Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"oolong" - 31 õppematerjali

oolong e. Punane tee on pooleldi fermenteeritud tee s.o. musta ja rohelise tee vahepealne, milles on ühendatud musta ja rohelise tee parimad maitse-ja aroomiomadused.
thumbnail
17
ppt

Tee-ja kohvisordid

• Tuntumad rohelise teesordid: Bancha, Sencha, Gunpowder, Gyokoro BANCHA SENCHA GYOKORO GUNPOWDER Valge tee • Valge tee on kõige naturaalsem, kõige vähem töödeldud tee • Valged teesordid on väga kallid ja haruldased kogu maailmas • Valmistatakse teepõõsa puhkemata pungadest • Teelehed on kergelt aurutatud ja kuivatatud • Kõrgelt hinnatud, sest omab enim antioksüdantseid omadusi Oolong tee ehk musta draakoni tee • Oolong on pooleldi kääritatud tee(musta ja rohelise tee vahepealne, milles on ühendatud musta ja rohelise tee parimad maitse-ja aroomiomadused) • Oolong on tervetest lehtedest • Sisaldab kaks korda rohkem kofeiini, kui must tee ning on väga vitamiinirikas ja vürtsikas • Peetakse maailma aromaatsemaks teeks ning sobib hästi Hiina toitude juurde • Erinevad sordid : China Oolong, Formosa Oolong FORMOSA OOLONG CHINA OOLONG Taimetee

Toit → Joogiõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Tee j atee liigid

Valge tee............................................................................................................. 3 Must tee.............................................................................................................. 4 Puuviljatee........................................................................................................... 4 Taime tee............................................................................................................. 5 Oolong................................................................................................................. 5 Türgi teeklaas Tee Tee on looduslik, aromaatne, värskendav ja tulenevalt valmistusviisist kas rahustav või ergutav jook, mida saadakse teepõõsa lehtedest. Laiemalt nimetatakse teeks ka teistest taimedest või nende segudest kuumas vees leotamisel saadud jooke. Tee valmistamiseks kasutatakse okste tipuosa ehk kasvusid, kus lehed ja pungad on noored ja õrnad

Muu → Kauba?petus
1 allalaadimist
thumbnail
14
docx

"Tee" referaat

.................................................................................................6 3 ROHELINE TEE.....................................................................................................................7 4 EKSOOTILISED TEESORDID..............................................................................................9 4.1 Valge tee............................................................................................................................9 4.2 Oolong tee.........................................................................................................................9 4.3 Rooibos...........................................................................................................................10 4.4 Pu-erh..............................................................................................................................11 5 EESTIS MÜÜDAVAMAD TEE KAUBAMÄRGID......................................................

Toit → Joogiõpetus
5 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Teed

· Fluori ­ hioab hambad terved · Kofeiini ­ stimuleerib kesknärvisüsteemi · Vitamiine ­ B1, B2, B6 ja C Punane tee Oolong e. punane tee on pooleldi fermenteeritud tee, s.o. musta ja rohelise tee vahepealne, milles on ühendatud nende teede parimad maitse- ja aroomiomadused. Ka sisaldab see kaks korda rohkem kofeiini kui must tee ning on väga vitamiinirikas ja vürtsikas. Peetakse maailma aromaatseimaks teeks. Oolong sobib hästi hiina toitude juurde. Oolongit tarnitakse Hiinast (China Oolong) ja Taiwanist (Formosa Oolong). Tuntakse ka Musta Draakoni nime all. Toniseerib organismi, tugevdab vastupanuvõimet ja reguleerib seedetegevust, kuid on väga tundlik valmistamiseks kasutatava vee suhtes. Oolong teesid sobib juua terve päeva jooksul ja nad on mõnusaks vahepalaks pealelõunasel ajal. Hommikuseks joogiks on kangust ehk pisut vähevõitu, kuna kofeiinisisaldus on suhteliselt madal

Toit → Toiduainete õpetus
23 allalaadimist
thumbnail
21
pptx

Tee

värvus, sest kuuma auruga peatatakse teelehtede fermentatsioon, neid ainult närvutatakse ja kuivatatakse. Roheline tee sisaldab palju rohkem parkhappeid ja kofeiini kui must tee. Eelistatakse Jaapanis ja Hiinas ja Kesk-Aasias. Green Gunpowder tea Jasmiinitee Bancha Sencha Gyokuro Tee liigid Oolong Oolong on pooleldi fermenteeritud tee s.o. musta ja rohelise tee vahepealne, milles on ühendatud musta ja rohelise tee parimad maitse-ja aroomiomadused. Oolong on tervetest lehtedest ja teda ei rullita. Ka sisaldab ta kaks korda rohkem kofeiini, kui must tee ning on väga vitamiinirikas ja vürtsikas. Peetakse maailma aromaatsemaks teeks ja nimetatakse teetäiuslikkuseks. Anxi Oolongi tee Yellow Gold Oolong Ti Kuan Yin Wuyi Cliffi tee Tee liigid Valge tee Valged teesordid on väga kallid ja haruldased kogu maailmas. Saadaval on need ainult parimates erikauplustes. Valge tee on

Toit → Toitumise alused
9 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Tee

masinatega mitte kunagi. Kui lehed on korjatud, klopitakse neid enne järgnevat töötlemist. Sellest, kuidas neid töödeldakse - närtsitatakse, aurutatakse, rullitakse, kääritatakse, kuivatatakse või kombineeritakse neid meetodeid omavahel - oleneb, millist teed toodetakse. On olemas kolm põhilist teegruppi, mis saadakse teepõõsa lehtede erineva töötlemise tulemusena: must tee roheline tee teised, nagu näiteks oolong Igal aastal toodetakse maailmas 2,75 miljonit tonni kuivatatud teed, umbes 72% sellest on must tee, 23% roheline ja ainult 4% teised sordid. Tänapäeval toodetakse teed umbes 30 riigis, kõige rohkem Indias , Keenias ja Sri Lankal . Tee põhjapoolseim kasvuala on Gruusia ja lõunapoolseim Argentiina . Rohelist teed valmistavad aga vähem kui 10 riiki, neist kõige rohkem Hiina . Jaapan jääb toodetud koguselt teiseks, kuid ekspordiks läheb sellest ainult umbes 2%. 4. Teesordid

Toit → Kokandus
71 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Tee

teest nopitakse ka tänapäeval käsitsi, parima sordi teed ei korjata masinatega mitte kunagi. Kui lehed on korjatud, klopitakse neid enne järgnevat töötlemist. Sellest, kuidas neid töödeldakse - närtsitatakse, aurutatakse, rullitakse, kääritatakse, kuivatatakse või kombineeritakse neid meetodeid omavahel - oleneb, millist teed toodetakse. On olemas kolm põhilist teegruppi, mis saadakse teepõõsa lehtede erineva töötlemise tulemusena: must tee roheline tee teised, nagu näiteks oolong Igal aastal toodetakse maailmas 2,75 miljonit tonni kuivatatud teed, umbes 72% sellest on must tee, 23% roheline ja ainult 4% teised sordid. Tänapäeval toodetakse teed umbes 30 riigis, kõige rohkem Indias, Keenias ja Sri Lankal. Tee põhjapoolseim kasvuala on Gruusia ja lõunapoolseim Argentiina. Rohelist teed valmistavad aga vähem kui 10 riiki, neist kõige rohkem Hiina. Jaapan jääb toodetud koguselt teiseks, kuid ekspordiks läheb sellest ainult umbes 2%.

Toit → Joogiõpetus
42 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Tee

aurutatud ja kuivatatud. Seetõttu vajab ka valge tee pikemat valmistamisaega (7 min). Jook on kerge ja eriti aromaatne. Seda valmistatakse puhkemata teepuupungadest. Pungade välispind on kaetud hõbedase helgiga udemelise kihiga, seepärast tähistab Hiina valget teed väljend silvery tip. Oolong e musta draakoni tee e siniroheline tee Oolong on pooleldi fermenteeritud tee s.o. musta ja rohelise tee vahepealne, milles on ühendatud musta ja rohelise tee parimad maitse-ja aroomiomadused. Oolong on tervetest lehtedest ja teda ei rullita. Ka sisaldab ta kaks korda rohkem kofeiini, kui must tee ning on väga vitamiinirikas ja vürtsikas. Peetakse maailma aromaatsemaks teeks ja nimetatakse teetäiuslikkuseks. Oolong sobib hästi Hiina toitude juurde. Oolongi teed tarnitakse Hiinast (China Oolong) ja Taiwanist (Formosa Oolong) Tuntakse ka "Musta Draakoni" nime all. Aroomid on täidlasemad ja värvus sügavalt pruunikas. Hibiskiõie- e karkade tee

Muu → Toiduainete õpetus
15 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Tee ja Šokolaad referaat

masinatega mitte kunagi. Kui lehed on korjatud, klopitakse neid enne järgnevat töötlemist. Sellest, kuidas neid töödeldakse - närtsitatakse, aurutatakse, rullitakse, kääritatakse, kuivatatakse või kombineeritakse neid meetodeid omavahel - oleneb, millist teed toodetakse. On olemas kolm põhilist teegruppi, mis saadakse teepõõsa lehtede erineva töötlemise tulemusena: · must tee · roheline tee · teised, nagu näiteks oolong Igal aastal toodetakse maailmas 2,75 miljonit tonni kuivatatud teed, umbes 72% sellest on must tee, 23% roheline ja ainult 4% teised sordid. Tänapäeval toodetakse teed umbes 30 riigis, kõige rohkem Indias, Keenias ja Sri Lankal. Tee põhjapoolseim kasvuala on Gruusia ja lõunapoolseim Argentiina. Rohelist teed valmistavad aga vähem kui 10 riiki, neist kõige rohkem Hiina. Jaapan jääb toodetud koguselt teiseks, kuid ekspordiks läheb sellest ainult umbes 2%.

Toit → Kokandus
16 allalaadimist
thumbnail
30
docx

Referaat Teest

..20 5. OOLONGI EHK PUNANE TEE...................................................................22 5.1 HIINA OOLONGI KLASSIFIKATSIOON.....................................................22 6.TEE TÖÖTLUS .......................................................................................25 6.1 VALGE TEE TÖÖTLUS...........................................................................25 6.2 ROHELISE TEE TÖÖTLUS......................................................................25 6.3 OOLONG TEE TÖÖTLUS.........................................................................25 6.4 MUSTA TEE TÖÖTLUS............................................................................26 7. TEE TOOTMINE .....................................................................................26 7.1 TOOTMISE ETAPID...............................................................................26 8. TEEVALMISTAMISE KULDREEGLID........................................................27 9. JÄÄTEE....

Toit → Toitumisõpetus
52 allalaadimist
thumbnail
30
docx

Tee

Sissejuhatus Tee on naturalne, aromaatne, värskendav ja vastavalt valmistusviisile kas rahustav või ergutav jook, mida saadakse teepõõsa lehtedest. Laiemalt nimetatakse teeks ka teistest taimedest või nende segudest kuumas vees leotamise teel saadud jooke. On olemas kolm põhilist teegruppi, mis saadakse teepõõsa lehtede erineva töötlemise tulemusena:  must tee  roheline tee  teised, nagu näiteks oolong Viimase 10 aasta jooksul on igal aastal toodetud maailmas üle kolme miljoni tonni kuivatatud teed, umbes 72% sellest on must tee, 23 % roheline ja ainult 4 % teised sordid. Tänapäeval toodetakse teed umbes 30 riigis, kõige rohkem Hiinas, Indias, Keenias ja Sri Lankal. Tee põhjapoolseim kasvuala on Gruusia ja lõunapoolseim Argentiina. Rohelist teed valmistavad aga vähem kui 10 riiki, neist kõige rohkem Hiina. Jaapan jääb toodetud koguselt teiseks, kuid

Toit → Joogiõpetus
8 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Toidumise valikvastustega küsimused

o 0,51 – 0,63 o 0,64 – 0,90 6. Tortilla on... o Tugeva köömnemaitsega ümmargune päts. o Mehhiko köögist pärinev pehme maisi- või nisuleib. o Ümmargune kerge dieettoode, mis valmistatakse nisu-, riisi- või tatrajahust. 7. Piimasuhkur on... o Laktoos o Fruktoos o Maltoos 8. Kuidas tunda ära poeriiulil ökokohvi pakki? o Lõhna järgi o Pakendil on Fairtrade’i märk o Röstimistaseme järgi 9. Rohelise tee liigid on: o Oolong o Bancha o Assam 10.Milline ei ole Eesti maiustustetootja? o Kalev o Marmiton o Nestle

Toit → Toit ja toitumine
3 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Tee

Teed valmistatakse nii kuuma kui külma veega pudelkõrvitsast valmistatud kalebassi ja juuakse erilise kõrre- bombilla abil, ulatades kalebassi ringselt käest-kätte Oolong e. Punane Oolong e. Punane tee on pooleldi fermenteeritud tee s.o. musta ja rohelise tee vahepealne, milles on ühendatud musta ja rohelise tee parimad maitse-ja aroomiomadused. Ka sisaldab ta kaks korda rohkem kofeiini, kui must tee ning on väga vitamiinirikas ja vürtsikas. Peetakse maailma aromaatsemaks teeks. Oolong sobib hästi Hiina toitude juurde. Oolongi teed tarnitakse Hiinast (China Oolong) ja Taiwanist (Formosa Oolong) Tuntakse ka "Musta Draakoni" nime all. Omab organismi üldtoniseerivat, vastupanuvõimet tugevdavat toimet, reguleerib seedetegevust. Regulaarsel tarvitamisel väheneb vere kolesteroolisisaldus, kehakaal võib langeda rasvkoe intensiivsema lõhustumise arvel, samas aitavad tees sisalduvad ained eemaldada organismist jääkaineid, mis vabanevad rasvkoe lagunemisel. Maitsestatud teed

Toit → Toiduainete õpetus
56 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Tee

korjamislaua. Pikk bambusekepp tähistab taset, millest altpoolt ei tohi lehti korjata. See soodustab uute võsude kasvu ja hoiab ära küpsete tugevamaitseliste lehtede korjamise, mis annaks jämeda kesktaseme saagi. (http://www.coffeetea.info/ee.php (28.10)). Liis Kambek Tee Tee liigid Must tee on maailmas kõige populaarsem, hõlmates 77% maailma toodangust. Roheline tee hõlmab 21% ja oolong tee 2%. On väljakujunenud teatud tee kasvatuspiirkonnad, mis toodavad põhiliselt ühte tüüpi teed, nt Hiina ja Jaapan ­ roheline tee, Taivan ­ punane tee, India, Afrika ja Gruusia ­ must tee. · Must tee Mustal teel ekstrakti värvus on hele-punasest kuni tuhmi-pruunini. Kõige kvaliteetsem tee ekstrakt on oranzikas-punane. Tuntumad musta tee sordid: India tee ­ mõrkja maitsega, mitte tugeva lõhnaga

Toit → Toiduainete õpetus
14 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Kaubandus Test

21. Sõnu "Lõpumüük", "tühjendusmüük", ,,sulgemismüük" või muid vastava tähendusega sõnu või väljendeid võib kasutada kauba soodustingimustel müügist teavitamisel juhul kui: - müük on seotud kogu müüdava kauba või selle piiritletud osa lõpumüügiga - müük ei ole seotud kaupleja poolt tavaliselt müüdava kauba müügiga - selline müük kestab piiramatu aja 22. Milline järgmistest teedest on kõige naturaalsem ehk kõige vähem töödeldud? - oolong tee - roheline tee - valge tee 23. Kui enamiku kaupadest moodustavad esmatarbe- ja toidukaubad, siis on tegemist - supermarketiga - hüpermarketiga - lähikauplusega 24. Kauba ladustamine peab olema eelkõige mugav - ostjale - müüjale - kaupluse juhatajale 25. Brokkoli söödav osa on - on valmimata õisik - valminud õisik - kapsapea 26. Kuidas satub toidusse saasteaine? - lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil

Majandus → Kaubandus
19 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Eksami küsimused & vastused

Puuvilja-, marjamahlad, siirupid, morsid. Mahlatooted: mahl 100%(vb lisatud suhkurt kuni 15g/l); Nektar 25-50%, lisatud suhkur v mesi; Mahlajook min 10%, lisatud suhkur v mesi. Tee: koostis, sortiment, omadused. Valge tee ­ kõige vähem töödeldud. Maitse poolest lähedane värsketele lehtedele või rohule. Roheline tee - maitse poolest lähedasemad värsketele lehtedele või rohule kui must tee või oolong. Oolong - Oolong teed on neljast teetüübist kõige raskem valmistada. Parim viis kirjeldada oolong teed on see, et see tee jääb kuhugile rohelise ja musta tee vahele. See on nii, kuna nad on ainult osaliselt oksüdeerinud protsessi käigus. Must tee - Mustad tee on kõige enim tarbitud neljast teetüübist. Neil on kõrgeim kofeiinitase aga siiski omavad antioksüdeerivaid omadusi, siiski mitte nii palju, kui teised teed. Musta tee töötlus nõuab lehtede täielikku oksüdatsiooni. Peale lehtede noppimist

Toit → Toitumise alused
216 allalaadimist
thumbnail
24
docx

Tee - ajalugu, ränne, traditsioonid

millekäigus visati Bostoni sadamas merre üle 340 vineerkasti, milles oli Hiinast eksporditud must tee. Seda üritust peetakse ka kaudselt Iseseisvussõja alguse põhjuseks. Ameerika on läinud ajalukku kui jäätee leiutajatena. Aastal 1904, Louisianas pakuti maailmanäituse käigus esmakordselt rahvale jääteed. („Tee“ K. Kroon; A. Kang) „Eestis hakati teelehti müüma 1695 Tallinna raeapteegis.“ (Wikipedia) Tee sordid ja tootmine „Kõik teesordid - roheline, must, valge ja oolong - saavad alguse ühest ja samast teepõõsast. Teelehti korjatakse käsitsi iga 7 kuni 10 päeva tagant. Jahedamas, näiteks Himaalaja kuulsal Darjeeling mäejalamil kasvanud teepõõsad "kõnnitakse" läbi iga 21 päeva tagant, sest varem ei saa teepungad lihtsalt valmis. Siin kasvanud tee peen ja kordumatu aroom meenutab professionaalsetele degustaatoritele Muscat-marja, roose ja tsitruselisi puuvilju ning seda teed juuakse isegi Inglismaal ehedana - piimata.“(Eesti Ekspress)

Toit → Joogiõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Referaat Tee

nii kann kui ka tassid vähese keedetud veega ja valage vesi seejärel ära. Klassikaline reegel näeb ette, et igale tassile ühe teelusikatäie teepuru ja lisaks veel ühe lusikatäie kannule. Selleks, et väikesi koguseid täpipealt timmida, vajate koju spetsiaalset kaalu. Paljudes teemaades valatakse teepurul olnud esimene vesi kohe ära, kallatakse peale uus ja sellest momendist arvestatakse ka tee tõmbamisaega. Rohelistele tõmmanud teelehtedele võib vett peale valada mitu korda, must ja oolong tee sellist mitmekordset tõmbamist ei kannata. Vale on arvamus, et lühike tõmbeaeg ei lase tekkida liigsel teiinil. Esimese minuti vältel eraldub kiiresti just teiin, hiljem vallanduvad tanniinid, millel on teine tasakaalustav toime. Sellepärast mõjub kaks minutit tõmmanud tee ergutavalt ja nelja minuti tee hoopis rahustavalt. Karin Sarapuu Tee MUST TEE

Toit → Joogiõpetus
17 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Tee tootmine, valmistamine, ajalugu

Sellest, kuidas neid töödeldakse - närtsitatakse, aurutatakse, rullitakse, kääritatakse, kuivatatakse või kombineeritakse neid meetodeid omavahel - oleneb, millist teed toodetakse. On olemas kolm põhilist teegruppi, mis saadakse teepõõsa lehtede erineva töötlemise tulemusena: must tee - kääritatud ja kuivatatud teelehtedest roheline tee - kuuma auruga töödeldud ja kiiresti kuivatatud teelehtedest ja teised, nagu näiteks oolong Viimase 10 aasta jooksul on igal aastal toodetud maailmas üle kolme miljoni tonni kuivatatud teed, umbes 72% sellest on must tee, 23 % roheline ja ainult 4 % teised sordid. Ajalugu Roheline, hiljem ka must tee on olnud Aasias tuntud juba kauem kui 5000 aastat. Lisaks joogile on teed ammustest aegadest alates kasutatud ka toiduvalmistamisel. Näiteks Birmas söödi värskeid teelehti salatina, Siiamis lisati kuivatatud lehti kalaroogadele, Tiibetis aga oli tuntud puder, kus

Toit → Toitumise alused
17 allalaadimist
thumbnail
12
odt

Tee referaat

Sisukord Must tee ...............................................................................................................................................2 Roheline tee .........................................................................................................................................4 Valge tee ..............................................................................................................................................5 Punane tee e. Oolong tee .....................................................................................................................6 Maitsestatud tee....................................................................................................................................7 Jäätee....................................................................................................................................................9 Mate tee ............................................................

Toit → Toiduainete õpetus
83 allalaadimist
thumbnail
20
ppt

Stimulandid

kofeiini sisaldava joogi päevas 90 protsenti tarbitavast kofeiinist pärineb siiski kohvist ja teest Kofeiinisisaldus sõltub kohvioa sordist ja kohvi valmistamise meetodist Kofeiin Röstimine vähendab kohviubade kofeiinisisaldust Kohv sisaldab väikestes kogustes ka teofülliini ja teobromiini Teine levinud kofeiini allikas on tee Sõltuvalt kangusest sisaldab tee keskmiselt poole vähem kofeiini ühe tassi kohta kui kohv Mustas ja oolong tees leidub rohkem kofeiini kui teistes Tees on väikene kogus teobromiini ja veidi rohkem teofülliini kui kohvis Kofeiin Kofeiin on levinud toimeaine ka karastusjookides, nagu Coca-Cola ja Pepsi-Cola Need joogid sisaldavad tavaliselt 10­50 mg kofeiini ühe klaasi kohta Energiajookides on kofeiini kuni 32 mg 100 ml kohta Seda tüüpi jookidele lisatakse tihti ka guaraanat, milles on rohkesti kofeiini ning natuke teobromiini ja teofülliini

Psühholoogia → Psühholoogia
39 allalaadimist
thumbnail
4
docx

JOOGID

JOOGID Kohv ja kohvijoogid. Kohvi valmistamiseks võetakse alati puhas värske külm vesi. Kohvipulbrit arvestatakse 1l vee kohta: einekohvi jaoks 30-50g, keskmise kangusega kohvi jaoks 60-80g ja kange kohvi jaoks 100-120g. Vee temp. kohvijoogi valmistamiseks peab olema 92-97 C. Kohvijoogi valmistamine kohvimasinas: võtta soovitud kogus külma vett, mõõta vastav kogus kohvipulbrit filtrile (parim on paberfiltrid) ja kui jook on filtreerunud tuleb seda pidevalt segada ja lasta 2-3 min tõmmata. Serveeritakse vahetult peale valmistamist. Kannukohvi valmistamine: mõõta õige kogus vett ja lasta keema tõusta, keeva vee hulka mõõdetakse vastava jahvatusastmega kohv, lasta korra keema tõusta, aga mitte keeta. Lasta kohvil 5 min sadestuda. Kohv kallata kohvipaksu pealt eelsoojendatud kannu. Võib serveerida koos lisanditega ­ suhkur, piim, koor, brändi, liköör Presskannukohvi valmistamine: valida jämedama jahvatusega kohvipulber, kohvipuru mõõta eels...

Toit → Toiduvalmistamine
26 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Tee referaat

sordi teed ei korjata masinatega mitte kunagi. Kui lehed on korjatud, klopitakse neid enne järgnevat töötlemist. Sellest, kuidas neid töödeldakse - närtsitatakse, aurutatakse, rullitakse, kääritatakse, kuivatatakse või kombineeritakse neid meetodeid omavahel - oleneb, millist teed toodetakse. On olemas kolm põhilist teegruppi, mis saadakse teepõõsa lehtede erineva töötlemise tulemusena: · must tee · roheline tee · teised, nagu näiteks oolong Tee valmistamine Erinevatel rahvastel ja piirkondadel on sadu erinevaid tee valmistamise meetodeid. Teed võidakse valmistada veega, piimaga, võiga, rasvaga, õliga jne. Teed mitte üksnes ei jooda, vaid mitmel pool ka süüakse: teelehtede peenike puru vahustatakse koore või mõne muu ainega, maitsestatakse ning süüakse väikestes kogustes. Tee maitsestamiseks võidakse lisada väga erinevaid aineid ja drooge: soola, suhkrut, mitmesuguseid pipraid, nelki,

Toit → Kokandus
20 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Tüümian ja roheline tee

(Nadine Taylor 1998:38) 1.2 Rohelise tee saamine Teed saadakse Cameila sinensisè nimelisest taimest, mis on sugulane õitsvate kameeliapõõsastega. Tee on igihaljas taim, mis kasvab 4,5-9 m kõrguseks, kuid istandustes ei lasta neil kasvada kõrgemaks kui 1-1,5 meetrit. (Nadine Taylor 1998:13) Tee valmistamiseks kasutatakse okste tipuosa, kus on noored õrnad lehed ja pungad. On olemas kolm põhilist teegruppi ­ roheline , must ja teised, nagu näiteks oolong ­ ja neid kõiki töödeldakse väga erinevalt. Musta tee saamiseks närtsitatakse lehed õhu käes, need purustatakse ja kääritatakse peale korjamist. Rohelise tee saamiseks ei kääritata lehti üldse. Selle asemel aurutatakse neid kohe pärast korjamist, et takistada käärimisprotsessi, seejärel rullitakse ja kuivatatakse. Kääritamata rohelise tee lehed sisaldavad palju rohkem tervislikke aineid, mida nimetatakse polüfenoolideks, kuid

Toit → Toitumisõpetus
13 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Toidukaupade pakendamine ja säilitamine

Toiduainete ja toitumisõpetus TOIDUKAUBAD, NENDE PAKENDAMINE JA SÄILITAMINE TOIDUSEADUS Kasulikud lingid: https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13256331 https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13234674 Käsitleb alljärgnevaid punkte ( täida lüngad- otsida toiduseadusest vastused! ) ............................................................................................................... ............................................................................................................... ............................................................................................................... ............................................................................................................... ............................................................................................................... ................................................................................................

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
67 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Must tee

Nn. delikaatsete ehk õrnade teede nautimiseks soovitavad asjatundjad kasutada õhukesi ja hapraid materjale, näiteks klaas- ja portselannõusid. Parima tulemuse saab, kui kasutada allikavett või filtreeritud vett. Kuumutada vesi keemiseni ja lasta siis jahtuda 70­80 kraadini. Tassi vee kohta võtta üks teelusikatäis teepuru. Soovituslik tõmbeaeg varieerub selle tee puhul kahe kuni seitsme minuti vahel. Pikem tõmbeaeg ei muuda aga valget teed kibedaks. Punane tee e. Oolong tee Oolongtee (hiina keeles "must draakon") on poolfermentiseeritud tee, mille valmistamiseks fermenteeritakse teelehti kiiresti ja kergelt ning selle kofeiinisisaldus on suhteliselt väike. Tihti kasutatakse oolongtee kohta ka nimetust "punane tee" (teelehtede töötlemisel omandatud punase tee maitse järgi) või "sini-roheline tee" (teelehtede töötlemisel saadud värvuse järgi). Tee maitses on segu musta tee kangusest ja rohelise tee värskusest, iseloomulik on kauakestev järelmaitse

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
210
pdf

1 Tervisekäitumine II loeng 2017 Moodle

Tervisekäitumine, 2 Tervisekasvatus noorsootöös PSP6034.LT Kevadsemester 2017 Sirje Vaask, MPH, PhD Loodus- ja terviseteaduste instituut Õppeaine hindamine 1) Kursus lõpeb arvestusega – vajalikul tasemel läbitud test (valikvastustega). Viimase seminari eelnevalt - arvestus Moodles 9 mai õhtul kell 19- 20 2) järeltest Moodle keskkonnas + vestlus 3) Arvestuse saamise eelduseks on iseseisvate tööde esitamine ja ühise projektitöö esitamine, tervisekäitumise edendamisele suunatud projekti ning selle ettekandmist ja arutelu viimasel korral. Noorsootöö: Tervisekasvatus noorsootöös – moodustab see osa, 60%: hindeline Tervisekäitumine, TE teooriad/mudelid Tervis Tervise edendamine Haigus Elukvaliteet Tervisekaitse Ebavõrdsus tervises Tervisekasvatus Enesetõhusus Rahvatervis Paikkond Haiguste ennetamine Haigestumus,suremus ...

Psühholoogia → Psühholoogia
36 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Toiduaine õpetuse

4.2Tee Liigitus: 1. Must ehk täielikult fermenteeritud tee- teelehed korjatakse, närtsitatakse, muljutakse neid rullides ning lastakse fermenteeruda +20...+24ºC juures ning kuivatatakse 90ºC juures. See peab olema ühtlane ja parajal hulgal pungakesi. Musta tee osakeste pind peab olema kaetud läikiva lakitaolise kihiga. Mida rohkem pungi ja suuri lehti, seda kvaliteetsem tee. See on ereda oranzikaspunase tooniga ja selge. 2. Oolong ehk pool-fermeneeritud tee (punane tee)- valmib suurelehelistest teesortidest, mille fermenatsioon pole lõpetatud. See on tugeva, omapärase veidi vürtsika maitse ja aroomiga ning väga intensiivse ekstarktsusega. Teejook on maisikollane, sisaldab 2 korda rohkem kofeiini kui must tee. Vitamiinirikas. 3. Roheline tee ehk fermineerimata- see on kollaka tooniga. Teejook on kollakas- roheline, oliivroheline, tumeroheline. Mida heledam on kuiv tee, seda kõrgem

Toit → Kokandus
107 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toiduainete õpetuse konspekt

20 4.2Tee Liigitus: 1. Must ehk täielikult fermenteeritud tee- teelehed korjatakse, närtsitatakse, muljutakse neid rullides ning lastakse fermenteeruda +20...+24ºC juures ning kuivatatakse 90ºC juures. See peab olema ühtlane ja parajal hulgal pungakesi. Musta tee osakeste pind peab olema kaetud läikiva lakitaolise kihiga. Mida rohkem pungi ja suuri lehti, seda kvaliteetsem tee. See on ereda oranzikaspunase tooniga ja selge. 2. Oolong ehk pool-fermeneeritud tee (punane tee)- valmib suurelehelistest teesortidest, mille fermenatsioon pole lõpetatud. See on tugeva, omapärase veidi vürtsika maitse ja aroomiga ning väga intensiivse ekstarktsusega. Teejook on maisikollane, sisaldab 2 korda rohkem kofeiini kui must tee. Vitamiinirikas. 3. Roheline tee ehk fermineerimata- see on kollaka tooniga. Teejook on kollakas- roheline, oliivroheline, tumeroheline. Mida heledam on kuiv tee, seda kõrgem

Toit → Toiduainete õpetus
58 allalaadimist
thumbnail
80
docx

Toidukauba õpimapp

oranzikaspunase tugeva tooniga, selge. · Roheline tee - kääritamata e. fermenteerimata tee. Lehed korjatakse põõsalt ning kuivatatakse kohe. Kuivatamine lõpetab oksüdatsiooni ning muudab ensüümid passiivseks. Roheline tee sisaldab palju rohkem parkhappeid ja kofeiini kui must tee. Töödeldud tee on roheka tooniga, jook kollakas-roheline. Mida heledam on kuiv tee ja jook, seda kõrgem kvaliteet. · Oolong tee e. musta draakoni tee e. siniroheline tee - poolfermenteeritud tee. Valmib suurelehelistest teesortidest, mille frementatsioon katkestatakse enne selle täielikku lõppemist. Temas on ühendatud musta ja rohelise tee parimad maitse-ja aroomiomadused. Ka sisaldab ta kaks korda rohkem kofeiini, kui must tee ning on väga vitamiinirikas ja vürtsikas. Peetakse maailma aromaatsemaks teeks ja nimetatakse teetäiuslikkuseks. Sobib hästi piimaga.

Toit → toiduainete sensoorse...
74 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toidukauba eksami kordamisküsimused ja vastused

Röstimisel suureneb ubade maht 1,5 korda ning kaal väheneb kuni 20%. Röstimine ei muuda kohvi kofeiinisisaldust, vähendab hapusust. Arabika ja Robusta erinevus Robusta kohvioad on väiksemad kui araabika oad, kohvioa sisemine külg on väljapoole kumer, araabikal sissepoole nõgus. 29. Tee liigitamine fermentatsiooni alusel ja tehnoloogiline valmistamine. Kaubanduslik märgistus. VALGE KOLLANE ROHELINE OOLONG MUST aurutatud aurutatud närvutatud närvutatud närvutatud pannil kuivatatud kuivatatud muljutud raputades rullitud praetud/aurutatud Seda kõike aeglasemalt ja pikema aja vältel

Toit → Toit ja toitumine
103 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun