Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"aedviljad" - 132 õppematerjali

aedviljad - melonid, arbuusid, aprikoosid jm. Seeni tarvitatakse sageli kala- ja lihatoitude maitsestamiseks. Eelistatakse kuivatatud puravikke.
thumbnail
34
doc

AEDVILJAD

TALLINNA TEENINDUSKOOL Hanna Seeder MK13-TE1 AEDVILJAD Õpimapp Juhendaja: õp. Aive Antson Tallinn 2013 1.1 Küsimused 1. Porrulauk on: a) varsköögivili b) sibulköögivili* c) mugulköögivili 2. Sibulates ei leidu: a) B-vitamiine b) C-vitamiine c) D-vitamiine* 3. Porgand muutub etüleeni eritavate aedviljade läheduses: a) mõruks* b) magusamaks c) siniseks 4. Naeris sarnaneb oma omadustelt: a) kartulile b) maapirnile c) kaalikale* 5

Toit → Köögi õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
0
jpg

Tööleht aedviljadest

docstxt/135074109264.txt

Turism → Hotelliteenindus
11 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Toitlustuseksam

vitamiiniderohkemad koostisosad. Pearoaks on kanafilee riisi ja aedviljadega. Kanafilee ma tükeldan väikesteks tükkideks, mida on pruunistatud pannil kuumas võis. Või annab kanale hoopis teistsuguse, natukene magusama maitse, kui õli. Toidukorvis olev metsik riis pakkus kliendile väga suurt huvi, seega otsustasime kartuli vahetada riisi vastu. Riisi kuivust vähendan oma välja mõeldud kastmega hapukoorest, sinepist, tillist ja koriandrist. Kuna praadimine pole nii tervislik, siis aedviljad ma hautan samuti kuumas võis. Järelroaks on maitsev Eesti sugemetega magustoit kamavaht. Kliendi soovil ei tohtinud dessert olla väga magus ja arvestama pidin sellega, et kliendil on diabeet. Serveerin seda maasikate ja melissiga. Minu menüü on tehtud arvestamaks vanemate inimeste maitseid, et oleks võimalikult kodulähedane toit, kuid mõned uuendused ei tee ka halba. Näiteks metsik riis või püreesupp. Kevadine toidukorv ja palju vitamiine. 2. Menüü

Toit → Toitlustus
58 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Hispaania toitumistava

maailmas ... Üldiselt võib hispaania köögi kohta öelda seda, et toitu armastatakse veinis hautada(lõuna- ja lääneosas punases ning valges veinis idas), lambajuustuga vormiroogi ja grillimist. Kõigi hispaania köökide eripäraks on rohke värske salvei, tomatite, pipra, oliivide ja baklasaanide küllus ning palju peenestatakse kreeka pähkleid Tunda on traditsioonilise Lõuna-Prantsusmaa ja Kreeka köögi tugevat mõju. Rahvuslikud toitumistavad juuni Puu- ja aedviljad: maapirnid (artiokk), lillkapsad, prantsuse oad, spinat, kurk, escarole, aedsalat (lettuce), herned, maasikad, metsmaasikad, kirsid, virsikud, aprikoosid, vaarikad, mandlid, "peres de Sant Joan" - väikeste pirnide valik juuli Puu- ja aedviljad: prantsuse oad, pipar, tomatid, kurk, escarole, aedsalat, spinat, kirsid, virsikud, vaarikad, viigimarjad, melonid, arbuusid august Puu- ja aedviljad: prantsuse oad, baklazaanid (aubergines), pipar, tomatid, kurk, spinat, seller,

Toit → Rahvusköök
14 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Maitseained

Klassikalised ürdid jagunevad: · Juurelised · Koorelised · Lehelised · Õielised · Seemnelised · Viljalised 1. Juurelised · Ingver · Kurkum (ehk kollajuur) Kasutamine: 1.1. Ingver · Liha- ja kalatoidud · Riis · Taignatooted · Kastmed · Puuviljasalatid · Kuumad joogid 1.2. Kurkum ehk kollajuur · Riis ja pasta · Supid · Kastmed · Majonees · Kala- ja mereannid · Linnuliha · Munad · Aedviljad 2. Koorelised · Kaneel Kasutamine: · Idamaised liharoad · Marinaadid · Magustoidud · Küpsetised · Kuumad joogid · Marinaadid 3. Lehelised · Loorber Kasutatakse: · Kala- ja lihamarinaadid · Uluki- veiseliharoad · Kalatoidud · Tumedad praekastmed · Raguu, guljass · Punased supid · Süldid, tarrendid 4. Õielised · Nelkpipar · Safran · Kapparid Kasutatakse: 4.1. Nelkpipar: · Ulukiliha

Toit → Toiduaine õpetus
7 allalaadimist
thumbnail
4
odt

A-veregrupp

· äädikat ei soovitata · päevakübara- ja aaloetee sobib; igveri- ja kummeliteesoodustavad seedimist ja rahustavad magu. · sobivad peaaegu kõik mahlad (v.a apelsini ja tomatimahl) · seedeetrakti töö ergutamiseks sobib juua igal hommikul veega lahjendatud sidrunimahla · roheline tee on ideaalne jook · suhkrut sisaldavaid limonaade peaks vältima · klaas punast veini on tervislik SOBIB Liha, linnuliha ja Kala ja mereannid Aedviljad ja Kaunviljad Puuviljad ja Teravili, leib ja munad salatid marjad saiatooted · - · Jõeahven · Artisokid · Adzuki- ja · Ananass · Amaranth · Karpkala · Auster- Aduki oad · Aprikoos · Esseni

Bioloogia → Bioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Praktika aruanne - praktikast restoranis Amarillo

Grupimenüüd: 1. menüü Hill Billy's Chicken - Grillitud broileri rinnafilee, värske ananass, BBQ creme fraiche, soojad aedviljad, täidlane tume ananassikaste ja Amarillon piprakaste, jääsalat ning ahjukartulid. Cheese Cake - Suus sulav juustukook ja maasikakaste 2.menüü Shrimp Sopa - Paprikaga maitsestatud kookose-ananassisupp, friteeritud krevetid ja Amarillo sai. Pepper Steak - Veise välisfilee 150g, cola-oad, Amarillo piprakaste, soojad aedviljad ja bataat. 3.menüü Coleslaw - Ameerika kapsa-porgandi-ja majoneesisalat. Red & White Salmon - Lõhefilee, laimi-habanerojogurt ja ahjukartul. Lisaks soojad aedviljad, valge veini ja paprikakaste, kookose-ananassikaste, jääsalat, laimilõik. Brownie - Soe pähklitega sokolaadikook, vanillijäätis ja sokolaadikaste. 4.menüü Side Salad - Värske ameerika peasalat, jääsalat, porgand ja sidruniõlivinegrett.

Toit → Köögi õpetus
184 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Veregrupidieet

läätsesid, kapsast, roos- ja lillkapsast, lehtsinepit. Head teevad pruunvetikas, mereannid, sool, maks, punasekiuline liha, leht- ja spargelkapsas, spinat. Täiendavad lisandid, mida dieedipidaja võtma peaks, on B-grupi vitamiinid, K-vitamiin, kaltsium, jood, magusjuur, pruunvetikas. Samuti peab koha leidma treeningule: hästi sobivad aeroobika, sõjakunstid, kontaktsed spordialad ja jooksmine. A - veregrupiga inimesed peaksid sööma enamasti taimetoitu. Kasulikud on aedviljad, tofu ehk sojakohupiim, mereannid, teraviljatooted, kaun- ja puuviljad. Kaalust alla võtmiseks peaks vältima liha, piimatooteid, aedube, nisutooteid. Head teevad aedviljad, sojatoidud, ananass. Täiendavad lisandid, mida dieedipidaja võtma peaks, on vitamiinid C, E ja B12, foolhape, viirpuu, päevakübar ja piimohakas. A - veregrupiga inimesele sobivad hästi kehalised harjutused nagu jooga ja tai-chi. B - veregrupi omanikud võivad süüa liha (v

Toit → Kodundus
19 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Biolelemendid

pähklid, seemned, päevalilleseemned, maks, oad, petersell, täisteravili meretaimed tumerohelised spinat, tomat, aedviljad maasikad Defitsiit Väsimus, Aneemia, Kasvupeetus, haavade Glükoosi Kehv veresus, Lokomotoorsed Südame Luude, kõhre, kahvatu leukopeenia paranemise metabolism kasvupeetus, häired pekslemine, hammaste arengu

Meditsiin → Meditsiin
3 allalaadimist
thumbnail
4
pdf

Tervislik toitumine

toiduained, mida võid menüüst ka välja jätta. Kindlasti joo iga päev 8-12 klaasi vett ja tarbi palju rohelist. Kui teed valikuid, siis tervislikum on tarbida mahetoitu ja võimalikult vähe lisaaineid sisaldavaid toite. Soovitan alati lugeda pakendi märgistust Soovitatav toiduvalik portsjonites oleks järgmine: 1.aedviljad/köögiviljad 5-7 portsionit 2.puuviljad 3-4 portsionit 3.leivad, teraviljad, tärkliserikkad aedviljad 3-5 portsionit 4.kaunviljad 2-3 portsionit 5.rasvad, taimsed õlid, pähklid, seemned 4-7 portsionit 6.piimatooted, piim 1-2 portsionit 7.kala, linnuliha, munad, liha 1-2 portsionit Menüü peab sisaldama palju rohelist ja kindlasti vett. Soovitav on süüa 5-6 korda päevas, kolm põhitoidukorda ja 2-3 oodet. Täiskõhutunne tekib

Meditsiin → Terviseõpetus
143 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Taime ja loomarakud

1)Neil on sugulise paljunemise organ õis. 2)õiest moodustuv vili 13. Teab, mida nimetatakse viljaks ja oskab nimetada inimesele tähtsaid vilju (süsivesikute, valkude ja rasvadeallikad; puuviljad, aedviljad; maitsetaimed; ravimid; tekstiil - vähemalt üks näide igast kategooriast). Viljaks nimetatakse sigimikku koos selles valminud seemnetega. Süsivesikud - ,Valgud ja rasvallikad –hernes, uba, sojauba, Puuviljad – õunad, pirnid, apelsinid, Aedviljad – tomat, kurk, kõrvits, Maitsetaim – piparde viljad ja seemned, vanill, nelgipuu ja kappari õienupud, Ravimid – arooniamarjad vererõhu alandamiseks, teekummel, saialille-,pärnaõied, Tekstiil – puuvillapõõsa seemnekesta kiud 14. Nimetab viise, kuidas rühmitatakse õistaimi ning teab nende põhilisi eristusviise/iseloomulikke tunnuseid (ühe- ja kaheidulised taimed, vaata näiteid ka lk 94-95, puit- ja rohttaimed, ühe ning

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Magustoidud

kurnatake ja kasutatakse kisselli keetmiseks. 25. Kuidas valm.kisselle mahlast ? keedetakse vesi maitseainetega ja kurnatakse, lisatakse suhkur keedetakse suhkrusiirup, lisatakse tärklis keemiseni ja lisatakse mahl. 26. Kakao ja karamell kisell? Kakao-piim keema,natuke kuuma piima segada,kakao lisada ülejäänud piimale.Karamell-suhkur pruuniks,kuumvesi,piim ja tärklis. 27. Kuidas valm.tugeva viljalihaga aedviljadest kisselle? Aedviljad keedetakse pehmeks ja püreestatakse, püreele lisatakse maitseained ja suhkur ja keedetakse läbi, lisatakse tärklis 28. Kuidas valm.puuviljadest ja marjadest magusaidsuppe(lisandid)? Puuviljad ja marjad keedetakse vees pehmeks, lisatakse suhkur ja maitseained, lisatakse tärklis, supp jahutatakse 29. Piima muna supid? Piim kuumutada, lisatakse tangaine, kui see paisunud lisada suhkur vahustatud munarebu peale läbi kuumutamist ka vahustatud munavalge,

Toit → Kokandus
38 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Õis ja vili

· tuppleht · emakas · õiepõhi · õieraag Emaka osad: · emakasuue · emakakael · sigimik Tolmnemine: 1. isetolmnemine 2. võõrtolmlemine a) loomtolmnemine b) tuultolmnemine Isetolmnemise korral on õietolm saadud samalt õielt. Tuultolmnemine toimub tuule abil erinevate õite vahel. Loomtolmnemisel kanduvad õietolmu terad edasi loomade kaasabil. Viljad: 1. Lihakviljad (tomat, banaan, kurk) 2. Kuivviljad a) aedviljad (kaun) b) sulgviljad (pähkel,tammetõru) Õite koondumine õisikusse on kasulik, sest nii paistavad need paremini putukatele silma. Putuktolmlejate õied on suured ning värvikirevad, kuid tuultolmlejate õied on väiksed ja silmatorkamatud. Putuktolmlejate tolmukad ja emakad asuvad õie sisemuses, tuultolmlejatel, aga tolmuad ja emakad ulatuvad õiest välja. Kui kevadel on olnud vihmased ja jahedad ilmad, ei saa tolmnemine toimuda, sest putukad on sel

Bioloogia → Bioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Restorani menüü

Tiigerkrevetid kuumas õlis tsilli ja küüslauguga Viinamäeteod küüslauguvõis Grillitud hanemaks murakakeedise ja karusmarja- confitiga Salatid Suitsupardisalat grill-paprika ja sibulamoosiga Kuum köögiviljasalat seemnete ja ingverikastmega Supid Kreemjas seenesupp lehttainakaanega Koorene kreveti-lõhesupp Aedviljasupp( aedviljad, vein, basiilik) Pearoad Paneeritud ahvena filee piprakastme, aurutatud riisi ja punasekapsasalatiga Küpsetatud lõheliblikas mee ja ingveri marinaadis veinikastme, porgandipüree ja aurutatud köögiviljadega Pikkpoiss juustukastme, ürdikartulite ja keedetud vutimunadega Seakarbonaad kukeseene kastme, küüslaugukartulite ja porgandi-mango salatiga Hautatud lambakaree calvados kastme, juurvilja lasjane,

Majandus → Teenindus ja müük
29 allalaadimist
thumbnail
5
pptx

Põllumajanduse areng

Lehmad andsid 3-5 liitrit piima (nüüd u 25 liitrit) Talupojad ei pööranud tõuaretusele tähelepanu ja sellepärast olid loomad väiksemad kui praegu. Alpides pidid karjakasvatajad järjest kõrgemale mägedesse minema, sest endised karjamaad hariti üles. MAAVILJELUS Eelistati ilmastiku suhtes vastupidavaid viljasorte, nagu rukis, oder, kaer, hirss. Keskajal ei tuntud veel kartulit. Maaviljeluse areng oli seotud rahvaarvu kasvuga. Enim levinud aedviljad olid kapsas, naeris, peet, rõigas, porgand, sibul ja kõrvits. Suur tähtsus oli kaunviljadel: hernestel, ubadel ja läätsedel. Puuviljadest: õunu, pirne, kirsse ja ploome. KOLMEVÄLJASÜSTEEMI KASUTUSELEVÕTT See võimaldas külvi alla võtta senisest rohkem maad (1/2 asemel jäi kesa alla 1/3 põllust) Põllumaa jaotati kolme ossa. Ühele kolmandikule külvati sügisel talivilja (rukis või nisu). Teisele kolmandikule külvati

Põllumajandus → Põllumajandus
7 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Toiduallergia ja toidutalumatus

Lastel avaldub sageli nahalööbena või kõhuhädadega. Tekkimise tõenäosus Kui kummalgi vanemal pole allergilisi haigusi on tõenäosus 1030% Kui ühel vanemal on allergiline haigus, on tõenäosus 50% Kui mõlemal vanemal on allergiline haigus on tõenäosus 80% Emapoolne allergia on tugevam riskifaktor kui isapoolne. Seda esineb Toiduallergiat esineb peamiselt väikelastel piimale, munale ja nisule Vanematel lastel ka kalale ja pähklitele Ka toored puu ja aedviljad põhjustavad toiduallergiat Näiteks: porgand, maasikas, õun, mustsõstar, viinamari Toidutalumatus Toidutalumatus on mitteallergiline ülitundlikkus mõne toidu või joogi suhtes. Toidutalumatus ei ole allergia, laktoositalumatus ega tsöliaakia. Toidutalumatuse avaldumine Toidutalumatus avaldub näiteks diabeedina, liigesepõletikuna, kilpnäärme põletikuna, naha probleemidena, migreenidena, depressioonina ja krooniliste peavaludena. Toidutalumatuse avastamine

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
5 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Köögileksikon

Köögileksikon Piprad - viljad, mida kasutatakse vürtsina toidu maitsestamisel Must pipar ­ keedetud ja küpsetatud pooltoored seemned. Maitsestatakse kala-, liha-, köögiviljatoite, marinaade, suppe, kastmeid, pitsaseid Roheline pipar ­ kuivatatud pooltoored seemned. Kasutatakse nagu musta pipart Valge pipar ­ kuivatatud küpsed seemned. Maitsestatakse keedetud liha, kala, suppe, ühepajatoite, marinaade, heledaid kastmeid Rose' pipar ­ pohla meenutava, hapra koorega, seest pruun ja aromaatse tuumaga. Maitsestab mahedalt. Maitsestatakse liha- ja kalatoite, magustoite, küpsetisi Safran ­ vürts, mida saadakse safrankrookuse õiest. Värvilt kollakas ja kasutatakse saiataignate, lihatoitude ja riisi maitsestamisel ja värvainena Vanilliin ­ vanilli kuprais esinev maitsetaim. Valmistatakse ka kunstlikult eugenoolist ja guajakoolist. Vanill ­ kallis ja harukordne looduslik aroom-maitseaine. Maitsestatakse piima...

Toit → Kodundus
24 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Molübdeen, Mo

Molübdeen, Mo Rando Veberson KATB 41 Tallinn 2014 Sissejuhatus 1778 ,Carl Wilhelm Scheele Ei leidu looduses puhtal kujul Mikroelement Kaitseb söögitoruvähi eest. Leevendab või kaotab astma sümptomid. On tähtis raua omastamisel. Tõrjuba kaarjast. Soodustab seksuaalfunktsioone. Tarbimine Soovituslik kogus naistel 0,100,3 mg ja meestel 0,130,3 mg. kahjulik 10 mg ja 180mg. Ületarbimine härib vase omastamist kehas. 0,07mg kilogrammi kohta Maks, neer, selgroog Aktiveerib organismis ensüüme, mida on vaja DNA sünteesiks ja kusihappe moodustamiseks Leidumine loomaliha, loomsed subproduktid, lehma ja kitsepiim, austrid, kaunviljad, teraviljad, täisteraviljatooted, idandid, kookospähklid, melonid, kakaopulber, tumerohelised aedviljad (näiteks lehtsalat, spinat, mitmed kapsa teisendid). Aedviljade ja piima molübdeenisisaldus oleneb Molübdee...

Toit → Toitumisõpetus
4 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Essee- Toitumismüüt - kiirtoidu kasulikkus ja kahjulikkus

lahjast lihast + piim ja/või vesi. Halvem valik oleks friikartulid / friteeritud kana või kala / vorst + Coca-Cola, Fanta või Sprite. Kiirtoidu alla läheb ka Tai köök, pöörata tuleks tähelepanu vaid kookospiimale ning pähklivõile, mis sisaldavad palju kaloreid. Tai köök, nagu ka hiina köök, on rikas puuviljade ja köögiviljade kasutamise poolest. Hea valikuks oleks pajaroad liha, kana või tofuga või vokitud aedviljad. Halvem valik oleks friteeritud toit ja rasvased kastmed. Täiesti vabalt võiks pitsatki süüa, kuid tavasuuruses oleks see liiga suur üheks söögikorraks ja juust teeb sellest kaloripommi. Kõige rohkem tohiks süüa pool pitsat ja selle kõrvale salatit süüa. Hea oleks, kui pitsas oleks väherasvane sink, mingid mereannid, köögiviljad jne.

Keemia → Keemia
13 allalaadimist
thumbnail
4
docx

KÖÖGIVILJATOIDUD

KÖÖGIVILJATOIDUD Köögiviljade eeltöötlusvõtted on: sorteerimine, pesemine, puhastamine, pesemine, tükeldamine, säilitamine enne kuumtöötlemist.Eeltöötluseks kasutatakse roostevabast materjalist töövahendeid ja kiireid tükeldusseadmeid.Külmutatud köögiviljad asetatakse eelneva sulatamiseta soolaga maitsestatud keevasse vette.Nende keetmise aeg on lühem , sest neid on enne külmutamist blanseeritud.Konserveeritud köögiviljad kuumutatakse keeduvedelikus , kurnatud keeduleeme kasutatakse suppide ja kastmete valmistamiseks.Köögiviljade keetmisel on eelistatud keetmine väheses vees või veeaurus.Kööggivilju võib keeta ka kombiahjus. Rohkes vedelikus keetmisel arvestatakse tavaliselt 1 kg köögivilja kohta 0,6-0,7 1 vett. Soola võetakse 10 g 1 liitri vee kohta. Väheses vedelikus keetmiseks võetakse vedelikku nii palju, et see köögivilja vaevu kataks. Soola arvestatakse 1% vedeliku hulgast (10 g soola 1 liitri vedeliku k...

Toit → Toiduvalmistamine
20 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Kulinaaria õpiku kordamisküsimused

kuni spinat on "närtsinud" ja oad- läätsed läbi kuumenenud. Lisa pesto, sega kergelt läbi. Innovaatilin Aedvilja- Värsked Pane puhastatud ja Serveerida e piimasupp porgandid, tükeldatud aedviljad eelsoojendatu pearoasupp herned, kartulid, potti ja vala juurde nii d kevad- meelepärane palju vett, et supiltaldrikul, suvisesse kapsas(nt aedviljad oleks vaevu mis on menüüsse nuikapsas, kaetud ning keeda asetatud spargelkapsas, vaiksel tulel alustaldrikule sobib ka pehmeks

Toit → Toiduainete õpetus
15 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

PRANTSUSE KÖÖK

PRANTSUSE KÖÖK Maailma kuulsaim köök Jagunemine Piirkondlik köök Üldrahvalik köök Tippköök nn uus köök PRANTSUSE KÖÖGI KUULSUS Väga peenemaitseline Hoolikalt valmistatud Kaunilt serveeritud toidud Tähtis on maitse Kvaliteetsed aedvilja sordid. Peamised toiduained Aedviljad (mugulsibul, kartul, porgand, kapsas, tomat, seller, kaunviljad) Piim, rõõsk koor, kohupiim ja hapukoor; Juustud (üle 400 sordi) Muna Kõik liha sordid Kala (merikeel, tursk, lest, skumbria, haug, karpkala) Mereannid (austrid, krevetid, merekarbid, vähid) Peamised maitseained Küüslauk, sibul, rosmariin, petersell, tüümian, safran, nelk, basiilik, koriander. Ka veinide, likööride ja konjakite kasutamine. TOIDU VALMISTAMINE Valitakse kõrgekvaliteedilisi tooraineid. Välditakse toiduainete purustamist ja segamist. Osatakse osavalt valmistada salateid ja kastmeid (arvatakse teatavat üle 3000 kastme retsepti) Vein on põhikomponent lihamarinaadide...

Kultuur-Kunst → Kultuur
6 allalaadimist
thumbnail
18
odt

Tervislik toitumine

Ring ei sunni kasutama toiduaineid kõigist sektoritest igal söögikorral ja isegi mitte iga päev, vaheldus on teretulnud. Rusikareegel on, et lapse menüü peab kahe nädala jooksul piisavalt mitmekesine olema. Lapsevanemad peaksid seega meeles pidama, et lapse tervislik toitumine ei kannata üksikute kesiste söögikordade tõttu. Ringis on toiduained jagatud kuude rühma: 1) aedviljad, puuviljad ja marjad 2) teraviljatooted 3) piimatooted 4) liha, kala, muna 5) kartul 6) rasvad 1. Aed- ja puuvilju ning marju viis korda päevas Aedviljad moodustavad olulise osa nii täiskasvanute kui ka laste menüüst. Iga söögikord ja vahepala peaks sisaldama mingil kujul aed- ja puuvilju ning marju.

Meditsiin → Tervis
28 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Viiekäiguline pidulik õhtusöök. Table-d'hôte menüü.

Valmistusviis: Sega pehme või, hakitud muna ja hakitud petersell. Maitsesta soolaga ja klopi ühtlaseks. Lõika juuretisesaiast keskmised viilud ning aseta pannile, kuni on krõbedad. Määri saiale oliiviõli ning aseta munavõi peale, siis lisa kalamari. Eelroog Kodumaine aedvilja püreesupp kookosepiimaga Koostisosad: Sibul, kartul, porgand, aedoad, vett, soola, basiilik, paprikapulbrit, kookospiima ja nisujahu. Valmistusviis: Koori sibul ja kartulid, kaabi porgand. Lõika aedviljad tükkideks ja lisa soolaga maitsestatud vette keema. Keeda kuni aedviljad on pehmed ning püreesta need koos keeduveega köögikombainis. Lisa maitseaineid ja kookospiimaga segatud nisujahu ning lase segades keema. Serveeri soojalt ja lisa basiilikuleht peale. Serveeritakse Pffafl Grüner Veltliner Weinviertel DAC veiniga. Pearoog Krõmpsuv sealiha õllemarinaadis serveeritud maise ürdifooliumi kartuli ja värviliste tomatitega

Toit → Toitlustus
4 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Teraviljatooted

3) Toiduaine praadida ühelt poolt ilusaks pruuniks ja alles siis keerata teine pool. Küpsetamine: Küpsetamine toimub ahjus ahjuvorme, koogivorme või ahjuplaate kasutades. Vormid võivad olla erinevast materjalist.(keraamiline,silikoon,lahtikäiv koogivorm) värsked kartulid, ja pasta kuum või töödeldud riis aedviljad liha või kala Teraviljatooted Eestis kasvatatavad teraviljad on rukis,kaer,nisu,oder,tatar(väga vähe) Toidulaua kõige tähtsamal kohal on teraviljatooted-toidupüramiidi kõige laiem osa. Miks on tervislikud täistera tooted?

Toit → Kokandus
20 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Toitumise mõju lihastaastumisele

Toitumise mõju  lihastaastumisele Toitumine ja taastumine • Toitained ja vedelik o Süsivesikud o Valgud o Vedelik o Elektrolüüdid Süsivesikud­ Energia  taastajad • Lihaste töö o Mitu treeningut päevas • Treeningute vaheline energia taastamine o Pikad treeningud (Jalgratturid ja triatleedid) • Treeningu ajal energia taastamine o Treeningu järgseks taastamiseks vajalik keskmiselt 0.8- 1.2 g süsivesikuid 1kg kehakaalu kohta ( oleneb treeningu pikkusest) • Aju töö o Aju ainuke energia allikas Valgud­ Lihase  ehitusmaterjal • Koormuse järgne lihaskoe taastamine o Treeningu käigus vigastatud lihaskoe taastamine • Koos süsivesikutega manustamine o Tagab kiirema imendumise o Taastab kiiremini • Šokolaadipiim • Teraviljad ja väherasvane piim • Kogused o Peale treeningut peaks vähemalt 0,3- 0,4 g valku 1kg kehakaalu kohta tarbima o Olenevalt tre...

Toit → Toit ja toitumine
6 allalaadimist
thumbnail
2
doc

TERVISLIK TOITUMINE JA PUUVILJAD

TERVISLIK TOITUMINE JA PUUVILJAD Tervislik toitumine on väga oluline, sest inimese keha vajab vitamiine, mineraalaineid, kiudaineid, süsivesikuid, valku, rasvu ning vedelikke. Paraku on Kesk-Euroopas ca 50% täiskasvanutest ning 20% lastest ülekaalulised. Tervislikuks toitumiseks tuleb lisaks mitmekülgsete toiduainete tarbimisele ka olla kehaliselt aktiivne. Puuviljad ning aedviljad on väga kasulikud, seetõttu tuleks iga päev süüa 2 peotäit värskeid vilju. Tervisliku toitumise tagab meile täisteratoodete söömine. Päeva tuleks alustada just müslit süües ja jälgida päeva jooksul tarbitavate soolade ja rasvade kogust, sest neid toitaineid on toidukordades liiga palju. Lisaks kolmele põhitoidukorrale soovitatakse teha ka 2 vahetoidukorda ning süüa siis värsket puuvilja, toorest aedvilja, kodujuustu või jogurtit.

Meditsiin → Terviseõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
13
odp

Poola Vabariik

Poola Vabariik Poola Vabariik Pealinn: Varssavi Rahvaarv: 38,1 miljonit Riigikeel: poola Pindala: 312 683 km2 Iseseisvus: 11.november 1918 Riigikord: parlamentaarne vabariik Rahaühik: zlott Poola vapp Poola lipp Geograafiline asend Poola Vabariik on riik Kesk-Euroopas. Poola piirneb läänest Saksamaaga, lõunast Tsehhi ja Slovakkiaga, idast Ukraina ja Valgevenega, ning põhjast Leedu ja Venemaaga(Kaliningradi eksklaav). Põhja poole jääb ka Läänemeri. Piiri pikkus on 3014 km, rannajoone pikkus 524 km. Loodus Põhja-Poolas on tasandikuline. Riigi lõunaosa on mägine. Kõrgeim mägi on Rysy (2499 m). Suuremad jõed on Wisla ja Odra. Suurim järv on niardwy järv (110 km²). Majandus Peamised majandusharud on autotööstus, keemiatööstus ja turism. Toodetakse elektroonikat, riideid, autosid (luksusauto "Leopard")...

Geograafia → Geograafia
17 allalaadimist
thumbnail
24
pptx

D-vitamiin powerpoint

• lastele normaalseks kasvuks • normaalse südametegevuse ja verehüübimise saavutamiseks • stabiilse närvisüsteemi ja vererõhu säilitamiseks • aitab nahaprobleemide korral: leevendab aknet, ekseeme ja psoriaasi • puudujääk organismis soodustab kehakaalu tõusu Allikad ja RDA • Päikesepaiste • Toit: – tursamaksõli – kalad (makrell, lõhe ja heeringas) – või ja munakollane – maks – piim – aedviljad (parimad tumerohelised lehtviljad) • RDA - 7,5–10µg 5 µg D-vitamiini sisaldub näiteks: • 2 g kalamaksaõlis • 15 g suitsuangerjas • 50–60 g küpsetatud lõhes • 60 g soolaheeringas • 120 g munakollastes • 600 g hautatud maksas • 10 l piimas Vitamiini saamine Kolekaltsiferool imendub peensooles (mitsellides) Imendunud vitamiin maksa (vitamiini siduv valk DBP), oksüdeerub 25-hüdroksükaltsiferooliks

Keemia → Keemia
7 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Reisiplaan

sõidetakse punaste kahekorruseliste bussidega- double-decker'itega. Igal nädalapäeval võid leida kusagil esinemas oma lemmikkuulsuse. Hotellis viibides saab kindlasti ka ära proovida traditsioonilise inglise hommikusöögi, mis koosneb: praemunast, peekonist, grillitud tomatist ja seentest, röstitud leivast/ saiast võiga, vorstikestest ja ubadest. Traditsioonilised toidud on veel: rostbiif, kanapraad, sea- ja lambaliha viilud, Yorkshire'i puding ja mitmed aedviljad nende juurde. Inglismaal juuakse ka palju teed, peamiselt pärastlõunal, aga ka hommikusöögi kõrvale. Londonisse minnes peab kindlasti kaasas olema vihmavari, sest nagu varasemalt mainitud on vihm Inglismaa ilma sünonüüm. Kuid kindlasti on ka päikesepaistelisi päevi, mil saab kergemalt riietuda.

Geograafia → Geograafia
2 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Tööseadusandluse praktiline rakendamine

ja supergreens pulbriga. ( Kaija, 2009) Üks puhastumise päeva tavaline menüü, mida sa vastavalt enda vajadustele ja soovidele ka ümber muuta, nii et meile paremini sobiks: 6 7.00 : üks liiter puhast vett pH ­ tilkadega (soovi korral sidruni- või laimimahlaga ) 7.30 : kolloidlisandid 8.00 : mahlaks tehtud rohelised aedviljad ja kapslitest lisandid 9.00 ­ 12.00 : 1,5 liitrit puhast vett kontsentreeritud rohelise pulbri ja pH-tilkadega 12.30 : kolloidlisandid 13.00 : toorsupp või mahlaks tehtud rohelised aedviljad ja kapslitest lisandid 12.00 ­ 17.00 : 1,5 liitrit puhast vett kontsentreeritud rohelise pulbri ja pH-tilkadega 17.30 : kolloidlisandid 18.00 : supp või mahlaks tehtud rohelised aedviljad ja kapslitest lisandid 19.00 ­ 21.00 : puhas vesi pH-tilkadega ( soovi korral sidruni- või laimimahlaga )

Õigus → Tööõigus
5 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Toidukontsentraadid

Võileivakreemid ­ lõhe-, küüslaugu-, paprika-, majoneesi- - (Felix) Kalapasteedid - suitsukala-, lõhe-, tuunikala- - (Abba) o Täissuitsuvorst o Lihakonservid- sea-, veise- ja kanalihakonservid: Hautatud lihakonserv, vürtsilihad, liha zelees, hakklihakaste, o Kalakonservid: kalakotletid, -pallid, kala tomatis, õlis, oma mahlas o Aedviljakonservid ­ heledad ja pruunid oad, aedviljad tomatikastmes Konservide ostmisel vaata kuupäeva ­ osta pikema säilivusajaga konserve; konservikarp peab olema terve, muljumata. Parim avada spindliga karpe. 11. Toitvad näksid o Kuivatatud puuviljad ja marjad ­ rosinad, aprikoosid, ploomid, pähklid; o Karamellkommid, kamabatoonikesed, sokolaad o Halvaa o Küpsised o Müslibatoonid 12. Muu · Suhkur ­ parim tükksuhkur · Sool

Toit → Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Suhkruhaigus

pohla leht, kirsi mari ja leht, orasheina juur, võilille juur, raudrohi, ida-kitsehernes, lambalääts, ürt- punanupp ja sibul. Seedimisele vajalike peptiidide moodustamist soodustavad ja kõhunäärme rakke stimuleerivad taimed on takja juur, aedvaagi juur, naistepuna, linnurohi, maisijuuksed, võilille juur, teelehe ürt, orasheina juur, siguri juur, mustika leht, linaseemned, soo-kassiurva ürt. Kõhunäärmele mõjuvad hästi aedviljad: kapsas, spargel, salat, maasikas, maapirn, roheline uba, artiokk, porgand, sibul, küüslauk, kurk, kõrvits. Maitsetaimedest on kasulikud till, petersell, seller, basiilik, prantsuse estragon; laukudest küüslauk ja porrulauk; ka sidrunmeliss ja salvei. Valkaineid saab piimatoodetest, nagu kodujuust, toorjuust, jogurt, keefir, hapupiim, kuid ka pähklitest ja avokaadost.

Bioloogia → Bioloogia
11 allalaadimist
thumbnail
5
doc

TOIDUAINETE KUUMTÖÖTLEMISE VÕTTED

keetmisega 1/3 kuni 1/2 võrra. kus auru temperatuur on Temperatuur küündib kuni kuni 120C valmistamis aeg 120oC'ni. lüheneb. 6. Keetmine omas Keedetakse rohkesti vett Pott,pliit,vesi Alguses võib lisada aedviljad mahlas sisaldavaid toiduaineid, kõrbemise vältimiseks millest eralduvast vedelikust veidi vett(kõrvits,tomat) piisab toiduaine valmimiseks. 7. Praadimine Toiduaine vailmistamine Pann,pliit,õli Liha.pannkoogid,köögiviljad

Toit → Toit ja toitumine
8 allalaadimist
thumbnail
2
doc

"Tänapäeva maailma hirmud"

kindlatesse pankadesse, pruugivad olla praeguseks pankrotile lähemal kui kunagi varem. See tekitab inimestes paanikat, mis kaasab selle, et inimesed võtavad turvalisuse mõttes oma raha pangast välja. Kui aga see sama pank on rohkesti laenu andnud, on pankrot enam kui kindel, sest kui raha ,,vaka alt" kõik laiali jagatud on, pole enesel hinge all midagi ning äri läheb majanduskasvu seiskudes miinusesse. Üha enam toiduaineid muutub kunstlikuks kõhutäieks, sest puu-, juur- ja aedviljad on töödeldud rohkete kemikaalidega, mis tähendab seda, et viljakahjurid jäävad pika ninaga ning inimesed saavad rohkem toodangut kui ilma mürkideta. Enamus tänapäeva ärimehi on raha peal väljas ning nende moto on: ,,Mida rohkem, seda uhkem," kuid selline rikastumismeetod tekitab tervislikke kahjustusi suurele kogukonnale tarbijatest. Pikas perspekstiivis põhjustab sellise toidu söömine põhjustab kulutusi ­ ravimite ostuks kulunud raha. See tähendab

Eesti keel → Eesti keel
332 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

''Poola köögist ja riigist ''

POOLA Poola asukoht Poola Vabariik on riik Kesk- Euroopas. Poola piirneb läänest Saksamaaga, lõunast Tsehhi ja Slovakkiaga, idast Ukraina ja Valgevenega ning põhjast Leedu ja Venemaaga (Kaliningradi eksklaav). Põhja poole jääb ka Läänemeri. Asukoha ja ligipääsetavuse tõttu on Poolas olnud palju sõdu ja selle piirid on väga suures ulatuses nihkunud. Poola riigilipp Poola vapp Poola vaatamisväärsused Poola köök Poola toite iseloomustab hõrk maitsestamine. Toidud on sageli venepärarase nimega, ka maitse- kergelt hapu, tagasihoidlikult vürtsistatud- meenutab vene kööki. Rohkesti tarvitatakse hapukoort ja võid, toitvusele pannakse tugevasti rõhku. Supid on tavaliselt paksud, hapud ja rohke maitserohelisega. Lihatoite valmistatakse sageli neljast, viiest või enamast lihasordist, kasutades värske lihaga koos vorste, sinki ja siseelunde...

Toit → Kokandus
21 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Molübdeeni referaat

võivad maha langeda ning taimedel on probleeme ainevahetusega. Kõige suuremad molübdeeni tootjad on Ameerika Ühendriigid, Hiina, Tsiili, Peruu ja Kanada. Alates augustist 2009 on tonni molübdeeni väärtus 30.000 eurot Molübdeeni on vaja ka inimestel. Peamised molübdeeni sisaldavad toiduained on loomakiha, lehma- ja kitsepiim, austrid, kaunviljad, teraviljad, täisteraviljatooted, kookospähklid, melonid, kakaopulber, tumerohelised aedviljad (näiteks lehtsalat, spinat, mitmed kapsa teisendid). Aedviljade ja piima molübdeenisisaldus oleneb selle elemendi rohkusest pinnases. Molübdeeni nimetatakse üheks luude hoidjatest, sest molübdeeni on vaja luukoe tekkeks ja arenguks, vereloomeprotsessideks, mitmete väävliühendite ainevahetuse korrastamiseks, kehavõõraid ühendeid kahjutuks muutvate süsteemide toimimiseks. Kui aga organismis on liiga palju molübdeeni, soodustab see podagra teket

Keemia → Keemia
39 allalaadimist
thumbnail
38
pdf

Kreeka Vabariik

● Geograafilise asukoha tõttu on riik poliitiliste, kaubanduslike ja diplomaatiliste suhete ristteeks. ● Kreeka välispoliitika on üldiselt vastavuses ELi partneritega ning täielikud diplomaatilised suhted on sõlmitud peaaegu kõikide maailma riikidega. Kreeka toidukultuur ● Tüüpilist Kreeka söögikohta nimetatakse tavern´iks. ● Valge kokamüts on arvatavasti pärit Kreekast. ● Kreeka oli esimene kultuur, kes lõi hautise ehk liha ja aedviljad koos valmistatuna ● Enamus Kreeka toite on aromaatsed ja värvikirevad ning suhteliselt lihtsad valmistada ● Rikkalikus valikus on puu- ja köögivilju ● Tähtsal kohal on mereannid Liha-ja magustoidud ● Tuntud lihatoidud: moussaka (ahjuvorm hakkliha ja baklažaaniga), dolmades (hakkliha ja riisiga täidetud viinamarjalehed), stifado (hautatud vasikaliha sibulatega), gyros (vertikaalses ahjus küpsetatud lambaliha, kust lõigatakse

Geograafia → Geograafia
1 allalaadimist
thumbnail
30
pdf

Toidukaupade õpimapp: köögiviljad

Brokkoli Joonid 6. Punane peakapsas 7 Maardu Maxima ja Säästumarketi võrdlemine Maardu Säästumarket: Aedviljade osakond asub kaupluse tagapool nurgas, ümber seisavad kõrged riiulid, mis katavad aedviljade laudasid ja tekkib raskusi, kui proovid neid leida. Osakond ei ole suur, aga kauplus ise suur ei ole ka. Puu- ja köögiviljad on pandud ühte letti peale, seega valik on suht väike ja saad kätte ainult kõige tavalisemad aedviljad: kartul, kurgid, tomatid, porgand, kapsas; apelsinid, pirnid, õunad jms. Mõned kastid olid poolikult täidetud, see tähendab, et ei pruugi jätkama kõikidele klientidele päeva lõpuni (käisin päeva keskel). Paljudes kastides leidsin mädanenud köögiviljad, mis ammu ei oma kaubandusliku välimust. Imestas ka see, et allahinnatud pakkimata kapsas oli pandud kasti, mis seisis mango kasti juures – kauplus ei pida kinni reeglist, mis puudutab etüleeni rikkaid ja etüleeni tundlikuid vilju

Ametid → Müüja
17 allalaadimist
thumbnail
18
pptx

Talurahva toidud - PowerPoint

Kui leivatükk libises maha tuli sellele suud anda Maha visatud leivatükk nutab 7 aastat Leiva tähtsus Pätsi ei pandud lauale lõigatud ots ukse poole Õhtul ei lõigatud uut leiba lahti Leiva otsast ,,kärsakest" võõrale ei lõigatud Leivaviilu ei tohi ühe käega murda ega kummuli lauale panna Leivapätsi pragunemine tähendas pere lagunemist Sooja leiba ei lõigatud Leiva seest millegi sobimatu leidmisest tuli vaikida Muud taimsed toidud Läätsed Kartulid ja aedviljad Juurviljad: kapsad, naerid, kaalikad Oa ja hernetoidud Kapsaid hapendati; tehti hapukapsasuppi Kanepitoidud Marju söödi kohapeal Seeni kupatati ja soolati Kalatoidud Hoiustati soolatult Soolasilk, silgusoolvesi Soolakala (räim, rääbis, ahven jt) Vinnutati (räim, lest, väiksemaid kalu; haugi, latikat, siiga) Randlased sõid värsket kala iga päev Liha ja veretoidud Liha söödi peamiselt talvel Mardipäevaks hani, kadripäevaks kana

Ajalugu → Ajalugu
23 allalaadimist
thumbnail
36
odp

Mugul- ja köögiviljad

ka rtulit BATAAT MANIOKK (Manihota esculenta) Päritolumaaks LõunaAmeerika Eristatakse mõru maniokki ja magusat maniokki Sisaldab sinihapet Kasvab ekvatoriaalses ja lähisekvatoriaalses kliimavöötmes Kasutatakse ka loomasöödaks Kasvavad 34 kuud SUURIMAD TOOTJAD Nig e e ria Vie tna m Ind o ne e s ia Tai KAS TEADSID? O n s üs ive s ikute s is a ld us e lt ko lm a s to id ua ine m a a ilm a s MANIOKK KÖÖGIVILJAD Köögiviljad ehk aedviljad on taimed, mille osi kasutatakse söögiks. Köögiviljad jaotuvad: Juurviljad (näiteks: porgand, peet, redis) Lehtköögiviljad (näiteks: lehtkapsas, till, spinat) Viliköögiviljad (näiteks: tomat, kurk, kabatsokk) Õisköögiviljad (näiteks: brokkoli, lillkapsas, artisokk) Sibulköögiviljad (näiteks: sibul, murulauk, küüslauk) TOMAT (Solanum lycopersicum) Päritolumaa LõunaAmeerika Peruust Euroopasse tõid tomati 16. sajandil hispaanlased

Geograafia → Geograafia
29 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Saksamaa köök

palju rasva ja süsivesikuid ja väga vähe muud, mis vajalik. Tüüpiliseks saksa toiduks on üks rasvane ja tugev talupojalõuna. Sakslased söövad ligikaudu 4,5 miljonit tonni sealiha ühe aasta jooksul. 3. PIIRKONDLIKUD ERINEVUSED Saksa toit varieerub, kuid oma olemuselt on see siiski toekas ja aitab inimesel üle elada pika ja külma talve. Külluslikus valikus on mitmesuguseid liharoogasid ja vorstikesi koos keedetud aedvilja ja kartulitega või hoopis nuudlitega. Aedviljad on hästi läbi keedetud või säilitatud suurepärases valikus maitsvate marinaadidega. Lääne-Saksamaale on tugevat mõju avaldatud Prantsusmaa. Saksamaa põhjapiirkonnale on iseloomulikumad mereannid (angerjas, forell, heeringas jne.) ning lõunapoolsetele piirkondadele on iseloomulik nuudlitüüpi road. Saksamaa mõnedes piirkondades on populaarne õlle- ja leivasuppide valmistamine. Hästi valmistatud wiener schnitzel (vasikakotlet) on lausa kunstiteos

Toit → Toiduainete õpetus
24 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Millest lähtuvalt teed sina oma tarbimisvalikuid?

Niipalju kui on inimesi,on ka tarbimisharjumusi. Tähtis on endale aega ajalt meelde tuletada: kas kõike ,mida tahad omada, on ikka väga vaja? Kui järele mõelda, siis pean ennast säästvaks tarbijaks. Ei ole priiskava eluviisiga ega fanaatiline säästja. Teen oma ostud alati eelarvest lähtuvalt. Kui vaja, kogun. Tarbimine on ka söömine. Meie pere sööb alati ise valmistatud toitu.Nii on harjutud juba lapsepõlvest ja tean alati ,mis toidus sees on. Aedviljad tulevad oma aiamaalt: tomatid, kurgid,kartul, peedid, marjad, porgand jne. Tametoitlusest ei pea lugu, aga sööme palju aedvilju sisaldavid toite kala või lihaga. Tähtis on,et toit oleks võimalikult naturaalne ja ei pelga süüa sama toitu ka järgmisel päeval.Poes käies vaatan alati soodushindadega kaupu ja vahel saab ka mõne asja allahinnatud letist. Kulutusi peaks veel vähendama sellega, et ei peaks igapäev poes käima-see on pidev enesedistsipliini küsimus.

Ühiskond → Ühiskond
9 allalaadimist
thumbnail
14
docx

TERVISLIKUD ELUKOMBED

Granaatõuna terad sisaldavad kiudaineid, mis parandavad seedimist ja toimivad kõhupuhituse vastu. Mango Suvel aitab terviseprobleemide vastu mango. Hea toime külmetuse vastu. Pirn Hea toimega ajurakkude vastu. Vaarikas Hea toime ainevahetusele, luustikule, lihastele, maksale, närvidele ja ajule. Viinamarjad Aitavad paljude haiguste vastu-kopsu- ja neeruhaigused, maksapõletik, reuma, podagra. AEDVILJAD Aedviljade regulaarne söömine on tervisele ja enesetundele väga kasulik. Aedviljad sisaldavad mineraalaineid, mikroelemente, kiudaineid ja bioflavonoide. Nagu puuvilju tuleks neid tarbida toorelt. Värske aedvili tagab tervisliku seedimise, tugevdab südant ja vereringt, vähendab vähihaiguste riski ja aitab saleneda. Kolm portsjonit päevas tagab väga hea tervisliku toime. Ajulle mõjuvad hästi rohelised lehtaedviljad ­ salat, spinat, kapsas. Kui regulaarset kiudaineid ei söö, võib tekkida kõhukinnisus. Kiudainerikkaid toiduaineid on aga

Sport → Kehaline kasvatus
11 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kliimavööndid

veepuudus, toidupuudus, haiguste levik. VAHEMERELINE: 30-40 pl,ll. Vahemere ääres, LA austraalia lõuna. Kv: lähis troopiline. S:25T:-5-5. sajab 800-1000mm talvel. Mullad: erodeeritus, toitainete vaesed. Taimed: salvei, rosmariin, oleander, piinia, tammed, seeder, oliiv, lina, viinamari, viigipuu, iilekstamm, korgitamm, kaljukann. Loomad: känguru, pulstkits, kaeluspekaar, muflon, mägilammas. Inimesed: teravilja, puuvilja kasvatus. Oliivid, kitsed, lambad.,turism, veini tegemine, puu ja aedviljad, tubakas, lennukid NASA meriinolambad, lihaveised. ROHTLA:euraasia, ungari, põhja ameerika, lõuna ameerika. 40- 55 pl,ll. Parasvöötme lõunaosa. S:18 T-5 sajab 350-550 mm ebaühtlaselt talvel ja varakevadel.pinnas: Mustjaspruunid mullad, huumuskiht u. 2 m. Taimed: Salvei, stepiroht, stepiharuhei, sale haguhein, hiirherned, preeria: habehein, preeria-piisoniroht, pujuliigis, pojengid, tulbid. hikkoripuu, preeriarohi. Piisonirohi, hõbevaher, suureviljaline tamm kullerkupp

Geograafia → Geograafia
102 allalaadimist
thumbnail
23
ppt

Stenokardia,isheemiatõbi, MI

Tähtis roll on omastel, nad peavad mõistma, julgustama eluga edasi minema. Kui tahad vähendada infarkti haigestumise tõenäosust, jäta suitsetamine maha, söö mõõdukalt ja õigesti, hoolitse oma vererõhu kontrollimise eest ning tegele mõõdukalt spordiga. ÕENDUS Inimesed peavad endale teadvustama neid ohustavaid riskifaktoreid. Kõrge kolesterool ­ tarvitada rasvata või väherasvaseid piimatooteid. Suurendama kala ja taimeõlide kasutamist. Aedviljad, puuviljad, marjad. Suitsetamisest loobumine suurendab elulembust ja vähendab koronaarhaiguste esinemissagedust. Kehakaalu langetamine ­ dieet on koronaarhaiguste ennetuses tähtis. Regulaarne mõõdukas kehaline treening alandab RR ja kehakaalu, treenib südamelihast ja veresooni, langetab kolesteroolitaset. Kehaline treening maandab stressi. Hüpertensioon ­ravi peab olema piisavalt intensiivne, et saavutada vererõhu normväärtused. Oluline on keedusoola tarbimise

Meditsiin → Sisehaigused
78 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Millest võiks tuleneda rahvusköökide toidueripära

Toitlustamine Ave Kiiber Millest võiks tuleneda rahvusköökide toidueripära, Itaalia-, India-, Mehhiko köök Rahvusköökide toidueripära on kujunenud aegade vältel erinevate tegurite toimel. Oluliseimad tegurid on loodulikud tingimused ja kohapeal saada olevad toiduained, mõju on avaldanud ka söömisvahendite valik ja areng. Suur osa toite, mida varemalt valmistas vaid üks rahvas on praeguseks levinud ülemaailma. Palju samalaadseid toite leidub üldjuhul naabermaades- nende toitude algset päritolu on raske kindlaks teha. Kuuluvus ühe või teise rahvustoidu hulka määrab mõni detailitunnus.. Alustaksin Itaalia köögist, see tundub olevat väga põnev ning olen isegi planeerinud sinna sõita...

Toit → Kokk
10 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Keemia - Sahhariidid, valgud ja rasvad

Mida nimetatakse seebistamiseks? Seep on pesemisvahend, mida toodetakse rasvast ja seebikivist (NaOH) nende segu kuumutamisel. Seebistamine - Rasva leeliseline hüdrolüüs. 7) Sahhariidide, valkude ja rasvade tähtsus elusorganismis ja kasutamine. a) Sahhariidid - annavad ainevahetuseks ning aju ja närvisüsteemi tööks vajaliku energia ning on rakumembraanide koostisosa. Kasutatakse nt. toiduainetööstuses (tärklist sisaldavad aedviljad nagu kartul, mais ja maguskartul). b) Valgud - vajalikud organismi kasvuks ja ehituseks, ensüümide ja hormoonide koostises, toetavad immuunsüsteemi, annavad toiduenergiat. Toitudes: nt. muna, liha, kala, teravili, kodujuust jne. c) Rasvad - energia saamine ja säilitamine, on rasvlahustuvate vitamiinide allikaks, võtavad osa kasvuprotsessidest ja muu elutegevuse reguleerimisest. Toiduainetööstuses nt: või, õli, pekk jne.

Keemia → Keemia
54 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Toiduainete kuumtöötlemise võtted

veeaur ei pääse välja ning tekitab ülerõhu. 6. Keetmine omas Keedetakse rohkesti vett · Pott Paned poti tulele vee sisse · Noored värsked mahlas sisaldavaid toiduaineid, millest · Pliit ning lisad valitud aedviljad ja kalad eralduvast vedelikust piisab · Vesi toiduained ja keedad neid toiduaine valmimiseks. kuniks need vamis on. 7. Praadimine Toiduaine vailmistamine · Pann Asetatakse toiduaine · Liha väheses rasvas võimalikult väheses rasvas, see · Pliit kuumale pannile kuuma · Keedetud kartul

Toit → Toit ja toitumine
16 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Algloomad, bakterid ja viirused

19. Kes/mis on viirus? Viirus on üliväike bioobjekt, mis asub eluta ja elusa looduse piirimail. 20. Arutle, kuidas saad ennast kaitsta erinevate viirushaiguste ja bakteriaalsete haiguste eest. Ma saan vaktsineerida teatud haiguste vastu. Oluline on tugevdada organismi ja vähendada kokkupuudet viirushaigega ning viirustega saastunud esemetega. Arvan, et tähtis on tarbida kohalikke toiduaineid ja alati aedviljad puhastada. 21. Seleta kus inimese organismis bakterid elavad, mis võib nende hulka suurendad või vähendada. Kuidas bakterite vähendamine ja suurendamine mõjutavad inimorganismi talitlust? Inimese organismis elavad bakterid kõikjal. Kui vähendada vajalike bakterite ja suurendada tõvestavate bakterite hulka, siis me hakkame haigestuma. 22. Arutle, mille poolest erineb ainurakse organismi talitlus hulkrakse organismi ühe raku talitlusest. 23

Bioloogia → Bioloogia
19 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun