harakputk, hapu oblikas, murulauk, rosmariin, sidrunmeliss, piparmünt, basiilik ning harlik pune. Aed-harakputk: Aed-harakputk (lad.k. Anthriscus cerefolium) on sarikaliste sugukonna harakputke perekonda kuuluv ühea...

Geograafia → Geograafia
22 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Hiina köök

Hiinlasi ei tõmba eriti magusa poole. Teed juuakse magustamata ja magusroad on vähem magusad kui läänelikule maitsele sobiks. Järelroogadeks on värsked või säilitatud puuviljad, vahel kerges aniisi või nelgiga maitsestatud siirupis. Maitsestamine Hiinas kasutatakse ohtralt ingveri. Veel kuuluvad maitseainete "riiulile" sojakaste, hoisin- kaste, fermenteeritud mustad oad, austri-kaste, viie-vürtsi pulber (aniisiseemned, fenkoli, nelk, kaneel, Sichuan'i pipar), koriander. Kasutatavate maitseainete hulk sõltub piirkondlikust maitsest, kuid põhimaitseainete nimed on kogu Hiinas samad. Sibulalised: talisibulad, porrulauk, murulauk, mugulsibul aga ka küüslauk on osa paljudest toitudest. Teised toidud sisaldavad värsket ingverijuurt, riisiviina, oa-pastat (mien shiang), fermenteeritud pastasid, seesamiseemneid, seesamiseemneõli, suhkrut, paljusid erinevaid tüüpe äädikaid. Hiina

Geograafia → Geograafia
57 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Koka 2. kursuse eksamiküsimused vastustega.

kuni, siis ei tohi seda toiduainet enam süüa, sest selle säilivus on läbi. 20) Iseloomusta Eestis kasvatavaid erinevaid kapsaliike. Kasutamine Eestis kapsavad peamiselt peakapsad, mis on meie kliimaga hästi kohanenud. Kapsaid kasutatakse erinevate pajaroogade valmistamiseks, neist tehakse täidetud rulle, salateid. 21) Nimeta viis maitsetaime ehk ürti, nende kasutamine Basiilik, Estragon, Tüümian, Koriander, hapuoblikas. Neid kasutatakse erinevate toitude maitsestamiseks. 22) Iseloomusta luuviljalisi ja tsitruselisi puuvilju, nende kasutamine Tsutruselisi puuvilju kasutatakse nende mahla ja koore pärast, need annavad väga omapärase maitse toitudele, tsitruseliste puuviljade koor riivitakse erinevate magustoitude sisse või peale, mahla kasutatakse kas jookides või toitudes. 23) Nimeta vähemalt viis põhimaitseainet ehk vürtsi. Nende kasutamine

Toit → Kokk
181 allalaadimist
thumbnail
38
pptx

India köök

2 küüslauguküünt kõik ühtlaseks massiks. 1 teelusikas tshillipulbrit 1 supilusikas sidrunimahla · Kuumuta pannil natuke õli ja kalla saadud mass 1/2 teelusiat kurkumit pannile. Prae seda madalal kuumusel pidevalt 1 triiki teelusikas soola segades umbes minut. 2 supilusikat maitsestamata jogurtit · Lisa pannile hakitud koriander (jäta veidi ka väiksem punti haktiud koriandrit (kinza) serveerimiseks), suupärasteks tükkideks lõigatud 2 teelusikat rosinaid kana ning rosinad. Prae segades veel paar minutit. 500 grammi kanaliha (filee või nahata kintsuliha) · Lisa pannile viilutatud shampinjonid ja kalla peale 200 grammi shampinjone vesi

Toit → Toit ja toitumine
10 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Ravimtaimedest valmistatavad preparaadid ja nende kasutamine

avanemata õisi ning täisküpsuse saavutanud vilju. Õitest ja viljadest valmistatakse 4 vesitõmmist, viljadest alkoholtõmmist. Rahustava ja und kaasa aitava toimega ravimtaimedest on enam kasutamist leidud palderjan, kilk, münt, köömen, viinalill, sidrunmeliss ja raudrohi. Palderjanijuured ja nende preparaadid alandavad kesknärvisüsteemi ärrituvust. Enamik aiamaitsetaimi, nagu koriander, seller, aed- apteegitill, harilik, tavaline köömen, sisaldavad söögiisu tõstvaid õlisid. Aga raudrohul ja võilillel on söögiisu tõstev toime. (Kahn 2013: 1). 5 2. RAVIMTAIMED KLASSIFIKATSIOONI JÄRGI Rohttaimi jagatakse erinevate kategooriate, töötlemismeetodite, toksilisuse järgi. Neid on vaja kasutada õigel moel, vajalikes proportsioonides ja kombinatsioonides.

Meditsiin → Meditsiiniteadus
5 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Eesti müügivõrgus olevad leivad ja saiad

Tallinna Teeninduskool Kristel Reinsalu 011PK Eesti müügivõrgus olevad leivad ja saiad Referaat Juhendaja: Janno Semidor Tallinn 2010 Sisukord 1.Leivad......................................................................................................................................... ......... 3 1.1 peeneleivad.................................................................................................................................... .. 3 1.1.1Tallinna peenleib......

Toit → Pagar-kondiiter
28 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Koka eksami kordamisküsimused

Praadimiseks on kõige parem kasutada selliseid rasvu, mis sisaldavad vähe vett: 80% rasvasisaldusega margariine, sea- ja taimerasvu ja toiduõlisi, sest praadimine toimub kõrgel temperatuuril ja taimeõlid hakkavad üle 150 kraadisel kuumusel mürgiseid aineid eritama. 19. Parim enne - toiduaine on parem enne seda kuupäeva. Kõlblik kuni - tohi seda toiduainet enam süüa, sest selle säilivus on läbi. 20. Lillkapsas, spargelkapsas, peakapsas (kapsarullid, kapsasnitsel) 21. Basiilik, koriander, estragon, tüümian, pune. Kasutatakse erinevate toitude maitsestamiseks. 22. Tsutruselisi puuvilju kasutatakse nende mahla ja koore pärast, need annavad väga omapärase maitse toitudele, tsitruseliste puuviljade koor riivitakse erinevate magustoitude sisse või peale, mahla kasutatakse kas jookides või toitudes. 23. Ingver, Kaneel, kardemon, karri, loorber, nelk, valge pipar. Neid kasutatakse toitudele omapärase või terava maitse andmiseks. 24

Toit → Kokandus
78 allalaadimist
thumbnail
3
pdf

Suvelillede ja köögiviljade külviajad

Dekaad/ Valgus- Opt.id. Nimi Teaduslik nimi Otsekülv idaneja Temp. Id.-aeg märts Mugulbegoonia Begonia tuberhybrida 1 V 23 C 10-14 päeva Rippbegoonia B. tuberhybrida pendula 1 V 23 C 10-14 päeva Roosbegoonia B. x hiemalis 1 V 22-27 C 2 nädalat Alatiõitsev begoonia B. semperflorens 1 V 22-24 C 10-14 päeva Harilik heliotroop Heliotropium arborescens 1 V 18 C 14-20 päeva Baklazaan 1 20-30 C 8-12 päeva Varane kapsas 1 18-20 C 3-4 päeva Kurk 1 ...

Muu → Ainetöö
10 allalaadimist
thumbnail
21
ppt

Toiduallergia

sojavalgu suhtes allergilised inimesed olema eriti tähelepanelikud. Sojaõli seevastu ei põhjusta allergiat. Ja muud toiduainete allergiad Pähklite ja mandlite tarbimise suurenemisega on suurenenud ka inimeste hulk, kes on nende suhtes allergilised. Maapähklivõi on USAs põhjustanud isegi mitmeid surmajuhtumeid. Maitseaineallergial on sageli ristallergia õietolmu- ja lõhnaallergiaga. Maitseainetest põhjustavad allergiat karri, ingver, kaneel, pipar, koriander, köömned jt. Juba ammusest ajast on tuntud meeallergia. Mesi sisaldab lisaks allergeenidele õietolmu. Õietolmuallergia tekitab ristallergiat toiduallergiatega, eriti pähklite ja mandlite allergiaga (80­90%), aga ka puuvilja- ja köögiviljaallergiaga. Toidutalumatus ei ole toiduallergia Toidutalumatus on mitteallergiline ülitundlikkus mõne toidu või joogi suhtes, mille

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Kokanduse üleminekueksam

2.Milliseid köögiviljatoite sa tead maailmaköögist? Kartulisalat, köögiviljakotlettid, kartulikotlettid, porgandipirukas jne... 3.Millistest toiduainetest saab keeta puljongeid? Loom, linna, uluki lihast ja kontidest. Maitsestamiseks kasutatakse köögi- ja juurvilju, vürtse, maitsetaimi ja maitseaineid. 4.Millised on klassikalised vürtsid? Basiilik, Cayenne'i pipar, Estragon, Kalgan, Kaneel, Ingver, Kaneelikoor, Kappar, Kardemon, Karrilehed, Koriander. 5. Mida kasutatakse kastmetihendajateks? Vedelikuga segatud jahu, jahuvõi, kartulitärklis, püreed, kanamunakollane, kokkukeetmisel või maitseköögiviljad. 6.Millised on veiseliha sisetemperatuurid erinevate portsjonroogade valmistamisel? Seest punane prae sees temp 63, seest roosa 65, läbiküpsenud 75. 7.Millisest lihast valmistatakse biifsteeke? Veiseliha, välisfilee 8.Millised tooted on rostbiif ja romsteek? Rostbiif ­ fileest, reietükis sisemisest lihaskimbust, seljatükist

Toit → Kokandus
104 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun