Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"lihatooted" - 190 õppematerjali

lihatooted on lihast valmistatud või liha sisaldavad tooted, mida on töödeldud sellisel viisil, et toote lõikepinnal ei ole enam värskele lihale omaseid tunnuseid.
thumbnail
2
doc

Liha ja lihatooted

Liha ja lihatooted Liha all mõeldakse ka rasvkudet,ajusid,siseorganeid ja luid,osaliselt ka nahka. Lihast saame kätte asendamatud aminohapped. Enamasti leidub lihas umbes 15-20% valke, metsloomadel 20-23%. Rasvasisaldus on väga varieeruv, sealigas umbes 50%, looma-ja lambalihas u 30%,linnulihas vaid 5%. Loomulikult sisaldab liha ka vett. Lihatööstuses kogunenud verd kasutatakse verivorstide ja verikäkkide valmistamiseks,osa töödeldakse fibriiniks,vereplasmaks ja vereseerumiks,mida kasutatakse samuti lihatööstustes. Järelejäänud kontidest eraldatakse kondirasv nii toiduaineks kui ka tehniliseks otstarbeks. Kontidest,kõhredest ja nahaäärtest keedetakse välja kollageen,mis muutub kergesti lahustuvaks ja seeditavaks zelatiiniks. Zelatiini pleegitatakse H2O2 toimel algsest kollakast värvusest peaaegu värvituks ja kasutatakse toiduainetetööstuses. Kui loom tapetakse muutuvad lihas olevad sahhariidid piimhappeks CH3(OH)COOH, ph l...

Keemia → Keemia
44 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Loeng X

Liha ja lihasaadused (10.loeng) Liha = lihaskude + sidekude + kõhr + luu + rasv · Liha INQ, KILE! Erinevate kudede valgusisaldus. Kude Valgusisaldus, % Lihased 18-20 Vereplasma 6,5-7,5 Munarebu 15 Munavalge 12 Piim 3,3 Taimede lehed 1-2 Teraviljad 10-16 Puuviljad 0,5-1,5 · Liha hind, tootmine KILE Söödavalgu konversioon Söödavalgu konversioon loomseks valguks Tootmine Loomne valk/ söödavalk, % Lambakasvatus 5-10 Veisekasvatus 7.13 Seakasvatus 10-20 Kalakasvatus ~20 Linnukasvatus 20-25 broileriliha 31 Munatootmine...

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
48 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Liha ja lihatooted - referaat

.............. 10 2.5 Vasika-, küüliku- ja ulukiliha.............................................................................11 2.5.1 Vasikaliha....................................................................................................11 2.5.2 Küülikuliha..................................................................................................12 2.5.3 Uluki- ehk metsloomaliha........................................................................... 12 3 Lihatooted.................................................................................................................13 3.1 Vorstitooted.......................................................................................................13 3.2 Grilltooted.......................................................................................................... 16 3.3 Hakkliha............................................................................................................. 17 3

Toit → Toidukaubandus
136 allalaadimist
thumbnail
96
doc

Toidukaubaõpetus

................9 2 KAUBAMÄRK RAKVERE..........................................................................................10 1 Kaubamärk Rakvere ajalooline areng.........................................................................11 2.1 Kaubamärk Rakvere saavutused ja tunnustamine....................................................13 2.2 Kaubamärk Rakvere Tootevalik...............................................................................14 2.2.1 Võileivapealsed lihatooted:...............................................................................14 2.2.2 Roavalmistus tooted:.........................................................................................15 2.2.3 Snäkid................................................................................................................16 2.2.4 Tarrendtooted.....................................................................................................16 2.2.5 Külmutatud tooted:

Majandus → Kaubandus
20 allalaadimist
thumbnail
9
ppt

Sinihallitusjuust

GOLDEN MONARCH SINIHALLITUSJUUST Koostas: Käty Kivirand Õppegrupp: MY08 Juhendaja: Vaike Vetka SINIHALLITUSJUUSTUDEST ÜLDISTAVALT Sp etsiifilise maitsega ja suure rasvasisaldusega. Ka llimad. Tu ntumad juustud: Roquefort , Bresse Bleu , Golden Monarch, Gorgonzola. KALORSUS 00g toodet sisaldab keskmiselt: energiat 333 kcal valke 22g süsivesikuid <1g rasva 27g KOOSTIS Piim Piimhappebak ter Juuretis Sool Penicillum Roqueforti KUIDAS SOBITADA JUUSTU JA VEINI? jalooliselt nauditi sinihallitusjuuste Bordeaux' Château veinide seltsis. unane vein peab olema rohke puuviljaga ja magusa noodiga. J...

Toit → Toiduainete õpetus
24 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Lisaained minu toidus

„Lisaained minu toidus“ Tõmmu poolsuitsuvorst Toiduainete lisaained on ained, mida lisatakse toiduainetesse tahtlikult toiduainete töötlemisel eesmärgiga pidurdada nende riknemist, parandada välimust, struktuuri, maitset, aroomi või mõnda muud omadust. Antioksüdant E301 -Naatriumaskorbaat Toiduaine võib rikneda, kui halveneb selle maitse, välimus ning väheneb toiteväärtus. Tihti ei kaasne nende muutustega otsest ohtu tervisele, kuid inimesed ei taha selliseid toiduaineid osta. Tüüpiliseks näiteks on kooritud õunte ja kartulite tumenemine ja rasva rääsumine. Naatriumkarbonaat on antioksüdant, mis tagab toote värvi ja stabiilsuse ning hoiab ära toote rääsumise. Kasutatakse valdavalt lihatoodetes. Kõrvalmõjud: Kahjulikud toidu lisaainena. Eriti suured üleannustused võivad tekitada kõhulahtisust ja maoärritust. Üle 10 grammi päevas arvatakse tekitavat neeruki...

Keemia → Toidukeemia
6 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Muinasjutt, Keefiripoiss Keijo seiklused

Aga isegi vanad sõbrad ei olnud samasugused kui ennem. Neid paistis kõik häirivat. Peale hommikusööki läks ta veel oma tüdruku Peti Piiaga tülli ja langetas siis tähtsa otsuse. Ta läheb kurjakuulutava külmkapi riiuli suunas õnne otsima, ning kui veab ei pea ta siia enam kunagi naasma. Vaikselt tundis ta, kuidas ta sisemus siin masendavas kohas hapuks läheb. Juba paari minuti pärast alustas ta teekonda. Kõigepealt tuli ronida järgmisele korrusele, kus elasid igasugused lihatooted. Lihatooted olid õelad ja kurjad. neile meeldis vaadata, kuidas teised haiget saavad. Ainus, keda lihatooted kartsid, oli Maksa Manfred, nende liider. Kui Keefiripoiss lihatoodete riiulil oli veidike ringi vaadanud. otsustas ta edasi ronida.Õnneks ei märganud teda keegi ja tai sai edasi liikuda. Järgmisel riiulil olid ka veel lihatooted, imestas Keijo. sealsed lihatooted olid veel karmimad ja sealt ta juba ilma võitluseta ei pääsenud. Kohalik riiukukk Kamara Kalle

Kirjandus → Kirjandus
20 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Ettevõtlus Saaremaal

laiendamistele ja ümberehitustele lõplikult ajale ja arengule jalgu. Uue tööstuse ehitamist alustati 1981. aastal ning 1984. aastal käivitati külmhoone. Pärast seda alustati uue olmehoone ja vorstitsehhi rajamist, 1987. a avati lihatööstuse II järk. Tapamaja valmis täielikult 1993. a. Tänaseks on Saaremaa Lihatööstusest saanud üks Saare maakonna juhtivaid ettevõtteid. Saaremaa Lihatööstus OÜ-na tegutseb ettevõte 2007. a aprillist. Saaremaa lihatooted on teada-tuntud eelkõige oma kõrge kvaliteedi poolest. Tapamaja töötleb kuus ligi 400 veist ja 3000 siga. Kuus turustame ligi 500 tonni toodangut, millest 350 t moodustavad lihatooted. Saaremaa Lihatööstus toodab roavalmistusvorste, keeduvorste nii säilekestas kui ka suitsutatuna, poolsuitsu- ja täissuitsuvorste, vere- ja tangutooteid, pasteete, sülte. Enamik toodetest läheb turule pakendatult: vaakum-, termokahanev- või modifitseeritud atmosfääri pakendis

Muu → Kutsevalik
5 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Tarbimine

- ei võeta vastu - kui selleliigistel pakenditel on tavaliselt tagatisraha märk, siis tuleb ka selle pakendi eest maksta raha 25. Milline neist on rasvane kala - angerjas - latikas - koha 26. Millal kontrollitakse kliendi käest saadud sularaha - enne sahtlisse panekut - tööpäeva lõpus - enne panka saatmist 27. Millised toiduained on valgurikkad? - piimatooted, köögivili, kalatooted - piimatooted, teraviljatooted, lihatooted - piimatooted, lihatooted, kalatooted 28. Kes vastustab võltsitud alkoholi eest kaupluses - kaupleja - tootja - müüja 29. Millisest teraviljast on valmistatud kuskus? - maisist - riisist - nisust 30. Viinereid - ei tohi müüa pärast pakendil näidatud tähtaega - tohib müüa pärast pakendil näidatu tähtaega - tohib müüa, kui on eraldatud teistest viineritest ja hinda on alandatud

Majandus → Majandus
8 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Nimetu

5. Pärit kodusest majapidamisest on 75% kartuli. 6. Juurvilju ja köögivilju söön ühel toidukorral päevas. 7. 50% köögiviljadest on pärit kodusest majapidamisest. 8. Puuvilju söön uhes toidukorral päevas. 9. 50% puuviljadest on pärit kodusest majapidamisest. 10. Piimatooteid söön ja joon piima mitmel toidukorral päevas. 11. Pärit kodusest majapidamisest piimatooteid ei söö. 12. Liha ja lihatooted söön mitmel toidukorral päevas. 13. Pärit kodusest majapidamisest lihatooted ei söö. 14. Kala ja kalatooted söön väga harvem. 15. Muna söön harvem. 16. Pärit kodusest majapidamisest muna ei söö. 17. Maiustusi söön mitmel toidukorral päevas. 18. Igapäevaselt söön 25% mahetoitu. 19. 5% jääb söömata ja tuleb ära visata. 20. 60% söökidest ja jookidest on pärit välismaal. 21

Varia → Kategoriseerimata
24 allalaadimist
thumbnail
8
doc

5 tunnusmärki

garantiimärk, kinnitades, et toode on kasvatatud ja käideldud ökoloogiliselt ning biodünaamiliselt. ,,Aus Kaup" Eesti Lihatöötlejate Assotsiatsioon alustas kaubamärgi "Aus Kaup" reklaamikampaaniaga. Märki Aus Kaup kasutavate lihatööstuste ühenduse andmetel hõlmavad kondilihamassita lihatooted Eesti lihaturust neljandiku. Näitab, et toote valmistamisel ei ole kasutatud mehaaniliselt konditustatud lihamassi. Annab välja Eesti Lihatöötlejate Assotsiatsioon. Tootegrupid: lihatooted. Kasutatud kirjandus: www.epkk.ee www.maaleht.ee www.loodusajakiri.ee www.aiandusliit.ee www.rukkitark.leibur.ee www.ela.ee www.tarbijakaitse.ee www.paber.maaleht.ee

Toit → Toiduainete õpetus
10 allalaadimist
thumbnail
23
docx

TARTU KUTSEHARIDUSKESKUSE KOPLI KOHVIK JA Maxima Eesti OÜ

sortimendiga on salatid, pagari-ja kondiitritooted, maiustused, maitseained, joogid k.a. alkohoolsed joogid, kui ka piimatooted. Kõige suurem sortiment on Maxima oma toodetel( Maxima Favorit, Optima Linija, Eclogica, Meistrite kavliteet ). Firmadest oli laiem sortiment Hagari, Fazer, Kalevi tooted ja Aura. On ka pakkuda igasuguseid huvitavaid ajalehti kui ka ajakirju-igale vanusele. Kui ka müüakse potitaimi. Sortimentideks on (kategooria ja tõin 3 näidet): Valmistoit (magustoidud, lihatooted, pasteedid), Puu-ja köögivili (potililled, puuviljamarjad, külmutatud tooted) , Pagari-ja kondiitritooted (leib, sai, tordid), Maiustused (kaalukommid, sokolaad, popcorn), Joogid (karastusjoogid, siidrid, alkoholi kokteilid), Alkohol (kanged napsud, rummid, liköörid), Tarbekeemia tooted(pesupulber, louputusvahend pesule, tualettpaber), Esmatarbekaup (kondoomid, tulemasinad, patareid), Tubakas (Sigaretid, piibutubakas, tarvikud ­ paberid, keerajad, puhastusharjad) , Marketikaup

Muu → Ainetöö
44 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Jäätise firmale

jäätise tootmist. Jäätised Väikesed jäätised Perejäätised Horeca Väikesed Jäätised · Vahvlitopsid · Koonusjäätised · Pulgajäätised · Mahlajääd · Batoonid · Teised · Premia sügavkülmutatud toodete valik on tehtud kohalikke maitse-eelistusi arvestades ning sortiment täieneb pidevalt uute ja põnevate toodete ning maitsetega. · Juurviljad · Marjad · Friikartulid · Pitsad · Liha, lihatooted · Mereannid · Kala, kalatooted · Jää · Pagaritooted · Horeca · Premia Soome ja Rootsi kalakasvatuste forellist, jahutatud tooteid toodab kalatoodete ettevõtte Saaremaal, Vätta poolsaarel asuvas Vetteli-nimelises moodsas vabrikus. Allikad · Vanaema · Mina · Minu Kass · www.premia.ee · www.google.ee

Informaatika → Informaatika
8 allalaadimist
thumbnail
24
docx

Praktika aruanne müüja kohal

Kaubamaja müüdavate kaupade sortiment on suure ja väga laialdase valikuga. Suure sortimendiga on salatid, pagari-ja kondiitritooted, maiustused, maitseained, joogid k.a. alkohoolsed joogid, kui ka piimatooted. Firmadest oli laiem sortiment Hagari, Fazer, Kalevi tooted ja Aura. On ka pakkuda igasuguseid huvitavaid ajalehti kui ka ajakirju-igale vanusele. Kui ka müüakse potitaimi. Sortimentideks on (kategooria ja tõin 3 näidet): Valmistoit (magustoidud, lihatooted, pasteedid), Puu-ja köögivili (potililled, puuviljamarjad, külmutatud tooted) , Pagari-ja kondiitritooted (leib, sai, tordid), Maiustused (kaalukommid, sokolaad, popcorn), Joogid (karastusjoogid, siidrid, alkoholi kokteilid), Alkohol (kanged napsud, rummid, liköörid), Tarbekeemia tooted(pesupulber, louputusvahend pesule, tualettpaber), Esmatarbekaup (kondoomid, tulemasinad, patareid), Tubakas (Sigaretid, piibutubakas,

Majandus → Klienditeenindus
464 allalaadimist
thumbnail
14
pdf

Lihatoodete tehnoloogia

et toote lõikepinnal ei ole enam värskele lihale omaseid tunnuseid. Toode võib lisaks lihale sisaldada ka muid toiduaineid. Tooteks ei loeta liha, mida on ainult jahutatud või külmutatud (see on värske liha), samuti hakkliha ja tükiliha. Lihatoodete jaotus (Eesti Lihatööstuse Standard) Lihatooteid on võimalik klassifitseerida tooraine, valmistamisviisi või mõne muu parameetri alusel. Eesti Lihatööstuse Standardist lähtuvalt jaotuvad lihatooted järgmiselt: 1) LIHAVORSTID - lihatooted, mis on valmistatud peenestatud lihast, maitse- ja lisaainetest, lisanditest ja muudest komponentidest, pritsitud vorstikesta või vormi ja termiliselt töödeldud. Näide: toored grillvorstid, viinerid, sardellid, keeduvorstid, suitsuvorstid, sültvorstid, maksavorstid, kruubivorstid/tanguvorstid, lihaleivad 2) VERETOOTED- keedetud tangainest või jahust, toiduverest või verepreparaatidest peki, seakamara jms

Loodus → Loodusteadused
36 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Toidu keskkonnamõju

Toidu keskkonnamõju Sten Leinasaar ja Egert Tutt Kehtna Põhikool 2013 Mis on toidu keskkonnamõju? Rolli mängib valmistamisviis Toidu ära viskamine koormab keskkonda, raiskab raha ja energiat Oluline on ka töötlemisviis Väldi pakendeid Kuidas hinnatakse? Vaadatakse, kas võib põhjustada pöördumatuid muutusi looduses, seada ohtu inimesed või kultuuripärandi ja vara Millest sõltub? Tootmisviisist Lihatooted ja piimatooted on suurima keskkonnamõjuga Miks? Säilitusviisist Töötlemisviisist Kliimasoojenemisest Miks võib olla erinev? Erinev tootmisviis Erinev töötlemisviis Erinev hoiustamisviis Kohaliku toote mõju on väiksem kui imporditud Võimalused vähendamiseks Kinnine tootmine. ( keemiliselt ebavajalike ainete eraldamine heitgaasist) Teada, mida süüa ja kui palju Osta just selles koguses sööki, mida vaja mitte osta nii palju, et peab ära viskama Kasutatud materjalid http:// ec.europa.eu/environment/newprg/pdf/7EAP_Proposal/et.pdf...

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Haigused

• Mikroobide sattumisel • Jälgides toiduhügeeni toiduainetesse Kohtumine nakkusega • Reisidel • Süües toorest liha, muna • On reisekõhulahtisuse põhjuseks Listerioos • Võib elada inimese haigusnähte põhjustamata • Bakteri Listeria monocytogenes poolt põhjustatud nakkushaigus Listerioos Nakatumine Ennetamine • Küpseta korralikult kõik lihatooted • Loomsed toiduained • Väldi deli toitu ehk • Toores liha lihalõikeid • Väldi pastöriseerimata • Pastöriseerimata piim piima • Halvaks läinud • Pese korralikult kõik puu- toiduained ja juurviljad enne söömist • Ära osta tähtaja ületanud või sellele lähenevat

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
2
pdf

Toitainete mõistekaart

Kust saab? Rakuplasma Lihatooted Biokeemiliste reaktsioonide Lihasrakud Rakuseinad Piimatooted kiirendamiseks

Bioloogia → Bioloogia
12 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Toidumärgid

võimalus pöörduda Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja poole, kes teostab kaebuse saanud tootele koheselt järelkontrolli ning informeerib juhtunust tootjat. 3 Aus kaup ELA liikmete sõnul annab märk garantii, et nende lihatoodetes pole kondilihamassi kasutatud. Märki tohivad kasutada vaid ELA liikmed. Märki Aus Kaup kasutavate lihatööstuste ühenduse andmetel hõlmavad kondilihamassita lihatooted Eesti lihaturust neljandiku. Ühenduse liikmes firmade toodetel kasutatakse märki Aus Kaup, mis kinnitab neis kondilihamassi mittekasutamist. Assotsiatsiooni järgmiseks peamiseks tegevussuunaks on lihatoodete kvaliteediklasside ametlik kehtestamine. Tarbijad peavad saama poes lihtsalt ja kiirelt eristada rohkem liha sisaldavad kõrgema sordi tooted muudest lihatoodetest. ASi Oskar Lihatooted juhatuse liige Aldo Parik ütles, et ELA soovib taastada Eesti

Toit → Kokandus
29 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Tervislik toitumine

TERVISLIK TOITUMINE Tervislik toitumine on selline söömisviis, mis katab antud organismi vajadused. Vajadused võivad olla erinevad, sõltudes näiteks vanusest, soost. Suuresti sõltuvad organismi vajadused sellest, kui palju organism ära kulutab, kontoritöötaja vajadused on teistsugused kui füüsilise töö tegijal. Põhiline on see, et inimene peab saama nii palju energiat, kui ta ära kulutab. Mida ja kuidas süüa? Toituma peab mitmekülgselt ja sageli, 45 korda päevas. Pikad söögipausid ja pidev näksimine on kahjulikud. Kui organism saab toitu harva, siis ta lülitub ümber kokkuhoiurezhiimile ja püüab toidust võimalikult palju säilitada. Ja kui süüakse harva, siis süüakse koguseliselt palju ja valimatult. Näksimine koormab seedetrakti. Kui hirmus näljatunne tekib, siis võib muidugi näiteks juurvilju või puuvilju näksida, ka paar tükki shokolaadi päevas ei ole mingi hirmus ebatervislik toitumine, aga k...

Toit → Toidutehnoloogia
52 allalaadimist
thumbnail
38
pptx

Iseseisev töö „Haigustekitajad“

Iseseisev töö „Haigustekitajad“ Botulism Madli Reesalu Haigustekitaja olemus Botulism on väga raske, lihashalvatusega kulgev haigus. põhjustab anaeroobse bakteri Clostridium botulinum eritatav mürkaine - botuliin. Clostridium botulinum bakter Nakatumisviisid Toidubotulism – eriti ohtlikud õhukindlalt säilitatavad lihatooted, kuna bakter on anaeroobne Haavabotulism – Bakter nakatab/mürgitab haava kaudu Beebibotulism – Eosed satuvad organismi ning paljunevad seal, seejärel mürgitavad. Tekkemehanism 1. Haava kaudu/toiduga satub mürk organismi 2. Verega tungib lihastes paiknevatesse närvirakkudesse 3. Närvirakk lõhkeb – tekib halvatus Lihashalvatus Sümptomid Halvatus– põhisümptom Nägemise hägustumine Oksendamine Diagnoosimine Oksemassi ja väljaheidete

Meditsiin → Meditsiin
10 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Tarbimine

värsketest toorainetest  Õlu, kali, maiustused - mittetervislikud Kodust pärit toit • Peamised kodust pärit tooted – kartul, liha, mahlad, marineeritud tooted, mõned juurviljad, kala 43% Kodust 57% Poest Erinevate toodete tasakaal Teraviljatooted 14% Šokolaad 21% Küpsis 9% Lihatooted 5% Alkohol 5% Piimatooted Kala 14% Karastusjoogid 19% 2% Puuviljad 9% 2% Juurviljad Lisaained  Toiduga sõime peamiselt järgmisi lisaaineid  Säilitusained – E211, E252  Värvained – E150d  Lõhnained  Maitseained – E621 E-ained  E330 - sidrunhape

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkonnakaitse
8 allalaadimist
thumbnail
15
pptx

Toitumisharjumused

KUI SUURE OSA TEIE TOIDUST MOODUSTASID JUURVILJAD? PUUVILJAD? TERAVILJATOOTED? KOOGID, KÜPSISED, SOKOLAAD? ALKOHOL? 16% 23% 3% 6% 23% 29% juuviljad puuviljad teraviljad piimatooted magus lihatooted MILLISEID MÄRGISTUSI PAKENDITELT LEIATE? SELGITAGE VÄLJA TOODETEL OLEVATE PAKENDI- JA TOOTEMÄRGISTE TÄHENDUSED. · Eestimaine · Talleggi kvaliteet · Nr.1 Eestis · Taara MILLISED LISAAINED OLID PÕHILISED, MIDA SÕITE OSTETUD TOIDUGA? · PÕHILISELT LÕHNA-JA MAITSETUGEVDAJAD, SÄILTUSAINED. PROOVIGE SELGEKS TEHA, MIS ÜHE VÕI TEISE E-AINE TAGA PEITUB. · SÄILITUSAINE - E250 (PASTEET, SINK) · ASKORBIINHAPE - E300 (PASTEET)

Toit → Toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
11
odp

Powerpoint esitlus Taanist

Kõige madalamad alad on poldrid, mis asuvad mõni meeter allpool merepinda. Taani kõige pikem jõgi on Gudenå (158 km), mis asub Jüütimaal ning kõige suurem järv on Arresø (39,9 km2), mis asub Sjællandil. Kliima Taanis on valdav heitlik parasvöötme mereline kliima. Talved on lumevaesed ning soojad, suved vihmased ja jahedad. Eksport Taani suurimad ekspordiartiklid on masinad ja instrumendid liha ja lihatooted piimatooted kala ravimid mööbel tuuleveskid Vaatamisväärsused Kronborg, "Hamleti loss" Helsingøris Legoland, suur legoteemaline lõbustuspark (Billund) Tivoli, ajalooline lõbustuspark Kopenhaagenis Hans Christian Anderseni muuseum ja majamuuseum Odenses Taanlased viikingitena 8. ja 11

Geograafia → Geograafia
11 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Toiduaineteõpetus 10 toote kohta informatsioon

Rakvere Ametikool Marek Runga K12 Iseseisev töö Juhendaja: Eha Raal Rakvere 2010 Esimene osa Kuiv ainete ladu: Külmkapp: Sügav külmkapp: 1)Kapp (piimatooted) Pasta tooted Piim Külmutatud hakkliha Toiduõli Kodujuust Külmutatud marjad Karastusjoogid Hapukoor Kompottid 2. Kapp (liha ja lihatooted): Maasika moos Jahutatud liha Marineeritud kurk Kanafile 3.Kapp (värske kala) Värske kala 4.Külmkamber (köögiviljad) Kartul Apelsinid ...

Toit → Toiduainete õpetus
16 allalaadimist
thumbnail
19
ppt

Diabeetiku toitumine kroonilise neerupuudulikkuse korral

tähelepanuga jälgima. GFR langedes on soovituslik proteiini määr 0,6-0,8g/Kg kehakaalu kohta ööpäevas. Hüpertensiooni kontroll ja vajadusel ravi, Na piiramine, normaalne kehakaal, mõõdukas füüsiline koormus, proteiinide piiramine ja tasakaalus veresuhkrud on olulised tegurid pirdudamaks kroonilise neerupuudulikkuse kiiret süvenemist. Rasvhapped ja glükeemiline indeks Küllastunud rasvhapped või, juust, liha, lihatooted (viinerid, sardellid, hamburgerid), täispiim ja -jogurt (kõrge rasvasisaldusega), kondiitritooted, kõvad margariinid, pekk, rasv praadimiseks, palmi- ja kookospähkli õli Monoküllastumata rasvhapped Oliivid, rapsiseemned, pähklid (pistaatsia, mandlid, sarapuu, pekaanpähklid), arahhis ja neist valmistatud õlid ning avokaado Omega-3 polüküllastamata rasvhapped Lõhe, heeringas, forell ja rapsiseemned, sojaoad, linaseemned ning neist valmistatud õlid.

Toit → Toitumine
12 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Segatoitumine

kartul. Neid peab sööma iga päev. tasakaalustatud segatoit. Segatoitlus on müsli, teraviljahelbed Pisut väiksem osa on aed- ja puuviljal kujunenud inimese pikaajalise arengu Köögivili, puuvili, marjad Liha ja lihatooted, kala, munad ning marjadel. Osa aedvilja tuleb süüa käigus. Piim ja piimatooted ­ kohupiim, toorelt. Et saada rohkem vitamiine ja jogurt, keefir, juust. mineraalaineid. Köögivilja päevane Kui palju vajab inimene toitu? kogus on vähemalt 300g. Puuvilju ja

Bioloogia → Bioloogia
25 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Tervislik toitumine

(siutsetamine, alkoholi tarbimine) või sotsiaalsed. Ükski toiduaine ei sisalda kõiki vajalikke toitaineid ja seetõttu peab toituma mitmekülgselt. Iga päev peab sööma mõnda toiduainet igast järgnevast rühmast: · tärkliserikkad toiduained ­ kartul, leib, sai, tangained, makaronid, müsli, teraviljahelbed; · köögivili, puuvili, marjad; · liha ja lihatooted, kala, munad; · piim ja piimatooted ­ kohupiim, jogurt, keefir, juust. Kui palju vajab inimene toitu? Organismi normaalseks elutegevuseks ja kasvamiseks vajlikud toidukogused on erinevad ning sõltuvad mitmest tegurist (kasvukiirus, kehaline aktiivsus). Lastel on energiakulu 1 kilogramm kehakaalu kohta 3-4 korda suurem kui täiskasvanul, kusjuures poistel on energiakulu omakorda suurem kui tüdrukutel. Teismeliste

Meditsiin → Terviseõpetus
73 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Silm ja kõrv

Lühinägijad: 30%, näevad lähedale hästi ( liiga pikk silmamuna või liiga pikk lääts), nõguslääts, -prillid. Kaugnägaija: 50% ( kõik imikud) näevad kaugule hästi( liiga ümar silmamuna) ,kumerlääts, +prillid. Silma eristab punast , sinist ja kollast põhivärvi. Silmade tervis: · Õige lugemiskaugus. 30- 35cm · Õige valgustus · Ei loe bussis/rongis · Toitumine- mustikad, porgand, kala, lihatooted · Arvutis max 45 minutit Kõrv: väliskõrv- kõrvalest(heli suunamine, kaitseb) kuulmekäik- 2,cm ( kõrvavaik kaitseb) trummikile 0,1cm2( võngub). Keskkõrv- kolju kaitseb, 3 kuulmeelukest ( vasar, alasi, jalus), 3mm väike luu( võimendavad heli, kuulmetõri ( 3- 4cm), ühendab neelu kõrvaga, ühtlustab rõhku). Sisekõrv- tigu( vedelik ja karvakesed, kuulmisrakud ( 24 000 rakku) 3 poolring kanalit) mõikja kotike). Sagedus- 20 ­ 20 000 Hz ­ inimene

Bioloogia → Bioloogia
13 allalaadimist
thumbnail
31
ppt

Toidu fermentatsioon: Mikroorganismide roll.

4.1. Orgaanilised happed, atseetaldehüüd ja etanool 4.2. Vesinikperoksiid 4.3. Süsinikdioksiid 4.4. Diatsetüül 4.5. Reuterin 4.6. Bakteritsiinid 4.6.1. I klass Bakteritsiinid 4.6.2. II klass Bakteritsiinid 4.6.3 Muud Bakteritsiinid Sisukord 5. Aspektid, mis tuleb üle vaadata bakteritsiini kultuuride kasutamises toidu fermenteerimisel 6. Hapendatud toidud 7.1. Piimatooted 7.2. Lihatooted 7.3. Taimsed tooted 7. Traditsioonilised fermenteeritud toidud 8.1. Aafrika 8.2. India 8.3 Indoneesia 8.4. Idamaad 8. Kokkuvõtte Sissejuhatus · Toidu säilitamine fermenteerimise kaudu on ammu tuntud ja laialt kasutatav tehnoloogia. · Fermentatsioon tagab pikemat toidu säilivusaega · Mikrobioloogilist ohutust , · Mõned toidud rohkem seeditavad , · Alandab substraadi toksilisust. · See artikkel näitab meile: 1

Bioloogia → Biotehnoloogia
73 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Turunduse konspekt

· Oligopol ­ turu olukord, kus vähe pakkujaid ja valitseb hinnaliider, nt. Kütus- oht kartellide tekkimiseks · Monopilistlik konkurents ­ olukord, kus ühe toote osas on turul monopol; hästi lühiajaline. Nt uus toode kõrgema hinnaga · Puhas konkurents ­ palju konkurente ­ palju ostjaid palju müüjaid ­ võimalus kõrgemat hinda küsida puudub 9. Hinnaelastne nt jalatsid, lihatooted. Hinnajäik nt tikud, eksklusiivehted Hinna elastsust mõjutab : · Toote ainulaadsus - ainulaadsem, seda kallim · Toote asendajad · Kogu kulu pere-eelarvest (toit, riided) · Hinnainfo 10. Hinnakujunduse tähtsust mõjutab · Resursside piiratus · Avatud turul konkurents suurem · Tehnika, tehnoloogia kiire areng 11. Toote elutsükkel : · Arendusfaas ­ suured kulud, puudub tulu

Majandus → Majandus
18 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Toidukaubagrupp

Valgamaa Kutseõppekeskus KS14 Dana Makejenko Toidukaubagrupp referaat Valga 2014 SISUKORD LK 3 ...Suurköökides kasutatavate toiduainete grupid LK 4 ... Lihad ja lihatooted LK 5 ... Liha toiteväärtus LK 6 ... Subprodukt LK 7 ... Liha säilitamine LK 8- 12 ... Lihaliigid LK 13 ... Toorainete ladustamine ja nõuded säilitamisele LK 14 ... Tooraine liikumise skeem LK 15 ... Nõuded toiduaine vedamisel 2 Dana Makejenko Toidukaubagrupp Suurköökides kasutatavate toiduainete grupid

Toit → Köögi õpetus
6 allalaadimist
thumbnail
3
doc

TOIDUHÜGIEEN HAIGUSED

salmonella siseneb organismiseedetrokti kaudu saastunud söögi või joogiga. Salmonellad säilvad eluvõimelistena külmutatud või kuivatatud toiduainetes, munades, piimas. bakterid paljunevadpeensooles ja lümfisõlmides.Peiteaeg on 8-48 tundi.tekib iiveldus, peavalu, oksendamine, äge kõhulahtisus, väike palavik.tavliselt paranetakse 2-3 päeva ilma ravita. CLOSTRILIUM PERFRINGENS Levib inimeste loomade väljaheidete, pinnase, tolmu, putukate ja toorliha kaudu. riskitooted on saastunud lihatooted, köögiviljad, vürtsid, reoveega saastunud kalad. peiteaeg 8-22 tundi, mürgituse kestvus 12-48 tundi. Endospoorid ei hävi toiduvalmistamisel. Bakter on tundlik madalale temperauurile.Clostridium perfringens on toidumürgitus. Nad on laialt levinud keskkonnas ning sageli esineb inimestel, kodu- ja metssigade soolestikus. STOPHYLOCOCCUS AURENS Stophylococcus aurens on bakteriliik koberakkude keskkonnast. seda esineb looduses kõikjal,

Toit → Toiduhügieen
24 allalaadimist
thumbnail
8
pdf

Toitlustuse alused

Hapupiimad +2 .... +5 kraadi 7-11 päeva Jogurtid +2 .... +5 kraadi 18-28 päeva Kodujuustud, kohupiimad +2 .... +5 kraadi 10-14 päeva Võid ja margariinid +2 .... +5 kraadi 6-12 kuud Taimeõlid +4 .... +7 kraadi 6-12 kuud Majoneesid +3 .... +7 kraadi 15-30 päeva Liha, lihatooted, munad Veiseliha tükid -1 .... +1 kraadi 0,5-1 nädal Sealiha tükid -1 .... +1 kraadi 1-2 päeva 44 Lambaliha 0 .... +2 kraadi 1-2 päeva Keeduvorst +2 .... +4 kraadi 1 nädal Kanamunad 0 .... +2 kraadi 6-7 nädalat Kala Värske kala -2 .... 0 kraadi 1-3 päeva

Toit → Menüü koostamine ja nende...
8 allalaadimist
thumbnail
31
odp

Kaubagruppide liigitamine

KAUBAGRUPPIDE Mariete Kanarbik LIIGITAMINE 105 MRA PIIM/PIIMATOOTED PIIM HAPUKOOR KEEFIR KODUJUUST KONDENSPIIM PETT RJAZENKA SÕIR VADAK VAHUKOOR KOHUPIIM KOHUKE JOGURT LIHA KANALIHA SEALIHA VEISELIHA FRIKADELL HAKKLIHA KOTLET LIHAMASS SALAAMI VORST MUNAD/VÕID MUNAD SUURUSES M ­ XL KOLLASED TALUMUNAD PEREMUNAD HIIDMUNAD VUTIMUNAD ÕRREKANADE MUNAD MUNAVALGEMASS PANNKOOGITAIGEN TALUVÕI SOOLAKRISTALLIDEGA VÕI MARGARIIN TAIMNE RASVAVÕIE RASVASEGU POOLRASVANE MARGARIIN LAKTOOSIVABA VÕI KÜPSETUSMARGARIIN JUUSTUD VIILUJUUST JUUSTUPULGAD RIIVJUUST SUITSUJUUST JUUSTUKUUBIKUD TOFU KÕVAJUUST DELIKATESSJUUSTUD MÄÄRDEJUUSTUD GURMEE JUUSTUD LEIB/SAI LEIVAD ­ SEEMNETEGA/SEEMNETETA KOORIKLEIB TÄISTERA LEIB NÄKILEIVAD SAI ­ SEEMNETEGA/SEEMNETETA SEPIKUD/KUKLID/LAVASID VALMISTOIDUD SALATID JAHUTATUD VALMISTOIDUD MAGUSTOIDUD SUSHI KUIVAINED JAHUD MAKARONID RIISID TANGAINED GURMEE KUIVAINED HOMMIKUHELBED/MÜSLID/KIIRPUDRUD KU...

Majandus → Kaubandus
6 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Botulism

Botulism Tekitaja on anaeroob ja moodustab väga termostabiilseid endospoore. Nakkuse allikad: Vähehappelised valgurikkad toiduained Vorsti- ja lihatooted Vaakumpakendis liha-, kalatooted Suitsutatud, soolatud tooted Konservid, eriti aedvilja, liha, kala, seenekonservid Tekitaja kasvab temperatuuril 12° C...50° C Toksiin säilib konservides 6-8 kuud Haigusnähud: Cl. botulinum'i põhjustatud toidumürgitus ehk botulism tekib toksiinisisaldava toidu söömise tulemusena, mürgituseks piisab mõnest nanogrammist mürgist (1 nanogramm= 0,000000001 g). Haigestumisjuhtumeid esineb väga harva, kuid õigeaegse ja korraliku

Bioloogia → Bioloogia
27 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Toidulisandid

E239 Tekitab seedekanali ja juust, kalakonsevid Heksametüleentetramiin kuseteede häireid(juust, kalakonsevid,) Laguneb organismis formaldehüüdiks ja ammoniaagiks. Need on vähkkasvajat ja allergiat põhjustavad ained E242Dimetüülkarbonaat Nõgeslööve, soolestiku vorsti ja lihatooted, teeb liha probleemid, peavalu punaseks, mis muidu oleks hallikas E251Naatriumnitraat Imikutel on keelatud, sest Koguneb tekitab hapnikupuudust põllumajandussaadustesse. (Lihast pooltooted, , kalakülmsäilitus,, suitsukala,

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
131 allalaadimist
thumbnail
16
ppt

Sool ehk naatriumkloriid

vähendada inimeste naatriumi tarbimist Tangained, makaronitooted Keedetud ja ahjukartulid Värsked ja külmutatud köögiviljad Kõik vedelad piimatooted Värske ja külmutatud kala Taimeõli, soolata või ja margariin Vesi, kohv, tee, kakao, mahlad, karastusjoogid Äädikas, maitsetaimed Soolaküpsised, leib Konservid Juust Soolatud ja suitsutatud lihatooted, vorst Soolatud ja suitsutatud kala, konservid Soola sisaldav või ja margariin Lagritsakommid Rohke naatrumisisaldusega mineraalvesi Kahjulik toime ­ liigne Kasulik toime ­ soola tarbimine naatrium on: Vee liigne kogunemine organismi Vee hulga reguleerija kudedes Liigne sool väsitab Vererõhu mõjutaja Tursete teke

Keemia → Keemia
14 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Minimaalse toidukorvi maksumus

maksumus 0.87 eurot. Kokkuvõte: Köögiviljade kuu kogus kokku 9,2 kg, köögiviljade kuu maksumus kokku 6.34 eurot. Puuviljad 1) MACSPUR õun pakitud 1 kg 0.45 eurot, Valga Maxima. Kuu kogus 1,5 kg, kuu maksumus 0.68 eurot. Juust 1) Eesti juust Põltsamaa Meierei 25,2 % 400 g 2.44 eurot, 1 kg 6.10 eurot, Valga Maxima. Kuu kogus 600 g ehk 0,6 kg, kuu maksumus 3.66 eurot. Lihatooted 1) Keeduvorst Ekstra (MVA) 500 g 0.89 eurot, 1 kg 1.78 eurot, Valga Maxima. Kuu kogus 0,767 kg, kuu maksumus 1.37 eurot. 2) Selver pluss viinerid 500 g 1.27 eurot, 1 kg 2.54 eurot, Valga Selver. Kuu kogus 0,767 kg, kuu maksumus 1.95 eurot. 3) Järlepa kotlet 360 g 1.00 eurot, 1 kg 2.78 eurot, Valga Selver. Kuu kogus 0,767 kg, kuu maksumus 2.13 eurot. Kokkuvõte: Lihatoodete kuu kogus kokku 2,3 kg, lihatoodete kuu maksumus kokku 5.45 eurot. Kokkuvõte üldiselt

Majandus → Majandus
6 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Inimesele oluline biometall: Magneesium

neljaviljahelbed, tatar, nisuidud, hirss, kama). Mõõduka magneesiumisisaldusega taimesaadused on täisteraküpsetised, seemnetega saiad, läätsed, herned, riisi- ja odratooted, makaronid, aprikoosid, banaanid, õunad, toored lehtköögiviljad. Loomsetes toiduainetes on magneesiumi suhteliselt vähem, kuid selle biosaadavus on parem. Magneesiumirikastest loomse päritoluga toiduainetest on soolas vees elavad kalad (Tuunikala, lõhe, makrell) ja vähilaadsed (homaar, krevetid), piima- ja lihatooted. Söödud magneesiumist imendub kolmandik kuni pool. Magneesiumi on inimkehas vaja närvide ja lihaste häireteta koostöö tagamiseks; süsivesikute, valkude, lipiidide ja nukleiinhapete normaalseks ainevahetuseks; häireteta lihastööks; närviimpulsside tekkeks ja edasikandeks; vere hüübimiseks, organismi kohanemiseks külmaga. Hüdratiseerunud [Mg(H2O)6]2+-ioon hoiab vett kinni, kuid pole ei happeline ega aluseline, mida on raku happealuse tasakaalu säilitamiseks oluline

Keemia → Keemia
11 allalaadimist
thumbnail
14
ppt

Erinevate toiduainete kvaliteeti tunnustavad konkursid

Erinevate toiduainete kvaliteeti tunnustavad konkursid Eestis ja mujal maailmas Gerda Niilo LPIII Eesti parim toiduaine · Konkursi eesmärgiks on: · tutvustada tarbijale ja kaubandusele uusi toiduaineid ning nende tootjaid; · innustada toiduainetööstust tegelema tootearendusega; · toodete kvaliteedi ja konkurentsivõime tõstmine nii Eesti turul kui ka väljaspool seda; · kujundada soodsat suhtumist toiduainetööstusesse ja toitu. Esitatavad tooted · on võimalik esitada nii üksikuid tooteid kui ka tooteseeriaid (piimatooted,lihatooted,kalatooted jne) Osaleda on võimalik kahes kategoorias: uued tooted - toiduainetööstusettevõtte poolt Eestis tööstuslikult toodetud; tooted tervisele -vähendatud toiduenergiaga või optimeeritud toitainete sisaldusega või rikastatud vitamiinide/mineraalainetega/kiudainetega või mahepõllumajandusto...

Toit → Toiduainete sensoorse hin.al.
17 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Tsöliaakia

Tsöliaakia Jaak Timberg Ravi · Range gluteenivaba dieet elu lõpuni · Prognoos paranemisele on seda kiirem, mida varasemas staadiumis haigus diagnoositi ja mida rangem on gluteenivaba dieet · Gluteeni sisaldavad nisu, rukis, oder ja kaer · "peidetud gluteen" · Gluteenivabad: riis, hirss, tatar ja mais · Tüüpilise tsöliaakia puhul taanduvad vaevused ja sümptomid juba mõne nädala jooksul · > 90% patsientidest gluteenivaba dieedi järgimise korral paraneb peensoole limaskest täielikult 1- 2 aasta jooksul Teraviljad Lubatud keelatud · Mais, tatar, tatrajahu, · Nisu (nisuliigid: spelta, durum, · makaronid, graham, triticale, kuskuss), · hirss, riis, riisinuudlid, · rukki-, odra- ja · popkorn, riisileivad, · kaerasisaldusega leiva ja · gluteenivabast · saiatooted, ...

Meditsiin → Arstiteadus
29 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Tervislik toitumine ja selle aktuaalsus tänapäeval

Kui organism saab energiat vajatust rohkem, võib üleliigne hakata põhjustama rasvumist, nii võib kujuneda ülekaal ja tekkida tervisehäired, mis kaasnevad ülekaaluga. Kuid tähtis pole mitte ainult toidust saadav energia hulk, vaid ka see, et energia tuleks õigetest toitainetest. Organismis on igal toitainel täita oma roll. Piim ja piimasaadused sisaldavad rohkelt kaltsiumi ja valke, kuid neis on vähe rauda. Rauarikkamad on kala- ja lihatooted, kuid samas pole neis C-vitamiine. Võib süüa kõike, kuid mitte piiramatult. Magusa ja rasvarohke toiduga ei tohi liialdada, tuleb süüa harva ja väikestes kogustes, soola ja alkoholiga tuleb olla eriti ettevaatlik. Ükski liialdus pole tervisele hea. Puu- ja köögiviljad on väga olulised vitamiinide ja mineraalainete allikad ning teraviljatoodete kõrval järgmisena parimateks kiudainete allikateks. Kõige rohkem sisaldavad puu- ja köögiviljad C-vitamiine

Toit → Toitlustus
68 allalaadimist
thumbnail
3
doc

KAUBAGRUPID

1/3 töödeldud toiduga 1/3 toiduvalmistamisel või valmistoidule lisatud soola kaudu. Pane tähele! Kui pakendil ei ole kirjas soola kogust, aga on märgitud naatriumi kogus, siis tuleb see 2,5 läbi korrutada, et saada soola kogus. MILLEST KÕNELEB SOOLA KOGUS PAKENDIL VÄHESOOLANE TOIDUAINE VÄGA SOOLANE Kuni 1% Või,margariin,rasvasegu 2,0% ja rohkem Kuni 1,2% Vorstid jm lihatooted 1,8% ja rohkem Kuni 0,7 % Juustud 1,4% ja rohkem Kuni 0,7% Leivad,saiad,sepikud 1,3% ja rohkem Kuni 1,2% Kuivleivad 1,7% ja rohkem Kuni 1,0% Helbed ja paisutatud terad 1,7% ja rohkem Kuni 1,0% kalatooted soolakala

Toit → Toiduainete õpetus
23 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Toiduhügieen/ Mikrobioloogia

5. Aeg - mikroobide generatsiooni aeg sõltub patogeeni liigist ja kasvukeskkonna temperatuurist. 4.Mikrobioloogilisi toidumürgitusi põhjustavad bakterid 4.1.Salmonelloos (Salmonella) Nakkuse allikad: · Koduloomad ja -linnud · Loomasööt · Saastunud toit ja vesi · Inimene (mikroobikandja) Kriitilised toiduained: · Toores linnuliha (eriti külmutatud) ja linnulihatooted · Munad ja munatooted · Toores liha ja lihatooted · Piim · Mereannid (teod, austrid) Kairi Ütsik Mikrobioloogilisi toidumürgitusi tekitavad bakterid ja hallitused Haigusnähud: Haigusnähtude tekkeks kulub tavaliselt 12-48 tundi, kuid väga saastunud toit võib haigestumise esmanähud, oksendamise ja kõhuvalu tekitada juba paari tunni möödudes. Teisteks haigusnähtudeks on peavalu, kõhulahtisus ja kõrge palavik, sellega võib kaasneda liigesevalu. Vältimine:

Toit → Toitumisõpetus
86 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Vitamiinid, toitained, mineraalained

Vitamiinid Vitamiinid on vajalikud: · sest need vastutavad oksüdatsiooniprotsesside eest organismis, olles kasvamise, ainevahetuse, rakkude taastootmise ja seedimise olulisteks teguriteks; · sest reguleerivad närvide, lihaste ja luude tööd, omavad rolli luu- ning lihaskoe moodustumisel; · nakkus- ja viirushaiguste eest kaitsmisel; · sest nad kaitsevad organismi vabade radikaalide kahjuliku toime eest, seetõttu nimetatakse A-, D- ja E-vitamiine antioksüdantideks. Vitamiine on vaja küll väga väikestes kogustes, mikrogrammidest kuni milligrammideni, kuid see eest tuleb neid tarbida pidevalt, sest neist ei teki organismi pikaajalist varu. Inimene suudab sünteesida ainult üksikuid vitamiine (B3-, B5-, K-vitamiini, retinooli ß-karoteenist, päikesekiirguse toimel ka D-vitamiini), aga neidki vaid sobivate lähteühendite ja välistingimuste koosmõjul. Selline puudulik...

Inimeseõpetus → Inimese füsioloogia
13 allalaadimist
thumbnail
3
doc

KORDAMISKÜSIMUSED ÕPPEAINES TOIDUAINETE SENSOORSE HINDAMISE ALUSED

KORDAMISKÜSIMUSED ÕPPEAINES TOIDUAINETE SENSOORSE HINDAMISE ALUSED (3.0 EAP) 1. Sensoorse analüüsi (hindamise) mõiste 2. Sensoorse analüüsi rakendamisvõimalused 3. Toiduainete kvaliteedinäitajate grupid 4. Kvaliteedinäitajad, mida analüüsitakse nägemismeele abil 5. Kvaliteedinäitajad, mida analüüsitakse maitsmismeele abil 6. Kvaliteedinäitajad, mida analüüsitakse haistmismeele abil 7. Kvaliteedinäitajad, mida analüüsitakse kompimise teel 8. Toiduainetele omistatavad kvaliteedimärgid 9. Millisele tootele omistatakse "ristiku" ja "pääsukese" märk? Mis on selle märgi tootele omistamise eelduseks? 10. Selgitada: adekvaatsed ja inadekvaatsed ärritajad Mitteadekvaatne ärritaja ei põhjusta reaktsiooni tekkimist (aistingut). 11. Retseptorite klassifikatsioon 12. Meeleorganite 3 osa ja nende ülesanded Närvilõpmed Närvikiud Aju 13. Selgitada: eristuslävi, ärritajalävi, tundlikkuselävi 14. Põhimaitsed Magus, hapu...

Toit → toiduainete sensoorse...
47 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Külmad suupisted

Külmad suupisted 1. Kuidas liigitatakse külmi suupisteid? Külmi suupisteid võib liigitada nende valmimiseks kasutatava toorainejärgi: suupisteid lihast, suupisted kalast, suupisted köögiviljadest, suupisted seentest, suupisted juustust, suupisted munadest jne. 2.Kuidas valmistatakse lihasülti? Süldimaterjal asetatakse eelmisel päeval külma veega või kupatatakse enne süldi keetmist. Ettevalmistatud subprotuktid asetatakse külma veega keema. 1kg süldimaterjali kohta võetakse1-1,5 l vett. Liha pannakse keema veidi hiljem, 45 minuti peale keetmise algust. Sült kuumutatakse kiiresti keemiseni ja vaht korjatakse hoolikalt. Edasi keedetakse tasasel keemisel, liigne rasv eemaldatakse. Sült keem3-4 tundi ja on valmis kui liha kontide küljest lahti lööb. Maitseköögivili lisatakse suurte tükkidena röstitult umbes 1 tund enne süldi valmimist. Valminud süldist võetakse liha ja kondid välja, leem kurnatakse. 3.Kuidas valmistatakse lihatarrendeid? Tar...

Toit → Kokandus
44 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Vesilahustuvad vitamiinid

terviseks; valgustundlikku ja kaunviljad. süsivesiku Vajalik antikehade s tega tootmiseks; liialdamin Rakuhingamiseks; e B3- Vajalik rasvade ja Naha lihatooted, Vitamiinid Alkohol, niats süsivesikute kahjustumine, linnuliha, B1, B2, kohv, iin ainevahetuseks ja aitab nõrkus, mälu kala, pähklid, B6, antibiooti valke sünteesida; nõrgenemine piimatooted trüptofaan kumid Närvisüsteemi ja munad. tegevuseks; Leevendab stressi; Vajalik naha, keele ning seedeelundkonna, kudede

Bioloogia → Bioloogia
11 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Toiduhügieen loengukonspekt

.......... .................................................................. .................................................................. .................................................................. .................................................................. .................................................................. .................................................................. KÕRGE RISKITEGURIGA ON SUURE VALGUSISALDUSEGA TOIT! · lihatooted (kastmed, puljongid) · küpsetatud liha (linnu) · muna, munatooted · kala, koorikloomad (säilitada +0 kraadi juures, jää sees) · piim, piimatooted · keedetud riis · seened. 2 8 kõik toiduained, mis on ette nähtud tarbimiseks ilma eelneva kuutöötlemiseta, st küpsetamata (tordikreemid)

Toit → Toiduhügieen
257 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun