Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"aroom" - 243 õppematerjali

aroom - hästi arenenud, suurepärase struktuuriga, rikkalik, lõhnab vürtside, tamme, küpse puuvilja ja vana naturaalnaha järele; buketti täiendab õrn lillelõhn.
thumbnail
13
ppt

Aroomiteraapia

AROOMITERAAPIA AROOMITERAAPIA AJALOOST AJALOOST Aroomiteraapia Aroomiteraapia on on eeterlike eeterlike õlide õlide jaja teiste teiste taimse taimse päritoluga päritoluga lõhnaainete lõhnaainete kasutamine kasutamine inimese inimese meeleolu meeleolu või või tervise tervise mõjutamiseks. mõjutamiseks. Seda Seda peetakse peetakse üheks üheks alternatiivmeditsiini ...

Psühholoogia → Psühholoogia
75 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Mida teada E-ainetest?

Mida teada E-ainetest? Mis on toidu lisaained? Looduslikud või sünteetilised ained; Riknemise edasi lükkamine; Välimuse parandamine; Struktuuri, maitse või aroomi muutmine; Tähistus E (Europe). E-ainete jaotus Toiduvärvid; Säilitusained; Antioksüdandid, happesuse regulaatorid; Paksendajad, stabilisaatorid, emulgaatorid, želeed moodustavad ained, kergitusained jt konsistentsi mõjutavad ained; Lõhna-ja maitsetugevdajad ; Glaseerained; Magusained. Sünteetiliste lisaainete oht Üldksenobiootikumid  metabolismirajad inimorganismis puuduvad; Võivad moodustuda mutageensed, teratogeensed või isegi kantserogeensed vaheühendid; kumulatiivsed või sünergistlikud kõrvaltoimed; Tugev allergeenne toime; Ei suudeta ohufaktoreid prognoosida. Kokkuvõte Lisaainete maailm on keeruline; Võimatu leida lisaaineteta tooteid; Palju sünteetilisi lisaaineid; Katsed ei pruugi langeda kokku iga indiviidiga; Kahjulikud mõjud avaldu...

Keemia → Orgaaniline keemia
2 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Aroomiteraapia

Samas on haistmise osas täheldatud ka teatud soolisi erinevusi - naised on meestest osavamad lõhnu identifitseerima (siit ka mõneti spekulatiivne lisand - avastama võõrast lõhna/parfüümi oma mehe juures).Tänapäeval kasutab lõhnaõlisid või tualettvett umbes 90% naistest ja 80% meestest, olles veendunud, et õigesti valitud lõhn äratab huvi ja suurendab meeldivust. On täheldatud, et tööruumide meeldiv aroom tõstab töötajate enesekindlust ja võimekusetunnet ning soodustab eesmärkide saavutamist. Meeldivast aroomist on abi ka läbirääkimistel - parandab meeleolu ja vastuolude puhul on kergem kompromisse leida. Stressi, väsimuse, ängistuse puhul on eeterlike õlide abil võimalik oma enesetunnet parandada mitmel moel: aroomide sissehingamine; selleks kasuta aroomilampi või tilguta paar tilka õli kuuma vette, tulisele radiaatorile, elektripirnile või taskurätikule (ja nuusuta aeg-ajalt);

Meditsiin → Terviseõpetus
54 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Vanill

Vanill Vanill on kallis ja harukordne aroom-maitseaine. Vanilli tootmine on pikaajaline protsess, kus kvaliteet sõltub väga palju looduslikest tingimustest. Vanill on liaantaim orhideeliste sugukonnast ning maitseainena kasutatakse selle seemnekoda ehk kauna mis annab meeldiva aroomi. Vanill pärineb Mehhikost ja Kesk-Ameerikast. Praegusel ajal kasvatatakse paljudes Kariibi mere maades, Lõuna-Ameerika troopilistel aladel, Sri-Lankal, Malaisias, Madagaskaril, Réunioni ja Mauritsiuse saarel, , Komooridel, Tahhiitil ja Havail saartel. Vürtside tootmine vanillikaunadest on üsna keeruline ja aeganôudev toiming. Vanillkaunu kogutakse enne valmimist, mil neil lõhn veel puudub. Kaunad pannakse paarikümneks sekundiks kuuma vette ning laotakse siis villastele tekkidele fermenteeruma. Pärast nädala pikkust fermenteerumist 60C juures muutuvad vanillikaunad pruunikaks ning omandavad iseloomuliku lõhna. Seejärel kuivatatakse kaunu õhu käes varjulises...

Toit → Kokandus
14 allalaadimist
thumbnail
7
odt

5 toiduainet

Haapsalu kutsehariduskeskus Kokk Ib 5.toiduainet referaat Juhendaja: Merle Zibo Koostaja: Jaanika Andron Uuemõisa 2008 Sisukord 1.Safran ................................................................................................................................................3 2.Basiilik - imelise jõuga taim .............................................................................................................4 3.Rosé Pipar..........................................................................................................................................5 4.Vanill..................................................................................................................................................6 5.Koriander.............................................................................................................

Toit → Toitumisõpetus
29 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Shampanjakoolituse kokkuvõte

Kui mullid jäävad klaasi külge, on klaas must/rasvane Erinevad sampanjasordid (1/2) Dom Pérignon Alati aastakäigud,Üks kuulsamaid ja hinnatumaid üldse, Alates 8 aasta vanused on müügis Cristal ülikõrge kvaliteet, aastati erinev Krug Kvaliteet võrreldav Dom Perignoniga Ruinart Vanim ja väidetavalt parim sampanjamaja Blanc de blanc ja Rosé. Erinevad sampanjasordid (2/2) Veuve Cliquot La Grande Dame* Veuve Cliquot Brut Aroom: täidlane, saiaröst, puuviljane Maitse: kreemisem, hapukam, toidune/rasvane järelmaitse Sobib hästi toiduga Moët & Chandon Brut Impérial Värske peojook Aroom: tsitruseline, värske, pähklinoot(hallitusjuust?) Maitse: mineraalne, kuiv, värske, keskmine happesus Moët & Chandon Rosé Impérial Aroom: marjane, magus, veinine Maitse: Vähem happeline kui Veuve, puuviljane, magusam, marjane Sobib väga hästi mereandidega ­ Sushi!

Turism → Turism
5 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Aroomiühendid

Aroomiühendid Jagatakse kahte rühma: 1) Need, mis annavad maitset 2) Need, mis annavad lõhna Lõhn ­ kindlatest lenduvatest ühenditest ninaõõnsuses asuva haistmiselundi kaudu haistmismeele tajutud väärtus. Aroom on lõhn heas tähenduses. Neli tähtsat maitseaistingut: 1) Hapu 2) Magus 3) Kibe 4) Soolane Glutamaat stimuleerib viiendat põhiaistingut/-maitset, milleks on umami. Ortonasaalne tabamine Retronasaalne tabamine Lõhnade eristamise võimetus on seotud: 1) anosmia ehk haistmisvõimetus (lõhnataju puudub) 2) ageusia (maitsmismeel puudub) Aroomiühendite keemiline olemus toiduahelates Siia kuuluvad: 1) Alifaatsed ühendid (ei sisalda tsüklilist struktuurielementi)

Keemia → Toidukeemia
29 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Joogikaart

Rosé, Cinzano 8cl 3,00 Campari Bitter 4cl 3,00 Ouzo 4cl 3,00 VALGED MAJAVEINID GRAFFIGNA CHARDONNAYSAUVIGNON BLANC 12 CL/75 CL 2.20 / 12.00 KUIV, RIKKALIK, AROMAATNE JA KERGELT VÜRTSIKAS ARGENTIINA VEIN Sobib kala ja valgest lihast roogadega. Dry, rich, aromatic and spicy. Perfect with fish and white meat. JACOB´S CREEK CHARDONNAY, SOUTHEASTERN AUSTRALIA 12 CL/75 CL 2.50 / 13.20 KUIV. AROOM: VÄRSKE, LAIM, TSITRUS, VALGED LILLED Sobib aperitiiviks koos mereandide ja kalaga. Dry, fresh, lime and citrus aroma, white flowers. Perfect as an aperitif and with seafood and fish. OLD TBILISI ALAZANI, GWS 12 CL/75 CL 2.50 / 13.20 POOLMAGUS, TÄIDLANE. AROOM KUIVATATUD LUUVILJADE VARJUNDIGA Maitse kuivatatud puuvili. Sobib seltskonnaveiniks, eelroogade või desserdi juurde. Semisweet, dried stone fruit tones, full and refreshing on the palate. Easy to consume PUNASED MAJAVEINID

Toit → Joogiõpetus
23 allalaadimist
thumbnail
15
pptx

Calvadosi töötlemine

Küllastunud g 0,06 rasvhapped Vit C 5,7 Polüküllastumata g 0,11 B1 0,04 rasvhapped B2 0,03 kuidained g 1,7 B6 0,05 Calvadosi valmistamine Tooraine selekteerimine Purustamine Naturaalne kääritamine Kahekordne destillatsioon NB! 1000 kg õunu 780 liitrir siidrit Valmistamismeetodid 1. Potstill meetod: Kerge õuna aroom Kestev järelmaitse Pikk laagerdusaeg 2. Kolonndestillatsiooni meetod: Tugev õuna aroom Puuviljane maitse Potstill meetod Traditsiooniline potstill 1. destillatsioon: "petite-eau" 25-30% 2. destillatsioon: Bonne chauffe 70% Jätkuvdestillatsioon Siidrit kuumutatakse aurustumiseni Aurud jahutatakse maha ja tulemuseks on 70° alkohol Kuidas tarbida? Fine ehk noor Calvados Puhtalt koos jääga

Keemia → Keemia
3 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Populaarsemad eeterlikud õlid ja nende peamised toimed

Leevendab hingamisteede haigusi ja grippi ning tugevdab organismi vastupanuvõimet. Aitab kõrvaldada lihaspingeid. Apteegitill - Apteegitilli õli on aniisi lõhnaga, antiseptiline ja lihaseid lõdvestav. Kõhupuhituse puhul. Köha leevendav. Üleminekuea vaevusi vähendav. See on vedelikke väljutav ja ainevahetust kiirendav õli. Kasutatakse ka tselluliidi ja rasvumise puhul. Kasutatakse naha noorusliku sära säilitamiseks ja taastamiseks. Greip - Värske tsitruse aroom. Vähendab masendust ja vaimupingeid. Intensiivistab vedeliku eraldumist organismist, vabastab liigsest kehakaalust ja tselluliidist massaazi abil. Ingever - Ingveri juurest destilleeritud eeterlik õli on vürtsikas ja soe. On laialdast kasutust leidnud hingamisteede põletike, köha ja põskkoopa põletiku leevendamisel. Suurendab organismi immuunsust Taaselustab nõrka vereringet, soodustab seedimist ning aitab väsimust peletada. Iiveldust ja merehaigust leevendav.

Meditsiin → Biomeditsiin
21 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Itaalia köök

küüslauku. Espresso on klassikaline Itaalia kohvi, mida tehakse alati värskelt jahvatatud kohviubadest Focaccia on . Õigel suur, lame ja espressol ümmargune peab peal itaalia leib, olema mis on · Sangiovese Panettone Lillepotis Itaalia veine: küpsetatud Bocelli Moscato panettone on itaalia keeles Aroom: küpsed puuviljad Maitse: poolmagus, värske, kerge suur leib, happesusega vein pärineb Toidusoovitus: salatid, taimetoidud, magustoidud Milanost. Seal täidetakse seda sageli jäätisega. Sellest lihtsast saiast sai Itaalia pidukook, mida süüakse aastas üle 30 Itaalia miljoni kilo. viinamarjasor te:

Muu → Käsitöö
97 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Joogikaart

50 / 9 Robertson Natural Sweet Rosé,South- Africa 12 cl / 75 cl 2.50 / 7 Toidusoovitused VALGED VEINID GRAFFIGNA CHARDONNAYSAUVIGNON BLANC 12 CL/75 CL 2.20 / 12.00 KUIV, RIKKALIK, AROMAATNE JA KERGELT VÜRTSIKAS ARGENTIINA VEIN Sobib kala ja valgest lihast roogadega. Dry, rich, aromatic and spicy. Perfect with fish and white meat. JACOB´S CREEK CHARDONNAY, SOUTHEASTERN AUSTRALIA 12 CL/75 CL 2.50 / 13.20 KUIV. AROOM: VÄRSKE, LAIM, TSITRUS, VALGED LILLED Sobib aperitiiviks koos mereandide ja kalaga. Dry, fresh, lime and citrus aroma, white flowers. Perfect as an aperitif and with seafood and fish. OLD TBILISI ALAZANI, GWS 12 CL/75 CL 2.50 / 13.20 POOLMAGUS, TÄIDLANE. AROOM KUIVATATUD LUUVILJADE VARJUNDIGA Maitse kuivatatud puuvili. Sobib seltskonnaveiniks, eelroogade või desserdi juurde. Semisweet, dried stone fruit tones, full and refreshing on the palate. Easy to consume PUNASED VEINID

Toit → Joogiõpetus
23 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Maitseained

Vürtsisegud Vürtsisegud koosnevad mitmest kindlas vahekorras segatud vürtsist Vürtsisegud annavad huvitavama lõhnabuketi ja lihtsustavad toidu valmistamist Kuna vürtsid on väga kallid, transportimine võib olla raskendav ja suurte koguste hoiustamine on muutunud tülikaks hakati otsima võimalusi valmistama vürtse kunstlikult Säilitamine Maitseainete säilitamiseks ei sobi läbipaistvad klaasist nõud. Valgus pleegitab neid ja kaob aroom. Ideaalne koht vürtside ja ürtide hoidmiseks on õhukindlalt suletud, külm ja kuiv Vürtse ja maitseained tuleb hoida eraldi nõudes, sest aroom lahtub ja võõrad lõhnad hakkavad kiiresti külge ROOGADE MAITSESTAMINE Roogade maitsestamisel läheb tarvis täpsust, intuitsiiooni, mõõdutunnet ning head haistmis- ja maitsmismeelt Maitse üle ei tasu vaielda, kuna erilisi ja üllatavaid maitsete kombinatsioone tasub

Toit → Kokandus
36 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Vürtsid

Muskaatpähkel on munajas 2-3cm pikkune pähklituum. Pähkli ühes otsas on hele, teises tume laik. Nelk Cayanne pipar Pärit Malaku saarelt. · Pärit Lõuna- Tugeva lõhna ja Ameerika kirdeosast. kibeda maitsega. · Tugevam maitse kui Jahvatamisel kaotab punapipral. aroomi. · Jahvatatult vürtsikas Kasutatakse aroom. marinaadides. · Nimetatakse ka Nelgiõli. chilliks. Must pipar Valge pipar Pärit Lõuna- Indiast. · Valmistatakse Kortsulise välispinnaga küpsete pipraterade mustad või töötlemisega. mustjaspruunid terad. Valmistatakse roheliste valmimata pipraviljade kuivatamisel. Koriander Vanill

Toit → Kokk
9 allalaadimist
thumbnail
5
rtf

Kohv

Vamimise aja ettenähtud vahemik on 25-30 sek. Vesi moodustub kohvist 98,5%. Ideaalse espresso tunneb ära pinnale tekkiva crema järgi. Mis on värvuselt punakaspruun ja tihe. Kui crema on liiga hele, liiga õhuke või liiga tume, siis ei ole espresso valmistatud õigesti. Perkolaator Perkolaatorisse kallatakse külm vesi ja kahe sõela vahele pannakse jämeda jahvatusega kohv. Vesi tõuseb kuumenedes toru mõõda üles ja valgub läbi kohvi tagasi. Kohvi aroom kaob. Lahustuv kohv Naturaalsed kohvioad röstitakse ja jahvatatakse. Jahvatatud kohvist valmistatakse väga kange kohvikonsentraat, millest eemaldatakse vesi. Seejärel tekib kas kohvi puru või graanulid. Espressosõnastik Araabia (Arabica) ­Coffea Arabica. Maailmas enim levinud ja kvaliteetseim kohvisort, mis kasvab mägistel aladel 800-2000 meetri kõrgusel merepinnast. Araabika annab espressole ilmeka aroomi, pehme, õrna ja veidi hapuka maitsevarjundi.

Toit → Joogiõpetuse
82 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Maiustused iseseisevtöö

16.Millist maiustust nimetatakse toffee-ks? -Toffeeks nimetatakse sokolaadi batoone . Nt ,,Tupla"; ,,Snickers" 17.Millest valmistatakse martsipani ? -Valmistatakse praadimata mandlitest või pähklitest , mis peenestatakse , hõõrutakse tuhksuhkruga või segatakse kuuma tärklisesiirupiga . Seejärel kaetakse valmis kompvek sokoaadiga . 18 . Mis on ,,linnupiim"? -Linnupiim e. Sufflee kompvekid valmistatakse kondentseeritud piimast või koorest , agarist , munavalgepulbrist , aroom ja värvainetest . 19. Millist kompvekki nim. Pralineekompvekiks ? -Neid kompvekke valmistatakse praetud ja peenestatud pähklitest , sukrust , kakaopulbrist , rasvainetest ,piimasaadustest , alkoholist ja aroomainetest . Need kommid on väga rasvarikkad ja magusad . Nt : Desiree sari . 20.Mis on pumatikompvek? -Neid saadakse suhru ja tärklisesiirupi vahustamisel , juurde võib lisada piimasaadusi , kakaod , kohvi , likööri jne . Need kompvekid glasuuritakse hiljem sokolaadiga . Nt : Tõmmu

Toit → Toitumisõpetus
12 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Kokanduseriala võõrsõnastik

Enamus makaronitooteid ja pitsataigen valmistatakse durumjahust. Entré-roog - väike eelroog, millega alustatakse söögiaega ja mis serveeritakse enne põhirooga Fariinsuhkur-fariinsuhkur on pehme pruun suhkur, millesse on segatud siirupit - sellest ka tume siirupikiht suhkrukristallide pinnal. See on niiskevõitu suhkur. Fenkol- meenutab tihedakasvulist tilli. Fenkoli küpsetes, kuivatatud viljades, mida kasutatakse maitsestamiseks, on meeldiv, veidi aniisipärane maitse ja aroom., kasutatakse kalaroogades. Selle pehme aroom täiendab eriliselt lõheliste maitset. Fileerima- kala selgroogu eemaldama. Filotaigen- Kreekast pärinev paberõhuke taigen. Sobib soolaste pirukate, suupistete, magusate kookide, korvikeste ja ka struudlite valmistamiseks. Fond- leem või kontsentreeritud puljong. Saadakse ahjus pruunistatud lihakontide, linnukontide või kalaluude pikaajalisel keetmisel köögiviljadega. Fondüü- kuum juustukaste. Olemas on ka sokolladifondüü jne.

Toit → Kokk
36 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Õluliigid ja serveerimine

Pinnapärmi õlled o Need on õlle tüübid, mille puhul käärimise lõpus tõuseb pärm vahuna õlu pinnale, tegemist on vanema meetodiga. o Käärimise protsess on äärmisel juhul kuni 7 päeva, 15 ­ 25°C juures. o Küpseb tavaliselt kiiremini, 1 nädal. o Serveerimise temperatuur on 9 ­ 15°C. o Aroom ja maitse on puuviljane ja kompleksne. o Enamik pinnapärmiõlled on Ale'd, Stout, nisuõlled, Lambic'd, Kloostriõlled jne. o Ale õlled, valmistatud Briti saarel, Iirimaal, Belgias. Tünniõlled: o Keg ­ filtreeritud ja pastöriseeritud õlu. o Cask ­ elus õlu, filtreerimata ja pastöriseerimata ja areneb tünnis edasi, s.o. nõndanimetatud Real Ale. o Milde Ale ­ see võib olla hele kui ka tume, madal alkohol ja vähe humalaid.

Majandus → Klienditeenindus
17 allalaadimist
thumbnail
5
doc

EUKALÜPTI EETERLIK ÕLI

Ta ei too tervist mitte ainult inimestele. Kui istutada puu tugevalt soostunud alale, nagu seda tehti Kaukaasias, võib saavutada kahekordse tulemuse : kuivendada maapinda ja küllastada õhku lenduvate eeterlike õlidega. Lisaks sellele ei talu eukalüpti lõhna moskiitod (malaaria levitajad) ja sääsed. On pandud tähele, et õitsvalt eukalüptilt mett korjavad mesilased ei haigestu ise ning nende poolt kojatud meel on suurepärane tervistav toime. Eukalüpti õli aroom : hele, jahutav, vaigulis-kirbe, selge, terav, läbitungiv. Tonaalsuse varjundid : ülemine ­ külm, piparmüntjas-kampriline; keskmine ­ alkohoolse aseptiku nüanss; alumine ­ sulanud lumi. Toime: 1.Tugevdab immuunsüsteemi. Aitab kiiresti taastuda pärast stressi või läbipõetud haigusi. Kergendab joomisejärgset kaatrisündroomi (,,pohmelli"). 2.On toimiv vahend peavalu korral, mis on tingitud lämbest õhust, hüpodünaamiast (vähesest liikumisest) ja väsimusest. 3

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Veiniõpetuse referaat (Hispaania)

Fuenmayoris. Praegu müügil Lealtanza nime kandev Crianza ja Reserva ning Altanza Reserva Especial. 1999. aasta Crianza on uues stiilis, mahlakas, vähese tammega, happeline ja nooruslik. Reserva on aga hoopiski vanamoodne: veidi oksüdeerunud aroomiga, pehme ja maasikane. · Lealtanza crianza (1999): Aroomis sõstrad ja pihlakad. Maitse jõuliselt marjane ja happelinepunaste marjade karakteriga. · Altanza Reserva Especiall (1998): Aroom veidi oksüdeerunud, vanillimagus ja maasikane. Maitse jõuline, täidlane ja pehme, selles piisavalt hapet, suitsu ja apteeginüansse, nii maasikat kui mõrkjaid ürte. Berberana, üks esimesi Rioja tootjaid. Asutatud 1844, omab Rioja Alta piirkonnas 13 ha veiniaedu. Pakkunud alati kindlalt kvaliteeti, laveerides edukalt uue ja vana stiili vahel. Crianza ja Reserva kannavad nime Carta de Oro ja neis leiab nii vaadivürtsi kui maasikat.

Kategooriata → Veiniõpetus
41 allalaadimist
thumbnail
7
doc

VEINI VEAD JA SELLE ÄRA TUNDMINE

Seepärast ongi looduslikku korki hakanud asendama klaasist, plastist ja keermega korgid. Klaasist ja keermega korkide pooldajad kinnitavad, et need mitte ainult ei väldi trikloroanisooli, vaid ka võimaldavad pudelis oleval veinil puhtamalt areneda. Noorte veinide puhul, mis kiiresti ära juuakse on nimetatud korgid kindlasti paremad, kui looduslikud korgid. Laagerduvate veinide puhul võib selles (alati ei pruugi) tekkida reduktsioon, aroom sulgub ja vein muutub ilmetuks. Dekanteerimisel ärkab vein aga enamasti ellu. Väga pikaajalise keeratava korgi all säilitamise osas pole aga kellelegi maailmas veel kogemusi. Tihti on veinipudeli kork pealpoolt hallitanud, aga see ei tähenda, et veinil midagi viga oleks. Pudelikael tuleb sel juhul lihtsalt hoolikalt puhastada. Samas võib korgi viga olla veinil, mille kork näeb väljastpoolt täiesti korrektne. Veaga veini peab kliendile välja vahetama. Kuidas veini säilitada?

Toit → Joogiõpetus
20 allalaadimist
thumbnail
19
doc

Konjak

Rémy Martin'i konjakid). Sealjuures peab Grande Champagnest pärit konjaki osa olema vähemalt 50%. Borderies on oma pindalalt väikseim konjakitootmispiirkond, asetsedes Congac'i linnast loode suunas. Siin valminud konjakitel on rikas, lilleline aroomibukett ja neid tuntakse kui konjakeid, mida daamid eelistavad. Fins Bois on piirkondadest kige suurem ja ümbritseb geograafiliselt kiki kolme eelnevat piirkonda. Sealsel toodangul on täidlane ja tugev aroom, milles on tunda kerget merekliima puudutust. Bons Bois ja Bois Ordinaires on kige välimised piirkonnad ning nad on väga tugeva Atlandi ookeani kliima mju all. Nende osatähtsus üldises konjakitootmises väheneb pidevalt, kuid vaatamata sellele on sealt pärit mningad huvitavad, omapäraste aroomi- ja maitseomadustega konjakid. Viinamarjakasvanduste hektari hind kigub väga palju vastavalt sellele, millises eelnimetatud piirkonnas see asub

Toit → Joogiõpetuse
69 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Grappa esitlus

Signe Vois Grappa Mis on grappa? Itaalia viinamarjabrändi Kange jook Trendijook grappa Itaalia rahvusjook Grappa- Puskar Noor kvaliteet Enne pudeldamist lahjendatakse 40 kraadini Destilleeritakse üks kord Aroom meenutab nahka Värvus Igasugu maistega grappasi Kehv kvaliteet Tipp- grappa Võrreldamatu teiste grappadega Vintage grappad Pehme Aprikoosiarmoomi ja ­maitsega Ei ekspordita Valmistamine Ühest või mitmest viinamarjasordist Sort märgitakse pudelile Vähemalt 85% Nõuab head ettekujutust Pole nautimiseks Valmistada saab teisi jooke Serveerimine Toatemperatuuril Klaas väike, kitsa kaela ja tulbikujulise põhjaga Nooremad grappasi serveeritakse jahutatult Liköörid-alati jahutatult Sobivad hästi kohvi kõrvale Kust saab? Eestis tuntakse grappasid vähe Itaalia tootjate Jacopo Poli ja Cesari grappad Lõuna-Aafrika Giorgio Dalla Cia Meerlusti Kõrge hind- usaldusväärne garantii Külmarohi Euroopas hakati destilleerima 15...

Toit → Joogiõpetus
8 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Riis

Põhja-Ameerikas. Metsik riis erineb oma vendadest sellepoolest, et ta on väga toitaineterikas ja temas on palju vitamiine. Terad on väga kõvad ning erilise maitsega. See riisi tüüp on üks kõige hinnalisemaid maailmas. Jasmiiniriis ehk Tai lõhnav riis Aromaatne pikateraline riis, keetmisel jäävad terad õrnalt kleepuvaks. See riisisort sobib suurepäraselt igasse soolasesse rooga ja ka magustoitu. Jasmiiniriisi aroom tuleb kõige paremini esile aurutatud või hautatud roogades, samuti on ta ka väga tervislik ja vitamiinirikas. Sarnaneb tavalise valge riisiga, kuid tema aroom on ülimalt mõnus. Sõmer riis Sõmer riis on koos koorega aurutatud ja pärast koorimist kuuma õhuga kuivatatud riis. Sellisel moel töödeldes säilitab riis umbes 80 protsenti oma mineraalainetest ja vitamiinidest. Riisi rikkalik perekond

Bioloogia → 11.klassi bioloogia
30 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Lauaetikett

Lauaetikett Veinid Helena Hiiesalu SRs1 õpilane Valisin piirkonnaks Tsiili, sest mulle meeldivad selle maa veinid, sest nende aroom ja maitse on eriline nauding ning kuna olen läbinud ka Rein Kasela veinikoolituse Tallinna Vinoteek-Veinitoas, siis selle maa veinid pakkusid mulle kõige enam maitsenaudingut. Külastasin Tallinna Prisma toidukaupluse veini osakonda. Ajaloost: Viinamarjakasvatuse ajalugu Ladina-Ameerikas on sajanditepikkune. Tsiili esimesed viinamäed sündisid juba 16. sajandi keskel. Just enne viinapuutäi rünnakut Euroopa istandikele toimetati Tsiilisse hulgaliselt terveid viinapuuistikuid

Ametid → Ametijuhend
9 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Suhkruroog

Pakistan 50,045,400 Mexico 49,492,700 Colombia 38,500,000 Philippines 32,500,000 Australia 30,284,000 Argentina 29,000,000 Suhkru saamine Suhkru funktsionaalsed omadused Maitse ja Aroom Niiskussiduvu s Säilivus Kääritamine Magusu Külmumis- s temperatuuri vähendamine Tekstuu r Värvu s

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Ungari veinid

veinivõistlused ning 1987 asus ise pudeldama. Tänaseks 50 ha viinapuid omava pere veinid on mõnusa pehme maitsega ja paraja hinnaga. Chapel Hill ­ Ungari suurtootja Balatonboglàri eeskätt inglise turule sihitud esindussari, firma kuulub Saksa sektifirmale Henkell & Ko. Meil on müügil eeskätt kaubamärgi odavam sari, sordiveinid, kerged, lihtsad ja hea hinnaga. Järjest paremaks on läinud üllatavalt sooda hinnaga Pinot Noir. Chapel Hill Rhine Riesling Sauvignon Blanc (2006) : aroom puuviljane, pirnine, kerge võrtsiga. Maitse poolkuiv, hästi mahlane piisava happega. Pisut pirnilimonaadi meenutav rahvalik-noortepärane jook (50.-) Egervin ­ sotsialistlikul ajal loodud suurtootja, kelle toodang on aastaid olnud meie lettidel, kuid tänaseks kadunud. Veinikvaliteet on suurettevõttel omaselt ühtlane, kuid vähepõnev. Firma keldrites leidub laialdane kogu varasemate aastakäikude museaalveinidest, mis on huvilistele ostmist väärt. G.I.A

Toit → Joogiõpetus
43 allalaadimist
thumbnail
1
rtf

Viin

Maitsestatud. kas destilleerimise ajal maitsestatakse või pärast seda. arbuus, köömned, kadaka marjad, pohlad, jõhvid, rohkelt levinud lagrits, korjander, parpariss, fenkool, aapteegitill. maitsestatud viinad - akvaviit köömne viin levinud skandinaavia maades,aniisiviin prantsusmaal ja kreekas, genever hollandist,dzinnid Puuvilja viinad - pole puuviljadega maitsetatud aga kohe tehtud puuviljadest. tugev toorainest tingitud maitse ja aroom. eelkõige õuntest, ploomidest, virsikutest ,pirnid, kirsid,abrikoosid. Tequila - kange alkohoolne jook, valmistatakse Mehhikos ja seda ei valmistada igas kohas vaid ainult kahes kohas Tequila linnas ja Tepatilanis, taimedest milleks on sinine agaav, öeldakse et kaktuse viin aga agaav ei kuulu kaktuste alla igal tequila pudelil peab olema kirjas nom-11, rahvusvahelistel õigustel on lubatud tequilat lubatud valmistada aint mehhikos, peab olema vähemalt 51% sinist agaavi tequila gold -

Majandus → Klienditeenindus
9 allalaadimist
thumbnail
8
odt

Harilik vanill kui tähtis maitseaine

See, samuti pikka aega vältav töötlemine ongi põhjuseks, miks vanill on tänapäevani üks kallimaid vürtse. Paljudes riikides toodetakse ka vanilli kuntsliku asendajat- vanilliini. Ent loodusliku vanilli lõhn ei sõltu ainult keemiliselt puhta vanilliini olemasolust, vaid ka muudest komponentidest. Seepärast tuleb ette, et väiksema vanilliinisisaldusega vanillikaunadel on palju meeldivam ning tugevam lõhn kui suure vanilliinisisaldusega vanillil. Arvatakse, et vanilli peen püsiv aroom oleneb suurel määral ka vanillis leiduvast aromaatsest õlist, mille keemiline koostis pole teada. (On teada juhtum, et vanill säilitas oma omadused tervelt 36 aastat.) Tänapäeval toodetaks lõhnaainet vanilli (vaniliini) suurel määral sünteetiliselt, kuid loodusliku vanilliga ei suuda see võistelda, sest ehtsa vanilli lõhnas osalevad teisedki ained. Sokolaaditööstuses leiab siiski rohkem kasutamist odav tehisvanilliin. Sünteetilist vanilliini segatakse ka suhkruga ja

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Viinamarja sordid

Prantsusmaa kreemikas. Sauvignon blanc Uus- Meremaa Karusmari, ürdid, Prantsusmaa tsitrus, rohttaimed Pinot Gris Prantsusmaa Puuviljad, õun, pirn, Ungari Ploom, kirss, Itaalia mustsõstar, mustikas, Sloveenia suits, sokolaadi Luksenburg aroom Semmillon Prantsusmaa Tsitrusviljad, küpse virsik, nõrga mee-ja virsikuaroomiga Chenin blanc California Loiri org Mesine, puuvili, Uus- Meremaa mandel, martsipan. Argentiina Tsiili Muscat blanc Hispaania Puuviljane, veidi

Toit → Joogiõpetus
33 allalaadimist
thumbnail
12
odp

Iiri viski

Iiri viski Viski on pika ajalooga jook. Eestis on viski alles lapsekingades. Viski on teraviljadest destilleeritud kange alkohoolne jook,mis küpseb tammevaatides. Joogi värvus,aroom ja maitse sõltub vaadis küpsemise ajast. Tuntumaid viskimaad on Iirimaa,Sotimaa ja Ameerika Iiri viski ehk Irish valmistatakse odralinnastest. Destilleeritakse vähemalt 3 korda ning küpseb tammevaadis vähemalt 3 aastat Aroomilt on iiri viski parfüümne, liköörne ja maarohune Vanaiiri keeles on viski Uisce Beatha ehk ,,eluvesi" Valik iiri viskisorte Eestis Jameson Irish ­ välimuselt kena,kuldne,kirgas. Maitselt on rikas,magus,mandlikoorene,pehme ning aroomilt on tammine,vaigune, iirisekomm,pähkline,burboonine Asukoht poelettidel on viskide juures,enamasti sotimaa viskide vahetus läheduses,kättesaadavus on hea.Hinnaklass varieerub 9.89-23.50 vahel. Pärnu Tervise Paradi...

Toit → Joogiõpetus
11 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Ürdid ehk rohelised maitsetaimed

kasutatakse verevaevuste korral, kalale, salatile, jookidele, magustoitudele, kaunistuseks. Keetmisel aroom kaob Basiilik sobib juustu, tomati ja küüslauguga. Maitsestatakse kartuleid, kala, seeni, segasalateid, hakklihakastmeid,

Bioloogia → Bioloogia
21 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Tee

Yunnani piirkonna teepõõsal on suuremad lehed, kui teistes Hiina teepiirkondades, ning seega on Yunnani tee sageli tuntud, kui just "suureleheline tee" Yunnani musta teed austatakse just tema kõrge kvaliteedi ja meeldiva "tiheda ja kestva" maitse tõttu. Sobib hommikuteeks. Lapsang Kuulus suitsutatud tee Hiina Fujiani provintsist. Teelehed kuivatatakse bambuskorvides männitule kohal, lisades sellega suitsust aroomi ning maitset teele. Teel on omapärane eksootiline suitsu maitse ja aroom ning tõmmis on punakas- pruuni värvi. On soositud Soti-viski sõprade seas ja sobib ka sigari kõrvale. Soovitatakse nautimiseks vürtsikate toitude ja juustu kõrvale . Ceylon Ceyloni tee ehk Sri Lanka tee on mõrkjas, vürtsine ning sügavkuldse tõmmisega. Sobib joomiseks igal ajal, kuid eelkõige hommikuti, kas siis koore ja suhkruga, või ilma. Ceylon curly pekoe matale- rullitud leht, üsna kange tee. Gruusia

Muu → Toiduainete õpetus
15 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Riis

Metsik riis Pikateralise ja musta riisi segu, mis väga dekoratiivsena sobib hästi pajaroogadesse ja vormitoitudesse. Metsikut riisi tuleb eelnevalt leotada ja tema keeduaeg on pikk: roog on valmis siis, kui seemne sisemine valge osa ajab tumeda koore lahti. Jasmiiniriis ehk Tai lõhnav riis Aromaatne pikateraline riis, keetmisel jäävad terad õrnalt kleepuvaks. See riisisort sobib suurepäraselt igasse soolasesse rooga ja ka magustoitu. Jasmiiniriisi aroom tuleb kõige paremini esile aurutatud või hautatud roogades. Sõmer riis Sõmer riis on koos koorega aurutatud ja pärast koorimist kuuma õhuga kuivatatud riis. Sellisel moel töödeldes säilitab riis umbes 80 protsenti oma mineraalainetest ja vitamiinidest.

Toit → Toidutehnoloogia
18 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Puuviljad

Küdoonia kodumaa on KeskAasia, Kaukaasia, Kreeka, Iraan, Jaapan ja PõhjaAmeerika mõõduka pehme kliimaga alad. Kirjeldus *Kuni 6m kõrguse *Õuna või pirnikujuline *Õunakujulised küdooniad on puitunud ja rohkesti kivirakke sisaldava, kuiva, punaka ja vähearomaatse viljalihaga *Pirnikujulised küdooniad on pehmemad, aromaatsemad ja sisaldavad rohkem helepunast mahla *Suuremad viljad võivad kaaluda kuni 1 kg *Intensiivne meeldiv aroom *Seemnekambrites on 816 õhukest punakaspruuni seemet *Viljaliha sisaldab suhkruid, orgaanilisi happeid, tanniini, mineraalaineid KASUTAMINE Küdoonia mahl koos meega on ravivahendiks külmetushaiguste puhul ja seedetegevuse korrastamisel. Kleepuva seemneümbrise leotamisel saadakse vahend silmade ja bronhiaalkatarride raviks. Aiva soodustab seedimist ja toimib baktereid hävitavalt. Seda kasutatakse ka kosmetaloogias

Loodus → Loodus
5 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Silm ja kõrv

Pupill- vikerkesta keskel paiknev simaava. Võrkkest- silmaava ümbritsev iiris. Kollatähn- võrkkesta pupilli vastas olev kot, kus asuvad ainult kolvikesed. Pimetähn-koht, kus nägemis seostub silma võrkkestaga. Kolvikesed ja kepikesed- valgustundlikud rakud. Dalotonism- värvipime, ei erista punast rohelisest, ainult meestel , päritav, ei ole ravitav. Kanapimedus- hämaras ei näe mitte midagi, A-vitamiini puudus. Kuulmetõri - 3-4 cm pikkune kitsas kanal , mis avaneb neelu ja mille kaudu on keskkõrv ühenduses väliskõrvaga. Tigu- sisekõrva kuulmiselund. Poolringkanalid- sisekõrva kuulmiselund, mis koos mõigu ja kotikestega moodustavad tasakaaluelundi. Kurtus- ei kuule midagi. Kuulmislävi- väikseim helitugevus mida inimene kuuleb. Maitsepung- tunderakud ek retseptorid. Hasiterakk- lõna tundmiseks vajalik. Silma kaitseb ja katab läbipasitev sarvkest. - · Silmalaud(pilgutamine puhastab) · Pisaravedelik (kannab tolmu silmadest) · Rips...

Bioloogia → Bioloogia
13 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Marinaad

toiduaine, et vähendada kokkupuudet õhuga. Marineerimisnõu valitakse võimalikult väike ning toiduainet keeratakse aeg-ajalt. Külmutatud liha võib panna marinaadi üles sulatamata. Üsna hea viis on panna nii toiduaine kui ka marinaad spetsiaalsesse kotti. Aegajalt lastakse kotist õhk välja ja suletakse taas õhukindlalt. Kotis hoidmise puhul kulub marinaadi vähem. Mõnetunnise marineerimise korral peavad maitseained olema võimalikult peeneks jahvatatud, et nende aroom jõuaks imenduda. Kui aega on rohkem, kasutatakse purustamata maitseaineid, sest vastasel korral tekib ülemaitsestumise oht. Kõige tavalisemateks maitseaineteks marineerimisel on sool, suhkur, kolme liiki pipar, samuti ka sibul, loorber, tüümian, rosmariin, till ja petersell; mõõdukat happesust lisavad õuna ja apelsinilõigud. Enne Grillimist marineeritud liha pind kuivatatakse. Grillimise ajal võib liha määrida

Kategooriata → Tööõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Teed

kuivatatud. Lehekeste roheline värv säilib. Teel on eripärane, värske ja veidi suitsune lõhn ja pisut "rohune" maitse. Igapäevane jaapani roheline tee on Bancha, millest saab hea aroomi, meeldiva maitse ja magusa järelmaitsega tee. Jaapani teedest on Banchas kõige vähem naturaalset kofeiini, seetõttu soovitatakse seda algajatele rohelise tee joojatele ja lastele. Kõige populaarsem jaapani roheline tee on Sencha, mil on kerge puhas maitse ning aroom. Säilitab C-vitamiini sisalduse minimaalse töötluse tõttu. Aitab kaasa seedimisele. Jasmiinitee on roheline tee, mis on aromatiseeritud spetsiaalselt tee jaoks kasvatatud jasmiiniõitega. Kvaliteetne jasmiinitee on maitselt väga õrn, kui aga on tunda kibedust, siis on tee aegunud või liiga palju teepuru pandud. Rohelisel teel on palju tervistavaid omadusi, sest seal sisaldub: · Katehhiine ­ antioksüdandid. Katehhiinid on arvestatavad abilised kaitsmaks rakke

Toit → Toiduainete õpetus
23 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Valgud

Valgud Valgud mõjutavad toidu maitset. On aroomiühendite ja värvuse prekursoriteks. Valkude koostises: 1) Süsinik ­ 4855% 2) Hapnik ­ 2034% 3) Lämmastik ­ 1519,5% 4) Vesinik ­ 57,5% 5) Väävel ­ 0,32,5% Ülesanded inimorganismis 1) Ensümaatiline/biokatalüütiline funktsioon 2) Regulatoorne funktsioon 3) Retseptoorne funktsioon 4) Struktuurne funktsioon 5) Kontraktiilne ehk mehhanokeemiline funktsioon 6) Varuaineline ehk troofiline roll 7) Energeetiline funktsioon 8) Detoksikatsioon 9) Transpordifunktsioon 10)Kaitsefunktsioon 11) Geeniregulatoorsed ülesanded Valkude üldine ainevahetus ja metabolism on lahutamatuses seoses aminohapete omaga. Asendamatuid aminohappeid peab kindalt saama toiduga. Valgud uuenevad pidevalt Oma osa on valkudel ka üldises energeetilises metabolismis. Valgusüntees Seedeensüümid (eriülesandega valgud) lõhustavad toidust saadavad valgud nende ko...

Keemia → Toidukeemia
39 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Piim ja piimatooted

Peab olema puhta hapupiima maitsega. Kohupiimatooted Olenevalt retseptuurist liigitatakse kohupiimatooted järgmiselt: 1. soolased (soolased, pipra ja tomatiga, köömnetega); 2. magusad valmistatakse kohupiimast ja suhkrust. Kohupiimatoodete sortimenti kuuluvad: 1. magus ja soolane kohupiimamass; 2. kohukesed; 3. kohupiimakreem; 4. kohupiimatordid. Kohupiimatoodetel peab olema puhas hapupiima ning lisatud maitseainete maitse ja aroom. Konsistents ühtlane ja õrn. Värvus ühtlaselt piimvalge kreemika varjundiga. Kohupiimamassi säilitatakse temperatuuril kuni 6°C 36 tundi. Hapupiim Valmistatakse pastöriseeritud piimast hapendamise teel. 1. Tavaline hapupiim. 2. Atsidofiil-hapupiim. 3. Pett on rõõsakoorevõi valmistamisel eraldanud võipiim, mille rasvasisaldus on 0,2-0,4%. 4. Keefir valmistatakse täispiimast, lõssist või taastatud piimast, mida hapendatakse keefiriseentega

Toit → toiduainete sensoorse...
13 allalaadimist
thumbnail
16
odp

Mehhiko köök

Mehhiko Rahvusköök Merilin Vallimäe 031MT Mehhiko Rahvusköök Mehhiko kööki iseloomustavaks tunnuseks on - Toidule lisatavate maitseainete isuäratav aroom - Paljud toidud on teravad - Mõned neist on vägagi õrnad ja mahedad, et mitte kaotada kõrgekvaliteediliste koostisainete ainulaadset aroomi. - Kui maitseaineid lisataksegi, siis väga mõõdukalt, et säiliks toidu pehmus ja harmoonia. Teraviljad Teraviljadest on esikohal Mais ja Nisu, tärklise allikana kasutatakse ka Maniokki. Rohkesti süüakse Uba ning Riisi. Ka puuvilju ja nende saadusi kasutatakse rikkalikult ja mitmekesiselt. Teraviljad

Toit → Toitlustus
45 allalaadimist
thumbnail
15
pptx

MAGUSTUSAINED

TOOTMISVIISI JÄRGI: KÄRJEMESI KÄRJETÜKKIDEGA MESI NÕRGUNUD MESI VURRIMESI PRESSITUD MESI FILTREERITUD MESI MEE KOOSTIS Mesi koosneb põhiliselt erinevatest suhkrutest, peamiselt fruktoosist ja glükoosist ning samuti teistest ainetest nagu orgaanilised happed, ensüümid ja mee kogumisel saadud tahked osakesed. Mee värvus on peaaegu värvusetust kuni tumepruunini. Konsistents võib olla vedel, viskoosne või täielikult või osaliselt kristalliseerunud. Lõhn, maitse ja aroom on erinevad, kuid on tingitud taimsest päritolust. SÄILITAMINE Parimad säilitustingimused mee jaoks on hermeetiliselt suletud nõus, mida hoitakse pimedas ruumis, mille õhutemperatuur on 5...10 °C. KUNSTMESI Mee konsistents, värvus, lõhn ja maitse võimaldavad eristada naturaalset mett kunstmeest, mida valmistatakse suhkrust hapete kaasabil. Naturaalne mesi tekitab kurgus kipituse tunde, mida kunstmesi ei tekita. MEE KASUTAMINE

Toit → Toit ja toitumine
3 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Näts pakub tervist

Näts pakub tervist, rahuldust ja lõdvestust Tänapäevase närimiskummi ajalugu algab 19. sajandi keskpaigast ja selle sünnikoduks on Ameerika. Sisuliselt taasavastasid loodusliku kummi närimise kombe 19. sajandi teisel poolel ameeriklased , kusjuures lateksnäts patenteeriti 1869. aastal. Ürgne närimiskumm on tegelikult rohkem kui tuhat aastat vana. Nätsu iidse analoogina kasutati kõige sagedamini mitmesuguseid puuvaike, mida kestvalt mäluti. Miks nätsutati? Ikka selleks, et vältida suu ja hammaste haigusi ning varjutada halba suulehka. Põhjamaa elanikud hoolitsesid samuti lihtsal moel hammaste ja suuõõne tervise eest. Kuusevaiku saab pidada siinsete alade närimiskummi kaugeks eelkäijaks. Põhjamaades säilis vaigu närimine kohati isegi 19. sajandini. Närimisvaiguks sobis kuiv, läbipaistev, kõvastunud vaik, mille vanus oli mitu aastat. Lõpuks lagunes vaigukämp suus pudedaks jahuks ja selle mälumisest tuli loobuda. Selline kuusevaigu närim...

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
15
odp

Prantsusmaa veinid

Punased: Carignan, Grenache, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Gamay, Ginsault ja Pinot Noir. Punane vein Fumees Blanches Pinot Noir 2010 Viinamarja sort Pinot Noir Särav rubiinpunane Mõnus marjaaroom milles tulevad esile maasika, vaarika ja kirsinoodid, alkoholisisaldus 13% Pehme ja ümar vein,lõpp meeldivalt marjane. Fumees Blanches Pinot Noir 2010 Valge vein B&G SAUVIGNON BLANC RESERVE Viinamarja sort Sauvignon Blanc ja alkoholi sisaldus 12% Aroom: Tsitrus, lillelisus, mustsõstralehed, eksootiliste puuviljade nüansid. Maitse: Kuiv, tugev, kuid värske ja hästi tasakaalus. Domineerivad eksootilised puuviljad ja tsitrus, eriti greip. Pikk järelmaitse, milles tunda mõningast vürtsi B&G SAUVIGNON BLANC RESERVE Roosavein De Neuville Rose d'Anjou 2009 Hästi pehme, poolkuiv, magusa lõpuga värske vein. Kasutatud on Anjou piirkonnas tüüpilisi viinamarju Cabernet Franc ja Gamay segu.

Toit → Joogiõpetus
3 allalaadimist
thumbnail
44
docx

ITAALIA VEINID

Kloostrite levik viis selleni, et nendest said peamised veini valmistamise kohad, kuna veini oli vaja nii sakramendi kui majanduse ülalpidamise jaoks. 4 2. ITAALIA TÄHTSAIMAD VEINIREGIOONID Itaalia tähtsamad veiniregioonid on järgmised:  Piemonte Loode – Itaalias asuvast Piemonte piirkonnast pärineb suur osa Itaalia veinidest. Nagu Prantsuse Burgundias, on ka Piemonte veini maitse ja aroom tihedalt seotud Piemonte kulinaariaga – veini ja roogade koosmõju iseloomustab ainuomane tugev rikkalik maitse ja aroom. Piemonte tähendab itaalia keeles „mägede juures“ – mägedeks on Alpi mäed. Vaid 5% Piemonte istandustest asun tasandikul, ülejäänud paiknevad mägedes või nõlvadel. Iga nõlva asend horisondi suhtes on erinev – see ka põhjus, miks igas viinamarjaistanduses on ainulaadne mikrokliima.  Valle d?Aosta  Lombardia

Toit → Joogiõpetus
14 allalaadimist
thumbnail
10
odp

Maitseained ja Roogade maitsestamine POWERPOINT

(kõige vähem ilmselt kuulmisele). Seega peab toitu valmistades mõtlema, kuidas ta hiljem taldrikul välja nägema hakkab. Peale selle kuidas toit lõhnab, kuidas ta maitseb, tihtipeale isegi kuidas toitu puudutada oleks. Sellest tulenevalt tuleb jälgida missugune on toit . Toidu välimus tulenevalt tuleb jälgida missugune on toidu : · Välimus (värv, kuju, tükeldus, läige, paigutus taldrikul) · Aroom · Maitse · Missugune tunne tekib suus (toidu tekstuur, niiske või kuiv, pehme või krõbe) · Temperatuur Kõiki neid faktoreid on oluline silmas pidada roa planeerimisel ja valmistamisel. Mida peab arvestma toidu maitsestamisel. Peamised põhimõtted mida peab arvestama toidu maitsestamisel ja komponeerimisel. · Igal lisandil, mida lisatakse põhitoorainele, peab olema eesmärk. Lähtuma peaks

Toit → Kokandus
8 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Essee - Termodünaamika 2. printsiip

jahedamaid ja üritavad saavutada võrdsust. Teistsugune sõnastus on järgmine: suletud süsteem püüab üle minna korrastatud olekult mittekorrastatule. See näitab, et korratus saab tekkida iseenesest, korrastatus aga mitte. Näiteks, kui Mari küpsetab köögis hea lõhnaga kooki ja Juku närib elutoas haisvat juustu, siis ei ole kunagi nii, et on kindel piir, kus üks aroom asendub teisega. Osakesed, mis õhus on ja seda lõhna/haisu tekitavad segunevad ja tekib niinimetatud korrastatus. Hingates saab sellest aru nii, et ninna jõuavad mõlemat sorti molekulid ja tunneme mingit kahe aroomi segu või seda, mis tugevam on. Kui õhku mitte väga palju liigutada jääb tõenäoliselt mõlemasse vaadeldava ruumi serva peaaegu korrastatud piirkondi ehk kohti, kus aroomid pole segunenud ja tunda on ainult ühte

Füüsika → Füüsika
8 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Õukondlaste elu Versailles's

Õukondlaste elu Versailles's Versailles' lossi elanikud veetsid oma elu haisu, parasiitide ja lõputu igavuse käes. Kui Päikesekuningas ise elas külluses ja luksuses, siis tema õukond pidi leppima külmade kambritega, millest osasse isegi päevavagust ei paistnud. Versailles' seestpoolt Päikesekuninga ajal räägiti, et suurejoonelisel Versailles' lossil on oma, väga isepärane aroom. 17. sajandi lõpul hoovas seal ninna lõhn, mis koosnes nimelt väljaheidetest, higist ja lõhnaveest. Versailles' lehk olevat ületanud kõiki teisi Euroopa paleesid ümbritsenud lõhnu, sest Prantsuse kuninga lossis oli kõik kõige suurem – kaasa arvatud inimeste arv. Tuhandete aadlike ja nende teenritega asustatud loss oli koht, kus pandi alus karjäärile ja jagati tähtsamaid ametikohti. Seetõttu talusid seda lehka kõik ja paljud vaevu märkasid seda.

Ajalugu → Ajalugu
2 allalaadimist
thumbnail
14
ppt

Laima

Laima Koostas: Pille Meipalu MY11.rühm ­ magusa, aromaatse, isuäratava sokolaadi maitse ja aroom ühes - inspireeriv, hellitav ja unistama julgustav maitse. 1870. aastal alustas Riias Theodor Riegert Läti sokolaadi tootmise traditsioone, rajades oma maiustuste poe, mille otsene järeltulija tänapäeval ongi tuntud Laima. Ajaloost. 1940. aastal kui Läti kaotas oma iseseisvuse, läksid tehased ja riiklikud ettevõtted Nõukogude Liidu valdusesse. Ettevõtted natsionaliseeriti. Geginger'i tehase uueks nimeks sai Uzvara;

Geograafia → Geograafia
7 allalaadimist
thumbnail
4
docx

20 tundmatut võõrsõna

20 tundmatut võõrsõna IT-18E Ralf Mikk 1.Fenkolit poes valides tuleb meeles pidada järgmist: varred peavad olema tihedalt kõrvuti ega tohi olla laiali vajunud. Tähendus - harilik apteegitill Allikas - forte.delfi 2.Minestroone tegemiseks on tarvis juurvilju ja makarone. Tähendus ­ itaaliapärane makaroni-köögiviljasupp Allikas ­ toidutare 3. Üleujutust võivad tingida mitmesugused ilmastikunähtused: troopilised tsüklonid ja mussoonid. Tähendus - mandrite troopilistele rannikualadele omane püsiv tuul Allikas - eestiloodus 4.Vürtsina kasutatakse ka pomerantsi lehti ja õisi, kummalgi neist on oma spetsiifiline aroom. Tähendus - pomerantsipuu apelsinitaoline vili, millest valmistatakse likööri ja marmelaadi Allikas - toidutare 5.Baierimaal oli üks seidel 0,535 liitrit. Tähendus - vana vedelikumõõt Allikas ­ fort...

Eesti keel → Eesti keele sõnavara ja...
9 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun