Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"kookide" - 133 õppematerjali

thumbnail
6
pdf

Äriplaan: kookide ja tortide müük

Äriplaan Ettevõte üldandmed: Ettevõtte nimi: FIE... (oma nimi) Tegevuskoha aadress: Telefon: E-posti aadress: Kodulehe aadress: www.eritellimuselkoogid.ee Juhatuse liikmete nimed: Osakapitali suurus: 120 eurot Omanikud ning nende osaluse suurus: 1) Turu ülevaade Ettevõtte hakkab tegutsema kookide ja tortide müümise valdkonnas. Üksikisikust eritellimusel kookide valmistajaid ning pakkujaid on suhteliselt vähe. Potentsiaalsed kliendid on erakliendid, kes elavad suuremalt jaolt Järvamaa piirides. Kookide järele on turul nõudlus suur, minu turuosa peaks kujunema kookide müümisel. Nõudlus on aastaringne. 2) Konkurents Konkurendid on suuremad poeketid, kellel on suur valik erinevaid küpsetisi. Samuti on mõned eraisikud, kes teevad ise eritellimusel kooke jms. (Nt: Maxima, Selver.)

Majandus → Äriplaan
14 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Tortide ja kookide kaunistamine

zeleeannab toodetele ilusa läike ning aeglustab marjade ja puuviljade riknemist. Enamasti kantakse zelee toodetele pintsli abil, väiksemaid tooteid või üksikuid marju võib zeleesse kasta. Kui puuvilja/marju kaetakse zeleega nii, et viimane satub ka näiteks vahukoorega või võikreemiga kaetud pinnale, tuleb jälgida, et zelee ei oleks liialt kuum, vastasel korral vahukoor sulab ja seguneb zeleega ning tekib intetu laialivalgunud kiht. Suurtööstuste on tortide ja kookide katmiseks spetsiaalsed masinad, mis piserdavad zelee tootele ühtlase kihina. Kaunistamine martsipaniga Martsipan on suhkrust ja mandlitest valmistatud elegantne, plastiline ja hästi vormitav dekoratsioonimaterjal. Kaunistused on ilusad ja maitsvad. Rahvusvaheliselt on kokku lepitud mandlite ja suhkru osakaal martsipanis: Martsipan 1:1 (1osa mandleid, 1 osa suhkrut) martsipan 2:1 (2 osa mandleid, 1 osa suhkut). Martsipaniga töötamisel on vaja silmas pidada:

Toit → Pagar-kondiiter
84 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Kookide ja tortide retseptid

Koogid ja tordid 1. Charlote tort 1 kg.rullbiskviiti 2 pk.vahukoort 2 spl.zelatiini ½ kl.vedelikku(kompotivedelikku) Õuna,apelsini,ploomi jne...tükke Rullbiskviit lõigata ratasteks ja laduda kaussi ümberringi (mööda kausikülge) ja kausi põhja samuti, vahukoor valmis vahustada ja zelatiin lahustada vedelikus(lasta seista umbes pool tundi ja siis sulatada kuumutades seda kuumaveekausis, sealjuures segada) Lahustunud zelatiin segada vahukoorega, kogusaeg segades. Ka puuviljatükid segada sinna hulka. Saadud segu valada kaussi, kuhu olime ladunud ümberringi ja kausi põhja rullbiskviiditükid, ka keskele võib lisada võimalusel mõne rullbiskviidiratta. Siis panna külma seisma ja kui on tort tarretunud, kallata kausist välja ja kaunistada. 2.Banaanitort 100 g.võid 150 g.suhkrut 4 muna 150 g.jahu 1 tl.küps.pulbrit ...

Toit → Kokandus
87 allalaadimist
thumbnail
11
odp

Tortide ja kookide kaunistamine mehhaanilisel teel

Tortide ja kookide kaunistamine mehhaanilisel teel MaiLiis Tint Janne Orasi Kuidas saada foto tordile? Fotoprinter on seade, mis prindib toidule nagu näiteks suhkrumassile ja martsipanile täpselt samamoodi nagu paberilegi. Selleks tuleb digikaamerast laadida pilt arvutisse, kujundada vastavalt soovile ning panna arvutiga ühendatud fotoprinter printima. Aerograafid ehk värvipüstolid Toitu aerograafiga värvimiseks tuleb esmalt katta tort värvitava pinnaga, näiteks martsipaniga Asetada värv masinasse, korraga saab kasutada vaid ühte värvi. Asetada pinnale kas erinevaid sabloone või valmistada pind muul viisil ette. Katsetada esmalt värvipüstolit paberil Iga värvi vahetamiselt puhastada püstoli otsikut veega ,,Cricut cake" masin See on masin, mis on programmeeritud vaid paari nupuvajutusega lõikama t...

Toit → Pagar-kondiiter
38 allalaadimist
thumbnail
1
xlsx

Majanduse kodutöö 2 ülesanded 1-5

Põhjendus stabiilsuse analüüsi tabeli põhjal: Optimaalne lahend säilib kuna pähklite ja kookoshelveste hindade tõus jääb lubatud piiresse ning muutuste summa on väiksem kui 100% Pähklite ja Kookoshelveste kasumid olid esialgsed samad, ning mõlemal kasvas see 0,03 Uus kasum = 129,5 + (0,03* 75 tk) = 131,75 3. Selgub, et rosinaga toodete kasum väheneb 0,23 euroni ja kookoshelvestega kookide kasum suureneb 0,3 euroni? teiste toodete kasumid jäävad samaks. Millised muutused toimuvad optimaalses lahendis? A) Võrreldes esialgse optimaalse lahendiga toodangu mahud ei muutu, kuid kasum väheneb 1,5 võrra. B) Võrreldes esialgse optimaalse lahendiga toodangu mahud ei muutu, kuid kasumi suuruseks kujuneb 131 eurot.

Majandus → Majandus
6 allalaadimist
thumbnail
3
docx

E-ained - tähis, nimetus, leidumine

Pinnatoiduvärv, paakumisvastane aine, stabilisaator. Leivad, väikeleivad, tordid, jäätised, maiustused, vitamiinid ja muud tabletid. E 171 Titaandioksiid Valge. Mozzarella-juust, saiakesed, maiustused, vitamiinitabletid ja kapslid. Ei teata. E 172 Raudoksiid ja - hüdroksiidid Kollane, kollakaspruun, punakaspruun, must. Maiustused, saiakesed, paljud medikamendid ja vitamiinid. Võib tekitada nahareaktsioone medikamentide värvainena. E 173 Alumiinium Hõbedane. Saiakeste ja kookide kaunistused Kahtlustatakse, et alumiinium tekitab kesknärvisüsteemi rakkudes mürgitusjuhtumeid. Parkinsoni ja seniilset dementiat põdevate inimeste ajurakkudest on leitud kõrget alumiiniumi taset. E 175 Kuld Kuldne. Saiakeste ja kookide kaunistused. Võib tekitada allergilisi reaktsioone nahal ja limanahkadel. E 180 Litoolrubiin Asovärv. Punane. Juustu koore värvimine Võimalik allergia tekitaja. Vaata asovärvid eespool. E 200 Sorbiinhape Säilitusained

Toit → Kokandus
33 allalaadimist
thumbnail
6
doc

E-ainete analüüs

Mõju inimesele:Pole teada. E-aine nr: E330 Nimetus: Sidrunhape Kasutusvaldkond: Lastetoidud, liha ja kala, saiakesed, salatikastmed, toiduõli, margariinid, joogid, toormahlad, mahlad, dzhemmid, jäätis. Mõju inimesele: Võib tekitada hammaste dentiinikihi defekte . E-aine nr: E202 Nimetus: Kaaliumsorbaat Kasutusvaldkond: Väga lai kasutusala: piimatooted, salatikastmed, jogurt, viilutatud leib, veinid, maiustused, magusad joogid, sulatatud juustud, juustud pakitult viiludena, kookide pinnakäsitlus, juustu pind ja valmis koogid Mõju inimestele: Võib tekitada nahaärritusi, suus põletustunnet ja punetust suu ümber. Raskendab astmat, allergilist nahalöövet, või nõgeslöövet põdevate laste seisukorda. Ülitundlikkuse sümptome võivad saada isikud, kes on allergilised aspiriinile. E-aine nr: E160a Nimetus: Karoteenid Kasutusvaldkond: Margariinid, või, kondiitritooted, joogid, maiustused. Väga lai kasutusala. Mõju inimesele: Puuduvad

Toit → Pagar-kondiiter
50 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Soome Rahvusköök

ja tagasihoidlik maitsestamine. Soome toiduvalmistamist on palju mõjutanud Rootsi köök ja sellesse on tihedalt põimunud Karjala ning Lapimaa toidud. Soome toitude hulgas leiab arvukalt ka Eesti köögis tuntud roogasid. Soome kliimast tingituna on sealses köögis tähtsat rolli mänginud kartul, teraviljatoidud, liha, kala (eriti lõhe, merisiig ja ahven), piimatooted ja metsamarjad ning seened. Palju on Soome köögis saiade ning kookide retsepte ning osaliselt Rootsi mõjul on levinud ka kõikvõimalikud kuivad leivad. Toitude valmistamises ja lauale andmises on soomlased praktilised ja lihtsad, kuid äärmiselt puhta ja kauni joonega. Toiduaineid segatakse omavahel vähe, toiduainete maitset ning toiteväärtust säilitatakse otstarbekate töövõtete ja vahendite abil. Toitude maitsestamine on tagasihoidlik, peamiseks maitseaineks on till, petersell- ja sibulapealsed, sageli köömned

Toit → Catering
9 allalaadimist
thumbnail
16
ppt

Kreemid

Kreembrülee e. põletatud kreem Jahutatud keedukreem, mis vahetult enne serveerimist puistatakse üle pruuni suhkruga, mis karamelliseeritakse grillelemendi all Karamellkreem e. creme caramel Küpsetatakse väikestes suhkrukaramelliga kaetud vormides Küpsetamise ajal suhkur ei tardu, serveerimisel vajub suhkur kastmena pudingile Itaalias nimetatakse ­ crema caramella Hispaanias nimetatakse - flan Creme patissiere e.kondiitrikreem Jahu sisaldav rammus keedukreem kookide, tortide, tuuletaskute, ekleeride, lehttaignast kookide (s. h. Napoleoni koogi) täitmiseks Creme l'anglaise e. inglise kreem on vanilliga või muude maitseinetega (nt laimikoore, tekiila (tequila) või brändiga) maitsestatud keedukreem rõõsast koorest ja munarebudest. Lisanditega valmistamise 3 viisi 1. Külmalt segamine ­ ained segada, lasta keema 2. Lisandid eelnevalt pehmeks keeta 3. Pehmed marjad lisada valmis kreemile külmalt VÕIKREEMID Klassikaline võikreem

Toit → Toiduvalmistamine
41 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Biskviit taigen

toatemperatuurini,vastasel juhul ei vahustu mass normaalselt. Sama kehtib ka liialt sooja rasvaine kohta.Munad tuleb lisada või-suhkru segule järk järgult. Valmistamine: Pehmendatud või ja suhkur vahustatakse 15-20 minutit,seejärel lisatakse ükshaaval munad vahustamist jätkates kuni mass muutunud heledaks ja pole suhkrukristalle.lõpuks segatakse sõelutud jahu ja vormitakse koheselt. Võibiskviittaignast pooltoodete vormimine-üksikute kookide põhjad saadakse pritsimise teel ,üleplaadikookide põhjad saadakse määrimise teel ja tortide põhjad saadakse määrimise ja pritsimise teel. Küpsetatakse väiksed keeksid 200-210 c juures 15-20 minutit ,poolekilosed ja suuremad 160-180 c ja 60-80 minutit. Küpsiste valmistamiseks kasutatakse pritskotti ja tüllet.küpsetatakse 200-250C juures 3-8 min. Suhkruline taigen Piim 33% Muna 0,8% Suhkur 33% Jahu 33%

Toit → Toidutehnoloogia
14 allalaadimist
thumbnail
12
odt

KM3 kursuse aruanne, laev Victoria. Kokanduse erialal .

300 - kohaline restoran asub 7. tekil, laeva keskosas. Gourmet Victoria Kõrgetasemeline Gourmet Victoria rahuldab ka kõige nõudlikuma toidusõbra maitsemeeli. Soovitame ergutada enda maitsemeeli viiekäigulise gourmet` õhtusöögiga, nautida seda kiirustamata koos suurepärase joogikaardiga. 92 ­ kohaline restoran asub 7. tekil, laeva keskosas. Cafe Bellman Tallink Victoria võib uhke olla mereteemalise Cafe Bellman`i rikkaliku kohvivaliku ning vastupandamatu kohapeal valmistatud kookide ning ahjusoojade värskete saiadega. 63 ­ kohaline restoran asub 7. tekil. Fast Food 25h Fast food 25h on hea valik, kui soovid kiiresti söönuks saada. Kerget kehakinnitust pakuvad salatit, wrapid ja erinevad võileivad. Restoran on avatud ööpäevaringselt. 90 ­ kohaline restoran asub 6. tekil. Buffet Tallink Kui soovite hea ja paremaga keha kinnitada, siis parimaks valikuks on just Buffet Tallink, kus saate nautida Rootsi lauas pakutavaid kõikvõimalikke merehõrgutisi

Toit → Kokandus
81 allalaadimist
thumbnail
7
rtf

Taigna rullmismasin

tagajärjel väljub sealt erinevates paksustes tainas(sellise paksusega nagu sa oled tahtnud). Modeleeritud põhilist samal eeskujul nagu väike käsi taigna press, suured tööstusettevõtted kasutavad seda pagaritöökodades. Rullimismasinadmasinad võivad maksta tuhandeid kroone, ja mida suurem on masin, seda suurem hind. Taigna rullimismasinatega võite rullida mis tahes tainast. Kõige sagedamini kasutatakse neid pizza taigna rullimiseks, pirukatetaigna, saia taigen ja kookide põhja rullimiseks ja kui kõike seda on vaja suurtes kogustes. Taigna rullimismasinad on eriti olulised pagaritööstuses ja pagaritöökodades, mis töötavad magusate tortide põhjadega, mis vajavad siledalt jäätumist. Tordipõhi peab olema rullitud täpselt kuna seal on näha kõiki ebasiledaid kohti. Rullimismasin saab luua sujuva või sileda ja õhukese tükki minutiga, ilma pettumusi, mida võib kohata käsitsi tainast rullides

Meditsiin → Hügieen
12 allalaadimist
thumbnail
12
xlsx

Kodutöö 3 Solver variant 1

$G$23 juust arvutuslik 600 $G$23<=$I$23 $G$24 pähklid arvutuslik 225 $G$24<=$I$24 $G$25 kookoshelbed arvutuslik 0 $G$25<=$I$25 $G$26 tööaeg arvutuslik 1800 $G$26<=$I$26 $G$27 rosina,juustu ja kookoshelvestega kookide müügimaht arvutuslik 250 $G$27<=$I$27 er Constraints, Assume NonNegative Integer Contin Contin Contin Contin Contin Status Slack Not Binding 625 Binding 0 Not Binding 300 Binding 0 Not Binding 75 Not Binding 300 Binding 0 Binding 0 Microsoft Excel 16

Matemaatika → Kõrgem matemaatika
31 allalaadimist
thumbnail
3
docx

E-ained toiduainetes

nädalastele lastele. Tosta Kuldne Röstsai E471 - Rasvhapete mono- ja diglütseriidid. Lastetoidud, pasta, kartulikrõpsud, piima-ja koorepulbrid, salatikastmed, majoneesid, leivad, jäätis ja maiustused. Kõrvalmõjud pole teada E481 ­ Naatriumlaktülaadid. Saiakesed. Kõrvalmõjud pole teada E200 ­ Sorbiinhape. Väga lai kasutusala: piimatooted, salatikastmed, jogurt, viilutatud leib, veinid, maiustused, magusad joogid, sulatatud juustud, juustud pakitult viiludena, kookide pinnakäsitlus, juustu pind ja valmis koogid. Võib tekitada nahaärritusi, suus põletustunnet ja punetust suu ümber. Raskendab astmat, allergilist nahalöövet, või nõgeslöövet põdevate laste seisukorda. Ülitundlikkuse sümptome võivad saada isikud, kes on allergilised aspiriinile. Võimalik allergiatekitaja. Santa maria Salatimaitseaine E330 ­ Sidrunhape Lastetoidud, liha ja kala, saiakesed, salatikastmed, toiduõli, margariinid, joogid, toormahlad, mahlad, dzhemmid, jäätis.

Loodus → Keskkonnaõpetus
27 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Töökorraldus suurköögis, iseseisev töö

Töökorraldus suurköögis Olustvere TMK Iseseisev töö Rister Loopere, K2 Alustaldrik 15cm Kasutamine: Leiva, salati, saiakeste, kookide ja tordi söömiseks ning joogikannude ja portsjonnõude alustaldrikuks. Eelroataldrik 19cm Kasutamine: Salatite ja suupistete ning magustoitude söömiseks, sobib portsjonnõude ja supitaldrikute alustaldrikuks. Pearoataldrik 27cm Kasutamine: Pearoasalatite ja praadide ning magustoitude söömiseks, katmistaldrikuks ning sobib serveerimiskausside alustaldrikuks. Supitaldrik Puljongitass Väikesed kausid, pokaalid

Toit → Köögi õpetus
9 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Martsipan

Nii Kreekas kui ka Araabias kasutati martsipani n.ö kosutava ravimina. 16.sajandi lõpu poole oli üks apteeker, kes kasutas martsipani armumeditsiini jaoks. 5 Jaanika Priimägi Referaat MARTSIPANI ASSORTIMENT Lisaks klassikalisele toormartsipanile tuntakse veel figuur-, katte-, Viini ja piimamartsipani. Kattemartsipan on suhteliselt pehme konsistentsiga, nii et sellega saab edukalt tortide ja kookide pealispindu katta. See sobib ka voolimiseks, ainult et soojas kipuvad vastavad figuurid lössi vajuma. Viini martsipan ehk persipan ehk vale-martsipan pole tegelikult päris tõeline, sest seda valmistatakse suhkrust ja aprikoosi- või virsikuseemnete sisust. Välimuselt hallikas, kuid hinnalt suhteliselt odav, kõlbab persipan hästi täidisteks ja segudeks. Piimamartsipani jaoks keedetakse mandlimassile lisatav siirup piimaga. Martsipani

Kategooriata → Õpioskus
17 allalaadimist
thumbnail
6
pptx

Vana-Kreeka

Seal paiknesid veel templid, linnasüda oli koosoleku- ja turuplats ­ agoraa. Maja kõige esinduslikum ruum ­ külalistetoa otstarvet täitev andreion (kreeka k. ,,meeste ruum") ­ paiknes õue tänavapoolses küljes. Riietus ja toit Kõige tavalisem riietusese oli napilt põlvini ulatuv õlgadelt kinnitatud ja vööga kokkutõmmatud kitoon, mida kandsid nii mehed kui naised. Kasutati oliiviõli küpsetamiseks ja mett kookide maitsestamiseks, joodi kitse- ja lehmapiima, valmistati juustu. Peamine jook oli veega lahjendatud vein. Abielu ja perekond Naistel puudusid kodanikuõigused, allusid abikaasale. Abielu põhieesmärk oli järglaste saamine, vastastiku tunded ei mänginud rolli. Naine oli enamasti kodus ja kasvatas lapsi, korraldas majapidamist. Paljudel aristokraatidel olid abieluvälised suhted hetääridega (,,kaaslanna, sõbratar"). Click to edit Master text styles Second level

Ajalugu → Ajalugu
6 allalaadimist
thumbnail
3
rtf

Mõisted pagar-kondiitrile

venivus. Nonparell - kondiitritoodete kaunistuseks mõeldud värvilised suhkrudrazeekuulikesed. Pagaritööstuse lisatooraine ehk abitooraine - tooraine, mida lisatakse põhitoorainetele ja kasutatakse pagaritoodete toiteväärtuse tõstmiseks, vastavate maitse-, aroomi- ning füüsikalis-keemiliste näitajate tagamiseks. Pagaritööstuse põhitooraine - jahu, vesi, sool, pärm. Palett - kondiitri töövahend kreemide või taignate ühtlaseks laialiajamiseks, tortide ja kookide pinna silumiseks. Pooltoodete käärimine - eeltaigna, juuretise ning taigna süsivesikute ja valkainete muundumine jahu ensüümide, pärmi ja piimhappebakterite toimel, mille tulemuseks on eeltaigna, juuretise ja taigna optimaalne olek edaspidiseks töötlemiseks. Pooltoodete segamine - eeltaigna, taigna, juuretise retsepti- ja tehnoloogilise juhendi kohane segamine ning mehaaniline töötlemine vajaliku struktuuri ja füüsikaliste omadustega massi saamiseks.

Toit → Kokandus
78 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Powerpointi esitlus informaatikas - Figuurisõbrad

Figuurisõbrad 23.12.12 Kätlin Marist BEB1 1 Mida me pakume? 23.12.12 Meie pakume eriti maitsvaid vähese rasva sisaldusega ning vähese kalori sisaldusega kooke ja torte, mis on valmistatud tervislikest komponentidest. Eelkõige oleme mõelnud kaalujälgijatele, kes saaksid süüa seda, mis hing ihkab. 2 Tooted 23.12.12 o Tooted on mõeldud inimestele, kes armastavad süüa seda, mis neile maitseb. o Samas ka jälgida kaalu. o Ei pea muretsema kehakaalu pärast. o Toodet sisaldavad väherasvaseid komponente. o Väherasvas...

Informaatika → Informaatika
23 allalaadimist
thumbnail
13
doc

TOODETE KEEMILISE KOOSTISE ANALÜÜS E-AINETE PÕHJAL

( naatriumbensoaat, kaaliumsorbaat), toiduvärv (beeta-karoteen) E415 ­ Ksantaankummi Kasutusala: Juurviljakonservid, salatikastmed, dzhemmid, marmelaadid, karastusjoogid, maiustused. Omadused: Paksendaja, stabilisaator. Kõrvalmõjud: Pole teada. E202 - Kaaliumsorbaat Kasutusala: Väga lai kasutusala: piimatooted, salatikastmed, jogurt, viilutatud leib, veinid, maiustused, magusad joogid, sulatatud juustud, juustud pakitult viiludena, kookide pinnakäsitlus, juustu pind ja valmis koogid Omadused: Säilitusained. Kõrvalmõjud: Võib tekitada nahaärritusi, suus põletustunnet ja punetust suu ümber. Raskendab astmat, allergilist nahalöövet, või nõgeslöövet põdevate laste seisukorda. Ülitundlikkuse sümptome võivad saada isikud, kes on allergilised aspiriinile. E160a - Karoteenid: a) karoteenide segud, b) beeta-karoteen Kasutusala: Margariinid, või, kondiitritooted, joogid, maiustused. Väga lai kasutusala. Omadused:

Bioloogia → Bioloogia
37 allalaadimist
thumbnail
30
ppt

Toiduainete keemiline koostis e-ainete põhjal

E440 ­ Pektiin Kasutusala: Lastetoidud, marmelaadid, salatikastmed, kalapooltooted, maiustused, jäätis, nektarid ja mahlad. Omadused: Paksendaja, stabilisaator, zheleeriv aine. Kõrvalmõjud: Pole teada. Suured kogused võivad tekitada gaase ja soolestku vaevusi. Tootes sisalduvad e-ained E202 ­ Kaaliumsorbaat Kasutusala: Piimatooted, salatikastmed, jogurt, viilutatud leib, veinid, maiustused, magusad joogid, sulatatud juustud, juustud pakitult viiludena, kookide pinnakäsitlus, juustu pind ja valmis koogid Omadused: Säilitusained. Kõrvalmõjud: Võib tekitada nahaärritusi, suus põletustunnet ja punetust suu ümber. Raskendab astmat, allergilist nahalöövet, nõgeslöövet põdevate laste seisukorda. Ülitundlikkuse sümptome võivad saada isikud, kes on allergilised aspiriinile. Tootes sisalduvad e-ained E211 ­ Naatriumbensonaat Kasutusala:

Bioloogia → Bioloogia
54 allalaadimist
thumbnail
5
ppt

Melba kaste

Leevika Vilja KK10 PE Ajalugu Sellele kuulsale vaarika-virsikudesserdile andis nime Austraalia ooperilauljanna Daam Nellie Melba.Mille valmistas tema jaoks kuulus prantsuse chef Auguste Escoffier. Millega tegemist on ? Tegemist on püreestatud ja kurnatud värsketest vaarikatest, punasesõstratarretisest, suhkrust ja maisitärklisest valmistatud kastmega, mida serveeritakse tuntud Peach Melba desserdi juurde (virsikud vaarikakastmega). Sobib ka jäätise, puuvilja, keekside ja muude kookide juurde. Kuulub Austraalia ja Uus-Meremaa rahvus kööki Repsept Koostis: 2 tk suurt hästi küpseid virsikuid 4 tk palli kvaliteetset vanilje- jäätist 1 dl 35% rõõska koort 30 g suhkrut 2 - 3 tk tilka vanilliekstrakti Melba kaste: 150 g suhkrut 150 g vaarikaid 3 sl vett Valmistamine: Esmalt valmista vaarikakaste: pane 50 g vaarikaid suhkru ja veega potti, kuumuta keemiseni ja keeda keskmisel tulel 2 minutit. Eemalda pott tulelt ja lase umbes 10 minutit jahtuda

Toit → Toitumise alused
5 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Konverentsi kohvipaus

termoskannu. 2) Veekann - vee serveerimiseks. Kumbagit kaks. 3) Koorekann- koore või piima serveerimiseks kohvilauale. Kokku neli. 4) Lauale lisaksin neli suhkrutoosi+ suhkrulusikas või suhkrutükitangid 5) Teepakikesed laotaksin kas vastavatele alustele või korvidesse. Sellisel puhul paigutan lauale aluseid, millele külalised saaksid panna kasutatud teepakikesed. 6) Hambaorgid viisaka topsikese/anuma sees. 7) Salvrätikuhoidja koos salvrättidega, neid lisaksin kokku viis. 8) Pehmete kookide söömiseks oleks vajalik teelusikas või tordikahvel ning koogitaldrik. Arvestan väikese varuga, ehk kõike 100. Kes teab, ehk lendab mitmetel lusikas maha ja on vaja uus võtta! 9) Pirukate söömiseks külmtoidukahvel ja -nuga ning taldrik. Kokku 100. 10) Pirukad serveerin nelja suurte korvikesse, ning koogikesed neljale tugevamale vaagnale. 11) Tee, kohvi ja vee klaasid ning tassid (koos alustega). Jällelgi kõike varuga, ehk üle 80mne. 12) 5 suurt lauda

Toit → Catering
13 allalaadimist
thumbnail
13
ppt

Muna

vitamiini 19,29% Vutimunad 1. Keskmiselt kaaluvad 1011 grammi 2. Leidub rohkesti mineraalaineid ja makroelemente 3. Leidub A ja B rühma vitamiine 4. Süüakse toorelt, keedetult, praetult ja isegi suitsutatult Tervisemunad 1. Sisaldavad 510 korda rohkem organismile kasulikke oomega3 rasvhappeid 2. Munevatele kanadel lisatakse söödale juurde: lina ja rapsiõli 3. Suurus M (5363 g) Olemas on veel 1. Kollased munad asendamatud köögis, eriti kookide küpsetamise juures 2. Hiidmunad ühest munast võib leida koguni kaks rebu 3. Pesamunad 4. Peremunad Tänan kuulamast!

Keemia → Keemia
36 allalaadimist
thumbnail
34
pptx

Teraviljad

magneesium (Mg) • Vitamiin B NISU • Sisaldab K, P, Mg ja B3 vitamiini • Põhiline teravili paljudes maades • Nisutüüpe on kaks: talinisu ja suvenisu • Paisutatud nisu - hommikuhelbed ja kondiitritööstus • Idandatud nisu – värskelt salatites, suppides ja võileibadel • Nisuiduõli • Nisukruubid • Nisutangud • Bulgur • Nisuhelbed • Manna • Kuskus • Nisukliid Pehme nisu (90%) – kasutatakse kookide ja kondiitritoodete jaoks Kõva nisu ehk durumnisu – kasutatakse pastatoodete ja leiva valmistamisel RUKIS • Kümneid liike ja palju sorte • Vähenõudlik pinnase suhtes ja külmakindel • Rukkisaagi kõige ohtlikum vaenlane on seen tunglatera • Rukkitera kasutatakse tervelt, purustatult, jahvatatuna helvesteks või jahuks • Rukkileiva tuleneb seal leiduvate vitamiinide ja mineraalainete (B-vitamiinid, fosfor, raud,

Põllumajandus → Põllumajandus
14 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Teenindus ja müük

Suur taldrik ehk praetaldrik Praed, eelroasalatid. Siia võid kirjutada ka konkreetseid roogi- näiteks praetud kanafilee sooja aedvilja ananassikastmega Keskmine taldrik ehk külmtoidutaldrik Salatid , külmad suupisted, köögiviljaroad, pudrud, munaroad, kalasuupisted, liharoad Väike taldrik ehk leivataldrik Leiva, salati, saiakeste, kookide ja tordi söömiseks ning joogikannude ja portsjonnõude alustaldrikuks, magustoidud, puuviljad, marjad, tikuvõileivad, juust Supitaldrik Supid, puljongid, püreesupid, piimasupp, külmad supid, köögiviljasupid- seene- püreesupp

Majandus → Teenindus ja müük
48 allalaadimist
thumbnail
2
docx

VILJAD

Iisraelist nende koor on süsivesikud kasutatakse ja greibi paks,valkjaskolla 9,6; vesi pagaritööstuses. ristamisel kas või -rohekas. 89%, saadud vili. energia 37kcal. Laim Mehhiko, Õitseb ja viljub vett 88%, sobib kookide, Lõhnav ja Lääne-India aastaringselt. vili valke 0,8 g, jäätise, sorbeti, mahlakas saarestik, on 2,5 - 5cm rasva 0,2g, troopiliste viljaliha on USA, India, läbimõõduga. süsivesikuid kokteilide aga väga hapu. Hispaania, tumeroheline, 10,6g, samuti kala, Itaalia sileda ja nõrgalt kiudainet ubade, läikiva kestaga

Toit → Toiduainete õpetus
11 allalaadimist
thumbnail
26
pptx

Marihuaana

suitsetamisel spetsiifilist imalmagusat lõhna. Manustamisviisid  Kanepist keeratakse sigaretitaoline suits, mida suitsetatakse.  Samas võib suitsetada ka paljast kanepit või kanepivaiku (hashist).  Vedelat kanepit ehk hashise õli ka tilgutatakse tavalisele suitsule  Vahel suitsetatakse seda spetsiaalsest piibust.  Harvemal juhul seda isegi keedetakse või süüakse küpsetatuna kookide või küpsiste sees. Joobetunnused Füüsilised Psüühilised  lõõgastustunne;  (kerge) eufooria;

Bioloogia → Bioloogia
2 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Hõbeda kirjeldus

ning sellest lõngast valmistatakse hiljem riie. Teadmata on see, kuivõrd hästi hõbeda nanoosakesed riides püsivad ja kas sellel on mingi mõju inimese tervisele. Samuti ei osata öelda, missugust mõju see keskkonnale tekitab. 5. Toidus - Hõbedat kasutatakse toiduvärvina. Euroopa Liidus on hõbeda kasutamine toitudes kiidetud heaks ning talle on omistatud E-aine kood E 174.[12] Hõbedat kasutatakse peamiselt saiakeste, kookide, tortide ja muude magustoitude kaunistusena. Huvitavad faktid  Et puhast hõbedat kätte saada, rakendati nn Mehhiko protsessi. Selle käigus hõbedamaak jahvatati ja seejärel segati soola, vasemaagi ja elavhõbedaga. Seda segu segasid loomad, kes olid seotud suure lihviposti külge ja käisid ringiratast ümber segukasti. Aegamööda muutus hõbe maagist puhtaks peeneks metalliks, see omakorda lahustus elavhõbedas

Materjaliteadus → Materjaliõpe
24 allalaadimist
thumbnail
23
ppt

Köögis kasutatavad serveerimisvahendid slideshow

· Piimasuppe serveeritakse 6575 °C juures dessert või supitaldrikust. Suppidele · Külmad supid serveeritakse puljongitassides või supitaldrikutes. Külmi suppe serveeritakse temperatuuril 6­8°C, võib lisada jääkuubikuid. · Suppide kõrvale pakutavad lisandid serveeritakse vaagnatelt, juures tõstmisvahendid. Taldrikud · Väike taldrik ­ leiva, salati, saiakeste, kookide, tordi söömiseks, joogikannude ja portsjonnõude alustaldrikuks. · Keskmine taldrik ­ eelroogade ja järelroogade söömiseks, portsjonnõude ja supitaldrikute alustaldrikuteks. · Suur taldrik ­ pearoogade söömiseks, katmistaldrikuks ning serveerimiskausside alustaldrikuks. Taldrikud Metallserviisi moodustavad söögiriistad · suur kahvel/nuga ­ praele · väike kahvel/nuga salatid, eelroog · 3haruline kahvel + nuga kalapraad(filee)

Toit → Toitlustus
13 allalaadimist
thumbnail
17
pptx

Tärklis

Uurimustöö Tärklis Kirjeldus/erinevad liigid · Tärklis on orgaaniline aine.Ta on tooraine mitmes tööstuses(paberi-,toiduaine-,alkoholi-ja ravimitööstuses).Teda loetakse taastuvaks tooraineks. · Tärklis on taimne varusüsivesik, mis koosneb glükoosijääkidest. Teda leidub kahe põhivormina: amüloosi ja amülopektiinina. · Tärklis-rahvapäraselt kutsutakse kartulijahuks · Tärklis peaks katma suure osa organismi energiavajadusest) · Tärklist on rohkesti tera ja kaunviljades ja kartulimugulates. Erinevad tärkliseliigid · Kartulitärklis · Maisitärklis · Riisitärklis · Maguskartuli tärklis · Tärklisesiirup · Kartulipulp Tärklise keemiline koostis (taimsete polüsahhariidide kogum) · Tärklise põhiomaduseks on hüdrolüüs mis reageerib veega. · Koosneb glükoosijääkidest-Tärklist leidub kahe põhivormina:amüloosi ja amülopektiiniga.Amüloos(molekumass on väiksem)Amülopektiin(ruumikas ja haruline st...

Toit → Toiduainete õpetus
6 allalaadimist
thumbnail
12
doc

E-ainete sisaldus valitud toiduainetes

E954 - Sahhariin ja tema naatriumi-, kaaliumi- ja kaltsiumsool Kasutusala:Karastusjoogid, mahlad, puuvilja- ja juurviljakonservid, jäätis, dzemmid, suhkruasendajad Omadused:Magusaine. Kõrvalmõjud:Loomkatsetes kahtlustatakse tekitavat vähki. Ei soovitata lastele ning rasedatele. E202 - Kaaliumsorbaat Kasutusala: Väga lai kasutusala: piimatooted, salatikastmed, jogurt, viilutatud leib, veinid, maiustused, magusad joogid, sulatatud juustud, juustud pakitult viiludena, kookide pinnakäsitlus, juustu pind ja valmis koogid. Omadused: Säilitusained. Kõrvalmõjud: Võib tekitada nahaärritusi, suus põletustunnet ja punetust suu ümber. Raskendab astmat, allergilist nahalöövet, või nõgeslöövet põdevate laste seisukorda. Ülitundlikkuse sümptome võivad saada isikud, kes on allergilised aspiriinile. 3 E110 ­ Päikeseloojangukollane

Toit → Kokandus
56 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Kokanduseriala võõrsõnastik

Erialane võõrsõnastik Bakaalkaup- toidukaup. Barista- kohvibaarmen. Beauf- veiseliha tatra moodi, roog toorest hakklihast. Beurre blanc- prantsuse võikaste. Bitkii- ümmargune hakkkotlet. Bocconcini- värske Mozzarella pallid. Bor- peeti sisaldav hapu köögivilja- ja lihasupp, Ukraina rahvustoit. Borokk- peedivedelikuga punaseks värvitud liha-v köögiviljaleem. Botvinja- kaljast, kalast ja aedviljast külm supp, millele lisatakse vähikaelu või krabitükikesi. Bouillabaisse- kala- ja mereannisupp. Brasserii- õllerestoran, õllebaar. Brie- hallitusjuustusort. Brokoli- kapsa teisend. Brõnsa- lambapiimjuust. Brändi- veini destilleerimisel saadud kange, konjakiga samaväärne alkohoolne jook. Brülee- vedeldatud pruunsuhkur magustoitude maitsestamiseks ja katmiseks. Brüsseli kapsas- rooskapsas. Bubert- piimast,jahust või mannast, suhkrust valmistatud ja vahustatud munadest magustoit. Bulett- lihapall ka juurvilj...

Toit → Kokk
36 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Mõisted restoraniköögi toiduvalmistamisel

krõbe pind. Sageli kasutatakse gratineerimisel riivjuustu või riivsaia, aga ka paksu koort. Prantsuse köögist on kogu maailmale tuttavad sellised road nagu Gratin Dauphinois ning klassikaline kartuligratään, milles keedukartulid kooresegus ja riivsaiaga kaetult üle küpsetatakse 10. glasuurima ­ glasuuriga katma, vaapama. Liha glasuuritakse enne lõplikku valmimist spetsiaalse glasuurkastme, aga ka liha praemahla või õliga. Kookide, tortide ning muude küpsetiste katmiseks valmistatakse suhkru-, sokolaadi- või muud magusat glasuuri. 11. gratineerima ­ valmis või poolvalmis ahjus kas juustu, riivsaia või saiakrutoonidega kaetult üleküpsetama, nii et roa pinnale tekib krõbe kuldpruun kiht. 12. Marineerima - Toiduaineid enne valmistamist meelepärases vedelikus (ürdid, vürtsid, maitseained, vein, mahl, õli, äädikas, jogurt, keefir) lühemat või pikemat aega laagerdama. 13

Toit → Toiduvalmistamine
17 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Ag ehk Hõbe

Tänu digitaalfotograafia tohutule arengule kahanes see näitaja oluliselt. Aastal 2001 moodustas fototööstuse osa 23,47%, 2007. aastal 13% ja 2012. aastal kõigest 5,5% kogu tarbitavast hõbedakogusest. Fototööstus kasutab peamiselt hõbehaliide ja hõbenitraati, et toota fotofilmi. Hõbedat kasutatakse toiduvärvina. Euroopa Liidus on hõbeda kasutamine toitudes kiidetud heaks ning talle on omistatud E-aine kood E 174.[12] Hõbedat kasutatakse peamiselt saiakeste, kookide, tortide ja muude magustoitude kaunistusena. Saamine htal kujul hõbedat leidub looduses väga vähe, enamjaolt on ta kombineeritud väävli, arseeni, antimoni või klooriga nevates maakides. Seega tuleb puhta hõbeda saamiseks maaki töödelda. Tänapäeval saadakse puhast hõbedat amjaolt sulatamise teel, levinud on Parkesi protsess, mis on pürometallurgiline meetod hõbeda eemaldamiseks maagist. Parkes'i protsess põhineb vedelik-vedelik ekstraktsioonil

Keemia → Keemia
7 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Lišimari, Karabool, Papaia

Indiast ja Maleesiast pärit tähtvilja 6-13 cm pikkused viljad on toorelt rohelised ja valminult sidrunkollased. viljad kasvavad madalatel puudel või põõsastel. Maitselt meenutab magushaput meeldiva lõhnaga karusmarja või küdooniat. Viljad on täisküpsed, kui merevaiguvärviline Sisaldab oblikhapet, C- vitamiini, rauda, mineraalaineid. Tähtvilja koorimata hapukad poolküpsed või küpsed tähekujulised seibid sobivad hästi erinevate magusate ja soolaste roogade kaunistamiseks, tortide, kookide, võileibade katteks, lisandiks külmale lihale. Õhukesi viile võib lisada boolile ja teistele jookidele. Säilita 4-8°C juures. Ladina keeles: Averrhoa carambola Inglise keeles: Star fruit, Karambola Soome k. 'tähtihedelmä' Litsimarjad Näeb küpsena välja nagu punane pehme okastega muna. Meeldivalt

Toit → Kokandus
8 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Suhkur

- Kiirelt lahustuv tükisuhkur Tume tükisuhkur ­ rootoorsuhkrust valmistatud tume ja aromaatne kõva tükksuhkur. Sobib kohvi ja tee magustamiseks 3. tuhk- ehk puudersuhkur ­ valmistamiseks kristallsuhkur jahvatatakse. Eriti peene struktuuriga kübemetest koosnev tuhksuhkur lahustub kiiresti, moodustades kerge, rikkaliku ja püsiva vahu. Tuhksuhkur sobib vahustatavatesse koogi- ja küpsisetaignasse. Tuhksuhkrust saab hõlpsasti valmistada glasuure kookide, tortide, küpsiste või näkside pinnale. Kasutatakse ka küpsetiste pinnale . Müügil on värvilist tuhksuhkur ja ka maitsestatud (heleroosa maasikamaitseline, kollase värviline sidrunimaitseline[suhkur sidrunhappega], kaneelimaitseline) puudersuhkrut. 2 4. suhkrusiirup-

Keemia → Keemia
71 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Praktika aruanne pagari erialale

Rakvere Ametikool Nimi … PK 08 PRAKTIKAARUANNE Joosand OÜ Juhendaja: …. Rakvere 2011 Praktika kirjeldus Olin praktikal: 1) Joosand OÜ. Praktika kestis 10.01 – 04.02.2011 a. Praktika maht oli 160 akadeemilist tundi: 1 kuu, 4 nädalat. Minu praktika juhendaja oli Ülle Saarmas. Ettevõttest Väike-Maarja aleviku ajalugu on läbi põimunud Georg Lurichi nimega. Siin ta sündis ja alustas oma kuulsusrikast raskejõustikuteed. Praeguse "Georgi Maja" krundil asetses XIX sajandi lõpul ja XX sajandi algul "Kaarma kõrts". Kõrtsi pidasid Georg Lurichi vanemad ning samas nägi ilmavalgust maadlusk...

Toit → Pagar
20 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Sinilind

Snilind Enne haldja saabumist olid lapsed jäginud rikkaste laste jõulupidu ning mänginud kookide söömist ja tundnud rõõmu sellest, kuidas teised lapsed pidutsevad. Ise olid nad vaesed ning vanematel polnud raha, et lastele kinke osta. Haldjas andis poisile kübara, mis võimaldas näha kõikide asjade sisemusse. Poiss pidi õppima rõõmu tundma lihtsatest asjadest, mis ümbritsevad teda iga päev. Kui poiss oli kübara pähe pannud, muutus vana haldjas imekauniks printsessiks ja maja seinad läbipaistvateks kalliskivideks

Kirjandus → Kirjandus
79 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Köögis kasutatavad serveerimisvahendid

serveeritavate praadide söömiseks. Teistest riistadest erinevad mõnevõrra kala praeriistad: notera on laiem ja võib mõne sarja puhul meenutada kala kuju., kahvel on praekahvlist küll lühem, kuid võib olla laiem ja teistsuguse kujuga- riistade käepidemed on ühesugused. Võinuga on suupistenoa pikkune või lühem, tera ots on ümmargune, et oleks mugavam võid leivale määrida. Puuviljanuga ja -kahvel on dessertriistadest väiksemad. Kolmeharuline koogikahvel on tortide ja kookide söömiseks. Selle üks külg võib olla laiem ja sakiline, et koogi kõva põhja läbi lõigata. Söömislusikatest on kõige suurem supilusikas, mis on praekahvli pikkune. Dessertlusikat kasutatakse magustoitude ja puljongitassis serveeritavate suppide söömiseks. Tee-, kohvi- ja mokalusikas on dessertlusikatest ja üksteisest suurusjärgu võrra lühemad. Teelusikat võib kasutada ka avokaado, kokteilisalatite, kookide,

Toit → Toitlustus
22 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Baltic Princess

Minu osa praktika ettevõttes oli täitsa ülesandeid, mis mulle hommikul anti esimesed kaks nädalat olin külmas köögis abitööline. Hommikuti kööki minnes tegin külmkapile kontroll tiiru ja vaatasin mis on olemas ja mida on vaja alt juurde tuua. Kontrollisin väljaminevate külmkappide seisu ja vaatasin mis asju on mul vaja juurde panna. Põhiliselt panin salateid ja liha välja külma rootsi laua jaoks. Vahepeal abistasin veel külmas venes ja a'la cartes printsessi kookide valmistamisel. Teised kaks nädalat olin abiline messi köögis kus tehti oma töölistele hommiku, lõuna ja õhtusööki. Aitasin veel salatikokal juurvilju tükeldada. Iga päeva lõpus tegime köögis suurpuhastust. Üldiselt sain ena töö ülesannetega hakkama. 2.3 Tööde organiseeritus Tööd olid organiseeritud väga hästi kõik teadsid alati mille eest nemad on vastutavad ja kunagi ei aetud enda tegemata töid teiste kaela, alati täitsid kõik enda töö ülesandeid korrektselt

Toit → Kokandus
81 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Pähklid

juhul keeduaeg lüheneb. Eriti hästi sobivad keedetud kastanid püreede valmistamiseks. Kastanid kõlbavad nii soolaste kui ka magusate toitude valmistamiseks. Nad sobivad hästi liha, aedviljade ja/või seentega nii praadides kui ka suppides. Palju kasutatakse kastaneid täidiste valmistamiseks, näiteks USA-s topitakse neid tänupühal kalkunisse. Samuti tehakse kastanitest desserte. Nüüdisajal kasutatakse kastanitest tehtud jahu küpsetiste, näiteks leibade ja kookide, samuti püreede ja kreemide valmistamiseks. Kastaneid saab säilitada külmutatult, konserveeritult, kuivatatult või vaakumpakendis. Valmisroogadest on väga tuntud kastanipüree, mida süüakse lihatoitude juurde. Normidega on määratud, et kastaneid peab pürees olema vähemalt 38%, ülejäänud osa on vesi, suhkur, õli, pektiin ja eri maitselisandid. Kastaneid võib süüa ka toorelt, näiteks salatites, nagu teisigi pähkleid

Toit → Kokandus
38 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Jõulutraditsioonid

Lapsed usuvad, et kolmekuninga päeva õhtul, 5. Jaanuaril, sõidavad kolm Kolm Kuningat(mõnede allikate kohaselt ka Kolm Tarka meest) läbi Hispaania. Sellel õhtul täidavad lapsed enda kingad kõrtega ning panevad need välja. Kõrred on kolme kuninga kaamlitele. Kui laps on hea olnud leiab ta enda kinga seest hulga kingitusi, kui aga laps on halb olnud on kinga sees söetükk. Mõnedes kohtades marsivad lapsed 6. Jaanuaril läbi linnaväravate koos spetsiaalselt Kolmele Kuningale tehtud kookide ja teiste toitudega. Lapsed loodavad kohata Kolme Kuningat teel Pühale Maale. Kuid kahjuks peavad lapsed alati pettuma ning söövad oma toodud toidud ise ära. 6.jaanuar märgib ka jõulude lõppu, kus inimesed jätkavad oma igapäevase eluga. Söögid Jõululaupäev on kõige tähtsam päev Hispaanias jõulude ajal ning sellel päeval tehakse kõige suurem õhtusöök terve aasta jooksul. Paljud inimesed ei hakka sööma enne keskööd, kui

Keeled → Hispaania keel
53 allalaadimist
thumbnail
8
docx

PÄRMSEENTE ELUTEGEVUS

(Saccharomyces cerevisiae). Pagaripärm (nagu ka mitmed teised pärmseened) hapendavad anaeroobsetes tingimustes sahhariide, seda protsessi kutsutakse käärimiseks. [2] Pärmseeni on väga tihti kasutatud ka alkohoolsete jookide valmistamiseks (nt. Vein ja õlu). Poes võib tihti näha müügis presspärmi, mis on väga laialt levinud ning mida kasutatakse väga tihti kulinaarias erinevate kuklite ja kookide valmistamiseks. Presspärm koosneb tihedaks massiks kokku pigistatud pärmirakkudest. Pärmseeni kasutatakse ka meditsiinis rohtude tänu nende suurele vitmiini sisaldusele. [3] Tänu vitaminide kasulikele omadustele kasutatakse väga tihti pärme toiduainelisanditena nii loomade toidus ka ka inimeste toidus. Millest koosneb pärmirakk ? [3] Mikroskoobi alt vadates paistavad pärmirakud ümmargusena. Rakku ümbritseb rakumembraan, mida katab ka rakukest

Bioloogia → Bioloogia
46 allalaadimist
thumbnail
19
doc

Referaat Puuviljad

Õhukese nahkja ja tärpentiinilõhnalise koore all on väga mahlakas magushapu aprikoosivärvi viljaliha, milles sisaldub suur kiuline, munakujuline ning raskesti eemaldatav luuseeme. Tuntakse seedimist soodustava toime poolest. Kasutamine: Süüakse eeskätt värskelt, vili lõigatakse pikuti või risti pooleks, eemaldatakse noa abil viljaluu ja süüakse mahlakat sisu lusika abil. Serveeritakse suhkru, vanilje ja vahukoorega. Kasutatakse puuviljasalatites, kompottides, kookide valmistamisel. Mango stan Pärinevad Kagu-Aasiast.Küpse vilja koor on tume lilla. Liha on jaotunud viieks osaks ning on lumivalge, marmelaaditaoline pehme, piklike kollakate söödavate seemnetega. Paks koor tuleb enne söömist eemaldada. Peetakse eriti oivaliseks puuviljadeks, nende maitse on segu virsikust, viinamarjast, ananassist, aprikoosist ja apelsinist, sisaldades rohkesti kaltsiumi ja C-

Toit → Toitumisõpetus
61 allalaadimist
thumbnail
19
doc

PUUVILJAD KULINAARIAS

Õhukese nahkja ja tärpentiinilõhnalise koore all on väga mahlakas magushapu aprikoosivärvi viljaliha, milles sisaldub suur kiuline, munakujuline ning raskesti eemaldatav luuseeme. Tuntakse seedimist soodustava toime poolest. Kasutamine: Süüakse eeskätt värskelt, vili lõigatakse pikuti või risti pooleks, eemaldatakse noa abil viljaluu ja süüakse mahlakat sisu lusika abil. Serveeritakse suhkru, vanilje ja vahukoorega. Kasutatakse puuviljasalatites, kompottides, kookide valmistamisel. Mango stan Pärinevad Kagu-Aasiast.Küpse vilja koor on tume lilla. Liha on jaotunud viieks osaks ning on lumivalge, marmelaaditaoline pehme, piklike kollakate söödavate seemnetega. Paks koor tuleb enne söömist eemaldada. Peetakse eriti oivaliseks puuviljadeks, nende maitse on segu virsikust, viinamarjast, ananassist, aprikoosist ja apelsinist, sisaldades rohkesti kaltsiumi ja C-

Eesti keel → Eesti keel
18 allalaadimist
thumbnail
27
doc

Pärmita taignad ja tooted

Kaneelipulber 2tl Ingveripulber 0,5tl Kakaopulber 2tl Muna 2tk Sool l tl Jahu l,21iitrit Glasuur: Munavalge 1 tk Puudersuhkur 4 dl Sidrunimahla mõned tilgad Vürtsimassid Gewürztrieb 2000 ­ küpsetussegu vürtsikate ja mahlaste kookide valmistamiseks 0.900 - piima 0.200 ­ mune 0.160 ­ Gewürztrieb 2000 3 0.900 ­ nisujahu 0.250 ­ toiduõli 0.600 - suhkur Kõik koostisosad korralikult läbi segada. Küpsetada 150° juures 40 m LIIVATAIGEN, POOLTOOTED JA KÜPSISED Jahu 0,650 + 0,050 rullimiseks margariin 0,310 suhkur 0,207 muna 0,073 küpsetuspulber 0,005

Toit → Pagar-kondiiter
61 allalaadimist
thumbnail
17
docx

Eksootilised viljad

Kiivi aitab ära hoida ka kõhukinnisust. Mango Serveerimiseks koori vili ning lõika viljaliha kuni kivini ruutudeks, seejärel eralda viljaliha mõlemalt poolt kivi. Mahlakat sisu süüakse lusika abil. Magus mango maitseb natuke banaani-mündi, sidruni ja ananassi moodi, maitses aimub ka männivaiku. Sõltuvalt sordist on viljaliha kiudjas või kreemjas. Sobib serveerida suhkru, vanilli ja vahukoorega. Kasutatakse puuviljasalatites, kompottides, kookide valmistamisel. Ettevaatust: 2 tundi pärast mango või mangomahla tarvitamist ei soovitata pruukida alkoholi ­ võib tekkida kõhuvalu. Sisaldab palju kaltsiumi ja rauda, tuntakse seedimist soodustava toime poolest. Karambool ehk tähtvili Kasutatakse eeskätt värskelt. Maitselt meenutab magushaput meeldiva lõhnaga karusmarja või küdooniat. Tähtvilja ei koorita, seda süüakse viilutatu-na ning lisatakse puuviljasalatitesse.

Toit → Toiduainete õpetus
49 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Jahu

õige jahu valikust. Jahuga paksendatud kastmetest toore maitse eemaldamiseks ja meeldiva pähklimaitse saavutamiseks hautada kastet madalal kuumusel 7­8 minutit. Kõrge proteiinisisaldusega (üle 12%) jahus tekib vedeliku lisamisel rohkesti gluteeni, mille niidikesed moodustavad taigna sõtkumisel elastse võrgu. Seetõttu sobib taoline jahu eeskätt pärmitaignast küpsetiste ja koduse pastataigna valmistamiseks; muretaigen kipub sellisest jahust tulema kõva ja sitke. Muredate ja pehmete kookide, pirukate ja muude küpsetiste jaoks on teil vaja madala proteiinisisaldusega (5­9%) jahu. Kõige lähemal sellele (9,5%) seisab meil saadaolevatest jahudest Saksa nisujahu markeeringuga Kalew. Veski-Mati nisujahu on keskmise proteiinisisaldusega (10,6%) n-ö tavajahu ja sobib seetõttu peaaegu kõikide tavaküpsetiste jaoks. Kõige kõrgema proteiinisisaldusega (koguni 14%) on täisteranisujahu, mida mõnikord nimetatakse ka grahamjahuks

Toit → Pagar-kondiiter
41 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Mehhiko köök

Tostada (tosta'da) on lahtine tortiljavõileib, katteks ülepraetud oad või salatileht, juust ja lihalõik. Tortiljatshipsid ehk totopod on õlis friteeritud maisitortilja sektorid. Nacho (natsho) on juustu- ja tshillitükikestega kaetud ning ahjus ülekuumutatud totopo. Tortiljad on räppide ja rullide ümbrisena meilgi väga popid, kahjuks on nende hind transpordikulude tõttu kõrge. Pannkoogid asendamiseks ei sobi, sest on moekate suupistete jaoks liiga rasvased, ka pole kookide tekstuur ja maitse "see õige". Küllaltki head ja huvitava maitsega tortiljad saad siin antud retsepti järgi. Küpsetamiseks oleks parim malmpann, mida saab ka ilma rasvata ajada nii tuliseks, et sellele tilgutatud vesi enam ei aurustu, vaid hakkab "tantsima". Paksupõhjalisele teflonpannile kalla mõne millimeetri paksune veekiht ja hoia panni keskmisest kõrgemal kuumusel, kuni kogu vesi on aurustunud. Võta esimene tortilja juba valmis

Toit → Kokandus
149 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun