Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"vahustatud" - 148 õppematerjali

thumbnail
13
pptx

Munatoidud

MUNAROAD (PLATS D'OEUFS) Sisukord Keedetud munaroad Praetud munatoidud Üleküpsetatud munaroad Keedetud munaroad Koorega keedetud munad 11,5 h enne keetmist võtta välja külmikust. Mikropragude esinemisel lisada vette soola või äädikat. Munad asetakse ettevaatlikult keeva vette, keedetakse vajalik aeg. v vedel muna­> keedetakse 23min. Valge kergelt, rebu kalgendumata. Serveeritakse suupistena. v poolpehme muna> 35 min. Munavalge kalgendunud, rebu poolvedel. Serv suupistena. v kõva muna> 67 min. Munavalge kalgendunud, rebus kalgendamata täpike. Serv suupistena, kasutatakse lisandina suppide ja selgete puljongite juurde. v võileivamuna> keetakse 8min. Munavalge kui ka munakollane kalgendunud. Kasutatakse võileivakattena Mune võib keeta ka veearuga, sel juhul tuleb keetmisaega kahekordistada. Keedetud munaroad Kooreta keedetud munad Valmistamiseks kasutatakse tä...

Toit → Toiduvalmistamine
15 allalaadimist
thumbnail
13
ppt

Kohv

Tooraine Kohvipuu seemnetest valmistatakse oakohvi. Oakohv sisaldab kofeiini, mis mõjub ergutavalt. Peale naturaalse kohvi toodetakse ka segusid, kus kohvile on lisatud näiteks teravilja ja sigurit Valmistamine Saab valmistada mitmel viisil: Röstitud ubadest saadud puru pannakse tassi ja keev vesi peale Kohvimasinaga Presskannuga Filterkannuga Caffè latte on kohvijook, kus on 1/4 espressot ja 3/4 vahustatud piima. Kuum espresso valatakse klaasi põhja, selle peale valatakse kuuma auruga vahustatud piima Caffè lattet juuakse tavaliselt kõrgest klaasist Joogi peal on piimavaht. Cappuccino on kohvijook, kus espressole on lisatud kuuma piima ja piimavahtu 1/3 espressot, 1/3 kuuma piima ja 1/3 piimavahtu Cappuccino serveeritakse portselantassist, sest see hoiab paremini kuuma Espresso Valmistatakse espressomasinas Piima ei lisata Kange kohv

Toit → Joogiõpetus
12 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Köögiviljatoidud

vahustada Iseseisvalt sulavõi ja maitserohelise Lisandiks teiste roogade juurde Köögiviljapudingud Valmistada kv-püree vahetult enne küpsetamist või vesivannil keetmist lisada vahustatud munavalge. Viimasel juhul määritakse pann ainult võiga Iseseisva roana koos hapukoore, valge kastme ja (või) maitserohelisega Köögiviljaterriini TERRINE (terin´) Kartulipüree munakollane ja maitseained vahustatud munavalge kaanega terriinivormi keeta praeahjus vesivannil 1-2 tundi NB! Valmistatakse kihilisi (värvilised) Lauale antakse: Külmalt eelroana koos küpsetatud köögiviljade ja mädarõikakastmega Soojalt põhiroana koos keedetud köögiviljade ja magushapude kastmetega. Köögiviljatimbalid TIMBALE (tä(n) bal´) Kv-püree rebu ja maitseained mass jahutada vahustatud munavalge panna timbalivormidesse praeahjus vesivannil 170ºC 25-30 min

Toit → Toitumisõpetus
40 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Magustoidud

27. Kuidas valm.tugeva viljalihaga aedviljadest kisselle? Aedviljad keedetakse pehmeks ja püreestatakse, püreele lisatakse maitseained ja suhkur ja keedetakse läbi, lisatakse tärklis 28. Kuidas valm.puuviljadest ja marjadest magusaidsuppe(lisandid)? Puuviljad ja marjad keedetakse vees pehmeks, lisatakse suhkur ja maitseained, lisatakse tärklis, supp jahutatakse 29. Piima muna supid? Piim kuumutada, lisatakse tangaine, kui see paisunud lisada suhkur vahustatud munarebu peale läbi kuumutamist ka vahustatud munavalge, rohkem ei kuumuta 30. Leivasupp? leib pruunistada ahjus võiga, lisada suhkur sellel lastakse karamelluda, lisatakse kuum vesi, ettevalmistatud rosinad ja maitseained ning supp keedetakse läbi lõpuks mahl, vajadusel tärklis 31. Nim.erinevaid magusaid kastmeid,valm? 32. Millise magustoidu juurde,milline kaste sobib? 33. Millest valm.tarretist? jogurt,piim ,mahl,keefir 34. Mida kasutatakse tarrendainena

Toit → Kokandus
38 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Taignad

2,5 kl vett, 2 sl lahjendatud äädikat, (lahjenda 9% äädikas veega pooleks), soola Lehttaigna koostis: 600 g jahu,400 g võid,1 muna,soola,1 tl sidrunhapet,1,5 kl külma vett Liivataigna koostis: 300 g võid,200 g suhkrut,2 muna,soola,500 g jahu,1 tl küpsetuspulbrit või söögisoodat Taignate valmistamine Muretaigna valmistamine: vahustavõi ja suhkur, lisa muna ning vahusta veel, sega omavahel jahuja küpsetuspulber, lisa jahu vahustatud massile ning sega Biskviittaigna valmistamine: eralda munavalged munakollastest, Vahusta munakollased ¾ osa suhkruga, vahusta (eraldi nõus) ka munavalged, lisades järk- järgult ülejäänud ¼ suhkrukogusest, vahustatud munakollastele lisa ¼ vahustatud munavalgest, sega, lisa sõelutud jahu ja tärklise segu ning alles siis sega ettevaatlikult sisse ülejäänud ¾ munavalgest Keedutaigna valmistamine:Kuumuta piim keemiseni, lisa sool ja rasv,

Toit → Kokandus
40 allalaadimist
thumbnail
43
ppt

Magusroad

Magusad supid puuviljadest ja marjadest · Puuviljad või marjad keedetakse pehmeks, lisatakse suhkur ja maitseained ja keedetakse läbi · Lisatakse ettevalmistatud tärklis · Serveeritakse jahutatult 10-14`c Piima-munasupid · Piim, muna, tangained, maitsestamine · Piim kuumutatakse keemiseni sõristataske sisse tangained või jahu · Muna- rebu ja valge eraldi või koos · Lumepallisupp ­ munavalge klimbid Supi valmistamiseks lisada samale piimale suhkur ja vahustatud munakollased Leivasupid · Leib,vesi või mahl, rosinad, maitsestamine · I moodus - ilma koorikuta leib leotatakse ja kuumutatakse koos leotusvedelikuga, keedetakse tasasel tulel + lisad ja m.a · II moodus ­ Leib pruunistatakse praeahjus koos suhkru ja võiga. Lisatakse vesi, lisad ja m.a ja keedetakse läbi . Lõpus lisatakse mahl · Leivasuppe serveeritakse...... Magusad kastmed · Puuviljadest ja marjadest Kuumutatud kastmed- mahl või püree+

Toit → Toit ja toitumine
7 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Magustoidud konspekt

marjapüreega ja peaaegu valmis massile lisatakse ettevalmistatud tarrendaine. Kreemid- liigitatakse valmistamise järgi: Koorekreemid- valmistatakse 35% rõõsast koorest erinevate lisanditega (kohvi,kakao,pähklid jms.)Maitsestamiseks suhkur,vanilla,ürdid,alkohoolsed joogid jne. Tugevama kreemi saamiseks võib lisada ettevalmistatud zelatiini. Muna-piima seguga kreemid- keedetakse muna-piimakaste- peaaegu keevale piimale lisatakse peene joana suhkruga vahustatud munad(vöib kasutada ka ainult rebusid). Kuumutatakse koos 70-80´c juures kuni pakseneb hea on kasutada veevanni. Soovi korral võib lisada zelatiini. Mass jahutatakse ja segatakse vahustatud koorega. Magusad pudrud, vormiroad, pudingud, sufleed- kasutatakse erinevaid tang- aineid, samuti saia, leiba, kohupiima, värskeid või külmutatud marju jne. Maitsestamiseks kasutatakse suhkrut ,kaneeli, vanilli, likööre, sokolaadi, sukaade, ürte jne.

Toit → Toit ja toitumine
8 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Maiustused - TOIDUKAUP

Sefiiri valmistatakse õunapüreest , suhkrust ja munavalgest (munavalgepulbrist) . Tarretamiseks lisatakse sefiirile pektiini . Segu vahustatakse, kuivatatakse ning veeretatakse tuhksuhkrus. Sortimendis on eri maitsega (vanilli, banaani) ja glasuuritud sefiirid. Sefiire saab liigitada värvuse ning ka maitse järgi . 8. Millest valmistatakse halvaad ? Meest ja õlirikastest seesami seemnetest . Juurde võib lisada siirupit , suhkrut , jahu , vahustatud karamellimassi , rasvaineid , munavalget , linnaseekstrakti ja peenestatud pähkleid . 9. Miks on nimetus kamasokolaad asendunud nimetusega kamatahvel ? Kamasokolaad on asendunud nimetusega kamatahvel , sest et teda tehakse taimerasva baasil ­ ta ei sisalda kakaomassi ega ka kakaovõid . 10. Millised on valge sokolaadi koostisosad ? Kakaovõi , suhkur , piimapulber 11 . Mõru sokolaadi eripära . Mõru sokolaad sisaldab kakaosaadusi kuni 55% ning tal on mõrkjas maitse . 12

Toit → Toit ja toitumine
6 allalaadimist
thumbnail
3
docx

KT tehnoloogia: suhkruline pooltoode, kreemid

Aeglasel käigul kondenspiim ja sulatatud rasvaine. 20. Kuidas valmistatakse munavalgekeedukreem ja nimeta toorained? Munavalge, suhkrusiirup, sidrunhape, vanilliin. keedetakse suhkrusiirup, 118-120°C. Vahustatakse munavalge ja sidrunhape lisatakse. Suhkrusiirup lisatakse jahutatult peene joana munavalgevahule. Valmis siirupile lisada sidrunhape ja aroomipasta. 21. Munavalgekreemi vead ja põhjused: · Nõrk/ei säilita kuju ­ nõrk siirup, vähe vahustatud, munavalge jahutamata/ebakvaliteetne · Kreem väikesemahuline/tihe ­ siirup liiga tugev, üle vahustatud, ebakvaliteetne 22. Kuidas valmistatakse naturaalsest ja taimsest koorest vahukoorekreem? Nimeta toorained. Vahukoor, suhkur(puuder), zelatiin. Naturaalne koor: 35%-38%, õhuline ja püsiv vaht, mis ei püsi säilitamisel. Koor vahustatakse suhkruga, maitsestatakse vaniljesuhkruga., algul aeglasel käigul kuni kreem läheb paksemaks

Toit → Pagaritoodetet tehnoloogia ja...
34 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Halvaa

- rasvad ( 30-40%) - valgud (12-20%) - leidub ka vett, min.aineid, vitamiine. Energiarikas toiduaine, mis tagatakse süsivesikute ja toidurasvade sisaldusega. Eriliselt ära märkida valgusisaldus, millega enamus maiustusi kiidelda ei saa Idamaise päritoluga maiustus, mille nimi tuleneb araabia keelest. Iidsed retseptid sisaldavad kahte kohustuslikku komponenti ­ mett ja õlirikkaid seesami seemneid.Tänapäeval kasut. Ka siirupit, suhkrut, jahu, vahustatud karamellimassi, rasvaineid, munavalget, linnaseekstrakti, peenestatud pähkleid ja õlirikkaid seemneid. Tuntumad sordid: - seesami ehk tahhiini halvaa - päevalillehalvaa - maapähkli ehk arahhise halvaa - sarapuupähkli halvaa - India pähkli halvaa ehk nakra - Rosina, kakao, vanilli halvaa Valmistamine: 1. õlirikas tooraine puhastatakse, röstitakse ja peenestatakse ühtlaseks massiks 2

Toit → Toitumisõpetus
35 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Sufleede tooraineid, valmistamist ja kasutamise võimalusi

13. Kirjelda sufleede tooraineid, valmistamist ja kasutamise võimalusi. Piim, koor, nisujahu, rasvaine, munakollane, vahustatud munavalge. Lühidalt öeldes valmistatakse suflee paksust valgest põhikastmest (bechamellkaste), munarebudest ja vahustatud munavalgetest. Lisaks võib suflee koostisse kuuluda ka köögiviljad, sink, juust, linnuliha, kala ja kalatooted, maitsetaimed. Suflee jaoks valmistatakse tavapärasest paksema konsistentsiga kaste. Kuumuta või, lisa jahu, kuumuta korralikult läbi( jahuvärv ei tohi muutuda), lisa kuum piim lisadena, sega vispliga 8 tehes läbi ja keedad paksenemiseni. Peale kastme keemist tõsta see jahtuma. Kui on kiire, siis võid keeduanuma tõsta külma veega täidetud valamusse

Toit → toiduainete sensoorse...
6 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Magustoidud

MAGUSTOIDUD KÜLMAD MAGUSROAD SOOJAD MAGUSROAD KÜLMUTATUD MAGUSROAD Värsked puuviljad ja marjad Pankoogid Jäätised Kompotid Magusad pudruk Parfeed e. Pooljäätised Kisellid Magusad pudingud Sorbetid Magusad supid Magusad vormiroad Magusad kastmed Magusad sufleed Tarretised Magusad klimbid Vahustatud tarretised Vahud ja Küpsetatud puuviljad sambukid Kreemid

Toit → Kokandus
42 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Kuum eelroog ja parfeed

1. FRITEERITUD MAKRAPULGAD SALSAGA Bruto Neto 1. Lõika makrapulgad kolmeks tükiks. makrapulgad 100g 100g 2. Valmista taigen mineraalveest, soolast ja nisujahust Taigen ning lõpuks lisa vahustatud munavalged. nisujahu 60g 60g 3. Kasta krabipulgad taignasse ja prae rohkes õlis. mineraalvesi 60ml 60ml 4. Kastmeks pese ja puhasta küüslauk, paprikad ja sibul. munavalge 1tk 30g 5. Haki paprika ja sibul peeneks ning kuumuta neid õlis. Praadimiseks 6. Lisa ka küüslauk ja maisiterad. õli 300ml 300ml Kaste 7

Toit → Toit ja toitumine
9 allalaadimist
thumbnail
33
odp

KOHV- joogiõpetus

esimesena tootma. Espressost on saanud Itaalia kultuuri oluline osa ning praegu on Itaalias üle 200 000 espressobaari. Tänaseks on kohvist saanud tööstusharu, mis kasutab enam kui 20 miljoni inimese tööjõudu ning jääb kogu maailma käibega alla ainult naftatööstusele. Kohvi tarbitakse aastas 400 miljardit tassi, seega on see maailma populaarseim jook. Caffè latte Kohviijook, kus on 1/4 espressot ja 3/4 vahustatud piima. Kuum espresso (umbes 7 cl) valatakse klaasi põhja, selle peale valatakse kuuma auruga vahustatud piima (umbes 2 dl). Caffè lattet juuakse tavaliselt kõrgest klaasist. Sõna latte tuleb itaalia keelest ning tähendab piima. Latte art Väljend, millega viidatakse kujuntite, mida teevad baristad espresso-põhiste jookide pinnale. Esimene meetod on, kui kujundid tehakse valades vahustatud piima espressojoogi peale.

Toit → Joogiõpetus
29 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Taignad

TAIGNAD JA TAIGNATOOTED TOORAINED Jahu ( nisu-, rukki-, odra-, kaera ) Rohkem kasutatakse kõrgema ja I sordi nisujahu Taigna vedelik (rõõsk piim, hapuppiim, vesi, rõõsk või hapukoor) Muna ­ tõstab taignate toiteväärtust, vahustatud munavalge muudab taigna õhuliseks Rasv ( või, margariin)- teeb tooted muredaks Kergitusained (pärm, söögisooda) Maitseained TAIGNATE LIIGITUS PÄRMITAIGEN eelkerkega eelkerketa pärmimuretaigen pärmivõitaigen VÕITAIGEN lehttaigen liivataigen muretaigen MUNATAIGEN biskviittaigen keedutaigen TULETATUD TAIGNAD keeksi küpsise besee taignad siirupiga TAIGNATOOTED

Toit → Kokandus
34 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Tervislik magustoit

2 tk Muna Valmistamine: Pese apelsin, lõika ära koor ja pressi mahl välja. Püreeri saumikseriga maasikad koos apelsinimahlaga. Kalla vesi keedunõusse, lisa suhkur ja apelsinikoored. Lase mõni minut keeda, jahuta. Kalla kokku maasikapüreega ja sega läbi. Pane pisut suurema anumaga sügavkülmikusse, et edaspidisel vahustamisel võiks segu kogus kahekordistuda. Kui segu on poolenisti külmunud, mikserda hulka vahustatud munavalged. Sorbett tuleb õhulisem, kui veel paar korda aeg-ajalt segu vahustada. Tõsta pool tundi enne serveerimist külmkappi, jaga pokaalidesse.

Meditsiin → Terviseõpetus
8 allalaadimist
thumbnail
9
docx

ARVESTUS- toiduvalmistamine

· Vesi · Marjadest pressitud vedelik 48. mille poolest erineb kissell magusast supist? Kissellid võivad olla ka poolvedelad ja paksud, aga magusad supid on ainult vedela konsistentsiga. 49. mille poolest erinevad vahud kreemidest? Kreemidel on ainult 3 põhitoorainet: muna, piim/rõõsk koor, suhkur, zelatiin. Siidine tekstuur ja oskuslik kuumutamine. Pannakse serveerimisnõudesse ja vormidesse tarduma. Vahtusid valmistatakse puuviljade ja marjade püreedest, vahustatud rõõsast koorest, kohupiimast. Muna ei kasutata. Lisatakse jahu või mannat. Segu jahutatakse ja vahustatakse. Võib koheselt serveerida. 50. kuidas valmistatakse muna-piimaseguga kreeme? 1. Keedetakse esmalt muna-piimakaste ning jahutatakse see 25 kraadini. 2. Vahukoorele lisatakse jahutatud kaste, maitseained ja ettevalmistatud tarrendaine. 3. Segu pannakse kiiresti serveerimisnõudesse või vormidesse tarduma. 51. nimeta 3 külmutatud magustoitu 1. Jäätised

Toit → toiduainete sensoorse...
18 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Jookide serveerimine

Jookide serveerimine Joogid on alati olnud toidulaual tähtsal kohal. Neid serveeritakse nii kuumalt kui ka külmalt. Joogid erinevad mitmeti: koostisosade, valmistusviisi ja ka populaarsuse poolest. Kodus peaks rohkem valmistama mitmekesisemaid jooke, mida tänapäeval pakutakse ka juba valmiskujul. Kohvi võib valmistada mitmesuguseid erinevaid. Lisada võib likööri, viskit, konjakit või teisi kangeid alkoholseid jooke ja vahustatud rõõska koort. Alkoholiga kohvi serveeritakse spetsiaalsest klaasist. Võimalusel soojendatakse klaasi, klaasi põhja pannakse teelusikatäis pruuni või valget suhkrut, lisatakse alkohol ja valatakse kohvi peale. Ning lõpuks lisatakse vahustatud koor, peale võib raputada kohvi- või shokolaadipulbrit. Piima, keefiri, hapupiima ja hapendatud petti võib kasutada nii iseseisva kui ka toitvate ja karastavate,ning ka magusate ja soolaste jookide valmistamiseks. Piimajooke maitsestatakse

Kategooriata → Vabaaeg
33 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Põltsamaa Glöggi maitseline toorjuustukook

Põltsamaa Glöggi maitseline toorjuustukook · 150 ml Põltsamaa Glögg · 100 g rosinaid · 300 g Digestive vms kaeraküpsiseid · 170 g Voila küpsetusmargariini · Põltsamaa pohlamoosi pudelis (kogus vastavalt soovile) · 600 g maitsestamata toorjuustu · 3 muna · 60 g suhkrut (või vastavalt maitsele) · 80 g 35% koort · Jahvatatud ingverit maitse järgi Leotada rosinaid glögis 1-2 tundi, kurnata. Purustada küpsised ja lisada neile sulatatud margariin. Vajutada küpsise-margariinisegu margariiniga määritud või küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi põhjale. Kanda põhjale soovitud kogus moosi ning määrida see ühtlaselt laiali. Segada toorjuust, munad, suhkur, (kergelt vahustatud) koor ja ingveripulber ühtlaseks massiks, lisada rosinad, segada. Valada mass ettevaatlikult koogipõhjale. Küpsetada 180- 200 kraadi juures 45 min kuni 1 tund (kuni kook on pealt kuldpruun). Kaunistada sulatatud sokolaadi-margariini-koore seguga. ...

Toit → toiduainete sensoorse...
5 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Toitlustus, toidu valmistamine

aega keedetult kuldpruuniks). *pählikartulid. *prantsuse kartulid(4-5cm pikkusteks ja 1X1cm kangideks, praetakse 2X. 170kraadi juures õlis 4-5min. Enne serv. 180 kraadi juures 2 min). *kartulilaastud(2mm paksused viilud, naq prantsuse kartulid, ainult 1X). *kartuliõled (riivitakse jäedad viilud, praetakse fritüüris). *kartulikroketid(kartulimassile jahu juurde, sulatatud või, lahtiklopitud munarebu, maitseained. Sellest vormitakse 50-70g massiga kroketeid,paneeritakse jahus, vahustatud munavalges ja riivsaias, praetakse). *kartulikotletid(keedetakse, surutakse katki. Massile lisatakse muna, maitseained. Paneerida riivsaias). 25.küpsetatud KVroad- *kastmega üleküpsetatud KV(pannile eeltöödeltud KV, valatakse üle kastmega ja puistakse üle riivjuustuga.piserdatakse rasvainega ja ahjus 260-270 kraadi juures pruuni kooriku tekkimiseni). *vormiroog(mass peenetatud KV, jahust, munadest, piim/koor, maitseained

Toit → Toitlustus
25 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Lahused

Kordamisküsimused · LAHUS koosneb lahustist ja lahustunud ainest. · KÜLLASTUNUD LAHUS on on lahus, milles antud temperatuuril ei saa enam sama ainet veel lahustada.(suhkrusiirup) · KÜLLASTUMATA LAHUS on lahus, milles saab sama ainet veel lahustada. (morss, suhkruvesi) · ELEKTROLÜÜT on aine, mille vesilahus sisaldab ioone.Tugevad elektrolüüdid(tugevad happed, leelised ja soolad) ja nõrgad elektrolüüdid(nõrgad happed ja alused). · MITTEELEKTROLÜÜT on aine, mille vesilahus ei sisalda ioone. Mitteelektrolüüdid on paljud org. ained, lihtained ja oksiidid. · ELEKTROLÜÜTILINE DISSOTSATSIOON on ioone sisaldavate lahuste tekkeprotsess elektrolüütide lahustamisel vees. ( FeBr Fe + 2Br) · KOLLOIDLAHUS on ebapüsiv lahus ehk pihus, mille keskkond on vedel, aine ise tahke ja osakesed on väiksemad kui suspensioonis.(õunamahl, liim, veri, kissell) · SUSPENSIOON ­ vedelik j...

Keemia → Keemia
54 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Kokteilikaart

Kokteilikaart After sex  2cl Vodka  1cl Creme de Banane  Apelsinimahl  Täida highball klaas jääga  Lisa viin ja liköör ning vala peale apelsinimahl Dry Martini  6 cl Gin  1 cl Dry Vermouth  Sheikimine  Martini klaas Tequila Sunrise  5 cl Tequila  9 cl apelsini mahl  1.5 cl Grenadine  Ehitamine otse klaasi  Highball klaas  Ei sega  Kaunista apelsinilõigu ja kirsiga Cuba libre  6 cl light rum  15 cl coca-cola  laimisektor  Collinsklaas  Ehitamine  Kaunista laimisektoriga Margarita  3.5 cl Tequila  2 cl Cointreau  1.5 cl sidrunimahl  Sheikimine  Martini klaas, mille äär on soolaga koos Iiri kohv  4 cl Irish whiskey  kuum kohvi  1-...

Toit → Joogiõpetus
4 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Kondiitritooted

Konsistents on kergelt õline. Kannel, Karakum; Teekonna, Oravake · vahvlikorpus ­ erineva täidisega vahvel, mis on lõigatud tükkideks. Ananassi, Mesikäpp, Tallinn · Liköörikompvekkide korpus ­ valm. suhkrusiirupist, millele lisatakse ettenähtud kogus konjakit, piiritust, teist alkoholi. Toorained segatakse ja valatakse kuumutatud maisitärklisest vormidesse. Kuivab kiiresti ja pinnale moodustub õhuke koorik Konjaki, Sokolaadipudelid likööriga. Liköör sokolaadis · Vahustatud korpus ehk suflee ­ kondenspiim, agar, munavalgepulber, aroomi- ja värvained. Sisaldab veel koorevõid ja taimseid rasvu. kergelt poorne, õhuline vahustatud mass Linnupiim ( erineva maitse ja värviga) · Kreemikorpus ­ toorained on sokolaadi- ja pähklimass, rasv ja maitseained. Vahustamine annab massile õrnuse ja pehmuse Trüffel , Isabell, Tuljak, Assortii · kihiline korpus ­ koosneb vähemalt kahest erinevast kompvekimassist Sokolaadikompvekid karpides

Toit → Toitumisõpetus
56 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Magustoidud

Kui suhkrut on liiga vähe, siis vesi kristalliseerub, jäätis muutub lumetaoliseks, milles on suured nähtavad ja suus tuntavad jääkristallid. Värsketest marjadest jäätise valmistamisel jäetakse purustatud marjad segusse sisse. See küll mõnevõrra raskendab vahustamist, kuid maitse tuleb loomulikum. Plombiir on parima koostisega jäätis. Selle valmistamisel lisatakse paksu koore konsistentsini külmutatud jäätisesegule vahustatud koort, mass segatakse ühtlaselt ja pannakse 1-1,5 tunniks sügavkülma. Koos koorega võib plombiiri hulka segada pähkleid, rosinaid ja sokolaaditükikesi. Parfee ehk pooljäätis on lihtsaima valmistusviisiga jäätis, ei vaja isegi jäätisemasinat. Põhiaineks on rõõsk koor, millele lisatakse suhkrut, maitseaineid ja lisandeid. Vahustatud koore hulka segatakse ettevalmistatud lisandid või segatakse ettevalmistatud jäätisesegu vahustatud koorega. Mass tõstetakse vormidesse ja

Toit → Toidutehnoloogia
18 allalaadimist
thumbnail
16
doc

TORDID

Pritskoti ja ümmarguse tülli abil pritsitakse Othello kreemi sisse apelsini- vahukreemist rõngad. Nüüd asetada peale teine biskviitpõhi, katta ülejäänud Othello vahukreemiga ja hoida külmas 2 - 3 tundi, kuni kreem on tardunud. Tort kaunistatakse pealt kreemist võrgustiku, kreemist rosettide ja sokolaadist valmiskaunistustega. Othello vahukreemi valmistamine: Alaska Exspress Neutral ja vesi segatakse, lisatakse kakaokreemikontsentraat ning saadud segu lisada ilma suhkruta vahustatud koorele, traatvispliga alt- üles segades. Apelsini- vahukreemi valmistamine: AE. Apelsin ja vesi segatakse ja lisatakse vahustatud koorele. Kreem kaunistamiseks: Kreemimargariin Westfalia Creme vahustatakse ja lisatakse talle Mooraläige Mõru või Creme dell Artigiano. · Metsamarjatort Alumisele biskviitpõhjale määritakse aprikoosimarmelaad ja asetatakse ümber ettevalmistatud tordirõngas. Vorm täidetakse metsamarjakreemiga, mille koostisse kuuluvad: AE."Neutral",

Toit → Pagar-kondiiter
48 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Šokolaadimakroonid

Sokolaadimakroonid Väikesed mandlisokolaadibesee küpsised, mis on omavahel ühendatud sokolaadikreemiga. 15 tk Küpsised: 125 g tuhksuhkrut 1 sl kakaod 1 pk (75 g) mandlijahu 2 munavalget Täidis: 300 g sokolaadi 1 tl piima Sõelu kaussi tuhksuhkur ja kakao, sega juurde mandlijahu ja kõvaks vahuks vahustatud munavalged. Tõsta segu pritskotti. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja pritsi taignast u. 23 cm läbimõõduga 30 ketast. Vajuta märja näpuga tainaketaste pealispind siledaks ja jäta need 15 minutiks ootele. Kuumuta ahi 175 kraadini ning küpseta 1520 minutit (jälgi ,et küpsised liialt ei pruunistuks ja kõrbema ei läheks). Lase neil jahtuda ja eemalda siis küpsetuspaberilt. Sulata sokolaad kuumaveevannil ning lisa soe piim (vala piim tassi ja aseta tassiga kuuma vee sisse)

Toit → Retseptid
22 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Kastmed

Toormahlast ja püreedest valmistatakse nii kuumutatud ja kuumutamata magusaid kastmeid. Kuumutatud kastmeid valmistatakse nagu mahlakisselle. Tärklist arvestatakse 1 l kastme valmistamiseks 20-40 g. Neis võidakse kasutada ka mune , vahukoort või mune ja vahukoort koos. Munad vahustatakse koos suhkruga, lisatakse mahl, maitseained ja tärklis ning kuumutatakse, vahustades, kuni segu pakseneb. Ei keedeta. Lisatakse vahukoor. Kuumutamata kastmete valmistamiseks lisatakse maitsestatud mahlale vahustatud mune või munavalgeid, vahukoort või hapukoort. Maitsestatakse sageli riivitud sidrunikoore, likööri, 4 konjaki, lahustuva kohvi või kakaoga. Nt: Melba kaste- 2/3 maasikapüree ja 1/3 vaarikapüree. Maitsestatakse likööriga. 5 Vahukoor

Toit → Kokandus
47 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Tervis TV

Hüüdlause: ,,Tee vähemalt üks tervislik valik päevas." Poolitatud ekraan. Vasakul pool toimuv on ebatervislik, paremal tervislik. Näitlejaid ei ole, on vaid lõbusa taustamuusika saatel vahelduvad toidulstseenid, kus vasakul pool ekraani näidatakse ebatervislikke valikuid ning paremal pool tervislikumaid valikuid. Stseen 1: Vasakul pool rohkelt vahustatud piimaga latte, lusikas suhkurt juurde panemas, vasakul klassikaline must kohv, alustassil pruuni suhkru kuubikud. Stseen 2 Vasakul pool on näha kausi sees suhkrustatud hommikuhelbed piimaga(taamal kõrge rasvaprotsendiga piimapakk), paremal kausis puuviljamüsli koos värskete mutsikatega, (taamal madala rasvaprotsendiga piimapakk). Stseen 3 Vasakul pool poolik komm paremal pool puuvili(õun, banaan jms)/kuivatatud puuvili/maasikas tumedas sokolaadis. Stseen 4

Meedia → Reklaam
2 allalaadimist
thumbnail
13
sxi

Besee

Besee Päritolu Sveitsis (17. saj.) itaalia kokk Gasparini Francois Massailot- kokaraamat Mis see on? Vahustatud munavalgest küpsetatud maius. Lääne- Euroopas- beseeküpsis USA-s - meringue Toiduained/ Retspet 3 munavalget 1 klaas suhkrut Poolt tl sidrunihapet Valmistamisõpet us Vahustamiseks kumerapõhjaline, kõrge kauss. Eraldage munavalged rebudest hoolikalt. Laske munavalgetel soojeneda toatemperatuurini. Lisage munavalgetele vahustamise alguses teelusikas sidrunhapet. Alustage suhkru järkjärgulist

Toit → Kokandus
11 allalaadimist
thumbnail
5
rtf

Tainatooted

7. Kirjeldage biskviiditaina valmistamist (põhitoorained, töö käik, maitsestamise võimalused). Biskviiditainas on oma olemuselt õhuline ja kerge tekstuuriga tainas, mida tuleb kohelda õrnalt ning kiiresti. Biskviiditainast valmistatakse nii palju, kui seda ühekorraga küpsetada saab. Biskviiditaina valmistamisel ei kasutata keemilisi ega bioloogilisi kobestajaid, toodete kohevus ja poorsus saavutatakse suure hulga munade vahustamisega. Tooted kerkivad munadesse vahustatud õhu toimel. Poorne struktuur säilib jahu ja munavalkude hüübimise tulemusena. Valmistatakse kooke, küpsiseid, torte, plaadikooke ja rullbiskviiti. Biskviiditaina koostis (kaaluliselt): muna 50%, suhkur 25%, jahu 25%, põhiretsepti kirjeldatakse järgmiselt:1 kanamuna, 1 spl suhkur, 1 spl jahu. Osa jahust (mitte üle ¼) võib asendada kartulitärklisega. Tärklis annab elastsust juurde. Küpsetuspulber ei ole oluline, kuid selle kasutamine hõlbustab toote kerkimist.

Toit → Toiduained
3 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Kohupiima-kodujuustu kook mustikate ja musta leivaga

Kohupiima-kodujuustu kook mustikate ja musta leivaga Põhi : 6 viilu musta leiba 1dl suhkrut 50 g Valio võid Täidis: 1 tops (380 g) Alma vanilli-kohupiimakreemi 1 tops (380 g) Alma kodujuustu 200 ml Alma vahukoort 6 sl suhkrut 15 g zelatiini 100 g mustikaid (võib kasutada külmutatud mustikaid) Valmistamine: Põhja jaoks purusta leib kõõgikombainis. Seejärel sulata pannil või. Lisa sulanud või hulka leivapuru ja suhkur. Kuumuta pidevalt segades umbes 5 minutit. Seejärel vala leivapuru ühtlase kihina mingile suuremale alusele (nt kandikule) jahtuma. Täidise jaoks purusta kodujuust saumiksriga ühtlaseks massiks. Lisa kohupiimakreem ja suhkruga vahustatud vahukoor. Paisuta zelatiini väheses külmas vees ning seejärel sulata kuumavee vannil. Viimaks nirista sulanud zelatiin kohupiima massi hulka, ise pidevalt segades. Koogi kokkupanemiseks võta 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm, pane põhja küpsetuspaber ja vala põhjale le...

Toit → Toiduvalmistamine
8 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Alacart menüü

A la Carte menüü EELROAD / EEK Metsataadi leivake kuuseriisika eelroog mustal leival, punase sibula ja hapukoorega 2,88/45 Aedvilja tatar 9/140,82 vutimunade, ürtide ja tomatikastmega Soe eesti jäneseliha tarretis 10/156,47 maheda põltsamaa sinepi kastmega Taani võileib (külm) 2,50/39,12 (sai, keedusink, tomati- ja kurgiviilud) Lihavalik 3,52/55 (singirullid juustuga, salaami, kanafileetükid, dipikaste, tomat, kurk, ananass) Juustuvalik 3,83/60 (sinihallitusjuust, Camembert, Eesti juust, kreekerid, viinamari, õun) Juustuvalik kahele 6,40/100,14 Vahustatud parmesani juustusupp 9,14/143 paneeritud muna, nuudlite, seente ja röstsaia-keelekesega Eesti veisefilee carpaccio 9,50/148,65 parmesanijuustu, punapeedi spagettide ja kapparimarjadega PEAROAD / EEK Lõhe 12,50/195,58 Valge veiniga aurutatud lõhefilee spinati-Grana...

Toit → Menüü koostamine ja nende...
26 allalaadimist
thumbnail
3
docx

A la Carte menüü

A la Carte menüü EELROAD / EEK Metsataadi leivake kuuseriisika eelroog mustal leival, punase sibula ja hapukoorega 2,88/45 Aedvilja tatar 9/140,82 vutimunade, ürtide ja tomatikastmega Soe eesti jäneseliha tarretis 10/156,47 maheda põltsamaa sinepi kastmega Taani võileib (külm) 2,50/39,12 (sai, keedusink, tomati- ja kurgiviilud) Lihavalik 3,52/55 (singirullid juustuga, salaami, kanafileetükid, dipikaste, tomat, kurk, ananass) Juustuvalik 3,83/60 (sinihallitusjuust, Camembert, Eesti juust, kreekerid, viinamari, õun) Juustuvalik kahele 6,40/100,14 Vahustatud parmesani juustusupp 9,14/143 paneeritud muna, nuudlite, seente ja röstsaia-keelekesega Eesti veisefilee carpaccio 9,50/148,65 parmesanijuustu, punapeedi spagettide ja kapparimarjadega PEAROAD / EEK Lõhe 12,50/195,58 Valge veiniga aurutatud lõhefilee spinati-Grana...

Toit → Toitlustus
12 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused(2)

Tükeldatakse. Lisandina kasutatavaid hapukurke ei koorita, need lõigatakse vastavalt soovile 6. Millega maitsestatakse köögiviljatoite? Sool, suhkur, maitserohelised ja teisi maitseaineid. Kooritud (riivitud) tsitrusviljadekoort, vürtsid. 7. Kuidas köögivilju keedetakse? Rohkes või väheses vedelikus, samuti veeaurus. Pannakse keema soolaga maits. Keeva vette ja keedetakse kaanega suletud nõus pehmenemiseni. 8. Kuidas valmistatakse köögiviljapudinguid? Lisatakse vahustatud munavalget köögiviljapüreele vahetult enne küpsetamist või vesivannil keetmist. Viimasel juhul määritakse vorm ainult võiga. 9. Kuidas valmistatakse köögiviljakotlette? Tükeltatud köögiviljad keedetakse pehmeks, valatakse osa keetuvett ära ja püreestatakse. Mass jahutatakse, lisatakse lahtiklopitud munad ja maitseained. Massist vormitakse kotletid, paneeritakse jahus või riivsaias ja praetakse väheses rasvas kuldpruuniks. 10. Kuidas valmistatakse köögiviljavormitoite? Valm

Toit → Kokandus
184 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Kuld

Kulla hooldamine: Niisuguseid kuldehteid, millel pole peal kive, võid loputada nõudepesuvedeliku ja vee segus. Pärast loputa ehted üle puhta veega. Kullapoes müüakse ka spetsiaalseid lahuseid kulla puhastamiseks. Ära puhasta kullatud ehteid nuuskpiiritusega! Üldse tuleb kullatud ehteid puhastada väga ettevaatlikult ­ piisab piirituses niisutatud pehme lapiga hõõrumisest. Kullatud ehteid hõõru puhastamiseks vahustatud munavalgega, millele võib vajadusel lisada veidi soola.Kullatud ehteid võib puhastada ka seguga, mis koosneb noaotsatäiest booraksist ja 60 milliliitrist veest. Kulla saamine Kulda leitakse looduses ehedana, nt. mineraal kvartsi pragudes ("kullasooned"), terakestena kulda sisaldunud kivimitest tekkinud liivas (kullaliiv). Uute kullaleiukohtade avastamine on sageli esile kutsunud nn. kullapalaviku (nt. 1897-1898 Klondikes Alaskal). Kulla rakendused

Loodus → Loodusõpetus
16 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Pavlova tort

Pavlova tort Kuulus õhuline austraallaste beseetort. NB! Õige pavlova peab seest jääma pehme ja vahukommilaadne! Koostis: 4 toasooja munavalget noaotsatäis soola 250 g suhkrut 2 tl maisitärklist paar tilka vanilliekstrakti 1 tl valget veiniäädikat Serveerimiseks: 3 dl vahustatud 35% rõõska koort Marju( kirsid, vaarikad, maasikad) [tavaliselt tehakse maasikatega] Valmistamine: 1)Kuumuta ahi 170ºC. Vooderda ahjuplaat küpsetuspaberiga.[ algselt tegin ma tordi koogivormi sisse, kuna nii sai paremini kaunistada] 2)Klopi munavalged näpuotsatäie soolaga üsna tugevaks vahuks. [mina vahustan mulineksiga, aeglasel kiirusel, kuni tekivad õrnad tipud] 3)Lisa suhkur (umbes kolmes jaos) ning vahusta, kuni saad tugeva läikiva vahu.

Kategooriata → Tööõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Referaat Muna

poolt üldiselt hästi, oleneb munade toiteväärtus suurel määral sellest, kui palju ning mis kujul neid toiduks kasutatakse. * Inimese organism omastab munavalkudest kuni 98 %. Mõnevõrra paremini omastab inimene toores, mitte pehmeks keedetud munas leiduvaid toitaineid, kuid see pole üldine seaduspärasus, vaid individuaalne omadus, mis oleneb mitmetest asjaoludest. Toore muna seedimisel eritab magu märksa vähem happeid kui keedetud muna seedimisel. Pehmeks keedetud või vahustatud muna viibib maos kuni 2 tundi. Vähese rasvaga praetud, kõvaks keedetud, samuti omletiks tehtud ja rikkalikus rasvas praetud munad viibivad maos tunduvalt kauem -- 3,5 tundi. * Vahustatud munavalge seedub paremini (86,1 %) kui vahustamata munavalge (82,3 %). Keetmise tagajärjel tõuseb munavalge seeduvus. Munarebu ei või liigselt kuumutada, see vähendab tunduvalt ta väärtust. * Kõige kokkuhoidlikum munade toiduks valmistamise viis on keetmine 3­5 minuti kestel.

Toit → Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Teenindaja sõnaregister

25. Melhior-vase ja nikli sulam metallnõude ja toiduriistade valmistamiseks 26. Menaaz- mitmekorruseline vaagen 27. Mice en place- teenindamiseks ettevalmistamine (iga asi oma kohale) 28. Molton- pehme aluslina 29. Mensuur-mõõduklaas alkoholi mõõtmiseks (2;4;8;12cl) 30. Piknik- eine looduses 31. Profitrool- keedutaignast väike küpsetis, mida täidetakse erinevate segudega 32. Ravioolid-pelmeeni sarnased, ruudukujulised 33. Sambukk- tarrendiga puuvilja- või marjavaht vahustatud munavalgest 34. Sommelier- veinikelner e sommeljee 35. Supee-pidulik õhtusöök 36. eiker- 3 osaline roostevabast terasest nõu segujoogi valmistamiseks 37. Table- d´hote- menüü- eelnevalt kooskõlastatud või ettevalmistatud roogadega toiduvalik 38. Tartelett-erinevate täidistega muretaignakorvike 39. Volovan-kaanega kausikest meenutav väike lehttaigna küpsetis 40. Humidor- sigarilaegas (sigarite hoidmiseks)

Majandus → Teenindus ja müük
43 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Roogade tabel

(marineeritud seened, artisokiviilud,juust ja basiilik) Tiramisu Itaalia köök Suhkrust ja veest keedetakse suhkrusiirup, lisatakse munakollased vanilliekstraktiga. Mascarpone juust ja rumm vahustatakse ühtlaseks massiks,seejärel segatakse juurde munasegu ja vahustatud vahukoor.Kauss voodertakse espressos niisutatud küpsiste või biskviitpõhjaga,peale valatakse juustusegu. Serveerimisel riivitakse sokolaad peale. Bruschetta Itaalia köök Pikast saiast lõigatud diagonaalsed viilud, need röstitakse ja hõõrutakse tugevalt üle

Toit → Rahvusköögid
18 allalaadimist
thumbnail
21
ppt

Valgud

Mitme polüpeptiidi ühinemisel, mitu gloobulit on ühinenud nt hemoglobiin. Ühendatud vesiniksidemetega. Denaturatsioon e.valgustruktuuri muutus Hävitatakse valgu kõrgemat järku struktuur. Juuste lokkimine, muna vahustamine või praadimine. Palavik denaturiseerib inimese kehas haigustekitajaid valke. Mehaanilisel teel Kõrge temperatuuriga Keemilisel teel Kiirguse toimel Renaturatsioon Kõrgemat järku struktuurid taastuvad. Nt juuste struktuuri taastumine peale lokki, vahustatud munavalge vedelaks muutumine. Valkude ülesanded Ensümaatiline Ensüümid kiirendavad reaktsioone nt valk amülaas suus lagundab tärklist. Valkude ülesanded Struktuurne Rakumembraanide ehitus, karvad, küüned, suled, kabjad, sarved, viiruste kapslid. Valkude ülesanded Transport Hemoglobiin transpordib hapnikku, membraanides valgulised transportijad. Valkude ülesanded Regulatoorne Hormoonid (insuliin), histoonid osalevad geeni aktiivsuse regulatsioonis. Valkude ülesanded

Bioloogia → Bioloogia
103 allalaadimist
thumbnail
4
xls

Võistlustöö kokanduses ( kalkulatsiooni tabel/roakaart )

Hind km-ga: Valmistamine 1. Pane zelatiin rohkesse külma vette likku. 2. Laske rõõsk koor keema tõusma. 3. Vale see peeneks hakitud valgele sokolaadile. 4. Lase 5min. Seista ja sega seejärel ühtlaseks massiks. 5. Sulata zelatiin ettevaatlikult veenõusse. 6. Sega zelatiin sokolaadiseguga. 7. Kui sokolaadisegu on totemperatuurini jahtunud, lisa ettevaatlikult kergelt vahustatud vahukoor. 8. Jaga vaht klaasidesse ja aseta külma. 9. Pane zelatiin külma vette likku. 10. Lase 0,500 kg vett koos suhkruga keema. 11. Lisa leotatud zelatiin soojale suhkrukeedusele ning lase sel jahtuda. 12. Jaota zelee portsjonklaasidesse jagatud vahule. 13. Lase magustoidul seista tund aega külmas, enne serveerimist. 13. Sulata vaarikad üles. 14. Lisa suhkrut ja püreesta. 8. Jaga vaht klaasidesse ja aseta külma. 9. Pane zelatiin külma vette likku. 10

Toit → Kokandus
55 allalaadimist
thumbnail
2
pdf

Polüpropüleen

termoplastiline polümeer. Maailmas on toodangult teine plast polüetüleeni järel, kuid tema osakaal kasvab kõige kiiremini. PP-l on hea hinna ja omaduste suhe. Polüpropüleen on natuke kõvem ja jäigem kui polüetüleen ning. PP on vastupidav õlile ja rasvale. Orienteeritud polüpropüleenil (O-PP, OPP) on väiksem permeatsioonivõime - 1 ning seda on võimalik valmistada kile kahesuunalise või ühesuunalise venitamisega. On olemas ka vahustatud polüpropüleeni (PP-E). • Polüpropeen on ökoloogiliselt puhtam materjal, kuna ei sisalda plastikaate. • keskmine molekulaarmass (75-300)*103; • kristalliseerub kergesti (kristalliseerumise maksimaalne tase 75%); • sulamistemperatuur 160-176⁰C; • tihedus 0,90-0,92 g/cm³; • ei lahustu orgaanilistes lahustites, sealhulgas keevas heptaanis; • MMP 3-20 Õhukestes kiledes praktiliselt läbipaistev

Keemia → Keemia
21 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Teeninduse sõnastik

Häly Rätsep TEENINDUSE SÕNASTIK Uuemõisa 2014 TEENINDUSE SÕNASTIK A Abaneerima ­ ette tellima Abijõud Abistama Abiteenindus personal ­ parem abipersonal Administraator Administrateerima ­ haldama Asendaja Aktiveerima B Baar Bankett ­ pidusöök Bistroo ­ söögikoht Bufee ­ Rootsi laud C Check-out ­ väljaregistreerimine Check-in ­ registreerimine Cappuccino ­ espresso vahustatud piimaga Catering ­ peoteenindus D Dateerima ­ kuupäevastama Degustaator ­ degusteerimisspetsialist Dekoratiiv ­ kaunistus Dekstroos ­ viinamarjasuhkur Delikatess ­ maiuspala Dessert ­ järelroog Dinee ­ lõuna või õhtusöök E Energia Esindama Ettekandja Ette kandma Espresso F Familiaarsus ­ käitumine Fariinsuhkur ­ pruun suhkur G Galett ­ küpsis Galluspähkel Garneerima ­ kaunistama Gaseer ­ gaseeritud Gastronoomia ­ harrastaja Gazpacho ­ külm tomatisupp

Majandus → Teenindus
7 allalaadimist
thumbnail
8
doc

TERAVILJASAADUSED

· Lisanditega saiad VALIKPAGARITOODETE LIIGITUS VAHUSTATUD TAIGNAST · Puudub rasvaine- biskviit-, beseetaigen · Sisaldab rasvainet- keeks,muffin,küpsisetaigen SEGATUD TAIGNAST · Lihtsalt segatud- liiva-, mure-,suhkruline-,mandli-,piparkoogitaigen · Keedutaigen- koostisosi on kuumutatud · Segatud ja kihistatud- leht-, viini-,filotaigen Biskviittaigen ja beseetaigen Ei kasutatat keemilisi ja bioloogilisi kobestajaid Poorsus saavutatakse munadesse vahustatud õhu toimel - Biskviit- muna,suhkur,jahu - Besee- munavalge,suhkur VÕIBISKVIITTAIGEN Rasvaine,suhkur,muna,jahu, kobestajaks küpsetuspulber(muna) Poorsus saavutatakse muna ja rasva vahustamise tulemusena Küpsised,keeksid,muffinid,tordi-,koogipõhjad jne... Mida rohkem rasva tootes, seda vähem säiluvad, sest rasv rääsub. SEGATUD TAIGNAD · Liivataigen- rasvaine, suhkur,muna,jahu,küpsetuspulber(küpsised, vaarakud)

Toit → Toiduainete õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
6
docx

AJALUGU-kohv

· Kannumeetod on kõige lihtsam kohvi valmistamise viis, piisavalt jämedalt jahvatatud kohvile lisatakse kuum vesi. · Espresso ja Cappuccino espresso masinad suruvad kuuma vee läbi väga peeneks jahvatatud ja kokku pressitud kohvipuru ning siis joogi tassidesse. Hea espresso valmistamiseks on vaja spetsiaalset masinat. Espresso on cappuccino alus; see on kohv, millele valatakse või tõstetakse lusikaga luksuslik vahustatud piim. · Napooli Moka kuumakindla kaanega Moka kannud loovad kohvi, mis kombineerivad kurnaga kannu ja espresso omadusi. Nad sunnivad vett, mis peaaegu keeb alumises kambris, tungima läbi toru üles ja siis jälle alla peene jahvatusega kohvi peale. · Kurnaga kann soojendab jämeda jahvatusega kohvi ja külma vee nii, et vesi keeb ja mullitab seadme ülemisse ossa. · Lahustuv kohv ehk minutikohv ehk jäägitakohv kohvipulber või graanulid

Toit → Toiduainete õpetus
12 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Referaat - Magustoidud

Magusroogi liigitatakse serveerimistemperatuuri järgi: · Külmad magusroad, mis serveeritakse temperatuuril 10- 14 ´C · Soojad magusroad, mis serveeritakse temperatuuril 65- 75 ´C · Külmutatud magusroad, mis serveeritakse külmutatult. Magusroogi liigitatakse ka kasutatud tooraine ja valmistamise tehnoloogia järgi. Külmad magusroad: · Värsked puuviljad ja marjad · Kompotid · Kissellid · Magusad supid · Magusad kastmed · Tarretised · Vahustatud tarretised · Vahud ja sambukid · Kreemid Soojad magusroad: · Pannkoogid · Magusad pudrud · Magusad pudingud · Magusad vormiroad · Magusad sufleed · Magusad klimbid · Küpsetatud puuviljad Külmutatud magusroad: · Jäätised · Parfeed ehk pooljäätised · Sorbetid Teised tuletatud magusroad: · Taignatoodete kombinatsioonid kreemidega, vahtudega, tarretistega. · Erinevate magustoitude omavahelised

Toit → Toiduainete õpetus
26 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Toidud

3 Määri biskviidile maasikamoos ja rulli kokku nii, et serv jääks allapoole. 4 Määri õliga kaheliitrine kauss, siis on kooki hiljem kergem kausist kätte saada. Viiluta rullbiskviit ja vooderda kauss viiludega. 5 Riivi peene riiviga laimikoor, pigista laimist välja mahl ning sega need kokku mascarpone'ga.(Mascarpone-rasvane lehmapiimast valmistatud toorjuust on koorene, kreemja konsistentsiga ja veidi hapuka maitsega.) 6 Vahusta vahukoor ja suhkur. Sega omavahel mascarpone ja vahustatud koor. Lisa poolitatud maasikad. 7 Leota zelatiinilehti 5 minutit külmas vees. Seejärel pigista lehtedest välja liigne vesi, pane lehed vähesesse kuuma vette ja sega ruttu ühtlaseks. Nirista zelatiin täidisesse ja sega kergelt läbi. 8 Kalla täidis vooderdatud kaussi. Aseta sarlott 4 tunniks külmkappi. 9 Enne serveerimist pista kauss korraks kuumaveevanni ja kummuta siis kook ettevaatlikult serveerimisalusele. Kaunista maasikatega.

Muu → Käsitöö
23 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Kuulsad Prantsuse kokad

· Ta tähtsustas kokakunstis kondiitrite tööd, ta viis kondiitrisaadused täiuseni. · Temaga algas kastmete kuulsus. · Roogade serveerimisel kasutas arhitektuurielemente · Tema looming on vol-au-vent. · Pariisis serveeris 1815a. magustoitu, mis sai hiljem nimeks charlotte a la russe. · Viimased eluaastad pühendas ta kirjutamisele. Raamatus "Le Patissier royal parisien" 1828 aastal avaldas ta creme Chantilly retsepti so suhkru ja vaniljega maitsestatud vahustatud koor. Viimaseks jäi tal teos L´Art de la cuisine francaise au XIXeme siecle - teos, mida peetakse kogu Prantsuse köögi suurepäraseks ülevaateks. Paul Bocuse 1926-... · Mees on tuntud eelkõige oma kõrgkvaliteedilise restoranipidamise ja uuendusliku lähenemisviisiga köögis. · Ta on üks tuntuim kokk seotud nouvelle cuisine ehk otsetõlkes uue köögiga. · Tal on olnud palju õpilasi, enamus neist on saanud väga kuulsateks kokkadeks

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
12 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Kodumajanduse erialased terminid

umbes 2 cm 6. aseptika- puhastamine ja tegutsemine viisil, mis väldib mustuse edasi kandumist, sattumist puhastele pindadele ja tagab mustuse kokku korjamise 7. aspikk- kange, selge ja hästi tarretuv hele puljong, mida kasutatakse tarrendise roogade valmistamiseks 8. asuu- pruunis tomatikastmes hautatud veiselihakangid 9. austerservik- austerservik on servikuliste sugukonda serviku perekonda kuuluv seen 10. bankett- kõrgetasemeline pidusöök 11. besee- besee on magustoit vahustatud munavalgest ja tuhksuhkrust 12. biifsteek- praetud või grillitud veiselihast portsjontükk 13. canape- suupiste 14. dessert- magustoit 15. dinee- pidulik lõuna- või õhtusöök 16. dip- dip ehk paks külm kaste 17. durumjahu- durumjahu ehk kõvateraline nisujahu 18. eelroog- enne esimest sooja rooga pakutav roog 19. eripuhastustööd- pinna ühekordne põhjalik puhastamine ja vajaduse korral töötlemine kaitseainetega 20

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
2 allalaadimist
thumbnail
13
doc

PIDULIK LÕUNASÖÖK

Kokku: 0,182 0,170 0,364 0,340 Hind km- ga: 21,28 0,46 Riivleib praetakse võiga, maitsestatakse suhkruga ja jahutatakse. Koor vahustatakse. Magustoidukaussidesse tõstetakse vaheldumisi riivleib, keedis või marjad ja vahustatud koor. Kaunistatakse keedise või marjadega ja asetatakse tunniks külmkappi. 4.Magustoidu kalorsuse tabel Valgud Rasvad Süsivesikud Toiduenergia Toiduaine Kogus kcal nimetus retseptis 100 retsepti 100 retsepti 100 retseptis 100 g retseptis

Toit → Kokandus
81 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun